Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 49
29. november - 5. december 2004
........................

VinAvisen uge 46VinAvisen uge 47VinAvisen uge 48
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

...................
49-52
...................

.....
En af de barske anti-alkoholreklamer, hvor et glas rødvin sættes i forbindelse med et timeglas fyldt med en blodlignende væske. Teksten lyder : "Dag efter dag registrerer Deres legeme hvert eneste glas, De drikker".
    Til kamp for at redde vinen
    Plakater, der på forskellig vis fortæller, at det er skadeligt at drikke vin, bliver i øjeblikket klistret op over hele Frankrig.
    Det er den franske regerings hårdhændede forsøg på at få franskmændene til at drikke mindre.
    Anti-alkoholreklamerne har ifølge Decanter fået vinproducenterne til at gå på barrikaderne.
    l’Academie du Vin de France, hvis medlemmer omfatter repræsentanter fra fornemme vinhuse som Domaine de la Romanée-Conti og Domaine de Beaucastel, kritiserer regeringen for at nedgøre vinen – en af hjørnestenene i franske kultur. De grove reklamer har ingen berettigelse, mener foreningen, da det jo kun er umådeholdent drikkeri, der skader. Et moderat forbrug er, som enhver ved, sundt for helbredet.
    Også Cercle du Rive Droite, en forening af 100 vinproducenter i Bordeaux, er oprørte og forsøger nu ad rettens vej at sætte en stopper for "de halvvidenskabelige reklamer, der kun har til formål at skræmme forbrugerne".
.........
>36/05
...................
Faldende priser i Beaune
Det har altid været sådan, at priserne på den årlige vinauktion på Beaunes gamle hospital mere eller mindre bestemmer prisen på al god bourgogne. Hvis dette stadig holder stik, vil priserne falde.
Under auktionen i sidste weekend på Hospices de Beaune faldt priserne på rødvinene med 33% i forhold til sidste år, mens hvidvinspriserne faldt 21%.
Sidste år kom der 3,41 millioner euro i kassen, i år kun 3.036.990 mio euro (22,6 mio dkr.). I alt blev der solgt 718 fade.
Ifølge Decanter kunne man opfatte stemningen under auktionen som trykket – især ved auktionens begyndelse, hvor priserne faldt 40% – men franske vinfolk påpeger, at priserne blot har fundet deres leje. Og prisfaldet betyder ikke, at al bourgogne bliver 20-25% billigere.

En bitter strid
Ifølge Decanter er der udbrudt en bitter strid mellem Hospices de Beaune og en række vinkøbmænd over de lave priser. Man mener, at priserne blev holdt kunstigt nede af en gruppe négocianter. Og måske er der noget om det. I hvert fald mødtes nogle négocianter forud for auktionen og blev enige om, at der skulle sendes et signal til druedyrkerne: Forvent ikke høje priser!
Hvis priserne ikke var kommet ned, ville vinkøbmændene fremover have været nødt til at være meget tilbageholdende med, hvor meget vin de købte af druedyrkerne.
På auktionen er det ifølge traditionen Bourgognes vinkøbmænd, der byder. Men i forbindelse med balladen har formanden for Hospices de Beaune, borgmesteren i Beaune, antydet, at hospitalet måske fremover kunne sælge til alle andre.
– Det ville være det samme som at erklære krig, siger formanden for vinkøbmændene, Louis Fabrice Latour.

Komplet oversigt over salget
Priserne på vinene fra hospitalets 55 hektar vinmarker steg støt fra 1994 til 2000, hvorefter de er faldet. Eksporten af bourgogne er gået ned – undtagen til Japan, hvor den sidste år steg med 25% i mængde og 32% i værdi.
Eksporten til Storbritannien faldt sidste år med 5% og til Tyskland med 27%, mens det franske hjemmemarked har været nogenlunde stabilt.
De af vore læsere, der har programmet Excel på computeren, kan åbne en komplet oversigt over salget ved at klikke her.
...................
    I kolonne E ses, hvor mange fade der var i hvert parti. I kolonne F ses den opnåede pris i euro pr. fad og i kolonne G den samlede pris for partiet. I de næste to kolonner ses de samme priser i francs - franskmændene har ikke helt vænnet sig af med den gamle møntsort. Endelig viser J navnet på køberen. Der er altid en særlig prestige omkring salget af det første fad, som Moillard-Grivot i Nuits-Saint-Georges løb af med.
...............
43-14/05
...................
Skruelåget vinder frem i England
Ifølge den britiske avis The Telegraph er der skruet op for populariteten, når det gælder skruelåget.
Korkproppen fører stadigvæk, men en online afstemning blandt mere end 1000 britiske vindrikkere viser, at antallet af skruelågsfans er steget fra 7% til 18% i løbet af det sidste år.
Folk er simpelt hen trætte af vine med propsmag, og så er det jo bare så nemt at åbne en flaske med skruelåg.

Smagning tilbageviser noget sludder
Fra korkprop-lejren lyder det, at skruelåg og plasticpropper måske nok dur til vine, der skal drikkes unge, men ikke til kvalitetsvine, der skal ligge og modne i flere år. Her er den luft, der trænger gennem de porøse korkpropper, af allerstørste vigtighed for vinens positive udvikling.
Dette er imidlertid noget sludder, hvis man skal tro den smagning, som vinmagasinet Wine International afholdt for nylig.
Magasinet lod 50 vinkendere blindsmage 40 vine med henholdsvis skruelåg, plasticprop, kapsel og korkprop. Når det gjaldt hele 21 af vinene, foretrak panelet skruelåg. Korkproppen vandt kun i et enkelt tilfælde.
I den forløbne uge meddelte et af de helt store new zealandske vinhuse, Montana Wines, at det fremover udelukkende vil sælge vin med skruelåg. Montana ejes af Allied Domecq.

Markedsføringen af skrueproppen
Blot til orientering for danske vinimportører: På newzealænderen Sue Courtneys webside Wine of the Week findes der en større rapport om markedsføringen af vine med skruelåg. Adressen er www.wineoftheweek.com.
Og i VinAvisens database har vi længe haft liggende den gule seddel, som New Zealand Screwcap Wine Seal Initiative lægger i kasserne med vine med skruelåg. Den kan læses her.
...................
41-40/05
...................

.....
Sassicaias ældste vinmark ligger ved den over 1000 år gamle bondegård Castiglioncello i dramatiske bakker 396 m over havet.
.....

.....
Mario Incisa della Rocchetta tegnede selv stjernen på Sassicaias etiket. Inspirationen til den fandt han i familiens gamle segl.
    Jorden med de mange sten
    Italiens første supertoscaner, Sassicaia, er et barn af nogle gamle adelige familier, der kan føre deres stamtavler tilbage til middelalderen og renæssancen – og et barn af marchese Mario Incisa della Rocchetta, der i 40’rne efter krigen plantede Cabernet Sauvignon på sin kones marker i Bolgheris høje bakker ud til Det Thyrrenske Hav.
    De franske druer hørte slet ikke hjemme i Toscana, men ved vingården Tenuta San Guido fandt marchesen den samme jordbund som i Médoc – på toskansk dialekt betyder Sassicaia ”jorden med de mange sten” – og han mente, at man her måtte kunne lave en stor vin. Til at hjælpe sig lånte han Piero Antinoris stjernevinmager, Giacomo Tachis.

    Med egen DOC-appellation
    Tenuta San Guido er en stor ejendom på 2500 hektar, men kun 75 hektar bruges til vin. Det meste er skov og oliventræer. Her skabtes i 1968 den første årgang af Sassicaia. Den var kun på 5000 flasker, og det var stort set, hvad marchesen og hans familie selv kunne drikke.
    I dag fremstilles der 180.000 flasker Sassicaia om året, og siden 1983 er det sønnen, Nicolo Incisa della Rocchetta, der har stået for vingården. Med stor dygtighed har han plejet vinens berømmelse – så berømt er den, at den i 1994 fik sin egen DOC-appellation, Bolgheri Sassicaia.
...................

.....
Christian Philipson sammen med Sebastiano Rosa, der i dag står for produktionen af Sassicaia.
    Vertikalt igennem Sassicaia
    I fredags skulle vi have mødt Nicolo Incisa della Rocchetta hos Philipson Wine, men han var kommet for sent til flyveren, fordi en af hans heste lige skulle tabe endnu et væddeløb. Hans stedsøn, Sebastiano Rosa, var imidlertid nået frem, og det samme var de fornemme vine.
    Sebastiano førte os igennem en vertikal smagning af Sassicaia fra en fadprøve af 2002-årgangen og hele vejen tilbage til 1995, og smagningen vidnede om, hvor vidunderlig vinen bliver, når den får lov til at ligge i seks-otte år. Vores favorit var således 1998-årgangen, der koster en slik: 1500 kr. – hvis man køber Philipsons sædvanlige tolv flasker.
    Ud over Sassicaia smagte vi også Tenuta San Guidos rødvin Guidalberto, som vi anmeldte allerede i uge 40, samt en ny vin, som Nicolo Incisa della Rocchetta fremstiller på Sardinien.
    I listen nedenfor over ugens smagte vine er der masser af stjerner.
.........
14/05
.
.




.
..
...................
    Sangiovese-druens forfædre afsløret
    Sangiovese er en af Italiens mest berømte druer. Vine som Chianti, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino er fremstillet på netop denne drue. Men hvor druen stammer fra, har hidtil fortabt sig i de vinøse tåger.
    Nu har forskere fra San Michele all'Adige Instituttet via DNA-undersøgelser fundet frem til Sangiovese-druens aner, nemlig druesorterne Ciliegiolo, der frem for alt dyrkes i Toscana, og den mindre kendte Calabrese Montenuovo fra Campania. Sidstnævnte vil forskerne nu tage i nærmere øjesyn.

    Derfor hedder den Sangiovese
    Men hvorfra kommer så navnet på druen Sangiovese? Det er nærliggende at gætte på, at den er opkaldt efter en helgen, der hed Sankt Giovese, men det er et galt gæt.
    Druens navn går tilbage til den romerske oldtid. Man mener, at den oprindelig hed Sanguis Jovis, dvs. Jupiters Blod. Og der er da også noget guddommeligt over druen, når man fx møder den i en god chianti. Jupiter var som bekendt det romerske navn på grækernes overgud, Zeus.
...................
Libre-Champ i stedet for Champagne
Som vi skrev i VinAvisen i uge 41, har den lille schweiziske by Champagne i kantonen Vaud kæmpet for fortsat at have lov til at skrive bynavnet på områdets lokale hvidvine.
Men navnet Champagne er beskyttet. Det er kun det berømte franske distrikt, der må anvende det, og EU har for snart længe siden pålagt de schweiziske vinbønder at fjerne det fra etiketterne.
Ifølge Just Drinks er vinbønderne derfor nu modstræbende begyndt at anvende navnet Libre-Champ på deres årgang 2003, der netop er blevet tappet på flasker.
Foreløbig er der dog kun trykt 30.000 etiketter med det nye navn. De stædige vinbønder kæmper nemlig videre via EU-domstolen i Luxembourg i håb om i sidste ende at få medhold.
...................

14-14
...................
Toscanere i Chile
En række store toscanske vinproducenter har fået interesser i Chile. De har enten opkøbt vinmarker, investeret i vinhuse eller har på anden måde indgået samarbejdsaftaler med chilenske vinproducenter. Det drejer sig blandt andet om:
* Montalcinos Banfi og Chiles Coyam, der har oprettet fælles distribution.
* Chiles Casa Lapostolle, der forhandles af Gaja i Italien.
* Italienske Col d’Orcia, der har investeret i Chiles Maule-distrikt.
* Antinori og Haras de Pirque i Maipo, der er gået sammen om vinen Albis, en supervin på Cabernet og Carmenère.

Tommelfingeren nedad til chilenske vin
Den chilenske regering vil gerne give endnu flere vinproducenter fra Toscana lyst til at investere i Chile. For nylig sendte regeringen derfor en delegation af sted til Italien. Under armene havde deltagerne nogle af Chiles bedste vine – bare for lige at overbevise toscanerne om, hvilket glimrende vinland, de kom fra. Det drejede sig ifølge Decanter blandt andet om Viu Manent, Casa Lapostolle, Siegel, Luis Felipe Edwards og Viñedos Orgánicos Emiliana.
Men der skal åbenbart mere til for at imponere de toskanske vinproducenter. Filippo Ferrari fra vinhuset Le Sorgenti mente blandt andet, at vinene var for kommercielle og ensformige, og at smagen af eg var alt for dominerende. De chilenske flagskibe var efter hans mening slet ikke på bølgelængde med duften og smagen i de italienske vine. Han indrømmede dog, at de havde et stort potentiale.
...................
41-40/05
...................
    Dansk bog om Amarone
    Mikael Lyng kunne ikke finde en bog om Amarone på det danske marked – så han besluttede sig til selv at skrive en.
    Det har han nu gjort. Han har også selv udgivet bogen, så man savner lidt et forlags sikre hånd i redigering og layout, men bortset fra det, er det bestemt en nyttig bog.
    Mikael Lyng har med vinelskerens entusiasme samlet en masse stof om den flotte italienske vin fra Valpolicella-distriktet. Vi får alt at vide om distriktet, historien, metoderne, markerne, druerne, årgangene og de mange producenter. Han har virkelig været ude i alle hjørnerne.
    Bogen er på 146 sider og trykt i farver hele vejen igennem, og den er rigt illustreret. Den er faktisk lidt af en billedbog. Den koster kun 150 kr. og kan købes hos forfatteren, Mikael Lyng, Pæremosevej 29, 2750 Ballerup, e-mail: amaronebog@amaronebog.dk. Se også www.amaronebog.dk.
...................
Savner du en vinbog som julegave?
VinAvisen har efterhånden anmeldt en langt række vinbøger, og alle vore anmeldelser har vi samlet på en særlig side. Den finder du ved at klikke her.
...................
38-38/05
...................
Stakkels Lily Lacoste
Den 97-årige Lily Lacoste er blevet taget rigtig godt ved næsen. Som vi skrev i VinAvisen i uge 50, 2002, solgte hun i 1961 sit slot Château Pétrus til familien Moueix.
Som en del af salgsprisen skulle 1200 flasker vin overføres til hendes kælder på Château Latour à Pomerol, som dengang også var i hendes besiddelse. Men 400 flasker Château Pétrus, verdens dyreste vin, ankom aldrig til slottet. Yderligere forsvundet er også 300 flasker Château Latour à Pomerol, en hel del møbler samt 4 millioner euro (cirka 30 millioner dkr.) fra salget af et af hendes andre slotte, Château La Fleur i Saint-Émilion.

Rådgivere under mistanke
Efter to års politiundersøgelser og efterfølgende retssag lader det til, at der nu endelig kommer skred i sagen. Ifølge Decanter tyder alt på, at skurkene skal findes i inderkredsen omkring Lily Lacoste.
Michel Loulière, hendes tidligere juridiske rådgiver, har for nylig været underkastet langvarige forhør. Det samme gælder afløseren, Michel Chasseuil, der ligeledes er under mistanke. Og det var endda ham, der pudsede politiet på Michel Loulière.
...................
43-17/05
............

...................
Verdens største flaske under hammeren
I VinAvisen uge 34 skrev vi om verdens største vinflaske, Maximus, som er blevet til via et samarbejde mellem det californiske vinhus Beringer og restaurantkæden Morton’s Steakhouse.
Efter en turné rundt til kædens restauranter er den nu blevet solgt på Sotheby’s auktioner i New York for et hammerslag på 55.812 dollars (cirka 313.200 dkr.), og hver en skilling går til et velgørende formål. Køberen er Wine Ventures, en vin- og chokoladeforretning i Tenafly, New Jersey.
Hvis forretningens ejer nogensinde får lyst til at trække flasken op, bør han gøre det til en meget stor fest. Den 137 cm høje flaske rummer nemlig 173 almindelige flasker Beringers Private Reserve Napa Valley, Cabernet Sauvignon 2001 – nok til, at 600 mennesker kan få et par glas hver.

Se, hvordan flasken blev skabt
Hvordan vinen vil udvikle sig i den store flaske, er ikke godt at vide. Jo større en flaske er, desto længere lagringstid. I denne kæmpeflaske vil vinen nærmest stå på stand by.
Men under alle omstændigheder er målet nået for ophavsmændene: De får en ærefuld plads i Guinness Book of Records – lige indtil et andet vinfirma næste år laver en endnu større flaske …
Det er glasværket Kavalier i Tjekkiet, der har bakset med skabelsen af flasken Maximus. De af vore læsere, der har programmet Quicktime på computeren, vil kunne se en film om, hvordan flasken er blevet mundblæst af de dygtige glasmagere. Klik her:
...................
46-49 + 3
...................
    Stem på det bedste foto
    Vin og mad er temaet for en storstilet international fotokonkurrence, udskrevet af vinavlerforeningen i Beaujolais. Som vi skrev i uge 29, har der allerede været afholdt semifinale – nu gælder det finalen og det bedste billede. Og her kan alle via Internettet være med om budet.
    Ved at klikke sig ind på lauriers.beaujolais.com er der mulighed for at stemme på et af billederne fra de tolv deltagerlande. Og der er nok af smukke billeder at vælge imellem – lige fra finske Juha-Pekka Laakios super minimalistiske billede af en prop til englænderen William Reavells foto af både steg og vinglas.
    Danmark er repræsenteret af Lars Ranek, der blandt andet er kendt som fotograf for Mad & Bolig, Femina og det australske Vogue. Til venstre ses hans bidrag til konkurrencen. Det er skudt med et polaroid-kamera og derefter skannet, og Lars Ranek siger til VinAvisen, at billedet med vilje er lavet blåt og ikke særlig skarpt.

Stadig nedad for Beaujolais
Ifølge Just Drinks er salget af vinene fra Beaujolais stadig på vej nedad. Salget af 2003-årgangen nåede 86 mio euro (640 mio dkr.), men der har været et fald i de opnåede priser, så omsætningen i år bliver efter alt at dømme 15% lavere end sidste år.
...................

05-30/05
...................
    Fra den danske vinmesse i Paris
    Ti minutter før vi sidste søndag sendte VinAvisen ud på nettet, fik vi melding om, at dansk vin – dvs. rødvinen Nordlund fra Dansk VinCenter – nu bliver eksporteret til Frankrig.
    Vi nåede at få nyheden med og kom således før alle de andre store aviser med budskabet om, at Danmark er en vineksporterende nation.
    Eksportaftalen med négociantfirmaet Schröder & Schÿler i Bordeaux blev truffet på Le Salon des Vignerons Danois i Paris, hvor et dusin danske vinbønder udstillede deres vine.
    Vores svenske samarbejdspartnere i Paris, Britt og Per Karlsson fra BKWine, besøgte udstillingen og tog en række billeder, som de nu har lagt ud på nettet – på adressen www.bkwine.com.
    Et af billederne ses til venstre. Det viser dansk-italieneren Erik Banti, der præsenterede sine dejlige vine fra Morellino di Scansano.
...................

...................
Næsen i glasset
Den engelske kunstner Sue Macartney-Snape er en mester ud i karikaturen. I uge 17, uge 18, uge 19 og uge 20, alle i 2003, viste vi fire af hendes tegninger af vindrikkende englændere, trykt i stort format og lige til at ramme ind og hænge op på væggen i vinkælder eller spisestue.
Nu har det britiske kunstforlag SMS Editions udgivet seks nye tryk af bedagede gentlemen, der beskriver duftene i glassene – og duften af gammeldags britisk vinnørderi. Fem af dem er vist herover.
Reproduktionerne, der er signerede af kunstneren, er 40 x 30 cm og koster £40 hos SMS Editions, PO Box 7196, Hook, RG27 8GU, England, tlf.: 00 44 87 05 14 30 66, e-mail: sales@sms-editions.co.uk, website: www.sms-editions.co.uk.
...................
47-50
...................
VinAvisens aktivitetskalender
Vores aktivitetskalender redigeres af Claus Skov Christensen. Claus skal imidlertid på vinrejse til Argentina og Chile i perioden 1. til 28. november, så i dette tidsrum bedes indslag til kalenderen sendt til anker@vinavisen.dk.
....................
...
Den danske vinbranche
* Norton Vinimport A/S er blevet overtaget af tre silkeborgensiske virksomheder, Difrudan A/S, ProConsulting og ML Holding ApS., og flytter fra Horsens til Ørstedsvej 8 i Silkeborg. Ud over vinhandler André Bersang er Preben Madsen ansat som direktør. Preben Madsen vil fremover dele sin tid med direktørjobbet hos Difrudan A/S.
* Holte Vinlager Hørsholm og SA Wineimport har fået agenturet på vinene fra Domaine Louis Chéze i Saint-Joseph i Rhônedalen.
* Fionia Vinimport har fået forhandlingen af vinene fra William Fèvre i Chile.
* BB-Vinimport har optaget importen af vinene fra Les Cretes fra Aosta i Piemonte samt fra Bartolini i Emilia Romagna.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...............
Go' morgen, vin
Tirsdag d. 30. kl. cirka 08.15 er Malene Smith Hertz og Jan Restorff atter i TV2's Go'morgen Danmark, og denne gang har de australsk rødvin i glassene.
...............
19-50
.............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
.
    Kenneth Helledie Quistgaard (f. 1970) er i ordets bogstaveligste forstand vokset op med stoffer. I den jyske by Aabybro drev hans forældre nemlig et større firma med metervarer af enhver art.
    Det var nærmest en selvfølge, at Kenneth Quistgaard skulle gå i forældrenes fodspor, og han kom derfor i lære i herreekviperingsafdelingen i Magasin du Nord i Aalborg. Dernæst kaldte jobbet i familievirksomheden.
    En spirende vininteresse fik den 22-årige Kenneth til at forsøge sig med en nebengeschæft ved at sælge lidt vin fra forældrenes forretning. Det blev startskuddet til et karriereskift, og i 1995 kunne han slå dørene op for sin egen vinimport.
    I dag har U & Wine, hvor der frem for alt satses på italienske kvalitetsvine, tilknyttet 40 vinsælgere, der til sammen dækker hele Danmark. Og forretningen har stadigvæk vokseværk. For et par måneder siden overtog Kenneth Quistgaard firmaet Wineevent, der til næste år bliver rammen om en masse landsdækkende arrangementer lige fra vinrejser ud i det italienske til vinsmagninger med Tim Vollerslev og Anders Lund Madsen.
    Når Kenneth Quistgaard ikke er at finde i sin forretning, er han som regel i Italien på jagt efter nye producenter – eller måske i Norge, hvor hans bedre halvdel, Kjersti Wien, kommer fra. Hun må dog dele hans hjerte med et helt fodboldhold, nemlig Manchester United, som ægtefællen i snart 25 år har fulgt i med- og modgang på tv og live i England. Sejrene er sikkert blevet fejret med god italiensk vin.
    Adresse: U & Wine, Fristrupvej 1, 9440 Aabybro, tlf.: 98 24 24 01, fax: 98 24 24 03, mobil: 26 30 24 01, e-mail: direct@u-and-wine.dk, www.u-and-wine.dk.

..............
28-01
....................
    Ugens vinøse billede
    Da familien Stoustrup fra Hovborg var på ferie i Italien, besøgte de vinbonden Luigi Brunelli i Valpolicella-byen San Pietro in Cariano.
    Henrik Stoustrup og hans kone har kendt Brunelli igennem flere år, idet Hovborg Kro, hvor de begge arbejder, importerer flere af hans vine.
    – Under besøget oplevede vi noget, der overraskede os, skriver Henrik Stoustrup. – Brunelli flækkede sine vinstokke med en skarp kniv og satte en sten i revnen som en slags kile.
    – Det lyder utroligt, men det var faktisk for at redde vinstokkene fra tørke og død. Nogle vinstokke bliver angrebet af en svamp i selve stammen, hvis det har været for fugtigt i vejret, og svampen suger det meste af den smule regn, druerne skulle have haft.
    – Når man flækker vinstokken, får svampen ikke vand nok og tørrer ud, og på den måde hjælper man vinstokken til at bekæmpe svampen uden brug af sprøjtemidler.
    - Næsten samtlige vinplanter, hvorpå denne ældgamle metode bliver brugt, overlever, og uden indgrebet vil druerne ikke blive til noget, og planten ville senere dø.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..............
48-49
...................
Franske druer på italiensk jord
I sidste uge skrev vi om de fremragende hvidvine fra Villa Russiz i det italienske Friuli, og i den forbindelse nævnte vi, at de franske druer allerede i 1869 kom til Friuli.
– De var der faktisk længe før 1869, indvender Carlo Merolli. – I 1747 skrev Ludovico Bertoli en bog om "Le vigne ed il vino di Borgogna i Friuli" – hvori han altså nævner vinen fra Bourgogne (Borgogna). Og i planteskolernes vinkataloger, udgivet i 1823 i Friuli, nævnes hele 53 franske druer.
– Cabernet Sauvignon og Merlot kan spores i Friuli siden slutning af 1600-tallet, og formodentlig var Cabernet kendt i Italien allerede i middelalderen under navnet Uva Francesca – fransk drue.
Tak til Carlo Merolli – så blev vi så meget klogere.
................
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Må man komme vand i vinen?
I en udtalelse i VinAvisen uge 47 vedrørende svindelsagen i Bourgogne fortalte vinmanden Robert Drouhin, at man i USA gerne må komme vand i vinen. Kan det virkelig være rigtigt? spørger Anders Nielsen i Esbjerg.
Ja, det er faktisk rigtigt. Det er ellers ikke noget, man taler om – det kan så let misforstås – men i USA er det lovligt under visse betingelser, og det kan være en god metode til at forvandle en god vin til en stor vin.
Brugen af teknikken, der kaldes "watering back", er en reaktion på den voksende tilbøjelighed til at lave alt for muskuløse vine. Man opnår intensitet på bekostning af elegance og finesse.
At lade druerne hænge til fuld modning for at opnå en fyldig aroma er i orden. Problemet er bare, at vinen samtidig bliver for alkoholisk og ude af balance. Dette modvirker man med lidt vand, så alkoholprocenten mindskes, og man bliver i stand til at smage vinen.
I Frankrig har teknikken været forbudt siden 1907, og den er i dag forbudt i alle lande, der er medlem af Office International de la Vigne et du Vin (OVI). Den bliver betragtet som svindel, fordi man sælger vand til prisen på vin. Men der kan altså være fornuft i at bruge den.
Faktisk kan lidt vand i vinen sammenlignes med tilsætningen af sukker for at hæve alkoholprocenten – bare med modsat fortegn.
.......
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

...................
>27/05
...................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 38 vine. Heraf var der 30, som fik mere end to stjerner, og hele 14 fik fem stjerner. Tre vine led af propsyge.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...................
Smagningen af vinene fra Tenuta San Guido (Sassicaia)


Guidalberto, Tenuta San Guido, Toscana IGT, Italien 2002
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig åben rødvin med en fyldig duft af bær og blommer. Den smager intens af mørke bær med en anelse lakrids i eftersmagen. Vinen fås også i årgang 2001, som vi har anmeldt i VinAvisen i uge 40.


Barrua, Agricola Punica, Sardinien IGT, Italien 2002
199,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En ny rødvin fra vinhuset Tenuta San Guido. Vinen er meget harmonisk med duft og smag af koncentreret hyldebærsaft og mandel.


Sassicaia, Tenuta San Guido, Bolgheri Sassicaia, Italien 2001
699,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er stald over duften i denne dejlige rødvin og masser af solbær og sødme i smagen. Vinen bør ligge i nogle år, før den nydes til fx en god kalvebøf.


Sassicaia, Tenuta San Guido, Bolgheri Sassicaia, Italien 2000
799,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En fuldblods rødvin, der vrinsker med al sin intense duft af læder og stald. Smagen er lang og fuld af bær samt strejf af syrlig blomme og anis.


Sassicaia, Tenuta San Guido, Bolgheri Sassicaia, Italien 1999
999,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Kaffe, sort peber og en anelse syrlig blomme går op i en højere enhed i denne dejlige rødvin, der har en lang og blød eftersmag. Den er vellagret og drikkemoden, men har stadigvæk masser af muskler at spille med.


Sassicaia, Tenuta San Guido, Bolgheri Sassicaia, Italien 1998
1500 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En fuldendt rødvin med en sødmefuld duft og smag af friske solbær, brombær og mandel samt et pift af krydderurter i eftersmagen. Dyr, men noget så dejlig og lige til at drikke her og nu.


Sassicaia, Tenuta San Guido, Bolgheri Sassicaia, Italien 1997
1500 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin, hvor en vifte af smagselementer stadigvæk lever deres eget liv, og hvor tanninerne endnu er lidt for rå. En anelse lakrids præger eftersmagen. Vinen bør ligge i endnu fem-seks år, før den nydes.


Sassicaia, Tenuta San Guido, Bolgheri Sassicaia, Italien 1995
1500 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En fløjlsblød vin med vellagrede afrundede tanniner. Eftersmagen fader lidt ud, og det er lige før, vinen har toppet. Et lille mineralsk bid virker dog forfriskende. Drik den nu, før det er for sent.




Smagning af ugens øvrige vine
Hvidvine


Aurora Reserva, Chardonnay, Serra Caúcha, Vinho Fino Branco Seco, Brasilien 2004
75 kr., Glud Vin
Denne dejlige hvidvin, der stammer fra Brasiliens største vinproducent, Aurora, er tør og fyldig med en snert af sherry i eftersmagen. En vin, der på forfriskende vis bryder med den lidt tungere Chardonnay-stil fra de oversøiske vinlande. Nyd den til retter med fisk og skaldyr.


Terre di Ginestra, Catarratto, Sicilien IGT, Italien 2003
75 kr., Amka
En virkelig dejlig og lidt anderledes hvidvin med toner af muskat. Den er lavet på druen Catarratto (hvis navn lyder som Kat og Rotte). Det er en speciel drue for den vestlige del af Sicilien, hvor den spiller en stor rolle i fremstillingen af hedvinen Marsala.


Nederburg, Chenin Blanc / Chardonnay, Nederburg Wines, Paarl, Sydafrika 2004
49,95 kr., Amka
En dejlig let og frisk hvidvin med udpræget smag af lime og andre citrusfrugter. Den vil egne sig glimrende til en frokost, hvor menuen står på skaldyr og fisk.


Beringer, Stone Cellars, Chardonnay, Californien 2002
69,95 kr., Det franske Vinlager; i denne uge (uge 49) på tilbud: 2 flasker for 100 kr., SuperBest
Fadlagret hvidvin med kraftig duft og en ret fed smag. Attraktiv til tilbudsprisen.


Pere Ventura, Chardonnay, Penedès, Spanien 2003
50 kr., Herning Vin Import
En let og alligevel ret fed hvidvin med duft og smag af fersken. Meget rimelig pris.




Rødvine


Ca’ Lojera, Merlot, Garda, Italien 2002
79 kr., Vinotek a Fynnis
Dejlig saftig rødvin med ren frugt og fin sødme – en rigtig glad italiener-vin.


El Vínculo, La Mancha, Spanien 2001
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En stor og flot rødvin med fyldig og kompleks smag. Brug den til en lidt kraftig kødret eller nogle gode oste.


Ventisquero, Reserva, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2002
84 kr., New World Vinimport
Rødvin med en kraftig, lidt herbal duft og en meget flot, mættende smag fuld af spændende nuancer – sorte bær, nelliker, læder, vanille, chokolade, integreret træ … God til julemaden. Rimelig pris.


Monasterio de Tentudia, Cosecha, Selección Roble, Vino de la Tierra de Extremadura, Spanien 2002
55 kr., Herning Vin Import
En blød og let rødvin med masser af druemost og undertoner af kaffe. Druesorten Tempranillo giver vinen et strejf af krydderurter.


Fernández de Piérola, Reserva, Rioja, Spanien 1998
89,95 kr. ved 12 flasker, Vindall's Vinimport
En rødvin, der lover meget med duften – og holder det i smagen. Den har denne herlige klassiske Rioja-smag med rosiner, krydderi og fine fadtoner. En vin i balance og helt i top.


Yering Station, Shiraz, Yarra Valley 2000
152 kr., Laudrup Vinimport
Skovbund, svampe, skyggen under bregner – en mørk duft. Smagepanelets medlemmer blev helt poetiske med denne prægtige rødvin i glassene. Fantastisk flot vin.


Marlena, Chianti Classico, Italien 2001
69,95 kr., Amka
Denne rødvin kommer fra den danskejede toskanske vingård Colle ai Lecci i San Gusme (der blandt andet udlejer ferielejligheder). Vinen er både moden, blød og saftig – en rigtig chianti med alle chianti’ens dyder. Fortræffelig til mad. Den skal drikkes nu.


Cisplatino, Tannat / Merlot, Río de la Plata, Uruguay 2003
59 kr., Glud Vin
En dejlig rødvin med god frugt. God som hverdagsvin.


Cellier des Dauphins, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
44,95 kr., Det franske Vinlager; i denne uge (uge 49) på tilbud: 3 flasker for 100 kr., SuperBest
Pæn hakkebøffe-rødvin i en ganske flot flaske. Tilbudsprisen er virkelig attraktiv og fire stjerner værd.


Il Nebbio, Pio Cesare, Langhe, Italien 2003
130 kr., Fionia Vinimport
Rødvin med en lidt kødfuld, animalsk duft og en dejlig, blød smag. En rigtig god vin til mange kødretter og oste. Helt billig er den ikke.


Promessa, Rosso Salento, Italien 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en kompleks og inviterende duft og en frugtagtig blød smag med toner af nelliker. Vinen fås også i en 3 liters boks til 139,95 ved 4 stk. Det svarer til 35 kr. pr. helflaske. Til prisen en god vin.


Frankland Estate, Rivermist Vineyards, Shiraz, Western Australia 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ganske flot rødvin med en intens frugtsmag og toner af mørke bær og chokolade.


Fernández de Piérola, Crianza, Rioja DOC, Spanien 2000
55 kr. ved 12 flasker, Vindall's Vinimport
En frisk og let krydret rødvin med et lille bittert bid i eftersmagen. En god hverdagsvin, der vil egne sig glimrende til pastaretter.


La Macolina, Sangiovese di Romagna Superiore, Italien 2003
79 kr., Fionia Vinimport
En let, enkel og meget saftig rødvin – en rigtig italiener, som man med fornøjelse vil drikke til charcuteri og pasta. Men prisen løber i forvejen for kvaliteten.


Château Jeanguillon, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2002
59 kr., Fionia Vinimport
Pæn, let og typisk Bordeaux-rødvin med 12% alkohol.


Ribera del Riansares, Cencibel, La Mancha, Spanien 2003
49 kr., 45 kr. ved 12 flasker, Liber Vin
Frugtagtig og fyldig rødvin af pæn kvalitet.


Valmy, Dubordieu Lange, Côtes de Castillon, Frankrig 2000
125 kr., Fionia Vinimport
En ret let Bordeaux-rødvin til en ikke helt så let pris.


Serenata, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien (uden årgang)
39,95 kr., Philipson Wine
En enkel og ligefrem rødvin med en anelse lakrids i eftersmagen. Vil egne sig glimrende til pastaretter.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Felsina, Chianti Classico, Italien 2001Rødvin85,15 kr.Carlo Merolli
.
B.T.
Diane de Belgrave, Haut-Médoc, Frankrig 2002Rødvin59 kr.Føtex
.
ErhvervsBladet
Santa Digna, Miguel Torres, Cabernet Sauvignon, Chile 2002Rødvin56,95 kr.Bacardi-Martini
.
Frederiksborg Amts Avis
San Cosma, Chianti Classico Riserva, Italien 2000Rødvin99,95 kr.Amka
Marlena, Chianti Classico, Italien 2001Rødvin69,95 kr.Amka
Granite, Syrah, Cuvée de Canard, Frankrig 2003Rødvin79,75 kr.H.J. Hansen
Haselgrove, Sovereign, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Australia 2004Rødvin69,75 kr.H.J. Hansen
.
Information
Château Grande Cassagne, Les Rameaux, Costières de Nîmes, Frankrig 2001Rødvin59 kr.A Vinstouw
.
Penge & Privatøkonomi
Masseria Don Nicola, Zinfandel, Puglia, Italien 2002Rødvin57,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.