Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2004


.........
Vin-aktuelt i uge 44
25 oktober - 31. oktober 2004
........................

VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


......................
44-47
................
Philipson Wine meldt til politiet
Forbrugerombudsmanden har i onsdags anmeldt Philipson Wine til politiet for – i strid med markedsføringsloven – at have udsendt spam.
Mere end 60 virksomheder og enkeltpersoner har klaget over, at Philipson Wine har sendt dem uønskede reklamer via e-mail og fax.
Hvor Philipson har fået adresserne fra, fremgår ikke - heller ikke, hvordan de er havnet i udsendelser både via e-mail og fax. Måske har det noget at gøre med, at man kan sende faxer fra en computer.
Et andet firma, Midt Data, er også sigtet. Dette firma har udsendt 5000 spam-mails, hvilket kun har resulteret i 20 klager.

For tung i optrækket
Til Computerworld siger direktør Christian Philipson, at nogle adresser fejlagtigt var blevet tilføjet firmaets mailingliste, og at man desværre var for tung i optrækket til at få rettet fejlen.
– Det kan ikke anfægtes, at vi har overtrådt markedsføringsloven, siger Philipson til bladet. – Der skete en edb-fejl i forbindelse med en adressevask i vores database, som indeholder 150.000 navne.
– Vi har ikke tænkt os om, da vi jonglerede med adresserne. Nu venter jeg bare på, at myndighederne tager kontakt til os, så vi kan få klarhed over tiltalen, siger Christian Philipson til Computerworld.
Computerworld gør ikke rede for, hvordan edb-fejlen rent konkret er opstået. Det ville ellers være rart for andre firmaer at vide, så de ikke selv havner i samme situation, når de vasker databaser.
I januar fik et andet firma en bøde på 400.000 kr. for at have udsendt op til 15.300 spam-faxer.
Det siger markedsføringsloven
§6a. En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, medmindre den pågældende forudgående har anmodet om det.

Sagen om Merollis kundeliste
I marts 2001 fik Philipson Wine en dom i Sø- og Handelsretten i København for at have benyttet en konkurrents kundeliste. Carlo Merolli havde udsendt et nyhedsbrev som e-mail og glemt at sløre listen over modtagerne. Philipson Wine benyttede umiddelbart efter listen og sendte et fordelagtigt tilbud til Merollis kunder.
Bagefter bad Merolli Philipson Wine om at betale en bod på 5000 kr. til Røde Kors, hvorefter han ville glemme alt om sagen, men det ville Christian Philipson ikke gå med til. Så sagen endte i retten, der altså gav Carlo Merolli medhold.
Ved Sø- og Handelsretten blev Christian Philipson dømt til at betale Carlo Merolli en erstatning på 10.000 kr. plus procesrenter samt cirka 5600 kr. i sagsomkostninger.
- For mig er det rart at vide, at princippet om anstændighed også gælder på Nettet, sagde Carlo Merolli dengang til VinAvisen........................
................
41-40/05
................
Tonneau-kursen i katastrofalt fald
Almindelig rødvin sælges fra vingårdene i Bordeaux i det gamle mængdemål tonneau, hvor 1 tonneau er lig med 4 fade (barriques) à 225 liter = 900 liter.
Vi kan huske, at i 1998, da vi begyndte at lave VinAvisen, så kostede en tonneau 12-13.000 dkr. Siden er prisen faldet betydeligt, og faldet ser nu ud til at være på katastrofekurs.
Endnu i begyndelsen af i år kostede en tonneau cirka 6700 dkr. I dag er kursen nede på under 3000 dkr., hvilket er cirka halvdelen af omkostningerne ved fremstillingen.
Til Wein Reporter siger den pensionerede formand for Bordeauxs vinproducenter, Louis Roumage: - Vi var 30.000 vinbønder, da jeg i sin tid blev formand. I dag er vi 12.000, men kun 5000 af os vil overleve denne krise.

Forsikrings-vin
Når et stort Bordeaux-slot når frem til et generationsskifte, forlanger staten en grov arveafgift, og ofte bliver resultatet, at slottet må sælges.
I flere tilfælde har køberen været det store franske forsikringsselskab AXA – sådan et selskab har ikke problemer med generationsskifter, og et berømt Bordeaux-slot er en god investering (det er alle de små og ikke altid dygtige vinbønder, der i dag går fallit).

AXA vil lave et brand
Nu er AXA ifølge Decanter gået i gang med at udvikle en mærkevare-vin – et brand (for nu at tale amerikansk og mindes alle de køer, som cowboys har ”brandet” med et glødende jern i bagsmækken).
Det er AXA’s tanke at samle ”familier” af Bordeaux-producenter, der i fællesskab kan markedsføre deres vin. AXA ejer således allerede et négociant-firma, Le Compagnie Medocaine Des Grands Crus, der omfatter ti små producenter.
AXA’s idé lyder helt rigtig. Der er brug for streamlining og marketing i Bordeaux.

Disse vingårde ejer AXA
AXA har vingårde flere steder i Europa, blandt andet portvinshuset Quinta do Noval, Disznoko i det ungarske Tokay samt ejendomme i Languedoc og Bordeaux.
I Bordeaux er det Château Pichon-Longueville og Château Pibran, begge i Pauillac, samt Château Cantenac-Brown i Margaux, Château Petit-Village i Pomerol og Château Suduiraut i Sauternes.
.......
38-38/05
................
Dyreste hvidvin nogensinde
Det amerikanske auktionshus Zachy’s solgte forleden en flaske Château d'Yquem 1847 for 425.000 dkr., og det er den højeste pris, der nogensinde er opnået for en flaske hvidvin.
Køberen var Joe Pytka, der ejer restauranten Bastide i Los Angeles, og til Wine Spectator siger han, at flasken skal bruges til en vertikal-smagning af d’Yquem.

En regning på en million
Det bliver dyrt for det svenske Systembolag at deltage i retssagerne mod de mistænkte i bestikkelses-skandalen. Det drejer sig om i alt 92 sager, heraf 77 mod egne medarbejdere. I Stockholm kom det i sidste uge frem, at den samlede regning vil blive på en million skr.
Pengene skal bruges til sagførerbistand til medarbejderne, men en stor del vil også blive brugt til politi og anklagere. Og hvis dømte medarbejdere appellerer dommene, vil Systembolaget komme til at lægge endnu flere penge på bordet.
Ifølge svensk lov betragtes enhver gave på over 200 skr. for en bestikkelse, og den højeste bestikkelse har været 100.000 skr. I alt er der bestukket for cirka 1,2 millioner skr.

Argentinsk fremgang
Ifølge det argentinske vininstitut er omsætningen af eksporteret vin steget 32,64% i den seneste syv måneders periode sammenlignet med samme periode i 2003. Den nåede over 700 millioner dkr.
Samtidig faldt imidlertid den eksporterede mængde med 18,31% til 80 mio liter = 106 mio flasker.
Argentinerne har gjort en indsats for at eksportere bedre kvaliteter, og det fremgår jo også af tallene
................

05-30/05
................

...
Vinmageren fra det berømte slot, François Perrin, er fjerde generation i ejerfamilien. Det var hans oldefar, der i 1909 købte den gamle ejendom, som blev grundlagt i 1687.
    De kostbare vine fra Beaucastel
    Ugens store og meget spændende smagning oplevede vi i fredags, da François Perrin fra Château de Beaucastel var på besøg i København, inviteret af Sigurd Müller Vinhandel.
    Château de Beaucastel er et af de absolutte topslotte i Châteauneuf-du-Pape, berømt for sine kostbare vine.
    Vi smagte den røde Châteauneuf i fem årgange fra 1995 til 2001 samt topvinen med tilnavnet "Hommage à Jacques Perrin" i årgangene 1995 og 2001, og de to vertikale smagninger vidnede om, hvor vidunderlige disse vine kan blive, når de får lov til at ligge.

    Problemer
    Eneste problem med Beaucastels vine er, at Sigurd Müller kun får tildelt 3000 flasker om året, og de bliver hurtigt revet væk. Når 2003-årgangen af slotsvinen kommer til landet til næste år, vil den koste cirka 375 kr., mens "Hommage" vil koste omkring 1000 kr.
    Jo, forresten, endnu et problem: En flaske 1990, som blev trukket op under smagningen, stank af prop. Oh skræk og rædsel, hvis vi selv havde købt flasken dengang i 90’erne og indbudt gode venner til at smage klenodiet.
    François Perrin fortalte, at man nu var i gang med at bruge skruelåg til vinene fra slottets vingård "La Vieille Ferme" i Côtes du Ventoux. Efter vores mening burde han gå over til skruelåg på samtlige sine vine.

    Genopvækkelse
    Château de Beaucastel laver også hvidvin, dels en ”normal” til 385 kr. (2002) og dels en vin, der udelukkende fremstilles på druen Roussanne fra gamle vinstokke (vieilles vignes) – til 575 kr. (2002).
    Den sidste vin er særlig interessant. Den kan drikkes helt ung og har en elegant og harmonisk smag med lækker fedme. Derefter kan den ikke drikkes i de næste fire-fem år. Den vil nærmest være brun i glasset. Hvorefter den genopvækkes fra de døde og fremtræder som en lys, blød og meget spændende vin med talrige nuancer i smagen. Vi smagte den ung (2001) samt atten år gammel (1986), og det var en meget overraskende oplevelse.

    Opvarmning af høsten
    Under smagningen fortalte François Perrin, at han på slottet benytter en gammel teknik, chaufage de vendange, der ellers efterhånden er gået af brug.
    Ved hjælp af damp varmer han kortvarigt nogle af druerne op til 80 grader, og det gør, at han ikke behøver at bruge svovl til at dræbe skadelige bakterier. – I stedet for at gribe ind med kemi, siger han, – så gør jeg det med fysik. Samtidig trækkes der ekstra smagsstoffer ud af drueskindet.
    François Perrin går i det hele taget ind for økologisk dyrkning af druerne, og på mange måder arbejder han ligefrem biodynamisk.
    Ud over de nævnte topvine fremstiller slottet også vine med mere tilnærmelige priser.
    De tre store druer
    Château de Beaucastel er kendt for at benytte samtlige de tretten druer, der er tilladt i Châteauneuf-du-Pape. De fleste af druerne bruges dog kun som krydderi. Under smagningen præsenterede François Perrin os for de tre hoveddruer Grenache, Syrah og Mourvèdre, tappet direkte fra slottets fade, og det var lærerigt at smage forskel på dem.
    * Grenache giver en masse kraft og alkohol men mindre syre, hvorfor en vin udelukkende på Grenache kan blive lidt flad. Yderligere har vinen en tilbøjelighed til at iltes, så den egner sig ikke så godt til fadlagring. Grenache giver ofte en blød og sød frugtsmag, der kan virke lidt marmeladeagtig.
    * Syrah kan give en krydret smag af peber og en flot og ren bærfrugt. Efterhånden dyrkes denne Rhône-drue mange steder – i Australien og Sydafrika under navnet Shiraz.
    * Mourvèdre optræder næsten altid i blandinger, hvor den tilfører vinen en rustik og kødfuld karakter. I Bandol i Provence spiller den hovedrollen.
.......................
19-50
................
Vil gerne købe Mondavi
Ifølge Decanter har Constellation Brands tilbudt at købe Robert Mondavi Corporation for 1,3 milliarder dollars.
Constellation blev verdens største vinfirma og passerede dermed E&J Gallo, da gruppen i 2003 fusionerede med australske BRL Hardy, og Mondavi vil være en meget fin fjer i hatten for den store koncern.
Mondavi har ikke udtalt sig om tilbudet – bortset fra, at man ikke har afslået det.

Sagsanlæg fra aktionær
Modstand fra Mondavi-familien kan stadig hindre et salg til Constellation Brands, og det har ifølge Just Drinks fået en af aktionærerne i Robert Mondavi Co. til at lægge sag an imod bestyrelsen.
Aktionæren, Bamboo Partners, mener, at Mondavi ikke bør gå videre med sine planer om at skaffe kapital, men omgående bør gå i alvorlige forhandlinger med Constellation Brands.
Robert Mondavi Co. siger, at firmaet på det kraftigste vil forsvare sig i retssagen.

Så stor er Constellation Brands
Constellation Brands er et børsnoteret konglomerat af store og små vinfirmaer
Koncernen ejer Canandaigua Wines, Franciscan Estates i Californien, Veramonte i Chile samt Barossa Valley Estate, Leasingham, Stonehaven og BRL Hardy i Australien.
Alene Hardy har sytten brands, blandt andet Banrock Station, Nottage Hill og Hardys plus La Baume i det franske Languedoc. Hertil kommer flere andre vingårde i USA, New Zealand og Chile samt en række bryggerier.
......................
41-42
................
Høje afgifter virker ikke
En ny rapport fra det norske Sosial- og Helsedirektorat konkluderer, at Norge og Sverige i 2001 havde lige stort forbrug af alkohol pr. indbygger – selv om Norge i perioden havde dobbelt så høje afgifter som Sverige.
Rapporten viser, at andelen af det totale forbrug, der gik uden om de lovlige norske salgskanaler, er øget kraftigt og i dag udgør 35% af forbruget. I 1999 var det 27,8%. De 35% er den højeste andel i noget land i Norden.
– De høje norske afgifter har ikke medført, at vi drikker mindre end svenskerne, men at en stadig større del bliver omsat ulovligt eller over grænserne, siger Ivar Amundsen, der er formand for Vin- og Brennevinleverandørenes Forening (VBF). – Og det viser, at den norske alkoholpolitik har været forfejlet. Det eneste, Norge har opnået med de højere afgifter, er dårligere kontrol med omsætningen af alkohol og et omfattende illegalt marked.

Ølsalget i Danmark falder stadig
I juli måned faldt det samlede ølsalg i Danmark med hele 12% i forhold til samme måned i 2003. Og i årets første syv måneder er salget faldet med 7,3% i forhold til samme periode året før.
....................

...
Mealybugs udskiller nogle lange voksagtige tråde, som de beskytter sig under, mens deres klistrede ekskrementer lagrer sig på vinstokkene og medfører forskellige svampesygdomme.
    Man går biologisk til værks
    I Sydafrikas ældste vindistrikt, Constantia Valley – med blandt andet vingårdene Groot Constantia, Klein Constantia og Buitenverwachting – er man ifølge Cape Times gået sammen om en ny teknik for at komme skadedyret mealybug til livs.
    Mealybugs spiser ikke druerne, men de giver vinen en bitter smag og hæmmer vinstokkenes vækst. De skal bekæmpes, men med den nye teknik bruger man ikke insektgifte. Man går biologisk til værks med feromoner.

    Opstemte kræ med klæbrige fødder
    Feromoner er kønshormoner, der ved hjælp af lugte tiltrækker det andet køn. Rundt omkring i vingårdene hænger man små bokse op med kvindelige feromoner. Han-insekterne strømmer til, men inde i boksene ligger der en selvklæbende måtte. De opstemte kræ hænger fast, mens hun-insekterne udenfor overlades til deres eget sexfattige liv.
    Og det liv er farligt, for samtidig er der i vinmarkerne udsat en armé af hvepse og mariehøns, hvis største kulinariske nydelse er at spise mealybugs.
    Myrer beskytter imidlertid mealybugs, fordi de elsker den klæbrige og honningagtige saft, insekterne udskiller. Så derfor lægges der en klæbende ring rundt om hver vinstok, så myrerne ikke kan hindre hvepsene og mariehønsene i at gøre deres arbejde.
................
28-01
................
Topvine fra Rusland
Sidste år investerede russiske investorer i nogle vinmarker i det sydlige Rusland, hyrede Château Palmers ønolog, Frank Duseigneur, og hans kone, Gael Bruellon, byggede et hypermoderne vineri tegnet af den franske arkitekt Philippe Mazieres – og begyndte at lave vine. Hele den vinøse teknik er importeret fra Europa, og det samme gælder flasker og propper.
Projektets navn er Château le Grand Vostock, og ifølge Decanter er første årgang nu blevet frigivet. Af topvinen, la Chêne Royal (Den kongelige Eg), er der kun fremstillet 5000 flasker med rødvin og 4000 med hvidvin. Til højre ses rødvinen med egetræet på etiketten.
.
................
    John Cleese i vinens verden
    Den amerikanske tv-kanal Food Network begyndte i sidste uge med en ny serie under titlen "John Cleese's Wine for the Confused" – vin for de forvirrede.
    I programmerne vil Basil fra "Halløj på Badehotellet" fortælle om vin og sikkert føre et stort publikum af øldrikkende amerikanere ind i vinens verden.
    På Food Network’s website – www.foodnetwork.com – er der mulighed for at se en stump af en af udsendelserne (hvis man har installeret Mediaplayer på computeren).
...............
>36/05
................
.....
................
Sex og Pinot
En ny amerikansk film, der foregår i vinens verden, er på vej. "Sideways" er dens navn, og i filmen skildrer instruktøren Alexander Payne to kammerater i 40’rne, der tager den store vinsmagnings-tur fra winery til winery, før den ene skal giftes.
Den kommende brudgom er mest ude på at score så mange damer som muligt, før han bliver gift ind i en rig familie, mens kammeraten er besat af tanken om at finde den perfekte Pinot Noir.
Filmen blev optaget i Santa Ynez Valley i Californien under høsten, og kritikere, der har set den, er vildt begejstrede for dens to stjerner, Paul Giamatti og Thomas Haden Church (billedet herover). Filmen er udvalgt til at afslutte den kommende New York Film Festival.
................
41-48
................
Den blev virkelig stor
Der har været forlydender om, at årets vinhøst i Champagne blev stor. Nu er druerne i hus, og – ja, den blev virkelig stor. Nogle mener, at den er fire gange så stor som sidste år og i hvert fald dobbelt så stor som normalt. Måske den største høst i Champagnes historie.
Som tidligere nævnt har Champagnes vinbønder ansøgt Institut National des Appellations d'Origine om tilladelse til at øge den tilladte mængde druer pr. hektar. Den har hidtil være 13.000 kg, og den ønskes øget til 14.000 kg.

Kompensation fra Moder Natur
Andre franske distrikter vil også få en ekstra stor høst i år, hvilket ikke er så godt. Overproduktionen af vin har jo ført til økonomisk krise.
Men i Champagne er man ikke bekymret. Ifølge Wine Spectator vil man kunne oplagre overskuddet, så man har noget liggende til fremtidige årgange og senere salg.
En champagne-producent udtaler, at 2004-høsten er en kompensation fra Moder Natur for den meget lille høst i 2003.
................

...
Pierre-Jean Villa
    En vinbonde på besøg i Birkerød
    I den nordlige Rhône-dal ligger alle de berømte appellationer – Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph osv. – langs flodens højre bred. Altså vest for floden.
    Men over for dem gror der faktisk også vin, nemlig ved byen Vienne i det lille område Seyssuel. Det gjorde der indtil 1890’erne, da vinlusen Phylloxera gjorde kål på vinstokkene, og det gør der igen siden 1996, da en række vinbønder gik i gang med at genplante markerne.
    Tre af dem gik sammen om et fælles firma, som de kalder "Les Vins de Vienne", og i tirsdags var en fjerde vinbonde, der siden er knyttet til firmaet, på besøg hos Vinstokken i Birkerød.

    Hårdt arbejde på stejle skråninger
    Vinbonden hedder Pierre-Jean Villa, og han fortalte levende om de syv fortræffelige vine, vi smagte. Han havde kørt hele turen herop i sin bil, og han nød vist at være færdig med vinhøsten.
    – Det er altid hårdt arbejde, sagde han. – Ikke kun højre bred af floden består af stejle skråninger. Det gør venstre bred også. Nogle steder må vi klamre os til vinstokkene med den ene hånd, mens vi klipper druerne med den anden. Og bagefter har jeg så været bundet i vores vinkældre i flere uger.
    Firmaet har efterhånden købt flere marker rundt omkring i Rhône-dalen, så de smagte vine kom fra flere appellationer. De importeres alle af Østjysk Vinforsyning. Nedenfor bringer vi vore smagekommentarer og stjerner.
..............................................
41-44
..........
Primum Familiae Vini
En af de berømte "familier" i vinens verden er Primum Familiae Vini. Det er en sammenslutning af berømte vinforetagender, der alle er familieejede.
Siden spanske Miguel Torres grundlagde sammenslutningen, har der været tolv medlemmer, men efter at Bruno Prats solgte sit Château Cos d’Estournel for seks år siden, har den tolvte plads stået tom.
Nu er den atter blevet besat, nemlig af Marchese Nicolò Incisa della Rocchetta på Tenuta San Guido i Toscana – det er ham med kultvinen Sassicaia.
Næste problem: Når nu Mondavi sælger sit vinfirma, bliver der igen en tom plads.
................

    ...
    Vi har aldrig set kassen her i Danmark, og den er uden tvivl hundedyr.
    De tolv berømte vinfamilier
    Primum Familiae Vini er naturligvis en vej til at sælge vin, og de gør de tolv familier. Blandt andet sælger familierne en fornem kasse med hver af deres vine. Her er vinene i kassen:
      Marchesi Antinori: Tignanello
      Joseph Drouhin: Beaune Clos des Mouches Blanc
      Hugel & Fils: Gewurztraminer Selection de Grains Nobles
      Paul Jaboulet Aîné: Hermitage la Chapelle
      Robert Mondavi: Cabernet Sauvignon Reserve
      Château Mouton-Rothschild: Château Mouton-Rothschild
      Egon Müller-Scharzhof: Scharzhofberger Auslese
      Pol Roger: Cuvée Sir Winston Churchill
      Symington Port & Madeira: Graham´s Vintage
      Torres: Gran Coronas Mas la Plana
      Vega Sicilia: Vega Sicilia Unico
      Tenuta San Guido: Sassicaia
................
>27/05
..........
VinAvisens aktivitetskalender
Vores aktivitetskalender redigeres af Claus Skov Christensen. Claus skal imidlertid på vinrejse til Argentina og Chile i perioden 1. til 28. november, så i dette tidsrum bedes indslag til kalenderen sendt til anker@vinavisen.dk.
....................
...
Den danske vinbranche
* Krudthuset Vinimport har fået forhandligen af vine fra de tre cypriotiske vinhuse Etko, Tsiakkas Winery og Ayios Amvrosios samt fra den græske vingård Olympus Hellas Abee.
* Rungsted Vinhandel har fået forhandlingen af vinene fra Botalcura i Chile.
* Det lille Enoteca er blevet importør af vinene fra Vino Nobile-producenten Azienda Crociani i Montepulciano.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
................
41-40/05
...........................

...
Vindronning Petra Zimmermann flankeret af de to vinprinsesser.
    Årets vindronning kommer fra Mosel
    Så har tyskerne igen kåret årets Weinkönigin – deres vindronning. For 56. gang.
    Hver af Tysklands tretten Anbaugebiete (regioner) stillede med en kandidat – en Gebietsweinkönigin – hvorefter en dommerkomité af dronningekyndige vinfolk (hvordan bliver man mon det?) fandt dronningen. Det skete ved et møde i Neustadt an der Weinstrasse
    Æren tilfaldt den 20-årige Petra Zimmermann fra Mosel, og yderligere valgte man to Weinprinzessinnen, Tina Kiefer og Nadine Jäger, fra henholdsvis Pfalz og Rheingau.

    Sådan bliver man vindronning
    Det er ikke så ligetil at blive vindronning:
    * Hun skal være datter af en vinbonde.
    * Hun skal være over atten år.
    * Hun må hverken være gift eller forlovet.
    * Hun skal have en god faglig viden om tysk vin.
    * Til gengæld behøver hun ikke nødvendigvis at være nogen skønhed – selv om det ikke skader.

    Et hårdt program
    Petra Zimmermann studerer international management ved Europaskolen i Trier og taler både fransk og engelsk. Hun vil således være godt rustet til de mange repræsentative opgaver i ind- og udland, som en tysk vindronning skal tage sig af. Blandt andet skal hun optræde ved over 250 messer, fester og smagninger. Et hårdt program!
.........
14/05
.
.




.
..
................
En duft og smag af bolværk
I Jyllands-Posten citerer Niels Lillelund med et glimt i øjet en anmeldelse af en Barolo, som har stået i en af aviserne:
– Elegantissimo, il naso med svesker, chokolade, skovbær og bolværk. Næsen søger hele tiden tilbage til glasset for at indsnuse den guddommelige duft. Sødmefuld, pænt koncentreret mund med mild vinsyre og et lille råt rap fra tanninerne til at give den perfekte balance. Kilometerlang eftersmag af bolværk, svesker og chokolade. Wauv, en forførende vin, som vil forvandle en trist dag til månedens bedste. Hvis der skal mad til, skal det være et fint stykke okse eller vildt uden for voldsom krydring, men der er fare for, at maden når at blive kold på tallerkenen. Vil holde mindst fem år mere på toppen.
Det er ikke let at beskrive vine. Men bolværk ... vi må vist ned i havnen og smage på et bolværk.
................
    Vinmark som skærmbillede
    På hjemmesiden for det nye nummer af National Geographic – på adressen nationalgeographic.com – kan man finde et meget spændende billede, som man gratis kan hente fra Nettet og bruge som skærmbillede i Windows (klik på Wallpaper under rubrikken Fun Stuff i højre spalte).
    Billedet til venstre er et, vi selv har taget - oven i købet fra ryggen af en kamel (eller osse var det en dromedar). National Geographic's billede er meget, meget flottere, men begge billeder viser, hvordan man på øen Lanzarote laver gryder i den røde, vulkanske jord og bygger buede stenmure for at beskytte vinplanterne mod den stærke vind fra havet.
................

14-14
...........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.
.
.
    Jean-Luc Le Baut (f. 19??) er født i Frankrig, men har boet i Danmark det meste af sit liv. Han er lærer på en skole på Stevns, men også garageimportør. Sammen med kollegaen Lars Sørensen grundlagde han firmaet Chez Maurice i 1998, og med Le Bauts franske baggrund var det oplagt for dem at fordybe sig i den franske vinverden.
    – Vi ville kende de mennesker, der laver vinen, siger Le Baut. – Vi er interesserede i håndværkeren, ikke i det store vinhus eller den dyre og meget kendte vin, og ved et tilfælde stødte vi på Auvergne. Vi sad en dag og nød et godt glas vin, som viste sig at være Côte d´Auvergne.
    – Op til 1870’erne var Auvergne det næststørste vinområde i Frankrig, men efter vinlusens hærgen var den historie ude – indtil sidst i 1950’erne, da man igen begyndte at dyrke vin. Så området som sådan er ikke særlig kendt, ikke en gang i Frankrig, i hvert fald ikke som vinområde.
    – Det meste af Auvergnes vin bliver lavet på druen Gamay, en livlig drue med en karakteristisk duft og krydret smag. Vi blev så glade for den, at vi besluttede at udvide vores studieområde til Gamay-højborgen Beaujolais. Her, som i Auvergne, møder vi mennesker, som har en lidenskab for at lave vin, og denne lidenskab afspejler sig selvsagt i deres produkter. Det er denne livsholdning, som vi i vores naivitet prøver at formidle videre til et dansk publikum.
    Jean-Luc Le Baut bor på Feddet syd for Fakse og har tre børn, som efterhånden alle er flyttet hjemmefra.
    Adresse: Chez Maurice, Dyrehavevej 12, 4640 Fakse, tlf.: 43 70 87 55, e-mail: lgs@post.tdcadsl.dk, www.chezmaurice.dk
................................
43-12/05
................
    Ugens vinøse billede
    Frits Lilbæk har lige været i Wien, hvor han boede i nærheden af det kolossale og dejlige marked, Nashmarkt, lige ved Kettenbrücke U-banestationen.
    Her kan man købe alskens fødevarer, og boderne med frugt og grønt tilbyder netop i disse uger den ikke færdigtgærede vinmost, som både tyskere og østrigere elsker. Sturm hedder den dernede. Eller Federweisser i Tyskland.
    Der er både rød og hvid Sturm, og den bobler livligt i flaskerne – faktisk er der ikke nogen propper, kun løse stykker folie sat over. Som man kan se på skiltet, er prisen 2,50 euro for en liter og 4,50 euro for to.
    Alle kaféer og restauranter i det centrale Wien tilbyder også Sturm, og her er prisen 2 til 2,50 euro for ein Viertel (1/4 liter) – normalt skænket i ølkrus.
    – Den sturm, vi fik, skriver Fritz Lilbæk, – boblede, men var klar som almindelig vin, ikke "mælket" som den Federweisser, vi smagte i Niedersachsen to uger tidligere. Denne Federweisser var i øvrigt klistret sød i modsætningen til Sturm’en i Wien, som var frisk sød.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
................
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvordan laver man alkoholfri vin?
Ronny S. Ravn vil gerne have at vide, hvordan man laver alkoholfri vin. Helt korrekt hedder det alkohollet vin, og den kan fremstilles helt alkoholfri - dvs. med under 1% og højst 2% alkohol - eller med nedsat styrke på mellem 2 og 5,5%.
Man kan fjerne det meste af alkoholen fra vin på forskellige måder. En meget anvendt metode er vakuum-destillation, hvor man får alkoholen til at dampe væk under opvarmning ved et meget lavt tryk, evt. under dække af ædelgasser. Herved undgår man, at vinen får en "kogt" smag.
Men der er andre metoder, som alle tjener til at bevare vinens naturlige smag, men uden alkohol.
Alkoholfri vin er i øvrigt noget selvmodsigende noget. Det er jo ikke vin. Hvis man ikke må eller ønsker at indtage alkohol, er det jo ærligt talt lidt mærkeligt at lade, som om man drikker vin, selv om man ikke gør det. Og tilmed sidde og drikke noget, der sjældent smager særlig godt.
Organisationer, der hjælper alkoholikere, advarer imod den alkoholfrie vin. Dels er den aldrig helt alkoholfri, dels minder den om de forbudte varer, som alkoholikeren skal lære at holde sig fra. Det er lidt en leg med ilden.
....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

................
43-16/05
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 44 vine. Heraf var der 33, som fik mere end to stjerner, og hele 23 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Smagningen i Birkerød af Rhône-vine


Domaine Pierre Gaillard, Saint-Joseph Blanc, Frankrig 2002
190 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Blød og meget lækker hvidvin, lavet 100% på druen Rousanne og fadgæret. Vinen er både elegant og harmonisk og med fine fadtoner. En stor hvid Rhône!


Domaine des Vins de Vienne, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
89 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Tør rødvin med en god, ren og intens frugt, krydderi og integreret fad. Glimrende til kødretter og ost – og prisen værd.


Reméage, Domaine des Vins de Vienne, Vin de Table, Frankrig
99 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Der er kommet lidt Cabernet Sauvignon og Merlot i denne vin, så den kan ikke få AOC. Den er ”bare” en bordvin og har derfor heller ikke årgang på etiketten. Men vinen er der bestemt ikke noget i vejen med. Den har en ren og kraftig smag med et lille tørt bid, der står godt til mad. Navnet Reméage er gammelt bondemål (patois) for pilgrimsvandring.


La Perdendaille, Domaine des Vins de Vienne, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig 2001
185 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En flot fadlagret rødvin på druen Grenache. En stor vin, der gerne må ligge fem-seks år endnu. Så vil den blive blød og lækker. Navnet Perdendaille er gammelt bondemål (patois) for plantning af vinstokke i et mønster som de fem prikker på en terning.


Les Essartailles, Côte-Rôtie, Domaine des Vins de Vienne, Frankrig 2000
430 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Godt nok en stor rødvin med intens frugt og en smag præget af lime fra syren. Men den er stadig lukket og skal have lov til at ligge i hvert fald fem år. Først så er de fem stjerner hjemme. Navnet Les Essartailles er gammelt bondemål (patois). Det hentyder til beskæring omkring vinstokkenes fødder.


Les Otéliées, Domaine des Vins de Vienne, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2001
365 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Flot, fadlagret og ufiltreret frugtbombe med mange facetter: Brombær, solbær, blomme, lakrids og krydderurter. Den har potentiale til endnu flere års lagring. Navnet Les Otéliées er gammelt bondemål (patois) for den stærke sommervarme.


Sotanum, Syrah, Domaine des Vins de Vienne, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes, Frankrig 2001
335 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
”Bare” en vin de pays, altså en landvin. Men stor og flot med intens frugt og en vis tørhed. Den har ligget 22 måneder på nye egetræsfade, men smagen af træ er fint integreret, og vinen virker ikke på nogen måde over-eg’et.




Hvidvine


Haras, Character, Chardonnay, Maipo Valley, Chile 2003
135 kr., Laudrup Vinimport
En meget stor, elegant og lækker hvidvin med et stort smagsspektrum. En nydelse.


Gray Fox Vineyards, Chardonnay, Californien 2003
26,95 kr. i oktober, derefter 29,95 kr., Fakta
Hvidvin med en kraftig og indbydende duft og en blød og venlig smag med et lille bid i slutningen. Den fjerde stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Montalto, Grecanico / Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2002
45 kr., 3 flasker for 115 kr., ViniPortugal
Vellavet hvidvin med god frisk frugt og en fin smag af lime.


Château de Loei, Chenin Blanc, Thailand 2003
50 kr., Seven Oceans
Meget sød hvidvin helt uden kanter. Let at drikke, men uden noget større vingefang i smagen.




Rødvine


Museum, Sangiovese / Cabernet Sauvignon, Rubicone IGT, Italien 2001
169 kr., Fionia Vinimport
Rødvin med en lækker, frisk og frugtagtig smag. En vin helt i top.


Haras, Elegance, Maipo Valley, Chile 2000
270 kr., Laudrup Vinimport
Fantastisk rødvin med en dyb farve og en blød, afrundet og meget elegant smag af Cabernet Sauvignon. Den lægger sig flot på tungen. Vinen har 14,5% alkohol, men alkoholen er fint integreret i den herlige frugt. En nydelse!


Gandia, Tempranillo, Utiel-Requena, Spanien 2002
39,95 kr., Det franske Vinlager, i denne uge (uge 44): 4 flasker for 100 kr., SuperBest
Til prisen en glimrende rødvin og til tilbudsprisen et fund. Vinen har flot og ren frugt og tilpas syre.


Castillo de Molina, Reserva, Merlot, Lontué Valley, Chile 2003
46,95 kr., Fakta
En virkelig god rødvin, fortræffelig til mad. Fyldig frugt, tilpas syre og fin lille sødme. Prisen er yderst rimelig for så god en kvalitet.


Palacio de Monsalud, Cosecha, Spanien 2001
65 kr., Herning Vin Import
En duft og smag af vilde svampe, trøfler og mørke bær præger denne lækre rødvin. Der er en perfekt harmoni mellem sødme og syre. Nyd fx vinen til en spansk aften, hvor menuen står på paella.


Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve, Zinfandel, Californien 2000
125 kr., Amka
Den er rigtig go’, denne rødvin. Elegant. Den har en dejlig ren frugtsmag og fint krydderi – peber …


Chante Cigale, Vieilles Vignes, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2000
220 kr., Køge Vinhandel
Dyr, men flot rødvin med en duft lidt efter tobak og en afrundet og blød smag med mange facetter.


Conde de Valdemar, Reserva, Rioja, Spanien 1998
94,50 kr. ved 2 flasker, H.J. Hansen
Lækker og meget typisk rioja med duft af fad og druer og med en blød og harmonisk smag.


Orcia, Castello di Ripa d’Orcia, Terredisotto, Italien 2002
74 kr., Barile Vinimport
Flot rødvin med intens og saftig frugt. Der er blandt andet kirsebær og lakrids i smagen.


Cascina Cucco, Barolo, Italien 1998
135 kr., Carlo Merolli
Blød, men også tør rødvin med afrundet frugt. En glimrende madvin til en – efter kvaliteten – rimelig pris.


Estancia, Merlot, Californien 1999
119 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Saftig, fyldig og afrundet rødvin med en ren og typisk Merlot-smag.


Hugh Hamilton, The Villain, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2002
121 kr., Stone Grange
Mættende rødvin med masser af frugt og solskin. Kræver en kraftigt smagende ret.


Domaine Coteau de Bel Air, Cuvée Tradition, Fleurie, Frankrig 2001
80 kr., 75 kr. ved 12 flasker, Chez Maurice
God og fyldig beaujolais, der bestemt er god at drikke, men ikke kvalitetsmæssigt lever helt op til prisen.


Martinette, Barbera d’Asti, Italien 2002
79,95 kr., Lautia Vino Fino
Saftig og frisk rødvin med toner af kirsebær.


Gray Fox Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien 2002
26,95 kr. i oktober, derefter 29,95 kr., Fakta
Rødvin med duft og smag af solbær og en god syre. En vin, der kræver en kraftig kødret eller gode oste. Til tilbudsprisen lidt af et fund.


Domaine de Saint-Cyrgues, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2000
49,95 kr., Gravesen Vine
Tæt rødvin med en fyldig og intens frugt og bløde tanniner. Lidt af en bamse.


Pere Ventura, Tempranillo, Penedès, Spanien 2001
65 kr., Herning Vin Import
Denne rødvin er kraftig og krydret. Det er en udmærket hakkebøffevin, der bør plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.


Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve, Chardonnay, Californien 2002
125 kr., Amka
En hvidvin med et (efter vor mening) alt for kraftigt fadpræg. En rigtig Pinocchio-vin for træmænd og trækvinder.


Mason, Pinot Nero (Pinot Noir), Alto Adige, Italien 2002
149 kr., Fionia Vinimport
Helt billig er denne rødvin ikke, men den er ganske rar med frisk frugt og syre.


Château Jonc-Blanc, Montravel, Frankrig 2001
122 kr. ved 6 flasker, Weber Vinimport
Vellavet rødvin, der smager som en god bordeaux. Vinen er både saftig og med god syre. Men helt billig er den jo ikke.


Château Lamothe-Cissac, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2000
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En af de bedste årgange i Bordeaux har skabt denne ret enkle og ikke særligt interessante rødvin.




Hedvin


St. Nicholas, Etko, Commandaria, Cypern
69 kr., Krudthuset Vinimport
Man siger, at denne cypriotiske søde vin er Europas ældste vin (se vores side om vinen). Lækker er den med nuancer af valnødder og brændte figner – og med en fin syre, der afbalancerer sødmen. Servér den afkølet.

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Château Prat de Cest, Corbières, Frankrig 2003Rødvin39,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
.
B.T.
Château Prat de Cest, Corbières, Frankrig 2003Rødvin39,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
.
ErhvervsBladet
Grant Burge, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2001Rødvin99 kr.New World Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Collage, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Kendall-Jackson, Californien 2000Rødvin89,95 kr.Amka
Vintners Reserve, Zinfandel, Kendall-Jackson, Californien 1999Rødvin125 kr.Amka
Château Lamarche, Bordeaux Superieur, Frankrig 2000Rødvin75 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Mad & Bolig
Château des Tours, Côtes du Rhône, Frankrig 2001Rødvin99,50 kr.Lars Bjørn
.
Nordjyske Stiftstidende
Caplin, Barbera d'Alba Superiore, Italien 2000Rødvin110 kr.Fionia Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.