Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2004


.......................
Vin-aktuelt i uge 47
15. november - 21. november 2004
........................

VinAvisen uge 44VinAvisen uge 45VinAvisen uge 46
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

......................
47-50
......................

...
Robert Drouhin
    Mere om svindelsagen i Bourgogne
    I uge 44 berettede vi om, hvordan Robert Drouhin fra det kendte og respekterede vinhus Joseph Drouhin optrådte som neutralt vidne i den løbende sag om forfalskede Bourgogne-vine. Ifølge Wine Spectator, som vi citerede, sagde han:
    – Hvis jeg opdagede forfalsket vin i et lager, jeg var ved at købe, ville jeg forsøge at lade handelen gå tilbage. Men hvis købet allerede var en realitet, så ville jeg få nogle vineksperter til at smage på flaskerne, og hvis de syntes, at de smagte som gode bourgogner, ville jeg da forsøge at sælge dem med en lavere Bourgogne-appellation!

    En redegørelse fra Drouhin
    Robert Drouhin har nu sendt en redegørelse til sin danske importør, H.J. Hansen. Vi bringer her hans forklaring let forkortet:
    * Appellations-reglerne er gode, men det er umuligt at bruge dem på ethvert usædvanlig forhold i vinens verden.
    * EU-reglerne tillader brugen af 15% af en anden årgang eller anden druesort i en vin, uden at den mister retten til årgang eller appellation.
    * Vinproducenter og franske myndigheder diskuterer for øjeblikket ovennævnte forhold.
    * Så vidt jeg ved, er den spanske vin fra Alicante en komplet neutral vin, men fyldig i farve, og den ændrer ikke typiciteten i den vin, den blandes med.
    * I andre lande bliver vinproducenter ikke anklaget for at anvende disse metoder, eftersom reglerne er langt mindre strenge og mere pragmatiske. I USA må man fx gerne komme vand i vinen, hvis sukkerindholdet er for højt. Dette er strengt forbudt i Frankrig.
    * Vinene fra det anklagede firma, Chanson, blev betragtet som gode. Og endnu vigtigere: De havde ikke mistet deres sande Bourgogne-karakter og -typicitet, eftersom de vandt priser i konkurrencer.
    (fortsættes)
......................
45+47
......................
Gentager sit udsagn
Efter ovenstående argumenter gentager Robert Drouhin i sin redegørelse, at han hvis han var kommet til at købe forfalskede vine, og købet ikke kunne annulleres ville lade alle vine smage af eksperter, og vine, der ikke blev genkendt som typisk bourgogne, ville blive sendt til destillation. De andre vine ville han have deklassificeret til en lavere AOC som fx Bourgogne, Côte de Beaune Villages eller Côte de Nuits Villages.
Han tilføjer dog også, at han som vidne besvarede et rent teoretisk spørgsmål. Han kan ikke godkende, hvad Chanson har gjort, men han mener, at de ikke gjorde det for økonomisk vindings skyld, men for at prøve at fremstille, hvad de mente var bedre og dog typiske bourgogner.

Vi er overraskede
Det var interessant at høre, hvad den kendte vinmand i Bourgogne mener om forfalskning af regionens vine.
Vi vil ikke kommentere Drouhins enkelte argumenter, men er overraskede over, at Drouhin ikke klart tager afstand fra at blande vin fra Alicante med Bourgogne.
...................
19-50
......................
Stor arrangør af vinmesser stopper
I uge 45 fortalte vi om den svenske messearrangør Château Grand Cru, der havde samlet en række firmaer til en fælles vinudstilling, men som blev stoppet af en emsig embedsmand, der sagde, at udstillerne ikke selv måtte trække propperne op og skænke vin i folks glas. De skulle ansætte et serveringspersonale, og udstillerne måtte nøjes med selv at stå ved siden af og informere om vinene.
Nu siger en anden stor arrangør af vinmesser stop. Prowine Nordic har afholdt mange messer i Gøteborg, Malmø og Stockholm, men nu har man fået nok. Udstillerne vil simpelt hen ikke være med. Sæt de kom til at røre ved en flaske – de risikerede at blive tiltalt og komme i retten.

Ett bevarande av fyllekulturen
Prowine Nordic udtaler, at ideen med vinmesser er at give de besøgende større viden om vin og bruge vinen på den rigtige måde og i den rigtige forbindelse med mad. Dette modarbejder de svenske myndigheder og opmuntrer i stedet til ”ett bevarande av fyllekulturen, som har funnits i vårt land sedan urminnes tider”.
Prowine udsætter sine vinmesser i håb om, at myndighederne skifter holdning, og at der kommer lovændringer, som er mere i overensstemmelse med de øvrige EU-lande, hvor voksne mennesker har lov til at være voksne med det ansvar, der følger med.
......................
    Nyt vinblad på gaden
    Et nyt specialmagasin om vin har set dagens lys. "Vinmagasinet", hedder det, og det redigeres af seks århusianske vinentusiaster (se deres hjemmeside på www.vinmagasinet.dk). Prisen i løssalg er 34,75 kr.
    Første nummer tegner godt. Der er grundige, lidt leksikalske artikler om spansk vin. Der er madopskrifter – og vinforslag til maden. Der er flotte farvebilleder. Og der er en velskreven hovedartikel om Michael Laudrup og Per Buhl. Den skal nok sælge bladet.
    Vinmagasinet er smukt trykt, og layouteren har virkelig arbejdet med tingene. Men han har også nogle erfaringer at gøre – blandt andet at en ret lille og tynd sans-serif skrift (uden fødder) er nærmest umulig at læse – især når man lader liniernes længde være på over 100 anslag.
.............
43-14/05
......................
    Et ark papir til at stille glassene på
    I sidste uge bragte vi et forlæg til et skema, hvorpå deltagerne i en vinsmagning kan notere deres indtryk.
    Men der er jo endnu en ting, man kan have brug for, skriver vor læser Michael K., nemlig et ark papir med nummererede cirkler, hvorpå man kan stille glassene og holde orden på deres rækkefølge.
    Vi er helt enige – selv om et sådant ark nok mest vil blive brugt ved professionelle smagninger, hvor hver deltager får flere glas. I vinklubben eller derhjemme får man jo som regel kun ét eller to glas.
    Men arket er nyttigt, og derfor har vi også lagt en tegning ud på nettet lige til at hente og printe ud.
    Både smageskema og glasark finder du ved at klikke her, og på samme side findes en lang række gode råd, når man skal arrangere en vinsmagning.
.............
28-01
......................
Lavere afgifter
I torsdags indgik regeringen og Dansk Folkeparti forlig om den nye finanslov, og i den forbindelse sænkede man afgifterne på vin og øl. En kasse øl bliver 4,25 kr. billigere, og prisen på en flaske vin falder med 85 øre.
Samtidig øgede man – af letforståelige grunde – afgiften på børns og barnlige sjæles alkosodavand. Indtægterne på tillægsafgiften øremærkede man blandt andet til kampagner imod unges brug af alkohol.
Sænkningen af afgifterne er næppe stor nok til at få indflydelse på grænsehandelen.
......................

...
Danielle Kirkemo med en flaske Tignanello sammen med Philip Sager, der er direktør for Maxxium Scandinavia.
    Mindre kendte vine fra Antinori
    Det er efterhånden blevet en tradition, at italienske Antinori præsenterer sine vine i København i november måned, og i torsdags levede vinhuset op til traditionen.
    Hvis nogen tror, at Antinori bare er nogle få vine fra Toscana og Umbrien, kan de godt begynde at tro om igen. Det gamle vinhus fra 1385 har ikke mindst i de senere år under Pietro Antinoris ledelse købt en række vingårde rundt omkring i Italien, og i dag sælger Antinori over 60 forskellige vine – med kultvine som Tignanello og Solaia i toppen. 56 af disse vine fås aktuelt på det danske marked.
    Vi smagte (naturligvis) kun et lille udvalg af de mange vine, og i år blev vinene kommenteret af den kyndige Danielle Kirkemo fra importøren Maxxium Danmark. Hun havde valgt nogle af de mindre kendte vine fra blandt andet Tormaresca i Puglia og La Braccesca i Montalcino, men også de fantastiske topvine kom i glassene.
    Nedenfor er der en stjernehob til de glimrende vine.
...................
>36/05
......................

...
Til venstre Restaurant Bøf og Ost i det gamle ildebrandshus på Gråbrødre Torv i København.
Til højre etiketten på nouveau'en fra Bourgognefirmaet Bichot - der har lånt lilier i massevis fra van Goghs maleri. Det er denne vin, der skænkes på Gråbrødre Torv nu på torsdag.
    Le beaujolais est arrivé!
    Tredje torsdag i november lyder traditionen tro startskuddet for beaujolais nouveau-kampagnen. Det er i år nu på torsdag den 18. november.
    Ifølge traditionen kører de første flasker ud fra vinhusene præcis ved midnat for at blive fordelt ud over Europa, men faktisk er man allerede i gang med fordelingen i disse dage. I 1993 blev det nemlig tilladt importørerne at tage vinen hjem en uge før, bare de ikke solgte den til forbrugerne før den tredje torsdag i november.
    I Lyons Saint-Exupéry-lufthavn har man ligefrem indrettet en speciel afdeling, hvor vinen samles og lades om på store luftfragtpaller à 4-5 tons, lige til at køre ind i de store fly.
    Største aftagerlande er Japan, Tyskland og USA, der tilsammen står for knap to tredjedele af den samlede Nouveau-eksport. Alene FedEx Express flyver 504.000 flasker til Japan i syv store fragtfly.

    Hvem kommer først til London?
    Hysteriet omkring le beaujolais nouveau er jo taget en hel del af, men der var engang, da folk fræsede op ad Europas motorveje for at bringe vinen frem til vore vinglas.
    Kapløbet startede i 1970. En journalist og en restauratør fra London var på besøg hos vinkøbmanden Georges Duboeuf, mens han tappede den nye vin, og de to englændere væddede om, hvem der kunne komme først til London med en kasse.
    Nogle år efter udskrev The Sunday Times en konkurrence, og så gik det for alvor løs. Alle kneb gjaldt. Man drønede i sportsvogne, man fløj og sprang ned i faldskærme med flaskerne bundet til benene. Nogle tog turen i ballon, andre kørte om kap i veteranbiler.

    De tre store floder
    Hvis kapløbet og nouveau-hysteriet er af yngre dato, så er begrebet beaujolais nouveau til gengæld næsten 100 år gammelt.
    Før den anden verdenskrig var det ikke usædvanligt, at bønderne læssede nogle fade af den nye vin på en hestevogn og kørte dem ind til byerne – ikke mindst til Lyon.
    Det var dengang, man slog fast, at i Lyon mødes de tre store floder: Saône, Rhône – og Beaujolais.
    Fadene blev stillet op i de små bistroer, og så lød det: Le beaujolais est arrivé!
    For 27. år i træk skænker Restaurant Bøf & Ost i København 1001 gratis glas Nouveau til forfrosne næser på Gråbrødretorv i København. Det foregår nu på torsdag d. 18. kl. 17.
................
41-48
................
Nedgang i svensk vinsalg
Det svenske Systembolag melder om den første nedgang i vinsalget i det seneste årti.
I perioden fra januar til september i år faldt salget 1,5% sammenlignet med samme periode sidste år, mens det plejer at stige med mellem 5 og 10%. Faldet var fra 100,3 mio liter til 98,6 mio liter.
Hvidvinene faldt med 1,4% og rødvinene med 1,9%, men interessant nok er kun 60% af vinene på det svenske marked røde. I Danmark er det hele 74%. Men vi danskere har det jo også med at svigte de gode hvidvine ...
Systembolaget henviser til, at svenskerne ikke drikker mindre vin. De køber bare vinen i Danmark og Finland, når de alligevel skal over og købe spiritus.

To nordiske kæmper fusionerer
Det store finske firma Altia Corporation, der både producerer og importerer spiritus, vil være endnu større. Firmaet er derfor godt i gang med at købe vingiganten SBG, Scandinavian Beverage Group, der har store markedsandele i de skandinaviske lande.
I Norge dominerer SBG markedet, i Sverige ligger firmaet som nummer to, og i Danmark har det del i kagen med de to datterselskaber Bibendum og Hansen & Co.
Når Altia Corporation har overtaget SBG, vil den samlede medarbejderstab beløbe sig til 900 ansatte og den årlige omsætning til cirka 3,2 milliarder kr.
......................
>27/05
...........................
Verden vil bedrages
Under rubrikken ”S-vin-del og humbug” i Jyllands-Posten fortæller Niels Lillelund en lærerig historie. Den handler om en dansk vintjener, der på en restaurant i Tournon i Rhône-dalen bestilte en dyr Hermitage Cuvée Cathelin 1990 fra topproducenten Chave.
Tjeneren bragte højtideligt en karaffel og fremviste den tomme flaske. Gæsten smagte, undrede sig og kastede et blik op på øverste hylde over baren, hvor mindeværdige (tomme) flasker stod udstillet. Der var et hul i rækken – lige dér, hvor der før havde stået en flaske Cuvée Cathelin.
Det kom til et skænderi med værten, der dog til sidste mumlede noget om, at der måtte være sket en fejl under dekanteringen ...
......................
    Tysk vin scorer det første mål
    I forbindelse med verdensmesterskabet i fodbold i Tyskland i 2006 har Det Tyske Vininstitut (DWI) netop underskrevet en aftale om, at det er de tyske vine, der skal bære det officielle FIFA WM 2006 logo overalt i Europa, ligesom de tyske vinhuse har ret til at vise vinderpokalen på deres etiketter.
    Yderligere vil der blive skænket tyske vine ved alle officielle begivenheder arrangeret af FIFA-komiteen.
......................
41-40/05
......................
Med ansvar for verdens største vinmærke
Philip Laffer er vinmageren med ansvar for verdens største vinmærke, Jacob’s Creek. I onsdags var han i Danmark, inviteret af importøren Pernod Ricard Denmark, og på sit hastige australske tungemål præsenterede han en række af de efterhånden mange vine, der sælges under mærket Jacob’s Creek.
Laffer er ”an old hand” i australsk vin. I mere end 40 år har han arbejdet med fremstillingen af vin, og i ni år har han holdt check på den kæmpemæssige produktion i det store australske vinhus Orlando Wyndham.
– Men det er jo ikke kun mig, siger han beskedent. – Vi er et team på over tyve winemakers og en hær af druedyrkere, tekniske eksperter og folk i produktion og marketing.
Meget vel, men det var ikke desto mindre Philip Laffer, der i 2002 blev hædret med den australske titel Winemaker of the Year. Helt sikkert velfortjent.
Vinene er generelt beregnet til et bredt salg og derfor til rimelige priser. Nedenfor har vi stjerner til de af dem, som vi bedst kunne lide.

Går ind for skruelåg
De fleste af Philip Laffers vine er lavet på flere druesorter, hvor den ene afbalancerer og spiller op mod den anden. – Der er nogle, som tror, at enkeltdrue-vine er "finere" end blandingen, sagde han, - men det er bestemt ikke tilfældet.
– Der er også nogle, der tror, at fadlagring er det eneste saliggørende, og at vinene ikke kan smage nok af træ. Men vi holder igen med egetræet.
Eller som en anden klog mand engang har sagt: – Fadlagring er som den fine make-up på en smuk kvindes ansigt. Hvis man maler hendes ansigt over med læbestift og rouge i tykke lag, er resultatet mindre godt.
Og så skal vi lige tilføje, at Philip Laffer er et af de gode mennesker, der har set lyset i skruelågets fortræffeligheder. – Om ti år vil alle vinflasker have skruelåg, sagde han.

...
Philip Laffer
.........
14/05
.
.




.
..
......................

...
Flemming Deichmann fra Compagniet underholder sig med Guido Serio.
    Gode toskanere – uden skruelåg
    I fredags havde Helge Sidor og Flemming Deichmann fra Compagniet inviteret på smagning. Anledningen var besøg af Guido Serio, der ejer vingården San Fabiano Calcinaia i Chianti, og det var hans gode toskanere, der blev skænket i glassene. Flere af dem har fået to eller tre glas (ud af tre mulige) i vinguiden Gambero Rosso.
    Det var en god smagning, som det fremgår af vore stjerner nedenfor, og det var samtidig anledningen til en lille diskussion med en aktiv vinmand:
    Under smagningen stank en af vinene af dårlig prop. Havde Guido Serio aldrig tænkt sig at gå over til skruelåg?
    Nej, det havde han ikke. Efter hans mening var det en vedtagen regel blandt vinproducenter, at man accepterede 2% propper med propsyge. Han testede alle partier propper, og hvis de holdt sig under de 2% med propsyge, blev de brugt.

    Hvad nu hvis ...
    Men var en grov fejlprocent på 2% også accepteret af forbrugerne? spurgte vi. Hvad hvis vi under besøg på hans vingård havde købt en flaske Cerviolo Rosso, der herhjemme koster 250 kr.? Hvad hvis vi åbnede den for at nyde den sammen med gode venner i Danmark, og den så var propsyg?
    Jamen, gode kunder vil altid kunne få byttet en flaske - selv om en restaurant i Japan selvfølgelig vil have lidt svært ved det. Propsyge er noget, man måtte regne med. At bruge skruelåg – nej, bestemt nej! Det er noget, australiere gør.
......................

14-14
......................
Nu er vinbægeret flydt over
De franske vinproducenter har brug for akut økonomisk hjælp. Det drastiske fald i salget af vin, når det gælder såvel eksport- som hjemmemarkedet, har bragt mange vinhuse på fallittens rand. Alene i Bordeaux står cirka 500 producenter for at skulle dreje nøglen om, med mindre der sker noget her og nu.
Uanset hvad Frankrigs mange vinbrancheforeninger har gjort for at ruske op i regeringen, har det været forgæves. Men nu, hvor desperationen breder sig, har vinproducenterne ifølge Decanter besluttet sig for at gøre den 8. december til "national kampdag" i vinens tegn.
Producenterne vil mødes i Bordeaux, Bourgogne samt i andre store vindistrikter for herfra at lade et hav af demonstrationer bølge hen over det ganske land.

Spansk bordvin går som varmt brød
I løbet af årets første otte måneder er der eksporteret 945 millioner liter spansk vin, hvilket svarer til en stigning på 19% sammenlignet med samme periode sidste år. Når det gælder omsætningen, lyder tallet på 932 millioner euro (cirka 6,9 milliarder dkr.) og dermed en stigning på 5,5%.
Det er bordvinene, der er skyld i de gode tal, da eksporten af netop denne type vin er steget med hele 40,9%. For vine med geografiske benævnelser peger pilen faktisk nedad.
Ifølge Just Drinks er det frem for alt Frankrig og Tyskland, der er storaftagere af den spanske vin.

Et boom af vinhuse i Sydafrika
I Sydafrika yngler vinhusene med lynets hast. I løbet af det sidste år er der i gennemsnit åbnet et nyt vinhus hver eneste uge. Og trods hård konkurrence fra ind- og udland samt en meget stærk rand er det ifølge Just Drinks kun ganske få vinhuse, der må lukke og slukke igen.
Den eksplosive vækst kan også mærkes på 2005-udgaven af "John Platter South African Wines", den årlige vinguide til sydafrikanske vine.
I 1980, da den første udgave udkom, blev der smagt på 1250 vine. I 2004-udgaven blev hele 4997 vine underkastet dommernes strenge smagsløg. Heraf var 650 nye mærker. Det var dog kun sytten af vinene, der fik fem stjerner, hvilket er højeste karakter.
Det går også forrygende med eksporten. Sidste år blev der eksporteret 168 millioner liter sydafrikansk vin, hvoraf Storbritannien aftog hele 83 millioner liter - altså næsten halvdelen.
......................
44-47
......................

...
En tredjedel af bogen optages af smukke helsidesfotos. Man kan mene, at det er lige i overkanten fx at bringe et billede af en prop eller en ske med majonæse. Men det sælger sikkert bogen - og dyr er den jo ikke.
    Flot bog om vinen til maden
    Berlingske Tidendes vinskribent Søren Frank har allerede sørget for at bringe en meget positiv anmeldelse af sin nye bog på sin egen vinside i et Berlingske-tillæg. Så vi skal nøjes med at bekræfte anmeldelsen, han bragte:
    ”Vinen til maden” (Politikens Forlag, 248 sider, 199 kr., senere 249 kr.) er en virkelig god bog. Og en flot bog med meget smukke billeder, optaget af Peter Kam.
    Det er ikke nemt at skrive om smag – det er så individuelt. Men det er lykkedes Frank at forklare de smagsmæssige egenskaber – frugtsyre og garvesyre, sødme, fadlagring, temperatur, alder, balance osv. – og at give nogle gode regler for at matche mad og vin. Ikke tidligere er det gjort så godt på dansk.
    Størstedelen af bogen optages af en gennemgang af råvarer og retter. Man vil næppe læse det hele, men her kan man slå op, hvis man er i tvivl om, hvilken type vin man skal vælge til en bestemt ret.
......................
41-40/05
......................
Tanniner som erstatning for træer
Siden tidernes morgen har garveri-industrien i Spanien brugt saften fra mimoser, kastanjer og andre specielle træsorter. Men denne rovdrift på ædle træer skal "projekt tannin" dæmme op for.
Man har nemlig fundet ud af, at udtræk fra tanninerne i vinkvas kan erstatte plantesaften under garvningen og muligvis også de tungmetaller, der ligeledes bruges i industrien.
Det er Riojas regering i samarbejde med brancheorganisationen for spanske garveri-virksomheder, der står bag projektet.

Høstrapport fra Loire
Fra den store nordfranske vinregion Loire lyder der tilfredse røster. En dejlig varm og tør september opvejede en meget våd august måned, og det var lige, hvad druerne trængte til under deres modningsproces.
Høsten er derfor blevet stor, så det er muligt for vinproducenterne at sende store mængder af sællerter som Cabernet d’Anjou Rosé og Touraine Sauvignon Blanc på markedet.
Kvaliteten af årgang 2004 er ifølge Just Drinks også i top. Sidste år havde vinene på grund af den lange tørkeperiode nærmest karakter af oversøisk vin. De var muskuløse, og indholdet af alkohol var oppe at svinge omkring de 15%.
Vinene fra i år vil igen have Loire-vinenes karakteristiske frugt og syre samt et behageligt indhold af alkohol på mellem 11,5 og 12,5%.

Det går også godt i Languedoc
I den sydlige region Languedoc-Roussillon har man også haft en overvældende stor høst. Fra områdets 300.000 hektar vinmarker er der høstet 18,2 millioner hektoliter druer, hvilket svarer til en stigning på 16% i forhold til sidste år.
Det er frem for alt druer til bordvin og vins de pays, der vinificeres, mens der vil blive fremstillet en anelse mindre AOC-vin.
Men netop vin de pays er et rigtigt hit i Languedoc, så vinproducenterne jubler. Vinen udgør cirka 60% af al den vin, der bliver fremstillet i regionen, og hele 75% af den vin, der eksporteres til udlandet.
Når det gælder kvaliteten af årgang 2004, er producenterne kun ”rimeligt tilfredse”.
......................
38-38/05
......................
    Oplagte bøger til under juletræet
    Så er den flittige Henrik Oldenburg der igen med sine to årbøger på eget forlag, Forlaget Smag. Den ene er 17. årgang af "Vinårbogen" (154 sider, 98 kr.), den anden er 10. årgang af "Oldenburgs Vinguide" (324 sider, 119 kr.).
    "Vinårbogen" indledes med en krønike over vinåret, der gik, og derefter følger en række artikler, der i og for sig lige så godt kunne stå i Oldenburgs Smag&Behag, men som vil være god læsning for den, der er så heldig at få bogen i mandelgave.
    "Oldenburgs Vinguide" er efter vores mening markedets mest nyttige vinguide, fordi den beskæftiger sig med de vine, der aktuelt udbydes til salg på det danske marked. Ikke dem alle, naturligvis, men 1620 er immervæk et pænt udvalg.

    De tolv bedste køb
    Oldenburgs Vinguide giver den enkelte vin indtil fem glas. Men da der også er halve glas, er der i realiteten tale om en 10-skala. Kun tolv vine i kategorien "mest kvalitet for pengene" har opnået fem fyldte glas, nemlig:
    * Hugel, Jubilée Hugel, Riesling, Alsace, Frankrig 1999 (191 kr., Maxxium Danmark).
    * Sauvignon de la Tour, Villa Russiz, Collio, Italien 2002 (195 kr., Jysk Vin).
    * Domaine Zind-Humbrecht, Herrenweg de Turckheim, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2001 (219 kr., Erik Sørensen GrandVin).
    * Rabajà, Riserva, Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Italien 1999 (169,95 kr. v/12, Philipson Wine).
    * Asili, Riserva, Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Italien 1999 (169,95 kr. v/12, Philipson Wine).
    * Domaine Cuilleron, l’Amarybelle, Saint-Joseph, Frankrig 2001 (210 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble).
    * Gratius, Il Molino di Grace, IGT Toscana, Italien 2000 (219 kr., BB Vinimport).
    * Gianfranco Alessandria, Barolo, Italien 1999 (310 kr., Adriat Vinimport).
    * Valdicava, Brunello di Montalcino, Italien 1999 (315 kr., Det lille Enoteca).
    * Sorí Burdin, Fontanabianca, Barbaresco, Italien 1999 (325 kr., Theis Vine).
    * Charles Heidsieck, Brut Réserve, Champagne, Frankrig u.å., mis en cave i 1998 (279 kr., Maxxium Danmark).
    * Bollinger, Special Cuvée, Brut, Champagne, Frankrig u.å. (285 kr. v/12, Philipson Wine).
...........
VinAvisens aktivitetskalender
Vores aktivitetskalender redigeres af Claus Skov Christensen. Claus skal imidlertid på vinrejse til Argentina og Chile i perioden 1. til 28. november, så i dette tidsrum bedes indslag til kalenderen sendt til anker@vinavisen.dk.
....................
...
Den danske vinbranche
* SuperGros Vin & Spiritus (Det Franske Vinlager) har overtaget agenturet på Cinzano i Danmark. Vinene sælges i fremtiden gennem SuperBest, Spar, Løvbjerg og S-Engros.
* VinBlanc.dk har åbnet en fysisk vinbutik på Vedbæk Stationsvej 19 B, 2950 Vedbæk.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
................
43-17/05
......................
Lyserød vin til Sydneys bøsser
Pansy betyder bøsse på engelsk, og det er lige præcis, hvad det new zealandske vinhus Kim Crawford Wines har valgt at kalde sin nyeste vin. Det er nemlig meningen, at den med sit navn og sin lyserøde farve skal appellere specielt til bøsser, og vinhuset regner frem for alt med at finde sit marked i Sydney.
Og her skulle der da også være god grobund for salget af en sådan vin. Hver måned drikker bøsserne i den australske by for 3,1 mio AUS-dollars vin og spiritus (cirka 13,6 mio dkr.).
Pansy bliver ifølge BBC lanceret i Sydney i denne uge. Det sker i natklubben Stonewall, hvor det årlige bøssekarneval per tradition lægger vejen forbi.
......................
    Forslag til en dørmåtte
    Vi er ikke sikre på, at man kan få sådan en dørmåtte. Måske er det kun en joke. Men det ville sikkert være en god idé at få den sat i produktion. En glimrende julegave!
......................
45-48 + 1
..................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
.
.
    Erik Stefansen (f. 1945) voksede i ordets bogstaveligste forstand op i en blandet landhandel i Jylland. Stefansens Varehus hed hans forældres forretning, hvor han hjalp til med at sælge legetøj, sko, te og kaffe, fra han var tolv år gammel.
    Efter at have afsluttet en uddannelse som lærer, flyttede han som 28-årig til Sjælland, og det var her, han fik sine første vinøse oplevelser i form af Okseblod og Præstetanker fra Irma. Vininteressen var vakt, og i de følgende år gik det løs med vinkurser og smagninger i lange baner.
    Handelsgenerne havde han med i bagagen hjemmefra, så det faldt helt naturligt, da den vinøse viden var stor nok, at åbne en mindre garageimport. I første omgang gjaldt det fransk vin, men så fik han øjnene op for, hvad der var lidt af en nyhed på den danske vinscene dengang i 1980’erne: Australsk vin.
    I dag regnes Erik Stefansen for en specialist, når det gælder australske vine med huse som Richard Hamilton, Botobolar og Cullen Wine i sin stald. Men franske og italienske vine er der også plads til på hylderne.
    Kundekredsen har fået vokseværk gennem årene, og Erik Stefansen har måttet bygge om og til på hans og hustruen Ellys hus for at få plads til den ekspanderende forretning.
    Ud over at være vinimportør er Erik Stefansen også forstander for hele to institutioner, der hjælper børn og unge med sociale og skolemæssige problemer. Så fritid er der ikke meget af. Det bliver dog hvert år til en skiferie med familien, der foruden Elly omfatter to børn og fire børnebørn.
    Adresse: Arnakke Vinimport, Maglestenen 25, 4390 Vipperød, tlf.: 59 18 25 25, e-mail: mail@arnakkevinimport.dk, www.arnakkevinimport.dk.
......................
46-47
....................
    Ugens vinøse billede
    Vinskribenten Merete Munk har været i Sherry-distriktet og sender os dette billede af den nyligt høstede vinmark El Majuelo 6 km fra byen Jerez de la Frontera. Den ejes af Bodegas Domecq, skriver hun.
    På billedet røres en af de heste, der skal deltage i væddeløbet den følgende dag – et 80 km langt løb i 35 graders varme. Men det mest interessante på billedet er den kridhvide kalkgrund. I Sherry-distriktet er den bedste jord – albariza – hvid. Så hvid som Møns Klint. Sine steder indeholder den op til 80% kalk, og dagen lang kaster den Solens stråler op under druerne, så de får lys og varme i dobbelt-ild og suger mineralske aromaer til sig. Ligesom i det franske Champagne-distrikt i øvrigt.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.......................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 56 vine. Heraf var der 42, som fik mere end to stjerner, og hele 29 fik fem stjerner - men det var nu også nogle rigtigt gode smagninger, vi var til.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
......................
Antinori-smagningen


Montenisa Brut, Franciacorta, Antinori, Italien, uden årgang
169 kr., Maxxium Danmark
Elegant mousserende hvidvin fra Franciacorta, et af Italiens bedste distrikter for vin med perler. Vinen har fine og længe varende bobler, der videregiver den karakteristiske duft og smag af toast og friske syrlige æbler.


Conte della Vipera, Umbrien IGT, Antinori, Italien 2002
139 kr., Maxxium Danmark
Druesorterne Sauvignon Blanc og Chardonnay er forenet på skønneste vis i denne dejlige hvidvin. Den er fed, har masser af frugt i både duft og smag, tilpas syre og en lang tør eftersmag.


Cervaro della Sala, Castello della Sala, Antinori, Italien 2002
229 kr., Maxxium Danmark
En perle af en hvidvin, der har fået den højeste anerkendelse i hjemlandet, nemlig tre glas i Gambero Rosso, Italiens årlige vinguide-bibel. Vinen har en let krydret og blomsteragtig duft med anstrøg af mimoser. Smagen er fed, blød og lang og fuld af frisk frugt.


Pinot Nero, Castello della Sala, Antinori, Italien 2000
199 kr., Maxxium Danmark
Svampe, trøfler og kirsebær forenes i duften fra denne lækkerbisken af en rødvin. Smagen byder på både kaffe og sort peber samt en anelse sveskeblomme.


Sabazio, Vino Rosso di Montepulciano, Antinori, Italien 2002
75 kr., Maxxium Danmark
Den siger bare rødvin med sin intense duft og smag af modne mørke bær. En rigtig god vin til prisen. Nyd den til et velassorteret ostebord.


Masseria Maime, Negroamaro, Tormaresca, Salento IGT, Antinori, Italien 2001
159 kr., Maxxium Danmark
Vinen har en koncentreret duft og smag af modne bær. Den har lagret på egetræsfade i fjorten måneder, hvilket giver sig til kende i det lille tørre bid af eg i eftersmagen. En kraftig vin, der dog kan bære sit høje indhold af alkohol på 14,5%.


Bramasole, Syrah, Cortona, Antinori, Italien 2000
189 kr., Maxxium Danmark
Vinen er fremstillet på 90% Syrah, der stammer fra vinmarker omkring byen Cortona, et område der er specielt velegnet til dyrkelsen af denne druesort. Det er en stor og blød vin, der er rig på frugt og vanilleagtig sødme.


Bocca di Lupo, Tormaresca, Antinori, Castel del Monte, Italien 2001
159 kr., Maxxium Danmark
En buket af mørke bær, krydderier og egetræ folder sig ud i munden. Nyd vinen til en god kraftig oksebøf.


La Braccesca, Antinori, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2000
139 kr., Maxxium Danmark
Kirsebær, chokolade, vanille, mørke bær og eg går op i en højere enhed i både duft og smag. En elegant rødvin, der blandt andet vil være sagen til fuglevildt.


Tignanello, Antinori, Toscana IGT, Italien 2000
450 kr., Maxxium Danmark
En af Italiens absolut topvine. En fuldendt vin med en solmoden smag af bær, der hele tiden udvikler sig i munden. Undervejs møder man både toner af chokolade, blomme og vanille. Det er en enkeltmarksvin, som hovedsagelig er fremstillet på den lokale druesort Sangiovese. Nyd den til en ganske særlig lejlighed.


Solaia, Antinori, Toscana IGT, Italien 2000
795 kr., Maxxium Danmark
En vin for fodboldspillere og skibsredere. Prisen er høj, men det er kvaliteten også på denne glimrende enkeltmarksvin. Solaia betyder ”den, der er fuld af sol” på italiensk, og vinen dufter da også dejligt af solmodne mørke bær, især solbær, med undertoner af nødder. Chokolade og kaffe blander sig på bedste vis i smagen.


Guado al Tasso, Solcheri,, Antinori, Bolgheri Superiore, Italien 2000
499 kr., Maxxium Danmark
En elegant vin fremstillet hovedsagelig på Cabernet Sauvignon med duft og smag af kirsebær, solbær, bitter chokolade og kaffe. En lækkerbisken for den, der har råd.




Smagningen af de australske Jacob’s Creek-vine


Chardonnay/Pinot Noir, Brut, Jacob’s Creek, Australien 2003
69,75 kr., Pernod Ricard Denmark
Både duft og smag i denne elegante mousserende hvidvin er præget af citrusfrugter, æble, nødder og brødkrumme. Vinen er lavet efter champagnemetoden på Chardonnay og Pinot Noir, og den er så afgjort et fint alternativ til nytårsaftens dyre champagner. Og billig er den jo.


Riesling, Jacob’s Creek, South Eastern Australia2003
49,75 kr., Pernod Ricard Denmark
En dejlig og forfriskende hvidvin med masser af frugt og tilpas syre. En vis fedme giver en lang og behagelig eftersmag. Et rigtig godt køb til prisen.


Reserve Shiraz, Jacob’s Creek, South Australia, Australien 2000
99 kr., Pernod Ricard Denmark
Sveskeblommer, chokolade, kaffe og sort peber dominerer i både duft og smag. En rigtig flot rødvin, der vil stå fortræffeligt til en god bøf.


Semillon/Chardonnay, Jacob’s Creek, South East Australia 2003
49,75 kr., Pernod Ricard Denmark
En fed vin, hvor begge druesorter kommer til udtryk. Og så har vinen kun 11% i alkohol, hvilket gør den yderst velegnet til frokostbordet.


Grenache/Shiraz, Jacob’s Creek, Australien 2003
49,75 kr., Pernod Ricard Denmark
En harmonisk og veltillavet vin med masser af frugt i duft og smag. Den er sagen til fx røget laks og andre let røgede retter.




Smagningen af vinene fra San Fabiano Calcinaia


Cerviolo Bianco, Chardonnay, San Fabiano Calcinaia, Toscana IGT, Italien 2002
165 kr., Compagniet
Elegant hvidvin med tilpas fadlagring og en lækker, blød, lidt ”glat” smag. 15% Sauvignon Blanc tilfører Chardonnay’en en dejlig friskhed.


Cellole, San Fabiano Calcinaia, Chianti Classico Riserva, Italien 2000
160 kr., Compagniet
Stor og flot rødvin med tobak i duften og blød frugt og krydderi i smagen. En glimrende vin til mad. Vi smagte også 2001-årgangen til samme pris, men denne her er en lille tak bedre. Sikkert fordi den har det ekstra år på bagen. Vi smagte i øvrigt også 1998’eren, som ikke mere er i handelen. Den vidner om, at det er en vin, der udvikler sig, når den bliver lagret i nogle år.


Cerviolo Rosso, Toscana IGT, Italien 2001
250 kr., Compagniet
Vi har tidligere smagt 2000-årgangen af denne vin. Vi gav den fem stjerner og beskrev den som en stor, perfekt og meget lækker rødvin med frugtfylde og kompleksitet - den er som en sommerdag at stikke næsen i en kurv med blandede bær, brombær, mørke kirsebær, lød det under smagningen dengang. Beskrivelsen holder fint også på 2001-årgangen. Under smagningen i fredags smagte vi også 1997-årgangen, der ikke mere er i handelen. Det var ubetinget den mest lækre, hvilket viser, at man skal lade vinen ligge i nogle år.


Casa Boschino, San Fabiano Calcinaia, Toscana IGT, Italien 2002
80 kr., Compagniet
En ret enkel rødvin med toner af kirsebær, hvori Sangiovesen følges af lidt Merlot. En rigtig spaghetti-vin.




Smagning af ugens øvrige vine
Mousserende vin
Gachot-Monot, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig (uden årgang)
98 kr., Fionia Vinimport
En elegant mousserende vin med fine små bobler og en duft og smag af pære og brødkrumme. Et rigtig godt køb til prisen.




Hvidvine


Kendermanns, Roter Hang, Dry Riesling, Rheinhessen, Tyskland 2002
59 kr., SuperBrugsen og Kvickly
Vinen er fed og blød med en ananas-agtig sødme og tilpas syre. Den er alle pengene værd.


Collage, Sémillon / Chardonnay, Kendall-Jackson, Californien 2002
89,95 kr., Amka
Blød og frugtagtig hvidvin med Sauvignon-druens friskhed og Chardonnay-druens fedme og eksotiske toner.


Black River, Torrontes, Rio Negro, Patagonien, Argentina 2003
63 kr., New World Vinimport
Torrontés er en hvidvins-drue, der – lige som rødvins-druen Malbec – er blevet en slags nationaldrue i Argentina. Med denne drue har danskeren Hans Vinding-Diers skabt vinen her, og det er en yderst interessant og tør vin med kraftig frugt og en lille tone af Muskat-drue (synes vi).




Rosévin

Julien de Savignac, Bergerac Rosé, Frankrig 2003
55 kr. ved 6 flasker, Weber Vinimport
Kultiveret rosévin med en smuk purpur farve, en liflig duft og en frisk og frugtagtig smag med sødme. En af de bedste rosé’er, vi længe har smagt.




Rødvine


Quintus, Ripasso, Valpolicella, Italien 2002
45 kr., SuperBrugsen og Kvickly
Flot rødvin med en tæt struktur med intens frugt, mange nuancer og sødme. En nydelse – og et fund til prisen. Vort smagepanel takserede den til 80 kr.


Poderi Sinaglio, Barbera d’Alba, Italien 2003
85 kr., Viniropa
Tæt, blød, saftig og meget vellavet rødvin med krydderi, kirsebær og tilpas syre. God til italiensk mad.


Terrazas de Los Andes, Malbec, Argentina 2003
59,75 kr., Skjold Burne
En rigtig dejlig rødvin fra druer høstet i 1067 meters højde. God frugt, krydderi – peber, vanille – og sødme. Glimrende julevin.


Eden Springs, Shiraz, Eden Valley, Barossa, Australien 2001
179 kr., Vinotto
Prægtig rødvin med flot duft og en spændende smag med ren frugt – lidt i retning af enebær. Plus peber. Men der er også animalske toner. En vin for kræsne ganer.


Cliff Edge, Mount Langi Ghiran, Shiraz, Victoria, Australien 2001
169 kr., Laudrup Vinimport
Elegant og meget lækker rødvin med både blødhed og harmoni. En fantastisk vin. En tyggevin, der godt kan drikkes uden mad til.


Schiavenza, Vigneto Broglio, Barolo, Italien 2000
239 kr., Carlo Merolli
Her kommer jeg! Der er krop og fylde og herlig smag i denne rødvin. Enhver kvadratmillimeter i munden er fyldt med fine nuancer. Alle pengene værd.


Humberto Canale, Merlot, Valle de Rio Negro, Patagonien, Argentina 2002
95 kr., New World Vinimport
Tør rødvin med god frugtfylde. Helt billig er den ikke.


Domaine Ellul-Ferrières, Grande Cuvée, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
156 kr., 139 kr. ved 12 flasker, Liber Vin
Rødvin med en interessant duft og en kraftig, krydret smag – peber, enebær, lakridsrod … En helt speciel vin til en kraftig, lidt rustik ret.


El Bosque, Carmenère, Viña CasaBlanca, Rapel Valley, Chile 2003
79 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En rigtig rar bamse-rødvin med blød frugt og sødme. Den har 14,5% alkohol, men virker kun lidt sprittet.


Candela, Inspiration, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
49,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Ret let og venlig rødvin med blød frugt. På alle måder en okay vin.


Vigna Caselle, Riserva, d’Angelo, Aglianico del Vulture, Italien 1999
103 kr., Carlo Merolli
Rødvin med en kødfuld, let røget duft og en fyldig smag. Den skal have en kraftig ret – og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 2001
105 kr., Cort Trap
En rigtig god Rhône-rødvin med fyldig frugt og let sødme.


Château Lamarche, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000
75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Pæn og rar rødvin uden det store smagsmæssige vingefang.


Château de Mattes-Sabran, Dionysos, Corbières, Frankrig 2003
60 kr., Fionia Vinimport
En pæn rødvin med fyldig frugt og en vis tørhed.


Castello di Orcia, Orcia, Italien 2002
80 kr., Barile Vinimport
En frugtagtig rødvin med en markant syre.


Tsiakka, Cabernet Sauvignon, Cypern 2002
89 kr., Krudthuset Vinimport
En enkel, men ren frugtsmag præger denne rødvin. Helt billig er den ikke.




Hedvine


Niepoort, Vintage Character Port, Portvin, Portugal
139,75 kr., på tilbud før jul: 99,75 kr., Skjold Burne
En okay portvin med god og blød frugt og sødme.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Nobilo, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2003Hvidvin50 kr.SuperBrugsen
Masi, Campofiorin, IGT Rosso del Veronese, Italien 2000, 2 flaskerRødvin130 kr. (2 fl)Føtex
.
Børsen
Domaine Bertagna, Clos St-Denis, Frankrig 1999Rødvin850 kr.Philipson Wine
Pertaringa, Shiraz, McLaren Vale, South Australia 1996Rødvin162 kr.New World Vinimport
.
Ekstra Bladet
Château Rauzan-Gassies, Margaux 2. cru, Frankrig 2001Rødvin109 kr.Irma
.
ErhvervsBladet
Salentein, Malbec, Mendoza, Argentina 2002Rødvin69,95 kr.Føtex
Deidesheimer Kieselberg, Riesling Kabinett Trocken, Pfalz, Tyskland 2002Hvidvin114,75 kr.H.J. Hansen
Moselland, Riesling, Auslese, Tyskland 2001Hvidvin79,75 kr.Skjold Burne
.
Hjemmet
Tribal, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2004Hvidvin39,95 kr.SuperBest
.
Jyllands-Posten
Bruno Rocca, Barbera d'Alba, Italien 2001Rødvin175 kr.Jysk Vin
Eiderton, Command, Shiraz, Barossa, Australien 1999Rødvin275 kr.Sigurd Müller
.
Nordjyske Stiftstidende
Primavera, Bairrada, Portugal 2003Rødvin33 kr.Amka
.
Smag & Behag
Mount Veeder Winery, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien 1998Rødvin440 kr. Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.