Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2006





Vin-aktuelt i uge 17
24. april - 30. april, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 16
VinAvisen uge 15
VinAvisen uge 14
...............
.........
Haste-destillering i Bordeaux
Ifølge den franske avis Le Nouvel Observateur har vinbønderne i de to appellationer Bordeaux og Bordeaux Supérieur besluttet at haste-destillere 320.000 hektoliter vin, svarende til 10% af årets høst og til i alt 42,7 millioner flasker AOC-vin. Det sker for at lette det tryk, der ligger på markedet på grund af overproduktionen.
Finansieringen af dette usædvanlige skridt vil blandt andet ske gennem et lån på 15 millioner euro, der vil blive tilbagebetalt over fem år via en skat af størrelsesordenen 1,10 euro på hver hektoliter solgt Bordeaux-vin.
Vinbønderne har samtidig vedtaget at ophæve den blokade, de indførte i december, og som skulle hindre salg af bulkvin til priser under 1000 euro pr. tonneau (900 liter). Kursen ligger i dag på 700 euro pr. tonneau.

Låner penge til destruktion
Til Le Nouvel Observateur siger Alain Vironneau, der er formand for vinavlerforeningen i Bordeaux og Bordeaux Supérieur, at det er usædvanligt i Frankrig og selv i hele verden at se vinbønder, der låner en kæmpesum for at destruere en del af deres produktion. Men Bordeauxs største appellation bør vise et godt eksempel.
Syndikatet for Bordeaux og Bordeaux Supérieur repræsenterer 6700 vingårde med 65.000 hektar marker, svarende til 55% af det dyrkede areal i Bordeaux.
...............
    < De fire gæster ved smagningen i onsdags: Længst til venstre Pablo Álvarez, der er medejer og direktør for Vega Sicilia i Spanien og Oremus i Ungarn. Derefter de to vinmagere, Xavier Ausàs López de Castro fra Vega Sicilia og ungarske András Bacsó fra Oremus, og længst til højre Purificación Mancebo Lobete, der er eksportdirektør.
..........
Smagning af en gudedrik
Spaniens berømteste vin er Vega Sicilia. En gudedrik på højde med de største bordeaux’er og en vin, som vingården ikke sælger, men allernådigst tildeler.
Til Danmark kommer der kun 4-500 flasker, som sælges til de heldige for 1400 kr. stykket.
I onsdags fik vi chancen for at smage de seneste årgange ved en helt usædvanlig smagning, arrangeret af bodegaen og dens danske importør, Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg.

En galakse af stjerner
Med ved bordet med de mange glas var Pedro Álvarez, der som direktør styrer bodegaen på familiens vegne. Familien Álvarez er en af de store i spansk industri. Den ejer Grupo Eulen, et rengørings- og servicefirma, der nærmest svarer til det danske ISS, og som har 50.000 medarbejdere i Spanien og Sydamerika.
Ved bordet var også Vega Sicilias vinmager, Xavier Ausàs López de Castro, samt ønologen András Bacsó, som står for Tokaj-huset Oremus – det købte Álvarez-familien i 1993.
Og så var der os, der fornøjede os med Vega Sicilia Único og dens lillebror Valbuena i flere årgange samt med de andre vine, som familien også fremstiller: "Pintia" fra Toro-distriktet og "Alion" fra Ribera del Duero – det samme distrikt, hvori Vega Sicilia ligger. Plus den søde "Oremus" fra det ungarske Tokaj. Længere nede i denne VinAvis er der en galakse af stjerner til alle disse vine.

Santa Cecilias flodslette ved Duero-flodens bred
Vega Sicilia har intet med Sicilien at gøre. Vinen kommer fra et sted, der i gamle dage hed Vega de Santa Cecilia – Santa Cecilias Flodslette – og denne flodslette indgår i det lille distrikt Ribera del Duero. Distriktets navn betyder "Duero-flodens bred", og floden er den samme flod, der inde i Portugal bliver til Douro, portvinens livsnerve.
Grundlæggeren af Vega Sicilia var Don Eloy Lecanda y Chaves, der i 1864 importerede 18.000 vinplanter fra Bordeaux – Cabernet, Malbec, Carmenère, Merlot og Pinot Noir. Ikke for at lave vin, men for at lave brændevin og ratafia.
Først i 1915 begyndte en ny ejer, Domingo Garramiola, at lave vin, og egentlig gjorde han det kun for at have nogle flasker at forære væk til familie og venner. Dermed var vinene Vega Sicilia Único og Valbuena skabt.

Sælges først efter mere end ti år
Som nævnt fremstilles der meget få flasker af de berømte vine. I nogle år er der kun 40.000 flasker Vega Sicilia Único at gøre godt med til hele verden, og i andre år laves denne vin slet ikke. Druerne går så udelukkende til Valbuena.
Man holder en meget høj standard og lagrer topvinen i mere end ti år, før den sendes på markedet. Aktuelt sælges Vega Sicilia Único i årgangen 1994, og 1995 er på vej.
Der går en historie om, at den engelske dronning gerne ville bruge vinen ved prins Charles’ bryllup, og at den tidligere kældermester, Don Jesús Anadón, svarede: – De kan få to kasser!
Men det er vistnok kun en legende. Pedro Álvarez ville i hvert fald ikke bekræfte den.
.........
Mouton Cadet på nedtur i USA
I 1931 skabte baron Philippe på Château Mouton Rothschild en mærkevare-vin, som på grund af sin ret lave pris og sit berømte Mouton-navn blev en verdenssucces. Navnet, han gav den, var Mouton Cadet – Mouton Lillebror.
Stadig i 2002 blev den solgt i 15 millioner flasker over hele verden, men nu er lillebroderen blevet lidt træt, og i USA har den tabt markedsandel.
I 2003 blev amerikanerne vrede på Frankrig i forbindelse med Irak-krigen, og siden er Yellow Tail og andre vinmærker fra Australien og Sydamerika trængt ind på de amerikanske middagsborde.
Ifølge fagbladet Impact solgte Rothschild i 2004 kun 2,9 millioner flasker i USA, hvor salget i 1992 lå på 6,5 millioner. Altså mere end en halvering.

Smackamucko i stedet for Mouton Cadet
Ifølge BusinessWeek vil Rothschild nu prøve at genvinde sin plads på det amerikanske marked ved at ændre Mouton Cadets smag i retning af vine fra Napa og Australien, give etiketten et nyt design og distribuere vinen i et samarbejde med verdens største vinfirma, Constellation Brands.
Rothschild håber også at ride med på entusiasmen over Bordeaux 2005 som den bedste årgang i et kvart århundrede. Rothschild taler endog om Mouton Cadet med skruelåg og som boksvin.
En amerikansk kritiker er ikke særlig overbevist. Han siger: – Jeg ville være mere entusiastisk, hvis de skrev Merlot på etiketten, droppede Mouton Cadet og døbte vinen om til Smackamucko eller noget i den retning.
..........
Så mange trin bruger vore læsere
I sidste uge handlede vores meningsmåling om den skala, mange bruger, når de bedømmer en vin, og vi spurgte, hvor mange trin der er på denne skala hos vore læsere.
Som forventet nøjes mange af vore læsere (14,4%) med den gode, gamle totrins skala: God / ikke god. Underforstået: Denne vin smager godt, den køber jeg en anden gang / Denne vin kan jeg ikke lide, den køber jeg ikke igen.
Der er endnu flere (22,8%), der slet ikke benytter nogen skala, men der er også mange, som gør (tilsammen 62,8%). Og af dem er der hele 19,3%, som bruger Parkers 100 point-skala.
I alt 2160 har klikket på en af prikkerne, og deres svar fordeler sig som vist i skemaet til højre.

Ikke en skala som på et termometer
I forbindelse med den lille rundspørge fik vi en venlig mail fra Jan Rønnow, der benævner sig som værende en ældre psychometrist.
– I statistikkens verden er skala-begrebet selvfølgelig meget undersøgt, skriver han. – Og problemet med de skalaer, der anvendes i forbindelse med vin og mad, er, at det ikke er skalaer af samme type som fx den på et termometer.
– Med termometeret går man ud fra, at temperaturen stiger det samme mellem 40 og 41 grader som mellem 36 og 37 grader. Men i vin- og madskalaer er der ikke ens afstand mellem stjernerne.
– Fx er der i Michelins madverden betydeligt større afstand fra 2 stjerner til 3, end der er fra 0 til 1. Det er mangefold sværere at stige fra 2 til 3 end fra 0 til 1.

Sagkundskaben siger en 7 point-skala
– Når man fx bruger en skala fra 1 til 5, skriver Jan Rønnow, – så er der en tilbøjelighed til, at midterpunktet bliver mere brugt end yderpunkterne. Det er ikke så oplagt at give karaktererne 1 eller 5. Det vil sige, at afstanden fra 1 til 2 er større end afstanden fra 2 til 3.
– En sådan skalatype kaldes i statistikken for en Likert-skala (udtales lajkert), og mange undersøgelser har vist, at den Likert-skala, der er mest rimelig, er en 7 point-skala. Den giver den mest jævne fordeling og den bedste spredning af scoringerne.

Er skruelåg okay til finere vine?
Knud Fischer er kommet med et meget relevant forslag til endnu en meningsmåling.
Han er ikke i tvivl om VinAvisens holdning til skruelåg contra korkpropper (nej, så ville vi også være dybt skuffede, så kraftigt som vi har lobbyet for skruelåg). – Men, skriver han, – er læserne enige? Accepterer de fx skruelåg på flasker med finere vine?
Vi lader det komme an på en test. Gør dit valg i skemaet herunder, og tryk på send-knappen. Resultatet offentliggør vi i næste uge.
Obs: Denne meningsmåling er afsluttet...........
...............
    Keltisk vin i Norditalien
    Det var ikke romerne, der satte gang i vinfremstillingen i det nordlige Italien, men kelterne. Det var ikke Cæsar, men Asterix.
    Det mener to norditalienske vinmagere, Luca Sormani og Fulvio Pescarolo, der har sporet regionens vinkultur helt tilbage til dens keltiske rødder og er begyndt at lave vin efter kelternes gamle metoder. Blandt andet har de genskabt en keltisk vingård, baseret på gamle manuskripter.
    Vinen, der er tappet på keramikvaser i keltisk stil, præsenterede de på den nyligt afholdte Vinitalia, og ifølge aviserne blev den modtaget meget positivt.
..........
    Bordeaux fejrer vinen
    Den store vinfest "Bordeaux fête le Vin" afholdes i år i dagene fra 29. juni til 2. juli på Europas største plads, l’Esplanade des Quinconces, samt på Quais de la Garonne langs floden.
    Man forventer over 300.000 gæster, og som noget særligt vil der i år være en udstilling af kunstværker ejet af en række slotsejere, blandt andre Bruno Borie, Philippe Casteja, Florence og Daniel Cathiard, Jean-Michel Cazes, May-Eliane de Lencquesaing og Philippine de Rothschild.
    Udstillingen har fået navnet "Passion de l’Art, Passion du Vin", og den vil blandt andet vise værker af Pablo Picasso, Bernard Pages, Jean-Michel Folon og Niki de Saint-Phalle.
    Til venstre ses en tegning, udført i 1991 af Jean Marais, den nu afdøde skuespiller og billedkunstner.
..........
Skruelåg i korkens land
En dårlig patriot. En forræder. Hårde ord, som ejeren af den portugisiske vingård Quinta do Cotto, Miguel Champalimaud, har måttet lægge øre til – fordi han er gået over til skruelåg.
Denne fornuftige beslutning har vakt røre i et land, der er verdens største producent af kork, men den portugisiske vinskribent João Paulo Martins støtter Quinta do Cotto. – Flere burde følge vingårdens eksempel, siger han.
I øvrigt mener Miguel Champalimaud, at gode korkpropper er blevet alt for dyre. I dag er en prop dyrere end en liter vin. – Vi er blevet propsælgere i stedet for vinsælgere, siger han.
Den portugisiske korkindustri har en årlig omsætning på cirka 1 milliard euro, og cirka 70% af produktionen omfatter korkpropper til alverdens lande.
..........
    Verdenskonkurrencen i Bruxelles
    Den lille oblat på billedet til venstre ses af og til på vinflasker. Den vidner om, at vinen har fået en medalje ved den store årlige vinsmagning i Bruxelles – en af de smagninger, der har en vis prestige, fordi den gennemføres meget professionelt.
    I denne weekend afholdes "Concours Mondial de Bruxelles" for 13. år i træk, og for en gangs skyld sker det ikke i Bruxelles, men i Lissabon.
    I alt 5439 vine og spirituosa fra 43 forskellige lande er tilmeldt, og 220 professionelle smagere er i gang med denne maraton i blindsmagning. Om nogen tid vil resultatet kunne læses på www.concoursmondial.be.
..........
Londons store vinkældre
Fornylig kom det frem, at den britiske regering bruger, hvad der svarer til over en million kr. om året på vin, og at den har en vinkælder med næsten 40.000 flasker fine vine.
Det har fået avisen The Independent til at undersøge, hvor der ellers ligger vinkældre hos institutioner og organisationer, og i en artikel peges der på kongehuset, de traditionelle London-klubber som Garrick og Carlton, de store banker, kollegierne i Oxford og Cambridge samt de gamle militære regimenter.
Også de tolv originale livery companies i City of London – dvs. de gamle laug for handel og håndværk – har deres vinkældre. Det gælder fx The Worshipful Company of Goldsmiths og The Fishmongers samt ikke mindst The Vintners, der repræsenterer vinhandelen.
..............
Postkort fra Sydafrika
VinAvisens omkringfarende medarbejder, Mariette, har været i Sydafrika, hvor hun blandt andet besøgte den hidtil største internationale udstilling af sydafrikansk vin og deltog i et seminar om vin og biodiversitet.
Hendes tre første postkort fra udstillingen og seminaret bragte vi i sidste uge. Her er de sidste tre, og i de kommende uger vender Mariette tilbage med mange flere indtryk og nogle af de mange billeder, hun optog under sin rejse rundt til landets spændende vindistrikter.
..........
    4. postkort fra Sydafrika:
    Kvindepower i vinverdenen
    Kvinderne stormer frem på den sydafrikanske vinarena. De tre glade damer præsenterer Women in Wine – det første vinproducerende firma, der ejes og drives udelukkende af kvinder.
    I mange år har kvinderne i Sydafrika høstet druer i markerne, stået ved sorteringsbåndene eller på anden vis bidraget til vinproduktionen uden at få del i den helt store økonomiske kage. Det besluttede en gruppe på tyve kvinde, der alle arbejdede i vinindustrien, sig for at gøre noget ved.
    Resultatet blev aktieselskabet Women in Wine, der selv producerer vin i samarbejde med diverse vinhuse, og hvor kvinder, der arbejder i vinhuse overalt i Sydafrika, kan købe aktier og være med på vognen.
    Foreløbig er det blevet til to vine, Eden’s Vineyards Cabernet Sauvignon / Shiraz 2004 og Eden’s Vineyards Chardonnay / Chenin Blanc 2005.
    I midten af billedet ses en af grundlæggerne, Beverly Farmer, omgivet af to bestyrelsesmedlemmer.
..........
    5. postkort fra Sydafrika:
    Biodiversitet i højsædet
    I Sydafrika findes der et unikt dyre- og planteliv med omkring 9600 forskellige plantearter. To former for særegen bevoksning er særligt fremtrædende: Fynbo, der på afrikaans betyder finbladet, og består af en lav buskvækst og mange meget smukke blomster, og Renosterveld, der kan oversættes som Næsehornsbuskvækst.
    I forbindelse med vinmessen afholdtes verdens første seminar om vin og biodiversitet, hvor der blev talt en hel del om projektet Biodiversity and Wine Initiative (BWI) – et projekt, der går ud på at få vinproducenterne til at værne om naturen og genindføre den oprindelige beplantning på arealer, hvorpå der ikke dyrkes vin.
    Cirka 49% af den oprindelige fynbo og 96% af renosterveld er allerede omdannet til marker med vin, korn og andre afgrøder, så det er på høje tid, at der gøres en indsats. Og det er da også til producenternes egen fordel, da den store variation i landskabet har en væsentlig indflydelse på vinenes forskellighed.
..........
    6. postkort fra Sydafrika:
    Bavianerne skyder med skarpt
    Vinproducenterne opfordres til at underskrive en højtidelig erklæring om at drive miljørigtigt landbrug, og hvis de lever op til kravene, bliver de belønnet med æresbevisningen "Biodiversity and Wine Initiative Champion". Mere end 500 producenter har allerede skrevet under.
    Det er dog ikke altid nemt for vinproducenterne at leve i harmoni med naturen – og med de ofte drueglade dyr. Ikke mindst bavianerne elsker de modne druer og invaderer gerne vinmarkerne for at få fat i lækkerbisknerne. Vinhusene tager alle midler i brug for at jage dem væk. En producent på vinmessen fortalte, hvordan en af hans høstarbejdere havde forsøgt at skræmme bavianerne ved at kaste sten efter dem. Det skulle han ikke have gjort – de lærenemme abekatte samlede stenene op og gav igen af samme skuffe, indtil høstarbejderen måtte flygte over stok og sten.
    Her ses et lidt mere fredeligt dyr, en sydafrikansk bjerggrævling, der er i gang med frokosten oppe på toppen af Taffelbjerget.
............
Nu også problemer med georgisk mineralvand
Russerne er virkelig efter georgierne. Ikke alene har de – som tidligere nævnt – forbudt importen af georgisk vin, fordi den angiveligt er sundhedsfarlig. Nu har de også fået øje på georgisk mineralvand.
Ifølge det georgiske nyhedsbureau Caucaz mener de russiske sundhedsmyndigheder, at talrige flasker med mineralvand fra Georgien er forfalskede med vand af ringe kvalitet.
Myndighederne erklærer dog, at de foreløbig kun undersøger sagen og endnu ikke har givet besked til toldvæsenet om at stoppe importen af det georgiske vand.
Den georgiske statsminister erklærer, at en eventuel embargo vil være rent politisk lige som russernes importforbud mod georgisk vin.
Hvis nu også mineralvandet kommer ind i billedet, synes sagen virkelig at udvikle sig til eddike, skriver Caucaz.
..........
    Nye skabe til flaskerne
    En ny type klimaskabe til opbevaring af vinflasker er dukket op på det danske marked. Det er systemet Climadiff, der siden 1997 er blevet fremstillet af Château de Saint Martin i Provence – et vinslot, der igennem fem generationer næsten uafbrudt har været under kvindelig ledelse.
    Indbygnings-skabet på billedet er til 50 flasker, og det er inddelt i to zoner. I den øverste kan temperaturen indstilles til mellem 6 og 10 grader og i den nederste til mellem 10 og 18 grader.
    Der findes både små og store skabe. Det på billedet koster 8295 kr. Nærmere oplysninger findes på www.climadiff.dk.
..........
--....
    Den danske vinbranche
    * Rhône-vinfestival 2006 er snart udsolgt. 27 udstillere har tilmeldt sig festivalen, der afholdes lørdag den 16. september 2006 kl. 11-16 hos Dansk Vincenter i Avedøre. Da der maksimalt er plads til 35 udstillere, rådes interesserede importører til snarest at kontakte www.rhonevinfestival.dk.
    * Vintappergaarden har fået agenturet på vinene fra det østrigske vinhus Laurenz V. Disse vine er skabt af Laurenz Maria Moser, der er femte generation i Weinkellerei Lenz Moser, og som her har oprettet sit eget vinhus.
    * Vinum Bonum har optaget importen af vinene fra Weingut Neiss i det tyske Pfalz.
    * Barrique Vin har optaget importen af vine fra de italienske vinhuse Spinelli i Abruzzo, Azienda Cimarelli Fonte della Luna i Marche samt Azienda Vaona Odino i Veneto.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vine fra de italienske vinhuse Santa Vittoria i Toscana og Ferraris i Piemonte.
    ...........--....
............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    Rasmus Holmgård (f. 1977) kom til verden i København, men voksede op i Himmerland. Det var her, den gastronomiske interesse blev grundlagt i fritidsjob på egnens caféer, herunder tre år som tjener på det økologiske traktørsted Halkær Kro. Efter en sproglig studentereksamen blev den forbruger- og miljøpolitiske interesse forstærket på en økologisk frugtplantage.
    I 1998 vendte han tilbage til København, hvor hans kulinariske idealer blev omdrejningspunktet for en stadigt større del af hans liv og levned. Kantinearbejde, privat catering, kogekurser, læsning af Mogens Brandts og Brillat-Savarins værker, øl-, vin-, kaffe-, chokolade-, mælke-, æble- og asparges-smagninger blev afløst af et internationalt grundforløb på Hotel- & Restaurantskolen i København.
    Efter syv måneder som kokkeelev på en sydfransk restaurant valgte han imidlertid at anlægge et lidt mere vinøst fokus på gastronomien. Han blev ansat på vincaféen Bibendum, hvor han inden længe påtog sig ansvaret for at opbygge firmaet Props Wine som en selvstændig importvirksomhed.
    Rasmus Holmgård har altid været meget optaget af sprog og kommunikation, og i 2004 startede han pr-virksomheden hipsomhap. Langsomt men sikkert er konsulent- og skribentfunktionen blevet overtaget af decideret vinjournalistik, som i dag udgør 50 ud af ugens 75 arbejdstimer. Han var med fra den spæde begyndelse af Vinmagasinet, hvor han stadig er ivrigt skrivende og en del af den faste redaktion. Siden 2005 har syv-otte provinsaviser fra Frederiksborg Amts Avis til Herning Folkeblad trykt hans vinartikler, og fra marts 2006 fik han et endnu større publikum i tale via ugebladet Fokus. Desuden har han en omfattende foredragsvirksomhed og rykker ud som smagsdommer til både stort og småt.
    Fritid er ikke så vigtigt, når man er barnløs og single (endnu) og i øvrigt lever af sin hobby. Når den ikke står på vinrejser, madeksperimenter og vinlege, spiller han guitar og nyder hovedstadens kulturliv.
    Adresse: Holsteinsgade 27, kl., 2100 København Ø, tlf.: 26 29 21 26, e-mail: post@hipsomhap.dk, www.hipsomhap.dk.
...........................................
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
.......
........
På hjemmesiden over Vins de Pays er der et aktivt kort, som fører til en liste over vinene i de enkelte regioner. Klik på kortet.
    Hvem har en liste over franske appellationer?
    Preben Nielsen mener, at VinAvisen engang har bragt en oversigt over alle Frankrigs appellationer.
    Nej, det har vi faktisk ikke. Men vi kan henvise til en udmærket oversigt, der allerede ligger på Nettet – på adressen www.terroir-france.com.
    Her er der en oversigt både over vine med Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) og Appellation d'Origine Vin De Qualité Supérieure (VDQS).
    Og for nu lige at oversætte de franske ord: Appellation – det er noget med appel, at kalde. Origine – oprindelse, afstamning, et ord i familie med originalt. Og Contrôlée – det giver sig selv. Altså: Kaldenavn på den kontrollerede geografiske oprindelse.
    Og Appellation d'Origine Vin De Qualité Supérieure kan passende oversættes ved oprindelsesbetegnelse for vin af højere kvalitet. Det er en benævnelse, der dog er ved at blive udfaset.
    På den nævnte adresse omtales også Vin de Pays (landvin) og Vin de Table (bordvin), men der er ikke nogen liste over landvinene. Her skal man til en anden adresse, hvor teksterne oven i købet er oversat til dansk: www.vins-de-pays.info.
    Lyder alt dette med appellationer og navne indviklet? Ja, ærligt talt. Så det er ikke så underligt, at mange franske vinfolk gerne ser systemet forenklet, så det bliver lettere at konkurrere med de oversøiske vinlande.
..........
............
    Ugens vinøse billede
    Dette billede kunne vi simpelt hen ikke stå for. Vi har fået det tilsendt fra René og Hanne Bloch, der har et hus i det italienske Umbrien, og under sidste års vinhøst fandt de ud af, at de havde mest styr på deres barnebarn Frederik, når de satte ham i en vinkasse, omgivet af nyplukkede Sangiovese-druer. Han tog ivrigt for sig af retterne, og bedsteforældrene har fået en fast tro på, at han vil udvikle en fin sans for italiensk vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der nedenstående 26, som fik mere end to stjerner, og 17, som fik fem stjerner. I alt 117 stjerner. Det var en fornem høst, der ikke mindst skyldes de store spanske vine.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Vinene fra Bodegas Vega Sicilia


Vega Sicilia Único, Ribera del Duero, Spanien 1994
1400 kr., Sigurd Müller Vinhandel
Único betyder enestående på spansk, og det er netop, hvad der kendetegner denne elegante rødvin, der byder på en uforglemmelig vinoplevelse. Den har en bred vifte af velintegrerede smagsnuancer. Man skal skynde sig, hvis man vil sikre sig en flaske – der er kun 48 tilbage.


Vega Sicilia Único, Ribera del Duero, Spanien 1995
1350 kr., Sigurd Müller Vinhandel
En dejlig rødvinsduft med toner af friske mørke druer møder næsen, mens smagen er en ren bærcocktail af bedste kaliber. Eftersmagen af denne elegante vin er præget af en behagelig frisk syre. Den kan drikkes nu, men også ligge i endnu en række år.


Valbuena, Vega Sicilia, Ribera del Duero, Spanien 2000
575 kr., Sigurd Müller Vinhandel
Denne dejlige rødvin havde vi fornøjelsen af at smage i seks forskellige årgange fra 1997 til 2002. Hver og én var en nydelse. År 2000 er dog den eneste årgang, der er i handelen i øjeblikket. Den dufter af bær, skovbund og friske grønne blade og har en smag af blå blomme, solbær og andre mørke bær, der bliver hængende længe efter i munden. En elegant vin med gemmepotentiale.


Pintia, Tempranillo, Toro, Spanien 2003
250 kr., Sigurd Müller Vinhandel
En elegant rødvin og den nyeste vin fra Bodegas Vega Sicilia, lavet i nabo-distriktet Toro. Det er en kompleks og fornem vin med fint integreret fadsmag og en duft og smag af bær, krydderurter og en anelse vanille.


Alion, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien 2002
270 kr., Sigurd Müller Vinhandel
En varm og lækker rødvin, der dufter af en skøn forening af bær, svesker og chokolade med et strejf af rosiner. Den er læskende, og smagen er fuld af moden frugt. Vinen afrundes af med en fin og frisk syre i eftersmagen.


Mandolas, Tokaj Oremus, Tokaj, Ungarn 2003
75 kr., Sigurd Müller Vinhandel
En behagelig og fyldig hvidvin med let krydrede undertoner.


5 stjerner
Oremus, Aszú, 6 puttonyos, Tokaj, Ungarn 1999
330 kr., Sigurd Müller Vinhandel
En lækkerbisken af en vin. Den er sød med smag af honning og lyse rosiner og med en rar forfriskende syre. Druerne har været angrebet af Botrytis Cinerea eller "den ædle råddenskab", hvilket er med til at give vinen en spændende karakter.




Hvidvine


Il Petrella, Chardonnay, Rubicone IGT, Italien 2005
78 kr., Det lille Enoteca
Elegant og meget lækker hvidvin, der fylder munden med ren frugt og fint krydderi. Meget anvendelig til fisk og skaldyr eller til en frokost.


Tenuta Sant’Antonio, Monte Ceriani, Soave, Italien 2003
110 kr., Italian Wines
Blød og lækker hvidvin med fin duft og en tæt, frugtagtig smag. Den er bare hjemme.




Rødvine


Lindemans, Bin 40, Merlot, South Eastern Australia 2005
33 kr. ved 3 flasker, kun i uge 17, Netto
Her er en virkelig god Merlot, som man drikker med største fornøjelse. Vinen er blød, fyldig og meget frugtagtig – og prisen er yderst rimelig.


Mandrone di Lohsa, Maremma Toscana IGT, Italien 2002
149 kr., Fionia Vin
Rødvin med en dyb farve, god duft og fornem smag med intens frugt og god syre. Oplagt til en stor bøf med hele det store tilbehør – eller til en kraftigt krydret gryderet.


Valdelosfrailes, Cigales, Spanien 2003
35 kr., Red & White
Til prisen en fortræffelig rødvin, der godt må plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Anakena, Reservado, Cabernet Sauvignon, Rapel Valley, Chile 2004
64,95 kr., Chris-Wine
Flot rødvin med fyldig frugt, krydderi, garvesyre, fine fadtoner … Den skal have en lidt kraftig ret – og luft den gerne med en plasketur.


Las Moras, Reserva, Cabernet Sauvignon / Shiraz, San Juan, Argentina 2004
69 kr., Glud Vin
En meget dejlig og lækker rødvin med fyldig frugt, let krydderi og en charmerende blødhed.


Margalit, Enigma, Galilee Mountains, Israel 2003
179 kr., DeLinn Wine
Denne rødvin er lavet på de tre druer Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc – altså den traditionelle Bordeaux-opskrift. Vinen dufter og smager da også som en god bordeaux med toner af valnød og tobak ... Faktisk en stor vin, der meget gerne må ligge tre-fire år endnu og udvikle sig.


Enclave des Papes, Cuvée Spéciale, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
34 kr., Fakta
Til prisen er dette en meget dejlig og vellavet rødvin, ret let og yderst venlig. Den ligger godt i munden og er meget anvendelig til mange retter. Et godt køb. Den femte stjerne får den for prisen.


Viu Manent, Reserve, Malbec, Colchagua Valley, Chile 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin har fået den store guldmedalje ved den årlige smagning i Bruxelles, og vinen er da også meget, meget flot. Dyb farve, indtagende duft og en bred smag med fine fadtoner og nuancer af brombær, valnødder ... Den skal ledsage mad. Prisen er yderst rimelig. Vores smagepanel gættede på en væsentligt højere pris.


Santa Ema, Cachapual Valley, Chile 2002
149,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Her kommer jeg – sikke en voldsom rødvin med intens fylde. En udpræget bamse, men flot, flot. Og man mærker slet ikke de 14% alkohol. Lidt af en oplevelse. Men vinen skal have en kraftig kødret. Etiketten er af stof – ret usædvanlig.


Teleki, Pinot Noir, Villány, Ungarn 2003
70 kr., Laszlo's Vin / Hungary
Denne rødvin giver et godt billede af den gode Pinot-drue. Den er saftig og med let krydderi. God til mad.


Tizzonero, La Carraia, Umbrien IGT, Italien 2003
85 kr., Carlo Merolli
Rødvin med en intens, krydret frugtsmag. Den bør plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet, så den kan blive lidt mere imødekommende.


MezzaCorona, Riserva, Teroldego, Rotaliano, Italien 2001
64 kr., Strandgården
Denne rødvin er et godt bekendtskab – en god og vellavet hverdags-vin.


Domaine Saint-François, La Comme, Santenay 1. cru, Frankrig 2002
119 kr., Fionia Vin
Rødvin med god struktur, god frugt, fin syre – nem at drikke og velegnet til ikke alt for kraftige retter. Men pris og kvalitet hænger nu ikke helt sammen.


Lindemans, Bin 50, Shiraz, South Eastern Australia 2005
45 kr., i denne uge (uge 17) 3 flasker for 99 kr., Netto
Rødvin med en overvældende frugt og en ret tilbageholdende syre. Tilbudsprisen er den rigtige i forhold til kvaliteten.


Yellow Tail, Shiraz, South Eastern Australia 2005
59,95 kr., i denne uge (uge 17): 2 flasker for 90 kr., SuperBest
En rødvin til den lidt uøvede vindrikker. Ikke så underligt, at den er blevet en stor sællert, især på det britiske marked og i USA. Den har fyldig frugt og en udpræget sød smag af toffee.


Oracle, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2004
44,95 kr., på tilbud: 3 flasker for 100 kr., Edeka
En pæn lille hverdags-rødvin til onsdagens hakkebøffer.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.