.....................
Vin-aktuelt i uge 27
28. juni - 4. juli 2004
........................

VinAvisen uge 22-24VinAvisen uge 25VinAvisen uge 26
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!



>36/04
..........

- en djævelsk god vin!
Læs om den, klik her



Så meget fransk vin aftager vi
Det går ikke helt godt for fransk vin på de internationale markeder. Heller ikke i Danmark. Men Danmark er ikke desto mindre verdens næststørste aftager af fransk vin, når vi regner pr. indbygger. Den største aftager er Belgien.
Frankrig eksporterer vin til Danmark for 150 millioner euro (1,1 milliard dkr.).

Niende største marked
Ifølge den franske nyhedstjeneste Vinomedia er Danmark det niende største udenlandske marked for fransk vin, når vi regner i mængde og det tiende største marked, når vi regner i værdi. Men som det vil kunne udregnes af statistikken for 2003 herunder, er vi ikke dem, der betaler flest euro pr. liter.
Udviklingen på det danske marked har i øvrigt været negativ i forhold til 2002 med et fald på 12,22% i mængde og 8,58% i værdi.


25-28


Den franske vineksport i 2003
Statistikken over den franske vineksport i 2003 er meget lang, så vi har kun medtaget de 21 første lande for lige at få Norge med.
Listen omfatter 139 lande hele vejen ned til de små importører som Mongoliet, Oman og Saudi Arabien. Sidstnævnte land har indført 285 hektoliter vin og øget mængden siden 2002 med hele 319,12%.
...............
Total, flaske og bulk
Ændring siden 2002
Mængde
Værdi
Mængde
Værdi
Storbritannien
3.262.048 hl
1.300.132.000 euro
-1,045%
+7,71%
USA
981.169 hl
955.068.000 euro
-12,20%
+1,88%
Tyskland
2.845.098 hl
671.122.000 euro
-4,19%
-2,46%
Belgien
1.690.108 hl
558.883.000 euro
-5,94%
-2,17%
Japan
589.109 hl
372.343.000 euro
-6,91%
+5,06%
Holland
1.518.712 hl
355.404.000 euro
-4,99%
-1,74%
Schweiz
597.902 hl
311.156.000 euro
-0,89%
+1.70%
Canada
606.288 hl
220.026.000 euro
+1,79%
+0,44%
Italien
232.457 hl
181.015.000 euro
+11,56%
+8,00%
Danmark
551.257 hl
145.276.000 euro
-12,22%
-8,58%
Sverige
199.047 hl
68.232.000 euro
-12,65%
0.00%
Irland
136.739 hl
51.756.000 euro
-3,65%
-0,29%
Spanien
48.086 hl
48.366.000 euro
-33,74%
+12,60%
Rusland
458.377 hl
45.293.000 euro
+30,62%
+10,45%
Luxembourg
86.861 hl
43.949.000 euro
-8,53%
-6,67%
Australien
31.045 hl
36.733.000 euro
+15,48%
+29,83%
Singapore
33.198 hl
34.587.000 euro
-18,70%
-42,27%
Finland
95.948 hl
30.705.000 euro
-13,35%
-8,82%
Hongkong
47.584 hl
29.614.000 euro
+7,67%
-7,97%
Østrig
63.132 hl
28.952.000 euro
+2,15%
+5,50%
Norge
110.797 hl
25.688.000 euro
-14,77%
-26,74%
...............
Stor tilbagegang i USA
Ifølge Just Drinks går det stadig tilbage med eksporten af fransk vin til USA. I årets første kvartal faldt eksporten med 18% i mængde og 34% i værdi sammenlignet med samme periode sidste år.
Især er det gået ud over eksporten af vin fra Bordeaux, hvor faldet var 39% i mængde og 58% i værdi.
I løbet af seks måneder sidste år faldt fransk vins markedsandel i USA fra 23% til 15%, og Frankrig ligger nu på tredjepladsen efter Italien og Australien.
...............

........
05-30



Et dystert billede
Det franske institut BVA har lavet en analyse for firmaet Vinitech. 405 franske vinproducenter er blevet stillet en række spørgsmål, og af svarene fremgår følgende dystre billede:
* 50% mener, at fransk vin er i krise, mens 41% giver udtryk for, at de har vanskeligheder.
* Vanskelighederne skyldes konkurrencen fra de oversøiske vine, det faldende forbrug på hjemmemarkedet og stramningen af den franske alkohollovgivning.

Frygter for deres jobs
* Deltagerne i BVA’s rundspørge havde også en mening om, hvorfor de oversøiske vinlande kan føre sig så stærkt frem. Det skyldes lave produktionsomkostninger, mindre stramme vinlove og god kvalitet til prisen.
* 97% ser ikke nogen umiddelbar forbedring af situationen.
* 56% frygter ligefrem for deres jobs.
* 70% mener, at Australien er den største trussel mod fransk vin. 41% ser Spanien som største trussel, og 39% mener, det er Chile. (70 + 41 + 39 = 150% - det lyder jo lidt mærkeligt. Måske har nogle ment, at fx både Australien og Spanien er en trussel ...).
* 94% udtaler, at det er vigtigt at få yngre forbrugere i tale.


25-28


AOC siger dem ikke en pind
I den forløbne uge har der været Vinexpo i Chicago, og i et indlæg kritiserede Robert Parker de franske producenter for den måde, hvorpå de markedsfører deres vine.
Ifølge Decanter anklagede han systemet med Appellation d’Origine Côntrolée (AOC) for at frakoble de amerikanske forbrugere, der er vant til vælge vine efter druetype i stedet for efter vingårdens geografiske beliggenhed. – AOC siger dem ikke en pind, sagde Parker.

Bedst mulige vin i flaskerne
Ifølge Parker virker det store antal franske vine på hylderne forvirrende på den amerikanske forbruger – mens store mærkenavne fra Australien og Italien har succes.
Parker advarede dog samtidig franskmændene mod at fokusere mere på image end på indhold. Ifølge Decanter sagde han: - Etiketterne er kun en løsning på kort sigt. Den bedste løsning er at komme den bedst mulige vin til prisen i flaskerne.

Trusler om strejke og aktioner
To sammenslutninger i Bordeaux, FDSEA (Federation Departementale des Syndicats d’Exploitants Agricoles) og JA (Jeunes Agriculteurs), kræver ifølge Decanter, at handelsfolket – négocianterne – gør en kraftig indsats for at stoppe det fortsatte fald i priserne på almindelig bordeaux.
Sker der ikke noget, truer de med strejke og aktioner.
Alan Sichel, der er formand for négociant-foreningen afviser dog truslerne. – Det er ynkeligt og latterligt, siger han til Decanter. – Man kan ikke udpege en særlig gruppe som ansvarlig. Alle må arbejde sammen. Jeg forkaster ethvert forsøg på at lægge skylden på andre mennesker.

Forbrugerne har skylden
Denis Lurton, der er formand for FDSEA, siger, at foreningen er kommet med sit ultimatum, fordi enhver pris under 1000 euro pr. tonneau (4 barriques eller 900 liter) ikke kan svare sig.
Det er négocianten Jean-Luc Thunevin enig i. Men han fordømmer FDSEA’s aktion, der efter hans mening ikke vil ændre noget som helst. – I bund og grund kan skylden lægges hos forbrugerne, der ikke vil betale en ordentlig pris for deres vin. Négocianterne er i samme båd som vinmagerne.

”Giftig” vin skader eksporten
Den franske regering arbejder med en ændring af Evin-loven fra 1991, der tillader reklamer for mærkevine, men forbyder kollektive reklamer for distrikter. Yderligere foreskriver loven, at reklamer for vin skal være strengt informative og ikke må fremstille nydelsen af vin i et fordelagtigt lys.
Regeringen har ifølge Decanter bedt en komité, ledet af Beaunes borgmester, Alain Suguenot, om at udarbejde en redegørelse, og det har komiteen nu gjort.
Redegørelsen fastslår tre ting: At vin ikke er skadeligt for helbredet. At Evin-loven ikke har mindsket misbruget af alkohol. Og at regeringens holdning til vin på hjemmemarkedet vil skade Frankrigs vineksport.
– Det er svært at se, hvordan autoriteterne kan fremme eksporten af vin, hvis de samtidig, hjemme i Frankrig, påstår, at vin er gift, siger Alain Suguenot til pressebureauet AFP.


19-34...
EHJ Combifragt har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere.
Klik her og læs om os - eller gå til vores website, www.ehj.dk.
......
Wine & Spirits Logistics

EHJCombifragt tilbyder:
· International vin- og spiritustransport
· Logistiklager med pluk og pak
· Banderolering, etikettering og distribution
· One-Stop-Shopping


40% mere californisk vin
Wine Institute of California og California Association of Winegrape Growers har udgivet en rapport, ”Economic Impact of Californian Wine 2004”, der viser, at den californiske produktion af vin er vokset med 40% i løbet af de sidste fire år.
Californien er således verdens fjerde største vinproducent efter Frankrig, Italien og Spanien.
207.550 arbejder i den californiske vinindustri, og antallet af jobs stiger med cirka 9% om året.
I Californien har vinturismen stor betydning både for salget af vin og for vinens renommé. I løbet af fire år er antallet af besøgende på vingårdene steget fra 10,7 millioner om året til 14,8 millioner.

Kritiske ord om sommelierer
For nylig gik Sigurd Müllers salgsdirektør, Preben Mikkelsen, på pension, og i en samtale med Vinbladet kommer han ind på salget af vin i danske restauranter.
Preben Mikkelsen mener, at restaurantbranchen selv er skyld i den krise, den har i dag. – Alt for mange har ikke serveret en god nok kvalitet i forhold til den pris, de har taget. Og dårlig kvalitet er ikke kun, hvad du kommer på tallerkenen – det er hele oplevelsen.
– Forstår en sommelier ikke at lytte til gæsten, kan det blive en dårlig oplevelse.
– I dag kan man opleve højrøvede sommelierer, der sætter sig selv op på en piedestal – en ubehagelig oplevelse. De kan så mange fine ord og vil gerne belære os – og vi kan ikke få lov til at få et måltid i fred.


14/05
.
.




.
..

...............

.............
Winemaker Blair Walter med en af sine fantastiske Pinot Noir-vine - og det dertil hørende skruelåg.
    Derfor har mine vine skruelåg
    – Ja, alle mine vine har skruelåg, siger winemaker Blair Walter, der står for et af New Zealands topvinhuse, Felton Road. – Og de har skruelåg, fordi jeg ikke vil sende mine flasker ud i verden og vide, at 10% af dem ikke er, som jeg vil have dem.
    – En ordentlig kok vil heller ikke kunne leve med, at hver tiende ret, der bliver båret ind i restauranten, ikke er helt i orden. Så derfor skruelåg, der sikrer mod, at vinen angribes af propsyge og iltning.

    Et signal til markedet
    I tirsdag var Blair Walter på besøg i København, inviteret af H.J. Hansen, og i glassene skænkede han sine ikke helt billige vine, hvoraf et par stykker koster over 300 kr.
    – Skruelågene har vundet helt usædvanlig hurtigt frem i både New Zealand og Australien, siger han, – og det skyldes uden tvivl, at topproducenterne gik forrest og satte skruelåg på deres dyre vine.
    – Det sendte et signal til markedet om, at dette her er noget, vi tror på. I dag har forbrugerne stort set vænnet sig til skruelågene.

    Berømte Pinot Noir-vine
    Felton Road, der ligger i distriktet Central Otago, er et ungt winery, kun tolv år gammelt. Men det har med rette fået berømmelse for sine rødvine på organisk dyrkede Pinot-druer.
    70% af de 22 hektar vinmarker er udlagt til Pinot Noir, 20% til Chardonnay og 10% til Riesling. I alt fremstilles lidt over 100.000 flasker.
    Vi smagte hele serien, og nedenfor i ugens liste over smagte vine er der stjerner til de af vinene, der fås på det danske marked.

........

........
>27/05.
.
..
...
    Vi transporterer vin & spiritus og dagligvarer
    Læs om
    WHT-Spedition A/S, der er specialister i at transporterer vin og spiritus samt dagligvarer fra hele verden til det skandinaviske marked, og som også tilbyder lagerhotel, banderolering og distribution. Website: www.wht.dk.
    Klik her
    .


Riscals hus snart færdigt
Det går fremad med det spændende modtagelsescenter, som Marqués de Riscal er ved at bygge i Elciego i Rioja med den canadiskfødte Frank O. Gehry som arkitekt - det er ham, der også har tegnet det fantastiske Guggenheim Museum i Bilbao.
Riscals bygning bliver ikke mindre fantastisk end museet - at man overhovedet kan opføre sådant et hus, er kun muligt ved hjælp af CAD, computer aided design.
Riscals bygning vil stå færdig til næste år, og blandt andet vil det rumme museum, konferencecenter, spa og restaurant samt verdens dyreste hotel – regnet pr. kvadratmeter boligareal.
.............
    < De små figurer og bilen på modellen viser, hvor stort et byggeri, der er tale om. Bygningen vil blive beklædt med 1600 kvadratmeter rustfrit stål, 1800 kvadratmeter farvet titanium og 1200 kvadratmeter hængende glasvægge, og det hele bæres af tre kraftige søjler.
Norske smuglere
Ifølge den norske Dagsavisen er det en udbredt sport for nordmænd at smugle. 17% gør det, hver gang de er udenlands, og 46% gør det af og til.
Hver fjerde mand smugler hver gang, mens kun én ud af ti kvinder smugler lige så ofte.
Smugleriet fremmes af, at faren for at blive snuppet i tolden er ringe. Ifølge det norske Toll- og Avgiftsdirektorat blev kun 129.000 personer kontrolleret ved grænsen sidste år. Heraf blev kun 10% taget med afgiftsbelagte varer, men dette kan skyldes, at mange af dem ofte passerer grænsen og ikke behøver at smugle hver gang.
Folk, der bor længst væk fra grænsen til Sverige, smugler mest. Cirka 25% af dem smugler hver gang.
.......................
    En ny magnetisk vinudvikler
    Fra tid til anden kommer der en opfindelse, som ved hjælp af magnetisme skal kunne udvikle vinen i en flaske.
    Her er endnu en. Den såkaldte Wine Clip sættes om flaskehalsen, og mens vinen passerer forbi seks magneter, "forbedrer clipsen bouqueten, forstærker smagen og eliminerer bitre tanniner og andre urenheder".
    I uge 13 sidste år testede vi en magnetisk bakke, som man skulle stille vinen på, hvorefter den i løbet af en halv time ville gennemgå den samme modningsproces, som normalt tager to-tre år i en vinkælder. Vi konstaterede, at bakken ikke virkede.
    Vi vil tro, det samme gælder den nye dims, der ikke sælges i Danmark, men som kan købes via firmaets website, www.thewineclip.com.



03-29ParCon Gellivare Blåbær CIDER
Med mere kraft i smagen - 4,5%
En flot mørkerød cider med sin helt egen smag og duft. Prøv den en gang, og du er solgt. En afbalanceret sødme og fyldighed med smag og duft af blåbær træder meget tydeligt frem. Klik her, læs mere, og bestil i dag.


Derfor er grønne druer grønne
Alle vilde vindruer har mørkerødt eller -blåt skind. Nu mener japanske forskere ved Tsukuba-universitetet at have opdaget, at når druer er grønne, skyldes det en gen-mutation.
Farven i druernes skind dannes af nogle plantepigmenter, der kaldes anthocyaniner, og et bestemt gen styrer dannelsen af disse pigmenter.
Ifølge en artikel i videnskabsmagasinet Science (14. maj) har de japanske forskere opdaget en DNA-streng, der kan hindre dannelsen af anthocyaniner
Hvis ét par gener påvirkes, vil druen være rød i stedet for meget mørkerød, og hvis to par gener muterer, vil druen blive grøn.

Der skal flere undersøgelser til
Ifølge Wine Spectator har det japanske forskerholds leder, Shozo Kobayashi, den teori, at den første mutation opstod et sted ved Sortehavets østlige bredder længe før vinplanten blev dyrket, og at to vinplanter med det muterede gen spontant blev krydset med hinanden med det resultat, at afkommet bar grønne druer.
Til bladet siger professor emeritus ved University of California, Davis, Carole Meredith, at hun mener, at de grønne druer er opstået flere forskellige steder, og at der skal yderligere undersøgelser til.


25-28

.............
.......................
...............
    Bryllupsfest med vin på bordet
    Det nyeste nummer af det fornemme magasin Spain Gourmetour bringer en artikel om spanske kulinariske fester, illustreret med gamle spanske malerier.
    Et af billederne gengives her, et maleri af Fernando Álvarez de Sotomayor (1875-1960). Det hænger på Museo de la Real Academia de San Fernando i Madrid og er en dejlig fremstilling af en bryllupsfest i Bergantiños - en enkel bondefest med gode vin, brød og frugt på bordet.
    Spain Gourmetour er et flot og inspirerende blad, der i vid udstrækning handler om vin, og som har den store fordel, at det er skrevet på engelsk.
    Bladet, der udkommer tre gange om året, er optaget på VinAvisens liste over trykte blade, der handler om vin - klik her.

21.26
+3x4


Ny fransk appellation
I AOC-appellationen Côtes du Rhône-Villages har flere kommuner fået deres navn med på etiketterne. Det gælder fx Cairanne, og det kan betragtes som et forstadium til, at disse kommuner får egen AOC – som Gigondas og Vacqueyras har fået det.
Nu har kommunen Sainte-Victoire i Provence fået INAO’s tilladelse til at sætte sit navn på etiketter, så vi fremover vil kunne møde vine med AOC Côtes de Provence Sainte-Victoire.
Dette er den første ”lokal-appellation" i Côtes de Provence, og vinene er hovedsagelig på Grenache, Syrah og Cinsault.
INAO har samtidig tilladt, at der fremstilles hvidvin i de to Languedoc-appellationer Faugères og Saint-Chinian, der tidligere kun har produceret rødvin og rosé.

Bordeaux Fête le Vin
I dagene fra 1. til 4. juli står Bordeaux på den anden ende under den årlige vinfest. Der vil være en stor udstilling med smagning af vine fra 57 Bordeaux-appellationer samt fra 23 andre sydvestfranske appellationer. Der vil være en parade, banket, festfyrværkeri og konkurrence i barrique-rulning.
.........................
    ...
    Den danske vinbranche
    * New World Vine har pr. 1. juli købt Bernina Vinhandel, Badstuestræde 2 i København. Butikkens daglige leder vil være Lars Gorm, der kommer fra Erik Sørensen GrandVin.
    * BB Vinimport har optaget importen af vine fra de to Montalcino-producenter Tenuta Carlina og Podere La Vigna.
    ...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.............
....
Til lykke til os selv
Med dette nummer fejrer VinAvisen sin seks års fødselsdag, og vi gør det med endnu flere læsere end nogensinde – over 11.000, hvoraf tæt ved de 6000 har ønsket at modtage den ugentlige løbeseddel.
Vi har været igennem en lang udvikling siden 1998. Vi har udbygget vores internationale net, så vi er i stand til at bringe stadig flere spændende nyheder fra vinens verden. Og vi har fået flere annoncer, der jo betaler gildet. Prøv blot at se første nummer af VinAvisen ved at klikke her.
Pr. 1. juli udvider vi redaktionen med Mariette Tiedemann, der igennem et år har bidraget med mange af vore små nyhedsartikler. Hun er uddannet kunsthistoriker, men skriver freelance i flere blade, og hun har et godt kendskab til dansk gastronomi. I en periode på tolv år havde hun og hendes mand Krogs Fiskerestaurant i København.
....
.............

........
Annonce
39-38/04
    ....
    Samlast A/S fragter vinimportørernes vin
    Vi er udelukkende beskæftiget med transport af vin og spiritus fra Europa til Danmark.
    Mere end 30 års erfaring i dør/dør transporter med vin og spiritus.
    Nøgleord: Ordreopfølgning, regularitet, erfaring, flere ugentlige afgange, højt serviceniveau. Klik her
    Telefon: 66 12 90 96 / Website: www.samlast.dk
.......

Samlast A/S
International transport
af vin og spiritus
.......


Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
......................................................
..

.
    Henrik Frost (f. 1971) er en af de mange unge danskere, som er taget til Bordeaux for at lære om vin – og som er blevet dernede. I 1991 gik turen til Bordeaux for i første omgang at forbedre sit franske sprog. Han havde fået en traineeplads ved kooperativet Univitis, og glad for det nye område, for kulturen og håndboldklubben, besluttede han at forlænge opholdet.
    I de følgende år blev det til jobs som eksportassistent i négociant-firmaet Descas Père & Fils og senere på Château de la Rivière i Fronsac, hvor han ud over at være guide også arbejde i både marker og kældre. Her blev han grundigt oplært hos den dynamiske Jacques Borie, idet han samtidig fulgte en vinskole i Libourne.
    I 1994 startede Henrik Frost som eksportdirektør med ansvar for Skandinavien i det store négociant-firma Grands Vins de Gironde (GVG), som i dag er blandt de tre største vinfirmaer i Bordeaux. Først stod han for eksporten til Skandinavien, senere kom de baltiske lande, Sydeuropa, Afrika og Mellemøsten samt Holland til.
    På det danske marked er han blandt andet med til at servicere en del af de store operatører inden for grossist- og supermarkedssektoren.
    Efter ti år hos GVG er Henrik Frost blevet tilbudt arbejde hos den anerkendte négociant C.V.B.G. Dourthe & Kressmann, her som direktør for eksporten til Danmark, Benelux og Italien. Han begynder i det nye firma den 1. juli i år, og i fremtiden bliver det så vine som Dourthe n° 1 og Belgrave, han skal arbejde med.
    Privat bor han sammen med Marie-Agnes Thomas, og sammen har de sønnen Axel, som er 7 måneder.
    Marie-Agnes sælger til hverdag pineau og cognac fra sin families Château de Beaulon, der i Danmark er repræsenteret af Sigurd Müller.
    Fritiden – ud over børnepasning – bruges helst på venner og golf, gerne kombineret med god mad og vin – der ikke nødvendigvis er fra Bordeaux.
    Adresse fra 1. juli: CVBG, 35, rue de Bordeaux, 33290 Parempuyre, Frankrig, tlf.: 00 33 5 56 35 53 00, fax: 00 33 5 56 95 53 29, e-mail: contact@cvbg.com, privat e-mail: henrik.frost@free.fr.

Top-point fra Parker
Robert Parker er kommet med sine point til Bordeauxs 2003-årgang, og blandt hans top 20 er de tolv fra Saint-Estèphe, Saint-Émilion eller Pomerol. De øvrige er de store første-cru’er samt Château Léoville Las Cases og Château Léoville Poyferré fra Saint-Julien.
Ifølge Decanter giver Parker Château Ausone, Château Lafite og Château Latour 98-100 point. Herefter kommer Château Margaux, Château Montrose og Château Pavie med 96-100 point, fulgt af Château Pétrus med 96-98+ point. Château Mouton-Rothschild og Château Haut-Brion får 95-98 point.

Utroligt deprimerende
Det netop udkomne nummer af Vinbladet citerer den franske négociant og danske konsul i Bordeaux, Yann Schÿler, der udtaler, at primeur-salget kun flytter sig for vine, der har fået 90 point af Robert Parker eller derover.
- Alle andre vine er nærmest usælgelige, siger Yann Schÿler. – Det er utroligt deprimerende, at vi som købmænd er reduceret til en flot børsmæglere. Alt, hvad der har fået høje Parker-point, kan vi ikke skaffe nok af, og alle de andre fremragende vine, som vi har rigeligt af, kan vi ikke sælge. Folk stoler ikke længere på vores bedømmelse af vinen.


27-30


.........................
    Ugens vinøse billede
    Melitta og Bo Achton nøjes ikke med at sælge vin i deres Den Lille Vinkælder i Algestrup ved Tureby. De tager også ned til Alsace for at være med til at plukke druer hos Louise og Jean Luc Meyer i Eguisheim.
    Efter en spændende dag i markerne havde Louise Meyer arrangeret frokost på familiens grand cru-mark Eichberg, og som bekendt spiser franskmændene meget til frokost, så først fik de en ordentlig portion choucroute (surkål) og dernæst Münster-ost.
    Under et julebesøg i Danmark havde Louise og Jean Luc Meyer udtrykt begejstring over den danske ris-à-la-mande, hvorfor de danske drueplukkere bød på dansk juledessert efter en pragtfuld frokost i 25 graders varme.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.


14-13


.......................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Har vinene taget skade?
Karl Krukow har nogle vine, som har været opbevaret for varmt – op til 25 grader i et køkken. Nogle af dem i op til flere måneder. Det er Barolo, Amarone, Chianti Riserva og nogle bordeauxer i femte cru. Har de taget skade? spørger han.
Sikkert ikke. Moderne vine er ikke så følsomme. Det kan være, at de har udviklet sig lidt hurtigere, og at de derfor ikke bør ligge alt for længe. Den dag, hvor de må formodes at være drikkemodne, bør de derfor trækkes op og nydes.
Vinene ligger nu i en kælder, hvor der er 18 grader. Kan de tåle det? spørger Karl Krukow.
Igen vil de måske udvikle sig lidt hurtigere, men så længe temperaturen er nogenlunde stabil året igennem, og vinene ligger i mørke og ikke bliver forstyrret, skulle der ikke ske de store ulykker.
..........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!



26-27


I den forløbne uge har vi smagt i alt 43 vine. Heraf var der 31, som fik mere end to stjerner, og 14 af dem fik fem stjerner. En god høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen
.....


Felton Road, Block 3, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand 2003
314,75 kr., H.J. Hansen
En klassisk Pinot, der lige så godt kunne været kommet fra et tophus i Bourgogne. En gudedrik med skruelåg, elegant, ufiltreret og med en harmonisk og kompleks smag. Trods den høje pris alle pengene værd.


Felton Road, Block 5, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand 2001
329,75 kr., H.J. Hansen
Også med denne vin får de store bourgogner virkelig konkurrence. Det er en stor og koncentreret vin, harmonisk og med mange facetter. Men vi tror nu nok, at vi foretrækker ovennævnte vin fra vinmarken Block 3.


Felton Road, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand 2003
249,75 kr., H.J. Hansen
Ikke nogen billig rødvin, men rigtig lækker med god frugt, om end med en ret markant syre.


Felton Road, Dry Riesling, Central Otago, New Zealand 2003
149 kr., H.J. Hansen
Umiddelbart vendte vi tommelfingeren nedad. Denne hvidvin har en helt usædvanlig kraftig citrussmag. Men da vi siden prøvede den til mad, var den udmærket. Vi vil dog ikke umiddelbart anbefale den, idet vi er bange for, at mange af vore ærede læsere vil finde den for ”sur”.




Kirmann, Fleckstein, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2001
90 kr., Herning Vin Import
En forførende duft af roser møder én med denne hvidvin i glasset. Og smagen lever op til duften. Vinen har en fyldig, lidt fed smag af eksotiske frugter og krydderi.


Cantine Volpetti, Moscato Spumante, Italien
49 kr. ved 6 flasker, Bacchus Vinimport
En bælle-på-terrassen-hvidvin med bobler, sødme og Muskat-druens smag af honning og pære … Kun 7% alkohol. Den femte stjerne får den for den lave pris.


La Cuvée Mythique, Les Vignerons de la Méditerranée, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
59,95 kr., Bilka
Lækker, lækker rødvin med fløjlsblød frugtfylde. Til prisen et fund. Kig også efter den i Føtex og – af og til – i Netto.


San Vincenti, Chianti Classico, Italien 2001
105 kr., Unique Vin
En virkelig god Chianti-rødvin med kraft og saft – klassisk og dejlig.


Ramón Bilbao, Reserva, Rioja, Spanien 1998
79,95 kr., Brugsen
Blød og lækker rødvin i den traditionelle Rioja-stil med let fadpræg.


Cygnus, Tasca d’Almerita, Nero d’Avola / Cabernet Sauvignon, Sicilien IGT, Italien 2001
114 kr., Moser & Moser
Pragtfuld rødvin, blød, afrundet og harmonisk. Meget velegnet til mange retter.


Domaine de la Baquière, Grand Caprice, Corbières, Frankrig 2002
139,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Meget flot rødvin, der i helt usædvanlig grad dufter og smager af chokolade. Men der er også en fyldig og dejlig frugtsmag. Dyr, men dejlig.


Promessa, Rosso Salento IGT, Italien 2003
129,95 kr. for 3 liter (32,50 kr. pr. flaske), Philipson Wine
Også den nye årgang af denne succesvin er glimrende til den lave pris. Boks-udgaven har en fyldig og afrundet smag, der gør den meget velegnet til mad. Plask den gerne over i en karaffel.


Comisatio, Rioja, Spanien 2003
48,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Rødvin på økologisk dyrkede druer. Til prisen er den fremragende, blød og lækker.


Leone de Castris, Salice Salentino IGT, Italien 2001
40 kr., Park Wine
En rigtig god mad-rødvin med fyldig frugt og tilpas syre. Glimrende til prisen.


Kyè, G.D. Vajra, Freisa, Langhe, Italien 2000
210 kr., Moser & Moser
Harmonisk og meget flot rødvin, der blev smagt med andagt. De 14% alkohol holdes fint i skak af den intense frugt. Dyr, men dejlig.


Le Serre Nuove dell’Ornellaia, Bolgheri, Italien 2001
225 kr., Sigurd Müller
Herlig og elegant vin, rød, blød, fuldblodet. Vinen er ”andenvinen” fra Tenute dell’Ornellaia og fuld af race, harmonisk og rigt kompleks.


L’Hospitalet, ”H”, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2002
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin er lavet på en helt usædvanlig blanding af druerne Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, Vermentino, Muscat Sec, Marsanne, Roussanne og Bourboulenc samt fadlagret i nogle måneder. Og resultatet er også lidt ”blandet” med en lidt fed smag, der er svær at definere, og med et lille bittert bid i slutningen.


Las Moras, Shiraz, San Juan, Argentina 2003
59 kr., 49 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
En harmonisk rødvin med en koncentreret smag af brombær, blåbær og chokolade, der afrundes med en pikant sødme. Med sine 14% alkohol er den så afgjort en madvin, der vil være perfekt til en stor bøf eller en krydret gryderet.


Domaine de Raissac, Barrique, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
60 kr., Premier Cru
Der står barrique på etiketten, men man fornemmer nu ikke ret meget tilstedeværelsen af de små træfade. Duften er flot og smagen præget af fedme.


Château Grande Cassagne, Rosé, Costières de Nîmes, Frankrig 2002
59 kr., A Vinstouw
Venlig og saftig rosé med fin sødme, men også med et lille bid, der gør den fortræffelig til mad.


Las Moras, Malbec, Reserva, San Juan, Argentina 2002
79 kr., 69 kr. ved 12 stk., Glud Vin
Ikke helt billig rødvin, men i god balance og med god fyldig frugt, sødme og krydderi.


Arthur Metz, Riesling, Alsace, Frankrig 2000
69,95 kr., i uge 28: 3 flasker for 125 kr., ISO
Denne hvidvin møder med en sølvmedalje fra den store årlige vinkonkurrence i Mâcon, og den konkurrence er ikke til at kimse ad. Det er vinen heller ikke. Vinen har god frugt og mineralske toner. Egnet til mad, mindre som terrassevin.


Domaine de la Présidente, Côtes du Rhône, Frankrig 2002
65 kr., Herning Vin Import
En virkelig god hvidvin med let fedme og fyldig frugt. Meget velegnet til lyst kød og fed fisk.


Vignot,Terrabianca, Moscato d’Asti, Italien 2003
66 kr., Det lille Enoteca
Let mousserende hvidvin – 5,5% alkohol – med Muskat-druens forførende duft og smag. Mangler nok en smule syre. Glimrende til terrassevin.


Ramón Bilbao, Single Vineyard, Rioja, Spanien 2002
59,95 kr., Brugsen
Lækker og ret kraftig rødvin, der ligger godt i munden med sin gode frugt og lette fadlagring. Glimrende til sommerens grillmad.


Beau-Monde, J. Moreau & Fils, Grande Réserve, Chablis, Frankrig 2002
109 kr., Chris-Wine
Ikke helt billig hvidvin, men vellavet, med frisk frugt og tilpas syre. Velegnet til skaldyr og lette fiskeretter.


Château Peybonhomme les Tours, Cru Bourgeois, Premières Côtes de Blaye, Frankrig 2002
59,95 kr., Vingaarden
Dette er ”årets rødvin” fra Vingaarden, en let vin og bestemt ikke dum. En typisk bordeaux med rygrad. Rimelig pris.


Anselmann, Spätlese Trocken, Edesheimer Rosengarten, Pfalz, Tyskland 2003
75 kr., Fionia Vinimport
15,5% alkohol i en hvidvin – er det ikke alt for meget? Det syntes smageholdet. Vi kunne næsten ikke smage, det var en hvidvin. Men ellers – jo, kvaliteten er da i orden.


Arthur Metz, Sylvaner, Alsace, Frankrig 2003
39,95 kr., 3 flasker for 110 kr., ISO
En enkel lille hvidvin, frisk og umiddelbar drikkelig.


Reine Pédauque, Pommard, Frankrig 2002
149 kr., SuperBrugsen og Kvickly
En ret let og blød rødvin med tilpas syre. En rigtig madvin. Billig er den ikke i forhold til kvaliteten.


La Playa, Claret, Colchagua Valley, Chile 2000
85 kr., Kjær & Sommerfeldt
Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère og Syrah mødes i denne robuste rødvin med saft og kraft og en ret markant fadsmag. Claret er jo den engelske benævnelse for rød bordeaux. I Bordeaux er clairette en lys rødvin, ofte nærmest rosé. Men sådan er denne her vin altså ikke.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Château Mouton, J.P. Janoueix, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2002Rødvin199,75 kr.H.J. Hansen
Château de Carolus, Fronsac, Frankrig 1998Rødvin209,75 kr.H.J. Hansen
Château Pont de Peyret, Montagne Saint-Émilion, Frankrig 2000Rødvin169,75 kr.H.J. Hansen
.
B.T.
Cá Bianca, Moscato d'Asti, Italien 2003Perlende59,95 kr.Føtex
.
Børsen
Domaine de la Conciergerie, Chablis, Frankrig 2002Hvidvin92 kr.Jysk Vin
Domaine de la Conciergerie, Premier Cru Montmains, Chablis, Frankrig 2002Hvidvin125 kr.Jysk Vin
.
Ekstra Bladet
Orsan, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin50 kr.SuperBest
.
ErhvervsBladet
Monte Croce, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1999Rødvin85 kr.Holte Vinlager
.
Euroman
Dom Pérignon, Moët et Chandon, Champagne, FrankrigMousserende 799 kr.Diageo
.
Hjemmet
Villa Bona Terra, Sangiovese / Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2001Rødvin49,95 kr.Chris-Wine
.
Jyllands-Posten
Le Petit Jaboulet, Vin de Table, Frankrig (årgang ikke opgivet)Rødvin40 kr.Domaine Brandis
Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 2001Rødvin70 kr.Bichel Vine og Philipson Wine
Allegrini, La Groia, IGT Veronese, Italien 2001Rødvin145 kr.Adriat Vinimport
.
Nordjyske Stiftstidende
Carmen, Chardonnay, Chile 2003Hvidvin55 kr.Vinens Verden
Santa Rita, Reserva, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2002Rødvin65 kr.Amka Vinimport
La Celia, Cabernet Sauvignon, Argentina 2002Rødvin49,95 kr.Fakta
Iphöfer Domherr, Müller-Thurgau, Trocken, Franken, Tyskland 2001Hvidvin79,75 kr.H.J. Hansen
Babich, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2003 Hvidvin69,75 kr.Skjold Burne
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.