Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35, 2006





Vin-aktuelt i uge 35
28. august til 3. september, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 34
VinAvisen uge 33
VinAvisen uge 32
...............

34/07
.........
Godt salg i libanesisk vin
Som nævnt i VinAvisen uge 32 har konflikten mellem Israel og Libanon også ramt den libanesiske vinregion Bekaa-dalen. Mange veje er bombet sønder og sammen, og det har været næsten umuligt at skaffe høstfolk.
Men der er også et lille lysglimt for de libanesiske vinproducenter midt i den dystre situation. Ifølge BBC News har der i kølvandet på konflikten været et øget salg af libanesisk vin i Storbritannien – hos enkelte af de britiske vinhandlere er salget i løbet af den sidste måned nærmest fordoblet.
Årsagen er blandt andet sympati med libaneserne fra forbrugernes side. Men, som det lyder fra en af de handlende, så er libanesisk vin rent faktisk også blevet bedre år for år.

Nu kan Israel få høsten i hus
Hizbollahs raketter har jo regnet ned over Galilæa, Israels fornemmeste vinregion. Flere vinmarker har lidt skade, og det har været næsten umuligt for vinbønderne at nærme sig området.
Nu, hvor skyderierne er indstillet, kan de vende tilbage. Og det er i sidste øjeblik, hvis høsten skal i hus. Nogle af vinproducenterne får ikke så stort et udbytte som normalt, da de ikke har haft mulighed for at behandle deres vinmarker imod skadedyr.
Til gengæld venter der israelerne en fantastisk høst – måske den bedste i mands minde – når det gælder kvaliteten af druerne. Vejrguderne har artet sig perfekt året igennem.
Desuden kan de israelske vinproducenter glæde sig over en stigende succes på eksportmarkederne, ligesom de – af patriotiske årsager – kan forvente et øget salg på hjemmemarkedet.
................
44-43/07
.......
New Zealand har rundet det magiske tal
Vinhøsten på New Zealand har været rekordstor i år. Hele 185.000 tons druer blev det til, og der er ikke – som så mange andre steder i vinens verden – problemer med at få vinen afsat. Tværtimod har de newzealandske vinproducenter svært ved at følge med efterspørgslen fra det internationale marked.
I år rundede eksportsalget ifølge Just Drinks det magiske tal 500 millioner NZ$ (cirka 1,9 milliarder dkr.).
Det øgede salg omfatter såvel New Zealands tre største markeder, Storbritannien, USA og Australien, som de nyvundne eksportmarkeder, Japan, Irland og Holland.
...
Pinot Noir stormer frem
Hvis alt går vel, vil eksporten af newzealandsk vin højst sandsynligt runde 1 milliard NZ$ (cirka 3,7 milliarder dkr.) i 2010. Det samlede areal af vinmarkerne forventes da også at være steget fra de nuværende 20.000 hektar til 30.000 hektar.
Newzealandsk hvidvin, fremstillet på druen Sauvignon Blanc, har den største del af æren for de gode eksporttal. Men landets røde Pinot Noir-vine vinder også voldsomt frem på det internationale marked – alene i 2006 er eksporten af disse vine steget med 55%. Dermed har Pinot Noir fortrængt den ellers så populære Chardonnay til en tredjeplads.
Næsten samtlige flasker fra New Zealand har skruelåg.....
..............
Enestående samling vin stjålet
Intet mindre end 600 sjældne flasker Bordeaux-vin til en værdi af 3,5 millioner skr. er blevet stjålet fra den kendte restaurant Ulriksdals Wärdshus i Solna ved Stockholm.
Ifølge Dagens Nyheter drejer det sig om en enestående samling af alle de store grand cru-vine, Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut Brion og Château d'Yquem i årgange tilbage til 1900-tallets begyndelse. Så fornem er samlingen, at den er blevet optaget i Guinness’ Rekordbog.
Ejerne af restauranten mener, at tyveriet må være arrangeret af en "samler uden skrupler", idet det vil være meget vanskeligt at sælge vinene på det åbne marked.
...........
>30/07
................
    Den Franske Lilje
    For syvende gang har Det Franske Vinråd ved sin store årlige smagning fundet en række franske vine, der fortjener udmærkelsen "Den Franske Lilje".
    Det Franske Vinråd er en sammenslutning dannet i 1972 af 51 importører af franske vine, og tilsammen står de for mere end 90% af salget af fransk vin i Danmark.
    Hvert medlem har mulighed for at præsentere op til tre forskellige vine fra eget sortiment, og vine, der godkendes af et stort panel af professionelle smagere, kan få den fine udmærkelse. I år passerede 56% af de indsendte vine nåleøjet.
    Ingen e-mail adresser og links
    En komplet liste over de i alt 29 præmierede vine er lagt ud på Nettet på adressen www.denfranskelilje.dk. Det er en overskuelig liste, opdelt efter distrikter og med telefonnumre til importørerne. Men mærkværdigvis er der hverken e-mail adresser eller links til firmaernes hjemmesider.
    Det må jo ellers være oplagt at gøre foretagendet så attraktivt som muligt for de 51 medlemmerne af Det Franske Vinråd, men lidt regneri på tallene synes at vise, at disse ikke har været særligt ivrige for at deltage i smagningen:
    Hvis hvert medlem havde indsendt tre flasker, skulle der have været 153 flasker til bedømmelse. Da de 29 præmierede vine som nævnt repræsenterer 56% af de indsendte vine, kan der altså kun have været 52 flasker. Det var ikke særligt mange.
    Kun 17 ud af sammenslutningens 51 medlemmer – altså præcis en tredjedel – er repræsenteret på listen. Er tiden og interessen mon løbet fra dette ellers så udmærkede initiativ?
................
>33/07
................

...........
På professor Hennie van Vuurens hjemmeside, viser han dette billede af et malolaktisk enzym.
    En gær med dobbelt virkning
    En af vore læsere, Søren Larsen, der er vinavler på Truntehus Vingård, har sendt os denne interessante artikel:
    Professor Hennie van Vuuren ved University of British Columbia har udviklet en ny gærtype, som både kan klare den almindelige gæring og den malolaktiske gæring.
    Ved vinens almindelige gæring omdannes vinmostens sukker til alkohol og kuldioxid, og ved den efterfølgende malolaktiske gæring omdanner en bakteriekultur æblesyren til den blidere mælkesyre (malo = æble, lakt = mælk – malolaktisk). Sådan har det været i umindelige tider.

    Slut med hovedpine-vine
    Ulempen ved den malolaktiske gæring er, at der samtidig kan udvikles de såkaldte aminer, hvis der ikke er helt styr på processen, og disse restprodukter kan være årsagen til, at en rødvin giver hovedpine.
    Den nye gær, ML-01, kan gennem en enkelt gæring omdanne både sukker og æblesyre. Dette gør mælkesyre-kulturen overflødig, og risikoen for dårlig bakterievækst er elimineret.
    For at få ML-01 til at udføre begge gæringer, har det været nødvendigt at sætte et gen fra en bakterie og et andet gen fra en vildgær ind i DNA-strengen fra en kommerciel vingær.
    Fordelen er indlysende: Da den malolaktiske gæring forårsages af en bakteriekultur, så er vinen på dette tidspunkt følsom over for andre angreb. Nu er det problem udelukket.
...........
>43/06
.............


Lenz Moser og hans partner, Adolph Huesgen.
    Mondavi-medarbejdere med nye opgaver
    Før Robert Mondavi Winery blev solgt til Constellation, havde firmaet et europæisk salgsteam med hovedkvarter i Frankfurt. Her sad en lille gruppe mennesker og havde til opgave at udbrede budskabet om den store amerikanske vinmager – og medvirke til salget af hans vine.
    Chefen for foretagendet var Lenz M. Moser, medlem af den østrigske vinfamilie, der grundlagde Weinkellerei Lenz Moser i 1635.
    Da Mondavi solgte sit imperium til Constellation, samlede Lenz Moser sine kolleger om en helt ny opgave. De grundlagde et firma, der går ind som partner i eksisterende vingårde, fortrinsvis familieejede, og deltager i udviklingen af vinene og markedsføringen af dem. Yderligere giver de gode råd om logistikken i salget. De blander sig kort sagt.
    Firmaet kaldte de TxB International Fine Wines – med tryk på international, idet de allerede nu har oprettet partnerskaber med vingårde i Bordeaux (Château Cissac), Sydafrika, Californien, Australien, Østrig og – minsandten – Kina.

    Thanks to Bob
    I mandags var Lenz Moser og en af hans partnere, Adolph Huesgen, på besøg i København, og vi spurgte dem naturligvis, hvad TxB står for.
    – Tx er en amerikansk forkortelse for Thanks, sagde Lenz Moser. – SMS-folket kender den. Og B’et står for Bob. Altså "Tak til Robert (Mondavi)", som har lært os så meget igennem de syv år, vi samarbejdede med ham.
    Lenz Moser og Adolph Huesgen havde medbragt en række af de vine, de indtil nu har været med til at lave og føre ud i verden. Vinene har allerede fundet danske importører, men er endnu ikke kommet på markedet, så nedenfor i ugens liste over smagte vine bringer vi kun smagekommentarer og stjerner til de tre vine, der aktuelt kan købes.
    Vi smagte også den kinesiske vin. Den smagte godt, men manglede lidt syre. Men det skal der nok blive rettet op på, når TxB-folkene for alvor får fingre i den. Det kinesiske vineri, Chang Yu, fremstiller 70 millioner flasker om året.
.............
15/07
..........
    < < Boschendal er en af de sydafrikanske seværdigheder, man bør køre efter. Den ligger i Groot Drakenstein-dalen uden for Franschhoek kun en times kørsel fra Cape Town og har et udmærket køkken samt et museum.
    < Til højre ses James Farguharson under smagningen i torsdags.
........
I godt humør hver morgen
I torsdag var der endnu en vinsmagning i København, da den unge vinmager James Farguharson var på besøg fra Boschendal i Sydafrika, inviteret af Excellent Wine.
På bordet stod et større batteri af vingårdens vine, og James Farguharson, der er født i Skotland, fortalte indgående om dem. Vingården fik dog også nogle ord med på vejen:
– Jeg bliver simpelt hen i godt humør hver morgen, når jeg møder på arbejde, sagde han. – Naturen omkring dette sted! De grønne vinmarker, den dramatiske Groot Drakenstein-dal og de fine gamle bygninger ...

Hvidvine, men også fornemme rødvine
Boschendal hed egentlig Bossendaal, dvs. Skovdal, og det er en af Sydafrikas ældste vingårde. I 1685 blev ejendommen overtaget af den franske huguenot Jean le Long, der var flygtet fra den religiøse forfølgelse i Frankrig, og i 1812 blev hovedbygningen opført i den klassiske hollandske Cape-stil.
Boschendal laver først og fremmest hvidvin. Der hører 2250 hektar til ejendommen, så helt lille er den ikke. Kun 200 hektar er dog dyrkede, og af dem er de 60% beplantet med Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Vingården laver imidlertid også nogle meget fornemme rødvine, fremgik det af det batteri, vi smagte os igennem. Nedenfor i listen over ugens smagte vine er der fem stjerner til næsten dem alle sammen.
...........
38-37/06
.........

................
Arnaud de Villeneuve (1238-1311) var en af sin tids største læger, men beskæftigede sig også med kemi, alkymi, astrologi og teologi. I Avignon tjente han flere paver. Hvad Dom Pérignon var for champagne, var Arnaud de Villeneuve for vin doux naturel.
    Lovende høst i Roussillon
    Fra Roussillon melder man, at årets høst ser meget lovende ud, og druerne er meget langt fremme – som de var det i 1998, 2001 og 2003.
    Men vejret har også være usædvanlig godt uden nævneværdig regn siden 4. april – bortset fra 20 mm regn under et uvejr den 15. august. Temperaturerne har været høje, især i juli, men der har også været et godt forråd af vand i jorden.
    Visse steder gik høsten i gang allerede den 1. august. De fleste begyndte den dog først i sidste uge med hvidvinsdruerne, og her var det druesorten Muscat à Petits Grains, der åbnede ballet. Den bruges til Roussillons berømte hedvine Muscat de Frontignan og Muscat de Rivesaltes.

    En naturligt sød vin
    Langt den største del af de franske hedvine kommer fra Roussillon. Her blev teknikken udviklet allerede i 1200-tallet, da en lærd mand, Arnaud de Villeneuve, fandt ud af, at man kan afbryde vinmostens gæring ved at tilsætte drue-brændevin. Gærcellerne dør bogstaveligt talt af druk og når ikke at fortære al sukkeret i mosten – med det resultat, at vinen bevarer en stor del af sin naturlige sødme samt al aroma og frugt.
    Sådan en vin kalder franskmændene en "vin doux naturel" – en naturligt sød vin – og den vil være en glimrende ledsager først og fremmest til desserter: frugttærter, nougatis og sorbet på fx melon, fersken og abrikos. Men prøv den også til andebryst med honning eller figner ...
...........
Den perfekte vinsmagning
Som det fremgår af VinAvisens Aktivitetskalender, er der ved at komme gang i efterårets mange vinsmagninger.
I den forbindelse var det måske en idé lige at minde om, at vi på vores efterhånden overvægtige hjemmeside har liggende en huskeliste, der vil gøre enhver smagning til en succes. Siden åbnes ved at klikke her.
........
03-02/07
...........
Kattepis på en stikkelsbærbusk
De newzealandske Sauvignon Blanc-vine har vundet forbrugernes hjerter på det internationale marked. Ikke mindst i Storbritannien og USA går de som varmt brød.
Vinproducenterne på New Zealand fremstiller derfor stadig mere vin på denne druesort. Fra 1989 til 1999 steg arealet af vinmarker med Sauvignon Blanc fra 144 til 4000 hektar, og produktionen af vinene er alene i det sidste år steget med 53%.
Druen har dog ifølge den newzealandske nyhedstjeneste Stuff også sine kritikere, der hævder, at den dufter som "kattepis på en stikkelsbærbusk".
Newzealænderne har nu søsat et forskningsprojekt, hvor forskere fra Auckland University undersøger druens aromastoffer til mindste detalje. De forsøger blandt andet at finde frem til, hvordan diverse gærtyper går i spænd med drueskindet, hvordan forskellige fremstillingsmetoder påvirker aromastofferne, hvorfor vine fremstillet på Sauvignon Blanc på New Zealand er så meget anderledes end oversøiske vine på samme drue, osv.
Endemålet er at give de newzealandske vinproducenter et redskab til at øge kvaliteten af de allerede glimrende vine og til målrettet at kunne fremstille Sauvignon Blanc-vine med forskellig aroma til de forskellige eksportmarkeder.
...........
...........
Under høsten i korkskovene skæres barken af korkegene, så træerne fremstår med deres nøgne stammer. Først efter ni år har de dannet et nyt tykt lag bark.
    Kork i lange baner
    I år blev der høstet i alt 140.000 tons kork, hvilket er 50% mere end sidste år og en rekord inden for de sidste ni år – så lang tid går der, før korkegenes bark igen er så tyk, at man kan skrælle den af.
    Portugal, der er den største producent af kork, stod alene for de 110.000 tons kork, mens Spanien producerede 30.000 tons.
    Det er kun den bedste del af korken, der anvendes til korkpropper – resten ender som blandt andet linoleum og skosåler.
................
64% af al svensk vin i pap
I sidste uge skrev vi, at boksvinenes andel i det svenske Systembolag i dag ligger på 90%, og at det efterhånden er svært at finde flaskevine mellem alle boksene. Denne oplysning havde vi fra en dansk vinskribent, der har hus i Sverige, og som har gjort sine erfaringer i det lokale Systembolag. Så slemt er det nu ikke generelt i Sverige.
En norsk læser, Kurt Flaaris Johansen, har venligst sendt os de officielle tal for hele landet:
I første halvår i år har Systembolaget i alle sine mange butikker solgt i alt lidt over 81 millioner liter vin. Heraf var de 52 mio liter i boks eller anden papemballage, dvs. i alt lidt over 64%.
Tak for tallene. Godt, at vi har årvågne læsere.
...........
02-01/07
................
Australsk vinsø er et spørgsmål om kvalitet
Barossa Valley i staten South Australia er en af Australiens ældste og mest berømte vinregioner. De første vinstokke blev plantet i 1837, og dalen er i dag kendt for sine mange fornemme vine. Blandt producenterne finder man Peter Lehmann, Yalumba, Henschke og ikke mindst Penfolds, der fremstiller Australiens vinøse flagskib, Grange.
Vinregionen har gennem længere tid været tynget af en større vinsø, men det er kun dalens producenter af massevine samt deres tilknyttede drueleverandører, som lider under den.
De vinhuse, der kan byde på vine af høj kvalitet, har overhovedet ingen problemer – det skulle da lige være at følge med efterspørgslen.
Flere af dem kan melde udsolgt – alene efter salg ved stalddøren – og det til trods for, at deres vine hører til i den tunge ende af prisskalaen.

Rift om navnet Mondavi
Michael Mondavi, søn af den legendariske vinproducent Robert Mondavi, lod sig for et par år siden købe ud af familievirksomheden i Napa Valley. Det skete efter adskillige stridigheder mellem ham, faderen og de øvrige søskende. Siden da er vinhuset Robert Mondavi blevet solgt til verdens største vinfirma, Constellation Brands.
Michael Mondavi har nu nye jern i ilden. Han har ifølge Los Angeles Times netop købt vinhuset Carneros Creek Winery i Napa med det formål at fremstille vine af topkvalitet på Cabernet Sauvignon.
På etiketterne har Michael selvsagt forestillet sig, at der skal stå Mondavi – et navn, der borger for kvalitet i vinens verden. Men den går ikke. Constellation Brands har ved købet af det gamle vinhus også købt det attraktive navn.
Noget tyder på, at der vil blive endnu mere rift om navnet. Michaels to søskende samt deres fælles far, den nu 93-årige Robert Mondavi, har efter sigende tænkt sig at gøre et comeback på Californiens vinscene. Og de vil uden tvivl også gerne kunne sætte deres efternavn på etiketterne.
...........
    Vin i aluminium og plastic
    Det er ikke bare nye alternative lukninger, der griber om sig. Også når det gælder vinflaskerne, er der gang i kreativiteten. Sidste nye hit i USA er flasker i aluminium fra vinfirmaet Schmitt Söhne.
    Der er tale om to nye vine, en rød og en hvid, der begge markedsføres under navnet Relax (Slap af).
    Den australske vingigant Wolf Blass har også sit bud på en ny smart vinflaske. Her drejer det sig om en plasticflaske af det miljøvenlige stof polyethylen terephthalat. Trods det lidt mindre ædle materiale fejler indholdet bestemt ikke noget. Vinene, en Chardonnay og en Cabernet Sauvignon, er ifølge The London Free Press fremstillet af druer fra nogle af de bedste vinmarker i South Australia.
................
33-36
..........
    < Familierne inkl. de yngste årgange samlet til det store familiebillede på en af vinmarkerne oven for byen Riquewihr. Man genkender måske baronesse Philippine de Rothschild og den hvidhårede Robert Drouhin.
...........
De første(klasses) vinfamilier
I disse år, hvor store vinfirmaer bliver stadig større og større, er det godt at vide, at der findes gamle vinfamilier, der stadig trives.
Tolv af de med rette mest berømte dannede i 1993 deres egen forening, som de kaldte Primum Familiae Vini.
Ifølge reglerne må der højst være tolv medlemmer, og man bliver ikke automatisk lukket ind i varmen, men skal anbefales og godkendes af samtlige medlemmer.
I de seneste år har Robert Mondavi måttet forlade foreningen, da hans winery blev solgt til Constellation Brands. Og det samme måtte familien Jaboulet i Rhônedalen efter salget sidste år.

Skruelåg på prestigevine
Familien Hugel i Riquewihr i Alsace har i det forløbne år varetaget formandskabet, så det var naturligt, at foreningens årlige møde blev holdt hos Hugel. Her valgte man Egon Müller som ny formand og diskuterede en række tiltag, der yderligere vil binde familierne sammen.
Det kunne heller ikke undgås, at man diskuterede overgangen til skruelåg på familiernes prestigevine.
Endelig drøftede man valget af et nyt medlem efter Jaboulets fratræden.
Man kan få mere at vide om Primum Familiae Vini på www.pfv.org.
    ....
    Her er medlemmerne
    Maison Joseph Drouhin, Bourgogne, Frankrig
    Champagne Pol Roger, Champagne, Frankrig.
    Hugel & Fils, Alsace, Frankrig
    Château Mouton-Rothschild, Pauillac, Frankrig
    Château Beaucastel, Châteauneuf du Pape, Frankrig
    Antinori, Toscana, Italien
    Incisa della Rocchetta (Sassicaia), Italien
    Torres, Penedès, Spanien
    Vega Sicilia, Ribera del Duero, Spanien
    The Symington Family Port Co., Portugal
    Müller-Scharzhof, Saar, Tyskland
    ....
...........
32-37
........... ..............
Fornuftige argumenter
Hver uge øges VinAvisens database med to-tre nye importører. Listen er ikke tilgængelig i sin helhed – hvilket en hel del udenlandske vinhuse har ønsket, så de på en nem måde kunne bombardere de danske vinimportører med tilbud. Men vi benytter databasen, når vi laver links til importører, og det er også muligt for vore læsere at finde frem til den enkelte importør på en særlig side og dermed hans eller hendes vine ved at benytte vores søgesystem.
I denne uge fik vi en tilmelding fra Sofie Paludan, der har importfirmaet Perlevin.dk, men hun ønskede ikke, at vi indførte firmaets adresse i databasen. Vi havde en lille diskussion, men Sofie Paludan kom faktisk med nogle fornuftige argumenter:

Ikke interesseret i indbrudstyve
Jeg har under ingen omstændigheder mulighed for at tilbyde kunder, at de kan hente vin på min postadresse, og jeg er ikke interesseret i skuffede indbrudstyve, der kommer efter vin og finder ud af, at jeg har et fjernlager, og i raseri smadrer noget, fordi de ikke finder vin.
På min hjemmeside angiver jeg derfor adresse med en tydelig præcisering af, at jeg ikke har lager på den oplyste adresse. Min telefon er ligeledes klart angivet som en telefonsvarer.
Min hjemmeside indeholder kort sagt alle de kontaktmetoder, Forbrugerstyrelsen anbefaler, og med præcisering af, hvordan de fungerer.
Jeg er nødt til at holde fast i, at min postadresse ikke skal angives i VinAvisen uden klar specifikation af, at lageret ligger et helt andet sted, og at al handel henvises til Internettet eller til lejlighedsvise demonstrationer.
Vi siger tak for sangen til Sofie Paludan og har naturligvis fulgt hendes ønsker ved optagelsen af Perlevin.dk i databasen.
..................
--....
    Den danske vinbranche
    * Årets golfmatch for vinhandlere blev vundet af Flemming Stoltze fra Frederiksberg Vinimport. Matchen blev spillet i det skønneste vejr på Værløses smukke bane, og sølvpokalen blev overrakt af sidste års vinder, Gert Carl fra Chris-Wine. I 2007 vil vinhandler-matchen blive spillet i Skotland, og man vil meget gerne byde nye golfspillende vinfolk velkommen i kredsen. Henvendelse til Flemming Stoltze på tlf.: 38 19 06 33.
    ...........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.............
34-35
...........
    Ugens vinøse billede
    Steen Petersen har sendt os dette dejlige landskabsbillede, der simpelt hen ånder af Toscana – cypresser, pinjer, oliventræer, vinstokke og fjerne bjerge.
    Billedet er taget ved Cortona, og vinmarkerne ligger lige ved siden af restauranten Il Grappolo Blu (Den dybblå Drueklase).
    Denne fine restaurant med tilhørende ferielejligheder har i øvrigt samme ejer, Ermenegildo Russo, der også ejer restaurant Il Grappolo Blu på Vester Farimagsgade 35 i København, og som for nylig åbnede restaurant La Tombola A'Smorfia (Bingospil på neapolitansk talvis) i Toldbodgade 55.
    – Il Grappolo Blu ved Cortona er absolut et besøg værd, skriver Steen Petersen, – selv på en 40 grader varm dag i bunden af Appenninerne.
    – Vinen der produceres på marken er Tenimenti Luigi d'Alessandro, der er en slags søstervin til den berømte Il Bosco. Begge vine laves på druen Syrah af brødrene Massimo og Luigi d’Alessandro på deres ejendom Manzano, og vinene omtales som Italiens bedste Syrah-vine.
    KB Vinimport har Il Bosco i årgangen 2000 til 210 kr.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
............
34-35
...........
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål
og svaret på det.
..................
Kan rødvin smitte med salmonella?
Erik Mortensen har læst, at man nogle steder klarer rødvinen ved at lade tre æggehvider pr. fad dale ned igennem vinen og tage små partikler med sig – på samme måde som man kan klare en hønsekødsuppe.
– Men, spørger han, – Kan man blive smittet med salmonella, hvis man drikker en vin, der er klaret med æggehvide?
Nej, det er der ingen fare for. Vin har jo altid været betragtet som en "hygiejnisk" drik. Engang var det mere sikkert at drikke vin end vand. Og vin kan faktisk dræbe bakterier.
Dette kan eftervises ved et ganske enkelt forsøg, hvor man hælder vin ned i et reagensglas med Salmonella- eller E.coli-bakterier, som er de mest almindelige forvoldere af madforgiftninger. Inden en time vil bakterierne være døde.
Det er vinens syre og alkohol, der i fællesskab virker bakteriedræbende, hvilket også er grunden til, at fx øl ikke har samme gode virkning.
Nogle af de store slotte i Bordeaux anvender stadig æggehvider, men generelt bruger man i dag andre midler. Det kan fx være en speciel udgave af mælkeproduktet kasein, eller det kan være chitin, der fremstilles af skaller fra krabber og hummere. Det kan være gelatine eller isinglass, der laves af blærer fra fisken stør. Eller det kan være bentonit-ler, kiselgur eller kaolin. Endelig kan man centrifugere eller filtrere vinen.
Man har også – omend i meget beskedent omfang – brugt okseblod til klaring af vin. Det er et ganske harmløst middel, men efter kogalskaben i 1997 har man i EU forbudt brugen af det. Det har samtidig gjort en hel del vegetarer glade.
................................
.......
18-17
.............
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 32, som fik mere end to stjerner, og 22, som fik fem stjerner. En overordentlig flot høst men de to arrangerede smagninger hjalp jo også godt på regnskabet. I alt blev det til 148 stjerner.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af vine fra TxB International Fine Wines


Laurenz V., Charming Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig 2005
140 kr., Vintappergaarden
En elegant hvidvin med en let krydret duft af tulipaner. Vinen har en forfriskende syre og en kompleks smag med gode frugttoner – æble, citrus ... Den viser, hvad den østrigske nationaldrue Grüner Veltliner kan frembringe i de rette hænder.


Leopard’s Leap, Chenin Blanc, Franschhoek, Sydafrika 2006
69 kr., Interbrands
En flot og harmonisk hvidvin, fremstillet på Sydafrikas hoveddrue, Chenin Blanc. Den er fyldig med en lækker eftersmag af blandt andet abrikoser og mirabeller.


L Sophie, Laurenz V., Friendly Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig 2005
80 kr., Vintappergaarden
En tør og frisk hvidvin med duft af mimoser og forårsblomster. Den har en blid syre og en fin krydret smag. En vin, der vil egne sig glimrende til en let frokost. Som et ekstra plus har flasken skruelåg.



Smagningen af vinene fra Boschendal

Hvidvin

Cecil John, Reserve, Boschendal, Sauvignon Blanc, Sydafrika 2005
99 kr., Excellent Wine
Vinmageren James Farquharson skelner mellem Sauvignon Blanc, der henholdsvis stammer fra køligere og fra de varmere områder. De køligere har en lidt "grøn" smag, mens de varmere har toner af eksotiske frugter. Den her smagte vin hører til i den "grønne" ende. Det er en meget kompleks og dejlig vin, frisk, frugtagtig og lang i munden.


1685, Boschendal, Sauvignon Blanc, Grand Cuvée, Sydafrika 2005
84 kr., Excellent Wine
1685 er et sjovt navn til en vinserie, men den specielle flaske blev lavet i 1985 for fejre vingårdens 300 års jubilæum. Vinen her har en kraftig og meget karakteristisk duft af den gode drue Sauvignon Blanc, og smagen er tør, koncentreret og kompleks. Der er tilsat lidt af druen Sémillon (her 8%) – ligesom man gør "hjemme" i Bordeaux.


1685, Boschendal, Chardonnay / Pinot Noir, Sydafrika 2006
79 kr., Excellent Wine
Her har vi en usædvanlig blanding af hvidvinsdruen Chardonnay og rødvinsdruen Pinot Noir – altså den samme blanding, som vi kan møde i Champagne. Duften minder da også om champagne, og vinen smager simpelt hen godt. Den har en diskret fadlagring, der indrammer billedet uden at indtage det.


Favourit, Boschendal, Chenin Blanc, Sydafrika 2006
60 kr., Excellent Wine
Denne hvidvin er et godt bekendtskab. Den er mild, blid og saftig og samtidig meget kompleks med toner lidt i retning af melon og fersken.


Pavillion, Boschendal, Chardonnay / Semillon, Sydafrika 2006
54 kr., Excellent Wine
Frisk og saftig hvidvin med god frisk duft og en lang eftersmag. Glimrende hverdags-vin til en rimelig pris.

Rosévin

Pavillion, Boschendal, Rosé, Sydafrika 2006
54 kr., Excellent Wine
Rosévin med en dejlig parfumeret duft og en smag, der røber det store indhold af Pinot Noir. Vinen er meget vellavet og virker fyldig og frisk i munden. Velegnet som apéritif og til lette retter.

Rødvin

Cecil John, Reserve, Boschendal, Shiraz, Sydafrika 2003
130 kr., Excellent Wine
Fantastisk lækker, ufiltreret rødvin, lagret på franske egetræsfade i hele 22 måneder. Det er kun fremstillet 1440 flasker til hele verden, så det gælder om at være vaks ved havelågen.


1685, Boschendal, Shiraz, Sydafrika 2004
125 kr., Excellent Wine
Denne flotte rødvin er lavet af druer fra de klassiske sydafrikanske områder Franschhoek og Stellenbosch. Det er en kraftig vin med blød, afrundet frugt, og trods de 14,5% alkohol virker den ikke spor sprittet. Den er kødfuld og kompleks med toner af blomme, solbær og krydderi, og de fjorten måneder på fransk eg har afrundet den fint.


1685, Boschendal, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2004
125 kr., Excellent Wine
Igen en flot rødvin med en dejlig duft og en afrundet, solmoden solbærsmag med krydderi og bløde tanniner.


Boschendal, Reserve Collection, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2003
120 kr., Excellent Wine
Flot duft af solbær. Flot, koncentreret smag af modne solbær, blommer og krydderi med bløde tanniner. I det hele taget en flot rødvin, som mange vil kunne lide. Den kan sagtens gemmes endnu nogle år.


Boschendal, Reserve Collection, Grande Reserve, Sydafrika 2003
120 kr., Excellent Wine
I denne meget fornemme rødvin spiller fire druesorter kvartet: Cabernet Franc, Malbec, Shiraz og Cabernet Sauvignon. Og det gør de med en god ren, blød frugt og rank syre. Vinen har ligget 22 måneder på franske barriques. Mange vil kunne lide denne vin.




Hvidvin


Raka, Shannonea, Western Cape, Sydafrika 2005
69 kr., Syd Afrika Vinimport
Tre store hvidvins-druer holder topmøde i denne meget dejlige vin: Sauvignon Blanc, Viognier og Chardonnay. Vinen har fylde og saft, friskhed og syre og er meget velegnet til mad.


Zellberg, l’Hermitage, Riesling, Alsace, Frankrig 2004
99 kr., Lago Import
Elegant og meget liflig hvidvin med en ren frugtsmag og mange facetter. En virkelig fornøjelse. Der er lidt vinkrystaller i flasken, hvilket jo kun er et tegn på kvalitet.


Bonnivale Cellar, Chardonnay, Robertson, Sydafrika 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Fortræffelig hvidvin med ren frugt i fin balance med fadpræget og de krydrede facetter. En rigtig madvin.


Santa Ana, Reserve, Chardonnay, Argentina 2005
49,95 kr., 33,17 kr. ved 6 flasker, i alt 199 kr., Kvickly og SuperBrugsen
En af den slags oversøiske Chardonnay’er, der plejer at koste 70 kr. og her faktisk er et fund til prisen – ikke mindst til prisen ved 6 flasker. Vinen har en kraftig duft og en blød og rund smag med ret markante fadtoner.


Clay Station, Pinot Grigio, Lodi, Californien 2003
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Liflig hvidvin, frisk og dejlig. Den har en fin duft og en bred, frugtagtig smag med tilpas syre. Oplagt til fisk og skaldyr.


Villa Ester, Campania Greco IGT, Italien 2005
69 kr., Premier Cru
En hvidvin fra egnen omkring Napoli. Den har en let krydret duft og en aromatisk og frugtagtig smag med en ret blid syre.


Riente, Albariño, Rias Baixas, Spanien 2003
99 kr., Glud Vin
En ikke helt ung hvidvin med en lys, gylden farve og en lidt spinkel, men venlig, tør smag med toner af lemon.




Rosévin


Giordano, Primitivo Rosato, Puglia IGT, Italien 2005
59,50 kr., Irma
Smuk farve, god duft og dejlig smag. En vellavet rosé, der med sin fylde, lette fedme og gode frugt er velegnet til mad.




Rødvin


Botalcura, Carmenère, Curico Valley, Chile 2003
109 kr., Haller Vine
En meget dejlig rødvin med afrundet frugt, bløde tanniner og en let sødme. Plus en lang eftersmag. Skænk den til en god kødret.


Morago, Pasqua, Cabernet Sauvignon delle Venezie IGT, Italien 2003
59,95 kr., Amka
Flot rødvin med en ren, intens frugt og krydderi. Meget velegnet til alle retter med kød. Glimrende til prisen.


Fattoria del Cerro, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2003
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Prægtig og elegant rødvin med fint krydret duft og dejlig fyldig og harmonisk smag med mange facetter.


Altas Combres, Malbec, Lagarde, Argentina 2004
59,75 kr., Vinmonopolet
En rødvin med sol og varme og frugt og krydderi – og 14% alkohol, der slet ikke har bragt vinen ud af den gode balance. Giv den en bøf.


La Mascota, Santa Ana, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
89 kr., af og til på tilbud til 66,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly og SuperBrugsen
Vidunderlig rødvin med en inviterende duft og en blød frugtsmag, der breder sig i munden. Dette er simpelt hen en topvin og til tilbudsprisen et virkeligt fund.


Indomita, Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2003
39,95 kr., Fakta
Til prisen en god og kraftig rødvin, der ubetinget skal drikkes til mad. Lad den gerne lufte lidt i en karaffel før måltidet.


Viña Tobia, Tempranillo, Rioja, Spanien 2005
55 kr., Skovgaard Vine
En rødvin med en dejlig frisk duft af blå druer og solbær. Smagen er tæt og fyldig, blød og rund. Igen i smagen er der toner af solbær samt masser af brombær.


Maglietta, Barbera d’Asti, Italien 2004
49 kr., ViniPortugal
Til prisen en blød og anvendelig hverdags-rødvin, der ubetinget skal skænkes til mad.


Domaine de la Prose, Saint-Georges d’Orques, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
59,95 kr., The Wine Company
Denne rødvin har en ren og god duft og en saftig, let krydret og bred smag.


Viña Valducar, Tempranillo, Vinos de Madrid, Spanien 2002
79 kr., Fionia Vin
En lidt aldrende rødvin, der i hvert fald skal drikkes nu.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.