Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11, 2006





Vin-aktuelt i uge 11
13. marts - 19. marts 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 10
VinAvisen uge 9
VinAvisen uge 8
...............


.................
Asfalten badet i vin
Så er der igen rav i den i gaderne i Sydfrankrig. Vinen flød i ordets bogstaveligste forstand, da mere end 100 vrede vinbønder, bevæbnede med mukkerter og koben, gik amok i havnebyen Sète.
De hårdt trængte vinbønder vil frem for alt have mere i økonomisk støtte fra regeringen. Men de er ifølge Decanter også vrede på vinkøbmændene, négocianterne, der bliver stadig rigere, mens den ene vinbonde efter den anden må dreje nøglen om.
Forleden gik det ud over en vintank fyldt med italiensk vin i et af Sètes vindepoter. Derefter kom turen til négociantfirmaet La Navale Française, hvor flere tusinde hektoliter vin endte på havnekajens asfalt.
De vrede vinbønder var dog langtfra færdige med at hærge. I løbet af dagen blev det også til en vejblokade på motorvejen mellem Montpellier og Béziers samt hærværk på adskillige politibiler. Der blev endog sat ild til en af bilerne.
Spørger man vinbønderne, er der slet ikke tale om hærværk. – Vi forsvarer os bare, lyder det.

Banklån eller bomber
Comité Régional d'Action Viticole (CRAV) – undergrunds-komiteen for vinmæssige aktioner – er igen efter en pause på barrikaderne. I løbet af den sidste måneds tid har aktivisterne smidt hjemmelavede bomber og udført andre former for hærværk i flere sydfranske byer.
Det er foreløbig gået ud over banker og forsikringsselskaber, hvor aktivisterne har efterladt sloganet "année blanche, sinon boom" (lån uden loft – ellers bang!) på væggene. Vinproducenterne vil nemlig have mulighed for at optage store lån her og nu for at klare skærene. De er desperate, da deres indtægter ifølge Decanter er gået ned med hele 43% i løbet af de sidste tre år.
CRAV har også sat ild til tomme togvogne samt udøvet hærværk langs jernbanen mellem Narbonne og Béziers, hvilket har forårsaget stor ravage i togdriften.
...............
Strømsvigt skader sydafrikansk hvidvin.
Dårligt vejr og skadedyr kan selvsagt være lidt af en katastrofe i produktionen af vin. Det samme kan strømsvigt. Det har vinproducenterne i Sydafrika fået at mærke, idet elektricitetsværket Eskom i Western Cape er brudt sammen. Det har medført langvarige strømsvigt siden december, og elektricitetsværket regner ikke med, at problemet er løst før end i juli måned.
Høsten er i fuld gang i Sydafrika, og strømsvigtene er især gået hårdt ud over hvidvinsdruerne. Mange nyhøstede druer har været lige til at kassere, efter at de i timevis har måttet stå i den bagende sol, fordi kølenalæggene ikke fungerede. Nogle vinhuse har helt og holdent måttet opgive at producere hvidvin i år. Og de steder, hvor druerne er nået så langt som til gæringstankene, er gæringen konstant blevet afbrudt på grund af varme, hvilket så afgjort vil gå ud over kvaliteten af den færdige vin.
Det kan ende med, at vinproducenterne, for at give den ringe hvidvin saft og kraft, bliver nødt til at blande den med importeret hvidvin.

Svært at få dækket tabene
Mange sydafrikanske vinproducenter har allerede lidt store økonomiske tab på grund af strømsvigtene.
Desuden har flere vinhuse set sig nødsaget til at investere i generatorer, hvilket er en kostbar affære, da en enkelt af slagsen koster cirka 1 million kr. Dertil kommer de 1000 kr. i timen, som man skal punge ud med for at have maskinen kørende.
Vinproducenterne aner ikke, hvordan de skal få de mange tabte penge ind igen. Med den vinsø, der i øjeblikket tynger verden, kommer de ikke langt med prisstigninger.
...............
Højeste hammerslag for en kasse vin
Der blev solgt for i alt 2.579.478 dollars vin (over 16 millioner dkr.), da Christie’s den 2. marts afholdt en storstilet vinauktion i New York.
Et af de 119 lots slog alle rekorder, når det gælder salget af en kasse vin på auktion. Det drejede sig ifølge Decanter om seks magnumflasker Romanée-Conti årgang 1985, der røg til en europæisk byder for hele 170.375 dollars (lidt over en million dkr.).
Hammerslaget har garanteret fået både sælger og auktionarius til at gnide sig i hænderne, da kassen med de seks flasker kun var vurderet til "sølle" 60.000 dollars (cirka 375.000 dkr.).

En million for en flaske vin
Hvis der havde været tale om Romanée-Conti i almindelige flasker, ville det svare til en flaskepris på 14.198 dollars – cirka 89.000 dkr. eller 14.800 kr. pr. glas (hvis vi er seks om flasken).
Det er dog langtfra nok til at hamle op med den nuværende rekordpris for en enkelt flaske – en Château Lafite 1787, der som tidligere nævnt blev solgt hos Christie’s i 1985. Prisen lød på 160.000 dollars, næsten præcis 1 million dkr. – og glem ikke, at det er 21 år siden! Her vil prisen pr. glas blive 170.000 kr. – men mon den flaske nogensinde bliver drukket? Den står nok bare og stritter i et eller andet skab ...
På andenpladsen ligger den flaske Château d’Yquem 1787, der for nogle uger siden blev rakt over disken i Antique Wine Company, en forretning i London, der udelukkende handler med antikke vine. Køberen, en amerikansk samler, måtte slippe 90.000 dollars (cirka 565.000 dkr.) for klenodiet – 94.000 dkr. pr. glas.

.... ..........
Jo, der er skruelåg på vinkortene
I sidste uge efterlyste vi reaktioner fra danske restaurationer: Var der virkelig ikke en eneste, som havde flasker med skruelåg på vinkortet?
Nu har vi hørt fra en længere række restauratører, og her er et uddrag af de mails, vi har modtaget:
¤ ¤ ¤ Keld Johnsen ejer Restaurant The Diplomat på den amerikanske ambassade i København, og tillige er han sommelier. Han skriver, at selvfølgelig sælger han vin med skruelåg, og det har han det helt fint med. – Der er måske ikke så meget romantik omkring skruelåget, skriver han, – men det kan udmærket præsenteres på en god måde. Og det er stadig vinen i flasken, der er det vigtigste.
¤ ¤ ¤ Thomas Henningsen arbejder i den eksklusive afdeling af Bordershoppen i Puttgarden, og her kan man mønstre ikke færre end tre forskellige hvide tyske vine med glasprop. – Så glaspropperne bliver mere og mere almindelige, skriver han.
¤ ¤ ¤ Birgit og Niels Steen Sørensen på Sønderho Kro på Fanø skriver, at det lyder spændende med glasproppen. På deres restaurant har de flere vine med skruelåg. De har haft det længe, og de taler ofte og entusiastisk med deres gæster om skruelågets fordele (og ulemper).
¤ ¤ ¤ Sonja Jensen har sammen med sin kæreste Restaurant Gadespejlet i Århus, og de har i alt fem vine med skruelåg ud af de cirka 80 vine på kortet, og flere med skruelåg er velkomne. – Jeg kan godt se, at man kan savne nostalgien i at åbne en vin med korkprop, og man mangler da også noget, når man som tjener står og skruer låget af en vinflaske. Ofte kommer man ind i en større forklaring over for gæsterne, som tror det er en billig og dårlig vin, man har solgt dem. Men de bliver selvfølgelig altid overraskede over vinen, og så er skruelåget accepteret ...
– Jeg er sikker på, at der er flere restauranter, end man lige tror, som har skruelåg på kortet, tilføjer Sonja Jensen.
¤ ¤ ¤ Henrik Yde-Andersen, der er sommelier i Tivolis toprestaurant "The Paul" (én nypudset Michelin-stjerne), sælger naturligvis vine med skruelåg. – Vi får en del bemærkninger fra fanatiske elskere af korkpropper, skriver han, – men da vi hver aften kasserer hver tyvende flaske på grund af propsyge, så overhører vi kommentarerne. Vi kan sende mennesker til Månen, men kan ikke finde ud af at kassere en dårlig lukkeanordning til en flydende landbrugsvare.
¤ ¤ ¤ Også vore læsere skriver til os. Fx har Flemming Lektonen været på Rold Storkro, hvor han blandt andet fik en sydafrikansk rødvin med skruelåg – en udmærket vin i prisklassen 260 kr. – Men, skriver han, – det er stadigt svært at vænne sig til "knækket", når låget skrues af ...
............
............
Skal det være os to og en flaske Bordeaux-vin? Bordeaux’s vinkomité, CIVB, har i en ny reklamekampagne tænkt sig at satse på datingsites på Internettet.
    Bordeaux satser på Internettets singler
    Det er ikke nemt at være vinproducent i Bordeaux – salget er konstant for nedadgående. Det vil regionens vinkomité, CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux), vældig gerne rette op på via sit årlige marketingbudget på 21 millioner euro (lidt over 150 millioner dkr.), der skal bruges til at markedsføre Bordeauxs 600 millioner årlige flasker.
    CIVB har senest forsøgt sig med en kampagne, der satsede på den nye generation af vindrikkere – en kampagne til 15 millioner euro (cirka 110 millioner dkr.), der løb over tre år, men som desværre ikke gav pote.
    Nu vil vinkomiteen ifølge Decanter søsætte en ny kampagne, der skal satse på de mange singler, der findes worldwide, og den vil vel at mærke gøre det på Internettet.
    På diverse datingsites på Internettet – blandt andet på den franske www.meetic.fr – vil man derfor om føje tid kunne se reklamer for Bordeaux-vin poppe op.






................
Mindre EU-vin – og billigere
Nye tal fra EU’s statistiske kontor, Eurostat, viser, at de europæiske vinlande laver mindre vin – og til faldende priser.
I 2005 faldt EU-produktionen 10,4% i forhold til produktionen de to foregående år – og priserne faldt med 11,4%.
I Frankrig faldt produktionen med 9,7%, og i Spanien og Portugal, der var plaget af hedebølger, faldt den med over 20%.

Til kamp for vinhandlerne
Med den amerikanske højesterets afgørelse sidste år er det blevet muligt for vinproducenterne i 33 stater at sende vin direkte til forbrugerne i andre stater. Men tolv stater tillader godt nok import direkte fra vinproducenterne, men ikke fra vinhandlere og –grossister, og det er disse selvsagt knotne over. De vil have indført samme vilkår som vinproducenterne.
En ny forening, Specialty Wine Retailers Association (SWRA), der vil kæmpe for ligeberettigelse, så dagens lys i sidste uge. Foruden vinhandlere omfatter den ifølge Just Drinks også vinauktionshuse og vinklubber, og medlemsskaren kommer fra hele 30 forskellige stater.
Allerhelst ser foreningen, at statsgrænserne helt og holdent ophæves, når det gælder salget af vin, så forbrugerne får én stor markedsplads samt et slaraffenland af vinøse valgmuligheder.
..............
    5 postkort
    fra VinAvisens vinrejse til Korsika
    I oktober sidste år arrangerede VinAvisen en vinrejse til Korsika i samarbejde med De Danske Vinrejser. 33 kom med – der var simpelt hen ikke plads til flere – og vi fik en fantastisk tur i et dramatisk vejr. Vi har valgt at sende i alt fem postkort fra denne vinrejse. Her kommer de første tre, og i næste uge bringer vi de sidste to.
...............

..............
Postkortet her viser citadellet fra 1420 i den gamle hovedstad Corte. Vi kørte derop med et lille Tivoli-tog – og glædede os over ikke at skulle forcere de meget stejle gader på gåben.
    1. postkort fra Korsika: Egne vine på egne druer
    Korsika har vilde og dramatiske landskaber, der deler vinmarkerne op i små parceller – bortset fra slettelandet langs østkysten. Der er på ingen måde tale om stordrift, og korsikanerne stræber ikke efter at lave de internationale vintyper, som så mange andre laver. De laver deres egne vine på deres egne druer.
    Den mest udbredte af de gamle lokale druer er den blå Sciacarello, som især dyrkes på den granitholdige jord langs vestkysten, nord og syd for Napoléons fødeby, Ajaccio.
    En anden indfødt drue er den røde Niellucio. Den er dog ikke mere indfødt, end at den er identisk med Toscanas Sangiovese – måske blev den indført af genuenserne, som herskede over øen i 1700-tallet.
    Endelig må vi ikke glemme de søde vine, der fremstilles enten på Muscat-druen eller på druen Vermentino (også kaldet Malvoisie de Corse og identisk med Provences Rolle). Disse druer dyrkes især på Cap Corse oppe mod nord.
    Kun 30% af øens vinproduktion har Appellation Contrôlée. Der er en del bordvin samt en landvin med det inviterende navn Vin de Pays de l’Île de Beauté – Landvinen fra Skønhedens Ø.


..............
Ønologen på Clos Columbo afbrød arbejdet i vinkælderen for at fortælle os om vinhusets vine – og skænke dem i glassene. Uden om vingården bredte sig et pragtfuldt landskab.
    2. postkort fra Korsika: Vinsmagning i det fri
    Når man tager på vinrejser, er det blandt andet for at smage så mange vine som muligt, og det gjorde vi også – selv om det ikke var alle steder, vinbønderne havde lige god tid til os. Vi var jo dernede under høsten, vejret drillede, og alle havde travlt med at få druerne i hus. Vil man opleve det vinøse Korsika, er det nok bedst at gøre det om foråret.
    Men selv om de korsikanske vinbønder havde travlt, tog de imod os med meget stor venlighed. På Domaine de Torraccia ved Porto Vecchio stoppede ønologen Jean-Pierre den støjende presse, så vi kunne få ørenlyd til en grundig forklaring på, hvordan man laver vin. Og på Clos Columbo, hvor vi oplevede vinsmagningen i det fri, holdt den britiske ønolog, John, en pause i arbejdet for at fortælle om Korsikas vine.

...............

..............
Lag på lag på lag er skifferen bygget op på urhavets bund. Billedet på postkortet her er taget oppe ved borgen over den dramatiske by Nonza på vestsiden af Cap Corse.
    3. postkort fra Korsika: Et kludetæppe af terroirs
    Vindyrkning er også geologi, og på Korsika er der en yderst varieret geologi. Øen er simpelt hen et kludetæppe af forskellige terroirs. Der er områder med vulkanske formationer og andre med skifer som på billedet her. Og både oppe mod nord og nede mod syd er der kalk – kysten med de hvide kridtklinter under byen Bonifacio er lige så dramatisk som Møns Klint.
    Denne store variation i undergrunden sætter naturligvis sit præg på vinene.
............
    < Elisabeth Foradori sammen med Kim Bülow fra KB Vinimport.
.............................
Italiens Teroldego-dronning
Elisabetta Foradori er Italiens Teroldego-dronning. Og hvad er så Teroldego (med tryk på anden stavelse: -rol-)?
Det er en ret ukendt blå druesort, der dyrkes i Trentino-provinsen i de italienske alper på vejen op mod Bolzano og Brennerpasset.
Teroldego har ofte været udsat for overproduktion, hvilket Elisabetta Foradori har kæmpet imod, og igennem tyve år har hun på familiens vingård på Campo Rotaliano-sletten bevist, at man kan lave fremragende rødvine på den lokale drue – vine, der år efter år vinder de berømte tre glas i vinguiden Gambero Rosso.
I onsdags var hun på besøg i København, inviteret af Kim Bülow fra KB Vinimport, og på bordet var hendes dejlige vine, de fleste af dem i magnumflasker.

Overtog driften kun nitten år gammel
Elisabetta Foradoris far døde meget tidligt, moderen overtog driften af vingården og dens 16 hektar vinmarker, og Elisabetta hjalp til, så snart hun blev stor nok til deltage i arbejdet. Efter endt uddannelse som ønolog overtog hun selv hele driften i en alder af kun nitten år.
Hun blev en af de første, der gik til modangreb på Trentinos generelle vinproduktion, der midt i 80’erne hovedsagelig bestod af masseproduktion af druer til kooperativer, der gik efter kvantitet frem for kvalitet. Hun satte strenge kriterier op for kvaliteten og gennemførte med hård hånd de nødvendige tiltag for at nå dem. Blandt andet udvinder hun kun tre fjerdedele af mosten, så vinen får en mere afbalanceret smag.
Og så indledte hun sit store felttog for den vanskelige drue Teroldego. Blandt andet arbejder hun i dag aktivt for at få optaget lovkrav til høstudbytte i DOC-kriterierne for at hæve standarden i hele Trentino-regionen.
Længere nede i denne VinAvis er der begejstrede stjerner til de vine, vi smagte.
............

.............
En professionel venenciador – der dog ikke er japaner.
    Verdensrekord i sherry
    Hvor kan man smage flest forskellige mærker i Sherry? Ifølge den nye udgave af Guinness Record Book sker det i Tokyo – i baren "Sherry Club".
    Her er der 227 forskellige valg lige fra den tørre Fino Sherry og Manzanilla til den søde Pedro Ximénez – og på vejen mellem de to yderpunkter kan man så smage Amontillado og Oloroso, Cream og Pale. Nogle af vinene er tilmed over 30 år gamle.
    Japanerne er i det hele taget vilde med sherry, og den spanske drik står jo også glimrende til japansk mad. Der er således næsten 50 professionelle japanske venenciadorer – disse sherry-jonglører, der kan svinge deres smagekop på den lange hvalbarde op over hovedet og fylde en hel håndfuld glas med sherry.
...............
Vinsmagning kun for kvinder
Glud Vin i Randers har fået den gode idé at afholde en vinsmagning udelukkende for kvinder – en ladies night. – Lad manden passe børnene, eller smid ham over til naboen med seks kolde øl, siger Jørgen Glud med et smil på læben.
Den feminine smagning, der afholdes den 12. april, er kun et af de mange arrangementer, som for øjeblikket vælter ud af vores aktivitetskalender. Klik her og se alle de muligheder for vinøse oplevelser, der findes rundt omkring i landet.
Og klik her, hvis du vil se listen over vinklubber, som der også bliver flere og flere af. Intet andet sted på nettet finder du så fyldige lister over de to kategorier.
..........

..........
Jens Skovgaard og Nicolaj Madsen på den nye danske vinmark i Hejninge (Foto: Georg Hemmingsen).
..........
    Bliv dansk vinbonde
    Over 10.000 danskere er som bekendt medejere af Château de Haux i Bordeaux. Nu er der hele to nye tilbud om vinøse investeringer på bordet, dels i et nyt dansk vinbrug, dels i en vingård i Spanien.
    Bag det danske vinbrug, Domaine Skovgaard, der ligger i Hejninge ved Slagelse, står Jens Skovgaard og Nicolaj Madsen fra Skovgaard Vine, som sælger anparter à 1000 kr. via hjemmesiden www.domaineskovgaard.dk.
    De har bestilt de første vinstokke og går i gang med tilplantningen i maj måned, og målet er at få plantet mindst 5000 vinstokke inden tre år.
    En anpart giver hverken ansvar eller afkast, men sjove oplevelser sammen med andre vinbønder. Som medejer har man således mulighed for at deltage i arbejdet lige fra plantning af vinstokke, vedligeholdelse, beskæring, høst og selve produktionen – og til at nyde vinen med rabat.
    ..........

..........
Xavier Clua Coma foran en af sine vinmarker i Terra Alta.
    Bliv spansk vinbonde
    Det andet projekt gælder vinmarker i distriktet Terre Alta, to-tre timers kørsel sydvest for Barcelona.
    Her er det Min Vinmark ApS, der udbyder B-anparter à 5000 kr., og bag foretagendet står Michael Jansen fra Vin Kompagniet i København samt den hollandske master of wine, Frank M. Smulders. De har i fællesskab fundet frem til Xavier Clua Coma, som de beskriver som en fremragende vinproducent, hvis eneste problem er, at han hverken har vinmarker nok eller kapital til at erhverve flere. Både Xavier Clua Coma og hans kone er uddannede ønologer.
    Min Vinmark ApS har etableret et selskab i Spanien, "Viticultores del Norte", som skal stå for købet af vinmarkerne og salget af vinen, og formålet er såvel at give et afkast som at samle en række mennesker med en fælles interesse for vin.
    Anparterne udbydes fra og med på onsdag via hjemmesiden www.minvinmark.dk.
............
Passer påstanden overhovedet?
I sidste uge fortalte vi om den franske mirakeldrik Security Feel Better, der ifølge firmaet kan nedsætte blodets indhold af alkohol hurtigere end normalt.
En mand, der havde drukket en whisky efterfulgt af en hel flaske vin og en likør, fik målt 187 mg alkohol i blodet, før han drak en flaske Security Feel Better. Efter 40 minutter målte man 80 mg.
– Hvad svarer tallene til i promille? spørger vor læser Flemming Hansen. Og, ja, det burde vi have nævnt. Efter de cirka otte genstande havde manden en alkoholpromille på 1,87, og efter mirakeldrikken faldt promillen til 0,8.
Men passer denne påstand overhovedet? Vi må vist lige i gang med lommeregneren ...:

Vi regner baglæns
Ifølge bogen ”Vin og helbred – myter og facts” af lægen Erik Skovenborg ser den klassiske formel til beregning af alkoholpromillen hos mænd således ud:
............
............
Bruger vi formlen og regner "baglæns", fremgår det, at den berusede mand vejede 75 kilo. Og med samme formel kan vi beregne, at en promille på 0,8 svarer til cirka 3½ genstand.
Påstanden er altså, at manden i løbet af 40 minutter har forbrændt 8 minus 3½ genstand. Det bliver lig med 4½ genstande.
Normalt vil det for en mand på 75 kg tage mindst 60 minutter at forbrænde en enkelt genstand. Drikken Security Feel Better skulle altså have øget leverens omsætning af alkohol med 700%!
Lægelige autoriteter tror ikke på det. Ikke noget kendt stof kan speede leverens stofskifte op på den måde.
En klog mand sagde engang, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok heller ikke sandt.
...........
...........
Dorham Mann med sin Cabernet-hvidvin.
    En hvid Cabernet Sauvignon
    I 1991 spirede en lille vinplante frem i vinbonden Dorham Manns baghave i Western Australia. Han ville luge den væk, men hans kone sagde: – Det er en Cabernet Sauvignon. Det kan du se på bladene. Lad den bare stå. Så kan vi se, hvad den udvikler sig til.
    Et par år efter satte planten grønne druer. En ny mutation, en ny klon, var skabt. Grønne druer på verdens berømteste blå druesort.

    Den hvide svanes Cabernet
    I begyndelsen holdt Dorham Mann den nye drue hemmelig. Siden gav han den navnet Cabernet Cygne Blanc (den hvid svane), og nu er de første 12.000 flasker på vej fra Port Robe Estate i distriktet Mount Benson i South Australia. Port Robe har indtil 2014 fået eneret på at lave vin på druen.
    6000 af flaskerne i 2005-årgangen vil blive solgt i Storbritannien til en pris af omkring 150 kr., men de vil sikkert være revet væk, før vi overhovedet når at booke en rejse til London.
    Der er imidlertid andre rariteter. Hvad fx med en blå Albariño – den spansk-portugisiske drue, der jo ellers er grøn. Den blå klon findes, men hvornår den kommer på markedet vides ikke. Når det sker, skal vi nok fortælle det.
...........
Svenske toldere gør en stor fangst
Tolderne i den svenske by Trelleborg gjorde en stor fangst, da de for nylig stoppede en lastbil med hele 30 paller spiritus.
Det er nemlig forbudt med den slags distancesalg over grænsen, og indtil det bliver tilladt (hvis det bliver det), forbliver alle flaskerne hos det svenske toldvæsen.
Det bliver noget af et opklaringsarbejde, da politiet har tænkt sig at registrere samtlige af de cirka 300 personer, der har bestilt flaskerne.

Stakkels svenske vinbønder
Professionelle danske vinavlere har stor glæde af at sælge vin ved stalddøren. Flere af dem afsætter også deres vine til restauranter og vinhandlere.
Helt så nemt går det ikke for deres kolleger i Sverige, idet den svenske regering netop har forbudt landets efterhånden mange producenter af vin og frugtvin at sælge deres produkter direkte fra vingårdene. Sæt der var nogle, der drak dem!
Det er de svenske producenter rigtigt kede af – især da det er næsten umuligt for dem at afsætte deres vin til Systembolaget.
...............
...........
Viniditalia bliver af gæsterne kaldt for "årets italienske folkefest", og der var da også både harmonika-musik (ind imellem) og glade ansigter.
    700 smagte på 285 italienske vine
    Her i weekenden afholdt man for femte gang den store udstilling Viniditalia, og igen i år skete det i Odd Fellow Palæet i København.
    I år havde udstillerne og gæsterne fået mere plads, idet de tilstødende lokaler også blev brugt, så godt og vel 750 gæster havde mulighed for at smage på 285 vine fordelt på atten udstillere.
    Enkelte nye udstillere havde fundet vej til Viniditalia, men mange var med for femte gang. Sådan var det også med gæsterne, som med genkendende glimt i øjet hilste på udstillerne og smagte på nye årgange og vine.
    – Vi ses igen i 2007, lød det fra arrangørerne, for Viniditalia er kommet for at blive en fast folkefest den anden weekend i marts hvert år.
...............
--....
    Den danske vinbranche
    * I denne uge er der ikke nyheder fra den danske vinbranche.
    ...........--....
............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.........................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............................
..
    Jens Lindby (f. 1949) var i 1995 på ferie i Sydfrankrig. Han og hans kone boede i en lille landsby og nød den dejlige mad og den berømte sydfranske afslappethed. De nød også de gode vine, som de købte hos en af de lokale vinbønder.
    Bernard Bouyssou hed vinbonden, og han fortalte, at årsagen til den fine kvalitet formentlig var, at han forlængst havde lagt giftsprøjten på hylden. Familiens vinmarker blev udelukkende renset og plejet ved hjælp af håndkraft og med naturens egne midler. I betragtning af, at en traditionel vinmark kan blive sprøjtet 24 gange i løbet af et år, så var det noget af en bedrift.
    Mødet med Bernard Bouyssou, inspirerede Jens Lindby til at oprette importfirmaet Økovin, der siden har udviklet sig til at være Danmarks største forretning med speciale i økologiske og biodynamiske kvalitetsvine. Firmaet har op mod 100 forskellige mærker eller årgange på lager i en dejlige landbrugsejendom i Vestjylland.
    Hvert år drager Lindby sydpå til Frankrig, Spanien og Italien for at finde de bedste økovine til forretningen. Yderligere sælger han økologisk cognac, apéritifs og – som noget nyt – sherry og whisky. I sin sparsomme fritid går han på jagt og arbejder med lokalhistorie.
    Adresse: Økovin, Odderupvej 10, Aadum, 6880 Tarm, tlf.: 97 37 62 87, fax: 97 37 69 98, e-mail: info@oekovin.dk, http://www.oekovin.dk.
............
    Ugens vinøse billede
    Jan Ejler har besøgt Washington State – den nordligste af USA’s stater langs Stillehavskysten lige under grænsen til Canada. Han skriver:
    – Vores vej faldt gennem den lille, ret kedelige by Prosser på Highway 82, hvor det store winery Hogue Cellars har til huse, og her lykkedes det os at overse et skilt, så vi havnede ved selve vineriet og ikke ved smagerummet.
    – Her stod vinstokkene klods op ad den tørreste "ørken", så det et lidt af et under, hvad der skabes her. Billedet taler for sig selv, og druerne smagte i øvrigt vidunderligt.
    Fy, Jan Ejler, siger vi. Ikke smage! Nå, det har vi nu også gjort flere gange, men man kan altså godt få ondt i maven ...
    Hogeu Cellars er i øvrigt et meget avanceret winery, der går 100% ind for skruelåg. På sin hjemmeside har det ligefrem en film i gammeldags stil, der fortæller om en sælger, der forsøger at sælge vine med korkpropper og kommer noget så grueligt galt af sted.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der nedenstående 24, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner. I alt 115 stjerner. Igen en virkelig flot høst ikke mindst på grund af vinene fra Trentino. Én flaske havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Vinene fra Foradori
Flere af rødvinene fås også i halve flasker, magnum (1½ liter) og dobbeltmagnum (3 liter).


Myrto, Foradori, Sauvignon Blanc / Manzoni / Pinot Bianco, Vigneti delle Dolomiti Bianco IGT, Italien 2003
135 kr., 128,25 kr. ved 6 flasker, KB Vin
En spændende og elegant hvidvin, hvoraf hovedparten er fremstillet af Sauvignon Blanc druer. Der er noget mineralsk over duften, mens smagen er fyldig, tør og med en god forfriskende syre, som gør vinen yderst velegnet til mad – selv til lidt kraftigere retter med fx kanin.


Foradori, Teroldego Rotaliano, Italien 2003
123 kr., 116,75 kr. ved 6 flasker, KB Vin
Denne dejlige rødvin dufter af søde modne jordbær og brombær. Den har en god og koncentreret smag af mørke bær med en anelse lakrids i eftersmagen.


Foradori, Teroldego Rotaliano, Italien 2002
116 kr., 110,25 kr. ved 6 flasker, KB Vin
En rødvin, der dufter af mørke kirsebær og valnødder og har en god smag af moden frugt. En elegant vin, der er hver en krone værd.


Granato, Foradori, Teroldego Rotaliano, Italien 2002
290 kr., 275,50 kr., ved 12 flasker KB Vin
En spændende duft af friske jordbær og krydderurter møder næsen, når man dufter til denne rødvin. Smagen er koncentreret og byder på krydrede toner samt en anelse kirsebær.


Granato, Foradori, Teroldego Rotaliano, Italien 2001
290 kr., 275,50 kr. ved 12 flasker, KB Vin
Denne rødvin har en frisk og liflig duft med toner af modne bær samt et strejf af mint og anis. Smagen siger bare rødvin, når den er bedst.


Granato, Foradori, Teroldego Rotaliano, Italien 2000
290 kr., 275,50 kr. ved 12 flasker, KB Vin
Elegancen og friskheden er bevaret, selv om denne rødvin har nogle år på bagen. Den er fuld af modne bær samt en anelse lakrids og espresso i eftersmagen.


Granato, Foradori, Teroldego Rotaliano, Italien 1999
290 kr., 275,50 kr. ved 12 flasker, KB Vin
Duften af denne rødvin er krydret og herbal med toner af sveskeblomme. Smagen er fyldig, blød og afrundet, dog stadig med en fin forfriskende syre.




Hvidvine


Kahurangi, Unwooded Chardonnay, Nelson, New Zealand 2004
119,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Unwooded ... for en gangs skyld en Chardonnay, der ikke har ligget på træ. Vinen demonstrerer, hvor dejlig en drue Chardonnay er, når den får lov at folde hele sit spektrum af eksotiske frugter ud i duft og smag – ananas, papaja, citrus. Vinen er en virkelig nydelse, og så har den naturligvis skruelåg.


Haart to Heart, Riesling, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2003
70 kr., Rieslingvin.dk
Manden bag denne hvidvin hedder Reinhold Haart – deraf ordspillet i vinens navn. Og vinen – ja, det er en rigtig charmer, hvis man er til de sødlige tyske vine. Den er nærmest halvsød og derfor ikke så velegnet til mad. Snarere som terrassevin, godt afkølet. Den er skam af god kvalitet, men ikke rigtigt os …


Altosur, Sauvignon Blanc, Tupungato, Mendoza, Argentina 2005
49,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Reel og ligefrem hvidvin med en ren og forfriskende smag.


Albert Hertz, Riesling, Alsace, Frankrig 2003
75 kr., 70 kr. ved 6 flasker, Con a'more
Frisk og okay hvidvin, men ret enkel.


Twin Oaks, Robert Mondavi, Chardonnay, Californien 2004
79,75 kr., indtil 26. marts 2 flasker for 120 kr., Skjold Burne
Helt i balance er denne hvidvin ikke, men da absolut drikkelig.


Indomito, Falanghina del Beneventano IGT, Italien 2004
49,95 kr., 47,50 kr. ved 6 flasker, Due's Vinhus
Pæn og enkel hvidvin med en blomstrende og dejlig duft og en mild og ret kort smag.




Rødvine


Cline Cellars, Zinfandel, Californien 2003
95 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Denne rødvin er virkelig flot til mad. Den har god bærsmag i fin balance med syre og garvesyre. Den er meget anvendelig til mange retter. Vinen må gerne ligge i et par år, men kan også drikkes nu.


Waterstone, Merlot, Napa Valley, Californien 2002
149,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Denne rødvin er simpelt hen lækker. Den har en flot duft og en bred, blød og kompleks smag. Den har en lillebitte spritkant (14½%), der dog vil skjules af en kraftig kødret.


Gobelsburger, Zweigelt, Langenlois, Østrig 2004
79,50 kr., 66,50 kr. ved 3 flasker, Emmerys
En charmerende rødvin med god frugt, let krydderi og en lille sødme, som mange vil kunne lide. Vinen er let og indtagende og nem at drikke. Den femte stjerne gælder den lave pris.


Rooiberg Winery, Reserve, Shiraz, Robertson, Sydafrika 2003
99,75 kr., H.J. Hansen
En blød og muskuløs rødvin med flot duft. I smagen er der mørke bær, vanille, peber og sødme. Lad den følges med en stor bøf.


Zonchera, Ceretto, Barolo, Italien 2001
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en veludviklet og spændende duft og en moden, kompleks og lækker smag. En stor vin, velegnet til mange kødretter.


Bradgate, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2003
59,75 kr., Vinmonopolet
Dejlig rødvin med en bred og kompleks smag. Den er kraftig med intens krydret frugt og toner af læder og tobak. Skænk den til en stor oksebøf. Prisen er yderst rimelig.


Château Beard La Chapelle, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 2002
119,95 kr. i denne uge (uge 11) 59,95 kr., SuperBest
Til tilbudsprisen 60 kr. er denne Bordeaux-rødvin et godt køb. Vinen er ret meget præget af træ og skal ubetinget drikkes til mad.


Paul Garaudet, Monthelie, Frankrig 2002
159 kr., Fionia Vin
En ganske god rød bourgogne med fin duft, en saftig frugt og en lang eftersmag. God til lettere kødretter. Men helt billig er den jo ikke …


Tower, Shiraz, Hunter Valley, Australien 2002
199,50 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Koncentreret og meget flot rødvin, der fylder munden med intens frugt og krydderi – timian ... Den må meget gerne ligge nogle år endnu. Men – prisen, 200 kr., gør altså ondt …


Château d’Etroyes, Clos des Corvées, Mercurey, Frankrig 2003
109 kr., MacWine
En lille, enkel, rød bourgogne, der gerne måtte have kostet 60 kr.


Château Perruchot, Clos du Roy 1er Cru, Beaune, Frankrig 2002
189 kr., Fionia Vin
Rødvin med en bred og frugtagtig smag. Der er ikke så meget duft i den, men vinen er ellers okay – om end ikke helt billig.





Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.