Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 14
29. marts - 4. april 2004
........................

VinAvisen uge 11VinAvisen uge 12VinAvisen uge 13
........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


Sydsvenskerne svigter Systemet
De sænkede alkoholafgifter i Danmark har fået alvorlige konsekvenser for det svenske Systembolag i det sydlige Sverige. Svenskerne tager til Danmark og svigter Systemet.
Værst står det til i Helsingborg, hvor der kan blive tale om fyringer og i værste fald lukning af mere end en af byens fire System-forretninger, der har i alt 30 ansatte.
De barske tider kan også mærkes i det øvrige Skåne, hvor salget af spiritus er faldet med næsten 20% i løbet af det sidste kvartal.

Også problemer i Nordsverige
Hvad Systemet taber på gyngerne i Sydsverige, taget det ind på karrusellerne i det nordlige. Om end ikke så meget. Selv om Finland har sænket sine afgifter med 10% på vin og 44% på spiritus, så er vinen stadig billigere i Haparanda i Sverige. Så der kommer fortsat finner i de svenske System-butikker.
Til gengæld tager en masse svenskere over grænsen til Finland for at købe spiritus. Og mange af dem køber også vin, selv om vinen altså er lidt dyrere i Finland.
I det lange løb vil Systemet også få problemer i Nordsverige, hvis ikke regeringen harmoniserer sine afgifter med det øvrige EU.

Skyhøje norske afgifter
Det er ikke kun svenskerne, der valfarter til Danmark for at købe billig alkohol. Også nordmændene strømmer til. Og oppe i nord tager de over grænsen til Finland.
De norske afgifter på vin og spiritus er nemlig skyhøje.
Nu frygter Vin- og brændevinsleverandørernes Forening i Norge (VBF), at den ivrige grænsehandel også kan komme til at koste arbejdspladser i de norske vin- og spiritusbutikker, med mindre regeringen sætter afgifterne ned.

Slut med monopolerne om fem år
Om fem år vil der ikke mere være monopoler i Sverige, Norge og Finland. De vil vælte som dominobrikker.
Dette var ifølge Decanter, hvad markedsresearcheren Frederic Julia sagde på en konference i onsdags i forbindelse med International Wine Fair i London.
Monopolerne er under intens pres – fra EU, fra nabolandene og fra importørerne. Der er en udbredt grænsehandel, og når Estland kommer med vælter dominobrikkerne.

Sådan vælter dominobrikkerne
I Estland er afgiften på en liter vin kun 0,67 euro (5 dkr.), og Estland er ikke længere væk fra Finland end to timer med færge. Det kan give det finske monopol, Alko, problemer med salget, og når Alko falder, vil også Vinmonopolet i Norge falde, og det svenske Systembolag vil følge efter, sagde Frederic Julia på konferencen.
Mange vinfirmaer vogter på, hvad der sker. De vil ind på markederne. I Norge er der fx kun tre firmaer, som kontrollerer over 90% af salget af alkoholiske drikke.

Gravide smager bedre
Når en kvinde bliver gravid, skærpes hendes smags- og lugtesans. Det resultat er man nået frem til hos Storbritanniens store supermarkedskæde Tesco.
Blandt Tescos hold af professionelle vinsmagere er der i øjeblikket hele fire, der er i lykkelige omstændigheder. Og det har vist sig, at de, under firmaets regelmæssige vinsmagninger, pludselig er blevet i stand til at dufte selv de fineste nuancer i vinene. De er også blevet mere følsomme over for såvel syre som propsmag.
Det har supermarkedskæden ifølge Just Drinks så megen glæde af, at ledelsen nu vil sætte det hele mere i system. Fremover vil firmaet invitere gravide til vinsmagninger i butikkerne over hele landet, så de kan være med til at bestemme, hvad der skal stå på hylderne.

Alkohol og graviditet en dårlig match
En storm af løftede pegefingre er dog fulgt i kølvandet på den ellers så smarte idé.
At indgå i et sådant smagepanel kan ikke være sundt for gravide kvinder, der jo netop bør skære ned på alkoholforbruget, lyder det fra lægeligt hold.
Tesco, der ifølge BBC regner med at rekruttere en hel hær af frugtsommelige kvinder, mener dog ikke, at det kan skade kvinderne – de kan jo bare bruge de dertil fremsatte spytteskåle.
...........................

....
Reklamen, som retten i Paris har forbudt - så vi skynder os at vise den endnu en gang ...
    Nidkær anvendelse af lov
    I sine udsendelser på DK4 hæver Flemming Kyed sit glas og skåler med seerne. Hvis han gjorde det i Frankrig, ville han blive stillet for retten.
    Loven mod alkoholisme, den såkaldte Loi Évin – opkaldt efter Mitterand-regeringens socialminister Claude Evin – er fra 1991, men først i år er regeringen begyndt at anvende den nidkært. Den gør det med sin juridiske arm, l'Association nationale de prévention en alcoologie et en addiction (ANPAA).

    Forbud mod at invitere
    Det var ANPAA, der slæbte Bordeaux-komiteen (CIVB) i retten i Paris på grund af annoncerne med sloganet ”Drik mindre, drik bedre”, og i torsdags faldt dommen:
    CIVB skal øjeblikkelig ophøre med at benytte reklamen, og en overtrædelse af forbudet vil koste 1000 euro (7440 dkr.) pr. gang. Yderligere skal CIVB betale 2000 euro (14.880 dkr.) til den nationale forening imod alkoholisme (ANPA).
    Retten udtalte, at reklamens struktur og komposition udgør en invitation til at drikke vin. Det er ikke forbudt at præsentere vin som et landbrugsprodukt med et indhold af alkohol, men det er forbudt at antyde, at vin kan drikkes.
    Ærligt talt, kære franskmænd - man tager sig til hovedet!

    Fanatiske lovmagere
    Der er stærke kræfter i fransk politik for helt at undtage vinen fra Loi Évin. Om det lykkes, vil tiden vise – forhåbentlig snart.
    Fransk vin er en del af fransk kultur og har i den nuværende situation ikke brug for at blive forfulgt af fanatiske lovmagere.
    I maj vil vinkomiteen i Languedoc (CIVL) indklage Loi Évin for EU-domstolen. Vi taler jo ikke om pornografi, lyder det. Alligevel behandler man vin, som om det var børnekopper.

Fjorten dage tidligere end normalt
Det er dog et herligt forår i år – lunt og solrigt. Det er det også i Californien, hvor varmen har fået vinstokkene til at sætte knopper næsten fjorten dage tidligere end normalt. Ikke i mands minde er det sket så tidligt.
Det er imidlertid mindre godt, idet der udmærket kan komme frost – endog hen i maj – med det resultat, at druerne tager skade.
Vandet i de små knoppers celler fryser til is, cellevæggene brister, og knopperne ser ud, som om de er blevet brændt.

Blot en halv times frost
En temperatur under frysepunktet i blot en halv time vil totalt kunne ødelægge druerne. Men heldigvis har vinbønderne visse metoder til at undgå det.
De kan enten tænde små ovne rundt omkring på markerne – det gør man blandt andet i Champagne og Chablis.
Eller de kan afbrænde bildæk – det gør grisebasserne.
Eller de kan oversprøjte vinstokkene, så de spæde knopper indesluttes i en kappe af is – ligesom en igloo.

Vinglassets mester er død
Den østrigske glasmager Claus Riedel, der revolutionerede vor opfattelse af, hvordan et vinglas skal se ud, er død, 79 år gammel.
Han var niende generation i en familie af glasmagere. Sammen med sin far åbnede han i 1955 en glasvarefabrik i den østrigske by Kufstein.
Datidens vinglas var efter Claus Riedels mening alt for små til, at vinen rigtigt kunne folde sig ud med al sin aroma og kraft. På fabrikken blev der derfor fremstillet en række elegante store og langstilkede glas.
Claus Riedel var også manden bag verdens største vinglas. Det befinder sig på Museum of Modern Art i New York og kan rumme 1100 milliliter – mere end en hel flaske.


Antinori på new zealandsk eventyr
De to italienske brødre og vinproducenter Lodovico og Piero Antinori har længe haft et godt øje til New Zealand.
Nu har de via deres fælles vinhus Campo di Sasso opkøbt hele 13 hektar vinmarker ved Cloudy Bay i Marlborough. Prisen var cirka 9 mio dkr., og vinmarkerne er allerede tilplantet med Sauvignon Blanc, den altdominerende druesort på New Zealand.
Om få år vil Campo di Sasso ifølge Decanter udvide med endnu 15 ha vinmarker, hvor vinstokkene ligeledes skal bære Sauvignon Blanc-druer.
Brødrene vil producere to forskellige typer vin – en fornem vin af druer fra ældre vinstokke - den forventes på markedet i 2006 - og en mere almindelig vin, der i øvrigt vil blive forsynet med skruelåg. Første årgang vil kunne nydes i 2005.
...........................

....
Gregorio Perrucci, vinbonde på besøg i København.
    Et besøg fra støvlehælen
    Ugens smagning løb af stabelen i tirsdags, da vinmageren Gregorio Perrucci fra l’Accademia dei Racemi var på besøg i København.
    l'Accademia dei Racemi er en gruppe af kvalitetsbevidste producenter i Puglia på den italienske støvlehæl, og initiativet til den tog Gregorio Perrucci og hans kone, Elisabetta. De ejer vinfirmaet Pervini og grundlagde vingården Felline med det formål at lave topvine på druen Primitivo – men de bruger nu også andre druer som Negroamaro, Malvasia Nera og Aglianico.

    Andenhøstens akademi
    Racemi er navnet på den anden høst, som det er muligt at foretage med visse druer som fx Primitivo tre uger efter den første høst. Disse druer bliver vinificeret for sig og kan give ekstra kvalitet til den første høst.
    Da l'Accademia dei Racemi blev oprettet for nogle år siden, var det lidt af en revolution. I mange hundrede år havde bønderne i Puglia leveret vin til Europas blandingskar. Nu ville de selv. Som de sagde: - Vi er trætte af at levere vin til Amarone og ikke få noget for det!

    Vine til fire og fem stjerner
    Vi smagte nitten af vinene fra seks producenter i l'Accademia dei Racemi, og de lå alle på et højt niveau. Vi vil dog ikke anmelde dem, idet de nye årgange endnu ikke er i landet. De importeres blandt andet af Carlo Merolli, DWC og Østjysk Vinforsyning/Vignoble, og priserne ligger på mellem 49 og 175 kr.
    Men – vi fik altså lov at smage med og er imponerede over disse vine. De er kraftige, lidt i amerikansk stil, men alligevel meget europæiske – fyldige, med en ren frugtsmag og fin sødme og uden overdreven fadlagring. Vi havde både fire og fem stjerner fremme. Puglia har virkelig en fremtid med vine som disse.
    Mere om l'Accademia dei Racemi kan læses på www.accademiadeiracemi.it.

Propsyge vine kan reddes
En proppet vin ender som regel i vasken. Men sådan behøver det måske ikke at være i fremtiden.
Ifølge forretningsbladet Business First har en vinglad amerikansk kemiker udviklet en anordning, der kan redde en proppet vin.
Propsmagen, der skyldes det ildelugtende kemikalium 2,4,6-trikloroanisol eller TCA, findes i 5-10% af alle de flasker vin, der bliver produceret hvert år.
Wine Rescue, som den ny opfindelse kaldes, pumper luft ned i flasken, hvorpå vinen presses op gennem et rør og ned gennem et filter. Og det er dette filter, der filtrerer TCA fra og renser vinen.
Alle andre stoffer, så som duft- og smagsstoffer slipper igennem. Til sidst havner vinen i en karaffel.
Javel, ja – men det ville nu være nemmere, hvis vinen ikke var propsyg. Hvis den fx var forsynet med skruelåg.

1000 gange flere skruelåg
I Australien har skruelågene for alvor vundet indpas. Og det i en sådan grad, at 200 millioner flasker af årgang 2004 højst sandsynligt vil blive forsynet med den praktiske lukkeanordning. I 2001 lød tallet på 200.000 flasker. Altså i dag 1000 gange flere flasker end for tre år siden.
Forudsigelsen kommer ifølge Just Drinks fra den australske vinproducent Geoffrey Grosset – en af banebryderne, når det gælder om at tage springet fra korkpropper til skruelåg.

16,3 millioner til reklame
EU-kommissionen har sat 2,2 millioner euro (16,3 mio dkr.) af til promovering af vin.
1,2 mio euro deles af Union Interprofessionelle des Vins du Beaujolais og af Deutsches Weininstitut, der skal bruge pengene til at fremme salget af tysk vin i Japan.
Yderligere 440.000 euro går til det portugisiske Commissao de Viticultura a Regiao dos Vinhos Verdes, og disse penge skal bruges til kampagner for vinho verde i Schweiz, USA og Canada.
...........................


Det daglige glas og branderten
Vi har jo godt vidst det: At drikke et par glas vin til det daglige måltid er godt for helbredet. At drikke sig stangberuset lørdag aften er dybt godnat.
Nu er det blevet bevist gennem en stor undersøgelse, foretaget af Statens Institut for Folkesundhed.
Se blot kurverne herover. Opefter stiger den relative risiko for død med op til 100% eller derover. Nedefter falder risikoen op til 50% - i hvert fald for mændenes vedkommende.

Mændenes kurver
Når mænd drikker få genstande mange gange om ugen – op til de 21, som Sundhedsstyrelsen anbefaler som grænse – mindskes risikoen (den blå kurve). Vinen forebygger blandt andet hjerte- og kredsløbslidelser.
Når mænd drikker mange genstande kun få gange eller én gang om ugen, øges risikoen (den røde kurve). Det er faktisk lige så risikabelt som slet ikke at drikke (den grønne prik).

Kvindernes kurver
Ligeså for kvinder, der tager den ugentlige ration på 14 glas. Her stiger den røde kurve for lørdags-branderten markant, mens den blå kurve mere ligner plus/minus nul.
Hertil skal dog siges, at nyere undersøgelser viser, at kvinder har større risiko for brystkræft selv ved et ret beskedent forbrug af alkohol.
Det kunne se ud til, at Sundhedsstyrelsen ikke skal anbefale grænser for det ugentlige forbrug – 21 genstande for mænd og 14 for kvinder – men snarere for det daglige forbrug.

Sygdom angriber Syrah-druen
I Frankrig siger man Syrah og i Californien Shiraz om én og samme druesort. Men uanset, hvad man vil kalde druen, er ét sikkert: I begge lande er druen blevet angrebet af en mærkelig sygdom, hvor bladene på vinplanterne bliver røde i løbet af sommeren, og – hvad der er meget værre - hvor druernes modning stopper.
I Frankrig er det ifølge Wine Business i flere tilfælde endt med døden for vinplanterne.
Det er selvsagt lidt af en katastrofe – ikke mindst for de franske vinbønder, da 56.000 ha vinmarker i Frankrig er beplantet med Syrah.
Foreløbig er flere hundrede hektar marker angrebet i begge lande.
Man kender ikke årsagen til sygdommen og aner endnu ikke, hvordan den skal bekæmpes.

Fænomenal høst i Sydafrika
Høsten i 2003 var den bedste i 30 år. Den lange kølige sommer gav druerne de perfekte forhold under modningen, og det har igen givet koncentrerede vine med masser af frugt.
Man kan ifølge Business Report især vente sig meget af vine på Shiraz, Pinotage og Merlot.
Alt tyder på, at høsten også i år vil blive over al forventning.
Salget af sydafrikansk vin går i øvrigt vældig godt. Og det til trods for, at vinindustrien taler om, at der vil blive et overskudslager af vine, og at priserne derfor vil falde.

Vinmarker bliver til brakmarker
Måske vil man i en nær fremtid kunne se vinbønder i Bordeaux trække deres vinstokke op ved rødderne – mark efter mark.
Ikke fordi de er trætte af at lave vin, men fordi de er alvorligt ramt på pengepungen.
Årsagen er dalende efterspørgsel på fransk vin samt et stadig større lager af vin, som producenterne ikke kan komme af med.
I Médoc, Haut Médoc, Graves og de andre områder, hvor der produceres AOC-vine, er hele 23% af vinbønderne ifølge Just Drinks i økonomisk krise.
De franske vinbønder håber nu, at de – ligesom i vindistrikter i andre europæiske lande – kan få økonomisk hjælp fra regeringen og EU mod at forvandle nogle af vinmarkerne til brakmarker.
...........................
    Marne et Champagne over for konkurs
    Fagbladet Wein+Markt bringer et varmt rygte til torvs fra den franske vinscene: Det forlyder, at Champagnes næststørste champagnefirma, Gruppe Marne et Champagne i Epernay, er i økonomiske vanskeligheder.
    Gruppen, der producerer kendte mærker som Lanson og Besserat de Bellefon, skal ifølge rygtet stå over for en opløsning eller konkurs.
    Marne et Champagne blev grundlagt i 1933 som et kooperativ med 400 medlemmer og har 650 medarbejdere. Firmaet sælger til 120 lande.
    En redegørelse fra firmaet forventes i den kommende uge.
.............
    Milo Manaras plakat
    Det netop udkomne nummer af vinbladet VinoVenue handler om Valpolicella – se www.vinovenue.dk. Men bladet handler ikke kun om vinene fra det italienske distrikt, det tager også fat på interessante sider af områdets kultur.
    En af historierne handler om kunstneren Milo Manara, der blandt andet har lavet scenografi for filmmesteren Fellini. Manara bor i Valpolicella, så det var nærliggende for vinavlerforeningen at opfordre ham til – i 1983 – at lave en plakat for områdets vine.

    For få vinplanter og for meget ben
    Efter halvandet år kom Manara med sin plakat. Den viste godt nok Valpolicellas smukt bakkede landskab i form af den henslængte kvinde. Men hvor var vinplanterne? Og så man ikke lige lovligt meget af kvindens smukke ben? Det ordnede Manara dog i en håndevending.
    Plakaten er gået ind i sit tyvende år og er blevet genoptrykt fem gange. Den er nok værd at få fat på, hvis man er i området ...
........................
    Den danske vinbranche
    * Lautia-Vino Fino ApS bliver det nye navn, når Vino Fino og Lautia Vinimport nu går sammen. Af den fremsendte pressemeddelelse fremgår det, at formålet med sammenlægningen er at skabe en virksomhed, som både i størrelse, sortiment og ikke mindst pris vil kunne tage kampen op med sværvægterne på markedet. Det vil blandt andet ske gennem postordresalg. De to personer bag Lautia-Vino Fino er Nicolai Christiansen (se Vinbranchens Blå Bog nedenfor) og Rune Weischer, hvor den første har en fortid blandt andet hos Philipson Wine.
    * Glud Vin i Randers har nu også en afdeling i Nørresundby. Som et supplement til forretningerne i Assentoft og Rønde har firmaet overtaget Nørresundby Vinhandel. Der afholdes en uformel reception tirsdag den 30. marts kl. 15–18.
    * Cappa Vin er blevet dansk importør af Alsace-vine fra Domaine Paul Ginglinger i Eguisheim.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...........................
    Tv-kanal som vinhandler
    Den lokale københavnske tv-kanal, Lorry, har en klub, der tilbyder diverse spændende arrangementer, fx premierer, koncerter, rejser, udflugter osv.
    I efteråret var Club Lorry på vintur til blandt andet Beaujolais. Deltagerne var vilde med vinene fra en af de besøgte vingårde, og nu er tv-kanalen blevet vinhandler, idet den har importeret en række vine fra vingården. Mere om Club Lorry kan læses på www.tv2lorry.dk.

Italiensk vin i glasset
På lørdag d. 3. april kl. 19.30 står der italiensk vin på programmet i Flemming Kyeds ”Noget i glasset” på DK4-kanalen.
Kyed har besøg af vinskribenten Thomas Ilkjær, der var hovedredaktør på den meget roste bog om italiensk vin (læs om den på VinAvisens side med anmeldte bøger).
Bogen inddeler de italienske vindistrikter på samme måde som grupperne i et cykelløb: Udbryderne, forfølgerne, hovedfeltet og efternølerne (grupettoen), og sammen smager Thomas Ilkjær og Flemming Kyed på repræsentative vine fra de fire grupper.

Champagne til brylluppet
Ligesom de andre store kulørte ugeblade bør også VinAvisen beskæftige sig med Kronprinsen og hans Mary, og vi kan passende gøre det ved at fortælle, at de overhovedet slet ikke skal drikke tasmanske bobler ved brylluppet den 14. maj (hvad vi vist egentlig havde forestillet os).
De skal drikke champagne, og det bliver Pol Roger Brut, som importeres af Ludv. Bjørns Vinhandel.
I den festlige anledning udstyres alle flaskerne til kongehuset med en speciel etiket med Kronprinsens og Marys fællesmonogram.

Churchill’s foretrukne mærke
Pol Roger var Winston Churchill’s foretrukne mærke. Han opkaldte ligefrem sin væddeløbshest efter champagnen, og da han døde, satte firmaet sørgerand om etiketten. Det var hans faste overbevisning, at Champagne skal være kølig, rigelig – og gratis.
På sine mange rejser havde Churchill altid nogle kasser med af champagnen, der var tappet specielt på 50 cl-flasker.
Ludv. Bjørns Vinhandel sælger normalt champagnen for 240 kr., men i de to uger før brylluppet fås den på tilbud til 199,75 kr. Hoffet venter dog nok ikke med at bestille indtil da ...

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..

.
    Jean Nicolai Ditzel Christiansen (f. 1967) – eller bare Nicolai Christiansen i daglig omtale – sprang for snart mange år siden ud som matematisk student. Men som han siger: - Det var der ikke meget sjov ved - der skulle ske noget, så en vinhøst i Champagne blev min første spæde berøring med vinens verden.
    Han indså snart, at han måtte finde en levevej. Sammen med en barndomsven begyndte han at arbejde som brolægger-arbejdsmand, men han blev klar over, at han nok skulle se sig om efter noget andet at lave, hvis han ville bevare sit gode helbred. Og så var det, han tænkte på alle de dejlige oplevelser, han havde haft i diverse vindistrikter.
    Det endte med, at han kastede sig over vinens verden på fuldtid og tog en uddannelse som butiksassistent hos Philipson Wine. I 2002 startede han så sit eget firma, Lautia Vinimport.
    Via arbejdet mødte han Rune Weischer, og de slog deres forretningsmæssige pjalter sammen og åbnede en helt ny forretning, Lautia-Vino Fino. Her sælges der vin – frem for alt fra Italien, Frankrig og Spanien - til såvel private, som til restauranter, vinhandlere og erhvervskunder.
    Det er ikke kun jobmæssigt, at Nicolai Christiansen barsler med nyheder. Hans hustru venter sig, og om få måneder bliver han far for første gang.
    Adresse: Lautia-Vino Fino, Ordrupvej 112A, 2920 Charlottenlund, tlf.: 35 55 29 52, fax: 35 55 29 53 e-mail: mail@lautia.dk, www.lautia.dk.
...........................
    Ugens vinøse billede
    Henning Vestbæk har været på en vinøs skitur i Frankrig og Italien og gjorde blandt andet ophold i Alba i Piemonte. Dels for at besøge et par Barolo-producenter, dels for at stå på ski i Barolo-markerne, hvor der var masser af sne.
    Her er kammeraten Jesper Mortensen på vej ned ad Capalot-marken, som ifølge Henning Vestbæk er en af de bedre til skiløb – måske kun overgået af pisterne i Rocche, skriver han med et glimt i øjet.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...........................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 19 vine. Heraf var der 13, som fik mere end to stjerner, og 5 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
49,95 kr., The Wine Company
Meget, meget dejlig rødvin, der åbner sig i glasset med fyldig, varm frugt, chokolade, let krydderi og tilpas syre. En fornøjelse. Smagepanelet gættede på over 100 kr.


Rio Azul, Chardonnay, Michel Laroche & Jorge Coderech, Casablanca, Chile 2002
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne meget flotte hvidvin er blevet til i et samarbejde mellem Chablis-manden Michel Laroche og den chilenske ønolog Jorge Coderech. Vinen har en fin og aromatisk duft og en dejlig blød og fyldig smag med mange facetter – mere Chile end Chablis.


Villa Sandi, Prosecco Valdobbiadene, Italien
85 kr., Veneto
En dejlig sommervin, let mousserende og med fin harmoni mellem sødme og syre. Rigtig lækker.


Château de Campuget, Costières de Nîmes, Frankrig 2002
49,75 kr., The Wine Company
Det er ret usædvanligt med en hvidvin fra Costières de Nîmes, men denne her er dejlig med sin friske frugt og lette fedme. Den femte stjerne får den for den rimelige pris.


Poderi Elia, Barbera d’Alba, Italien 2000
169 kr., Slagelse Vinkompagni
Stor og herlig rødvin, afrundet og harmonisk med lækker frugt, fin sødme og tilpas syre. Den råber på en dyr oksemørbrad. Glæd jer!


Príncipe de Viana, Crianza, Navarra, Spanien 2000
39,35 kr., i uge 15 tre flasker for 100 kr., Vinodan / Prima
Moden, blød og dejlig rødvin, lækker og harmonisk. En glimrende hverdagsvin.


Promessa, Negroamaro, Puglia IGT, Italien 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dette er en ny årgang af en vin, vi har smagt i tidligere årgange. Er vi skuffede? Ja, lidt. Men det er da stadig en vellavet rødvin til en rimelig pris.


Cono Sur, Carmenère, Central Valley, Chile 2003
49,95 kr., i uge 14 tre flasker for 110 kr., SuperBest
Meget saftig rødvin i god balance – en vin, som mange vil kunne lide. Rimelig i pris – især tilbudsprisen.


La Baudria, Balbi Soprani, Barbera d’Asti, Italien 2000
110 kr., Distinto
Ikke nogen billig rødvin, men flot med saft og kraft, sødme og frisk syre. Velegnet til lettere middagsretter. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Enclave des Papes, Cuvée Spéciale, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
34,95 kr., på tilbud 29,95 kr., Fakta
Billig, robust og saftig hakkebøffe-vin i en ganske flot flaske, der minder lidt om en Châteauneuf du Pape. Det er en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.


Léon Beyer, La Cuvée, Alsace, Frankrig 2002
3 flasker for 200 kr., H.J. Hansen
Enkel hvidvin på flere druesorter uden det store smagsmæssige vingefang.


Lucernes, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2002
47,95 kr., Prima
Enkel hverdagsvin med god duft og en frugtagtig smag.


Angove’s Long Row, Cabernet Sauvignon, South Australia 2002
54,95 kr., Amka Vinimport
Blød og rar hakkebøffe-rødvin med frisk frugt.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
På grund af vort fremrykkede udgivelsestidspunkt er der ikke så mange vine i listen i denne uge. Der kommer flere i næste uge.
........................
B.T.
Little Boomey, Shiraz, New South Wales, Australien 2002Rødvin49,95 kr.Løvbjerg, Edeka m.fl.
.
Frederiksborg Amts Avis
Villa Nanni, Aglianico, ItalienRødvin50 kr.Irma
Badgers Creek, South Eastern AustraliaRødvin39,95 kr.Vinodan / Prima
.
Penge & Privatøkonomi
Domaine Costerplane, Vin de Pays de Pioch de l'Oule, Frankrig 2001Rødvin65 kr.Godsets Vin
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.