Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 46
8. november - 14. november 2004
........................

VinAvisen uge 43VinAvisen uge 44VinAvisen uge 45
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


......................
46-47
......................
Premierministeren prøver at spænde ben
Frankrigs skrappe alkohollov, Evin-loven, har længe forhindret vindistrikterne i at reklamere for deres vine. Men som vi skrev i VinAvisen i uge 43, har den franske nationalforsamling nu vedtaget en ændring af loven, så distrikter med appellation d’origine contrôlée (AOC) og vin de pays fremover kan reklamere for deres vine – dog stadig med visse begrænsninger.
Ændringen kan først træde i kraft, hvis senatet ved en afstemning til januar, går endeligt ind for den. Men der skulle ikke være nogen ko på isen – senatet er nemlig helt enig med nationalforsamlingen.
Men nu, hvor det hele lige gik så godt, har den franske premierminister, Jean-Pierre Raffarin, for åben tv-skærm sagt, at regeringen er imod en ændring af Evin-loven, da reklamer for alkoholiske drikke er til fare for befolkningens sundhed.
At mangelen på reklamering skulle have givet de franske vinproducenter økonomiske problemer, afviser han samtidig som det rene nonsens. Han skyder i stedet skylden på den dalende eksport og den lave amerikanske dollar.
Premierministerens udtalelser kommer som et lyn fra en klar himmel. Foreningen for den franske vinindustri, Vin et Société, har holdt mange møder med Raffarin, uden at han så meget som har antydet, at han er imod en lempelse af Evin-loven.
Med dette bagholdsangreb forsøger Raffarin ifølge Wine Business at påvirke senatet, så det ændrer mening før afstemningen. Der er da heller ingen tvivl om, at han er en lus mellem to negle – nemlig mellem vinbranchen og diverse helseorganisationer.

En opsang til vinhusene i Bordeaux
Formanden for CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux), Christian Delpeuch, er oprørt over Raffarins udtalelser. Han mener, at det er umuligt at få eksporten til at stige, hvis ikke vinbranchen trives inden for Frankrigs egne grænser. Og uden reklamer kommer man jo ikke langt.
Den er da også helt gal med eksporten af fransk vin – i løbet af det sidste års tid er den ifølge Decanter faldet med 18%.
Det er ikke mindst Danmark, Tyskland, England og USA, der svigter franskmændene.
Delpeuch mener også, at vinproducenterne selv må se at komme ud af starthullerne og indrette sig lidt mere efter den herskende vinsmag, få forbedret produktionsforholdene og ikke mindst få reduceret den årlige vinproduktion. Vinen hober sig nemlig op på grund af den dalende eksport.
......................
46-49 + 3
......................
Fire store vinsmagningerI ugen, der gik, var der virkelig gang i den.
Den ene store vinsmagning afløste den anden.
Her er vore rapporter fra fire af smagningerne.
................

...
João Nicolau de Almeida fra portvinsfirmaet Ramos-Pintos fortæller om vinene, mens Henrik Oldenburg lytter, og Knud Kjellerup fra Østjysk Vinforsyning står klar med en flaske (foto: Birger Storm).
    Første store smagning:
    Den årlige portvins-festival
    I mandags lagde Portugal ud med den årlige portvins-festival på Børsen i København. Eller rettere: Henrik Oldenburg lagde ud, for han er ildsjælen i dette foretagende, og som sædvanlig var festivalen en stor succes.
    Der var 1200 besøgende fordelt på de tre perioder, dvs. alt, hvad brandmyndighederne vil lukke ind, og det var morsomt at høre repræsentanter fra Portvinsinstituttet stå og fortælle, at "sådan en succes er slet ikke mulig i London!"
    I alt 36 portvinshuse udstillede deres vine, og stemningen og interessen var helt i top.
    Henrik Oldenborg fortalte, at Portvinsinstituttet allerede nu – altså før der overhovedet er lavet budgetter – har godkendt både den årlige København-festival i efteråret 2005 og en forårsudgave i Århus i 2005.
................

05-30/05
......................
Anden store smagning:
Bordvine fra portvinens dal
Parallelt med portvins-festivalen kørte også en smagning af bordvine fra portvinens dal. Man har fremstillet bordvin i Douro-dalen i århundreder. Portvinen kom først til i slutningen af 1600-tallet. Men bordvinen blev for alvor sat på landkortet, da vinmageren Fernando Nicolau de Almeida hos portvinsfirmaet Ferreira lancerede rødvinen Barca Velha i årgang 1952.
Under smagningen blev vinene præsenteret af João Nicolau de Almeida, der er søn af Barca Velhas skaber og i dag direktør og chefvinmager for portvinshuset Ramos-Pintos.

Nogle af Portugals bedste vine
Siden Barca Velhas fødsel er mange glimrende bordvine kommet til, både hvide og røde, og ikke mindst de røde er blevet populære. Det er nogle af Portugals bedste vine – ved siden af dem fra Alentejo – og de fleste af dem er både kraftige, krydrede og med en markant smag af kirsebær og hindbær.
Vinene laves på de samme druer, som man bruger til portvin, og over 90 forskellige druesorter er tilladte ifølge vinloven.
......................
<< Udsnit af etiketten på kultvinen Barca Velha, hvis navn betyder Den gamle Båd. Vinen er opkaldt efter de både, der i gamle dage bragte vinen ned ad Douro-floden.

< João Nicolau de Almeida, der introducerede os til bordvinene fra Douro-dalen (foto: Merete Munk).
........................
19-50
......................
    < < To spanske vinmagere kommenterede de atten vine, vi smagte under den store præsentation af spanske kvalitets-vine. Til venstre Telmo Rodríguez - som vi mødte igen under ugens fjerde smagning - og til højre danske Peter Sisseck, berømt for kultvinen Dominio de Pingus.

    < En af vinene, vi smagte, var hvidvinen Viña Tondonia fra Bodegas R. López de Heredia. Det var årgangen 1964 - 40 år gammel - som naturligvis ikke mere er i handelen. Det var en kuriositet, der stadig kunne drikkes. Den danske sommeliermester, Christian Aarø Mortensen, kæmpede med at befri flaskerne for lakken og de mørnede propper.
Tredje store smagning:
Spanske topvine
Den tredje store smagning løb af stabelen i tirsdags, da den spanske ambassades handelsafdeling havde indbudt til smagning af spanske vine. Formålet med smagningen var at demonstrere, at kvaliteten for alvor er rykket ind i en lang række spanske distrikter.
Nogle af distrikterne er allerede vidt berømte for deres kvalitet – fx Rioja og Penedès samt Ribera del Duero med Spaniens berømteste vin, Vega Sicilia (den smagte vi også). Men der er også mange kvalitets-vine fra DO’er som Priorato, Toro, Bierzo, Conca de Barberà, Jumilla, Manchuela, Rias Baizas, Ribeiro, Terra Alta, Utiel-Requena – og hvad de nu alle sammen hedder.
Dem kan man læse mere om i den bog, som spanierne har lagt ud på nettet med et link fra VinAvisen.

Tradition og fornyelse
De atten spanske vine, vi smagte, blev kommenteret af den spanske vinmager Telmo Rodríguez, der kørte parløb med danske Peter Sisseck, berømt i vinens verden for sin kostbare vin Dominio de Pingus – men den ville Sisseck for en gangs skyld ikke tale om.
De to vinmagere fortalte, hvordan man i Spanien mange steder har bevaret forbindelsen til fortidens måder at lave vin på – alle de gamle traditioner, som mange andre steder er glemt. Og man lagde vægt på at bevare disse traditioner, men samtidig at forny dem. Det var ikke altid helt let, men vigtigt.
At det virkelig kan lykkes at forene tradition og fornyelse, demonstrerede de atten vine, vi smagte. Der er sket mere i spansk vin i de seneste årtier end i de foregående to-tre hundrede år.
Nedenfor er der en galakse af stjerner til de af vinene, der fås på det danske marked.
................
28-01
...............
Fjerde store smagning:
En spansk fornyer
Mens den spanske vinmager Telmo Rodríguez nu alligevel var i Danmark til ovennævnte smagning, kunne han lige så godt præsentere sine egne vine, og det gjorde han ved en smagning hos Philipson Wine.
Telmo Rodríguez er en interessant vinmand, der arbejder på en helt speciel måde. Han er uddannet som ønolog på familiens vingård i Rioja samt i Frankrig og USA, og i løbet af ti år har han opbygget et foretagende, der laver vin så at sige i alle hjørner af Spanien.
Han og hans ti unge ønologer kører rundt for at finde interessante vinmarker – terroir er ordet – gerne med gamle vinstokke og med originale spanske druesorter. Nogle steder køber han druerne, lejer et par tanke på egnen og laver vinen. Andre steder lejer han marken, nogle steder køber han den. Der er flere modeller.

Den gode jord, de sunde druer
Det, der interesserer Telmo Rodríguez, er den gode jord og de sunde druer. Resten – vinificering, lagring, tapning og markedsføring – er mindre problemer (bare man gør, som han siger).
Han laver godt nok nogle dyre supervine, men han vil først og fremmest lave gode vine, som folk kan betale. Og det gør han. 90% af dem går til eksport, og de er blevet så populære, at det enkelte marked kun kan få tildelt (allokeret) en vis mængde.
Nedenfor er der masser af stjerner til de tretten Rodríguez-vine, vi smagte, og som man vil se, kommer de fra en række vidt forskellige distrikter, hvoraf flere er ret ukendte.
Jo, der kan også laves glimrende vin i afkroge, når en igangsætter som Rodríguez kommer forbi.

...
Telmo Rodríguez blev i 2003 kåret til Spaniens bedste vinproducent af den velestimerede spanske vinguide Guia Peñin.
...................
>36/05
......................
Også Vin&Sprit tiltalt
Sagen om bestikkelse af Systembolagets butikschefer ruller videre. Ikke kun private importører har givet cheferne gaver for at få dem til at eksponere importørernes vine i butikkerne. Nu er også den statsejede koncern Vin&Sprit blevet inddraget i sagen, idet fire af dens medarbejdere står tiltalt.
Som tidligere nævnt skal 90 personer for retten. 77 af dem arbejder for Systembolaget, mens resten er ansat hos importørerne.

En forsmag på Nederburg-auktionen
Nederburg-auktionen, der er en af verdens mest fornemme vinauktioner, afholdes hvert år i Paarl i Sydafrika.
Allerede nu er der nedtælling til den næste auktion i april, og mere end 50 smagsdommere fra Sydafrikas vinøse arena har smagt sig gennem vine fra nogle af landets førende vinhuse.
Det er nemlig ikke alle vine, der får adgang til den celebre auktion. Kvalitetskravene er høje, og dertil kommer alderskriterierne. Ifølge reglerne skal rødvinene være af årgang 2000 eller ældre. Hvidvinene skal være af den senthøstede slags, og der skal stå 2004 eller en tidligere årgang på etiketterne.
Hvert år tiltrækker den store auktion vinhandlere fra hele verden. Ved sidste års auktion købte de tilsammen 7977 kasser (95.724 flasker) sjældne vine for i alt 6,7 millioner rand (cirka 6,3 millioner dkr.).
................
41-48
................
Ny teknik mod spirituskørsel
Hidtil har balloner og blodprøver været politiets eneste midler ved afsløring af spritbilister. Og ofte prøver synderne at forsvare sig med, at det er flere timer siden, de indtog alkohol, og at der bare var tale om et par glas vin.
Men den går ikke længere. Nu har retsmedicinere på universitetet i Køln fundet frem til, at man via en urinprøve kan stadfæste præcis, hvornår den sidste genstand blev indtaget. Og ikke nok med det. En sådan prøve kan ifølge Wein Reporter også afsløre, om bilisten har drukket vin, øl eller stærkere sager.
I alle former for alkohol findes der – foruden den rene alkohol, ethanol – også en række andre alkoholstoffer, der aflejres i urinen. Og det er ved at undersøge indholdet og mængden af disse stoffer, at man kan komme tættere ind på livet af sandheden.
Vodka indeholder fx stort set kun ethanol, hvorimod vin har det største indhold af supplerende alkoholstoffer.

Den nye vin de pays, Val de France
Den franske producentforening for bordvin og vins de pays (ANIVIT) går ifølge Harpers stærkt ind for forslaget om at skabe en ny kategori vin de pays ved navn Val de France.
Det indebærer, at man vil kunne blande samme druesort fra flere forskellige franske regioner. Dette kræver imidlertid en ændring af fransk lov, og denne ændring vil (tro det eller lad være) tage mindst to år.
ANIVIT går også ind for den foreslåede 85/15 regel, der vil tillade, at man iblander op til 15% af en anden druesort og årgang i en vin uden at nævne det på etiketten.
......................
>27/05
......................
Chilensk eksport drøner derudad
Ifølge Just Drinks går det strygende for den chilenske vineksport. Nyligt offentliggjorte tal viser, at der fra oktober 2003 til september i år er eksporteret 454,7 millioner liter vin, hvilket svarer til en stigning på 22,9%.
Når det gælder omsætningen, lyder tallet på 791,2 millioner dollars (cirka 4,6 milliarder dkr.), og det er lig med en stigning på hele 26,1%.

Det går også godt for australierne
Australien følger i kølvandet på Chile, når det drejer sig om gode eksporttal. Ifølge det australske bureau for statistikker er der fra september sidste år til samme måned i år blevet eksporteret vin for 2,6 milliarder US-dollars (cirka 15 milliarder dkr.). Det svarer til en stigning på 6,1%.
Den eksporterede mængde er ligeledes steget med 14,3% til hele 610,2 millioner liter.
................................
43-14/05
...........................
Japanerne elsker Beaujolais Nouveau
Japanerne elsker organiserede fester med et bestemt tema. De holder over tusinde fester om året, mange af dem præget af Shinto-religionen.
Det er måske også grunden til, at de specielt har taget Beaujolais Nouveau til sig, og i år er der endda – ifølge Just Drinks – tale om en rekord, idet importen af den unge vin er steget med 20-30%.
Den største importør er det store bryggerifirma Suntory, der har øget sin bestilling med 41% til over 3,6 mio flasker. Samtidig har bryggeriet Asahi øget sin bestilling med 63% til næsten 1,5 mio flasker.
Til lykke til Beaujolais, der slipper af med en masse ung vin, der ikke altid er værd at drikke.

Kork-granulat ødelægger vinen
Korkpropper kan laves af et helt stykke kork eller af sammenlimet korkgranulat. Sidstnævnte har ifølge BK Wine Brief fået dødsstødet af Beaujolais-producenternes brancheforening, Inter Beaujolais.
Foreningen har via en undersøgelse påvist, at hele 27,5% af de flasker, der er forsynet med granulat-propper, indeholder dårlig eller direkte udrikkelig vin, og den har derfor nu forbudt sine medlemmer at anvende propperne.
......................
41-40/05
......................
Mondavi endelig solgt
Robert Mondavi Co. har længe arbejdet på at sælge sin luksus-portefølje, sine vingårde og -marker, men beholde Woodbridge, La Famiglia og andre mærkevarevine, der udgør tre fjerdedele af firmaets salg.
Nu har Californiens berømteste vinfirma endelig besluttet at acceptere Constellation Brands’ tilbud på 1,03 milliarder dollars – for hele butikken. Mondavi-familien mister kontrollen over deres vinmærker, men ifølge Wine Spectator vil den 91-årige grundlægger af firmaet, Robert Mondavi, fortsat være engageret i sit gamle firma som en slags "brand ambassador".

Navnet Mondavi bevares
Constellation Brands, der er et konglomerat af en lang række vinfirmaer, har længe argumenteret for et samlet salg. Til Decanter har Richard Sands, der er chef for Constellation Brands, sagt, at en opsplitning ville være ”latterlig”. Navnet Mondavi skal bevare sin værdi.
En tredjedel af Mondavis medarbejdere er blevet afskediget, og i sidste weekend demonstrerede de i protest uden for vineriet i Oakville.
......................

...
I Napa Valley er der bygget et helt specielt og meget flot winery til fremstillingen af Opus One. På etiketten ses vinens to skabere, Robert Mondavi og Philippe de Rothschild, samt deres signaturer.
    Hvem får Opus One?
    Når Mondavi nu sælger til Constellation, er det et spørgsmål, hvem der får Opus One.
    1980 indgik Robert Mondavi i et samarbejde med baron Philippe de Rothschild fra Château Mouton-Rothschild, og sammen skabte de den første store kultvin, Opus One.
    Den blev lavet – og laves stadig – efter Bordeaux-opskriften: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot samt lagring på fransk eg. Man kan kalde den en californisk grand cru.
    Dyr er den, men som Mondavi engang sagde: - Hvilken kunstner tager sig kun betalt for maling og lærred?

    Begge navne på etiketten
    Rothschild-familien har kontrakt på, at den kan købe Opus One, men Constellation overtager gerne kultvinen, og mener, at både Mondavis og Rothschilds navne fortsat bør stå på etiketten.
    Siden skabelsen af Opus One er Mondavi indgået i andre internationale samarbejder – med Frescobaldi-familien i Italien, Chadwick-familien (Viña Errázuriz) i Chile og Oatley-familien (Rosemount) i Australien.
.........
14/05
.
.




.
..
......................
Fire postkort fra Italien
Den lidt yngre halvdel af VinAvisens redaktion har været på vinrejse i Italien og har sendt fire vinøse postkort. De to første bragte vi i sidste uge. Her kommer de to sidste:
......................
    3. postkort fra Italien: Test af propper
    Ingen undgår korkproblemer, ligegyldig hvor fin en adresse man har. Men man kan forsøge at begrænse skaderne. Her i Tenuta (dvs. vingård) Col d'Orcia i Montalcino har man udtaget propper fra forskellige sendinger og lagt dem i en væske, der vil afsløre eventuel korksyge.
    Vi spurgte, om ikke de havde overvejet at gå over til skruelåg. – Nej, lød det hurtige og bestemte svar.
    Vi tillader os at spå: Om ti år bruger de skruelåg, selv i Brunello’ens paradis, Montalcino.
......................
    4. postkort fra Italien: Helt nede på hælen
    ”I sassi” betyder ”stenene”. Men det er også navnet på et bjerg af huler i byen Matera. Et fascinerende og spændende sted med en dramatisk historie. Vi er helt i syd i den italienske støvle, oppe i svangen, lige før hælen drejer ned mod Afrika.
    Der laves ikke ret megen vin i denne region, hvis navn er Basilicata. Mest kendt er Aglianico del Vulture, en rød DOC-vin, som man vil have glæde ved at kende.
    Grænsen til naboregionen Puglia (Apulien) ligger kun 18 km fra Matera, og så dukker vinnavne som Primitivo di Manduria, Copertino og Salice Salentino op. Navne, der på kort tid er blevet "klassiske", og som igen og igen optræder på vinhandlernes hylder.
......................

14-14
......................
    Er du vild med proptrækkere?
    På Internettet findes der et sandt slaraffenland for proptrækker-entusiaster, nemlig The Virtual Corkscrew Museum på adressen www.bullworks.net.
    Her kan man bladre rundt i 9362 fotos af forskellige proptrækkere. Og man kan godt forundres over, at der på grund af den ene lille handling – at trække en prop op af en flaske – er fremstillet så mange forskelligt udseende redskaber.
    Man kan klikke sig ind på proptrækkere med håndtag udformet som hunde, tyre, krokodiller, kænguruer, fisk og fugle. Og så er der millitær-afdelingen, hvor alt lige fra rifler og sværd til kanoner og kugler har været forbilledet for det uundværlige redskab.
    Man kan finde henvisninger til flere proptrækker-museer på adressen www.corkscrewnet.com.
......................
Bundløse glas
Et bundløst glas, der bliver ved med at være fuldt, ligegyldig hvor meget man drikker. Det lyder som et eventyr, men er faktisk en realitet hos den nyåbnede Manhattan-restaurant "Silverleaf Tavern".
Her kan man ifølge Wine Spectator bestille vine glasvis efter et ganske bestemt princip. Man kan få glas med kun en enkelt mundfuld i, hvilket giver mulighed for at smage lidt af hvert. Derudover tilbydes der en lidt større smagsprøve, og så er der altså "det bundløse glas", der bliver fyldt op, lige indtil man ikke kan drikke mere.
Det dyreste bundløse glas koster 83 dollars (cirka 480 dkr.). Så hvis man virkelig vil have valuta for pengene, skal man nok vente med at bestille det særlige glas til en aften, hvor man kan sove rigtigt længe dagen efter …

Engelske toldere beslaglægger bilerne
I EU stræber man ifølge BK Wine Brief mod en stadig mere åben og fri handel på tværs af landegrænserne. Men det er ikke alle medlemslandene, der går ind for sagen med samme ildhu.
Englænderne krydser fx på livet løs Kanalen for at købe billig vin i Frankrig – de må jo gerne tage vin og alkohol med hjem over grænsen til eget forbrug. Men hvis der hersker den mindste mistanke om, at en person også har købt nogle flasker med til den nærmeste familie, kalder de engelske toldere det for import og beslaglægger bilerne.
Det er at gå urimeligt hårdt til værks, lyder det fra EU, der nu har trukket Storbritannien i retten.
......................
44-47
..........
VinAvisens aktivitetskalender
Vores aktivitetskalender redigeres af Claus Skov Christensen. Claus skal imidlertid på vinrejse til Argentina og Chile i perioden 1. til 28. november, så i dette tidsrum bedes indslag til kalenderen sendt til anker@vinavisen.dk.
....................
...
Den danske vinbranche
* Premier Cru har fået forhandlingen af en række vine fra Villa Pillo i Toscana. Norton Vinimport forhandler andre vine fra dette vinhus.
* Fionia Vinimport har fået forhandlingen af vinene fra Estate Audacia, Stellenbosch i Sydafrika.
* The Wine Company har fået det danske agentur på vinene fra det australske vinhus Kilikanoon fra Clare Valley.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
......................
41-40/05
......................
En vinetiket-klub
En af vore norske læsere, Geir Forsberg, samler på vinetiketter, og han er helt sikker på, at det er han ikke alene om. Han vil derfor – via Internettet – oprette en interskandinavisk klub for etiketsamlere.
Det synes vi er en god idé, så vi giver med glæde Geir Forsbergs e-mail adresse videre. Interesserede kan skrive til geifors@online.no.
......................
    Et smageskema lige til at bruge
    I sidste nummer af VinAvisen besvarede vi et spørgsmål om, hvordan man – sådan rent praktisk – arrangerer en vinsmagning. Det har afledt et nyt spørgsmål: Hvordan laver man et smageskema? Det har vi gjort, og skemaet kan hentes med et klik her.
    Skemaet er i Word-format, som de fleste jo bruger, og det er lige til at fylde ud med oplysninger om de vine, der er til smagning i vinklubben eller i familiens kreds.
    I den første rubrik har vi skrevet forslag til de oplysninger, der efter vor mening bør være med – disse forslag stryger man naturligvis og skriver den første vin ind på pladsen. På samme måde kan man ændre skemaets overskrift oppe foroven.
    For en ordens skyld bør vi lige nævne, at Word-filen er fri for virus, men at man naturligvis henter enhver fil fra Internettet på eget ansvar. Man bør jo kun åbne filer fra folk, man kender.
......................
Årets eventyrbog fra Sigurd Müller
Traditionen tro har Sigurd Müller Vinhandel i Ålborg igen i år udsendt en fin eventyrbog med fremragende illustrationer af Svend Otto S.
Denne gang rummer bogen fire eventyr af H.C. Andersen: Snemanden, Prinsessen på Ærten, Den grimme Ælling og Nissen hos Spækhøkeren.
Bogen får man gratis med, når man køber tolv flasker af firmaets julevin. Det er i år en god Languedoc-vin, der nedenfor får fire stjerner.
Ideen med bogen – og bogen i sig selv – bør have fem velfortjente stjerner. På illustrationen til højre ses et udsnit af den store tegning, der ledsager eventyret om den lille nisse hos spækhøkeren.
.......
38-38/05
..................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
.
.
    André Bersang (f. 1965) er trods det franskklingende navn pæredansk. Han er født i Silkeborg, opvokset nord for Randers og senere i Horsens og kom som tyveårig i kontorlære hos købmandskæden HOKI, senere Edeka Danmark i Horsens.
    Under sin læretid skulle han gennem alle afdelinger i koncernen. Han startede i edb-afdelingen og endte i afdelingen for nydelsesmidler med hovedvægten lagt på disponering af vin og spiritus, hvor han fandt sin store interesse. På det tidspunkt havde Edeka Danmark eget tapperi, hvor bulkvin fra blandt andet Chile og Frankrig blev tappet på flasker.
    Da læretiden var ovre, blev André Bersang ansat som indkøber for vin og spiritus. Efter syv år trængte han til luftforandring og fik job hos det lille vinfirma Norton Company Ltd. i Horsens.
    Med ansvar for indkøb og salg har André Bersang gennem årene gjort en stor indsats for at udvide firmaets sortiment, der i dag har vine fra næsten samtlige vinproducerende lande. Italien er rigt repræsenteret, og der findes frem for alt mange spændende vine fra Toscana på hylderne. Firmaet sælger primært vin en gros samt B2B.
    En del af fritiden går med at læse vinblade og -bøger og hygge sig med hustruen Nina. Men André Bersang ses også ofte til diverse fodbold- og basketballkampe – ikke som aktiv sportsmand, men på bænken som beundrende fader, når de to sportsglade børn Sarah og Marc banker bolden i net eller mål.
    Adresse: Norton Vinimport A/S, Ørstedsvej 8, 8600 Silkeborg, tlf.: 76 25 55 88, mobil: 40 35 55 88, fax: 76 25 55 80, e-mail: wine@norton.dk, www.norton.dk.
....................
45-46
......................
    Ugens vinøse billede
    Harro Hallmann, der bestyrer en interessant hjemmeside om tysk vin – på www.tyskvin.dk – holder naturligvis mange af sine ferier i Tyskland, og i dette efterår var han og hans kone i Pfalz.
    I Neustadt afholdes hvert år Deutsches Weinlesefest – den store tyske vinhøstfest. Her krones den nye vindronning, men festens højdepunkt er paraden gennem gaderne.
    I år deltog 166 grupper med udklædte deltagere. Der var de unge vinbønder – deres flotte vogn ses på billedet her. Der var dansere, gardere, lokale vindronninger og som rosinen i pølseenden en vogn med den nykårede vindronning.
    Mange vogne er fantasifuldt udsmykket med vinløv og drueklaser.
    Den nye, endnu ikke færdiggærede vin (Neuer Wein, også kaldet Federweisser) kunne købes alle steder for 1 euro pr. glas, og da et glas var på mindst en kvart liter, var stemningen høj.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............
43-17/05
................
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
...
    Her kender vi ikke svaret
    Vi får af og til mails fra læsere, der spørger, hvor man kan købe en bestemt vin, eller hvad en gammel flaske er værd. Og vi svarer altid (pænt og venligt), at vi desværre ikke har overskud til at besvare den slags spørgsmål.
    Nu har vi imidlertid fået en mail fra en af vore trofaste læsere, der spørger, om vi kender nogen, der kan vurdere et par gamle flasker med henholdsvis armagnac og cognac (han har åbenbart ikke tillid til, at vi selv kan – hvilket han har så ganske ret i).
    Altså: Hvem ved så meget om fransk spirituosa, at han eller hun kan sætte en pris på de to flasker på billedet her. Flaskerne har lagret i en fugtig og kold kælder, hvilket har sat sit tydelige spor på emballagen, og det drejer sig om en Janneau Armagnac 1872 samt en J. & F. Martell Cognac, The Silver Jubilee 1952-1977, Special Reserve, blandet af årgangene 1815,1906,1914 og1918 og fremstillet i forbindelse med Dronning Elizabeth 2.'s sølvbryllup.
....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

......................
45-48 + 1
........................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 53 vine. Heraf var der 40, som fik mere end to stjerner, og hele 30 fik fem stjerner - men det var nu også nogle fabelagtige smagninger, vi var til.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
......................
Smagningen af de spanske topvine


El Rocallis, Blanco, Can Ràfols dels Caus, Penedès, Spanien 1999
335 kr., Laudrup Vinimport
En flot og fyldig hvidvin med en lang, tør og nærmest sherryagtig eftersmag af eg. Tørheden opvejes af en forfriskende syre. En vin, der har udviklet sig utroligt flot på de fem år.


Xarel-lo Pairal, Can Ràfols dels Caus, Penedès, Spanien 2002
220 kr., Rosforth & Rosforth
En fyldig hvidvin på druen Xarel-lo, hvis syre og sødme går op i en højere enhed. Et strejf af abrikos fuldender smagen.


Selección Pazo de Señorans, Pazo de Señorans, Rias Baixas, Spanien 2000
248,25 kr., Dan Wine Import
Denne hvidvin på druen Albariño har en forførende duft og smag af ananas og mango, hvis sødme opvejes af et bid af syre og tørhed.


Bodega Julia Roch e Hijos, Casa Castillo Pie Franco, Jumilla, Spanien 2000
187,50 kr., Theis Vine
En powerfuld rødvin med en sødmefuld duft og smag af figner og blommer. Den afrundes perfekt af et lille bid garvesyre i eftersmagen.


Cims de Porrera, Priorat, Spanien 2000
120 kr., NCC Vin & Kvalitet
Denne rødvin har en dejlig fyldig frugtsmag og en behagelig sødme. Den har stadig en del garvesyre og vil sikkert udvikle sig yderligere i løbet af de næste par år.


Vega Sicilia Único, Bodegas Vega Sicilia, Ribera del Duero, Spanien 1991
1295 kr., Sigurd Müller Vinhandel
I Spaniens store og berømte rødvin er det lykkedes at fange al Sydens sol og varme. Den er fyldig med en lækker smag af blomme og mandel og en markant eftersmag af eg – ikke så underligt, eftersom netop denne vin per tradition lagrer mindst fem år på egetræsfade. Prisen er høj, men hvis man vil have en sublim oplevelse, er vinen investeringen værd.


Los Astrales, Bodega Los Astrales, Ribera del Duero, Spanien 2001
206,25 kr., Theis Vine
Det er den spanske drue Tempranillo, der dominerer denne rødvin med sin lækre krydrede duft og smag. Det er en flot vin, der dog har en del garvesyre og uden tvivl vil vinde yderligere, hvis den får lov til at ligge i nogle år.


Benjamín Romeo, Bodegas Benjamín Romeo, Rioja, Spanien 2001
719,75 kr., H.J. Hansen
En lækker rødvin med duft og smag af mørke bær og skovbund. Den er dyr, men dejlig og fuldt ud drikkemoden her og nu. Nyd den fx til et en god omgang luksus-paella.


Coma d’en Pou Bàrbara Forés, Celler Bàrbara Forés, Terra Alta, Spanien 2001
249 kr., 219 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Denne flotte rødvin har en markant duft af karamel og kirsebær. Med sit alkoholindhold på 14,8% vil den stå fint til kraftige retter.


Quinta Quietud, Bodega Quinta de la Quietud, Toro, Spanien 2000
202 kr., Laudrup Vinimport
Det er duften fra naturen, fra grønne blade, svampe og skovbund, der forenes i denne fortræffelige rødvin. Den er sagen til det store ostebord.


Quincha Corral, Bodega Mustiguillo, Utiel-Requena, Spanien 2000/2001
425 kr., Laudrup Vinimport
Frisk kål er den første indskydelse, man får, når man dufter til vinen, der i smagen afslører en blød og sødmefuld bærsmag. Det er lige før, man får lyst til at nyde den uden mad til.


Corullòn, Descendientes de J. Palacios, Bierzo, Spanien 2001
279 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Mørke bær, figner, bitter chokolade og et strejf af læder forenes i duften og smagen af denne dejlige og fyldige rødvin. Den vil egne sig glimrende til såvel ostebordet som til fuglevildt.




Smagningen af Telmo Rodríguez' vine


Basa, Telmo Rodríguez, Rueda, Spanien 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Kærlighedsfrugter og andre eksotiske frugter dominerer både duft og smag i denne flotte hvidvin. En forfriskende syre opvejer vinens fedme på bedste vis. Et fantastisk godt køb til prisen.


Al Muvedre, Telmo Rodríguez, Alicante, Spanien 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En varm og krydret vin med en koncentreret bærsmag og en dejlig sødme. Perfekt til pasta og rigtig god til prisen.


LZ, Telmo Rodríguez, Rioja, Spanien 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Telmo Rodrígues har her skabt en moderne Rioja-vin, der bryder med distriktets traditionelle kraftige og ege-tunge rødvine. Der er masser af krydderier i både duft og smag samt et forfriskende strejf af mint i eftersmagen. Rigtig god til prisen.


Dehesa Gago, Telmo Rodríguez, Toro, Spanien 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vinen har en dejlig krydret duft af kaffe og sort peber. En meget lækker vin, som bør nydes til en ekstra god okse- eller kalvebøf.


Lanzaga, Telmo Rodríguez, Rioja, Spanien 2001
119,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Lanzagas topvin, der er sødmefuld og krydret med et strejf af sort peber. Eftersmagen er lang, intens og blød.


Gago, Telmo Rodríguez, Toro, Spanien 2001
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Gagos topvin er en ren lækkerbisken. Den er elegant med tilpas syre og friske tanniner. Den kan drikkes nu, men vil være en drøm, hvis den får lov til at ligge og udvikle sig i nogle år.


Pago la Jara, Rodríguez, Telmo Rodríguez, Toro, Spanien 2001
249,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En stor, flot og kraftig vin med koncentreret bærsmag, sødme og markante tanniner. Bør ligge i endnu nogle år.


Matallana, Rodríguez, Telmo Rodríguez, Ribera del Duero, Spanien 2000
499,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vinen byder på en palet af krydderier, bær og tanniner, der, hvis vinen får lov til at ligge i nogle år, vil forenes til et fuldendt smagsmaleri.


MR, Telmo Rodríguez, Malaga, Spanien 2003
99,95 kr. for 50 cl ved 12 flasker, Philipson Wine
Flydende slik kunne man fristes til at kalde denne delikatesse, der er fremstillet af den søde druesort Moscatel. Den søde hvidvin har en intens smag af akaciehonning og rosiner med et strejf af timian. Et godt glas til prisen.


Molino Real, Telmo Rodríguez, Malaga, Spanien 2001
249,95 kr. for 50 cl ved 12 flasker, Philipson Wine
En liflig sød hvidvin, der dufter og smager af honning, fersken og abrikos. Den fylder munden med det samme og bliver hængende længe efter. En lækkerbisken, der bør nydes afkølet til en god dessert eller bare som den er.


Viña 105, Telmo Rodríguez, Cigales, Spanien 2002
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En lys rødvin med en udpræget herbal duft og en smag af lyse bær og mint. En dejlig frisk frokostvin.


Altos de Lanzaga, Telmo Rodríguez, Rioja, Spanien 2001
349,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er masser af koncentreret bærmost i denne store rødvin, der dog stadig er meget ung og først bør nydes om fire-fem år.




Øvrige smagte vine i løbet af ugen
Hvidvine


Château de Mattes-Sabran, Le Clos de Moulin, Corbières, Frankrig 2003
50 kr., Fionia Vinimport
En hvidvin med en fin duft af abrikos og nødder og en lang og behagelig eftersmag af frisk frugt. Perfekt til fisk og skaldyr og rigtig god til prisen.


Equus, Chardonnay, Haras de Pirque, Maipo Valley, Chile 2003
101 kr., Laudrup Vinimport
En lækkerbisken af en hvidvin – med en inviterende duft og en blød smag med eksotiske frugter og fine, integrerede fadtoner. En stor nydelse.


Ventisquero, Gran Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2002
97 kr., New World Vinimport
Hvidvin med frisk frugt, tilpas syre og en ret markant alkohol. Ikke helt billig.




Rødvine


Centine, Banfi, Toscana IGT, Italien 2002
59,95 kr., Amka
Vellavet rødvin med god ren frugtsmag. En udpræget madvin til en fornuftig pris.


Serra delle Querce, d’Angelo, Basilicata IGT, Italien 1999
98 kr., Carlo Merolli
Lækker rødvin på druerne Aglianico og Merlot. Den har en forjættende duft og en blød, moden og afrundet smag med mange nuancer. En herlig vin! Flasken er faktisk alt for lille …


Yering Station, Cabernet Sauvignon, Yarra Valley, Australien 2000
152 kr., Laudrup Vinimport
Mørke bær, lidt mint, chokolade – mange nuancer mødes i denne meget flotte rødvin. Det er en vin, der kræver en kraftig ret.


Mount Langhi Ghiran, Billi Billi Creek, Victoria, Australien 2001
118 kr., Laudrup Vinimport
Fantastisk dejlig rødvin, der stadig er ung, og som meget gerne må ligge mindst et par år endnu. Så bliver den fornem.


Carmina Burana, Cabernet, Lazio IGT, Italien 2001
69 kr., Carlo Merolli
Lækker og fyldig rødvin med noter af brombær, blåbær, blomme og krydderier. En rigtig vin-vin (hvis I forstår, hvad vi mener). En vin til mad. Carmina Burana betyder De bayriske Sange, kendt fra Carl Orffs sangcyklus.


Musella, Amarone della Valpolicella, Italien 1998
219 kr., A Vinstouw
En e-le-gant rødvin, fløjlsblød og bred med dyb frugt. Den har – som flere amaroner – 15% alkohol, men alkoholen er fint integreret i frugten. Flot til en kraftig kødret, men også som meditations-vin. Den er man ikke snydt med.


Domaine du Fils d’Ecole, Cuvée Dionysos, Côteaux du Tricastin, Frankrig 2001
79 kr., Den lille Vinkælder
Der er sødme, sveske og sort peber i både duft og smag. Det er en rødvin med power, der sagtens kan klare julemånedens and og rødkål. Med et alkoholindhold på 14,7% i er der rigeligt til fire personer i én flaske.


Black River, Merlot, Patagonien, Argentina 2002
75 kr., New World Vinimport
Blød og frugtagtig rødvin med krydderi og bløde tanniner. Der er toner af varme, solmodne hindbær i den. Den skal have en kraftig ret.


Plaisir de Noël, Vin de Pays d’Oc, Frankrig, uden årgang
43,50 kr., Sigurd Müller
Som nævnt følger årets eventyrbog med, når man køber tolv flasker af det ålborgensiske vinfirmas julevin. Og hvordan er så vinen? Det er en ret let, saftig og rar rødvin, der vil være glimrende fx til en glaseret juleskinke. Prisen er yderst rimelig.


Viña Alicante, Reserva, Monastrell, Alicante, Spanien 1998
39,95 kr., Det franske Vinlager; i denne uge (uge 46) 4 flasker for 100 kr., SuperBest
Moden og afrundet rødvin til en overordentlig rimelig pris. Udmærket hverdags-vin.


Château Bel Orme Tronquoy de Lalande, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2001
99,75 kr., Skjold Burne
Skjold Burne har to julevine. Dette er den dyreste af dem, en rigtig god, saftig og venlig bordeaux, velegnet til mad.


Monsoon Valley, Pok Dum, Thailand 2546
49 kr., Seven Oceans
En thai-rødvin på druerne Pok Dum, Syrah og Sort Muscat. Vinen er ret enkel, men i øvrigt helt i orden. Den har frisk frugt og en lille sødme. Årgangen 2546 skyldes ikke en trykfejl, men den buddhistiske kalender, der begynder med Buddhas fødsel i 543 f.Kr. Så dette er altså 2546-543=2003.


Domaine Gachot-Monot, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2003
89 kr., Fionia Vinimport
En ikke helt billig rødvin uden det store smagsmæssige vingefang.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Trapiche, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003Rødvin42,95 kr.SuperBest m.fl.
.
Frederiksborg Amts Avis
Plaisir de Noël, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, uden årgangRødvin43,50 kr.Sigurd Müller
.
Jyllands-Posten
XL, Les Grès, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2002Rødvin55 kr. (v 12)Piaf Vinhandel
.
Næstved Tidende
Delta Ranch, Chardonnay, Californien 2002Hvidvin36,75 kr.Chris-Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.