Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2003


........................
Vin-aktuelt i uge 50
8.december - 14. december 2003
........................

VinAvisen uge 47VinAvisen uge 48VinAvisen uge 49
........................
System-skandalen breder sig til Norge
Skandalen omkring det svenske Systembolag forgrener sig til Norge, der jo også er plaget af et monopol.
Ifølge avisen Verdens Gang overvejer Oslos politi at indlede en efterforskning mod den norskejede Scandinavian Beverage Group (SBG), hvis svenske underfirma Bibendum AB angiveligt har sendt nogle af Systemets ansatte på en gratisrejse til Barcelona. Endvidere skal Bibendum have inviteret en række svenske butikschefer på en bytur i forbindelse med et internt seminar.
Efter en stramning af den norske lovgivning om korruption kan bestikkelse, foretaget af norske firmaer i udlandet, straffes med indtil ti års fængsel.

Romantik midt i skandalerne
Midt i skandalerne omkring Systembolaget trives romantikken. I denne uge kom det frem, at Systemets administrerende direktør, Anitra Steen, skal giftes med Sveriges statsminister Göran Persson.
Fra flere sider er forbindelsen kommet i søgelyset. Man mener, at den indebærer en mulig konflikt i regeringens undersøgelse af korruptionen i det statsejede Systembolag.

Brevet fra Nils Stormby
I uge 48 fortalte vi, at den svenske læge og vinkender Nils Stormby har sendt et brev til hollænderen Frits Bolkestein, der er EU-kommissær for det indre markeds skatte- og afgiftsforhold. I brevet, der kan læses ved at klikke her, argumenterer Nils Stormby kraftigt for, at EU håndhæver sit forbud mod monopoler – også i Sverige.
Nu har Nils Stormby fået et brev fra Fritz Bolkenstein, der meddeler, at hans brev er sendt videre til Mario Monti, kommissær for konkurrencespørgsmål, "who will send you a reply in due course". Vi følger fortsat sagen.

Overflod af vin på New Zealand
På New Zealand regner man med, at der i 2006 vil blive produceret 200.000 tons vin. Det er næsten en fordobling i forhold til 2002. Og vinbønderne bliver ved med at ekspandere og plante nye marker til med vinstokke.
Dette er en dårlig idé, mener deres brancheorganisation, da man langtfra kan være sikker på, at der er et aftagermarked til den megen ny vin.
Der vil simpelt hen opstå en overflod af vin, og for at komme den til livs skal New Zealand firedoble sin vineksport i løbet af de kommende fem år.
Hvis dette skal kunne lade sig gøre, må vinbønderne blive lige så gode til at markedsføre sig selv som til at plante vinstokke.

Endnu en service i VinAvisen
En af vore trofaste læsere, Jens Mortensen, har sendt os en god idé til endnu en service i VinAvisen. Han skriver:
- Jeg har ofte læst jeres glimrende anmeldelser af nye vinbøger og har som oftest været enig i vurderingerne, når jeg efterfølgende har investeret i en af bøgerne.
Det har fået mig til at tænke på – her op mod julens gavetid – at det ville være rart med en samlet oversigt over alle de bøger, I har anmeldt.
Vi siger tak for en glimrende idé og har straks lavet en side, som man åbner ved at klikke her.
Vi har støvet de gamle VinAviser igennem via søgesystemet, men vi tør ikke sværge på, at vi har fået alle bøgerne med. Derfor: Forfattere og bogforlag – og læsere: Er der en anmeldt bog, vi har glemt, så giv venligst anker@vinavisen.dk et praj.

Sommervejr i december
For et par dage siden var det lige før, indbyggerne i den tyske by Sonthofen i Allgäu måtte finde sommertøjet frem.
Meteorologerne målte ifølge Wein Reporter 22,7 graders varme, og det er rekord, når det gælder december måned.
Frankrig har derimod i de seneste par uger været hærget af voldsomme regnskyl, der har forårsaget alvorlige oversvømmelser langs både Loire og Rhône, især på strækningen mellem Avignon og Marseille. Der meldes dog ikke om væsentlige skader på de franske vinmarker.

Kendall-Jackson trækker sig fra Argentina
Det californiske vinhus Kendall-Jackson har lige siden 1996 haft store interesser i Mendoza, Argentina. Men nu er det slut.
For 2,5 millioner dollars (cirka 15,4 millioner dkr.) har vinhuset ifølge Wine Spectator solgt sit argentinske vineri Tapiz samt de tilhørende 2100 hektar vinmarker til det argentinske vinhus Fincas Patagonicas – og har gjort det med tab. Kendall-Jackson investerede i sin tid hele 8 millioner dollars (cirka 49,2 millioner dkr.) i produktionen af Tapiz-vinene.
.......................
    Politikens vinbog i helt ny udgave
    Denne anmeldelse handler om Flemming Hvelplunds ”Politikens Store Vinbog” (Politikens Forlag, 394 sider, indb., 250 kr.), og det er Anker, der sidder ved tasterne. Flemming skal naturligvis ikke selv have lov til at skrive i VinAvisen, som vi laver i fællesskab, at bogen er fortræffelig. Så det gør jeg.
    Den Store Vinbog udkom første gang i 1984 og er siden kommet i seks oplag, der hver gang er blevet revideret. Men i denne omgang er der næsten tale om en helt ny bog – stærkt udvidet, med nyt layout og illustreret med en masse flotte farvebilleder og detaljerede kort. Der er virkelig ofret noget på sagen, så det er overraskende, at så tyk og tung en bog kan sælges for kun 250 kr.
    Bogen er simpelt hen den bedste danske bog, der generelt handler om vin. En grundbog, kunne man kalde den. Men ikke spor lærebogsagtig. Den er skrevet i et livligt sprog, der gør det til en fornøjelse at læse den.
    Giv dig selv den i julegave - hvis ikke der er andre, der gør det.
.......................
    Vinfestival på Nørrebros Teater
    Der er ved at komme smagninger i det nye år ind i VinAvisens aktivitetskalender, og en af dem står Per Pallesen og Tim Vollerslev for. De inviterer til vinfestival (inklusive et par håndlavede øller fra Nørrebro Bryghus) på Nørrebros Teater torsdag d. 5. februar kl. 18. Det lyder som en sjov idé.
    Rundt omkring i krogene har vi set rynkede næser over for Per Pallesen: – Hvad skal sådan en skuespiller føre sig frem for som vinekspert, bare fordi han har optrådt som tjener Bolt i Matador ...? Men man bør bestemt ikke underkende Per Pallesens indsats for vininteressen i dette land. Og efter så mange år med et ben i vinens verden ved han jo nok et og andet om vin.

Bøde til Southcorp
VinAvisen har gennem det sidste halve år fulgt den drastiske nedtur hos Australiens største vinfirma, Southcorp. Vinfirmaet, der står bag berømte mærker som Penfolds, Lindemans og Rosemount, har alene fra 2002 til 2003 tabt 992 millioner australske dollars – 4,4 milliarder dkr.
Og nu har firmaet oven i hatten belemret sig selv med en bøde for at overtræde de australske børsregler.
Ifølge Just Drinks er det en tidligere direktør i Southcorp, som har forbrudt sig imod reglerne. Via e-mails har han fortalt en række børsanalytikere, hvilken betydning han regnede med, at det dårlige salg af årgang 2000 ville få for firmaets økonomi i 2003. Og den går ikke – aktionærerne skulle have været de første til at få den slags at vide.
Southcorp indrømmede brøleren og "slap" derfor med en bøde på 100.000 australske dollars (cirka 452.000 dkr.).
.......................
    Amerikaner på årets Mouton-etiket
    Årtusindets første Mouton Rothschild-etiket er skabt af den amerikanske multikunstner Robert Wilson (f. 1941) – billedhugger, arkitekt, skuespilforfatter og operainstruktør.
    Illustrationen viser to tegninger af baronesse Philippine de Rothschild i en lidt Andy Wahrhol-agtig stil med farver, der skal symbolisere vinløvets grønne, Solens gyldne og vinens røde farver.
    Wilson har ikke kun lavet illustrationen, men har også stået for typografien med de dansende bogstaver.

    55 årgange med kunst
    Robert Wilson er den 55. kunstner, der illustrerer en Mouton-etiket. Den første var plakattegneren Jean Carlu.
    Det var Philippe de Rothschild, der i 1924 fandt på selv at tappe sin vin på slottet - i stedet for at overlade arbejdet og ansvaret til vinkøbmændene i Bordeaux. På etiketten med kunstværket skrev han som den første i Frankrig "Mis en bouteille au château" - tappet på flaske i slottet.
    Baronen tog ideen med de illustrerede etiketter op igen efter krigen i 1945, og siden har berømte kunstnere bidraget til, hvad der må betragtes som et oplagt samleobjekt: Braque, Dali, Chagall, Picasso, Warhol, Henry Moore, Kandinsky, Tapiès, Baselitz, Miró og vores egen Per Kirkeby ...
......................
....< Etienne Montès under smagningen.
...
Håndlavede vine fra Roussillon
Etienne Montès har tidligere været i Danmark for at præsentere sine vine, og i mandags var han her igen, inviteret af Compagniet.
Han har et af det franske Roussillons absolutte topslotte, Château La Casenove, og hans vine demonstrerer de oplevelser, man kan få med "håndlavede" vine. Det er lidt ligesom med møbler – der er glimrende industrimøbler, men der er også de håndlavede møbler af stor kvalitet, og som kun laves i små oplag. Møbler – og vine – der er kælet for.

Fra fotograf til vinmager
Familien Montès har ejet slottet i over 400 år, men den nuværende ejer, Etienne Montès, begyndte ikke som vinmager. Han blev fotograf og fik en stor karriere på flere af de franske magasiner - Paris Match, Figaro Magazine osv. Men så kaldte familien. Han tog hjem og fik også succes som vinmager.
Som det fremgår af vore smagenotater og stjerner længere nede, var det lidt af en drømmesmagning. Næsten alle vinene fik fem stjerner.

Anti-terrorlove kræver bureaukrati
Ifølge avisen The Press Democrat frygter den amerikanske vinbranche de nye love, der skal beskytte USA mod biologiske terrorangreb. Lovene omfatter følgende regler:
* Samtlige producenter af fødevarer, der forhandles på det amerikanske marked, skal lade sig registrere hos den amerikanske Food and Drug Administration. Det er dog gået lidt trægt. I november var kun 37.000 virksomheder blevet registreret. Man havde regnet med, at hele 700.000 havde meldt sig.
* Den amerikanske regering skal have et varsel om enhver last, der er på vej til USA. Det skal ske nogle få timer, før varerne når den amerikanske grænse, og det skal gøres elektronisk. Hvert enkelt produkt skal beskrives nøje i særlige formularer.
* Og så skal de enkelte produkter følges via detaljerede rapporter hele vejen fra producent over transportled til salgsstedet i USA.

Elektronisk registrering volder problemer
Vin- og transportbranchen er allerede ved at få sved på panden i forsøget på at leve op til alle kravene om registrering. Hvis blot ét af ledene fra producent til bestemmelsessted ikke har udfyldt blanketterne korrekt, bliver varerne holdt tilbage ved grænsen.
Det værste er det med den elektroniske varsling. Mange firmaer i den amerikanske vinbranche handler med små vinhuse i udlandet, hvor indehaverne hverken kan engelsk eller bruge en computer.

Er vinen billigere i Sverige?
En af vore mange svenske læsere, Lennart Ericsson, undrer sig over den måde, man i andre lande ofte fordømmer Systembolaget.
- Jo, i disse dage er det forståeligt, skriver han. – Men når jeg fortæller udlændinge om Systemets store udvalg af vine og ikke mindst om priserne, så bliver mange af dem overraskede. Trods de høje svenske afgifter virker priserne på kvalitets-vine forholdsvis lave.
- I sidste uges VinAvis læste jeg om vine fra Antinori. En del af dem findes også i Sverige, men til 15-20% lavere priser – undtagen Villa Antinori Riserva 2000, der koster cirka 8 dkr. mere i Sverige.

Er vinen dyrere i Danmark?
Lennart Ericsson nævner også, at Penfolds Grange i Sverige koster 1400 skr. (1160 dkr.). I Danmark koster den mellem 1700 og 2000 dkr. Eller se på champagne-priserne, skriver han.
- Men VinAvisen anbefaler ikke nogen at købe vin i Sverige, fortsætter Lennart Ericsson, - og I stiller ikke spørgsmålet: - Hvorfor er vinen dyrere i Danmark, som ikke har lavere skatter, og som har fri konkurrence?
Vi siger tak til Lennart Ericsson – men stiller spørgsmålstegn ved, om vinen virkelig er billigere i Sverige. Det er rigtigt, at meget dyre vine er billigere i Sverige end i Danmark, mens de billigere vine til gengæld er dyrere. Det skyldes, at Systemet lægger nogenlunde samme avance på alle flasker.
Det kræver vist en nærmere undersøgelse, hvis vi skal have et helt klart billede af prisniveauerne.

Vores afsky for monopoler
Når vi med en vis fryd har skrevet om skandalen omkring det svenske Systembolag, så skyldes det vores medfødte afsky for monopoler.
Systembolaget er uden tvivl meget veldrevet og på mange måder en god butik, men monopolet forhindrer andre i at sælge vin til forbrugerne og hindrer, at der opstår en sund konkurrence. Tænk blot på, hvor rigt facetteret den danske vinhandel er.

Det skal sige ”plop”
Både medierne og vinforhandlerne i England har ifølge Decanter gjort en stor indsats for at oplyse forbrugerne om de mange fordele ved skruelågene.
Alligevel viser en undersøgelse, udført af vinbladet Wine Intelligence, at englænderne stadigvæk hælder mest til korkpropperne. En af årsagerne er, at de nødigt vil undvære det lille ”plop”, når vinen åbnes.
Ved undersøgelsen udspurgte man 1150 personer, og 99% af dem gik enten ind for korkpropper - eller var ligeglade.
Hele 6 ud af 10 ville ikke drømme om at købe en vin med skruelåg.
De briter, der går ind for skruelåg, er typisk over 45 år og glade for vine fra New Zealand og Tyskland.
Ingen af de adspurgte havde noget positivt at sige om plastpropperne.

"Terroirister" holder fast ved jordbunden
Under overskriften ”mineralsk sludder” fortalte vi i sidste uge, at engelske forskere er kommet til den konklusion, at jordbunden umuligt kan have en indflydelse på vinens duft eller smag.
Dette er blot en bekræftelse af tidligere undersøgelser. Men trods manglende beviser fastholder de fleste vinproducenter alligevel jordbundens store betydning.
For ikke at blive beskyldt for, at have ”jord i hovedet” bruger man nu det franske ord terroir i stedet for jordsmag. Det er en dejligt vidtfavnende benævnelse, der inddrager landskabets form og makroklimaet, der igen er afgørende for mesoklimaet og mikroklimaet (se vores VinABC).
Med til terroir hører også gærkulturen, som beviseligt har indflydelse på vinens duft og smag. Men kun meget få bruger den lokale og naturlige gærkultur. De tilsætter rendyrket gærkultur, og så kan man jo næppe tale om terroir.

Tager smag efter omgivelserne
Yderligere må omgivelsernes lugte være en del af terroirbegrebet. Står vinstokkene mellem lavendler, vil den parfumerede duft formodentlig blive optaget i drueskallerne. Det samme vil kunne ske med jordbundstyper, som afgiver lugte.
Vi her på VinAvisen har ikke set dette beskrevet i tilgængelig vinlitteratur. Men vi kom til at tale om muligheden, fordi vi hørte om de australske vine, som måtte kasseres, fordi skovbrande havde lagt et røgtæppe ind over vinmarkerne. Umiddelbart havde druerne ikke taget skade, men efter vinifikationen var der tydelig duft og smag af røg i vinen.

Nyt liv til Ungarns Tokaj-vine
I Ungarn gør man ifølge WineSpectator en stor indsats for at give landets søde Tokaj-vin et velfortjent comeback på den internationale vinscene.
En hjælpende hånd kommer fra vinhuset Árvay & Co, der har etableret sig i Tokaj, og som nu, med sine 250 hektar vinmarker, er begyndt at fremstille kvalitetsvine.
Bag vinhuset står den ungarske vinmand Janos Árvay og den ungarsk-amerikanske forretningsmand Christian Sauska.
Árvay & Co vil i første omgang satse på Tokaj Aszú med 5 eller 6 puttonyos.
.......................
    Château de Pommard solgt
    Den franske avis Sud-Ouest beretter, at Domaine Château de Pommard i Bourgogne, 13 km fra Beaune, er blevet solgt. Sælger er psykologen og filosoffen Jean-Louis Laplanche, og køber er entreprenøren Maurice Giraud. Salgsprisen er ikke oplyst.
    Château de Pommard blev grundlagt i 1098 af Eudes, den første hertug i Bourgogne, og det nuværende slot blev bygget i 1700-tallet af den kongelige sekretær Vivant Micaut. Med sine 19 hektar er det Côte d’Or’s største udelte domæne. Det har kun én ejer.

    < Château de Pommard omgivet af sit clos - det muromkransede indelukke fra middelalderen.
.......................
    Vin på vægge og i glas
    Vinfirmaet Compagniet byder på vinoplevelser for flere sanser på én gang. I firmaets vingård, der ligger i Jersie Landsby ved Solrød Strand, kan man smage vine fra Frankrig og Italien og samtidig være omgivet af vinøs kunst. Helge Sidor og Flemming Deichmann har nemlig besluttet sig for at have skiftende udstillinger med kunst, der på en eller anden måde helliger sig motiver fra vinens verden.
    Første udstilling, der viser malerier af arkitekten og maleren Mikael Olrik, åbner d. 13. december og varer til slutningen af januar. Flere oplysninger på www.compagniet.dk.

    < Et af Mikael Olriks billeder fra Sydfrankrig. Det er lyset, de homogene landsbyer, relationen til kulturlandskabet og kontrasten til den vilde natur – skovene og bjergene – der fascinerer kunstneren.
...........................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * Vinens Verden i Odense har fået agenturet på de australske "kultvine" fra Mitolo Wines.
    * Viniropa i Kerteminde og Sønderborg har fået importen af vine fra Piemonte-huset Sinaglio og fra Bolgheri-huset Chiappini, der er direkte nabo til Sassicaia, Ornellaia og Guado al Tasso.
    * AtomWine har indledt import af vine fra Wild Duck Creek, Australien, og Podere Il Carnasciale, Toscana.
.......
.......................
    .
    En julehilsen til vore annoncører
    VinAvisen er jo en "gratisomdelt avis". Vi lever af annoncerne, og vi er glade for den store velvilje, vinbranchen viser os.
    Men det skyldes naturligvis også, at VinAvisen er det eneste sted, hvor man kan være sikker på, at alle vininteresserede i Danmark ser ens budskab. Vi læses ikke bare af importører, restauratører, sommelierer, specialhandlere, supermarkedsfolk og vinskribenter, men også af en meget stor del af de danske forbrugere med interesse for vin. Dette bekræftes blandt andet af vores annoncører og af de mange, som har glæde af at kunne blive linket videre fra VinAvisen.

    Nu næsten 11.000 ugentlige læsere
    VinAvisen har i løbet af 2003 fået endnu flere læsere. Hver uge er næsten 11.000 inde og læse nyhederne, og mere end 5000 modtager efter eget ønske vores "løbeseddel", der minder dem om, at der er varme vinnyheder på nettet. Hver uge beder mellem 25 og 30 nye læsere om at få tilsendt "løbesedlen".
    Det øgede læsertal har medført, at vi pr. 1. januar sætter vores annoncepriser op - de nye beløb kan ses i prislisten ved at klikke her.
    Annoncer, der bestilles til indrykning begyndende i januar eller februar, fås dog til gammel pris.
    Få nærmere oplysninger hos redaktionen - ring tlf.: 45 85 38 91, eller send en mail til anker@vinavisen.dk.
.......
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..
.
    Ole Lethan (f. 1955) har haft sin daglige gang hos Chris-Wine A/S fra sin tidligste ungdom og har således fulgt firmaet på tæt hold siden den legendariske grundlægger Erling Carls tid.
    Det hele begyndte med et deltidsjob, mens han læste på Handelshøjskolen i København. Nogle år efter fik han tilbudt fuldtidsarbejde, og så er det gået slag i slag med karrieren inden for firmaets mure.
    Gennem sit arbejde, udlandsbesøg og lærdom fra erfarne kolleger er han blevet grundigt indført i vinens verden.
    I dag arbejder Ole Lethan med titel af indkøbschef og har i samarbejde med firmaets ledelse kontakt til vinleverandører overalt i verden.
    Hans daglige arbejde omfatter ligeledes produktionsplanlægning, produktudvikling og samarbejde med firmaets selskaber i Sverige, Norge, Rumænien og Frankrig,
    Fritiden byder også på vinøse oplevelser i lange baner, blandt andet på rejserne sammen med hustruen Inge og deres to sønner. Der bliver dog tillige tid til at dyrke lidt sport i form af roning, langdistanceløb og cykling.
    Adresse: Chris-Wine A/S, Herstedøstervej 21, 2600 Glostrup, tlf.: 43 43 65 65, e-mail: ole.lethan@chris-wine.dk.
........................
    Ugens vinøse billede
    - Der er stadig guld i kælderen, skrev Ole Søholm Jensen, da han sendte os dette billede fra Château de Beauregard i Mâcon.
    Det var en oplevelse at se kælderen på slottet, skriver han, for den indeholdt en hel del gamle flasker. På nogle skiferplader havde man skrevet hvorfra vinene kom og deres årgang.
    Vi besøgte slottet midt under høsten, og stedet summede af aktivitet. Vi fik dog lejlighed til at smage nogle af vinene, ligesom vi også blev budt på en smagsprøve af mosten, som var under gæring. Det var en lidt speciel oplevelse.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
........................
En tunge til millioner
Ifølge Decanter har Angela Mount, der er vinindkøber for den britiske supermarkedskæde Somerfield, fået forsikret sin tunge for £10 millioner (106 mio dkr.). Det er en stor erstatning, hvis hun mister sine følsomme smagsløg, men forsikringen dækker dog også hendes næse.
Angela Mounts forsikring må vist i øvrigt være lidt af en rekord. Fred Astaire forsikrede sine ben for sølle $75.000 – dog pr. ben. Marlene Dietrich forsikrede sin stemme for $1 mio og Betty Grable sine ben for samme beløb. Og i 1920’erne købte den skeløjede komiker Ben Turpin en police på $20.000 imod, at hans øjne pludselig rettede sig ud.
......................


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 30 vine. Heraf var der 25, som fik mere end to stjerner, og hele 17 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Château la Casenove, Macabeu / Torbat, Vin de Pays Catalan, Frankrig 2000
110 kr., Compagniet
To ret usædvanlige druer, der mest bruges til søde vine, mødes i denne tørre hvidvin. Den første, Macabeu, indgår dog også i den spanske cava. Også vinen her er usædvanlig. Den er meget blød og afrundet med tilpas fadlagring. Den vil være udmærket til mange retter, men også som apéritif.


Dominis M, Vin de Pays Catalan, Frankrig 2002
55 kr., Compagniet
Flot krydret duft og flot farve, der næsten hænger i glasset. Vinen har en intens smag med frugt, alkohol, syre og sødme i fin balance. Den er skabt til at blive drukket ung, men må for vor skyld godt ligge og rundes af i et år. Prisen er meget rimelig i forhold til kvaliteten.


Château La Casenove, Torrespeyres, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000
125 kr., Compagniet
Dejlig rødvin med duft af eg, fyldig frugt, bløde tanniner, let krydderi og en fin sødme.


Château la Casenove, Cuvée Commandant Francois Jaubert, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000
195 kr., Compagniet
Der laves kun 6000 flasker af denne prægtige rødvin, som udmærker sig ved et bredt smagsspektrum, fin sødme og bløde tanniner. Den er egnet til mange kødretter og må gerne plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Vi smagte yderligere 1998-årgangen til 175 kr. Den er også et herligt bekendtskab.


Pla del Rei, Domaine Saint Luc, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000
595 kr., Compagniet
Navnet Pla del Rei betyder Kongens Lejrplads - et sted, der er populært i Katalonien, for det var der, den franske kong Philip le Hardi blev stoppet i 1200-tallet, da han forsøgte at indtage Barcelona for at underlægge sig området. Vinen er fantastisk med en intens rød farve, en stor og rig duft og en fyldig smag med mange facetter. Der laves kun 5000 flasker samt 600 magnumflasker af denne vin.


Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 2001
125 kr., Compagniet
En elegant, sød og rød hedvin – men ikke sliksød – med en indsmigrende duft, en let teglstensrød farve og en smag af figner og brændte svedsker – og af vin. Vinen er lavet på 100 procent Grenache Noir. Vi har ladet os fortælle, at vinen ikke ændrer sig særligt meget, hvis man gemmer resten af flasken i køleskabet i op til fjorten dage. 1995- og 1998-årgangene, som vi også smagte, vidner om, at vinen udvikler sig meget fint og er meget holdbar.


Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Muscat de Rivesaltes, Frankrig 1996 og 2002
99 kr. for en hel flaske 1996 og 85 kr. for en halv flaske 2002, Compagniet
Lækker, lækker, lækker. Den er som at tage en klase søde, søde druer i munden. En blød og elegant hedvin med en herlig Muscat-duft og tilpas syre.


Château La Casenove, La Garrigue, Côtes du Roussillon, Frankrig 2001 og 2000
65 kr., Compagniet
Mourvèdre, Grenache, Carignan og Syrah mødes i denne saftige rødvin, som stadig har lidt garvesyre. 2001-årgangen kan udmærket drikkes nu, men må godt ligge et år eller to. Så bliver den som 2000-årgangen, som vi også smagte. Begge årgange er glimrende til de 65 kr.




Mirto, Ramón Bilbao, Rioja, Spanien 2000
220 kr., Ki-Ma Vinimport
Rødvin med en behersket rioja-duft (uden for meget eg), en intens dyb farve og en flot og harmonisk smag.


Cuvée des Galets, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2002
39,95 kr., The Wine Company
Denne ufiltrerede rødvin er fløjlsblød og overordentlig nem og dejlig at drikke. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Vigna Erta, Poderi Sinaglio, Barbera d’Alba, Italien 2000
95 kr., Viniropa
Denne rødvin kunne vi virkelig godt lide – lækker, saftig, afrundet, fylder munden med dejlig frugt og en indtagende sødme.


Castello Banfi, Rosso di Montalcino, Italien 2001
109 kr., Amka Vinimport
Lækker rødvin. En virkelig fornøjelse. Den er som en rig frugtkurv med mørke bær, chokolade, kaffe. Ren Vin med stort V. Og så med kultiverede 12,5 procent.


Sori, Bricco Maiolica, Dolcetto Diano d’Alba, Italien 2000
99 kr., A Vinstouw
En saftig og dejlig vin med karakter og krydderi. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Valenciso, Rioja, Spanien 1999
116 kr., Ki-Ma Vinimport
Dejlig duft – ren sniffer-vin. En rødvin, hvis herlige smag breder sig ud i munden med mange nuancer og fin sødme. Vinen er fadlagret i femten måneder på ny fransk eg. Den kan godt smide lidt bundfald, så det er en god idé at dekantere den et par timer før måltidet. Så kan den samtidig få lidt luft.


Giró Ribot, Cava, Penedès, Spanien
79 kr., 67 kr. ved 12 flasker, Kjær & Sommerfeldt
Fornem cava med en fin strøm af bobler og en blød og frugtagtig smag. Den er brut, men alligevel ikke så tør endda. En af de bedste cava’er.


Valle Andino, Chardonnay, Itata Valley, Chile 2002
45 kr., Premier Cru
Hvidvin med en meget lækker, frisk og frugtagtig smag. God og lang eftersmag. Et fund til prisen.


Viña Albali, Reserva, Valdepeñas, Spanien 1999
39,95 kr., Det franske Vinlager
De fleste vil sige: Den smager sgu godt! Det synes vi også. Den er blød og lækker, med tilpas fadlagring, tolv måneder på amerikansk eg – og til en utrolig atraktiv pris.


Trumpeter, Malbec, Argentina 2002
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget vellavet rødvin med intens, afrundet frugt og en dejlig blødhed. Alle pengene værd.


Domaine de Cibadiès, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2002
300 kr. for 6 flasker, Holte Vinlager
En rigtig rar hvidvin med frisk frugt og en ret udtalt fedme. God til fisk og skaldyr eller som akkompagnement til en frokost.


Marko, Chardonnay, Weingut Lukas Markowitsch, Neusiedlersee, Østrig 2001
74 kr., Michael Jepsen
Hvidvin med en ret markant fedme samt en sødme, der især er fremtrædende i eftersmagen.


Byzantium, Cabernet Sauvignon, Dealu Mare, Rumænien 1999
119 kr., Rienta Vine
De kan faktisk godt i Rumænien. Dette er en rigtig dejlig rødvin, elegant og meget nem at drikke, ren vinsmag, let, men uden særligt krydderi.


Château de Peyrassol, Cuvée Marie-Estelle, Côtes de Provence, Frankrig 2000
95 kr., Kældervin
En rødvin fuld af Provences sol og krydderurter. Den er meget harmonisk med en fin lille sødme. Château de Peyrassol er kun et lille sted – nærmest en stor villa – og ejeren, Françoise Rigord, står for nogle dejlige ”håndlavede” vine. Denne her er opkaldt efter hendes datter.


Réserve Mouton Cadet, Médoc, Frankrig 2000
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Det var baronen på Château Mouton Rothschild, der fandt på at bruge slottets berømte navn til en mere almindelig, masseproduceret vin, som han kaldte Mouton Cadet – det franske ord cadet betyder lillebror. Her er rødvinen i en réserve-udgave med en vis fedme og et lille bittert bid. En velegnet, om end ikke helt billig hakkebøffe-vin.


Ercolani, Vino da Tavola Rosso, Italien
69 kr., VinBlanc.dk
Denne rødvin er uden årgang, hvilket jo i princippet er noget uorden. Den er heller ikke helt billig, men en pæn lasagne-vin. Er den i virkeligheden lidt for gammel?


Farnese, Sangiovese, Terre de Chieto IGT 2001
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En enkel hakkebøffe-rødvin uden noget større vinøst vingefang.

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
MontGras, Reserva, Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc, Colchagua Valley, Chile 2002Rødvin98 kr. (2 fl)Bilka
.
Børsen
Altura, Casa Silva, Chile 1999Rødvin450 kr.Sigurd Müller
.
Ekstra Bladet
Château de Bouchassy, Lirac, Frankrig 1998Rødvin75 kr.Domaine Brandis
.
ErhvervsBladet
PX, Gran Reserva, Bodegas Toro Albalá, Montilla-Moriles, Spanien 1992Hedvin169 kr.Laudrup Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Tamar Ridge, Devils Corner, Riesling, Tasmanien 2003Hvidvin55 kr.Netto
Plaisir de Noël, Vin de Pays d'Oc, FrankrigRødvin42,50 kr.Sigurd Müller
.
Jyllands-Posten
Ca'lem, LBV portvin, Portugal 1997Hedvin69 kr.Bilka

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.