Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2003


........................
Vin-aktuelt i uge 44
27. oktober - 2. november 2003
........................

VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43
.....................
EU kommer efter Systembolaget
I Sverige må man gerne tage vin med hjem efter en rejse i et andet EU-land. Men man må ikke på egen hånd importere vin og få den fragtet hjem. Det skal gå gennem Systembolaget.
Men nu truer EU-kommissionen med at gå til EU-domstolen, hvis ikke Sverige inden to måneder gør en indsats for at ændre reglerne.
Systembolaget har taget til genmæle og hævder, at det i den sidste ende er billigere for kunderne at importere vinen gennem monopolets butikker på grund af systemets håndplukkede netværk af leverandører.
Gad vide, om Systembolaget også ville påtage sig at hjemtage vine fra danske importører ...?

Cépage de France droppet
Som tidligere nævnt i VinAvisen har der været tale om at indføre en ny kategori inden for fransk vin: Cépage de France (fransk druesort-vin) - en appellation på linie med Vin de Pays.
Formålet var at komme den stadigt stigende konkurrence fra de oversøiske vinlande til livs. Her bruger man jo de kendte druenavne på vinflaskerne, og det er noget, der sælger.
Cépage de France-vine skulle på samme måde kun oplyse druens og ikke distriktets navn.
Forslaget har dog været i hård modvind og er nu ifølge Decanter blevet lagt på hylden.

Nye forslag på vej
Der har været modstand mod Cépage de France fra flere sider – blandt andet fra producenterne af Vins de Pays d´Oc, der føler, at en ny appellation vil være en trussel mod deres egen.
Desuden var det meningen, at Cépage de France skulle markedsføres som VDQS-vin (Vins Délimités de Qualité Supérieure, dvs. vine af øvre kvalitet fra et defineret område) - men den går jo ikke, når man undlader at nævne distriktsnavnet på etiketten.
Folkene bag forslaget om Cépage de France, en gruppe franske industrifolk, har dog ikke helt mistet modet. De arbejder videre med et nyt forslag, hvor hver enkelt region i Frankrig selv skal tage stilling til en vinpolitik for området.

Lave priser på spansk vin
Mens den samlede vinproduktion i EU-landene i de sidste fem år i gennemsnit har ligget på 172 millioner hektoliter, kommer tallet for i år sandsynligvis til at lyde på 155 millioner hl – det vil sige hele 10% lavere.
Ifølge fagbladet Food&Drink risikerer nogle af vinlandene ligefrem at løbe tør for visse vine af årgang 2003!
For at undgå, at det går alt for meget ud over den årlige omsætning, har man i de fleste lande hævet priserne på vinene.
I Spanien er prislejet dog status quo. I forvejen er priserne på rødvin - ifølge COAG (de spanske vinbønders organisation) - meget lavere i Spanien end i Frankrig. Så nu råber organisationen vagt i gevær: Priserne skal op.

Stigning i eksport af spansk vin
Det kan godt være, at Spanien halter bagefter, når det glæder vinpriserne. Til gengæld har der ifølge Just Drinks været en markant stigning i eksporten af spansk vin. I løbet af første halvdel af i år er den steget med hele 4,7%, sammenlignet med samme periode sidste år.
I alt er der i perioden eksporteret 704,7 millioner liter vin. Det har givet en omsætning på 791,6 millioner euro (ca. 6 milliarder dkr.).
Størst forøgelse har der været på bulkvin – dvs. vin, der eksporteres i containere, tankvogne eller lign. Her har der været en stigning i eksportmængden på 53,8%.
........................
    Montes angriber Merlot
    En af Chiles dygtigste vinmagere, Aurelio Montes, har i stærke vendinger kritiseret sit lands berømte Merlot-vine. Da han i sidste uge talte i London, sagde han, at vinene var blevet kedelige, og han forudså deres snarlige forfald.
    Til fagbladet Harpers sagde han, at grunden skal søges i opdagelsen af, at meget Merlot på Chiles vinmarker i virkeligheden var Carmenère. Man fandt ud af at identificere og adskille de to druer og vinificere dem hver for sig.
    - Dengang chilensk Merlot i virkeligheden var Carmenère, var vinen god, sagde Montes. – Jeg tror, det næppe varer længe, før Merlot begynder at tabe terræn.

Maskine kasserede propperne
Med sin årlige produktion af 100 millioner korkpropper står Cork Supply Australia for hele 22% af det australske korkprop-marked.
Men firmaet har også eget laboratorium med verdens mest avancerede maskine, når det gælder afsløring af trikloroanisol (TCA) - det kemikalium i propperne, der kan give vinene propsmag.
Maskinen kan opdage mængder af TCA, der er så små, at den menneskelige næse aldrig ville kunne opfange dem.
Ifølge Decanter kasserede maskinen for nylig en fjerdedel af alle korkpropperne fra propfirmaet.

Briterne er til skruelåg
De fleste briter har ikke spor imod at købe vin med skruelåg. Det viser en undersøgelse, bestilt af det newzealandske vinhus, Villa Maria.
Vinhuset var blevet godt træt af propsyge vine og ønskede helt og holdent at gå over til skruelåg. Men før beslutningen blev taget, fik Villa Maria udført en undersøgelse, der skulle give et fingerpeg om, hvordan de engelske forbrugere ville tage imod skruelågene.
Hele 64% af de adspurgte havde enten ikke noget imod vine med skruelåg, eller de havde allerede købt adskillige af den slags flasker.

Bedre salg i vine med skruelåg
Noget tyder på, at der ligefrem er bedre salg i vine med skruelåg. Nu, hvor der er skruelåg på samtlige vine fra Villa Maria, kan vinhuset melde om et øget britisk salg på cirka 13% i løbet af det sidste år.
Gad vide, hvordan en lignende undersøgelse på dansk jord ville falde ud. Vi har jo meget tilfælles med englænderne, når det gælder forholdet til vin, men mange vinhandlere og restauratører er bange for, hvad publikum vil sige.
Vinens Verden i Odense, der importerer vinene fra Villa Maria, har samme vine med både korkprop og skruelåg, og flaskerne med skruelåg sælger bedst.
........................

.........
Alain Brumont (t.v.) sammen med sin danske importør, Helge Sidor fra Compagniet.


.........
Château Bouscassé i Madiran, Alain Brumonts faste borg. Madiran ligger halvvejs mellem Bordeaux og Pyrenæerne i et stærkt kuperet landskab i 2-300 meters højde. Der er et stærkt varieret terroir i vinmarkerne. Nogle er rent lerbund, andre består af store sten (galets).
    Fra ukendt til verdensberømt
    Inden for de sidste 25 år er fire europæiske vinområder vokset fra komplet ukendthed til verdensberømmelse: Bolgheri i Italien, Priorato og Ribera del Duero i Spanien og Madiran i Frankrig. Og Madirans berømmelse skyldes først og fremmest en enkelt mand, Alain Brumont.
    I fredags var Brumont på besøg i København, inviteret af Compagniet, og ved en meget spændende smagning skænkede han sine fremragende vine i glassene.

    Kongen af Madiran
    Alain Brumont kommer fra en familie, der i mere end 300 år har dyrket vinen omkring Château Bouscassé. I meget gamle dage var Madiran kendt for sine kraftige vine – de blev blandt andet brugt til at ”forstærke” Bordeauxs vine. Men området var gået i glemmebogen. Indtil Alain Brumont kom til.
    Med stor dygtighed genskabte han Madirans renommé. Han fandt de bedste marker. Han købte Château Montus. Han udviklede de vinøse teknikker, og han formåede at fremelske alle de mange gode egenskaber ved den gamle drue Tannat.
    I 1980’erne var han kongen af Madiran – man kaldte ham Solkongen eller Che Guevarra alt efter, hvor enig man var med ham. I dag har han fået følgeskab af cirka 50 andre vinbønder, der sammen med ham har sat Madiran på det vinøse landkort.
    (fortsættes)
.
Vores Brumont-favoritter
Hvordan er så Alain Brumonts vine? VinAvisen har tidligere anmeldt flere af dem og drysset stjerner over dem.
Ved smagningen blev vi præsenteret for fjorten vine, der alle var på et højt niveau. Men man har naturligvis sine favoritter, og her er vores, som alle fortjener fem stjerner:


Les Jardins du Bouscassé, Pacherenc du Vic Bilh Sec, Frankrig 2001, hvidvin, 70 kr.


Château Montus, Pacherenc du Vic Bilh Sec, Frankrig 2001, hvidvin, 115 kr.


Argile Rouge, Madiran, Frankrig 2001, rødvin, 110 kr.


Château Bouscassé, Madiran, Frankrig 2000, rødvin 90 kr.


Château Bouscassé, Vieille Vigne, Madiran, Frankrig 2000, 185 kr.


Château Montus, Cuvée Prestige, Madiran, Frankrig 2000, 295 kr.


La Tyre, Madiran, Frankrig 2000, 650 kr.

Herudover smagte vi den søde vin doux fra Château Bouscassé, der fremstilles af druer plukket i henholdsvis oktober, november og december – og naturligvis til stigende priser for en 50 cl flaske: 95 kr., 125 kr. og 400 kr. Også disse herlige dessertvine fortjener fem stjerner:


Noget om snakken
Der var jo nok alligevel noget vinøst ved det hemmelighedsfulde besøg, Mary Donaldson aflagde hos Chris-Wine - som omtalt i uge 41.
Direktøren Tim Goddard i Moorilla Estate på Tasmanien skriver i en pressemeddelelse: ”Ms. Mary Donaldson and Crown Prince Frederik visited our winery in Hobart in January 2003 and we believe that they enjoyed the wines that they tasted.”

Håb om deltagelse i det royale
Moorilla Estate meddeler også, at de er stolte over at have indledt et samarbejde med Chris-Wine, og at de har modtaget deres første ordre på 1000 kasser vin inklusive 500 kasser brut mousserende vin i årgangen 2000.
Moorilla håber, at ”our wine may be enjoyed by many people in Denmark and hopefully it will be considered to take some part in the Royal celebrations."
Jo, mon ikke ...? Det tør vi vist godt vædde på.
.............................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * Strandgården har overtaget eneforhandlingen af det italienske brandymærke Vecchia Romagna samt bittermærket Amaro Montenegro.
.......
........................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
......................................................
..
.
    Jes Øksnebjerg (f. 1971) var ikke i tvivl om, at kendskab til vin hører med til almen viden på linje med sport, politik og kunst. Han kastede sig derfor over diverse vinkurser og foredrag i den lokale aftenskole i Bagsværd.
    Han fandt dog snart ud af, at vinens verden var langt den mest interessante og fortsatte med flere kurser på den danske vinskole i København.
    Efter en periode som deltids-vinmand i forskellige supermarkeder grundlagde han i 1999 vinfirmaet Øksnebjerg & Co.
    Her har Jes Øksnebjerg travlt med at sælge vin samt holde foredrag og kurser inden for vin og gastronomi for både virksomheder og private.
    Og så foregår det hele endda i hans fritid. Jes Øksnebjerg er nemlig brandmand ved Københavns Brandvæsen. Men de skæve arbejdstider giver ham rige muligheder for at passe firmaet.
    Foruden de to job bliver der også tid til en god fisketur samt lidt løb og svømning.
    Adresse: Øksnebjerg & Co., Hanehøj 3, 2880 Bagsværd, tlf.: 26 79 32 02, e-mail: vinfirmaet@vinfirmaet.com, website: www.vinfirmaet.com.
........................
    Ugens vinøse billede
    Under en vinrejse til det spanske Ribera del Duero besøgte Mogens Bach den navnkundige dansker Peter Sisseck.
    Det var midt under høsten den 7. oktober, og alt så ud til at blive perfekt. Eller som Peter udtrykte det: - Jeg har aldrig set så modne druer. Hvis vi høster om fjorten dage, får vi portvin.
    Mogens Bach fik lov til at smage Monasterio 2002 fra fad. - Den smager endnu af tjære og blæk, skriver han, - men vent og se, vinen bliver stor. Og så skulle 2002 endog ligge til den tynde side.
    - Jeg blev også den første, som smagte Pingus 2003 lige fra gæringsfadet med cirka 5% sukker tilbage. Den havde en utrolig koncentration og er på nuværende tidspunkt ikke for sarte sjæle. Man er ikke i tvivl om, at her skabes der vin i topklasse.
    - I år bliver der 12-14 barriques Pingus (cirka 3000 liter eller 4000 flasker) til senere rivegilde over hele verden.
    Peter Sisseck havde travlt med at tale i mobiltelefon, da Mogens Bach fotograferede ham. Men der kom da også lidt vin i glasset.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
............


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 49 vine. Heraf var der - inkl. ovennævnte vine - 39, som fik mere end to stjerner, og hele 26 fik fem stjerner. Atter en god høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Etienne Boileau, Chablis Premier Cru Vaillons, Chablis, Frankrig 2001
139 kr., VinBlanc.dk
Fantastisk lækker og tæt hvidvin med et flot billede af Chardonnay-druen og med et stort spektrum. - Nej, hvor er den god, lød det under smagningen.


Candela, Malbec, Mendoza, Argentina 2002
69 kr., 65 kr. ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Virkelig flot og ”varm” rødvin med fint integreret fadlagring og fyldig og afrundet frugt med spor af vanille. Den kan sagtens drikkes nu, men må også meget gerne ligge endnu nogle år.


Weinkellerei Schuller, Ostarrichi, Neusiedlersee-Hügelland, Østrig 1999
74,50 kr. for 50 cl, 71 kr. ved 12 flasker, Odense Vinimport
Hold da helt op, hvor er den god. Blød, blød, saftig, ren slik. En helt usædvanlig rødvin. Forkæl dig selv.


La Réméjeanne, Côtes du Rhône, Frankrig 2001
75 kr., Bichel Vine
Lækker rødvin i fin balance. Den har en dejlig, let krydret duft og en blød smag med mange facetter. På mange måder en meget interessant vin.


Sfursat, Valtellina, Italien 1999
149 kr., Irma
14,5% procent, men man mærker dem ikke i denne overordentlig lækre og modne rødvin. En vin, der taler til nydelsen.


Villa Cerro, Amarone della Valpolicella, Italien 2000
179 kr., i uge 44: 159 kr., Kvickly
En dejlig rødvin. Den fylder munden med frugt og sødme og en lang eftersmag. Den kan mageligt drikkes nu, men skal helst gemmes i endnu fire-fem år.


Fontanafredda, Barolo, Italien 1999
159 kr., i uge 44: 129 kr., Kvickly
Rødvin, smuk moden farve, herlig duft og en lækker og meget harmonisk smag. Til udsalgsprisen lidt af et kup. Lad den bare ligge endnu nogle år.


Cucco, Vigna Cucco, Barolo, Italien 1997
En af i alt forskellige 12 Barolo’er i en kasse til 2000 kr., Carlo Merolli
En flot rødvin med duft og smag, frugt og sødme. Kan sagtens drikkes nu.


Château Broustet, Barsac Sauternes, Frankrig 1996
179 kr., i uge 44: 129 kr., Kvickly
Den er bare lækker. Fornem sødme og fin duft og smag af ”den ædle råddenskab”.


Château de Rouanne, Côtes du Rhône Villages Vinsobres, Frankrig 2000
110 kr., Furesø Vinimport
Dejlig rødvin med krydderi og frugtfylde. Fin til mad. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Rozès, Vintage Port, Douro, Portugal 2000
149,95 kr., Amka Vinimport
Naturligvis er det rent barnemord at drikke en vin som denne i dag. Den skal i hvert fald ligge til 2010. Men lækker er den. Meget lækker. En stor vin. Og indholdet i flasken forsvandt da også som dug for Solen efter smagningen ...


Grove Mill, Pinot Gris, Marlborough, New Zealand 2002
118 kr., New World Vinimport
Hvidvin med duft af vilde roser, stor frugtfylde – mango – og en vis fedme og lidt honningsødme. – Nej, hvor er den dog lækker, lød det under smagningen.


Candela, President’s Blend, Mendoza, Argentina (uden årgang)
99 kr. ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Rødvin med en utrolig tæt farve, en fornem duft og en smag præget af kirsebær, chokolade, vanille og en markant sødme. Det er en god idé at plaske vinen over i en karaffel en time før måltidet.


Via Villa de la Croix Saint-Roch, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2000
79,75 kr., The Wine Company
Perfekt og elegant rødvin med alle komponenter i balance – frugt, syre, sødme og mange nuancer. Velegnet til mange madretter. En af de bedste vine vi smagte den dag.


Château la Couranconne, Magnificat, Côtes du Rhône Villages Rasteau, Frankrig 2001
119 kr., Holte Vinlager
Vellavet rødvin med god, ren frugt og en let sødme. Den åbner sig fint i glasset under måltidet.


Nìvuro, Nero d’Avola / Cabernet Sauvignon, Sicilien IGT, Italien 2001
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Stofrig rødvin med blødhed, en rig frugt, krydderi og mange gode nuancer – sorte bær, vanille …


Elias Mora, Toro, Spanien 2001
83,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Rødvin med en intens, krydret og flot smag, der samtidig er blød og lækker og i meget fin balance.. En af smagerne sagde: - En heftig vin.


Navarro, Pinot Gris, Anderson Valley, Mendocino, Californien 2001
149 kr., Jysk Vin
Californisk hvidvin på berømt Alsace-drue, her med usædvanlig kraft og fedme. Billig er den ikke, men en god ledsager til mad.


Levantino, Chardonnay / Pinot Grigio, Basilicata, Italien 2002
49 kr., Mangiamo
Hvidvin med en indtagende frisk duft og en dejlig smag på et lidt usædvanligt ægteskab mellem de to druer Chardonnay og Pinot Gris (Grigio på italiensk).


Dezzani, Il Monfrigio, Roero Arneis, Italien 2002
60 kr., Øksnebjerg & Co.
En både blød og fed hvidvin fra det italienske Piemonte. Meget velegnet som ledsager til mad.


Rocca, Mitico, Salento IGT, Italien 2000
95 kr., Amka Vinimport
Fadlagret rødvin, der både i alkohol og sødme er tæt på portvin, men tør, naturligvis. Vinen er i god balance og vil være en god ledsager til kraftige retter og oste.


Château Caronne Ste-Gemme, Cru Bourgeois, Haut Médoc, Frankrig 1996
139 kr., i uge 44: 100 kr., Kvickly
En ret let rødvin med saft og frugt og sødme. Den skal ikke gemmes, men drikkes nu.


Vignali, Basilicata IGT, Italien 2002
54 kr., Michael Jepsen
Igen en af disse gode rødvine fra det nederste af den italienske støvle, denne gang fra svangen på støvlen. Vinen har saft og frugt og vil være velegnet som en god hverdags-vin.


Château la Couranconne, Côtes du Rhône Villages Seguret, Frankrig 1999
85 kr., Holte Vinlager
Rødvin med krydret og vinøs duft og god fyldig frugt. En rigtig god Rhône-vin.


Château Labarthe, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000
75 kr., Fionia Vinimport
Ret let, saftig rødvin, vellavet og rar. Den åbner sig fint i glasset. God til mad.


Santa Rita, Reserva, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2001
54,95 kr., Amka Vinimport
Rødvin præget af sit store indhold af alkohol (14,5%) og en ret markant sødme.


Rocca, Riserva, Leverano, Italien 1998
46,75 kr., Amka Vinimport
Pæn og moden dagligvin fra en ikke så kendt appellation på den italienske hæl. Rimelig pris for en fem år gammel rødvin.


Pinossimo, Pinot Noir, Bouchard Aîné & Fils, Vin de Table, Frankrig 2002
55 kr., Kjær & Sommerfeldt
Enkel, let og saftig rødvin med et lille bid i slutningen.


Accademia del Sole, Familia Lucchese, Nero d’Avola / Cabernet Sauvignon, Sicilien IGT, Italien 2001
179 kr. for 3 liter, Amka Vinimport
Pæn dagligvin i boks til en rimelig pris. En vin uden noget større vingefang.
a .
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
..............
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Yering, Pinot Noir, South Eastern Australia 2001Rødvin149 kr.Laudrup Vinimport
Yering Station, Reserve, Shiraz, South Eastern Australia 2000Rødvin260 kr.Laudrup Vinimport
Yering Station, Mt. Langi Ghiran, Shiraz, South Eastern Australia Rødvin255 kr.Laudrup Vinimport
.
B.T.
Crane Lake, Merlot, Californien 2002Rødvin59 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Ekstra Bladet
Renato Ferrero, Nebbiosé, Vino da Tavola, Piemonte, ItalienRødvin90 kr.ISO
.
ErhvervsBladet
Incognito, Cortes de Cima, Alentejo, Portugal 2001Rødvin250 kr.Cappa Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Candela Inspiration, Chardonnay, Argentina 2002Hvidvin49,95 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Candela Inspiration, Malbec, Argentina 2002Rødvin49,95 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Larchago, Crianza, Rioja, Spanien 1999Rødvin109 kr.Johs. M. Klein
.
Hjemmet
Malambo, Chenin Blanc / Chardonnay, Mendoza, Argentina 2002Hvidvin29,95 kr. (v 12 fl)Philipson Wine
.
Jyllands-Posten
Domaine Saint Pierre de Sarjac, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001Rødvin37 kr.Norma Vinimport
Burmester, Colheita, Portvin, Douro, Portugal 1991Hedvin80 kr.Philipson Wine
.
Mad & Bolig
Venturini, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1998Rødvin225 kr.Bichel Vine
.
Nordjyske Stiftstidende
Gabbiano, Chianti Classico, Italien 2000Rødvin99,95 kr.Det franske Vinlager
.
Penge & Privatøkonomi
Cono Sur, Reserve, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2001Rødvin70 kr.Det franske Vinlager

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.