Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 30
25. juli - 31. juli 2005
..............................................

VinAvisen uge 27VinAvisen uge 28VinAvisen uge 29
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
18-36
.............
Vin vinder over øl
Hvor øl før i tiden var amerikanernes favorit, er det i dag vinen, der er indehaver af den gule førertrøje.
I 1992 var det kun 27% af amerikanerne, der regelmæssigt drak vin. Sidste år lød tallet ifølge den årlige forbrugerundersøgelse fra Gallup på 33%, mens 39% foretrak øl. Det er der nu vendt op og ned på. I dag udgør vindrikkerne nemlig 39%, mens 36% stadig er til øl.
Kovendingen skyldes ikke mindst mændene, der i stigende grad har udskiftet ølglasset med vinglasset.
Undersøgelsen viser desuden, at vindrikkerne hovedsagelig er folk fra 30 år og opefter. De helt unge er stadig mere til øl og stærk alkohol.
.............
Karafler i stedet for kugler
De mange australske soldater, der skal sendes til Afghanistan, klager deres nød. De mangler skudsikre veste og har ikke ammunition nok til at kunne gennemgå en ordentlig træning.
Men forsvarsministeriet i Australien mener åbenbart, at der er mere brug for pengene andetsteds – nemlig i officersmesserne, hvor man har opdaget en alvorlig mangel på glas og karafler. Og det går jo ikke, når officererne skal have deres vin og aftensjusser.
Derfor skal der nu ifølge den australske avis The Sunday Telegraph investeres i 2405 champagneglas, 3710 vinglas og 105 cognacglas samt flere hundrede karafler. Alt i alt vil det beløbe sig til omkring 100.000 australske dollars (cirka 468.000 dkr.).

Hagl på størrelse med nødder
Natten til onsdag blev store områder i Østrig og Schweiz bombarderet af et kraftigt haglvejr. Hagl på størrelse med nødder forvoldte skader på bilerne, og et drivhus i et gartneri blev totalt smadret.
Uvejret gik ifølge Wein Reporter også ud over flere hundrede hektar vinmarker, hvor den kommende høst nu er lagt i ruiner.
Man regner med, at der alt i alt er sket skader for op mod 2,5 millioner euro (cirka 18,7 millioner dkr.).

Italien vil også destillere vinsø
Spanien, Frankrig og Grækenland har allerede fået EU-tilskud til at destillere deres vinsøer. Nu vil de italienske vinproducenter ifølge Just Drinks gerne følge trop, og det er op til vores danske landbrugskommissær, Mariann Fischer-Boel, at træffe den afgørende beslutning.
Den italienske regering frygter det værste, hvis ikke tilladelsen bliver givet allerede ved udgangen af juli måned. Det kan medføre optøjer, mener regeringen – sikkert med al balladen i Frankrig i tankerne.
.............
05-33
...........
Omkring et rundt bord i Napa
I mandags udsendte Champagnes kontor i USA en meddelelse om, at folk fra producentforeningerne for champagne, sherry og portvin vil mødes med amerikanske vinfolk fra Napa, Sonoma, Oregon og Washington.
De vil holde en rundbordssamtale i Napa, og på bordet vil være problemerne i USA med beskyttelsen af europæiske geografiske oprindelsesnavne.
Efter mødet håber europæerne, at man i fællesskab vil kunne underskrive en aftale.

Meget uvillige til at opgive navnene
Det lyder jo positivt med et sådant forsoningsmøde, men vi vil godt se resultatet, før vi tror på det. Amerikanerne er meget uvillige til at opgive brugen af navne som champagne, sherry og portvin på deres flasker. Eller Chablis eller Burgundy eller Rhine Wine.
– Afskaffede vi med et pennestrøg brugen af disse navne, siger amerikanerne, – så ville ikke mindst Frankrig få monopol på et kæmpemæssigt marked, som vi har bygget op igennem hundrede år. Vi har brugt i millionvis af dollars på at gøre navnene kendte, og i dag er de lige så dybt forankrede i det amerikanske sprog som hamburgers, china (porcelæn) og danish (wienerbrød).
.............
>30/06
................
For lidt vin sendes til destillering
500.000 hektoliter vin – svarende til 67 millioner flasker – så meget skal Bordeaux-regionen sende til destillering for at dræne vinsøen og skaffe plads til den nye høst.
I april opnåede Bordeauxs vinkommité (CIVB) en aftale med den franske landbrugsminister, Dominique Bussereau, og aftalen indebar et tilskud på 460 euro pr. tonneau (900 liter) til de vinbønder, der frivilligt sender vin til destillering. Fristen var 17. juli.
Kun 100.000 hl er indtil nu blevet sendt af sted, og CIVB’s formand, Christian Delpeuch, har derfor forlænget fristen til 31. juli. Ifølge Decanter er han desperat for at overbevise vinbønderne om, at de skal tage imod tilbudet.
Men der er to grunde til, at de sikkert ikke gør det: Mange synes, at beløbet er for lavt, og mange kan simpelt hen ikke nænne at sende den gode vin, som de har kælet for, til destillering.
Delpeuch siger, at hvis ikke Bordeaux destillerer nok vin, vil det være nødvendigt at begrænse årets høstudbytte.
.............
    Vinmuseum i klosterets kældre
    Hvis sommerrejsen går til Paris, så læg vejen forbi Musée du Vin – byens vinmuseum, der ligger lige i nærheden af Eiffeltårnet.
    Det har til huse i nogle stemningsfulde kældre, der har hørt til det gamle 1400-tals kloster for Minimé-ordenen.
    Klostrets munke var så berømte for deres vinfremstilling, at selveste kong Ludvig d. 13. altid lagde vejen forbi for at slukke sin tørst, når han havde været på jagt i Boulogneskoven.
    Museet, der slog dørene op i 1984, fortæller om vin, vinproduktion og vinnydelse gennem tiderne. Alle indtrykkene kan bagefter skylles ned med et godt glas vin i museets vinbar.
    Adressen er Musée du Vin, Rue des Eaux i 16. arrondissement, og der er åbent hver dag fra kl. 10 til 18, undtagen mandag. Se i øvrigt www.museeduvinparis.com.
.......
Storbritanniens grønne bjerge
Bare alverdens vinproducenter ville droppe de grønne flasker og gå over til klare. Sådan lyder et nødråb fra den engelske regering.
De grønne flasker hober sig nemlig i ordets bogstaveligste forstand op i bjerglignende formationer landet over. Og der bliver stadig højere til tinderne.
Flaskerne er, som det forlanges af EU-lovgivningen, blevet indsamlet til genbrug. Problemet er bare, at efterspørgslen på grønt glas er meget ringe i Storbritannien.
Der skal selvfølgelig bruges nogle flasker til englændernes produktion af øl og vin, men langt fra nok til at det kan gøre kål på flaskebjergene.
Sidste år blev der ifølge avisen The Telegraph indsamlet 1,1 millioner tons flasker, hvoraf 190.000 tons stadig ikke er kommet gennem genbrugsmøllen.
Det grønne glas kunne med fordel forvandles til miljørigtig vejbelægning, men det er ikke særligt rentabelt for genbrugsfabrikkerne. Og det kan heller ikke rent økonomisk betale sig at sende hele molevitten tilbage til Frankrig, hvor de fleste af flaskerne kommer fra.
Hvis ikke der bliver gjort noget, vil de grønne bjerge være vokset til 500.000 tons i 2008. Og så risikerer sagen at havne ved EU-domstolen.
.............
>33
................
Tilladelse til genmanipulation
I Frankrig har man i et par år højrøstet diskuteret genmanipulation af rodmateriale til vinstokke. Der har været indlæg for og imod – mest imod – og der har været vrede demonstrationer.
I sidste uge gav det franske landbrugsministerium tilladelse til, at det nationale franske institut for landbrugsforskning (INRA) går i gang med forsøgene på sin forsøgsmark ved Colmar i Alsace. Det vil ske fra og med næste måned.
Formålet med at ændre planternes gener er at gøre dem modstandsdygtige over for nepovirus – en plantesygdom, der hvert år angriber mere end 10.000 hektar vinmarker i de køligere egne af Frankrig. Det kan betyde et høsttab på op til 80%, og det går altid værst ud over Bourgogne.

Frygt for økosystemet
Foreningen af førende europæiske vinhuse, Terre et Vin du Monde, er med blandt modstanderne af genmanipulation. Vinhusene frygter, at forsøgene vil skade økosystemet, og at nepovirusen vil blive spredt til vinmarker, der grænser op til forsøgsmarken.
Foreningen frygter også, at den forskelligartethed, som fransk vin byder på, vil gå fløjten, hvis genmodificerede vinstokke skulle vinde indpas.
Terre et Vin du Monde blev grundlagt i 2000 og tæller i dag 400 medlemmer, blandt andet Bourgogne-husene Leflaive og Romanée-Conti og Bordeaux-slottene Latour, Smith-Haut-Lafitte og Cos d'Estournel samt spanske Vega-Sicilia.
.............
........
Rykiels etiket og en af Agnès b’s kreationer.
    Moderigtige etiketter
    Château l'Evêché, Grand Cru i Saint-Émilion, har fået en god idé. Hvert år får slottet en fransk haute couture modeskaber til at designe en etiket til slottets vin.
    Til 2001-årgangen var det den spanskfødte Paco Rabanne, og til 2002'eren valgte slottet Sonia Rykiel, hvis etiket ses her en etiket, der vækker mindelser om 1930'ernes franske plakatkunst.
    I år er turen så kommet til modeskaberen Agnès b, der skal kreere en etiket til årgangen 2003. Hun er i træning, idet hun ved to tidligere lejligheder har designet vinetiketter.
...........
Vinexpo i modvind
To dage før dette års Vinexpo slog dørene op i Bordeaux, skulle champagnehuset Moët & Chandon til at sætte sin stand op. Men så bad arrangørerne af den store handelsmesse ifølge Decanter pludselig champagnehuset om at flytte til en anden plads i udstillingscentret.
Det nægtede man hos Moët & Chandon, idet man var meget glad for at skulle ligge midt i centret og være nabo til søsterfirmaet Louis Vuitton. Desuden var elementerne til standen skræddersyede til pladsen og ikke sådan at lave om på.
Resultatet blev, at champagne-folkene undlod at udstille på Vinexpo, og derudover overvejer de nu at lægge sag an mod udstillings-arrangørerne.
.............

...
Recette de Champagne står der på pakken - efter opskrift (recept) fra landsbyen Champagne i Schweiz.
    Champagnekrigen fortsætter
    Der er stadig krig mellem Champagne og Champagne – distriktet Champagne i Frankrig og landsbyen Champagne i Schweiz.
    Ifølge en handelstraktat mellem EU og Schweiz har schweizerne ikke måttet sælge vin under navnet Champagne efter den 1. juni 2004 – hvilket vinbønderne i Champagne CH naturligvis ikke er enige i.
    Der er blevet fremstillet vin i området omkring deres by lige siden oldtiden – franskmændene har kun lavet deres nymodens boblevin siden 1600-tallet. Og den schweiziske vin er uden bobler.
    Champagne F, der producerer 280 millioner flasker om året, kan umuligt føle sig truet af sølle 280.000 flasker fra Champagne CH, siger schweizerne.
    Sagen er indbragt for EU-domstolen i Luxembourg, og der hænger den nu. Imens sælger schweizerne deres vin under navnet Libre-Champ.

    Bobler versus flûtes
    Men Champagne F er stadig på krigsstien, og næste mål i kampen for at beskytte det berømte navn er det schweiziske bageri Cornu, der har en stor produktion af den slags tynde flûtes, man sidder og gnasker på restauranter, mens man venter på maden.
    Siden 1934 har bageriet markedsført disse flûtes fremstillet efter en Recette de Champagne – og med god grund, eftersom opskriften til dem kommer fra Champagne CH.
    Halvdelen af produktionen ligger dog i Besançon i Frankrig, og det er især det, Champagne F hæfter sig ved.
    Bageriet omsætter flûtes for 20 millioner schweizerfrancs (96 mio dkr.) om året.
.............
41-43
...........

.............
Vin på kuverten
I de sidste ti år er det gået forrygende for vinindustrien i Australien. Salgstallene er steget uafbrudt, og sidste år blev der eksporteret vin for 2,7 milliarder australske dollars (cirka 12,6 milliarder dkr.), mens salget på hjemmemarkedet lød på 2,1 milliarder dollars (cirka 9,8 milliarder dkr.).
Nu har landets postvæsen udgivet en serie frimærker med motiver fra vinens verden for at hædre den nationale succes-industri. Frimærkerne følger vinens vej fra dyrkningen af druerne til nydelsen af vinen.
I Australien regner man med, at frimærkerne vil blive et hit som samleobjekt. Men der er mange andre fine vinøse frimærker – blandt andet dem herover, som sammen med andre findes på Harro Hallmanns spændende webside om tysk vin. Se dem på www.tyskvin.dk.
.............
    Skruelåg på Nettet
    Genussreich Weinversand, der er en af Tysklands største vinbutikker online, tilbyder nu sine kunder en helt ny service. Når man har klikket sig ind på firmaets hjemmeside, kan man vælge, om man vil shoppe vine med korkprop eller med alternative lukninger såsom skruelåg. En god idé, da man jo på den måde kan sikre sig 100% mod at få en propsyg vin med i de bestilte kasser.
    Indtil videre er der kun cirka tolv vine fra henholdsvis Italien, Frankrig og Australien under den alternative kategori. Men ifølge Wein Reporter lover vinfirmaet, at mange flere snart følger efter.
............
Taittinger solgt
Det gik hurtigt. Knap nok var den store champagne-koncern Taittinger med hoteller og andre aktiviteter sat til salg, før syv købere meldte sig, og fredag gik så hele historien for 2,8 milliarder euro (cirka 15 mia dkr.) til den amerikanske investeringsgruppe Starwood Capital.
Gruppen ejer i forvejen golfklubber og hotelkæderne Sheraton og Westin, og ifølge Just Drinks er der ingen tvivl om, at Taittingers Hotel Crillon på Concorde-pladsen i Paris har fristet.
Ifølge Decanter er der heller ingen tvivl om, at champagnehuset, Baccarat Crystal og parfumefirmaet Annick Goutal snarest vil komme på markedet igen og solgt fra.
.............
>43
.............
Franskmændene er vilde med rosé
Rosévin er for alvor kommet ind i varmen hos de franske forbrugere. Det viser en undersøgelse fra vinorganisationen Onivins (Office National Interprofessionnel des Vins). Alene i det første kvartal af 2005 steg salget af rosévin i de store supermarkedskæder med 2,8%.
Dette har ifølge Decanter fået stadig flere vinproducenter i Frankrig til at kaste sig over fremstillingen af rosé – blandt andet i rødvinens højborg Bordeaux.
Hvor Bordeauxs vinhuse i 1996 tilsammen producerede 77.000 hektoliter rosévin, lød tallet for 2004 på 180.722 hektoliter.

Bordeaux-slotte hopper på rosé-vognen
Selv de store cru classé-slotte i Bordeaux er begyndt at fremstille rosévin. Château Smith-Haut-Lafitte i Graves lagde ud allerede for fem år siden. Sidste år tog Château Giscours i Margaux tråden op fra en produktion i 1997 med 20.000 nye flasker. Og nu har Château Kirwan i samme kommune sendt 8000 flasker af "Le Rosé de Kirwan" på markedet.
Ejeren af slottet, den dansktalende konsul Yann Schÿler, havde egentlig forestillet sig, at det skulle være et éngangsfænomen. Høsten havde været ekstra stor, og så kunne man jo lige så godt fremstille nogle flasker rosé. Men på Vinexpo blev vinen en bragende succes, så nu vil Yann Schÿler, hver gang høsten tillader det, producere rosévin.
............
    Nu kommer "Sideways" på dvd
    Fra på tirsdag d. 26. bliver det muligt for 199 kr. at smække benene op og nyde filmen "Sideways" på dvd.
    Som vi tidligere har omtalt i VinAvisen, handler den om to kammerater, der, før den ene skal giftes, tager den store vinsmagnings-tur fra winery til winery i Californien.
    Hvor den kommende brudgom mest er ude efter at score så mange damer som muligt, før han binder sig, er kammeraten besat af tanken om at finde den perfekte Pinot Noir-vin.
    I Californien er den underholdende film blevet kult, og aldrig har vinhandlerne solgt så mange vine fremstillet på Pinot Noir.
.........
.....
d
......
    .....
    Ugens drue: Pinot Gris
    Pinot Gris (Grå Pinot) er en af de syv store druer i Alsace. Her hed den tidligere Tokay d’Alsace, men efter direktiv fra EU er man ved at udfase dette navn, fordi det kan forveksles med navnet på Ungarns søde dessertvin.
    I mange år mente man i øvrigt, at Tokay d’Alsace netop kom fra Ungarn. At det var feltherren Lazare de Schwendi, der i 1565 angreb borgen i Tokaj og i den forbindelse erobrede 4000 fade ægte tokajer. Han blev så glad for vinen, sagde man, at han ikke alene bortførte fadene, men også gravede vinstokkene op og plantede dem hjemme i Alsace.
    I dag ved man, at Pinot Gris / Tokay d’Alsace er identisk med en helt anden ungarsk druesort, nemlig Szürkebarat. Og at begge druer sandsynligvis kommer fra Italien, hvor stamfaderen hedder Pinot Grigio.
    Selv om druerne har en blågrå til lyserød-brunlig farve, er vinen hvid, og den har en dejlig, lidt cremet og krydret smag med toner af æble, pære, fersken og citrus. Det er en vin, der er glimrende til mad.
    I Bourgogne kaldes druen Pinot Beurot, i Loire-dalen kaldes den Malvoisie og i Tyskland Ruländer eller Grauburgunder. Nogle meget dejlige Pinot Grigio-vine kommer fra det italienske Friuli.
    .....
...........
15/06
.
.




.
..
...........
--....
    Den danske vinbranche
    * Det lille Enoteca har fået forhandlingen af vinene fra Chianti Classico-producenten Fattoria Casaloste.
    * The Wine Company importerer nu vine fra Domaine P & C Bonnefond (Côte Rôtie), Fox Gordon Wines (Barossa Valley) samt Domaine Albert Grivault (Meursault og Pommard).
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.........
>12
................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
.
    Niels Wendelboe Jensen (f. 1947) står ved roret i den familieejede Strandgårdens Vinhandel i Helsingør – et firma, hvis historie går helt tilbage til 1833, og som blev grundlagt af K.F. Marstrand for at sælge proviant til de mange skibe, der lagde til i sundbyen.
    Meget hurtigt begyndte firmaet at importere vin i fade, der blev tappet i kælderen under Marstrands hus i Strandgade, og efterhånden blev vinene ikke kun solgt til skibene, men også til kunder rundt omkring i Nordsjælland.
    I 1972 blev firmaet solgt til det svenske LB Ferries (senere Scanlines), og under navnet Strandgårdens Vinhandel blev det grossist for de talrige vinhandlere i Helsingør. I 1982 blev firmaet overtaget af Tom Wendelboe Jensen, der som direktør i LB Ferries også havde fungeret som leder af vinfirmaet, og i 1991 indtrådte Niels Wendelboe Jensen i firmaet som direktør og hovedaktionær.
    Niels Wendelboe er uddannet inden for skibsproviantering og blev i 1976 HD i afsætningsøkonomi fra Handelshøjskolen i København. Markedsføring af mærkevarer er hans store lidenskab, og efter ansættelser i reklame- og mediaverdenen blev han produktansvarlig for kendte konfekturebrands, bl.a. After Eight og Lion Bar.
    I 1981 tog han det første skridt ind i vin- og spiritusbranchen med stillingen som marketingchef i firmaet Torben Anthon (senere Better Brands). Her havde han ansvaret for kendte mærker som Smirnoff, Gilbeys, Baileys, Hennessy, Cinzano og Kirsberry.
    Efter en tid som leder- og sælgertræner i konsulentfirmaet Mercuri International kaldte branchen igen, da Consiva i 1984 ønskede at starte en vin- og spiritusafdeling med Niels Wendelboe som leder.
    Siden 1991 har Strandgårdens Vinhandel udviklet mærkevaresiden – dels med en egenproduktion af "Hot n’ Sweet", der i begyndelsen af 90’erne blev Danmarks mest solgte vodkashot, dels med import af mærkerne Offley, Molinari og Vecchia Romagna. Også på vinsiden er der sket en rivende udvikling med flere kendte mærker. Strandgården har i dag tyve ansatte, heraf otte salgskonsulenter.
    Sideløbende med aktiviteterne i Helsingør er Niels Wendelboe medejer af den landsdækkende grossistkæde Excellent Wine, ligesom han har været med til at etablere grossistselskabet Scangros GmbH ved den dansk-tyske grænse.
    Privat er han gift med Kirsten, der er tandlæge, og sammen har de to voksne børn. En del af fritiden tilbringes i sommerhuset, og når tiden tillader det, motionerer han med tennis, badminton og skiløb.
    Adresse: Strandgården A/S, Fredericiavej 56, 3000 Helsingør, tlf.: 49 22 62 22, fax: 49 22 68 00, e-mail: nielswendelboe@strandgaarden.dk, www.strandgaarden.dk.
........
14-17
............
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
........

....
Den schweiziske vin cuit fås både på flaske og i et lille glas.
    Hvor kan man købe vin cuit?
    Karina Bøll efterlyser vin cuit (kogt vin) fra Fribourg i Schweiz. Det er en specialitet lavet af rødvin, der koges sammen med pærer og æbler i et døgn, indtil massen er tyk og sirupsagtig. Den schweiziske vin cuit smager lidt hen ad kogte, tørrede svesker, men bare meget mere raffineret med spor af rødvin. Karina Bøll vil bruge den til at lave "himmelske kager", men hvor i Danmark kan den købes?
    Det kan den ikke, siger den schweiziske ambassade, men der er naturligvis den mulighed, at vor læser selv importerer en flaske eller to. Her er der dog den kedelige hage, at Schweiz ikke er medlem af EU, og at flaskerne måske kan komme i klemme i toldvæsenets dør – det er jo fødevarer.
    Vi har fundet en grossist, nemlig Boucherie Ruffieux i La Tour-de-Trême mellem Lausanne og Fribourg, tlf.: 0041 26 912 70 96 og fax: 0041 26 913 94 55 og med hjemmesiden www.boucherie-ruffieux.ch. Firmaets vin cuit koster 4,50 euro for 400 gram.
    I Frankrig er vin cuit ikke ukendt. Her er det en sød vin, der fremstilles ved, at man opvarmer druemosten, uden dog at bringe den i kog. På den måde reduceres mosten til cirka halvdelen, hvorefter man lader den koncentrerede og sukkerholdige most gære. Resultatet bliver en aromatisk og sød vin, som man traditionelt i Provence drikker til julemiddagens tretten desserter.
    Også italienerne har "kogt vin", og ifølge Carlo Merolli nedstammer den i lige linje fra de gamle romere, der kogte deres vin og vinmost for at holde eddikedannelse og anden dårligdom væk og konservere de dyre dråber.
    I dag fremstilles den italienske vino cotto i regionen Marche og i store dele af Abruzzo, men det er ikke noget, der billiges af loven. Faktisk er det forbudt at fremstille vinen med henblik på salg. Men det er naturligvis ikke det samme som at forbyde den.
    Hvis en dansk importør tager den schweiziske vin cuit hjem, vil vi straks fortælle det her i VinAvisen.
........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
............
To år ekstra
I sidste uge fortalte vi om den franske ønolog-uddannelse, der i år fylder 50 år, og med en fransk avis som kilde skrev vi, at uddannelsen er toårig.
Den er faktisk på fire år, skriver Anne Juel Christensen til os – hun er selv uddannet ønolog og i dag direktør for den nordiske afdeling af Sopexa.
Det er rigtigt, at man skal have studentereksamen, skriver Anne, men man skal altså også have en toårig basis-uddannelse, før man tager den toårige overbygning og kan kalde sig ønolog.

Irma har en hvidvin på blå druer
For et par uger siden besvarede vi et læserspørgsmål om, hvorvidt man kan lave hvid bordvin på blå druer. Og svaret var: Ja, det kan man, men det er sjældent, det sker.
I den anledning har vi fået en venlig mail fra Lars André Jensen, der skriver, at man faktisk kan få en sådan vin, nemlig den italienske hvidvin Albicante, der er lavet på de blå Piemonte-druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. Vinen importeres af Irma.
Vi siger tak for tipset og har straks smagt vinen, der nedenfor får fem velfortjente stjerner.
.............
38-38/05
..........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
......
    Ugens vinøse billede
    Steen Rasmussen fra The Wine Company har sendt os dette meget flotte billede af en gammel knudret vinstok ved vingården Fox Creek i McLaren Vale, South Australia. Tak for det.
    En vinstok kan blive meget gammel. Dens liv er næsten som et menneskes liv: I sin pure ungdom finder den sine rødder og har ikke tid til at bære frugt af særlig interesse. Senere – når den er færdig med at være teenager – når den manddommens år og yder sit bedste. Derefter bliver den lidt træt; den bærer ikke mere så meget frugt, men druerne henter næring fra de dybe rødder og er mere fremragende end nogensinde. Når så vinstokken bliver 80 eller 90 – ja, så bliver den revet op og må forlade denne verden. Ligesom os andre.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

.........
51-01/06
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 36 vine. Heraf var der nedenstående 29, som fik mere end to stjerner, og hele 13 fik fem stjerner. Ingen flasker havde propsmag i så høj en grad, at vi kunne smage det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Hvidvine


Albicante, Terre del Barolo, Vino da Tavola Bianco, Italien, uden årgang
50 kr., Irma
Interessant hvidvin, lavet på de blå Piemonte-druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. Den smager virkelig godt; den er tør, frisk, frugtagtig og meget venlig. Fortræffelig til fisk, skaldyr og mange lettere retter – eller til en frokost. Rimelig pris.


Viñas del Vero, Chardonnay, Somontano, Spanien 2004
49,95 kr.; i denne uge (uge 30) 3 flasker for 100 kr., SuperBest
Til prisen – især tilbudsprisen – er dette en fortræffelig Chardonnay. Den har en god duft og fyldig frugt. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.


Clay Station, Viognier, Lodi, Californien 2003
99,75 kr., H.J. Hansen
Lækker hvidvin, som mange vil kunne lide på grund af dens lette fedme, fine sødme og gode frugt – nektarin, mango, fersken. Og i eftersmagen især jordbær, synes vi.


St. Urbans-hof, Riesling Spätlese Trocken, Mosel Saar Ruwer, Tyskland 2004
110 kr.; 97,50 kr. ved 12 flasker, Hoffmeyer-Lippert Wine
Man plejer at sige, at Riesling lugter af petroleum. Her er der lidt om det. Men vi vil nu hellere sige, at denne liflige hvidvin har mineralske toner i duft og smag. Det er en tør, frisk og frugtagtig hvidvin, der med sin gode syre vil være en fortræffelig ledsager til lette retter eller til en frokost. Skænk den ved 8-10 grader, ikke køleskabskold.


Canoso, Ca del Vento, Soave Classico, Italien 2004
79 kr., Carlo Merolli
En rigtig dejlig hvidvin med god struktur og mange frugtagtige facetter. Tilpas syre og lang eftersmag. Ens gæster vil blive glade for den.


Cave Spring, Chardonnay, Niagara Peninsula, Canada 2000
159 kr., 152,50 kr. ved 12 flasker, Hoffmeyer-Lippert Wine
Denne hvidvin er elegant. Den har også krop – og alder. Fem år, men fuldt vital. Men – så skal den altså heller ikke gemmes længere.




Rosévine


6ème Sens, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig rosé med en nobel smag i fin balance. Faktisk rigtig lækker med god frisk frugt og en lille sødme. Prisen er yderst rimelig. Og så har flasken skruelåg!


Belfiore, Rosato, Lazio IGT, Italien 2004
65 kr., Carlo Merolli
Vellavet rosévin med god struktur og frisk frugt. En rigtig sommervin.




Rødvine


Bruno Sorg, Pinot Noir, Alsace, Frankrig 2003
99 kr., Rungsted Vinhandel
En elegant og let rødvin med en fin rosinagtig sødme, en god balance mellem frugt og syre og en uendelig lang og blød eftersmag. Det er som at drikke sommer. Nyd den afkølet på terrassen eller til en god fiskeret.


Mezzacorona, Lagrein, Trentino, Italien 2003
49,95 kr., Excellent Wine
En spændende rødvin, der er rigtig rar, men ubetinget skal drikkes til mad. Prøv den fx til lam. Lagrein er en af Südtirols lokale druer – og Südtirol er den tysktalende egn fra Brennerpasset og ned mod Gardasøen.


Mas de la Rouvière, Bandol, Frankrig 2001
115 kr., The Wine Company
Dejlig, vellavet rødvin. Den dufter af vin og smager af vin – og af krydderier og sødme. Provence! Den er fire år gammel, men stadig vital. En fornøjelse.


Domaine de Roquefourcat, Corbières, Frankrig 2001
105 kr., U&Wine
Meget lækker og moden rødvin med blød, afrundet frugt. En stor nydelse. Den har fået guldmedalje i den årlige smagning i Bruxelles, og medaljen var velfortjent.


Sileni, The Plateau, Pinot Noir, Hawkes Bay, New Zealand 2004
149 kr., Erik Sørensen GrandVin
Lækker, lækker rødvin, blød og afrundet, med kompleks og harmonisk smag. Alle de gode gamle adjektiver må i brug …


Torriglione, Renato Ratti, Barbera d’Alba, Italien 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vi har smagt denne fortræffelige rødvin før. Her er den i en ny årgang, der helt lever op til, hvad vi skrev tidligere: ”Flot og harmonisk rødvin med god frugt, glimrende til kødretter og ost.”


Viña Vilano Roble, Ribera del Duero, Spanien 2003
73,50 kr., Premier Cru
Den smager godt, denne rødvin. En harmonisk og kompleks vin med blød frugt og tilpas, diskret fadlagring. Nam, nam.


Viñas del Vero, Tempranillo, Somontano, Spanien 2004
49,95 kr.; i denne uge (uge 30): 3 flasker for 100 kr., SuperBest
Harmonisk og vellavet rødvin med frisk frugt. Den skal ubetinget ledsage mad.


Viñas del Vero, Crianza, Somontano, Spanien 2002
49,95 kr.; i denne uge (uge 30): 3 flasker for 100 kr., SuperBest
Venlig rødvin, som mange vil kunne lide. Den er rimeligt blød og uden nogen større prætentioner. Okay til tilbudsprisen.


Cabernet Sauvignon Reservado, Don Cayetano, Colchagua Valley, Chile 2004
39,95 kr.; i tilbudsuger 34,95 kr., Alta
En rødvin uden mange facetter, men man får saft, kraft og fylde for pengene. Den vil egne sig godt til chili con carne eller andre krydrede kødretter. Den lave pris har hevet den sidste stjerne i land.


Peña del Valle, Syrah, Ribera del Guadiana, Spanien 2003
57 kr., Premier Cru
Denne rødvin er krydret med en koncentreret smag af hyldebærsaft og med en anelse sort peber i eftersmagen. Til en omgang klassisk osso buco vil den være en perle.


Valle del Trono, Aglianico del Vulture DOC, Italien 2001
58 kr., Skovgaard Vine
En rød italiener med en krydret smag og en markant tørhed i eftersmagen. Med sine 14% alkohol er det en vin, der bør matches med kraftig kost.


Soñador, Malbec / Cabernet Sauvignon / Merlot, Argentina, uden årgang
43 kr., Strandgården
Ingen årgang på flasken – men vinen smager godt. Den har intens saftig frugt og bløde tanniner. En vin til sommerens grillparties.


Trapiche, Oak Cask, Pinot Noir, Mendoza, Argentina 2003
64,95 kr., Amka
Saftig og vellavet, frisk og fadlagret rødvin.


Mezzacorona, Teroldego Rotaliano, Italien 2003
49,95 kr., Excellent Wine
Vellavet rødvin fra egnen lige syd for Østrig. Velegnet til sommerens grillparties.


Monzio Compagnoni, Curtefranca, Terre di Franciacorta, Italien 2003
75 kr., Carlo Merolli
Kultiveret og let rødvin, ukompliceret og venlig. En vin, som man kan drikke hver dag til sin mad.


Torrione, Petrolo, Toscana IGT, Italien 2003
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er kraft i denne rødvin. Der er frugt og syre og garvesyre. Det er udpræget en vin til mad. Kraftig mad.


Hospices de Beaujeu, Cuvée des Sires de Beaujeu, Régnié, Frankrig 2004
79,95 kr.; på tilbud i denne uge (uge 30): 2 flasker for 100 kr., SuperBest
En rar beaujolais, let, saftig og med fin sødme. Tilbudsprisen er meget rimelig.


Haselgrove, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Australia 2004
69,75 kr., i august 60 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Lidt en bamse, men med god frugt og syre. Udmærket til sommerens grillparties. Skruelåg!


Trescone, Lamborghini, Umbria IGT, Italien 2003
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vi skrev tidligere om 2001-årgangen, at vinen dufter og smager af mørke bær, kirsebær, svampe og sort peber, og at den slutter med et godt bid af garvesyre. Endvidere at den er fin til kraftige gryderetter. Det står vi ved. Men vi synes nu nok, at vinen i den nye årgang er lidt robust, og at prisen er lige i overkanten.


Viñas del Vero, Cabernet Sauvignon, Spanien 2003
49,95 kr.; i denne uge (uge 30): 3 flasker for 100 kr., SuperBest
En lidt robust og hidsig rødvin. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Børsen
Veranda, Pinot Noir, Chile 2002Rødvin149 kr.Kjær & Sommerfeldt
.
Frederiksborg Amts Avis
Trapiche, Sauvignon Blanc, 3 liter boks, Argentina, 2004Hvidvin129,95 kr. (3 liter)Amka
Trapiche, Cabernet Sauvignon, 3 liter boks, Argentina, 2004Rødvin129,95 kr. (3 liter)Amka
Trapiche, Malbec Oak Cask, Argentina 2004Rødvin64,95 kr.Amka
.
Hjemmet
Château Vermeil, Costières de Nîmes, Frankrig 2003Rødvin55 kr.Holte Vinlager
.
Nordjyske Stiftstidende
Weingut Max-Ferdinand Richter, Estate, Riesling, Mosel Saar Ruwer, Tyskland, årgang ikke opgivetHalvsød hvidvin79,75 kr.H.J. Hansen
Seventh Moon, Cabernet Sauvignon, Californien 2002Rødvin48,95 kr.SuperBrugsen
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.