Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 22
17. maj - 23. maj 2004
........................

VinAvisen uge 18-19VinAvisen uge 20VinAvisen uge 21
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


Debatten om super-AOC
Bølgerne går højt om franskmændenes debat vedrørende en ændring af appellations-systemet.
Institut National des Appellations d'Origine (INAO), der kontrollerer 80.000 vinproducenter i landets 467 appellationer, har foreslået at tilføje en ”super-appellation” til det 69 år gamle system med Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).
INAO vil indføre en Appellation d'Origine Contrôlée d'Excellence (AOCE) til særligt excellente vine, og de bedste producenter vil blive belønnet med en ny etiket, Site et Terroir d'Excellence (STE).

Vil det give et klarere billede?
INAO mener, at benævnelser som AOC, AOCE og STE vil give forbrugerne et klarere billede af, hvilken slags vin de køber. Det vil gengive systemet gennemsigtighed og troværdighed, siger man, og genvinde forbrugernes tillid.
Javel, den tror vi så på. Det bliver spændende at se, om det vil hjælpe. Man kan frygte, at den nye appellation, AOCE, vil devaluere AOC. Der skal i hvert fald samtidig indføres en streng kvalitetskontrol. Og der skal en kostbar og langvarig markedsføring til.

Drøje hug
I sidste uge skrev vi om den amerikanske vinfilm ”Mondovino”, der er med på filmfestivalen i Cannes, og som en dansk anmelder beskrev som en teknisk ubehjælpsom og omtåget hjemmevideo.
Filmen har imidlertid – ifølge Decanter – vakt interesse i Frankrig, hvor mange traditionelle vinproducenter føler sig mobbet af den efterhånden globaliserede vinsmag – Parker, Rolland and all that.
I filmen kommer flere drøje udsagn fra vogterne af ”rigtig vin” som fx Aimé Guibert fra Mas de Daumas Gassac i Languedoc. Han siger, at ”vinen er død, og ikke kun vinen, men også frugt og ost”. (Læs mere om Aimé Guibert og hans Mas de Daumas Gassac i uge 7, 2003).

Raffinerede vine uden sjæl
I filmen siger Neil Rosenthal, der er vinhandler i New York, at den californiske vinindustri gør vinen infantil og dræber det regionale. I Bordeaux er der terroir, men man ødelægger det. Det er en kamp mellem modstand og medløberi.
Filmen handler om en trend siden 1980’erne, hvor man laver mere og mere teknisk raffinerede vine med mindre og mindre sjæl. Og den handler om de små producenter, der fortsætter med at lave traditionelle vine i en tid med øget standardisering af smagen.

Fup med medaljer
I Australien elsker vinfolket medaljer. De sender deres vine til diverse wineshows og konkurrencer, høster fine medaljer og reklamerer med dem.
Nu har den australske avis The Age sat et stort spørgsmålstegn ved medaljeregnen. Den beretter om nye vine, der har vundet medaljer, men når vinene siden er blevet tappet, har der været en mindre god kvalitet i flaskerne.
Medaljer, der gives for en bestemt årgang, sættes også på etiketten på efterfølgende årgange. Og selv mindemedaljer optræder som guldmedaljer på flaskerne.

Ikke nogen garanti
The Australian Society For Viticulture And Oenology har en komité, der kontrollerer bedømmelserne ved wineshows. Blandt andet forbyder man bedømmelse af ”ufærdige” vine, ligesom man har indført et standardiseret system for stemmeafgivelse. Yderligere begrænser man brugen af medaljer i marketing.
Men alle indrømmer, at reglerne ikke er nogen garanti for, at en vin, der ender i forretningerne, nu også er af samme årgang eller samme parti, der fik medaljerne.

Medaljefabriker
Vinskribenten Huon Hooke, der er en stor modstander af medalje-systemet, siger: - Jeg tror ikke, at forbrugerne kan have tillid til mange af de medaljer, der ses på vinflaskerne. Medaljer hjælper med til at sælge vin, og mange wineshows er ikke andet end medaljefabrikker, der udnyttes til kommerciel vinding.
Her i Danmark ser vi meget sjældent medaljer på australske vine. Man mener åbenbart ikke, at de interesserer danske vinkøbere – og sikkert med god ret.

Måske sælges Chalone Wine Group
I californiske Napa Valley findes firmaet Chalone Wine Group, der står for produktionen og salget af topvine fra en række vingårde – se gruppens hjemmeside på www.chalonewinegroup.com.
De fleste vingårde ligger i Californien, men CWG har også interesser i to vinerier i Washington State, to i Australien samt Château Duhart-Milon i Bordeaux.
Nu bliver CWG måske solgt. Domaines Barons de Rothschild (Lafite) har budt, hvad der svarer til 385 millioner dkr. for de 54% af aktierne, som de ikke allerede ejer.
.........................
    Verdens største vinproducent
    Overtagelsen af Chalone Wine Group vil ske i samarbejde med Constellation Brands og familien Huneeus i Napa Valley, og de tre partnere vil skabe et nyt firma med henblik på udelukkende at sælge kvalitetsvine.
    Constellation Brands, der er verdens største vinproducent, ejer mærker som Franciscan Oakville, Estancia, Ravenswood, Simi, BRL Hardy, Almadén og Paul Masson
    Agustin Huneeus Jr., der tidligere har været chef for Franciscan Estates, vil blive kaptajn på den nye skude. Hans familie bidrager til foretagendet med deres Quintessa Winery.

Evner ikke at forhindre korruption
Svenskernes Systembolag har holdt generalforsamling, uden at der rejste sig større bølger i forbindelse med den store bestikkelsessag.
Revisorerne kom dog med en enkelt konkret anmærkning: Systembolagets ledelse evner ikke at forhindre korruption i bolaget!

Omsætning: 19,2 milliarder
Ifølge Dagens Industri udtalte Systembolagets revisorer: - Man kan i og for sig spørge, hvorfor ledelsen ikke langt tidligere reagerede på visse signaler om utilbørlig påvirkning. Teoretisk havde dette kunnet ske gennem en samordning af informationer, der fandtes i afdelingerne for indkøb og økonomi.
Revisorerne foreslog, at man opretter en speciel funktion for risikoanalyse i Systembolaget.
Sidste år omsatte Systemet 19,2 milliarder skr., og resultatet før skat blev 202 millioner skr. Den administrerende direktør og statsministerfrue Anitra Steen regner med en 3% mindre indtægt i år.
.........................

.........................
Laudrups ti år i vin
I lørdags fejrede Laudrup Vin & Gastronomi sit ti års jubilæum med en stor vinsmagning på Schæffergården i Gentofte.
Der var knap 500 besøgende til den spændende smagning af vin, gastronomi og chokolade fra 28 leverandører. Hele dagen kunne man følge fem stjernekokke i deres arbejde, og yderligere blev der afholdt fire kultsmagninger i løbet af dagen. Disse smagninger var siddende og kommenterede, og de var et stort tilløbsstykke.

Ikke en kinamands chance
EU-kommissionen har foreslået at fjerne alle restriktioner på privat indførsel af alkohol inden for EU.
Bliver direktivet vedtaget, vil man kunne købe ubegrænsede mængder billig spiritus til eget forbrug i et andet land. Og man behøver ikke selv at bringe varerne hjem til eget land. Dette kan gøres af andre, så længe det ikke er sælgeren af varerne. Fragten skal være organiseret af køberen.
Forslaget er et udtryk for kommissionens handlingslammelse i afgiftsagen, fordi landene med lave afgifter ikke vil øge disse.
Direktivet er et godt forslag, men det har ikke en kinamands chance for at blive vedtaget, idet vedtagelsen skal være enstemmig i Ministerrådet.

Nu går greven
I 219 år har greverne Lur Saluces siddet på det fornemste Sauternes-slot, Château d’Yquem. Nu er det slut.
I hele tretten år har der været ballade omkring slottet. Familien ville sælge, Alexandre de Lur Saluces ville blive som direktør, men i den sidste ende blev 55% af aktierne solgt til luksusfirmaet Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH).
I tre år har grev Alexandre søgt at bremse LVMH’s kontrol over slottet. Han fortsatte med at bestyre det, som om han stadig ejede det. Men ved et bestyrelsesmøde forleden var det slut.
Grev Alexandre, der har siddet i chefstolen i 35 år, efterfølges af Pierre Lurton, der også står for topslottet Château Cheval-Blanc i Saint-Émilion.
.........................
De ni berømte slotte
Den 47-årige Pierre Lurton bliver med sit nye job på Yquem den eneste, der har ansvaret for hele to af Bordeauxs ni berømte slotte i toppen af klassifikationerne (undtagen Château Pétrus, der bare er berømt).
Mere om Bordeauxs klassifikationer kan læses ved at klikke her. Og til højre ses links til de ni topslotte:
Château Haut-Brion
Château Lafite Rothschild
Château Latour
Château Margaux
Château Mouton-Rothschild
Château Cheval-Blanc
Château Ausone
Château d’Yquem
Château Pétrus
.........................
    Yquem på auktion
    På falderebet satte grev Alexandre de Lur Saluces 39 partier vin fra Château d'Yquem på auktion hos Zachys’ i New York.
    Det var alle sammen flasker, der altid har ligget i slottets kælder, og de gik til dramatisk høje priser. I alt omsattes for 847.000 dkr. (inkl. 17% købersalær). Det var 74% over vurderingen.
    Ifølge Wine Spectator indbragte en enkelt flaske af 1934-årgangen 30.000 dkr. – mere end fem gange vurderingen. Og en 1899 røg op i 32.500 dkr.


Første Cru Classé med skruelåg
Château Couhins-Lurton i Graves Léognan er som det første Cru Classé-slot i Bordeaux gået over til skruelåg.
Slottet ejes af Vignobles André Lurton, der også ejer over en snes andre slotte i Bordeaux med i alt over 1000 hektar vinmarker.
Det familieejede foretagende vil fremover bruge Stelvin-skruelåg på hvidvin fra sine slotte. Ud over Château Couhins-Lurton er det Château Bonnet i Entre Deux Mers og Château La Louvière i Graves.

Voksende produktion af skruelåg
En af de franske producenter af skruelåg, Groupe Pechiney i Saint-Seurin-sur-l´Isle, melder om betydelig fremgang i omsætningen.
I 2000 solgte firmaet 70 millioner Stelvin-skruelåg. Sidste år var tallet steget til 200 millioner, og i år regner man med at sælge 650 millioner.
Firmaet leverer skruelåg både til USA, Australien, Argentina og Chile. Til markedet i Bordeaux solgtes sidste år 15 millioner skruelåg, og firmaet budgeterer med et salg i 2006 på 60 millioner.

Vild med Châteauneuf
Søren Gudiksen er vild med Châteauneuf du Pape, og det kan vi da godt forstå. Han er så vild, at han nu har lavet en hel hjemmeside om det franske distrikt og dets vine – på adressen www.chateauneuf.dk.
Det er helt utroligt, så mange oplysninger Søren Gudiksen har samlet. Der er lister med links til producenter, domæner og vinnavne, og klikker man på disse links, får man fyldige beskrivelser på dansk, illustreret med etiketter.
Vi er lige ved at sige, at denne internet-model er fremtidens svar på nutidens vinbøger om enkeltdistrikter. Her er alt stoffet, og det kan føres ajour og korrigeres med minutters varsel.
Det eneste, vi savner på Søren Gudiksens Châteauneuf-sider, er billeder. Men også disse kan jo lynhurtigt sættes ind.

Er der andre lignende sites?
Og så sidder vi her og spekulerer over, om der mon er andre vinglade mennesker, der har lavet lignende websites om enkeltdistrikter eller lande.
Jo, der er jo Harro Hallmanns fyldige sider om tysk vin på adressen www.tyskevine.dk/. Og der er også svenskeren Gunnar Stahre, der bor i Chile og har samlet alt om landets vin på www.chileviner.com. Men er der andre?
Skriv til anker@vinavisen.dk, hvis du kender til private og uafhængige hjemmesider, der på samme grundige måde behandler et vindistrikt eller vinland.

Voksende lagre i Sydafrika
Det sydafrikanske avis Sunday Times melder om voksende lagre i landets vinerier. Det skyldes dels den høje kurs på Rand’en, dels årets høje høstudbytte, skriver avisen.
Der er dog ikke tale om nogen ”vinsø” eller et bekymrende overskud, lyder det fra industrien.
Fx indgår vine, der ligger til lagring, i statistikken, men de kan ikke betragtes som et overskud.

Stærkt svingende mængde
I det hele taget svinger Sydafrikas aktuelle vinmængde meget. I marts i år lå der fx 250 millioner liter i kældrene. Det var 110 millioner liter mindre end tre måneder før.
I betragtning af vinindustriens og eksportens dynamiske natur må man forvente, at der er et vist lager. Man regner med, at eksporten af sydafrikansk vin i år vil stige med 11%.
.........................
    Guide til italiensk vinturisme
    Går sommerturen til Italien, er det godt at vide, at der netop er udkommet en guidebog, Giravino, på 696 sider om den mere og mere populære vinturisme.
    Bogen giver oplysninger om 978 vinhuse og 23 vinavlerforeninger, der tager imod gæster. Endvidere fortælles om vinruter, vinhandeler, overnatning, rejsebureauer osv.
    Bogen er udgivet af forlaget Tirso – nærmere oplysninger på info@movimentoturismovino.it.

Ungarsk Hollywood i vindistrikt
Det idylliske vindistrikt Etyek i nærheden af Ungarns hovedstad Budapest vil ifølge WeinReporter komme til at rumme verdens største og mest moderne filmstudie.
Initiativtagerne er den velhavende ungarske entreprenør Sandor Demjan og den ungarskfødte Hollywood-producent Andrew G. Vajna – han har blandt andet lavet film som Terminator, Evita, Rambo og Die Hard.
Det 1480 ha store distrikt Etyek har haft officiel status siden 1990, men har en flere hundrede år lang tradition for fremstillingen af vin.
.........................
    500 flasker på havets bund
    Sidste søndag sænkede fire vininteresserede franskmænd 500 flasker hvidvin ned på 30 meters dybde i bugten ved Saint-Malo i Bretagne.
    De fortalte ikke præcist, hvor vinen blev sænket, og den vil først blive fisket op om et år for at konstatere, hvordan en konstant temperatur på under 10 grader og et tryk på 4 bar vil have udviklet den.
    Flaskerne er udstyret med ekstra kraftige propper, og yderligere er flaskehalsene dyppet i segllak.

Øgede investeringer i Argentina
Den argentinske vineksport forventes ifølge Decanter at stige med mellem 20% og 30% i år. Den netop afsluttede vinhøst var 15% større end sidste år, og det nationale vininstitut taler om, at også kvaliteten er øget fra de 1237 argentinske vinerier. Denne succes kræver øgede investeringer, og de er på vej.
Bodegas Norton har produceret tre gange så meget som i 2003 og er i gang med at øge produktionskapaciteten.
Catena Zapata investerer 2 mio dollars i ny infrastruktur og nye markedskanaler og vil lancere kampagner i Storbritannien, Danmark, Belgien og USA.
.........................
    ...
    Den danske vinbranche
    * Flemming J. Jørgensen (se Blå Bog) er blevet udnævnt til Chévalier dans l’Ordre du Mérite Agricole – ridder af den franske Landbrugets Fortjenstorden. Ordenen, der blev indstiftet i 1883, gives for faglig fortjenstfuld indsats inden for landbruget i Frankrig og må ses som en anerkendelse af Flemming Jørgensens store arbejde omkring drift og administration af A/S Franske Vingårdes ejendomme i Bordeaux – Château de Haux – samt hans mangeårige indsats for at udbrede kendskabet til fransk vin.
    * WHTS A/S har som det første danske transportfirma åbnet ”Bureau de Représentation” i Bordeaux på adressen WHTS-Spedition A/S - 31, Cours de Verdun 33 000 Bordeaux, Frankrig, tlf.: 00 33 5 56 81 23 20, fax: 00 33 5 56 51 30 16, mobil: 00 33 6 14 13 33 03, e-mail: as@wht.dk - www.wht.dk. Kontoret i Bordeaux skal primært servicere udenlandske kunder samt videreudvikle WHTS A/S globalt.
    * Cappa Vin har fået importen af vine fra to italienske ”3 glas”-producenter: Franciacorta-vinhuset Ferghettina og det sicilianske vinhus Benanti.
    ...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.......................
Der er i høj grad gang i den
VinAvisens Online Auktioner lever måske en lidt stille tilværelse – blot med ovenstående link. Men der er i høj grad gang i den.
I alt er der 827 registrerede brugere, som i løbet af det seneste år til dato har deltaget i 1270 auktioner.
Hver dag besøges auktionen i snit af 54 læsere – der dog naturligvis ikke alle afgiver et bud.
Vi synes faktisk, at det er imponerende med så meget trafik, for det må jo ikke glemmes, at alle auktioner resulterer i et salg - i modsætning til så mange andre auktioner. Og så er VinAvisens Auktioner en helt gratis service for både køber og sælger.
........
Hjemvendt grænsehandel
Den 1. oktober sidste år blev spiritusafgiften sat ned, og det har fået en hel del af grænsehandelen til at vende tilbage til Danmark. Sidste år steg salget af spiritus på dansk grund med 25%, mens salget af vin og øl var nogenlunde konstant.
Til Berlingske Tidende siger fuldmægtig Morten Wiberg, der er ansvarlig for Sundhedsstyrelsens Uge 40-kampagne mod alkohol, at den hjemvendte grænsehandel langtfra kan stå for hele stigningen.
Andre tal fra Sundhedsstyrelsen viser dog, at alkoholforbruget for de helt unge mellem 11 og 13 år er faldet markant fra 1997 til 2002.
.........................
    Hvilken hjemmeside er bedst?
    Hvert år afholder Deutschen Weininstitut en konkurrence om vinmager-hjemmesider. Det er faktisk en meget aktuel konkurrence, for salget af vin via nettet er stort i Tyskland, hvor cirka 35 millioner mennesker har opkobling til nettet.
    Der er mere end tusinde tyske vinfirmaer på nettet. 200 meldte sig til konkurrencen, og blandt dem har en jury udvalgt ni hjemmesider. Og indtil 23. maj kan så alle og enhver stemme på en af dem – klik blot på illustrationen til venstre. For øjeblikket fører disse tre:
    Weingut am Stein i Franken
    Weingut Blankenhorn i Baden Markgräflerland
    Sybille Kuntz i Mosel
.........................
    Topvin med ølkapsel
    Den australske producent af mousserende vin, Chandon, har for første gang lanceret en af sine topvine, Green Point Z*D, med crown-kapsel. Men vel at mærke ikke bare en almindelig ølkapsel, men en elegant kapsel af rustfrit stål.
    Dette har man naturligvis gjort for at undgå, at vinen ødelægges af propsmag fra dårlige korkpropper.
    Endvidere er netop denne mousserende vin beregnet til henlæggelse, og her er crown-kapslen også langt at foretrække. Vinen holder sig friskere i flasken end med en korkprop.
    Det australske firma Chandon ejes af det franske champagnehus Moët & Chandon, og benævnelsen Z*D står for Zero Dosage. Det vil sige Nul Sukkertilsætning. Vinen er Brut de Brut.

Standardværket om portvin
I uge 46, 1999, anmeldte vi Henrik Oldenburgs bog om Portvin. Nu er den kommet i en revideret og opdateret udgave med nye smagninger og oplysninger.
Bogen er simpelt hen standardværket om portvin – bogen om alt, hvad der er værd at vide om den ædle drik: En indføring i vinens historie, kapitler om jordbund, druesorter og vinifikation og en yderst nyttig gennemgang af de forskellige portvinstyper. Og som noget nyt i denne udgave er også Douro-dalens bedste bordvine taget med i beskrivelserne af de enkelte vinhuse.

Anbefales på det kraftigste
Bagest i bogen gennemgås årgangene fra 1900 til 2001. Kapitlet "Til bords med portvin" giver gode råd om lagring, dekantering og temperatur, og yderligere kommer ti gode kokke med deres opskrifter på mad til portvinen.
Til slut er der nyttige råd til dem, der får lyst til at besøge byen Porto og rejse op i Douro-dalen, hvor portvinens druer gror på de stejle skråninger.
Bogen anbefales på det kraftigste til alle vininteresserede.
.........................
    < Henrik Oldenburg har udgivet sin bog om portvin på sit eget forlag, "Smag", og det er sikkert grunden til, at den kan erhverves for blot 375 kr. – kun 30 kr. mere end førsteudgaven. Og så er bogen endda vokset fra 380 til 466 sider.
    Bogen fås hos boghandlere, større vinhandlere eller ved henvendelse direkte til "Smag & Behag", Abildgårdsparken 5, 3460 Birkerød, tlf.: 33 97 43 43.

Mouton køber La Fleur Milon
Ifølge Wine Spectator har baronesse Philippine de Rothschild på Château Mouton-Rothschild købt Château La Fleur Milon i Pauillac.
Château La Fleur Milon er et cru bourgeois-slot, der ligger mellem Mouton og Château Clerc Milon, som baronessen også ejer.
- Vinen er ikke noget særligt, siger baronessen, - men vi måtte simpelt hen have slottet, når det nu var til salg.

Champagne-druer i England
De aktuelle klimaændringer har gjort engelsk vin mere interessant. Ifølge WeinReporter vil en række mindre franske champagnehuse nu dyrke druer i Sydengland.
Jordbund og klima i grevskaberne Kent og Sussex er meget lig, hvad man finder i Champagne – og prisen pr. hektar jord er kun cirka én procent af, hvad der forlanges i Champagne.

22 postkort fra Languedoc
VinAvisen har været på vinrejse i Languedoc, og i disse uger sender vi i alt 22 postkort hjem om vore oplevelser. De første femten bragte vi i uge 17, uge 18, uge 20 og uge 21. Her kommer endnu tre.
Alle de hidtil sendte postkort fra vore vinrejser har vi samlet på en særlig side.
.......

.....
Laurent Miquel foran nogle af sine mange fade. Fadene er stablet op på stålpaller, så de nemt kan flyttes med maskinkraft.
    16. postkort fra Languedoc: Forsøg med træfade
    Château Cazal Viel er en af de vingårde i Saint-Chinian, der har gennemgået en radikal udvikling siden 1990 – fra jævne vine i store mængder til topvine på højt teknisk niveau. Men stadig i en ret stor mængde. Vingården, der er et familieforetagende siden 1791, har hele 150 hektar marker.
    I dag er det unge Laurent Miquel, der står ved roret sammen med faderen, Henri (med kælenavnet Monsieur Syrah), og han har blandt andet gennemført mange forsøg med fadlagringen: Hvordan bliver vinen på de forskellige druer i fade af forskellige fabrikater – fra Frankrig, Amerika, Østeuropa osv.? Hvordan bliver den ved forskellig ristning af egetræet, fadlagringens længde og fadenes alder?
    – Der er utroligt mange parametre, som kan påvirke det endelige resultat, siger han, - og det er vigtigt at vide, hvordan de spiller sammen.
.......

.....
Domaine Borie de Maurel er opkaldt efter nogle særlige bygninger. Se næste postkort.
    17. postkort fra Languedoc: Maceration carbonique
    På Domaine Borie de Maurel i Minervois laver Sylvie og Michel Escande en vidunderlig rødvin: Cuvée Sylla, hvori druen Syrah spiller hovedrollen. Vi smagte også vinen ti år gammel, og den er stadig fantastisk vital og flot. En af de bedste på turen.
    Som det er tilfældet flere andre steder i Languedoc, laves domænets rødvine på maceration carbonique. Og hvad er så det?
    Ordene maceration carbonique kan oversættes ved udblødning under kuldioxid (kultveilte, kulsyre), og teknikken går ud på at omdanne noget af druernes sukker til alkohol uden indvirken af gærsvampe og uden knusning af druerne.
    Man lægger forsigtigt de hele druer i en lukket tank, der fyldes op med kuldioxid (kultveilte, kulsyre), og da der ikke er nogen ilt, kan gæringen ikke gå i gang. I stedet sker der en gæring inde i den enkelte drue - ind til 2% alkohol - hvorved en væsentlig del af druernes aroma udvindes og bevares, ligesom vinen bliver blød og lækker. Efter nogle uger tilføres der ilt, og druerne gærer videre på vanlig vis.
    Et par vine fra Domaine Borie de Maurel importeres af Vinens Verden.
.......

.....
Frivillige gør et stort arbejde med at restaurere de capitelles og hegn af sten, der stadig er tilbage.
    18. postkort fra Languedoc: Ikke til vin, men til får
    Rundt omkring på vinmarkerne findes nogle stenbygninger, der er opført helt uden brug af træ. Taget er lavet af flere lag sten, hvor hvert lag er trukket mere og mere ind mod midten, så der til sidst dannes en lukket kuppel.
    Vi har altid bildt os selv ind, at det var små huse, som vinbønderne kunne søge ly i under arbejdet på marken, men denne gang blev vi belært om noget andet.
    Husene, der i Provence kaldes bories og i Languedoc capitelles, er fra en tid, da der overhovedet ikke blev dyrket vin, men hvor landskabet var præget af store flokke af får, og det var fårehyrder, der brugte husene.
    Vinen kom først til i den helt store stil for cirka 150 år siden.
.........................

...
"Mareridt i Côtes de Nuits" er en af de fire krimser, der indtil nu er udkommet i serien.
    Vinens Maigret
    Bordeaux-avisen SudOuest fortæller, at skuespilleren og vinmanden Gérard Depardieu til vinter vil gå i gang med en fjernsynsserie om en vinmager, der også er detektiv – en slags vinens Maigret.
    Serien får titlen ”Le Sang de la Vigne” – Vinmarkens Blod – og den bygger på en række bøger om ønologen Benjamin Cooker, der beskrives som en mellemting mellem den flyvende vinmager Michel Rolland og vinguruen Robert Parker. Indtil nu er der udkommet fire bind.
    Hovedpersonen Cooker skal spilles af Depardieu, der mener, at han som baby fik vin ind med modermælken.

    Vinbonde i 30 år
    Gérard Depardieu har været vinbonde i 30 år, siden han købte en hektar i Bourgogne. Men da han i 1989 købte en vingård på 110 hektar i Anjou i Loire-dalen, kom han rigtigt i gang. I dag producerer han 5-600.000 flasker om året.
    Efter i 2001 at have mødt Bordeaux-négocianten Bernard Magrez har Depardieu købt Château Gadet i Médoc og for nylig yderligere 2,2 hektar i Languedoc.

Sådan gør australierne
I sidste nummer anmeldte vi en australsk mousserende rødvin med 14,5% alkohol, og vi skrev, at vi havde svært ved at se, hvad den skulle bruges til.
Det har vor læser Jimmy Rørbæk nu fortalt os: – Under et besøg i Australien i 2000 har jeg fået den skænket til grillmad, og jeg har selv efterfølgende anvendt lignende mousserende rødvine til grillmad med stor succes. Vinen nydes bedst let afkølet til traditionel krydret grillmad.
.........................
    Den holder på glassene
    Ifølge Wine Spectator har to amerikanere, Steve Herbst og Ursula Hildenbrand, opfundet en holder, der hindrer, at vinglassene vælter rundt i en opvaskemaskine, bliver klemt og knuses.
    Holderen, StemGrip, monteres på en af de vandrette ribber i kurvene, og op til fire klemmer – nærmest som tøjklemmer – griber om stilkene på glassene.
    Mere om holderen kan læses på www.stemgrip.com. Hvis den kommer til Danmark, vil vi nævne det.

    Skal vinglas vaskes op i hånden?
    Det er så spørgsmålet, om man overhovedet bør vaske fine vinglas op i en opvaskemaskine.
    Der kan siges for og imod. Nogle opvaskemaskiner klarer det fint, og er det almindelige glas, fx dem fra Spiegelau, som vi bruger ved vore vinsmagninger, viger vi ikke tilbage for at lade maskinen klare det.
    Pokker stå hver anden dag og vaske en masse glas op i hånden ...

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.. .....................
    Ugens vinøse billede
    På forsiden af Henrik Oldenburgs portvinsbog (se ovenfor) ses en af de fladbundede både, barcas, som i gamle dage blev brugt til transporten af fyldte portvinsfade oppe fra Douro-dalen og ned til portvinshusene i bydelen Vila Nova de Gaia. Den ligger på den anden side af floden over for Porto.
    Den slags både fremstilles skam den dag i dag. Det fremgår af dette billede, som Thomas Frovin Jensen har sendt os. Han tog det på et lille og gammelt barca-værft i Vila Nova de Gaia, og det synes at bekræfte teorien om, at portugiserne lærte at bygge disse både af vikinger, der kom på besøg for 1100 år siden.
    Bådene havde en fire mands besætning og en høj bro til rorsmanden, der styrede med en stor åre, og sejlet var stort og firkantet.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 33 vine. Heraf var der 25, som fik mere end to stjerner, og 10 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Barbadillo, Pale Dry Fino Sherry, Spanien
34,95 kr., Fakta
Til prisen er denne knastørre sherry lidt af et fund. Den har en vis fedme og god frisk frugt.


Casale del Giglio, Merlot, Lazio IGT, Italien 2001
120 kr., Vinmonopolet
Flot, stor og harmonisk rødvin med mange facetter, chokolade, vanille …


Arboleda, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2001
139 kr., Kjær & Sommerfeldt
Lækker og stor rødvin med masser af frugt og masser af vanille fra fadlagringen. Glimrende til kødretter, men også som meditations-vin.


Domaine de Raissac, Cuvée Gustave Fayet, Vin de Pays des Coteaux du Libron, Frankrig 2000
95 kr., Premier Cru
Ret elegant og ganske dejlig og harmonisk rødvin. Fortræffelig til mad. En ret høj pris, men vinen er pengene værd.


Madreselva, Casale del Giglio, Lazio IGT, Italien 1999
175 kr., Vinmonopolet
Stor og flot rødvin efter Bordeaux-opskriften: Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot. En oplevelse. Hver en slurk er en nydelse. Kaffe, chokolade, vanille, brombær …


Domaine de la Conciergerie, Chablis Premier Cru, Montmains, Frankrig 2002
125 kr., Jysk Vin
Elegant hvidvin med en kompleks og ren frugtsmag og en lang eftersmag.


Valentin Bianchi, Malbec, Reserve, San Rafael, Argentina 2002
75 kr., H.J. Hansen
Frugtfylde, krydderi, chokolade, peber, vanille … en flot rødvin til en rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Ripa Sorita, Barbaresco, Italien 1999
180 kr., Fionia Vinimport
Smuk, moden farve, flot duft og en fornem og kompleks smag. En rigtig lækker rødvin, fem år gammel.


Paul Jacqueson, Rully 1er Cru ”Grésigny”, Frankrig 2002
136 kr., Jysk Vin
Fløjlsblød, lækker, fadlagret hvid Bourgogne. Faktisk ikke så dyr som så mange andre bourgogner …


Mission Hill, Pinot Blanc, Okanagan Valley, Canada 2002
69 kr., Amka Vinimport
Herlig duft og en frisk, mild og afrundet smag præger denne canadiske hvidvin.


Leipp-Leininger, Gewurztraminer, Vin d’Alsace, Frankrig 2002
80 kr., 6 flasker for 360 kr., Køge Vinhandel
Der er nu noget dejligt forførende ved Gewurztraminer-druen – en herlig parfume, en let fedme. Her dog uden det lille bid, man også kan opleve, og som gør druen mere egnet til mad.


Canti, Merlot / Sangiovese, Sicilien IGT, Italien 2003
54,95 kr., ISO
En rigtig god hverdags-rødvin med fyldig og ren frugtsmag og en meget markant sødme.


Domaine de Raissac, Les Crès, Viognier, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
60 kr., Premier Cru
En blid, ret let og venlig hvidvin på den store og interessante Rhône-drue Viognier.


Santa Rita, 120, Syrah, Valle del Maipo, Chile 2003
49,95 kr., Amka Vinimport
God rødvin af kvalitet med fyldig frugt og sødme – og til en rimelig pris.


Balbi, Reserve, Shiraz, Mendoza, Argentina 2001
75 kr., Allied Domecq
Ikke nogen bamsevin, ret let og saftig. Ikke helt billig.


Fattorie di Altamura, Salice Salentino, Puglia, Italien, uden årgang
69 kr., Fionia Vinimport
Der er ikke anført nogen årgang på etiketten, men vinen ser ud til at være et par år gammel. Den har god frugt og syre og en markant sødme.


Avignonesi, Rosso di Toscana IGT, Italien 2002
99 kr., ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Ikke nogen billig rødvin, men dejlig, med fyldig frugt, fin sødme og lang eftersmag.


Barbadillo, Cream Sherry, Full Rich, Spanien
29,95 kr., Fakta
En ret enkel, sød sherry til en overordentlig rimelige pris.


Pierre Brévin, Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie, Frankrig 2002
39,95 kr., Amka Vinimport
Frisk hvidvin med markant syre. Meget velegnet til lettere fiskeretter og skaldyr.


Los Primos, Cabernet Sauvignon / Merlot, San Rafael, Agentina 2002
49,75 kr., H.J. Hansen
Bamsevin med meget fyldig frugt og krydderi. God hverdags-vin.


Gérard Bertrand Collection, Pinot Noir, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret let rødvin, saftig og lækker. Meget velegnet til mange retter.


St. Andrea, Egri Bikavér, Ungarn 2001
60 kr. ved 12 flasker, Laszlo's Vin / Hungary
Venlig og harmløs frikadelle-rødvin. Prisen ret høj i forhold til kvaliteten.


Joan Sardà, Merlot, Crianza, Penedès, Spanien 2000
90 kr., Køge Vinhandel
Rødvin med en lidt herbal duft og en let og harmonisk smag. Kostbar i forhold til kvaliteten.


Ochoa, Garnacha, Navarra, Spanien 2003
100 kr. for 2 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En typisk rosé med denne let parfumerede duft og en smag lidt efter jordbær. I eftersmagen et lille bittert bid.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Sélection Jean-Pierre Moueix, Bordeaux, Frankrig 2003Rødvin45 kr.Johs. M. Klein
.
B.T.
Château Oberlin, Pinot Noir, Alsace, Frankrig 2003Rødvin39,95 kr.Fakta
.
Børsen
Morilla Estate, Tasmanien - flere forskellige vineRød, hvid, mouss.95-170 kr.Chris-Wine
.
ErhvervsBladet
Tamar Ridge, Pinot Noir, Tasmanien 2002Rødvin85 kr.Bilka
.
Frederiksborg Amts Avis
Ronco del Gelso, Merlot, Isonzo del Friuli, Italien 2001Rødvin179 kr.Viniropa
Tocai, Friulano DOC, Italien 2003Hvidvin115 kr.Viniropa
.
Jyllands-Posten
Georges Duboeuf, Beaujolais Villages, Frankrig 2002Rødvin40 kr.Netto
Domaine les Aphillanthes, Cuvée des Galets, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2001Rødvin98 kr.Jysk Vin
Ceretto, Barolo Zonchera, Italien 1999Rødvin150 kr.Philipson Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.