Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2004



Vin-aktuelt i uge 52
20. december - 26. december 2004
........................

VinAvisen uge 49VinAvisen uge 50VinAvisen uge 51
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!



.........
Languedocs kludetæppe samles
Det sydfranske Languedoc er et kludetæppe af appellationer – Corbières, Minervois, Saint-Chinian, Faugères, Fitou, Cabardès, Limoux, Muscat de Frontignan osv., osv. Men nu har CIVL, foreningen af vinproducenter i Languedoc, ifølge Decanter bebudet, at distrikterne fremover udelukkende vil markedsføre deres vine under navnet Languedoc.
Og ikke nok med det. CIVL har også indledt et samarbejde med kollega-foreningen i Roussillon, CIVR, og foreningen for vins de pays d'oc.
Formålet er fælles markedsføring i eksportlandene efter princippet "mange bække små …". Til sammen har de tre organisationer hele 2,7 millioner euro (cirka 20 millioner dkr.) at gøre godt med i salgsfremstødene.
Foreningerne er også allerede i fuld gang med at promote vinene under ét som "fine franske vine fra middelhavsområdet".

Sydfrankrig AOC
Samarbejdet mellem de tre Languedoc-foreninger skulle også gerne munde ud i en fælles appellation for Sydfrankrigs vindistrikter – det eneste, der mangler er en godkendelse fra INAO.
En sådan appellation vil ifølge CIVL gøre det mere overskueligt for forbrugerne, når de skal vælge vinen til aftensmaden.
Disse tiltag fra Languedocs side skal nok ses i lyset af, at eksporten af vine fra Languedoc-Roussillon faldt med 3% i omsætning og 7% i volumen i løbet af årets første otte måneder.
.........
38-38/05
.........
Advarende ord fra Tachis
Ved Vini di Toscana’s prisuddeling forleden fik vinmageren Giacomo Tachis en speciel pris for sit banebrydende arbejde med de store supertoskaner-vine – blandt andet har han skabt vine som Sassicaia, Tignanello og Solaia. Ved denne lejlighed kom Tachis ifølge Decanter med nogle advarende ord:
En række historie vingårde i Toscana er blevet købt af udenlandske investorer. – Men, sagde han, – hvis de køber vore ejendomme, bliver de nødt til at arbejde i den rette ånd og med den rette mentalitet for at producere kvalitets-vine. Ellers vil de blot fysisk eje navnene på vore bedste vine.
– De fremmede er dygtige og har masser af penge, men de har ikke vores kultur. Dér kan de ikke slå os. De er gode til salg og marketing, men der er en fare for, at denne kvalitet alene ikke er nok til at holde vinene på toppen i markedet.

Alt for høje priser
I sin tale kom Tachis også ind på de oppustede priser som en af årsagerne til krisen i salget af italienske topvine.
Som et eksempel nævnte han Sassicaia 2000, der i italienske vinbutikker koster 130 euro (975 dkr. – hos Philipson Wine dog "kun" 800 kr. ved 12 flasker) og på italienske restauranter cirka 200 euro (1500 dkr.).
Disse vine forlader ikke kældrene til sådanne priser. Men omkring Sassicaia er der gribbe. Den rigtige pris for den vin burde være mellem 30 og 40 euro (225-300 dkr.).
– Priserne for mange vine er alt for høje, sagde Tachis. – Hvis jeg skulle betale en formue for en vin, ville jeg ikke købe den.
..................
43-17/05
..................
Flere tusinde liter vin hældt i havnen
I søndags, i nattens mulm og mørke, blev 30 tanke med vin fra Frankrig, Italien og Spanien åbnet, og indholdet, i alt cirka 35.000 liter, hældt i havnen i Sète ved Frankrigs Middelhavskyst.
Ifølge nyhedstjenesten Gastronomie tilhørte vinen firmaet La Navale, der driver såvel vinimport som -eksport.
Der hersker stærk mistanke om, at gerningsmændene er vin-aktivister fra foreningen CAV (Comité d'Action Viticole), der aktionerer imod import af vin. I nærheden af gerningsstedet har man fundet graffiti med ordlyden "CAV stop al import". Sagen er videregivet til politiet.

En sort hest
Det store californiske vinfirma Chalone Wine Group er til salg, og i syv måneder har franske Domaines Barons de Rothschild (Lafite) budt, hvad der svarer til 385 millioner dkr. for de 54% af aktierne, som de ikke allerede ejer. Overtagelsen vil kunne ske i samarbejde med Constellation Brands og familien Huneeus i Napa Valley.
Nu er der ifølge Los Angeles Times i onsdags kommet en sort hest ind i feltet, nemlig den store britiske koncern Diageo, der overbyder Rothschild med 18% mere pr. aktie.
Rothschild havde indtil fredag kl. 11.59 til at komme med et nyt tilbud. I skrivende stund ved vi ikke, om tilbudet kom.
...................

05-30/05
.........
Tre nye AVA’er i USA
Ligesom franskmændene har deres appellation contrôlée-system, har amerikanerne deres AVA, en forkortelse for American Viticultural Areas.
I 2005 vil der ifølge Wine Spectator komme tre nye AVA’er på USA-kortet. Det drejer sig om Dundee Hills, Southern Oregon og Yamhill-Carlton, der alle ligger i staten Oregon:
* Dundee Hills er på 2625 hektar, hvoraf de 485 ha er beplantet med vin.
* Southern Oregon er den største AVA på 800.000 ha. Her er der 120 vingårde og 17 store wineries, og 1200 ha er beplantet.
* Yamhill-Carlton har 26 vingårde og 265 ha vinmarker.

85% i stedet for 95%
Det californiske Wine Institute har ansøgt det føderale Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) om en ændring af vinloven.
For øjeblikket er det sådan, at en amerikansk vin skal indeholde mindst 95% af den årgang, der er angivet på etiketten. I stedet ønsker man, at 95%-reglen kun skal gælde vine med AVA-appellation, mens der for alle andre vine skal gælde en 85%-regel.
De fleste andre lande bruger generelt en 85%-regel, så en lovændring vil gøre det nemmere for californisk vin at konkurrere på oversøiske markeder.
Endvidere vil det give producenterne mulighed for at udligne svingende høstmængder, ligesom de vil kunne lave vine, der ikke svinger så meget i kvalitet fra år til år, men i højere grad holder sig til en bestemt husstil. Ligesom med champagne.
.........
19-50
51-50/05
.........
    Fransk mærkning af bio-vine
    En fransk myndighed med et umuligt navn – La Commission Nationale des Labels et des Certifications de Produits Agricoles et Alimentaires (CNLC) – har ifølge Just Drinks givet tilladelse til brugen af det specielle AB-mærke (Agriculture Biologique) på vine, fremstillet af organisk eller biologisk dyrkede druer.
    Dermed følger Frankrig i sporet på andre EU-lande, blandt andet Tyskland, hvor et Bio-Siegel allerede er i brug.
.........
Tokaj versus Tocai
I onsdags kom der en afgørelse fra EU i Bruxelles: Ungarn har eneretten til navnet Tokaj.
Italien havde antastet denne ret og mente, at navnet også kunne bruges om vine på Tocai-druen, fremstillet i Friuli-Venezia Giulia regionen, men ved en retssag blev det fastslået, at Tocai ikke er en geografisk oprindelse, og at druen ikke har nogen speciel kvalitet, berømmelse eller karakteristik. Det har derimod Tokaj, og distriktet bør derfor beskyttes i henhold til en EU-aftale med Ungarn fra 1993.
Med mindre den samlede EU-domstol går imod afgørelsen, må Italien høre op med at bruge navnet Tocai fra og med marts 2007.

Det vinøse Paris
Der er jo flere, der tilbyder vinture rundt i Frankrig. Nu har et fransk guide-foretagende også lavet ture til det vinøse Paris. Og det er vel at mærke individuelle ture, hvor man efter eget ønske bliver ført rundt til vinbarer, auktioner, vinmarker, smagninger osv.
Vi ved ikke, hvad det koster at hyre den professionelle og alvidende guide Daniel, men det gør det sikkert ...
Nærmere oplysninger findes på www.discoverparis.net.
.........
>27/05
.........

...
Beethoven skrev sin Pastorale-symfoni inspireret af fuglekvidderet i en Heurigen i Nussdorf. Og en anden komponist, Anton Bruchner, skrev: Drik en Viertel vin af den ædle drue en stjerneklar juni-aften, se skanthansormenes sværmen, og lyt til græshoppernes sang – så ved du, hvad en Schubert-Adagio er.
    En kulturarv i fare
    Vinbønderne i Grinzing er utilfredse. I deres små krohaver nord for Wien har de i flere hundrede år stået for stemning og glæde, Schrammel-musik og god vin i kander. Haydn, Beethoven og Schubert kom her, det samme gjorde Brahms og Freud.
    Men nu er der skår i stemningen. Vinbønderne føler, at de er truede af unfair konkurrence fra store strømlinede "erstatnings-kroer", oprettet af banker og forsikringsselskaber. Her vælter hundreder af turister ud af busser og får skænket vin, der bringes til i tankvogne og udgives for at være den originale Heurigen-vin fra Grinzing.
    – En vigtig del af Wiens kulturarv er i fare, siger vinbønderne. – Og fra myndighedernes side får vi kun en kold skulder.

    Ægte Gemütlichkeit
    Der er mange traditioner omkring de små vinbondekroer. Over døren hænger en dusk fyrregrene som tegn på, at her skænkes årets unge vin, og inde i haven er der ægte Gemütlichkeit: Frisk vin i glassene på den brede planke og en enkel servering af Aufschnitt – afskåret pølse og skinke, groft brød og friskbagte Semmeln. Måske lidt ost til slut.
    Årets vin kaldes Heuriger – Heur betyder "i år" – og samme navn bruger man om kroerne. Det var kejser Joseph d.2., der gjorde det muligt at lave disse kroer. I 1784 bestemte han, at vinbønderne i egnen omkring Wien måtte udskænke deres egne vine uden at skulle betale høje afgifter til de stedlige godsejere.
    I dag er der kun sytten originale Heuriger-kroer tilbage i Grinzing, og kun fem af dem skænker vin fra egne marker i glassene. Flere af dem står i fare for at lukke, fordi Wiener Landwirtschaftkammer har afgjort, at det ikke er muligt at give vinbønderne eneret på navnet Heuriger.
.........
49-52
.........
Hvad skal man dog tro på?
Den ene dag lyder det fra Australien, at det vil blive nødvendigt at tilplante nye vinmarker for overhovedet at kunne skaffe vin nok til det ekspanderende marked. Den næste dag melder Australian Broadcasting Corporation, at hvis ikke der snart kommer mere gang i vinsalget, kan vinhusene blive nødt til at lade druerne hænge og rådne på vinstokkene. Og netop i 2005 forventes høsten at nå rekordstore højder.
Det er frem for alt vinproducenterne i det store Canberra-distrikt, der ømmer sig. Nogle af dem siger, at salget i den sidste fjerdedel af i år har været hele 25% lavere end i samme periode i 2003.

Svært at udtale vinnavne
Det kan godt være lidt af en spiritusprøve at sige Pouilly Fuissé eller Gewurztraminer. Chardonnay er derimod let at udtale, og det skulle, hvis man skal tro en nylig engelsk undersøgelse, være årsagen til, at mange forbrugere fortrækker vine, hvor der står Chardonnay på etiketten.
Det er især i restauranterne, at Chardonnay-vinene går som varmt brød – gæsterne synes, det er pinligt, hvis tungen slår knuder, når de skal bestille vin til maden.
Hos den store restaurantkæde Chef & Brewer synes man, det er synd, at folk skal gå glip af glimrende vine, bare fordi de er bange for at tabe ansigt. Derfor er tjenerne ifølge det engelske dagblad Mirror begyndt at komme gæsterne til hjælp, når det kniber med udtalen.
De ti vine, der er sværest at udtale, er Gewurztraminer, Viognier, Pouilly Fumé, Côtes du Roussillon, Chenin Blanc, Rioja, Cabernet Sauvignon, Pinotage, Pinot Grigio, og Chorley les Beaune.
..................
51-52
.........
    Et specielt vinblad
    VinoVenue er et meget specielt vinblad, grundlagt for nogle år siden af den entusiastiske Kenth Poulsen, som vi præsenterer nedenfor i denne uges blå bog.
    Det specielle ved bladet er, at det hver gang kun handler om et enkelt distrikt. Det nye nummer, der udkom i fredags, tager os således med til Oltrepò, Italiens tredjestørste vindistrikt – det, der indtil for et par år siden hed Oltrepò Pavese.
    Oltrepò betyder "på den anden side af Po-floden" (i forhold til byen Pavia, som altså ikke mere nævnes). Herfra kommer en masse mousserende vine, og når det gælder rødvine på druen Pinot Nero, er distriktet nummer tre i hele verden.
    Oltrepò er lidt gemt og glemt, men Kenth Poulsens fine billeder og artikler frister bestemt til et besøg.
...............
28-01
.........
    Et skab til de dyre dråber
    Hvidevarefirmaet Gorenje er kommet med et skab, hvis syv teleskopiske udtræksskuffer holder op til 52 vinflasker på en konstant temperatur, der kan indstilles til mellem 5 og 15 grader.
    Skabsdørens termorude er coatet, så lysets UV-stråler ikke kan trænge igennem, og kølekompressoren er vibrationsdæmpet, så de dyre dråber kan ligge i ro.
    I skabet er der indbygget lys, men det holder man naturligvis generelt slukket. Prisen for herligheden er 11.000 kr.
.........
Prisen på vin stiger
Oliepriserne er steget, og det er skyld i, at fragtomkostningerne på blandt andet vin ligeledes har fået et spark opad.
Samtidig går de svingende valutakurser på det internationale marked ud over vinproducenternes fortjeneste.
Pengene skal jo komme et eller andet sted fra, og ifølge den britiske avis The Independent, bliver det fra forbrugerne. I Storbritannien regner man med, at prisen på en flaske vin i 2005 vil stige med op til 1 pund (cirka 11 dkr.), og hårdest vil det ramme de australske vine.
.........
>36/05
.........
    Boblende møbeldesign
    Ejeren af en møbelforretning i San Francisco, Design Within Reach, har ifølge Wine Spectator fået en rigtig god idé: En årlig konkurrence om, hvem der kan lave den flotteste stol i miniatureudgave ud af materialer fra champagneflasker.
    Til en enkelt stol må der kun bruges propper, ståltråd og kapsler fra højst to flasker. Man må ikke pynte på designet med maling, men det er tilladt at bruge lim. Og så er det ellers bare med at skrue op for kreativiteten.
    Den første konkurrence løb af stabelen sidste år, og det væltede ind med hele 400 fantasifulde bud på stole, hvoraf vi bringer en række til venstre.

    Vær med i VinAvisens stolekonkurrence
    Når nu champagnepropperne springer nytårsaften, så gem propperne sammen med kapslerne og ståltråden.
    Her på VinAvisens redaktion laver vi nemlig en lignende konkurrence, hvor det er de samme regler, der gælder. Du skal dog ikke indsende selve stolen, men snuppe et billede af den med digitalkameraet på en enkel baggrund og maile billedet til anker@vinavisen.dk senest den 14. januar 2005.
    Herefter vil et meget seriøst og yderst kompetent dommerpanel (det er også os) afgøre, hvem der vinder designprisen. Vinderen, hvis navn vil blive offentliggjort i VinAvisen i uge 4, vil modtage en flaske champagne for indsatsen.
..................
43-14/05
.........
    Nye modefarver: Rødvin og hvidvin
    Sidste år sad Gianluca Innocenzi fra det italienske modehus Cool Hunting People og Vitaliano Maccario fra vinhuset Pico Maccario i Piemonte ved et tilfælde ved siden af hinanden i flyet fra Milano til New York. Og det var ikke bare småsnak, der blev udvekslet på den lange tur.
    De to mænd fik nemlig ifølge Wine Spectator en idé undervejs, som de nu har ført ud i livet: Cowboybukser indfarvet med vin. Bukserne, der foreløbig kun sælges i USA, fås selvfølgelig både i rød og hvid udgave. De hvide bukser er indfarvet med vinen Monferrato Estrosa, der hovedsagelig fremstilles på Chardonnay, mens de røde bukser har fået en gang Barbera d'Asti.
    Et par bukser koster 300 dollars (cirka 1680 dkr.). Men så er der ifølge Wine Spectator også gået hele tre flasker vin til indfarvningen. Desuden følger der en hel flaske med oven i hatten, så køberen kan smage, at bukserne er lavet på en god drue.
..................
50-01
....................
...
Den danske vinbranche
* Bergman Vinimport har fået importen af vine fra de australske vinhuse Dutschke og Tarrawarra.
* Österreich Vin er et nyt vinotek, der er åbnet på Esplanaden 3 i København. Her er både vinbar og vinhandel med godt 50 forskellige vine udelukkende fra østrigske producenter i området nord og syd for Wien (tlf.: 33 32 39 11), www.osterreich.dk.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.........
41-40/05
...........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
.
.
    Kenth Poulsen (f. 1953) er radiomanden, der ville lave vinblad – og gjorde det. I november 2002 udkom første nummer af hans VinoVenue, og siden er der udkommet fire numre om året.
    Kenth Poulsen er født i Norge med en norsk mor og en dansk far. Han er uddannet som erhvervsdiplomleder, og fra 1981 var han ansat i Danmarks Radio som producerassistent på TV-avisen med speciale i direkte udsendelser.
    Da han i 1999 skulle lave et oplæg til en tv-udsendelse om menneskers omgang med øl, vin og spiritus, blev han grebet af den utrolige rigdom af spændende historier og kultur, der knytter sig til de enkelte vindistrikter. – Når jeg fik en flaske vin i hånden, var det ikke længere "kun" en flaske vin, siger han. – De var et link tilbage i historien. Et nærvær af drama og begivenheder.
    Interessen var vakt og dermed drømmen om at lave et vinblad. VinoVenue er imidlertid ikke et helt almindeligt vinblad. Hvert nummer handler om et bestemt vindistrikt, så bladet er blevet en guide og inspiration til vinrejser enten i virkeligheden eller hjemme i lænestolen. Indtil nu har Kenth Poulsen besøgt Priorat, Ardèche, Collio, Saint Chinian, Rioja, Valpolicella, Bourgueil, Navarra og Oltrepò.
    VinoVenue er organiseret som en klub, hvor man tegner medlemskab et år ad gangen. Samtidig med udsendelsen af bladet kan man købe en smagekasse, så man kan smage vine fra det distrikt, der bliver fortalt om i bladet. Vinene bliver som regel importeret af VinoVenue.
    Det hele startede som lidt af et one man show - Kenth Poulsen skriver selv alle artiklerne og tager de fleste af billederne (og gør det godt) - men VinoVenue har gennemgået en udvikling, så der i dag er yderligere to personer engagerede i projektet. Henrik Tølløse står for den daglige administration af salg og medlemskaber, og Mogens Barslund arbejder med bladets flotte grafiske design.
    Sideløbende med sin erhvervskarriere har han siden 1982, sammen med sin kone, Anne, og fire andre familier, opbygget Den selvejende institution Hørhaven, som arbejder med skizofrene voksne. Han er bestyrelsesformand for Hørhavefonden og forretningsfører på deltid for institutionen Hørhaven. Sammen med Anne har han fire børn.
    Adresse: VinoVenue, Søtoftevej 76, 4100 Ringsted, tlf.: 70 22 40 40, fax: 70 22 40 41, e-mail: kp@vinovenue.dk, www.vinovenue.dk.
..................
14/05
.
.




.
..
...................
    Ugens vinøse billede
    Under sin vinrejse i Italien besøgte Peter Kruse blandt andet Distilleria Dott. Mario Montanaro i Piemonte, hvor han i alle led fik forevist, hvordan man fremstiller den italienske brændevin grappa.
    Ligesom den franske marc (udtales maaar) og den tyske Trester fremstilles grappa på druekvaset, der er blevet til rest efter fremstillingen af vin, og hos Montanaro har man i over 115 år lavet den italienske specialitet, først naturligvis på Piemontes store drue, Nebbiolo, senere også på Barbera, Dolcetto, Moscato og Arneis. Klassisk er den fadlagrede Grappa di Barolo Stravecchia, hvor ordet stravecchia (meget gammel) står for ekstra lang lagring. Ordet bruges også om parmesanost.
    På Peter Kruses billede er et stort net med alle drueskallerne ved at blive trukket op af en trykbeholder, hvori saften er blevet presset ud.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............
51-52
..................................
51-52
.........


Fra Vinens Hus har vi fået denne meget velkomne julehilsen med teksten
Glædelig Jul og Godt Nytår
Joyeux Noël et Meilleurs Voeux
Bon Nadal i Feli Any Nou
Buon Natale e Felice Anno Nuovo
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo
Merry Christmas and Happy New Year
God Jul och Gott Nytt År
Kala Christougena
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

.........

14-14
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 23 vine. Heraf var der 17, som fik mere end to stjerner, og hele 10 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Mousserende vine


Philippe Deval, Brut, Crémant de Loire, Frankrig
79,50 kr., Irma
Denne mousserende hvidvin fra Loire-dalen er naturligvis egnet til apéritif, men næsten endnu bedre som ledsager til mad på grund af dens fyldige frugt og gode syre. Rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Chaudron & Fils, Brut, Premier Cru, Champagne, Frankrig
169 kr., Irma
Denne champagne kommer fra et lille vinhus med glimrende vin til en attraktiv pris – sådan en vin kan mageligt koste 250 kr. Vinen har fine, stadige bobler, en god frisk duft og en dejlig fyldig smag, der gør vinen egnet som ledsager til mad. Premier Cru vil sige, at vinen kommer fra en af de kommuner, hvis druer betales med 90% eller mere af topprisen på 100%.


Sangue di Giuda, Dolce, Vanzini, Oltrepò, Italien 2003
75 kr., Vinotek a Fynnis
Forræderens Blod – Judas’ Blod – er navnet på denne let mousserende og søde rødvin. Den er godt nok usædvanlig, men hvis man kan lide den slags, er den i orden. Den er ganske let med kun 7,5% alkohol.


Mondoro, Dolce, Spumante, Asti, Italien
79,50 kr., Irma
Flydende slik med bobler – med de herlige honningagtige toner fra Muskat-druen. En udpræget sød vin – dolce, som der står på etiketten. Skænk den godt afkølet.




Hvidvine


Stickleback, Chardonnay / Verdelho / Sémillon, South Australia 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig frisk hvidvin med god frugt og toner af æble og citrus. Prøv den fx til skaldyr.


Felipe Rutini, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2001
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvidvin med fedme, blødhed og let sødme, god frugt og toner af træ.


Goulaine, Sancerre, Frankrig 2003
117 kr., Vinodan
En ret let og frisk hvidvin, der prismæssigt har lidt svært ved at konkurrere med andre vine på druen Sauvignon Blanc, fx dem fra Marlborough i New Zealand.




Rødvine


Graham Beck, The Ridge Syrah, Robertson, Sydafrika 2000,
235 kr., Excellent Wine
Kraftig og meget flot rødvin med intens og krydret frugt – kirsebær og andre sorte bær. Vinen fik guldmedalje i The International Wine Challenge i London, og det kan man godt forstå.


Yering Station, Reserve, Cabernet Sauvignon, Yarra Valley, Australien 1999
254 kr., Laudrup Vinimport
Stor og fantastisk rødvin med en flot duft og vidunderlig smag – med toner af peber, chokolade, solbær ... Den har potentiale til at udvikle sig i yderligere en halv snes år. Fem stjerner med pil opad.


El Emperador, Premium, Curico Valley, Chile 2000
97 kr., Vinodan
Fornem rødvin på Cabernet-druen med duft lidt efter valnødder (overtalte vi os selv til at synes). Den har bred frugt og bløde tanniner.


Cesari, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2000
198 kr., Vinodan
En stor rødvin, flot farve, bred smag, fyldig frugt, krydderi … Jum, jum! Fin til kraftige kødretter og ost, men også som meditationsvin.


Gran Cuvée de la Viña La Misión, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2003
79 kr., Fionia Vinimport
Det er det franske vinhus William Fèvre, der står bag denne chilenske rødvin med kraft og saft. Den har en intens, blød frugtsmag og en udtalt sødme, som mange vil kunne lide.


Villa Pattono, Renato Ratti, Monferrato, Italien 2001
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Herlig rødvin på druerne Barbera, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den ligger virkelig godt i munden med blød frugt, toner af rosiner og chokolade samt tilpas syre. En nydelse.


Pisano Arretxea, Progreso, Uruguay 2001
195 kr., Glud Vin
Se, det er en rødvin, vi godt kunne lide. En stor og fornem vin, harmonisk og med blød og indtagende frugt. Fremragende.


Cesare, Mara, Vino di Ripasso, Valpolicella Superiore, Italien 2001
85 kr., Vinodan
En markant smag af kirsebær og mandler præger denne ikke helt billige rødvin.


Romareda, Somontano, Spanien 2002
50 kr., Fionia Vinimport
Robust rødvin med intens frugt. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.




Hedvin


Ramos Pinto, Reserva, Collector, Portvin, Portugal, uden årstal
99 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En fyldig duft og smag af sveske og blomme præger denne dejlige portvin. Den er sød uden at klistre og har en behagelig tørhed i eftersmagen.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Charles Heidsieck, Brut, Réserve, Champagne, FrankrigMousserende259 kr.Maxxium Danmark
Prima-Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2001Rødvin129,95 kr. v.12Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
L'Esprit de la Grande Plantade, Costières de Nîmes, Frankrig 2003Rødvin100 kr. (3 fl)SuperBest
.
ErhvervsBladet
Granite Syrah, Cuvée de Canard, Delas, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2003Rødvin79,75 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Casina Bruni, Marialunda, Barolo, Italien 2000Rødvin115 kr.Amka
Casina Bruni, Fanin, Barbaresco, Italien 1999Rødvin139,95 kr.Amka
.
Hjemmet
Coroa d'Ouro, Douro, Portugal 2000Rødvin49,95 kr. Brugsen
.
Information
Château Mas Neuf, Compostelle, Costières de Nîmes, Frankrig 2002Rødvin79 kr.Stokholm Vinimport
.
Mad & Bolig
Bellavista, Grande Cuvée, Brut, Franciacorta, Italien 1999Mousserende285 kr.Adriat Vinimport
.
Nordjyske Stiftstidende
Niepoort, Vintage Character, Portvin, PortugalHedvin99,75 kr.Skjold Burne
.
Penge & Privatøkonomi
Marguet-Bonnerave, Grand Cru Réserve, Champagne, FrankrigMousserende229 kr.Erik Sørensen GrandVin
.
Smag & Behag
Niepoort, 10 års Tawny Port, Portvin, PortugalHedvin229,75 kr.Skjold Burne
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.