Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 29
12. juli - 18. juli 2004
........................

VinAvisen uge 26VinAvisen uge 27VinAvisen uge 28
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

...................
14/05
.
.




.
..
..........................

............
På udstillingspladsen var udstillet en flåde med Bacchus i overstørrelse (foto Willy Pedersen).
    Bordeaux fejrer vinen
    Sidste søndag sluttede den store fest "Bordeaux fête le vin". Det skete med shows og besøg af populære stjerner samt naturligvis smagning af en masse udstillede vine.
    I løbet af fire dage var der cirka en kvart million gæster, og 40.000 købte det særlige pas, der gav dem mulighed for at smage ti forskellige vine i de 215 opstillede telte.

    Fest i krisens tegn
    Festen afholdes hvert andet år, skiftende med Vinexpo, og i år var den naturligvis præget af den økonomiske krise, der for mange mindre vinbønder er den værste siden begyndelsen af 70’erne.
    Vi skrev om krisen i sidste uge og kan med avisen Libération som kilde tilføje, at priserne på AOC-vinmarker i Bordeaux er faldet tæt ved 30% i værdi i løbet af to år. Kun de store cru-slotte mærker intet til krisen.
    Med 57 appellationer og 400 négocianter (vinkøbmænd) er det meget vanskeligt at nå til enighed om, hvad der skal gøres, men noget må der gøres. Blandt andet må man nedlægge vinmarker.

    Du graver din egen grav
    I mandags havde vinbøndernes fagforening, FDSEA (Fédération Départementale des Syndicats d’Exploitants Agricoles), kaldt til demonstration i Bordeaux, og ifølge avisen Sud Ouest forløb den i ro og orden.
    7-800 vinbønder gik fra Esplanade des Quinconces (Europas største plads) til præfekturet for at gøre politikere og offentlighed opmærksom på vinverdenens dybe krise.
    På nogle af deres skilte stod der: - Ved mindre end 1000 euro (for 900 liter rødvin) graver du din egen grav.

Den franske regering svigter
Den franske vinbrancheforening AFED har længe været i håret på regeringen, som den kalder for reaktionær og forstokket. Gennem de sidste ti år har regeringen nemlig varslet reformer for den hårdt trængte vinbranche – der sker bare ikke rigtig noget.
Nu er AFED på banen med et projekt, der nok vil få de reaktionære politikere til at spærre øjnene op. Foreningen har spurgt regeringen om lov til at lave en fælles fransk vin, sammenstukket af Vin de Pays fra Frankrigs mange forskellige vindistrikter. Druerne skal dog være af samme sort og vinen af samme årgang. Navnet på vinen, der skal fremstilles med eksport for øje, bør være Val de France (Frankrigs dal), siger foreningen.
........

........
>27/05.
.
..
...
    Vi transporterer vin & spiritus og dagligvarer
    Læs om
    WHT-Spedition A/S, der er specialister i at transporterer vin og spiritus samt dagligvarer fra hele verden til det skandinaviske marked, og som også tilbyder lagerhotel, banderolering og distribution. Website: www.wht.dk.
    Klik her
    .

...................
En storstilet plan
850 vinbønder, négocianter og vinmæglere har ifølge avisen Le Nouvel Observateur været forsamlet i Lyon for at vedtage en storstilet plan, der skal rette op på Beaujolais-distriktets problemer og renommé.
Planen vil blandt andet betyde, at 5-10% af de 3600 producenter i Beaujolais vil blive ”efterladt langs vejkanten”, men det er en pris, der er nødvendig, lyder det. Nogle af planens 29 forslag ses til højre.
    ...
    * Mængden af vin bør justeres efter efterspørgselen.
    * Kvaliteten i vinbøndernes arbejde skal kontrolleres, og de skal have en tilladelse til at producere.
    * Opnåelsen af AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) skal ikke længere være en ret, men en garanti for kvalitet.
    * En ny vin de pays kan så ”opsamle” de vine, der ikke lever op til AOC.
    * Overgang til mere direkte salg fra vingårdene synes uafvendelig. I dag afvikles 80-85% af alt salg i Beaujolais af handelshuse.
    * Propper presset sammen af korksmuld skal være forbudt – de bruges især til beaujolais nouveau.
    ...
...................
    Hagl rammer amarone
    Valpolicella i det nordlige Italien blev forleden ramt af en kraftig haglstorm. Værst gik det ud over markerne omkring Marano, hvor der var skader på 70% af drueklaserne.
    Ifølge producenterne på Ca' la Bionda, Corte Campagnola, Musella og Antolini betyder det, at der ikke kommer amarone fra Marano i årgang 2004.
    Var haglstormen kommet en måned senere, ville skaderne have været ødelæggende.
    Også i Tyskland har der været alvorlige haglskader, især i det sydlige Baden. Flere steder er over 80% af høsten blevet ødelagt. Både druer og blade er simpelt hen slået af vinstokkene, melder Weinreporter.

    < Mikael Lyng, der arbejder på en bog om amarone, var i Valpolicella og tog dette billede af en skadet drueklase. Kun kernerne er tilbage fra en del af druerne.
.....

38-38/04
.....

....
Det er hårdt arbejde at plukke druer, men for unge mennesker kan det også være sjovt at prøve - i en uge eller to. Hvis man kan holde til Roskilde-festivalen, kan man også holde til dette (foto Hans Delporte).
    Vil du ned og plukke druer?
    Af og til får vi en mail fra læsere, der har lyst til at tage ned og plukke druer. Om vi kender nogle gode steder?
    Det gør vi desværre ikke. Men rundt omkring er der bestemt vingårde, hvor de har behov for plukkeivrige hænder.
    Det bedste, man som dansker kan gøre, er at gå på nettet, og her er det naturligvis en fordel, hvis man kan læse og udtrykke sig på det lokale sprog – selv om franskmænd, spaniere og italienere efterhånden bliver bedre og bedre til engelsk. Her er nogle nyttige adresser:
    http://www.vinomedia.fr/vendanges/search.asp
    http://users.pandora.be/delporte/Vendangeur/recrutement.htm


03-29ParCon Gellivare Blåbær CIDER
Med mere kraft i smagen - 4,5%
En flot mørkerød cider med sin helt egen smag og duft. Prøv den en gang, og du er solgt. En afbalanceret sødme og fyldighed med smag og duft af blåbær træder meget tydeligt frem. Klik her, læs mere, og bestil i dag.


Det er navnet, der tæller
Én og samme druesort kan have to forskellige navne. Og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilket navn, der står på flasken. Det er nemlig i høj grad navnet, der sælger. Det har man måttet sande i USA, og flere vinhuse har derfor skiftet druenavnet ud på etiketterne. Her er to eksempler:
...................
    ...
    Syrah - Shiraz
    Tidligere skrev både franskmænd og amerikanere Syrah på etiketterne. Men så kom australierne stormende med deres Shiraz-vine, der nu har overhalet Syrah-vinene i popularitet. Selv franskmændene er begyndt at skrive Shiraz på etiketterne.
    ...
    ...
    Pinot Gris – Pinot Grigio
    Italienske hvidvine på druen Pinot Grigio er de bedst sælgende udenlandske vine i USA overhovedet. Så nu skifter flere vinhuse det gode gamle franske navn Pinot Gris ud med det mere populære italienske. Dog – i Oregon skriver man ikke Pinot Grigio på etiketterne. Druerne vokser jo på franske stokke, og vinene fremstilles efter gamle franske principper.
    ...

Bananfluer har smagsløg
Via genetisk forskning har en gruppe forskere ved et universitet i Californien fundet ud af, at bananfluer har smagsløg. Og de har dem faktisk siddende over hele kroppen – sågar på vingerne og benene.
Mens en bananflue kan skelne mellem flere tusinde dufte, kan den ifølge WeinReporter kun opfange de to smage surt og sødt.

Rødvin i kampen mod brystkræft
Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om, hvordan resveratrol – et stof, der findes i rødvinsdruerne skind – kan bruges i kampen mod flere forskellige lidelser.
Ifølge Wine Spectator viser nye forskningsresultater fra universitetet i Porto, at stoffet højst sandsynlig også kan hjælpe kvinder med brystkræft.
I et reagensglas med en kvindes levende kræftceller tilsatte forskerne lidt resveratrol. Efter 24 timer var antallet af celler stærkt formindsket.
...................
28-31
...................
Prousts berømte madeleine-kager
Et af de berømteste eksempler på, hvordan lugte kan vække minder, findes hos den franske forfatter Marcel Proust (1871-1922) – i hans kæmperoman ”På sporet efter den tabte tid”. Fortælleren får serveret de små buttede kager, man kalder Petites Madeleines, og som ser ud til at være formet i en kammuslings stribede skal. Han tager en skefuld te, hvori han har opblødt et stykke madeleine, og i samme øjeblik vælder minderne om hans barndom ind over ham. Netop disse kager ...

Hippocampus styrer
Vi har alle en ”madeleine-kage” i os – en duft, en smag, der pludselig vækker vor erindring. Nu har – ifølge lægetidsskriftet Neuron1 – en gruppe britiske forskere søgt at finde en forklaring på dette fænomen.
Forskerne mener, at erindringen om en begivenhed ligger spredt i hjernen, men styres af den region, der hedder hippocampus. Hvis en af ens sanser stimuleres til at vække en erindring, åbnes også andre erindringer, hvori andre sanser er involveret.

Duft-hukommelsen er holdbar
Dette forklarer, hvorfor en sang eller duften af en tidligere elskers parfume kan vække detaljerede billeder fra svundne tider. Og hvorfor duften af en vin pludselig kan vække en erindring om en mindeværdig smagning, og man udbryder: - Dette er en Cos d’Estournel!
Netop evnen til at huske dufte synes at være meget holdbar i forhold til evnen til at huske billeder, der hurtigt blegner.


........
39-38/04
    ....
    Samlast A/S fragter vinimportørernes vin
    Vi er udelukkende beskæftiget med transport af vin og spiritus fra Europa til Danmark.
    Mere end 30 års erfaring i dør/dør transporter med vin og spiritus.
    Nøgleord: Ordreopfølgning, regularitet, erfaring, flere ugentlige afgange, højt serviceniveau. Klik her
    Telefon: 66 12 90 96 / Website: www.samlast.dk
.......

Samlast A/S
International transport
af vin og spiritus
.......


Vin til slankekuren
Som bekendt bliver amerikanerne tykkere og tykkere, men nogle af dem bliver også mere og mere bevidste om at holde den slanke linie. De går på kure og tæller kalorier og kulhydrater i ét væk.
Nu er den amerikanske vinbranche også hoppet med på slankevognen med vine, hvor der er sparet ekstra meget på kulhydraterne - såkaldte low-carb vine.

Særligt udvalgte druer
Vinproducenten Brown-Forman har netop lanceret to low-carb vine, One 9 Merlot og One 6 Chardonnay – tallene angiver mængden af kulhydrat (på engelsk carbonhydrate, hvoraf ordet low-carb).
Brown-Forman har simpelt hen udvalgt de druer, der indeholdt færrest kulhydrater. Den sidste smule restsukker er derefter blevet fjernet ad kunstig vej.

Al vin er fattig på kulhydrater
Men det hele er måske nok lidt pjattet, da alle vine – lige bortset fra dessertvine – i forvejen er temmelig fattige på kulhydrater. De cirka 3 g kulhydrater, et glas vin indeholder, skulle under ingen omstændigheder kunne vælte selv den skrappeste slankekur.

Light er ikke altid light
Mens vi nu er ved slankekure: Bare fordi der står ”light” på sodavandsflasken, skal man ikke tro, at kiloerne rasler af. Tværtimod. Det viser en undersøgelse, udført af forskere fra Purdue University i Indiana, USA.
Forskerne gav to hold rotter henholdsvis almindelig og kaloriefattig sodavand. Ifølge Just Drinks viste det sig, at de rotter, der havde fået den kaloriefattige udgave, fik en glubende appetit.
Normalt sender vores hjerne et signal, der fortæller os, at nu har vi fået nok at spise. Men de kunstige sødemidler, der bruges i kaloriefattig sodavand, forvirrer hjernen, så den bliver ude af stand til at regulere den indtagne mængde af mad. Og så kan det let gå helt galt …
...................
27-30
...................
28 postkort fra USA
VinAvisen har igen været på vinrejse, denne gang til USA. Og vi har ikke kun været i Californien, men også i Virginia. Også denne gang har vi skrevet postkort, og i disse sommeruger bringer vi i alt 28 postkort "med venlig hilsen fra USA". De første fire bragte vi i uge 28. Her kommer de næste tre.
Alle de hidtil sendte postkort fra vore vinrejser har vi samlet på en særlig side.
.......

.....
Frei Ranch er en af Californiens smukkeste wineries. Der er ikke åbent for offentligheden, men vi fik lov at komme ind ...
    5. postkort fra USA: Nået frem til Sonoma
    Thomas Jefferson og de andre nybyggere på østkysten havde problemer med at få vinstokkene til at gro (se de forrige postkort). Den slags problemer var der ikke på vestkysten. Her var der nemlig ikke nogen Phylloxera-lus. Den havde ganske enkelt ikke kunnet vandre over Rocky Mountains på sine små ben.
    Allerede spanieren Cortés, der erobrede Mexico i 1520’erne, gav ordre til, at kolonisterne skulle plante ti vinstokke om året for hver indianer på deres landområder. Fra Mexico trængte spanierne op i Californien, missionærerne fulgte efter, og vinmarkerne blev anlagt omkring missionsstationerne, der lå en dags ridt fra hinanden.
    I 1779 plantede franciskaner-munken Jùnipero Serra vinstokke ved Mission San Juan Capistrano i San Diego, og hans efterfølgere grundlagde en kæde af 21 missionsstationer hele vejen op gennem Californien – den sidste i 1823 i Sonoma Valley. På postkortet her er vi selv nået frem til Gallos flotte vinmarker på Frei Ranch i Sonoma.
.......

.....
Ferrari-Carano har en meget smuk park, der er et besøg værd for haveinteresserede.
    6. postkort fra USA: Vin til guldgraverne
    I 1849 bragte The Gold Rush en masse franske, italienske, tyske og britiske emigranter til San Francisco og Sierra Nevada. De ville se guld på deres store, runde vaskepander, men de ville også se noget i glassene, så der blev brug for at plante vin.
    Nogle af dem blev vinbønder, og hver bidrog de til den mangfoldighed, der i dag findes i amerikansk vin.
    I 1920 var der 256 wineries i Sonoma, men så kom forbudet mod vin og spiritus, og da ”de tørre år” sluttede i 1933, var der kun 40 wineries tilbage.
    I dag er der over 600 wineries i Californien, og med sine cirka 224.000 hektar vinmarker er Californien verdens fjerdestørste "vinland" efter Italien, Frankrig og Spanien.
    Denne mangfoldighed får man et godt indtryk af, når man kører rundt og besøger vingårde i Sonoma og Napa Valley.
    På dette postkort er vi på besøg i Ferrari-Carano Vineyards i Dry Creek Valley, Sonoma County. Der er lidt Hollywood over stedet, men imponerende er det.
.......

.....
Alle wineries i Napa og Sonoma, der tager imod besøg, er på nettet. Mere om besøg på Ferrari-Carano kan læses på www.ferrari-carano.com.
    7. postkort fra USA: Et rent Disney Wineland
    Vinturismen har fået stor betydning for afsætningen af amerikansk vin. Det er utroligt, hvad der findes af oplevelser alene i Napa Valley på en strækning på kun 50 km. Et par hundrede af dalens wineries åbner deres døre for besøg. Der er hoteller, restauranter og picnic areas. Der er T-bone steaks og T-shirts, og ofte arrangeres koncerter og friluftsteater. Man kan endog køre i veterantog og flyve i ballon. Det er et rent Disney Wineland.
    Hos Ferrari-Carano er der flere smagerum. På postkortet her er vi i det fornemste af dem, hvor man blive bænket i magelige lænestole og får skænket i glassene - hvorefter man bærer vin i kassevis ud til bilen på den store parkeringsplads.
...................

14-13
...................
Den store Barbera-smagning
Igen i år har Jørgen Aldrich fra Fyens Stiftstidende været til den store Barbera-smagning i det norditalienske Piemonte.
I år skulle især vinene fra den lille årgang 2002 vurderes, så forventningerne var ikke store. Men, som han skriver: – Gode producenter fremstiller ikke ringe vin. I en lille årgang dropper de enten helt produktionen, eller de sorterer druerne så kraftigt, at der bliver basis for en enkelt rigtig god vin.
I sine personlige vurderinger i skemaerne herunder giver Jørgen Aldrich fra én til tre stjerner, og vine uden stjerner nævner han ikke. Ud over producentnavnet nævnes i flere tilfælde også navnet på marken.
...................
...
    Barbera 2000

    ASTI
    *** Bersano, Generala.
    *** Benotto, Balau.
    *** Cascina Orsolina, Bricco dei Cappuccini.
    *** Alfiero Boffa, Collina della Vedova.
    *** Il Sogno del Patriarca, Il Sogno.
    ** Cerutti, Foje Russe.
    ** Pierfranco Baldi, Balau.
    ** Sergio Gozzelino, Lorfenzo Gozzelino Sel.
    ** Castello di Montegrosso, Ruleja.
    ** Tenuta la Meridiana, Bricco Sereno.
...
...
...
** Clemente Guasti, Cascina Fonda San Nicolao.
** Benotto, Rupestris.
* Castello di Lignano, Vigna Stramba.
* F.lli Dezzani, Gli Scaglioni.

ALBA
** San Biagio.

MONFERRATO
** Colonna, Alessandra.
* Cantina Viticoltori del Monferrato, Barabba.
* Bricco Mondalino, Gaudium Magnum.
* Castello di Lignano, Valisenda.
...
...
    Barbera 2001

    ASTI
    *** Cantina Sociale di Mombercelli e Paesi Limitrofi, Mumbersé og Terre
    *** Astesane.
    *** Cantina Sociale Vinchio Vaglio Serra, Vigne Vecchie.
    ** Braida, Bricco dell'Uccellone og Ai Suma.
    ** La Gironda, La Gena.
    ** Cascina Monreale, Valentina.
    ** Cantine Sant'Agata, Altea.
    ** La Mandragola, Aluffo.
    ** Bricco Camerano, Mongrando.
    ** Tenuta La Meridiana, Tra la Terra e il Cielo.
    ** Antiche Cantine Brema, Bricco della Volpettona.
    ** Tenuta Fratello Povero, Vigneto Garavagna.
    ** Francomondo, Vigna delle Rose.
    ** Cantina Sociale Vinchio Vaglio Serra, Sei Vigne Insynthesis.
    * Coppo, Pomorosso.
    * Costa Olmo, La Madrina.
    * Villa Giada, Bricco Dani.
    * Carlo Ferro, Roche.
    * Baravalle, Nizza.
    * La Gironda, Le Nicchie.
    * Malgra', Mora di Sassi.
    * Armando Erede di Chiappone, Ru.
    * Arbiola, Romilda VII.
    * Roberto Ferraris, La Cricca.
    * Agostino Pavia e Figli, La Marescialla.
...
...
...
* Tenuta Castello di Razzano, Vigna Valentino Caligaris.
* Giorgio Cantamessa, La Pinota.
* Villa Fiorita, Il Giorgione.
* Cantina Sociale Barbera dei Sei Castelli, Le Vignole.
* Terre del Barbera, Bricco Fiore.
* Pierfranco Baldi, Castelburio.
Optima Perlino, Costa Mezzana - Cà Vergana.
* Maccario Pico, Tre Roveri.
* Cantina Sant'Evasio.
* Bersano, Cremosina.
* Cantina Sociale del Freisa, L'Alfiere - Terre dei Santi.
* Costa Olmo.

ALBA
** F.lli Giacosa, Maria Gioana.
** Stefanino Morra, Castlè.
** Cascina Ballarin, Giuli.
* Renato Buganza, Gerbole.
* Ettore Germano, Vigna della Madre.

MONFERRATO
** La Scamuzza, Vigneto della Amorosa.
* Silvio Morando, Le Coste.
* Ca' San Carlo, Schiavino.
* Vicara, Vadmò.

COLLI TORTONESI
* Cantine Volpi, La Ballerina.
...
...
    Barbera 2002

    ALBA
    ** Fontanafredda, Raimonda.
    * Molino, Ausario.
...
...
...
ASTI
* Coppo, Camp du Rouss.
* Maccario Pico, Lavignone.
* Podere le Gaggie, Le Gaggie.
* Franco e Mario Scrimaglio, Nocork.
* Arbiola, Carlotta.
...
...
    Barbera 2003

    ASTI
    ** Terre da Vino, Ansisa.
    * Giorgio Cantamessa, San Vi'.
    * Tenuta Olim Bauda.
...
...
...
ALBA
* Cascina Chicco, Granera Alta.
* Tenuta Rocca.
* Porro Guido.

Australsk vin er en succes
Det går godt for australsk vin på alle fronter. I løbet af det sidste år er der eksporteret 575,2 millioner liter, hvilket er en stigning på hele14% og en ny rekord.
Den store eksportmængde har ifølge Just Drinks indbragt 2,55 milliarder australske dollar (cirka 10,8 milliarder dkr.). Stigningen i værdi var dog ikke helt så markant som stigningen i mængde..
Når det gælder det australske hjemmemarked, blev der alene i maj i år solgt 36 millioner liter vin. Det er en stigning på 6,6% i forhold til samme måned året før.

Chilensk eksport stormer frem
Der er også rigtig god gang i den chilenske vineksport. Det viser en sammenligning af tallene fra de første fem måneder af i år med samme periode i 2003.
Omsætningen af eksporten er nu oppe på 285,3 millioner dollars (cirka 1,7 milliarder dkr.), hvilket svarer til en stigning på 16%.
Når det gælder mængden af vin, er der ifølge Just Drinks eksporteret 14% mere, så tallet nu lyder på 170,8 millioner liter. Alle tal altså for en fem måneders periode.

Stor tysk eksport
De tyske hvidvine klarer sig glimrende midt imellem alle de muskuløse Chardonnay’er fra den nye vinverden. Eksporten af tysk vin har faktisk ikke været større i de sidste tyve år. Og det til trods for den stærke euro. Det viser de nyeste tal fra Deutsches Weininstitut.
Fra maj 2003 til april i år er der eksporteret 2,5 millioner hektoliter vin til en værdi af 421 millioner euro (cirka 3,1 milliarder dkr.). Det svarer til en forøgelse på 10,7%.
Storbritannien er den største aftager af tysk vin – derefter følger Holland og Sverige. Og det er frem for alt Riesling fra Rhindalen og Mosel, der går som varmt brød.
Et lille skår i glæden hos den tyske vinbranche er en tilbagegang i eksporten til Frankrig og Japan med henholdsvis 19,4% og 17,7%.
..........

>36/04
..........

- en djævelsk god vin!
Læs om den, klik her


..........
    Fotokonkurrence om vin og mad
    Vinavlerforeningen i Beaujolais har udskrevet en fotokonkurrence med temaet vin og mad.
    Der har allerede været afholdt en semifinale, hvor en jury har udvalgt tolv finalister, en fra hvert land.
    Danmark er her repræsenteret af Lars Ranek (billedet), der blandt andet har fotograferet for australske Vogue samt danske magasiner som Mad & Bolig, Boligmagasinet og Femina. Endvidere er han fotografen bag bøger som Falsled Kro, Kokkene og stederne, Nannas smørrebrød m.fl.
    Til efteråret vil alle kunne være med til at stemme om det bedste bidrag, idet alle billederne vil blive lagt ud på nettet. Det vender vi tilbage til.
    En af de to formænd for dommerkomiteen er i øvrigt danskeren Gabriel Axel, den berømte instruktør af filmen ”Babettes gæstebud”.
...................
Poppede lyserøde bobler
Der lyder nye boblende toner fra Pommery. Det fine gamle champagnehus er ifølge Just Drinks begyndt at lancere sine bobler i små flasker på 187 cl.
I 2001 kom den første af slagsen med navnet POP. Pink Pop hedder næste skud på stammen, og der er tale om en ekstra tør rosé champagne.
I flaskerne er der lige nok til et enkelt stort glas, men man kan også nyde indholdet gennem det medfølgende sugerør, der er ligeså skrigende i farven som emballagen.

Skal tiltrække et ungt publikum
Med POP-serien ønsker Pommery at få fat i en ny ung kundeskare. Men mon ikke de unge vil tænke sig om en ekstra gang, når de ser reklamedamen til højre? Efter hendes udseende at dømme kan det da vist ikke være sundt at drikke champagne!
De små flasker forhandles ikke herhjemme. Og godt det samme. Champagne er pr. tradition en festdrik, der drikkes til særlige lejligheder af glas, hvor man kan nyde synet af boblerne. Det er da synd at degradere den ædle drik til noget, man slubrer i sig med et sugerør ...
.........................
    ...
    Den danske vinbranche
    * Alle er på ferie, så i denne uge er der intet nyt fra vinbranchen.
    ...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..........

05-30

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
......................................................
..

.
    Christian Aarø Mortensen (f. 1971) er både dobbelt vinder af mesterskabet for sommelierer og nybagt restauratør. Han startede i 1989 som kokkeelev på Mogenstrup Kro, og under læretiden fik han øje for vinen, da en kammerats mester var medlem af Dansk Sommelier Forening og havde lyst til at fortælle de unge hoveder om vinens spændende verden.
    Da han var blevet udlært, havde vinen taget interessen, og tjenerfaget måtte undersøges – på Restaurant Kanalen i København – og efter endt tjenereksamen drog han af sted til Frankrig for at arbejde i vinmarkerne og lære fransk. Dette resulterede i et ti måneders ophold på det eksklusive Château de la Chèvre d’Or i Èze ved Nice som commis sommelier og bagefter som tjener i den to-stjernede restaurant Le Divellec i Paris.
    Derfra hjem til Danmark til optagelsesprøven i Dansk Sommelier Forening og til jobs i Restaurant Kanalen, Krogs Fiskerestaurant, Pierre André og Restaurationen som henholdsvis sommelier og restaurantchef.
    Det første sommelier-mesterskab kom i hus i 2001 og var ikke dansk, men nordisk. Det åbnede døre og førte til et job som chefsommelier hos den to-stjernede kok Richard Neat med restauranter i både London og Cannes.
    Efter et årstid i det engelske tog Christian Aarø Mortensen hjem igen, da hans gode ven, Rasmus Grønbech, kaldte. Det blev til to år og en række gode anmeldelser på The Dining Room i København. Dette er nu slut for dem begge, idet de er gået i gang med deres egen restaurant i Moltkes Palæ i Dronningens Tværgade i København. Restauranten, der åbner den 4. september, får navnet Prémisse.
    De to danske mesterskaber har ført til deltagelse i to europæiske mesterskaber. I det såkaldte Trophée Ruinart opnåede Christian Aarø Mortensen ros og gode placeringer, og senere i 2004 skal han repræsentere Danmark ved verdensmesterskaberne i Grækenland.
    Han er aktiv i Sommelier Foreningen og en flittig svømmer, og privatlivet nydes i fred, som ugifte nu gør.
    Adresse: Restaurant Prémisse, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K, tlf.: 33 11 11 45. e-mail: caaroe@tiscali.dk.
....................
28-01
....................
    Ugens vinøse billede
    Denne uges vinøse billede blev taget den 12. juni i år af Claus Tang-Holbek, der faldt for de dramatiske marker på 70 hektar ved brødrene Jacques og François Lurtons nye vingård, Château des Erles i Fitou i Sydfrankrig.
    Markerne er beplantet med Syrah, Grenache og Carignan, mens en ny mark, længst væk i billedet, bærer Syrah, som brødrene satser meget på i dette område.
    Druerne plukkes naturligvis i hånden, og høstudbyttet overskrider aldrig 28 hektoliter pr. hektar.
    Vi har fået fat på en af de 11.000 flasker fra Château des Erles og smagt den, og nedenfor belønnes den med fem stjerner. Det er en kostbar vin, der i den franske vinbibel Guide Hachette har fået topkarakteren tre stjerner samt flere andre belønninger – ret usædvanligt for den første årgang af en ny vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
28-31 + 3x
..........
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Er propsmag virkelig så stort et problem?
Niels B. følger debatten om skruelåg kontra kork, men forstår ikke, at korkpropper skulle være så dårlige, som det siges. – Jeg har de sidste to år smagt cirka 500 forskellige rødvine, og kun én af dem havde propsmag, skriver han. – Har jeg bare været heldig eller hvad?
Ja, Niels B. har været heldig. Eller også har han ikke opdaget, at nogle af vinene havde en ganske svag propsmag. Han har bare syntes, at de ikke smagte helt friskt eller godt, og besluttede ikke mere at købe dem.
Vi her på VinAvisen deltager jo i mange smagninger, og det hænder igen og igen, at en af deltagerne siger: - Der er da noget i vejen med den vin.
Ikke alle er enige, men en ny flaske af samme vin bliver trukket op – og straks er alle enige om, at den smager meget bedre.
Propsmag er ikke bare det store møffede brøl af rådne sække. Det er også små fejl, der gør, at vinen ikke fremtræder så perfekt, som vinmageren har ønsket det. Vinen kan nok drikkes, men nydelsen er ikke optimal. Det ville den have været med skruelåg......
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

19-34...
EHJ Combifragt har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere.
Klik her og læs om os - eller gå til vores website, www.ehj.dk.
......
Wine & Spirits Logistics

EHJCombifragt tilbyder:
· International vin- og spiritustransport
· Logistiklager med pluk og pak
· Banderolering, etikettering og distribution
· One-Stop-Shopping


I den forløbne uge har vi smagt i alt 37 vine. Heraf var der 28, som fik mere end to stjerner, og 12 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Puerta de Alcalá, Reserva, Tempranillo, Vinos de Madrid, Spanien 1999
60 kr., Ki-Ma Vinimport
Den ku’ vi godt lide. En moden og dejlig rødvin med ret markante toner af kirsebær og mandler. Fylder munden godt. Rimelig pris.


Stignano, Toscana IGT, Italien 2000
215 kr., Unique Vin
Supertoscaner – supervin. Silkeblød, herlig frugt – en skøn vin. Hver slurk er en nydelse. Alle de mange penge værd.


Luzano, Marotti Campi, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien 2003
49,75 kr., Toscavini
Hvidvin med en frisk, let krydret, blomsteragtig duft og en smag med god syre og dejlig frugt. Rimelig pris.


Faunus, Poggio le Volpi, Riserva, Copertino Rosso, Italien 1999
51,95 kr., 3 flasker for 130 kr., i denne uge for 100 kr., ISO
En rigtig god rødvin på fire druer, der tilsammen har givet smag, kraft og krydderi. Alle tiders vin til et grillparty. De fem stjerner gælder kampagneprisen i denne uge.


Château des Erles, Fitou, Frankrig 2001
239 kr., House of Wine
En dyb farve, en herlig duft og en vidunderlig smag. Simpelt hen en fantastik rødvin, både fyldig og elegant. Brug den til en lige så dyr kødret – men lad den også gerne ligge i endnu nogle år.


Anselmann, Riesling, Auslese, Edensheimer Ordensgut, Pfalz, Tyskland 2002
85 kr., Fionia Vinimport
Lækker hvidvin med en markant sødme, der får fint modspil af en frisk syre. I smagen toner af ananas og grapefrugt. Brug den fx som apéritif. Den har kun 10% alkohol.


Toscar, Monastrell, Alicante, Spanien 2003
39 kr., Premier Cru
En meget vellavet rødvin og glimrende til prisen. Den er harmonisk og lækker med en god, lang eftersmag. Lidt af et kup.


Masos d’en Cubells, Capafons-Ossó, Priorat, Spanien 2001
185 kr., Ki-Ma Vinimport
En bombe af en rødvin, ekstremt kraftig og kompleks. En vin, der ubetinget kræver selskab af mad. De 14,5% alkohol er godt gemt bag den intense frugt.


Musa di Rocca Antica, Merlot, Terre di Chieti IGT, Italien 1999
80 kr., Lahvino
Blød, saftig rødvin med fyldig, ren frugt og god sødme. Nem at drikke og egnet fx til grillretter. Man nyder den med største fornøjelse.


Otazu, Crianza, Navarra, Spanien 2000
68,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Denne rødvin har vi smagt før. Her er den nye årgang på 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og 10% Tempranillo, og den lever op til tidligere standard. Vinen har en dejlig duft, en blød, afrundet smag med let krydderi og en indtagende sødme. En meget anvendelig rødvin.


Heartland, Director’s Cut, Shiraz, Australien 2002
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Harmonisk og stor superrødvin med tæt, fyrig struktur. Den høje alkoholprocent (14,5%) balanceres fint af med den intense frugt. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet. Rimelig pris.


Baglio di Luna, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2002
99 kr., Lago Import
En rigtig t-bonesteak-vin med afrundet og solmoden frugt, med krydderi – peber – og en charmerende sødme.


Trapiche, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
42,95 kr., Amka Vinimport
En frisk og dejlig frugtsmag i en ungdommelig rødvin. Oplagt til grillparties med mange gæster. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Casalferro, Barone Ricasoli, Toscana IGT, Italien 1999
245 kr., Herning Vin Import
Smør på ganen – en flot og elegant supertoskaner-rødvin. En vin, som mange vil elske – og nogle være villige til at betale de mange penge for.


Valenciso, Rioja, Spanien 1999
119,25 kr., Ki-Ma Vinimport
Moden og venlig rødvin med god frugt og krydderi. Et godt glas vin, men ikke helt billigt.


Penfolds, Private Bin, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2002
65 kr., Kjær & Sommerfeldt
Kirsebær, hindbær, chokolade og mange andre facetter er nuancerne i denne pæne rødvin. Lidt for meget alkohol (14,5%).


Los Robles, Barrel Selection, Cabernet Sauvignon, Curicó Valley, Chile 2000
170 kr., Osted Vin
Flot rødvin med en herlig duft og en bred smag med stor frugt. En nydelse, men dyr.


Reine Pédauque, Bellecombe, Côte de Beaune-Villages, Frankrig 2002
89 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Lys rødvin med en svag duft af figner og en dejlig smag af Pinot Noir-drue. Den vil egne sig glimrende til lyse kødretter.


Ch. Oberlin, Pinot Noir, Alsace, Frankrig 2003
39,95 kr., Fakta
En pæn lille rosé med krydderi, lidt smag af jordbær og let sødme.


Baquière, Grande Réserve, Corbières, Frankrig 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Kraftig rødvin med krydret duft og smag.


Chill Out, Chardonnay, South Eastern Australia 2003
45 kr., Vingaarden
Chill Out er en afart af teknomusik – og i dette tilfælde en vin, hvis formål er afslapning uden døre i skyggen. Vinen er venlig og dens kvalitet i overensstemmelse med prisen. Flot flaske.


Nederburg, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2001
54,95 kr., Amka Vinimport
Frugt, syre og sødme hænger ganske pænt sammen i denne rødvin.


Skouras, Cuvée Prestige, Rosé, Peloponnes, Grækenland 2003
59 kr., ½ flaske: 29 kr., TSVinnovation
Typisk rosé i duft og smag. En rigtig terrassevin, når solen skinner.


Skouras Cuvée Prestige, Hvid, Peloponnes, Grækenland 2003
59 kr., ½ flaske: 29 kr., TSVinnovation
Frisk og venlig hvidvin, der kommer og går ...


Rosso Virzí, Spadafora, Sicilien IGT, Italien 2003
90 kr., Moser & Moser
Denne rødvin vil være fortræffelig til en stor bøf. Den har fyldig frugt og toner i smagen af mandler (marcipan). Billig er den ikke i forhold til kvaliteten.


Alberello, Felline, Rosso Salento IGT, Italien 2001
45 kr., Carlo Merolli
Kraftig og saftig rødvin i balance. Rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Faunus, Riserva, Salice Salentino, Italien 1999
51,95 kr., 3 flasker for 130 kr., i denne uge for 100 kr., Vinodan
En dejlig blød og saftig vin med en markant sødme. Den er sagen, hvis man ikke kræver de store facetter, men blot vil have en ukompliceret vin uden skarpe kanter. Glimrende til kampagneprisen.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Vito, Verdeca / Chardonnay, Puglia IGT, Italien, uden årgang, 3 liter boxHvidvin99 kr. (3 l)ViniPortugal
.
ErhvervsBladet
Viñas Elias Mora, Crianza, Toro, Spanien 2000Rødvin115,25 kr.Ki-Ma Vinimport
Le Grand Mouton Noir, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001Rødvin59,75 kr.Erik Sørensen Grand Vin
.
Hjemmet
Farnese, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2002Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
Jyllands-Posten
Ameillaud, Cuvée des Templiers, Vin de Pays de la Principauté d'Orange, Frankrig 2002Rødvin42 kr.Erik Sørensen Grand Vin
MontGras, Cabernet Sauvignon / Cabernet Franc, Colchagua Valley, Chile 2003Rødvin 50 kr.Netto
Les Fiefs de la Vieille Julienne, Vin de Pays de la Principauté d'Orange, Frankrig 2003Rosévin65 kr.Domaine Brandis
San Vicente, Rioja, Spanien 1997Rødvin200 kr.Sigurd Müller
.
Nordjyske Stiftstidende
Il Barco, Brindisi, Italien 2000Rødvin32 kr.Fakta
Brown Brothers, Everton, Chardonnay / Sauvignon Blanc, Australien, årgang ikke nævntHvidvin59,75 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
El Descanso, Sauvignon Blanc, Chile 2003Hvidvin55 kr.H.J. Hansen
Element, Chardonnay, South East Australia 2003Hvidvin69,95 kr.Det franske Vinlager
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.