Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 45
1. november - 7. november 2004
........................

VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43VinAvisen uge 44
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


....................
45-46
....................
Skandalen ruller i Bourgogne
Som vi skrev i VinAvisen i uge 43, står de tidligere ejere af Bourgogne-vinhuset Chanson Père & Fils, brødrene François og Philippe Marion, anklaget for at have forfalsket AOC-vine.
Nu er retssagen i fuld gang, og ifølge Wine Spectator er det ikke småting, der kommer for dagens lys i den tætpakkede retssal.
Skandalen involverer også det fine champagnehus Bollinger, der i 1999 købte Chanson, samt ikke mindst Bollingers Etienne Bizot, der blev udnævnt til direktør for det nyerhvervede vinhus.

Forfalskninger er daglig kost
Etienne Bizot hævder, at han intet anede om de 727.500 forfalskede vine i den kælderbeholdning på 6 millioner flasker rød- og hvidvin, som fulgte med købet af Chanson. Da det gik op for ham – seksten måneder efter overtagelsen – gik han straks til politiet.
Men den hoppede politiet ikke på. De forfalskede vine er nemlig hele 25 millioner euro værd (cirka 186 millioner dkr.), og man mener, at han har forsøgt at sælge flaskerne til naive handlende.
Både Marion-brødrene og deres kældermester, Marc Cugney, der sammenstak de falske vine, har indrømmet, at de igennem mange år har forfalsket vinene med blandt andet vins de pays fra Languedoc og vin fra det spanske Alicante.
Brødrene forsvarer sig med, at forfalskningerne faktisk er glimrende kopier af gode bourgogner – selv erfarne vinfolk har ikke kunnet smage forskel. Og så er det jo almindelig praksis i Bourgogne at gøre den slags, siger de ...
(fortsættes)
................
43-17/05
................
Ville sælge svindler-vine
Marion-brødrenes hårrejsende udtalelser blegnede dog ved siden af dem, som kom fra toppen af det højt respekterede bourgognehus Maison Joseph Drouhin.
Den øverste direktør, Robert Drouhin, var blevet indkaldt som vidne i retten – man ville simpelt hen høre, hvad han ville have gjort i Bizots sted.
– Altså, hvis jeg opdagede, at der var forfalsket vin i det lager, jeg var ved at købe, ville jeg forsøge at lade handelen gå tilbage, fortalte han.
– Men hvis købet allerede var en realitet, så ville jeg få nogle vineksperter til at smage på flaskerne, og hvis de syntes, at de smagte som gode bourgogner, ville jeg da forsøge at sælge dem med en lavere Bourgogne-appellation!

Skulle aldrig være gået til politiet
Selv om Marion-brødrene og deres kældermester må siges at være de største svindlere i denne sag, er det paradoksalt nok Etienne Bizot, der fremstår som skurken over dem alle.
Selve svindelen med vinen er trådt lidt i baggrunden – Marion-brødrene har til syvende og sidst ikke gjort andet end det, der åbenbart er almindeligt blandt Bourgognes vinproducenter.
Bizot derimod skulle aldrig – siger man dernede – være gået til politiet og dermed have brudt den kollegiale tavshed, der bør herske blandt ejere af vinhuse (!).
Samtlige anklagede står til flere måneders fængselsstraffe og/eller bøder i kæmpeformat.
Svindelsagen er ikke den første af sin art, og alt tyder på, at den heller ikke er den sidste. Og der er ingen tvivl om, at Bourgognes troværdighed har lidt et alvorligt knæk.
....................
45-48 + 1
....................
Stakkels svenskere
Vi kan altså ikke dy os for at skrive om, hvad der foregår på den svenske vinscene. Vi føler med broderfolket, men kan heller ikke lade være med at trække smilebåndet op om ørerne.
Sidste nyt er historien om en nidkær embedsmand fra Socialtjänstens Alkoholenhet i Sundsvall. Da messearrangøren Château Grand Cru havde samlet en række firmaer til en fælles vinudstilling, kom embedsmanden anstigende med en række paragraffer i løftet hånd:
– Efter reglerne i den nye spritlov går dette her slet ikke. I må godt stille jeres vinflasker frem, men I må ikke selv trække propperne op, og I må ikke skænke vinene i folks glas. I bliver nødt til at ansætte et serveringspersonale, og det skal være folk, der arbejder for en restaurant på messeområdet med spiritusbevilling. Selv må I kun stå ved siden af og informere om vinene.
Embedsmanden havde faktisk ret. Sådan er reglerne. Stakkels svenskere.

Meningsmåling: Fransk vin i krise
Det franske magasin Gastronomie har fået et institut for meningsmåling til at undersøge franske vinproducenters holdninger til fagets fremtid.
Ni ud af ti mener, at den franske vinindustri er i krise eller i vanskeligheder. Og næsten halvdelen af de 405 adspurgte vinproducenter mener, at industrien er i alvorlig krise på grund af fremmed konkurrence, faldet i salget på hjemmemarkedet og en alt for nidkær fransk lovgivning.
69% af vinbønderne i Bordeaux sagde, at fransk vin er i krise. I Languedoc, hvor det jo går lidt bedre, er tallet 56%.

En bande erobrer et marked
Ifølge den græske avis Eleftherotypia har en forbryderbande snuppet en god bid af det græske vinmarked. Igennem de sidste to år har banden illegalt indført i tusindvis af hektoliter vin i Grækenland, først og fremmest fra Bulgarien, men også fra de fleste andre Balkan-lande.
Svindelen har været så massiv, at de græske vinproducenter har haft en mærkbar nedgang i omsætningen.

US-reaktion over for EU-tilskud
Som tidligere nævnt giver EU 450 millioner euro (over 3,3 milliarder dkr.) i støtte til Europas vinbønder.
Dette har nu resulteret i en reaktion fra USA’s organisationer for vinbønder, anført af California Association of Winegrape Growers (CAWG). Til Just Drinks siger formanden for CAWG, Karen Ross, at EU’s tilskud er i klar strid med aftaler mellem EU og Verdens Handels Organisationen (WTO).
– Denne understøttelse til vindyrkere, der allerede sidder på 70% af verdensmarkedet, vil yderligere styrke europæisk vins konkurrenceevne over for andre vine, fx dem fra USA. Vi opfordrer USA’s regering til at lægge stærkt pres på EU-kommissionen til at reducere og afskaffe denne understøttelse.
Ud over EU-understøttelsen får vinbønderne i de enkelte lande også tilskud fra de respektive regeringer.

Rødvin mod lungekræft
Det er efterhånden en kendt sag, at et moderat forbrug af rødvin nedsætter risikoen for at få en længere række sygdomme.
Ifølge et hold spanske forskere ved universitetet i Santiago de Compostela tyder alt nu på, at rødvin også er en god skytsengel, når det gælder lungekræft.
Forskerne er kommet frem til resultatet ved at sammenligne levevanerne hos en stor gruppe forsøgspersoner, hvoraf cirka halvdelen havde lungekræft.
Blandt de raske forsøgspersoner var der langt flere, der drak et par glas rødvin om dagen end i gruppen af kræftramte.
Ifølge forskerne kan et enkelt dagligt glas rødvin sænke risikoen for at få lungekræft med hele 13%.
Denne gunstige effekt gælder hverken for hvidvin, øl eller stærkere alkohol.
....................
45+47
....................

...
Til venstre den spanske ønolog Pilar Garcia Granerov, i midten Angela de la Rosa Tanco fra Den Spanske Ambassades Handelsafdeling samt til højre Conchi Biurrun fra Asociación Exportadores de Vinos Navarra.
...

...
Middelalderens pilgrimsrute til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela gik gennem både Navarra og Rioja.
    Navarra på programmet
    I torsdags stod der Navarra på programmet. En af Spaniens meget aktive ønologer, Pilar Garcia Granerov, var kommet herop for at kommentere smagningen af en række vine fra det spanske distrikt. Hvad vi fik ud af det, fremgår af vore smagekommentarer og stjerner længere nede.
    Navarra har virkelig lært at lave gode vine, efter at man i 1981 oprettede det ønologiske research- og rådgivningscenter Evena. Det skulle stå gratis til rådighed for alle distriktets vinbønder, og formålet var naturligvis hurtigst muligt at opnå en effektiv produktion af kvalitetsvin. Det må siges at være lykkedes.

    Det gamle kongerige
    Navarra er navnet på det gamle kongerige, der lå hen over den nuværende grænse mellem Frankrig og Spanien i den vestlige ende af Pyrenæerne. Igennem området og videre igennem Rioja gik i Middelalderen den gamle pilgrimsvej til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela. Fromme munke havde oprettet herberger langs hele ruten, og de dyrkede naturligvis vin for at kunne styrke de trætte pilgrimme.
    Hovedbyen er Pamplona. Den har en fin gammel bykerne med palæer og kirker, og det er her, tyrene løber rundt i gaderne – dog heldigvis kun en gang om året ...

    Den store drue Tempranillo
    Navarras gode rødvine bygger på blandingen af druerne Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Begge er de plantet intenst gennem de sidste to årtier.
    Hvem, der fik den geniale ide at blande de to klassiske druer med hinanden, ligger ikke helt klart, men i udviklingen og forædlingen af denne blanding indtager Navarra en klar førerstilling.
    Tempranillo er, ligesom Cabernet Sauvignon, tykskallet og giver vinen en fin, tæt mørk farve og et stort lagringspotentiale. Navnet Tempranillo kommer af ordet temprano, der betyder "tidlig" på spansk – druen modner tidligt.
................
Crianza, Reserva og Gran Reserva
På vinflaskerne fra Navarra sidder der - ligesom på Rioja-flaskerne - en bagetiket, som er offentligt kontrolleret, og som definerer én af fire kategorier. Flere af de vine, vi smagte i torsdags, var Reserva, og en enkelt var Gran Reserva.
................
Tinto
Etiketten med ordet Tinto (rød) og Garantia de Origen bekræfter, at vinen er fra Navarra. Denne kategori bruges fortrinsvis til unge vine, som ikke fadlagres.
Crianza
På spansk betyder crianza egentlig "opdragelse" – i dette tilfælde opdragelse af vin på fad. Vinen må først forlade producenten i sit tredje år, og rødvinen skal have ligget mindst et år på træfade, mens hvidvine og rosé skal fadlagres mindst seks måneder.
Reserva
Denne kategori omfatter kun den bedste del af høsten og kun vine, som har udviklet sig optimalt. De røde skal lagre i 36 måneder, hvoraf tolv måneder skal være på egetræ.
Gran Reserva
Dette er kun den allerbedste del af høsten og kun i særlige år. De røde skal lagre på egefad i mindst 24 måneder og derefter flaskelagres i 36 måneder.
................

05-30/05
................
    Vinkort i form af eBooks
    Fine restauranter har ofte et stort og tungt vinkort med flere hundrede vine, som man fortvivlet bladrer rundt i.
    Sådan går det ifølge Newsweek ikke for sig i restaurant Aureole i Las Vegas. Her har man nemlig fået en god idé: Restaurantens 150 sider tykke og 4 kilo tunge vinkort ligger nu online. Gæsterne kan så klikke sig ind på små eBooks fra Hewlett-Packard og finde lige nøjagtigt den vin blandt restaurantens 50.000 flasker, som de vil have til middagen.

    Automatisk opdatering
    Online-vinkortet giver mulighed for at søge på navn, vinland, druesort og pris samt efter flere andre kriterier. Gæsterne kan endog matche den ret, de har valgt fra menukortet, med vinkortet, så alt går op i en højere gastronomisk harmoni.
    Og man risikerer ikke at bestille en udsolgt flaske – databasen over beholdningen og alle eBooks i restauranten opdateres automatisk.
    Falder den vin, man har bestilt, i god jord, er det også muligt at sende en e-mail hjem til sig selv med diverse info. Så ved man, hvad der skal på bordet næste gang, man gæster restauranten.
    (fortsættes)
................
43 + 45
....................
    Svævende vintjenere
    Mens gæsterne nyder mad og vin i Las Vegas-restauranten Aureole, har de, via video-projektioner, udsigt til restaurantens 13 meter høje vintårn med 3500 vine. Uafbrudt svæver sortklædte tjenere, via et særligt tovværk op og ned ad tårnet for at finde de bestilte flasker. På billederne til venstre ses hvordan.

    Tårnet i Stansted, England
    I VinAvisen uge 40 skrev vi om et lignende tårn i det nye Radisson SAS hotel i Stansted-lufthavnen. Her har samtlige tjenende "vinengle" en baggrund som dansere eller akrobater. Til gæsternes store begejstring giver de den derfor hele armen i form af kolbøtter og saltomortaler, mens de – godt spændt fast i et seleværk – drøner op og ned i tårnet.
    Vi har fået nye billeder fra tårnet i Stansted, og dem bringer vi herunder.
    ................
.......................
19-50
....................
LVMH køber Glenmorangie
Den franske luksuskoncern Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) har plukket endnu en spirituøs blomst, nemlig det skotske whiskyfirma Glenmorangie. LVMH ejer efterhånden en buket af vinfirmaer og vingårde, fx champagnehusene Möet & Chandon og Veuve Clicquot (Den gule Enke), Château d’Yquem og cognachuset Hennessy med Frankrigs største cognacmærke.
....................
    Vinøse spillekort
    Staten Washington i USA er ved at blive en af verdens mest interessante vinregioner, og det fejrer man nu med et sæt spillekort med vinmotiver – så spillere af bridge og poker kan lære noget om regionens vine, druesorter, appellationer og historie.
    Mere om de pædagogiske spillekort kan ses på www.washingtonwinecards.com.
....................
Årets vinmager er australier
Hvert år udnævnes en årets vinmager i forbindelse med The International Wine and Spirit Competition i London, og i år faldt valget på den australske familie, der står for Yering Station i Victoria’s Yarra Valley øst for Melbourne.
En berømt vin fra Yering Station er deres Pinot Noir Reserve. Den har vi netop smagt, og nedenfor er der fem stjerner til den fremragende vin.
Her i landet importeres vinene fra Yering Station af Laudrup Vinimport.
................
28-01
...............
Fire postkort fra Italien
Den lidt yngre halvdel af VinAvisens redaktion har været på vinrejse i Italien og har sendt fire vinøse postkort. Her kommer de to første, mens de to næste følger i næste uge:

    1. postkort fra Italien: Byen på den lodrette klippe
    Med kameraet i den ene hånd og glasset i den anden nyder vi en mundfuld af en fin og velsmagende hvidvin. Gylden og tør og både classico og superiore. Men hvad hedder byen i baggrunden?
    Lad os give en ledetråd: Her på stedet laver man ikke kun den tørre hvidvin. Man laver også søde vine som abboccato, amabile og dolce og senthøstede (vendemmia tardiva) samt muffa nobile, skabt af botrytis – den ædle råddenskab. Og alle vinene bærer samme DOC.
    Korrekt gættet: Byen og DOC-distriktet er Orvieto i Umbrien, Italiens grønne hjerte. Classico-delen af Orvieto-distriktet har form som en stor, flad tallerken med byen Orvieto som en høj kage i midten. Byen kroner en vulkansk tufklippe, der rejser sig næsten lodret op, og som forneden er kop-arret af huler, hvori allerede etruskerne opbevarede deres vin. Øverst oppe knejser den prægtige gotiske katedral.
......................
    2. postkort fra Italien: De klemte botti
    De gamle kæmpefade af slavonsk eg, de såkaldte botti, må føle sig lidt klemte i de italienske vinkældre. Alle steder, næsten da, fylder man op med nye barriques, hvori træet virkelig kommer i spil, nogle gange lidt for meget.
    De store botti er ofte ovale i formen. På den måde kan de gøres højere og fylder ikke så meget i bredden. De har mange forskellige størrelser fra nogle få hundrede liter og op til 8000, måske 10.000 liter, og så er de gamle. Det er ikke deres opgave at få vinen til at smage af træ, men at ilte den og udvikle dens kompleksitet og aroma.
    Mon ikke mange vingårde igen vil vende tilbage til de store, gamle slavonske egetræsfade, som på mange måde klæder italiensk vin så godt?
(fortsættes i næste uge)
....................
>36/05
....................
Ti mulige købere af Mondavi
Ifølge Wall Street Journal er der hele ti potentielle købere af Robert Mondavi Co., enten hele firmaet eller dele af det, og begge Mondavi-sønnerne, Michael og Tim, kan udmærket være blandt de interesserede.
Constellation Brands vil som tidligere nævnt gerne købe hele Mondavi for 970 mio dollars (5,6 mia dkr.), men ifølge den amerikanske avis er hverken Kendall-Jackson Wine Estates, Allied-Domecq eller Diageo interesserede.
I onsdags offentliggjorde Robert Mondavi Co. sit regnskab for første kvartal i regnskabsåret, og det udviste et tab på 57,7 millioner dollars – næsten 350 mio dkr. Firmaet siger, at tabet skyldes omkostningerne i forbindelse med at dele firmaet op og genoprette dets økonomi.

Gallo er nok for stor
Man har peget på E&J Gallo Winery som en mulig køber af Mondavi, men det er spørgsmålet, om konkurrencemyndighederne til tillade, at Gallo bliver større.
Gallo står allerede for 27% af den californiske vinindustri, mens Constellation står for 14% og Mondavi for 4,6%.
Imens rygterne går, arbejder Mondavis bestyrelse på en rekonstruktion af firmaets økonomi, bl.a. gennem delvist frasalg.
................
41-48
................

...
Tre INAO-prøveflasker med Château de Mons’ tre appellationer: Premières Côtes de Bordeaux (gul), Bordeaux Supérieur (rød) og Bordeaux (grøn).
    Danskejet slot har fået "label"
    To vinmagere i Premières Côtes de Bordeaux, danskeren Søren Davidsen og hans franske kone, Valerie Monfort, skriver, at de nu har fået "label".
    Det var et fransk udtryk, vi ikke kendte, men Søren Davidsen havde forklaringen: Label betyder jo etiket, og i fransk vin betyder det, at vingården har fået ret til at skrive appellationens navn på etiketten.
    Det er ikke noget, man sådan bare får, fordi man bor i området. Man får besøg af en agent fra INAO (Institut Nationale d’Appellation d’Origine). Han tager prøver fra hver tank og hvert fad af den vin, man har høstet i appellationen. Og man kan ikke snyde. Fx tager han prøver fra toppen af tankene, idet der har været slotsejere, som anbragte en plasticpose med naboens gode vin bag den lille smagehane på tankene.
    Af hver vin, der skal have appellation, bliver der udtaget tre flasker. En til slotsejeren som kontrolprøve, en til bedømmelse ved en officiel smagning og en til analyse på et godkendt laboratorium.

    Slår et slag for Bordeaux
    Valerie og Søren Davidsen skriver, at de er stolte over, at deres vine fra Château de Mons fik label. Og de slår et slag for Bordeaux. Der laves også gode vine i Bordeaux, skriver de, men problemet er, at supermarkedskæderne hellere vil have brands fra de store industrigrupper i Chile, USA og Australien. De sælger vine, som var det Coca-Cola. Først kom den rigtige Coca-Cola, siden kom Coca Light og nu Coca Vanille, Citrus osv. I vinbranchen hedder det Cabernet Sauvignon, Merlot, 10% træspåner, 20% træspåner osv. Dette er de individuelle slotte i Bordeaux ikke gearet til endnu.
    Men Bordeaux vil komme igen. Det bliver nogle svære år med tilpasning og omstruktureringer, men der er nogle kvaliteter i Bordeaux – kompleksitet, nuancer, karakter – som det er svært at få frem i vine fra meget solrige lande.
    Ægteparret Davidsens vine sælges her i landet af JF-Trading (tlf.: 66 16 08 66), og deres e-mail adresse er info@monfort-davidsen.com.
....................
>27/05
....................
Advarsel til vordende mødre
”Gravide kvinder bør holde sig fra alkohol”. Sådan kan der meget vel – inden årets udgang – komme til at stå på samtlige vin- og spiritusflasker, der sælges på fransk jord.
Årsagen er, at der i Frankrig hvert år fødes cirka 7000 børn med fysiske eller mentale handicap, fordi mødrene har drukket alkohol under graviditeten. Og nu har flere af mødrene ifølge Decanter lagt sag an mod myndighederne, fordi de ikke er blevet advaret.
I USA er flasker med alkohol forsynet med en sådan advarsel, men den slags er der ikke kutyme for i Europa, så debatten raser blandt de franske politikere.
Landets vinproducenter er i oprør. De har problemer nok i forvejen og er desuden trætte af hele tiden at blive slået i hartkorn med farlige rusmidler og stærk alkohol.
....................
    Vinitech i Bordeaux
    I dagene fra 30. november til 3. december afholdes Vinitech i Bordeaux – den toårlige ”salon” for redskaber til fremstillingen af vin. Der vil være 800 udstillere med alt lige fra høstmaskiner og tanke til flasker og beskæresakse, og man forventer 50.000 gæster.
    Parallelt med udstillingen ruller den internationale festival for film, der handler om vin.
    På Vinitech-udstillingen præsenteres blandt andet verdens første elektroniske beskæresaks, LiXion, der drives med lithium-ion-batterier. Den kan så let som ingenting skære igennem en gren på op til 3 cm’s tykkelse.
....................
41-40/05
..........
VinAvisens aktivitetskalender
Vores aktivitetskalender redigeres af Claus Skov Christensen. Claus er imidlertid på vinrejse i Argentina og Chile i perioden 1. til 28. november, så i dette tidsrum bedes indslag til kalenderen sendt til anker@vinavisen.dk.
....................
...
Den danske vinbranche
* Winestyle Australia er en ny sammenslutning af atten mindre vinproducenter, der nu retter en salgsindsats imod Danmark og Skandinavien. Porteføljen består af over 80 vine, og i Skandinavien repræsenteres det nye initiativ af Hans Nielsen, e-mail: hans@winestyleaustralia.com.
...
....................
    Gert Carl har 25 års jubilæum
    Vi siger til lykke til Gert Carl, der fejrer 25 års jubilæum i Chris-Wine. I 1979 var der blevet travlt i familiefirmaet, så hans far, Erling Carl, spurgte, om han ikke ville komme hjem fra det store udland og være med i firmaet – hans bor, Michael, var allerede begyndt nogle år tidligere. På det tidspunkt var der syv medarbejdere. I dag er der cirka 150.
    Gert Carl opbyggede i en periode salget af Chris-Wine’s portefølje af vine i England, men efterhånden blev der rigeligt at se til hjemme. Med broderen som "kreateuren", var der nok at gøre med at holde orden i baglandet – ikke mindst efter faderens død i 1991, da brødrene skulle videreføre virksomheden som ligeværdige partnere.
    I dag er Chris-Wine også etableret i Sverige, Norge og Finland, hvor Gert Carl for tiden arbejder som administrerende direktør for disse selskaber og derfor opholder sig en stor del af arbejdstiden på kontoret i Göteborg. Endvidere omfatter firmaet såvel Château de Seguin i Bordeaux som vingården Villa Bona Terra i Rumænien - begge med en produktion på over 1 million liter vin om året. På Château de Seguin har også grossisten CWI til huse, og denne virksomhed eksporterer vin til mere end 70 lande verden over. Mere om Gert Carl kan læses i Vinbranchens Blå Bog.
    Der afholdes reception nu på fredag den 5. november kl. 14-17 hos Chris-Wine, Herstedøstervej 21, 2600 Glostrup.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.........
14/05
.
.




.
..
....................
Vise ord om glæderne i livet
Per Nielsen har sendt os et citat, der fremhæver, at vi, der nyder alkohol i moderate mængder, har en sundere levevis end dem, der ikke nyder vin – enten fordi de bare hælder vinen ned, eller fordi de slet ikke drikker vin.
De vise ord i citatet blev fremsat af professor Feodor Lynen, der i 1964 fik Nobelprisen for sine studier af forbindelsen mellem kolesterol og fedtsyrer, men som også var klar over, at glæderne i livet er den bedste medicin. Han sagde:
"Jeg tror faktisk, at man en gang imellem bør drikke for fornøjelsens skyld."

An apple a day keeps the doctor away
Som bekendt holder et æble om dagen doktoren væk. Og et hvidløg om dagen holder alle andre væk. Men her er en endnu bedre regel:
En flaske rødvin om dagen holder doktoren væk: Man tager to glas for at få stærkere knogler, to glas for at huske bedre og to glas for – øh, hvad er det nu, det hedder – for at huske bedre.
....................

14-14
..................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
.
.
    Bruno M. Jensen (f. 1946) er oprindelig udlært smed, men har i de sidste 25 år arbejdet som lokomotivfører. Så han kan både smede, mens jernet er varmt og holde dampen oppe – to gode egenskaber, når man som han pludselig vælger at blive selvstændig forretningsdrivende. I 2000 slog han nemlig dørene op for ”Vinotek A Fynnis” i Odense.
    Interessen for vin har han haft, siden han var ung. Dengang i 1960’erne, hvor de fleste danskere stadigvæk drak vand og saft til maden, satte han vin på middagsbordet.
    – I begyndelsen var det billig vin til under 10 kr., men jeg fandt snart ud af, at jeg ved at give et par kroner mere også kunne få en smagsoplevelse ud over alkoholens behagelige virkning, fortæller han.
    Herefter gik det stærkt. Familien manglede aldrig gaveideer – vinbøger stod altid øverst på ønskesedlen, og de blev pløjet igennem med lynets hast.
    I 1999 deltog Bruno M. Jensen i konkurrencen Gran Maestro del Vino Italiano. Semifinale og finale bestod hovedsagelig af blindsmagninger, så der skulle trænes. Da det ikke ligefrem flød med italienske vine i det fynske øhav, tog Bruno M. Jensen på jagt i det øvrige Danmark og hos vinproducenterne i Italien. Og det var denne jagt, der gav ham ideen til at åbne Vinotek A Fynnis, der er specialist i italienske vine med hele sytten af støvlelandets regioner på lageret.
    Der er masser af aktiviteter i tilknytning til firmaet – blandt andet en stor vinklub, der næsten hver lørdag bliver præsenteret for nye spændende italienske vine.
    Bruno M. Jensen sidder stadig bag rattet i togene, men han satser mere og mere på sit firma. Og så skal der jo også være tid til hustruen Bitten, de to sønner, svigerdøtrene og de fire børnebørn.
    Adresse: Vinotek A Fynnis, Klostervej 31, 5000 Odense C, tlf.: 65 97 61 60, e-mail: bmj@vinotekafynnis.dk, www.vinotekafynnis.dk.
....................
44-47
....................
En middag med 100 point vine
Amerikanerne samler penge ind til velgørende formål på en helt speciel måde: Man arrangerer en kæmpemiddag og lader velhavende mennesker betale gennem næsen.
Ved en sådan middag hjemme hos Ann og Gordon Getty i San Francisco vil man fejre Robert M. Parker Jr.’s 25 års jubilæum som verdens mest indflydelsesrige vinkritiker, og for en kuvertpris på 2000 dollars vil gæsterne komme til at smage tolv at de vine, som Parker har givet 100 point.
I løbet af de 25 år har Parker kun fundet 127 vine, som efter hans mening har været helt oppe og ringe. (Tænk, at der kun er så få perfekte vine i denne verden – selv synes vi at finde en hel del flere, så lykken må siges at være med os.
    Vinene til middagen
        Hvis nogle af VinAvisens læsere drømmer om at være med til Parker-middagen i San Francisco, så er her de vine, I skal smage:
    La Chapelle, Paul Jaboulet Ainé, Hermitage, Frankrig 1990
    La Mordorée, Chapoutier, Côte Rôtie, Frankrig 1991
    Château Lafite Rothschild, Pauillac, Frankrig 1996
    Château Margaux, Margaux, Frankrig 2000
    Château La Mission Haut-Brion, Graves, Frankrig 1975
    Château Mouton-Rothschild, Pauillac, Frankrig 1986
    Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Pauillac, Frankrig 1982
    Château Pavie, Saint Émilion, Frankrig 2000
    Harlan Estate, Napa Valley, Californien 2001
    Screaming Eagle, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien 1997
    Penfolds Grange, Australien 1976
    Endelig har Parker en 100 point dessertvin klar til middagen.
....................
41-40/05
....................................
    Ugens vinøse billede
    Susan Moser importerer italienske vine til sit firma Moser & Moser, og naturligvis besøger hun "sine" vingårde for at checke, at der kommer gode dråber i flaskerne.
    Hun har således netop besøgt Tasca d'Almerita i hjertet af Sicilien, og herfra har hun sendt os dette dramatiske billede af markerne omkring Tenuta di Regaleali. Ejendommen er på over 650 hektar, hvoraf der dyrkes vin på de cirka 500.
    Vingården Tasca d'Almerita blev grundlagt i 1830 og er stadig i familien Tasca’s eje. Med Lucio Tasca ved roret forsker man meget i udviklingen af nye vine og prøvedyrker nye druesorter i den sicilianske jord.
    I år blev ejendommen udnævnt som Italiens bedste vinproducent af Associazione Italiana Sommeliers.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..............
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvordan laver man en vinsmagning?
Bent Jørgensen vil godt have nogle gode råd om, hvordan man – sådan rent praktisk – arrangerer en professionel vinsmagning.
Det gælder jo om at opleve den enkelte vin så optimalt som muligt, så derfor bør du gøre følgende:
* Forbered et smageskema med plads til at notere udseende, duft og smag.
* Anfør vinene i den rigtige rækkefølge på skemaet. Igen og igen har vi været ude for, at der byttes om på vinene i forhold til smageskemaet med stor forvirring til følge. Det er højst uprofessionelt!
* Sæt vinene i en fornuftig rækkefølge: Tør før sød, ung før gammel, let før powerfull, mindre god før superb.
* Beskriv den enkelte vin på smageskemaet, så alle oplysninger er med: Vinens navn, druens navn, evt. markens navn, evt. alkoholprocenten, producentens navn, distriktet, landet, årgangen samt evt. prisen. Så slipper den enkelte deltager for at sidde og skrive den slags ned.
* Træk flaskerne op umiddelbart før smagningen, og kontrollér, at ikke nogen af dem lider af propsyge eller anden dårligdom. Det er tåbeligt under en smagning at præsentere deltagerne for en proppet vin.
* Hvis du har den mindste mistanke om, at en vin har bundfald, så dekantér den umiddelbart før smagningen – hæld den eventuelt tilbage på flasken igen. Det gælder fx ældre rødvine og portvine.
* Hvis nogle vine er meget ungdommelige og robuste, så plask dem over i en karaffel et par timer før smagningen – og hæld dem eventuelt tilbage på flaskerne igen.
* Sørg for, at vinene har den korrekte temperatur ved udskænkningen – og hellere er lidt for kolde end for varme.
* Læg en hvid (papir)dug på bordet eller et stort ark hvidt papir ud for hver plads, så vinene kan bedømmes mod den hvide baggrund.
* Sørg for gode smageglas og meget gerne flere glas til hver deltager, så der bliver mulighed for at sammenligne to eller flere vine.
* Læg en serviet ved hver plads – man får brug for at tørre sig om munden og fjerne spildte sjatter på bordet.
* Sørg for ordentlig lys i lokalet.
* Læg en kuglepen ved hver plads.
* Stil rigeligt med spyttespande på bordet. Sådan en spand bliver hurtigt fuld, og risikoen for, at en af deltagerne løfter den for at spytte – og taber den – er en realitet.
* En lille spyttespand, fx et stort ølglas, ved hver plads er langt at foretrække.
* Sørg også for at sætte vandglas og kander med koldt vand på bordet.
* Nogle foretrækker ind imellem at tygge på noget let franskbrød eller kiks. Det er lidt en smagssag. Men alle de gennemtyggede krummer i en fælles spyttespand bliver nemt ret ulækre ...
* Og, nej, der skal ikke stilles askebægre frem. Har du indbudt novicer til en smagning, vil det være en god idé at indlede seancen med at sige, at tobaksrygning naturligvis er forbudt.
....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
.......
38-38/05
............................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 61 vine. Heraf var der 47, som fik mere end to stjerner, og 21 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
....................
Navarra-smagningen


Palacio de Otazu, Señorio de Otazu, Navarra, Spanien 2002
58,50 kr., Ki-Ma Vinimport
En typisk og meget flot Chardonnay med en dejlig smag af honning og eksotiske frugter. Et fund til prisen.


Ochoa, Viño Dulce de Moscatel, Bodegas Ochoa, Navarra, Spanien 2003
88 kr. (50 cl), Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Denne søde vin fortjener en rigtig god dessert. Den er frisk, krydret og med en dejlig smag af fersken og abrikos. Bør nydes afkølet.


Ochoa, Reserva, Bodegas Ochoa, Navarra, Spanien 1998
115 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En sødmefuld og læskende rødvin med duft og smag af solbær og jordbær. Et lille bid af eg står i fin kontrast til sødmen. Trods sine 13% i alkoholstyrke virker vinen let uden at være tynd.


Parador, Reserva, Bodegas Chivite, Navarra, Spanien 1998
62,50 kr., Sigurd Müller
En dejlig let vin med en koncentreret bærsmag. Med sine 12,5% alkohol er den yderst velegnet til en frokost.


Las Campanas, Reserva, Vinicola Navarra, Navarra, Spanien 1997
75 kr., Allied Domecq
Vinen dufter af mandler og krydderier. Den er frisk og læskende og har en lang blød eftersmag.


Palacio de Otazu Altar, Señorio de Otazu, Navarra, Spanien 1999
350 kr., Props Wine Import
Denne flotte og fyldige vin, hvor hoveddruen er Cabernet Sauvignon, dufter og smager af solbær, mørk bitter chokolade og anis. Prisen er i overkanten.


Fortius, Bodegas Valcarlos, Gran Reserva, Navarra, Spanien 1998
75 kr., Maxxium Danmark
Vinen har stor sødme og en næsten portvins-agtig duft og smag, mens eftersmagen flader lidt ud. En vin, som man kan mistænke for at have toppet.




Hvidvine


Henri de Villamont, Chablis 1er Cru, Vaucoupin, Frankrig 1999
170 kr., Herning Vin Import
Åh, hvor smager den dog godt, denne hvidvin. Den har en fornem duft og en elegant smag med mange facetter.


Vieux Château Gaubert, Graves, Frankrig 2001
109 kr., A Vinstouw
Dejlig hvidvin, frisk og fyldig med tilpas fadlagring og syre. En nydelse.


Black River, Sémillon, Patagonien, Argentina 2003
69 kr., New World Vinimport
En interessant hvidvin med god duft og en dejlig blød smag. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer i det fjerne Patagonien, godt på vej til Sydpolen.


Templum, Moscato di Terracina Amabile, Lazio IGT, Italien 2003
89,95 kr., Wine Group
Spændende sød hvidvin med en duft og smag af honning og tilpas syre til at afbalancere sødmen.


Cono Sur, Reserve, Chardonnay, Casablanca, Chile 2003
69,95 kr., Det franske Vinlager; i denne uge (uge 45): 2 flasker for 100 kr., SuperBest
Hvidvin med en kraftig duft og smag. En vin, der vil noget. Og tilbudsprisen er attraktiv.


Viña CasaBlanca, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile 2004
59,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Dejlig frisk hvidvin med et lille bid i slutningen.


Les Lauzeraies, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
45 kr., AB-Vin.com
En ret enkel hverdags-hvidvin med god frugt og en let fedme.




Rødvine


Yering Station, Reserve, Pinot Noir, Yarra Valley, Australien 2000
288 kr., Laudrup Vinimport
Her har vi en vin, lavet af "årets vinmager", udnævnt af The International Wine and Spirit Competition i London. Det er en elegant og meget fornem rødvin, som giver et klart billede af den store Bourgogne-drue. Der er talrige nuancer i den bløde og afslebne smag. En nydelse! Vinen har lidt bundfald og bør dekanteres.


Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve, Pinot Noir, Californien 2002
125 kr., Amka
Vellavet rødvin, der fylder munden godt med sin dejlige frugt og sødme. En vin, der er meget let at drikke, og en vin, som alle vil kunne lide.


Hugh Hamilton, Ménage à Trois, McLaren Vale, Australien 2002
113 kr., Stone Grange
Her sker der noget. En rødvin med intens frugt og et bredt smagsbillede. En virkelig lækker vin.


Cono Sur, Reserve, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2003
69,95 kr., Det franske Vinlager; i denne uge (uge 45): 2 flasker for 100 kr., SuperBest
Fyldig og flot rødvin, der kræver en kraftig ret – fx en stor bøf med rødvinssauce. Til tilbudsprisen lidt af et fund.


Schiavenza, Vigneto Prapò, Barolo, Italien 2000
239 kr., Carlo Merolli
Kompleks og harmonisk rødvin med en inviterende duft og en bred og frugtagtig smag, der fylder munden godt. Kræver udpræget mad.


Villa Branca, Riserva, Chianti Classico, Italien 2000
136 kr., Vinotek a Fynnis
En stor chianti, en herlig rødvin med en frisk, ren og karakteristisk smag – med sødme, krydderi, blød frugt. Rimelig pris i forhold til den fornemme kvalitet.


Haras, Character, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2001
169 kr., Laudrup Vinimport
Elegant og meget flot rødvin med integreret fadsmag og procenter – som dog ikke trænger sig på i smagen. Den har en ren Cabernet-smag og en fin sødme.


Ripagrande, Toscana IGT, Italien 2003
50 kr., Barile Vinimport
Ret let og charmerende rødvin på den dejlige Sangiovese-drue. Den har tilpas syre og en fin lille sødme. Glimrende til prisen.


Ochoa, Tempranillo, Navarra, Spanien 2001
79 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Meget vellavet rødvin, der kan minde om en god rioja. Den har god frugtfylde, tilpas fadlagring, bløde tanniner …


Musella, Valpolicella Superiore, Italien 2000
98 kr., A Vinstouw
Flot duft, flot smag – flot rødvin. Den har en smag, der ikke indynder sig, men som er fortræffelig til mad.


Sisula, Barbera d’Asti, Italien 2003
95 kr., Carlo Merolli
En stor og dejlig rødvin med en forførende duft og en blød og ren frugtsmag. På forsiden af flasken har vinen 14% alkohol og på bagetiketten 13½%. Så vi nøjedes med at smage den forreste halvdel af flasken ... ;-) Der er nemlig 14% i flasken. Ifølge EU's vinlove er det tilladt at underdeklare, og i Italien angiver man ofte 0,5% under det reelle alkoholstyrke. Det gør man som regel af tre grunde: Dels af tradition, dels for at tage højde for eventuel fordampning og afvigelser på måleinstrumenter, og dels fordi det italienske marked i det hele taget foretrækker lettere vine. At skrive 14% på en vin med 13,5% alkohol - altså at overdeklare - er derimod forbudt.


Viñas del Vero, Crianza, Tempranillo / Cabernet Sauvignon, Somontano, Spanien 2001
49,95 kr., Det franske Vinlager; i denne uge (uge 45): 3 flasker for 100 kr., SuperBest
Flot rødvin med fornem duft og en fyldig smag med ren frugt. Til tilbudsprisen et fund.


Canale Black River, Reserve, Pinot Noir, Rio Negro Valley, Patagonien, Argentina 2001
147 kr., New World Vinimport
Elegant og meget flot, fadlagret rødvin – se, det er en vin! Den er kompleks og harmonisk, med en ren og dejlig frugt (brombær, skovbund) og – trods de 14% alkohol – slet ikke sprittet. Kan drikkes nu, men må også godt ligge et par år endnu.


Château Belgrave, 5. cru, Haut-Médoc, Frankrig 1999
195 kr., Amka
Prægtig rødvin, der breder sig med vellyst i munden. Den har den for Bordeaux-vine så karakteristiske tørhed, der står fint til ikke for kraftige kødretter. Den kan drikkes nu, men vil udvikle sig yderligere i endnu nogle år.


Château Saint-Cyrgues, Cuvée Amérique, Costières de Nîmes, Frankrig 2001
79,75 kr., Gravesen Vine
Denne rødvin på 80% Syrah og 20% Grenache er flot, saftig, krydret og meget velegnet til mad.


Montalto, Sangiovese / Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2003
49,95 kr., ViniPortugal
Man kan både dufte og smage Siciliens sol i denne dejlige vin, der slutter med et pift af kaffe og sort peber. En ekstra fordel er skruelåget. Nyd vinen til en god pastaret.


Château Meyre, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2000
125 kr., Køge Vinhandel
Rødvin med god frugtfylde. Den lever fint op til den gode årgang.


Conde de Valdemar, Crianza, Rioja, Spanien 2001
66,35 kr. for 6 flasker, H.J. Hansen
En god duft og en bred, frugtagtig smag præger denne rødvin.


Wilmot, Tempranillo / Cabernet Sauvignon / Syrah, La Mancha, Spanien 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Saftig og fyldig rødvin med krydderi og let sødme.


Viña CasaBlanca, Colección Privada, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2003
59,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En lidt robust rødvin med en kraftig og meget karakteristisk smag af solbær. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine Gachot-Monot, Nuits-Saint-Georges 1er Cru, Les Poulettes, Frankrig 2002
239 kr., Fionia Vinimport
Stor og dejlig bourgogne med ren og fyldig frugt og en rank syre. Men dyr er den jo unægtelig.


Cono Sur, Reserve, Merlot, Colchagua Valley, Chile 2002
69,95 kr., Det franske Vinlager; i denne uge (uge 45): 2 flasker for 100 kr., SuperBest
Rødvin med en utrolig mørk og intens farve og en flot, kraftig smag. Lidt af en bamse, der kræver en kraftig ret. God til tilbudsprisen i denne uge.


Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve, Cabernet Sauvignon, Californien 2000
125 kr., Amka
Fyldig rødvin i den amerikanske, lidt glatte stil, som mange godt kan lide.


Dark Lady, Etko, Cypern, uden årgang
52 kr., Krudthuset Vinimport
Læskende, let og indtagende rødvin, der kan minde lidt om en god beaujolais. Den har frisk frugt og en charmerende sødme. Køl den ned til 12-15 grader. En rigtig sommervin.


Torrione, Tenuta di Petrolo, Toscana IGT, Italien 2001
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Den smager godt, denne rødvin. Den har en fyldig frugtsmag med toner af kirsebær og solbær og en let sødme. Det er en vin, som mange vil kunne lide. Den må godt blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.


Schiavenza, Barolo, Italien 1998
179 kr., Carlo Merolli
Vellagret og saftig rødvin, der er nem at drikke. Den har god frugt, tilpas syre og bløde tanniner.


Secreto, Carmenère, Viu Manent, Colchagua, Chile 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig vin med duft og smag af modne brombær, brændt karamel og kaffe. De 14% i alkohol er dog lige i overkanten. Den vil være udmærket fx til råvildt.


Domaine Gachot-Monot, Côte de Nuits-Villages, Frankrig 2000
119 kr., Fionia Vinimport
Enkel og saftig rødvin. Helt billig er denne bourgogne jo ikke …


Contado, Aglianico del Molise, Italien 2001
75 kr., Barile Vinimport
Rødvin med en intens smag af mørke kirsebær. Den skal have en kraftig ret – og må gerne blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.


Ventisquero, Gran Reserva, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile 2002
97 kr., New World Vinimport
Kraftig rødvin med fyldig frugt, sødme – og mange procenter, der markerer sig i smagen.


Ventisquero, Syrah, Colchagua Valley, Chile 2003
65 kr., New World Vinimport
Kraftig duft og fyldig, frugtagtig smag med sødme. Sådan er denne lidt robuste rødvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château le Chêne, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2000
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Pæn bordeaux uden de helt store prætentioner.


Terre di Ginestra, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2003
75 kr., Amka
En solbombe af en rødvin med charme og varme – og med markant alkohol i smagen. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Bodega Lurton, Malbec, Valle de Uco, Mendoza, Argentina 2002Rødvin49,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
.
Ekstra Bladet
XL, Les Grès, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2002Rødvin55 kr. (v 12)Piaf Vinhandel
.
ErhvervsBladet
Geoff Merrill, Cabernet / Shiraz, Victoria, Australien 2001Rødvin80 kr.Holte Vinlager
.
Frederiksborg Amts Avis
Conde de Valdemar, Crianza, Rioja, Spanien, 2000Rødvin199 kr. (for 3fl)H.J. Hansen
Conde de Valdemar, Reserva, Rioja, Spanien 1998Rødvin189 kr. (for 2 fl)H.J. Hansen
.
Hjemmet
Monte llano, Tempranillo, Rioja, Spanien 2002Rødvin39,95 kr.SuperBrugsen
.
Jyllands-Posten
Château la Tour de Beraud, Costières de Nîmes, Frankrig 2003, 5 liter boksRødvin225 kr. (boks)Emmerys
.
Penge & Privatøkonomi
Château de l'Amarine, Costières de Nîmes, Frankrig 2000Rødvin79,95 kr.Wine Group
.
Smag & Behag
Kanonkop, Stellenbosch, Sydafrika 1997Rødvin659 kr.Kjær & Sommerfeldt
Kanonkop, Stellenbosch, Sydafrika 1998Rødvin629 kr.Kjær & Sommerfeldt
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.