Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 2006

.





Vin-aktuelt i uge 38
18. til 24. september, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 37
VinAvisen uge 36
VinAvisen uge 35
...............

...............
Hugh Johnson har kniven fremme
Markedet er gennem de sidste ti år blevet oversvømmet af alkoholkraftige vinbamser fra den nye verdens vinlande. Vine med et alkoholindhold på 14% eller mere er blevet dagligdagskost – man skal ligefrem lede i forretningerne for at finde en rødvin med de gode gammeldags og behagelige 12,5%.
Nu har en af sværvægterne i vinens verden, den anerkendte britiske vinskribent Hugh Johnson, fået nok af denne trend inden for vinindustrien.
I sin nyeste udgave af The Pocket Wine Book, der udkommer sidst i september og af mange anses for at være vinbiblen over alle, giver Hugh Johnson alkoholbamserne kniven. Han sammenligner dem med steroidpumpede bodybuildere og vender tommelfingeren nedad over for hvidvine, der smager som ferskner i alkohol, og rødvine, der minder om portvin.
Han langer også ud efter de franske vinproducenter, der, for at tage konkurrencen op med de oversøiske vine, har øget alkoholprocenten i deres vine. Og så anklager han "amerikanske vindommere" for at have pustet til trenden ved at give den slags vine skyhøje anmelderpoint. Sidstnævnte er uden tvivl en kraftig hentydning til vinguruen Robert Parker.
...........
    Rhônefestivalen en stor succes
    I lørdags løb årets store Rhônevinfestival af stabelen for tredje gang hos Dansk Vincenter i Avedøre, og over 700 vinelskere smagte sig gennem mere end 300 forskellige vine.
    Stemningen var som altid i top, og vejrguderne var bamhjertige – de lod det smukkeste solskin funkle i vinglassene, så de to arrangører, Steen H. Rasmussen og Lars Møller fra The Wine Company, kan ikke være andet end tilfredse. De er allerede i gang med at planlægge den fjerde Rhônefestival, der er programsat til lørdag den 15. september 2007, og har åbnet for tilmelding af udstillere.
    Årets smagekatalog samt stemningsbilleder fra festivalen kan ses på www.rhonevinfestival.dk.
...........
En vinmark for en slik
Ejerne af det argentinske vinfirma Santa Maria de los Andes tilbyder nu salg af større og mindre jordlodder til spotpriser, og det endda i Argentinas berømte vinregion Mendoza.
Priserne varierer alt efter, om man køber et stykke brakmark eller foretrækker et areal, der allerede er beplantet med vinstokke. En fix og færdig vinmark på 5 hektar kan således erhverves for sølle 2 millioner kr.
Sælgeren fremhæver, at ikke kun jorden er billig. Også arbejdskraften fås til bundpriser – en væsentlig grund til de sydamerikanske vines succes.
Og hvis man ikke har tænkt sig selv at smøge ærmerne op, kan man ifølge Decanter købe en pakkeløsning, hvor et team af vinmagere klarer hele molevitten fra dyrkning til tapning.
...........
03-02/07
.........
Russisk test af vine fra Kina og Ukraine
Vi har tidligere fortalt om, hvordan Rusland har boykottet importen af vin fra Georgien og Moldavien. De russiske vinimportører har derfor kastet sig over vin fra Ukraine og Kina for at fylde hullerne ud i vinreolerne. Men nu er også en del af disse vine kommet på den sorte liste.
De russiske sundhedsmyndigheder har testet 45 af de ukrainske vine, der er kommet til landet. Hele tretten blev fundet uværdige til russiske ganer. Og ud af otte kinesiske vine var der kun tre, som slap igennem nåleøjet.
Den russiske regering har nu forbudt landets vinimportører at sælge deres beholdninger af de bandlyste vine. Men der er en stor sandsynlighed for, at importørerne vender det døve øre til. Når det gælder den boykottede vin fra Georgien og Moldavien, så bliver den ifølge det russiske pressebureau Interfax nemlig stadig importeret i pænt store mængder.

Også vinene fra Belarusland skal forbydes
Sundhedsmyndighederne i Rusland er i det hele taget ude med den store boykot-kniv. De forlanger nemlig også, at importen af alkoholiske drikke fra Belarusland – et selvstændigt land lige øst for Polen – bliver boykottet. Dels skal vinene være af ringe kvalitet, dels har russerne en mistanke om, at de er fremstillet på basis af vinmateriale fra Moldavien, der som sagt er på den sorte liste.
Pjat, lyder det fra fødevareindustrien i Belarusland. Rent økonomisk ville det slet ikke kunne svare sig at opkøbe vin i Moldavien for så at bruge den i den belarussiske industri.


.........
Den søde isvin er en specialitet. Høsten sættes i gang, når termometret når ned på minus 8 grader. Ved denne temperatur fryser vandet i druerne til is, mens syrer og aromastoffer forbliver flydende lidt endnu. Under presningen vil den søde most løbe ned i gæringskarret, mens det frosne vand skilles fra. Billedet er fra en tysk vinmark (foto: DWI/Kämper).
    Verdens dyreste Eiswein / icewine / isvin
    Tyskerne og østrigerne laver Eiswein, og canadierne laver icewine. Måske skulle vi vedtage, at vi herefterdags kalder den isvin.
    Nu er verdens dyreste flaske isvin, Billy Myers Chardonnay, sat til salg. Den er fremstillet af det canadiske vinhus Royal DeMaria, og ejerne regner med at kunne få 30.000 canadiske dollars (cirka 160.000 kr.) for en halv flaske. Det er temmelig mange penge, når man tænker på, at en flaske Château Pétrus "kun" koster 18.000 kr.
    Men der er flere årsager til, at netop isvinen Billy Myers Chardonnay er røget prismæssigt helt til tops. Der er kun fremstillet 60 flasker af vinen – alle halvflasker. Druesorten er også lidt speciel, da der normalt bruges Riesling til isvin. Men Royal DeMaria er netop kendt for sine eksperimenter, når det gælder den søde vin – i alt har vinhuset atten forskellige slags isvin.
    Ifølge Decanter skal de potentielle købere til den kostbare flaske findes i Japan eller i de Forenede Arabiske Emirater. Men må araberne overhovedet drikke vinen? Nå, det gør de nok heller ikke. Den slags vine er ikke skabt til at blive drukket, men til at blive solgt.
...............
02-01/07
.........
Vinauktionen i Beaune nærmer sig
Midt i Bourgognes hovedstad, Beaune, finder man Hospices de Beaune, det gamle hospital, der hvert år er rammen om en af verdens ældste og mest betydningsfulde vinauktioner (og hvis fantastiske tag ses på billedet til højre).
Årets auktion, der er nummer 146 i rækken og vil blive varetaget af auktionshuset Christie’s, finder sted den 19. november.
Samtlige indtægter går traditionen tro til et velgørende formål – i år drejer det sig om vedligeholdelse af historiske monumenter i Beaune samt fornyelse af det medicinske udstyr i byens hospital.
Den vin, der kommer under hammeren, stammer fra Hospices de Beaunes 61 hektar vinmarker. Og hospitalet ville hverken eje vinmarker eller vin, hvis ikke det var for de mange donorer, som gennem århundrederne har skænket deres ejendomme.

Alle er velkomne til at byde med
Vinen sælges ”en primeur”, hvilket vil sige, at det drejer sig om dette års høst og dermed om vine, der skal ligge og lagre, før de kan tappes.
Auktionen omfatter i alt 41 cuvéer (fransk for vinparti eller -tank), og disse sælges så igen i form af pièces (fade).
Man behøver ikke at høre til vinbranchen for at byde med. Alle er velkomne til den celebre auktion.
Hvis man køber et fad eller to, får man ikke vinen med hjem med det samme. En såkaldt négociant-éleveur, en vinkøbmand, der "eleverer", hvilket vil sige plejer og modner vinen, vil tage sig kærligt af den i et år eller to, indtil den er klar til at blive tappet på flasker.

Eget navn på etiketterne
Et enkelt fad ender med at blive til 288 flasker eller en halv palle. På etiketterne vil der stå navnet på den Grand Cru-vinmark og den appellation, som vinen stammer fra.
Derudover vil den historiske donor af vinmarken være opgivet. Det kunne fx være Nicolas Rolin, manden der i 1400-tallet grundlagde Hospices de Beaune.
Ved siden af den agtværdige donors navn kan man så vælge at få trykt fx sit eget eller sit firmas navn.
................
34-07
...............
    <<< Stefan Ress fra Weingut Balthasar Ress i Rheingau.
    << Günter Hauck fra Dr. von Bassermann-Jordan i Pfalz.
    < Dirk Richter fra Weingut Max Ferd. Richter i Mosel.
...............
Tre tyske topproducenter på besøg
25 tyske vine var linet op i onsdags, da H.J. Hansen havde besøg af tre producenter, som alle er medlemmer af Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP). Altså folk fra toppen af tysk vin.
Vi smagte deres vine, og yderligere smagte vi tre vine fra det legendariske Juliusspital i Würzburg i Franken. I ugens liste over smagte vine er der masser af stjerner til de tyske vine.

Lad os præsentere vinmagerne én ad gangen:
* Stefan Ress er fjerde generation i den 135 år gamle familieejendom Weingut Balthasar Ress ved byen Hattenheim i Rheingau, og han har med dygtighed udvidet det dyrkede areal til 34 hektar med en produktion af knap 300.000 flasker om året. Stefan Ress har været dybt involveret i arbejdet med at skabe en slags Grand Cru-system for de bedste tørre vine – Großes Gewächs. Vi smagte et par af dem.
* Günter Hauck præsenterer endnu en gammel familieejet vingård, Dr. von Bassermann-Jordan i byen Deidesheim i Pfalz. Nogle af Pfalzs allerbedste vine kommer fra tre vinhuse, der alle begynder med B. Man har kaldt dem "de tre store B’er", og Bassermann-Jordan er et af disse vinhuse. (De to andre er Weingut Reichsrat von Buhl og Weingut Dr. Bürklin-Wolf). Bassermann-Jordan blev grundlagt i 1718 og har været i familiens eje lige siden. Vinhusets ældgamle kældre er en 11 km lang labyrint med hypermoderne ståltanke og et skatkammer med vine tilbage fra 1811.
* Dirk Richter er niende generation i Weingut Max Ferd. Richter, der siden 1680 har lavet vin i Mülheim i Moseldalen. 92% af hans 37 hektar vinmarker er Riesling, så det var ikke underligt, at han under smagningen slog et stort slag for Riesling-druen – hvilket vinene i glassene også gjorde. Dirk Richter præsenterede os også for vinene fra Juliusspital i Franken.
(fortsættes)
...............
18-17
...............
Propsyg vin til 3800 kr.
Det måtte jo ske: Under smagningen af de tyske vine fik vi en Hattenheimer Nussbrunnen Beerenauslese, købt på auktion (se nedenfor) for 511 euro (3800 kr.), og den var propsyg ud over alle bredder. Den stank langt væk. Man havde heldigvis en ekstra flaske. Men hvad sagde de tre tyske vinfolk til det?
* Günter Hauch sagde, at Bassermann-Jordan allerede er gået over til skruelåg og glaspropper til de allerfleste vine. Kun til vine med høje prædikater bruger man stadig de dyreste og bedste korkpropper, man kan finde.
* Dirk Richter fra Max Ferd. Richter mente, at man måtte kunne leve med, at 2% af flaskerne er propsyge. Og når de dyre vine har lagret i ti-tyve år, har de alligevel udviklet så stærk en aroma, at den overdøver smagen af sure klarklude og gymnastiksko. Han mente også, at vinene har brug for korkpropper for at kunne "ånde" (hvilket vi ikke mener er rigtigt – det vender vi tilbage til).
* Stefan Ress fra Weingut Balthasar Ress, hvis flaske var proppet, sagde ikke noget.
...............
    Priserne fastsættes ved auktion
    De tyske vine med høje prædikater – Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein – fremstilles kun i et meget begrænset antal. Nogle få tusinde flasker til hele verden. Så priserne er naturligvis høje.
    Et middel til fastsættelse af priserne er tre auktioner, der hvert år afholdes af Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), hvis logo ses herover. Næste gang er det nu på fredag, lørdag og søndag (22.-24. september).
    Her præsenteres de sjældne vine fra Nahe, Mosel og Rheingau – 95% af dem Riesling – og private, agenter, mæglere og indkøbere kappes så om at byde hinanden op.
    De priser, som vinene opnår – ja, det er så priserne, som vinene efterfølgende bliver solgt til fra vingårdene.
34/07
...............
Vinmager giver druerne solcreme
Druer kan godt lide at tage solbad, men de kan også – ligesom os mennesker – få for meget af det gode, så de ultraviolette stråler skader deres sarte skind.
Det mener den økologiske vinmager Aaron Pott fra vinhuset Quintessa i Napa Valley, og han har derfor udviklet en særlig solcreme, som han ifølge Decanter sprayer på drueklaserne.
Cremen indeholder blandt andet havalger, der absorberer de skadelige ultraviolette stråler. Den er desuden tilsat lidt aloe vera, der er kendt for sin blødgørende og sårhelende effekt, så den ligeledes virker som "after-sun-lotion". Om der er tale om en beskyttelsesfaktor 8 eller 20, melder historien ikke noget om..
...............
    Endnu en spiral-vin
    Michael Kahr Jørgensen, der er sommelier og journaliststuderende, så vores omtale af den spiralformede etiket i sidste uge.
    – Det er faktisk ikke nogen ny idé, skriver han. – Jeg har en lignende flaske liggende med en spiral, der giver alle oplysninger om navn, årgang osv.
    – Vinen er en super-fremragende Moscato-dessertvin på senthøstede druer ved navn Piasa Richei fra vinhuset Fortetto della Luja i appellationen Loazzolo DOC i det italienske Piemonte.
...............
Østrig vandt stort
I sidste uges rundspørge foretog vi det tankeeksperiment, at der i vore butikker kun kunne vælges mellem vine fra syv små vinlande. Til hvilken reol ville vore læsere i så fald søge hen?
I spørgeskemaet anførte vi syv navne på mindre vinlande. Vi kunne naturligvis have medtaget flere lande – blandt andet mener Jørgen Glud i Randers, at vi burde have medtaget Uruguay. Vi kunne også have nævnt Kina, Tjekkiet, Slovakiet og Luxembourg – og Danmark for den sags skyld.
Vel, vi valgte altså de syv, der efter vor mening er mest oplagte, og hvilket land valgte så vore læsere?
I alt 2696 læsere gik ind på spøgen, og som det fremgår af skemaet til højre, vandt Østrig stort med hele 1492 stemmer, svarende til 55,3%.
Bortset fra Cypern – der jo heller ikke står særlig stærkt på det danske marked – så fordeler resten af stemmerne sig nogenlunde jævnt på landene, idet Grækenland dog indtager 2. pladsen med et par ekstra procent.
.........
44-43/07
...............
Noget af det mest tumpede
EU’s danske landbrugskommissær, Marianne Fischer-Boel, har som bekendt foreslået, at vinsøen drænes ved at braklægge vinmarker.
Det er Carlo Merolli ikke enig i. I sit seneste nyhedsbrev fastslår han, at det er noget af det mest tumpede, især når det gælder Italien.
– Systemet virker sådan, skriver han, – at for hver hektar vinmark, en vinbonde braklægger, får han et vist antal euro fra EU’s kasse. Men hvem er de første, der tilslutter sig programmet? Det er vinverdenens fodsoldater, menigmanden, den lille, uafhængige vinbonde, som måske er oppe i årene, og som kun har et par hektar, som er vanskelige at dyrke. Det er således kvalitetsproduktionen, der forsvinder. Stille og roligt.

Direkte støtte til industrivine
– EU har prøvet det allerede for en ti år siden: Tilskud til braklægning og støtte til dyrkning af solsikker. Med katastrofale resultater for vinens kvalitet. På Sardinien forsvandt fx stort set alle de ældre vinmarker med druen Cannonau, øens mærkedrue og stolthed. Det medførte en total ændring af vinens smagsprofil, og i dag er det svært at finde rigtigt gode Cannonau-vine.
– Hvad værre er, så er EU’s forslag en indirekte støtte til vinindustrien, der fylder vore hylder med sterile, smagsdøde og ensartede vine. Fordi det fjerner diversiteten, fordi det fjerner den lille modvægt og den lille konkurrence, der ligger i "biodiversiteten". Alt dette til fordel for en mere strømlinet og dødkedelig vinproduktion.

Braklægning er ikke vejen
– Naturligvis har jeg ikke nøglen til løsningen af så stort et problem, slutter Carlo Merolli. – Men flere af de vinproducenter, som jeg har kontakt med, ville være glade for en reduktion, ikke af vinmarkernes areal, men af udbyttet pr. hektar.
– Andre foreslår, at man afskaffer tilladelsen til sukkertilsætning (chaptalisering i Frankrig, Tyskland, Østrig osv.) og tilsætningen af druemost (i Italien). Det ville sende færre vine på markedet.
– Uanset hvad, så er der bred enighed blandt dem, der producerer vin med egne druer, at braklægning ikke er vejen frem.
...............
    Hvad bruges huset til?
    I sidste uge var både Flemming og Anker i Ungarn på hver sin vinrejse. Begge var vi i Tokaj. Begge så vi en mærkelig bygning på marken foran et af distriktets største og mest betydningsfulde vinhuse, Disznóko Szõlõbirtok, der ejes af det franske forsikringsselskab AXA.
    Umiddelbart kunne det ligne en flyvende tallerken, der er landet, og vi gættede naturligvis på, hvad det kunne være.
    Vi vil godt give VinAvisens læsere lejlighed til at gætte med. Hvilket formål tjener den flotte, men mærkelige bygning? Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen.

...............

>30/07
..........
    Kender du en, der er endnu ældre?
    I sidste uges VinAvis fortalte vi, at der er rejst tvivl om autenticiteten af en flaske Château Lafite årgang 1787, der er blevet solgt for en mindre formue.
    Den ældste flaske vin i dansk eje, som vi her på VinAvisen kender til, er en 1727 Rüdesheimer Apostelwein, Rheingau, lagret og aftappet på et eller andet tidspunkt i den historiske "12 Apostle" Ratskeller i Bremen.
    Ved sjældne lejligheder hældes lidt vin på halvflasker. Fadene i den gamle kælder under Bremens rådhus fyldes op med kvalitetsvin fra yngre årgange, men det er så lidt, at det ikke forstyrrer vinens historiske alder.
    Engelske Michael Broadbent har i sin bog "The Great Vintage Wine" smagte vinen i 1977 og beskrevet den som "intens, mørk ravfarvet, voksagtig, let madeiriseret, næsten som en god, gammel sherry, med smag af gamle æbler lige som i en ædel Tokaj, intenst tør, med kraftig nøddekarakter, bemærkelsesværdig god".
    Er der læsere, som har kendskab til en vin i Danmark, der er ældre end denne – altså bortset fra Rosenborgvinen? Skriv venligst og fortæl til anker@vinavisen.dk.
...............
Kritik af nye franske appellationer
Franskmændene har fået to nye appellationer i Loire-dalen: AOC Orléans og AOC Orléans-Cléry. Og i den eksisterende AOC Coteaux du Layon er et område med søde vine blevet afgrænset og døbt AOC Chaume. Yderligere er der inden for AOC Coteaux de Languedoc kommet en ny appellation ved navn AOC Pézenas.
Disse fire nye appellationer har medført kritik fra forskellig side. Man mener, at det i Frankrigs konkurrence med de oversøiske vine og disses enkle og let opfattelige mærkenavne ikke er tidspunktet til yderligere at komplicere det tunge franske system med over 460 AOC-distrikter.
De nye appellationer er skabt efter ti års arbejde i diverse komiteer. Imens farer verden af sted med Internettets fart, lyder det. Afgørelsen er komplet forældet.
I Coteaux du Languedoc er man netop i gang med at lægge en række små appellationer ind under én stor ved navn Languedoc.
I dag eksporteres der mere Vin de Pays d’Oc end vin fra Bordeaux.
...............
    En gratis bog om vin
    I mandags lancerede forlaget Onlibri en ny måde at sælge bøger på – nemlig gratis, lige til at downloade som pdf-filer fra Internettet.
    Når vi skriver om det, så er det fordi en af bøgerne handler om vin. Den er skrevet af VinAvisens medarbejder, Mariette, der også skriver om vin i Mad & Venner og MetroExpress, så vi vil afholde os fra at anmelde bogen. Men da den jo ikke koster noget, skammer vi os ikke over at anbefale, at vore læsere lynhurtigt henter den – og lynhurtigt sletter den igen, hvis de ikke hører til i målgruppen, der defineres i bogens titel, "Vin for Begyndere".
    Med bredbånd kan bogen downloades i løbet af 15 sekunder på onlibri.dk.
...............
36-39
............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
    Mai Nygaard (f. 1971) har en teknologisk indgangsvinkel til vinbranchen. Da hun i sin tid skulle skrive kandidatspeciale i mikrobiologi, endte det lidt tilfældigt med at blive om gærkulturer inden for vinens verden.
    Med eksamenspapiret i hånden blev hun i 1995 ansat som mikrobiolog hos virksomheden Chr. Hansen, hvor hendes primære opgave var at yde teknisk support til den globale vinindustri. Med jobbet fulgte utallige rejser til vinregioner verden over og dermed mulighed for at diskutere vinfremstilling og gæringsprocesser med lokale vinproducenter.
    I 2002 gik turen videre til et job som businessmanager hos Foss Analytical med ansvar for det avancerede analyseudstyr, WineScan, som firmaet fremstiller til brug for vinindustrien (læs om den i uge 19, 2006).
    Men den store vide verden trak, og i 2005 søgte Mai Nygaard et job hos The Australian Wine Research Institute i South Australia. Det fik hun, og siden har hun som group manager blandt andet været ansvarlig for firmaets kommercielle analyselaboratorier.
    Når tiden ikke går med at assistere vinindustrien, tager Mai Nygaard en tur op ad bakke på mountainbiken, går til vinsmagninger eller nyder livet i sit hus i Adelaide Hills sammen med de mange koalaer og papegøjer, der befolker forhaven.
    En gang imellem går turen også til Danmark, hvor den eventyrlystne mikrobiolog er et aktivt medlem af De Berejstes Klub samt medejer af rejsecafeen Café Globen i København.
    Adresse: Mai Nygaard, The Australian Wine Research Institute, PO Box 197, Glen Osmond, SA 5064, Australien, tlf.: 0061 8 83 03 66 00, e-mail: mai.nygaard@awri.com.au.
..........
>33/07
................
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Lorentsens Vinforsyning i Ebeltoft har fået endnu et agentur fra Compagnie Vinicole Baron Benjamin de Rothschild, nemlig på vinene fra Flechas de los Andes i Mendoza, Argentina.
    * Amka er blevet eneagtent i Danmark for den spanske cava Freixenet.
    * Richard Naef har optaget importen af vinene fra La Boatina og Castello di Spessa i det italienske Friuli.
    ........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..........
37-40
..................
    Ugens vinøse billede
    Kurt Jørgensen i Hillerød har sendt os dette billede, der jo ånder af Frankrig. En rigtig fransk vinbonde med baskerhue og cigar i munden ...
    Snyd! Billedet blev taget tidligere på måneden, da der var Dansk Vindag og åbent hus hos Frederiksborg Vin i Hillerød. Sådan kan der altså se ud på en dansk vinmark med store, modne drueklaser kort før høsten.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.................................
15/07
...............
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 56 vine. Af disse vine var der 44, som fik mere end to stjerner, og hele 34, som fik fem stjerner. En virkelig god høst, der naturligvis er påvirket af de mange tyske topvine. I alt blev det til 206 stjerner og i gennemsnit præcis 4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af de tyske vine


Juliusspital, Iphoefer Domherr, Müller-Thurgau Trocken, Franken, Tyskland 2005
79,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Der er både frugt, friske grønne blade, halm og smør i duften af denne liflige og let krydrede hvidvin. Smagen er mild og rund med en fin syre og en eftersmag af friske krydderurter.


Juliusspital, Estate, Silvaner, Trocken, Franken, Tyskland 2005
79,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En hvidvin med en sart duft af syltede mirabeller og sommerblomster. Den er fyldig med en vis fedme, der efterlader en behagelig smag med sarte toner af melon.


Juliusspital, Würzburger Stein, Silvaner Kabinett, Franken, Tyskland 2005
119,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Der er lidt flint og mineraler over duften af denne dejlige hvidvin, mens smagen byder på toner af lys blomme og syrlige æbler.


Balthasar Ress, Von Unserm, Riesling Trocken, Rheingau, Tyskland 2005
79,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En spændende sødlig-krydret duft med et strejf af harpiks møder næsen, når man lugter til denne hvidvin. Smagen er præget af en behagelig fedme og en frisk syre, der træder markant frem i eftersmagen.


Dr. von Bassermann-Jordan, Estate Riesling, Trocken, Pfalz, Tyskland 2005
79,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En meget elegant og blød hvidvin med en frisk krydret duft og en lang smag af grønne druer og sød moden frugt.


Balthasar Ress, Hattenheimer Schützenhaus, Riesling Kabinett, Rheingau, Tyskland 2005
79,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Hvis man vil byde på en rigtig lækker aperitif, så er et godt afkølet glas af denne hvidvin sagen. Den er mild med en let honningagtig sødme.


Weingut Max Ferd. Richter, Brauneberger Juffer, Riesling Kabinett, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2005
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne hvidvin har en fin mineralsk duft og en smag af god moden frugt.


Dr. von Bassermann-Jordan, Deidesheimer Kieselberg, Riesling Kabinett, Pfalz, Tyskland 2005
114,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En fyldig og let krydret hvidvin med en flot syre og med grønne druer og lyse blommer i eftersmagen.


Weingut Max Ferd. Richter, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Spätlese, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2005
144,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne hvidvin har en dejlig duft med toner af akaciehonning og en stor, flot og sødmefuld smag. Og så har den en fin spændvidde, idet den vil egne sig til såvel æblekage som asiatiske retter.


Balthasar Ress, Hattenheimer Nussbrunnen, Riesling Spätlese, Rheingau, Tyskland 2005
129,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Mild honning og søde lyse rosiner kendetegner både duften og smagen af denne harmoniske hvidvin. Den er sødmefuld uden på nogen måde at være sukkersød. Det er en vin, der vil egne sig glimrende til krydrede pateer og asiatisk mad.


Dr. von Bassermann-Jordan, Hohenmorgen, Deidesheim, Riesling, Grosses Gewächs, Pfalz, Tyskland 2005
329 kr., H.J. Hansen og Magasin
Fine mineralske toner med et frisk pust af havsalt præger duften af denne interessante hvidvin, mens en markant fedme fører den dejlige smag af frisk frugt frem i munden. At åbne vinen nu er rent barnemord – den skal have lov til at ligge i en hel del år endnu.


Dr. von Bassermann-Jordan, Pechstein, Forst, Riesling, Grosses Gewächs, Pfalz, Tyskland 2005
329 kr., H.J. Hansen og Magasin
Flot hvidvin med en forfriskende blommeagtig syre. Den skal dog have lov til at ligge i adskillige år endnu, så alle smagskomponenterne kan gå op i en højere enhed.


Weingut Max Ferd. Richter, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Auslese, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2005
239,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En sød hvidvin, som man simpelt hen ikke kan få nok af. Alene duften, der leder tankerne hen på sommer og blomsternektar. Og så er der smagen med dens strejf af abrikos og ananas. Vinen kan drikkes nu, men man kan også lade efterkommerne få fornøjelsen – den kan nemlig sagtens holde sig i 60-70 år eller mere.


Dr. von Bassermann-Jordan, Deidesheimer Hohenmorgen, Auslese, Pfalz, Tyskland 2005
229,75 kr. for ½ flaske, H.J. Hansen og Magasin
En overvældende sødme kommer én i møde, når man smager denne skønne hvidvin. Den er som flydende slik.


Weingut Max Ferd. Richter, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2005
1149,75 kr. for ½ flaske, H.J. Hansen og Magasin
Mums for en sød hvidvin. Hver en dråbe er en oplevelse! Og man behøver faktisk kun nogle få dråber af denne næsten cremede nektar. Blandt de mange smagsfacetter, som vinen efterlader, er smagen af lyse rosiner mest markant.


Balthasar Ress, Hattenheimer Nussbrunnen, Riesling Auslese, Rheingau, Tyskland 2005
Pris fastsættes ved auktion, H.J. Hansen og Magasin
En flot sød hvidvin med en dejlig smag af krydderhonning og søde kastanjer. Køb den, og nyd den til en ganske særlig lejlighed om måske ti eller tyve år.


Balthasar Ress, Hattenheimer Nussbrunnen, Riesling Beerenauslese, Rheingau, Tyskland 2005
Pris fastsættes ved auktion, H.J. Hansen og Magasin
En fantastisk hvidvin, der byder på sødme i lange baner – rosiner, svesker, abrikos osv. Vinen skal ligger længe endnu, så aromaen og smagen kan udvikle sig yderligere.


Balthasar Ress, Hattenheimer Nussbrunnen, Riesling Trockenbeerenauslese, Rheingau, Tyskland 2005
Pris fastsættes ved auktion, H.J. Hansen og Magasin
Igen en af disse søde lækkerbiskner. En hvidvin med smag af rosiner, ananas, sød melon og kærlighedsfrugt.


Juliusspital, Würzburger Stein, Riesling Grosses Gewächs, Franken, Tyskland 2005
For øjeblikket ikke på lager, H.J. Hansen og Magasin
En flot og fyldig hvidvin med masser af moden frugt og en markant syre.


Weingut Max Ferd. Richter, Veldenzer Eliseberg, Riesling Spätlese Feinherb, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2005
149,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En blid og sødmefuld hvidvin med grønne blade i duften og en forfriskende syre i eftersmagen.


Balthasar Ress, Von Unserm, Spätburgunder Trocken, Rheingau, Tyskland 2003
124,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En elegant og harmonisk rødvin, fremstillet på Bourgogne-druen Pinot Noir, der på tysk hedder Spätburgunder. Den har da også typisk Pinot Noir-næse med toner af jordbær og kirsebær. Eftersmagen er lang og koncentreret.




Mousserende vin


Rosso Tirelli, Lambrusco / Bonarda, Vino Frizzante, Italien 2005
75 kr., Carlo Merolli
Den er knaldgo’, denne lambrusco. Dejlig duft og en frugtagtig smag, der charmer. Den bliver simpelt hen bedre og bedre for hver en slurk.


Comaschi, Pinot Nero, Frizzante, Oltrepo Pavese, Italien
55 kr., Anibrica Vinimport
En interessant hvidvin, lavet på den blå Pinot Nero-drue – ganske som når man bruger druen til champagne:. Man skynder sig at fjerne de blå drueskaller og bruger kun den farveløse most. Vinen er frizzante, altså let mousserende. Udmærket som apéritif.




Hvidvin


Seppi Landmann, Tokay Pinot Gris, Bollenberg Vallée Noble, Alsace, Frankrig 2001
129 kr., Oxholm Vin
En af de helt store Alsace-hvidvine. Den har en vidunderlig aromatisk duft og en meget fyldig smag med en vis sødme. Den vil være oplagt til en skive gåselever, eller prøv den til et ostebord. Gæsterne vil være ellevilde.


Enate, Chardonnay, Somontano, Spanien 2003
139,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Den dufter godt og smager lige så godt. En rigtig god hvidvin med fint fadpræg. Blød og lækker.


Domaine Bott-Geyl, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2003
119,75 kr., Vinmonopolet
Lækker, halvsød hvidvin med frugtfylde og en blid syre, der afbalancerer sødmen. Skænk den fx til en skive gåselever. Eller nyd den uden noget til som meditations-vin. Et lille problem er, at etiketten ikke nævner, at vinen er sød.


Woodhouse Estate, Semillon/Chardonnay, South Australia, Australien 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En flot, fyldig og tør hvidvin med en vis fedme og toner af moden frugt, blandt andet abrikos og ananas. Den slutter med et lille bittert bid. Alkoholindholdet på 14% er lige i overkanten. En vin, der vil egne sig glimrende til kalvekød.


Antonutti, Pinot Grigio, Friuli Grave, Italien 2005
56 kr., Fiasco-Vine
Ikke nogen stor hvidvin, men venlig og imødekommende.


Clos de Beylière, Chatillon en Diois, Frankrig 2004
75 kr. ved 6 flasker, Vinmand
En Pinocchio-hvidvin på druen Chardonnay. Man skal virkelig kunne lide den markante fadsmag.




Rødvin


Villalta, Ripasso, Valpolicella, Italien 2005
74,95 kr., fredag i denne uge (22. sept.): 41,67 ved 6 flasker, SuperBest
En af den slags rødvine, som man drikker med største fornøjelse – blød, saftig og med lang eftersmag. Tilbudsprisen er lidt af et kup.


Cimarelli, Rosso Piceno, Marche, Italien 2003
59 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Varm, blød og meget frugtagtig rødvin uden kanter og uden for meget tyngde. Fint krydderi og tilpas fadlagring. En glimrende vin til mange kødretter. Tolv flasker – så er ens lykke gjort.


Valle Huarpe, Malbec, Mendoza, Argentina 2005
69,50 kr. ved 12 flasker, Norton Vinimport
Den dufter af vin og smager af vin. En fortræffelig rødvin, blød, krydret, med god frugt og syre. En madvin og glimrende til alle kødretter. Rimelig pris.


Albak de Elvi Wines, Ribera del Júcar, Spanien 2004
98 kr., indtil 20. oktober 89 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Flot, meget lækker og saftig rødvin med mange facetter. Den har 14½ alkohol, men de mærkes ikke bag den bløde, intense frugt med toner af bær.


Filicheto, Castellani, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2002
119,75 kr., indtil 5. november: 69,75 kr., Skjold Burne
Der er kælet for denne rødvin, som er glimrende til tilbudsprisen. Vinen har en vis tørhed, der er fin til mad. Det vil være en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.


Numa, Costières de Nîmes, Frankrig 2004
75 kr., The Wine Company
En af de bedste Costières de Nîmes, vi har smagt. Den er meget harmonisk og blød, med god frugt, fint krydderi og tilpas syre. En nydelse.


Domaine Gilphine, Cuvée Abel, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
60 kr., Maison de Provence
Til prisen en fortræffelig rødvin, blød, harmonisk, med god, let krydret frugt. En meget anvendelig vin til mange (kød)retter.


Áldás, Egri Bikavér, Ungarn 2003
130 kr., Laszlo's Vin / Hungary
Den smager rigtig godt, denne rødvin fra byen Eger i det nordlige Ungarn. En elegant vin. Den har fine krydrede nuancer og en blød og venlig frugt. Mange vil elske den!


La Mascota, Santa Ana, Cabernet Sauvignon, Argentina 2004
89 kr.; på tilbud af og til: 66,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly og SuperBrugsen
Herlig rødvin. Stor og flot, varm og venlig. Helt oppe og ringe – ikke mindst i forhold til tilbudsprisen. Giv den en lidt kraftig kødret.


Domaine de la Dourbie, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
169 kr., Rungsted Vinhandel
En prægtig rødvin med solmoden frugt. En dejlig duft og en dejlig fyldig og krydret smag. Den er nem at drikke, og mange vil være begejstrede for den.


Gravello, Librandi, Val di Neto IGT, Italien 2003
99 kr., normalpris 179 kr., Haller Vine
Blød og lækker rødvin, der fylder munden med frugt, krop og krydderi. Den smager simpelt hen godt og er en interessant vin. Den skal ledsage mad.


Château la Tonnelle, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 2003
59,95 kr. ved 12 flasker på tilbud i september, Philipson Wine
En lækker og harmonisk rødvin med en klassisk Bordeaux-næse og en koncentreret smag af frisk frugt og modne solbær. Den er hver en krone værd.


Hugh Hamilton, The Rascal, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2004
149 kr., Glud Vin
Ret flot rødvin, der forlanger kraftig kødmad. Den er tør, men også kompleks, og eftersmagen er behagelig. Men den måtte for vor skyld have haft lidt mere frugt som modspil til fadsmagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Ripa delle Mandorle, Vicchiomaggio, Toscana IGT, Italien 2004
85 kr., Rexwine
Englænderen John Matta har i snart en halv menneskealder lavet sin fortræffelige Chianti på Castello Vicchiomaggio i Toscana. I dag laver han også en let IGT-rødvin, der er blød og saftig og nem at drikke. En kultiveret vin, som egner sig til mange retter.


Guigal, Crozes-Hermitage, Frankrig 2003
109,95 kr. ved 12 flasker på tilbud i september, Philipson Wine
Tør rødvin med en lidt tilbageholdende frugt. Ikke helt vores kop te.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.