Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03, 2007





Vin-aktuelt i uge 3
15. til 21. januar 2007
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 02
VinAvisen uge 01
VinAvisen uge 52
...............
..........
..........
Vinderparret Alexander Berntsen og Jakob Mielcke Hansen sammen med Angela de la Rosa Tanco fra Spaniens Ambassades Handelsafdeling, der i samarbejde med Icex i Madrid og Sherrys vinkomité stod for den danske semifinale-konkurrence sidste år (foto: Claes Bech-Poulsen).
    Dansk sejr i Jerez
    Torsdag var en stolt dag for det danske makkerpar i vin- og gastronomi-konkurrencen Copa Jerez.
    Køkkenchef Jakob Mielcke Hansen (29) og Sommelier Alexander Berntsen (22) fra Jan Hurtigkarl & Co. gav deres internationale konkurrenter kamp til stregen og vandt den højeste placering i kategorien Bedste Match til tør Sherry.
    Der var tre kategorier – bedste match til tørre, medium og søde sherrytyper – og danskerne vandt i den første med deres kammuslinger i teriyaki med grøn shiso og ærtecrumble (se opskriften, som vi bragte i sidste uge).
    Til den elegante ret skænkede de en iskold fino sherry fra Bodegas Valdivia.

    3 gram sukker på målstregen
    Pokalen Copa Jerez til konkurrencens absolutte vinder i alle tre kategorier fik makkerparret dog ikke. Den gik til det britiske hold.
    Danskerne ville også have vundet i kategorien med medium sherry lige indtil man opdagede, at deres Medium Sherry (en oloroso fra El Maestro Sierra) manglede 3 gram sukker for at være en medium. Den blev derfor kategoriseret som en dry sherry, og derved tabte holdet point.  Havde de fået de point med sig, ville de også have vundet den samlede pris.
    3 gram sherry skilte dem faktisk fra hovedpræmien, melder GastroCorners Mariann Præstegaard, der var med dernede.
    Ud over æren og meget anerkendende ros fra dommerkomiteen udløste præmien en tur til Jerez, der sikkert vil give det stærke unge makkerpar nye gastronomiske oplevelser, som vi andre senere kan nyde godt af.
...............
Et kig på fremtiden
Analysefirmaet International Wine and Spirit Record (IWSR) har udført en interessant undersøgelse for Vinexpo. Undersøgelsen, der omfatter 114 vin- og spiritusmarkeder samt 28 vinproducerende lande, fortæller om tendenserne inden for det globale marked samt giver en rettesnor for udviklingen indtil år 2010. Til højre ses en række af resultaterne fra undersøgelsen.
Undersøgelsen fortæller også, at salget af vin i Storbritannien i 2010 vil være nået op på 5,5 mia pund (cirka 62 mia dkr.), hvilket er nok til en førsteplads, når det gælder vinforbruget i Europa. Alene fra 2001 til 2005 er vinsalget i Storbritannien i værdi steget med 25%.
Den store vækst skyldes ikke i så høj grad, at briterne drikker mere vin. Årsagen er snarere, at gennemsnitsprisen for en flaske er højere end i de fleste andre europæiske lande.
I 2005 drak briterne næsten 1,7 milliarder flasker vin, hvilket svarer til omkring 27 liter per voksen. Det er dog ikke er nok til at slå danskerne, hvis forbrug ligger på 38,3 liter vin pr. næse.

Australien og Sydafrika op, Frankrig ned
Men hvad er det så, briterne lægger i indkøbskurven? Ifølge Vinexpos undersøgelse har fransk vin førhen været deres foretrukne valg – nu har Australien overhalet Frankrig indenom og er i dag den største leverandør af vin til Storbritannien. Alene mellem 2001 og 2005 steg eksporten af australsk vin til briterne med 51,7% – i samme periode faldt franskmændenes eksport til samme marked med 7,6%.
Sydafrikansk vin er også et hit hos briterne – her er der tale om en stigning på hele 50%.
Briterne er mest til rødvin, men de lægger også stadig flere flasker rosévin ned i indkøbskurvene. Fra 2001 til 2005 er salget af rosé steget med 63%, og ifølge undersøgelsen kan der forventes en yderligere stigning på 25% i løbet af de næste tre år.
    .................

    * Produktionen af vin på verdensplan lå i 2005 på 278,3 millioner hektoliter og spås at stige til 287 millioner hektoliter i 2010.
    * Forbruget af vin på verdensplan nåede i 2005 op på 30,4 milliarder flasker, og vil højst sandsynligt i år 2010 ligge på 31,8 milliarder flasker.
    * Salget af vin på verdensplan nåede i 2005 næsten op på cirka 619 milliarder dkr., og man regner med, at det vil runde 675 mia dkr. i 2010.
    * USA vil i 2010 have overhalet Italien og Frankrig som verdens største forbruger af vin.
    * USA, hvor der blev solgt vin for 19,7 mia dollars (cirka 114 mia dkr.) i 2005, er i dag verdens største vinmarked. Salget forventes at nå op på 22,8 milliarder dollars (cirka 131,8 mia dkr.) inden 2010.
    * Kina lå i 2005 som nummer ti, når det gjaldt forbruget af vin på verdensplan. I 2010 vil landet være rykket op på en niende plads.
    * Rusland vil i 2010 være verdens ottende største forbruger af vin.
    * Cirka halvdelen af den vin, der drikkes i verden, er rødvin.
    * Forbruget af rosévin vil fortsat stige, mens det stort set ikke vil ændre sig, når det gælder hvidvin.
    * Forbruget af vin vil stige i de fleste lande, men vil dog i 2010 være dalende i nogle af de lande, der i dag ligger i førerfeltet. Det gælder blandt andet Frankrig, Schweiz, Portugal, Argentina og Spanien.
    * Det globale forbrug af spiritus vokser med næsten 1,4% om året.
    * Asien konsumerer næsten 47% af al den spiritus, der drikkes i verden.
    * I 2010 vil det globale salg af spiritus højst sandsynligt have rundet en billion dkr.
    * Salget af gin falder, mens salget af rom, whisky og tequila stiger.
    * Kina vil i 2010 være verdens næststørste marked for cognac. Storbritannien vil indtage tredjepladsen, mens USA fortsat vil ligge i spidsen.
    .................
...............
Dalende salg hos verdens største vinfirma
Constellation, der har sin base i New York, er verdens største vinfirma. Det ejer blandt andet kendte mærker som Hardys, Banrock Station, Robert Mondavi, Stowells og Ravenswood.
Nu har Constellation ifølge Decanter fået problemer med vinsalget på det europæiske marked. Her er salget af blandt andet vinmærkerne Nottage Hill og Hardys Stamp faldet med hele 16%.
Situationen er så alvorlig, at Constellations aktier forleden faldt med 11% på børsen i New York, hvilket er det største aktiefald for firmaet siden 2002.
Constellation skyder blandt andet skylden på den store vinsø i Australien. De billige druer har nemlig ansporet flere detailhandlere i Storbritannien, der er firmaets helt store marked, til at få fremstillet egne australske mærkevarer – uden om Constellation.

Rekord-eksport af australsk vin
I 2006 eksporterede Australien 757 millioner liter vin, hvilket slår alle hidtidige rekorder og svarer til en stigning på 8% i forhold til 2005. Når det gælder kroner og ører, ligger tallet på 2,82 milliarder australske dollars (cirka 12,7 milliarder dkr.), hvilket er en stigning på kun 1%.
Det ulige forhold skyldes ifølge nyhedstjenesten ABC, at gennemsnitsprisen pr. liter vin er faldet med 17 cents (cirka 75 danske øre), hvilket igen hænger sammen med landets store vinsø.
Australierne kan kun glæde sig over høsten i år. Som nævnt i uge 2 vil den blive betydeligt lavere på grund af tørke. Hvis der yderligere følger et par mindre høstårgange, vil vinsøen reduceres, og priserne vil langsomt igen ryge i vejret.
..........
12 postkort fra Østrig

      Sidste år var Mariette en tur i Østrig for dels at opleve den store vinmesse VieVinum, dels at besøge nogle af vinregionerne, blandt andre Burgenland og Steiermark. Det kom der 12 postkort ud af. Her bringer vi de første tre.
...............

.....
Til årets Vie Vinum kom der 11.300 besøgende og smagte på de mange hundrede vine i Hofburgs fine gamle sale.
.....
    1. postkort fra Østrig:
    Til vinmesse i Hofburg-paladset
    Hvert andet år bliver den store internationale vinmesse VieVinum afholdt i hovedstaden Wien, og der må siges at være stil over rammerne. De mange borde med vine bliver linet op i nogle af det gamle kejserpalads Hofburgs overdådige gemakker.
    Her i skæret fra de store prismekroner præsenterede cirka 400 østrigske vinhuse deres vine på årets messe. Så der var rig lejlighed til at tage pulsen på den østrigske vinscene. Og der var bestemt mange liflige dråber imellem – lige fra distriktet Wachaus elegante hvidvine på druesorterne Grüner Veltliner og Riesling over rødvinene på druen Blaufränkisch til de søde Trockenbeerenauslese-vine fra markerne omkring søen Neusiedlersee.
    .....

.....
Vinene blev præsenteret af yngste generation i familien, vinmageren Nikolai og hans kæreste Katarina, der ligeledes aspirerer til at blive vinmager.
.....
    2. postkort fra Østrig:
    Landets ældste vinhus
    På vinmessen mødte vi blandt andet familien Saahs, der ejer Østrigs ældste vinhus, Nikolaihof. Vinhuset har rødder cirka 2000 år tilbage i tiden – til dengang, da romerne dyrkede vin i området.
    Familien havde kun en enkelt af deres vine med på messen. Til gengæld var der tale om en ganske særlig hvidvin. Den er fremstillet på druen Grüner Veltliner og har ligget og modnet i hele femten år på store egetræsfade, der kan rumme 3000 liter vin.
    I Nikolaihofs kælder findes der også træfade til hele 12.000 liter vin. Der er tale om gamle fade – de ældste stammer fra 1971 – så det meste ege-aroma er gået fløjten.
    Den gamle Grüner Veltliner kan ikke fås i Danmark, men Sigurd Müller Vinhandel i Ålborg importerer en række af de andre dejlige vine fra Nikolaihof.
    .....

.....
– Jeg elsker faktisk det lille klik, siger Thomas Dockner. – Og det kan sagtens se elegant ud, når man åbner en flaske med skruelåg. Man skal bare dreje flasken rundt, mens man holder på låget.
    3. postkort fra Østrig:
    Skruelåg vinder indpas på østrigsk jord
    Også blandt de østrigske vinhuse breder skruelågene sig. De har blandt andet fundet vej til det familieejede vinhus Dockner Weingut, hvis vine var at finde på vinmessen. De blev præsenteret af Thomas Dockner, der driver vinhuset sammen med sine forældre.
    – Det var faktisk min mors idé, at vi skulle droppe propperne og gå over til skruelåg. Og jeg gør, hvad mor siger! lød det med et grin fra den unge ønolog.
    Thomas Dockner er ikke i tvivl om, at indstillingen til skruelåg generelt har ændret sig hos de østrigske vinhuse:
    - For fire år siden, da jeg læste til ønolog, var skruelåg bestemt ikke i vælten. I dag er cirka 20% af vinhusene i Østrig gået over til den alternative lukning.
    .....
.............
New Zealand vil ikke være med
Hvert andet år afholdes den store udstilling Vinexpo i Bordeaux, og i år vil New Zealand ikke være med. Heller ikke i 2005 havde landet en national stand – man meldte fra på grundlag af de uheldige erfaringer fra 2003 med et nedbrudt køleanlæg, der gav tropevarme i udstillingshallerne.
I år siger organisationen New Zealand Winegrowers, at de finder Vinexpo for dyr at deltage i, og at man hellere vil bruge pengene på Prowein i Düsseldorf i marts og London International Wine and Spirits Fair i maj.
Newzealandske vinhuse, der ejes af internationale koncerner, vil dog optræde på Vinexpo.
Sydafrika, der også holdt sig væk for to år siden, vil i år være med, mens australierne har skruet en del ned for deres deltagelse i Bordeaux. Udstillingen afholdes 17.-21. juni og melder udsolgt.
...........
    Kongelig orden til Hugh Johnson
    Hvert år tildeler det britiske kongehus en orden, den såkaldte OBE (Order Of The British Empire) til 858 personer, der har gjort sig ekstra meget bemærket inden for et eller andet felt.
    Ordenen, der ifølge Decanter er Storbritanniens fjerdefineste, er i år blevet tildelt til den 67-årige vinskribent Hugh Johnson, der har skrevet om vin i mere end 40 år. Han har fast spalteplads i vinmagasinet Decanter og har udgivet utallige bestsellers om vin – blandt andet den årlige Pocket Wine Book, som indtil videre er solgt i mere end 7.000.000 eksemplarer.
    Det er dog ikke kun på grund af sin indsats på vinområdet, at Hugh Johnson har fået den fornemme orden, men også for sit virke inden for havedyrkning og sine talrige bøger om træer og planter.
...........
Madrid Fusion 2007
På tirsdag afholder man igen det store "fusions-møde" i Madrid, hvor en række stjernekokke fra hele verden samles for at give hinanden og flere tusinde fagfolk inspiration. Og det er ikke bare en fusion af madkulturer, men også vin og mad imellem.
I den forbindelse afholdes der flere forskellige vinseminarer og en række smagninger.
I løbet af tirsdagen og onsdagen er der seks seminarer, hvor der i alt smages cirka 150 vine. Og om torsdagen er der dels en smagning af 25 spanske topvine, dels en smagning af ti store Rioja-vine, hvor man får demonstreret forskellen mellem den traditionelle og den moderne stil.
..................
    Banderoler på flaskerne i Storbritannien
    I et forsøg på at komme alkoholsmuglingen til livs har den britiske regering indført banderolering af flasker på over 30% alkohol og med over 35 cl rumfang.
    Banderolerne, UK duty stamps, der skal være påsat flaskerne, før de kommer på hylderne i de britiske vinforretninger, fortæller, at der er betalt told og afgifter for de våde varer. Der kan læses mere om de nye banderoler på www.ukdutystamps.info.
..............
Roederer køber komtessen
Så har champagnehuset Louis Roederer købt Bordeaux-slottet Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, og det er sket for et sikkert meget stort beløb, der dog ifølge Just Drinks ikke er blevet offentliggjort.
Det er Roederers fjerde investering i Bordeaux. I forvejen ejer champagnehuset to slotte i Saint-Estèphe samt en andel i et négociant-firma i Bordeaux.
Comtesse-slottet er 2. cru i Pauillac og har 87 hektar vinmarker. Med i købet får Roederer det 39 hektar store slot Château Bernadotte i landsbyen Saint-Sauveur.
...........
..............
..............
Olaf Poulsen i rollen som Jeppe på Bjerget, tegnet af Valdemar Andersen.
    En utrolig historie
    Vi må også have de helt utrolige historier med her i VinAvisen, og her kommer en, der er virkelig utrolig.
    I fredags, den 12. januar, kom en af vore læsere, No Widding, forbi Helligåndshuset på Strøget i København, hvor der var salg af antikvariske bøger.
    Han gik derind, rodede i et par kasser og faldt over en lille bog i fint skindbind med titlen trykt i guld: ”Lidt, men godt!”
    Han bladede i bogen og opdagede, at den var udgivet i kun ti nummererede eksemplarer – dette var nr. 6 – og at den handlede om en middag på Hotel Phønix i København den 12. januar 1907. For præcis 100 år siden. Samme dato! Et utroligt tilfælde.

    Et vers for hver en ret
    Bag i bogen var der med blyant skrevet en liste over deltagerne: Grosserer Levin (Giveren), Theaterdirektør Vilh. Petersen (Nr.Bro), Theaterdirektør Holger Hofman (Dagmar) og kgl. Skuespiller Olaf Poulsen.
    På bogens sider er der trykt en lang kulinarisk vise med ”Et Vers for hver en Ret, saa glider Maden let, og inden Sangen er forbi, saa er du sikkert mæt”. Et notat fortæller, at visen er skrevet af Johannes Dam.
    De er sikkert blevet mætte, de fire levemænd. Med blyant står menuen: Caviar – Svaleredesuppe – Fisketunge à la Troubadour – Lammeryg Garni – Kylling med friske Champignons – Ægte Skildpadderagout – Champagnesorbet med Fersken – Trøffel en Serviette – Massage – Snepper – Salat – Compot – Friske Slikasparges – Is Pompeji – Frugt og Jordbær – Mocca.
    Jo, der var Massage på menuen, og i digtet stod: "Men ta’ og prøv nu blot, / har I det én Gang faa’t / saa vil I ha’ det daglig efter Stegen som Kompot".

    Men hvad fik de så at drikke?
    Det er også skrevet ind med blyant: Madeira 1818 – Steinberger Cabinet 1865 – Château Margaux 1888 – Château Léoville Lascazes – Château Lafite 1875 – Roederer gr.vin 1893.
    Man ser dem for sig: De to teaterdirektører, grosserer Levin, der betalte regningen, og den frodige skuespiller Olaf Poulsen, som hører til blandt nationalscenens berømteste aktører gennem alle tider.
    En aften for præcis 100 år siden. En utrolig middag med utrolige vine – og en helt utrolig historie.
..............
Om 18 måneder er V&S solgt
Den norske vin- og spiritusgruppe Arcus har meldt sig som køber af den svenske stats V&S Group, men er ikke interesseret i at få Absolut Vodka med i købet.
Ifølge Just Drinks er V&S blandt de otte statsejede selskaber, der skal sælges inden 2010, og en kilde i det svenske finansministerium udtaler, at det er planen, at V&S skal være privatiseret inden for de næste 18 måneder.
Constellation Brands vil sandsynligvis byde på Absolut, men der vil sikkert også komme flere andre interesserede købere.
Det norske Arcus blev i 2005 købt af selskabet Ratos. Arcus producerer blandt andet Linie Akvavit, Braastad Cognac og Vikingfjord Vodka.

Sagsanlæg fra den gyldne stat
V&S Groups bedst sælgende hvidvin hedder Golden Gate. Det er der også en californisk vinproducent, der hedder: Golden State Vintners, men for otte år siden aftalte de to parter, at svenskerne godt kunne bruge navnet.
Nu er Golden State Vintners blevet solgt til den amerikanske The Wine Group, der er verdens tredjestørste vinproducent, når det gælder mængde, og The Wine Group vil have sit navn for sig selv og kunne sælge sin vin under dette navn også i Sverige.
Koncernen har lagt sag an, og forleden afgjorde en svensk ret, at V&S Group ikke mere må benytte navnet og yderligere skal betale en erstatning.
Ifølge Just Drinks vil V&S kæmpe for retten til fortsat at kunne bruge navnet.

Modstand mod ny appellation
Den franske regering har planer om at oprette en ny kategori ved at slå mindre AOC-vine sammen med Vins de Pays. Måske kommer kategorien til at hedde Indication d’Origine Contrôlée (IOC).
Det vil Bordeaux-folket ikke være med til. – Ikke tale om, siger Bernard Farges, der er formand for Syndicat des AOC Bordeaux et Bordeaux Supérieur, til Just Drinks. – Vi ønsker fortsat at være en AOC, som er både streng og til at stole på.
Hvad de "små" slotte måske i virkeligheden er bange for, er ikke mere at kunne skrive Bordeaux og Château på etiketterne.

Et spørgsmål om reserver
I sidste uge nævnte vi med Just Drinks som kilde, at champagnehusene har fået appellations-instituttet INAO’s tilladelse til at hæve den tilladte høstmængde af druer fra de nuværende 13.300 kg til 15.500 kg per hektar.
Hertil har vi fået en supplerende kommentar fra journalisten Solveig Tange, der bor i Champagne og har sin egen weblog om den boblende vin.
– Der er tale om en frivillig kvote med henblik på at øge de blokerede reserver, skriver hun. – Det er vin, som champagnehusene har liggende til dårlige tider, dvs. år, hvor man får en del eller måske ligefrem hele sin potentielle høst ødelagt af hagl eller frost. I sådanne tilfælde vil man kunne få myndighedernes særlige tilladelse til at inddrage en del af eller hele ens reserve i produktionen.
– Sådanne reserver af vin er ikke nyt. I 2003 mistede min mand og jeg omkring 40% af årets potentielle høstudbytte på grund af frost i april. Ved at anvende vores blokerede reserver kom vi op på stort set at levere vores kvote for året. Det nye direktiv forhøjer denne tilladte reserve, hvilket i øvrigt sker på en femårig forsøgsbasis.
– Der er altså ikke tale om vin, der umiddelbart vil blive brugt til at lave mere champagne – trods salget i 2006, der tegner til at slå alle rekorder, inklusive årtusindskiftet.

Er I med på bølgen?
Vi hører om flere og flere, der siger, at de er alkoholfrie i januar. De tager en pause. Det er åbenbart lidt af en modedille. Men hvor dillet er den?
Vi laver en lille meningsmåling blandt VinAvisens læsere: Er I med på bølgen?
Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Og send os gerne også en mail, hvis du har erfaringer i denne sammenhæng. Resultatet bringer vi i næste uge.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.

Hvordan har vi det med bobler?
I sidste uges meningsmåling spurgte vi, om vore læsere ville vente til den næste nytårsaften med atter at drikke mousserende vin.
2346 afgav et svar, og næsten præcis halvdelen, 1187, erklærede, at de jævnligt nyder boblevine.
157 (7%) svarede, at de venter til næste nytårsaften, mens 1002 (43%) forhåbningsfuldt mente, at der sikkert ville være nogle lejligheder ind imellem.
...........
Ikke alle vine er vinøse
I sidste uge skrev vi om ordet vinøs, som vi bruger om ting og foreteelser, der har forbindelse med vin. Men vi ville aldrig omtale en vin som vinøs, skrev vi. Alle vine er vel vinøse – de smager af vin. De ER vin.
– Det er nu ikke helt rigtigt, skriver Lotte Westergaard til os. – Der er bestemt vine, som i den grad fremstår som vine. Men der er også andre, der fremstår som solbærsaft, sukkervand, citronsyre eller andet.
– Vinøse vine har krop og en umiskendelig lugt af vin. De lever op til den forestilling, som man har om "en vin".
Tak til Lotte Westergaard for indlægget. Således belært vil også vi fremover bruge ordet vinøse om vine – når de altså ER vinøse.

Reviderede årgange
Flere af vore læsere har venligst husket os på, at VinAvisens årgangssider skal revideres den 1. januar. Tak for det.
Vi har straks taget os sammen og fået det gjort – som man vil kunne se ved at klikke her. Eller klikke på fanebladet øverst i den ugentlige VinAvis.

Bretagnes trapper
I sidste uge fortalte vi om en bretonsk hvidvin – en Breizh Gwin Gwen. Der er også andre Loire-vinfolk, som sniger sig til at skrive Bretagne på flaskerne, skriver Anders Grøftehauge til os.
– I egnen omkring byen Vallet i departementet Loire-Atlantique, hvor appellationen er Muscadet Sèvre et Maine, har mange vins de pays en supplerende geografisk betegnelse, som næppe er officiel, nemlig "Marches de Bretagne". Ordene betyder, at man er på "vej op ad (trinene) trapperne til Bretagne". Det gælder fx Domaine de la Tourlaudière.

    Ståltråden skal blive på
    I uge 1 skrev en af vore læsere, Finn Poulsen, til os, at vores billede af en flaske champagne, der bliver sabreret, er forkert. Man skal huske at tage sølvpapiret og ståltråden af, før man svinger sablen, skrev han, og man skal bruge bagkanten af sabelbladet, ikke den skarpe kant.
    Per Karlsson fra vores samarbejdspartner BK Wine i Paris skriver, at han ikke er helt enig med Finn Poulsen, og han demonstrerer det med hosstående billede.
    – Folien skal man som nævnt tage af, skriver han, – men ikke ståltråden. Så vil proppen jo pludselig kunne flyve ud af sig selv. Og selv om de gamle dragoner brugte bagkanten af klingen, så sker det jo i dag med specielle champagnesabler, og de er bestemt ikke skarpe. Her bruger man som regel forkanten.
    – Jeg har selv været med til en sabrering. Det var på en restaurant i Paris ved præsentationen af en ny champagne, og på mit billede ses, at ståltråden fortsat sad på den afhuggede top af flasken.
...........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............
.
    Thomas Henriksen (f. 1975) har interesseret sig for vin, lige siden han i 1994 stod med studenterhuen på hovedet. Sammen med nogle venner udforskede han vinens verden, og den viden, han erhvervede sig, førte allerede i 1995 – efter endt militærtjeneste – til et job som salgsleder i en af FDB’s største vinafdelinger.
    Turen gik videre til Philipson Wine, hvor Thomas Henriksen fra 1999 til 2003 bestred posten som erhvervskonsulent. I 2004 indtrådte han så som partner i Barrique Vin, hvor han er at finde den dag i dag. Firmaet, som han driver sammen med Søren Lund Hansen og Christian Riis Christensen, importerer vine fra Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Østrig, Tyskland, Sydafrika, Chile, Australien og Argentina. Samtlige vine kommer fra små familieejede vinhuse, hvor kvalitet og godt håndværk er i højsædet.
    Thomas Henriksens daglige arbejde består først og fremmest i opsøgende arbejde med henblik på salg til større danske virksomheder samt i udvælgelsen af nye vine til sortimentet.
    Når han ikke har travlt med at sælge eller fylde vin på hylderne, hygger han sig i sit nye hus sammen med vennerne, familien og kæresten Janni.
    Adresse: Barrique Vin, Islevdalvej 53, 2610 Rødovre, tlf.: 33 24 41 11, e-mail: mail@barrique.dk, www.barrique.dk.
..........
Vino da tavola uden årgang
I omtalen af en italiensk vino da tavola har vi ømmet os over, at der ikke er nævnt årgang på etiketten. Det er en uskik, skrev vi.
Hans Henning Jensen skriver, at man godt nok på nogle italienske bordvine kan se et årstal, men det er faktisk ikke tilladt ifølge den italienske vinlov, ligesom man heller ikke må anføre druesorter på bordvine.

En masse forskellige druesorter
Hans Henning Jensen har også hæftet sig ved, at vi i uge 52 nævnte fem druesorter, der er tilladt til brug i de ungarske Tokaj-vine. Han mente, at der var flere, så, grundig som han er, har han kontaktet Tokaj Renaissance og fået svar fra en venlig dame ved navn Rita Takaró:
Af anbefalede druesorter er der seks: Furmint, Hárslevelû, Sárga Muskotály, Zéta, Kövérszõlõ og Kabar.
En enkelt druesort er godkendt, men åbenbart ikke anbefalet: Gohér.
Og af midlertidigt godkendte er der en masse: Bianka, Bouvier, Cserszegi Fûszeres, Mézesfehér, Olaszrizling, Ezerfürtû, Leányka, Királyleányka, Rajnai Rizling, Szürkebarát, Ottonelo Muskotály og flere til.
Zéta (eller Oremus, som den tidligere blev kaldt) er en krydsning mellem Furmint og Bouvier. Kabar (Tarcal 10) skal være en krydsning mellem Hárslevelû og Bouvier. Og Szürkebarát er det ungarske navn for Pinot Gris.
Tokaj Renaissance har i øvrigt på sin hjemmeside en instruktiv tegning af, hvordan man laver den søde Tokaj-vin.
.............
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Vini di Italia, den årlige udstilling af italienske vine, melder, at udstillerne nu er på plads. En liste over dem kan ses på www.viniditalia.dk.
    * Rexwine har optaget importen af vine fra vinhuset Poggiopiano i Toscana.
    * Philipson Wine har fået eneretten til at forhandle vine fra slotte og vingårde i Frankrig, Argentina og Sydafrika, hvor den flyvende vinmager Michel Rolland er enten ejer eller medejer samt hovedansvarlig for produktionen. I Frankrig er det Château Bon Pasteur (Pomerol), Château Fontenil og Le Defi Fontenil (Fronsac) samt Château Bertineau St.-Vincent (Lalande-de-Pomerol). I Argentina er det Val de Flores og Yacochuya og i Sydafrika Remhoogte Estate.
    * Hans Just har overtaget distributionen af William Grant’s whisky og andre produkter på alle nordiske markeder.
    ........--....
.................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............
    Ugens vinøse billede
    Chresten Hell har tidligere indsendt gode vinøse billeder. Her er endnu et, optaget på Château Loudenne, et cru bourgeois-slot i Médoc.
    Når traktoren kommer ind med de høstede druer til vineriet, sætter man en slange på anhængeren med druerne, så den most, der er løbet fra under druernes vægt, kan løbe ned i kar i kælderen. Og efter afstilkningen kommer druerne så ud på transportbåndet, der ses på billedet.
    Båndet kører langsomt, for her skal fire personer sortere alt fra, der ikke må komme med i mosten: Stilke, umodne bær osv. Det er et pillearbejde, men det er et arbejde, der betaler sig, og som giver bonus i den færdige vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
........................
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner. I alt blev det til 71 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
...............
Hvidvin


Gilles Bouton, Bourgogne Blanc, Frankrig 2004
78 kr., VinoTheket
En frisk, ren og dejlig smag af Chardonnay møder næse og mund med denne hvidvin. Den er man godt tjent med til fisk og skaldyr, lyst kød og en frokost.


Hutt River, Chardonnay, South Eastern Australia 2006
50 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Dejlig hvidvin, blød og frugtagtig og med et lille strejf af træ. I forhold til kvaliteten en forbavsende billig vin og et godt køb.


Woodhouse Estate Chardonnay, South Eastern Australia 2006
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En lækker hvidvin, der dufter af citrusfrugter, især grapefrugt, med et strejf af avocado. Den fylder munden med smag af ananas, melon og lyse blommer og slutter med et lille bittert bid. Den vil egne sig fortræffeligt til skaldyr.




Rødvin


Lauca, Pinot Noir, Maule Valley, Chile 2004
Klubpris ved 6 flasker: 26,79 kr., ikke-medlemmer: 49 kr., NordicWineClub.com
Blød og lækker rødvin. En vin med både karakter og harmoni, med dejlig frugt og en lang eftersmag. Alle vil kunne lide den. Prisen er utroligt attraktiv. Smagepanelet gættede enstemmigt på næsten det dobbelte for begge priser.


Chateau Ste Michelle, Syrah, Columbia Valley, Washington State, USA 2004
118 kr., Vinens Verden
Fløjlsblød og lækker rødvin med dejlig frugt – sorte bær og blomme – krydrede toner og en lang, dvælende eftersmag. En virkelig nydelse, der bør ledsage en elegant kødret uden alt for heftigt krydderi.


Domaine Costa Lazaridi, Syrah, Drama, Grækenland 2004
159,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En stor og herlig rødvin, harmonisk, blød, lækker, med god, saftig frugt. En virkelig nydelse. Nyd den fx til en lammesteg med krydret tilbehør. Man bliver mere og mere glad for græske vine!


Castillo de Monesma, Cabernet Sauvignon / Merlot, Somontano, Spanien 2003
49,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Omkring halsen på denne rødvin hænger en seddel med besked om, at vinen ikke er filtreret og derfor bør dekanteres. Det er klogt, for der er en del bundfald i flasken. Vinen har god frugt og krydderi og lægger sig godt i munden. Velegnet til en god bøf. Prisen er attraktiv.


Powers, Syrah, Columbia Valley, Washington State, USA 2003
Klubpris ved 6 flasker: 50,68 kr., ikke-medlemmer: 89 kr., NordicWineClub.com
Én stor og meget lækker rødvin med en ren frugtsmag, bløde tanniner og en fin citrus-syre. Den smager simpelt hen godt.


Catena, Merlot, Mendoza, Argentina 2005
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En glimrende Merlot-rødvin med blød og ren frugt, krydderi, varme og en fin sødme. En rigtig januar-vin.


Amplus, Santa Ema, Cabernet Sauvignon, Cachapoal Valley, Chile 2004
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Der er sol i denne rødvin. En kraftig og flot vin med intens, tæt frugt og krydderi. Den må meget gerne ledsage stegt kød af kvalitet – fx højreb.


Cuvée Philipson, Bodega del Fin del Mondo, Patagonien, Argentina 2004
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en intens og varmende smag med ren frugt og krydderi. Vinen, der er lavet på Malbec, Cabernet Sauvignon og Merlot, kræver en ret med lige så mange muskler. Det er ikke en vin, der drikkes uden mad.


Vademecum VI, Merlot, Vino de la Tierra de Extremadura, Spanien 2003
65,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Pæn og lidt robust rødvin til god dansk vintermad. Der er god bærfrugt i den og toner i retning af nelliker. Velegnet til lidt fede retter.


Block 42, Deakin Estate, Reserve, Cabernet Sauvignon, Victoria, Australien 2004
69 kr., Vinens Verden
Krydret rødvin med en ren, markant, lidt tør smag af Cabernet-druen, dvs. solbær. Flasken har skuelåg.


Poggio dei Lecci, Toscana IGT, Italien 2005
78 kr., VinoTheket
Rødvin, der kommer godt rundt i munden, men tørrer lidt ud i eftersmagen. Prisen gør lidt ondt.


Spezieri, Col d’Orcia, Toscana IGT, Italien 2005
74,75 kr., ved 12 flasker 64,75 kr., Vintjeneren.dk
Står man og mangler en rødvin til pastaretten, vil denne italiener kunne klare sagen. Den har en god bærnæse og en lang krydret eftersmag. Prisen er dog lige i overkanten.


Candidato, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien 2004
39 kr., Vinens Verden
En pæn og enkel, lille hakkebøffe-rødvin. En tirsdagsaftens-vin.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.