Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2006





Vin-aktuelt i uge 50
11. til 17. december, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 49
VinAvisen uge 48
VinAvisen uge 47
...............
................
De trak guldmedaljen tilbage
Australske og newzealandske vinhuse er glade for at deltage i konkurrencer – og ikke mindst for at modtage medaljer.
For nylig deltog vinhuset Wither Hills i Marlborough med sin Sauvignon Blanc 2006 i en af de største af alle konkurrencerne, The New Zealand International Wine Show, og vandt en guldmedalje.
Også det gastronomiske tidsskrift Cuisine smagte vinen, og for en ordens skyld smagte man også den samme vin, købt i et supermarked. Og opdagede, at de to vine var vidt forskellige!
Vinene blev sendt til et laboratorium, der fandt forskelligt indhold af alkohol, syre og sukker.
Stor skandale. Dommerne i The New Zealand International Wine Show var ikke i tvivl. De trak guldmedaljen tilbage.

Det er ikke første gang
Wither Hills Sauvignon Blanc 2006 fremstilles i 1,2 millioner eksemplarer, og det er klart, at al denne vin ikke bare ligger i en enkelt tank. Der er flere partier, og det parti, RB315, der fik guldmedaljen, omfattede kun 26.736 flasker. Hvis alle partierne har været af samme størrelse, vil kun 1 ud af 44 flasker have fået guldmedalje.
Hele denne spegede sag har fået newzealandske vinfolk til at sætte spørgsmålstegn ved, hvad den slags vinkonkurrencer og uddelinger af medaljer egentlig er værd. De peger på, at det ikke er første gang, at en vin har fået en medalje, og man senere fandt ud af, at kvaliteten svingede fra flaske til flaske.

Man får helt ondt af ham
Wither Hills’ vinmager, Brent Marris, har trukket sig som chefdommer i Air New Zealand-konkurrencen og har returneret de medaljer, vinen har vundet i forskellige konkurrencer.
I et åbent brev på Wither Hills’ hjemmeside forsikrer han, at hans vine er op til den forventede standard. Ligeledes angriber han aviser og fjernsyn for deres forsøg på at skabe sensation på en påstand om, at Wither Hills har fremstillet et særligt godt parti af vinen til brug i konkurrencer.
Prøv at læse hans åbne brev – man får helt ondt af manden, der kom til at standse på øretævernes holdeplads ...
................
15/07
.............
Ny vin-reform på trapperne fra EU
EU er tidligere i år kommet på banen med et forslag om en reform på vinområdet, der i al sin enkelhed går ud på en gradvis ophævelse af de tidligere reformer. Disse reformer har indebåret, at et større antal vinmarker i de lande, der er tynget af en vinsø, er blevet trukket op med rode, at en del af overskudsvinen er blevet krise-destilleret, og at vinproducenter, der har valgt at trække sig tilbage, er blevet belønnet med en pose penge.
Den nye reform vil frem for alt få betydning for Frankrig, Italien og Spanien, som får 90% af EU’s landbrugsstøtte til vin. Den vil træde i kraft fra og med 2008 – men kun hvis den bliver vedtaget via afstemning på EU-plan den 24. januar 2007.

Den franske vinbranche stiller krav
Ledende franske vinbranchefolk er dog ifølge Decanter ikke ubetinget begejstrede ved tanken om den bebudede reform, og de opfordrer derfor nu alle landets vinproducenter til at tage til genmæle.
Vinbranchen har tre krav til en ny reform:
* At vinen skal ikke kun betragtes som ren forretning, men som en del af den franske kulturarv.
* Der skal tages hensyn til vinproducenternes økonomiske og sociale behov – og
* EU-landene skal i det store og hele kunne indføre egne selvstændige regler for vinfremstilling.
..............
18-17
...............
Druer og bulkvin fra udlandet
Hvert år kommer vinmagasinet Wine Business Monthly med en oversigt over de tendenser, der præger den amerikanske og især den californiske vinindustri.
Et vigtigt punkt er de californiske vinproducenters stigende brug af importerede råstoffer fra hele verden. På grund af druemangel begyndte mange store vinhuse i Californien for femten år siden at importere druer, druesaft og bulkvin fra andre lande til brug i egen vinproduktion. Nogle af dem etablerede af samme årsag også datter-vinhuse i udlandet.
I dag svømmer Californien i druer – alene i 2006 havde staten 100.000 tons druer i overskud, der aldrig blev høstet, men endte deres liv på de californiske vinmarker. Mængden svarer til et enkelt års høst i staten Washington!
Priserne på druer i USA har derfor nået bunden – alligevel er tendensen med at bruge råvarer fra andre lande ikke for nedadgående. Her er prisen på druer og bulkvin nemlig ofte endnu lavere, mens kvaliteten som regel er bedre.

Rift om modedruer
For de californiske vinhuse er det også et spørgsmål om at få fat i rigelige mængder af druerne Pinot Noir og Riesling, hvis popularitet har taget himmelflugt hos forbrugere i store dele af verden. Visse amerikanske vine bliver fx fremstillet med tilskud af Riesling-druer fra Tyskland.
Når det gælder sidste led i kæden, forbrugerne, har de amerikanske vinhusene intet at frygte. Forbrugere, der køber vine i den billige ende af prisskalaen, går som regel efter mærket, druesorten og prisen. De vil bare have mest mulig god vin for færrest mulige penge. Hvilket land, vinen eller druerne kommer fra, er ikke så afgørende.

Flere maskiner og mindre vand
Wine Business Monthly peger også på to andre tendenser, der i den nærmeste fremtid vil sætte deres præg på den amerikanske vinindustri:
For det første vil vinhusene i stadigt videre omfang erstatte menneskelig arbejdskraft med maskiner og nyeste teknologi. Det er de nødt til – både fordi det kniber med at få arbejdskraft, blandt andet til høsten, og fordi de må holde omkostningerne nede, hvis de på længere sigt skal kunne klare sig i konkurrencen på den internationale vinscene.
For det andet bliver vandmangelen et stadigt større problem i de amerikanske vindistrikter – især der, hvor befolkningstallet er steget markant i de senere år. Områder, der ellers ville egne sig glimrende til fremstilling af topvine, ligger hen, fordi der ikke er vand nok til vanding.
De amerikanske vinproducenter går en fremtid i møde, hvor de bliver nødt til at skrue ned for vandet, hvis der skal være vand nok til alle.
............
46-50
................
Et slag for australske kvalitetsvine
Brian Croser er en af sværvægterne på den australske vinscene. I 32 år har han fremstillet vin og undervist i vinens verden, og i dag er han vicerektor på universitetet i Adelaide, South Australia. Han har også for nogle år siden indgået en joint venture med Château Lynch Bages i Bordeaux og champagnehuset Bollinger omkring vinfirmaet Tapanappa Wines i Coonawarra.
Forleden kom Croser ifølge avisen The Australian med en brandtale til den australske vinindustri. Han mener, at det er på høje tid, at Australien markerer sig på det internationale marked som et vinland, der kan byde på andet end mærkevarevine. Australierne skal tage konkurrencen op med franskmændene og vise, at de kan fremstille lige så fine kvalitetsvine.
Dette er faktisk en ren og skær nødvendighed, hvis Australien skal overleve som vinland, mener Croser. De store multinationale vinhuse vil nemlig i stadig stigende grad overtage eksportmarkedet, når det gælder vinene i den billigere ende af prisskalaen.

New Zealand er forbilledet
Ifølge Brian Croser bør hans landsmænd skele lidt til udviklingen på New Zealand, hvor vinindustrien begyndte at sadle om for cirka tyve år siden. I dag er newzealænderne førende på den internationale vinscene, når det gælder hvidvine fremstillet på druen Sauvignon Blanc. Og nu er de i fuld gang med at vinde anerkendelse for deres vine på Pinot Noir.
På samme måde bør australierne finde nicher, hvor de kan føre sig frem som de bedste i verden.
................
    Vinskribent sælger vin
    Berlingske Tidendes vinskribent er nu begyndt at sælge vin. Af en helsides-annonce i avisen samt af en artikel på avisens hjemmeside (t.v.) fremgår det, at Søren Frank sælger vine til nedsatte priser.
    I første omgang har han ledt efter vine til juleanden. Han har smagt flere vine, og det er lykkedes ham at finde samtlige vine i Bichel Vines sortiment.
    Aktuelt drejer det sig om fire vine, og til hver vin oplyser Søren Frank dels en normalpris "til gæster", dels en 15-22% lavere pris til bladets abonnenter. Hans normalpriser er identiske med priserne på Bichels hjemmeside.
    Det er tanken, at Søren Frank fremover vil sælge "Månedens Vine" i forbindelse med artikler, der kan "inspirere læserne og fungere som en mini-vinguide".
................
Årets høst i Grækenland
Den græske vinsammenslutning er kommet med årets rapport, der melder om en god høst, både i mængde og kvalitet. Især er vinene fra øen Santorini meget vellykkede, mens der var klimatiske problemer i distrikterne Nemea og Mantinia på Peloponnes. Der var simpelt hen for meget regn og kulde i begyndelsen af sæsonen, hvilket blandt andet resulterede i en uensartet modning med stor forskel på druernes størrelse i de enkelte klaser. Det krævede en ekstra indsats under vinificeringen.
Generelt gav den græske høst hvidvine med en levende og fyldig aroma og rødvine med dyb farve og kraftig alkohol.
Mest interessant er, at priserne på vinene er steget i de fleste distrikter, nogle steder kun 4%, andre steder helt op til 15%.
Der er stadig tale om god værdi for pengene, men de øgede priser vidner om interessen for de græske vine – en interesse, der også er ved at markere sig på det danske marked, selv om arbejdet med at introducere disse ofte glimrende vine sikkert stadig vil være op ad bakke.
................

>30/07
................
12% gravide drikker alkohol
Ifølge Alcohol Update fortsætter mange svenske kvinder med jævnligt at drikke alkohol, når de bliver gravide. Det viser en undersøgelse blandt 1000 kvinder i alderen 18 til 46 år.
12% af kvinderne skruede ikke ned for indtagelsen af alkohol under graviditeten. Og det til trods for, at lægevidenskaben påpeger, at en vordende mor kan skade fosteret, hvis hun drikker mere end blot et enkelt glas vin om dagen.
................
    Bobler til juleræset
    Hvis man midt i det københavnske juleræs lige pludselig skulle få lyst til et glas champagne, så er chancen der i Illums nye champagnebar.
    I baren, der har åbent til og med den 31. december, kan man smage berømte bobler fra champagnehusene Dom Pérignon, Moët & Chandon og Veuve Clicquot – samt finde julegaven til ham eller hende i form af fx en Clicquot Ice Jacket eller en Clicquot Traveller. Førstnævnte er en isolerende gul frakke til champagnen, mens sidstnævnte er en rejsetaske indeholdende to champagneglas og en flaske Veuve Clicquot Brut. Inde i tasken kan flasken holde sig kold i op til to timer.
.................
Ulovlig boykot af moldavisk vin
Som nævnt i VinAvisen i sidste uge har russerne delvist ophævet boykotten af vinimporten fra Moldavien.
Årsagen til russernes kovending er, at de er afhængige af Moldaviens støtte for at kunne blive optaget i Verdenshandelsorganisationen.
Men den støtte skal de nu alligevel ikke være så sikre på at få. Ét er, at vineksportørerne i Moldavien jubler over udsigten til bedre tider, men der er ifølge Decanter også utilfredse røster blandt højtstående moldaviske regeringsembedsmænd. De er fortørnede over årsagen til den langvarige boykot, nemlig at russerne mistænkte den moldaviske vin for at være dårlig og fremstillet ved brug af for mange pesticider.
– Vores vinproducenter slet ikke råd til at købe pesticier, lyder det blandt andet fra den moldaviske EU-ambassadør i Strasbourg, Andrei Neguta.
Han mener, at boykotten fra første færd var politisk betinget, og at den derfor var direkte ulovlig.
................
    En oplysende etiket
    Det store newzealandske vinhus Villa Maria bruger naturligvis skruelåg til alle sine vine. Men vinhuset er også godt klar over, at der stadig er et stort segment af forbrugere, der forbinder skruelåg med ringere kvalitet.
    Derfor har Villa Maria fået en glimrende idé: På alle skruelågene er monteret en etiket med følgende tekst:
      En glimrende vin fortjener en glimrende kapsel
      Denne vin er, ligesom alle andre vine fra Villa Maria,
      lukket med en skruekapsel, så du modtager vinen nøjagtigt,
      som vinmageren skabte den.
    Vinene fra Villa Maria impoteres af Vinens Verden i Odense, og Riesling’en, som vi her har fotograferet, koster 89 kr.
................
>33/07

.............
Sydafrika snydt for EU-kompensation
For fem år siden indgik Sydafrika en "noget for noget" aftale med EU. Sydafrikanerne skulle gradvist afskaffe betegnelserne portvin og sherry – vinnavne, som ifølge EU er forbeholdt henholdsvis Portugal og Spanien. Til gengæld ville sydafrikanerne få 15 millioner euro (cirka 112 mio dkr.) i kompensation.
I Sydafrika har man dog ikke set skyggen af pengene. Det viser sig, at EU har holdt dem tilbage og nu har tænkt sig i stedet at sende den gyldne mammon til den hårdt ramte Kosovo-region.

Forskning med bid i
At man drikker et par glas vin til sin aftensmad kan ikke på nogen måde skade tænderne. Men denne verdens vinmagere og vinsmagere, der smager på flere tusinde vine hvert år og gurgler og spytter i ét væk, risikerer at få en arbejdsskade i form at et dårligt tandsæt. Det mener i hvert fald forskere fra Canadas arbejdsskadestyrelse, WorkSafeBC.
Det er syren i vinen, der skader tandemaljen og langsomt, men sikkert nedbryder tænderne.
Vinbranchefolk kan dog selv gøre meget for at bremse processen, lyder det fra sagkundskaben. At bruge tandpasta med fluor eller skylle munden med fluor afbøder syreangrebet og stimulerer direkte til genopbygningen af emaljen.
Og så skal man ifølge fagbladet Wines&Vines sørge for at spise ost og anden mad, der har en neutraliserende effekt på syren.
................
04/07
.............
.................
20 postkort fra Ungarn
      Den gamle redaktør har været en tur i Ungarn for at få et indtryk af landets vine og vinproduktion, og i løbet fem uger sender han i alt 20 postkort om sine oplevelser. De første fire bragte vi i uge 48 og de næste tre i sidste uge. Her kommer de næste tre.
................

.....
Tibor Gál og hans familie har i alt 1500 fade i en labyrint af i alt 1 kilometer underjordiske gange og tretten gamle kældre.
.....
    8. postkort fra Ungarn:
    Søn af en berømt far
    Den unge Tibor Gál hedder det samme som sin berømte far – så vi behøver ikke at trykke nye visitkort, siger han.
    Faderen døde i en bilulykke i Sydafrika i februar 2005, kun 46 år gammel, og i dag fører hans kone og hans søn vinfirmaet i Eger videre. Med en eksport af 70% af vinhusets produktion er det Ungarns største eksportør af vin.
    Tibors afdøde far, der så sent som i 1993 begyndte opbygningen af det store vinhus, var udannet ønolog, og livet igennem gjorde han et entusiastisk og utrætteligt arbejde for den ungarske vinindustri. Han sørgede blandt andet for at højne kvaliteten og omdømmet af vinen Egri Bikavér, ligesom han var foregangsmand, når det gjaldt forsøg med Pinot Noir-vinstokke på ungarsk jord. Han var også den første, der brugte druerne Syrah og Viognier, og den første, som fadlagrede sine hvidvine.
    Tibor Gál senior arbejdede også uden for Ungarns grænser, blandt andet i Italien som konsulent for Ludovico Antinoris fornemme vinhus Tenuta dell’Ornellaia i Bolgheri, hvor han var med til at skabe kultvinen Ornellaia. I 2004 blev han medejer af det sydafrikanske vinhus Capaia. Sønnen Tibor løfter en stor arv.
    Tre af Tibor Gáls vine importeres til Danmark. Vi har smagt dem, og nedenfor bringer vi vore kommentarer og stjerner.

.....
József Simon er sammen med en række andre topproducenter medlem af organisationen Egri Borvidékert, der er skabt for at markedsføre topvine fra distriktet Eger.
.....
    9. postkort fra Ungarn:
    Begyndte med et hul i jorden
    József Simon i Eger er en af de mange, der er med til at skabe fremtidens vin i Ungarn. Under kommunismen og den russiske besættelse blev vin fremstillet i store fabrikker, hvor det gjaldt om at lave så meget vin som muligt til hjemmemarkedet og ikke mindst til den røde formynder i øst.
    Da muren faldt, skulle der rettes op. Jorden skulle atter på private hænder, og driftige folk gik i gang.
    József Simon begyndte bogstaveligt talt med et hul i jorden og en tredjedel hektar mark med vinstokke. Hullet var en gammel vinkælder, der skulle sættes i stand, og marken skulle udvides med mere jord. Det var hårdt arbejde, men Jósef Simon var – som så mange andre ungarer – vant til at arbejde otte timer for staten og otte timer for sig selv. Så i dag har han et fint lille vinhus med flere interessante vine.
    Den gamle statsejede fabrik findes stadig i byen. Engang høstede den druer fra 150-200 hektar vinmarker, i dag har den kun 30-40 hektar tilbage, og den tidligere direktør sidder som ejer.

.....
I en kælder med gamle flasker dækker kælderskimmelen også flaskerne og beskytter korkpropperne. Den bidrager således til en langsommere modning af vinen.
.....
    10. postkort fra Ungarn:
    Dækket af kælderskimmel
    I flere af kældrene, både i Eger og i Tokaj, trives den grå kælderskimmel. Den dækker både lofter og vægge samt de gamle lagrede flasker.
    Skimmelen ser ikke særlig lækker ud, men den er faktisk et sundhedstegn. Den opstår af sig selv, og man lader den være og er stolt af den, når den er der.
    Kælderskimmelen (Cladosporium celare) lever af alkohol, estere og andre flygtige substanser fra vinen, forudsat at luftfugtigheden er høj (85-98%).
    Den bidrager faktisk til at regulere luftfugtigheden og sikre et godt klima. Er der for meget fugt, suger skimmelen den til sig. Er der for lidt, afgiver den fugt.
    Billedet her tog vi i vingården Bakondi Borászat i Eger, hvor der var ekstraordinært meget kælderskimmel. Vi har faktisk aldrig set så meget.
46-09
.............
    Elegant frakke til boksvinen
    Bag-in-box vinene har snart en hel garderobe fuld af elegante frakker, så de er pænt klædt på, når de skal stilles frem på køkken- eller spisebordet. Og næsten hver uge dukker der en ny frakke op på markedet.
    VinUno hedder denne flotte model fra den danske designer Lone Erdmann. Den er fremstillet i hånden af håndmalet træ og børstet rustfrit stål og fås i rød, hvid og sort.
    Prisen er 799 kr., og på www.erdmanndesign.com oplyses nærmeste forhandler.
..............
    En smart løsning
    Tingen på billedet til venstre ser lidt mystisk ud, men det er faktisk en virkelig smart løsning på det at bære tre vinflasker i én hånd.
    Man stikker simpelt hen flaskehalsene op igennem de tre huller foroven og stiller flaskerne på hylden forneden. Altså en helt usædvanlig og flot åben gaveæske, der vil pynte på ethvert gavebord.
    Emballagen hedder Vineo. Den er lavet i halvt gennemsigtig plast og inspireret af vinglassets former. Og bruger man to skaller, kan de klikkes sammen til en seksflaskers-pakke.
    Senere vil emballagen komme i både en- og to-flaskers versioner, så der bliver flere muligheder for at kombinere.
    Emballagen er udviklet af Ikadan i Ikast og designvirksomheden 3part i Århus. Den fås også med påtrykt logo.
................
44-43/07
............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............
.
    Per Holm-Larsen (f. 1967) læste som ganske ung til merkonom i marketing på Copenhagen Business School i København. I dag er han ansat som salgschef i den grafiske virksomhed Kailow Graphic i Rødovre.
    Og så har han sin altoverskyggende hobby: vin. Det var en række vinforedrag på aftenskole samt ferierejser til diverse vindistrikter i Frankrig, der satte gang i interessen. Utallige blindsmagninger med naboen og vinmanden Lars Bergø pustede yderligere til ilden.
    Drømmen om egen vinhandel på fritidsbasis spirede frem og blev en realitet, da Per Holm-Larsen i 2004 overtog den mere end tyve år gamle Rungsted Vinhandel, som han i dag driver sammen med Lars Bergø. Per Holm-Larsens job består blandt andet i indkøb, markedsføring og salg til erhvervskunder.
    Frankrig er og bliver favoritlandet, og det er frem for alt kvalitetsvine fra Languedoc og Rhône, man finder på forretningens hylder. Hvidvinene fra Alsace har dog også makkerparrets store interesse.
    Så snart Per Holm-Larsen forlader skrivebordet hos Kailow Graphic, går turen videre til vinens verden, så der er ikke megen tid tilovers til diverse fritidsaktiviteter. Et par løbeture langs Øresund fra tid til anden er dog med til at holde energien i top.
    Adresse: Rungsted Vinhandel, Pennehave 9, 2960 Rungsted Kyst, tlf.: 45 57 03 20, e-mail: rv@rungstedvin.dk, www.rungstedvinhandel.dk.
...............................
>07/07
...............
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af vine fra Domaine Gourt de Mautens i Rasteau i Rhône-dalen.
    * Cissus har optaget importen af vine fra Dornier Wines det sydafrikanske Stellenbosch, Parri Estate i det australske McLaren, Capoverso i Montepulciano i Toscana samt Vinedos R. Joffé i Mendoza i Argentina.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vine fra Vitalonga i det italienske Umbrien.
    ........--....
.................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...........

03-02/07
........................................
Mere om Zsigmond Teleki
I forbindelse med det vinøse billede i sidste uge omtalte vi kort den ungarske vinmand Zsigmond Teleki (1854-1910), der i 1881 grundlagde en forsøgsmark og senere en planteskole.
To af vore læsere, Laszlo Kacsor og Hans Henning Jensen, har venligst suppleret med yderligere oplysninger om den ellers ret ukendte Zsigmond Teleki. Laszlo Kacsor har tilmed sendt os hosstående billede af Teleki. Tak for det.
Teleki blev verdensberømt, fordi han udviklede nogle meget succesrige druesorter, baseret på krydsninger mellem Vitis berlandieri og Vitis raparia, to amerikanske Vitis-arter, der er meget tolerante imod vinlusen Phylloxera, og som samtidig er velegnede til kalkholdig jord.
Næsten alle ædle druesorter er i dag podet på rødder, der er resistente imod vinlusen, og Teleki-klonerne omtales som verdens mest udbredte rodmateriale.
Telekis sønner, Andor og Sándor, fortsatte faderens arbejde med de meget succesrige kloner.
................
Mere om chaptalisering
I sidste uge fortalte vi om chaptalisering – altså tilsætning af sukker i den gærende druemost for at hæve alkoholprocenten.
Vi nævnte i den forbindelse, at hvis ikke lokale love taler imod det, kan man inden for EU chaptalisere op til +2% alkohol – og i lande som Storbritannien, Belgien, Holland og Luxembourg op til +3,5%.
Vor læser Hans Henning Jensen har venligst uddybet disse oplysninger og skriver til os, at Europas vinregioner er delt op i tre zoner med forskellige grænser for chaptalisering:
Zone A: Op til 3,5% ekstra alkohol.
Zone B: Op til 2,5% ekstra alkohol.
Zone C: Op til 2% ekstra alkohol.
Kun i zone A og B – samt i enkelte undtagelser i zone C, der er delt op i flere underzoner – må man chaptalisere. Fx må man i Italien og Spanien kun forøge alkohol-procenten ved hjælp af most-koncentrater.
..............
.....
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
..............

Er Eiswein og ice wine det samme?
H.P. Henningsen ved godt, at Eiswein kommer fra Tyskland og ice wine fra Canada. – Men er det samme sag? spørger han.
Den tyske Eiswein er en Qualitätswein mit Prädikat, og for den gælder der strenge regler. Druerne må ikke fryses kunstigt og skal blive hængende på vinstokkene indtil november og ofte et godt stykke ind i det nye år. Yderligere skal de følge samme regler for sukkerindhold som en anden Prädikats-vin, Beerenauslese. Men modsat det meste Beerenauslese er Eiswein sjældent præget af den ædle råddenskab.
Druerne skal både i Tyskland og Canada høstes ved minus 8 grader eller koldere og presses, mens de stadig er frosne. Og også i Canada er det forbudt kunstigt at nedfryse druer eller most, og restsødme og alkohol i vinen må kun stamme fra druernes naturlige sukker.
Og for nu at svare på spørgsmålet: Ja, Eiswein og ice wine er i princippet samme sag.
...................
...............
34-07
...........
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og 16, som fik fem stjerner en fin høst. I alt blev det til præcis 100 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
.........
Smagning af vine fra Tibor Gal


Tibor Gal, Pinot Noir, Egri, Ungarn 2003
93,75 kr., Lehmann Larsen Vin
Kultiveret og dejlig rødvin – en virkelig vellavet vin, som man nyder med største fornøjelse.


Tibor Gál, Cabernet Franc, Egri, Ungarn 2004
65 kr., Lehmann Larsen Vin
Harmonisk og meget dejlig rødvin med god bærsaft og tilpas syre og garvesyre.


Tibor Gal, Egri Bikavér, Egri, Ungarn 2004
65 kr., Lehmann Larsen Vin
En rigtig ungarsk tyreblod – saftig, harmonisk og let at drikke, som en Egri Bikavér skal være.




Mousserende vin


Martin Zahn, Crémant d’Alsace Brut, Alsace, Frankrig
88,95 kr., Kvickly og SuperBrugsen
En elegant og frisk boblevin med duft og smag af sommeræbler. Den har en fin og længevarende mousse og slutter med en elegant blommeagtig syre. Et rigtig godt glas til prisen og et fint alternativ til nytårsaften.




Hvidvin


Thalassitis, Gaia, Santorini, Grækenland 2005
90 kr., Dionysos Wines
Liflig hvidvin på druen Assyrtiko fra den græske ø Santorini, hvor vinstokkene tildannes som kurve, der yder druerne beskyttelse mod de kraftige vinde (se billederne i VinAvisen uge 46, 2005). Vinen er tør – den er udpræget til mad – og den har en ren og dejlig frugtsmag med gode syre.


Clairault, Swagman’s, Sémillon / Sauvignon Blanc, Margaret River, Australien 2005
79 kr., Walkabout ImpEx
Herlig hvidvin med en fin duft og en middelkraftig smag med ren frugt og uden kanter. En vin, der vil være fortræffelig til fisk og skaldyr, men også til lettere kødretter og en frokost. Eller som terrassevin – når den tid kommer. Flasken har skruelåg.


Provenza, Tenuta Maiolo, Lugana, Italien 2005
67,50 kr., D.K. Vinimport
Let og forfriskende hvidvin fra Gardasøens bred. Den har god, letkrydret frugt og tilpas syre. Oplagt til fiskeretter og lettere kødretter. Eller som terrassevin – til sommer.




Rosévin


Amethystos, Rosé, Costa Lazaridis, Drama, Grækenland 2004
119,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Meget lækker rosévin med en let krydret, frugtagtig, ret fed smag. Faktisk meget flot. Brug den fx som apéritif.




Rødvin


Major’s Hill Merlot, Robertson, Sydafrika 2005
99 kr., Glud Vin
En stor og flot rødvin, der dufter af bær, mørke rosiner og svesker. Smagen er utroligt koncentreret, fuld af modne kirsebær og blommer. Til trods for vinens meget høje alkoholindhold på 15,5% er der intet sprittet over duften og smagen. Nyd den til fuldmodne oste.


Tirso, Villa e Prata, Rosso di Montalcino, Italien 2003
138 kr., Vinotek a Fynnis
Flot rødvin med dejlig, ren frugt og en rank, fyldig syre. Glimrende til hele det italienske køkken – og mange andre gode køkkener …


Possums Vineyard, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2004
125 kr., Oxholm Vin
Rødvin med en flot dyb farve og en god duft af Cabernet Sauvignon. Smagen er fyldig og blød og meget lækker. Der er saft i vinen og bær og fin syre.


Bruna Grimaldi, Nebbiolo d’Alba, Italien 2004
99 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Det er virkelig godt, dette her. En dejlig rødvin i fin balance med saftig frugt, blødhed … En af de bedste. Rimelig pris – flere i smagepanelet gættede på en højere pris.


Mas de Masos, Capafons-Ossó, Priorat, Spanien 2000
259 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Stor og fantastisk rødvin. En kraftig vin med bred og blød frugt og krydderi.


Château Mas Neuf, Costières de Nîmes, Frankrig 2004
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig madvin med frugt, krydderi og bløde tanniner. Den ligger godt i munden og vil være fortræffelig til mange kødretter. I forhold til kvaliteten er prisen yderst rimelig.


Château de Cabriac, Prieuré Saint Martin, Corbières, Frankrig 2003
85 kr., ved 6 flasker: 80 kr., Con a'more
Fadlagret rødvin på Syrah og Mourvèdre, halvt af hver drue. Den lækre rødvin har saft og blødhed og krydderi og balance … Alle de gode ord i ordbogen. Vinen er fortræffelig til en god bøf.


La Palazzetta, Rosso di Montalcino, Italien 2004
Klubpris: 68,50 kr.; for ikke-medlemmer: 129 kr., NordicWineClub.com
En rigtig rosso – en rødvin i fin balance med dejlig, ren frugt og en blød syre. En nydelse til en attraktiv (klub)pris!


La Valière, Mas Nicot, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
99 kr., Rungsted Vinhandel
En ekstremt saftig og meget flot rødvin med krydderi og bløde tanniner. Oplagt til en sammenkogt ret med urter og kød og sauce.


Yali Reserve, Carmenère, Viña Ventisquero, Maipo Valley, Chile 2005
62,95 kr., Vinodan
Både duften og smagen af denne vellavede rødvin er præget af en skøn forening af modne bær, krydderurter, chokolade og vanille. Med sit alkoholindhold på 14% er det en vin, der kræver kraftige retter – fx en godt krydret bøf eller en omgang osso buco.


Tanao, Casa Lapostolle, Carmenère / Merlot / Cabernet Sauvignon, Rapel Valley, Chile 2004
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin har en god, intens frugt, der dog ikke helt formår at maskere det kraftige indhold af alkohol (14½%).


Hahn, Pinot Noir, Monterey, Californien 2004
109,75 kr., ved 12 flasker: 99,75 kr., Vintjeneren.dk
De 15% alkohol gør desværre, at denne rødvin ikke er helt i balance. Men en kraftig kødret vil godt kunne hamle op med den.


Merfelsz, Merlot, Szekszárdi, Ungarn 2005
55 kr. ved 6 flasker, Laszlo's Vin / Hungary
Let og læskende hverdags-rødvin med frugt og sødme.


Miralmonte, Toro, Spanien 2004
69,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Kraftig, om end lidt enkel rødvin med markant garvesyre.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.