Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 37
6. september - 12. september 2004
........................

VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35VinAvisen uge 36
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

..............
37-38
.........................
Årets vinhøst bliver stor - undtagen i Danmark
Der begynder at komme høstrapporter ind fra de europæiske lande her er endnu fire:
I Portugal har Solen skinnet og regnen regnet på de rigtige tidspunkter, og man regner med, at høsten bliver cirka 4% større end normalt og af god kvalitet. I alt høstes omkring 7,5 millioner hektoliter. Dog vil der være et fald i høstmængden på næsten 10% i den nordlige region Tras-os-Montes og i Terras do Sado i Algarve.
I Østrig venter man en god høstmængde, der meget vel kan blive på 2,6 millioner hektoliter. Det er cirka 2% over gennemsnittet for de sidste ti år og 9% over mængden i 2003, der var præget af hede og tørke.
I England håber vinproducenterne at få en god høst – trods den vådeste sommer i årtier. Meteorologerne spår en indian summer i september, så måske går det.
I Danmark er kulde og regn i juni og juli gået hårdt ud over vinplanternes blomstring og frugtsætning. Og det vil resultere i et ringe høstudbytte på de danske vingårde. Hvor Michael Gundersen fra Dansk Vincenter normalt kan tappe mellem 5-10.000 flasker, bliver han en glad mand, hvis han kan fylde blot 2000 flasker. Han frygter også for kvaliteten, der kun vil kunne reddes i land, hvis det gode septembervejr fortsætter lidt endnu.
Men der er ikke noget, der er skidt, uden at det også er godt for noget: Midt i al elendigheden er der glæde på den bornholmske vingård Lille Gadegård over, at sommerens kulde og regn har sat ordentlig skub i vinplanternes vækst. Det har nemlig stor betydning for planternes fremtidige udvikling.

Også en stor høst af kork
Ifølge Wine Business har det varme og tørre sommervejr i Spanien og Portugal muliggjort en usædvanlig stor og god høst af kork.
I de to lande regner man med at høste cirka 160.000 tons kork, hvor man sidste år kun høstede 136.000 tons.
.........................
38-38/05
.........................
Loven mod bio-terrorisme
Den 12. august var den officielle start på de nye kontrolforanstaltninger i forbindelse med den amerikanske lov mod bio-terrorisme – fx brugen af gift eller farlige bakterier i fødevarer.
Ideen er, at enhver fødevare, der importeres i USA, led for led skal kunne følges tilbage til producenten, og det skal ske ved et omfattende papirarbejde med indberetninger til myndighederne osv.
Dette har medført store problemer for mindre producenter fx af champagne og bourgogne. De store, der eksporterer en container ad gangen, skal nok klare sig, men de små drukner i papir, ligesom den såkaldte parallel-import af mindre partier umuliggøres.
Man forudser, at det simpelt hen vil være umuligt at få visse vine ind i USA, eller at de vil blive meget kostbare.
Nu er indførelsen af de nye regler blevet udskudt indtil 1. november, mens man søger at løse problemet.

Destruerede bobler
Den 1. juli i år indførte EU en lov, der effektivt beskytter navnene på europæiske appellationer, og den kom for første gang i brug fornylig, da tolderne i Konstanz ved Bodensøen beslaglagde et parti ”champagne”, fremstillet i USA.
Vinens ejer opgav at føre en retssag – han forlod simpelt hen partiet – og forleden blev alle flaskerne destrueret.
........................
36-39
.........................
Skal spare 120 millioner
Det svenske Systembolag skal spare penge, og det betyder, at dets hovedkontor i Kungsträdgårdsgatan i Stockholm inden udgangen af næste år skal have sparet 120 millioner skr. Det kan blandt andet komme til at betyde personalenedskæringer.
Systembolaget har i de seneste år haft faldende indtægter samt store udgifter til et nyt kassesystem og ombygning til selvbetjeningsbutikker. Der er gennemført store effektiviseringer, og nu er det hovedkontorets tur.
Der har været rygter om, at Systembolagets museum skulle nedlægges, men det nægter foretagendets ledelse.
Skandalen om bestikkelser i Systembolaget er vokset til en omfattende sag. Den kommer først for retten i november, og den er så stor, at sagen vil blive ført ved mindst tre tingsrätter.

Dramatisk vineksport
Argentinas vineksport steg dramatisk i første halvår i år. Ifølge landets nationale vininstitut steg eksporten med 28,2%.
Især i juni gik det løs. Her steg eksporten 30,2% i forhold til samme måned sidste år. I alt 144.000 hektoliter blev det til blot i denne ene måned – til en melodi af cirka 37 millioner dkr.
Også for Chiles vineksport går det rigtig godt. I årets første syv måneder steg eksporten i værdi 19,2% i forhold til samme periode året før. Omsætningen var 2,34 milliarder dkr.
I mængde steg eksporten med 17,8% til i alt 181 millioner solgte flasker.
Ifølge sammenslutningen Viñas de Chile var Concha y Toro den største eksportør i perioden med et salg på 53 millioner flasker – 20,9% flere end i samme periode i 2003.
Concha y Toro står for lidt over en fjerdedel af Chiles vineksport. Her i landet importeres vinene af Coop Danmark.
..............
41-40/05
..............
Bliver flypassagerer snydt for god vin?
South African Airways gør en stor indsats for, at flypassagererne kan få kvalitetsvin til maden. Selskabet, der hvert år indkøber vin for 20 millioner Rand (cirka 18,6 millioner dkr.), har sammensat et internationalt smagepanel, der nøje udvælger de bedste vine hos producenterne.
Men kan der være tale om skønne spildte kræfter? Muligheden foreligger, hævder et medlem af smagepanelet i den sydafrikanske avis Business Day. Han frygter, at vinproducenterne lader smagepanelet smage glimrende vin fra én tank for senere at tappe vin af ringere kvalitet fra en anden tank på de små fly-flasker.
Muligheden ærgrer smagepanelet, der ønsker, at South African Airways griber ind med strenge kontrolprøver af de flasker, der skal drikkes ombord.

Stort vinmøde i Melbourne
I dagene 7.-11. november afholder foreningen Great Wine Capitals Global Network (de store vinhovedstæders globale netværk) sin årlige generalforsamling.
Scenen er sat i Melbourne, der netop er blevet medlem af foreningen, og den australske by kommer i fint selskab med blandt andet Bordeaux, Porto, San Francisco og Cape Town.
Mødet er et forum for udveksling af vinøs viden på tværs af landegrænser. Der bliver holdt seminarer i alt lige fra jordbundsforhold og klima til produktion og forretningsstrategier.
I Melbourne glæder man sig til at kunne gøre nytte af denne internationale smeltedigel af vin-information.
...............................

14-13
..............

....
Det gamle hospital fra 1400-tallet med dets fantastiske mønstrede tag er en af Frankrigs største turistseværdigheder. "En rejse værd", som der står i Michelin-guiden.
    Nye partier vin på Beaune-auktionen
    Der lægges op til årets store auktion af vinene fra hospitalet i Bourgognes hovedby, Beaune. Og da der stadig gives gaver til hospitalets drift, er der i år to nye partier at byde på.
    Tilkommet er en Cuvée Pierre Floquet, Beaune premier cru Les Grèves, fra 2,3 hektar, der i 1997 blev skænket hospitalet – i alt 2500 flasker. Samt en Corton-Charlemagne Charlotte Dumay på Chardonnay-druen.

    Den berømte auktion
    Det velgørende hospital i Beaune blev grundlagt i 1443 ved et gavebrev fra kong Philippe den Godes kansler, Nicolas Rolin, og den dag i dag kommer en stor del af pengene til driften fra vinmarker, som Rolin og hans hustru og senere andre rige mennesker skænkede til hospitalets nonner.
    Hvert år sælges vinen fra vinmarkerne ved den berømte auktion den tredje søndag i november.
    Det er verdens største velgørenheds-salg - alt efter høstudbyttet udbydes der mellem 300 og 700 fade à 228 liter.
    De cirka 40 partier har navne efter de mange historiske givere, og ifølge traditionen har auktionen altid en eller anden berømthed som æresgæst.
    ..........
..........

05-30/05
..............

....
En forførende dame med en vinpokal som tempelfigur i helligdommen Bhojpur, Madhya Pradesh.
    Vinlandet Indien
    Indisk vin er nok et lidt ukendt fænomen herhjemme, men i både Kashmir og Baramati i forbundsstaten Maharashtra er der siden tidernes morgen blevet fremstillet store mængder vin. Ikke mindst under englændernes herredømme fra 1877 til 1947 var der rigtig god gang i produktionen.
    Og i dag foregår produktionen – takket være teknisk hjælp fra Frankrig og Australien – efter de nyeste og bedste teknikker.

    Indisk vin i engelske glas
    Tre af Indiens største vinproducenter, Château Indage, Sula Vineyards og Grover Vineyards, vil nu for alvor satse på eksport, i første omgang til Storbritannien, senere til Frankrig.
    Grover Vineyards, der ejer 70 hektar vinmarker i Nandi Hilly nær Bangalore, har en årlig produktion på 600.000 flasker vin. Ifølge WeinReporter vil 150.000 af flaskerne fremover ende på det britiske marked – og ikke mindst på bordene i Englands mange indiske restauranter. Her er det frem for alt vine fremstillet på Chardonnay-druen samt den mousserende vin "Sekt Omar Khayyam", der går som varmt brød.
.........................
Nyt californisk vindistrikt
Et nyt vindistrikt eller, som man kalder det i USA, American Viticulture Area (AVA), har set dagens lys.
Navnet er San Bernabe, og det cirka 10 hektar store distrikt ligger i Southern Monterey County.
Her residerer Delicato Family Vineyards, og det er indehaverne af vinhuset, der ifølge Just Drinks har ansøgt om en selvstændig distrikts-betegnelse.
De har historien med sig: I skriftlige kilder fra 1776 fortælles om et vindistrikt på netop dette sted ved navn Canada de San Bernabe, og man mener, at datidens vinbønder var spanske nybyggere.

Mode i nye vindistrikter
Stadig flere amerikanske vinproducenter ønsker at afmærke deres territorium og sætte en selvstændig distrikts-betegnelse på etiketten.
Foruden San Bernabe er der i løbet af det sidste år dukket to andre nye vindistrikter op på det californiske vinkort. Det drejer sig om The Salado Creek AVA sydøst for Modesto og Red Hills Lake County AVA i Lake County, begge i Californien..
...............................
28-01
.........................
Madonnas far på barrikaderne
I VinAvisen uge 34 skrev vi, at pop-dronningen Madonna havde reddet sin vinproducerende far, Tony Ciccone, fra fallit med en økonomisk saltvandsindsprøjtning på 5,5 millioner dkr. Til gengæld skulle Madonna så have overtaget en del af aktierne i faderens vingård Ciccone Vineyards, der ligger i Michigan.
Det passer ikke, siger hendes far, og han bakkes op af Tom Stevenson, der skriver om vin i Decanter.

Hårdt arbejdende vinbonde
Under sidste års høst, altså efter at Madonna skulle have gjort sin investering, boede Tom Stevenson på vingården og så, hvordan det hele gik for sig.
Tony Ciccone arbejdede hårdt i markerne hver dag, og han havde kun en enkelt pumpe til at bringe den friske most fra vinpressen til tankene. Da den gik i stykker, forsøgte han at klare arbejdet med en lille spand. Og det ville jo ifølge Stevenson nok ikke have været tilfældet, hvis han havde fået alle de mange rare Madonna-penge.
Men det kan jo også være, at han bare er gået stille med dørene - og med spanden …
....................
33-36 + 2x
.........................

....
Federweisser udskænkes under Tysklands mange vinfester. Eller man får det som her i de små vinbonde-kroer, der går under navnet Strausswirtschaft. Foto: DWI.
    Sæson for Federweisser
    I Tyskland er sæsonen for Federweisser indledt. Og hvad er så Federweisser? Alt efter distriktet kaldes det også Sauser, Bitzler, Rauscher og Brauser, og det er hvid druemost på vej til at blive til vin.
    Under den begyndende gæring går gærens mikroorganismer i gang med at fortære druernes sukker og forvandle det til alkohol og kuldioxid (eller kulsyre, som vi sagde, da nogle af os gik i skole).
    Måske har den næsten mælkehvide drik fået sit navn, fordi man i gamle dage gav den en let filtrering gennem fjer (Feder). Eller fordi bundfaldet ligner en hvid fjederham.

    Ondt i maven
    Tyskerne hævder, at Federweisser er sundt. Der er en masse B1, B2 og B6 vitaminer i det, og både ens krop, blod, nerver, fordøjelse, hud og hår skal have godt af det.
    Vore egne erfaringer med drikken er, at man kan få noget så ondt i maven af den – hvis man ikke ligefrem får et allergisk anfald.

    Goethe slap billigt
    Den friske og endnu gærende Federweisser skænkes i store mængder under de tyske vinfester, hvor den ledsages af gode brød, pølser og andet charcutteri - Aufschnitt. Smagen er prikkende, sødlig og med indbygget krav om at hælde mere i glasset.
    Men det er ikke sikkert, at man slipper så billigt fra måltidet som Goethe. Under en af sine vandringer i de tyske vindistrikter kom han til Ebernburg i Nahe. Og da han i en kro havde styrket sig med et større måltid og en kande Federweisser, ville han betale.
    – Mjah, sagde værten, – hvad skal jeg dog tage for det? Pølsen og brødet og vinen havde jeg jo selv. Kun senneppen måtte jeg købe inde i Kreuznach. Så den kan De jo betale ...!
....................
>36/05
.........................

...
Michael Poulsen på internet-siden. Læs om ham nedenfor i Vinbranchens Blå Bog.
    VinAvisen i fjernsynet
    I onsdags handlede TV2 Lorry’s morgenprogram, "Brunch", om vin. I studiet var Michael Poulsen – der er aktuel med bogen "En vinpushers kogebog" – samt Anker Tiedemann, der fortalte om VinAvisen.
    Lorry er jo regionalprogrammet for København og omegn, men hvis andre rundt omkring i landet gerne vil se udsendelsen, er det muligt på Internettet.
    Som bekendt er det forbudt at lave dybe links – altså links til enkelte artikler eller sider langt inde i en homepage. Så i stedet giver vi her "stien" til programmet:
    Vælg www.lorry.dk. Klik på "Net Tv" oppe foroven. Vælg "Brunch" og "1. september", og tryk på OK. Og se så programmerne Vinpusher og VinAvisen. Programmerne ligger kun på nettet indtil den 14. september.
.........................
Vinhuse snylter på paven
Navnet ”pape” for pave bliver brugt i flæng på de franske vinetiketter – ikke mindst på vine, der kommer fra det sydlige Rhône. Og det er man blevet rigtig godt træt af i Rhône-distriktet Châteauneuf-du-Pape, hvor man mener, at alle de andre pape-vine snylter på det ædle navn.
Distriktets vinproducenter forsøger nu ad rettens vej at få eneret til at bruge det lille, men betydningsfulde ord.

Pavens egen vinmark
Det berømte château neuf - det nye slot - blev bygget i 1248 på et tidspunkt, da pavestolen af politiske grunde var flyttet fra Rom til Avignon. Pave Johannes d. 12 erhvervede borgen for at bruge den som sommerslot, og uden om den lod han plante de vinmarker, der ligger der den dag i dag.
Før den sidste såkaldte modpave forlod Avignon i 1417, var den store vin skabt, og det havde ikke været nemt. Ingen andre vinmarker er nemlig så stenede som dem i Châteauneuf-du-Pape. Alle de bedste parceller er - ned til 1 m's dybde - dækket af kartoffelstore, runde sten, der er frygtelige at arbejde i. En skovl eller hakke holder ikke længe i de marker.
Men alle disse runde, lyse sten har stor betydning for druerne. Om dagen reflekterer de Solens stråler, så druerne også får lys nedefra, og om natten virker de som varmedunke, der afgiver al den varme, de har suget til sig i dagens løb.

...
Et vue over Clos du Pape (Pavens Indelukke) med de mange runde sten og ruinen af pavens "nye slot" i baggrunden. Borgen er i dag i ruiner - tyske tropper sprængte den i luften, da de trak sig tilbage i 1944.
........................
19-50
................
    < Dinastia del Vivanco er efter sigende verdens største vinmuseum. Det er i hvert fald en imponerende bygning.
................
Verdens største vinmuseum
Det har taget ni år for den spanske vinproducent Pedro Vivanco at realisere sin drøm: Et gigantisk vinmuseum, der fortæller om vinens verden fra a til z.
Nu har museet, Dinastia del Vivanco, slået dørene op lige ved siden af Vivancos vingård i Rioja, og der er ikke grænser for, hvad man kan få at vide på det 9000 kvadratmeter store udstillingsareal.
Storskærme stiller skarpt på vinproduktionen; man kan se, hvordan vinfade bliver til, opleve 200 forskellige vinplanter på tæt hold og få et tre timers kursus i vinsmagning. Og så er der kunstafdelingen med verdensberømte kunstneres vinøse malerier. For ikke at tale om Pedro Vivancos egen samling af smukke antikke vinkrukker og flasker og mere end 3000 proptrækkere.
Der er mere information at hente på www.dinastiavivanco.com.
....................
...
Den danske vinbranche
* www.V-I-N.dk er et nyt vinfirma, oprettet af Martin Tønnesen og René Vinding. Dets adresse er Agerbæksvej 7b, 8240 Risskov.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..................
34-37
.........................
Skarpe skud om vin
I denne uge udkom det franske nyhedsmagasin Le Point med sit årlige tillæg med 90 sider om vin. I en kronik i tillægget afsender forfatteren Patrick Besson nogle skarpe skud:
* Naturligvis er vin et fødemiddel – jeg kender folk, der ikke spiser andet.
* Drikke eller køre bil, man må vælge: Jeg drikker, og min kone kører.
* I lang tid drak man vin, fordi vandet ikke var godt. I dag er vandet godt, men vinen er bedre.
* Man drikker ikke vin for at glemme, men for at huske. Vinen åbner porten til fortiden – især hvis den har været lykkelig – og lukker den til fremtiden – især hvis den er truende.
* Det dårligste middel mod ulykkelig kærlighed er vin, det bedste er vand. Efter en uge på vand elsker man ikke mere nogen, og man har endog glemt dengang, da man nærede varme følelser for en anden.
..............
34-37
.........................
    Det var dengang ...
    Ikke alle VinAvisens læsere har samlet på Richs-billeder. Men vi, der har, genser med glæde et gammelt billede, som Asgeir Ulsnes har lagt på nettet på sin side om Richs-albums – www.richs-album.dk.
    Billede nr. 131 i albumet ”På Rejse med Richs” viste hestetrukne kærrer med vinfade i Barcelona, og bag på billedet stod følgende tekst:
    Vin og tørrede og friske Frugter hører til Spaniens vigtigste Eksportartikler. Spanien og Algeriet kappes om Stillingen som Verdens trediestørste Vinproducent. Det Areal i Spanien, der dyrkes med Druer, er gaaet frem fra ca. 400.000 ha i 1797 til 1.345.000 i vore Dage. Paa Billedet ser man Vinfade blive transporteret i de høje, tohjulede Kærrer, som er saa almindelige sydpaa i Europa. I afsides Egne f. Eks. hos Baskerne bruges endnu Hjul af een Skive Træ, uden Eger.
..........
>27/05
..............................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........................................................
.
.
.
    Michael Poulsen (f. 1974) slog sit navn fast i den danske vinverden med bogen ”En vinpushers kogebog”. Han påbegyndte et studium på Danmarks Journalist Højskole, men efter to år fandt han ud af, at han meget hellere ville beskæftige sig med sin hobby, vin og mad, og det har han ikke fortrudt.
    I 2000 gjorde han sin entré i vinbranchen, først som afdelingsleder i vinafdelingen i Magasin Århus og i dag som salgsansvarlig i Bichel Vine – et job med en række funktioner som lagerstyring, opsøgende salg, markedsføring og pleje af storkunder.
    Sideløbende med arbejdet i Bichel Vine har han uddannet sig på The Wine and Spirit Education Trust i London, hvor han bestod med Higher Certificate, hvorefter han straks gik videre med uddannelsessystemet The Diploma, som er en to-treårig uddannelse med masser af teori om produktion og salg af vin kombineret med praktiske eksamener i blindsmagning. The Diploma kvalificerer til at påbegynde Master of Wine-studiet.
    Siden 1998 har Michael Poulsen været medlem af en lille vinklub ved navn 1811 – opkaldt efter den legendariske komet-årgang i Bordeaux. Her mødes han med ligesindede for at nyde de mere ekstravagante ting, som mad og vin kan byde på.
    Cykelsporten er hans anden helt store passion – han har en lille drøm om at afløse Jørgen Leth som kommentator af Tour de France.
    Privat er han gift med Camilla, og sammen har de datteren Clara Olivia.
    Adresse: Bichel Vine, Asmusgårdsvej 1, 8520 Lystrup, tlf.: 86 22 94 00, e-mail: post@bichel.dk og camillap@webspeed.dk, www.vinpusher.dk.
.............
36-37
.............. ......................
36-39
..............
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
....
    Hvortil bruges et glas uden fod?
    Claus P. Madsen har hos en antikvitetshandler set et gammelt glas uden fod. Hvor foden skulle være, var der kun en rund knop. Hvad bruger man dog sådan et glas til? spørger han.
    Glasset er et stirrupglas - eller på godt dansk: et stigbøjleglas. Det blev brugt, når man tog afsked med en god ven og lod ham nyde et godt glas portvin - eller hvad det var - mens han stod med den ene fod i stigbøjlen for at svinge sig op på hesten.
    Glasset på billedet til venstre er fra perioden 1810-25 og indgår i dag i den enestående glassamling i Anneberg Museet ved Nykøbing Sjælland.
...
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
..............
36-37
..............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 37 vine. Heraf var der 29, som fik mere end to stjerner, og 13 fik fem stjerner. Ikke nogen dårlig høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........................
Hvidvine


Prius de Moraña, Verdejo, Rueda, Spanien 2003
69,75 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Interessant hvidvin med duft og smag af æble og hyld. I smagen en frisk syre og let sødme. Glimrende til en frokost og lette retter.


Element, Classic White, Western Australia 2004
59,95 kr., Det franske Vinlager
Tør og frisk hvidvin på druerne Verdelho, Chenin Blanc og Sémillon. Den har en overvældende og flot duft og en ret fed smag med god syre.


Capitolium, Passito, Moscato di Terracina, Lazio IGT, Italien 2001
129,95 kr. for 50 cl, Wine Group
Fantastisk duft – Muscat-druen er jo forførende. Denne søde hvidvin på tørrede (passito) druer har en skøn, honningagtig smag og en syre, der afbalancerer sødmen.


De Neuville, Sauvignon, Touraine, Frankrig 2003
69,75 kr., H.J. Hansen
Denne hvidvin har fået årets ”Den franske Lilje” af Det Franske (danske) Vinråd, og det kan man godt forstå. Det er en herlig vin, blød, frisk, elegant – en stor hvidvin, som alle vil elske. Velegnet til lidt fed fisk, lyst kød, frokost …


Kourtaki, Retsina, Attica, Grækenland, uden årgang
34,95 kr., Amka Vinimport
Hvis man kan lide duften og smagen af snedkerværksteder og grankogler (eller hvis man er et egern) – hvis man elsker Grækenland (og hvem gør ikke det?) – så er denne retsina-hvidvin med dens smag af harpiks sagen. Men ellers …


Prius, Verdejo, Rueda, Spanien 2001
99,75 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Tør, dejlig og venlig hvidvin med en vis fedme og et lille bittert bid i slutningen. Prøv den fx til laks eller skaldyr.


Domaine du Moulin des Portes, Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrig 2003
50 kr., Herning Vin Import
Forfriskende og typisk Sauvignon-hvidvin med god frugtsyre. Prisen værd.


Leopard’s Leap, Lookout White, Western Cape, Sydafrika 2002
49,95 kr., Vinodan
Ret enkel, men frisk hverdags-hvidvin med smag af citrus.


S, Pasqua, Soave Classico, Italien 2003
39,95 kr., Amka Vinimport
Let, frisk og skikkelig hvidvin med krydderi og god frugt. God hverdags-vin til en rimelig pris.


De’ Notari, Frascati Superiore, Italien 2003
44,95 kr., 3 flasker for 125 kr., SuperBest
En rigtig dejlig frisk smag præger denne hvidvin fra bjergene uden for Rom. Vinen har en mineralsk og frugtagtig smag.




Rosévine


Le Pas de la Beaume, Rosé, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
45 kr. ved 12 flasker, Slagelse Vinkompagni
Rosévin med en god, krydret og saftig smag uden den markante sødme, man ellers ofte finder i rosévine. Mere en madvin end en terrassevin.




Rødvine


Pasqua, Valpolicella Valpantena, Italien 2002
39,95 kr., Amka Vinimport
En let og læskende rødvin med duft og smag af modne bær. Sagen til frokost og til lette pastaretter, fx med skaldyr. Et rigtig godt glas vin til prisen.



Domaine de Fontvive, Côtes du Ventoux, Frankrig 2003
50 kr. ved 3 flasker, Lago Import
Rødvin med en herlig parfumeret duft – er der et strejf af lavendler? Og smagen er simpelt hen herlig med fyldig frugt og let sødme. Denne vin var smagepanelet virkelig glad for. Prisen yderst rimelig.


Domaine des Vins de Vienne, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
89 kr., på tilbud 79,95 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Meget vellavet Rhône-rødvin, oplagt egnet til mad. Den har en god duft og en dejlig fyldig og krydret smag samt en let sødme. Det er en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.


Casa Miriam, Malbec / Merlot, Mendoza, Argentina 2003
49,95 kr., Gravesen Vine, Oxholm Vin og Virum Vinkælder
Blød og lækker rødvin med herlig sveske-frugt og en ret markant sødme. God hverdags-vin.


Château La Baronne, Corbières, Frankrig 2001
59,75 kr., H.J. Hansen
Endnu en af de vine, der har fået tildelt udmærkelsen ”Den franske Lilje” – en rødvin med elegance, saft, fylde, tilpas syre og fin sødme. En virkelig dejlig vin.


Château Lescalle, Macau, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999
82 kr., på tilbud 75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En rigtig god Bordeaux-rødvin med kraft og saft. En vin, man ikke går fejl af. Velegnet til mange retter.


Galhaud, Grenache Noir, Vin des Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 2001
59,75 kr., Erik Sørensen GrandVin
Meget flot rødvin. Godt nok med 14,5% alkohol, men ikke spor sprittet. Frugten er bred og lækker og vinen en nydelse. Yderst rimelig pris.


Puerta del Sol, Tempranillo, Crianza, Vinos de Madrid, Spanien 2000
58,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Herlig rødvin med en krydret duft (lakrids?) og en saftig smag. Den vin var vi glade for. Flot flaske – og yderst rimelig pris.


Marlena, Chianti Classico, Italien 2001
79,95 kr., Amka Vinimport
Vellagret, ret let og blid rødvin med god, ren frugt og sødme. Den skal drikkes nu.


Kellybrook, Pinot Noir, Yarra Valley, Australien 2000
119 kr., Køge Vinhandel
En rigtig god Pinot, der fylder munden med blød og afrundet frugt og fin sødme. Helt på toppen.


Heretat Vall-Ventós, Cabernet Sauvignon, Crianza, Penedès, Spanien 2000
80 kr., Ki-Ma Vinimport
Flot rødvin med ren og fyldig frugt og fint integreret fadlagring. Den skal have en kraftig ret – og må meget gerne blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.


Don Nicola, Old Vines, Zinfandel, Terra di Salento IGT, Italien 2002
79,75 kr., Erik Sørensen GrandVin
Kraftig rødvin med bid i tanninerne og fyldig, intens fugt. Alkoholen i overkanten.


Réserve des Barons, Calvet, Bordeaux, Frankrig 2001
54,95 kr., 2 flasker for 95 kr., SuperBest
En let og saftig rødvin med bløde tanniner. Den vil være glimrende som hverdags-vin.


Les Vins du Troubadour, Cuvée du Président, Vacqueyras, Frankrig 2000
99 kr., 60 kr. ved 6 flasker, Køge Vinhandel
Fire år gammel rødvin med blød afrundet frugt og en let sødme. Vinen skal drikkes nu.


Kourtaki, Nemea, Grækenland 2000
39,95 kr., Amka Vinimport
Blød, sød, venlig, umiddelbart drikkelig – en virkelig god hverdags-rødvin.


Saveurs des Collines, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 2003
6 flasker for 199 kr., Køge Vinhandel
Ret tør rødvin med god frugt. God hverdags-vin til en rimelig pris.


La Bastide de Rouquette Sur Mer, La Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
49,95 kr. Lautia Vino Fino
En robust rødvin med koncentreret duft og smag af mørke bær og lakrids. En vin, der kræver en godt krydret oksebøf.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Terrunyo, Carmenère, Cachapoal Valley, Chile 2002Rødvin79 kr.SuperBrugsen
.
B.T.
Viu Manent, Malbec Reserve, Colchagua Valley, Chile 2002Rødvin59,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
ErhvervsBladet
Villa Russiz, Pinot Grigio, Collio, Friuli, Italien 2002Hvidvin119 kr.Jysk Vin
.
Euroman
Marcel Deiss, Schoenenbourg, Alsace Grand Cru, Frankrig 1998Hvidvin495 kr.Compagniet
Marcel Deiss, Pinot Gris, Sélection de Grains Nobles, Alsace, Frankrig 1998Sødvin450 kr.Compagniet
.
Frederiksborg Amts Avis
Pedrera, Monastrell / Shiraz, Jumilla, Spanien 2003Rødvin50 kr.Vinens Verden
.
Hjemmet
Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie, Frankrig 2003Hvidvin39,95 kr.Prima m.fl.
.
Information
Brut Tradition, Pinot Noir / Chardonnay, FrankrigMousserende99 kr.Bichel Vine
.
Jyllands-Posten
Hacienda Monasterio, Ribera del Duero, Spanien 2000Rødvin185 kr.Sigurd Müller
.
Nordjyske Stiftstidende
Tamar Ridge, Pinot Noir, Tasmanien, Australien 2002Rødvin135 kr.New World Vinimport
Château de Valcombe, Tradition, Costières de Nîmes, Frankrig 2003Rødvin75 kr.Vinens Verden
.
Smag & Behag
Angelini, Vigna Spuntali, Brunello di Montalcino, Italien 1998Rødvin449 kr.Kjær & Sommerfeldt
Fattoria Poggio di Sotto, Brunello di Montalcino, Italien 1996Rødvin479 kr.Kjær & Sommerfeldt
Castello di Banfi, Poggio all'Oro, Brunello di Montalcino, Italien 1993Rødvin550 kr.Amka Vinimport
Tenuta Caparzo, Vigna la Casa, Brunello di Montalcino, Italien 1997Rødvin565 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Domaine Zind-Humbrecht, Herrenweg de Turckheim, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2001Hvidvin219 kr.Erik Sørensen GrandVin
Domaine Zind-Humbrecht, Clos Windsbuhl, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2002Hvidvin379 kr.Erik Sørensen GrandVin
Domaine Zind-Humbrecht, Clos Saint Urbain, Grand Cru Rangen, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2001Hvidvin439 kr.Erik Sørensen GrandVin

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.