Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51, 2004


...
Vin-aktuelt i uge 51
13. december - 19. december 2004
........................

VinAvisen uge 48VinAvisen uge 49VinAvisen uge 50
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


51-52
..................
Her ligger den sidste vinmager
I onsdags oplevede Frankrig store demonstrationer fra landets kriseramte vinbønder. Den franske vinindustri, der beskæftiger 500.000 mennesker, er ramt af overproduktion, faldende eksport, ændrede drikkevaner på hjemmemarkedet, restriktioner imod reklame og regeringens aggressive kampagne imod misbrug af alkohol. Der var derfor demonstrationer i store vinbyer som Bordeaux, Avignon, Mâcon, Angers, Nantes, Blois og Tours (men ikke i Champagne og Alsace).
Alene i Bordeaux var der 6000 vrede og frustrerede demonstranter med sorte armbind, og de marcherede under skilte med slogans som ”De ønsker vinens død” – ”Ja til mådehold, nej til forbud” – ”Intet sundt liv uden vin” – ”Vi er ikke dem, der forgifter”.
I Avignon fulgte vinbønderne efter en kiste med et skilt: ”Her ligger den sidste vinmager”.
Demonstranterne forlangte, at staten støtter yngre vinbønder i knibe med 10.000 euro, og at man hjælper ældre vinbønder med at gå på pension.
Frankrigs nye landbrugsminister, Dominique Bussereau, lovede at mødes med repræsentanter fra vinindustrien i denne uge.

Øget australsk eksport
Ifølge den australske avis The Age går det stadig op-op-op for landets vineksport. Inden for årets første ni måneder har Australien eksporteret 624,2 millioner liter vin til en værdi af 2,6 milliarder AUS-dollars (cirka 11 milliarder dkr.).
Dette svarer til en stigning på 16,7% i mængde, men da eksporten især omfatter billigere vine, der ofte er omfattet af promotion eller discount, var stigningen i værdi kun 8,8%.
..................
51-52
..................
Fransk vins dilemma
Claire Faverdin fra den franske Ecole de Guerre Economique har analyseret fransk vins dilemma i forhold til australsk vin. Her er et par stikord:
Australsk vins succes er resultatet af en veritabel strategi med henblik på at erobre markedet. I 1970’erne producerede australierne kun billige vine og eksporterede blot få procent af dem. Men siden 1996 har de haft en plan, "Strategi 2025" – som amerikanerne i øvrigt har kopieret med deres "Wine Vision 2020". Heri er der nedlagt klare mål og nøje analyser af markedet, hvilke ressourcer, der skal sættes ind med hensyn til research og marketing, samt samarbejdet med regeringen for at nå målet (beskatning, diverse støtte osv.).

For langsom til at reagere
Over for denne udfordring har Frankrig været for langsom til at reagere – til trods for advarende rapporter allerede for ti år siden.
Den franske vinverden er splittet i et hav af interesser, appellationer, love og lobbyer, mens man i Australien arbejder på nationalt niveau.
I Australien bruger man ressourcerne (de store sammenhængende vinmarker) på år efter år at producere vine af konsistent kvalitet, idet lovgivningen gør det muligt at blande druer fra forskellige regioner. Dette er forbudt i Frankrig.
Frankrig tænker i terroir, Australien i druenavne, der er nemmere at markedsføre.

Frankrig bør indføre strategier
Verdens forbrug af vin forsætter med at vokse, og det er vigtigt for Frankrig at være med i denne udvikling.
Men fremtiden vil samtidig se en ændring i forbrugsmønsteret, hvor ældre forbrugere med et godt kendskab til fransk vin afløses af nye unge generationer, der ved mindre om vin, og som går efter ”eksotiske” vine.
Fremtiden indebærer også åbningen af nye markeder, især i Kina, hvor Frankrig ser store muligheder – men nemt glemmer, at Australien allerede har et godt fodfæste i landet, og at de kinesiske producenter selv stiler mod at konkurrere på kvalitet. Hvilket i øvrigt ofte sker med fransk know how.
Fransk vin bør lynhurtigt stille alvorlige spørgsmål til sin organisation og indføre strategier for eksport og kvalitet. Endvidere bør Frankrig revidere hele sit kompleks af vinlove, konkluderer Claire Faverdin.
.........

14-14
..................
Dom i Chanson-sagen
Vi har løbende fulgt retssagen om de to brødre François og Philippe Marion og deres famøse salg af Bourgogne-vinhuset Chanson Père & Fils til champagnehuset Bollinger. Med i købet fik det intetanende champagnehus 727.500 forfalskede AOC vine, der var blevet blandet op med billig vin fra Languedoc og Spanien. Man regner med, at svindelen har stået på igennem et par år.
I retssalen har der udspillet sig et drama for åbent tæppe. Nu er det slut, og Marion-brødrene har fået deres dom: Et års betinget fængsel samt en bøde på 40.000 euro (cirka 297.248 dkr.).
Derudover skal brødrene ifølge Decanter betale bøder til en række forskellige vinorganisationer – blandt andet én på 41.000 euro (cirka 304.679 dkr.) til INAO.
Chansons kældermester, Marc Cugney, der blandede vinene efter ordre fra brødrene, hænger dog også på en del af sidstnævnte bøde.
Etienne Bizot, der er direktør hos Bollinger og selv var kommet i fedtefadet som aftager af de forfalskede flasker, blev frikendt.

Gode gamle resveratrol
Nu kan forskere på Ohio State University føje endnu en sten til det tårn af gode egenskaber, der er forbundet med stoffet resveratrol i de blå druer og dermed i rødvin.
Sygdommen cardiac fibrose skader hjertevævet og kan i sidste ende føre til, at hjertets evne til at pumpe blodet rundt forringes betydeligt. Men via forsøg med hjertecellerne hos rotter har de amerikanske forskere fundet frem til, at resveratrol forhindrer udviklingen af cardiac fibrose.
Når det gælder mennesker, skulle ét til to glas rødvin om dagen være nok til at opnå den gode effekt.
.........
41-40/05
..................
    To moderne metoder
    Gør din tank til en barrique, lyder det i en annonce i et chilensk fagblad. Ingen grund til at bruge træfade. Lad blot vinen blive liggende i ståltanken, og tilfør den kunstig udvikling og træsmag.
    Udviklingen kan klares gennem mikrooxidering, en teknik, der blev taget i brug allerede i 1990 i det franske Madiran, og som efterligner den moderate iltning, der udvikler vinen i et træfad.
    Behandlingen sker ved hjælp af ganske små mængder ilt, der tilføres gennem en keramisk membran, blot nogle få milliliter ilt pr. liter vin pr. måned.
    På den måde får vinen en bedre fylde, farven bliver mere stabil, og en herbal aroma forsvinder. Kompleksitet og aroma udvikles, tanninerne bliver blødere og eftersmagen længere.

    < Mikrooxideringen kan naturligvis også gennemføres i barriques. Her sker det med apparatet "O2Mate" fra Wine Network.
..................


    Træsmag med egestave
    Vi har tidligere fortalt, hvordan man kan tilføre vinen smag af fadlagring ved at komme træspåner eller -stave ned i ståltankene.
    Det kan gøres på forskellig vis. Blandt andet har man konstrueret et stativ, der kan tilpasses enhver tank, og som holder stavene fast i lodret stilling, så vinen kan bevæge sig op og ned i tanken. Her kan vinmageren selv afgøre, om han vil lagre vinen på egetræ af fransk, amerikansk, ungarsk eller anden nationalitet, ligesom han kan sætte få eller mange stave i stativet. Til venstre ses stativet "Interstave" fra det spanske firma Tonelería Nacional.
    En anden metode til brug i træfade, der måske efterhånden er blevet lidt gamle og trætte, er "Zig-Zag" stavene – en række stave, der er hængslede i en lang række, og som man kan stikke ned i fadet gennem dets spunshul (nederste billede, også fra Tonelería Nacional).
    75% af alle middelstore wineries i USA bruger både mikrooxidering og træstave.
..................

...
Her ses to firkantede barriques fra de korte ender. Boksen er 53 cm bred, 66 cm høj og 112 cm lang.
    Den firkantede barrique
    Mens vi nu er så godt i gang med at fortælle om fade og egetræ, må vi også afsløre den sensationelle nyhed: Den firkantede barrique.
    Den er fremstillet af det schweiziske firma Cybox og er blevet testet af 50 vinmagere igennem en årrække. Rumfanget er nøjagtigt som i en traditionel barrique: 225 liter.
    Fordelen ved det noget uromantiske vinfad er, at det kun optager en tredjedel så meget plads som en rund og buttet barrique. En fordel, hvis pladsen er kneben i vinkælderen – og det er den mange steder.
.........
38-38/05
.........
Ny appellation i Graves
INAO (Institut National des Appellations d’Origine), der administrerer de franske appellations-regler, har foreslået, at Bordeaux-distriktet Graves får en helt ny klassificering. Hvis den bliver til noget, skal den omfatte såvel den sydlige del af distriktet – det område, der i dag har klassifikationen Graves – som den nordlige del, der hedder Pessac-Léognan.
Ifølge vores samarbejdspartner i Paris, BKWine, skulle den nye klassificering, ligesom i Saint-Émilion, tages op til revision med regelmæssige mellemrum.
Fra Graves lyder der blandede røster. Hos de slotte, der ikke har nogen som helst klassifikation, vækker ideen selvsagt begejstring, mens de producenter, der er højt klassificerede og ligger i den "finere" appellation Pessac-Léognan, ikke ligefrem jubler.

Freixenet køber sig ind i Rioja
10 millioner euro (cirka 74,4 millioner dkr.) er, hvad den store Cava-producent Freixenet har måttet lægge på bordet for at købe Bodegas Santamaría López i Rioja Alavesa.
Vinhuset har ifølge det engelske vinblad Harpers to mærker at byde på, Angel Santa María og Solar Viejo. Med i købet følger desuden en vinkælder med 4800 fade. Freixenet regner dog med at skulle investere yderligere i den nyerhvervede ejendom.
..................
    Forenet under den sorte hane
    I atten år har italienske Chianti Classico haft to vinkonsortier, Vino Chianti Classico og Marchio Storico. Nu har de besluttet sig til at gå sammen og kæmpe for distriktets sag under seglet med Gallo Nero – den sorte hane.
    I Chianti Classico-området er der over 900 producenter med tilsammen 7000 hektar vinmarker i de to provinser Firenze og Siena.
.........
43-17/05
..................
Sydafrikanske vinmagere afsløret
Som nævnt i VinAvisen i sidste uge har der været mistanke om, at visse vinproducenter i Sydafrika har blandet ulovlige smagsstoffer i vine fremstillet på druen Sauvignon Blanc.
Det sydafrikanske Wine & Spirit Board har været fremme med luppen og har fundet frem til en enkelt vinproducent, der har svindlet med de ædle dråber. Og, meget pinligt: Det drejer sig om KWV – en af sværvægterne i den sydafrikanske vinindustri.
To vinmagere, Gideon Theron og Ian Nieuwoudt, blev afsløret, da de – i modsætning til de fem øvrige vinmagere hos KWV – nægtede at underkaste sig en løgnedetektor-test.

Et af Sydafrikas flagskibe
Det lader til, at de to vinmagere har arbejdet uafhængigt af hinanden. Den ene har anvendt en ekstrakt af grønne pebere, mens den anden har brugt et syntetisk smagsstof.
Det er gået ud over KWV’s Reserve Sauvignon Blanc 2003 og 2004 og Laborie Estate Sauvignon Blanc 2004.
Sidstnævnte er et af Sydafrikas vinøse flagskibe, og for KWV’s Reserve 2003 vandt Ian Nieuwoudt sidste år en guldmedalje.

Vinen gravet ned i jorden
I torsdags blev en masse flasker og tanke tømt og 56.000 liter vin gravet ned i jorden ved en kemisk destruktionsanstalt. Hele operationen kostede KWV omkring 1 million Rand (cirka 960.000 dkr.).
Vinen har ikke på nogen måde været giftig, kun ulovlig, og mange vinelskere har udtalt, at de ikke har særlig meget imod lidt grøn peber. En enkelt skrev, at han kendte en hel del mennesker, der nok kunne hjælpe med at komme af med vinen på en bedre måde.
I en 45.000 liter tank var der kun kommet cirka en teskefuld peberekstrakt, men altså nok til, at det kunne spores.

Ko-operatieve Wijnbouwers
Bogstaverne KWV står for Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Beperkt, og det har i det meste af 1900-tallet været verdens største kooperativ.
Det blev stiftet i 1918, da bønderne havde svært ved at sælge deres vin. Ældre folk i Stellenbosch husker stadig, at de støvede gader hver dag blev hældt over med vin, der ikke kunne sælges.
Bønderne gik sammen for at kontrollere markedet og priserne - og sætte en stopper for overproduktionen.
I 2002 splittede man kooperativet op i to dele, henholdsvis et aktieselskab, KWV Limited, og et kooperativ, Wijngaard Ko-operative. Det gjorde man for bedre at kunne tage konkurrencen op på eksportmarkederne. Og tidligere i år blev 25,1% af KWV Limited solgt til et konsortium, der består af sorte folk.
I Sydafrika er det stort set kun hvide, der står i spidsen for landets vinproduktion, så der var tale om en epokegørende handel.
...................

05-30/05
..................
Rekordsalg af Romanée-Conti
I sidste uge skrev vi om den store samling af Romanée-Conti vine, der kom under hammeren hos auktionshuset Zachy i New York. Det var flasker i alle størrelser fra normal og op til Jéroboam.
Ved redaktionens slutning havde vi endnu ikke det endelige resultat af salget. Det har vi nu:
I alt indbragte auktionen 4.771.393 dollars (cirka 26,6 millioner dkr.). Til højre ses de ti top-sællerter.
    .....
    * En komplet samling Romanée-Conti 1999 (den bedste årgang siden 1990), i alle størrelser, alle flasker med nummer 1 på etiketten, 211.500 dollars (cirka 1,2 million dkr.).
    * Et parti af samtlige domænets vine i årgang 2000 i Jéroboams, 29.375 dollars (cirka 164.000 dkr.).
    * Et komplet sæt af domænets vine i årgang 2001 i Jéroboams, alle med nummer 1 på etiketterne, 58.750 dollars (cirka 328.000 dkr).
    * 6 Magnumflasker Vosne Romanée, Cros Parantoux, Henri Jayer 1990, 34.075 dollars (cirka 190.319 dkr.).
    * 1 flaske Methusalem Romanée-Conti 1996, 32.900 dollars (cirka 183.765 dkr.).
    * 12 flasker Montrachet, Domaine de la Romanée-Conti 1989, 32.900 dollars (cirka 183.700 dkr.).
    * 3 flasker Château Lafleur 1947, 32.900 dollars (cirka 186.900 dkr.) Vurderingen lå på 9-13.000 dollars! (50.000-75.000 dkr.).
    * 6 Magnumflasker Romanée-Conti 1995, 32.900 dollars (cirka 286.900 dkr.).
    * 12 flasker Romanée-Conti 1996, 32.900 dollars (cirka 286.900 dkr.).
    * 12 flasker La Tâche 1971, 30.500 dollars (cirka 170.351 dkr.).
    .....
..................
Zarens vin gik til spotpriser
I VinAvisen uge 43 fortalte vi om zar Nikolaj d.2.s vine, som skulle under hammeren hos Sotheby’s i London. Tre gange tidligere har auktionshuset solgt vine fra den fornemme kælder og ifølge Decanter med stor succes. Forventningerne var derfor høje, da auktionen skulle løbe af stabelen i sidste uge.
Efter sidste hammerslag var skuffelsen dog stor hos både sælger og auktionshus. Trods massiv pressedækning op til seancen blev kun 37% af de mange lots solgt. Auktionen indbragte i alt cirka 1,6 millioner dkr. mod de forventede cirka 5 millioner.
Forklaringen på det dårlige salg kan være, at der var tale om søde vine, hvor interessen normalt ikke er helt så stor.
Højeste hammerslag på 4140 pund (cirka 44.508 dkr.) lød for to flasker vin i Madeira-stil årgang 1913.
...............
19-50
..................
    Så er rejen kommet
    I sidste uge udkom den nye udgave af den italienske vinguide Gambero Rosso (Den røde Reje) – vel at mærke på italiensk. Den engelske version kommer omkring 1. februar.
    Den tykke bog (næsten 1,3 kg) rummer en omtale af 2057 producenter og deres 14.691 vine, der alle er vurderet med og uden glas-symboler. I alt 264 vine har fået de eftertragtede "tre bicchieri" – tre glas – og som i tidligere år har vi lagt listen ud på en særlig side, der kan hentes her.
    Gambero Rosso importeres af Italien Information i Brabrand (tlf.: 86 26 16 66), der sælger den for 278 kr. plus 42 kr. i porto (hvis man ikke selv henter den).
    www.gamberorosso.dk kan man læse om andre udmærkede publikationer fra det italienske guideforlag, blandt andet guiden "Ristoranti d’Italia" – uundværlig, når man vil berejse Italien med kniv og gaffel – samt det engelsksprogede magasin "Gambero Rosso, Wine, Travel, Food", der udkommer fire gange om året.
.........
>27/05
..................

...
Dette bronzekar med låg fra Shang-dynastiet indeholdt risvin med blomster og harpiks samt spor af kamfer, malurt og oliven. Foto: Instituttet for mindesmærker og arkæologi i Henan-provinsen.
    Verdens ældste vin
    I dagevis har forskere fra universitetet i Pennsylvania underkastet seksten gamle potteskår alverdens undersøgelser. Skårene blev for nylig fundet ved udgravninger i den kinesiske provins Henan; de er 9000 år gamle og afslører de ældste rester af vin, der nogensinde er fundet.
    Kinesere har dengang nydt en lidt rå risvin fremstillet af gæret ris, honning og frugt. Men de blev ifølge avisen San Francisco Chronicle dygtigere til at lave vin. I kinesiske rigmænds grave fra Shang-dynastiet, der varede fra 1600-1028 f.Kr., har forskerne nemlig fundet beholdere i bronze med en noget mere sofistikeret risvin.

    Sindssyg af blyforgiftet vin
    Bronze-beholderne var godt forseglede, så vinen har holdt sig, og forskerne har sniffet til dens endnu meget kraftige aroma. Med sin tilsætning af harpiks dufter den hen ad græsk retsina, mens lidt blomster, oliven, kamfer og malurt sætter prikken over i’et.
    Det er selvfølgelig også fristende at smage på den mere end 3000 år gamle vin, men lidt for risikabelt – bronzen er nemlig fuld af bly, som er blevet afgivet til vinen.
    Der er da heller ingen tvivl om, at de gamle kinesere har lidt af blyforgiftning i mere eller mindre udstrakt grad. Det samme har oldtidens romere, der også opbevarede deres vin i bronzekar.
    Nogle forskere mener ligefrem, at den forgiftede vin var medvirkende til, at visse kinesiske og romerske kejsere blev sindssyge.
.........
49-52
..................
Alt andet end rødvin til julemaden
Vor læser Peter Larsen skriver, at han bliver så mismodig, når han ser alle disse dødsdømte forsøg på at matche rødvine til den danske julemiddag. Folk henter den bedste rødvin, de har – og myrder den hensynsløst med julemaden.
Peter Larsen taler om Europas største rødvinsmord, og da de arme flasker jo er forsvarsløse, må han tage til genmæle:
– Prøv noget helt andet til and og rødkål, skriver han. – Drik en stor kraftig grand cru Riesling fra Alsace – evt. en vendage tardive. Glem de oversøisk Riesling; langt de fleste er for bløde og ”venlige”. En stor europæisk Riesling har derimod syren, skelettet, fylden, tyngden – og sødmen, der skal til. Den harmonerer bedre med fed and, søde kartofler og sødsurt tilbehør end nogen som helst rødvin.
– Dekantér hvidvinen som en rødvin, og servér den ved 8 grader i karaflen. Så bliver den hurtigt 12 grader i glasset.
– En anden mulighed er en tysk Spätlese eller Auslese i topkvalitet. Eller hvad med en god Pinot Gris? Eller en god halvsød Champagne – en næsten glemt kunstart? Alt andet end rødvin.
– Endelig er der jo den mulighed at "bande i kirken" og drikke en god øl!
..................
51-52
.........
Go’morgen vin
Nu på onsdag d. 15. december kl. cirka 08.15 er Malene Smith Hertz og Jan Restorff atter i TV2's Go'morgen Danmark, og denne gang er temaet rødvin fra Bordeaux.
....................
...
Den danske vinbranche
* Christian Grønlykke fra Løgismose Vin fyldte forleden 50 år. Vi siger til lykke og bringer nedenfor et portræt af ham i Vinbranchens Blå Bog.
* Atomwine har optaget importen af vine fra Podere Poggio Scalette i Toscana og champagnehuset Gaston Chiquet.
* Fionia Vinimport har fået eneforhandlingen af vinene fra Jacobsdal Estate i Stellenbosch i Sydafrika.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.........
>36/05
..................

...
Lommemodellen består af lille blad, der er monteret i en metalkappe, så det kan foldes ud. Nederst sidder den mystiske metalskive, som dyppes et eller flere sekunder i vinen.
    En vinøs tidsmaskine?
    Af og til kommer der vintilbehør, som straks vækker vores skepsis. Vi tror ikke på, at vin, der sættes ind under pyramider eller stilles på magnetiske bakker, udvikler sig hurtigere. Og vi må tilstå, at vi gik til den nye vinnøgle, Clef du Vin, med samme skepsis:
    Kunne det virkelig passe, at vinen ville udvikle sig med et helt år for hvert sekund, nøglens lille skive af kobberfarvet metal blev dyppet ned i den?

    Måske en lille forskel
    Vi lod det komme an på en prøve under en af ugens smagninger. Hver deltager i smagepanelet fik stillet to glas foran sig med en ret ung rødvin til over 100 kr. I det ene glas havde vinnøglen været neddykket i to sekunder, i det andet var vinen ikke påvirket. Var der en forskel?
    Faktisk mente de fleste, at der var en lille forskel – om end med det forbehold, at det er meget svært at konstatere små forskelle i smag, og at den anden slurk af en vin altid dufter og smager lidt anderledes end den første.

    Kejserens nye klæder?
    Vinnøglen Clef du Vin præsenteres med alle marketing-orglets registre trukket ud – se blot hjemmesiden www.clefduvin.dk. Det lyder alt sammen meget videnskabeligt, men hvordan den lille kobberfarvede skive egentlig virker, får man ikke at vide.
    "Clef du Vin "reorganiserer" vinens molekyler," står der på hjemmesiden. "Intet tabes, intet skabes, alt forandres". Men hvad metallegeringen består af, "kan vi desværre ikke oplyse nærmere, da der er tale om et patenteret produkt med fire internationale registreringer!".
    Er det kejserens nye klæder? Vi kan ikke afgøre det og må nøjes med at fortælle, at den billigste model, lommemodellen, som vi testede, koster 695 kr.
..................
Stor høst i Rioja
Årets høst i det spanske Rioja blev på 470.000 tons druer, hvilket er 20.000 tons mindre end i det historiske rekordår 2000. Vinkomiteen vil dog kun godkende de 390.000 tons under appellationen.
Præcis hvor god høsten var, vil blive offentliggjort i maj-juni, når 100 fagfolk har bedømt de over 4000 prøver, der er blevet taget.
I bedømmelsen af den enkelte årgang arbejder man i Rioja med fem trin: Excellente, Muy Buena (meget god), Buena, Normal og Mediana (middel). I skemaet til højre over de sidste tyve årgange har vi oversat disse benævnelser til stjerner.
På adressen www.clubrioja.com kan man se vurderingen af årgangene helt tilbage til 1928, ligesom spanskkyndige vil kunne læse om de seneste årgange.
1984**1994*****
1985***1995*****
1986***1996****
1987****1997***
1988***1998****
1989***1999***
1900***2000***
1991****2001*****
1992***2002***
1993***2003***
..................
43-14/05
...........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
.
    Christian Grønlykke (f. 1954) er vokset op omgivet af god mad i lange baner. Hans forældre, Lene og Sven Grønlykke, der ejede Løgismose gods, grundlagde et gastronomisk imperium med produkter af høj kvalitet – et imperium, der i dag omfatter virksomhederne Løgismose Mejeri, Summerbird Chocolaterie, Restaurant Kong Hans, Falsled Kro og Løgismose Vin.
    Som ung kastede Christian Grønlykke sig over historiestudiet på universitetet og tjente lommepenge som korrekturlæser på Land og Folk. Men fader Sven var overbevist om, at det var bedre, hvis sønnike tjente sine penge på at handle med vin frem for at læse korrektur på en samfundsomstyrtende avis.
    Det begyndte med et kældersalg et par gange om ugen på Nordre Toldbod i København. Her ligger Løgismose Vin den dag i dag. Selv om vinen fortsat er omdrejningspunktet, omfatter salget nu også convenience food, chokolade, oste og kolonial. Og Christian Grønlykke har bevaret kontakten til en stor del af de producenter, som forældrene i sin tid knyttede til forretningen. Det gælder blandt andet den førende négociant i Beaujolais, Georges Duboeuf.
    Sideløbende med vinforretningen driver Christian Grønlykke også Løgismose Vinklub.
    På grund af sit engagerede arbejde for at udbrede kendskabet til franske vine og delikatesser i Danmark blev han af det franske landbrugsministerium i 2002 udnævnt til Chevalier de l'Ordre du Mérite Agricole.
    Adresse: Løgismose Vin A/S, Nordre Toldbod 16, 1259 København K, tlf.: 33 32 93 32, fax: 33 32 97 32, e-mail: cg@loegismose.dk., www.loegismose.dk.

.........
50-01
..................
    Ugens vinøse billede
    Palle Nielsen var i Alsace under vinhøsten og tog dette billede af Kaysersberg. Med sine mange gamle bindingsværkshuse, kirken, borgen og den lille flod er det en af de kønneste byer på vinvejen igennem Alsace.
    Som mange af byerne dernede, blandt Riquewihr, ligger Kaysersberg klemt inde i en ret snæver dal, der strækker sig op i Vogeserne. Det betyder, at der er rige muligheder for at komme op i vinmarkerne og tage fine billeder ned over byen – hvad Palle Nielsen da også har gjort.
    På torvet i byen står en gammel brønd med en manende indskrift: Drikker du vand til maden? Det vil fryse din mave. Drik med mådehold en gammel og subtil vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.........
41-40/05
................
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
...
.....
Fem af Riedels glas i den såkaldte Sommellier-serie.
    Findes der et specielt glas til hver vin?
    Per Beyer i Slagelse har set programmet ”Mad på 25 minutter” på kanalen TV2 Charlie, og her påstod man, at der findes forskellige vinglas, der er udformet, så man får det optimale ud af den enkelte drue, Merlot, Cabernet osv. Men kan det virkelig passe? spørger Per Beyer.
    Den østrigske glasmager Claus Josef Riedel, der døde i marts i år, har skabt en serie glas, der efter hans mening egner sig til bestemte typer vin – bordeaux, bourgogne, champagne osv. Og der er faktisk noget om snakken. En vin kan smage meget forskelligt alt efter hvilket glas (eller kaffekop), den skænkes i.
    Det er således et faktum, at en vin som (rød) bourgogne – og med den vine som barolo, barbaresco, cru du beaujolais og i det hele taget vine på druer som Pinot Noir, Nebbiolo og Gamay – åbner sig og afgiver deres aroma i et glas med en stor kumme.
    Hvorimod en stor rød grand cru bordeaux præsenterer sig bedre i et mere lukket glas. Det gælder også elegante og delikate vine som brunello og rioja og i det hele taget vine på Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese og Tempranillo.
    Champagne, derimod ... – ingen ville vel skænke den i en stor kumme. Den skal have et slankere glas, hvori man kan nyde boblernes opstigen.
    Riedels glas til grand cru bourgogne, som han designede i 1958, er et af verdens største vinglas. Det rummer 1100 cl, altså mere end en hel flaske vin på 750 cl. Men man skænker naturligvis kun lidt vin i bunden.
    Riedels glas er perfekte. De er udstillet på flere designmuseer – og er vanvittigt dyre.
............
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

..................
14/05
.
.




.
..
...........................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 27 vine. Heraf var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 11 fik fem stjerner. Én vin led af propsyge.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Mousserende vine


Mayerling, Brut, Crémant d’Alsace, Frankrig
79,50 kr., Irma
Denne mousserende hvidvin er brut, men alligevel ikke så tør. Den fylder munden med en meget kraftig mousse og har god frugt, stadige bobler og en frisk syre.


Freixenet, Cordon Negro, Seco, Cava, Spanien
49,95 kr., Consiva
Seco (på fransk sec) betyder tør, men traditionelt betyder det let sødlig, når det gælder mousserende vin. Denne spanske cava smager lidt af hindbær. Boblerne er ret store.




Hvidvine


Fernández de Piérola, Blanco, Rioja, Spanien 2003
55 kr., Vindall's Vinimport
Denne lækre og interessante hvidvin er fadlagret, men træsmagen er fint integreret og meget blød. Rimelig pris.


Gitton Père & Fils, Sancerre, Frankrig 2003
119 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Elegant hvidvin med ren og fyldig frugt, fedme, let krydderi og mineralske toner. En nydelse! Skænk den til en lidt fed fiskeret – eller til et par dusin østers.


Nederburg, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2004
49,95 kr., Amka
Forfriskende hvidvin med en god rank syre.




Rødvine


Fornacina, Rosso di Montalcino, Italien 2002
125 kr., Lago Import
Prægtig rødvin, blød og lækker. Rosso’en er Brunelloens lillebror, men denne her klarer sig nu fint, som den er.


Gran Cuvée de la Viña La Misión, Pinot Noir, Maipo Valley, Chile 2002
89 kr., Fionia Vinimport
Meget dejlig rødvin på den store drue Pinot Noir, der her folder sig flot ud i glasset. Der er frugtfylde og sødme i smagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flere i smagepanelet mente, at den kostede over 100 kr.


Portogreco, Fontanarosa, Basilicata, Italien 2003
109 kr., Glud Vin
Hvor er den skøn, denne rødvin – harmonisk, kompleks, med fyldig frugt og fin sødme med toner af kirsebær.


Estampa, Carmenère / Merlot, Colchagua Valley, Chile 2003
59 kr., Jysk Vin
Den smager virkelig godt, denne rødvin. Den har en blød og varm smag med fyldig frugt, krydderi, hvidt peber og sødme. Glimrende til mad.


Valmaggiore, Nebbiolo d’Alba, Italien 2001
69,95 kr., Amka
Dejlig rødvin på Piemontes store drue, Nebbiolo. Inviterende duft, frugtagtig, fyldig og flot smag. En vin, der er nem at drikke, og som alle vil kunne lide.


Domaine Gachot-Monot, Aux Crots, Nuits-Saint-Georges, Frankrig 2002
165 kr., Fionia Vinimport
Dejlig Bourgogne-rødvin med frisk frugt, god fylde, let sødme og kultiverede procenter (12,5%). Hverken for meget eg eller for meget alkohol.


Il Molosso, Fontanarosa, Basilicata, Italien 2003
79 kr., Glud Vin
En virkelig interessant rødvin på den store italienske drue Sangiovese. Den har en blød, fyldig og frugtagtig smag med toner af kirsebær.


Le Berne, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2001
112 kr., Fiasco-Vine
Herlig rødvin med en varm og rund frugtsmag og indtagende sødme. Fortræffelig til lettere kødretter og fine oste.


La Misión, Pinot Noir, Maipo Valley, Chile 2004
56 kr., Fionia Vinimport
Glimrende rødvin på den store Bourgogne-drue – sådan var der mange bourgogner, der burde smage. At den har 14% alkohol generer overhovedet ikke. Prisen er yderst rimelig.


Saint Saturnin, Domaine de l’Arnet, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
65 kr., Lago Import
Fløjlsblød og meget dejlig rødvin med krydderi, frugt og sødme. Nem at drikke.


Estampa, Gold Assemblage, Colchagua Valley, Chile 2003
96 kr., Jysk Vin
Assemblage betyder blanding, og i denne fadlagrede rødvins-blanding er der 55% af druen Carmenère. Det er en ganske flot vin med kraftig frugt, toner af læder, krydderi og en lidt markant alkohol. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Canale Black River, Reserve, Merlot, Rio Negro Valley, Patagonien, Argentina 2001
147 kr., New World Vinimport
Denne rødvin er skabt af den navnkundige dansker Hans Vinding-Diers. Det er en flot bamse-rødvin med muskuløs frugt og alkoholisk sødme, og den kræver mad med lige så mange muskler. Helt billig er den ikke.


Château Lafleur Naujan, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001
55 kr., Fionia Vinimport
En rigtig pæn og venlig bordeaux med god frugtfylde og en charmerende sødme.


Pettirosso, Barbera, Piemonte, Italien 2003
39,95 kr., Amka
En let og saftig rødvin, ukompliceret, men nem at drikke og rigtig rar. En udpræget madvin. Prisen er yderst rimelig.


La Misión, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2003
56 kr., Fionia Vinimport
Blid og blød, men også fyldig rødvin med et godt billede af den gode Cabernet-drue. I slutningen et lille bittert bid, der klæder mad.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
A Mano, Puglia IGT, Italien 2001Rødvin59,95 kr. (v 12)Philipson Wine
Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 2001Rødvin99,95 kr.SuperBest m.v.
.
Børsen
Krug, Clos du Mesnil, Champagne, Frankrig MousserendeIkke opgivetMaxxium Danmark
.
Ekstra Bladet
'Clos du Mont Olivet, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2000Rødvin159 kr.Jysk Vin
Ruffino, Chianti Classico Riserva, Italien 1999Rødvin199 kr.Hans Just
Joseph Roty, Cuvée de Pressonnier, Bourgogne, Frankrig 2000Rødvin128 kr.KB Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Estampa, Basic-line, Syrah/Merlot, Chile, 2003Rødvin59 kr.Jysk Vin
Estampa, Gold Assemblage, Syrah, Chile 2003Rødvin96 kr.Jysk Vin
Castello Banfi, Centine, Toscana IGT, Italien 2002Rødvin59,95 kr.Amka
.
Hjemmet
Georges Duboeuf, Beaujolais-Villages, Frankrig 2002Rødvin39 kr.Netto
.
Nordjyske Stiftstidende
Georges Duboeuf, Juliénas, Frankrig 2002Rødvin80 kr.Bilka og Føtex
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.