Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03, 2005


..................
Vin-aktuelt i uge 3
17. januar - 23. januar 2005
..............................................

VinAvisen uge 53VinAvisen uge 01VinAvisen uge 02
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

.............
Fremstød for australsk vin
Australien lægger op til den store Australia Day Tasting i København i februar og en hel australsk vinmåned i marts, hvor der vil blive sat fokus på, hvordan australsk vin nydes sammen med god mad.
Australske vine fik succes som aldrig før i 2004. Eksporten til Danmark voksede til mere end 11 millioner liter, og Australien erobrede dermed pladsen som det femte største vinland i Danmark. Frederiks og Marys bryllup har sikkert medvirket hertil.
Den 9. februar afholder vinproducenterne den sjette årlige vinsmagning, denne gang på Mariott Hotel i København, hvor såvel professionelle og vinskribenter som publikum indbydes til at smage et stort udvalg af australske vine. Publikumsbilletter kan købes på www.billetnet.dk, tlf.: 70 15 65 65 og på alle posthuse.

Vind i sejlene for australsk eksport
Ifølge de nyeste tal fra The Australian Wine and Brandy Corporation går det i det hele taget rigtig godt for den australske vineksport. I 2004 blev der eksporteret 643 millioner liter australsk vin til et samlet beløb af 2745 millioner australske dollars (cirka 12 milliarder dkr.). Det er en stigning på 23% i volumen og på 15% i værdi i forhold til 2003.
I en periode har USA været den største aftager af australsk vin. Men nu er det igen Storbritannien, der har førertrøjen på.

Southcorp på vej mod et salg
Som tidligere nævnt er Australiens største vinfirma, Southcorp, i økonomiske vanskeligheder. Nu har den australske bryggerigruppe Foster’s købt 18,8% af Southcorp's aktier og er på vej med et købstilbud.
Ifølge Just Drinks er handelen med både Foster’s’ og Southcorp’s aktier suspenderet, idet man venter på en udmelding ved børsens åbning mandag morgen.
Foster’s, der allerede ejer Beringer Blass, købte aktierne af vinfirmaet Rosemounts grundlægger, Robert Oatley, der fusionerede sit firma med Southcorp i 2001.
.............
Spansk minister kvajer sig
Den spanske udenrigsminister Miguel Ángel Moratinos har kvajet sig. I et interview med avisen El Pais udtalte han, at han holder meget af rødvin, og at han kender mest til Bordeaux.
Det skulle han aldrig have sagt. Den spanske vinsammenslutning FEV røg i et meget stort blækhus og udsendte en pressemeddelelse, hvori man anklager Moratinos for ikke at leve op til sine forpligtelser:
– At tilstå, at man ikke kender til spansk vin er beklageligt nok for en spansk ambassadør, skriver FEV. – Men når landets udenrigsminister tilstår, at han kender mest til fransk vin, er det et virkeligt anslag mod spanske vine.
De spanske vinproducenter har inviteret den uheldige minister til at besøge deres vinkældre, så han kan lære lidt om spansk vin.

Slovenien frygter naboen
Området Steiermark i Østrig grænser op til Slovenien, og efter at slovenerne i maj 2004 blev medlem af EU, er østrigerne i stigende omfang begyndt at smutte over grænsen for at opkøbe vingårde.
Og det er fristende for de slovenske gårdejere at sælge til nabolandet, der tilbyder dem omkring 37 dkr. pr. kvadratmeter. Slovenerne selv vil kun kunne give cirka 6 dkr. pr. kvadratmeter.
Foreløbig er 24 hektar vinmarker og agerjord kommet på østrigske hænder, og nogle af de slovenske vinproducenter frygter, at det kun er begyndelsen. De vil derfor have regeringen til at vedtage restriktioner for salg af ejendom i et bælte på 5 km langs grænsen til Østrig.
Fra regeringens side lyder det, at i EU-regi ville sådanne restriktioner blive opfattet som diskriminering af Østrig. Desuden mener politikerne, at kravene til salg af landbrugsejendomme er skrappe nok. En slovensk lov forlanger nemlig, at naboer og landbrugsorganisationer i området skal give deres samtykke, før et salg til en udlænding kan gennemføres – en lov, der dog ikke ligefrem ser ud til at bremse østrigerne.
.............
Rekordår for vinauktioner
Et større antal auktionariusser kan lægge hamrene og gnide sig i hænderne. År 2004 har været et fantastisk år, når det gælder salget af vin på auktion. På verdensplan er der ifølge WineSpectator solgt for lige omkring 109 millioner dollars (cirka 613 millioner dkr.), hvilket er en stigning på 13% i forhold til 2003 og det bedste resultat siden 1999.
Internet-auktionerne har spyttet yderligere i kassen med et samlet vinsalg på 18,5 millioner dollars (cirka 104 millioner dkr.).
Til højre ses nogle af de epokegørende resultater fra den vinøse auktionsverden:

Vin af høj kvalitet til spotpriser
Det rekordstore auktionssalg af vin sidste år skyldes dels, at der kom usædvanligt mange flasker vin under hammeren, dels at flere af auktionerne bød på utroligt kostbare vine.
En flaske Château d’Yquem 1847 indbragte således 71.675 dollars (cirka 403.000 dkr.) hos Zachy, mens Aulden Cellars-Sotheby’s solgte en kasse Château Cheval-Blanc 1947 for 76.375 dollars (cirka 429.456 dkr.) – det højeste hammerslag nogensinde for denne vin. Og sådan har hele år 2004 været spækket med top-sællerter.
Interessen for de mange mere almindelige vine nærmest druknede i dette hav af dyre dråber, også selv om der var tale om vine af meget høj kvalitet. Utallige kasser gik for hammerslag under 500 dollars (cirka 2811 dkr.) – et held for dem, hvis pengepung ikke lige var til de helt store vinøse klenodier.
    ....
    * Christie’s løb med årets verdensrekord med et samlet salg af vin på lidt over 36 millioner dollars (cirka 202 millioner dkr.). Det er hele 17,5% mere end i 2003.
    * Når det drejer sig om Internet-auktioner, blev det winebid.com, der sejrede på verdensplan med en omsætning på 16 millioner dollars (cirka 90 millioner dkr.).
    * Vinauktionshuset Zachy har haft et salg på 26 millioner dollars (cirka 146 millioner dkr.), hvilket indbringer det titlen som årets bedst sælgende auktionshus i USA, når det gælder vin.
    * Trods en nedgang på 14% i forhold til vinsalget året før har Sotheby’s omsat for hele 21 millioner dollars (cirka 118 millioner dkr.).
    * Kunderne lagde de fleste penge i auktionshusene i New York, hvor der tilsammen blev solgt for næsten 65,2 millioner dollars (cirka 367 millioner dkr.) – en stigning på 24% i forhold til år 2003.
    ....
.............
Hængetiden er et problem
Et varmt emne i Napa Valley er "hængetiden" – dvs. hvor længe druerne skal hænge på vinstokkene, før man plukker dem.
De store vinhuse køber mange af deres druer hos selvstændige vinbønder, og vinhusene er naturligvis interesserede i at få fuldmodne druer. De forlanger derfor, at druerne skal hænge meget længe – så længe at en del af vandet fordamper ud gennem drueskindet, og sukker og aromastoffer koncentreres. Endvidere går vinhusene ind for, at der tyndes kraftigt ud i druematerialet – den såkaldte grønne høst – så de tilbageværende druer får bedre muligheder for at udvikle sig.
Men – problem: Vinbønderne bliver betalt efter vægt. Så de forlanger naturligvis højere priser for deres druer.
Høstmængden kan blive reduceret med op til 20%, og samtidig er det utilfredsstillende for druedyrkerne at se, hvordan det store sukkerindhold fører til så meget alkohol i vinen, at producenterne fortynder den med vand, hvilket er tilladt i Californien.

Bange for den lange hængetid
Ifølge Wine Spectator er vinbønderne også bange for, at den lange hængetid stresser vinstokkene. Om efteråret ønsker vinstokkene at komme i gang med vintersøvnen, men de holdes vågne, mens druerne fortsat tapper dem for energi.
Sidste år truede en tidlig frost vinstokkene kun en uge efter, at høsten sluttede i Napa Valley. Det kan vinbønderne ikke lide. De vil hellere se dem godt tanket op med kulhydrater og slumret ind, før frosten melder sig.
Vinbønderne indrømmer dog, at der har været meget lidt research omkring hængetidens betydning for vinstokkenes sundhed.
.............
    Château Brown solgt
    Det gode Bordeaux-slot Château Brown i Graves-kommunen Léognan er blevet solgt til négociant-familien Yvon Mau.
    Firmaet Yvon Mau Négociants ejes i dag af det spanske cava-firma Freixenet, men købet af slottet står familien Yvon Mau selv for – den ejer også Château Preuillac. Købet er dog sket i samarbejde med det hollandske vin- og spiritusfirma Dirkzwager, der også er medejer af Preuillac.
    Navnet Brown stammer fra den skotske vinhandler John Lewis Brown, der ejede slottet i slutningen af 1700-tallet, men slottets historie går helt tilbage til 1100-tallet.
.............
Tidligste høst nogensinde
Startskuddet for høsten i det sydafrikanske distrikt Robertson lød allerede i den første uge af det nye år. Om morgenen den 6. januar var de første Chardonnay-druer i hus i Bon Cap Organic Winery i Eilandia. Dagen efter fulgte Weltevrede Wine Estate's fuldmodne Pinot Noir-druer, og ifølge Wein Reporter var det første gang i vinhusets 93-årige historie, at høsten er faldet på så tidligt et tidspunkt.
.............
Nederburg auktionen skal shines op
Hvert eneste år siden 1975 er den berømte Nederburg auktion løbet af stabelen i Paarl i Sydafrika. Her mødes vinfirmaer fra hele verden for at opkøbe cremen af sydafrikansk vin, og det samlede salg plejer at beløbe sig til omkring 7 millioner kr.
I 2004 var der, som vi skrev i VinAvisen uge 16 sidste år, for første gang siden 1993 en nedgang at spore i omsætningen. Måske er det en af årsagerne til, at arrangørerne nu har besluttet at give auktionen en ordentlig ansigtsløftning, slække på de stive rammer og gøre den mere underholdende og spiselig for deltagerne.

Færre hammerslag
Når startskuddet for Nederburg auktionen lyder d. 8. april, vil der være nye boller på vinsuppen: Der vil blandt andet være færre lots, og det bliver muligt at byde online. Og hvor auktionen hidtil er afsluttet med en højtidelig frokost, skal der denne gang sættes punktum med et multimedie-arrangement, der byder på både kokke, modedesignere og grønne planter.
Længden af auktionen vil desuden blive halveret, så det hele er overstået i løbet af en enkelt dag.
.............
    En reol, hvori fadene kan trille
    Visse hvidvine bliver gæret ud på træfade og får lov at ligge i nogle måneder på bundfaldet af døde gærceller og partikler fra druerne, før de bliver filtreret.
    På fransk siger man, at vinen har ligget "sur lie" – på bundfald – og metoden giver vinen mundfylde, en fed kompleksitet og et strejf af biskuit. Det gælder vine på druer som Chardonnay og Sauvignon Blanc og ikke mindst Loire-dalens Muscadet-vine.
    Bundfaldet i fadene kræver imidlertid et vist arbejde. Der skal "røres rundt" i vinen – såkaldt bâtonnage efter det franske ord bâton = kæp eller stok – og det gør man med en stok, som man stikker ind igennem hullet i fadenes side.
    Det betyder, at fadet skal trilles, så hullet kan vende opad og bundfaldet samtidig bevæges, og det er umuligt, når flere fade er stablet oven på hinanden.
    Her er det franske firma Gregoire kommet vinfolket til hjælp med sin OXOline-reol, hvor et system af stålrør og ruller tillader, at det enkelte fad kan rotere uafhængigt af de andre. Ret smart ...
.............
Stakkels første-vin
Den canadiske Cyberpresse har bragt en interessant artikel om vinsmagning under titlen "Stakkels første-vin". I artiklen fastslås – hvad man ofte glemmer – at i en smagning, hvori der deltager flere vine, fx mellem tre og ti, risikerer den første vin ofte at få en mere negativ og uretfærdig bedømmelse. Smages den senere, i andre sammenhænge, synes den i mange tilfælde at være bedre.
Fænomenet har aldrig været undersøgt rent videnskabeligt, men det kan hænge sammen med, at enhver vin, selv den mest ydmyge, består af utallige komponenter – alkohol, syre, tanniner, smagsstoffer osv. Alt det skal både lugte- og smagssansen indstille sig på.
Ved professionelle smagninger – især af kostbare vine – løser man ofte dette problem ved først at smage en mere ordinær vin, før man går i gang med den egentlige smagning.
Det er ligesom med idrætsfolk, der varmer op, før de for alvor deltager i en konkurrence.
.............
Et snapshot af vinhøsten
Det amerikanske vinmagasin WineSpectator er kommet med sin oversigt over vinhøsten i 2004. Vinene ligger nu i kældrene, og det er for tidligt at udtale sig endegyldigt om kvaliteten. Men bladet giver et snapshot af tilstanden og forventningerne i hovedregionerne. Nedenfor giver vi et meget kortfattet snapshot af dette snapshot.
WineSpectator arbejder med en grov skala for kvaliteten med A’er og B’er (om der også er en karakter, der hedder C, ved vi ikke, men den er i hvert fald ikke brugt). Yderligere hæftes der nogle steder et minus eller et plus til bogstavet. Det må svare til vores "pil op" eller "pil ned".
.............
    Frankrig
    ....
    Bordeaux
    B
    De store topslotte havde resoursserne til at lave god vin – hvad de mindre vinbønder ikke havde.
    ....
    ....
    Bourgogne
    A– (hvide), B+ (røde)
    Godt vejr under høsten gav mulighed for gode vine for de producenter, der havde foretaget grøn høst og behandlet vinstokkene korrekt.
    ....
    ....
    Rhône-dalen
    A–
    Det gode vejr i september tillod at lade druerne hænge, så aromastofferne kunne følge med sukkerindholdet.
    ....
    ....
    Champagne
    A
    Høstmængden var rekordstor – dobbelt så stor som normalt. Og det gik ikke ud over kvaliteten.
    ....
    Italien
    ....
    Toscana
    A
    En varm og solrig september gav gode til exceptionelt gode druer. Det bliver en klassisk årgang.
    ....
    ....
    Piemonte
    A–
    Producenterne var godt tilfredse med Nebbiolo-druerne, der gav et stort høstudbytte.
    ....
    Øvrige lande og regioner
    ....
    Spanien
    B
    Et kompliceret år med et regnfuldt forår, en tør og kølig sommer og en høst senere end normalt.
    ....
    ....
    Portugal
    B+
    De producenter af portvin, der chancede på en sen høst, vil lave gode til exceptionelt gode vine efter en meget omskiftelig sommer.
    ....
    ....
    Østrig
    A (søde vine), B (tørre vine)
    Masser af Botrytis – den ædle råddenskab – vil give store Beerenauslese- og Trockenbeerenauslese-vine. De tørre vine bliver præget af den kølige sommer.
    ....
    ....
    Tyskland
    A–
    Gennemsnitlig høstmængde og en kvalitet, der tegner godt – dog ikke for de store søde vine, idet Botrytis satte ind sent.
    ....
    ....
    Napa Valley
    A–
    Den tidlige høst gav en lille høstmængde – 20-50% under normalt – med velmodnede druer.
    ....
    ....
    Sonoma County
    B+
    Som i Napa. Høsten var to til tre uger tidligere end normalt.
    ....
    ....
    Oregon
    B+
    Koldt og fugtigt vejr i slutningen af august og midten af september udsatte høsten – hvilket viste sig at være en fordel.
    ....
    ....
    Washington
    B
    Kulde i januar reducerede høstmængden med 10% eller mere, og kulde i august udsatte høsten – som i Oregon.
    ....
.............
    Tempranillo'er til Verden
    I dagene 5., 6. og 7. februar afholdes den første verdensomspændende Tempranillo-konkurrence, og af alle steder afholdes den i København – på hotel Sofitel Copenhagen Plaza. Dens navn er "Tempranillo'er til Verden".
    I fire smagninger pr. dag vil ti danske og ti spanske dommere smage i alt cirka 400 vine på druen Tempranillo fra hele verden – og bagefter uddele tre præmier: Gran Tempranillo de Oro (stor guldmedalje), Tempranillo de Oro (guld) og Tempranillo de Plata (sølv).

    Spanien er størst i Tempranillo
    Spanien er den største producent af rødvine på Tempranillo med 45.000 hektar beplantet areal. Herefter kommer Argentina med 5600 og Portugal med 5200. Men der dyrkes også Tempranillo i Australien, Chile, USA, Frankrig, Grækenland, Italien, Marokko, Mexico, Sydafrika og Uruguay.
    Druen har i øvrigt flere forskellige navne, hvoraf de mest benyttede er Cencibel, Escobera, Tinta de Toro, Tinta del País, Tinta Roriz, Tinto Fino, Ull de Llebre og Valdepeñas.
    Smagningen "Tempranillo'er til Verden" arrangeres af sammenslutningen af ønologforeninger i Spanien, og som medarrangør står den spanske ambassades handelsafdeling i København.
..........................
Tysk vinhus skrotter korkpropperne
Det fornemme tyske vinhus Reichsgraf von Kesselstatt, der ligger i Moseldalen, har rødder der går 655 år tilbage i tiden.
Nu har det gamle vinhus taget en megastor beslutning: Det vil skrotte propperne og i stedet anvende Stelvin-skruelåg på samtlige flasker Riesling årgang 2004 – i alt cirka 250.000 flasker.
Vinhusets ejere, Annegret Reh-Gartner og Gerhard Gartner, er simpelt hen trætte af vine med propsmag samt af de høje priser, som de må give, hvis de vil have korkpropper af en ordentlig kvalitet. Ægteparret har dog endnu ikke taget springet, når det gælder deres top-vine.

Ædle bourgogner med skruelåg
Også i det ellers så traditionelle Bourgogne giver de den for fuldt skruelåg. I 2004 gik vinhusene Alex Gambal og Boisset over til skruelåg på en del af deres vine. Nu er det négociant-firmaet Vergets tur, idet det sender hele 42.000 flasker forsynet med skruelåg til det amerikanske marked. Og der er vel at mærke tale om Chassagne-Montrachet, Meursault og andre hvide topvine, alle af årgang 2003.
............. .............
Evin-loven til revision
Ifølge den franske avis Les Echoes ser det ud til, at de franske vinmagere i denne uge vinder deres kamp imod den forhadte Evin-lov, der forbyder reklamer for vin.
En revision af loven bliver behandlet i parlamentet, og meget tyder på et positivt udfald.
Fremover vil det dog stadig kun være tilladt at fokusere på vinens kvalitet og oprindelse, og hvor mange præmier, den har vundet. Det vil ikke være muligt at fremhæve fornøjelsen ved at drikke vin. Men den kender franskmændene jo også ganske godt i forvejen ...
.............
...
Den danske vinbranche
* VinAvisen har nu oprettet en database med e-mail adresser, som vi fremover vil benytte til vore egne udsendelser til den danske vinbranche (så adresserne er altså ikke til salg til andre). Vi har netop udsendt den første orientering til de 233 adresser i basen, men vi er godt klar over, at vi endnu ikke har alle interesserede med. Er du indregistreret som vinimportør hos toldvæsenet, eller har dit firma relation til vinbranchen, bør du være med. Har du ikke fået vores første udsendelse, hører vi derfor meget gerne fra dig. Send venligst en mail til anker@vinavisen.dk.
* Wine Group International er flyttet til Ådalsvej 50, 2970 Hørsholm. Hidtidige tlf.nr. er uændret 80 20 20 25.
...
...............
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.............

.............
Sprælske stole
Nej, dette er ikke resultatet af VinAvisens konkurrence om, hvem der kan lave den flotteste ”champagne-stol”. De her viste stole er nogle af finalisternes kreationer fra den konkurrence, som det amerikanske møbelfirma Design Within Reach har udskrevet.
I dagevis har hver af deltagerne nørklet med flasker, kapsler, korkpropper og ståltråd fra to flasker champagne for at skabe de fantasifulde mini-stole. Og det er blevet til både barstole, liggestole, klapstole og sækkestole – i alle stilarter lige fra klunkestil til high tech.
Vores egen konkurrence har vi forlænget til på torsdag den 20. januar, så endnu flere kan nå at sende ind. Så fat kapsler, propper og ståltråd fra højst to flasker. Lav en lille stol, tag et billede af den med et digitalkamera, og send billedet til anker@vinavisen.dk senest på torsdag. Så er du med i dysten om en flaske god champagne.
...............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
.
.
    Kem Overskov (f. 1968) er god til at svinge gryder og pander. Han er uddannet kok fra Skuldelev Kro og har siden, som ansat hos Wittenborg Personale Restauranter, arbejdet for en lang række større virksomheder.
    Allerede da han stod i lære som kok, fattede han interesse for vin, og ferierne begyndte i stigende omfang at gå til diverse vindistrikter for at dufte, smage og suge vinøs lærdom til sig.
    For cirka tre år siden trængte han til luftforandring og besluttede sig for at gøre vinen til sit levebrød. Sammen med sin kone, Mette Knudsen, og et par venner købte han Køge Vinhandel.
    I begyndelsen indgik forretningen i en kæde under Vinspecialisten. Men Kem Overskov og Co. ønskede selv finde at frem til de vine, der skulle stå på hylderne, og det endte med, at forretningen blev selvstændig.
    Køge Vinhandel er indrettet i en gammel charmerende købmandsbutik, der lægger op til, at der skal være plads til andet end vin. Så blandt vinene, der kommer fra såvel europæiske vindistrikter som fra de oversøiske vinlande, finder man også delikatesser og friskmalet kaffe.
    Forretningen lægger beslag på en stor del af Kem Overskovs tid, så det kniber med at få forretningens hjemmeside færdig. Han lover dog, at man vil kunne klikke sig ind på den i løbet af det nye år.
    Når Kem Overskov ser sit snit til at holde fri, er det for at hygge sig med Mette og sine to søde piger. En løbetur bliver der også tid til i ny og næ. Og den kan godt være lang. Han har blandt andet løbet hele vejen op ad bjerget Mont Ventoux i Frankrig – en tur på 2 timer og 1909 meter over havet.
    Adresse: Køge Vinhandel, Brogade 19, 4600 Køge, tlf.: 56 65 00 90, fax.: 56 63 95 90, e-mail: info@koegevinhandel.dk.

............

.............
    Ugens vinøse billede
    Bjørn Standhart fra vinfirmaet Epicur Vin var kort før jul på besøg hos en af sine tyske leverandører, Weingut Andreas Schmitges, netop som høsten af Eiswein gik i gang.
    Den 20. og 21. december nåede temperaturen ned under de nødvendige 8 grader. Druerne var frosne, og så gjaldt det om hurtigt at få dem plukket og bragt ind til presning, før de tøede op.
    Der blev høstet ad to omgange. I den første portion havde druerne et sukkerindhold på 128 grader Oechsle, i den næste lå det på 157 grader Oechsle.
    Druerne blev høstet på marken Erdener Treppchen, der ligger lige oven for ruinerne af en gammel romersk vinkælder – romerne vidste nemlig også, at nogle af de bedste vine kom fra Erden i Mosel. Begge vine kommer i øvrigt til Danmark om nogle måneder, når de er blevet tappet på flaske, skriver Bjørn Standhart.

    < Billederne blev taget af vinbonden selv, Andreas Schmitges.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 20 vine. Heraf var der 14, som fik mere end to stjerner, og 5 fik fem stjerner. Der var ingen proppede vine.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Mousserende vin


Beringer, Sparkling White Zinfandel, Californien
89,75 kr., Vintappergaarden
Til prisen en virkelig god mousserende vin, lavet på blå druer og derfor med en fin let rosa farve. Vinen har en dejlig frugtsmag med en let sødme og meget livlige bobler. Fortræffelig som apéritif.



Hvidvin


Adriano Marco & Vittorio, Langhe, Italien 2003
59,50 kr., Italian Wines
En lidt usædvanlig hvidvin fra Piemonte. Den er tør, krydret og med en markant fedme.


Giovanni Abrigo, Favorita, Langhe, Italien 2003
55 kr., Italian Wines
En meget let og meget tør hvidvin med frisk frugt og en ganske lille smule perle i munden.


Ca’ Panvinio, Soave, Italien 2003
48 kr., Det lille Enoteca
Let og frisk hvidvin med en vis fedme i smagen.




Rødvine


Sabran, Château de Mattes-Sabran, Corbières, Frankrig 2003
50 kr., Fionia Vinimport
En virkelig dejlig rødvin med en flot duft og en smag, der lægger sig flot i munden med blød frugt, tilpas syre og indtagende sødme. En vin, man drikker med allerstørste fornøjelse – og en vin til en meget rimelig pris.


Estampa, Reserve, Assemblage, Syrah / Cabernet Sauvignon / Merlot, Colchagua Valley, Chile 2003
75 kr., Jysk Vin
Flot og krydret fadlagret rødvin med krop – en vin, der kræver en ret med en lige så kraftig smag.


Il Rotone, Il Mandorlo, Chianti Classico Riserva, Italien 2000
125 kr., Skovgaard Vine
Vidunderlig rødvin, harmonisk og kompleks, krydret og med moden blødhed. En stor nydelse.


Bodega del Fin del Mundo, Malbec, Patagonien, Argentina 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vil man have en rødvin fuld af sødme, så er den her. Sødme, fyldig frugt og krydderi. Til prisen en virkelig god vin.


Marqués de Vargas, Reserva, Cabernet Sauvignon, Argentina 2004
48,95 kr., Vinodan
Rødvin med kraftig frugt og en hel del garvesyre. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Caldora, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2003
54,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En forholdsvis enkel rødvin i god balance med nuancer af kirsebær og med en let sødme.


Mistral, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2002
55 kr., Vindepotet
Rødvin med god, ren frugt (solbær), en tæt struktur og let sødme.


Yellow Tail, Shiraz, South Eastern Australia 2004
59,95 kr., Det franske Vinlager. I denne uge (uge 3) 2 flasker for 90 kr., Super Spar
Sød, sød, sød rødvin uden ret meget syre. En vin, der udpræget henvender sig til unge mennesker uden særlig megen vinerfaring.


Château Lafleur Naujan, Cuvée des Chevaliers, Bordeaux, Frankrig 2003
45 kr., Fionia Vinimport
En pæn lille bordeaux, der bare er i orden til prisen.


Marco Cottini, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1997
152 kr., Fiasco-Vine
Moden – måske også overmoden – rødvin med kraftig frugt og markant alkohol (15%).
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Los Vascos, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2002, 3 flaskerRødvin180 kr. (3fl)Skjold Burne
.
Børsen
Domaine Court de Mautens, Rasteau, Frankrig 2001Rødvin239 kr.Bichel Vine
.
ErhvervsBladet
Shadow's Run, Shiraz, Fox Creek, Australien 2002Rødvin59,75 kr.The Wine Company
Lindemans Bin 50, Shiraz, Australien 2003Rødvin45 kr.Netto
.
Frederiksborg Amts Avis
Errazuriz, Sauvignon Blanc, Single Vineyard, Chile 2003Hvidvin89,75 kr.H.J. Hansen
Morgenhof Estate, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2002Hvidvin72 kr.Jysk Vin
.
Hjemmet
Château Pintouquet, Bergerac, Frankrig 2001Rødvin29,95 kr.Fakta
.
Industriens Dagblad
Domaine Pech Cabanel, La Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002Rødvin49,75 kr.Skjold Burne
.
Nordjyske Stiftstidende
La Chablisienne, Chablis, Frankrig 2003Hvidvin79,95 kr. (v12)Philipson Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.