Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2006





Vin-aktuelt i uge 41
9. oktober til 15. oktober, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 40
VinAvisen uge 39
VinAvisen uge 38
...............

...........
41-44
...........
De hælder vinen i vasken
Det svenske toldvæsen har skærpet sin jagt på statsborgere, der importerer spiritus over Internettet. Dette har medført, at der i løbet af årets første seks måneder er blevet beslaglagt 112.000 liter stærk øl, 55.000 liter vin, 31.000 liter spiritus og 4900 liter cider og alkoholiske læskedrikke – alt i alt ti gange så meget som i hele 2005.
Det lyder jo som en kolossal fangst. Alligevel er det ifølge WOW News kun nogle ganske få procent af al den alkohol, som svenskerne får i hus via Nethandelen.
Når tolderne har konfiskeret de store partier vin, øl og spiritus, hælder de dem direkte i vasken. Men på det punkt er de måske lige hurtige nok, for faktisk er det ikke sikkert, at den private handel over Internettet overhovedet er ulovlig. Det er nemlig op til EU-domstolen at afgøre, og hvis sagen falder ud til de svenske borgeres fordel, ender det med, at den svenske regering får en større erstatningssag på halsen.

Dommen falder først til foråret
Det hele begyndte for nogle år siden, da de svenske toldere beslaglagde flasker med alkohol, som nogle af deres landsmænd havde bestilt over Internettet. Ifølge tolderne og den svenske regering var der tale om smuglergods, men det ville de svenskere, der havde bestilt varerne, ikke give dem ret i. Sagen endte i retten, hvor regeringen i de to laveste retsinstanser fik medhold. Men i højesteret blev juristerne i tvivl, om ikke det er den svenske regering, der forbryder sig imod EU’s regler om fri handel inden for unionens grænser.
Siden da har sagen ligget hos EU-domstolen, hvor man først nu er gået i gang med de indledende retsforhandlinger. Først i foråret 2007 forventes der at falde dom i sagen.

Vigtigt med lavere afgifter i Sverige
WOW News har spurgt rundt i den svenske vinbranche, og ifølge svarene er en nedsættelse af alkoholafgifterne den vigtigste opgave for den nye regering Reinfeldt.
Det har foreningen Sprit & Vinleverantörerna allerede længe talt for under den tidligere socialdemokratiske regering, men uden særlig succes, men nu bør det åbenbart ske. Der er flere argumenter for en harmonisering gennem en nedsættelse af afgifterne:
* Der vil blive indført mindre smuglersprit.
* Grænsehandelen vil dæmpes.
* Det samme vil handelen via Internettet – en del mener, at dette er det allervigtigste.
* Der vil blive skabt flere arbejdspladser i Sverige.
* Det er kort sagt nødvendigt at genvinde kontrollen over salget.
Når det gælder et eventuelt salg af Vin&Sprit mener mange af de adspurgte, at foretagendet skal deles. V&S kan sælges på børsen, mens vodka-mærket Absolut kan sælges til en af de store udenlandske koncerner. Og salgene bør ske til de højst mulige beløb.
...........
>30/07
...............

...............
Small is beautiful
Carlo Merolli har sendt os en interessant statistik, der fremgår af skemaet herover.
I den første kolonne er anført, hvor mange hektar vinmarker der findes i det enkelte land. I den næste kolonne, hvor mange vinbønder der er. Og i den sidste kolonne kan man så se det gennemsnitlige areal, som hver vinbonde tager sig af.
Carlo Merolli indrømmer selv, at der sikkert findes en hel del modsat rettede betragtninger, når han mener, at tallene siger noget om, hvorfor italiensk vin er så god, og hvorfor vinen betyder så meget i den italienske verden.
Han skriver, at den italienske vinbonde ikke kan leve af de sølle 0,9 hektar. Men på den anden side: I vinens verden gælder jo, at "small is beautiful".
............
>33/07
...............
Vinsamler under anklage
En svensk vinsamler anmeldte i 2003 et tyveri, under hvilket han havde fået stjålet fine vine for i alt 750.000 skr. (cirka 600.000 dkr.). Dengang fik han uden problemer forsikringssummen udbetalt.
Nu har den samme vinsamler igen anmeldt et tyveri, denne gang af 84 vine til en samlet værdi af 1,7 millioner skr. (cirka 1,4 mio dkr.).
Det skal blandt andet dreje sig om adskillige årgange mellem år 1959 og 2000 af Château Margaux, Château Haut-Brion, Château Pétrus, Château Latour, Domaine de la Romanée Conti, Château d’Yquem samt det australske flagskib, Penfolds Grange.
Og så er der også en enkelt flaske Château Mouton-Rothschild til 130.000 skr. (cirka 100.000 dkr.).
Men denne gang er det ifølge WOW News ikke gået helt så glat for vinsamleren. Faktisk er han sammen med sin kone blevet anklaget for forsøg på groft bedrageri, idet politiet har mistanke om, at tyveriet er et stort fupnummer.

Betalte studerende til at købe vin
Den svenske vinsamler er i forvejen kendt i branchen som en snedig rad, der bruger smarte metoder til at få fat i de særligt fine vine.
For nogle år siden fik Systembolaget tildelt 24 flasker af den rationerede Romanée Conti – eftertragtede flasker, som der er rift om blandt vinsamlerne.
Men den svenske samler kom alle sine konkurrenter i forkøbet. Han overtalte simpelt hen et hold studerende til mod en sjat penge at stille sig i kø hos Monopolet, og hver af dem købte så en enkelt flaske til ham. Siden hen solgte han de fornemme vine på diverse auktioner rundt omkring i Europa..
...........
    V&S sælger Cherry Heering
    Der var engang, da Cherry Heering, lavet på danske kirsebær, var et ikon og lige så berømt som Wegner-møbler og Georg Jensen sølvtøj. Herhjemme var det også den likør, der helt automatisk blev budt til enhver dessert. Siden 1818 var den blevet lavet af familien Heering i den gamle købmandsgård på Christianshavn og i et superanlæg i Dalby på Stevns.
    Det var dengang. I 1999 blev Cherry Heering solgt til spirituskoncernen V&S, der ifølge Just Drinks nu er i færd med at afhænde det gamle firma. Årsagen er, at mens akvavit, vodka og bitter går som varmt brød hos V&S, hører den gamle kirsebærlikør ikke længere til koncernens bedste aktiver.
    Køberen er familien Tilander, der i forvejen ejer Xanté – et firma, der fremstiller pære- og cognaclikør. Og familien venter sig meget af deres nyerhvervelse, både på grund af Cherry Heerings historiske baggrund, og fordi mærket trods alt stadigvæk sælges i hundrede forskellige lande på verdensplan.
...........
>43/06
...........
    Fransk advarsel til gravide
    Den 2. oktober fik Frankrig en ny lov, der påbyder, at alle vinflasker skal forsynes med en advarsel om, at gravide kvinder skal afholde sig fra at drikke indholdet.
    Loven gælder for både franske og importerede vine samt for øl og spiritus, og den foreskriver, at advarselen skal gives med ordene: "Indtagelsen af alkoholiske drikke under graviditet, selv i små mængder, kan have alvorlige konsekvenser for dit barns helbred".
    Man kan dog også i stedet anvende den viste silhuet af en drikkende gravid kvinde i en rød cirkel med en streg over.
    Loven træder først i kraft den 3. oktober 2007 og gælder ikke flasker, der er produceret eller sat til salg før denne dato.
...........
Rekordpriser for vin hos Christie’s
Luften var ladet med spænding i Christie’s auktionslokale i Los Angeles, da fornemme vinflasker forleden kom under hammeren.
Først gik en kasse med tolv flasker Mouton-Rothschild af den legendariske årgang 1945 for 290.000 dollars (cirka 1,7 millioner dkr.) – det højeste bud, der nogensinde er givet på en kasse vin.
Dernæst overgik byderne hinanden med bud på seks magnumflasker af samme vin og ligeledes fra år 1945, indtil hammerslaget lød ved 345.000 dollars (cirka 2 millioner dkr.). Og det er et hammerslag, der slår den hidtidige rekord for seks magnumflasker – nemlig prisen på 170.000 dollars (cirka 1 million dkr.) for seks flasker Domaine de la Romanée Conti 1985.
I løbet af få øjeblikke lykkedes det således Christie’s at slå hele to auktionsrekorder. Og så var det oven i købet én og samme anonyme køber, der løb med samtlige flasker!
...............
15/07
............
500.000 flasker illegal vin fra Georgien
Siden april, hvor Rusland boykottede al vinimport fra Georgien, har russerne holdt et vågent øje med enhver form for illegal handel med georgisk vin. Og sidste tirsdag gjorde det russiske politi så en større fangst. I et varehus i Yuzhnys havn i Ukraine fandt de en halv million flasker georgisk vin, der åbenbart skulle videresælges i Rusland.
Ejeren af varehuset, der er georgier, bliver nu ifølge det russiske nyhedsbureau Itar afhørt af politiet. Og flaskerne ... de bliver hældt direkte i vasken. Indholdet skal nemlig ikke bare være af yderst ringe kvalitet, men direkte sundhedsskadeligt.

Græsk vin på russiske hylder
Ruslands boykot af vin fra Georgien og Moldavien har medført, at der er blevet meget tomt på hylderne i de russiske vinforretninger. Så stor var importen af vin fra de to lande.
Men nu ser det ud til, at hylderne snart vil bugne af flasker igen. Og det bliver ifølge det russiske nyhedsbureau Novosti højst sandsynlig af kvalitetsvin fra Grækenland.
På politisk plan er forhandlingerne mellem landene allerede i fuld gang. Senere i år vil der også blive afholdt en vinmesse i Moskva, hvor 25 af Grækenlands førende vinproducenter skænker i glassene og viser russerne, hvad de dur til.

Forgiftet vodka koster dødsfald
I den russiske by Kamensk-Uralsky, der ligger i Ural-bjergene, er tre mennesker døde af at drikke forgiftet alkohol, og hele 60 personer er af samme årsag indlagt med alvorlig leverbetændelse. Selv om de overlever, vil deres lever have taget ubodelig skade.
Det drejer sig ifølge Just Drinks om forfalsket vodka, hvor indholdet i flaskerne består af alkohol-baseret vinduespudsemiddel.
Russerne gør ellers, hvad de kan, for at blive den illegale alkohol kvit. Tidligere i år indførte de således en ny forbrugsskat samt banderolering af flaskerne, der gør det muligt at spore deres oprindelse.
...........
    Rías Baixas’ vinøse sejrsgang
    I 1988 fik Rías Baixas i Galicien sin egen DO. Siden da er det ifølge den svenske blog om spanske vine gået fremad med stormskridt for distriktet.
    De oprindelige 237 hektar vinmarker i 1988 er blevet til 2800 hektar; de 492 drueavlere er blevet til cirka 5000, og de 14 bodegaer (vinhuse på spansk) har formeret sig til cirka 190.
    Det er også frem for alt Rías Baixas' fortjeneste, at Galicien i dag er et vinområde, der er kendt for sine kvalitetsvine. I distriktet lægger den lokale Albariño-drue most til nogle af verdens fineste hvidvine, hvoraf toppen af toppen kommer fra Val do Salnés, den ene af de tre underzoner i Rías Baixas.
    Foruden Albariño-druen, der udgør 90% af vinproduktionen, er elleve andre druesorter tilladt i DO Rías Baixas.
    Distriktet er i øvrigt ikke kun værd at besøge for sin vin – her er også masser at se på: Dramatiske kystlandskaber, små hyggelige fiskerbyer, floddale og høje bjerge.
...............
Ingen grund til harme over Prosecco-dåser
I sidste uge skrev vi om boblevinen Prosecco, der nu er kommet på markedet i en dåse-udgave. Det har vakt Prosecco-producenternes vrede og har fået den lokale vinavlerforening på barrikaderne.
Det kan skade Proseccoens image, lyder det fra foreningen, der ifølge Just Drinks har fået sine advokater til at se på, om dåse-udgaven kan betegnes som svindel.
Det bliver nu nok svært. Proseccoen i dåsen er fremstillet som en IGT-vin i den norditalienske provins Treviso, og den hævder ikke at komme fra Proseccoens DOC-område, Conegliano Valdobbiadene. Og da selve navnet på vinen ikke er beskyttet, er der ikke så meget at komme efter.
Hvis de vinhuse, der fremstiller den originale boblevin, vil beskytte Prosecco-navnet, må brugen af navnet således begrænses til vine fremstillet i DOC-området. Og så må der en lov til.
...........
03-02/07
...........
    Også Tokaj er en gammel appellation
    I sidste uge skrev vi, at der er andre end portvinens dal, som kan gøre krav på at være verdens ældste appellation. Blandt andet Saint-Émilion.
    – Det kan Tokaj også, skriver Laszlo Kacsor til os. – Den 11. oktober 1737 udstedte kejser Karl d.6. en lov, der gjorde Tokaj til et selvstændigt vindistrikt.
    – Kun i Tokaj-distriktet kunne man fremstille vine med navnet Tokaj, og man skulle have tilladelse til at beplante nye marker. Endvidere skulle vinen lagres i "gönci", dvs. fade à 136 liter, som blev stemplet med det kongelige mærke, der ses til venstre.
.........

.........
Solveig Tange, der har tilsendt os indlægget til højre, bor i Verzy i Champagne. Her har hun siden 2004 redigeret sin meget fyldige boble-blog, der på både dansk og engelsk giver et væld af informationer om den boblende vin – og bringer billeder som det af druen Pinot Meunier herover. (Pinot Meunier betyder Møllerens Pinot, og druen har sandsynligvis fået navnet, fordi bladene er let melede).
    En anden mulighed for flere flasker
    Solveig Tange har sendt os nogle supplerende oplysninger til sidste uges historie om den store efterspørgsel på champagne og planerne om at udvide grænserne for distriktet, så der kan høstes flere druer.
    I øjeblikket er cirka 32.000 hektarer beplantet, skriver Solveig Tange. Før Phylloxera-epidemien var der omkring 56.000 ha, så i virkeligheden er et meget stort område aldrig blevet genplantet.
    Man har imidlertid også en anden mulighed for at justere antallet af flasker, nemlig ved at justere den kvote af vindruer, som man må anvende til champagne.

    Hvis myndighederne giver grønt lys
    Den maksimalt mulige kvote er 13 tons druer pr. ha. Man kan høste en del af den eller det hele. Den kan være fordelt på en (stor) del til årets produktion og en (lille) del til reserver. Myndighederne beslutter årets fordeling fra år til år efter lokal indstilling.
    I år har man plukket den maksimale kvote og brugt det hele til produktion af champagne.
    I 2005 plukkede man kun 11,5 tons pr. ha til direkte produktion. I år har man altså 1,5 ton ekstra pr. ha, hvoraf man kan lave omkring 30 millioner ekstra flasker.
    Disse flasker vil dog først komme på markedet om tidligst to år, idet champagne uden årgang på etiketten skal lagre mindst femten måneder efter de to gæringer.

    5000 mærker i champagne
    Solveig Tange fortsætter: – I skriver videre, at 10% af vinmarkerne tilhører producenterne. Det er ikke forkert, men der er nu også producenter blandt ejerne af de 90% af vinmarkerne.
    De godt 100 store champagnehuse ejer 10% af vinmarkerne og producerer godt 70% af al champagne. Men der er omkring 5000 uafhængige mærker, hvoraf nogle er vinhuse, nogle er kooperativer (også store som Nicolas Feuillatte, Jacquart og Mailly Grand Cru), og nogle, som både dyrker druer og producerer champagne.
    Fx ejer vores nabo 6 ha og har presse, tanke og kældre til lagring i noget, der ligner garagen under hendes hus. Den slags vinbønder er der mange af i Champagne, hvor man regner med, at 3 ha med vin er nok til at underholde en familie.
...........
02-01/07
...........
    Succes for ny korkprop
    Sidste år solgte verdens næststørste producent af korkpropper, det franske firma Oeneo, sin lagerbeholdning af kork, et produktionsanlæg i Spanien samt datterselskabet Sabaté Marov for en samlet pris af cirka 83 millioner dkr. En af årsagerne var konkurrencen fra skruelågene.
    Firmaet begyndte selv at sælge skruelåg, men holdt dog fortsat gang i en produktion af luksus-korkpropper. Og nu melder det, at det har fået stor succes med sin nye Diam-prop, der er lavet af korksmulder, som er bundet sammen med en plasticpolymer.
    I år har firmaet indtil nu solgt 170 millioner Diam-propper til 1500 vinerier, og alene i Australien, hvor skruelåget jo bruges mere og mere, er salget af Diam-proppn steget med 50% i forbindelse med tapningen af 2006-årgangen.

    Det lyder jo udmærket, men ...
    Korkens ildelugtende propsyge-stof, TCA, er i Diam-proppen fjernet ved en særlig proces, som Oeneo har udviklet i samarbejde med den franske atomenergikommission, og angiveligt er indholdet af TCA under 0,5 ppt.
    Men i skruelåg er indholdet 0, og med Diam-proppen er der jo ikke tale om et ædelt naturprodukt med tilhørende romantik. Proppen er mere i familie med fliser til korkgulve.
    (Tilgiv os, men det måtte ud mellem ribbenene: Vi er ikke spor forelskede i hverken plasticpropper eller smulderpropper).
...........
20 grunde til at bruge skruelåg
I uge 19 sidste år fortalte vi om bogen "Taming the Screw: A manual for winemaking with screw caps", en slags manual i, hvordan man fremstiller vine med skruelåg.
Bogen, der er skrevet af den australske vinskribent Tyson Stelzer, har fået stor succes og er udsendt i flere oplag og i en lang række lande.
Et af kapitlerne i bogen giver tyve grunde til at vælge skruelåg, og forfatteren argumenterer grundigt for hver eneste påstand.
Nogle af punkterne er gammelkendte og selvindlysende – fx at skruelåg fjerner risikoen for propsyge, at de er nemme at åbne og lukke, og at de ikke påvirkes af fugt eller ødelægges af biller og andet kryb i kælderen.
Men hvis vi nu uddrager seks af påstandene, hvilken er der så størst grund til at sætte spørgsmålstegn ved. Vi lader det være op til vore læsere. Sæt en prik i skemaet herunder ved den påstand, som du er mest skeptisk overfor.
...........

...............

34-07
.................

...........
Richard Doughty, økologisk vinbonde, der ikke konserverer sine vine med svovl.
    Vine helt uden svovl
    I al vin er der tilsat en smule konserverende sulfitter eller sorbater. De er nødvendige og ganske uskadelige – bortset fra at nogle mennesker er allergiske over for svovl, og andre mener, at de får ondt i hovedet af det. Så det er interessant, når en vinbonde kommer og siger, at i hans flasker er der slet ikke svovl.
    Den påståelige vinbonde hedder Richard Doughty, og hans slot i det franske Bergerac hedder Château Richard.
    Richard Doughty har som økologisk vinproducent i mange år fremstillet vin helt uden tilsætning af sulfitter og sorbater. Han siger, at da druer fra naturens hånd indeholder små mængder svovl, kan de kunstigt fremstillede konserveringsmidler undværes, hvis man konstant overvåger processen.

    Vi er skeptiske og spekulerer
    Vinen importeres af Økovin i Tarm, så interesserede kan prøve den. Selv er vi lidt skeptiske og spekulerer over, om der på et eller andet tidspunkt alligevel tilsættes konserveringsmiddel. Sprøjtes der fx med kobbersulfat umiddelbart inden høsten? Eller tilsættes der askorbinsyre, altså vitamin C?
    Vi ved dog så meget som, at den færdige vin er antiseptisk – vinens syre og alkohol virker i fællesskab bakteriedræbende.
    Vi har også hørt, at franskmændene slet ikke tilføjer sulfitter eller sorbater til vin, der sælges på hjemmemarkedet. Om det er rigtigt, ved vi ikke. Måske er det noget vrøvl.
    Hvis nogle af VinAvisens læsere har erfaringer og relevante oplysninger, hører vi meget gerne. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
...........
Virkeligheds-fjernsyn i vinens verden
Reality tv – vi ved ikke, hvad det hedder på dansk, måske virkeligheds-fjernsyn. Men vi ved da, at der her i landet har kørt en serie udsendelser under navnet Robinson om nogle mennesker, der konkurrerede om et eller andet.
Nu har reality tv også erobret vinens verden – i USA, naturligvis. I programmet "The Wine Makers" vil tolv deltagere konkurrere om at få en vinkontrakt (hvad den så end går ud på). Og i et andet program vil to såkaldte tv-personligheder realisere deres drøm om at komme til at eje en vingård. Dette program hedder "Corkscrewed: The Wrath of Grapes" (hvilket med ond vilje kan oversættes ved ”Korkprop-snydt: Druernes Vrede”).
Til programmet "The Wine Makers" har der ifølge Decanter allerede meldt sig 500, som gerne vil deltage – til trods for, at de i programmet skal gå frygtelige ting igennem, blandt andet et 48 timers maraton i drueplukning.

Høj pris for årgang 2267
To flasker Château Picard 2267 er blevet solgt af auktionshuset Christie’s i New York. De gik for 6600 dollars (39.000 dkr.), hvilket var ti gange vurderingen.
Årgang 2267 ...? Nej, det er ikke en trykfejl. Flaskerne var rekvisitter i tv-serien "Star Trek", og vinen kom fra kaptajn Jean-Luc Picards vingård. Flaskerne blev brugt i filmen "Star Trek: Nemisis", da man mindedes personen Data, der var død (dvs. skrevet ud af serien).
...............
    Flasker af aluminium
    Hvad man dog finder på. Men disse franske flasker i aluminium er faktisk smarte – og unge. De vil sikkert inddrage nye segmenter i nydelsen af vin.
    Vinene importeres af en franskmand, der har slået sig ned i Nordre Frihavnsgade 84 i København, og han sælger fem forskellige vine, røde, hvide, tørre og en sød, til priser mellem 82 og 95 kr. Hans firma hedder Délice.
...........
39-42
...........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...........
.
    Peter Nistrup (f. 1967) er nærmest flasket op med vin, idet hans far, Hans Jørgen Rasmussen, er både vinkyper og ejer af Amalie Vinimport. Sommerferierne gik ofte med at hjælpe til i forretningen, og få børn har banderoleret så mange vinflasker som Peter Nistrup.
    Det var dog først under et ophold som trainee hos Wente Brothers Winery i Californien (i dag Wente Vineyards), at interessen for vinens forunderlige verden blev vakt.
    Vel hjemme igen gjaldt det militæret og en uddannelse som officer. Vinglæden blev dog holdt ved lige – ikke mindst gennem de mange vinaftener, som han og vennerne arrangerede såvel på Frederiksberg Slot, hvor Hærens Officersskole har til huse, som i garnisonsbyerne rundt omkring i landet.
    Efter otte år sagde Peter Nistrup farvel til militæret for at hellige sig vinbranchen. Først blev det til et job i Amalie Vinimport og dernæst – efter et sidespring til en chefstilling i møbelbranchen – til posten som salgs- og produktchef i den danske afdeling af Bibendum Wine & Spirits, der slog dørene op i 2004.
    Arbejdet i den store skandinaviske koncern byder på adskillige rejser, så kalenderen er konstant booket op. Men når endelig der er et åndehul, nyder Peter Nistrup livet sammen med hustruen Marianne og børnene Caroline og Gustav. Et parti golf og lidt skiløb bliver det også til ind imellem.
    Adresse: Bibendum Wine & Spirits A/S, Broenge 8, 2635 Ishøj, tlf. 30 34 77 00, peter.nistrup@bibendum.dk.
...........
18-17
............
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Erik Sørensen Vin har fået to nye medarbejdere. Den ene er Rune Alexander Bregendahl, der er uddannet hos Magasin og H.J. Hansen, og som indtræder på holdet i Lyngby-afdelingen. Den anden er Kim Frost, som er uddannet sommelier og har mange års erfaringer fra restaurationsbranchen. Han indgår i HoReCa-afdelingen.
    * V&S Wine har ansat Christian Bang Søndergaard i en nyoprettet stilling som salgsdirektør. Han kommer senest fra en stilling som salgsdirektør for Cewe Color og har tidligere blandt andet været nordisk direktør i Agfa-Gevaert samt international salgsdirektør i Toms Gruppen.
    * AtomWine har fået importen af vine fra Schlossgut Diel i Nahe, Tyskland, fra Sottimano og Burlotte, begge i Piemonte, Italien, samt fra Longhop og Old Plains i Australien.
    * Erik Sørensen Vin har fået to nye franske agenturer, dels på vine fra Bernard Faurie, St. Joseph og Hermitage, og dels fra Pascal Cotat i Sancerre.
    * Brdr. D's Vinhandel har overtaget agenturet på vinene fra det italienske Fattoria Le Pupille.
    * Olivenlunden har optaget importen af vine fra Domaine Gayda i det franske Languedoc.
    * Theis Vine har optaget importen af vine fra Piemonte-producenten Bruno Giacosa.
    ........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...............
40-43
...........
    Ugens vinøse billede
    I den forløbne uge var der vinhøst hos den bornholmske vinbonde Jesper Poulsen på Lille Gadegård ved Pedersker, og mens de plukkeklare Rondo-druer stadig hang på vinstokkene, tog Stig Westermann dette billede af Jesper Poulsens tvillingepiger.
    Lille Gadegård er en af Danmarks største vingårde. Den er på 2,9 hektar med mere end 10.000 vinstokke af sorterne Rondo, Regent, Bolero og Zalas Perle.
    – Høsten tegner flot i år, skriver Stig Westermann, – efter sol konstant i maj, juni, juli og september måned. August var som bekendt lidt blandet, men gav den nødvendige regn til planterne.
    Lille Gadegård har i en årrække produceret friske mousserende frugtvine på solbær, ribs og jordbær og siden 2001 tillige rødvin. I år håber Jesper Poulsen også at kunne producere et mindre parti hvid- og rosévin, ligesom han er begyndt med egen destillation af overskudsvin. Han har således lavet såvel jordbær/solbær- som anisbrændevin.
    Det er også blevet til en rødvinslikør samt en Aakirkeby-bitter, og en bornholmsk whisky er under opsejling.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
34/07
..................
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål
og svaret på det.
..................
.............
Hvad betyder bogstaverne RC?
I sidste uge fortalte vi, at Bruun Rasmussen på en kommende auktion blandt andet vil sælge en Château Mouton Rothschild RC magnum 1945. Det har fået P. Ludvigsen til at spørge, hvad bogstaverne RC står for.
De står for Réserve du Château, dvs. vin, der er reserveret til slottets private kælder. Og når bogstaverne er trykt på etiketten, kan man godt regne med, at vinen i sin lange levetid er blevet behandlet helt korrekt og proppet om cirka hver 25. år.
Endvidere skulle det være mærkeligt, om det var de dårligste flasker, slottet lagde i kælderen til eget brug ...
...................
...............
44-43/07
...............
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og hele 22, som fik fem stjerner. En usædvanlig flot høst 22 ud af 39! I alt blev det til 124 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Mousserende vin

Rosell i Formosa, Brut, Cava, Spanien
89 kr., 75 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Til prisen en virkelig god mousserende hvidvin med fine små bobler i glasset og en inviterende blomsterduft.




Hvidvin


Levin, Sauvignon Blanc, Vin de Pays du Jardin de la France, Frankrig 2004
90 kr., Hoffmeyer-Lippert Wine
Flot hvidvin på den franske drue Sauvignon Blanc, der jo gør sig så fint i det fjerne New Zealand. Men vinen her er fra Frankrigs Loiredal, og i en sammenligning mere end hævder den sig på sin egen fortræffelighed. Den er tør, men med en fin sødme, elegant og med en vis fedme. Skænk den til en fin fiskeret. Eller nyd den, som den er. Flasken har naturligvis skruelåg. Det havde været synd andet til så frisk og aromatisk en vin.


Domaine Bott-Geyl, Les Elements, Riesling, Alsace, Frankrig 2004
99,75 kr., Vinmonopolet
Denne hvidvin er en nydelse. Den har en fin duft med mineralske toner og en lidt fed, frugtagtig smag. Oplagt til fisk og skaldyr, men også til lettere kødretter eller til en frokost. Eller prøv den til et par gode oste. Ost og hvidvin er faktisk ofte bedre end ost og rødvin.


Amethystos, Domaine Costa Lazaridi, Drama, Grækenland 2005
249,75 kr., H.J. Hansen
Meget flot hvidvin på Sauvignon Blanc og lidt Sémillon. Den er meget forfriskende og lækker med god, ren frugt og tilpas syre. Kan drikkes både alene og sammen med mad – fisk, lyse kødretter, en frokost … Vinen har med god ret fået guldmedalje i den estimerede smagning i Bruxelles.


René Barth, Vignoble de Bennwihr, Riesling, Alsace, Frankrig 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Frisk og mineralsk hvidvin med god frugt. Vinen har bevaret sin oprindelige friskhed og rene aroma, fordi flasken har skruelåg. Også vinfolket i Alsace er ved at komme med på skruelågsvognen!


Les Monts Damnés, Pascal Cotat, Sancerre, Frankrig 2005
249,95 kr., Erik Sørensen Vin
Tør og meget lækker hvidvin med god struktur, tilpas syre og en lille fedme. Den kommer fra landsbyen Chavignol, hvor man også laver en fortræffelig gedeost, Crottin de Chavignol (crottin betyder i øvrigt også hestepærer, men ikke i denne forbindelse). Så hvorfor ikke prøve vinen til ost. Det vil blive en succes.


La Cheteau, Boisjoli, Sancerre, Frankrig 2005
89 kr., Kvickly
Denne hvidvin møder næsen med den typiske Sauvignon Blanc-duft af hyldeblomster. Smagen er lidt i samme retning, blid og meget venlig.


Santa Ana, Torrontes, Mendoza, Argentina 2006
39,95 kr., 4 flasker 100 kr., Kvickly og SuperBrugsen
En overvældende duft af mango og sød melon møder næsen, når man lugter til denne hvidvin. Smagen er tør, fyldig og frisk. Den fjerde stjerne får den for den meget rimelige pris.




Rødvin


Zeepaard, Shiraz / Cabernet Sauvignon, West Australia, Australien 2003
69 kr., Vesterstrøm Vine
En dejlig og saftig rødvin med god fylde og smag af blåbær og solbær. Den bliver hængende utroligt længe i munden. En vin, der vil gøre sig rigtig godt til oksesteg. Som et ekstra plus har den skruelåg.


Viñas del Vero, Crianza, Somontano, Spanien 2002
99,95 kr., i denne uge (uge 41): 49,95 kr., SuperBest
Kraftig og flot rødvin med god duft og en masse frugt. En vin, der varmer og er god til lidt kraftige kødretter. Tilbudsprisen i denne uge – halv pris – er meget fordelagtig.


St. Andrea, Pinot Noir, Eger, Ungarn 2004
95 kr., Laszlo's Vin / Hungary
God Pinot-duft, god Pinot-smag – en ganske dejlig rødvin med god frugt og rank syre. Den hænger godt i munden og er fin til mad.


Domaine la Montagnette, Signargues, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2005
55 kr., The Wine Company
Den er helt oppe at ringe, denne rødvin. En dejlig vin med fin duft, fyldig smag, krydderi, peber. En vin med krop og en vin, der fylder munden. Hammergod, et fund til prisen.


Santa Ana Malbec, Mendoza, Argentina 2006
39,95 kr., 4 flasker for 100 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Utroligt, at man kan få så god en rødvin til den pris. Den har en intens duft af aromatiske krydderurter, mens smagen er rund, fuld af moden frugt og med et strejf af chokolade i eftersmagen. En vin, som mange vil elske!


Casa Lapostolle, Merlot, Rapel Valley, Chile 2005
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Kraftig rødvin med intens frugt og bløde tanniner. Der er sol i den, og den er lidt af en bamse, men den ligger fint i munden og kræver mad. Gem den gerne et år eller to.


Villa Pigna, Rosso Piceno, Italien 2005
69 kr., Vinissimo
En meget lækker og læskende rødvin med smag af kirsebær og solbær. Den vil være perfekt til en omgang luksus-pasta.


Domaine la Marèle, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2002
429 kr., Rungsted Vinhandel
Dyr, ja, men – sikke en rødvin. Den har en vidunderlig duft og en bred, harmonisk og enestående smag. Den breder sig i munden med talrige facetter. Tænk, at man kan lave så fantastisk og elegant en vin (landvin) i Languedoc. Vinen er lavet på Syrah, Cabernet, Grenache og Carignan.


La Tenuta Comaschi, Vigna Muraglie, Barbera, Oltrepò, Italien (uden årgang)
59 kr., Anibrica Vinimport
En rødvin med en god frisk bærnæse. Den er let krydret og har en markant syre, der gør den yderst velegnet som madvin. Eftersmagen er lang og koncentreret.


Gigi Romo, Roccda Griovino, Dolcetto d'Alba, Italien 2005
89 kr., Lago Import
En klassisk piemontenser. En herlig rødvin med flot duft og en saftig smag med toner af kirsebær. Hele det italienske køkken kommer væltende …


Caldora, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien 2004
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Dejlig rødvin på den gode drue Sangiovese. Den har en varm fylde og en blød og ren frugtsmag, som mange vil kunne lide. Prisen er rimelig.


Lenz Moser, Prestige, Blaufränkisch, Burgenland, Østrig 2004
68,95 i Kvickly
Prægtig rødvin, som man nyder med største fornøjelse. Den er blød med toner af kirsebær og peber og en lang eftersmag. En vin helt i top.


Faliero, Barbaresco, Italien 2003
99,95 kr., på tilbud af og til: 49,95 kr., SuperBest
Flot rødvin, harmonisk og saftig. Den har en vis tørhed, der står godt til mad. Til tilbudsprisen er vinen et kup, men den er også normalprisen værd.


Domaine Pélaquié, Laudun, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2004
55 kr., Maison de Provence
Kraftig hverdags-rødvin med intens frugt og procenter. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


la Cerisaie, Fleurie, Frankrig 2004
84,95 kr., Amka
Let og saftig beaujolais med bær og blomster. Helt billig er den ikke.


Señorio de Villaricca, Rioja, Spanien 2005
47,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Okay hverdags-rødvin – okay til prisen.




Sød vin


Mistela, Famiglia Quattrocchi, Enenila Estate, Argentina 2004
64,50 kr. for 50 cl, Norton Vinimport
Sød og lækker, gylden vin med Muskat-druens honningsødme. Herlig vin, fx til en citronfromage.


Burmester, Late Bottled Vintage Port, Portugal 2001
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er bid i denne portvin, men også en markant sødme og et lille alkoholisk strejf.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.