Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2003



Vin-aktuelt i uge 37
8. september - 14. september 2003
........................

VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35VinAvisen uge 36
................................................

...
For et par uger siden tog Ebbe Frahm fra Vine Ad Libitum dette billede i Cornas i den øvre Rhônedal. Der havde været uvejr med hagl så store som dueæg, og sådan så Syrah-druerne ud i vindsiden. Heldigvis var skaderne mindre i læsiden.
    VinAvisens høstrapport
    En hedebølge har sommeren lang ligget som en tung, varm dyne over store dele af Europa. Det har haft konsekvenser for vinbønderne, når det gælder høsttidspunktet samt druernes kvalitet og kvantitet. I det følgende er vi på en rejse gennem fire vigtige vinlande for at tage pulsen på vinsituationen.


    FRANKRIG
    I Frankrig, der har været hærget af både tørke og hagl (se billedet til venstre), rapporteres der om den tidligste høst i 100 år – hos Bollinger i Champagne har man faktisk ikke høstet så tidligt siden 1822. Til gengæld er høstudbyttet i Champagne det mindste siden 1950’erne. Mange druer er gået til under tørken.
    Vejret er blandt andet gået hårdt ud over Alsace, hvor Riesling-vinstokkene er begyndt at tabe bladene.
    I Bourgogne kan man sandsynligvis se frem til en årgang, der i styrke og sukkerindhold vil lægge sig tæt op ad de oversøiske vine. Men vinenes modningstid vil sikkert også blive reduceret til ganske få år.


    SPANIEN
    I Navarra, Rioja, Toro og mange andre spanske vindistrikter holder man skarpt øje med vindruerne på vinstokkene. De hænger der nemlig endnu og venter på at blive høstet på det helt rigtige tidspunkt.
    Pludselige regnskyl har sørget for, at druerne har kunnet overleve varmen. Forventningerne til årgang 2003 er generelt store.


    ITALIEN
    Hele sommeren har temperaturerne i Italien ligget og svinget oppe omkring de 40 grader.
    Vinstokkene på Sicilien, i Campania og andre sydlige vindistrikter har bedre kunnet klare mosten end dem i de nordlige egne. De sydlige vinstokke er vant til varmen.
    Flere steder regner vinbønderne med, at den stærke varme vil resultere i en årgang med en meget høj alkoholprocent – helt op til 16%.


    TYSKLAND
    De tyske vinbønder har endnu ikke været ude med plukkere og høstmaskiner. Men i Tyskland begynder man jo som regel også at høste senere end i de sydlige vinlande.
    Temperaturerne er nu igen almindelige for årstiden, og i både Rheingau og Mosel har man forventninger om nogle rigtig gode årgangsvine.

Kvalt i succes
For kun få år siden var det gyldne dage for Californiens vinindustri. Der var masser af penge i San Francisco og i Silicon Valley med dens it-boom. Der var velbesøgte restauranter og rejselystne forbrugere.
Derfor blev der tilplantet mange nye vinmarker, men i dag er succesen ved at kvæle sig selv. Der er kommet en vinsø på 10-15% over forbruget. Priserne på druer er i snit faldet 10%, og vinbønderne er i fuld gang med at nedlægge vinmarker – inden udgangen af dette år vil det dreje sig om cirka 6% af det samlede areal.

Australien kører hårdt på
Californiens problemer forstærkes af den almindelige svækkede økonomi og ikke mindst den hårde konkurrence fra lande som Australien og Chile. Især Australien kører hårdt på og er i dag den næststørste leverandør af vine til USA. Italien er stadig størst.
Billige kvalitets-vine vinder frem. Ifølge Financial Times er det mest omtalte vinmærke Twobuck Chuck til $2. Vinen er faktisk overraskende god, og andre billige vine af god kvalitet har også set dagens lys.
Til avisen siger en analytiker, at 5% af industrien har problemer, og at nogle af Californiens 1300 wineries vil gå konkurs eller blive overtaget.

Øget eksport til Danmark
De danske vin-statistikker viste i 2002 en fremgang for californisk vin på mere end 200%.
Alle med lidt fornemmelse for markedet vidste, at det måtte være en fejl, og ved nærmere eftersyn hos Danmarks Statistik viste det sig da også, at salget var status quo.
Men nu er der fremgang, siger Wine Institute of California. Årets første fire måneder viser et plus på 30% i eksporten af californisk vin til Danmark.

Californisk til under 20 kr.
For ti år siden, da californisk vin for alvor skabte omsætning i Danmark, lå detailprisen på de billigste vine lige under 30 kr. for en flaske. Så blev dollaren dyrere, og udbuddet mindre, og det blev sværere at holde denne pris.
I stedet markerede man sig så med vine i prisklassen 50 til 100 kr. Pris og kvalitet var i fin harmoni, og vinene klarede sig godt i forhold til deres konkurrenter. Man kunne hvert år notere sig en lille stigning i salget af de bedre californiske vine. Alt tyder på, at denne stigning ikke bare vil fortsætte, men at den vil stige. Og de dyre vine vil hjælpe salget af de billige.
Wine Institute of California’s danske kontor konstaterer, at der igen er et stort udbud af californisk vin til lige under 30 kr.
Der er endda californisk Cabernet Sauvignon og Chardonnay til lige under 20 kr. i form af et tilbud på tre magnum (à 150 cl) til 119 kr.

Vin spås en gylden fremtid
Ifølge analysefirmaet Euromonitor vil salget af vin på verdensplan stige markant mellem år 2002 og 2007.
Salget af rødvin vil stige hele 30%. I kølvandet følger hvidvin og rosévin med op til 20% samt champagne og mousserende vin med 17,5%.
Vinenes priser vil ligeledes få et skub opad.
Ifølge Euromonitor skyldes de lyse vinøse fremtidsudsigter blandt andet, at forbrugerne har fået øjnene op for den gode effekt, som frem for alt rødvin har på helbredet.
Også en ny, velhavende og købedygtig middelklasse i Østeuropa får salgskurven til at stige.
............

...
På den chilenske udstilling i Hotel d'Angleterres store sale var der travlhed ved alle smagebordene.
    To store vinmesser
    I den forløbne uge har der været to store vinmesser i København, hvor man præsenterede vine fra henholdsvis den italienske Brescia-provins og Chile.
    Begge messer fremviste flere vine, som endnu ikke er på det danske marked, og messerne var meget velbesøgte.
    Vinene fra Brescia-provinsen omfattes af DOC-appellationerne Garda Classico, Botticino, San Martino della Battaglia og Lugana ved Gardasøens sydlige ende samt Franciacorta, der er DOCG og ligger syd for Gardasøens nabosø, Lago d’Iseo. Der er flere glimrende vine, og ikke mindst de mousserende hvidvine fra Franciacorta er interessante.
    Hvis ellers salgsfremstødet giver pote, vil vi komme til at se lidt flere Brescia-vine i danske butikker.

    Kurven fortsætter opad
    På udstillingen med chilenske vine var der en række af de vine, vi allerede kender, men også nye vine med chilenske vinfolk bag bordene.
    Siden år 2000 har vin fra Chile flerdoblet sin markedsandel i Danmark – den er i dag oppe på over 11%. Landet er blevet danskernes fjerde største vinleverandør, og kurven fortsætter opad.
    I årets første syv måneder er Chiles vineksport til hele verden steget med 8,3% til 363 millioner dollars (2,5 milliarder dkr.) i forhold til samme periode sidste år, og det skønt gennemsnitsprisen pr. liter samtidig er faldet fra $1,70 til $1,66.
    I den samme periode på syv måneder steg eksporten 11% i mængde fra 196,9 til 218,5 mio liter i år.

Stadig dårligt for Southcorp
Vi har siden uge 10 i år flere gange skrevet om Australiens største vinhus, Southcorp, der er i finansielle vanskeligheder.
Det er det stadig. Vinhuset har ifølge CNN oplevet sit hidtil dårligste årsregnskab med et tab på 922,9 millioner australske dollars (lidt over 4 milliarder dkr.) på grund af massive afskrivninger.
I tilsvarende periode sidste år havde vinhuset et overskud på 312,7 mio aus dollars.
I tirsdag forlød det, at Southcorp's salg ville forblive fladt i 2004, men at nedskæringer ville kunne give et bedre resultat.
Store internationale spiritus-koncerner som Allied Domecq og Diageo samt den australske bryggerigruppe Foster’s er inde i billedet som mulige købere til Southcorp, men prisen siges stadig at være for høj.

Korkproppen længe leve
Som vi skrev i VinAvisen i sidste uge, har voldsomme brande i Portugal ødelagt omkring 25.000 hektar skov med korkege.
Men der er ingen grund til alarm, lyder nye rapporter – korkproppens dage er ikke talte: Det brændte areal svarer kun til 3,5% af Portugals vældige korkegeskove.
Flammerne har ikke haft helt let ved at bide sig fast i de meget modstandsdygtige korkege. Og hvor det er lykkedes, er træerne ikke længe om at regenerere.
Yderligere findes der en lagerbeholdning af kork hos producenterne, som de kan trække på i magre tider.

Handelen med spiritus flytter grænser
Lige nu koster en flaske vodka over 100 kr. i Fakta. Nu vil den snart være nede på under 70 kr., siger kædens indkøbschef på området, Henrik Lind.
Den 1. oktober er loven om nedsættelse af afgiften på spiritus nemlig en realitet. Den falder fra 275 til 150 kr.
Dette vil ifølge Henrik Lind betyde, at 10-15% af den omsætning, som grænsehandelen nyder godt af i øjeblikket, vil blive flyttet tilbage til Danmark.

Kun en stakket frist
Alt i alt drejer det sig om en omsætning på mere end 500-750 mio. kr., idet Institut for Grænseregionsforskning har anslået danskernes køb i Tyskland til 5,4 mia. kr.
Yderligere kan det betyde, at især svenskerne vil benytte sig af de lavere danske afgifter og øge indkøbet af spiritus.
Den sænkede afgift bliver dog kun interessant i tre måneder, idet 24 timer-reglen om ophold i udlandet ved indførsel af spiritus bortfalder 1. januar, og det kan betyde, at grænsehandelen igen tager et ganske markant opsving, mener Henrik Lind.
Det eneste fornuftige - og i EU's ånd - er naturligvis at vi får de samme afgifter i alle lande.

Amerikansk hæder til danske restauranter
Det amerikanske vinblad Wine Spectator præmierer hvert år restauranter, der i særlig grad gør noget ud af vinen. Også danske restauranter præmieres. I år har seks fået Best Award of Excellence, nemlig Era Ora, Le Sommelier og Casa d'Antino i København samt La Cocotte i Glostrup, Søllerød Kro i Holte og Tree-Top Restaurant på Munkebjerg Hotel ved Vejle.
Og fire har fået Award of Excellence: Restaurant de Gaulle og Pierre André i København, Ristorante la Buca Degli Artisti i Vanløse og Brøndum Hotel i Skagen.
........................
Emilia Nardis vine
I onsdags mødtes den danske vinøse verdenspresse til en smagning af en række glimrende vine. Det var Sigurd Müller Vinhandel, der inviterede, vinene var fra den familieejede vingård Tenute Silvio Nardi i Montalcino i Italien, og de blev præsenteret af Emilia Nardi, der står for vingården.
Siden 1990 har hun nyplantet de 80 hektar vinmarker, bygget nyt og sat sig nye mål, først og fremmest med sin berømte Brunello di Montalcino.
Under smagningen fik vi skænket ti vine i glassene. De fleste var af ældre årgange, der ikke mere kan fås, men som vidner om, hvor lækker en Brunello kan blive med alderen.

Her er vore favoritter

Silvio Nardi, Brunello di Montalcino, Italien 1999, 230 kr., Sigurd Müller
En meget flot rødvin, der vil udvikle sig i de kommende ti-femten år. Den dufter og smager ikke udpræget af fad, hvilket kun må siges at være en fordel.


Silvio Nardi, Manachiara, Brunello di Montalcino, Italien 1998, 395 kr., Sigurd Müller
Rødvin med en fornem harmoni og kompleksitet – svesker, chokolade, fyldig frugt. Skal ubetinget gemmes og vil blive flot. Danmark får kun 60-120 flasker om året.


Silvio Nardi, Rosso di Montalcino, Italien 2001, 125 kr., Sigurd Müller
Flot og kraftig Rosso, der ikke skuffer – som flere andre Rosso’er, vi har smagt i nyere tid. Først om tre-fire år gælder den femte stjerne.


Silvio Nardi, Chianti Colli Senesi, Italien 2001, 88 kr., Sigurd Müller
Rødvin med en tør, intens og krydret smag og et lidt markant bid.

...
Emilia Nardi kontrollerede vinene før udskænkningen.
...

...
Smagningen var meget professionelt tilrettelagt. Læg mærke til, at hver smager fik sin egen rustfrie spyttespand - og ikke skulle prøve at ramme en fælles champagnekøler inde midt på bordet.
.....................................................
    .
    Den danske vinbranche
    * Juul's Vinhandel på Værnedamsvej 15 i København tager den 25. september kl. 14-17 afsked med Helge Nidløse. Efter 41 år i vinbranchen har han solgt sin andel i vinhandelen til sin kompagnon, Michael Madsen.
    * Allied Domecq har fået en ny medarbejder i sit on-trade team, nemlig Kristian Gullacksen, der har en fortid i henholdsvis Carlsberg International, Iberia Wine og senest Maxxium Danmark. Han vil få kundeansvaret for firmaets aktiviteter på Sjælland og Fyn, hvor han skal arbejde med spiritus- og vinporteføljen.
    * NicVin har ansat Mikael Aagaard som key account manager.
    * Slagelse Vinkompagni har ansat Frank Ditmar som salgschef med ansvar for fremtidig salg og opfølgning. Han har erfaring fra BS Supermarked som indkøbschef på vin og har derefter været i Dansk Supermarked.
.......
........................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..
.
    Hans Otto Vanting (f. 1949) er manden bag vinfirmaet Vinotto - med tryk på næstsidste stavelse, siger han. Han er egentlig skolelærer, men i 80’erne fangede vinen ham, da han fulgte et aftenskolekursus under ledelse af den vidende og underholdende Allan Hansen.
    Nogenlunde samtidig startede han det kendte 60’er band ”Needles & Pins”, og i 90’erne var han ansat i DR, hvor han blandt andet lavede spørgsmålene til den store fælles nordiske rockquiz Pick-up. I den forbindelse boede han i 1997 i Oslo og samarbejdede med vennen Jørgen De Mylius.
    Sin store musikinteresse har Otto Vanting kombineret med vinen, og i dag har han et show kaldet ”Af med proppen – på med poppen” - en vinsmagning på en anderledes måde. Her gælder det fortællinger om vin i hyggeligt samvær, hvor man blandt andet quizzer om musik og film, lytter til musik og ser billeder – og nyder de gode vine. Timelange foredrag om sydskråninger er ikke Otto Vantings kop te.
    Med sit firma har han fundet en niche ved at designe specielle etiketter til fx barnedåb, bryllupper osv., men også til firmaer. Blandt andet har han leveret etiketter til DR’s Rejseholdet, Volvo, Mercedes, diverse skoler og gymnasier, kunstnere m.v.
    Vinotto importerer vine fra Australien, Chile, Frankrig, Italien og Spanien og fremhæver med stolthed sin Paul Cheneau Cava og den australske Eden Springs.
    Adresse: Vinotto, Børnehøjen 58, 4000 Roskilde, tlf.: 46 35 18 21 og 20 64 47 78, e-mail: vinotto@vanting.com, www.vinotto.dk.
........................
    Vine fra før vi blev født
    I fredags løb ugens anden smagning af topvine af stabelen, og denne gang gjaldt det portvine fra Burmester, et vinhus, der blev grundlagt i 1730 og indtil for få år siden var i samme families eje.
    Skaberen af vinene (i hvert fald af de nyere årgange), Jaime Costa, var på besøg hos Philipson Wine og præsenterede vine helt tilbage til årgang 1900.
    Det er altid utroligt spændende at smage så gamle vine – vine fra før ens egen fødsel – og opdage, hvor vitale og spændstige de kan være. Men det var naturligvis først og fremmest de årgange, der er i handelen, som vi var kommet for at smage. Nedenfor er der fem stjerner til hver af vore fire favoritter:

    < Rolf Madsen fra Berlingske Tidende og Gitte Hindholm fra B.T. på vej gennem de tyve portvine.
........................

10 Years Old Tawny, Burmester, 79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Portvin med en dejlig moden duft og en smag med sødme - svesker og rosiner - men også tilpas syre.


Quinta Nova Single Quinta Vintage Port 2000, 199,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot portvin med fyldig frugt og nuancer af tørrede frugter og fad. Nem at drikke nu, men gem den gerne fem-ti år.


Vintage Port 1991, 199,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Elegant portvin i balance. Ikke sliksød, men fint afstemt med syren. Kan drikkes nu.


Colheita 1985, 199,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Atten år gammel, men stadig ungdommelig med en lækker smag af rosiner og figner.
...
Christian Philipson og Jaime Costa fra portvinshuset Burmester.

De ser afslappet på Parker
Endelig langt om længe er Robert Parker kommet til Bordeaux, næsten seks måneder efter præsentationen af 2002-årgangen. Dengang udtalte han, at han ikke ville flyve, mens Amerika og Storbritannien forberedte en krig i Irak.
Parkers point har jo stor betydning for salget af de større Bordeaux-vine, så hans fravær har uden tvivl været et problem i forbindelse med primeur-salget i USA.
Ifølge Decanter er man dog begyndt at se lidt mere afslappet på Parker i Bordeaux. – Jeg interesserer mig kun for ham, hvis han giver høje point til en langsomt sælgende vin, siger en négociant til bladet.

Roser næppe 2002 til skyerne
2002 primeur-kampagnen er slut, og 2003 ser ud til at blive en fantastisk årgang. Så med mindre Parker roser 2002 til skyerne – hvilket han næppe gør – vil salget af 2002 bare fortsætte i luntetrav, som det gør nu.
Parker siger, at han vil offentliggøre sine point i sit blad, Wine Advocate, i december eller februar, men måske vil han prøve at få dem med i oktober-udgaven.
........................


Vinflaske med indbygget proptrækker
Der kommer stadig nye spændende former for lukker til vinflasker. Sidste skud på stammen er en prop fra det italienske firma Pullpop Technologies.
Som billederne herover viser, er der indbygget en strop af plastic i kapslen. Den sætter man i et lille beslag øverst på proppen, og så trækker man ganske enkelt proppen op.
........................
    Hitler, Mussolini, Stalin og Mao
    For to år siden – i uge 34, 2001 – skrev vi her i VinAvisen om den italienske vinproducent Alessandro Lunardelli, der skabte vrede i sit hjemland.
    For otte år siden begyndte han at sælge vine med billeder af diverse diktatorer på etiketterne. Han begyndte med Mussolini og blev slæbt i retten, men slap, fordi dommerne hævdede, at de ikke var overbeviste om, at han virkelig promoverede fascismen.
    Så kom han med en etiket med Hitler samt med andre etiketter med Rommel og Göring, Stalin og Mao.

    Bloddryppende gigantforbrydere
    Det er naturligvis dybt foruroligende, at der overhovedet er mennesker, som gider købe vinflasker med billeder af bloddryppende gigantforbrydere. Men Alessandro Lunardelli er minsandten stadig i gang med sine diktatorer, og nu har han igen vakt forargelse, denne gang i Tyskland.
    Den tyske justitsminister, Birgitte Zypries har sendt et brev til sin italienske kollega, Roberto Castelli, og opfordret ham til at tage affære. Og yderligere vil myndighederne i delstaten Bayern prøve at retsforfølge signor Lunardelli.

........................

...
Bogen er illustreret med kort over vinlande og distrikter, vinetiketter og forklarende vignetter.
    Vind en helt ny vinbog
    Som nævnt i sidste uge har den ene af VinAvisens to redaktører begået en bog med titlen "VinABC" (Forlaget Sesam, 152 sider, 149 kr.).
    Vor medfødte beskedenhed forbyder os at anmelde bogen i vores egen avis, så i stedet er vi i gang med en rask lille læserkonkurrence.
    Fem uger i træk bortlodder vi et eksemplar af bogen, og for at følge gældende lov gør vi det i forbindelse med en opgave, hvori vi udbeder os det rigtige svar.
    I opgaven herunder er der tre mulige svar. Find det rigtige svar, skriv det tilhørende bogstav, A, B eller C, samt dit navn og din postadresse i en mail, og send mailen til quiz@vinavisen.dk. Blandt alle indsendere med det rigtige svar trækker vi lod om et eksemplar af bogen.
    Sidste frist for indsendelse i denne anden runde er nu på lørdag den 13. september.
    Sidste uges vinder var Kjeld Jensen, Roderdal 9, Borris, 6900 Skjern.
    I næste nummer af VinAvisen kommer chance nr. tre for at vinde bogen.
    ........................
      .....
      Her er denne uges spørgsmål
      Det tyske ord gewürz i druenavnet Gewürztraminer betyder ...
      A. Sødlig (om smagen).
      B. Krydret. (om duft og smag).
      C. Takket (om bladenes form).
      .....
................................
    Ugens vinøse billede
    Byen Vacqueyras i Côtes du Rhône forvandles hvert år i juli til en stor vinfest. - Og den er værd at deltage i, skriver Helle og Claus Christiansen, der har sendt os disse to billeder.
    Festen begynder om formiddagen. Med et glas i hånden vandrer man rundt i byens gader og smager på de lokale vinbønders vine. Hvert et kælderrum i byen er inddraget i den store vinsmagning.
    Til festlighederne hører også en religiøs procession, danseopvisning i traditionelle dragter samt en rituel afbrænding af vinstokke for ønsket om en god høst.
    Prikken over i’et er festmiddagen med otte retter og selvfølgelig vine i lange baner.
    Kan man holde til mere, er der bal med levende orkester senere på aftenen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............................
Pinot Noir i fjernsynet
På tirsdag d. 9. vil Pinot Noir-druens saft flyde fra tv-skærmen, når Tim Vollerslev, Michael Meyerheim og Per Pallesen mødes i ”Go’morgen Danmark” på TV2. Følgende vine smages:
* Trapiche Oak Cask, Pinot Noir, Mendoza, Argentina 2001 til 100 kr. for 2 flasker fra Amka Vinimport.
* Villa Maria, Cellar Selection, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2001 til 159 kr. (139 kr. ved 12 flasker) fra Vinens Verden.
* Savigny-les-Beaune, ”Serpentieres”, Joseph Drouhin, Bourgogne 1999 til 190 kr. fra H.J. Hansen.
........................
    19e Marathon du Médoc: Lafite og østers
    Som forberedelse til Philipson Wines maraton-smagninger i fire danske byer 16.-20. september gemmenførte firmaets indkøbsdirektør, Jacob Jensen, og vinskribenten Erik Steffensen lørdag det 42 km lange Marathon du Médoc, som går gennem de fleste berømte slotte.
    Efter 21 km så det lidt håbløst ud, men heldigvis kunne de to danske helte styrke sig med et glas Château Lafite-Rothschild 2001 på vej gennem slottet.
    De næste 21 km foregik i silende regn, og 3 km før mål var det så slemt, at de måtte løbe ind i et østerstelt og på den måde samle kræfter til de sidste meter.
    - Det kan varmt anbefales alle vinelskere at prøve turen, men man skal tænke på, at Médoc ikke er helt så fladt, som man måske husker det, siger Jacob Jensen til VinAvisen.
.......................


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
I den forløbne uge har vi - inkl. ovennævnte vine - smagt i alt 52 vine. Heraf var der 23, som vi havde lyst og plads til at skrive om, og hele 16 af dem fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Almaviva, Baron Philippe de Rothschild og Viña Concha y Toro, Chile 2001
549 kr., i denne uge på tilbud til 299 kr. i Kvickly
Denne samarbejds-vin mellem to store vinhuse i henholdsvis Frankrig og Chile er rent kult. Det er en fantastisk flot rødvin, blød, lækker og kompleks med intens og afrundet frugt. Den kan drikkes nu, men er stadig ret stram og bør gemmes i mindst fem-seks år. Tilbudsprisen er usædvanligt lav.


Peregrine, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand 2002
189 kr., New World Vinimport
Denne rødvin er simpelt hen lækker, lød det under smagningen. Den har en god, krydret duft, og smagen er harmonisk - i god balance. Lang eftersmag.


Domaine du Trillot, Sichel, Corbières, Frankrig 2000
95 kr., Lago Import
En vellavet og lækker rødvin med god frugt, indtagende sødme og et strejf af sort peber. Kraftig vinøs og krydret duft - og en lang eftersmag.


Domaine de la Pignonne, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
59,95 kr., 2 flasker for 100 kr., Gobi Vin
Rødvin med en dejlig varm og meget blød smag med god frugtfylde. En vellavet vin, der er glimrende til mad.


Château Le Gastelot, Saint-Émilion, Frankrig 2000
179,50 kr., 150 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Denne rødvin har fået udmærkelsen "Den franske Lilje", og da VinAvisen var med i bedømmelsesudvalget, var vi naturligvis spændte på, om vi stadig fandt vinen i top og typisk for området. Jo, vinen er en topvin. En elegant rødvin med god moden frugt, tilpas fadlagring og dette særlige, man forbinder med en god vin fra Bordeaux. En lækker vin i søndagstøj!


Falasco, Ripasso, Valpolicella, Italien 2001
69,50 kr., Irma
Blød og meget dejlig rødvin med kraftig frugt og mild syre. Både i duft og smag er der toner af kirsebær - som der er i mange italienske vine.


Delicato, Shiraz, Californien 2001
70 kr., H.J. Hansen
Dette er årets jagtvin fra H.J. Hansen - og en glimrende rødvin, som er overordentlig let at drikke. Alle vil kunne lide den. Men passer den til de kræ, der falder for jægernes hagl og kugler? Ja, egentlig ganske godt.


Elias Mora, Toro, Spanien 2000
115,25 kr., Ki-Ma Vinimport
Spændende rødvin på druen Tinta de Toro, der er et andet navn for Spaniens store drue, Tempranillo. Vinen har en flot duft og en dejlig smag med et tilpas tilskud fra de tolv måneders fadlagring.


Le Secret des Capitelles, Saint-Chinian, Frankrig 2001
75 kr., Holte Vinlager
En rigtig dejlig vin, blød og saftig med sødme. Den er lavet på 80% Grenache og 20% Syrah.


Château de Mattes-Sabran, Le Clos Redon, Corbières, Frankrig 2001
50 kr., Fionia Vinimport
Vellavet, let krydret rødvin i god balance, og i en kvalitet i overensstemmelse med prisen.


Michel Torino, Cabernet Sauvignon, Cafayate Valley, Argentina 2000
99,50 kr., Irma
Ikke nogen helt billig rødvin, men elegant og med smidige muskler, masser af frugt og sødme. I smagen er der toner af chokolade og nødder.


Simonsig, Estate Wine, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 2000
69 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Pinotage - denne drue, der er et sydafrikansk barn af Pinot Noir og Cinsault - har en ganske særlig smag, som man skal kunne lide. Mange kan. Vi kan kun nogle gange. Men i denne dybrøde vin optræder druen pænt og venligt med intens frugt, en let sødme og tilpas syre og garvesyre, der står godt til mad.


Egri Bikavér, Ostoros, Ungarn 1999
50 kr., Laszlo's Vin
Ungarns berømte tyreblod - eller okseblod, som nogle siger. Vinen er ret let, meget saftig og med en fin sødme og toner af kirsebær. Men der er nu ikke så meget tyr i den.


Allozo, Tempranillo / Cabernet Sauvignon, La Mancha, Spanien 2002
38,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Meget let hakkebøffe-rødvin. Udmærket til prisen.


Corte Rugolin, Valpolicella Classico, Italien 2002
49,75 kr., Toscavini
Let og saftig rødvin uden det store smagsmæssige spektrum. Skænk den gerne let afkølet.

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Pesquera, Ribera del Duero, Spanien 1999 (pris ved 12 flasker)Rødvin499,95 kr.Philipson Wine
.
B.T.
Bùcaro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2000Rødvin89,95 kr.SuperBest
.
Børsen
Ghemme Riserva, Piemonte, Italien 1997Rødvin83 kr.Carlo Merolli
.
ErhvervsBladet
Château la Marsaudrie, Haut-Médoc, Frankrig 2001 (på tilbud i uge 30-40)Rødvin40 kr.Holte Vinlager
.
Euroman
La Tâche, Domaine de la Romanée-Conti, La Tâche, Frankrig 1990Rødvin20.000 kr.Sigurd Müller
.
Frederiksborg Amts Avis
Joseph Masach, Cava, SpanienMousserende39,95 kr.Fakta
Agusti Torelló Mata, Cava, SpanienMousserende149 kr.Theis Vine
Segura Viudas, Cava, SpanienMousserende79,50 kr.Vinens Verden
.
Fyens Stiftstidende
Cascina Castèt, diverse italienske vineRøde og mouss.87-155 kr.Victoria Vine
.
Hjemmet
Domaine Valmale, Cuvée Alfonse, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000Rødvin44 kr.Stokholm Vinimport
.
Nordjyske Stiftstidende
Mommessin, Côtes du Rhône, Frankrig 2001Rødvin42,95 kr.Dreisler Storkøb

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.