Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 11
8. marts - 14. marts 2004
........................

VinAvisen uge 8VinAvisen uge 9VinAvisen uge 10
........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

AOC’s prestige ved at blegne
Til Vinomedia siger J.L. Vallet, der er ansvarlig for vinen i den store franske supermarkedskæde Carrefour: - Begrebet Appellation Contrôlée’s prestige er ved at blegne alvorligt. AOC lider af overproduktion og står ikke mere for kvalitet.
Vinomedia tilføjer, at i en situation, hvor forbruget af vin i Frankrig er for nedadgående, frygter vinindustrien, at de store supermarkedskæder vil miste interessen for AOC og vende sig mod mærkevine og vine med druenavne.

Systembolagets ledelse frikendt
Det svenske Systembolag har bedt advokat Dick Lundqvist om at undersøge skandalen i forbindelse med bestikkelse osv. Det har han nu gjort, og i torsdags fremlagde han sin rapport.
Ifølge den er der ikke personer i chefstillinger på hovedkontoret blandt de mistænkte. Direktionen har dermed forsat bestyrelsens tillid.
Af rapporten fremgår det dog også, at cirka ti af de ansatte på hovedkontoret har haft leverandørkontakter, der kan stride imod reglerne. Men da disse kontakter har fundet sted, mens personerne arbejdede i butiksledet, vil de ikke blive meldt til politiet. De skal have taget imod udlandsrejser, koncertbilletter og vareprøver, men ingen af dem har åbenbart fortalt deres chefer, hvad der foregik ude i butikkerne ...

Italienske navne på oversøiske vine
Selv om der står Amarone, Brunello, Vin Santo eller andre højt estimerede italienske vinnavne på etiketterne, behøver vinen i fremtiden ikke at komme fra Italien.
En lov, der for nylig blev vedtaget af EU-kommissionen, gør det som tidligere nævnt her i VinAvisen muligt for fx californiske vinhuse at benytte sig af de italienske navne.
Det er vinproducenterne i Italien selvsagt oprørte over. De kan i forvejen mærke konkurrencen fra de oversøiske vinhuse. Hvis disse vinhuse nu tilmed må bruge Italiens gamle klassiske vinnavne, så hører alting op.

EU må trække loven tilbage
Som italienerne siger, så kan man altså ikke bare lave en Amarone eller en Brunello et hvilket som helst sted. Det kræver de rette jordbundsforhold. Og der er tale om italienske vine, hvor der gennem generationer er blevet kælet for produktionen. Den slags kan man ikke bare kopiere.
De italienske vinbønder har nu gjort fælles front og anmodet EU-kommissionen om at trække den ny lov tilbage.
Hvis det ikke sker, bør italienerne vel også have lov til at skrive Napa Valley på deres vine …
........................
Canadiske skruelåg
Vinrådet i det canadiske Ontario har ifølge avisen Globe and Mail besluttet, at vine fra distriktet fremover kan forsynes med skruelåg.
Man har taget dette skridt, fordi mange producenter har opdaget, at skruelåget er meget bedre end korkproppen til at holde vinen frisk.
Med korkpropper er der ofte ret markant forskel fra flaske til flaske i samme parti. Nogle er friske og vitale, andre mere eller mindre trætte – og 4-5% direkte propsyge. Dette undgår man med skruelåg.

Nedgang i Spanien
Spanierne drikker stadig mindre og mindre vin. I de første tre kvartaler i 2003 faldt forbruget 3,2% i forhold til samme periode i 2002. Og det er frem for alt forbruget af kvalitetsvine, der falder – fra DO-områderne hele 6%.
Næsten to tredjedele af al vin, der drikkes i Spanien, er bordvin, og cirka 60% af den årlige produktion på 843 millioner liter drikkes på restauranter eller i barer.
Også gode gamle Rioja går det ud over. Sidste år eksporterede distriktet 66 millioner liter DO-vin. Det var en nedgang på 8,27% i mængde.

Opgang i Champagne
Ifølge Just Drinks blev der i 2003 solgt hele 293 millioner flasker champagne, hvilket er 2% mere end året før.
Hjemmemarkedet tegnede sig for 174 mio flasker, mens resten blev eksporteret for et samlet beløb af 1,68 milliarder euro (cirka 12,5 milliarder dkr.).
Største aftager var Storbritannien med 34,4 mio flasker, mens USA tegnede sig for 19 mio flasker.
Japan og Australien importerede kun henholdsvis 5 og 1,6 mio flasker. Det er dog hele 25% og 35% mere end i 2002.

Smart website om sydafrikansk vin
Organisationen Wines of South Africa har lavet en smart website på adressen www.wine.co.za med en masse oplysninger både til fagfolk og til turister, der vil besøge Cape Provinsen.
Blandt andet kan man i en database finde sydafrikanske producenter, der gerne vil eksportere deres vin til Danmark – gå ind under ”Trade” og derefter ”Winelink”.
Fremover vil der også blive mulighed for at finde producenter, der fx dyrker Viognier-druer eller laver bordvin i et bestemt prisleje.

Rødvin på kinesisk manér
For ti år siden interesserede kineserne sig ikke synderligt for vin. Men nu tager de revanche, og det skyldes ifølge Decanter, at de har fået flere penge mellem hænderne. De er også så småt ved at ændre livsstil under indflydelse af vestlig kultur.
I 2003 blev der importeret for cirka 32,2 mio dollars (cirka 197 mio dkr.) – det svarer til en fordobling af den hidtidige import.
Vinene kommer frem for alt fra Chile. Men også Frankrig, Italien, Spanien, USA, Argentina og Australien eksporterer til Kina.
Der er dog hovedsagelig tale om billig rødvin. Og heldigvis for det. De fleste kinesere mener nemlig, at et godt glas rødvin skal spædes op med Seven Up og toppes med isterninger.

Tjek på kvindernes smag
Mange vinproducenter har målrettet forsøgt at fremstille vin, der specielt appellerer til kvinder. De fleste forsøg er endt i et flop.
Ifølge avisen The Sydney Morning Herald skyldes det for lidt viden om, hvad kvinder egentlig forlanger af en vin.
Yarraman Estate Winery tog tyren ved hornene. Det Australske vinhus sammensatte et større kvindeligt smagepanel for at tage ved lære af deres kommentarer.
Det viste sig, at nok er kvinder – som de fleste vinproducenter regner med – mest til lette, sødmefulde vine. Men de bryder sig ikke om, at etiketterne bliver for feminine at se på – det kan ligefrem virke direkte fornærmende.
Kvinder går derimod efter klassiske og europæisk udseende etiketter. Og så køber de i øvrigt helst vine, som de mener, at deres ægtefæller også vil kunne lide.

Nordmændene svigter svenskerne
Tidligere tog nordmændene til Sverige, når de skulle købe spiritus, men ifølge den norske avis Dagsavisen må svenskerne nu kigge forgæves efter horderne fra broderlandet.
Nordmændene valfarter nemlig i stedet til Danmark. Og sådan har det været lige siden 1. oktober sidste år, da danskerne nedsatte afgiften på alkohol.
Fra Vin- og Brændevinsleverandørernes Forening i Norge (VBF) forlyder det, at svenskernes salg af spiritus til nordmændene er faldet med 45% alene i januar.

Sveriges enegang
Finland har netop fulgt Danmarks eksempel og har skåret ned på alkoholafgifterne med i snit 33%. Og det gælder såvel på landjorden som på de toldfri både mellem Finland og Sverige. Fx koster en flaske Absolut vodka 230 skr. i Sverige og kun 140 skr. i Finland.
Nedskæringen betyder, at den svenske regering kommer under yderligere pres. Sveriges afgifter på spiritus er nu de højeste overhovedet i EU.
Til maj kommer de baltiske lande med i EU. Det vil tvinge flere af landene omkring Østersøen til yderligere at sænke afgifterne.
.......................

...
Angelo Gaja - kold og uden sjæl?
    Masser af vinglas til Gaja
    Vinproducenten Angelo Gaja bliver også kaldt for ”prinsen af Barbaresco” – ikke så mærkeligt, da han har været en forgangsmand i det italienske vindistrikt.
    Han har da også fået masser af anerkendelse, ikke mindst i den italienske vinguide Gambero Rosso, der har givet de berømte tre bicchieri (tre glas) til hele 33 af Gajas vine.

    Gaja kaldt for kold og sjælløs
    Men netop som det var blevet bekendtgjort, at Angelo Gaja også i år ville få overrakt prisen som den med de fleste ”tre glas”, revnede ballonen:
    Den ene af guidens redaktører, Daniele Cernilli, kritiserede offentligt Angelo Gaja for at være kold, sjælløs og en rigtig primadonna og hans vine for at være teknisk perfekte, men uden sjæl.
    Paradoksalt, lyder det fra den italienske presse, der mener, at redaktøren enten bør gå af eller undlade at tildele Angelo Gaja flere priser.

Fremgang for australsk eksport
Optimismen er stor blandt de australske vinproducenter. Og det er der ifølge avisen The Age god grund til.
Eksporten forventes at slå alle rekorder i løbet af de næste to år ved at runde 3 milliarder australske dollars (cirka 14 milliarder dkr.).
Samtidig regner man med, at det samlede areal i Australien, der er tilplantet med vinstokke, vil blive øget med 10.000 hektar til 166.000 hektar.
Der vil frem for alt blive satset på hvidvinsdruer. I 2008 vil Chardonnay sandsynligvis have overhalet både Shiraz og Cabernet Sauvignon i popularitet hos vinbønderne.

Priserne på australsk vin falder
Men selv om alt tegner lyst for de australske vinproducenter, bør de nok holde lidt igen med optimismen. Ifølge Just Drinks tyder alt på, at priserne på vin vil falde i de største aftagerlande. Det drejer sig blandt andet om Storbritannien, og prisfaldet vil frem for alt ramme rødvinsmarkedet.
Australierne skal også være opmærksomme på den øgede konkurrence fra både USA og Sydafrika, der vinder stærkt frem i disse år.

Australsk trekant
Tre berømte navne i vinens verden har fundet sammen om at lave vin i Australien:
Brian Croser er blandt andet vinmager for Petaluma Wines, og i årenes løb har han hentet talrige præmier for sine vine.
Jean-Michel Cazes ejer Château Lynch Bages i Bordeaux og har haft en lang karriere som konsulent og bestyrer på andre slotte, blandt andet indtil 2000 på Château Pichon-Longueville.
Société Jacques Bollinger er firmaet bag den prestigefulde Champagne Bollinger (James Bond, you know).
Disse tre har købt Koppamurra Vineyard i Australien og døbt deres fælles foretagende Tapanappa Wines. Brian Croser vil stå for produktionen, og målet er at lave topvine.

Årets Beaujolais-auktion
Ikke kun i Bourgogne-hovedstaden Beaune er der en stor årlig vinauktion til fordel for et gammelt hospital. Det er der også i Beaujolais’ hovedstad, Beaujeu, hvor man har holdt auktion igennem 207 år.
I år finder den sted lørdag d. 27. marts, og mens kun fagfolk tidligere har kunnet byde, så bliver der i år også salg af mindre partier til private.
Kl. 9-14 kan man smage vinene under kælderhvælvingerne i Domaine des Hospices på Grange Charton i Régnié-Durette, og kl. 15.30 er der så auktion i Hôpital de Beaujeu over 30 partier à henholdsvis 288, 144 og 72 flasker.
........................
    Den danske vinbranche
    * H.J. Hansen siger velkommen til Høyer Vin i Randers, der har tilsluttet sig Vinspecialisten, firmaets kæde af frivillige, selvstændige forhandlere. Kæden tæller hermed 31 butikker. Forretningen i Randers ejes og drives af Peter Jensen, som i forvejen ejer Vinspecialisten på Viborgvej i Århus. Man vil dog stadig finde Hans Peter Knudsen bag disken.
    * Slagelse Vinkompagni har fået agenturet på vine fra to italienske vinhuse, Poderi Elia i Piemonte og Livon i Udine.
    * H.J. Hansen har fremover den danske eksklusivitet på Rhône-producenten Pouizin-Vacheron, Domaine du Caillou.
    * AtomWine har indledt import af vine fra vingården Sportoletti i Umbrien.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
........................
70 millioner døde bier
Det chilenske vinhus Casa Lapostolle har fået en sværm af biavlere efter sig.
Sidste år i april anvendte vinhuset insektgiften Fenopril til sine 300 hektar vinmarker. Midlet tilsættes normalt fisk eller kød som lokkemiddel, men denne gang var det ved en fejltagelse blevet iblandet honning.
Himlen blev sort af bier, der kom fra nær og fjern med vinmarkerne som mål og guflede giften i sig.
Uheldet kostede ifølge Decanter mere end 70 millioner bier livet, hele 6 ton honning blev forgiftet, og 800 bistader måtte destrueres.
Biavlerne har lagt sag an mod Casa Lapostolle, der forsøger at indgå et forlig ved at betale en erstatning svarende til cirka 7,4 millioner dkr.
.......................

...
De to "tiårige" fødselarer, Kåre Selvejer og Peter Thuesen.
    10 af de største vine
    I tirsdags fejrede Vinens Verden i Odense sin ti års fødselsdag, og Kåre Selvejer og Peter Thuesen gjorde det ved at afholde en vinsmagning over temaet ”10 af vore største vine gennem 10 år”.
    Vi smagte faktisk femten vine, og det var vine, som alle var det unge firma værdige. Store vine, nogle af dem fantastiske vine – og mange af dem for længst udsolgt.

    To udbrydere
    Vinens Verden er skabt af ”udbrydere” fra H.J. Hansen i Odense, og de to kompagnoner har i løbet af de ti år skabt et importfirma med en markant profil – og med succes.
    På et vist tidspunkt havde de et forsæt om ikke at føre mere end 100 forskellige vine, men med de mange bourgogner fra Maison Louis Jadot har det sneget sig op til cirka 180. Og vi kan hilse og sige, at det går rigtig godt.
    I vores sædvanlige liste nedenfor over ugens smagte vine har vi medtaget de seks vine, der stadig forhandles af Vinens Verden.

Kan 2000 år gammel vin drikkes?
Det spørgsmål er – så vidt vi ved – endnu ikke besvaret. Vinen blev fundet i et broncekar, der fornylig blev udgravet i Kina. Vinen var lavet af ris og havde en lys grøn farve.
I karret var der hele fem liter vin, og det er første gang, arkæologer har fundet så meget og så velbevaret vin med denne høje alder.
Vi får forhåbentlig en rapport om, hvorvidt vinen kunne drikkes.
.......................
Datterens navn på vinen
Under Oscar-uddelingen i forrige uge vandt filminstruktøren Sofia Coppola en Oscar for bedste manuskript med sin "Lost In Translation”.
Ifølge Ireland On-Line fejrede hun succesen med sine filmvenner ved at skænke en ny mousserende vin i glassene.
Vinen hedder Sofia Blanc de Blancs, og det er hendes mindst lige så berømte far, instruktøren Francis Ford Coppola, der har fremstillet den. Han er nemlig ikke bare manden bag film som ”Godfather” og "Apocalypse Now". Med sin Niebaum-Coppola Estate Winery i Napa Valley er han også vinproducent i sværvægtsklassen.
Sofia Blanc de Blancs er med lynets hast blevet et hit blandt Hollywoods filmfolk, der både nyder den af glas og af lyserøde dåser med tilhørende sugerør.

Uheldig tyveknægt
En 19-årig mand, der havde fået rigeligt inden for vesten, så sit snit til at stjæle en flaske vin på en bar.
Han blev opdaget, forsøgte at løbe sin vej, men blev indhentet. For dog at få noget ud af situationen, satte han flasken for munden og tog nogle ordentlige slurke.
Det skulle han ikke have gjort – barmutter havde tidligere været udsat for lignende tyverier og havde derfor erstattet vinen i de flasker, der stod fremme i baren, med eddike.

Københavns mest originale vinbar
I Politiken har Morten Brink Iwersen set på københavnske vinbarer og tildeler Bistro Bacchus i Viktoriagade 8 hele seks glas. Den er, skriver han, uden tvivl Københavns mest gennemførte og originale vinbar. Hverken vinentusiasten, Frankrigs-nostalgikeren eller den almindeligt nysgerrige vil fortryde et besøg.
Det eneste han savnede i den ægte Pariser-stemning fra 50'erne, var savsmuld på gulvet og politikommissær Maigret i telefonboksen.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

164 er med i Vinbranchens Blå Bog
I løbet af lidt over tre år har vi nu samlet 164 danske vinpersonligheder i Vinbranchens Blå Bog – og bare rolig: Vi bliver ved. Vi mangler mange endnu.
Vi ved, at dette ”opslagsværk” bliver brugt, også i udlandet, hvor vinproducenter og andre kan slå op og læse, hvem de har med at gøre.
Men udlændingene har jo lidt svært ved at læse verdenssproget dansk, så derfor har vi fået en god idé:

Send os oversættelser
Er du med i Vinbranchens Blå Bog, er du meget velkommen til at sende os oversættelser til teksten om dig – selvfølgelig på engelsk, men også gerne på fransk, tysk, spansk, eller hvad du nu synes. Så knapper vi oversættelserne ind nederst på siden med dit billede og den danske tekst.
Send blot teksterne som en Word-fil til anker@vinavisen.dk.
.......................................................
..

.
    Flemming Olsen (f. 1969) begyndte sin karriere i vinens verden i 1986 med en lærerplads på kontoret hos Vinlageret Randers/AMKA Vinimport. Her var han i fem år, dog afbrudt af elleve måneders militærtjeneste ved Prinsens Livregiment i Viborg,
    Hans interesse for vin voksede, og i 1993 købte han Skjold Burnes forretning i Randers, der efter en gennemgribende renovering genopstod under navnet Rådhustorvets Vinhandel.
    I 1996 gik Flemming Olsen i kompagniskab med indehaverne af Jysk Vinlager, Kirsten og Christian Søndergaard, og sammen etablerede de Jysk Vin – det gode glas, der i dag består af en 400 kvadratmeter stor butik med lager og kontor.
    Flemming Olsen er salgsdirektør i firmaet og bruger en del tid på at besøge kunder i hele landet, mens Kirsten og Christian Søndergaard står for indkøbet af vin.
    Selv om forretningen er bedst kendt for sit store udvalg af kvalitetsvine fra Rhônedalen, kan man også finde vine fra resten af verden på hylderne. Sortimentet er hentet fra cirka 70 kvalitetsproducenter fra hele verden, og kundegrupperne er restauranter, private og virksomheder.
    Privat er Flemming Olsen gift med Ann, med hvem han har børnene Julie og Lasse, og fritiden bruges på familien, Round Table 6 i Randers, tennis og lidt håndbold på serie 1-plan.
    Adresse: Jysk Vin, Haraldsvej 68, 8900 Randers, tlf.: 86 40 44 44, fax: 86 43 77 61, e-mail: jyskvin@jyskvin.dk, www.jyskvin.dk.
..............................................
    Når vinen går i frø
    Der er et eller andet med frøer. De springer ofte lystigt kvækkende ind på vinetiketterne - som det fx er tilfældet med denne vin med et såre poetisk navn.
    Vinen er fransk og uden tvivl bestemt til det britiske marked. Navnet spiller nemlig på englændernes kælenavn til franskmænd. De kalder dem frogs, fordi de jo godt kan lide at spise frøer.
    Flere læsere har sendt os sjove vinetiketter. I næste nummer af VinAvisen kommer der endnu nogle med frøer. Kvæk, kvæk.

Pinot Noir i glasset
Nu på tirsdag d. 9. kl. cirka 08.15 er der Pinot Noir-vine i glassene, når Tim Vollerslev og Michael Meyerheim mødes i TV2’s ”Go’morgen Danmark”. Følgende vine er til smagning:
* Antonin Rodet, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2000 til 98 kr. for to flasker fra Bilka
* Trapiche, Pinot Noir, Oak Cask, Mendoza, Argentina 2002 til 75 kr. fra Amka Vinimport.
* Villa Maria, Pinot Noir, Cellar Selection, Marlborough, New Zealand 2002 til 139 kr. fra Vinens Verden.
Næste udsendelse, den 23. marts, kommer til at handle om alkoholfrie vine.

Øl i glasset
På lørdag d. 13. marts kl. 19.30 sender kabel- og satellitkanalen DK4 det næste program i serien ”Noget i glasset”, og denne gang gælder det ikke vin, men øl.
Flemming Kyed snakker med Anders Kissmeyer, der sagde en ledende stilling på Carlsberg op for selv at lave øl i Nørrebro Bryghus, et nyt brygværtshus, som udskænker øl brygget på stedet. Kissmeyer fortæller om inspirationen fra USA, om brygprocessen og om maden og øllet fra Nørrebro.
...........................
    Ugens vinøse billede
    Eyvind Holm Pedersen og hans kone havde tidligere været i Sydafrika, og tre år efter besluttede de at fejre deres sølvbryllup dernede.
    - Det gode vejr og naturen med det spændende dyreliv lokkede, skriver han, - og så selvfølgelig muligheden for besøg på nogle vingårde.
    - Et af de steder, vi genbesøgte, var Kanonkop. I 2000 var smagerummet et ydmygt lille rum i et hjørne af en bygning. Det er det bestemt ikke mere. Nu er det flot!
    - Kanonkop er blandt andet kendt for sin fremragende Pinotage. Og forklaringen på, hvad Pinotage er, kunne vi læse over døren i smagerummet:
    Pinotage is the juice extracted from women's tongues and lions' hearts / After having a sufficient quantity one can talk forever and fight the devil.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.......

...
Også i det spanske Rioja er der et vinbroderskab, som træder sammen under fornøjelig højtidelighed og nyder de ædle dråber.
    Hvad er en vinbroder?
    I middelalderen sluttede vinfolket sig sammen i laug. De sidste laug er for længst lukket, men i 1934 genoplivede Bourgognes vinbønder begrebet, da de grundlagde Le Confrérie des Chevaliers du Tastevin – Broderskabet af Smagekoppens Riddere.
    På det tidspunkt var det svært at sælge Bourgognes vine. Kældrene var fulde og ordrebøgerne tomme. Men så var der et par vinbønder, der sagde: - Når ingen vil købe vores vin, så lad os invitere vore venner og drikke vinen sammen med dem. Lad os oprette et broderskab, der kan gøre vore vine berømte. Lad os iføre os flotte dragter; lad os lave en fest, som ingen glemmer, og lad os beværte vore gæster med det bedste, Bourgognes køkken formår ...
    Et vinbroderskab er højtideligt sjov. Men folk, der bliver optaget i broderskabet, iført en fin dragt og slået til ridder med en vinstok, er meget beærede og imponerede.
    I dag har næsten hvert eneste fransk vindistrikt et vinbroderskab. Der er endog broderskaber for solbær, snegle og Bresse-kyllinger. Og skikken har bredt sig til mange andre vinlande. Gammel kultur og moderne marketing under én hat. Ofte en meget fin hat.
..........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 33 vine. Heraf var der 25, som fik mere end to stjerner, og 9 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Cuvée Sylla, Domaine Borie de Maurel, Minervois, Frankrig 2001
239 kr., Vinens Verden
Rødvin med en masse power, der kræver en kraftig ret. Vinen har hele 14,5% alkohol, der er i fin balance med den intense frugt.


Perdriel Single Vineyard, Bodega Norton, Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina 2000
198 kr., Vinens Verden
Perfekt rødvin, blød og med mange facetter - sorte bær, chokolade ... Der laves kun 8000 flasker, hvoraf de 1200 er gået til Danmark.


Northstar, Merlot, Northstar Winery, Walla Walla, Washington, USA 1999
498 kr., Vinens Verden
Hele 14,8% alkohol, men ikke spor sprittet. En flot rødvin med intens frugt, sødme, krydderi og en elegant struktur.


G.A.M., Shiraz, Mitolo Wines, McLaren Vale, Australien 2002
265 kr., Vinens Verden
Stor og elegant rødvin med toner af sorte bær, chokolade og eukalyptus. (Det med eukalyptusen var i hvert fald noget, vi prøvede at bilde hinanden ind under smagningen).


Massolino, Riserva, "Vigna Rionda", Barolo, Italien 1997
525 kr., Vinens Verden
Perfekt barolo, meget fyldig, blød og lækker. En virkelig stor rødvin.


Churchill-Graham, Vintage Port, Portugal 2000
478 kr., Vinens Verden
Flydende slik, fyldig frugt og fin sødme. En stor portvin, der gerne må ligge fem-seks år endnu.




Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 2002
49,75 kr., The Wine Company
Et fund til prisen. En rødvin med fyldig frugt, fin sødme, chokolade, mørke bær, lang eftersmag. Den femte stjerne får den for prisen.


Cellole, Chianti Classico Riserva, Italien 2000
160 kr., Compagniet
Virkelig god chianti med en markant duft og smag af kirsebær. En vin til den udsøgte middag. I Gambero Rosso har den fået tre glas.


Racó d’Atans, Crianza, Montsant, Spanien 2000
99,75 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Intens smag og høje procenter (14,5%) præger denne flotte rødvin fra et nabodistrikt til kultdistriktet Priorato.


Château Le Bourdieu, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 2000
98 kr., Vinfirmaet
Klassisk og dejligt drikbar rødvin, tør, ret let, harmonisk. Et sikkert køb til prisen.


Château Jouaninel, Côtes du Fronton, Frankrig 2000
50 kr., Irma
En saftig og venlig rødvin – og en let vin med kun 12% alkohol, der gør den velegnet til mange retter. De 50 kr. værd.


Steenberg, Merlot, Constantia, Sydafrika 2002
139,75 kr., Taster Wine
Flot og kraftig rødvin med krydderi (basilikum, blev der foreslået under smagningen), intens frugt og fin sødme. Om et par år vil den blive meget dejlig.


Ninth Island, Tasmanien, Australien
119 kr., Maxxium Danmark
Blød og saftig mousserende hvidvin med markant citrussmag. Ligesom mange champagner er den lavet på druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.


Brown Brothers, Everton, Cabernet Sauvignon / Shiraz / Malbec, Victoria, Australien 2001
59,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
14% alkohol er meget, men her får procenterne fint modspil af en intens frugtfylde og sødme. Velegnet til kraftige kødretter og ost.


Villa Sandi, Sauvignon Blanc, Marca Trevigniana IGT, Italien 2002
59 kr., Veneto
Forfriskende hvidvin med en indbydende duft.


Saracen, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
50 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Den koncentrerede frugt i denne rødvin holder de 14,5% alkohol i fin balance. En oplagt vin til grillmad og kraftige retter.


Dionysos, Riesling, Dealu Mare, Rumænien 2001
39 kr., tre flasker for 99 kr., Rumænske Vine
Til prisen lidt af et fund, en hvidvin med en ren, forfriskende og let parfumeret smag,


Château Joucloary, Cabardès, Frankrig 2001
65 kr., PH Vin
En rar fadlagret rødvin med god saftig frugt, let krydderi og sødme.


Alamos, Viognier, Mendoza, Argentina 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Let parfumeret og meget lækker hvidvin med en vis fedme. Velegnet både til fiskeretter og til en frokost.


Angove’s Long Row, Shiraz, South Australia 2002
54,95 kr., Amalie Vinimport
God hverdags-rødvin, lidt tør, saftig og krydret. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Eolo, Tempranillo / Merlot, Navarra, Spanien 2000
48 kr., PH Vin
Vellavet rødvin med frugt, syre, sødme og alkohol (12,5%) i fin balance.


Fox Creek, Verdelho, South Australia 2003
79,75 kr., The Wine Company
Ikke nogen helt billig hvidvin, lavet på en kendt Madeira-drue.


Dionysos, Merlot, Dealu Mare, Rumænien 2001
39 kr., 99 kr. for 3 flasker, Rumænske Vine
Billig hverdags-rødvin med pæn frugt og markant sødme.


Rocca Guicciarda, Chianti Classico Riserva, Italien 2000
99,95 kr., Gobi Vin
Ikke nogen helt billig rødvin, men saftig og venlig og glimrende til lettere madretter. Flot etiket.


Echidna, Shiraz / Merlot, South Eastern Australia (uden årgang)
50 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Ret kraftig hverdags-rødvin med intens frugt, god bærsmag og ret markant sødme.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Deakin Estate, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Australien 2002Rødvin59 kr.Vinens Verden
.
B.T.
Castaño, Monastrell, Yecla, Spanien 2003Rødvin30 kr. Netto
.
Ekstra Bladet
Jean Baptiste Adam, Letzenberg, Riesling, Alsace, Frankrig 2000Hvidvin90 kr.Prima
Sipp-Mack, Vieilles Vignes, Riesling, Alsace, Frankrig 2000Hvidvin87 kr.Jysk Vin
.
ErhvervsBladet
Mas des Bressades, Cuvée Excellence, Costières de Nîmes, Frankrig 2001Rødvin78 kr.Freilev Vinimport
Domaine Mas de la Tour, Costières de Nîmes, Frankrig 2001Rødvin49,75 kr.Skjold Burne
.
Frederiksborg Amts Avis
Gastiglioni, Chianti, Italien 2002Rødvin225 kr. (3 flasker)H.J. Hansen
.
Hjemmet
Barbadillo, Pedro Ximenez Extra Rich, Jerez, SpanienSherry39,95 kr.Fakta
.
Nordjyske Stiftstidende
Castello Banfi, Poggio all'Oro, Brunello di Montalcino Riserva, Italien 1997Rødvin593 kr.Amka Vinimport
Brown Brothers, Everton, Cabernet Sauvignon / Shiraz / Malbec, Australien 2001 Rødvin59,75 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Penge & Privatøkonomi
Mezzomondo, Negroamaro, Rosso Salento IGT, Italien 2002Rødvin40 kr.Barrique Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.