Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2005


.............
Vin-aktuelt i uge 31
1. august - 7. august 2005
..............................................

VinAvisen uge 28VinAvisen uge 29VinAvisen uge 30
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
18-36
.........
Franskmændene snyder med EU-støtten
Den nye verdens vinlande æder sig med hastige skridt ind på de gamle vinlandes markedsandele, og det er gået hårdt ud over Spanien, Frankrig, Grækenland og Italien. Hvis forudsigelserne holder stik, vil Italien om tre år have vinket farvel til mindst 37% af sit nuværende eksportmarked.
Landene ligger inde med store mængder vin, som de ikke kan få afsat, og de har nu alle bedt EU om økonomisk støtte til at få destilleret deres vinsøer.
EU har i alt afsat 200 millioner euro (cirka 1,5 milliarder dkr.) om året til at hjælpe medlemslandene med at blive vinsøerne kvit. Og det drejer sig ikke bare om at få destilleret den overskydende vin, men også om at få revet flere tusinde hektar vinstokke op ved rode og omlagt vinmarker til andre druesorter eller afgrøder.
Fra EU’s side sikrer man sig, at pengene går til det, de er øremærkede til. Hvert år foretages der fx 200 inspektioner i de lande, der har fået støtte, og man tjekker vinmarkerne via både satellit- og luftfotografier.
Og nu har EU så opdaget, at de franske vinproducenter har snydt med midlerne. For det første er der udbetalt landbrugsstøtte til et stort område, der ganske vist ejes af vinproducenter, men som ikke er beplantet med vinstokke. For det andet er grænsen på 10% for nyplantning af arealer blevet overskredet.

Kæmpe bøde til franskmændene
Ifølge franskmændene er der ikke tale om snyd, men om simple regnefejl. Den tror EU dog ikke på og har nu forlangt, at den franske regering tilbagebetaler 14,5 millioner euro (cirka 110 mio dkr.), hvilket svarer til hele tre gange det beløb, vinproducenterne har fået i støtte.
De franske vinproducenter er selvsagt ikke glade for sagen – og slet ikke nu, hvor de vil søge om hjælp til at destillere yderligere 3 millioner hl vin. Men hvad der er endnu værre er, at EU kan nægte at give landet en økonomisk saltvandsindsprøjtning næste år.
.............

.........
Johnson og Parker
    Hugh Johnson kalder Parker en diktator
    Den engelske vinguru Hugh Johnson mener, at der er stor forskel på, hvordan vinkritikere i USA og i Storbritannien gebærder sig – et emne, der ifølge Decanter bliver taget op til debat i Johnsons næste bog "A Life Uncorked".
    I den forbindelse får den amerikanske guru-kollega, Robert Parker, på puklen. Hugh Johnson kalder ham blandt andet for en "smagens diktator", der kun dømmer mellem godt og dårligt og aldrig ser nuanceret på tingene. Regeringen i Washington bliver også inddraget, da Johnson mener, at den og Parker er af nøjagtig samme surdej.
    Som et eksempel på, hvordan man på bedste vis griber vinens verden an på engelsk jord, fremhæver Hugh Johnson naturligvis sig selv.
    Robert Parker har endnu ikke givet svar på tiltale, men det kan være, at det sker, når bogen udkommer senere på året.
.............
>33
.............

...
Serge Renaud
    Vin modvirker fed mad
    Franskmændene indtager via deres kost en stor mængde mættede fedtsyrer – noget der kan give hjerteproblemer af forskellig art. Alligevel er Frankrig et af de lande i Europa, der er mindst plaget af den slags sygdomme.
    Det undrede ernæringsforskeren Serge Renaud, men han fandt svaret: Vin – når den bliver drukket i moderate mængder, hvilket de fleste franskmænd gør – nedsætter den fede mads skadelige virkninger. Ydermere reducerer antioxidanterne i vinen risikoen for diverse hjertesygdomme.
    Undersøgelser i andre middelhavslande bestyrkede kun Serge Renauds teori.

    Endnu et fransk paradoks
    Forleden blev Serge Renaud udnævnt til ridder af æreslegionen – Légion d’Honneur, den fineste orden, man overhovedet kan få i Frankrig – for sin epokegørende forskning inden for "det franske paradoks", som man siden har kaldt fænomenet.
    Og endnu et paradoks: Det var ingen ringere end den udskældte franske sundhedsminister Philippe Douste-Blazy, der stod bag udnævnelsen – ham, der slår hårdt ned på enhver reklame, der så meget som antyder, at vinen er skabt for at blive nydt, og at den er sund for sjæl og legeme.
.............
Omproppet Cheval-Blanc solgte ikke
Sidste sommer regnede vinhandler Whitwhams i London med at få en ordentlig sjat penge for en flaske Château Cheval-Blanc 1928 på Christie’s' auktioner i New York. Men ifølge Wine Spectator kom der ikke et eneste bud på den ellers så berømte vin.
Sagen var den, at vinhandleren selv i 1980 havde udskiftet korkproppen, og det skulle han aldrig have gjort. Det hjalp ikke engang noget, at han havde hængt den originale prop og kapsel rundt om flasken i en pose.

Svindlerne fik det blå stempel
Det med at restaurere fine gamle vine – altså forsyne dem med en ny prop og måske endog med en ny etiket – er ellers ganske almindeligt hos de store vinslotte i Bordeaux og Bourgogne, hvor det bliver gjort af slottenes egne kældermestre. Og så er det ifølge traditionen helt i orden.
For et par år siden blev der hos Christie’s fx solgt et større parti Château Latour, hvoraf de ældste flasker var af årgang 1890, for op til fem gange markedsprisen – og samtlige flasker havde været underkastet restaurering.
Før i tiden har man blandt andet hos Château Latour og Château Lafite Rothschild også restaureret vine for folk, der lå inde med gamle fine klenodier. Men det er slottene holdt op med. Det hændte nemlig, at svindlere bankede på døren med falske vine for at få dem sat i stand og ad den vej få det blå stempel for, at vinene var ægte.
.............
31-32 35-36
.............
Taittinger til salg igen igen
Som vi skrev i VinAvisen i sidste uge, gik der ikke lang tid, før champagne-koncernen Taittinger, der var sat til salg, skiftede ejermand. Køberen var den amerikanske investeringsgruppe Starwood Capital, og købssummen lød på 2,8 milliarder euro (cirka 15 milliarder dkr.).
Med i købet fik Starwood, foruden det berømte champagnehus, også Taittingers øvrige aktiviteter, der blandt andet omfattede et par fornemme hoteller. Og det var faktisk kun hotellerne, som Starwood, der i forvejen gør det i hotelbranchen, var interesseret i. Så nu er champagnehuset samt de øvrige vin-interesser i blandt andet Bordeaux og Loire-dalen, der også fulgte med købet, sat til salg igen.
Flere købere har allerede meldt sig. En af dem er den franske bank Credit Agricole, der dog har tænkt sig at sælge vin-sektionen videre – måske til selveste Taittinger-familien, der ifølge rygterne gerne vil have deres gamle champagnehus tilbage.
Men også andre købere er inde i billedet – blandt andet champagnehuset Louis Roederer, Pernod Ricard, der er verdens tredjestørste spiritus- og vinkoncern, samt den franske luksuskoncern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH).
Ifølge den franske avis La Tribune vil et salg dog næppe kunne gennemføres før midt i september. Først skal europæiske konkurrencemyndigheder godkende Starwoods køb af koncernen. Yderligere skal Starwood nu til at finde ud af, hvor meget de forskellige aktiver i Taittinger-koncernen egentlig er værd.

Vinminister på glat is
Det er ikke altid lige let at være minister. Det har australske Margaret Keech, Queenslands minister for turisme, handel og vinindustri, måttet sande. Hun har nemlig blameret sig grundigt inden for sidstnævnte område og er derfor blevet hængt ud i medierne.
For åben skærm blottede hun sit ringe kendskab til vinens verden ved at udtale druenavnene Cabernet Sauvignon og Shiraz forkert. Og sådan en vinminister kan man jo ikke have til at repræsentere Queenslands mere end 60 vinproducenter.
Journalisten Jann Stuckey har direkte opfordret ministeren til at tage et vinkusus.
Ministeren svarer, at det aldrig kunne falde hende ind, og at hun i øvrigt godt kan lide vin – frem for alt en god flaske Queensland Verdelho.
Om hun så kan udtale Verdelho rigtigt, ved vi ikke. Vi har selv svært ved det ...
.............
41-43
...........
Bedre vinstokke
I et italiensk-fransk samarbejde vil forskere nu gå i gang med en kortlægning af vinplanternes gener - et projekt, som man håber vil få stor indflydelse på dyrkningen af vinplanter og fremstillingen af vin.
Man vil ikke genmodificere vinplanter – en proces, der er kontroversiel i Europa – men søge at finde frem til vinplanter, der er mere modstandsdygtige over for skadedyr og sygdomme, og som udvikler bedre tanniner og andre stoffer, der er vigtige for vinens kvalitet og helsebringende egenskaber.
Man vil også prøve at frembringe vinplanter, der ikke skal beskæres så kraftigt, og som er mere vejrbestandige og tolerante over for saltholdig og tør jordbund.
.............
    Vinmarken styres via Internettet
    Dyrkningen af vinstokke bliver mere og mere hjulpet af en højt udviklet teknik.
    Sidste nye opfindelse kommer fra det amerikanske firma Grape Networks, der netop har præsenteret et trådløst netværk af følere til vinmarker – små batteridrevne følere, ikke større end en 50 øre, der kan registrere temperatur, lysmængde, fugtighed og andre fysiske data.
    Op til 1000 følere, såkaldte modes, kan fordeles over marken i et netværk med en maskevidde på mellem 10 og 150 meter, og de sender deres data til en centralt placeret modtager, der samler et større billede af forholdene på marken og sender det videre via Internettet.
    Det første system vil blive oprettet i Napa Valley hos Beringer Vineyards, der således får mulighed for at kunstvande og gøde med stor præcision og høste de enkelte dele af vinmarkerne på det optimale tidspunkt.
    Man kan læse mere om projektet på www.grapenetworks.com.
.............
>43
.............
Ny AVA i staten Washington
AVA, der er en forkortelse for American Viticultural Area, er amerikanernes svar på Frankrigs appellation contrôlée-system.
Nu har staten Washington fået sin syvende AVA, nemlig Horse Heaven Hills – et 228.000 hektar stort bakket område, der strækker sig langs Columbia River.
Hos Washington Wine Commission, der står for markedsføringen af Washingtons vinindustri og repræsenterer statens mere end 350 vinproducenter, er man rigtig glad for den nye AVA.
Ifølge foreningen produceres der i Horse Heaven Hills nogle af statens fineste vine, og det er derfor af betydning for producenterne, at de får deres egen AVA, så forbrugerne ved, hvad de skal gå efter.
Håbet er også, at appellationen vil kunne lokke endnu flere turister til regionens vinhuse.

Perfekt til dyrkning af druer
I Horse Heaven Hills dyrkes der ikke mindre end tyve forskellige druesorter, og de modnes under ideelle betingelser. Jorden er sandet og veldrænet, og området er præget af både varme og vind – en perfekt blanding, når man vil holde diverse sygdomsangreb stangen.
Ifølge Washington Wine Commission vil der nok ikke gå lang tid, før den nye AVA kan føjes til listen over USA’s top-appellationer.
De seks andre AVA’er i staten Washington er Columbia Gorge, Columbia Valley, Yakima Valley, Red Mountain, Walla Walla Valley og Puget Sound.
.............
    En god og billig idé
    Coop-butikkerne SuperBrugsen og Kvickly har lanceret en god idé: En holder til 3 liters boksvine.
    Holderen består ganske enkelt af en "manchet" af svært pap, der sidder uden om boksen, og indtil videre følger den gratis med, når man køber vinen.
    Man trækker boksen op af manchetten, trykker fire små trekanter ind – en i hver af de lodrette kanter – og sætter boksen ned igen, så den kommer til at hvile i en tilpas højde på trekanterne. På den måde er det lettere at tappe vinen ned i glasset.
    Holderen er udviklet i et tæt samarbejde mellem opfinderen Robert Havelinn og Coop Vin, og i første omgang får man den sammen med den spanske vin Carmina Luna. Senere vil andre vine følge efter med en gratis holder, og holderen vil naturligvis kunne benyttes igen og igen.
.............
15/06
.
.




.
..
.............

.............
Verdens største vinfest – anno 1889
Sydaustraliens statsbibliotek i Adelaide har den største samling af litteratur om vin på den sydlige halvkugle og en af de største samlinger i verden. Den blev grundlagt allerede i 1834.
Et af samlingens klenodier har man nu lagt ud på nettet. Det drejer sig om "Album officiel de la Fête des Vignerons" – det officielle album om vinbøndernes høstfest i den schweiziske by Vevey, udgivet i 1889.
Festen i Vevey, der er verdens største vinfest, afholdes kun fire-fem gange i hvert århundrede, og da den sidste fest var i 1999, bliver vi nødt til at vente adskillige år, før vi igen kan komme til fest dernede.
Før 1999 har der kun været fester i 1797, 1819, 1833, 1851, 1865, 1889, 1905, 1927 og 1955, og det er det fantastiske optog under festen i 1889, som albumet handler om.
Albumet er et 7 meter langt folde-ud-panorama, en såkaldt leporello, opkaldt efter tjeneren Leporello i Mozarts opera "Don Giovanni" – ham med den lange liste over Giovannis 1003 galante forbindelser.
Men gå ind og se albumet ved at klikke her – og tryk på Next Page for at gå igennem hele optoget, billede for billede.
Nærmere oplysninger om festen i Vevey findes ved at klikke her.
.............
>12
.............
Fed forretning i Grækenland
Inspektører fra det græske finansministerium gik en tur i byen og besøgte 39 tilfældigt udvalgte barer, restauranter og natklubber i Athen. Og hvad fandt de?
Samtlige 39 steder skænkede man forfalsket rom og tequila. Halvdelen af de testede vodkaer var forfalskede, og det samme var en femtedel af whiskyerne.
Det er en fed forretning for barejerne at fifle med drikkevarerne, så skidt med, at kunderne får hovedpine og – i mere alvorlige tilfælde – blive blinde eller dør. Velkommen til Grækenland!
.............
    Skål i skyerne
    Tre englændere, Alan Veal, Bear Grylls og David Hempleman-Adams, nød for nylig et herremåltid bestående af en delikat treretters menu med blandt andet asparges og pocheret laks. De tre herrer var i stiveste puds, og maden blev skyllet ned med intet mindre end champagnehuset Mumms nye Grand Cru Cuvée.
    Det lyder jo meget lifligt alt sammen – bortset fra, at det foregik i den fri luft i 7,5 km’s højde over Salisbury Plain i England. Det eneste, der skilte spisebordet fra miniature-landskabet nedenunder, var en simpel plade, fastgjort til en varmluftsballon med fire kæder. Og nydelsen af maden og champagnen måtte hele tiden afbrydes af et sug fra beholderne med ilt.
    Det var Mumm, der stod bag begivenheden som et led i lanceringen af husets nye cuvée.

    Garvede gutter
    Målet med den "høje gastronomi" var at slå Guinness-verdensrekorden i kategorien "fine middage afholdt højt oppe i den fri luft".
    Det lykkedes, men ikke uden begyndervanskeligheder. En strid vind fik ifølge Wine Spectator pladen til at vende rundt, så en af deltagerne kom til at hænge med hovedet nedad.
    Hård kost – men nu var der altså tale om tre garvede gutter. Den ene har krydset Nordatlanten i en åben båd, den anden gået hele vejen til Sydpolen og den tredje givet den hele armen som faldskærmsudspringer i det engelske luftvåben.
...........
Gratis "Sideways" under åben himmel
I sidste uge fortalte vi, at filmen "Sideways" nu er udkommet på DVD. Men der er en anden mulighed for at se eller gense filmen, skriver Jesper Sleth til os – i hvert fald for københavnerne. Filmen vises nemlig som "Gratis film under åben himmel" mandag den 8. august kl. 21.30 i Charlottenlund Strandpark og lørdag den 20. august kl. 21.00 på Krøyers Plads på Christianshavn.
Nærmere oplysninger findes på zulu.tv2.dk.
.............
    Fra gladiator til vingård
    Nu skal der optages endnu en spillefilm med en handling i vinens verden. Denne gang gælder det en filmatisering af Peter Mayle’s meget populære bog "Et år i Provence", der handler om en engelsk bankmand, som har arvet en vingård i Provence, men da han kommer derned, møder han en amerikansk dame, der påstår, at hun ejer gården.
    Hovedrollen skal spilles af Russell Crowe, kendt som gladiatoren i Ridley Scotts film, og det bliver også Ridley Scott, der instruerer denne film. Optagelserne begynder i september.
........
14-17
.............
.....
d
......
    .....
    Ugens drue: Chenin Blanc
    Chenin Blanc er en meget alsidig drue. Den høster hæder i nogle af Loire-dalens fornemste søde vine – Vouvray og Quarts de Chaume. Den får følgeskab af bobler i mousserende vine – Saumur Mousseux og Crémant de Loire. Den lægger ryg til ordinære konsumvine, og i Sydafrika bruges den endog til sherry, portvin og brandy.
    Allerede i 800-tallet blev druen dyrket hos munkene i klostret Glanfeuil ved Anjou, og herfra bredte den sig langs Loire-floden og dens bifloder og kom blandt andet til Mont-Chenin, der gav den dens navn.
    I 1655 udvandrede Chenin-druen til Sydafrika. Den hollandske guvernør Jan van Riebeeck importerede den, og i dag er der mere end tre gange så meget Chenin Blanc i Sydafrika som hjemme i Frankrig. Dernede kaldes den i øvrigt ofte for Steen. Eller man skriver Stein på etiketten til den halvsøde vin, der er Sydafrikas mest populære.
    Druen har flere andre navne, blandt andet Pineau de la Loire, Pineau d’Anjou, Gros-Pineau de Vouvray, Verdurant, Franc-Blanc og Franche.
    .....
.............
Også noget godt ved Systemet
Kim Pedersen har sendt os en venlig mail med et forsvar for det svenske Systembolag. Han er en af de få danskere, der drager til Sverige for at købe vin – mens der jo er en hel del flere svenskere, der drager den anden vej. Men han er godt tilfreds med Systemet:
– Det er sandsynligvis korrekt, at udbudet af vin er større i Danmark, skriver han. – Men i hvilken dansk vinforretning kan jeg bestille samtlige vine på det danske marked? Det kan man i Sverige. Og det koster ikke ekstra.
– Endelig er vine til over 150 kr. typisk billigere i Sverige end i Danmark. I en lang periode købte jeg således Seghesio Zinfandel til 130 kr. i Sverige, mens fx Magasin forlangte 190 kr.
........
--....
    Den danske vinbranche

      Tillykke til Jens G. Eilertzen
      Lørdag fejrede de danske vinskribenters nestor, Jens G. Eilertzen, sin 80 års fødselsdag. Han er stadig aktiv som skribent med vin og gastronomi som sine specialer, i dag i Horesta’s branchemagasin ”Visitor”. Alt det kan man læse om i vores portræt af ham i Vinbranchens Blå Bog. Her nøjes vi med et varmt tillykke med den runde dag.
    * Compagniet af 2004 indleder import af spanske vine og har i den forbindelse indgået samarbejdsaftaler med Bodegas Carmelo Rodero i Pedrusa del Duero (Ribera del Duero) og Bodegas Bordalás García i Priorat.
    * Kældervin – importfirmaet i Holbæk – åbner den 7. august kl. 13-17 en ny butik i havehuset bag Nyvej 6 i Holbæk.
    * International Business Partners, epicur.dk, har fået agenturet på Weingut Peter Briem i Kaiserstuhl i det tyske Baden.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.............
38-38/05
.............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
.
    Steen Davidsen (f.1959) blev udlært i 1979 som købmand i Kvickly i Viby. Efter forskellige poster i en række af Coop Danmarks butikker endte han med et job som butikschef i Kvickly i Silkeborg. Og det var her, at han fik øjnene op for vinens verden.
    Steen Davidsen havde aldrig drømt om, at han skulle få noget med vin at gøre, og, som han siger, så begrænsede hans vinøse viden sig dengang til at kunne se forskel på rødvin og hvidvin.
    Men en dag gjorde omstændighederne det nødvendigt, at han overtog roret i Kvickly’ens vin- og spiritus-afdeling. Og så måtte han jo sætte sig ind i emnet. Det fængede, og afdelingen fik under Steen Davidsens stadig mere kyndige vinviden en tiltrængt opblomstring.
    Efter ti år i Kvickly gik turen videre til et job som indkøber af vin og spiritus hos butikskæden Edeka Danmark og dernæst til det hollandske vinfirma Baarsma, hvor han i to år bestred jobbet som salgschef.
    Tanken om at blive selvstændig lokkede, og i 2001 slog Steen Davidsen sammen med sin bror, Stig Davidsen, dørene op for importfirmaet Park Wine.
    Kundekredsen omfatter restauranter, virksomheder og private, og sortimentet består hovedsageligt af oversøiske og italienske vine – en enkelt franskmand dukker dog op hist og pist.
    Fritiden går med tennis, hus og have samt hygge med familien, der består af hustruen Inge og børnene Rie, Morten og Maiken. Og når ferien står for døren, pakkes campingvognen, og så gælder det enten sydens sol og varme eller Sveriges kolde skiløjper.
    Adresse: Park Wine, Bjødstrupvej 6, 8270 Højbjerg, tlf.: 70 20 03 48, mobil: 51 27 04 12, fax: 70 20 03 49, e-mail: parkwine@mail.dk, www.parkwine.dk.
..............
51-01/06
............ .............
Informations-vin
Man taler om meditations-vin, skriver vor læser Carsten H. til os. Altså fornem vin, som ikke nødvendigvis nydes til mad, men alene til en god bog eller samtale.
Men faktisk burde man også indføre begrebet informations-vin. For der er vine, hvis nydelse kræver, at man er informeret om vinens historie og baggrund.
Der er ingen tvivl om, at mange mennesker står uforstående over for, at en vin fx skal koste 250 kr. Det er jo bare vin, og naturligvis smager den godt. Men 250 kr. ...!
Men når de så INFORMERES om, at denne vin kun fremstilles i meget begrænsede mængder og kun i de allerbedste år – at hver vinstok kun får lov at yde få kilo meget koncentrerede druer – at vinen har ligget på nye franske egefade i to år, og at vinen fra 10% af fadene blev sorteret fra, fordi den ikke levede op til den høje standard ... ja, så forstår de måske, hvorfor vinen er dyr, og de nyder den med helt nye smagsløg.
.............
05-33
.............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...............
>30/06
.............
I forløbne uge har vi smagt i alt 32 vine. Heraf var der nedenstående 28, som fik mere end to stjerner, og hele 20 fik fem stjerner. En overvældende god høst, hvor næsten hver tredje vin var i top. Ingen flasker havde propsmag i så høj en grad, at vi kunne smage det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Hvidvine


Seven Oaks, Chenin Blanc, Sydafrika 2005
34,95 kr., Vingaarden
Hvidvin af den dejlige Loire-drue Chenin Blanc, der ellers i Sydafrika hedder Steen. Den har en flot duft og en frugtagtig og frisk smag med tilpas syre. Virkelig god til den rimelige pris. Flasken er med skruelåg, og det er meget positivt, at importøren på bagetiketten skriver, at den er "dejlig nem at åbne, og at "mange forsøg har vist, at skruelåget lukker bedre end korkpropper. Specielt for hvidvine, der skal holde sig friske og sprøde, er dette vigtigt." Tak for god forbrugeroplysning. Bliv endelig ved.


PG, Riserva, Mezzacorona, Pinot Grigio, Trentino, Italien 2003
64,95 kr., Excellent Wine
Denne hvidvin smager virkelig godt – og Pinot Grigio er jo en dejlig drue. Vinen er velegnet til fintsmagende fiskeretter.


Sonador, Chenin Blanc / Torrontés / Chardonnay, Argentina, uden årgang
43 kr., Strandgården
En rigtig god hvidvin, der har det hele – god frisk frugt, krydderi og tilpas syre. Den er venlig og meget velegnet til mad. Prisen er rimelig.


De’ Notari, Frascati Superiore, Italien 2004
48,95 kr., i denne uge (uge 31): 3 flasker for 110 kr., SuperBest
Let og frisk hvidvin med god frugt og en vis fedme.


Montalto, Grillo / Grecanico, Sicilien IGT, Italien 2004
49,95 kr., i uger med tilbud: 3 flasker for 130 kr., ViniPortugal
En ganske interessant og helt anderledes hvidvin på originale sicilianske druer. Duften er stærkt parfumeret og smagen præget af god frisk frugt.




Rosévine


Brolo Alto, Montresor, Chiaretto, Bardolino, Italien 2003
69 kr., U&Wine
Blød og lækker rosé med en vis fedme og god struktur. Også egnet som apéritif og terrassevin. En vin, som mange vil elske.


Château de Brégançon, Côtes de Provence Cru Classé, Frankrig 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Lys rosé – faktisk en meget smuk farve, bedårende, lød det fra smagepanelet. Det er den farve, franskmændene kalder gris (grå). Duften er i top, og smagen er liflig og læskende med god struktur. Ikke noget med bolsjer her. Prisen er også oppe i cru classé.


Cave Spring, Rosé, Niagara Peninsula, Canada 2003
72 kr.; 67,50 kr. ved 12 flasker, Hoffmeyer-Lippert Wine
En fin farve som rosenblade, en kraftig og inviterende duft og en tør og frugtagtig smag med citrustoner, der gør vinen meget velegnet til lette middagsretter eller til en frokost.


Zaglia, Rosato, Venezia Giulia, Italien 2004
65 kr., Carlo Merolli
Pæn og forfriskende rosé med god frugt og let sødme.




Rødvine


Cantina Terre del Barolo, Barbera d’Alba Superiore, Italien 2003
49,17 kr. ved 6 flasker, i alt 295 kr., Nettorvet
Saftig, krydret, rund og venlig rødvin med god frugt og rank syre. En flot vin til en yderst rimelig pris.


Baquière, Grande Reserve, Corbières, Frankrig 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
En virkelig dejlig rødvin med flot duft og en fløjlsblød og vidunderlig smag med mange facetter – mørke bær, krydderier, chokolade. En nydelse!


Bellingham, Classic, Cabernet Sauvignon / Merlot, Western Cape, Sydafrika 2003
59,75 kr.; 50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Rødvin med intens frugt, der holder de 14% alkohol stangen. Der er krydderi i den – lakrids, vanille, chokolade … En fortræffelig vin til de mange grillparties, der stadig er på vej i denne sommer. Men også til en kødret med en fin sauce. Tilbudsprisen er overordentlig rimelig.


Tenuta San Mauro, Il Barbaresco, Barbaresco, Italien 2001
148 kr., Korsholm Vin
Fantastisk lækker rødvin med blød ren frugt og mange facetter. En stor vin! Kan udmærket nydes som meditationsvin.


Mirto, Ramón Bilbao, Rioja, Spanien 2001
Normalpris: 219 kr.; 187,50 kr. ved 2 flasker, i alt 373 kr., Nettorvet
Olé, olé, sikke en rødvin – blød, blød og lækker. Den er både elegant, harmonisk og kompleks og med den klassiske og karakteristiske Rioja-smag. På Coop Danmarks "Nettorv" køber man to flasker i en trækasse.


Paterno, Trappolini, Sangiovese, Lazio IGT, Italien 2001
95 kr., Carlo Merolli
Denne dejlige og modne rødvin har en elegant og harmonisk smag. En vin helt i top.


Fox Creek, Short Row, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2002
135 kr., The Wine Company
Der er saft og kraft i denne meget flotte rødvin med mange facetter og oplevelser. 15% alkohol er for meget for mange mennesker – de trættes af vinen – men her er alkoholen i fin balance med den fyldige frugt.


Sileni, The Triangle, Merlot, Hawkes Bay, New Zealand 2002
149 kr., Erik Sørensen GrandVin
Sikke en duft – sikke en smag. En prægtig rødvin, blød og lækker, med en ren, lidt røget frugtsmag og mange facetter – krydderurter, tobak, kaffe …


Viñas del Vero, Los Sasos, Cabernet Sauvignon, Somontano, Spanien 2001
89,95 kr., SuperGros
Meget saftig, blød og afrundet rødvin, perfekt til mange kødretter. Druerne kommer fra marken Los Sasos, og der er kælet for dem hele vejen igennem. Vinen har ligget ti måneder på franske fade.


6ème Sens, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er en virkelig nydelse. Den er blød som silke og meget lækker, og med sine 12,5% alkohol viser den, at man ikke nødvendigvis behøver at løbe efter de mondæne alkohol-bamser. Og så har den skruelåg og er derfor også frisk og uden bismag. Glimrende som hverdagsvin.


Château Bournonville, Cabardès, Frankrig 2001
65 kr., Villa Bournonville
Fredensborg fejrer i disse dage 200-året for August Bournonvilles fødsel, og hvad er vel mere oplagt end at hjemtage vine fra Château Bournonville i det franske Cabardès – oplagt til alle elskere af mesterens balletter. Og hvordan er så denne rødvin? Det er en meget vellavet og moden vin med harmoni og rygrad. Glimrende til mange middagsretter. Vinen har fået sølvmedalje ved den store smagning i Paris.


Erik Banti, Morellino di Scansano, Italien 2003
69 kr., Carlo Merolli
Meget saftig og blød rødvin, glimrende til hele det italienske køkken – pasta, fine kødretter, parmesan, krydderier. Vinen tillader alle de herlige smage i maden at komme frem. Den ledsager og dominerer ikke.


Trapiche, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2004
42,95 kr., Amka
Fyldig og frugtagtig rødvin, der virkelig fylder munden. Meget velegnet til sommerens grillparties. Prisen er yderst rimelig.


Poggio Aprico, Rosso Piceno Superiore, Italien 2003
65 kr., Carlo Merolli
Rødvin med intens frugt og markant syre. Udmærket til grillmad og pasta.


Trapiche, Oak Cask, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
64,95 kr., Amka
Fadlagret rødvin med god duft og en meget dejlig, blød og frugtagtig smag. Glimrende hverdagsvin.


Portal del Alto, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile 2003
60 kr., Køge Vinhandel
Rødvin med en god, ren Cabernet-duft og -smag. En oplagt hverdagsvin. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château Pesquié, Les Terrasses, Côtes du Ventoux, Frankrig 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En lidt enkel, men meget behagelig Rhône-vin med god duft og frugt og en frisk syre.




Søde vine


Rozès, Vintage Port, Portvin, Portugal 2000
100 kr. ved 6 flasker, i alt 600 kr., Nettorvet
Det er lidt et barnemord at smage denne fortræffelige vin så ung. Den skal have lov at ligge mindst fem år til. Men så vil den også være blød og afrundet.


Vin de Constance, Klein Constantia, Sydafrika 1999
249 kr. for 50 cl, Nettorvet
Sød vin med en buket af smagsnuancer – abrikoser, honning, nødder. En stor vin med en fornem historie.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Frederiksborg Amts Avis
Haselgrove, Souvereign, Chardonnay, Australien 2003 (pris ved 6 flasker)Hvidvin60 kr. (v6)H.J. Hansen
Haselgrove, Souvereign, Shiraz / Cabernet, Australien 2004 (pris ved 6 flasker)Rødvin60 kr. (v6)H.J. Hansen
Delicato, Old Vine, Zinfandel, Californien 2003 (pris ved 6 flasker)Rødvin60 kr. (v6)H.J. Hansen
.
Hjemmet
La Cella, Reserva, Cabernet Sauvignon, Argentina 2002Rødvin49,95 kr.Fakta
.
Nordjyske Stiftstidende
Labeye, Grenache / Syrah, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2003Rødvin55 kr.Vinens Verden
Trapiche, Malbec, Mendoza, Argentina 2004Rødvin39,95 kr.SuperBrugsen
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.