Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09, 2005


............
Vin-aktuelt i uge 9
28. februar - 6. marts 2005
..............................................

VinAvisen uge 06VinAvisen uge 07VinAvisen uge 08
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

...................
Champagnens sejrsgang
Hvis man skal tro foreningen af champagneproducenter, CIVC, er der faktisk aldrig blevet drukket så meget champagne som i 2004. Der blev solgt hele 300 millioner flasker på verdensplan, hvoraf de 177,6 millioner blev nydt af franskmændene selv, mens folk i de øvrige europæiske lande skålede i 77,2 millioner flasker champagne.
I landene uden for EU blev der drukket 6% mere champagne end i 2003.
Til de helt store champagne-nationer hører blandt andet Tyskland, Storbritannien, USA og Japan.

Fransk vineksport går dårligt
Men hvis det går godt for champagnen, så går det stadig ned ad bakke for fransk vin. Sidste år beløb den samlede eksport sig til 7,57 milliarder euro (cirka 57,7 milliarder dkr.), hvilket er et fald på 3,1% i forhold til 2003.
Det er faldet i eksporten af rød- og hvidvin på hele 9,2%, der er skyld i nedgangen.
Helt galt er det gået for Bordeaux og Côtes du Rhône, hvor eksporten ifølge Just Drinks er faldet med henholdsvis 22,3% og 14,5%.
Frankrigs forening af vin- og spirituseksportører giver den svage dollar og den hårde internationale konkurrence skylden.
Når det drejer sig om Frankrigs eksport af spiritus, er det faktisk gået udmærket i 2004, der bød på en stigning på 1,6%.
...................
I gang med at fjerne vinstokke
Ifølge avisen Libération er den franske landbrugsminister, Dominique Bussereau, nu gået med til et statslån på max 60 millioner euro over 18-20 år, der gør det muligt at nedlægge vinmarker i Bordeaux.
CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux) er nået frem til, at det er nødvendigt at nedlægge 10.000 hektar vinmarker, men med det nuværende EU-tilskud på 6300 euro (47.000 dkr.) pr. hektar er kun nogle få vinbønder gået i gang med arbejdet på cirka 200 hektar.
Takket være statslånet vil man nå op på et tilskud på 12.000 euro (89.000 dkr.) pr. hektar, hvilket forhåbentlig vil sætte gang i arbejdet med at nedlægge 8% af Bordeaux vinmarker i løbet af en treårs periode.
For øjeblikket ligger der 1,6 millioner hektoliter usolgt vin i Bordeaux og trykker priserne alvorligt.

Betænkeligheder
Der er mindre end to måneder til Bordeauxs primeur-salg af 2004-årgangen, og det har ifølge vinbladet Harpers fremkaldt betænkeligheder.
I Bordeaux er man betænkelige ved, om USA med den svage dollar over for euro overhovedet vil investerer i årgangen.
Og i Storbritannien er man betænkelige ved, om slottene i Bordeaux vil sænke priserne tilstrækkeligt til, at der kan komme gang i markedet.
Til Harpers siger Patrick Bernard, der ejer Bordeauxs førende négociant-firma, Millésima, at 2004 er en god årgang, som nærmer sig niveauet i 2000. Men han mener, at man bliver nødt til at finde kunderne i Europa, hvor økonomierne ikke har teet sig alt for godt siden 2001. Der er ikke en masse penge i omløb, siger han, så priserne må ned i et niveau, som vesteuropæerne har råd til.
........
Om igen, mine herrer!
For et par måneder siden afgjorde en ret i Bordeaux, at den nye Cru Bourgeois-klassifikationen er unfair og ulovlig, og nu har Frankrigs landbrugsminister, Dominique Bussereau, ophævet klassifikationen. Om igen, mine herrer!
De 77 slotte, som i 2003 mistede deres Cru Bourgeois-status, skal atter vurderes. Men også de 247 slotte, der kom ind i varmen, skal igennem hele møllen en gang til.
Herunder ses en liste over de 77 slotte, der nu får en chance for alligevel at komme med i klassifikationen.

Médoc
Château Andron
Château Bellegrave (Michel Chauvin)
Château Bellegrave (Christian Caussèque)
Château Bellerive
Château Bellevue
Château Beyzac
Château Carcanieux
Château Chantemerle
Château de Laverdasse
Château de Sestignan
Château de Taste
Château des Granges d'Or
Château Haut Barail
Château Haut Brisey
Château Haut Grignon
Château La Chandelière
Château La France
Château La Lande d'Auvion
Château La Mothe
Château La Pirouette
Château La Ribaud
Château Lartigue
Château Lassus
Château Laulan Ducos
Château Les Tourelles
Château Lestruelle
Château Listran
Château Longbosq
Château Meric
Château Moulin de Brion
Château Moulin de Castillon
Château Moulin Gauchant
Château Pey de Pont
Château Preuillac
Château Rose de France
Château Saint Bonnet
Château Saint Christoly
Château Sigognac
Château Taffard de Blaignan
Château Tour Castillon
Château Tour Négrier.

Haut Médoc
Château d'Avensan
Château Bellegrave du Poujeau
Château Bernone
Château de Cacil
Château du Cartillon
Château de Coudot
Château Ferré
Château du Galan
Château Grand Moulin
Château Haut Logat
Château Haut Tayac
Château Maucaillou Felletin
Château Moulin de Blanchon
Château Segur
Château Le Souley Saint Croix
Château Tour Carmail
Château Tour Marcillanet.
Saint-Estèphe
Château Faget
Château Haut Coteau
Château La Croix Marbuzet
Château La Rose Brana
Château L'Hôpital de Mignot
Château Meney
Château Plantier Rose.

Pauillac
Château Grand Duroc Milon
Château Les Landes de Cach.

Saint-Julien
Château Corconnac.

Listrac
Château Fourcas Dumont
Château La Bécade
Château Lafon.

Moulis
Château Bellegrave
Château Bergeron
Château Bouqueyran
Château Lestage Darquier
Château Maucaillou
Château Mauvesin.
........
Vellagret doktorafhandling
For nylig forsvarede en spansk professor i kemi ved universitetet i Navarra, Teresa Garde Cerdán, en spændende doktorafhandling. Den beskæftiger sig med alle mulige perspektiver inden for lagring af rødvin på egetræsfade og byder på nogle epokegørende opdagelser. Her er et par af dem:
* Rødvin bør højst lagre på egetræsfade i tolv måneder. Så har egetræet afgivet den optimale mængde af aromastoffer til vinen. Og ikke nok med at processen stopper, i nogle tilfælde begynder aromastofferne ligefrem at nedbrydes. Denne afsløring bør tages til efterretning af den spanske vinverden. Ifølge loven skal en Reserva nemlig ligge på eg i mindst tolv måneder og en Gran Reserva i hele atten måneder.
* Egetræsfade, der er mere end fem år gamle, er stort set holdt op med at afgive aromastoffer – en oplysning, som nok ikke vækker glæde hos vinproducenterne, der, af økonomiske årsager, ofte er nødt til at bruge fadene i rigtig mange år.
* Hvis rødvinen har et højt alkoholindhold, er den bedre i stand til at trække aromaen ud af egetræet.
* Forsøg med fade af henholdsvis fransk og amerikansk eg viser, at førstnævnte afgiver den største mængde aroma til vinen. Vine, lagret på amerikansk eg, indeholder desuden en hel del ethylfenoler, nogle stoffer, der ikke ligefrem gavner vinens duft og smag.
...................
    < Leonardo de' Frescobaldi er en af de tre brødre, der i dag – sammen med deres børn og en nevø – styrer det store toscanske vinhus. Under smagningen i København fortalte han livligt om sine medbragte supertoscanere på druen Merlot.
...................
Merlot fra Frescobaldi
Vinfamilien Frescobaldi har dybe rødder i den italienske muld. Dens historie går tilbage til 1300-tallet, og af dens arkiver fremgår det, at Henrik d.8. drak familiens vine. Så det kunne vi også gøre med god samvittighed i onsdags, da Leonardo de' Frescobaldi var på besøg hos H.J. Hansen.
Leonardo de 'Frescobaldi har været her flere gange, men denne gang havde den intalienske markis valgt at demonstrere, at Marchese de' Frescobaldi, som familiefirmaet hedder, også behersker druen Merlot. Og det gør familien ganske eftertrykkeligt.

Vertikalt igennem alle årgange
Vi smagte faktisk kun to Merlot-vine, men de blev smagt vertikalt i samtlige årgange tilbage til det første år, de blev lavet, og de er begge superbe supertoscanere. Vore smagekommentarer følger nedenfor, men her er et par ord om vinenes historie:
* Lamaione er en 15 hektar stor mark ved den vigtigste af Frescobaldis ejendomme, Castel Giocondo i Montalcino. Familien erhvervede marken i 1989, og i onsdags smagte vi samtlige elleve årgange fra 1991 til 2001. En yderst interessant smagning, der viste, at en vin som denne umærket kan drikkes ung, men at den vinder mange gange ved at blive gemt en halv snes år.
* Giramonte er en anden lille mark, også på 15 hektar, som ligger ved Frescobaldis ejendom Castiglioni sydvest for Firenze. Den fantastiske vin fra marken har indtil nu kun været fremstillet i fire årgange, som vi alle smagte. Den laves på en interessant blanding af 80% Merlot og 20% Sangiovese og ligger femten måneder på fad. I alt laves der 12.000 flasker til hele den begærlige verden, så vinen er ikke billig.


Lamaione, Merlot di Castel Giocondo, Marchesi de' Frescobaldi, Toscana, Italien 2000
374,75 kr., H.J. Hansen
En fantastisk rødvin med en indtagende duft af blommer og druer. Smagen byder på mørk chokolade med et strejf af kaffe. Vinen kan drikkes nu, men vil vinde yderligere ved at ligge et par år.


Giramonte, Merlot, Marchesi de' Frescobaldi, Toscana, Italien 2001
449,75 kr., H.J. Hansen
Næsen mødes af en vidunderlig og intens duft af mørke bær med et anstrøg af friske grønne blade. I den komplekse smag forenes frugt, bær og krydderier på fornem vis. En rødvin, der så afgjort kan bære sit alkoholindhold på 14%. Den vil være en drøm om fem-seks år. Til samme pris fås vinen i årgangen 2002 med mandel og kirsebær i duften og masser af koncentreret frugt i smagen. En dejlig rødvin, der vil blive en stor oplevelse, hvis den får lov til at ligge i seks-syv år.
...................
Svensk afgiftsænkning udsat
Den svenske regering har ifølge de svenske aviser udsat sin beslutning om en afgiftssænkning på 40% til engang i efteråret.
Regeringen havde ellers en plan om en sænkning set i lyset af den stadig øgede grænsehandel, men den har mødt modstand fra partier i riksdagen, der er bange for, at lavere priser vil føre til øget drikkeri. Tværtimod vil man have strammere regler og hårdere straffe til dem, der smugler eller sælger spiritus.
Nils Stormby skriver til os, at eftersom privatimporten nu overstiger Systembolagets salg, begynder man at tvivle på, at monopolet kan bestå. Det udfylder jo ikke længere nogen funktion i forbindelse med folkhälsan.
Spørgsmålet er, om regeringen udsætter nedsættelsen af afgifterne, fordi den er klar over, at den snart bliver tvunget af EU til at ophæve monopolet og dermed slipper for opslidende diskussioner i riksdagen. Regeringen kan nøjes med at sige, at den godt ville have beholdt monopolet, men ikke fik lov til det af EU.

Et slag for spansk vin
Den spanske regering vil sammen med landets top-bodegaer slå et slag for spansk vin til en melodi af 50 millioner euro (375 mio dkr.).
I løbet af de næste fem år vil det spanske handelsinstitut ICEX promote "Vine fra Spanien, variation og kvalitet", først og fremmest i Storbritannien, USA, Tyskland, Schweiz, Sverige og Holland, men også i Danmark, Belgien, Canada og Japan.

Præsidenterne skålede i Frankovka-vin
Det kan godt være, at Vladimir Putins politik ind imellem kan få George Bush til at se rødt. Men skåle i rødvin, det gjorde de to præsidenter, da de mødtes i den slovakiske hovedstad Bratislava. Og ifølge den russiske avis Novosti skålede de i Frankovka – en slovakisk vin, som kejserinde Maria Theresia af Østrig-Ungarn nød i rigt mål.
Egentlig er Frankovka navnet på en blå druesort – den samme, som ungarerne kalder Kékfrankos, og østrigerne kalder Blaufränkisch, og som er den næstmest plantede blå druesort i Østrig. Druen giver kraftige rødvine, lidt i stil med Beaujolais. Det er vine, der er rige på frugt og bør drikkes her og nu.
Druen er meget udbredt i Slovakiet, og forud for præsidentmødet var der en hel del vinproducenter, der bankede på døren til regeringsbygningen for at få udenrigsministeriet til at vælge netop deres vin til seancen.
.......
Succes for Argentinas vineksport
* Ifølge Argentinas vininstitut, INV, blev der i 2004 eksporteret vin for 229,3 millioner dollars og vinmost for 73,3 millioner dollars – i alt en stigning på 35% i forhold til 2003.
* Eksporten af mousserende vin steg med hele 30% til 6,5 millioner dollars.
* De største aftagerlande var Storbritannien, Tyskland, Holland, Danmark, Brasilien, USA, Rusland og Paraguay.
* På det argentinske hjemmemarked er salget af vin derimod faldet med cirka 10% til 11,09 millioner hektoliter.

Succes for Chiles vineksport
* Hvis alt går vel, siger den chilenske vinforening, Chilevid, vil Chile i løbet af i år eksportere vin for 900 millioner dollars. Og til næste år er der en chance for at runde en milliard dollars.
* Chiles vinproducenter og eksportører har da også tænkt sig at satse 3,2 millioner dollars på en storstilet kampagne. Den vil blive søsat i år og komme til at omfatte hele tyve lande.
* En af de vinproducenter i Chile, som det går rigtig godt for, er Viña Errazuriz, hvis eksport er steget med hele 90% i løbet af det sidste år. Nu håber Errazuriz via kampagnen at få en fod indenfor i blandt andet Østeuropa og Asien.

Succes for Californiens vineksport
* Ifølge California Wine Institute går amerikansk vin sin sejrsgang over hele verden. I 2004 blev der eksporteret amerikansk vin for 794 millioner dollars, hvilket svarer til en stigning på 28% i forhold til 2003.
* Aftappet bordvin stod for de 592 millioner dollars, mens 81 millioner dollars kom fra bulkvine - en forøgelse på hele 87%.
* Den rekordstore stigning skyldes ikke mindst det store markedsførings- og eksportprogram, som California Wine Institute har kørt siden 1986, dengang hvor eksporten kun lå på 37 millioner dollars.
* Eksporten til Storbritannien er i løbet af 2004 steget med 41% til 229,1 millioner dollars. Canada følger efter med 123,8 millioner dollars, mens Danmark aftager californisk vin for 14 millioner dollars.
* Californien har også indtaget nye markeder, som fx Rusland med en fordobling af eksporten og Japan, der købte vin for 82,1 millioner dollars, hvilket svarer til en stigning på 35% i 2004.
...................
3 postkort fra Bergerac
Sidste år var vi et smut i Bergerac, og her bringer vi tre vinøse postkort dernedefra. Yderlige inspiration til et besøg i den dejlige egn findes i det netop udkomne nummer af bladet "La nouvelle France" – det danske blad for alle, der elsker Frankrig.
Vi har i øvrigt i samarbejde med "La nouvelle France" smagt os igennem vine fra appellationerne Bergerac og Monbazillac og glædet os over, hvor mange glimrende vine der kommer fra disse lidt glemte distrikter. Vore vurderinger af vinene følger nedenfor under ugens smagekommentarer.
...................

...
Helten med den nasale prydelse står i dag som statue på et af torvene i byen Bergerac. Næsen er højt i sky - med mindre byens respektløse ungdom har ramt den med en sten.
    1. postkort fra Bergerac: Cyrano med næsen
    Står der Bergerac på en flaske vin, kommer man straks til at tænke på Gérard Depardieu iført en enorm lang næse i filmatiseringen af Edmond Rostands skuespil "Cyrano de Bergerac" fra 1897.
    Men når der så kommer vin i glasset, tænker man på Bordeaux. For vinen kunne næsten lige så godt have været en bordeaux – samme druer, samme jordbund og samme måde at lave den på. Men samtidig har vinene deres helt egen profil.
    Er man i Bordeaux, er Bergerac og vinmarkerne omkrig byen faktisk en udflugt værd. Fra Saint-Émilion skal man bare køre 60 km op langs Dordogne-floden, så er man der og er samtidig kørt ind i det idylliske Périgord med det fornemme køkken.




...................

...
Cloître des Récollets ligger ud til den skrånende plads, der strækker sig fra Dordognefloden og op i byen. Den var landingsplads for flodens fladbundede pramme læssede med fade fulde af vin.
    2. postkort fra Bergerac: Et romantisk vinens hus
    Bergeracs vine er et studium værd. Og studiet kan passende indledes i vinens hus i Récollet-munkenes gamle kloster, der blev grundlagt i 1100-tallet midt i Bergerac.
    I etagerne rundt om den romantiske gårdsplads med de søjlebårne balkoner holder vinkomiteen til med kontorer, laboratorier og smagerum, og i tilknytning til bygningen er der nogle rum, hvor man kan smage vine, hente informationer, brochurer, kort osv.
    Der er flere appellationer. Foruden Bergerac og Côtes de Bergerac er der Pécharmant, og Montravel samt Monbazillac med de søde vine.
    I alt er der over 1000 vinbønder, og de laver både rødvin, hvidvin, rosé og sød vin.
...................

...
Château Monbazillac har været bygget om flere gange. De runde middelalderlige tårne er bevaret, men i renæssancen er der indsat store vinduer og bygget kviste på.
    3. postkort fra Bergerac: Borgen i Monbazillac
    Få kilometer syd for Bergerac ligger Château Monbazillac omgivet af vinmarker, midt i appellationen Monbazillac.
    Allerede i 1000-tallet var den søde, honningduftende hvidvin berømt – paverne drak den, og under Wienerkongressen skænkede Talleyrand den som en slags ”fredsvin”. Ja, der var endog en lokal helgen, Saint-Front, der befriede Bergerac for en skrækkelig drage ved at give den en masse monbazillac at drikke. Det er ganske vist!
    Vinen fremstilles på samme måde som Sauternes-vinen fra Bordeaux med hjælp fra skimmelsvampen Botrytis Cinerea, der angriber druerne med sin "ædle råddenskab".
    Borgen er i offentlig eje og åben for besøg. Blandt andet er der nogle sale, som dokumenterer protestantismen i Frankrig. Og naturligvis er der også et lille vinmuseum. Få en forsmag på et besøg på www.chateau-monbazillac.com.
...................

---
Den nye Diam-prop er lavet af granuleret kork, der er bundet sammen med en plasticpolymer.
    Ikke amerikansk, men fransk
    I sidste uge skrev vi, at korkfirmaet Oeneo er amerikansk. Det er faktisk fransk, skriver Annette Barret-Simpson til os. Hun arbejder i firmaets amerikanske afdeling, Oeneo Closures USA i Napa, Californien.
    Oeneos hovedkvarter ligger i Ceret i Sydfrankrig med afdelinger ikke kun i USA, men også i Australien, Sydamerika og Sydafrika, og firmaet, der tidligere hed Sabaté, er kendt for sin Altec-prop, der er solgt i over 5 milliarder eksemplarer. Endvidere har man udviklet en ny prop, Diam, hvori det ildelugtende stof TCA er fjernet ved en særlig proces.
    Som nævnt er Oeneo begyndt at føre skruelåg. Annette Barre-Simpson skriver: – Vinindustrien er i konstant udvikling og vi stræber efter at være en del af den, ikke et firma, der sidder fast i gamle traditioner, men et, der bygger på, hvad vi kan lære af traditionerne og samtidig bruge ny teknologi. For os er den bedste prop den, som ingen taler om!

Wolf Blass overhaler Jacob’s Creek
Vi har tidligere skrevet, at Jacob’s Creek er nummer ét vinmærke på det australske marked. Det passer ikke længere. Wolf Blass har netop overhalet "Jacobs Bæk" i antal solgte flasker – foreløbig med 0,2%. Når det gælder omsætning i værdi har Wolf Blass ligget forrest i de sidste seksten måneder. Det er ret flot, specielt taget i betragtning, at Wolf Blass ligger i et højere prissegment.

Borgmester frygter fusion
Både Wolf Blass Winery, der ejes af bryggerigruppen Foster’s, og Australiens største vinfirma, Southcorp, køber druer i top-appellationen Barossa Valley.
Hvis nu Foster’s og Southcorp fusionerer, hvad der som tidligere nævnt er tale om, så vil det ikke være spor morsomt. Det mener borgmesteren i Barossa. Efter hans mening vil der blive tale om et monopol, der kan diktere druepriserne.
Allerede nu beklager vinbønderne sig. Deres Shiraz-druer, der ellers er meget efterspurgte, sælger for kun 900 australske dollars pr. ton. For to år siden lå prisen på 2300 aus-dollars.
...................
Vine uden etiket
Mellem flaskerne med spraglede etiketter hos de australske vinhandlere ser man flere og flere fuldstændig nøgne flasker – uden etiketter eller andre former for oplysningssedler.
Ifølge The Sydney Morning Herald stammer flaskerne fra australske vinhuse, der på grund af dalende salg på det amerikanske marked, ligger inde med et overskud af vin. Og det prøver de så at slippe af med via de nøgne flasker.
De australske fødevare- og forbrugerorganisationer har bedt forbrugerne om at indberette det til myndighederne, når de støder på den slags vine.
...................
    Den store Sangiovese-smagning
    I den forløbne uge var 125 vinskribenter fra hele verden forsamlet i Toscana for at smage de sidste seks frigivne årgange af vine på Sangiovese-druen – fra Chianti Riserva 1999 til Rosso di Montalcino 2004.
    Iakob Schjerbeck, der bor i Montepulciano, var med til smagningen og fik i løbet af seks dage smagt sig igennem 110 Montalcino- og 60 Montepulciano-vine.
    – Det var en imponerende fornøjelse, skriver han. – 80-90% af vinene havde jeg klart lyst at tage med hjem til aftensbordet.
    De italienske vinbønder har selvtillid og tror på terroir, klima og Sangiovese. Slut med franske ønologer, franske fade, fremmed gær, enzymer og maskiner til at koncentrere most. Syv ud af ti årgange har været særdeles favorable, og Brunello fortsætter som Italiens mest efterspurgte (og dyreste) appellation. Ifølge
    Iakob Schjerbeck kan vinene opdeles i fire overordnede kategorier:

    Fire grupper Sangiovese-vine
    43% er de traditionelle gammeldags vine, som hverken er for intense eller fadprægede. Det er harmoniske, genkendelige vine, der smager af, hvad der står på etiketterne.
    22% tilhører de muskuløse og moderne vellavede vine uden for meget ny eg.
    20% er gruppen med de internationale og sexede eller støjende vine, som minder mere om vine fra den nye verden.
    15% er de uheldige vine, som i mit glas virkede enten som industri-producerede blandingsvine eller overbearbejdede og koncentrerede vine – eller bare snavsede.
    Flertallet af vinene importeres allerede i Danmark. I næste uge bringer vi Iakob Schjerbecks liste over de vine, han syntes bedst om.
...................
Nye etiketter på Languedoc-vine
Nu skal der ifølge den franske avis Les Echos gøres en indsats for at få markedsført vindistriktet Languedoc.
Fra og med næste vinhøst vil vinene over hele linien blive forsynet med spritnye etiketter. Samtidig er der blevet etableret en rådgivende instans, der skal hjælpe producenterne med markedsføringen af deres vine og skabe kontakter til de forskellige markeder.
...................
    1500 vrede mennesker
    I sidste uge var ”the über-flying winemaker” og Parker-vennen Michel Rolland på besøg i Johannesburg i Sydafrika. Han er manden, der konsulteres af vinhuse verden over, og som har en stor indflydelse på, hvordan der laves vin mange steder. Selv har han og hans kone ejet Château le Bon-Pasteur i Pomerol siden 1978.
    Under præsentationen af en række vine sagde Rolland: – Korkpropper dur ikke i 3% af tilfældene, hvilket med vores produktion af 50.000 flasker på Château le Bon-Pasteur vil sige, at der bliver 1500 frustrerede og vrede mennesker rundt om på jorden. Det er en frygtelig tanke. En flaske Bon-Pasteur koster cirka $70. Det er samme pris som for en mobiltelefon. Tænk, hvis du købte en ny telefon, og den ikke virkede!

    Endnu en grund til skruelåg
    Børsens korrespondent i Paris, Peter Rosendahl, skriver, at der er endnu en tungtvejende grund til, at man i Frankrig mere og mere bruger skruelåg:
    Politiets kraftige indsats mod spirituskørsel har fået vinsalget til at dale 20% på de franske restauranter, og derfor forsøger man nu at sælge gæsterne en flaske med skruelåg, så de kan tage resten med hjem i en doggy bag.
...................
Film-vin går som varmt brød
Som vi skrev i uge 7 har den amerikanske film "Sideways", hvis omdrejningspunkt er vine på druen Pinot Noir, resulteret i et stigende salg af vine fremstillet på netop denne drue.
Ifølge analysefirmaet ACNielsen er der siden den 22. oktober sidste år, hvor filmen havde premiere, og til den 15. januar i år solgt hele 370.000 kasser Pinot Noir-vin i USA. Og det er et rekordsalg for så kort en periode.
I Californien, hvor filmen foregår, udgjorde Pinot Noir-vinene førhen kun 1% af det samlede vinsalg – nu er salget fordoblet. På landsplan er der også en stigning at spore fra 1% til 1,4%.

Pinot og larveekskrementer er hotte ord
Hvis man skal tro Global Language Monitor, et firma, der undersøger sprogtrends, har "Sideways" også sat sit fingeraftryk på amerikanernes ordforråd. Aldrig har så mange nemlig sagt "Pinot" til hinanden som nu – det er det mest brugte filmord eller "Top HollyWORD” i 2004.
Et andet og noget mindre tiltalende ord fra filmen er også blevet et hit. Det drejer sig om "frass" (det engelske ord for larveekskrementer). Hvornår og hvordan dette ord kommer ind i billedet, kan opleves, når filmen kommer til Danmark den 13. marts.
.......
    ---
    Den danske vinbranche
    * Glud Vin har fået eneforhandlingen af vinene fra Twin Beaks, Mudgee River i Australien.
    * Det lille Enoteca har fået forhandlingen af vinene fra Azienda Palazzina "Le Macioche" i det italienske Montalcino.
    ---
...................
V&S Denmark omorganiserer
Den statsejede svenske gigant Vin & Sprit – eller som den nu hedder V&S Group – har tre forretningsområder: V&S Destillers og V&S Wine samt V&S Absolut Spirits.
I Danmark har koncernen med sine mange vodka-milliarder kunnet overtage De Danske Spritfabrikker, Peter F. Heering og FDB-tapperiet i Svendborg. Samt Vingaarden, Østjysk Vinforsyning og Kjær & Sommerfeldt, der sammen med tapperiet er samlet i V&S Wine Denmark.
Hidtil har Peter Schaltz været øverste chef i V&S Wine Denmark. Nu er han rykket op i koncernledelsen, og hans job er blevet overtaget af Mads Stensgaard.
V&S Wine Denmark har en dansk markedsandel på 16,5% og omsatte sidste år for cirka 650 millioner kr.
Som tidligere nævnt er tre af Kjær & Sommerfeldts fire butikker nu placeret i franchise-kæden Vignoble, der tæller 43 butikker, hvoraf de ti ejes af V&S.
.......
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..................
Vinbranchens blå bog

................
.
.
    Steen Bruun Rasmussen (f. 1962) er student fra Holte Gymnasium. Efter et år med luft under vingerne som jagerpilot-elev i Flyvevåbnet tog han en uddannelse som civiløkonom på Handelshøjskolen i København.
    Efter endt eksamen fik han job som produktchef hos Kai Dige Bach, men det var oplevelserne i den store vide verden, der trak. Så da virksomheden i 1991, med købet af rejsebureauet Gate Eleven, kastede sig over rejsebranchen, var Steen Bruun Rasmussen med i forreste linie.
    Turen gik videre til Spies Rejser og jobbet som produktchef for Sports & Golfrejser – et job, som bragte ham jorden rundt flere gange.
    I 1995 åbnede han, sammen med kollegaen Henrik Elmholdt og Brian Laudrup, sportsrejsebureauet Rejsegalleriet. Her stod han blandt andet for at arrangere grupperejser med vin og golf som tema. Og det var via disse utallige rejser til blandt andet Frankrig, Spanien, Italien, Sydafrika og USA at Steen Bruun Rasmussen for alvor lærte vinens verden at kende – noget, der blev startskuddet til en ny karriere.
    I 2001 blev han ansat hos Holte Vinlager, hvor han i dag står for markedsføringen af kædens atten butikker. Han er med, når der skal indkøbes vine, og han har ansvaret for økonomifunktionen i Holte Vinlager Marketing. Dertil kommer hele tiden nye arbejdsopgaver, da firmaet konstant er under udvikling.
    Fritiden går blandt andet med fitnesstræning og golf samt udenlandsrejser med hustruen Tina og børnene Christoffer og Anna.
    Adresse: Holte Vinlager Marketing ApS, Kongevejen 39 A, 2840 Holte, tlf.: 45 42 03 89, e-mail: marketing@holtevinlager.dk, www.holtevinlager.dk.
....................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
............

...
Under processionen bliver der givet smagsprøver til alle, og de skænkes med en af de glaspipetter, man bruger i kældrene.
    Ugens vinøse billede
    Fra Verzy i Champagne har Solveig Tange sendt os disse billeder fra den årlige fest for vinens skytspatron, Saint Vincent. Alle landsbyens 1000 indbyggere er på benene, og mange deltager i processionen – først orkesteret, så fanen og de udklædte børn, statuen af Saint Vincent og derpå vinbroderskabet, alle klædt i blå bluser, sorte kasketter og store, hvide forklæder.
    Fire brødre bærer et lille champagnefad, fire andre en særlig brioche, som bageren har bagt, og én bærer Saint Vincent. Og resten deler så flittigt smagsprøver ud af fadets indhold.
    Optoget bevæger sig under heftig trutten og trommen og i rask trav hen ad hovedgaden og ned ad bakken til et kooperativ. Her skal briochen spises, her skal drikkes mere champagne, her vil blive holdt taler og uddelt diplomer til dem, der har dygtiggjort sig. Og så fortsætter dagen med mere fest, mere mad og mere vin i forsamlingshuset.
    Solveig Tange er journalist og bor i dag i Verzy sammen med sin franske mand og deres lille søn. På sin weblog har hun lagt en længere beskrivelse dels af festen for Saint Vincent, dels af champagnefremstillingen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 65 vine. Heraf var der 51, som fik mere end to stjerner, og hele 24 fik fem stjerner. En meget fornem høst! Tre vine var propsyge.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.......
Smagningen af vine fra Bergerac og Monbazillac

4 hvidvine fra Bergerac


Château le Mayne, Bergerac Sec, Frankrig 2003
55 kr., Vindepotet
Denne hvidvin er lavet udelukkende på druen Sauvignon Blanc, og det både dufter og smager den af. Den er (undskyld Frankrig) som en af de gode Sauvignon’er fra New Zealand. Rimelig pris.


Julien de Savignac, Bergerac Sec, Frankrig 2002
50 kr., Weber Vinimport
Frisk hvidvin med krydderi og god struktur. Glimrende til fisk og lette kødretter. Eller til en frokost.


Divin, Château de Panisseau, Bergerac Sec, Frankrig 2001
110 kr. ved køb af 6 flasker, Weber Vinimport
Denne hvidvin kunne vi godt lide. Den har en dejlig duft og en frisk og frugtagtig smag. Men i forhold til kvaliteten er den ikke helt billig …


Les Jardins de Cyrano, Quatre Vents, Bergerac Sec, Frankrig 2003
47 kr., Weber Vinimport
En ret fed hvidvin med en frisk og let parfumeret duft og en frisk og blød smag og god syre. Prisen er yderst rimelig.

2 rosévine fra Bergerac


Julien de Savignac, Bergerac Rosé, Frankrig 2003
55 kr. ved køb af 6 flasker, Weber Vinimport
Kultiveret rosévin med en smuk purpur farve, en liflig duft og en frisk og frugtagtig smag med sødme. En af de bedste roséer, vi længe har smagt.


Château le Mayne, Bergerac Rosé, Frankrig 2003
55 kr., Vindepotet
Let og forfriskende rosévin med en ret mørk rubinrød farve (= længerevarende skindkontakt), en vis fedme i smagen og toner af jordbær.

5 rødvine fra Bergerac


Château le Mayne, Cuvée Réservée, Côtes de Bergerac, Frankrig 1998
90 kr., Vindepotet
Med en duft med anelser af cedertræ åbner denne gode rødvin sig i glasset. Smagen er præget af moden frugt og en tilpas fadlagring.


Château de la Colline, Bergerac, Frankrig 2001
67 kr. ved køb af 6 flasker, Weber Vinimport
Lækker og klassisk rødvin med blødhed, afrundet frugt og fin sødme. En nydelse.


Julien de Savignac, Bergerac Rouge, Frankrig 2002
55 kr., Weber Vinimport
Der er fylde og frugt i denne milde og ret dejlige rødvin.


L’Adagio des Eyssards, Bergerac Rouge, Frankrig 2000
99 kr., Weber Vinimport
Ret lækker rødvin med blød og intens frugt. Ikke helt billig.


Château la Colline, Côte Ouest, Bergerac, Frankrig 2002
67 kr., Weber Vinimport
Denne rødvin dufter og smager som en god bordeaux. Den har en god og ren frugtsmag og en god struktur. Den må gerne ligge endnu et par år.

6 søde vine fra Monbazillac


Clos l’Envège, Monbazillac, Frankrig 1999
255 kr., Weber Vinimport
Lækker, lækker, honningsød dessertvin med et strejf af Botrytis (den ædle råddenskab) og mange andre spændende facetter.


Grande Maison, Cuvée des Monstres, Monbazillac, Frankrig 2000
499,95 kr. for 50 cl, Philipson Wine
Elegant og meget lækker vin med en flot farve. Sød er den, meget sød, men også med en syre, der afbalancerer sødmen. Mange spændende smagsnuancer – passionsfrugt, abrikos … Og en pris, der afspejler sjældenhed og efterspørgsel.


Château le Mayne, Monbazillac, Frankrig 1998
140 kr., Vindepotet
Ravgylden i glasset, med en liflig duft af Muscadelle-druen i næsen og en blid og blød, sød og ret let smag i munden – og toner lidt efter kaffe. Prøv den til en dessert fx med frugt.


Grande Maison, Cuvée des Anges, Monbazillac, Frankrig 2002
59,95 kr. for 37,5 cl (½ flaske) ved 12 flasker, Philipson Wine
Nej, hvor er den elegant. Lækker, sød, fyldig, med mange facetter og nuancer af den ædle råddenskab.


Julien de Savignac, Cuvée Amélie, Monbazillac, Frankrig 2001
75 kr., Weber Vinimport
Elegant, mild og lækker sød vin med en god syre, der afbalancerer sødmen. Ikke helt så meget ædel råddenskab. Overordentlig rimelig pris.


Château Gramboy, Monbazillac, Frankrig 1997
75 kr. for 50 cl, Lorange Vinhandel
Lækker, med dejlig sødme og smag af kandiserede frugter – abrikos, figner, valnødder … Et lille strejf af den ædle råddenskab.




UGENS ANDRE VINE

Hvidvine


Nga Waka, Sauvignon Blanc, Martinborough, New Zealand 2003
109 kr., Pedersborg Vin
Meget lækker, frisk og frugtagtig hvidvin. Vinen er i fin balance – og så har den skruelåg!


Pomino Benefizio, Castello di Pomino, Marchesi de Frescobaldi, Toscana, Italien 2002
174,75 kr., H.J. Hansen
Honning, rosiner og abrikos går op i en højere enhed i denne liflige hvidvin, der byder på en fin balance mellem sødme, tørhed og syre.


Argento, Chardonnay Vintage, Catena, Mendoza, Argentina 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig klassisk Chardonnay med duft og smag af melon og kærlighedsfrugter. Den sødmefulde eftersmag slutter med et tilpas bid af eg. Et overraskende godt glas til prisen.


Attems, Pinot Grigio, Marchesi de Frescobaldi, Collio, Italien 2003
99,75 kr., i marts: 250 kr. for 3 flasker, H.J. Hansen
Hvidvin med en intens smag af frisk frugt. Den må gerne ledsage en lidt kraftigt krydret ret. Tilbudsprisen må siges at være den rigtige ...


Shadow’s Run, Fox Creek, South Australia, 2004
59,95 kr., The Wine Company
Fyldig og fed hvidvin med frisk frugt.


Pisano, Torrontés, Progreso, Uruguay 2004
65 kr., Glud Vin
Denne hvidvin har en spændende duft og en frisk, tør og lille smule fed smag med toner af citrus.


Castillo de Jumilla, Macabeo, Jumilla, Spanien 2003
40 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Pæn og enkel hvidvin til en lav pris.




Rosévin


Domaine le Pive, Vin de Pays des Sables du Golfe du Lion, Frankrig 2003
49 kr., Irma
Roséfarvet – eller nærmere kobberfarvet i glasset. En dejlig letkrydret duft. Og en saftig og frisk smag af eksotiske frugter. Sådan er denne vin fra sandbankerne ved Rhôneflodens udløb i Middelhavet.




Rødvine



Domaine du Trillol, Sichel, Corbières, Frankrig 2001
95 kr., Lago Import
Flot rødvin med kirsebær og peber. Den vil spille fint sammen med mad, fx en lammeryg.


Dezzani, Il Barolo, Barolo, Italien 2000
99,95 kr., ViniPortugal
Moden og afrundet rødvin med blød frugt og mange facetter i smagen. Virkelig glimrende til prisen.


Renato Ratti, Nebbiolo, Langhe, Italien 2003
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Lækker, lækker rødvin. En stor vin. Med en kompleks og harmonisk smag, tilpas syre og fin sødme. Alle vil elske den.


Casa Sola, Riserva, Chianti Classico, Italien 2000
129 kr., Anibrica Vinimport
Glimrende rødvin med saft og dejlig frugt. En virkelig nydelse.


Château du Vieux Parc, Corbières, Frankrig 2001
69 kr., Stokholm Vinimport
Fadlagret og meget lækker rødvin med blød frugt – lidt i retning af modne blommer. Plus krydderi. Pragtfuld vin. Rimelig pris.


Montezovo, Ripasso, Valpolicella Superiore, Italien 2001
89 kr., Anibrica Vinimport
Kraftig rødvin med god og saftig frugt – lidt efter kirsebær. De 14% alkohol er fint integreret i frugten.


Sandiliano, Barbaresco, Italien 2000
89,95 kr., ViniPortugal
En meget saftig og indtagende rødvin. Den glider bare ned med al sin gode frugt, sit krydderi og fine sødme. Den er, som en Barbaresco skal være. Meget anvendelig.


Ancienne Propriété Lantéri, Côtes de Provence, Frankrig 2002
65 kr., Vin Stysick
Moden og saftig rødvin med god, ren frugt og let sødme. Meget nem at drikke. En sommervin!


Alamos, Syrah, Catena, Mendoza, Argentina 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin med en dejlig duft af svesker og blommer. Smagen er indbydende og blød med et strejf af friske krydderurter.


Giribaldi, Barbera d’Alba, Italien 2000
119 kr., U&Wine
Kraftig rødvin med god, ren frugt og pænt integreret alkohol.


Excelsior, Paddock Shiraz, Robertson, Sydafrika 2003
90 kr., La Maison Sevino
Meget flot bamse-rødvin med bred frugt, peber, kanel, sødme. En vin, der mætter, og som kræver en kraftig ret. Eller kinesisk mad med sur-sød sauce. Trods 14,5% alkohol virker den ikke sprittet.


Postales del fin del Mundo, Patagonien, Argentina 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin til den store fest med mange gæster. Den er blød, har en anelse sødme og vil garanteret falde i de flestes smag.


Beaurepaire, Charles Thomas, Santenay 1er Cru, Frankrig 2002
125 kr., A Vinstouw
Let krydret rødvin med god smag af Pinot. Skænk den afkølet ved cirka 12 grader.


Miriam, Reserva, Malbec, Mendoza, Argentina 2002
59,75 kr. ved 6 flasker, Gravesen Vine
En rigtig god, krydret rødvin med blød og afrundet frugt og en lille sødme.


Les Pallieroudas, Gigondas, Frankrig 2003
109 kr., The Wine Company
Lækker og krydret rødvin med blød og afrundet frugt.


Domaine Martin, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
49,95 kr., Philipson Wine
En lys og meget let rødvin med en sart sveskeagtig duft og masser af druemost i smagen. Den vil gøre sig godt på frokostbordet.


Valdeinfante, Viño de la Tierra de Extremadura, Spanien 2000
75 kr., Herning Vin Import
En moden, måske lidt for moden rødvin. Men drikkelig. Flot udstyr.


Viejo Marchante, Valdepeñas, Spanien 2002
49,95 kr., A Vinstouw
Denne fadlagrede rødvin på Tempranillo smager godt og er god i forhold til den rimelige pris.


Ca’Linverno, Rosso Veronese IGT, Italien 2001
78 kr, Anibrica Vinimport
Blød, sød rødvin med intens, lidt robust frugt og alkohol.


Stowells, Shiraz / Mataro, South Eastern Australia, uden årgang
39,95 kr., 3 flasker for 100 kr., Spar og Løvbjerg
Korrekt, pæn og ordentlig rødvin uden større smagsmæssigt vingefang. Men billig er den jo unægtelig – på tilbud. Flasken har en væmmelig plasticprop, der efter optrækningen ikke var til at vride af proptrækkeren. Godt, vi havde en skruestik.




Søde vine


Château Briatte Roudes, Sauternes, Frankrig 2001
149 kr., Køge Vinhandel
Dejlig sød vin med duft af den ædle råddenskab, bred sødme, tilpas syre.


Liebich, Classic Old Barossa, Barossa Valley, Australien, uden årgang
89,95 kr. for 37,5 cl, The Wine Company
Interessant og usædvanlig sød vin, der kan minde lidt om de sliksøde sherry’er. Meget lækker med vidunderlig sødme og smag lidt efter brændte figner. Rimelig pris.


Deau, Pineau des Charentes, Frankrig
109 kr., Køge Vinhandel
En dejlig duft af nødder og en blød, sød og lækker smag af brændte figner. Sådan er denne elegante vin, hvis gæring man har stoppet med cognac, så en restsødme er blevet tilbage. Glimrende til en dessert og som en avéc til en kop kaffe efter måltidet.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Juan Gil, Cephas Viejas, Monastrell, Jumilla, Spanien 2003Rødvin60 kr.Vinens Verden
.
B.T.
Baron de Ley, Reserva, Rioja, Spanien 2000Rødvin57,50 kr.Bilka
.
Ekstra Bladet
Château Meyney, Saint-Estèphe, Frankrig 2002Rødvin119 kr.Netto
.
ErhvervsBladet
Negraro, Ripassato, Valpolicella Classico Superiore, Spanien 2001Rødvin119 kr.Skjold Burne
.
Femina
Trinity Oaks, Californien, tre vine: Chardonnay 2002, Merlot 2000 og Zinfandel 19993 vine70 kr.Chris-Wine
.
Frederiksborg Amts Avis
Weingut Knipser, Sauvignon Blanc, Pfalz, Tyskland 2003Hvidvin135 kr.Sigurd Müller
.
Fyens Stiftstidende
Malambo, Catena, Merlot, Argentina 2002Rødvin27 kr. v12Philipson Wine
.
Hjemmet
Pettirosso, Barbera, Piemonte, Italien 2003Rødvin39,95 kr.Amka
.
Nordjyske Stiftstidende
Lenotti, Amarone della Valpolicella, Italien 2000Rødvin225 kr.Mahler
Viu Manent, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2003Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
Penge & Privatøkonomi
Cesari, Amarone della Valpolicella, Italien 2000Rødvin117 kr.TS Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.