Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 18
2. maj - 8. maj 2005
..............................................

VinAvisen uge 15VinAvisen uge 16VinAvisen uge 17
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturlgivs ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

..............
Svensk koncern indskrænker
V&S Wine er på skrump i Danmark og frasælger nu Østjysk Vinforsyning, som den svenskejede koncern med alle Absolut-millionerne erhvervede i juli 2002. Endvidere frasælges vingården og konferencecenteret Rabiega i Provence – omtalt i forbindelse med den svenske bestikkelses-ballade.
Peter Schaltz, som senest har fungeret som næstformand for V&S Wine, forlader selskabet i løbet af forsommeren og overtager Østjysk Vinforsyning.

V&S chef under mistanke
Endnu en person er nu blevet inddraget i sagen om bestikkelse af ansatte i Systembolaget. Og ifølge TT er der tale om en tidligere chef for V&S's vinsalgsafdeling i Sverige. Han var således ansvarlig for de tre sælgere i firmaet, som allerede er mistænkt for at have bestukket butikschefer i Systembolaget.
Politiets rapport om V&S’s eventuelle indblanding i bestikkelsessagen forventes klar senest til sommer.

Direkte skud mod tankvogn med vin
De sydfranske vinbønder optrapper deres aktioner, og fraktionen CRAV (Comité Régional d'Action Viticole) nøjes nu ikke mere med at kaste med dynamitstænger. Onsdag nat skød aktionerende bønder mod en tankvogn med 28.000 liter vin, der holdt uden for en lagerbygning i Montpellier.
Angriberne sigtede direkte mod vognens benzintank, mens chaufføren sad i førerhuset. Da de ikke ramte, forsøgte de i stedet at sætte ild på vognen på anden vis.
Den følgende dag måtte 50 politifolk af sted for at hindre vinbønderne i at tømme tankvognens indhold ud på asfalten.

..........
Kritik af AOC-benævnelsen
I 2002 grundlagdes CEVI, den europæiske sammenslutning af selvstændige vinproducenter, hvis medlemmer kommer fra Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Schweiz og Luxembourg.
Formålet med foreningen er ifølge Decanter blandt andet at få indflydelse, når EU til næste år tager fat på arbejdet med at revidere vinloven.
Internt er foreningen allerede godt i gang med at diskutere diverse regler. På et nyligt afholdt møde fik appellations-systemet således et ordentligt skud for boven.

Alt for mange benævnelser
Hidtil har der for de franske vinproducenter været prestige i at kunne sætte et AOC på flaskerne.
Nu bruger alverdens vinproducenter geografiske benævnelser af en eller anden art – AOC drukner simpelt hen i mængden, lød det fra nogle af deltagerne på CEVI-mødet.
Resultatet er, at de fleste forbrugere er blevet ligeglade med, at der står AOC på flaskerne, og de vil under ingen omstændigheder betale mere for vinen af den grund – noget, der allerede har sat sine spor i salgsstatistikkerne. Der må simpelt hen nye boller på den vinøse suppe.
Også hos Syndikatet i Bordeaux er der fuld gang i diverse revolutionerende ideer. På foreningens årlige generalforsamling for nylig slog formanden, Alain Vironneau, til lyd for, at vinproducenterne i Bordeaux skulle have lov til at følge de samme mere fleksible regler, som gælder i mange andre vindistrikter rundt om i verden.
Det burde fx være tilladt at anvende kunstige tilsætningsstoffer og tilføre vinene egetræs-smag under lagringen ved hjælp af træspåner.
Bordeaux-folket ønsker også at kunne skrive et druenavn på etiketten og - ligesom de fleste andre steder - at kunne gøre det, selv om der er op til 15% af andre druesorter i vinen. Og kun hovedsorten skal kunne nævnes på etiketten.
..........
Udstiller-storm til Vinexpo
Den 19. juni slår den 13. Vinexpo dørene op, men allerede nu er der lukket for tilmeldingen af udstillere. Der har været tale om en hel invasion, og tallet er oppe på 2400 deltagere fra i alt 47 lande.
Der har frem for alt været stor tilslutning fra den nye verdens vinlande, som fx Australien, USA, Chile og Sydafrika. Nogle af landene har også udvidet deres areal på udstillingen i forhold til sidste gang - Uruguay med hele 48%.

Frankrig fylder mest - NZ bliver hjemme
De mange firmaer, der har haft vokseværk i de forgangne år, fylder også godt i udstillingslandskabet. Det gælder fx Constellation International, der har booket én stor stand, hvor firmaet vil præsentere såvel egne gamle brands som BRL Hardy og det nyerhvervede vinhus Mondavi.
Italien, Spanien og Frankrig, der tilsammen står for halvdelen af den vin, der produceres på verdensplan, optager selvsagt en stor del af arealet med franskmændene i spidsen med 63%.
Den newzealandske vinbranche har til gengæld valgt at blive hjemme.
..........
    Succes for spansk fremstød
    Den Spanske Ambassades Handelsafdeling i København kunne glæde sig over de
    mange kontakter, der blev skabt i forbindelse med den store smagedag på Børsen i København.
    Smagningen var forbeholdt danske importører, og i alt 213 indkøbere fra 126 firmaer var på udgik efter vine, som de måske kunne tænke sig at importere.
    Og der var virkelig mange spændende vine at vælge imellem. 41 spanske vinhuse var repræsenteret, og det gav mulighed for at smage vine fra i alt 21 forskellige spanske distrikter.
    Ingen af vinhusene eksporterede til Danmark, før de kom, men dette blev der lavet grundigt om på i løbet af dagen. De spanske udstillere kunne rejse hjem med visheden om, at deres vine havde gjort et godt indtryk i Danmark.
..........
En ny spiller på banen
Som nævnt i sidste uge var Pernod Ricards køb af Allied Domecq gået i orden. Men i tirsdags meldte den store amerikanske koncern Constellation Brands sig som køber og villig til at overbyde Pernod Ricard.
Yderligere har der i den britiske avis The Times været forlydender om, at Diageo er gået i forhandlinger med Bacardi om at byde på Allied Domecq.
Pernod Ricard tager det roligt. Vi er overbeviste om, at vores bud på Allied Domecq er et godt bud, siger Pernod Ricard.

Lad os lige repetere
Det begynder at blive lidt indviklet, så lad os lige repetere:
* Allied Domecq er verdens næststørste spirituskoncern, som er til salg.
* Pernod Ricard er køberen – sammen med det amerikanske firma Fortune Brands. Franske Pernod er verdens tredjestørste spiritus- og vinkoncern, der producerer 700 millioner flasker spiritus om året. Gennemføres købet af Allied, der producerer 550 millioner flasker, vil den nye konstellation udgøre verdens største spiritusfirma. Fortune Brands skal dog have en del af kagen.
* Constellation Brands er amerikansk og verdens største vinproducent med mærker som Franciscan Oakville, Estancia, Ravenswood, Simi, BRL Hardy, Almadén og Paul Masson.
* Diageo er britisk og i dag verdens største spiritus- og vinkoncern. I 2002 gik Diageo sammen med Pernod Ricard om at købe den canadiske koncern Seagram, som de derefter delte.
* Bacardi er først og fremmest Bacardi Rom, men også et stort firma med salg ikke mindst på det amerikanske marked.
............

....
Villa Hügel uden for Essen.
    En fabelagtig vinmenu
    En af vore læsere, Peter Larsen, oplevede i forrige uge en fabelagtig vinmenu – men desværre var den solidt forseglet i en glasmontre.
    Uden for Essen i Tyskland besøgte Peter Larsen den bombastiske Villa Hügel, som Alfred Krupp opførte til sig selv i 1870-73 – et bygningsværk, som både inde og ude rigt demonstrerer, at smag og penge ikke nødvendigvis følges ad.
    Kortet med vinmenuen var fra en middag den 27. september 1877, da Krupp havde kejser Wilhelm og mindst 300 andre gæster til aftensmad. Maden var otte retter fransk skoleridt, og vinmenuen gav Peter Larsen lyst til at have en tidsmaskine, så han kunne have været med til festen.

    Læs, hvad de drak ...
    * Château d’Yquem, Sauternes – åbenbart som velkomstdrik.
    * Scharzberger 1865 – en hvidvin fra Mosel-dalen.
    * Château Lafite 1869 – udnævnt til 1. cru i Médoc kun 22 år før.
    * Steinberger Kabinett 1846 – en vin fra Rheingau.
    * Domaine Romanée Conti, Bourgogne.
    * Mumm Champagne, Carte Rose.
    * Tokajer Cabinet – den søde vin fra Ungarn.
    Hvorfor Château d’Yquem og Romanée Conti ikke har årgang er ikke godt at vide. Måske var man nødt til at skænke forskellige årgange for at have nok.
    Så mens man kniber en tåre i frikadellevinen, kan man jo fundere over, hvad bare Romanée Conti-slatterne til 300 mennesker mon ville koste i dag ...
..........
Snaps af egne druer til reduceret afgift
I Rumænien og Bulgarien sker det ofte, at privatpersoner tropper op hos vinproducenterne med deres egen lille høst af druer for at få dem forvandlet til brændevin, som familierne selv kan have fornøjelse af.
Ifølge Just Drinks gør en ny lov det nu muligt for producenterne at opkræve en mindre spiritusafgift end normalt, dog ikke under 50%.
Loven, der ikke er i overensstemmelse med gældende afgiftsregler i EU, er blevet indført i god tid, før landene i 2007 bliver optaget som medlemmer. Regeringerne i de respektive lande har dog fået EU’s velsignelse til indførelsen af loven.
..........
    En stor årgang i Rioja
    I 2004 var Rioja begunstiget med et perfekt vindyrknings-vejr. Det har resulteret i en uovertruffen god høst og i en årgang af vine, der nu af Consejo Regulador, klassificerings-rådet, har fået tildelt højeste karakter i form af betegnelsen "excellent".
    2004-årgangen var ikke kun generøs med hensyn til kvaliteten, den gav også en stor høstmængde. På de 58.177 hektar vinmarker i Rioja høstede man 473 millioner kg druer. Det var 7,4% mere end 2003-høstmængden, der resulterede i 459 millioner flasker vin.
    I skemaet til venstre ses den officielle bedømmelse af tidligere årgange tilbage til 1925. Fem stjerner står for "excellent", fire for "meget god", tre for "god", to for "gennemsnitlig" og én for "under gennemsnit".
.........
Propmand med indvendinger
Jens Faurschou fra firmaet "Propmanden" indvender, at propsmag i vin ikke kun skyldes korkpropper. Det er stoffet TCA, der forårsager den dårlige lugt og smag, og dette stof kan også hidrøre fra vinfadenes træ, fra vindruekerner og fra kommunalt vand, der urenset for klor bruges til at skylle flasker, tanke, tappeanlæg etc. – Også flasker med skruelåg kan have propsmag, skriver Jens Faurschou.
Helt enig. Vin kan ødelægges på mange måder, men sker det, ødelægges al vinen i tanken, så alle flaskerne har en dårlig smag – og så skal det videre salg nok blive stoppet. Blandt andet Mondavi og Gallo har kasseret store partier vin, der var ødelagt på denne måde.
Det, vi taler om, er de cirka 5% flasker, der meget tilfældigt angribes af dårlige korkpropper, mens deres søstre og brødre fra samme aftapning ikke rammes af sygdommen.
Det er derfor, vi går ind for brugen af skruelåg, og det gør en stor del af vinproducenterne og vinhandlerne også. Problemet er bare at få traditionsbundne forbrugere med på vognen.
Det undrer os i øvrigt, at ingen endnu har fået den idé at lave en forretning udelukkende med skruelåg-vine. Ingen har fx oprettet adressen www.skruelaagvine.dk på nettet. Hvem kommer først?

Vin skal fritages fra ny lov
EU er ifølge Just Drinks kommet på banen med et lovforslag, der går ud på at sikre, at oplysningerne om ernæringsstoffer og andet indhold på fødevarer og forbrugsgoder, er korrekte.
Det er meningen, at lovforslaget også skal gælde for vin. Men det har fået en række forskellige komiteer i det europæiske parlament, blandt andet miljøkomiteen og komiteen for fødevaresikkerhed, op af stolene. De slår til lyd for, at vin skal fritages fra en sådan lov.
Argumentet er, at vinens verden allerede er underlagt et hav af forskellige forholdsregler, når det gælder etiketter, betegnelser og markedsføring.
....
En milliard til destillering
Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg bevilgede EU i fredags Frankrig og Spanien penge til forvandling af overskuds-vin til industrialkohol.
Frankrig skal af med 150 millioner liter AOC-vin og Spanien med 400 millioner liter bordvin, og i alt vil destilleringen koste EU 145 millioner euro (lidt over en milliard dkr.).
Alkoholen vil kunne bruges som brændstof i biler og til desinficerende midler – eller til at pudse vinduer i. Men den vil ikke kunne anvendes til fremstillingen af spiritus.

Faldende forbrug og eksport
I Frankrig, der dyrker vin på 1,7% af sit areal, er forbruget pr. person faldet til halvdelen gennem de sidste 40 år. Og samtidig er eksporten faldet.
Storbritannien importerer mere vin end noget andet land i hele verden, og her er billedet klart. Til Bloomberg siger en repræsentant for landets næststørste supermarkedskæde, ASDA, at man får meget bedre vine for pengene fra den nye verden.
Mens Europa producerer 65% af alle verdens vine, så er mere end halvdelen af flaskerne på ASDA’s hylder oversøiske.
..........
    Hjælp mig med mine flasker
    Endnu en dekorativ vinreol har set dagens lys. Mayday hedder den – egentlig et mærkeligt navn til en vinreol, for mayday er jo nødsignalet for skibe og luftfartøjer. Det er en forvanskning af de franske ord m’aidez – hjælp mig.
    Nå, men reolen hjælper altså med at udstille flaskerne mellem to skinner og med en hældning på 5 grader. Det kan se flot ud, men man skal have plads til reolen. Den skal i hvert fald ikke sidde lige ud til en ganglinie i huset.
    Reolen, der er designet af Michael Nedergaard, fås i to udgaver til henholdsvis ti flasker (1699 kr.) og tyve flasker (3099 kr.), og nærmere oplysninger fås på tlf.: 75 72 25 07 eller www.mayday-helpyourself.com.
..........
Syrlige bemærkninger fra Parker
Spændt har slotsejerne i Bordeaux ventet på, om Robert Parkers tommelfinger ville pege opad eller nedad efter primeur-smagningen af årgang 2004. Nu er dommen afsagt, og Parkers begejstring kan ligge på en lillefingernegl.
Han kalder årgangen for svingende og giver størstedelen af vinene på puklen for manglende dybde, fedme og karakter. Han sætter også spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er nogen af vinene, der fortjener rollen som investeringsobjekter ved et primeur-salg.
Flere vinhuse i Médoc mener ellers, at der er tale om en fremragende årgang. Men de advares af Parker om ikke at lade optimismen munde ud i høje priser – det vil vinene slet ikke kunne leve op til, og det vil bare forringe salget, lyder det fra vinguruen.
Til højre ses nogle facts fra Parkers dom over Bordeaux 2004.

Decanters bedømmelser
Nu er Parker jo ikke den eneste, hvis mening tæller. Det britiske vinblad Decanter har også givet sit bud, og på flere punkter afviger det fra Parkers, blandt andet fordi Decanter ser på kvaliteten i forhold til prisen.
Bladets professionelle næser, Steven Spurrier, Serena Sutcliffe, David Peppercorn og James Lawther, har smagt i alt 500 vine, og ud af deres meget lange gennemgang har vi uddraget nedenstående liste over vine, som de belønner med fire og fem stjerner (ud af i alt fem).
    * Parker giver ingen af vinene hverken 100, 99 eller 98 point.
    * To vine sniger sig op over 95 point. Det drejer sig om Château Latour (96-97) og Château Pavie (95-97+).
    * Følgende slotte ligger lige omkring de 95 point: Château Le Pin (93-95), Château Lafite-Rothschild (92-95), Château Cheval Blanc (93-95), Clos l`Eglise (92-95), Château Pavie Decesse (94-96), Château Pavie Macquin (92-95), Château Margaux (92-95), Château Lascombes (92-95), Château Lafleur (92-95), Château Pétrus (92-95) og Château Haut Brion (93-95).
..........
Det mener Decanter
..........
Haut-Médoc og Médoc

Château Belle-Vue, Cru Bourgeois
Château Belle-Vue, Cru Bourgeois
Château la Lagune, Grand Cru Classé
Château Senejac, Cru Bourgeois Superieur
Château Senejac, Cru Bourgeois Superieur
Château Chasse-Spleen, Cru Bourgeois Exceptionnel

Saint-Estèphe

Château Calon-Segur, Grand Cru Classé
Château Cos d'Estournel, Grand Cru Classé
Château de Pez, Cru Bourgeois Exceptionnel
Château Haut-Marbuzet, Cru Bourgeois Exceptionnel
Château Lafon-Rochet, Grand Cru Classé
Château Montrose, Grand Cru Classé,
Château Phelan-Segur, Cru Bourgeois Exceptionnel

Pauillac

Château Batailley, Grand Cru Classé
Château Clerc Milon, Grand Cru Classé
Château Duhart Milon Rothschild, Grand Cru Classé
Château Grand-Puy-Lacoste, Grand Cru Classé
Château Haut-Batailley, Grand Cru Classé
Château Lynch-Bages, Grand Cru Classé
Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, Grand Cru Classé
Château Pichon-Longueville-Baron, Grand Cru Classé
Château Pontet-Canet, Grand Cru Classé
Les Carruades de Lafite Rothschild
Les Forts de Latour
Reserve de la Comtesse
    Saint-Julien

    Château Leoville-Las-Cases, Grand Cru Classé

    Château Branaire-Ducru, Grand Cru Classé
    Château Ducru-Beaucaillou, Grand Cru Classé
    Château Gloria
    Château Gruaud-Larose, Grand Cru Classé
    Château Lagrange, Grand Cru Classé
    Château Langoa Barton, Grand Cru Classé
    Château Leoville Barton, Grand Cru Classé
    Château Leoville Poyferré, Grand Cru Classé
    Château Saint-Pierre, Grand Cru Classé
    Château Talbot, Grand Cru Classé
    Clos de Marquis

    Margaux

    Château Palmer, Grand Cru Classé

    Alter Ego de Palmer
    Château Brane-Cantenac, Grand Cru Classé
    Château d'Issan, Grand Cru Classé
    Château Durfort-Vivens, Grand Cru Classé
    Château Giscours, Grand Cru Classé
    Château Lascombes, Grand Cru Classé
    Château Malescot-Saint-Exupery, Grand Cru Classé
    Château Rauzan-Segla, Grand Cru Classé
    Pavillon Rouge du Château Margaux

    Pessac-Léognan

    Château Haut-Brion, 1er Cru Classé Graves

    Château Smith-Haut-Lafitte, Cru Classé Graves
    Château Olivier, Cru Classé Graves
    Domaine de Chevalier, Cru Classé Graves
    Château Bouscaut, Cru Classé Graves
    Château Haut-Bailly, Cru Classé Graves
    Château la Mission Haut-Brion, Cru Classé Graves
    Château Malartic-Lagravière, Cru Classé Graves
    Château la Tour Haut-Brion, Cru Classé Graves
    Le Bahans du Château Haut-Brion
Saint-Emilion Grand Cru

Château Angelus, 1er Grand Cru Classé
Château Canon-la-Gaffeliere, Grand Cru Classé
Château Cheval-Blanc, 1er Grand Cru Classé
Château la Mondotte, Grand Cru
Château le Tertre Roteboeuf, Grand Cru
Le Dome, Grand Cru

Château Ausone, 1er Grand Cru Classé
Château Barde-Haut, Grand Cru
Château Beausejour Duffau, 1er Grand Cru Classé
Château Belair, 1er Grand Cru Classé
Château Berliquet, Grand Cru Classé
Château Canon, 1er Grand Cru Classé
Château Cap de Mourlin, Grand Cru Classé
Château de Valandraud, Grand Cru
Château Faugeres, Cru
Château Figeac, 1er Grand Cru Classé
Château Grand Destieux, Grand Cru
Château Laforge, Grand Cru
Château Magdelaine, 1er Grand Cru Classé
Château Pavie-Macquin, Grand Cru Classé
Château Peby Faugeres, Grand Cru
Château Teyssier, Grand Cru
Château Troplong-Mondot, Grand Cru Classé
Château Trottevieille, 1er Grand Cru Classé
Clos de l'Oratoire, Grand Cru Classé
Clos Fourtet, 1er Grand Cru Classé
La Chapelle d'Ausone, Grand Cru
Le Petit Cheval, Grand Cru
Les Asteries, Grand Cru

Pomerol

Château l'Eglise-Clinet
Vieux-Château-Certan

    Château Certan de May de Certan
    Château Clinet
    Château Hosanna
    Château Lafleur
    Château Le Gay
    Château l'Evangile
    Château Nenin
    Château Pétrus
    Château Trotanoy
    Clos l'Eglise
    Le Pin

    Lalande-de-Pomerol

    Château Les Cruzelles, Lalande-de-Pomerol
    Le Plus de la Fleur de Bouard, Lalande-de-Pomerol

    Fronsac og Canon-Fronsac

    Château Dalem, Fronsac
    Château Fontenil, Fronsac
    Château les Trois Croix, Fronsac
    Château Moulin Pey Labrie, Canon-Fronsac

    Côtes de Castillon og Côtes de Francs

    Château d'Aiguilhe, Cotes de Castillon
    Château Puygueraud, Bordeaux Cotes de Francs
    Château Veyry, Cotes de Castillon
    Sauternes og Barsac

    Château Climens, 1er Cru Classé, Barsac
    Château d'Yquem, 1er Cru Superieur, Sauternes
    Château Lafaurie-Peyraguey, 1er Cru Classé, Sauternes
    Château Suduiraut, 1er Cru Classé, Sauternes

    Château de Fargues, Sauternes
    Château de Malle, Cru Classé, Sauternes
    Château de Rayne Vigneau, 1er Cru Classé, Sauternes
    Château Doisy-Daene, Cru Classé, Barsac
    Château Filhot, Cru Classé, Sauternes
    Château Guiraud, 1er Cru Classé, Sauternes
    Château la Tour Blanche, 1er Cru Classé, Sauternes
    Château Nairac, Cru Classé, Barsac
    Château Rieussec, 1er Cru Classé, Sauternes

    Hvid Pessac-Léognan og Graves

    Château Haut-Brion Blanc
    Château Laville Haut-Brion Blanc, Cru Classé Graves
    Domaine de Chevalier Blanc, Cru Classé Graves

    Château Bouscaut Blanc, Cru Classé Graves, Pessac-Leognon
    Château Couhins-Lurton, Cru Classé Graves
    Château de Chantegrive Blanc, Graves
    Château la Louviere Blanc
    Château Malartic-Lagraviere Blanc, Cru Classé Graves
    Château Olivier Blanc, Cru Classé Graves
    Château Pape-Clement Blanc
    Château Smith-Haut-Lafitte Blanc, Cru Classé Graves
    Clos Floridene Blanc, Graves
    Clos Nardian, Bordeaux Blanc
........
....
    .....
    Ugens drue: Carmenère
    Chiles nationale drue, Carmenère, blev født og opvoksede i Bordeaux. I 1800-tallet var den en af de mest benyttede druer i distrikterne Médoc og Graves, men så kom vinlusen Phylloxera og skimmelsvampen Meldug (Oidium), hvorefter vinbønderne fjernede Carmenère-vinstokkene og erstattede dem med mere pålidelige og robuste sorter som fx Merlot.
    Carmenère var imidlertid blevet plantet i Chile et par årtier før Phylloxeras hærgen i Europa, og her overlevede den, blandt andet fordi lusen aldrig er kommet til Chile. På sine små ben kunne lusen ikke forcere Atacama-ørkenen mod nord, Andes-kæden mod øst og Ildlandets kulde mod syd.
    Indtil begyndelsen af 1990’erne var chilenerne ikke klar over, at de havde Carmenère på deres vinmarker. De troede, det var Merlot. Men de blev opmærksomme på, at nogle af vinstokkene på Merlot-markerne modnede tre uger senere end de øvrige, og da de undersøgte sagen, fandt de frem til, at det var en helt anden druesort, nemlig Carmenère.
    Hvis man smager Carmenère imod Merlot, kan det undre, at man ikke noget før opdagede forskellen. Men dengang var Chiles vinindustri ikke så udviklet, og man høstede blot det hele og kom det i samme tank. I dag udgør Carmenère cirka 7% af Chiles høst af rødvinsdruer.
    Druen har i øvrigt flere andre navne: Carmeneyre, Bouton Blanc, Carmenelle, Cabernelle, Carbonet, Grande Vidure eller Viduire (i Médoc) og Carbouet (i Graves).
    .....
...........
Australsk vinsø går over sine bredder
Vinhøsten er i fuld gang i Australien, og alt tyder på, at den vil nå op på omkring 1,96 millioner tons druer, et tal, der slår sidste års rekordstore høst med 2%.
Det lyder jo umiddelbart rigtig godt, men det er det bare ikke. Ifølge den australske avis The Age lider australierne nemlig i forvejen under en kolossal vinsø, der har hobet sig op på grund af flere år med ekstra stort høstudbytte. Nu vil søen så bliver endnu dybere.
Og der er intet tegn på, at søen bliver tørlagt med tiden – tværtimod. Der er blevet tilplantet mange nye vinmarker, som i en nær fremtid vil spæde til det samlede høstudbytte.
Ydermere gør den stærke australske dollar det svært for vinproducenterne at eksportere deres vine.
..........
    Endnu få pladser på
    VinAvisens vinrejse til Korsika
    Som nævnt i sidste uge inviterer VinAvisen i oktober på en spændende vinrejse til den franske ø Korsika. En hel del deltagere er allerede tilmeldt og kan glæde sig til en uge med vinøse, gastronomiske og kulturelle oplevelser. Men der er stadig pladser - hvis I skynder jer.
    Vi flyver direkte fra Kastrup til Bastia, kører rundt i en bus og bor på gode hoteller ved strandene og det blå Middelhav.
    Teknisk rejsearrangør er De Danske Vinrejser, og rejseleder er den ene af VinAvisens to redaktører, Anker Tiedemann, assisteret af datteren Mariette.
    Se rejsens program ved at klikke her.
............
    ---
    Den danske vinbranche
    * Bichel Vine og Emmerys har overtaget importen af vine fra den danskejede vingård Cortes de Cima i Portugal.
    * The Wine Company har fået agenturet på vine fra det australske vinhus Fox Gordon i Barossa.
    * KH Import v/Kurt W. Hansen har stiftet et nyt selskab i D.K. Gruppen A/S – D.K. Vinimport ApS – som viderefører alle eksisterende forhandlinger under samme ledelse. D.K.Gruppen A/S omfatter således i dag foruden D.K. Vinimport ApS også Nordlie Food A/S, Dansk Konsum Pak A/S og Hotchild ApS. Se i øvrigt www.dkvinimport.dk.
    * D.K.Vinimport har fået forhandlingen af vine fra to spanske vinhuse, Bodegas Muños i La Mancha og Bodegas Bajoz i Toro.
    --.....-
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...........
En nordmand, der er lidt bange
I sidste uge skrev vi, at det norske parti Venstre vil gå til valg på, at nordmændene skal have lov til at købe vin hos enhver købmand og ikke kun i det statslige Vinmonopol.
En af vore norske læsere, Jon Taarland, skriver, at han ikke er så sikker på, at Venstre vil høste stemmer på det forslag.
– Situationen er nemlig den, skriver han, – at jeg her i Kongsberg, der er en lille by med 22.000 indbyggere, kan få fat i over 5000 forskellige vine – et udvalg, der ikke findes i særligt mange vinbutikker i Danmark, vil jeg tro.
– Det, vi er bange for ved at opløse monopolet, er, at butikskæderne vil stikke af med massesalgs-vinene, og at Vinmonopolet derfor finder, at det ikke længere svarer sig at holde åbent. Og så skal vi vinelskere måske til Drammen (40 km) eller Oslo (80 km) for at få en ordentlig flaske vin.
– I princippet har jeg ikke noget imod, at vin sælges frit, men jeg er altså lidt bange for de praktiske konsekvenser.

På den anden side
Vi forstår Jon Taarlands betænkeligheder. Men her i frisalgets Danmark har supermarkederne faktisk ikke kun "massevine", men også dyre og fornemme vine – selv om de selvfølgelig ikke har så mange af disse vine som specialvinhandelen. Sådan vil det også kunne blive i Kongsberg.
Og så må vi ikke glemme det stigende postordresalg, der sikkert også vil brede sig i den norske vinverden, og som sørger for, at der kan komme gode flasker selv til den fjerneste ø.
..........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
.
    Jens Skovgaard (f. 1957) blev oprindelig uddannet som købmand hos Kvickly. Efter endt læretid fik han overdraget ansvaret for vinafdelingen, og det blev startskuddet til hans store interesse for vin.
    Vinen blev dog midlertidigt lagt på hylden, da Jens Skovgaard besluttede sig for at tage en uddannelse som assurandør.
    Efter endnu en afstikker som sælger af kopimaskiner og printere vendte han i 2004 tilbage til vinens verden. Og denne gang blev det som selvstændig med vinfirmaet Skovgaard Vine, hvor vægten ligger på italienske og oversøiske vine. Kunderne, der omfatter såvel private som erhvervslivet, kan være sikre på at få noget godt i glassene, da samtlige vine bliver testet af et kyndigt syv mand stort smagepanel.
    Ud over salget i butikken kan kunderne få tilsendt en månedlig smagekasse, sammensat af vinfirmaet, med vine fra et bestemt land eller af en bestemt druesort.
    Vinen opsluger det meste af Jens Skovgaards tid. Hans anden store passion er campinglivet, som han deler med sin hustru gennem 25 år, Søs. Europa bliver kørt tyndt med campingvognen på krogen, og turene byder på både kulturelle og vinøse oplevelser. En god opera i Det Kongelige Teater er heller ikke at foragte. Og hvis vinmanden kan se sit snit til det, er det også sagen med en fisketur.
    Adresse: Skovgaard Vine, Dalsvinget 16, 4200 Slagelse, tlf.: 58 50 00 19, e-mail: jens@skovgaardvine.dk, www.skovgaardvine.dk.
..................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturlgivs ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...................
    Ugens vinøse billede
    Det er dog et herligt forårsbillede, Tom Høeg har sendt os. Det er taget for kun ti dage siden på hans egen vinmark i Cogolin i Provence, lige oven for Saint Tropèz.
    Her har Tom Høeg i alt 2000 otte år gamle Syrah-vinstokke, og han skriver, at der på hans jordstykke har været dyrket vin lige siden Romertiden.
    Hele det herlige sydfranske landskab var jo en romersk provins – hvoraf navnet Provence.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
I den forløbne uge har vi smagt i alt 45 vine. Heraf var der nedenstående 33, som fik mere end to stjerner, og hele 17 fik fem stjerner.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
......
Hvidvine


Domaine la Croix Belle, No 7, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2003
129 kr., 109 kr. ved 12 flasker, Vedbæk Vine
Med denne hvidvin har man en meget flot duft i næsen og en interessant, krydret, lidt citrusagtig smag i munden. En spændende vin.


Les Lauzeraies, Lirac, Frankrig 2003
52 kr., AB-Vin.com
Frisk og dejlig hvidvin med god frugt og tilpas syre. Flasken har vinkrystaller, hvilket jo kun er et tegn på kvalitet.


Bruno Sorg, Pinot Blanc, Alsace 2003
69 kr., Rungsted Vinhandel
Den smager godt, denne hvidvin. Den har god, ren frugt, en vis fylde, et spændende krydderi og en lang eftersmag.


Cable Bay, Chardonnay, Waiheke Island, New Zealand 2002
159 kr., New World Vine
Meget lækker hvidvin med markante, om end bløde egetræs-toner og fin frugt. Lang eftersmag.


I Moncalvi, Gavi, Italien 2003
48 kr., Skovgaard Vine
En let, læskende og nem hvidvin – en rigtig terrassevin.


Lammershoek, Chardonnay, Swartland, Sydafrika 2003
85 kr., Vinkrogen
Man skal kunne lide duften og smagen af egetræ, men kan man det, er dette en flot hvidvin.




Rosévine


De Krans, Rosé, Calitzdorp, Sydafrika 2003
55 kr., New World Vine
En ret enkel rosé med toner af jordbær og en lille behagelig bitterhed. En okay vin.


Fior di Rosé, Santo Stefano, Vino Frizzante, Veneto IGT, Italien
69 kr., 59 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Frisk og rigtig rar terrasse-rosé med en lille perle.




Rødvine


Felix Callejo, Ribera del Duero, Spanien 2002
375 kr., Vinkrogen
Hold da op! En fantastisk rødvin. Havde vi haft seks stjerner, hvad den fået dem. Vinen har en vidunderlig duft og en blød, harmonisk smag med mange facetter, der er svære at beskrive, måske fordi de går op i en højere enhed. En perfekt og sjælden vin.


Viña Casablanca, Colleccion Privada, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2003
49,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Rødvinen dufter sommerligt af solbær, modne jordbær og hyldebærsaft. Den fyldige smag er lækker og blød med krydrede undertoner. En vin, der vil falde i de flestes smag.


Château Ksara, Bekaa-dalen, Libanon 2001
119,95 kr., Amka
60% Cabernet, 30% Merlot og 10% Petit Verdot – fuldstændig som i en god bordeaux. En virkelig spændende vin – her sker der noget i munden. Glimrende til mad.


Ettore Germano, Nebbiolo, Langhe, Italien 2003
125 kr., Det lille Enoteca
En blød og næsten ”cremet” smag præger denne meget lækre rødvin på Nebbiolo-druen. Duften er vinøs og mellemkraftig, og smagen er frugtagtig og let krydret med lang eftersmag. Vinen er velegnet til en mellemkraftig kødret.


Château de Mattes-Sabran, Dionysos, Corbières, Frankrig 2003
55 kr., Fionia Vinimport
En rigtig rødvin – en vin med alt, hvad man kan forlange til prisen. Den har en god bund af frugt og sødme. Glimrende som hverdags-vin.


Domaine Alary Daniel et Denis, Reserve du Vigneron, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2002
92 kr., på tilbud: 82 kr., Jysk Vin
Cairanne er en kommune i Rhône-dalen med glimrende vine. Her er en af dem – en flot og harmonisk rødvin med stor smagsfylde, frugt, krydderi, sødme …


Joan Sardà, Cabernet Sauvignon, Crianza, Penedès, Spanien 2001
90 kr., Køge Vinhandel
God og karakteristisk Cabernet-rødvin med ren frugtsmag, tilpas fylde og syre. Glimrende til kødretter, der ikke nødvendigvis skal være kraftige og krydrede, samt til oste. Men – begynder prisen ikke at gøre lidt ondt …?


Saint-Benoit, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2003
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig rødvin med fint krydderi og sødme – og et lille strejf af smag af hyben. En fornøjelse.


Domaine des Tours, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2001
69,50 kr., Lars Bjørn
Se, det er en god rødvin – ekstraordinært god. Harmonisk, med en rank struktur, dejlig saftig frugt, sødme. Alle pengene værd.


Castello Banfi, Brunello di Montalcino, Italien 1999
269 kr., Amka
Flot farve, herlig duft og en blød og fornem smag – en blid og harmonisk rødvin, der udvikler sig i munden med mange facetter.


Domaine Capuano-Ferreri & Fils, la Fussière, Maranges 1er Cru, Frankrig 2003
105 kr., LMT Vinimport
Meget lækker, blød og elegant Pinot Noir-rødvin. Den har en ren frugtsmag og en fin sødme.


Château de Campuget, La Sommeliére, Costières de Nîmes, Frankrig 2002
95 kr., The Wine Company
Den er go’, denne rødvin. Blød, harmonisk, med fyldig frugt, fin sødme og lang eftersmag. Glimrende til mad.


Laudium, Reserva, Alicante, Spanien 2000
55 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Fadlagret rødvin på Cabernet Sauvignon, Merlot og Monastrell. Fem år gammel, men stadig vital. Det er en vin, der smager virkelig godt, og til prisen er den lidt af et fund.


Tarapaca, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2003
59,75 kr., 50 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
God, kraftig rødvin til mad med et markant smagsbillede. Både i duft og smag er der lidt tobak og i smagen en masse god frugt, krydderi (peber) og bløde tanniner. Meget rimelig pris - især ved 3 flasker.


Dancing Bull, Zinfandel, Californien 2002
89 kr., på tilbud indtil 20. august: 79 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Den med tyren – men hvilken tyr. Det er en rigtig flot rødvin med lækker og fyldig frugt – lidt efter mørke kirsebær. God til en kraftig kødret og oste.


Mortiès, Pic Saint-Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
74,95 kr., The Wine Company
Dejlig rødvin med en inviterende duft og en fyldig, frugtagtig smag med toner lidt efter nødder. Glimrende fx til et ostebord.


Sant’Adele, Merlot, Villa Pillo, Toscana IGT, Italien 2003
129,50 kr., 119 kr. ved 12 flasker, Norton Vinimport
En flot, men også meget kraftig rødvin – en tyggevin, der kræver en kraftig kødret eller kraftige oste. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Mas de Martin, Cuvée Ultreiä, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
105 kr., The Wine Company
Denne rødvin lægger sig godt i munden med frugt og garvesyre. En udpræget madvin – fx til lam.


Trigaio, Feudi di San Gregorio, Beneventano IGT, Italien 2003
73,50 kr., Cappa Vinimport
Blød og saftig rødvin med fyldig og ren frugt og god syre.


Villa Puccini, Toscana IGT, Italien 2000
59,95 kr., Amka
En dejlig duft og en god, saftig smag møder én i denne rødvin på 90% Sangiovese og 10% Merlot. Fem år gammel og stadig en nydelse. Men den skal drikkes nu.


Montueil-la-Levade, Côtes du Rhône, Frankrig 2001
79,50 kr., Jysk Vin
Ufiltreret rødvin på gamle vinstokke, står der på etiketten – og lækker er vinen. Med dejlig duft og en fyldig, blød smag.


Gianni Doglia, Barbera d’Asti Superiore, Italien 2000
98 kr., Korsholm Vin
Rødvin med god frisk frugt og en lidt speciel smag, som nogle i smagepanelet påstod var karamelliseret rabarber. Man forventer nok noget andet af en Barbera …


Bodega del Fin del Mundo, Pinot Noir, Patagonia, Argentina 2004
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en lidt markant alkohol-kant og et lidt bittert bid i udgangen.


Domaine Saint Martin des Champs, Vin de Pays des Coteaux de Murviel, Frankrig 2003
55 kr., Nakskov Vinimport
Ikke nogen stor rødvin, men en god vin til prisen.


A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der var engang – en rødvin, som vi var meget begejstrede for. Her er den i en ny årgang, som ikke er rigtig rar. Flere i smagepanelet ville kun give den to stjerner.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Ile la Forge, Chardonnay, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2003Hvidvin65 kr.La Maison Sevino
.
B.T.
Les Vignes Retrouvées, Côtes de Saint-Mont, Frankrig 2003Hvidvin49,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
Havana Hills, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2001 (pris ved 2 flasker)Rødvin49 kr. (v2)Bilka
.
Ekstra Bladet
Auguste Clape, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin115 kr.Viticole / Den Blå Port
.
ErhvervsBladet
Domaine Saint-Benoit, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2003 (pris ved 12 flasker)Rødvin109,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Frederiksborg Amts Avis
Domaine Saint-Benoit, Cuvée Grande Garde, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2003Rødvin109,95 kr.Philipson Wine
.
Hjemmet
Villa di Mare, Negroamaro Salento, Puglia IGT, Italien 2003 (pris ved 6 flasker)Rødvin40 kr. (v6)H.J. Hansen
.
Jyllands-Posten
Château des Tours, Côtes du Rhône, Frankrig 2001Rødvin100 kr.Lars Bjørn
Château Mourgues du Gres, Costières de Nîmes, Frankrig 2002Rødvin90 kr. Bichel Vine
.
Nordjyske Stiftstidende
Bodegas del Fin del Mundo, Pinot Noir, Patagonia, Argentina 2004 (pris ved 12 flasker)Rødvin49,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Penge & Privatøkonomi
Marquis de Seynac, Monbazillac, Frankrig 2000Sød vin109 kr.Barrique Vinimport
.
Smag & Behag
Château Larrivet-Haut-Brion, Pessac-Léognan, Frankrig 1998Hvidvin265 kr.Løgismose Vinimport
Cims de Porrera Classic, Priorato, Spanien 2000Rødvin499 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.