Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03, 2003



Vin-aktuelt i uge 3
13. januar - 19. januar 2003
.

VinAvisen uge 51VinAvisen uge 52VinAvisen uge 2
a.a.... .a...
Afsætningsproblemer i Californien
For første gang siden den økonomiske nedgang i 1991-92 har den californiske vinindustri måttet notere nedgang i 2002’s fjerde kvartal.
Salget har været vigende, og nedgangen er blevet forværret af den generelle overproduktion af druer og dermed faldende priser - et fald på indtil 75 procent i løbet af de sidste to år.
Yderligere har der i USA været en stigende import af vine fra blandt andet Australien, Sydafrika og Sydamerika.

Vinmarker til salg
Det er også et problem i Californien, at antallet af wineries i løbet af de sidste ti år er steget fra 600 til 900. Til Decanter siger økonomer, at så mange som 200 wineries sandsynligvis må lukke eller blive købt at de større producenter, der har råd til at holde priserne nede.
For forbrugerne er nyheden om nedgangen i Californien både god og dårlig. God, fordi mange vine vil blive billigere, og dårlig, fordi der vil blive færre af de store kvalitets-vine, som USA er berømt for.
De store wineries er allerede i gang med at skære ned. Robert Mondavi Winery har således haft 640 hektar førsteklasses vinmarker til salg siden sidste sommer, og i sidste uge satte han yderligere 565 ha vinmarker samt wineries i Santa Maria Valley, Santa Barbara County, til salg. Pris: 70 millioner dollars.
Andre steder har vinbønderne revet vinstokke op med rode for at gå over til andre afgrøder.

Øget salg hos Vinmonopolet
Nordmændene har sænket afgifterne på spiritus, og det har sidste år øget salget med 8,7 procent i Vinmonopolets 176 butikker.
Det øgede salg skyldes dog ikke kun de lavere afgifter. Der har været en række dødsfald efter indtagelse af hjemmebrændt spiritus med metanol, og dette har også medvirket til at sende folk i butikkerne.
Ifølge Just Drinks regner man med, at halvdelen af al spiritus, der konsumeres i Norge, stammer fra kilder uden for monopolet, inklusive duty free, hjemmebryg og udbredt smugling.
a.... .a....

...
Eiswein-kongen Winfried Frey mangler ikke præmier og beviser på sin fortræffelighed.
    Grandios Eiswein-høst i Pfalz
    Mens vi andre for en uge siden skovlede sne, så vi fik ondt i ryggen af det, havde mange tyske vinbønder det herligt i hundekulden med at høste druerne til Eiswein.
    Det tyske vinblad WeinReporter melder, at høsten i Sydtyskland var "ein grandioses Eisweinfinale für den Jahrgang 2002".
    For den tyske "Eisweinkönig", Winfried Frey, og hans to sønner i Pfalz var høsten en ekstra flot finale. Med en meget høj mostvægt på op til 260 grader Oechsle lagde de mellem 120 og 150 liter til de 138.603 liter, som vinbønderne i regionen Pfalz høstede i december.
    Det er den næststørste Eiswein-høst nogensinde i Pfalz - kun overgået af høsten på 141.852 liter i 1999.

Forfalsket icewine
Canadierne producerer som bekendt ret meget icewine, og et problem for dem er, at ordet icewine ikke er beskyttet uden for landets grænser.
Dette har medført, at der på det asiatiske marked sælges en masse forfalsket isvin, produceret i New Zealand og Australien.
Man gør simpelt hen det, at man høster druerne, lægger dem i et frysehus og presser dem - samt sørger for, at flasker og etiketter til forveksling ligner den rigtige icewine fra Ontario og British Columbia.

Tørke vil give halv høst i Australien
I Australiens vinregioner har man netop nu problemer med tørken, der truer med at halvere årets høstmængde.
Ifølge Decanter står vinbønderne over for den svære beslutning om, hvor mange af druerne, de skal ofre ved en grøn høst for at redde resten.
Der er også problemer med kulde om natten og en hed sol om dagen, der brænder druerne - for ikke at tale om kænguruer, hjorte og fugle, der spiser druerne for at få lidt væde.
Nogle steder kan tørken dog måske vendes til noget positivt. Det er nemlig et faktum, at druerne i tørre år bliver usædvanligt gode.
a .a.... .a....

...
Robert Mondavi fylder 90 år i juni.
    Mondavi skuffet
    Den snart 90-årige Robert Mondavi, USA mest markante vinmand, holdt sidste fredag et pressemøde, hvor han udtrykte sin skuffelse over, at han for ti år siden lod sit familiefirma notere på børsen.
    Ifølge avisen St. Helena Star mener han, at firmaet har koncentreret sig for meget om at tjene penge på mærket Woodbridge i stedet for at tage sig at topvinene i Oakville, og at firmaet har mistet sit image som et familieforetagende.
    - Med Woodbridge tjente vi store penge, sagde Mondavi. - Samtidig var vi på listen i enhver fin restaurant. Nu har vi et stort besvær med at komme tilbage i restauranterne, fordi de tror, vi er et 5- eller 7-dollar-vinhus.
    Mondavi mener imidlertid, at firmaet atter vil komme på rette spor - if the good Lord would give me five years …
a .a.... .a....

...
Marquès de Murrieta blev 89 år gammel.
    Marqués de Murrieta 150 år
    I Rioja fejrer det fine gamle vinhus Marqués de Murrieta sin 150 års fødselsdag.
    Vinhuset blev grundlagt af Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz, der blev født i 1822 i Peru, voksede op i England og fik en karriere i den spanske hær. Allerede som attenårig var han major og adjudant for den legendariske general Espartero.
    Da Espartero under Carlist-krigene flygtede til London i 1843, tog den unge Luciano med, og her lærte han at sætte pris på gode vine, først og fremmest sherry, portvin og bordeaux.
    I 1844, da Isabella d.2. var blevet Spaniens dronning, vendte han tilbage til Spanien - til Rioja - hvor han opdagede, at vinen var så billig og lidet agtet, at man brugte den til at blande i mørtel.

    Hjælp fra Bordeaux
    Denne oplevelse satte Luciano i gang. Han ville skabe en produktion af gode vine og tog til Bordeaux for at finde dygtige folk, der kunne hjælpe ham, og han grundlagde dermed den moderne Rioja-vin.
    Uden for provinshovedstaden Logroño købte han en landejendom, Ygay, som han omdannede til sit berømte Château Ygay.
    På det tidspunkt var Marqués de Riscal allerede i gang - også han med hjælp fra Bordeaux. Andre fulgte efter, og i dag er der over 470 bodegaer i Rioja.
    For sit fortjenstfulde arbejde udnævnte dronning Isabella Luciano de Murrieta til markise - Marqués de Murrieta. Han døde i 1911.

Har du deltaget i VinAvisens ÅRSQUIZ?
Hvad sker der i vinens verden i 2003?
I sidste nummer af VinAvisen lancerede vi en morsom læserkonkurrence, hvori du kan afprøve dine evner som spåmand eller spåkone.
Sidste frist for deltagelse er 1. februar, så hvis du ikke allerede har sendt ind, kan du nå det endnu. Klik her, og læs om konkurrencen.
a .a.... .a....
.
Château Pichon-Longueville i kommunen Pauillac er et 2. cru-slot. Tidligere bar det "efternavnet" Baron.
    Forsikrings-vin
    Franskmændene har et problem med deres arvelove. Når den gamle slotsejer går til de evige vinmarker, skal arvingerne ryste op med så mange penge til staten, at de bliver nødt til at sælge slottet.
    I flere tilfælde er slotte blevet solgt til firmaer, der hverken dør eller har arvinger, og ikke mindst har det store forsikringsselskab AXA været aktivt.
    AXA Millésimes ejer således châteauerne Pichon-Longueville, Pibran, Cantenac-Brown, Petit-Village og Suduiraut i Bordeaux samt den berømte portvins-gård Quinta do Noval i Portugal og Tokaj-huset Disznókö i Ungarn.
    Sidste sommer købte AXA Château St. Helene i det franske Languedoc, og i sidste uge købte forsikringsselskabet naboslottet, Château Belles Eaux.
a .a....
Smart metode forbudt i Frankrig
De franskmænd gør det nu heller ikke lettere for sig selv. De har nogle regler og love, der stiller vinbønderne meget dårligt i konkurrencen med de oversøiske vinlande.
Tag fx den smarte metode med alufolien, der spændes ud mellem rækken af vinstokke og reflekterer solens lys og varme op mod druerne, så de bliver hurtigere og bedre modne.
Det er forbudt. Det må man ikke for vinmyndigheden INAO, hvis vinen skal have Appellation d´Origine Contrôlée. Reflektorfolien ændrer vinens geografiske karakter og forfalsker dermed det typiske terroir, siger INAO.
I fredags tog den store franske avis Le Monde problemet op. Men det rokker næppe ved INAO’s indstilling.
a .a.... .a...
    .
    Den danske vinbranche
    * WHT-Spedition tilbyder som noget nyt partigods i container af spiritus fra Skotland hver uge.
..
..a....a.... .........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Lærestreger
Iakob Schjerbeck, dansk vinhandler i Bordeaux, har ifølge ham selv modtaget nogle lærestreger i vinens og livets skole. Nogle af disse lærestreger bringer vi videre til vore læsere. Her kommer lærestreg nummer 4:

Lærestreg fra Iakob Schjerbeck - 4
Den bedste vin? Det er den, du ka li'. Tro på din vin, tro på din vinhandler, og tro på din egen smag.
Hvis du forventer, at en dyr bøf smager af mere, så skal en vin også smage af det, den koster. Gør den ikke det, så sig det til leverandøren eller giv den tilbage.
Hver dag drikker jeg to til fire glas vin. Jeg elsker at finde aftenens vin: Hvad passer bedst til netop denne kylling, pasta sauce, fisk, kød eller risotto? Jeg elsker den ceremoni, det for mig er at åbne flasken og vælge de glas, jeg tror bedst fremmer vinen.
Bourgogneglas har en tendens til at få vinen til at virke varmere og mere alkoholrig. Så undgå dem til vine fra et varmt klima.
Personlig er jeg mest til friske vine med struktur, og helst benytter jeg det slanke cabernet/syrah-glas til alt, også champagne. "Riedl Ouverture" til 69 kr. er mit favoritglas.

Betaler sig sjældent at sælge vin i London
Christie’s’ vinauktioner i USA har øget købers salær fra 15 til 17,5 procent af hammerslagsprisen. Salæret vil dog falde til 10 procent, når prisen når op over 100.000 dollars - rart at vide ;-).
På Christie’s’ auktioner i London er salæret uændret 10 procent - og hos Sotheby’s er det 15 procent - og det kunne måske friste nogle til at sende flasker til London i stedet for at udbyde dem herhjemme. Her er salæret hos Bruun Rasmussen nemlig 20 procent - plus moms.
Man skal dog tænke sig godt om, før man sender vin til London. Der skal være tale om en helt ekceptionel vin - en vin, som de velhavende udenlandske samlere vil gå efter.
Man må heller ikke glemme udgifterne til forsendelse og forsikring - og bliver vinen ikke solgt, begynder kasseapparatet virkelig at klinge, når vinen skal sendes tilbage til Danmark igen.

Vin i TV2’s "Go’ morgen Danmark"
Nu på onsdag den 15. januar kl. cirka 08.15 sætter Tim Vollerslev, Michael Meyerheim og Per Pallesen atter hinanden stævne i TV2’s "Go’ morgen Danmark", denne gang med en hvidvin samt to rødvine fra Italien i glassene:
* Mandra Rossa Bianco, Settesoli, Feudo dei Fiori, Sicilien IGT 2001 til 50 kr. hos Føtex.
* Terra di Verona, Valpolicella Ripasso, Veneto 2000 til 50 kr., på tilbud 89 kr. for to flasker fra Coop Danmark.
* Giribaldi, Barbera d’Alba Superiore 1999 til 115 kr. fra “U” and Wine, tlf.: 98 24 24 01.
..... a .a..a -----a..
    Ugens vinøse billede
    Henrik Plaschke har sendt os et vinøst billede, der for en gangs skyld ikke er et fotografi, men en vinetiket.
    - Den stammer fra Istanbul, skriver han, - og jeg antager, at den er fra cirka 1900, måske lidt før eller efter.
    - Der er angivet et telefonnummer til producenten, der har et græsk navn, så etiketten kan i hvert fald ikke være fra før 1800. Endvidere er den tyrkiske tekst skrevet med arabiske bogstaver, og dem afskaffede Tyrkiet i midten af 1920'rne.
    Vi har vist etiketten til Kendil fra CK Vin Import. Han er fransk og arabisk tolk for politiet, og han fortæller, at "Kouvet" betyder "Styrken", og at der med arabiske bogstaver står "Min driks styrke" - åbenbart en hentydning til stærke sager i damens bæger.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
... a .


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Chais du Grillon, Côtes du Ventoux, Frankrig 2000
59,75 kr., 2 flasker for 99,75 kr., Skjold Burne
Et virkelig godt glas rødvin til prisen - ikke mindst hvis man køber to flasker. Vinen har en dejlig ren frugtsmag, tilpas syre og sødme, og den vil være fin sammen med en god bøf, lam, fjerkræ og ost.


Filsell, Shiraz, Grant Burge, Barossa, Australien 2000
144 kr., New World Vinimport
En voldsom rødvin, næsten tyktflydende, med intens farve og frugt og alkohol på grænsen til portvin (14,5 procent) - men alligevel harmonisk og lækker og med indtagende sødme. Den skal ubetinget have en kraftig oksesteg eller gode oste.


Bright Brothers, Cartaxo, Reserva, Ribatejo, Portugal 1998
65 kr., Veflinge Vinhandel
Moden og afrundet rødvin med frisk frugt, tilpas fadlagring og bløde tanniner. Den er næsten fem år gammel og stadig vital, men den skal ikke ligge længere.


Château Le Chêne, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2000
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ret tør rødvin med god, ren frugtsmag. Ved første møde ikke umiddelbart så charmerende, men en god ledsager til mad - og så har den kun 12,5 procent alkohol. I flasken er der lidt vinsten, men det er jo kun et tegn på kvalitet.


Château de Nages, Cuvée Joseph Thorrès, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
83,75 kr., Sejr Vinimport
Tør og let krydret hvidvin med en tiltalende duft og en god smag af frisk frugt - lidt i retning af abrikos.


Olivier Leflaive, Les Sétilles, Bourgogne, Frankrig 2000
99,95 kr., Philipson Wine
Ikke nogen helt billig hvidvin, men en pæn bourgogne med en tiltalende Chardonnay-duft og frisk frugt og syre.


Château Auris, Corbières, Frankrig 2001
50 kr., Vindepotet
Venlig hverdags-vin uden kanter og en vin, som de fleste vil kunne lide.
a .a.... .a...

a .a.... .a...
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000Rødvin69 kr.Chris-Wine
.
B.T.
Viña Errazuriz, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile 2001Rødvin60 (v.6 fl.)H.J. Hansen
.
Børsen
Les Terres Noires, Cabernet Sauvignon, Moldavien 1999Rødvin50 kr.VinBlanc.dk
.
ErhvervsBladet
Marqués de Ballestar, Crianza, Cariñena, SpanienRødvin48 kr.Vinens Verden
.
Frederiksborg Amts Avis
Viña Errazuriz, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile 2001Rødvin60 (v.6 fl.)H.J. Hansen
Don Maximiano, Viña Errazuriz, Chile 1999Rødvin299 kr.H.J. Hansen
.
Hjemmet
Castillo de Madax, Jumilla, Spanien 2001Rødvin50 kr.SuperBrugsen
.
Nordjyske Stiftstidende
Domus Aurea, Cabernet Sauvignon, Chile 1998Rødvin285 kr.Mahlers Vinhandel
.
Næstved Avis
Kleine Zalze, Sauvignon Blanc, Cellar Selection, Sydafrika 2002 Hvidvin90 kr.Chris-Wine
Kleine Zalze, Cabernet Sauvignon, Vineyard Selection, Sydafrika Rødvin120 kr.Chris-Wine
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.