Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2006





Vin-aktuelt i uge 36
4. til 10. september, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 35
VinAvisen uge 34
VinAvisen uge 33
...............

...........
36-39
...........
Faldene forbrug i Danmark
I 2003 blev alkoholafgifterne sænket i Danmark – året efter fulgte Finland trop. Den svenske regering vil også vældig gerne være med på vognen – blandt andet for at få svenskerne til i højere grad at købe alkoholen inden for landets grænser. Men regeringens forslag om en afgiftssænkning på 40% blev ifølge Alcohol Update afvist af Miljöpartiet og Vänsterpartiet. Begrundelsen fra støttepartiernes side var en frygt for et øget alkoholforbrug.
Sådan behøver det dog slet ikke at gå. Det viser en ny svensk undersøgelse fra Sprit og Vinleverantörsföreningen, der stiller skarpt på salget og forbruget af alkohol i såvel Danmark som Finland efter sænkningerne. Ifølge undersøgelsen er forbruget af alkohol faktisk faldet i Danmark – hvilket tidligere også har været nævnt herhjemme. Til gengæld er det steget i Finland.
Men – faktisk er forbruget også steget i Danmark, nemlig med 16,7% fra år 2003 til 2005. Det skyldes dog ikke mindst de mange svenskere, der kommer for at fylde indkøbsvognene med billige flasker spiritus. Til gengæld er det danske salg af vin og øl faldet med henholdsvis 13,3% og 26,3% – her kan vi danskere nemlig ikke hamle op med tyskernes meget lave priser.
Der kan læses mere om den nye undersøgelse på www.spritochvinleverantorsforeningen.se.

Europæisk vin gør lykke i Kina
Stadig flere kinesere vil have europæisk vin på bordet. Eksporten af fransk vin til Kina forventes således ifølge Decanter at få et markant opsving. I årets første fire måneder steg eksporten 16,4% i forhold til eksporten i de samme periode sidste år.
Italienerne har ligeledes kunnet mærke den øgede interesse fra kinesisk side – i de første fire måneder af 2006 er vineksporten til Kina steget med hele 96,9%. Den samlede mængde er dog stadig ret lille.
Tysk vin vækker også begejstring – her er der i samme periode tale om en stigning på 4%.
...........
36-37
...........
Høsten i gang i Bordeaux
I den forløbne uge gik man i gang med vinhøsten i Bordeaux, og det var Château Carbonnieux i Pessac-Léognan, der lagde ud med de grønne Sauvignon Blanc-druer.
Det regnede ganske vist, men til avisen Sud Ouest sagde slottets ejer, Philibert Perrin, at han var bange for, at der skulle opstå råd i de fuldmodne druer, så der var ikke noget vundet ved at vente.
Andre steder ser man med bekymring på det dårlige vejr og ønsker, at der snart må komme lidt sol igen.

Fin høst i Provence
Alt tyder på, at høsten i Provence i år vil overgå sidste års høst, såvel i volumen som i kvalitet. Druerne, der strutter af sundhed, har haft optimale vejrmæssige forhold i form af tilpas vind og varme.
De optimistiske ord kommer fra regionens forening af vinproducenter, CIVP (Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence).
De vinavlere, der er medlemmer af CIVP, fremstiller ifølge Just Drinks hele 95% af Provences AOC-vine. Regionens samlede produktion er cirka 160 millioner flasker om året, hvoraf hovedparten er rosévin. De mange flasker udgør så igen 6% af samtlige AOC-vine i Frankrig.

Schwarzenegger nedlægger veto
I VinAvisen uge 34 skrev vi om senatoren for San Francisco og North Bay, Carole Migden, der ønskede, at Zinfandel-vinen – hvis rødder på californisk jord går hele 150 år tilbage i tiden – skulle udnævnes til "Californiens historiske vin".
Sagen har været oppe at vende hos guvernør Arnold Schwarzenegger, der nu ifølge Decanter har nedlagt veto. Hans begrundelse for ikke at underskrive loven er blandt andet, at det ikke ville være fair over for Chardonnay, Cabernet Sauvignon og alle de andre druer, som Californien også er kendt for.
...........
>33/07
...........
Vodka-strid i EU
Hidtil har det været en uskreven lov blandt europæiske spiritusfirmaer, at vodka skal fremstilles af enten korn, melasse eller kartofler.
Men nu er verdens største spirituskoncern, Diageo, der har sit hovedsæde i Storbritannien, begyndt at bruge destilleret vin til fremstillingen af den stærke drik.
Det har ifølge den svenske Sprit & Vinleverantörsföreningen delt de øvrige EU-medlemslande i to lejre. Danmark, Sverige, Finland og Polen synes bestemt ikke, at det er okay, at man begynder at indlemme nye råvarer i vodka-produktionen, mens stort set alle de andre medlemslande ønsker grønt lys for, at man kan bruge en hvilken som helst råvare.
Nu er sagen endt hos EU-kommissionen, der er mest lydhør over for flertallet – så længe den pågældende hovedingrediens er oplyst uden på vodkaflasken. Medlemslandene venter dog stadig på den endelige afgørelse.
...........
    Bliv cand. cork. via Internettet
    APCOR (Associacao Portuguesa da Cortica) er et konsortium af mere end 280 portugisiske korkfirmaer, der tilsammen står for 85% af al den kork, der eksporteres fra Portugal.
    Nu, hvor skruelåg, plasticpropper og boksvine erobrer markedet, ønsker foreningen ifølge Business Wire at slå et ekstra slag for korkpropperne. Og det gør den blandt andet via en ny webside, www.realcorkusa.com, hvor den tilbyder et særligt Kork Diplom Kursus.
    Først skal man læse en hel masse om kork, om høsten, produktionen, kvaliteten osv., hvorefter man skal besvare en lang række spørgsmål. Efter endt "eksamen", får man straks at vide, om man har bestået og dermed fortjent et diplom. Eller om man er dumpet, fordi man kun har besvaret en vis procent af spørgsmålene.
..........
>43/06
..........
    Et øllet modstykke til filmen Sideways
    Den vinøse kultfilm "Sideways" har nu i et par år gået sin sejrsgang i alverdens biografer og gjort druen Pinot Noir til kult.
    Nu følger øllet trop med sin helt egen film. "Beerfest" hedder den, og der er enkelte lighedspunkter med "Sideways". Begge film er produceret i USA, og hvor det i vin-filmen er to venner, der tager på vintur i Californien, så er det her to brødre, der tager til Tyskland for at deltage i den store Oktoberfest i München.
    Men derudover er der langt fra den nørdede atmosfære i "Sideways" til øl-filmens bøvsede beerstube-kultur.
    Traileren lover et realistisk billede af den øllede og bøllede Oktoberfest i München. Se den ved at klikke her.
..........
Fransk vin skræddersyet til amerikanerne
Det er ikke al fransk vin, der glider lige lempeligt forbi de amerikanske forbrugeres ganer. Det ved vinimportfirmaet Château St. Martin LLC, der importerer fine franske vine. Firmaet, der ligger i staten Washington, har derfor fået fremstillet en fransk rødvin målrettet butikshylderne i USA. Emilio 2005 hedder den, og den er ifølge fagbladet Business Wire blevet til i samarbejde med det store kooperativ i Saint-Émilion, Union de Producteurs de Saint-Émilion (UDPSE), der repræsenterer 225 vinavlere.
Vinen indeholder 90% Merlot, en druesort, der åbenbart gør lykke i USA, og som er hoveddruen på Bordeauxs "højre bred". Etiketten er også efter amerikansk tilsnit. I modsætning til franske etiketter er den enkel og med fremhævelse af druesorten.
...........
15/07
.............


Erik Banti (t.h.) sammen med sin danske importør, Carlo Merolli.
    Erik Banti fejrer 25 års jubilæum
    I år kan Erik Banti fejre sit 25 års jubilæum som dansktalende vinbonde i det italienske Scansano, og det vil ikke gå stille af, lovede han, da han i sidste uge var på besøg hos sin danske importør, Carlo Merolli.
    Erik Banti har haft og har et meget aktivt liv – i golfspil og motorløb, som professionel fotograf og rejsearrangør med speciale i fjerne eksotiske feriemål. Om alt det vil man kunne læse i Vinbranchens Blå Bog.
    For 25 år siden satte han appellationen Morellino di Scansano på det vinøse verdenskort, og han var dengang kun én ud af fire producenter på stedet. I dag er der 74, og alle de store italienske vinhuse har opkøbt jord. Men Erik Banti var den første, der med tre glas i vinguiden Gambero Rosso viste, at her var et vindistrikt med et stort potentiale.

    Fra DOC til DOCG
    Under VinAvisens møde med Erik Banti fortalte han, at Morellino di Scansano den 18. september bliver ophøjet fra DOC til DOCG.
    Bogstaverne DOC står for Denominazione di Origine Controllata – altså samme lovmæssige afgrænsning og regler for et distrikt som franskmændene har med deres appellations-system og tyskerne med deres QbA-system. Og G’et i DOCG står for garantita og er et udtryk for, at distriktet er et af de allerbedste i Italien.
    Ikke fordi det det ekstra G berører ham så meget, sagde Erik Banti. Det vil blandt andet betyde, at man herefterdags ikke mere må høste 12.000 kg druer pr. hektar, men kun 9000 kg/ha. Selv er han nede på 7500-8000 kg/ha.

    Man skal kunne omstille sig
    Erik Banti nævnte også, at det er vigtigt, at man har appellationer og strenge kvalitetsregler for produktionen, men man må se i øjnene, at der er ingen, der køber en flaske vin, fordi der står Morellino eller DOCG på den. De mange forbrugere går efter navnet Toscana.
    Og så er der også en række DOC- og DOCG-regler, der er svære at leve med. Fx skal man bruge korkpropper. Skruelåg, plasticpropper og boksvin er forbudt.
    Vi fornemmede på Erik Banti, at han alvorligt overvejede at producere mere Toscana-vin og måske ligefrem tappe den i 3 liters bokse. Skruelågene går han 100% ind for.
    I det hele taget er han meget bevidst om, at man skal kunne omstille sig og følge med tiden: – Der var engang, da man kunne sælge alt, hvad man kunne producere. I dag skal man producere alt, hvad man kan sælge.
...........
38-37/06
.........
.........

    Appellationernes genfødsel
    I weekenden udstillede 45 økologiske og biodynamiske vinproducenter deres vine på Børsen i København. De er alle medlemmer af "La Renaissance des Appellations", en sammenslutning, der blev grundlagt i 2003, og som omfatter i alt 120 producenter fra tolv lande verden over, de fleste dog franske.
    Ideen bag sammenslutningen er at genskabe det særpræg, der findes i hver af vinverdenens appellationer og terroir’er, og at komme ud af den onde cirkel, der hedder svækkelse af vinplanterne med kemiske sprøjtemidler.

    De mindste krav for deltagelse
    For at blive medlem af sammenslutningen skal man som mindstemål opfylde følgende krav – og have gjort det i tre år:
    * Al kemisk ukrudtsbekæmpelse er forbudt. Man kan holde ukrudtet væk ved at pløje eller dyrke græs eller andre planter mellem rækkerne af vinstokke.
    * Ingen kemisk gødning, der vil ødelægge vinplanternes metabolisme og livet i jorden. Man kan gøde med kompost eller organiske gødninger, der opretholder jordens mikrobiologiske liv.
    * Kun brug af naturlige produkter til bekæmpelse af plantesygdomme i overensstemmelse med normerne for økologisk landbrug.
    * Kun brug af naturligt forekommende gær. Genmodificeret eller aromatisk gær er ikke tilladt.
    * Ingen genmodificerede vinplanter.

    Videre til niveau to og tre
    Disse krav benævnes som første niveau. Men mange af medlemmerne går videre til niveau nr. to med håndplukkede druer, der holdes intakte før presningen, med naturlig gæring uden brug af enzymer og vitaminer eller metoder til koncentration af mosten.
    Og nogle går yderligere videre til niveau nr. tre, hvor man undlader justering af vinens syre, chaptalisering (tilsætning af sukker til mosten) samt klaring og hård filtrering.
    Endelig går nogle den biodynamiske vej med hensyn til Månens faser, en homøopatisk brug af naturlige stoffer i høj opløsning osv.
...........
03-02/07
..........
..........
Vinbonden Svend Moesgaard fra Skærsøgaard Vin, der blev årets bedste vinmager.
    Danske vine i konkurrence
    Sidste lørdag afholdt man årets Dansk Vinskue i restaurant The Paul i Tivoli. Her deltog i alt 124 vine fremstillet i Danmark af både hobbyfolk og kommercielle, og der blev uddelt 6 guldmedaljer, 6 sølvmedaljer og 21 bronzemedaljer.
    I alt 110 vine blev godkendt af skuet, efter at 14 vine var blevet kasseret og trukket ud af konkurrencen.

    Gode vine i et dårligt år
    Årets bedste vinmager blev Skærsøgaard Vin, der fik hele to guldmedaljer. Denne vingård er kommerciel, og det samme er Jørgen Teik Hansens vingård, der også vandt guld. De resterende guldmedaljer gik til tre vingårde på hobbyplan: Mønske Vingårde, Erland Aarup og Carsten Bo Madsen.
    Lederen af dommerpanelet, Jesper Boelskifte, der er præsident for Dansk Sommelierforening, siger, at aldrig har kvalitetsniveauet været højere. Og det mest glædelige er, at hvor det før var nogle få avlere, som producerede præmievinene, er der nu kommet en stor bredde af avlere, som producerer vine af høj kvalitet selv i et vejrmæssigt relativt dårligt år som 2005. Dette lover godt for fremtiden.

    Dansk Vindag d. 9. september
    Alle, der har lyst til at smage dansk vin eller besøge en dansk vingård, kan finde frem til dem på hjemmesiderne www.vinavl.dk eller www.vinvej.dk. Her kan man også se hvilke danske vingårde, der kan besøges og holder åbent hus i forbindelse med Dansk Vindag, lørdag d. 9. september.
...........
02-01/07
................
Kan man stole på en vinskribent?
Tim Atkin MW er en af de britiske vinskribenter, der har været med længe. Han skriver hver uge i avisen The Observer, og forleden besvarede han spørgsmålet: Kan man stole på en vinskribents bedømmelse af en vins kvalitet?
– Jeg er forudindtaget, skriver Tim Atkin, – men jeg vil sige ja. Mit formål hver uge er at pege på tre-fire gode flasker. Jeg kan have mine yndlingsvine, men hvis man jævnligt følger mine anbefalinger, håber jeg, at man vil være glad for hovedparten af dem. Eller i det mindste være enig eller uenig.
– Min opfattelse af kvalitet har skiftet i løbet af de sidste ti år. Jeg plejede at være imponeret af vine med kraft, koncentration og en masse frugt, men i dag keder de mig. Jeg bliver mere og mere tiltrukket af vine, der kan nydes til et måltid i stedet for selv at være et måltid.

Giv en vinsmagning
En af vore læsere, Klaus P. Hansen, har skrevet til os med en god idé: – Skal du give en gave, og har du svært ved at finde på noget til kvinden eller manden, der "har alt", så var det måske en god idé at give et gavekort til en vinsmagning.
Tak for ideen. Den lyder bestemt sjov. Og i VinAvisens aktivitetskalender er der jo masser af smagninger bogstaveligt talt fra Gedser til Skagen og fra Esbjerg til Bornholm.
................
33-36
............
Endnu en lille rundspørge
Med denne meningsmåling tillader vi os at tage temperaturen på vore læsere, og vi gør det med et ganske enkelt spørgsmål: Ved hvilken temperatur serverer du hvidvin for dig selv og dine gæster?
Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Resultatet bringer vi i næste uge.
.........

............
Jesús Delgados demonstrerer sin kunst på Gråbrødretorv (foto: Michael Paldan).
    Tusinder smager sherry
    I forrige uge stod dagene i gastronomiens tegn, dels med madfestivalen i Tivoli, dels med arrangementer rundt omkring i København samt i Næstved.
    I den forbindelse blev der også gjort et fremstød for sherry, hvor den spanske venenciador Jesús Delgados igen besøgte Danmark og demonstrerede, hvordan han kan svinge sin fyldte smagekop (venencia) op over hovedet og – uden at miste en dråbe – kan fylde en hel håndfuld glas med sherry.
    Der blev udleveret glas til deltagerne i smagningerne, og derfor har Angela de la Rosa Tanco fra Spaniens Ambassades Handelsafdeling tjek på, hvor stor interessen var – og den var stor:
    Under City Nat i Næstved blev der brugt 500 glas, ved restaurant Bøf & Ost på Gråbrødretorv i København 250, foran Tapashuset i Tivoli 2100 og ved restaurant Nimb i Tivoli 150 – selv om det øsregnede. Det var endnu flottere end sidste år.
.........
32-37
...........
Nye eksportmarkeder for bulgarsk vin
I Bulgarien fremstilles der 63 millioner flasker vin om året, hvoraf hovedparten går til eksport. De gamle eksportmarkeder er dog begyndt af svigte bulgarerne. I 2005 importerede franskmændene således hele 81% mindre bulgarsk vin end året før, og for briternes vedkommende drejede det sig om et fald på 44%.
Til gengæld har de bulgarske vinproducenter fået en solid fod indenfor på de østeuropæiske og asiatiske markeder, hvilket betyder, at eksporten sidste år alt i alt steg med 25%.

Hjemmelavet vin er udbredt i Bulgarien
God afsætning af vin til udlandet er ifølge fagbladet CEE-Foodindustry af allerstørste betydning for de bulgarske vinproducenter. Hjemmemarkedet er nemlig ikke noget at råbe hurra for, hvilket blandt andet skyldes, at mange bulgarer selv fremstiller vin. Alene i år 2000 blev der fremstillet 200 millioner liter vin i private rammer.
Denne form for produktion er dog for nedadgående, hvilket er ensbetydende med, at salget af vin i Bulgarien så småt er begyndt at stige.
................
34-07
...........
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store personligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, og hvad de nu alle hedder. I denne uge er det Robert M. Parkers tur. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
............
..
    Robert M. Parker (f. 1947) voksede op i den amerikanske stat Maryland. Først blev han uddannet magister i historie, hvorefter han kastede sig over jurastudiet. Fra 1973, hvor han blev færdig som jurist, og i de følgende elleve år arbejdede han dels som advokat, dels som juridisk bankrådgiver.
    Hans interesse for vin, som han havde fået efter et besøg i Alsace som tyve-årig, blev dog stadig større, og i 1984 sagde han farvel til job og jurabøger, greb pennen og har siden ikke bestilt andet en at skrive om vin.
    Allerede i 1978 havde han udgivet det første eksemplar af magasinet The Wine Advocate, der vejleder folk i købet af fine vine. Dengang kom det i et oplag på 600 eksemplarer – i dag har magasinet, der udkommer to gange om måneden, 40.000 abonnenter på verdensplan.
    Sideløbende har Robert Parker skrevet om vin for flere europæiske magasiner og har ligeledes udgivet elleve vinbøger, frem for alt om fransk vin. Kendt viden om er hans Parker's Wine Buyer's Guide, der er kommet i adskillige oplag og er oversat til alverdens sprog.
    Robert Parker har om nogen været med til at præge forbrugernes valg af vin, ligesom hans vinanmeldelser efter 100-point skalaen er af største betydning for vinproducenter og vinbranchefolk verden over. Peger Parkers tommelfinger opad, betyder det øget salg af den omtalte vin – og det modsatte, hvis den peger nedad.
    Det var ikke kun begejstringen for vin, Robert Parker fandt i Alsace, men også sin hustru gennem de sidste tredive år, Patricia. Ægteparret bor i Maryland sammen med deres datter Maia og deres adskillige hunde.
    Adresse: Robert M. Parker, The Wine Advocate Inc., P.O. Box 311, Monkton, MD 21111, USA, e-mail: info@erobertparker.com, www.erobertparker.com.
..........
18-17
...........
--...............--.
    Den danske vinbranche
    ...........--.
      Til lykke til Christian Philipson
      I næste uge fylder Christian Philipson 50 år. Det sker samtidig med, at hans meget aktive firma fortsat er teenager og fylder nitten år.
      Fødselsdagen vil blive fejret i hele to omgange, hvor Christian Philipson inviterer flest mulige venner af huset (og af ham selv) til åbent hus og vinsmagning i firmaets lagersalg, Kokkedal Industripark 10 i Kokkedal.
      Det første åbne hus bliver på fredag d. 8. september kl. 16-19, og det næste bliver dagen efter, lørdag d. 9. september kl. 11-14.
      Vi siger til lykke med fødselsdagen til Christian Philipson og henviser til Vinbranchens Blå Bog, hvor man kan læse om ham og hans meritter.
    ...........--.
    * Oxholm Vin har optaget importen af vine fra Wagner Stempel i det tyske Rheinhessen.
    * Norton Vinimport i Silkeborg har opnået eneforhandling af vinene fra det argentinske vinhus Famiglia Quattrocchi i Mendoza.
    ...........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
34/07
.............
    Ugens vinøse billede
    Den svenske sommelier Anders Öhman, der sammen med en kollega står bag foretagendet Gustibus og dets sommelierskole, har været en tur i Bourgogne.
    I kooperativet Caves Des Hautes Côtes tog han dette billede af en vin-tankstation, hvor man nemt kan forestille sig, at der er muret syv fade ind i væggen, og at der kommer ægte fadlagret vin ud af slangerne.
    – Vinen var faktisk udmærket, skriver Anders Öhman. – Fx kostede en god Bourgogne Rouge, tappet "frisk fra fad" kun 3,65 euro pr. liter (27 dkr.). Hvem sagde, at bourgogne er dyr?

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
44-43/07
.........
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål
og svaret på det.
..................
Hvorfor bliver nogle vine hurtigt trætte?
Henry Damm Hansen og hans familie nyder at drikke hvidvine fra Alsace, specielt Riesling. Et par gange om året besøger de Alsace og køber forskellige grand cru’er.
– Vi har ikke gode muligheder for opbevaring, skriver han, – og vinene skal da heller ikke lagres. Men vi har erfaret, at der er stor forskel på deres holdbarhed. Således har vi netop konstateret, at en Riesling "Pfersigberg", hjembragt i foråret, totalt har tabt pusten. Hvad er forklaringen på denne forskel i holdbarhed af vine fra forskellige vinhuse?
Vi har forelagt spørgsmålet for ønologen Laura West, der svarer, at iltning og varme er to væsentlige årsager til, at en vin "taber pusten". Og det kan ske på flere måder under såvel fremstillingen som lagringen.
* Under fremstillingen kan druerne være blevet stresset på grund af mangel på vand. Det kan få vinstokken til at producerer nogle stoffer, som tidligt ældes på en ubehagelig og "træt" måde i vinen. Men for meget kontakt med ilt under fremstillingen kan også gøre vinen tidligere træt.
* Under lagringen kan vinen ældes ved varme, som fremmer alle de kemiske processer, som udgør modningen, og derved tvangsmodner vinen.
En faktor, som hyppigt overses, er lys. Undgå altid vine i klare flasker. Især er vine på druen Sauvignon Blanc ekstremt lysfølsomme, og det er ironisk, at netop den slags vine ofte tappes på klare flasker for at signalere lethed og friskhed.
Endelig kan en let utæt prop betyde, at ilten får adgang til vinen.
................................
.........
>30/07
.........
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og 17, som fik fem stjerner. I alt blev det til 119 stjerner og i snit i 3,7 stjerne til hver af de 36 smagte vine. En overordentlig flot høst
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Mousserende vin

Pruno Nero, Cleto Chiarli, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Italien (uden årgang)
55 kr., Carlo Merolli
En dejlig mørkerød, koncentreret og saftig lambrusco med et mildt brus og en god syre. Velegnet til mad.




Hvidvin


Insolia, Cusumano, Sicilien IGT, Italien 2005
79 kr., Vinissimo
Der er både friske grønne druer, græs og hø over duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er frisk og fyldig med en god syre, udprægede mineralske toner og et godt bid af eg.


Viognier de Campuget, Cuvée Prestige, Rhône, Frankrig 2005
75 kr., The Wine Company
Det er som at få et frisk pust i munden, når man smager på denne vin. Den har toner af æbler og appelsiner samt en dejlig forfriskende syre. Et flot glas til prisen.


In Situ, Reserva, Chardonnay, Aconcagua Valley, Chile 2005
59 kr., Glud Vin
Ananas, sød melon, eg og smør forenes i duften af denne dejlige aromatiske hvidvin. Det er en fyldig vin med smag af moden frugt, blandt andet mirabelle og banan. Et rigtig godt glas til prisen.


Colle Vento, Chardonnay, Delle Venezie IGT, Italien, uden årgang
51 kr., Fiasco-Vine
Hvidvin med en dejlig frugtsmag og toner af citrus, måske lidt i retning af nektarin.


Paul Schneider & Fils, Riesling, Alsace, Frankrig 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En ret let hvidvin på den gode Riesling-drue, frisk og med god syre, der gør den velegnet til lettere madretter eller en frokost.




Rosévin


Pheubus, Rosé, Malbec, Fabre Montmayou Wines, Mendoza, Argentina
59 kr., Pedersborg Vin
En meget lækker og fyldig rosévin med en fin duft af anis og smag af søde bær, frugt, valnødder og mandler.


Signature Blend, Chamarré, Réserve Spéciale, Rosé, Vin de Table, Frankrig, uden årgang
50 kr., Irma
Frisk og læskende rosévin med en fin laksefarve. Ikke nogen stor vin, men pæn og enkel – og tilsvarende billig.


Terra di Corsica, Korsika, Frankrig 2005
39,95 kr., Chris-Wine
En meget enkel, men forfriskende rosévin, som mange sikkert vil kunne lide.




Rødvin


Bellingham, Shiraz, Costal Region, Sydafrika 2004
69,75 kr., 65 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Årets jagtvin fra Skjold Burne er en venlig og vellavet rødvin, som trods sine 14% alkohol virker ret let og nem at drikke. Der er en fasan på etiketten, og vinen vil helt bestemt kendes ved fuglen. Men den vil også være en god ledsager til alle kødretter, inkl. vildt. Køl den gerne ned til 15-16 grader.


Quinta Hidojal, Castilla y León, Spanien 2003
56 kr., Haller Vine
En fyrig rød spanier med krydrede toner af hvid peber, bittermandel og mørk chokolade. Et fortræffeligt glas til prisen og sagen til en god oksebøf.


Paul Schneider & Fils, Pinot Noir, Alsace, Frankrig 2002
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Lækker og let rødvin med en indtagende Pinot-duft og en saftig, frisk smag. Den er fire år gammel og fint afrundet. En elegant og næsten aristokratisk vin.


Marques de Bataneros, Tempranillo, Valdepeñas, Spanien 2005
26,95 kr., i september 24,95 kr., Fakta
Til prisen er denne rødvin slet ikke så tosset. Den har en god duft og en blød og venlig smag med god frugt og syre, som mange vil kunne lide. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Borgo di Scorgiano, Chianti Colli Senesi, Italien 2001
69 kr., Park Wine
Glimrende, moden chianti-rødvin, fem år gammel, med dejlig duft og en frugtagtig smag, der breder sig i munden med friskhed, kirsebær, let krydderi og en forfriskende syre, der står fint til mad. Rimelig pris for en vellagret vin på toppen.


Sumarroca, Santa Creu, Penedès, Spanien 2003
89 kr., indtil 20. oktober 69 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Uha, hvor dette er en dejlig rødvin. Den har blød og fyldig frugt og en "varm" smag af kirsebær, blåbær, krydderier …


Valle Huarpe, Barbera, Mendoza, Argentina 2006
69,50 kr. ved 12 flasker, Norton Vinimport
Her er den italienske drue Barbera på gæstespil i Argentina, og den optræder blændende i denne dejlige rødvin. Vinen smager simpelt hen godt med sin fyldige frugt og sit lette krydderi.


King Shaka, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2003
48 kr., Excellent Wine
Usædvanlig og flot rødvin med fyldig, varm frugt. Den har 15% alkohol, men den er skjult bag den gode frugt. Vinen skal have en stor bøf fx med kraftig rødvinssauce. Prisen er yderst rimelig.


Domaine Georges Bertrand, Corbières, Frankrig 2004
69,50 kr., Irma
En virkelig dejlig rødvin med harmoni og karakter. Faktisk en perfekt vin og meget anvendelig til mange retter.


Cuvée des Princes d’Orange, Côtes-du-Rhône, Frankrig 2004
75 kr., Lago Import
Harmonisk og dejlig rødvin med blød, afrundet frugt og fint integreret fadsmag. Vinen er ret let – brug den fx til en kylling eller kalvesteg. Eller til en lidt fed fisk …


Les Calades, Domaine la Monardière, Vacqueyras, Frankrig 2004
75 kr., Maison de Provence
Dette er en virkelig god og lækker rødvin, meget harmonisk og med blød, afrundet frugt. Fem stjerner med pil opad. Til prisen et yderst godt køb.


Enate, Reserva, Cabernet Sauvignon, Somontano, Spanien 2001
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Stor og flot rødvin, der breder sig i munden med blød og koncentreret frugt og masser af krydderi. En virkelig nydelse.


Santa Ana, Cabernet Sauvignon, Argentina 2006
39,95 kr. og 25 kr. ved 4 flasker, Kvickly og SuperBrugsen
Især til prisen ved fire flasker er dette en virkelig god rødvin og lidt af et fund. God frugt, tilpas syre, lidt garvesyre, lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Delicato Shiraz, Californien, 2004
69,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En rødvin med en typisk krydret Shiraz-duft med et strejf af noget herbalt. Smagen er koncentreret, fuld af moden frugt og med toner af sort peber og lakrids i eftersmagen.


Barefoot, Cabernet Sauvignon, Californien 2003
36,67 kr. ved 3 flasker, i alt 110 kr., SuperBest
Rødvin, der lægger op til at smide skoene og slappe af på bare tæer. Vinen er ret let og jammy, ville en amerikaner sig – altså marmeladeagtig. Men der er sikkert et publikum til den. Og prisen ved tre flasker er yderst venlig.


Maruggia, Pasqua, Rosso del Salento, Italien 2004
39,95 kr., Amka
Pæn, let og enkel rødvin. Der er ikke meget spræl over den, men den er anvendelig som hverdags-vin.




Sød vin


Domaine Bott-Geyl, Alsace Grand Cru Sonnenglanz, Frankrig 2002
229 kr., Vinmonopolet
En helt vidunderlig duft lover store oplevelser, som den sødlige og meget lækre smag lever op til med talrige facetter og en levende syre. Vinen er smadderdyr og smadderdejlig. Venter man en tør vin i glasset, bliver man overrasket. Etiketten fortæller ikke, at vinen er sød.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.