Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 07, 2005


..................
Vin-aktuelt i uge 7
14. februar - 20. februar 2005
..............................................

VinAvisen uge 04VinAvisen uge 05VinAvisen uge 06
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

.......
Tempranillo’er til Verden
I sidste weekend afholdtes konkurrencen "Tempranillo'er til Verden" i København, og i løbet af i alt ti smagninger smagte en række danske og spanske dommere sig igennem små 300 vine på druen Tempranillo. Der var otte rosévine, resten var røde, og cirka 15% af alle vinene var fra andre lande end Spanien.
Mandag eftermiddag var der så en højtidelig uddeling af præmier: Gran Tempranillo de Oro (stor guldmedalje), Tempranillo de Oro (guld) og Tempranillo de Plata (sølv).
Smagningen var arrangeret af sammenslutningen af ønologforeninger i Spanien, og som medarrangør stod den spanske ambassades handelsafdeling i København med assistance fra Vinens Hus.
VinAvisen var med blandt smagerne, og det var en oplevelse at se, hvor professionelt smagningen blev grebet an. Spanierne havde virkelig været oppe med den store pengepung, og logistikken var i top. Hør bare:

En hær af fagfolk
* Arrangørerne havde sendt de cirka 300 vine til Danmark og ikke bare én flaske af hver. Der skulle være til udskiftning af proppede vine – dem var der naturligvis nogle af – og der skulle være til udskænkning af vindervinene ved den afsluttende præsentation om mandagen.
* De havde sendt en mindre hær af fagfolk herop, ikke kun som smagere, men også for at få det hele til at klappe.
* Ved hver smagning var seksten smagere fordelt ved fire borde, fire smagere ved hvert bord, og yderligere sad der en spansk kontrollant ved hvert bord – ved vores sad Isabel Muares y Garcia Pelayo og styrede os på rette vej. Her blev ikke byttet rundt på vinene, og alle udfyldte skemaer passerede hendes skarpe blik, før hun skrev under på dem. (Fortsættes)
.......
    < To snapshots fra smagningen. Til venstre ses Isabel Muares y Garcia Pelayo, der sad for bordenden ved vores bord og godkendte hver vin, før den blev skænket rundt. Og efter smagningen af hver vin godkendte hun vore udfyldte skemaer.
.......

Vi har oversat det spanske smageskema til dansk, redigeret opsætningen lidt og lagt det ud på vores server i form af en pdf-fil. Så hvis du har lyst til at bruge skemaet, så klik på gengivelsen herover, hent skemaet og print det ud i så mange eksemplarer, du har brug for - et skema til hver vin.
    Nøje nedfældede regler
    * Tempranillo-vinene blev naturligvis skænket blindt fra flasker i sorte poser med et stort nummer. Det eneste vi fik at vide var, hvilken type vin, der var i glasset – rosé, rød med mindst 85% Tempranillo, blandingsvine med mindst 50%, fadlagret eller ej, sød vin osv.
    * Reglerne (articles) for smagningen var nøje nedfældet. Interesserede kan se dem på adressen www.enologo.com – gå ind under ”Reglement”, og læs reglerne et kapitel ad gangen, eller download hele teksten som en pdf-fil.
    * Endelig var alt omkring smagningen naturligvis perfekt: Hvid dug, ordentlige glas, vand, serviet, hver sin spyttespand, smageskema, korrekt temperering af vinene og professionelle tjenere til at skænke dem i glassene (se VinAvisens gode råd til vinsmagninger ved at klikke her).

    Et smart smageskema
    Smageskemaet var det, som benyttes af de to internationale organisationer OIV (Organisation International de la Vigne et du Vin) og UIOE (l'Union Internationale des Oenologues), og det er faktisk ret smart. Det leder én gennem bedømmelsen af vinen – dens udseende, duft, smag og harmoni – og giver mulighed for give hver egenskab karakter efter en fem-skala. Hvis man sætter krydser hele vejen ned under ”Excellent”, giver point-tallene tilsammen 100 point. Klik på billedet til venstre, hent skemaet, og print det ud.

    89 medaljer
    Og hvad var så resultatet af alle anstrengelserne? Faktisk godt. Der var ganske vist kun én Great Golden Tempranillo medalje – altså en vin med 100 point. Men der blev givet i alt 89 præmier, heraf 59 guldmedaljer og 29 sølv – hvor en sølvmedalje svarer til en god, typisk vin for området. 9 af medaljerne gik til andre lande end Spanien.
    Der kan naturligvis være stor kvalitetsforskel mellem de vine, der har fået samme medalje, for medaljerne er som nævnt givet inden for vinenes respektive kategorier (rosé/rød, ung vin, fadlagret vin osv.), men generelt vidner de mange medaljer om et fornemt niveau.
    Men det var nu også nogle gode vine, vi havde i glassene – i hvert fald ved vores bord. En liste over alle de præmierede vine kan ses på www.enologo.com.
.......
Om tre år drikker vi 6,3% mere vin
En helt ny undersøgelse fortæller ifølge Decanter, hvordan det globalt vil stå til med produktionen og salget af vin i år 2008. Undersøgelsen, som er iværksat af arrangørerne bag Vinexpo, viser blandt andet følgende:
* På verdensplan vil produktionen af vin være steget med 6,4%.
* Sydafrika vil være verdens største vinland med en produktion, der er hele 35% større end i dag.
* Tilsammen vil vinlandenes vinsø udgøre 11,3% af al den vin, der produceres.
* Der vil blive drukket 6,3% mere vin end i dag.

Pernod frier til Allied
Avisen The Wall Street Journal er kommet med et rygte om, at det franske gigantfirma Pernod Ricard overvejer at købe det britiske gigantfirma Allied Domecq, og at Allied ikke skulle være helt uinteresseret i et ægteskab.
Slår de to giganter kludene sammen, vil de med Pernod Ricards årlige produktion af 700 millioner flasker spiritus og Allied’s 550 millioner flasker kunne skabe verdens største spiritusfirma – større end den tredje store spiller, Diageo, der i 2003 havde en produktion af lidt over en milliard flasker.
Jo, der er store bølger, når hvalerne parrer sig. Men på den anden side – for nu at få proportionerne på plads – så har verdens største spiritusfirmaer trods alt mindre end 20% af verdensmarkedet.

Anmeldelse af uåbnet restaurant
Sidste år i uge 9 skrev vi om, hvordan en prøvesmager, der var blevet fyret fra Guide Michelin, såede tvivl om troværdigheden af den franske udgave af den legendariske restaurantguide. Han mente, at den er fuld af unøjagtigheder, og han blev bakket op af flere franske aviser.
Nu er den gal igen. Denne gang gælder det Michelins nyeste guide over Belgien, Luxembourg og Holland. I guiden er den belgiske restaurant Ostend Queen blevet rosende omtalt som et etablissement, hvor man får glimrende mad til rimelige priser.
Problemet er bare, at der er tale om en ny restaurant, der først slog dørene op længe efter, at prøvesmagningen kunne have fundet sted.
Restauratøren lægger ikke skjul på, at den eneste grund til, at hans restaurant kom med i guiden, er hans gode forbindelser til folkene fra Michelin.
Michelin har skyndsomst trukket guiden tilbage fra boghandlerne.
.......
    Det er meget værre ...
    I sidste uge fortalte vi, at mindreårige svenskere under 25 år ikke må abonnere på et blad, der handler om vin. Men det er meget værre, skriver en af vore svenske læsere. Når man laver en annonce om vin, skal 20% af den udfyldes af en advarsel – fuldstændig som på cigaretpakkerne.
    Den svenske lov sidestiller med andre ord den sundhedsfremmende vin med de usunde cigaretter. Hul i hovedet!
    Lad os håbe, at vi aldrig i Danmark får politikere, der vil prøve at profilere sig selv ved at foreslå den slags tåbeligheder.

    Beslaglagt af toldvæsenet
    Hvis en svensker køber vin eller spiritus over nettet og får flaskerne sendt med posten fra udlandet, så bliver de beslaglagt af toldvæsenet.
    Nu er den svenske højesteret ved at bedømme, om dette er lovligt, og har konsulteret EU-kommissionen i sagen.
    EU-kommissionen er klart imod denne hindring af frit salg over landegrænserne, og ifølge Computersweden tyder meget på, at de svenske net-handlere får medhold.
    Udviklingen gør, at vi snart får slået det sidste søm i Systembolagets kiste, siger Ulf Bernitz, der er professor i Europa-ret ved universitetet i Stockholm, til Computersweden.
.......
Evin-loven opblødt
Ifølge avisen Le Nouvel Observateur har det franske parlament i torsdags definitivt sagt ja til en opblødning af den forkætrede Evin-alkohollov fra 1991. 200 senatorer stemte for, 123 stemte imod.
Herefterdags må franske vinfolk reklamere med en ”objektiv” karakteristik af en vin, dvs. dens farve, duft og smag samt dens oprindelse. Og der er ingen krav om, at der nedenunder skal stå, at man bliver gravid, hvis man drikker bare så meget som et enkelt glas ... ;-)
.......
    Vi mindes Niels Ole Madsen
    En af den danske vinverdens meget ihærdige og respekterede vinskribenter, Niels Ole Madsen, er død i en alder af blot 48 år.
    Han var tilknyttet Herning Folkeblad siden 1978, hvor han bl.a. skrev den ugentlige vinrubrik – rent faktisk Danmarks mest læste vinrubrik, eftersom den blev bragt i alle de dagblade, der er tilknyttet Dagbladenes Bureau med et samlet oplag på cirka 450.000.
    Niels Ole Madsen evnede at formidle vinstoffet på en meget levende og jordnær måde, og han havde æren af, at en bred kreds af avisernes læsere fattede interesse for vin og ikke mindst for samspillet mellem vin og mad. Han var perfektionist, både når det drejede sig om vin og om de mange andre områder, der optog ham – motorjournalistik, fotografi m.v.
    Niels Ole Madsen vil blive mindet og savnet som en meget kyndig vinsmager og gourmet – og som en dygtig skribent, der til fuldkommenhed havde ordet i sin magt. Han evnede som få at indsnuse, opleve og nyde livet – hele livet.
    Per Storm Pedersen
.......
Spansk vin i krise
Det er ikke kun vinproducenterne i Bordeaux, der har problemer. Spanierne klager også deres nød – vinsalget går dårligt, og priserne er faldet drastisk.
Men ifølge den spanske avis El Pais har producenterne, kooperativerne og landbrugsorganisationerne nu stukket hovederne sammen og fundet frem til en redningsplan.
Der skal blandt andet nedsættes en kommission, der kan holde branchen i ørene. Og så skal der gøres en indsats for at få bugt med overproduktionen af vin.
Det kniber dog med at løse problemet med de alt for lave priser – aftaler om en forhøjelse vil nemlig være i strid med EU’s konkurrenceregler.

Slut med alkohol til børn
I såvel Danmark som i en række af EU’s andre medlemslande er der en lov om, at man skal være fyldt 16 år, før man må købe vin, øl og andre drikkevarer med alkohol.
Men ifølge den tyske avis Die Welt blæser alt for mange handlende på reglerne og sælger uden videre alkohol til store børn, der ifølge loven ikke er gamle nok.
Nu har EU’s nye sundhedskommisær, Markos Kyprianou, tænkt sig at gøre noget ved sagen i form af diverse kontrol-foranstaltninger og strengere straffe til forretningsindehavere, der ikke sørger for, at loven bliver håndhævet.

Négociant Bernard Magrez er på jagt
Bernard Magrez er en af Bordeaux’s helt store négocianter. Han har 32 vine i sin portefolio, heriblandt den fornemme Château Pape-Clément, Cru Classé i Graves.
Og så har han indtil for nylig været ejer af firmaet William Pitters International, der sælger en lang række spiritusmærker.
Nu har han ifølge Decanter solgt sit firma til spiritusfirmaet Marie Brizard for et ukendt beløb. Prisen må dog have været temmelig høj, for den 67-årige Bernard Magrez har dyre planer for fremtiden. Han har nemlig set sig varm på en række af Bordeaux’s bedste vinmarker.
Om vinproducenterne vil sælge fra, aner han ikke, men som han siger: – Jeg er parat, og jeg har midlerne til det.
Derudover pønser Bernard Magrez på at købe et vinhus i Spanien – næste gang et af de berømte kommer til salg.
.......

....
Cirka 30 danske vinskribenter besøgte den australske vinmesse, blandt andet Jørgen Mønster Pedersen (til venstre med næsen i glasset) og Jacqueline Jensen (midt i billedet til højre).
    Succes for australsk vinsmagning
    I onsdags afholdt Australian Wine Bureau sin store vinsmagning på Mariott Hotel i København, og det var en smagning i medvind. Den australske vin stormer jo frem i Danmark. Vores årlige import er steget til over 11 millioner liter, og Australien er blevet det femte største vinland i Danmark.
    I det store balrum på Mariott havde 33 udstillere stillet flaskerne frem, og de omkring 475 forskellige vine repræsenterede i alt cirka 90 australske vinhuse.
    Vi gætter på, at ingen af de 400 besøgende nåede at smage alle vinene. Men alle var enige om, at det var et godt arrangement.
.......

.......
Er du interesseret i tyske vine?
Så var det måske en idé at følge det seminar, som German Wine Academy igen i år afholder i ugen den 11.-17. september.
Siden 1974 har tusinder af vininteresserede været på denne seks dages tur igennem det tyske vinland og oplevet både vin og mad, mennesker og landskaber, og programmet lyder faktisk ret spændende.
Nærmere oplysninger om seminaret kan hentes på Deutsches Weininstituts website.

22% mere Pinot Noir inspireret af film
I VinAvisen uge 5 skrev vi om den Oscar-nominerede film "Sideways", hvori californiske Pinot Noir-vine spiller en stor rolle.
Filmen er allerede ved at få kultstatus, og de vine, der bliver vist i den, har indtaget glassene hos en meget stor fanskare. Der er faktisk solgt hele 22% mere Pinot Noir-vin, siden filmen første gang gik over det hvide lærred.
Det er særlig én bestemt scene, der har sat skub i salget, nemlig den, hvor hovedpersonen Miles i et forsøg på at forføre sin kvindelige modspiller svælger i sødmefulde detaljer om den vidunderlige drue.
Gad vide om vi i løbet af de næste par år vil se lignende film, hvor hovedrollen spilles af Chardonnay, Sangiovese eller andre druesorter.

Diktatorer på etiketterne
Vi har tidligere i VinAvisen fortalt om det italienske vinhus Andrea Lunardelli, hvis vinetiketter er dekoreret med billeder af diktatorer som fx Hitler og Mussolini.
I Ukraine har enkelte vinproducenter fulgt trop ved at sende flasker på markedet med portrætter af Stalin, Lenin, Mao og andre hedengangne diktatorer.
Vinen med Stalin på etiketten går som varmt brød, og for unge mennesker er Che Guevara og Lenin sagen. Brezhnev og Fidel Castro er der derimod ikke så mange, der vil have stående på middagsbordet.
Heldigvis vækker diktator-vinene også berettiget harme. I Manitoba-regionen i Canada havde nogle af de formastelige vine indtaget hylderne i de statsejede vin- og spiritusbutikker.
Etiketterne viste Stalin sammen med Winston Churchill og Franklin Roosevelt under mødet på Jalta ved slutningen af anden verdenskrig – et møde, der fik katastrofale følger for hobevis af ukrainere.
Cirka 45.000 ukrainere kom til Canada som politiske flygtninge, så for dem og deres efterkommere virkede etiketterne særligt oprørende.
Butikkerne nåede kun at sælge seks flasker, før en ukrainsk forening i Manitoba fik dem fjernet fra hylderne.
..........

.......
    Boblende plakatkunst
    I slutningen af 1800-tallet var Paris en boblende smeltedigel af forlystelser, dans og musik. Cancan-pigerne spjættede med benene i Moulin Rouge til lyden af springende champagnepropper, mens fine fruer med elegante store hatte nød kaffen i de mange nyåbnede cafeer.
    Det var Belle Epoque, "den smukke epoke", hvor en ny velhavende middelklasse havde både tid og råd til at more sig.
    Tidens ånd afspejlede sig i kunsten i form af svajende linjer og festlige farver. Og den blev ikke mindst foreviget i de utallige plakater, der reklamerede for alt fra arrangementer til absint.

    Wine Spectator udstiller unik plakatsamling
    Engang hang de sprudlende plakater på hvert et gadehjørne i Paris – i dag regnes de for kostbare kunstværker. For 30 år siden begyndte udgiveren af Wine Spectator, Marvin R. Shanken, at samle på disse gamle plakater. Nu udstilles samlingen for første gang nogensinde i Lowe Art Museum i Miami.
    Plakaterne er fremstillet af Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha, Pierre Bonnard og andre af datidens berømte kunstnere, og flere af motiverne reklamerer for diverse stærke drikkevarer på en måde, der ville få nutidens franske afholds-lobbyister til skrigende at løbe til den nærmeste domstol.
    Man kan se en lang række af de flotte plakater på adressen www.winespectator.com.
.......
....
Camillo P. Magoni
    Årets Vinbonde i Vinbladet
    Hvert år udnævner Vinbladet en "Årets Vinbonde", og i år faldt valget på italieneren Camillo P. Magoni, der i 1965 som ung 25-årig ønolog tog til Mexico. Her har han siden været med til at bygge vinhuset Cetto op til at være Mexicos største vinproducent.
    Vinbladet fortæller om den eventyrlige udvikling i mexicansk vin, og redaktøren, Peter Winding, har skrevet et hyldestdigt til mesteren Magoni.
    Her er en liste over de "vinbønder", som Vinbladet har udnævnt siden 1996:
    Aubert de Villaine (Domaine Romanée-Conti, Frankrig)
    Robert Mondavi (Robert Mondavi Winery, Californien)
    Peter Sisseck (Domaine de Pingus, Spanien)
    Gonzague Lurton (Château Durfort-Vivens, Frankrig)
    Georges Dubeouf (Frankrig)
    Jan "Boland" Coetze (Vriesenhof, Sydafrika)
    Allan Vautier (Château Ausone, Frankrig)
    Andrea Franchett (Tenuta di Trinoro, Italien)
    Camillo P. Magoni (L.A. Cetto, Mexico)
.......
Ikke nødvendigt med ilt til vinen
Siden 1997 har Australiens største vinfirma, Southcorp, og Australian Wine Research Institute hver især gennemført forsøgsrækker for at konstatere, hvordan kvalitetsvine udvikler sig med forskellige former for propper og luftrum over vinen.
Forleden kunne vinmageren Allen Hart berette om Southcorp’s resultatet, og budskabet er enkelt: Tilstedeværelsen af ilt i flasken er ikke nødvendig for vinens udvikling og modning.
Vinmageren Jeffrey Grosset og hans firma Grosset Wines har været involveret i forsøget. Til Decanter siger han:
– Vi kan nu slå fast, at lukker med nul eller lav gennemtrængelighed for luftens ilt er det oplagte valg, når man lægger vægt på kvalitet. De gængse propper af kork eller plastic er for porøse eller af for svingende kvalitet til at kunne klare jobbet ordentligt.
Han nævner ikke, at skruelåg dermed er frikendt til gemmevine, men det kan vi jo så gøre.
.......
    ---
    Den danske vinbranche
    * Den store Rhône-vinfestival afholdes i år den 17. september, og ligesom sidste år sker det i Dansk Vincenter i Avedøre ved København. Yderligere oplysninger fås hos The Wine Company, tlf.: 38 80 74 72 samt e-mail: thewinecompany@private.dk.
    * Fionia Vinimport har ansat cand. mag. og merkonom Vinni Iversen som økonomi- og marketing-koordinator.
    * Glud Vin er flyttet til større lokaler med showroom og smagebar på Nikkelvej 1 i Randers.
    * Lorentsens Vinforsyning har fået eneforhandlingen af vinene fra Compagnie Vinicole Baron Edmond de Rothschilds slot i Puisseguin Saint-Émilion, Château Tour des Laurets.
    * Norton Vinimport i Silkeborg har fået eneforhandlingen af vinene fra Bodegas Ventura de Vega i det spanske Ribera del Guadiana.
    * Rungsted Vinhandel har optaget importen af samtlige vine fra Bruno Sorg i Eguisheim i Alsace.
    * Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg har fået forhandlingen af vine fra Clarendon Hills i Australien, Bodegas Olivares, Jumilla i Spanien og Domaine des Beaumonts, Morey Saint Denis i Bourgogne.
    ---
.......
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.......
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
    Bjørn Standhart (f. 1947) har tilbragt det meste af sit liv inden for international luftfart – ikke højt til vejrs i cockpittet, men bag kontorbordet i diverse lederfunktioner. I dag arbejder han som produktchef og seniorkonsulent hos Siemens. Og så er der altså lige hans store fritidsinteresse, vin, som har udviklet sig til at være lidt af en nebengeschæft.
    Det hele begyndte med en vinrejse til Rheingau i Tyskland sammen med nogle venner. Turen havde Bjørn Standhart arrangeret, og efter hjemkomsten overlod vennerne det til ham at finde ud af, hvor de pragtfulde vine, de havde smagt, kunne købes.
    Vinene kunne dog ikke sådan lige fremtrylles på det danske marked, og det endte derfor med, at Bjørn Standhart selv begyndte at importere dem. I 1996 slog han dørene op for vinfirmaet International Business Partners (IBP), hvor han i dag markedsfører såvel tyske som franske og italienske vine under navnet Epicur.
    Hovedparten af vinene kommer fra mindre vingårde, hvor der er kælet for kvaliteten. Og kundekredsen, der gennem årene har vokset sig stor og stærk, omfatter både private, virksomheder og institutioner.
    I en gammel renæssancekælder fuld af stemning afholder Bjørn Standhart med mellemrum smagninger og vinkurser for mindre grupper.
    Fritiden nyder han sammen med hustruen Mary, der ligeledes er meget interesseret i vin. Ferierne går derfor ofte til franske eller tyske vindistrikter. Men også det kulturelle England er lidt af et trækplaster.
    Derudover bruger Bjørn Standhart en hel del timer på klublivet i den lokale Rotary klub.  

    Adresse:
    International Business Partners, Montebello Allé 4 c, 3000 Helsingør, tlf.: 49 20 28 38, mobil: 20 91 28 38, fax: 49 25 16 41: e-mail: bjoern@epicur.dk, www.epicur.dk.

.......
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
    Hvad er garriques?
    Henning Hansen er stødt på ordet garrique, når der skrives om Rhône-vine, både i benævnelser som Hautes Garriques og Bouquet des Garriques samt i betydningen barrique, altså fad af træ. Hvad står dette ord egentlig for? spørger han.
    Det med barrique må bero på en misforståelse. Barrique og garrique har intet med hinanden at gøre.
    Garrique er det franske ord for hedestrækning og mere specifikt for de kratbevoksede kalkplateauer, man finder i Languedoc og omkring Rhônedalen. Ordet kommer af det provencalske ord garriga, der betyder hede.
    Når man i forbindelse med vin nævner den sydfranske garrique, så er det sikkert for at give mindelser om alle de herlige krydderurter, der udsender deres dufte i det vilde landskab - bouquet des garriques ...
    Hvis du har set nogle af filmatiseringerne af Marcel Pagnols bøger, så kender du landskaberne. Billedet til venstre har vi taget i Corbières.
.........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
.............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
.........

...

...
De store flasker hænger i nogle bøjler, der nærmest minder om de rendejern, man bruger til tagrender.
    Ugens vinøse billede
    Carsten Rex fra Rexwine.dk er en af dem, der sørger for, at der kommer gode italienske vine på de danske spiseborde. Da han fornylig var på skiferie i Østrig, besøgte han den helt usædvanlige vinkælder med "gigantflasker" hos familien Werner på Arlberg Hospiz Hotel, lige ud til pisterne i St. Christoph, og her tog han disse billeder.
    Nede i den 600 år gamle kælder hviler 3500 ”gigantflasker” – først og fremmest magnum, men også endnu større flasker – op til 18 liter (24 normalflasker). Vægge og loft er bogstaveligt talt beklædt med flaskerne.
    For 24 år siden overtalte hotellets ejer, Adolf Werner, Château Haut-Marbuzet i Bordeaux til at tappe seks Methusalem-flasker (12 liter), og siden har han samlet på de store flasker. For at kunne dekantere kæmperne har han fået udviklet et specielt apparat, der nu eksporteres til hele verden.
    Den ældste vin i kælderen er en Château d’Yquem fra 1865. Den er ikke til salg. Men det er de fleste andre vine, og på www.weine.hospiz.com vil man kunne se prislisten. Som det fremgår, er der kun nogle få stykker af hver vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 34 vine. Heraf var der 27, som fik mere end to stjerner, og hele 15 fik fem stjerner. To vine var propsyge.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.......
Hvidvin


Ile la Forge, Viognier, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
57 kr., La Maison Sevino
Denne hvidvin er blevet hædret med den danske udmærkelse ”Den franske Lilje” for sin kvalitet og typicitet. Den er meget spændende, tør, med krydret frugt. Smagepanelet gættede i snit på en pris af 85,50 kr. Anbefales på det bedste.



Rødvine


Alamos, Malbec, Mendoza, Argentina 2002
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin, der dufter og smager af kaffe og sort peber. Eftersmagen er lang og krydret med et strejf af anis. Sagen til en god oksebøf.


Monasterio de Tentudia, Tradición, Vino de la Tierra de Estremadura, Spanien 2000
90 kr., Herning Vin Import
Flot flaske med et udstyr, der imponerer – men det gør rødvinen i flasken faktisk også. Den er lavet på Cabernet Sauvignon og Tempranillo og har en dejlig frugtagtig smag med charmerende sødme.


Mason di Mason, Manincor, Pinot Noir, Alto Adige, Italien 2001
268 kr., Fionia Vinimport
Elegant og ret let rødvin med blød og saftig smag og fin sødme. En vin, som man nyder med største fornøjelse.


Château Saint Maurice, Cuvée Vicomte de Joyeuse, Laudun Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2002
57 kr., Stokholm Vinimport
En rødvin med en vidunderlig duft af solbær, brombær og hyldebærsaft. Smagen er fyldig og krydret med et strejf af sort peber. Så afgjort en spændende vin med mange facetter.


Nectar du Terroir, Gigondas, Frankrig 2001
120 kr., 99 kr. ved 12 flasker, Liber Vin
En rigtig dejlig Rhône-rødvin med fornem, krydret duft og en harmonisk, moden, blød og lækker smag, igen med krydderi – peber. Læg straks en peberbøf på panden …


Viña de Rojas Reserva, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2003
75 kr., 70 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Denne dejlige rødvin dufter og smager af brombær og mørke blommer med et strejf af chokolade i eftersmagen. Vinen slutter med en behagelig tørhed.


Cuvée du Vatican, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
80 kr., 75 kr. ved 12 flasker, Holte Vinlager
En varm og saftig rødvin med god frugt, lidt kirsebær, krydderi, peber. En dejlig vin, der fint bærer de mange procenter (14½%).


Montezovo, Amarone della Valpolicella Riserva, Italien 2000
199 kr., Anibrica Vinimport
Fantastisk flot rødvin med utallige facetter – bred frugt, fint integreret syre, krydderi, sødme. Men med sine 15,5% alkohol (!) er det også en vin, der mætter, og som kræver en kraftig ret.


Rosebud Vineyard, Snoqualmie, Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, USA 2001
89,50 kr., Sigurd Müller
En rødvin helt i top – pragtfuld duft, stor og harmonisk smag med vidunderlig frugt og sødme. En elegant vin.


Burle, Vacqueyras, Frankrig 2003
79,95 kr., The Wine Company
Meget flot rødvin med et bredt smagsspektrum, let sødme, tilpas syre og integreret alkohol (14,5%). En vin til kraftig grillmad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Kaesler, Stonehorse, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2001
150 kr., Skovgaard Vine
Pragtfuld, varm og blød rødvin med bred og saftig frugt. En lækkerbisken. Kraftig er den også, så den skal have en stor bøf eller lignende som kammerat.


Casa Miriam Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
59,75 kr. ved 6 flasker, Gravesen Vine
En varm rødvin med en koncentreret duft og smag af modne bær og bananer og med en utrolig lang og blød eftersmag.


Carmenets, Valerio Zenato, Merlot, Veneto IGT, Italien 1999
79 kr., Fiasco-Vine
En dejlig let og læskende rødvin med duft og smag af friske krydderurter. Yderst velegnet som frokostvin.


Villabella, Ca’del Lago Lugana, Italien 2003
68,50 kr., Irma
En næsten farveløs hvidvin med en vis fedme og en frisk druesmag og limeagtig syre. Glimrende til frokost, forretter, fisk ...


Château Mas Neuf, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
49 kr., Stokholm Vinimport
En fyldig rødvin med duft af mandel, nødder og kirsebær. Med al sin saft og kraft vil den være sagen til en god hakkebøf.


Les Bois du Ménestrel, Vacqueyras, Frankrig 2000
90 kr., 78 kr. ved 12 flasker, Liber Vin
Denne ”nemme” rødvin har en blød, moden og saftig smag med fin sødme.


Château Haut Giraudon, Saint-Émilion, Frankrig 2002
109 kr., 90 kr. ved 12 flasker, Køge Vinhandel
Dejlig og saftig rødvin, en rigtig god og blød bordeaux, som man drikker med glæde. I smagen er der lidt cedertræ, chokolade …


Guiseppe Leonardi, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2000
125 kr., U&Wine
Saftig og blød rødvin, der er overordentlig let at drikke, men bestemt ikke letbenet. Brug den fx til en kalvesteg. Ikke helt billig.


Domaine Ellul-Ferrières, Les Romarins, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
89 kr., 79 kr. ved 12 flasker, Liber Vin
Rødvin med god, saftig frugt, men også med 14,5% alkohol, der markerer sig ret kraftigt.


Clumbé, Barbera d’Asti, Italien 2001
98 kr., Skovgaard Vine
En moden og saftig, men også lidt enkel rødvin.


Fundación, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
49,95 kr., Wine Group
En dejlig frisk og krydret rødvin med et strejf af anis og fennikel og en behagelig tørhed i eftersmagen.


Postales del Fin del Mundo, Malbec / Syrah, Patagonien, Argentina 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet, om end lidt robust hakkebøffe-rødvin med markant alkohol. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Bruno Rocca, Coparossa, Barbaresco, Italien 2000
365 kr., Sigurd Müller
Rødvin med moden, blød frugt og mange facetter. Det er vigtigt at dekantere den, da den smider en masse bundfald. I forhold til kvaliteten kan den ikke siges at være billig.


Testa, Sangiovese, Daunia IGT, Italien 2003
35 kr., Toscavini
En enkel, men ganske god rødvin. Og billig.




Søde vine
.......
    Den forbudte slotsejer
    I sidste uge fortalte vi om Catherine Gachet, der har fået rettens ord for, at hun ser alt for sexet ud til at kunne tilfredsstille den forhadte franske Evin-lov imod reklamer for vin. I hvert fald på det billede, der ses til venstre. Uha, jamen det går jo slet ikke i det bornerte Frankrig.
    Catherine Gachet står for de 15.000 årlige flasker vin, mest Sauternes, på sit Bordeaux-slot Clos Dady, og hendes vin findes faktisk i Danmark, importeret af Erik Sørensen GrandVin. Der er både Clos Dady og slottets andenvin, Château le Bastard, og vi har nu smagt dem begge:


    Château de Bastard, Sauternes, Frankrig 2002
    129 kr., Erik Sørensen GrandVin
    Slottets andenvin er en glimrende sød vin, dog uden så meget ”ædel råddenskab” i duften. Den har en udmærket syre, der afbalancerer sødmen fint.


    Clos Dady, Sauternes, Frankrig 2001
    219 kr., Erik Sørensen GrandVin
    Elegant, lækker – en glimrende sauternes. Den har en vis fedme og fuld af herlig frugt. Man får søde druer i munden. En stor vin. Naturligvis er den bedre end andenvinen, der anmeldes ovenfor, men den er også langt dyrere.
.......
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Explorer, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2003, pris for 3 flaskerRødvin139 kr.Kvickly og KvicklyExtra
.
Frederiksborg Amts Avis
Bodega y Cavas de Weinert, Carrascal , Mendoza, Argentina 2002Rødvin75 kr.H.J. Hansen
Les Terrasses, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 2001Rødvin139,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Hjemmet
Serenata, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien 2002Rødvin39,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Information
Vitiano, Falesco, Umbrien, Italien 2003Rødvin68,95 kr.SuperBest
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.