Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2005


................
Vin-aktuelt i uge 19
9. maj - 15. maj 2005
..............................................

VinAvisen uge 16VinAvisen uge 17VinAvisen uge 18
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturlgivs ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

...............

.....
Nogle af de 80.000, der den 5. maj 1907 demonstrerede foran rådhuset i Narbonne.
.....

.....
"De sulter ikke mere," står der under tegningen af ofrene ved infanteriets og dragonernes angreb i dagene 19.-20. juni 1907.
    Aktionerende vinbønder – som i 1907
    Den franske regering kæmper for et ja til EU-forfatningen, men den får i hvert fald ikke noget ja fra vinbønderne i Languedoc-Roussillon. Tværtimod planlægger de frustrerede vinbønder aktioner i dagene forud for afstemningen, og det kan meget vel komme til en voldelig opstand som i 1907.
    Også i 1907 havde vinbønderne i "det dybe syd" problemer. De havde genplantet efter Phylloxera-katastrofen i 1885, men verden var blevet en anden. Bønderne havde fået hård konkurrence fra udlandet, forfalskede vine blev solgt frit på markedet, og svindlerne blev ikke straffede.
    Bønderne talte imod den overdrevne tilsætning af sukker og for genindførelse af toldafgifter, men regeringen i Paris, der var tættere på de rige sukkerfabrikker i Nordfrankrig, ignorerede deres nødråb.
    Den 5. maj 1907 demonstrerede 80.000 vinbønder og deres familier i Narbonne. Den 26. maj var der 250.000 i Carcassonne, og den 9. juni 600.000 i Montpellier. Og ti dage senere blev seks demonstranter dræbt, da infanterisoldater og dragoner gik til angreb på menneskemasserne.

    To gange nul er stadig lig med nul
    Mange af nutidens vinbønder føler, at de ikke får nok beskyttelse på hjemmemarkedet, og de er vrede over stigende import af vin fra Italien og Spanien.
    Der går endog rygter om, at man blander de italienske og spanske vine med vin fra Sydamerika og kalder dem ”Produit de France”, så snart de har krydset grænsen.
    Som nævnt i uge 17 har regeringen givet regionen et tilskud på 70 mio euro (520 mio dkr.), men vinbønderne er ikke imponerede. To gange nul er stadig lig med nul, siger de. Og aktionsgruppen CRAV (Comité Régional d'Action Viticole) optrapper sine angreb.

    30.000 flasker vin i rendestenen
    I sidste uge fortalte vi, hvordan folk fra CRAV skød mod en tankbil med vin. Nye rapporter fortæller, at det var vin fra det spanske Rioja, og at hundrede vrede vinbønder tvang chaufføren og hans medhjælper til at åbne tanken, så en mængde vin svarende til 30.000 flasker fossede ud på gaden og forsvandt i rendestenen.
    Gendarmerne blev siddende i deres blå bil og så blot til. Ifølge avisen The Telegraph sagde en af betjentene: – De folk er rasende. De har stadig næsten halvdelen af deres vin fra sidste år i kældrene, så når en lokal vinhandler køber en tankfuld spansk vin i stedet for deres vin, så må de jo have afløb for deres vrede. Jeg kan ikke gribe ind i en social aktion.
    Importøren af vinen var en dame, der fører firmaet videre efter sin mands død. Hun mødte de aktionerende med åben pande: Ja, vi køber spansk vin, fordi den er billigere, sagde hun. Vi har ikke råd til den lokale vin. Vores marginer er så snævre på grund af vinkrisen. Vi har intet andet valg. Vi er alle i samme båd.
...............
    Vrede vinproducenter i Schweiz
    Også i Schweiz er der vrede vinproducenter. Ifølge den schweiziske avis Le Temp er de vrede over en plakatkampagne, som myndighederne har sat i værk for at gøre bilister opmærksomme på 0,5 promille-grænsen.
    "0,5 promille. Ét glas, et enkelt", står der på plakaterne, men det er jo forkert, siger vinfolket. Helt forkert. Alle og enhver – uafhængigt af køn og vægt – er sikre på at kunne sætte sig bag rattet efter et enkelt glas. Men langt hovedparten af menneskeheden vil sagtens kunne drikke to glas uden at nå grænsen. Og de tungeste af os vil også kunne drikke tre, forudsat at vi tager os god tid ved bordet og ikke nyder en alkoholbamse med 14,5%.
    De schweiziske vinorganisationer har besluttet at anlægge sag mod myndighederne for unfair konkurrence. Det er så op til en domstol at afgøre, hvor kunsten at præsentere et budskab slutter, og hvor løgnen begynder.
...............
EU vil sætte en stopper for drikkeriet
Umådeholdent drikkeri blandt unge mennesker er ifølge Just Drinks et stigende problem – ikke mindst i de nordeuropæiske lande. Årsagen er blandt andet de mange spiritusprodukter, der målrettet fremstilles til unge – ofte ligner flaskerne ligefrem til forveksling uskyldige sodavand.
Nu er det nok, mener EU’s sundhedskommissær, Markos Kyprianou, der på det kraftigste opfordrer spiritusindustrien til at droppe den slags produkter og til selv at gøre en generel indsats for at komme drikkeriet til livs.
Hvis ikke industrien er med på den, vil EU i sidste instans skride ind med et lovforslag, fastslår han.
...............
Rekordhøst i Australien
En af Australiens store vinproducenter, The Hardy Wine Company, melder om en rekordstor vinhøst på 363.550 tons druer – det er den største høst, som et enkelt australsk vinhus nogensinde har bragt i hus.
Høsten repræsenterer cirka 20% af den samlede australske høst, og den er 10% større end 2004-årgangens høst på lige under 330.000 tons.
Herudover køber Hardy 336.000 tons druer fra 1400 vinbønder, som firmaet har kontrakter med.

Et fremstød for australske kvalitetsvine
Eksporten af australsk vin drøner derudad. I løbet af de sidste ti år er den steget fra 380 millioner australske dollars (cirka 1,7 milliarder dkr.) til 2,75 milliarder dollars (cirka 12,3 milliarder dkr.). Og alene i 2004 blev der eksporteret 17,5% mere vin end året før.
Alligevel er australierne ifølge avisen The Australian ikke helt tilfredse. Når det gælder kroner og ører, var væksten i værdi sidste år nemlig kun på 11%, hvilket sladrer om, at det er Banrock Station, Jacobs Creek og andre vine i den lave ende af prisskalaen, der sælger bedst i udlandet.
Det vil rådet for australsk vineksport nu til at gøre noget ved: Der skal simpelt hen slås et slag for vine af høj kvalitet i et noget højere prisleje. Og det skal gøres via en international kampagne, der skal starte sin verdensturné i det største aftagerland af australsk vin, Storbritannien.
Kampagnen skal ikke kun åbne forbrugernes øjne for de ædlere australske dråber, men også for det faktum, at vinene bliver fremstillet af mange andre druesorter end Chardonnay og Cabernet – blandt andet af Pinot Noir, Riesling og Sauvignon Blanc.
...............
Svenske afgifter for EU-domstolen
Sidste år i uge 39 skrev vi om misforholdet i Sverige mellem afgifterne på øl og vin. I 1997 blev ølafgiften sænket, mens afgiften på vin ikke har rokket sig ud af flækken.
Svenskerne har selvfølgelig ønsket at hjælpe landets mange bryggerier, men den går ikke ifølge EU. Misforholdet er konkurrenceforvridende øl og vin imellem, og EU-kommissionen har ført en lang og sej kamp for at få den svenske regering til enten at nedsætte afgiften på vin eller forhøje afgiften på øl.
Regeringen har ifølge Alcohol Update modvilligt sænket vinafgiften med 18%, men det er langtfra nok. Den skal sænkes med 5 skr. (cirka 4 dkr.) pr. liter vin, før der er ligevægt mellem vægtskålene.
Kommissionen har nu mistet tålmodigheden med svenskerne og har indbragt sagen for EU-domstolen.

Norsk storm i et glas brændevin
Som vi skrev i VinAvisen uge 5 har bestikkelsesskandalen i det svenske Systembolaget fået følgeskab af en lignende sag i Norges Vinmonopol. Startskuddet lød, da det kom for dagens lys, at monopolet i anledning af julen havde modtaget to flasker spiritus og en flaske likør fra en af leverandørerne, firmaet Ekjord.
Nå, og hvad så, er man fristet til at sige. Men i monopol-Norge blev det altså taget meget ilde op.
Vinmonopolet satte straks samarbejdet med samtlige leverandører i bero, og sagen er nu blevet endevendt af såvel monopolet selv som af Vin og Brennevinleverandørenes Forening. Det er der kommet to undersøgelsesrapporter ud af, der samstemmende fastslår, at Ekjord-sagen var et enkeltstående tilfælde.
Så nu kan Vinmonopolets ansatte og leverandører godt tørre likøren af panden og genoptage samarbejdet.
...............
Vinproducenter ønsker lavere alkoholindhold
Forbrugerne foretrækker kraftige, fyldige og solmodne vine, og der er derfor en udbredt tendens blandt verdens vinproducenter til at lade druerne hænge så længe som muligt.
Men det medfører også en højere alkoholprocent i de færdige vine, hvilket ofte kan blive lidt for meget af det gode.
Der er derfor et stigende behov for at kunne kontrollere alkoholprocenten under produktionen. Hidtil har den eneste metode været omvendt osmose, hvor druemosten koncentreres ved hjælp af et højt tryk, der presser en del af vandet i mosten igennem en membran.
Men fremgangsmåden går ud over smagen, mener vinproducenterne.

Ny gærtype dæmmer op for alkoholen
Nu lader det til, at Australian Wine Research Institute har fundet frem til en løsning: En særlig gærtype, der er i stand til at formindske alkoholindholdet med op til 4%, når den tilsættes den gærende druemost. Gæren forvandler nemlig ifølge The New Zealand Herald kun en del af sukkeret til alkohol og resten til gluconsyre, en uskadelig syre, der i forvejen er en naturlig ingrediens i vin.
Gæren påvirker ikke smagen – under tiden kan den endog fremhæve den på bedste vis.
En lavere alkoholprocent har mange fordele – blandt andet, når der gælder skatter og afgifter, der i høj grad er betinget af, hvor meget alkohol vinen indeholder.
Det hele er stadigvæk på forsøgsstadiet, men forskerne regner med, at gæren vil kunne tages i brug af vinproducenterne om nogle få år. Og så er det måske begyndelsen til enden for de alt for alkoholiske bamsevine.
..........
Newzealandsk vin går som varmt brød
Det går glimrende med eksporten af newzealandsk vin. Alene i april måned steg den med 124% i forhold til samme måned sidste år.
New Zealand bliver sædvanligvis regnet for et hvidvins-land, og det er da også Sauvignon Blanc-vinene, der er den største sællert med en forøgelse i eksporten i løbet af det sidste år på 92%.
Men også vine fremstillet på Merlot og Cabernet Sauvignon har ifølge Just Drinks en del af æren for den store eksportfremgang. Det er ikke mindst de to nye markeder, Tyskland og Canada, der er glade for de røde vine.
New zealænderne kan oven i købet stadigvæk se frem til de per tradition bedste salgsmåneder, august, september og oktober.

Chilensk vin hitter
Vineksporten i Chile fortsætter sin himmelflugt. I løbet af det sidste år er eksporten steget med 23,4% og har nu rundet 859 millioner dollars (cirka 4,9 milliarder dkr.).
Alene i løbet af marts er der ifølge Just Drinks eksporteret for 69,4 millioner dollars (cirka 400 mio dkr.), hvilket svarer til en stigning på 12,2% .
Vinen ryger frem for alt af sted til USA og England, hvor eksporten til begge lande er steget med lidt over 16% i løbet af de første tre måneder af 2005.
.........
Parker glad for biografi
Der er skrevet mangt og meget om vinguruen Robert Parker. Og nu er der en ny biografi på trapperne med titlen "The Emperor of Wine: The Rise of Robert M Parker Jr and the Reign of American Taste".
Den er skrevet af vinskribenten Elin McCoy – uden Parkers medvirken. Men ifølge Decanter er hovedpersonen selv begejstret for bogen, som han giver det blå stempel på sin webside erobertparker.com – også selv om han fremhæver, at nogle af historierne er det pure opspind.

Vinsmagning med japaner på skødet
Bogen er krydret med masser af anekdoter, som fx den om vinproducenten Hubert de Montille fra Bourgogne. Under en middag i en restaurant i Beaune sagde han til en af Parkers medarbejdere, at hans humør var strålende – ikke mindst efter 11. september 2001.
Den var jo ikke så god, og Montille skyndte sig også at undskylde i et langt brev. Men lige meget hjalp det. Den famøse udtalelse sivede, og nu vender flere af producentens kunder ham ryggen – nogle overvejer endda i protest at destruere vine fra hans vinhus, som de ligger inde med.
En af de mere muntre historier er den om en meget nedringet japansk pige, hvis bryster hoppede ud, da hun midt under en vinsmagning hoppede op på skødet af Parker.

....
Robert M. Parker Jr.
..........
Brett kan give vinen bismag
Vi mennesker er omgivet af mange forskellige gærsvampe. Nogle af dem er vinbonden glad for – de sætter gang i vinens gæring. Andre er han mindre glad for. Det gælder fx svampefamilien Brettanomyces – også kaldet Brett.
Brett er dog ret nem at holde væk med svovldioxid, så hvis den findes i et vineri, er det et tegn på dårlig hygiejne.
Er der for meget Brett i en vin, får den en bismag, der nærmest kan beskrives som metallisk eller grå og kedelig.

Grænsen for Brett overskrides
Pascal Chatonnet, der er forskningschef ved det ønologiske institut i Bordeaux, deltog forleden i et fagligt symposium i London. Mødet handlede om fejl i vin, og ifølge vinbladet Harpers kom Chatonnet ind på problemet Brett.
For at man skal kunne smage Brett i en vin, skal der være over 600 mikrogram pr. liter – og under 500 mikrogram kan stoffet faktisk bidrage til vinens kompleksitet.
For fem år siden konstaterede Pascal Chatonnet, at 28% af alle rødvine overskred tærsklen på de 600 mikrogram. I dag mener han, at tallet er nærmere 60-70%. Men han mener også, at man i dag er langt mere opmærksom på problemet – og at man er villig og i stand til at gøre noget ved det.

Flere andre stoffer med uheldig smag
Under mødet i London kom Chatonnet naturligvis ind på problemet med stoffet 2,4,6-trikloroanisol (TCA), der giver vine propsmag. Men der også et andet stof, som kan opstå i korkpropper, nemlig MDMP (2-metoxy-3,5-dimetyl-pyrazin), og det giver vinen en muggen smag af jord og træ.
Men der er flere andre stoffer, der kan give vine en uheldig smag, sagde Chatonnet, blandt andet tribromoanisol (TBA), som kan opstå, hvis man i en lagerhal har behandlet træværk med et brandhæmmende middel.
Mens TCA og MDMP jo optræder ret tilfældigt i cirka 5% af alle korkpropper, så vil TBA angribe hele partier af vin.
Så bruger man korkpropper, spiller både producent og forbruger i lotteriet. Har producenten brugt forkert træimprægnering i sin lagerhal, må han kassere al vinen – og så får vi forbrugere den heldigvis ikke i glasset.
...............
    Kørekort til skruelåg
    Man synes måske ikke, at det kan være så svært for vinproducenterne at gå over til skruelåg. Det er vel bare ud med korkproppen og på med låget. Men det kræver nu en hel del mere – faktisk så meget, at der nu er skrevet en tyk bog på 336 sider – en slags manual i, hvordan man fremstiller vine med skruelåg.
    Forfatteren til "Taming the Screw: A manual for winemaking with screw caps" er den australske vinskribent Tyson Stelzer. Og bogen bygger på et fond af erfaringer fra såvel vinproducenter og videnskabsfolk som flaske- og skruelågsfabrikanter.
    Bogen kommer fx ind på, præcis hvor meget vin, der bør fyldes i flaskerne, mængden af tilsat svovldioxid, kemi, opbevaring, holdbarhed – og selvfølgelig alle de gode grunde til at bruge skruelåg. Og det hele er krydret med tegninger, diagrammer og billeder i massevis.
    Bogen kan købes på adressen www.winepress.com.au.

    PS: Bogens titel er en morsom hentydning til Shakespeares komedie "The Taming of the Shrew" - på dansk: "Trold kan tæmmes".
..........
Skruelåg for kvalitetens skyld
Vinhuset Clos Pegase, der ejer 180 hektar vinmarker i Napa Valley, fremstiller vine af høj kvalitet. Ejeren, Shaun Richardson, har nu ifølge fagbladet Wines&Vines valgt at droppe korkpropperne og gå over til Stelvin skruelåg på samtlige af sine hvidvine i årgang 2003.
Årsagen er den simple, at han vil være 100% sikker på, at kvaliteten af vinene bevares, så forbrugerne får den fulde fornøjelse af det gode indhold.
Hos Clos Pegase regner man med, at skruelågene også snart får lov til at brede sig til vinhusets rødvine.
...............
    Jeg vil overhovedet ikke vente!
    Bourgogne-folket har lavet en meget indholdsrig website med en masse oplysninger og billeder samt diverse underholdning – på adressen www.burgundywine.net.
    Blandt andet er der en quiz, hvor et af spørgsmålene lyder: Hvor mange år er du villig til at vente på, at en bourgogne udvikler sig?
    Der er tre mulige svar: Ét år, fem år og ti år. Mærkværdigvis mangler endnu en mulighed, nemlig: Jeg vil overhovedet ikke vente! For det er jo sådan, at næsten al vin, der drikkes i denne verden, bliver trukket op inden for to døgn efter købet. Det gælder også det meste bourgogne.

    Knoglerne ved klippens fod
    Vi har surfet rundt på Bourgogne-siderne og faldt for billedet til venstre. Det viser den mærkelige klippe Solutré, der rager op med sine næsten lodrette sider over nogle af vinmarkerne i Mâcon-området. Kommer man der en søndag, vil man opleve en hærskare af tapre folk, der bestiger klippen som små, kulørte myrer.
    Ved klippens fod fandt man i 1866 store mængder knogler fra 40.000 heste samt fra talrige mastodonter og rensdyr, som primitive jægere i stenalderen jog op ad klippens skrå bagside og ud over kanten for at få bøf på bålet.
    Folk på egnen er overbevist om, at alle disse knogler gøder jorden og giver vinen dens særlige karakter. Knoglevin!
...............
En let uartig vinøs historie
Mens vi nu sad og skrev om Solutré-klippen, faldt en tanke os ind: Var der ikke en historie med forskellige vinnavne, blandt andet Solutré? Jo, der var, og efter svære moralske anfægtelser bringer vi historien her. Historien er på udenlandsk og vil tabe i oversættelse, så vi gengiver den på originalsprogene.
Vi gætter på, at historien har sine rødder i Beaujolais, der jo altid har været kendt for en særlig saftig og let uartig humor.
Kender du alle ordene, der er (mis)brugt? Ellers kan du få forklaringen ved at klikke her.

Elskov uden Appellation Contrôlée
- Good Morgon, Fleurie, cried the handsome Juliénas, giving her a playful tap on the Chénas. - Allons, ma petite, faire Saint Amour - c'est un Beaujeu. You do have the most Gigondas breasts!
- And you have a lovely big Pinot, dear Juliénas!
Nuits had begun to fall by the time they had Layon together in the Chapelle for Trois Glorieuses hours, but Fleurie sighed with rapture as her Vaudésir was aroused and satisfied, even though it left her Pouilly-Fuissé rather sore.
A few months later Fleurie went to Juliénas to tell him she was in real Chiroubles this time, but he made light of it and said the rendement could not be his.
What a Chablis trick to play on the poor girl! But he had caught a dose of V.D.Q.S. and had not forgiven her.
In due time, after maceration, came the vendange and Fleurie went to the Hospices for her Solutré confinement. A bounding boy was born and they called the Bâtard Geoffrey Chambertin.
Poor soul, he grew up with a Gamay leg ... That's what comes of starting life sans Appellation Contrôlée.
........
Bourgognes eksport til Danmark
Vi er ikke helt færdige med Bourgognes nye website – www.burgundywine.net. På den ligger nemlig også en side med facts om Bourgognes eksport af vin til Danmark. Tallene er fra 2002, men alligevel interessante.
Det fremgår af siden, at Danmark importerer 13 liter fransk vin pr. indbygger og dermed er den største køber (pr. næse) af fransk vin efter Belgien.
Danmark er Frankrigs 7. største kunde i mængde (4% af den totale eksport) og den 9. største i værdi (2,7% af den samlede eksport-omsætning).
I 2001 var Frankrigs markedsandel i Danmark 35% i mængde og 40,5% i værdi, og Frankrig var nr. 1 på begge områder.
Ifølge VSOD’s seneste statistik er Frankrig stadig nr. 1, men markedsandelen i Danmark er i 2004 faldet til 23,09% i mængde. Engang var den 67% ...

Psykologiske priser
Med hensyn til de ”"psykologiske" priser, så koster 80% af de vine, vi køber, under 40 kr., mens 95% koster under 50 kr.
I 2002 importerede vi 82,8 millioner flasker fransk vin (11% mindre end i 2001) til en melodi af 157,5 mio euro (+5%).
Af appellations-vine (VQPRD) importerede vi 42,4 mio franske flasker (-11% af 2001) for i alt 111,5 mio euro (-3%).

De syv største importerer 75%
Ifølge facts-siden er der cirka 1000 danske vinimportører, men kun cirka en tiendedel af dem er full-time professionelle. Det skal nok passe.
De syv største importerer cirka 75% af alle flasker. Heri er inkluderet de store supermarkedkæder, der tager sig af 55 ud af de 75%.
Hvert år køber danskerne 50 millioner flasker vin i Tyskland, mens der i Danmark bliver solgt 13 millioner flasker til svenskerne. I lufthavne og på færger køber vi 7 millioner flasker om året.
Som sagt er disse oplysninger nogle år gamle, så Bourgogne-folket burde nok lige gå ind og revidere deres website.

....
    Fald i eksporten af rød bourgogne
    Denne graf viser eksporten af bourgogne til Danmark. Som det fremgår, er eksporten af rødvin faldet markant gennem de seneste år, og tendensen synes at fortsætte. Dette har naturligvis sin forklaring i, at der er for mange flasker bourgogne, der er for dårlige – og for mange, der er for dyre. Kunsten er at finde de gode, der ikke koster en herregård.
..........
    Sidste nye hattemode?
    Et lidt mærkværdigt syn møder den, der besøger smagelokalet hos vinhuset Voyager Estate i Western Australia: En cowboyhat med en hel karrusel af glimtende skruelåg, der hænger ned fra skyggen.
    Det er oplagt at tro, at der er tale om sidste nye skrig i parisisk hattemode. Men det er nu ikke tilfældet.
    Derude, hvor kragerne vender i Australien, har man ifølge Wine Spectator altid kunnet møde folk med den slags hatte. Men så er de behængt med korkpropper, der efter sigende skal kunne holde fluerne væk.
    Når vinhuset har valgt at bruge skruelåg, er det for at gøre opmærksom på, at denne form for lukning har vundet over korkpropperne, når det gælder dets vine.
    Skiltet ved siden af kommer med en uddybende forklaring samt en lovprisning af skruelåget.
..........

...
En Checker's Cab er egentlig navnet på en newyorker-taxa - en gul Cabriolet med ternede bånd lang siderne.
    Sig vuf til din vin
    Vinen til enhver, der er vilde med hunde, er netop kommet på markedet i Californien. Producenten er Kendall-Jackson, og navnet på det nye brand er "Dog House" (Hundehuset).
    Den lille legesyge vovse optræder på etiketterne på hele tre forskellige vine, nemlig "Checkers' Cabernet", "Charlie's Chardonnay" og "Max's Merlot".
    Indholdet består hovedsagelig af en god cocktail af den vin, som er blevet til overs efter produktionen af vinhusets øvrige vine.
    Det nye brand er skabt med et godt formål for øje, idet 50 cent af prisen på hver eneste flaske, der bliver solgt, går til en forening for førerhunde, Guide Dogs for the Blind. Og det kan jo blive til en del, når der er sat 1.2 millioner flasker til salg.
    Som et ekstra plus er samtlige flasker forsynet med skruelåg.
...................
....
    .....
    Ugens drue: Sangiovese
    Nej, den store italienske drue er ikke opkaldt efter en helgen ved navn Sankt Giovese. Dens navn går tilbage til den romerske oldtid. Man mener, at den oprindelig hed Sanguis Jovis, dvs. Jupiters Blod – Jupiter var som bekendt det romerske navn på grækernes overgud, Zeus.
    Sangiovese (hvis navn udtales san-dji-o-veeese) er Italiens mest benyttede blå druesort. Vine som Chianti, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino er fremstillet på netop denne drue.
    Dens oprindelse har hidtil fortabt sig i de vinøse tåger, men fornylig har man via DNA-undersøgelser fundet frem til druens aner, nemlig druesorterne Ciliegiolo, der frem for alt dyrkes i Toscana, og den mindre kendte Calabrese Montenuovo fra Campania.
    Druesorten Sangiovese består i virkeligheden af to familier og mange forskellige kloner, og ofte blandes der andre druesorter i vinen, i Toscana især Cabernet Sauvignon.
    Som nævnt nedenfor i ugens blå-bog-portræt af Erik Banti kaldes druen Morellino i Scansano, men det kære barn har flere andre navne: Calabrese, Nerino, Sanvicetro, Prugnolo (i Montepulciano) og Brunello (i Montalcino). Plus en hel del efternavne: Grosso, Dolce, Gentile, Toscano osv.
    .....
....................
    ---
    Den danske vinbranche
    * Taster Wine har ansat Christian Jolinder som export manager med særligt fokus på Sverige, Norge, Finland samt de baltiske lande. Christian Jolinder er svensk, men taler og skriver dansk. Han har senest været nordisk salgsdirektør for Robert Mondavi.
    * BB Vinimport har fået importen af vine fra La Montina i det italienske Lombardiet.
    --.....-
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...........
    En kryptisk flaske sherry
    En af vore læsere, Søren Meinert, har henvendt sig for at få opklaret historien bag en noget speciel gammel flaske sherry, som han fandt, da han ryddede op på loftet hos sin nyligt afdøde farmor.
    På etiketten står der "Bryllups Sherry" samt følgende kryptiske informationer:
    Mellow and smooth = Vrøvl og sludder
    Exstra Special Finest Pladder. Pladder de Luxe
    Ilanddreven fra Sortedamssøen ved Østerbrogade
    Købt ved en Fejltagelse paa en eller anden Auktion
    Fustagen var mærket: Pierre de la Humbug, Jerez
    Denne vin, der kun findes i ganske få nummererede flasker, tilegnes dagens brudepar, Ingelise og Erik
    Karl G Sjærfins Vinbiks
    Østerbrog. 54 v. Pios Vinhandel, Østerbrogade 54
    Flasken er derudover forsynet med datoen 3/1 1942 og nummereret i hånden som nr. 14.
    Men hvem i alverden var Ingelise og Erik? Og tør man mon drikke indholdet?
    Hvis nogle af VinAvisens læsere skulle ligge inde med informationer om den mystiske flaske, så send venligst en mail til anker@vinavisen.dk.
..........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
.
    Erik Banti (f. 1944) er den dansktalende vinbonde i det italienske Scansano. Hans mor var dansk og hans far toskansk, og efter skolegangen i Schweiz studerede han økonomi – tilsat gode portioner golf og motorløb med fornemme præmier på Nurburgring og i Monza. Senere åbnede han et fotografisk atelier på Piazza di Spagna i Rom og leverede billeder til magasiner som Vogue og National Geographic, ligesom han arbejdede for berømte filminstruktører som Fellini og Zeffirelli.
    I 1969 tog Erik Banti til New York, hvor han fulgte "beyond the camera" uddannelsen i Lee Strasberg’s Actor’s Studio – der, hvor også Marlon Brando og Marilyn Monroe fik deres uddannelse. Efter opholdet i USA blev han rejsearrangør med speciale i fjerne eksotiske feriemål – han var således den første, der byggede feriebyer på Maldiverne, ligesom han grundlagde tropiske paradiser ved Det røde Hav, på Bali og Filippinerne, gennemførte flyvende safarier i Kenya og blev den førende italienske arrangør af rejser til Brasilien og dets karneval.
    Men så var det også blevet vinens tur. Han tog hjem til Maremma, åbnede en restaurant og satte Morellino di Scansano på det vinøse verdenskort – Morellino er det lokale navn for druen Sangiovese.
    Da Erik Banti i 1981 tappede sin første vin, var Morellino helt ukendt. Han var kun en af tre producenter. I dag er der 73, og alle de store italienske vinhuse har opkøbt jord – Antinori, Biondi Santi, Mazzei, Frescobaldi, Bolla osv. Men Erik Banti var den første, der med tre glas i Gambero Rosso viste, at her var et vindistrikt med et stort potentiale. I dag fremstiller han en halv million flasker om året, så han er en af de absolut største "danske" vinmagere.
    Adresse: Erik Banti S.p.A., I-58054 Scansano (GR), Italien, tlf.: 00 39 05 64 50 80 06, fax: 00 39 30 05 64 50 80 19, mobil: 00 39 33 56 16 34 33, e-mail: ebanti@erikbanti.com, www.erikbanti.com.


...........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturlgivs ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............
    Ugens vinøse billede
    I februar var Bent Nielskov på vinrejse i South Australia, og her tog han dette smukke billede under et besøg hos vinhuset d'Arenberg i McLaren Vale.
    Vinene herfra har meget fantasifulde navne, som fx "Hermit Crab" (Eremitkrebsen), "Laughing Magpie" (Grinende skade) eller "Footbolt" (navnet på en væddeløbshest).
    Billedet viser en af de vinstokke, der har lagt navn til Shiraz-vinen med det lidet flatterende navn "Dead Arm" (død arm).
    En virus, der især angriber vinstokke af denne druesort, får den ene gren eller "arm" til at visne, hvorved kraften i den anden bliver styrket – noget, som vinhuset udnytter til at lave en meget flot og kraftig Shiraz-vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
I den forløbne uge har vi smagt i alt 37 vine. Heraf var der nedenstående 25, som fik mere end to stjerner, og 8, som fik fem stjerner. Tre flasker havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
......
Hvidvine


Culley, Sauvignon Blanc, Hawkes Bay, New Zealand 2003
79 kr., New World Vine
Denne hvidvin har en liflig duft af ananas, melon og kærlighedsfrugt. Smagen er fyldig, blød og eksotisk med undertoner af mango, en tilpas forfriskende syre og en fint krydret eftersmag. En spændende vin, der bliver hængende længe i munden.


Cave Spring, Reserve, Riesling, Niagara Peninsula, Canada 2003
110 kr., 106,25 kr. ved 12 flasker, Hoffmeyer-Lippert Wine
En usædvanlig og interessant hvidvin med fin duft og en dejlig intens frugt med mineralske toner. Vi tror ikke, at vi tidligere har smagt noget lignende, men vi nød denne canadiske vin med største fornøjelse til en gang grillet laks.


Signature, Kuentz-Bas, Alsace, Frankrig (uden årgang)
59 kr., indtil 20. august: 49,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Let og meget behagelig hvidvin med en vis fedme og sødme og god frugt. Den er lavet på en blanding af lige dele Pinot Blanc, Sylvaner og Chasselas. Tilbudsprisen er meget rimelig.


Domaine Cédrick Bardin, Pouilly-Fumé, Frankrig 2003
69 kr., AB-Vin.com
Denne meget indtagende hvidvin giver et elegant billede af den gode Sauvignon Blanc-drue. Vinen har god frugt og forfriskende syre.



Beauvignac, Picpoul de Pinét, Coteaux du Languedoc, Frankrig (uden årgang)
155 kr. for 3 liter i boks, Jysk Vin
En af de bedste papboks-hvidvine, vi har smagt. Det er en meget behagelig vin med frisk frugt og god syre med toner af lime. Virkelig udmærket ledsager af lettere retter. Rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Château de Campuget, Blanc, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
49,95 kr., The Wine Company
Til prisen er dette en rigtig god hvidvin med en ren frugtsmag og fylde. Måske lidt anonym, men i høj grad anvendelig som ledsager til mad.


Hardys, Varietal Range, Chardonnay, South Eastern Australia 2004
44,95 kr., 26,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly, Kvickly Extra og SuperBrugsen
En hvidvin med en meget ren smag af Chardonnay. Den er frisk, fyldig og med en behagelig syre. En god hverdags-vin til fisk. Som et ekstra plus har flasken skruelåg, hvilket gør den velegnet til sommerpicnicen.




Rosévin


Ros’aura, Beneventano Rosata IGT, Feudi di San Gregorio, Italien 2003
79 kr., Cappa Vinimport
En mild og let parfumeret duft af jordbær møder næsen i denne dejlige rosévin. Smagen er frisk og sommerlig med god frugt.




Rødvine


Castel Mireio, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2002
129,50 kr., Lars Bjørn
Så er alle trængsler glemt. Åh, sikke en rødvin. Vidunderlig harmonisk smag med fyldig, afrundet frugt, bløde tanniner og en charmerende lille sødme. En elegant vin i en flot udstyret flaske.


Carpineta Fontalpino, Chianti Colli Senesi, Italien 2003
99 kr., Fionia Vinimport
En blød og meget venlig rødvin – en rigtig toskaner med god saftig Sangiovese-frugt, frisk syre og behagelig sødme. Colli Senesi betyder, at den kommer fra den del af Chianti, der ligger på "bakkerne (colli) omkring og vest for Siena".


Príncipe de Viana, Cabernet Sauvignon, Crianza, Navarra, Spanien 2001
34,95 kr., Fakta
Både duft og smag er meget kraftig i denne rødvin. Den er fire år gammel, men har holdt sig fint og er rund og blød. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne får den for den meget rimelige pris.


Villa Pillo, Borgoforte, Toscana IGT, Italien 2003
79,50 kr., 74,50 kr. ved 12 flasker, Norton Vinimport
Fremragende rødvin med varme, dejlig frugt og en afbalanceret syre. Glimrende til mad.


Hardys, Varietal Range, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, Australien 2003
41,95 kr., 6 flasker for 159 kr., Kvickly, Kvickly Extra og SuperBrugsen
En vin, der bare siger rødvin med masser af sødmefuld frugtsmag. Den rammer bredt og vil være sagen til festen, når man er mange.


Château Sainte Eulalie, Minervois, Frankrig 2003
57,75 kr., 51,65 kr. ved 3 flasker og 49,85 kr. ved 6 flasker, Frederiksberg Vinimport
Denne rødvin har vi efterhånden smagt i mange årgange – importøren har haft den i 28 år – og den er stadig på toppen. En dejlig vin med fyldig, afrundet frugt, let krydderi og fin sødme. Alle vil elske den. Prisen er yderst rimelig ved seks flasker. (PS: Eulalia var Gyldenspjæts datter – og en katolsk helgen).


Domaine Jean-Claude Belland, Corton Perrières Grand Cru, Frankrig 1997
282 kr., LMT Vinimport
Lækker Bourgogne-rødvin, elegant, harmonisk, med dejlig afrundet og ren frugt og en rank syre.


Ciabatta, Riserva, Erik Banti, Morellino di Scansano, Italien 2000
142 kr., Carlo Merolli
Herlig og kultiveret rødvin. Med fin duft, fyldig og ren frugt, let sødme – alt i fornem harmoni. Ciabatta betyder sutsko på italiensk, og vinen har fået dette navn, fordi marken har form af en sko. Som bekendt er ciabatta også navnet på et brød, der traditionelt har form og størrelse som en sutsko.


Bodega del Fin del Mundo, Reserva, Malbec, Patagonien, Argentina 2003
69,95 kr., Philipson Wine
Flot bamse-rødvin med intens frugt, krydderi og sødme. Glimrende til sommerens grillparties.


Joan Sardà, Tempranillo, Crianza, Penedès, Spanien 2001
75 kr., Køge Vinhandel
En rigtig dejlig hverdags-rødvin med blød og saftig frugt. Prisen er dog mest til fredag og lørdag aften ...


Le Olle, Lenotti, Bardolino Superiore Classico, Italien 2003
99,75 kr., indtil 20. august: 75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Flot rødvin med kraftig frugt, let sødme og et lille bid fra de 14% alkohol. De 75 kr. er en rimelig pris.


I Pianetti, Sangiovese, Erik Banti, Toscana IGT, Italien 2001
56 kr., Carlo Merolli
Så er vi hjemme i Toscana med alle Sangiovese-druens dufte og smagselementer. Denne rødvin har en god frugt og en rank syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine La Croix Belle, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2003
59 kr., 50 kr. på tilbud, Vedbæk Vine
Duften af denne rødvin er let krydret med nuancer af friske grønne blade. Smagen er lækker og fyldig med masser af mørke bær og lakrids.


Pucela, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien 2002
34,95 kr., Amka
En let, læskende og frisk vin med en herbal duft og en fin bærsmag. Nyd den afkølet til en god madsalat med fx skinke. Den fjerde stjerne får den på grund af prisen.


Acantus, Cabernet Sauvignon / Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien 2002
23,95 kr., Fakta
En udmærket hverdags-rødvin med blød frugt og frisk syre. Rimelig pris.


Vineland, Cabernet Franc, Niagara Peninsula, Canada 2002
70 kr. og 67,50 kr. ved 12 flasker, Hoffmeyer-Lippert Wine
Saftig og frisk rødvin, blid og harmonisk. Prisen er dog nok lige i overkanten i forhold til kvaliteten.


Château de Mattes-Sabran, Corbières, Frankrig 2003
49 kr., Fionia Vinimport
Enkel hakkebøffe-rødvin uden det store vingefang.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Ile la Forge, Chardonnay, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2003Hvidvin65 kr.La Maison Sevino
.
B.T.
Errazuriz, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2004 (pris ved 6 flasker)Hvidvin60 kr. (v6)H.J. Hansen
.
Børsen
Rancho Zabaco, Zinfandel, Sonoma County, Californien 2002Rødvin129 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Frederiksborg Amts Avis
Pucela, Viura / Sauvignon Blanc, Spanien 2004Hvidvin34,95 kr.Amka
Tabiso, Chardonnay, Sydafrika 2004, 3 liter boksHvidvin119,95 kr.Amka
Picpoul de Pinét, Saint Peyré, Frankrig 2004, 3 liter boksHvidvin155 kr.Jysk Vin
.
Hjemmet
Pomarèdes, Merlot, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2003Rødvin45 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Nordjyske Stiftstidende
Heartland, Shiraz, Limestone Coast, Australien 2003 (pris ved 12 flasker)Rødvin79,95 kr. (v12)Philipson Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.