Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 4
24. januar - 30. januar 2005
..............................................

VinAvisen uge 01VinAvisen uge 02VinAvisen uge 03
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


.............

...
Der var stor interesse for de glimrende italienske vine. Præcis i midten af dette billede ses Michael Bodholdt fra BB Vinimport.
...

...
Stilhed før stormen. Et øjeblik efter strømmede de mange vininteresserede gæster ind på udstillingen. Lamberto Fattoi havde ikke kun medbragt sine vine, men også hustruen Marcella og sønnen Andrea, der hjalp med at skænke i glassene. På billedet ses også fra venstre John Krøigaard-Larsen fra Theis Vine og sommelieren Jeppe Gustavsen, der netop har forladt Søllerød Kro for at stå for Theis Vines svenske afdeling. Endvidere Roberto Lolli fra Adriat Vinimport og længst til højre Erik Claudi fra Cappa Vinimport.
    Et tilløbsstykke
    Den store Brunello-smagning i København var et tilløbsstykke. Da udstillingen af de mange fortræffelige vine åbnede, stod folk i en lang kø for at komme ind, og der blev smagt og noteret og diskuteret til den store guldmedalje.
    Men Brunello er nu også noget særligt – et af Italiens store flagskibe. Vinen blev "opfundet" i slutningen af 1800-tallet af Ferruccio Biondi-Santi, der ganske enkelt gjorde, hvad man først langt senere nåede frem til i Chianti: Han eliminerede de hvide druer og lavede sin vin udelukkende på en klon af Sangiovese, som han gav navnet Brunello. Det betyder "den lille mørke". Endvidere lagrede han vinen i hele tre et halvt år på fade af egetræ.

    I dag 7,5 gange så meget
    Biondi-Santi har længe ligget i toppen, men i dag gør mange andre producenter i kommunen Montalcino syd for Siena det gamle firma rangen stridig.
    I 1975 fremstillede omkring 25 producenter i alt cirka 800.000 flasker. I dag er der 172 producenter, og produktionen ligger på 6 millioner flasker – 7,5 gange så mange.
    Det betyder også, at selv om Brunello di Montalcino DOCG er en kultvin, så er den ikke bliver urimeligt dyr, fordi der trods alt er så meget af den.

    75 forskellige vine i Danmark
    På udstillingen præsenterede 47 italienske producenter deres vine, både Brunello’er og den lidt billigere Rosso di Montalcino DOC – den laves af bønder, som ikke ønsker at lade deres Brunello ligge så længe på fad, som DOCG-reglerne kræver.
    En del af udstillerne var kommet hertil for at finde importører. Deres vine gik vi let hen over og koncentrerede os om vine, der aktuelt importeres af 27 danske firmaer (se listen nedenfor). De fleste havde både en Brunello, en Brunello Riserva og en Rosso, så der skal nok være 75 forskellige vine, som fås her i Danmark.
    Det siger sig selv, at vi ikke satte os ned og lavede en gennemført smagning med stjerner og alle smagsløg i alarmberedskab. Men generelt: Det er virkelig fornemme dråber, dette her, værd at bruge penge på.
    En traditionel Brunello er en kraftig vin med et vidunderligt register af kirsebær, violer, cedertræ og skovbund. Den skal helst have lov til at ligge i en halv snes år.

    Disse 27 danske firmaer havde vine med på udstillingen

    Adriat Vinimport
    Amka
    BB Vinimport
    Bottega Dell’Angelo
    Cappa Vinimport
    Cibi e Vini
    Den Blaa Port Viticole
    Det lille Enoteca
    DiWine
    Ello di Nunzio Giacobbo
    Enoteca Piccola Roma
    Helsingborgs Vinhus
    Il Grappolo Blu
    Jens Winther Simonsen
    Les Cépages Vin
    Luca Import
    Otto Suenson
    P. Raahauge Jensen
    Roberto Salvò
    Roskilde Vinkompagni
    Sigurd Müller
    Taster Wine
    Theis Vine
    Tn Import
    V&S Danmark
    Victoria Vine
    Østjysk Vinforsyning
.............

...
Hele den lille vinbondefamilie var taget til Danmark: Vincenzo Abbruzzese, hans kone Nucia og datteren Sophia. Her ses de sammen med Birger Vejrum fra Det lille Enoteca (til højre i billedet).
    En vinbonde på besøg
    I forbindelse med Brunello-besøget i København arrangerede Det lille Enoteca i Ringsted en speciel smagning af vinene fra Tenuta Valdicava i Montalcino.
    – Det er mig, der laver vinene, sagde Vincenzo Abbruzzese ikke uden stolthed. – Det er mig, der er i marken, for det er dér, vinen skabes.
    Valdicava er et lille sted med 19 hektar vinmarker, men vineriet er topmoderne. Under bygningen løber en flod, og vandet fra floden udnyttes til et klimaanlæg, hvor det løber i rør i både vægge, gulv og loft. Vincenzo mener, at et almindeligt klimaanlæg, som 99% af alle producenter anvender, ødelægger luftfugtigheden i rummet.
    Vi smagte hans vine i flere årgange og fik et godt indtryk af, hvor fornemt de udvikler sig, og hvor vitale de er selv efter flere år. Det er vine med en meget fin balance mellem kraft og elegance.
    De vine, der aktuelt fås her i landet, er nærmere beskrevet nedenfor i ugens liste over smagte vine.
.............
Vinlusen slår til igen
Blot tanken om vinlusen Phylloxera vastatrix kan give enhver vinproducent mareridt. I 1860’erne angreb insektet samtlige vinmarker i Europa, og man var så småt ved at indstille sig på aldrig mere at skulle nyde et glas vin.
Lusen angreb rødderne på vinstokkene og bredte sig herfra til resten af planten. Og det var kun, fordi man fandt på at pode vinstokkene på nogle særligt resistente amerikanske rødder, at den gamle vinverden overlevede kampen mod det lille bæst.
Men vinlusen er ikke sådan at udrydde. I 1980’erne stak den hovedet frem igen i det nordlige Californien, fordi vinbønderne ikke havde brugt fuldt resistente rødder ved podningen af de europæiske ædelsorter. Der var oven i købet tale om en ny og endnu farligere race, der var mere frugtbar og udviklede sig med lynets hast.
Ifølge Just Drinks tyder alt nu på, at netop denne særligt farlige udgave af Phylloxera er gået til angreb igen. Sporene efter dens uhyggelige hærgen har foreløbig sat deres præg på fire vinmarker i Sonoma, Napa og Mendocino. Og endnu engang er der højst sandsynlig tale om vinstokke, der er podet på mindre resistente rødder.

Vinsøen er vokset
Ifølge Onivins (Office National Interprofessionnel des Vins) nåede verdens vinproduktion i 2004 et rekordniveau på 287 millioner hektoliter – svarende til mere end 38 milliarder flasker.
Alle disse flasker bliver dog næppe drukket, idet verdensforbruget er faldende. Sidste år lå det på kun 230 millioner hl (30,7 mia flasker).
De høstede 287 mio hl ligger 9,5% over høsten i 2003, og vi skal helt tilbage til 1992 for at finde et tal, der er større, nemlig 296 mio hl.
Også gabet mellem høstmængde og forbrug – lidt over 57 mio hl – er en rekord. Vinsøen er med andre ord vokset.

Stor høst i Alsace
Også i Alsace blev sidste års vinhøst stor. Den lå hele 25,8% over høsten i 2003. I alt blev der høstet 1,26 millioner hektoliter, svarende til 168 mio flasker. Det var 7,4% mere end den gennemsnitlige produktion igennem de sidste fem år.
Den mest populære drue er stadig Riesling (281.000 hl). Derefter kommer Pinot Blanc (274.994 hl) og Gewurztraminer (221.193 hl).

Vin på lager
Ifølge Just Drinks har producenterne i Bordeaux besluttet at oprette reservelagre svarende til i alt 15% af sidste års høstmængde, dvs. 1 million hl. Høsten sidste år lå på 6,5 mio hl, og i sæsonen 2003-04 blev der kun solgt cirka 5,7 mio hl.
.............
Vil gerne købe Southcorp
Den australske bryggerigruppe Foster’s er nu kommet med et tilbud om at købe hele Southcorp, Australiens største vinhus. Tilbudet lyder på 3,1 milliarder australske dollars (13,5 mia dkr.).
Dette kan meget vel udløse overbud fra giganter som Diageo, Allied Domecq og franske Pernod Ricard, eftersom Southcorp i første omgang har afvist tilbuddet. Men på den anden side – Foster’s har netop købt 18,8% af firmaet, så måske holder det rivalerne væk.
Hvis fusionen bliver til noget, vil Foster’s stå for et samlet salg af cirka 470 millioner flasker om året. I firmaets portefølje vil være kendte mærker som Penfolds, Rosemount Estate, Wolf Blass, Lindemans og Wynns.
............

© 2001 Twentieth Century Fox
    Globe-priser til "Sideways"
    Den nye film "Sideways", der foregår i vinens verden, fik sidste søndag to Golden Globe-priser – for årets bedste film og årets bedste manuskript. En udmærkelse, der peger frem imod en eller flere Oscars.
    Filmen er en hyldest til Pinot Noir, og dens popularitet har allerede øget salget af vine på den store Bourgogne-drue. Filmen foregår i Santa Barbara County, og her strømmer folk til vineriernes smagerum, ligesom der arrangeres udflugter i sporet på filmens to hovedpersoner.
    Ifølge WineSpectator har det Napa-baserede auktionshus WineBid.com samlet nogle af de vine, der omtales i filmen, blandt andet en 1961 Cheval-Blanc og en 1988 Sassicaia. Men auktionshuset har også tilføjet vine, som ikke optræder i filmen, og som hovedpersonerne (heller) aldrig ville have haft råd til at købe. Det gælder flere vine fra Domaine de la Romanée Conti.
    Filmen har premiere i danske biografer den 13. marts.
.............
Øl øger risikoen for podagra
Podagra er en gigtsygdom, der opstår ved at store mængder urinsyre ophobes i blodet for til sidst at aflejre sig som krystaller i leddene.
Nu har et hold forskere fra Harvard School of Public Health i Boston fundet frem til, at visse former for alkohol kan øge risikoen for denne ophobning af urinsyre.
Forskerne har ifølge lægetidsskriftet Arthritis and Rheumatism haft mere end 14.000 forsøgspersoner under luppen og har sammenlignet deres indtagelse af forskellige former for alkohol med indholdet af urinsyre i deres blod.
Det viste sig, at øl er den helt store skurk, mens brændevin kun er en lille synder. Et moderat forbrug af vin gør derimod overhovedet ingen skade.

Træk et glas i vinautomaten
VinoVenue, en ny vinbar i San Francisco, har fået installeret nogle meget smarte vinmaskiner. Kunderne skal blot investere i et kreditkort, der giver dem kredit på op til 100 dollars. Med et glas i hånden erobrer de derpå maskinerne, og så kan smageseancen begynde.
Vinmaskinerne fungerer stort set som de gode gammeldags kaffeautomater. Ved at trykke på knapper kan man vælge mellem en lang række forskellige vine. Når man har stukket kreditkortet ind i en særlig aflæsningssprække, sætter man vinglasset ind under en lille hane og trykker så på den ønskede knap. Mens hanen tapper smagsprøver ned i glasset, tapper maskinen penge fra kortet.
Maskinerne byder på vine for enhver pengepung, og man behøver ikke at huske på, hvilke vine man har smagt – det gør kortet nemlig for én.

Evin-loven bliver ændret
Så fik franskmændene endelig deres ændring af Evin-loven fra 1991 – loven, der sætter stramme grænser for reklamer for alkohol. Et enstemmigt senat vedtog i onsdags, at det herefterdags skal være tilladt både i tv og på tryk at reklamere for vin og fremhæve vinens duft, smag og farve.
Både vinfolket og organisationerne imod alkohol har accepteret lovændringen, der nu skal behandles i en komité af lovmagere før den endelige godkendelse i begge kamre.
.............

Med kork og med skruelåg
Vi har prøvet det før – at sammenligne den samme vin tappet henholdsvis med korkprop og med skruelåg. Men i onsdags var der grand cru og premier cru i glassene, da det prestigefulde Chablis-vinhus Domaine Laroche var på besøg hos Kjær & Sommerfeldt.
Smagningen bekræftede, hvad vi godt vidste: Med skruelåg er vinen friskere, mindre iltet og med en renere smag. Og samtidig løber man ikke risikoen for at få en af de 5-10% flasker, der lugter og smager som et rensningsanlæg, der er løbet over.
Michel Laroche, der er en foregangsmand i Frankrig, tapper i dag alle sine vine med skruelåg – og det er vel at mærke vine til mellem 120 og 600 kr. pr. flaske.

Mindre frisk og spændstig
To af Laroches medarbejdere, Lorraine Carrigan og Marie Vorstermans, var kommet herop fra Frankrig, og sammen med Jens Ole Eriksen fra Vingaarden styrede de slagets gange med sikker hånd:
Hele tiden to glas foran deltagerne. I det ene vinen med korkprop, i det andet samme vin med skruelåg. Og så fik vi lov til at gætte, hvad der var hvad.
Vi var faktisk ret dygtige (eller heldige), men vi havde jo også prøvet det før. Allerede vinens farve ledte os på sporet. Ligesom et overskåret æble bliver brunligt, når det udsættes for luftens ilt, bliver også en vin under korkprop en lille smule mørkere.
Endvidere dufter og smager en korkprop-vin også lidt mere udviklet – mindre tæt, mindre frisk og spændstig, men egentlig ikke dårligt (med mindre den altså er proppet).
Vi smagte i alt seks par vine. De nye årgange med skruelåg er på vej, og på det danske marked findes allerede Chablis Grand Cru ”Les Blanchots” 2002 til 349 kr., mens Premier Cru ”Les Vaudevey” 2002 til 169 kr. kommer om en måned.
Tiden nærmer sig, hvor vi kan invitere gæster uden at frygte, at vinen er en bytter!

...
    Herover Lorraine Carrigan fra Domaine Laroche og Jens Ole Eriksen fra Vingaarden.
    Lorraine fortalte, at det er en vinmagers mareridt, at han ikke hører fra forbrugerne. Han kan selv smage, at cirka 5% af hans flasker er propsyge, og at andre 5% er iltede i en eller anden ukontrolleret grad. Men det er sjældent, at folk kommer anstigende for at få flasker byttet. De tror åbenbart bare, at det er en dårlig vin og lader være med at købe den en anden gang.
    Det er også en vinmagers mareridt, at der er en udbredt konservatisme blandt forbrugerne. De klynger sig til en gammel form for flaskelukke og til ritualerne omkring det at trække propper op. Mange vinproducenter viger derfor tilbage fra at gå over til skruelåg, fordi de er bange for ikke at kunne få solgt vinen.
    Der skal nok et stort oplysningsarbejde til, før vi for alvor får indført skruelåg. Men det er fint, at en producent som Laroche tør gå i forvejen med sine kostbare vine.
...........
Et par interessante udsagn
Under Laroche-smagningen kom Lorraine Carrigan og Marie Vorstermans med et par interessante udsagn:
* Michel Laroche indrømmer lige ud, at over 6% af hans Chablis 2001 har propsmag, og at yderligere 6% udviser en for tidlig iltning.
* Fabrikanterne af korkpropper bruger en masse penge på at forsvare sig i diverse reklamer. De kunne naturligvis i stedet have brugt pengene på at forbedre propperne, men selv om de gjorde det, ville det alligevel ikke hjælpe.
* Nogle mener, at skruekapslerne ikke er tætte. Men kapslens lille plade af et inaktivt plastmateriale holdes faktisk fast mod flaskens top med tryk på 100 kg.
* Flere af Frankrigs trestjernede restauranter har taget skrueprop-vine på kortet, og tjenerne har lært at åbne vinene med det samme show, som når de åbner en flaske champagne – med en serviet over kapslen og diverse elegante bevægelser.
* Hoteller elsker vine med skruekapsler. Med de gammeldags flasker med korkprop var det nødvendigt at have en proptrækker i minibaren på hvert værelse, og den blev altid stjålet.
* Og endelig: En masse mennesker bliver berøvet deres proptrækker, når de går gennem lufthavnenes sikkerhedskontrol ...
.............

...
Ilya Kabakovs etiket til Mouton Rothschilds 2002-årgang - og på billedet til højre baronesse Philippine de Rothschild sammen med kunstneren.
    Berømt kunst på etiketten
    I 1924 indledtes en enestående tradition på Château Mouton Rothschild. I stedet for at overlade arbejdet med at tappe vinen på flasker til vinkøbmændene i Bordeaux valgte ejeren, baron Philippe de Rothschild, selv at gøre det. Og på etiketten brugte han – som den første – ordene "Mis en Bouteille au Château" (tappet på flaske i slottet).
    Ligeledes brød han med alle franske etiket-normer. Etiketten var nemlig tegnet af plakatkunstneren Jean Carlu, og dens kraftige farver vakte en hel del forargelse i Bordeaux.
    I 1945, efter anden verdenskrig, genoptog baronen ideen med de illustrerede etiketter, og lige siden har berømte kunstnere som Dali, Miró, Braque, Chagall, Picasso, Warhol og danskeren Per Kirkeby sørget for at sætte kulør på flaskerne.

    Russisk kunstner får æren
    Nu er Château Mouton Rothschild 2002 kommet på markedet, og her er det den russiske kunstner Ilya Kabakov, der har fået æren. Han er en ledende skikkelse i moderne russisk kunst og ikke mindst kendt for sin installationskunst – altså tredimensionale kunstværker, hvori der indgår både malerier, genstande, lys og musik. Der er også en vis rummelighed over hans illustration på etiketten, som han kalder ”OKHO”, hvilket betyder vindue på russisk.
    Ligesom de andre kunstnere får Kabakov ikke en krone for indsatsen. Han får kun æren - plus nogle kasser af den berømte vin. Hvilket jo heller ikke er så galt …
...........
    Vinderne i stolekonkurrencen
    Så er vores lille stolekonkurrence slut, og vi siger tak til alle de af vore læsere, der har puslet med champagnepropper, kapsler og ståltråd. Jo, Danmark er et stoledesignernes land!
    Vi skulle finde den bedste stol, der fortjente den udlovede flaske champagne, men vi endte med to stole, der må dele førstepladsen – og hvis begavede designere naturligvis hver får tilsendt en flaske champagne.
    Den magelige flydestol til venstre er kreeret af B. Christensen på Frederiksberg, mens Annelise Hansen i Århus er mesteren for prinsessestolen.
...........
    Den farlige europæiske hveps
    Sydafrikanske vinmarker er blevet invaderet af en yderst uønsket gæst, nemlig den europæiske hveps, Vespula germanica.
    Hvepsen er glad for sukker, og den kan godt komme til at forvolde en hel del skader i vinindustrien. Den gennemborer skindet på bløde frugter som pærer og blommer for at drikke den søde saft, og den kan meget vel finde på at gøre det samme med de modne vindruer. Ved at lave huller i drueskindet giver den adgang for mikroorganismer, og så begynder druerne at rådne.
    Hvepsen kommer fra Europa, hvor det køligere klima holder bestanden nede. I begyndelsen af 90’erne invaderede den New Zealand, hvor klimaet er mildere, og hvor hvepsen har lavet en masse ravage. Og nu er den altså nået til Sydafrika – måske ombord på et skib.
...........
Amerikanske vinerier under pres
For nogle år siden fik USA en udmærket lov, der siger, at offentlige bygninger, forretninger – og vinerier – skal være handicapvenlige. Altså ingen trapper, men ramper, plus handicap-toiletter og brede parkeringspladser.
Det fik dengang en handicaped mand, George Louie, i aktion. Han samlede nogle handicappede, der i fem minibusser besøgte vinerierne, hvorefter de hver især lagde sag an. Flere hundrede vinerier levede ikke op til lovens krav og blev slæbt i retten.

Systematisk afpresning
Nu er en anden handicaped, Jarek Molski, ifølge avisen The Tribune gået i gang. I sidste uge lagde han sag an mod vineriet Templeton for manglende skiltning og en kørestolsrampe, og dette var kun ét sagsanlæg ud af cirka 400. Han påstår, at han alle steder har lidt fysisk skade – fx fordi der har manglet et håndgreb at støtte sig til på toiletterne.
Molski forlanger en skadeserstatning på 4000 dollars pr. dag, indtil forholdene er bragt i orden.
En distriktsdommer har sagt, at Molskis fremgangsmåde er klar: Sagsanlæg, forlig, erstatning og videre til næste sag. Det er systematisk afpresning.
..........
Kassevis af flasker til spotpris
Tænk at få 125.000 flasker glimrende vin for cirka 600 kr. Det er lige præcis, hvad der hændte for amerikaneren Ken Jacques.
Han og hans firma Evaki blev i 2002 hyret af det australske vinhus James Estate Winery til at markedsføre vinhusets vine på det amerikanske marked. Men ifølge avisen The Mercury News stoppede vinhuset med at betale Ken Jacques salær kun få måneder efter, at kontrakten var underskrevet – efter sigende fordi han ikke udførte sit job godt nok.
Oven i hatten sendte vinhuset smædebreve til Ken Jacques kunder med falske anklager om, at han havde taget af pengekassen.

Ene mand til auktion
Det hele endte i retten, hvor James Estate Winery blev dømt til at betale Ken Jacques 399.000 dollars (cirka 2,3 millioner dkr.) for kontraktbrud og injurier. Men så stort et beløb kunne vinhuset slet ikke diske op med.
Det kom dog dommeren for øre, at vinhuset havde et stort lager med vine i Sonoma, hvilket han pålagde ejerne at sætte på auktion, så de kunne betale deres gæld til Jacques.
Auktionen blev langt fra noget tilløbsstykke – foruden Ken Jacques mødte kun tre andre op. Den første fik ikke lov til at være med, da han ikke havde nogen spiritusbevilling. Den anden blev diskvalificeret, fordi han kom for sent, og den tredje, der ellers havde penge nok, gad slet ikke byde, da det kom til stykket. Og så kunne Ken Jacques jo byde nøjagtig, hvad han havde lyst til.
.............
...
Den danske vinbranche
* The Wine Company har fået forhandlingen af vine fra Domaine de Cristia og Domaine Pierre Usseglio, begge i Châteauneuf du Pape.
* AtomWine har optaget importen af vine fra vinhuset Kalleske i Barossa, Australien.
...
...............
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
.
    Jacob Hertz (f. 1962) kunne have været sjette generation bag disken i den fine gamle juvelerbutik Kgl. Hofjuvelerer P. Hertz. Men guld og diamanter blev lagt på hylden til fordel for en HH på Niels Brock og en efterfølgende shipping-uddannelse.
    I 1984 blev han udstationeret i Hamburg som trainee hos rederiet Hamburg-Süd, hvor han i otte måneder kom igennem hele møllen – lige fra kontorarbejde til indklarering af skibe.
    I 1986 blev Jacob Hertz ansat som salgschef i den skandinaviske afdeling af det tyske speditionsfirma J.F. Hillebrand. Her fik han ansvaret for at opbygge virksomhedens danske markedsandel for transport af vin og spiritus – et arbejde, der hurtigt førte til en glødende interesse for vinens verden.
    Turen gik videre til andre vinøse poster i Better Brands og Selected Wines and Spirits – det nuværende Allied Domecq Spirits & Wine Danmark. Og det er i sidstnævnte virksomhed, man i dag finder Jacob Hertz i stolen som administrerende direktør, et job han har bestredet siden oktober 2004.
    Allied Domecq, hvis hovedkontor befinder sig i London, er verdens næststørste producent af spiritus og den tredje største, når det gælder vin. Virksomheden har over 12.000 medarbejdere, hvoraf 24 udgør den danske stab.
    Jacob Hertzs fritid får hurtigt ben at gå på sammen med hustruen, vinkyperen Malene Smidt Hertz, og deres to små piger, Emilie og Clara. Om vinteren dyrker han squash, og om sommeren står den på golf. Og så er der rejserne med familien, der meget ofte går til et af verdens mange vinlande.
    Adresse: Allied Domecq Spirits & Wine Danmark A/S, Jernholmen 38, 2650 Hvidovre tlf.: 36 88 52 00, mobil: 40 11 86 66, e-mail: jacob.hertz@adsweu.com, www.allied-domecq.dk.
.............................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
...............
    Ugens vinøse billede
    Lars Ole Hansen i Odense har sendt os dette interessante billede af et lidt mystisk monument. Det står præcis i skellet mellem appellationerne Aloxe Corton og Pernand Vergelesses i Bourgogne. Men hvad er det egentlig, vi ser?
    Nederst står ordene Domaine Rapet, så det var naturligt at spørge John Krøigaard-Larsen fra Theis Vine, der importerer de fornemme bourgogner fra dette domaine.
    Han har talt med Vincent Rapet, der fortæller, at det var hans far, der for en del år siden fandt stenene på en vinmark i Pernand Vergelesses. Og der er jo ingen tvivl om, at figuren øverst forestiller vinens helgen, Sankt Vincent. Men hvad symbolet øverst betyder, det vidste Vincent Rapet ikke. Måske er det et symbol for Sankt Vincent.
    – Nu har jeg jo igennem årene sendt et utal af danske vininteresserede på besøg hos Rapet, skriver John Krøigaard-Larsen. – Så kunne det ikke være en god idé at spørge VinAvisens læsere, om der er nogen, der ved, hvad symbolet betyder, eller som i det hele taget ved noget om dette monument. Jeg udlodder gerne en flaske Corton fra Rapet.
    Det siger vi tak for. Så kom denne vej, hvis I ved noget. Skriv til anker@vinavisen.dk. Får vi flere svar, trækker vin lod om den udlovede flaske.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 29 vine. Heraf var der 24, som fik mere end to stjerner, og hele 14 fik fem stjerner. Ingen vine var proppede.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Smagning af vinene fra Tenuta Valdicava


Tenuta Valdicava, Rosso di Montalcino, Italien 2002
95 kr., Det lille Enoteca
En dejlig lys og let rødvin med duft og smag af kirsebær og skovbund. Vinen har en god syre til mad og er især velegnet til lyst kød.


Tenuta Valdicava, Brunello di Montalcino, Italien 2000
320 kr., Det lille Enoteca
En stor og varm rødvin med duft af grønne blade og brombær og et godt bid af eg i eftersmagen.


Tenuta Valdicava, Brunello di Montalcino, Italien 1999
345 kr., Det lille Enoteca
Denne rødvin byder på en koncentreret smag af mandel, kirsebær og skovbund, krydret med en forfriskende syre. Lige sagen til fjervildt.


Tenuta Valdicava, Brunello di Montalcino Riserva ”Madonna del Piano”, Italien 1997
575 kr., Det lille Enoteca
En duft af mørke bær, skovbund og stald efterfølges af en lækker og fyldig smag af kirsebær og mandler i denne drikkemodne rødvin. Et raffineret pift af syre giver rødvinen en indbydende friskhed.


Tenuta Valdicava, Brunello di Montalcino Riserva ”Madonna del Piano”, Italien 1998
380 kr., Det lille Enoteca
En rødvin med masser af bærsmag og et spændende strejf af læder og stald. Eftersmagen er lang, blød og helt uforglemmelig.


Tenuta Valdicava, Brunello di Montalcino Riserva ”Madonna del Piano”, Italien 1999
405 kr., Det lille Enoteca
En mundfuld af denne suveræne rødvin er som en gåtur i skoven en frisk efterårsdag. Duft og smag byder på græs, skovbund og modne bær, og der er en perfekt harmoni mellem sødme og syre, mellem kraft og elegance. Nyd den fx til kronvildt.




Mousserende vine


Jaume Serra, Semi Seco Reserva, Cava, Spanien
49,95 kr., Vinodan
En rigtig dejlig cava med fine bobler og en let og charmerende sødme. Vinen smager virkelig godt, og prisen er yderst rimelig.


Delamotte, Brut, Champagne, Frankrig
169,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Glimrende og frisk champagne til en fornuftig pris. Den har en lidt markant syre.




Hvidvine


Ca’ Lojera, Lugana Superiore, Italien 2000
119 kr., Vinotek a Fynnis
Fra Lombardiet kommer denne indtagende, bløde og ret anderledes hvidvin, som man nyder med stor fornøjelse.


La Misión, Sauvignon Blanc, Central Valley, Chile 2004
59 kr., Fionia Vinimport
Frisk og pæn hvidvin med en vis fedme og et lille bid i slutningen. Fire pæne stjerner.


Fundaciòn, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2003
49,95 kr., Wine Group
God og ret enkel hvidvin med en kvalitet, der er i overensstemmelse med prisen.


Harbinger, Chardonnay, Napa County, Californien 2002
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Kan man lide en lidt kraftig fadsmag – og kan man lide procenter (14,5%) – så er denne hvidvin sagen. En ganske flot vin.




Rødvine


I Creari, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1998
78 kr., Fiasco-Vine
Herlig rødvin med fornem smag af kirsebær og en vifte af krydderier. Moden, vellagret, stadig helt vital og et kup til prisen.


Elsa, Cabernet Sauvignon, San Rafael, Mendoza, Argentina 2003
69,75 kr., i februar 55 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Dejlig rødvin med en god Cabernet-smag og sødme. En fornøjelse. Tilbudsprisen er yderst rimelig.


Estampa, Gold Assamblage, Colchagua Valley, Chile 2003
96 kr., Jysk Vin
Druen Shiraz spiller hovedrollen i denne flotte rødvin med god frugt og dejlig sødme.


Le Terre, Barolo, Italien 2000
148 kr., Irma
Meget dejlig, moden og afrundet rødvin med en duft af kryddernelliker. Det er også en ret let vin i god balance. Kvalitet!


Sessantanni, Primitivo di Manduria, Italien 2001
149,95 kr., Wine Group
Lækker rødvin med smuk frugt, smuk sødme, smuk balance og toner af chokolade og mandler. At den har 14,5% alkohol, mærker man ikke. Den må gerne gemmes et par år. Flot flaske.


Twin Beaks, Shiraz, Mudgee Hilltops, Australien 2002
75 kr., Glud Vin
Spændende rødvin, afrundet, flot og med mange krydderier.


Jacobsdal, Estate Wine, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2001
89 kr., Fionia Vinimport
Ganske flot bamse-rødvin med meget fyldig frugt og sødme.


Candelaria, Reserve, Cabernet Sauvignon, Colchaua Valley, Chile 2002
76,50 kr., Vindepotet
En ligefrem og rigtig god rødvin med en vis lethed og en lidt ukompliceret smag. En glad vin fuld af sol.


Los Primos, Cabernet Sauvignon / Merlot, San Rafael, Mendoza, Argentina 2003
49,75 kr., H.J. Hansen
(For) kraftig rødvin med en lidt stram eftersmag.


San Marzano, Salice Salentino, Italien 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En rigtig hakkebøffe-vin med saft og sødme.


Don Salvador, Monastrell, Alicante, Spanien 2003
6 flasker for 200 kr., Holte Vinlager
Sødme – lidt efter toffee og karameller – præger denne rødvin. Den er ret enkel, men unægtelig også meget billig. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.




Hedvin


Woodstock, Very Old Tawny, McLaren Vale, Australien
200 kr. for 50 cl, Furesø Vin Engros
Dette er ikke portvin – men alligevel. Det er et australsk forsøg på at lave en stor ”portvin” og lagre den i en snes år på små portvinsfade. Og det må siges at være lykkedes. Vinen er lækker, lækker med en blød og sød smag og med toner af brændte figner, karamel, valnødder …
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter som regel seks stjerner eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Taurus, Roble, Toro, Spanien 2003Rødvin59,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
.
B.T.
MontGras, Quatro, Reserva, Colchagua Valley, Chile 2003, 2 flaskerRødvin110 kr. (2 fl)Føtex
.
Børsen
Aalto, Ribera del Duero, Spanien 2000Rødvin219 kr.Theis Vine
.
Ekstra Bladet
Domaine des Tours, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2000Rødvin69,50 kr.Lars Bjørn
.
Frederiksborg Amts Avis
Los Primos, Cabernet Sauvignon / Merlot, Argentina 2003Rødvin49,75 kr.H.J. Hansen
Elsa, Cabernet Sauvignon, Argentina 2003Rødvin55 kr. (v 6 fl)H.J. Hansen
.
Hjemmet
Château Moulin de Padoin, Bordeaux, Frankrig 2003, 6 flaskerRødvin270 kr. (6 fl)Holte Vinlager
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.