Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2005


.............
Vin-aktuelt i uge 45
7. november - 13. november 2005
..............................................

VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43VinAvisen uge 44
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

........
38-37/06
................
Hvad er der egentlig i vejen?
Trængte franske vinbønder – demonstrationer i Nîmes og Montpellier – ædel AOC sendt til destillering – milliarder af usolgte flasker – hvad er der egentlig i vejen, helt præcist?
Frankrig, Italien og Spanien fører stadig i salget af vin til verden, både simple bordvine og ædle kvalitetsvine. Men producenterne har møllesten om halsen i form af love, regler og traditioner. De kan ikke det samme som deres konkurrenter i de oversøiske lande – Australien, New Zealand, Sydafrika, Argentina, Chile og Californien.
De kan ikke bare blande forskellige druesorter, som de nu har lyst, for at lave den bedste vin.
De kan ikke kunstvande deres marker – og gøre det efter de mest raffinerede systemer, der tilfører planterne præcis den mængde vand, de har brug for.
Og de har ikke – i så høj grad som deres oversøiske konkurrenter – taget den moderne teknik i brug. Lad os blot nævne ...

Rotogæring, osmose og mikroiltning
* Rotogæring foregår i roterende tanke, så pulp, skind og kerner ikke bare flyder ovenpå som den sædvanlige "hat", men hvirvles rundt i mosten. På den måde blødgøres tanninerne, og udvindingen af farvestoffer fremmes.
* Omvendt osmose er en metode til koncentration af druemostens aromastoffer og alkohol ved hjælp af et højt tryk, der presser en del af vandet i druemosten igennem en membram. Denne membram har så ekstremt fine porer, at kun vandmolekylerne går igennem.
* Mikroiltning, der på udenlandsk kaldes mikrooxygenation, går ud på at blæse små bobler af ilt igennem den gærende vin for at blødgøre garvesyren, gøre farven kraftigere og mere stabil og gøre vinens smag rund og blød. Denne ret nye metode blev udviklet på den schweiziske Hochschule Wädenswil, og ifølge filmen "Mondovino" er Michel Rolland en fortaler for den.

Spektrometri, satellitter og skruelåg
* Infrarød spektrometri (FTIR) sætter vinmageren i stand til på få minutter at få et billede af de forskellige stoffer i mosten eller vinen – ethanol, sukker, organiske syrer, tanniner osv. Det danske firma Foss Analytical i Hillerød er langt fremme med denne teknik.
* Satellit- og computerstyrede marker sætter vinbonden i stand til at høste hver enkelt lille parcel på det optimale tidspunkt.
* Indførelsen af skruelåg, som dog nok er vanskelig for mange små europæiske producenter. Det går bedre for vinfabrikker, der producerer millioner af flasker. 90% af al newzealandsk vin er i dag med skruelåg.
................
51-01/06
................
De største vin- og spiritusfirmaer
Berlingske Nyheds Magasin har udsendt årets meget flotte og interessante Guldnummer med en oversigt over Danmarks 1000 største virksomheder.
I gruppen "Drikkevarer" finder vi ni virksomheder, hvoraf de fire sælger vin og spiritus. Nogle af deres tal ses i oversigten til højre.
* Omsætningen er eksklusive skatter og afgifter og inklusive andre driftsindtægter.
* Det primære resultat er beregnet som resultatet efter afskrivninger, men før finansielle poster, skat og ekstraordinære poster.
* Nettoresultatet er opgjort efter minoritets-aktionærers andel.
* Overskudsgraden beregnes som primært resultat i procent af omsætningen. Af alle de ni firmaer i gruppen har Flemming Karberg haft den største overskudsgrad på 12%.
    ...
    * V&S Danmark med 785 medarbejdere er størst med en omsætning på 1,6 milliarder kr., et primært resultat på 100 mio kr. og et nettoresultat på 70 millioner kr.
    * Flemming Karberg (Hans Just) med 96 medarbejdere er næststørst med en omsætning på 429 mio kr., et primært resultat på 53 mio kr. og et nettoresultat på 46 mio kr.
    * Taster Wine har med 117 medarbejdere en omsætning på 407 mio kr., et primært resultat på 34 mio kr. og et nettoresultat på 27 mio kr.
    * Bacardi-Martini Danmark har med 61 medarbejdere en omsætning på 338 mio kr., et primært resultat på 10 mio kr. og et nettoresultat på 6 mio kr.
    ...
................
Øget norsk grænsehandel
Den norske Vin- og Brennevinleverandørenes Forening melder om en ny rekord: Nordmændene handler alkohol i Sverige som aldrig før.
Siden Svinesundbroen blev åbnet i juni, er grænsehandelen øget med 12%, og med den stærke norske krone frygter man, at den i år vil slå alle rekorder.
I tredje kvartal voksede nordmændenes køb af vin i Sverige med 14,2%, mens købet af spiritus øgedes med 10,2%, sammenlignet med samme periode sidste år.
I tredje kvartal købte nordmændene over 300.000 liter spiritus og næsten 2 millioner liter vin i Sverige.
Det er først og fremmest grænsehandelen med vin, der vokser. I 2001 købte nordmændene 3,8 millioner liter vin i Sverige. I år bliver det til 6,5 millioner liter.
Ligesom i Danmark/Tyskland er vin og spiritus en vigtig lokkevare i grænsehandelen, hvor man også køber kød, chokolade og andre produkter, når man nu alligevel skal en tur til udlandet.

Kæmpesalg på vinauktion
I uge 43 skrev vi om det amerikanske auktionshus Zachys’ salg af den største vinkælder nogensinde i husets historie. Nu er auktionen afsluttet, og salget blev på i alt 9,76 millioner dollars (60 mio dkr.). Totalt set var det tredjehøjeste salg på en vinauktion i nyere tid.
En magnum (1½ liter) Château Lafleur 1947 gik for cirka 330.000 kr. (220% over vurderingen), og en magnum Château Pétrus 1921 gik for 185.000 kr. (218% over), mens tre flasker Château Latour 1945 gik for 125.000 kr. (248% over).
Bourgognerne opnåede også ivrige bud. En Jéroboam (3 liter) La Tâche 1962 gik for 280.000 kr. (186% over) og en magnum Romanée-Conti 1966 for 145.000 kr.
Ifølge Wine Spectator var der flere bydere med meget dybe lommer, og de bød hidsigt hinanden op. En af dem holdt bare sit nummerskilt oppe, indtil konkurrencen visnede.
................
34-33/06
.............
........
Bernard Magrez.
    Magrez i gang igen
    Nu er Bordeaux-millionæren Bernard Magrez i gang igen. Han er en af de helt store vinkøbmænd (négocianter), og i sin portefølje har han 32 vingårde med over 90 forskellige vine, heriblandt den fornemme Château Pape-Clément, Cru Classé i Graves.
    Nogle af vinene producerer han i samarbejde med sin legekammerat, skuespilleren Gérard Depardieu, og fornylig begyndte han at fremstille håndlavede luksus-vine på små marker rundt omkring på kloden og sælge dem under et enkelt mærke, "Signature". Som ønologisk konsulent bruger han den navnkundige Michel Rolland.

    Forretninger i Bordeaux og Paris
    Nu er Magrez som sagt i gang igen, og lidt inde i det nye år bliver det med forretninger i Bordeaux og Paris. Forretningerne skal sælge hans vine, ligesom de vil afholde masterclasses og smagninger to gange om ugen.
    Forretningen i Bordeaux vil tillige formidle besøg og ophold på Magrezs vingårde i omegnen, blandt andet på Château Pape Clément, Château Fombrauge i Saint-Émilion og Château La Tour Carnet i Médoc.
    I Bordeaux vil forretningen blive nabo til Château Pape-Clément, og i Paris vil den komme til at ligge i Opera-kvarteret.
    Ifølge Decanter har Magrez planer om at lave lignende forretninger i London og New York.
.............
Château Camensac solgt
Ifølge Wine Spectator er femte cru-slottet Château Camensac blevet solgt til to medlemmer af familien Merlaut, der i forvejen ejer flere Médoc-slotte, blandt andet Château Gruaud-Larose og Château Chasse-Spleen.
Købssummen er ikke oplyst, men kilder i Bordeaux skyder på cirka 100 mio dkr.
................
>30/06
..............
Kinesernes omgang med vinen
Kina vågner op til vinen, som Japan gjorde det for 25 år siden. Dengang var vi til et selskab hos en japansk bekendt i Tokyo, og til middagen blev serveret en bourgogne – én flaske til ti herrer. Damerne fik sodavand – undtagen den deltagende danske hustru, der insisterede på at få del i den ensomme flaske.
Siden har japanerne lært at omgås vinen, og det vil kineserne også komme til, men i dag er der ting i Kina, som vi vesterlændinge unægtelig finder lidt usædvanlige.

Sodavand i vinen
Når der holdes kinesiske vinsmagninger, er de sædvanlige ritualer ikke nok. Smagningen skal helst ledsages af optræden, jazzmusik, et modeshow eller anden underholdning.
Det er heller ikke usædvanligt, at kineserne kommer sodavand og isterninger i vinen. Ifølge Asia Times skyldes det, at skruppelløse vinhandlere importerer billig rødvin, som de sælger til eksorbitante priser, og som kun kan drikkes, hvis man skyller den ned med sodavand.
Der importeres gode vinglas til Kina, men endnu er der ikke rigtigt kommet gang i salget. Så gad vide, om ikke en hel del af den importerede vin bliver nydt af kopper og krus.
Nå, men de skal nok lære det. Og om ti år vil Kina ifølge en nylig rapport være verdens næststørste marked for luksusprodukter – næst efter Japan. Kina vil have 29% af det globale salg inden for denne kategori. Og en hel del af det vil være vin. I dag er den kinesisk fremstillede vin beskyttet af skyhøje importafgifter, så udenlandsk vin er virkelig luksus.
................
>33
................
Rekordhøst i Californien
Ifølge San Francisco Chronicle får Californien en rekordstor vinhøst på 3,15 millioner tons druer – 14% større end sidste år og den næststørste høst nogensinde. Den overgås kun af høsten i 2000, hvor man høstede 3,32 millioner tons.
Overalt i staten leder man efter ekstra tanke, der kan rumme vinen, og nogle steder lader man simpelt hen druer hænge, fordi man ikke har plads til vinen.

Flere druer på færre stokke
Når den californiske vinhøst bliver så stor, er det ikke, fordi man har plantet flere vinstokke. Tværtimod. Den enkelte vinstok har bare givet flere druer.
I 2000 havde Californien sit største tilplantede areal nogensinde – med det resultat, at man lavede for meget vin, og priserne faldt. Siden har mange vinbønder, især i Central Valley, fjernet vinstokke for at dyrke andre afgrøder.
Alene i San Joaquin Valley er der siden 1998 fjernet vinstokke på over 40.000 hektar marker.

Topdruer i billige vine
Det er for tidligt at afgøre, hvordan kvaliteten af årets californiske vin vil blive. Vinmagerne er entusiastiske, skriver San Francisco Chronicle – men det er vinmagere i alle lande jo som regel, når druerne til den nye årgang er i hus.
Men holder det, vil den gigantiske høst få indflydelse på hele den 15 milliarder dollars store vinindustri. Især vil forbrugerne kunne glæde sig over, at druer, der er gode nok til 50 dollars-vine, vil finde vej til 10 dollars-vine.
Den sidste berømte årgang i californisk vin var 1997, og på auktionerne går flasker fra dette år til betydeligt højere priser end flasker fra årene før og efter. Måske bliver 2005 lige så berømt.
................
41-43
...............

..............
De tre musketerer fra Toscana: Forrest baron Francesco Ricasoli fra Castello di Brolio. Derefter Giacomo di Neri fra vingården Casanova di Neri i Montalcino. Og bagerst Simone Tremiti fra Poliziano i Montepulciano.
    Fornem smagning af toscanske topvine
    Tre toscanske topproducenter har fundet sammen – en fra Chianti Classico, en fra Montalcino og en fra Montepulciano – og i torsdags præsenterede de deres vine ved en fantastisk smagning i København. Det er vine, der simpelt hen støvsuger de berømte glas-point i vinguiden Gambero Rosso (den røde reje).
    I 2005-udgaven af rejen har de tre vinproducenter vine med de maksimale tre glas, og de er alle udnævnt til "stjernevingårde", fordi de hver især har mere end ti glas.
    Francesco Ricasoli repræsenterede Chianti Classico. Han er den 32. baron i en familie, der har lavet vin i Chianti siden 1141, og han ejer distriktets største vingård på 250 hektar, inklusive det kæmpemæssige Castello di Brolio. Det var hans tipoldefar, Bettino Ricasoli, jernbaronen, der i 1880’erne var ophav til loven om, hvordan chianti-vin skal laves.
    Giacomo di Neri repræsenterede distriktet Brunello di Montalcino og familiens vingård, Casanova di Neri. Siden 1971 har hans far, Giovanni, og sønnen Giacomo skabt store vine, hvoraf flere har fået alle tre glas i Gambero Rosso.
    Simone Tremiti repræsenterede distriktet Nobile di Montepulciano og vingården Poliziano med dens fantastisk dejlige vine, blandt andet den kostbare "Asinone" (dvs. æselbagdel, idet marken har form af en sådan).

    Lækre, vidunderlige, bløde ...
    Under smagningen noterede vi omhyggeligt vore indtryk af de enkelte vine, men nu, hvor vi bagefter læser notaterne igennem, slår det os, at vi stort set har skrevet det samme om alle vinene: Fantastisk lækker, vidunderlig duft, blød og afrundet, en supervin af en supertoscaner, fem stjerner ... osv. Det er jo lidt trivielt. Og da de dyreste af vinene koster op til 1100 kr. og kun hjemtages i et begrænset antal eksemplarer, vil vi derfor nøjes med at gøre to ting:
    Herunder bringer vi en liste over de smagte vine, blot med priserne. Og længere nede under ugens smagninger bringer vi så mere fyldige kommentarer til fem af vinene til under 200 kr.– altså vine, som er til at komme i nærheden af med en almindelig pengepung, og som derfor vil være af interesse for de fleste af vore læsere.
    Sidste: Priserne i listen herunder er de priser, vi fik opgivet under smagningen. Nogle af de nævnte importører sælger vinene til markant lavere priser.
...............
Vinene fra
Barone Ricasoli
Torricella, Chardonnay di Toscana IGT 2004. Hvidvin til 199 kr. Se nedenfor.
Brolio, Chianti Classico 2003. Rødvin til 139 kr. Se nedenfor.
Casalferro, Toscana IGT 2001. Rødvin til 299 kr.
Castello di Brolio, Chianti Classico 2001. Rødvin til 335 kr.
Granello, Toscana IGT 2004. Sød passito-vin til 198 kr. for 50 cl. Se nedenfor.
Import: Copenhagen Wine Trade, JE Vin Engros og Italiensk Vinimport.
.....Vinene fra
Casanova di Neri
Brunello di Montalcino 2000. Rødvin til 299 kr.
Tenuta Nuova, Brunello di Montalcino 2000. Rødvin til 425 kr.
Cerretalto, Brunello di Montalcino 2000. Rødvin til 1100 kr.
PietradOnice, Sant’Antimo Rosso 2003. Rødvin til 649 kr.
Import: Copenhagen Wine Trade, JE Vin Engros, Fionia Vin og BB Vinimport.
.....Vinene fra
Poliziano
Rosso di Montepulciano 2004. Rødvin til 125 kr. Se nedenfor.
Nobile di Montepulciano 2003. Rødvin til 199 kr. Se nedenfor.
Asino, Nobile di Montepulciano 2001. Rødvin til 329 kr.
Le Stanze, Toscana IGT 2003. Rødvin til 349 kr.
Import: Copenhagen Wine Trade, Fionia Vin og Skovgaard Vine.
...............
>43/06
...............
    200 italienske for 200 danske
    Fredag og lørdag afholdt BB Vinimport og Toscavini deres store præsentation af "200 italienske for 200 danske" (dvs. 200 vine for en entréafgift på 200 kr.), og det var et tilløbsstykke. Alle 250 billetter til aftensmagningerne fredag og lørdag var udsolgt, mens der var solgt lidt færre billetter til lørdagens første session. De kommenterede smagninger ved Michael Christensen, Per Bach Andersen og Finn Årosin Madsen blev ligeledes flot modtaget.
    I festivalen deltog 37 italienske producenter, der selv præsenterede deres vine, heriblandt fra Les Cretes i Valle d’Aosta, Tabarrini fra Montefalco, Salvioni, La Fornace, Le Fonti, Casanuova delle Cerbaie, Santa Maria og Il Molino di Grace fra Panzano, La Montina fra Lombardiet, Pravis fra Trentino, Marchetti fra Marche samt Ca la Bionda og Domini Veneti fra Veneto.
................
Amerikanernes vinøse vaner
Verdens største vinfirma, amerikanske Constellation Wine, har ifølge Just Drinks fået foretaget en undersøgelse af de amerikanske forbrugeres købe- og drikkevaner, når det gælder vin.
Ifølge undersøgelsen, som skal være en af de største forbrugerundersøgelser nogensinde, og som firmaet har tænkt sig at bruge i markedsføringen, kan forbrugerne inddeles i de seks forskellige kategorier, der ses til højre herfor.
    ...
    6 slags købere af vin
    * De entusiastiske, der lidenskabeligt går op i alt, hvad der har med vin at gøre. De undersøger sagerne til bunds, før de køber ind for at dele deres opdagelser med venner og familie.
    * De smarte søger store vine. De nyder at shoppe og mener, at gode vine ikke nødvendigvis behøver at koste en masse penge.
    * De traditionelle, der holder sig til det kendte og sikre og altid vælger vine fra anerkendte vinhuse med rødder langt tilbage i tiden.
    * De tilfredse, der går efter vine til fornuftige priser - vine, som de med sindsro kan servere for familie og venner.
    * De image-søgende, der på den ene side føler sig sofistiske og eventyrlystne og på den anden side trendy. De kan gå såvel efter elegante som efter sjove etiketter.
    * De overvældede, der føler, at det med at købe vin er en temmelig uoverskuelig opgave. For dem er det af allerstørste betydning, at et kyndigt personale i vinbutikken kan give dem en anbefaling med på vejen. Gruppen omfatter hele 23% af forbrugerne, hvilket gør denne kategori til den største.
    ...
................
33-52
................
    En helt usædvanlig bog
    En håndfuld svenskere ved navn Carlsson, Emzén, Nydrén, Klevhag og Nilsson har slået sig sammen om at lave en helt usædvanlig bog, ”Hvid spiritus”, der nu er blevet oversat til dansk (Aschehoug, 144 sider, indbunden, 129 kr.).
    Bogen handler om vodka, gin, rom, grappa, tequila, anis, likører og frugtbrændevine samt sake, samt hvordan man bruger disse drikke til cocktails og i madlavningen. Og bogen er usædvanlig, fordi den er holdt i en dejlig afslappet tone og er både illustreret og layoutet med stort kunstnerisk talent. En oplagt julegave.
¨................
.............
Den lille guide er udkommet på flere sprog, blandt andet i Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Østrig. Så mon ikke den også en dag udkommer på dansk? Man kan læse mere om den på www.essentialwinetastingguide.com.
    De rette ord om vinen
    Vi er da af og til i bekneb for ord, når vi skal beskrive en vin. Vi genkender måske en aroma, men hjernen nægter at fortælle, hvad aromaen minder om – fx jordbær eller hyldeblomster.
    Man skal også passe meget på, hvilke ord man bruger. En dansk vinsmager havde sin hustru med til en smagning af Prins Henriks vin, og under smagningen sagde hun diskret til sin mand: ”Lugter den ikke af fisk?” Hvorefter en formiddagsavis, der ikke kan lide Prins Henrik, straks havde overskriften: "Prinsens vin lugter af fisk".
    En anden vinskribent havde antydet, at en vin duftede af babypulver – hvorefter en redaktionssekretær kreerede overskriften til en billedtekst: "Lugter af babynumse".

    Bliv vinekspert med snydeskema
    De fleste mennesker har det som os. De kan af og til have svært ved finde de rette ord, og det har givet australieren Glen Green en god idé. Han har lavet et "snydeskema", der sætter enhver i stand til at optræde som trænet vinekspert.
    Skemaet har form som en lille bog, "Essential Wine Tasting Guide". Bogen er på størrelse med et visitkort, så den nemt kan ligge i en tegnebog, og når man åbner den, kan man folde en 34 sider lang liste ud med ord om aromaer, vinfejl, druesorter osv. plus en farveguide.
................
43-46
.............

............
Yiannis Paraskevopoulos (t.v.) og Evangelos Gerovassiliou.
    Græske vine af kvalitet
    Her i landet er det i høj grad muligt at finde en italiensk restaurant af kvalitet – tænk blot på en Michelin-stjernerestaurant som Era Ora. Men er det også muligt at finde en lignende græsk restaurant? Næh, græske restauranter i Danmark forbinder man ikke ligefrem med Michelin-stjerner. (I London og New York findes de).
    Dette smitter af på importen af græsk vin til Danmark. Det er svært at finde de virkelig gode flasker, som grækerne vitterligt også producerer. På det danske marked har græsk vin kun en markedsandel på cirka 0,5%, svarende til 1 million flasker, og vinen har modvind fra et mindre godt image.
    Men der findes græsk kvalitetsvin, blandt andet fra Dionysos Wines, og nu vil Sigurd Müller i Aalborg også være med. Mogens Bay fra firmaet fortæller, at man har smagt sig igennem 120 vine, men så fandt man også, hvad man søgte.
    I torsdags havde firmaet besøg af sine to nye leverandører, Yiannis Paraskevopoulos fra Gaia Estate og Evangelos Gerovassiliou fra Domaine Gerovassiliou, og VinAvisen var med, da de to ønologer skænkede deres vine i glassene. Længere nede bringer vi vore smagekommentarer.

    Han reddede druen Malagousia
    Yiannis Paraskevopoulos og Evangelos Gerovassiliou er begge uddannede ved universitetet i Bordeaux. Yiannis grundlagde sammen med en kompagnon sin vingård Gaia i 1994, mens Evangelos har videreudviklet familiens vingård siden 1982.
    Begge bruger de originale græske druer, og de holder fast ved, at de ikke er ude på at lave kopier – heller ikke af de oversøiske bamsevine. De vil lave græsk vin, og i vid udstrækning bruger de originale græske druer som Assyrtiko, Agiorgitiko og Malagousia.
    Evangelos Gerovassiliou er faktisk den, der reddede den gamle drue Malagousia fra udslettelse, mens han i 23 år arbejdede som ønolog på Domaine Carras ved Thessaloniki.
................
15/06
.
.




.
..
...............
    Vinrejser kun for kvinder
    Det måtte naturligvis komme – vinrejser kun for kvinder. Det er i hvert fald, hvad man har fundet på i USA.
    For et halvt år siden begyndte WomenWine at tilbyde rejser til kvinder, der er interesserede i vin og rejser, og nu har bureauet fået sin egen hjemmeside på www.WomenWine.com med tilbud på hele 24 rejser.
    Af billederne fremgår det, at det er nogle nydelige damer, man kommer ud at rejse med. De ser alle ud, som om de er klippet ud af "Desperate Housewives".
................
--....
    Den danske vinbranche
    * Quality Wine har som ny medarbejder fået Martin Mikkelsen, der i næsten syv år har været konsulent (Horeca) hos Kjær & Sommerfelt. Martin Mikkelsen skal betjene kunder inden for B2B og Horeca på Sjælland.
    * Fionia Vin har optaget forhandlingen af Bourgogne-vinene fra Domaine René Lequin-Collet.
    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.........
>12
................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    David Tofterup (f. 1975) har interesseret sig for vin, siden han var otte år gammel. Mens andre børn legede med Lego, stod han i supermarkedets vinafdeling og så betaget på de fine flasker og etiketter. Og han fulgte levende med, når hans far på hjemmebane forsøgte sig med vinfremstilling på tørrede frugter.
    Efter endt vinkyperuddannelse hos Taster Wine i 1998 rejste han ud i verden for at arbejde under fremmede himmelstrøg.
    Turen gik over Spanien og Frankrig til Chile, hvor han fik job som assisterende winemaker hos Viña Tarapaca Ex Zavala. Efter nogle år tog han videre til Californien og til et arbejde som kældermester hos Foley Estates Vineyards.
    I 2001 vendte David Tofterup tilbage til Spanien, hvor han i dag er at finde som winemaker og quality controller hos firmaet VinNico Export S.L. Her har han blandt andet ansvaret for kvaliteten af de mere end 12 millioner flasker vin, som firmaet årligt eksporterer til Europa og USA.
    Sideløbende med sit arbejde har David Tofterup holdt sig ajour med alt det nye og spændende, der sker i vinbranchen, via en række kurser i vitikultur og ønologi ved vinuniversitetet Davis i Californien.
    Vinoplevelser hører også fritiden til, men derfor bliver der alligevel tid til at slappe af med hustruen Jennifer, svømme, cykle og gå ture med hunden Bianca.
    Adresse: VinNico Export S.L., Plaza de la Constitución Española 1-1, Javea-Alicante, E-03730 Spanien, tlf.: 00 34 956 791 967, fax: 00 34 966 461 471, e-mail: dtofterup@telefonica.net.
................
43-46
...............
At drikke øl med sugerør
I sidste uge spurgte en læser, om det er rigtigt, at man bliver mere beruset af at drikke vin gennem et sugerør, og svaret var nej.
– Jeg tror imidlertid godt jeg ved, hvordan den myte er opstået, skriver vor læser Søren Bonde Rasmussen til os. – Man kan nemlig opnå en betydelig rus hurtigt ved at gøre det, som i daglig gymnasie-snak hedder "at drikke øl med sugerør".
– Ikke forstået på den måde, at man drikker en øl gennem et sugerør, men man nedsænker i stedet et knæksugerør i ølflasken og knækker det øverste af røret, så det ligger ned langs kanten af flasken. Når så flasken sættes for munden, og nakken lægges tilbage, kommer der luft ind i bunden af flasken via sugerøret, og denne luft nærmest spuler øllet ud af flasken og ned i halsen.
– På denne måde kan man drikke adskillige øl i løbet af ganske få minutter og dermed opnå en ganske heftig beruselse på kort tid.
– "Teknikken" er i familie med den såkaldte "dåsebombe" eller "øl af tragt", men det er en anden historie.
Vi siger bøvs, siger vi – og tak til vor læser for de etnologiske oplysninger om skikkene i det eksotiske bajerland.
................

.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
Hvorfor kalder man garvesyre for tanniner?
Hans G. Mortensen vil godt vide, hvorfor man kalder vinens garvesyre for tanniner.
Svar: Garvesyren konserverer som bekendt rødvin, mens vinen udvikler sig i flasken. Men garvesyre bruges også til konservering af læder, så det ikke rådner, men bevarer sin smidighed og porøsitet.
I gamle dage garvede man læder med en ekstrakt af bark fra blandt andet ege- og grantræer, og ordet tannin er i familie med såvel det tyske ord for grantræ, "Tanne", som det engelske ord for at solbrune og garve, "tan".
Ordet kan i øvrigt spores til det germanske ord "danwo", der betyder grantræ – og til det frisiske ord "dan", der betyder "farvet rød med bark af grantræ". Og her har vi så forklaringen på, hvorfor vi kalder vores flag for Dannebrog, idet "brog" betyder tøjstykke. Dannebrog er altså et tøjstykke farvet rødt med bark af grantræ.
"Brog" betyder i øvrigt også bukser. Tænk blot på Regnar Lodbrog – Regnar med de lodne bukser.
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
................
35-46
................
    Ugens vinøse billede
    Familierne Tufvesson og Grona/Kasting var i Toscana i årets sommerferie og havde lejet en feriebolig på Castellare di Tonda i Montaione mellem Firenze og Siena. Her nød de ikke kun stedet med dets kuperede vinmarker, de lavede også de lokale retter, fx coniglio in umido – den liguriske kanin, der ses på Jesper Gronas billede til venstre.
    Opskriften hentede de i bogen "Det ægte italienske køkken", Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 1996, og retten er en liflig symfoni af modne tomater, persille, rosmarin, salvie, pinjekerner, laurbærblade, hvidløg, peber, muskatnød, olivenolie, smør og masser af tør hvidvin. Dertil godt italiensk brød. Og en god chianti, naturligvis.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

................
14-17
................
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 43 vine. Af disse vine var der nedenstående 31, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner. I alt 141 stjerner. En flot høst! Ingen flasker havde så meget propsmag, at vi opdagede det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af de store vine fra Toscana


Torricella, Barone Ricasoli, Chardonnay di Toscana IGT, Italien 2004
199 kr., Copenhagen Wine Trade, JE Vin Engros og Italiensk Vinimport.
En meget indtagende hvidvin, blød og lækker. Vinen er fadgæret med fint integrerede egetoner, og det er for en gangs skyld en hvidvin, der tåler lagring. Gem den gerne et par år.


Brolio, Barone Ricasoli, Chianti Classico, Italien 2003
139 kr., Copenhagen Wine Trade, JE Vin Engros og Italiensk Vinimport.
Stor rødvin med intens frugt og en mundrensende syre og garvesyre, der gør den fortræffelig til mad. Vinen kan drikkes nu, men gem den gerne endnu nogle år.


Granello, Passito, Toscana IGT, Italien 2004
198 kr. for 50 cl, Copenhagen Wine Trade, JE Vin Engros og Italiensk Vinimport.
Dette er ikke en vinsanto, men en klassisk sød passito-hvidvin, lavet på tørrede druer af sorterne Traminer, Chardonnay og Sauvignon Blanc.


Poliziano, Nobile di Montepulciano, Italien 2003
199 kr., Copenhagen Wine Trade, Fionia Vin og Skovgaard Vine. (Fionia Vin har den til 129 kr.).
Vidunderlig vin, kompleks og harmonisk. En fløjlsblød vin, som godt kan gemmes nogle år, men også i høj grad nydes nu. Polizianos Rosso di Montepulciano anmeldte vi i uge 43, hvor den fik fire stjerner.




Smagningen af græske vine


Malagousia, Domaine Gerovassilliou, Peloponnes, Grækenland 2004
99,50 kr., Sigurd Müller
Hvidvin med en meget flot duft og en dejlig, let parfumeret smag med fine citrustoner. Malagousia er druen, som Evangelos Gerovassiliou reddede fra udslettelse.


Notios Rød, Gaia Estate, Nemea, Grækenland 2004
72,50 kr., Sigurd Müller
Glimrende rødvin med et strejf af eg. De fleste danskere vil elske dens varme og fyldige smag.


Domaine Gerovassilliou, Syrah, Epanomi, Grækenland 2002
175 kr., Sigurd Müller
Denne vin smagte vi i fire årgange, og smagningen viste, at det bliver en meget flot vin med nogle år på bagen. Den kan dog også drikkes nu. Vinen har en flot og meget lækker smag af sorte bær – solbær, kirsebær – og er i det hele taget en meget harmonisk vin.


Gaia Estate, Nemea, Grækenland 2001
180 kr., Sigurd Müller
Denne rødvin smagte vi også i fire årgange, og det er en vin, der meget gerne må ligge i endnu tre-fire år. Den har en duft, der inviterende stiger op fra glasset, og en bred og dejlige smag.


Notios Hvid, Gaia Estate, Nemea, Grækenland 2004
72,50 kr., Sigurd Müller
En ret let og liflig hvidvin med fint krydret duft og uden kanter. Vinen er lavet på de to græske druer Roditis og Moschofilero, hvor den sidste kan minde lidt om Gewurztraminer.


Agiogitiko, Gaia Estate, Peloponnes, Grækenland 2003
99,50 kr., Sigurd Müller
Fadlagret rødvin, saftig og læskende og med en fin duft med mange facetter.


Domaine Gerovassilliou, Estate Rød, Epanomi, Grækenland 2002
130 kr., Sigurd Müller
Syrah, Merlot og Grenache mødes i denne fadlagrede rødvin i en mere international stil end de rent græske vine.




Hvidvine


Hydra, Vernaccia di San Gimignano, Italien 2004
85 kr., Pran Vinimport
De bedste italienske vine har den øverste DOCG-appellation. Det har blandt andet hvidvinene fra San Gimignano, middelalderbyen med de mange tårne. Vinen her er ret let og med en mild, fint parfumeret frugt og behagelig fedme. Det er en lækker vin fx til en frokost eller en ikke for kraftig fiskeret.


Château d’Anglès, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
60 kr., Ranimex
En virkelig dejlig hvidvin, frisk og liflig, uden skarpe kanter. Fortræffelig til lette retter.




Rødvine


Trumpeter, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
På etiketten står der Malbec, på bagetiketten Shiraz, men vi gætter på Malbec. Og i forhold til prisen er det en god vin på druen Malbec med blødhed og saft.


Amancaya, Gran Reserva, Malbec / Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2004
99,75 kr., Skjold Burne
Den ene af Skjold Burnes julevine er skabt i et samarbejde mellem Domaines Barons de Rothschild (Lafite) og Argentinas navnkundige vinmager, Nicolas Catena. Den flotte, lidt krævende rødvin vil med sin intense frugt og garvesyre være glimrende til den fede danske julemad.


Peter Lehmann, Weighbridge, Shiraz, South Australia 2004
69,75 kr., Skjold Burne
Dette er Skjold Burnes anden julevin, og det er en rigtig dejlig rødvin med en harmonisk og varm smag. Den har 14½% alkohol, men er ikke spor sprittet. Selv rødkålen, de sukkerbrunede kartofler og æblerne med gelé vil den kunne klare.


Mas de la Seranne, Les Griottiers, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
89 kr., Rungsted Vinhandel
Spændende, blød og lækker rødvin, der åbner sig i munden med mange facetter. I duften er der halm og hø og stald … Den vil som ingenting kunne klare en flæskesteg eller fed and.


Costa di Bussia, Riserva, Barolo, Italien 1999
349 kr., Fionia Vin
Herligt, sikke en duft. Sikke en smag. En fantastisk rødvin, der breder sig i munden med moden frugt og mange facetter. Nyd den gerne som meditations-vin.


Domaine de Verguière, Chamlong, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
59 kr., MacWine
Harmonisk og interessant rødvin med dejlig frugt – lidt efter jordbær og kirsebær – fint krydderi, tilpas syre og en lang eftersmag. Vinen er meget nem at drikke.


Domaine d’Ardhuy, 1. cru Les Chaumes, Vosne Romanée, Bourgogne, Frankrig 2003
298 kr., Ranimex
Et vidunder af en rødvin med en fantastisk kompleks duft – skovbund, hø, halm – og en blød og harmonisk smag. Lige til Sideways …


Domaine de Verguière, Vacqueyras, Frankrig 2004
79 kr., MacWine
Spændende og lidt anderledes rødvin, der samtidig er en god Rhône-vin. Den har en dejlig duft og en bred smag med mange facetter, der ligesom hele tiden skifter – hvis I forstår, hvad vi mener.


Donnelly River, Shiraz, Pemberton, Western Australia 2002
99 kr., Vesterstrøm Vine
En flot bamsevin. Der er krudt i den – saft og kraft. Og vinen er i fin balance med frugt, syre, tanniner, sødme …


Plaisir de Noël, Gabriel Meffre, Vin de Pays d’Oc, Frankrig, uden årgang
43,50 kr., Sigurd Müller
I nitten år har Aalborg-firmaet udsendt sin julevin, der – når man køber en kasse med tolv flasker – ledsages af en bog. I år handler bogen om julens traditioner, og vinen – en rødvin, naturligvis – er en rar og venlig vin, som mange vil kunne lide.


Mossio, Bricco Caramelli, Dolcetto d’Alba, Italien 2003
135 kr., Italian Wines
Bricco betyder egentlig kande, men i Piemonte kan ordet også betyde højdedrag eller bakke. Og fra bakken Caramelli uden for byen Alba kommer denne rødvin på druen Dolcetto. Det er en god, kraftig vin, blød og saftig, med fin syre og garvesyre. Den kræver mad. Men helt billig er den jo ikke …


Cantine due Palme, Primitivo, Salento IGT, Italien 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Ganske dejlig rødvin med en fed frugtsmag lidt i retning af mørke kirsebær. Der er masser af sol i den.


Domaine de la Royère, Syrah, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2003
69 kr., Glud Vin
God, men en smule anonym rødvin med en flot duft og en harmonisk og frugtagtig smag.


Ochoa, Garnacha / Tempranillo, Navarra, Spanien 2003
49,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Vellavet rødvin, der ubetinget skal ledsage mad. Den har god, blød frugt og en lang eftersmag. Brug den fx til en gryderet med en lidt kraftig sauce.


Portal del Alto, Gran Reserva, Carmenère, Maule Valley, Chile 2003
80 kr., 72 kr. ved 12 flasker, 64 kr. ved 24 flasker, Køge Vinhandel
Kraftig og solmoden rødvin, men lidt éndimensional. Den skal have modspil fra en lige så kraftig ret.


Graffan, Corbières, Frankrig 2003
40 kr., Oxholm Vin
Udmærket hakkebøffe-rødvin med fyldig frugt.


Yume, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2002
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En "varm" og blød rødvin med intens frugt, men måske lidt éndimensional. Og helt billig er den ikke ...




Sød vin


Ramos Pinto, Collector Porto Reserva, Portvin, Portugal
115 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Sød og blød portvin med fin smag af brændte figner. Virkelig lækker.
.



Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Viu Manent, Reserva, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2002 (pris ved 12 flasker)Rødvin59,95 kr. (v 12)Philipson Wine
.
ErhvervsBladet
Portal del Alto, Reserva, Alejandro Hernandez,, Chile 1999Rødvin120 kr.Køge Vinhandel
Greco, Tempranillo / Syrah, Viños de Madrid, Spanien 2003Rødvin69,75 kr.Ki-Ma Vinimport
.
Euroman
Ornellaia, Bolgheri Rosso Superiore, Italien 1999Rødvin1000 kr.Sigurd Müller
.
Frederiksborg Amts Avis
Cuvée Del YS, Domaine de la Couperie, Frankrig 2003Hvidvin60 kr.AB-Vin.com
Les Lauzerais, Lirac, Frankrig 2003Rødvin60 kr.AB-Vin.com
Rosemount Estate, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Australien (pris for 2 flasker)Rødvin90 kr. (2 fl)Føtex
Plaisir de Noël, Vin de Pays d'Oc, Frankrig (uden årgang)Rødvin43,50 kr.Sigurd Müller
.
Mad & Bolig
Rémole, Frescobaldi, Toscana IGT, Italien 2003Rødvin50 kr.Netto
Henri Boillot, Bourgogne, Frankrig 2003 (pris ved 12 flasker)Hvidvin170 kr. (v 12)Philipson Wine
.
Nordjyske Stiftstidende
Plaisir de Noël, Vin de Pays d'Oc, Frankrig (uden årgang)Rødvin43,50 kr.Sigurd Müller
.
Næstved Tidende
Chapelle Jean le Bon, Bourgogne Grand Ordinaire, Frankrig 2002Rødvin45 kr.SuperBest
.
Penge og Privatøkonomi
Fin del Mondo, Patagonien, Argentina 2004Rødvin40 kr. (v 12)Philipson Wine
.
Politiken
Aventino, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien 2004 (pris ved 6 flasker)Rødvin41,67 kr. (v 6)Kvickly
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.