Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2006





Vin-aktuelt i uge 18
1. maj - 7. maj, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 17
VinAvisen uge 16
VinAvisen uge 15
...............
..........
..........
Nicolás Catena og Christian Philipson under Catenas besøg i København i 2004.
    Philipsons Agento-sag
    I uge 4 kunne vi fortælle, at en række vine fra Nicolás Catena i Argentina, som Philipson Wine hidtil har solgt, ville overgå til Coop, der regner med et salg på 2 millioner flasker om året.
    Disse vine kommer frem i Coop’s butikker i denne uge, så tiden er inde til at resumere sagen. For en sag var der. Christian Philipson protesterede således over dette skift i importør, et skift, som ikke skete efter aftale eller forståelse med ham.

    Vil rejse erstatningskrav
    I en pressemeddelelse udsendt fredag eftermiddag skriver Christian Philipson: – Argento Wine Compagni har valgt at misligholde deres leveringsaftale med Philipson Wine og vil imod aftale med Philipson Wine aftappe vinene som boksvine lokalt i Danmark og sende de kendte brands Argento og Malambo i supermarkeder for at prøve på at opnå et større volumen.
    – Vi beklager denne udvikling, men i dette tilfælde vandt Goliat (supermarkederne) første slag over David (Philipson Wine).
    – Philipson Wine har imidlertid rejst et erstatningskrav over for Argento Wine Company for dette aftalebrud, som naturligvis påfører Philipson Wine et stort tab.

    Promessa til Dansk Supermarked
    Det er uomtvisteligt, at Philipson Wine har gjort et stort arbejde med salget af vinene Argento, Argento Reserva og Malambo – og i det hele taget med alle vinene fra Nicolás Catena. Philipson er faktisk den i hele verden, der har solgt flest af disse vine. 25 lidt dyrere Catena-vine forbliver da også hos Philipson, ligesom han har fået forhandlingen af to nye vinmærker fra Catena: Uxmal og Retamo.
    I løbet af de næste par uger vil Philipson Wine komme med ikke mindre end elleve nye vine fra Argentina og således lagerføre i alt 80 forskellige argentinske vine, herunder en helt ny Cuvée Philipson.
    En anden vin, Promessa Primitivo fra Puglia, der ligesom Argento har været et lokomotiv hos Philipson Wine, er også overgået til en anden importør, nemlig Dansk Supermarked – dvs. Netto, Føtex og Bilka. Philipson vil sikkert også her tale om David og Goliat.
    Philipson præsenterer i øvrigt i næste uge et nyt agentur fra Puglia, nemlig vinhuset Cantine Due Palme, der i nyeste tid har leveret vine til Wine Group.

    Et fordyrende mellemled?
    I uge 7 udtalte Christian Philipson, at Nicolás Catena havde solgt mærkerne Argento, Argento Reserva og Malambo til et engelsk marketingfirma, Argento Wine Company, og at det er dette firma, der har solgt vinene til Coop. – Det er ikke et argentinsk vinhus, men tværtimod et fordyrende mellemled i England, sagde han.
    Hvor meget mellemled, der er tale om, er ikke helt klart. Der har været fremsat formodninger om, at familien Catena har interesser i det britiske firma. Men er det et fordyrende mellemled?
    Svaret giver denne sammenligning af Philipsons priser med Coop's:
    * Malambo har Philipson Wine solgt for 33,95 kr. ved 12 flasker. Firmaet har dog i de sidste måneder kørt med prisen 24,95 kr. ved 12 flasker. Yderligere kan man nu købe vinen online for 18,95 kr. pr. flaske – så længe oplag haves.
    Samme vin sælger Coop for 34,95 kr. ved én flaske og på tilbud 6 flasker for 139 kr. (23,17 kr. flasken).
    * Argento har Philipson Wine solgt for 39,95 kr. ved 12 flasker. Firmaet har dog i de sidste måneder kørt med prisen 33,95 kr. ved 12 flasker. Yderligere kan man nu købe årgangen 2003 i rød og 2005 i hvid online for 23,95 kr. pr. flaske – så længe oplag haves.
    Samme vin sælger Coop for 39,95 kr. ved én flaske og på tilbud 6 flasker for 199 kr. (33,17 kr. flasken). Yderligere sælger Coop Chardonnay og Malbec i 3 liters boks til 129 kr. (svarende til 32,25 kr. flasken) og på tilbud til 99 kr. (24,75 kr. flasken).
    * Argento Reserve har Philipson Wine solgt for 69,95 kr. ved 12 flasker. Firmaet har dog i de sidste måneder kørt med prisen 49,95 kr. ved 12 flasker i årgang 2002. Yderligere kan man nu købe Malbec 2002 online for 29,95 kr. pr. flaske – så længe oplag haves.
    Samme vin sælger Coop for 59,95 kr. ved én flaske og på tilbud 6 flasker for 249 kr. (41,50 kr. flasken).
..........
Hvordan smager så de argentinske vine?
* Malambo er, som det fremgår af ovenstående, meget billige vine. Det er vine, som man fx kan bruge til et større selskab, hvor musikken er høj, og gæsterne alligevel ikke går særligt meget op i, hvad der er i glassene. Malambo fås hvid (på druerne Chenin Blanc og Chardonnay) og rød (på Merlot og Bonarda).
* Argento er pæne hverdagsvine uden større falbelader. De fås i fire udgaver på druerne Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot. Til de anførte tilbudspriser er det bestemt vine, som det er værd at gå efter.
* Argento Reserve. Her tændes stjernerne. Både de tidligere årgange og 2004-årgangen, som Coop nu sælger, er glimrende vine. Når vinene er på tilbud – og det er alle supermarkedsvine jo med jævne mellemrum – skal man stille op i køen. Her er, hvad VinAvisens smagepanel nåede frem til:


Argento Reserva, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2004
59,95 kr., på tilbud ved 6 flasker: 41,50 kr., Coop
Dejlig hvidvin, der lader Chadonnay-druens gode egenskaber komme fint frem. En harmonisk vin med en blød og lækker smag, en vis fedme og mindelser om eksotiske frugter. Tilbudsprisen er meget attraktiv – sammenlignet med, hvad en god Chardonnay ellers kan koste.


Argento Reserva, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
59,95 kr., på tilbud ved 6 flasker: 41,50 kr., Coop
En elegant, blød og meget venlig rødvin med bløde tanniner, krydderi og fyldig, ren frugt med toner af lakrids, læder og solbær. Dertil en fint integreret fadsmag. En rigtig rar vin, velegnet til mange retter. Og til tilbudsprisen er den et fund.


Argento Reserva, Bonarda, Mendoza, Argentina 2004
59,95 kr., på tilbud ved 6 flasker: 41,50 kr., Coop
Vellavet rødvin med fylde, frugt og fad og toner af kirsebær i smagen. Til normalprisen en fortræffelig vin, som mange vil kunne lide. Og til tilbudsprisen et virkeligt fund.


Argento Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2004
59,95 kr., på tilbud ved 6 flasker: 41,50 kr., Coop
En blød og ret dejlig rødvin med en sødme, som mange vil kunne lide. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.
.........
Georgierne slår fra sig
Russerne opretholder stadig forbudet fra 27. marts mod import af georgisk og moldavisk vin, og nu vil Georgien indbringe sagen for CIS, sammenslutningen af elleve tidligere Sovjet-republikker.
Georgierne vil ikke acceptere russernes holdning, og de har allerede i slutningen af marts sendt prøver af deres vine til laboratorier i Frankrig, Italien og Schweiz.

De lever op til internationale krav
Foreløbig er der kommet svar fra Frankrig, hvor man udtaler, at de georgiske vine lever op til alle internationale krav til kvaliteten.
Hertil siger russerne, at de i løbet af en måned har fundet, at 13.400 partier vin og spiritus ikke opfyldte de sanitære krav. 73% af varerne var fra Moldavien og 21% fra Georgien.
Prøverne indeholdt forbudte pesticider som DDT, aldrin, heptaklor og hexaklorocyclohexan.

Hvorfor forbyde den anden halvdel?
Den georgiske landbrugsminister, Mikhail Svimonishvili, siger til nyhedsbureauet Itar Tass, at chefen for den russiske levnedsmiddelkontrol, Gennady Onishchenko, har udtalt, at 50% af den georgiske vin ikke lever op til normerne. – Men hvis det virkelig er sådan, hvorfor så forbyde de andre 50%? spørger han. – Vi har brug for en liste over de vinfirmaer, der er blevet checket, så vi kan tage vore forholdsregler.
Den georgiske forsvarsminister, Irakly Okruashvili, går et skridt videre. Han beskriver ifølge nyhedsbureauet Interfax det russiske vinmarked som et sted, hvor den laveste kvalitet kan sælges.
Hertil svarer den russiske udenrigsminister Grigory Karasin, at sådanne udtalelser ikke klæder ansvarlige politikere.
Ifølge nyhedsbureauet Novosti er priserne på vin i Rusland steget med 10% siden forbudet mod import af georgisk og moldavisk vin, og man regner med, at de i løbet af de næste to måneder vil stige med hele 30%.
..........
Stærke kræfter imod en smagning
Som tidligere nævnt vil man fejre 30 årsdagen for den historiske vinsmagning, som den britiske vinhandler Steven Spurrier arrangerede i Paris i 1976.
Nogle af Frankrigs bedste smagere var dengang kaldt sammen, men de vidste ikke, at der både var franske og californiske vine på bordene, og de blev ret ophidsede, da det viste sig, at to californiske vine løb af med palmerne.
Amerikanerne har aldrig glemt, at alle dommerne var franskmænd. Det har franskmændene heller ikke ...
Der er lagt op til en gentagelse af smagningen, men det er stærke kræfter i Bordeaux meget imod, skriver Decanter.
Bordeaux-folket har i disse dage travlt med at fortælle, at 2005-årgangen er århundredets årgang, og de synes ikke, at det er spor sjovt at fejre det gamle forsmædelige nederlag.

Portforbud på slottet
Steven Spurrier har planlagt at gentage smagningen den 24. maj, denne gang med to smagehold, der smager samtidig i henholdsvis England og Californien, forbundne med videolink.
Smagningen i England skulle være afholdt på Waddesdon Manor in Buckinghamshire, men dette slot ejes af Rothschild-familien, så nu er smagningen flyttet til den gamle vinhandel Berry Brothers i Saint James's Street i London (besøg den endelig, når I kommer til London).
Endvidere er det blevet besluttet, at smagningen skal være "halvblind", idet smagepanelerne får at vide, hvilken region vinene kommer fra, men ikke hvilke vine de smager.
Til orientering for læsere med kabel-tv: Nu på tirsdag aften d. 2. maj vil der være være en film om smagningen på BBC ONE Newsnight.
    ....
    1976 smagningens vine
    i rækkefølge efter point

    Hvidvine
    USA: Chateau Montelena 1973
    Frankrig: Meursault Charmes Roulot 1973
    USA: Chalone Vineyard 1974
    USA: Spring Mountain Vineyard 1973
    Frankrig: Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973
    USA: Freemark Abbey Winery 1972
    Frankrig: Batard-Montrachet Ramonet-Prudhon 1973
    Frankrig: Puligny-Montrachet Les Pucelles Domaine Leflaive 1972
    USA: Veedercrest Vineyards 1972
    USA: David Bruce Winery 1973

    Rødvine
    USA: Stag's Leap Wine Cellars 1973
    Frankrig: Château Mouton-Rothschild 1970
    Frankrig: Château Haut-Brion 1970
    Frankrig: Château Montrose 1970
    Frankrig: Château Leoville Las Cases 1971
    USA: Ridge Vineyards Monte Bello 1971
    USA: Mayacamas Vineyards 1971
    USA: Clos Du Val Winery 1972
    USA: Heitz Wine Cellars 'Martha's Vineyard' 1970
    USA: Freemark Abbey Winery 1967
    ....
..........
Så meget mistede Frankrig på boykotten
To økonomer ved Stanford University har undersøgt, hvad USA’s boykot af fransk vin i forbindelse med Irak-krigen kom til at koste den franske vineksport. Her er, hvad de er nået frem til:
I ugerne, da boykotten var på sit højeste, faldt omsætningen af fransk vin på det amerikanske marked med cirka 26%. Og i det halve år, da boykotten stadig virkede, mistede franskmændene en omsætning på 13%.
De to forskere undersøgte statistikker fra supermarkeder og større vinhandlere, og de mener, at det samlede tab beløber sig til 112 millioner dollars (775 millioner dkr.).
Resultatet af undersøgelsen modsiger den gængse formodning om, at boykotten ikke havde nogen nævneværdig virkning.
..........
    Vinkursus for studerende
    Chris-Wine kører et initiativ til at fremme interessen for vin blandt studerende og yngre civiløkonomer, merkonomer m.v.
    I samarbejde med studenterorganisationen C3 og Peder Oxes Vinkælder havde vinfirmaet i den forbindelse arrangeret en smagning torsdag aften, hvor Jacqueline Jensen gav 152 deltagere et lille kursus i vinens finesser. Lorry var på stedet og filmede til aftenens udsendelse.
    Et lignende kursus blev afholdt sidste år, og også dengang var der udsolgt med 150 deltagere.
    Philip Carl fra Chris-Wine betragter smagningen som en succes, der vil blive gentaget til næste år.
............
Rekordhøst på New Zealand
Ifølge nyhedstjenesten Stuff forventer New Zealand, at årets vinhøst, der er ved at være afsluttet, vil blive den største nogensinde – større end i rekordåret 2004, da man høstede 165.000 tons druer. Måske når man 185.000 tons. I 2005 høstede man 142.000 tons.
Igennem de seneste år er der investeret store summer på sydøen i kæmpemæssige vinerier og nye vinmarker, og selv om årets store høst vil lette presset på eksportørerne, begynder man at blive bange for overforsyning på hjemmemarkedet og dermed faldende priser.
På New Zealand er der næsten 500 vinerier med i alt 22.000 hektar vinmarker, og man regner med øget vækst både i antallet af vinhuse og marker, især i Marlborough, Central Otago og Hawkes Bay.

Den fineste vin – nogensinde
Så kom Robert Parker med sin bedømmelse af Bordeaux 2005, og i sit blad, The Wine Advocate, er han næsten træt af – slot efter slot – at skulle gentage sine superlativer. Om et af slottene skriver han: – Jeg ved, at jeg lyder som et hak i en grammofonplade, men her er endnu en ejendom, der kan have frembragt sin fineste vin – nogensinde.
Ifølge Decanter understreger Parker også, hvad mange andre har sagt, at dette er en årgang for enhver. Topvinene kan blive solgt til "stratosfæriske" priser, men "der vil være et ocean af vine med en meget høj kvalitet til fornuftige priser".
Ifølge Parker har Haut-Brion, Margaux, Latour, Pavie, Petrus, Ausone, Pavie Decesse og Pape Clement potentiale til 100 point.
........
Tre fjerdedele går ind for skruelåg
I sidste uge spurgte vi om læsernes holdninger til skruelåg contra korkpropper. Ville læserne acceptere skruelåg på flasker med finere vine?
Da ugen var omme, havde i alt 2496 læsere afgivet deres stemme, og resultatet ses i skemaet til højre. Næsten tre fjerdedele (73%) går ind for skruelåg – ikke bare til hverdags-vinen, men også til finere vine.
Nu er VinAvisens læsere jo næppe repræsentative for danske forbrugere i al almindelighed. Hvis en af de store aviser lavede en lignende rundspørge, ville der helt sikkert være færre, der accepterede skruelåget til finere vine. Er der mon en af avisernes vinskribenter, som har lyst til at prøve?
..........
Romantisk, men potentielt katastrofalt
Robert Joseph står for Swiss International Air Lines Wine Awards, og i forbindelse med årets bedømmelse af vine er han ifølge WOSA kommet med nogle bemærkninger om sydafrikansk vin og propsyge:
– I 2004 var mellem 7 og 8% af de indsendte vine propsyge. To år senere er vi oppe på 15% propsyge flasker Sauvignon Blanc. Sydafrika har verdens værste propper!
I 2004 eksporterede Sydafrika 107 millioner liter vin til Storbritannien. Sidste år faldt eksporten 5%, selv om briterne drak mere vin, og samtidig steg briternes forbrug af newzealandske vine med over 40%.
Den sydafrikanske kommentator Neil Pendock skriver: – Kan dette have noget at gøre med det faktum, at kun 15% af de newzealandske vine er lukket med korkpropper, mens korken er konge i Sydafrika?
– Flasker med korkprop forholder sig til fin vin, som luftskibet Hindenburg forholder sig til flytrafik: Romantisk, men potentielt katastrofalt.
..........
Hvad betyder årgangen for dig?
Vi prøver med en ny meningsmåling: Hvad betyder årgangen for dig, når du køber oversøisk vin?
Bogstaveligt talt alle oversøiske flasker har en årgang på etiketten – og har de det ikke, så nævner vi det altid med slet skjult fornærmethed, når vi anmelder disse vine.
Men hvor meget kigger vi egentlig på disse årgange? Spekulerer vi over, om en årgang er bedre end en anden? Eller om vinen kan være for gammel?
Gør dit valg i skemaet herunder, sæt en prik, og tryk på send-knappen.
Obs: Denne meningsmåling er afsluttet.
..............
Flere postkort fra Sydafrika
Her fortsætter vi Mariettes serie af postkort fra Sydafrika. De første bragte vi i uge 16 og uge 17. De næste tre kommer her, og i de kommende uger bringer vi endnu flere postkort.
..........
    7. Postkort fra Sydafrika:
    Vin-shopping i Cape Town
    Trængte man til en pause under den store sydafrikanske vinmesse i messecentret i Cape Town, var det nemt lige at tage en afstikker ned til havnen og promenere langs The Waterfront med det livlige folkeliv.
    Havnefronten er berømt for sin smeltedigel af historiske bygninger, cafeer, restauranter og mærkevareforretninger.
    Det er også her, man finder verdens største vinbar, Belthazar, med flere hundrede vine på vinkortet samt den gammeldags og hyggelige vinforretning Vaughan Johnson’s Wine & Cigar Shop.
    Inde i sidstnævnte butik – der har et bredt udvalg af sydafrikanske vine til enhver smag og pengepung – står denne sjove "vejviser". På skiltet i toppen står der: – Please do not ask for discount! He no longer works here.
..........
    8. Postkort fra Sydafrika:
    De smukke vindistrikter
    Da vinmessen var slut, gik turen videre ud i den virkelige vinverden – på rundtur til nogle af Sydafrikas utroligt smukke vindistrikter.
    Der er elleve i alt, og de ligger alle i Cape-regionen: Constantia, Stellenbosch, Franschhoek, Paarl, Tulbagh, Swartland, Durbanville, Robertson, Worchester, Klein Karoo og Hermanus/Walker Bay.
    Der produceres mere hvidvin end rødvin i Sydafrika, og frem for alt laves vinene på druen Chenin Blanc, der hidrører fra den franske Loire-dal. Men interessen for at fremstille rødvin vinder stadigt større terræn, og her er det Cabernet Sauvignon, der har førertrøjen på, men også Shiraz-druen er på fremmarch.
    Sydafrikas store mangfoldighed når det gælder landskaber, planteliv og klimatiske forhold, sætter sit præg på druerne og vinene. Vine fremstillet på samme druesort varierer således ikke kun distrikterne imellem, men undertiden også meget fra vinhus til vinhus i ét og samme område.
    På billedet ses tæpper af vinmarker, der breder sig op ad bjergskråningerne i vindistriktet Constantia.
..........
    9. Postkort fra Sydafrika:
    Constantia, vinens vugge
    Lad os blive lidt i Constantia, som er det distrikt, der ligger tættest på Cape Town. Det var her, det hele begyndte, da den hollandske guvernør Simon van der Stel i 1685 grundlagde vingården Constantia og plantede 100.000 vinstokke.
    Af nogle af druerne fra disse vinmarker fremstilledes den søde Vin de Constance – en vin, der nåede berømmelsens tinder i 1700- og 1800-tallene. Den franske konge Louis-Philippe havde adskillige flasker i sin vinkælder, og Napoléon forsødede tilværelsen med den under sit eksil på St. Helena.
    I 1716 blev vingården delt op i den oprindelige vingård, som ses på billedet, og som herefter blev kaldt for Groot Constantia (Store Constantia), og i Klein Constantia (Lille Constantia), som for tyve år siden genoptog produktionen af Vin de Constance.
    På den gamle modergård har man i dag indrettet et enestående museum om historien bag sydafrikansk vin. Her kan man gå rundt i de fornemme gamle stuer, hvor Simon van der Stel boede, og på restauranten i det gamle slavehus kan man nyde den fortræffelige vin, der fremstilles på Groot Constantia.
...........
Hvor stor bliver høsten?
For en vinbonde er det vigtigt at kunne forudse, hvor stor årets druehøst vil blive: Overskrider den eventuelle regler for høstudbytte, skal der måske tyndes ud. Bliver den mindre end forventet, skal der ikke bestilles så mange fade. Osv.
For at få et overblik tæller man klaserne på en række vinstokke, tæller druerne, vejer enkelte druer, ganger tallene og sammenligner med notater fra tidligere år. Men særligt sikkert er det ikke.
Nu melder det amerikanske landbrugsministeriums Research Service om en helt ny metode, udviklet af forskere ved Agricultural Research Service i staten Washington.
I al sin enkelhed går metoden ud på at måle trækspændingen i de ståltråde, som vinstokkene er bundet op til, og som bærer drueklaserne.
Man laver en opstilling over en række udvalgte vinstokke som vist på tegningen og lader følere for træk og temperatur sende data til en boks (data logger) – der derefter pr. radio sender et øjebliksbillede af frugtens udvikling til vinbondens computer.
Forskerne har konstrueret et automatisk system, der registrerer trækket i ståltrådene hvert 10. sekund og udarbejder et gennemsnit hvert kvarter.
Metoden er stadig på forsøgsstadiet, men man håber at udvikle en teknik, der muliggør et mere sikkert arbejde med beskæring, vanding, udtynding og plukning.
..........
    Ny bog om sherry og tapas
    Kokken Rasmus Kjær og vinskribenten Søren Frank har skrevet en glimrende bog, "Tapas & Sherry" (299 kr., 216 sider, Aschehoug).
    Titlen fortæller, hvad bogen handler om, og selv om sherry’en står til sidst i titlen, så indleder Søren Frank med en gennemgang af vinen – dens historie, fremstillingen, typerne, sherryhusene – helt efter det sædvanlige skema og på udmærket vis.
    Dog savner vi et kort over regionen, så læserne umiddelbart kan forstå, hvor i Spanien sherryen laves, og hvor de nævnte byer ligger. Endvidere ville det måske også hjælpe på forståelsen af solera-systemet, hvis der havde været en tegning af dette princip.
    Efter denne gennemgang kommer så en række mundvands-drivende opskrifter på tapas, der ikke kun er lækre, men også meget opfindsomme. Man bliver helt sulten ...
    Her folder også mesterfotografen Jes Buusmann sig ud, – en mangeårig madbilled-specialist, der heldigvis ikke er faldet for dagens mode med at lave uskarpe billeder.
.........
Vindyst mellem mand og maskine
I 1996 mødtes skakmesteren Kasparov med computeren Deep Blue i et berømt spil. På fredag d. 5. maj er der igen en kamp mellem mand og maskine, når et panel af vinsmagere møder apparatet WineScan fra Foss i Hillerød.
Foss er verdens førende producent af måleinstrumenter til levnedsmiddelindustrien, og maskinen er konstrueret til at analysere vin fra drue til flaske. Men den kan altså også finde ud af, om der er dyre dråber i en vin eller mindre dyre.
Foss har udskrevet en konkurrence blandt studerende ved DTU og Landbohøjskolen, hvor det gælder om at finjustere maskinen, så den kan give et bud på vinens pris – og klare sig i en dyst med trænede vinsmagere.
VinAvisen overværer en del af konkurrencen, der løber hele fredagen, og fortæller om resultatet i næste uge.
...........
    Min Vin Dagbog
    Den erfarne vinmand Peter Jac Olsen spekulerede over, om han skulle skrive en vinbog, men han indså hurtigt, at det, han havde tænkt sig at skrive, var der andre, som allerede havde skrevet. Så hvorfor ikke i stedet lave en bog, som læserne selv kunne skrive?
    Resultatet er blevet en praktisk lille lommebog, delvis inspireret af computerprogrammet "Min Vinkælder", som Peter Jac Olsen lavede for femten år siden.
    "Min Vin Dagbog" hedder bogen, og i den er der 92 skemaer, som man kan fylde ud med alle nødvendige oplysninger om smagte og/eller gemte vine.
    Bogen er lige til at tage med i lommen – hvad et computerprogram jo ikke er. Det lille format kræver dog samtidig, at man har en spids blyant og en ikke alt for stor håndskrift.
    "Min Vin Dagbog" sælges hos vinhandlere og koster 98 kr., og mere om bogen kan læses på www.minvindagbog.com.
..........
Største vinforbruger: USA
En rapport fra OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) spår, at USA inden tre år vil slå Frankrig som verdens største forbruger af vin.
Frankrigs forbrug er allerede halveret i løbet af de sidste 40 år, og hvert år falder det med 2%.
I USA steg forbruget sidste år med 3%, og også i Storbritannien drikkes der mere vin. Her steg forbruget med 5%. De to lande har dermed verdens hurtigst voksende markeder for vin.
For lige at bringe perspektiv i tallene, så har USA 298 millioner indbyggere, Storbritannien 60 mio og Frankrig 61 mio. Så det er altså ikke så underligt, at øl-landet USA overhaler som vinforbrugende nation.
..........
Verdens forbrug: 31 milliarder flasker
OIV konstaterer også, at den franske vineksport, regnet i mængde, er røget tilbage på en tredjeplads efter et fald på 11% mellem 2002 og 2005. Italien faldt 1% i perioden, men ligger stadig i top, mens den spanske eksport steg med 47% og den australske og newzealandske med 50%.
Når det gælder det samlede globale forbrug af vin, så kravler det stadig opad – mellem 2004 og 2005 med 0,1% til i alt 23,56 milliarder liter. Det svarer til lidt over 31 milliarder flasker.
En række interessante statistikker findes på OIV’s hjemmeside.
..........
--....
    Den danske vinbranche
    * Dansk VinCenter, Danmarks første kommercielle vingård, har ændret sin organisation, idet Michael Gundersen har solgt sine anparter til Torben Andreasen. Dermed er centeret nu et partnerskab mellem Torben Andreasen og Søren Beck. Michael Gundersen fortsætter som vinmager med at lave vinen Nordlund. Bitten Mølbak er udnævnt til daglig leder med ansvar for den daglige kommunikation, og Jørgen Hinsch er ansat som driftsleder med ansvaret for pasning af vinmarkerne. Alt plantesalg er overdraget til Michael Gundersen.
    * Barrique Vin har optaget importen af tyske vine fra Weingut Emrich-Schönleber i Nahe, Weingut A. Christmann i Pfalz og Weingut Reinhard & Beate Knebel i Mosel.
    * Fionia Vin har optaget forhandlingen af vinene fra Amarone-producenten Tenuta Sant Antonio, Veneto i Italien.
    ...........--....
............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..........
Vinens Hall of Fame
Dette er VinAvisens "blå bog" om vinverdens store personligheder – Mondavi, Parker, Antinori, og hvad de nu alle hedder. Vi tager dem en ad gangen, og i denne uge præsenterer vi meget aktuelt Nicolás Catena. Men vi forlader ikke af den grund Vinbranchens Blå Bog, som indtil nu rummer cirka 250 danske vinfolk. Ind imellem lader vi blot den udenlandske "Hall of Fame" afløse den danske.
.........
..
    Nicolás Catena (f. 1941) er uden tvivl Argentinas mest anerkendte vinproducent. Han er vinbondens søn, der red til skole på en hest som en anden cowboy. Han er den lidt doktorale videnskabsmand, der studerede fysik ved Chicagos universitet og underviste i økonomi på Berkeley University. Og frem for alt er han den dygtige forretningsmand, der siden 1963 byggede familiens store vingods op, så det blev Argentinas største og i 1976 nåede op på at sælge 20 millioner flasker vin – om måneden.
    Nicolás Catena siger selv, at det var et besøg i 1982 hos Robert Mondavi i Napa Valley, der fik ham til at se lyset – at det også i det argentinske Mendoza måtte være muligt at lave vine, der kunne måle sig med verdens bedste.
    Penge skulle der til: – Jeg solgte, hvad jeg selv havde bygget op, siger han. – Det gav "a lot of money". Men alt, hvad min far og bedstefar havde tilplantet siden 1902, beholdt jeg.
    De næste tyve år brugte han så på at skabe sit imperium, og i dag kan man betragte ham som "Argentinas Robert Mondavi".
    I 2002 introducerede Catena vinen Caro, som han laver i et fifty-fifty samarbejde med Domaines Barons de Rothschild (Lafite) – ganske som Mondavi skabte Opus One sammen med Château Mouton Rothschild.
    Ligesom familierne Gallo og Mondavi kommer familien Catena fra den italienske region Marche, hvor Nicolás Catenas bedstefar, Nicola Catena, blev født. Som søn af en vingårdsarbejder emigrerede han til Argentina i slutningen af 1800-tallet og slog sig ned i Mendoza sammen med andre italienske immigranter, og her tilplantede han sin første vinmark i 1902.
    Sammen med hustruen Elena har Nicolás Catena datteren Laura og sønnen Ernesto, der har hver deres vingårde. Laura, der er læge i San Francisco, arbejder tillige sammen med sin far som hans eksportdirektør.
    Adresse: Bodega Catena Zapata, J. Cobos s/n, Agrelo, Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina, tlf.: (54) (261) 4 90 02 14, fax: (54) (261) 4 90 02 17.
...........
Hvorfor ikke bruge 7 trins-skalaen?
I sidste uge bragte vi resultatet af vores meningsmåling vedrørende de forskellige point-skalaer til bedømmelse af vin. I den forbindelse skriver Torben Ellebæk Petersen til os:
Hos os har vi i mange år bedømt vin efter 13-skalaen, men da den er på vej ud til fordel for en 7 trins-skala, er det vel naturligt at gå over til den. 7 trins-skalaen går i tal fra 12 til -3 og lyder som følger:
12. For den fremragende præstation
10. For den fortrinlige præstation
7. For den gode præstation
4. For den nogenlunde præstation
02. For den tilstrækkelige præstation
00. For den utilstrækkelige præstation
-3. For den ringe præstation
Formentlig bliver skalaen snart indført i undervisningen, så hvorfor ikke også bruge den i anden sammenhæng?
.................
    Ugens vinøse billede
    Hans Thomsen i Århus har sendt os dette dejligt sommerlige billede fra Hermitage-højen ved Rhônefloden.
    – Smukkere vinmark findes vel næppe, skriver han, – og for den sags skyld ingen smukkere rasteplads. Vi holder ind hvert år omkring middagstid på vejen ned gennem Frankrig, og efter lidt pølse og ost er desserten lige ved hånden: Modne Syrah-druer.
    Vi siger tak for det fine billeder – og ønsker, at vi selv sad i solen på Hermitage-højen.
    Hermitage betyder eremitbolig – vi kender ordet fra vores egen Eremitage nord for København, hvor de kongelige kunne spise som "eneboere", fri for tjenerskabet.
    Ifølge en gammel legende fik Hermitage-højen sit navn efter en kristen, som de romerske soldater havde jaget op i bjergene, og som her fandt sig et fristed. Han havde godt nok svært ved at skaffe sig næring, men da han var en from og hellig mand, kom venlige ulve og ræve med mad til ham. Og Vorherre sørgede for, at specielt vinkyndige engle bragte ham vinstokke, der blomstrede og bar modne druer i løbet af kun en enkelt dag. Det er ganske vist – men længe siden!

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.........
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 29 (inkl. Argento-vinene ovenfor), som fik mere end to stjerner, og 17, som fik fem stjerner. I alt 125 stjerner. Igen en god høst med fem stjerner til næsten halvdelen af de smagte vine.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Hvidvine


Schloss Schönborn, Hattenheimer Pfaffenberg, Riesling, Kabinett Trocken, Rheingau, Tyskland 2003
80 kr., Vin i skoven
Tør, mineralsk hvidvin med en syre, der gør, at den ikke er egnet til terrassevin. Men som ledsager til mad er den fortræffelig. En dejlig frisk og frugtagtig vin med fin duft og lang eftersmag.


GatoNegro, Chardonnay, Central Valley, Chile 2005
29 kr., Fakta
Når man tager i betragtning, hvad en Chardonnay-hvidvin ellers koster, så er dette en glimrende vin. Den er frugtagtig, blød og med et spændende krydderi. Man kan godt bilde folk ind, at den koster 50-60 kr.


Hubert Grand-Jean, Chablis 1er Cru Beauroy, Frankrig 2004
149,75 kr., Skjold Burne
Tør hvidvin med god ren frugt. Skænk den ikke koldere end 10 grader. Fin til fiskeretter og lettere kødretter. Eller til en frokost.


Las Moras, Sauvignon Blanc, San Juan, Argentina 2006
49 kr., Glud Vin
En frisk og kraftig duft præger denne gode hvidvin. I den ret intense smag er der en masse hyldeblomst. Vinen skal gerne ledsage en lidt kraftig ret. Prisen er rimelig.


Lindemans, Bin 65, Chardonnay, South Eastern Australia 2005
39 kr., Netto
En pæn og ret enkel vin, der – taget i betragtning, at det er en Chardonnay – er yderst billig.




Rødvine


Finca Antigua, Syrah, La Mancha, Spanien 2004
79,75 kr., i maj måned: 65 kr. ved 3 flasker, H.J. Hansen / Magasin
Dejlig og blød rødvin med fint integreret alkohol – man smager ikke de 14,5% alkohol. Vinen har god fyldig frugt og en fin sødme, som mange vil kunne lide.


Domaine de Cassan, Gigondas, Frankrig 2003
125 kr., introduktions-tilbud: 99 kr., A Vinstouw
Denne flotte rødvin kan godt drikkes nu, men den fortjener at blive gemt i endnu nogle år. Man mærker, at Gigondas ikke ligger langt fra Châteauneuf du Pape. Hvis vinen drikkes nu, skal den i hvert fald have en meget kraftig ret. De 99 kr. er en fordelagtig pris.


Kahurangi, Pinot Noir, New Zealand 2004
139,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En rigtig flot Pinot – flot farve, karakteristisk duft (muld, stald) og en bred, kompleks, saftig, blød og lækker smag.


Pesquera, Ribera del Duero, Spanien 2003
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En af Spaniens bedste rødvine – en blød og harmonisk vin med et bredt spektrum af smagsnuancer.


Tonaghe, Cannonau di Sardegna, Italien 2004
82 kr., Carlo Merolli
Krydderier, bær … der er mange facetter i denne spændende rødvin. Den smager af VIN. Med sin gode syre vil den være fin til lettere, lidt fede retter.


Cacadu Ridge, Bin 4, Cabernet Sauvignon / Petit Verdot, South Eastern Australia 2004
59,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Den smager virkelig godt, denne rødvin. Den er fløjlsblød, men også krydret, med god frugt og fin sødme. Flasken har skruelåg.


Nederburg, Manor House Collection, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2004
79,95 kr., Amka
Denne muskuløse rødvin giver et godt billede af Cabernet-druen med fine, lidt herbale toner af solbær, krydderi, fad … Vinen er kraftig og skal ledsage en kraftig ret.


Backyard Cellar, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2004
89,50 kr., Irma
En meget lækker fadlagret rødvin med en blød frugtsmag og toner af chokolade. En nydelse.


Val de los Frailes, Cigales, Spanien 2002
58 kr., Red & White
Denne rødvin må godt plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Så vil den åbne sig og blive god til en lidt kraftig ret. Den har god frugt og krydderi og en fin lille sødme.


J. Vidal-Fleury, Côtes-du-Ventoux, Frankrig 2004
59 kr., Fionia Vin
En rigtig god Ventoux-rødvin med en blid og afrundet smag og en masse krydderi. En meget anvendelig madvin.


Alamos, Pinot Noir, Mendoza, Argentina 2004
69,95 kr., online-pris: 49,95 kr., begge priser ved 12 flasker, Philipson Wine
Elegant, lækker og saftig rødvin med en blød, behagelig og mundrensende syre. Vinen har 14,5% alkohol, men er ikke spor sprittet. En dejlig vin, som mange vil elske.


Alamos, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
69,95 kr., online-pris: 49,95 kr., begge priser ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin, der fylder munden med varme, frugt og sødme. Til online-prisen en god vin, velegnet til mange retter.


Alamos, Syrah, Mendoza, Argentina 2004
69,95 kr., online-pris: 49,95 kr., begge priser ved 12 flasker, Philipson Wine
Dette er rødvin – med kraftig frugt og rygrad. Måske er den nok lidt en mainstream-vin, men meget anvendelig til mange, lidt kraftige retter.


Alamos, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
69,95 kr., online-pris: 49,95 kr., begge priser ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret flot rødvin med intens frugt. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Wolf Blass, Eaglehawk, Shiraz, South Eastern Australia 2004
59,95 kr., i uge 18-22: 3 flasker for 125 kr., Vintappergaarden
En meget saftig og en ret sød rødvin. Måske lidt enkel, men mange vil uden tvivl kunne lide den. Tilbudsprisen er nok den rigtige.


Mezzocorona, Lagrein, Trentino, Italien 2004
55 kr., Strandgården
Saftig, ret let, blød og venlig rødvin med tilpas syre. Udmærket til mange enkle retter.


Valviadero, Toro, Spanien 2005
71 kr., Chris-Wine
En virkelig dejlig rødvin, meget harmonisk, med god fylde, bærsmag (brombær) og tilpas syre. En udpræget vin til mad.


Peos Estate, Cabernet Sauvignon, Western Australia 2004
119 kr., Haller Vine
En ganske flot og meget kraftig rødvin, der giver et godt billede af Cabernet-druen. Det er en bamsevin, der kræver en meget kraftig ret. Og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Eller gem den nogle år.


Ripasso, Valpolicella Superiore, Italien 2004
3 flasker for 100 kr., Vinodan
Saftig og ret blød rødvin med god balance og god smag. Måske lidt enkel, men rar og nem at drikke. Til prisen faktisk et godt køb.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.