Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05, 2003



Vin-aktuelt i uge 5
27. januar - 2. februar 2003
.

VinAvisen uge 2VinAvisen uge 3VinAvisen uge 4
a .a.... .a...
Er Parker-æraen forbi?
Ifølge Didier Ters, der skriver om vin i den franske avis SudOuest, er Parker-æraen ved at være forbi. - Parker kom frem med den store årgang 1982. Han forførte den amerikanske middelklasse til at købe Bordeaux-vine, der dengang ikke var så kendte og kostbare. Men det kan ikke blive ved.
Også i Bourgogne er der ifølge San Francisco Cronicle et "oprør" på vej mod Parker. Her vil man tilbage til den gode gamle elegante stil og sælge vinen på kultiveret nydelse og måltider, der gerne må tage to timer.

Beskyldninger
Med til billedet hører rygter om, at Parkers medarbejder i Frankrig, Hanna Agostini, i onsdags var til forhør hos det franske politi i forbindelse med mistanker om økonomisk svindel hos den belgiske vinimportør Green.
Firmaets tidligere direktør menes at have tilegnet sig 800.000 euro af firmaets penge, og i den forbindelse har man fundet kvitteringer på Parker’s brevpapir for penge udbetalt til Hanna Agostini.
- Men kvitteringerne er falske, siger Agostinis mand. - Parker har ikke noget at gøre med denne sag. Der må være nogen, der prøver at ramme min kone.

Trætte af kvælertag
Parker tager kritikken roligt. Han er vant til det, siger han til San Francisco Cronicle. Franskmændene opfatter det, som om han har vinbranchen i et kvælertag, og det er de trætte af.
Franskmændenes vrede falder sammen med Parkers egne advarsler om, at deres vinindustri må se at få styr på prisernes himmelflugt og tendensen til at overvurdere egne årgange, inklusive Bordeaux 2001.

Mistet fodfæstet
Der er ingen tvivl om, at franskmændene er frustrerede. På verdensmarkedet er de oppe imod rivaler fra Australien, Argentina, Chile og Sydafrika. De har mistet fodfæstet på det lukrative amerikanske og japanske marked, og Italien har overhalet Frankrig som storeksportør til USA.
I USA vinder australsk vin frem, mens en ny amerikansk lov truer med kraftigt at begrænse importen af europæisk vin (læs nedenfor).
I Sydamerikas lande nyder vinene fra Chile og Argentina godt både af nærheden landene imellem og af favorable toldsatser.
I Tyskland råder priskrigen, der føres an af de store discount-kæder med 50 procent af markedet, og tyskerne har selv produceret 17 procent mere vin i 2002.
Og - oh, hvilken skam - i Frankrig sælger de franske udgaver af Parkers fire bøger langt bedre end de franske vinskribenters bøger ...

Vinverdenens Coca-Cola
I sidste uge fortalte vi om den forestående fusion mellem den store amerikanske koncern Constellation Brands og australske BRL Hardy.
Til Decanter siger Hardy’s direktør Steve Millar, at tanken er at skabe et verdensomspændende firma.
- Der har aldrig været en Coca-Cola, Microsoft eller Nestlé i vinens verden, siger han. - Det er det, vi vil skabe.
Og direktør Richard Sands fra Constellation tilføjer: - Det er den nye verdens vine, der er aktuelle netop nu. De erstatter de europæiske vine på alle verdens markeder.
Fusionen af de to koncerner vil bliver førende på markedet i Australien og i Storbritannien, og den vil blive nr. to i USA efter E&J Gallo.

Salg over grænsen forbudt
Endelig ser det ud til, at en knude er ved at blive løst op i USA. Siden forbudstiden (1919-33) har det været forbudt at sælge vin over statsgrænserne. Ifølge statslovene må vin kun distribueres fra producenter via grossister til lokale forhandlere, og dette har gjort, at cirka 50 store producenter sidder på 95 procent af markedet.
De 2650 vingårde i Californien kan fx ikke sælge deres vine via internettet og sende flaskerne frem med posten.

Gælder ikke importeret vin
I de seneste år har californiske vingårde ført retssager mod disse handelshindringer. I fjorten stater er lovene ophævet, og sandsynligvis vil det også snart ske i Texas, New York og Florida - de tre mest folkerige stater efter Californien.
Til business-magasinet Forbes siger en af de involverede advokater, at direct-shipping lovene vil falde overalt inden for seks år.
Men - dette gælder kun for amerikansk vin. Fremmede producenter - fx de franske - vil stadig være underlagt de gamle statslove og bliver nødt til at undergive sig systemet af importører, grossister og forhandlere. Samt alt det kontornusseri, dette medfører.

Protektionisme
Yderligere er der som nævnt tidligere i VinAvisen en amerikansk lov på vej, der kræver, at alle importerede vine underkastes en kemisk analyse og godkendelse. Igen med en masse kontornusseri.
Store eksportører vil kunne klare dette, men den lille europæiske producent, der kun eksporterer en palle eller tre, vil ganske enkelt ikke klare det.
Også dette vil lægge en stor sten i vejen for eksporten af europæisk vin. Det er vist det, man kalder protektionisme.

Stort EU-tilskud
For dog at få bedre gang i eksporten af europæisk vin til USA har EU-Kommissionen netop bevilget 1,4 millioner euro.
De skal gå til halvdelen af en 2,8 mio kampagne på det amerikanske marked. Den anden halvdel betales af franske og spanske vinorganisationer.

Tort, svie og tab af image
I sidste uge fortalte vi om Rioja-bodegaen Logroñesas, der står anklaget for at have solgt forfalsket vin.
Det viser sig, at der er tale om i alt 35.000 flasker, og nu er Riojas kontrolråd inde i billedet med et krav om en erstatning på 300.000 euro for den tort, svie og tab af image, hele distriktet har lidt ved svindelen.
Yderligere forlanger kontrolrådet fem år bag tremmerne for alle involverede.

Balkan-agtige vintyve
B.T. kunne sidste søndag fortælle om tre tyve, der brød ind hos GrandVin i Glostrup. Da en vagt overraskede dem, blev han overfaldet og bundet med kraftig tape. Tyvene talte et "balkan-agtigt" sprog, sagde han.
Først næste morgen kom vagtmanden fri og kunne alarmere politiet.
Tyvene kørte en dieselvogn hen til læsserampen og stjal mindst fem paller med 2000 flasker.

Plasticpropperne okay
Forbrugerrådet har undersøgt, om plastpropperne på det danske marked indeholder ftalater - plastblødgørere - der også mistænkes for at fremkalde kræft og skade forplantningsevnen hos mennesker og dyr. Resultat: Det er ikke tilfældet.

Vinfestival i Slagelse
Den 1. marts er der for niende gang vinfestival i Slagelse, hvor der vil blive optrukket over 100 forskellige kvalitets-vine, ligesom der er smagsprøver af både fast og flydende karakter.
Dette er kun et af de mange arrangementer, som er optaget i VinAvisens aktivitetskalender, som åbnes ved at klikke her.
a .a.... .a...
    .
    Den danske vinbranche
    * René Thygesen, Chris-Wine’s lagerchef igennem 22 år, har besluttet at gå på pension med månedens udgang. Det var Erling Carl, der hentede ham til Chris-Wine i 1980, hvor han har været med i den store fremgang og i købet af Château Seguin.
    * New World Vinimport er blevet importør af vine fra Tobin James i Paso Robles mellem Los Angeles og San Francisco.
..
..a....a.... .........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..... a .a..a

...
Det voksne insekt er kun cirka 3 mm langt.
    Nu er mealybug’en overalt
    I ugerne 34 og 41, 2002, skrev vi om insektet mealybug - Planococcus ficus - der spreder sig i de californiske vinmarker.
    Kræet spiser blade, stilke, rødder og druer, og ud i den anden ende kommer en sukkeragtig afføring, der får vinstokkene til at se ud, som om de er glaserede. Endvidere kan dyret overføre den frygtede bladrullevirus.
    De første angreb satte ind for otte år siden, og nu har insektet på sine små ben kravlet ud i hele Californien og har besat samtlige vindistrikter.

    Hjælp fra mennesket
    Mealybug kan ikke flyve og har ikke kun kravlet på egne ben. Mennesket har hjulpet insektet. Det har således fået god hjælp i transporten af planter fra planteskolerne, og også udstyr til bearbejdning af vinmarkerne - høstmaskiner, traktorer, anhængere osv. - er under mistanke som transportmiddel.
    Yderlige sker der en transport, når blade på vinstokkene fjernes og flyver for vinden.

    Svært at kontrollere
    Et angreb af mealybug kan reducere høstmængden med op til 30 procent, og eftersom insektet angriber vinstokkenes rødder, og alle stadier i dets livscyklus findes på samme tid, er det næsten umulig at udrydde.
    Det eneste man kan prøve på er at bringe et angreb under kontrol med kraftige pesticider.

Halve flasker
Vin på halvflaske er i mange tilfælde en glimrende ting, især til brug i restauranter. De fleste steder kan man købe et glas vin eller to, men mange restaurantgæster vil være glade for at prøve en lidt bedre vin på flaske.
Nogle vil også gerne nøjes med at dele en halv flaske, fordi de skal køre hjem i bil. Og folk, der spiser alene, køber sjældent en hel.
Og tænkt så på alle de ægteskaber, der kan reddes, når den ene vil have en hvidvin og den anden en rødvin. Med halve flasker kan de få hver sin og se den åbnet ved bordet.
Endnu har vi ikke hørt om danske restauranter, der ligefrem har et specielt vinkort med halve flasker. De findes i udlandet. Findes de også her?

Kvart million for en Grange
For nylig gik en Impérial-flaske (8 normale flasker) af den australske Penfolds Grange 1998 på en auktion for 54.480 australske dollars - det svarer til 222.725 dkr. Eller til 4640 kr. pr. glas, hvis flasken ellers bliver trukket op.
1998-årgangen af Grange - den sydlige halvkugles berømteste vin - er i øvrigt slet ikke frigivet. Den ligger stadig og lagrer i Penfolds’ winery i Barossa Valley og kommer først på markedet den 1. maj.
Under den samme auktion gik en Balthazar (16 normale flasker) Grange 1997 for 53.346 aus dollars = 218.090 dkr.
Flaskerne var skænket af Penfolds, og indtægten gik til Cancer Council of Australia.

Har du deltaget i VinAvisens ÅRSQUIZ?
Hvad sker der i vinens verden i 2003?
For tre uger siden lancerede vi en morsom læserkonkurrence, hvori du kan afprøve dine evner som spåmand eller spåkone.
Sidste frist for deltagelse er 1. februar, så hvis du ikke allerede har sendt ind, kan du nå det endnu. Klik her, og læs om konkurrencen.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
a .a.... .a....
..
.
.


    Hans Jørgen Rasmussen (f. 1948) betragter 1. maj som sin helt egen dato. Det var en 1. maj, han var færdiguddannet som vinkyper hos I.P. Axelsen i Slagelse. Det var en 1. maj, han blev soldat, og en 1. maj han kom til Det franske Vinlager. Og det var også en 1. maj - i 1986 - han blev selvstændig. Og i 1994 grundlagde han så Amalie Vinimport, der sælger 10 millioner flasker om året.
    Før selvstændigheden - i dag sammen med kompagnonen Kurt Abildgaard - var han med i starten af Favør-kæden. Det var dengang i begyndelsen af 70’erne, da man solgte Macôn og Beaujolais i stride strømme og kirsebærvin til en tier.
    Den 1. maj (igen denne dato) i 1972 blev han headhuntet til Spar-kæden i Holbæk, og her var han med i det kæmpemæssige vendepunkt for vinbranchen, da afgifterne blev sat ned, og danskerne for alvor begyndte at drikke vin.
    Hans Jørgen Rasmussen opkaldte sit vinfirma efter Amaliegade i København. Her havde han nogle lokaler på hånden. Han flyttede dog aldrig ind, men navnet beholdt han. Og siden er firmaet vokset til at omfatte sytten medarbejdere og en stor eksport.
    Mange af firmaets vine er spanske, og her ligger hovedvægten på vine fra Torre Oria ved Valencia. Hvert år sælger Amalie Vinimport mellem 4 og 5 millioner flasker herfra, og Torre Orias cava er mellem de tre bedst sælgende cava'er på det danske marked (efter Freixenet og Baron).
    Privat er Hans Jørgen Rasmussen gift med norske Eva, og sammen har de sønnen Martin, der er ni år. Fra et tidligere ægteskab har han sønnerne Peter og Christian. Fritiden tilbringes blandt andet i hytten i Norge og på golfbanerne.
    Adresse: Amalie Vinimport A/S, Bogøvej 6, 8382 Hinnerup, tlf.: 86 91 18 44, fax: 86 91 29 12, e-mail: amalie@amalie-vinimport.dk.

Lærestreger
Iakob Schjerbeck, dansk vinhandler i Bordeaux, har ifølge ham selv modtaget nogle lærestreger i vinens og livets skole. Nogle af disse lærestreger bringe vi videre til vore læsere. Her kommer lærestreg nummer 6:

Lærestreg fra Iakob Schjerbeck - 6
Vin er blevet mode. Der bliver drukket mere og bedre vin end nogensinde før, og det ser ikke ud til at skulle gå anderledes.
Til gengæld tiltrækker vinbranchen og produktionen også folk for pengenes skyld, og mange nye producenter søger kultstatus og prisføres, som var de allerede 1. cru.
Det undrer mig faktisk, at man kan være bekendt at forlange 7-800 kr. eller mere for en flaske Saint Émilion, Languedoc eller Californien, bare fordi en journalist i forbifarten har sagt, at vinen er koncentreret eller minder om 95 point.
Sammenligner man disse moderne frugtbomber med klassikere som Château Pichon Comtesse, Château Clos Fourtet eller Château Leoville Poyferré, svarer det til at høre Aqua og Mozart på samme tid. Den ene gør sig bemærket med ungdommelig støj, medens store franske vine kan virke lidt genert unge.
Allerede fem, ti eller femten år senere viser smagninger, at mange generationers erfaringer i vinmarken er mere værd end nogle ugers "trylleri" i vinkælderen.

Somalierne holder vinforedrag
Man ser jo en del sorte mennesker rundt omkring på gaderne, og nu er det endelig blevet afsløret, hvad de laver. De holder vinforedrag!
Michael Kahr Jørgensen, der er sommelier, har fortalt os, at det er somalierne, der er aktive. På en webside fra et vinfirma i Kolding tilbydes vinforedrag af professionelle somaliere, der er "specialister på hver deres område".
De dygtige sorte mennesker er sikkert uddannede som sommelierer.

"God morgen vin" på tirsdag
På tirsdag d. 28. januar kl. cirka 08.15 er der atter vin i TV's "God morgen Danmark". Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim mødes omkring tre australske rødvine - og et kort over Australen fortæller de papirer, vi har haft næsen i. Her er vinene:
* Cabernet-Shiraz-Merlot, Eaglehawk, W.Blass, South Eastern Australia 1999 til 50 kr., 3 flasker for 125 kr., fra Vintappergaarden.
* Shiraz. Diamond Label, Rosemount Estate, South Eastern Australia 2001 til 50 kr. fra Bilka.
* Cabernet Sauvignon, Katnook Estate, Coonawarra South Australia 1999 til 140 kr. fra Vinens Verden.
..... a .a..a -----a..
    Ugens vinøse billede
    Det spanske Priorat - det lille katalonske distrikt, hvis vine er blevet så berømte. Jo, sådan husker vi det, da vi besøgte det for tyve år siden.
    Dengang sad vi med livet i hænderne, mens vi ad snoede grusveje kørte frem til området. Undervejs besøgte vi en bødker, der stod og lavede fade i hånden - og sikkert har været en uge om hvert fad. Bjergene var dækket af smalle århundredgamle terrasser, og på mange af dem stod forsømte vinstokke, hvoraf mange var gået ud.
    Sådan er det bestemt ikke mere, fortæller Christian Thøgersen, der har sendt os denne uges vinøse billede fra Capafons-Ossó's marker. Der er tilført kapital og teknik, og vine, der dengang kostede en slik, sælges i dag for formuer. Så godt kan det gå.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
a .a.... .a...


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Bach Viña Extrisima, Catalunya, Spanien 1999
50 kr., fra og med uge 8: 100 kr. for 3 flasker, Det franske Vinlager
Simpelt hen et kup! Så lækker en rødvin for kun 33 kr. - når man altså venter til uge 8 og køber tre styk. Vinen har en ren og afrundet frugt og fin sødme, og den er meget anvendelig, ikke kun som hverdags-vin, men også til en fest med vennerne. Vingården Masia Bach blev grundlagt i 1920'erne af brødrene Pere og Ramon Bach, der havde tjent en masse penge på at sælge klæde til uniformer både til englænderne og franskmændene under den første verdenskrig. Deres vin blev opkaldt efter den bedste kvalitet i bomuld, Extrisimo.


Irache, Crianza, Navarra, Spanien 1997
60 kr., Holte Vinlager
Det er en nydelse at få så moden og afrundet en rødvin med god frugt og tilpas syre. Den er snart seks år gammel og stadig vital. Men den bør drikkes nu - hvilket jo også er en fordel. Prisen er i øvrigt meget rimelig for så vellagret en vin.


Langmeil, Three Gardens, Shiraz / Grenache / Mourvèdre, Barossa Valley, Australien 2000
89 kr., i uge 5: 80 kr., Jysk Vin
En virkelig flot rødvin, der godt nok er på vej til portvin (14,5 procent alkohol), men som alligevel er harmonisk og drikkelig til mad. Og mad vil sige store bøffer og kraftige oste. Duften er krydret, og i smagen er der mindelser om syltede sorte kirsebær.


Redvale, Shiraz, South Eastern Australia 2001
65 kr., Amalie Vinimport
Dejlig vellavet rødvin med flot frugt - solbær, kirsebær - og tilpas fadlagring. Men der skal en kraftig bøf eller gode oste til at hamle op med den.


Château Mire l'Etang, La Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
49,75 kr., GrandVin
Meget kraftig og let krydret rødvin med solmoden frugt, der balancerer fint med de 14 procent alkohol. Den femte stjerne får den for den overordentlig rimelige pris i forhold til kvaliteten.


Vessant, Capafons-Occó, Montsant, Spanien 2000
75 kr., Ki-Ma Vinimport
Fantastisk dejlig rødvin, blød og meget lækker. Den har en ren og dejlig frugt med fin sødme.


Nivola, Vino Frizzante, Lambrusco dell'Emilia, Italien
55 kr., Carlo Merolli
Denne let perlende (frizzante) rødvin bør nydes afkølet (8-10 grader) og vil fx være velegnet til en frokost med små kødretter og fine oste.


Castillo de Jumilla, Monastrell / Tempranillo, Jumilla, Spanien 2001
40 kr., Jysk Vin
Blød og venlig hverdags-vin med god ren frugt og let sødme. Pengene værd.


Domus Vini, Chardonnay, Veneto IGT, Italien 2001
39,75 kr., Premier Cru Wine Agent
Let, mild og lækker hvidvin med en vis fedme og tiltalende duft. Den har ikke druens store vingefang, men er til gengæld rimelig i pris i forhold til kvaliteten. Nyd den fx til en frokost. Den har kun 11,5 procent alkohol.


Casteggio, Moscato, Dolce, Oltrepo Pavese, Italien
49 kr., Vinissimo
En meget, meget let vin med en fin perle. Den har kun 5,5 procent alkohol, men til gengæld en overvældende Muskat-duft - honning, roser - og en indtagende sødme. Den glider bare ned!


Noemus, Hvid, Rioja, Spanien 2001
35 kr., Ki-Ma Vinimport
Ikke nogen stor og bred hvidvin, men mild og venlig og ret fed. Den fjerde stjerne får den for den rimelige pris.


Domaine du Vieux Pressoir, Pinot Noir, Marcel Schlosser, Alsace, Frankrig 1999
94 kr., VinBlanc.dk
Ikke alle Alsace-rødvine på Pinot-druen er så mørke som denne. Den er tør, let krydret, ikke billig, men pæn. I flasken er der en del vinsten, men det er jo kun et tegn på kvalitet.


Domaine les Yeuses, Vermentino, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001
45 kr., Holte Vinlager
Enkel og frisk hvidvin med en vis fedme, god frugt og et lille bittert bid i slutningen.


Château les Chalets, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 1998
99 kr., Lago Import
Ikke nogen billig rødvin, men pæn, ret let og med god frugt og tilpas fadlagring.


Château le Grand Branda, Bordeaux, Frankrig 2001
49,75 kr., GrandVin
En lille Bordeaux-rødvin uden særlig stort smagsbillede. Det vil være en god idé at nyde den afkølet.
a .a.... .a...

a .a.... .a....
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

.
B.T.
Mount Riley, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 2001Hvidvin69,75 kr.Gobi Vin
.
Børsen
Chais du Grillon, Côtes du Ventoux, Frankrig 2000Rødvin59,75 kr.Skjold Burne
.
Ekstra Bladet
Les Amis de la Bouissière, Vin de Table, Frankrig 2001Rødvin55 kr.Jysk Vin
.
ErhvervsBladet
Vasse Felix, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien 2000Rødvin169,75 kr.H.J. Hansen
Langmeil, Valley Floor, Shiraz, Barossa Valley, AustralienRødvin122 kr.Jysk Vin
.
Frederiksborg Amts Avis
Buschman's Gully, Cabernet-Shiraz, Australien 2001Rødvin34,95 kr.Fakta
Don Cayetano, Cabernet Sauvignon, Chile 2001Rødvin34,95 kr.Aldi
.
Hjemmet
Andéol Salavert, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2000Rødvin90 kr. (2 fl)Det franske Vinlager
.
Jyllands-Posten
San Giusto, Chianti Classico Riserva, Italien 1999Rødvin225 kr.Adriat Vinimport
Fontodi, Vigna del Sorbo, Chianti Classico Riserva, Italien 1999Rødvin305 kr.Otto Suenson
.
Mad & Bolig
Domaine Peyrat, Vignerons de Camplong, Corbières, Frankrig 2001Rødvin58 kr.Millésime
Valdespino, Manzanilla, Sherry, SpanienHedvin60 kr.Johs. M. Klein
.
Politiken
Domaine Guillaumette, Costières de Nîmes, Frankrig 2001Rødvin30 kr.Fakta

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.