Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2003


........................
Vin-aktuelt i uge 49
1.december - 7. december 2003
........................

VinAvisen uge 46VinAvisen uge 47VinAvisen uge 48
........................
Statsministers vinbesøg i søgelyset
Nu er også Sveriges statsminister Göran Persson blevet inddraget i skandalen omkring Systembolaget og Vin&Sprit.
Et er, at han bor sammen med Systembolagets administrerende direktør, Anitra Steen – det er jo ikke forbudt – men det viser sig, at han og den socialdemokratiske ledelse i september har afholdt en konference på en fransk vingård, ejet af Vin&Sprit.
Først da Sveriges Radios Eko-redaktion nogle måneder senere afslørede, at det socialdemokratiske besøg havde fundet sted, fremsendte Vin&Sprit en regning på 110.000 skr.
Nu vil den konservative Henrik von Sydow fra Moderaterne have Riksdagens forfatningsudvalg til at undersøge, hvorfor partiledelsen holdt konferencen netop hos den store statsejede leverandør til de statsejede System-butikker.
Undersøgelsen af hele skandalen er i øvrigt lagt i hænderne på politikeren Olof Johansson - der er en god, gammel ven af både Göran Persson og Anitra Steen.

"Butiksaktivitet" op til 50.000 kr.
Ifølge Svenska Dagbladet har Vin&Sprit allerede i 2001 sat bestikkelsen af butikscheferne i system.
Ved et møde, hvor man angiveligt præsenterede en liste over "bestikkelige" butikschefer, deltog en chef, der i dag sidder i Vin&Sprits ledelse, oplyser Sverige Radios Eko-redaktion.
Bestikkelserne har nærmest været et led i markedsføringen, siger Eko’s kilde. Fx måtte en bestikkelsesrejse koste op til 50.000 skr., og den blev bogført af sælgeren som "butiksaktivitet".

Etisk slinger i valsen
Ifølge WOW FaxNews skal Systembolagets personale uddannes i etik. Man har lavet et handlingsprogram, der er sendt ud til samtlige butikker, og man skal - igen - diskutere, hvad ordet loyalitet indebærer.
Men allerede inden programmet er sat i gang, er det blevet en eklatant fiasko. For det første vil man uddanne butikscheferne i etik, samtidig med at de efterforskes af politiet. Og for det andet har det vist sig, at en af de ansvarlige for uddannelsesprogrammet har måttet forlade programmet - på grund af etisk slinger i valsen.

Skal Vin&Sprit sælges?
I torsdags afslørede avisen Expressen, at flere medlemmer af Riksdagen er indstillede på at sælge den skandaleramte alkoholfabrik Vin&Sprit. Og statsminister Göran Persson er ikke fremmed for tanken. Han vil bare gerne vente, idet han mener, at der kan sælges endnu mere Absolut Vodka – underforstået, at vodka-koen stadig kan malkes for endnu flere milliarder, mens stakler i alle andre lande end Sverige trimler rundt i deres absolut usalige rus.
Vin&Sprit vurderes til en værdi af 30-40 milliarder skr., men Göran Persson mener, at firmaet om fem år måske kan sælges for 50-60 milliarder.
Hvert år indtjener Vin&Sprit en milliard skr. til den svenske stat, der samtidig – af hensyn til folkhälsan – holder sin egen befolkning i et stramt monopolgreb. Var der nogen, der sagde hykleri og dobbeltmoral?
.......................
    Glimrende bog om hverdags-vin
    VinAvisens to ærværdige redaktører er naturligvis stærkt imod, at vinskribenter promoverer deres egne bøger i deres egne aviser. Så når nu Flemming har skrevet en glimrende vinbog, er det altså Anker, der skriver dette her. Flemming ved ikke, at jeg skriver – han kan altid sige pænt tak bagefter.
    Bogen hedder ”Hverdagsvin for vinelskere” (Politikens Håndbøger, 172 sider, 185 kr.), og den handler om de vine, der er flest af - vine, som vi drikker mest af, men taler mindst om. Det er bare proppen af og op i glasset. Smager den godt? Super! Smager den ikke godt, køber vi den ikke igen.
    Men alligevel er der grund til at tage emnet alvorligt, og det gør Flemming Hvelplund i denne bog.

    Enkelt og logisk bygget op
    Bogen er meget enkelt og logisk bygget op. Den giver svar på de spørgsmål, de mange stiller, når de vælger vin: Hvad koster den? Hvilken drue er den lavet på? Hvilken mad passer den til? Hvor kommer den fra? Og hvor mange stjerner/vinglas/flasker/drueklaser har den fået?
    Bogen giver fyldige og velargumenterede svar på spørgsmålene samt en masse gode og brugbare råd. Yderligere er den illustreret med aktuelle etiketter til vine under cirka 60 kr., stillet op i layoutet på en smart måde efter pris.
    Bogen anbefales på det bedste som julegave til den, der ikke er spor vinnørd, men som gerne vil være i stand til at købe noget god vin til det daglige måltid.
.......................
    Vin-nøglen i 23. årgang
    Op til jul kommer vin-guidebøgerne, hvoraf Erik Olaf-Hansens ”Vin-nøglen” er i 23. årgang – noget af en rekord (Heides Forlag, 240 sider, 120 kr.).
    Som sædvanlig indledes den med en række små, underholdende causerier om årets vinøse oplevelser m.v., men hovedvægten ligger på gennemgangen af 1200 aktuelle vine på markedet.
    Bogen kommer godt rundt om, hvad de fleste forbrugere drikker og kan være interesserede i at læse om, og mange af vinene har da også været omtalt i VinAvisen.
    Foruden en kort beskrivelse får hver vin et antal stjerner med på vejen - op til i alt fem – og yderligere nævnes cirka 50 vine som "træffere".

    100 fremragende vine
    En anden vin-guidebog er ”100 fremragende vine til prisen”, skrevet og redigeret af Flemming Kyed, Ole Høy Hansen og Jesper Rovsing Olsen (Høy, Rahbek & Rovsing, 132 sider, 98 kr.).
    Redaktion og smagepanel fandt de 100 vine efter smagning af 300 vine, og de har kun medtaget vine, som de vurderede som mere værd end deres faktiske pris.
    Hvis der er langt færre vine omtalt i denne bog end i ”Vin-nøglen”, så er der til gengæld en længere tekst om den enkelte vin samt et billede af flasken. Der er ingen artikler, men tre kokke har leveret nogle indbydende opskrifter. Og så er det i øvrigt en nydeligt layoutet og flot trykt bog.
    En af Chiles dygtigste vinmagere
    De siger, at Adolfo Hurtado er en af Chiles dygtigste vinmagere, og det passer uden tvivl.
    Han blev i dette år kåret som Chiles ”Winemaker of the Year”.
    Han har igennem syv år haft ansvaret for en kæmpemæssig produktion i Bodegas Cono Sur, der i år har fremstillet 13,4 millioner flasker vin.
    Han er en foregangsmand, når det gælder økologisk dyrkning og har netop fået godkendt 300 hektar vinmarker som økologiske.
    Og så går han varmt ind for skruelåg – i vore øjne en glimrende holdning.

    Store stjerner til flere af vinene
    I tirsdags var Adolfo Hurtado i København, inviteret af Det franske Vinlager, for at kommentere et udvalg af sine vine.
    Vi smagte i alt femten vine, og til tolv af dem havde vi store stjerner. Syv af disse vine er imidlertid netop aftappet og kommer først til Danmark til marts, så vi venter med vore kommentarer indtil da. Tilbage bliver de fem, der indleder vores liste over smagte vine til slut i denne VinAvis.

    < Adolfo Hurtado blev kåret som "Winemaker of the Year" af Chiles forening af gastronomiske skribenter, Circolo de Cronistas Gastronómicos de Chile.

Flere sorte vingårde
Den sydafrikanske vinbonde Beyers Truter og hans partnere har ifølge Decanter solgt 74% af deres aktier i Bouwland Winery i Stellenbosch til et selskab, der repræsenterer sorte medarbejdere ved vingårdene Bouwland, Beyerskloof, Kanonkop og Uiterwyk – i alt 60 personer fra 39 familier.
Der er tale om dygtige folk, som livet igennem har arbejdet for andre, og som nu vil kunne mærke glæden ved at arbejde for sig selv.
I dag ejes mindre end 1% af de sydafrikanske vinerier af sorte. Men South African Wine Industry Trust (SAWIT) og staten arbejder mod, at de sorte inden for fem år ejer 10% og i 2010 25%.

Ældre englændere er til fransk vin
Salget af fransk vin er for nedadgående i Storbritannien. Der er skam masser af forbrugere, der holder af vin fra Frankrig, men de tilhører den noget ældre del af befolkningen. Hos briter under 45 år er det typisk oversøiske vine, der ryger ned i indkøbskurven.
Dette viser en ny undersøgelse, bestilt af det britiske vinblad Just Drinks. Og ifølge undersøgelsen er der ikke noget, der tyder på, at de unge, når de bliver ældre, vil svigte de oversøiske vine til fordel for de franske.
Så de franske vinproducenter må se at komme ud af starthullerne og få fat i det yngre publikum, så vinsalget ikke langsomt dør sammen med sin fanskare.
.......................
    De nye årgange fra Antinori
    Ugens anden store smagning gjaldt de nye årgange fra Marchese Antinori – altså en række topvine fra Toscanas gamle vinhus, grundlagt i 1385.
    Filippo Pulisci fra Antinori var som i de tidligere år kommet herop, inviteret af importøren Maxxium Danmark, og hele den danske vinøse verdenspresse var mødt op til smagningen.
    Vi smagte i alt elleve vine i prislejet fra 109 til 999 kr., og af nyt var blandt andet rødvinen Villa Antinori Riserva, der fra og med 2001-årgangen ikke mere bærer appellationen DOCG, men har ladet sig ”degradere” til en landvin, en IGT. Dette har Piero Antinori naturligvis gjort med vilje, fordi han har ønsket at justere vinen med en druesammensætning, der ikke er godkendt til DOCG.
    Ikke alle de deltagende smagere var enige om, at IGT’en er bedre end DOCG’en. Den er i hvert fald lidt mere international i stilen.
    I listen nedenfor har vi stjerner til de smagte vine.

    < På billederne er Filippo Pulisci i fuld gang med at fortælle om Antinoris vine, mens Svend Erik Olsen fra B.T. fordyber sig i duft og smag.

Gang i gløggen
Berlingske Tidende har bragt en test af otte forskellige slags købegløgg. Testen blev foretaget på Hotel- og Restaurantskolen i København, og de syv smagere var enige om, at de fleste produkter går an i en snæver vending.
Bedst var Jule Glögg fra Kvickly til 19,95 kr. for en liter. Den har 5,5% alkohol.
.......................
    Madrasser med tryk i
    Tre ingeniører fra Riojas universitet har sammen med Bodegas CVNE udviklet en ny presse, der skal kunne forbedre mostens kvalitet med hele 30%.
    I pressen benyttes oppustelige madrasser, der giver et meget jævnt fordelt tryk på druematerialet og samtidig udnytter dette optimalt.
    CVNE er en af Riojas store bodegaer med en årlig produktion på 5,4 millioner flasker. Bodegaens navn, CVNE – i daglig tale Cune – er en forkortelse for Compañia Vinicola del Norte de España, hvilket kan oversættes som det Nordspanske Vinkompagni.
    Cune er jo et ret overskueligt navn. Da bodegaen blev grundlagt i 1870’erne, hed den Sociedad Colectiva Mercatil Corcuera Real de Asúa y Compañia.
    Til venstre ses en del af bodegaens flotte fadlager.

Stor vinmesse i Sydfrankrig
Den sydfranske vinmesse ViniSud har taget et overblik over, hvor stor messen bliver i februar 2004 – og stor, det bliver den.
På et 20% større areal end tidligere – 42.000 kvadratmeter i ti haller – vil der være op mod 1000 udstillere, og indtil nu har 1500 professionelle besøgende meldt deres ankomst. Heraf er der cirka 30 danskere.
Messens website findes på www.vinisud.org.
...........................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * Skjold Burne har igen optaget en butik i kæden, og denne gang er det Wintop's Eftf. i Buddingecentret, hvor vinhandler Ove Herkild og hustruen Karin fortsat bliver i butikken. Ove Herkild overtog forretningen den 1. januar 1998, efter at have været ansat i butikken hos den navnkundige fru Jefting siden 1981. Adressen er Søborg Hovedgade 213, 2860 Søborg, tlf.: 39 69 34 00 og e-mail: o.herkild@get2net.dk.
    * Torben Møller Sørensen, vinkyperen i Lundeborg, fyldte fredag 60 år. Vi ønsker ham et stort til lykke.
    * Fødselsdage og jubilæer omtaler vi meget gerne her i VinAvisen. Men vi vil jo helst høre om dem, før de finder sted. Send blot et par ord til anker@vinavisen.dk.
.......
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Druer på gaflen
Gaflen er et uundværligt redskab, og nu ser det ud til, at den også kan bruges i kampen mod druer, der er rådnet eller på anden måde beskadiget.
I en vindrueklase sidder der ofte nogle enkelte dårlige bær mellem de flotte fuldmodne. Ofte bliver hele klasen af den grund kasseret under høsten, og det er jo spild af gode druer.
Et californisk vinhus har i et stykke tid eksperimenteret med en gaffel – rettet på tænderne, bøjet, slebet og fjernet et par af dem. Nu er prototypen klar.
Ved at bruge den maltrakterede gaffel som en lille rive, kan man fjerne de dårlige bær og bevare resten af klasen intakt.
.......................

...
Kun på tre af billederne bestiller de danske slotsejere noget, idet de snuser til deres egne vine i et glas. Det gælder blandt andet Michael Carl på Château de Seguin i Bordeaux.
    Danske vinmagere ...
    Børsens vinskribent Ole Troelsø har fået en god idé. Han har skrevet en bog om en række af de danskere, der er blevet så grebne af vinens verden, at de selv er gået i gang med at lave vin.
    Bogen hedder ”Danske Vinmagere” (Børsens Forlag, 168 sider, 299 kr.), og den tager sine læsere med til Prins Henrik, Michael Carl, Pernille og Mogens Olesen, Merete Løwig, Flemming og Peter Jørgensen samt Niels La Cour i Frankrig – til Peter Sisseck i Spanien – til Lars Erik Nimskov og Peter Vinding Diers i Italien – og til Carrie og Hans Kristian Jørgensen i Portugal.

    ... med hænderne i lommerne
    Ole Troelsø skriver meget levende om disse entusiastiske mennesker, og vi kommer tæt på og hele vejen rundt. Der er endog adresser på restauranter og hoteller de enkelte steder.
    I det hele taget er det en meget indbydende bog, og de mange farvebilleder er store og flot trykte. Dog er billederne næsten alle uden ”action”. De fleste af de portrætterede står og stritter i landskabet eller op ad husmure, nogle af dem har oven i købet hænderne i lommen. Man fornemmer ikke, at de mennesker bestiller noget.
    Men at deres vine er gode, er der ingen tvivl om. Det er bogen osse.
........................
    Ugens vinøse billede
    Kim Langeskov Jørgensen hos Sigurd Müller Vinhandel har været med firmaet i Spanien og besøgte (naturligvis) den berømte danske vinmager Peter Sisseck i Ribera del Duero. Sigurd Müller forhandler nemlig Sissecks Hacienda Monasterio.
    - Men vi fik også lov til at smage dyre dråber Pingus 2003 få dage efter høsten, skriver Kim. - Ingen alkohol endnu, men en uforglemmelig delikat sukkerkoncentreret væske - den bedste juice, vi længe havde smagt.
    - Selv mener Peter Sisseck, at årgangen bliver fantastisk, og så vidt vi kunne smage, måtte vi give ham ret.
    - På mit billede ses Hacienda Monasterio. Peter bor i en lejlighed på øverste etage, og bygningen indeholder alle vinifikations-faciliteterne. Pingus laver han i et hjørne i kælderen.
    - Vinstokkene, som ses ude til højre, er en del af markarealet, og bag bodegaen ligger de andre marker. De tre parceller med druer til Pingus ligger faktisk ret langt væk.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

Penfolds Grange med skruelåg
Lige siden 1980’erne har man i det berømte australske vinhus Penfolds lavet forsøg med skruelåg. Og det endda på husets og Australiens absolutte topvin, Penfolds Grange.
Resultaterne har været yderst positive, og nu vil også tyve kasser af årgang 2002 ifølge Decanter blive forsynet med skruelåg.
Men man kommer foreløbig til at kigge langt efter Grange med skruelåg hos vinhandlerne – der skal mange flere forsøg til.
Penfolds, hvis berømte Grange er fremstillet til at kunne ligge i cirka 50 år, ved endnu ikke, hvordan vinen med skruelåg vil have det efter så lang tids opbevaring. For ikke at tale om skruelågene, der måske går til med årene.

Forfalsket vin
I Berlin har man i løbet af den sidste måned finkæmmet supermarkederne for forfalsket vin. Hele 100.000 flasker er beslaglagt, men gerningsmændene er endnu ikke fundet.
Vinen kommer fra Østeuropa, og ifølge WeinReporter drejer det sig om vine i den billige ende af prisskalaen, som fx Rosenthaler Kadarka og Klostergeflüster fra Bulgarien.
Det er ikke farligt at drikke den forfalskede vin, men oplevelsen kan ikke være særlig vinøs. Kun cirka halvdelen af indholdet i flaskerne har noget med vin at gøre. Resten er vand, alkohol, sukker og farvestoffer.

Aurelio Montes i Argentina
Chiles berømte vinmager Aurelio Montes har taget et stort skridt over til Argentina på den anden siden af Andesbjergene.
Montes første argentinske vine forventes at komme på markedet i begyndelsen af 2004. Der er tale om årgang 2002, fremstillet på druerne Cabernet Sauvignon og Malbec, og vinene bærer navnet Kaiken på etiketten.
Kaiken er ifølge WineSpectator det indianske navn på en bestemt type gås, der lever på begge sider af Andesbjergene, og navnet er således velvalgt til Montes’ vine.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..
.
    Jens G. Eilertzen (f. 1925) er aktiv som skribent med vin og gastronomi som sine specialer.
    I sine yngre dage arbejdede han som journalist på en række forskellige dagblade, men fra midten af 1960’erne sprang han til magasinpressen, hvor han blandt andet blev chefredaktør for månedsmagasinet ”Mad og Gæster” – et blad, der satte dagsordenen i 1970’ernes gastronomiske revolution.
    I 1978 blev Jens G. Eilertzen ansvarshavende for fagtidsskrifterne ”Hotel & Restaurant” og ”Danmarks Restauranter”.
    Dernæst var han i en halv snes år leder af et seks mand stort vintest-panel i magasinet ”Mad & Bolig” - et job, som han for godt et år siden skiftede ud med sin egen månedlige anmelderklumme, ”Værtens Vin”, i Horesta’s branchemagasin ”Visitor”.
    Derudover har han fået tid til at skrive og redigere flere bøger inden for gastronomiens verden.
    Og spørger man ham om, hvad ”G” i hans navn står for, giver han frit valg mellem Gourmet og Gourmand.
    Jens G. Eilertzen er gift med journalist Ebba Eilertzen, der i mange år var chefredaktør på Alt for Damerne.
    Adresse: Jens G. Eilertzen, Palægade 5, 1261 København K, tlf.: 33 11 35 27, e-mail: eitz@mail.tele.dk.

Mineralsk sludder?
”Terroir” er et hyppigt anvendt ord blandt vinproducenter. Det betegner det naturlige miljø i en vinmark og omfatter blandt andet jordbundsforhold og mikroklima.
Og mange producenter er ikke et øjeblik i tvivl om, at den slags har stor betydning for vinenes karakter.
Man siger fx, at en vin kan dufte og smage mineralsk eller af flint, afhængigt af vinstokkenes voksested. Men ifølge Wine International hævder engelske geologer nu, at jordbunden nok kan have betydning for druernes modningsproces, men umuligt kan have nogen indflydelse på duft og smag.
– Den slags smagsstoffer kan slet ikke transporteres op gennem vinstokken fra undergrunden, siger de.

Alkohol til ungerne
Det vakte harme, da ”vodka-nissen” for nylig dukkede op i nogle danske supermarkeder: En sød lille nisse indeholdende rød sodavand tilsat vodka. Målgruppen var helt oplagt de mindreårige.
Lignende produkter har gjort deres indtog i USA, og det er blevet for meget for en kirurg ved navn Ayman Hakki. Han har nu lagt sag an mod en række spiritusfirmaer, blandt andet Heineken, Bacardi, Diageo og Brown Forman.
Firmaerne er alle, ifølge Just Drinks, anklaget for på en smart og ulovlig måde at markedsføre alkoholiske drikke til mindreårige.
Spiritusfirmaerne afviser alle anklager. Blandt andet anfører de, at Federal Trade Commission (FTC) har sagt god for deres markedsføring. Og så skulle alt jo være i skønneste orden … Skål, børnlille!
.......................
    Skål i kalkun og sovs
    Nu kan amerikanerne slukke tørsten med noget så delikat som en sodavand, der smager af kalkun med sovs!
    Turkey&Gravy-sodavanden blev lanceret lige op til Thanksgiving, amerikanernes store helligdag. Og at den stod perfekt til det traditionelle festmåltid, der netop består af kalkun, var forbrugerne ikke et øjeblik i tvivl om.

    Derfor er de så tykke
    Ifølge Just Drinks er amerikanerne i det hele taget alt for glade for sodavand – med og uden spiritus.
    Undersøgelser viser, at kalorieforbruget pr. indbygger er steget markant i løbet af de sidste 26 år, og at vægten har fulgt trop.
    Det er frem for alt de søde drikke, der får skylden for amerikanernes mange overflødige kilo.

Unik vinkælder under hammeren
Det vakte begejstring hos auktionshuset Sotheby's, da indholdet fra en enkelt vinkælder indbragte 3 millioner dollars (cirka 19 millioner dkr.).
Men der var også tale om en meget fornem samling vine, der gennem 30 år er skabt af professor K. William Harter ved universitetet i Georgetown.
Ifølge Decanter indeholdt vinkælderen blandt andet 700 flasker La Mission-Haut-Brion i hele, halve, magnum og dobbeltmagnum flasker.

Nogle af højdepunkterne
* Ved salget af seks flasker Mouton-Rothschild 1945 satte Sotheby's verdensrekord. Vurderingen lød på 20-30.000 dollars (cirka 125.000-187.000 dkr.), men vinene gik for 70.500 dollars (cirka 441.000 dkr.) – eller 12.250 kr. pr. glas, hvis vi regner seks glas i en flaske.
* En magnumflaske Romanée-Conti, Domaine de la Romanée-Conti 1985, gik for 12.337 dollars (cirka 77.000 dkr.) – eller 6416 kr. pr. glas.
* En kasse Château Lafleur 1961, vurderet til mellem 30-40.000 dollars (187.000 - 250.000 dkr.), gik for 73.438 dollars (cirka 459.000 dkr.) – eller 6375 kr. pr. glas.

Go’ morgen, portvin
På tirsdag den 2. december kl. cirka 8.15 står der portvin på programmet i TV2’s morgenudsendelse. Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim smager følgende vine:
* Heritage, Krohn, Fine Tawny Port, Portugal til 79 kr. hos Erik Sørensen.
* Bin no. 27, Fonseca, Vintage Character / Ruby Port til 98 kr. fra Sigurd Müller.
* Rozès, Vintage Port 2000 til 119 kr. i SuperBrugsen.
Den næste udsendelse, torsdag d. 11. december, kommer til at handle om julegaver i form af vintilbehør.
........................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Er papvin ordentlig vin?
Vi er begyndt med at købe vin i 3 liters papdunke, skriver Mogens Bølle. – Men hvad er det for vin, der bliver solgt i disse dunke? Er det resterne fra en given produktion? Vi mener at kunne smage, at det ikke er den dårligste vin, så jeg og min kone nyder med glæde et glas hver dag.
I princippet kan man fylde Château Pétrus på en papdunk, og man kan da også møde såvel gode som mindre gode vine på denne form for emballage. Som regel er der dog tale om udprægede hverdags-vine til rimelige priser.
I Danmark er salget af papdunke marginalt, men fx i Sverige lå salget i denne sommer helt oppe på omkring 50% af omsætningen.
Denne situation er der ingen, som ønsker i Danmark, for vinene i Sverige var koncentreret om cirka ti mærker. Det er en situation, som monopolet elsker.
I Danmark er halvdelen af rødvinssalget fordelt på flere tusinde forskellige mærker, og det giver det attraktive udvalg, som vi har lært at holde af.
.....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....

.......................


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 40 vine. Heraf var der 31, som fik mere end to stjerner, og hele 22 fik fem stjerner - det er mange, men det skyldes, at vi har været til to fornemme smagninger (se ovenfor).
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Isla Negra Dual Varietal, Sauvignon Blanc / Sémillon, Cono Sur, Curico Valley, Chile 2003
39,95 kr., Det franske Vinlager
Flot og frisk hvidvin på 75% Sauvignon Blanc og 25% Sémillon – den gode gamle Bordeaux-opskrift. Vinen har en kraftig og meget frugtagtig smag uden kanter og med en vis fedme. Den femte stjerne får den for den meget lave pris.


Isla Negra Reserva, Chardonnay, Cono Sur, Casablanca, Chile 2003
59,95 kr., Det franske Vinlager
Hvidvin med en meget aromatisk duft og en ren og lækker smag med kraft. En flot vin med en smule fadlagring.


Cono Sur Reserva, Merlot, Colchagua Valley, Chile 2002
69,95 kr., Det franske Vinlager
Fyldig, blød og meget lækker rødvin, der er let at drikke. Den er lavet på 85% Merlot med et tilskud af Syrah og Carmenère samt en smule Aspiran Bouschet.


Isla Negra Reserva, Cabernet Sauvignon, Cono Sur, Rapel Valley, Chile 2003
59,95 kr., Det franske Vinlager
En her-kommer-jeg-rødvin med saft og kraft. En vin til store bøffer, kraftige gryderetter og ost.


Isla Negra Reserva, Merlot, Cono Sur, Rapel Valley, Chile 2003
59,95 kr., Det franske Vinlager
Rødvin med en flot duft og en intens smag med 14% alkohol, der balancerer fint med den intense frugt – lidt efter blommer.




Conte della Vipera, Antinori, Umbrien IGT, Italien 2001
139 kr., Maxxium Danmark
Denne hvidvin, der laves på Antinoris umbriske slot, Castello della Sala, har en fantastisk dejlig duft og en elegant smag. Den aromatiske Sauvignon Blanc er iblandet en smule fadgæret Chardonnay.


Cervaro, Castello della Sala, Antinori, Umbrien, Italien 2001
225 kr., Maxxium Danmark
Ligesom forrige årgang en fantastisk flot hvidvin med diskret fadlagring og en ren, blød og meget kompleks frugtsmag med fine toner af Chardonnay, modne tropiske frugter og trøfler. Glimrende til mad, men også som "meditations-vin". Vertikalsmagninger viser, at den sagtens kan gemmes nogle år.


Villa Antinori, Chianti Classico Riserva DOCG, Italien 2000
109 kr., Maxxium Danmark
Fornem rødvin, blød og meget frugtagtig med fint krydderi. Vi smagte også 2001-årgangen, der er IGT, og som også er en elegant vin, men måske nok i den lidt mere internationale stil. Det er dog svært med en helt retfærdig sammenligning, for 2001 IGT er jo et år yngre end 2000 DOCG og ikke så udviklet. Begge vine må i øvrigt gerne ligge et par år.


Pèppoli, Chianti Classico, Antinori, Umbrien IGT, Italien 2000
109 kr., Maxxium Danmark
Flot og meget frugtagtig rødvin, der med sit indhold af Syrah har fået et lille strejf af peber.


Tenute Marche Antinori, Chianti Classico Riserva, Italien 1999
165 kr., Maxxium Danmark
Dette er en slags andenvin til topvinen Tignanello, en blød og meget lækker rødvin med diskret fadlagring og dejlig frugt. Den er lavet på Sangiovese og Cabernet Sauvignon.


Badia a Passignano, Chianti Classico Riserva, Antinori, Italien 1999
199 kr., Maxxium Danmark
En dejlig rødvin. En rigtig klassisk chianti, blød, lækker, moden, flot ...


Pian delle Vigne, Antinori, Brunello di Montalcino, Italien 1998
375 kr., Maxxium Danmark
Meget vellavet, fløjlsblød og harmonisk rødvin med et strejf af vanille og chokolade i smagen. En nydelse!


Tignanello, Antinori, Toscana IGT, Italien 2000
425 kr., Maxxium Danmark
Den første ”supertoskaner”, skabt af Piero Antinori i 1970. Det var den første chianti, der blev lagret i barriques. Den første, der blev iblandet Cabernet, og den første uden grønne druer – og derfor ”kun” en bordvin. I dag en IGT. Vinen er fantastisk stor og elegant. Den har elegance, kompleksitet og stort gemmepotentiale.


Guado al Tasso, Antinori, Bolgheri Superiore, Italien 2000
499 kr., Maxxium Danmark
Flot og kompleks rødvin, meget fyldig – som en stor bordeaux med toner af kaffe, kirsebær og solbær. Den er lavet på 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot samt Syrah og et par andre druesorter. Guado al Tasso betyder Grævlingens Vadested.


Solaia, Antinori, Toscana IGT, Italien 2000
999 kr., Maxxium Danmark
Den perfekte rødvin, elegant, blød, med intens frugt og bløde tanniner. Sådan kan vinen have smagt ved brylluppet i Kana. Det er også en intellektuel vin – en meditations-vin, man udmærket vil kunne nyde uden mad. Vinen er lavet på 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese og 5% Cabernet Franc.




Argento, Viognier, Mendoza, Argentina 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Til kun 40 kr. er dette en elegant hvidvin med en ren og fyldig frugtsmag og en vis fedme. Med sin gode syre er den fortræffelig til mad.


Cascina Cucco, Barolo, Italien 1999
En af i alt 12 forskellige Barolo’er i en kasse til 2000 kr., Carlo Merolli
Blød og herlig rødvin, lækker, lækker. Den er fint moden med mange smagsnuancer. Den skal drikkes nu.


Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Sierra Valley, Californien 2001
54,75 kr., Taster Wine
Denne hvidvin har en usædvanlig og lækker fylde og et ret stort indhold af alkohol (14%), der er i fin balance med den friske frugt. I smagen er der fersken og grønne æbler. Prisen er overordentlig rimelig i forhold til kvaliteten.


Ercolani, Chianti Colli Senesi, Italien 2002
79 kr., VinBlanc.dk
Virkelig god rødvin, krydret og vinøs i fin balance med frugt, syre og sødme. God og stabil eftersmag. En meget vellavet vin.


Casteggio, Postumio, Vino Spumante, Brut, Oltrepo Pavese, Italien
89 kr., Vinissimo
Denne sprudlende og boblende hvidvin er – som man som oftest gør det i Oltrepo Pavese - lavet på Pinot Noir. Den er virkelig lækker og charmerende. Bravo Vinissimo.


Château Croizet-Bages, 5. Cru, Pauillac, Frankrig 2001
169 kr., i denne uge 119 kr., Kvickly extra
Til 119 kr. er denne rødvin lidt af et fund. Men – den må meget gerne ligge tre-fire år. Så vil den blive helt fornem. Den femte stjerne får den for prisen i denne uge.


Alamos, Syrah, Mendoza, Argentina 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Herlig rødvin med krydderi, fyldig frugt og et fint billede af den fornemme Rhône-drue. I forhold til kvaliteten er prisen meget rimelig.


Viña San Pedro, Cabo de Hornos, Special Reserve, Lontué Valley, Chile 1999
149,95 kr., Fakta
Vidunderlig rødvin, rigt facetteret, blød og lækker med fuldt integreret fadlagring. Fuldt drikkemoden. Alle de mange penge værd. Et kup – trods prisen.


Mission Hill, Cabernet Sauvignon / Merlot, Okanagan Valley, British Columbia, Canada 2001
79,95 kr., Amka Vinimport
Rødvin med en fornem duft og en blød, lækker og krydret smag (nelliker) og med kultiverede procenter (12,5%). Anvendelig til mange retter.


Baron Kirmann, Crémant d’Alsace, Brut, Frankrig
90 kr., Herning Vin Import
Et portræt af en af Napoléons officerer, baron Kirmann (1768-1850), pryder etiketten til denne boblende crémant. Vinen har fine bobler, en duft af gær og en ren frugtagtig, men meget tør smag. Med sin markante syre vil den være fin til mad.


Errazuriz, Carmenère, Aconcagua Valley, Chile 2002
80 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Flot rødvin med saft og kraft og charmerende sødme. Den dybrøde vin vil virkelig kunne ”klare” den danske julemad.


Gabbiano, Chianti, Italien 2001
69,95 kr., SuperBest
Bag den flotte etiket gemmer sig en god chianti-rødvin med frisk frugt. Et oplagt valg til en italiensk middag.


Domaine Martin, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Pæn lille ufiltreret rødvin, harmonisk og med god frugt. Fin til prisen.


Atlas Vineyards, Merlot, Beni M’Tir, Marokko 2002
44 kr., Amka Vinimport
Meget sød og meget venlig rødvin til en overordentlig rimelig pris.


Don Pascual, Tannat / Merlot, Juanico, Uruguay 2002
50 kr., Irma
Pæn hakkebøffe-rødvin med et bittert bid i slutningen.


Candela Inspiration, Malbec, Mendoza, Argentina 2002
49,75 kr., 45 kr. ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Pæn og vellavet hverdags-rødvin i god balance med et lille bittert bid i slutningen.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Reynolds Landscape Range, Cabernet Sauvignon, Orange County, Australien 2001Rødvin69,95 kr.Chris-Wine
.
Berlingske Tidende
Torres Coronas, Catalunya, Spanien 2001Rødvin49,95 kr.Prima
.
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Amethystos Hvid, Sauvignon Blanc / Sémillon / Assyrtiko, Grækenland 2002Hvidvin109,75 kr.H.J. Hansen
Amethystos Rød, Cabernet Sauvignon / Merlot, Grækenland 2001Rødvin139,75 kr.H.J. Hansen
.
B.T.
Il Volo, Primitivo / Merlot, Tarantino IGT, Puglia, Italien 2002Rødvin69,75 kr.Vinspecialisten
.
Børsen
Errázuriz Estate, Carmenère, Chile 2002Rødvin89,75 kr.H.J. Hansen
.
Ekstra Bladet
Adam, Riesling, Alsace, Frankrig 2002Hvidvin50 kr.Prima m.fl.
.
ErhvervsBladet
Alaia, Castilla y León, Spanien 2000Rødvin75 kr.Laudrup Vinimport
Snoqualmie Vineyards, Washington State, USA 2000Rødvin78 kr.Sigurd Müller
.
Frederiksborg Amts Avis
Stefano Lubiana, Primavera Pinot Noir, TasmanienRødvin200 kr.Vingaarden
Tamar Ridge, Sauvignon Blanc, Tasmanien 2000Hvidvin84,95 kr.Føtex, Bilka
Warburn, Premium Reserve, Shiraz, Australien 2002Rødvin59,96 kr.Fakta

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.