Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06, 2007





Vin-aktuelt i uge 6
5. til 11. februar 2007
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 05
VinAvisen uge 04
VinAvisen uge 03
...............
.........

............
Det officielle vinderbillede. Fra venstre formanden for dommerjuryen, Oliver Bajard, vinmageren Etienne Montès fra Château La Casenove, sommelieren Henrik Ravnemose og kokken Rasmus Kliim, begge fra Restaurant Horizonten i Køge.
............

............
Sejrsfest hos Etienne Montès på Château La Casenove, hvor vindervinen lagres i vinfade udendørs i to-tre år for at udvikle sin komplekse aroma. Fra venstre Henrik Ravnemose, Rasmus Kliim, Etienne Montès og Helge M.L. Sidor fra Compagniet, der importerer vinen til Danmark. Fotos: Pascal Parrot og Kasper Damm.
    Dansk sejr i sød konkurrence
    Mens det danske herrelandshold i håndbold måtte vinke farvel til VM-guldet, løb to andre danskere af med sejren i en spændende international konkurrence: Roussillon Dessert Trofæ 2007, der blev afholdt i mandags i Perpignan i det franske Roussillon.
    I uge 45 skrev vi om den nationale udgave af konkurrencen, der var arrangeret af Sopexa i samarbejde med vinproducenter fra Roussillon. Her skulle en række hold bestående af en sommelier og en dessertkok kreere en dessert, der passede til en sød Rivesaltes Ambré eller Tuilé fra Roussillon.
    Det blev sommelieren Henrik Ravnemose og kokken Rasmus Kliim fra Restaurant Horizonten i Køge, der vandt og dermed gik videre til den internationale konkurrence. Og nu har makkerparret så fejet de andre finalister af banen og har besteget sejrsskamlen.

    Æbler og Rivesaltes
    Finalistholdene, der foruden danskerne omfattede tyskere, englændere, hollændere og belgiere, havde fået til opgave i løbet af fem timer at kreere en dessert og matche den med en sød Vin Doux Naturel fra Roussillon efter eget valg.
    Hos det danske hold bestod desserten af noget så dansk som fire variationer over Ingrid Marie-æbler. Og vindermatchen kaldte de for "Vinter med Ambré", hvilket henviste til deres vinvalg – en Château La Casenove 15/10, Rivesaltes Ambré 1998 fra Etienne Montès, hvis glimrende vine i øvrigt herhjemme importeres af Compagniet.
..............
Familien Moueix køber aktier i Château Belair
I 2003 arvede Pascal Delbeck Château Belair i Saint Émilion. Nu har han netop solgt 31% af slottets aktier til familien Moueix, der i forvejen ejer Château Pétrus i Pomerol.
Årsagen er ifølge Decanter den hårde franske ejendomsbeskatning, der i den sidste ende kunne have tvunget Delbeck til helt og holdent at sælge sit vinslot – måske til en eller anden stor koncern.
Med det delvise salg til Moueix-familien får Delbeck en tiltrængt økonomisk saltvandsindsprøjtning samtidig med, at han bevarer aktiemajoriteten og dermed kommandoen over vinproduktionen.

Uenighed om klassifikation
En revideret klassifikation for Cru Bourgeois trådte i kraft i Bordeaux i 2003. Men nu er den franske statskommissær, der repræsenterer en uafhængig statsinstans, ifølge WeinReporter gået til domstolene for at få annulleret klassifikationen – noget, som nogle af vinfolkene i Médoc bestemt bakker op omkring.
Det gælder blandt andet Denis Hecquet, der er præsident for Médocs vinforening, Union des Viticulteurs Médocain. Han jubler og tror på, at der er 90% chance for, at statskommissæren får sin vilje.
Der er i det hele taget indkommet mange klager over den nye klassifikation, men den har også tilhængere. Hele 247 nyklassificerede vingårde og andre landejendomme har allerede sluttet sig sammen i l’Alliance des Crus Bourgeois du Médoc (Foreningen af Cru Bourgeois i Médoc).
Der forventes dom og endelig afgørelse i sagen om tre uger.

Naturen raser i Western Australia
– Hvad bliver mon det næste. Sådan tænker vinproducenterne i den australske delstat Western Australia. Græshoppesværme og flokke af stære og papegøjer har hærget deres vinmarker. En langvarig tørke har ifølge avisen The West Australian formindsket årets produktion af druer med op til 25%, og kraftige tordenvejr giver risiko for, at druerne sprækker. Og som om det ikke var nok, så er bushen hærget af hele 30 ildebrande, hvis røg nu truer med at ødelægge druernes smag.
..............
Hvor ofte oplever du propsyge?
Svend Jørgensen skriver, at han godt er klar over, at 5 til 10 procent af alle vine med korkprop er angrebet af propsyge. Men – tilføjer han – det er faktisk meget sjældent, at han har oplevet en propsyg flaske. Er han bare heldig? Eller er det noget sludder det med, at så mange flasker er angrebet? Hvad siger andre læsere af VinAvisen?
Tak til Svend Jørgensen for et godt spørgsmål. Vi laver straks en rundspørge og modtager også gerne kommentarer til adressen anker@vinavisen.dk.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.
.......
Kun 2,8% er imod økologi
I sidste uge handlede vores meningsmåling om økologisk dyrkede druer: Hvordan stiller vore læsere sig til dem?
Der kom i alt 2588 svar, der fordelte sig som vist i skemaet til højre. 30 læsere går udelukkende efter vine på økologiske druer, og 72 er imod økologi. Men som det ses, fordeler resten sig nogenlunde ligeligt mellem dem, der gerne drikker disse vine, og de ligeglade – som jo sikkert også får økovine i glassene af og til.

En messe for økovine
At der er interesse for vine på økologisk dyrkede druer viser den store internationale messe for den slags vine: Millésime Bio. Messen er netop blevet afholdt i den franske by Narbonne, og herfra har vi fået en statistisk opgørelse.
På messen præsenterede 237 producenter deres vine. Heraf var de 198 (81,1%) fra Frankrig, mens resten fordelte sig på Spanien (19), Italien (17), Schweiz, Portugal og Argentina.
I alt repræsenterede udstillerne en produktion på 4,86 millioner flasker – imod 4,35 millioner på messen året før.
................
...............
    Hedebølge sætter skub i høsten
    Klokken fire hver morgen er der fuld gang i høstarbejdet i Sydafrika. Når først Solen står op, bliver det hurtigt for varmt til at arbejde i vinmarkerne.
    Siden nytårsaften er der ifølge WOSA ikke faldet en eneste dråbe regn i det berømte vindistrikt Stellenbosch, og temperaturerne har i løbet af to dage taget himmelflugten til op over 35 grader. Vinproducenterne i området kalder den slags vejr for vetmaakreëntjie.
    Som en følge af det tørre og varme vejr har vinproducenterne måttet sætte høsten i gang tidligere end normalt – på Vriesenhof i Stellenbosch drejer det sig om cirka to uger, hvilket gør høsten 2007 til den tidligste på vingården i de sidste fyrre år.

    < Øverst et "varmt" billede fra vingården Moreson i Franschhoek og nederst vinhøst i mørke og kølighed hos Rijk's i Tulbagh.
Amerikanerne drikker mere vin
Vinen har for alvor fundet vej til amerikanernes borde. I 2006 drak de amerikanske forbrugere tilsammen 3,6 milliarder flasker vin, hvilket er en foreløbig rekord.
Ifølge Decanter er der flere årsager til den stigende begejstring for vin. Blandt andet fremstilles der stadig flere vine, som appellerer til amerikanernes ganer – det vil sige runde, fyldige og frugtrige vine. Utraditionelle og opfindsomme navne på etiketterne virker også lokkende. Og så har den omsiggribende brug af skruelåg bestemt sin del af æren – alene i 2006 steg antallet af vine med skruelåg med 24,6%.
Dette fremgår af en undersøgelse foretaget af ACNielsen i forbindelse med Unified Wine & Grape Symposium i Sacramento i California. Faktisk er salget af vine med skruelåg øget 2,3 gange hurtigere end vinsalget generelt.
Nogle mener, at amerikanernes øgede vinforbrug er så stort, at det næsten er nok til at få has på den vinsø, der har tynget USA i de sidste seks år. Og det vil så igen betyde, at vinproducenterne går lysere tider i møde efter flere år med lave vinpriser.
...........
Hårde tider for australske vinproducenter
Engang var optimismen i højsædet hos de australske vinproducenter. Vinindustrien stortrivedes, og vinhusene anlagde nye vinmarker i lange baner – en udvikling, der toppede i 1998, og som i dag giver bagslag. De mange nye vinmarker er blevet forvandlet til al for megen vin, og det hele er endt med en meget stor vinsø, som er svær at få bugt med.
Prisen på vinen har af samme årsag fået et ordentligt dyk nedad såvel på hjemmemarkedet som på eksportmarkederne. Selv om eksporten af australsk vin ifølge avisen The Age sidste år steg med 7,8% til 722 millioner liter, så var der kun tale om en stigning på 1,6% i værdi.

Australierne er til udenlandsk vin
Når det gælder hjemmemarkedet, har de australske vinproducenter også hård konkurrence fra udlandet, da landets forbrugere i stigende grad foretrækker den importerede vin.
Alene i 2006 steg importen af vin i Australien med hele 22,7% – noget, der ikke ligefrem hjælper landets vinproducenter af med den store vinsø.
Der bliver nu plantet færre vinmarker og høstet færre druer på australsk jord, men der er lang vej endnu.
................
............
Munken Dom Pérignon og damen. Det er damen til højre.
    Den syndige rosé champagne
    Der har altid være noget syndigt over rosé champagne. Noget med operette og uartige levemænd, kokette damer og chambres separées. Måske er det farven, der gør det ...
    Det har modemanden Karl Lagerfeld udnyttet i kampagnen for Dom Pérignons rosé årgang 1996.
    Da han blev bedt om at optage en reklamefilm, allierede han sig med den svenske instruktør Johan Renck, der ikke kun laver dramatiske og usædvanlige videoer, men også er fotograf, maler og popstjerne i bandet Stakka Bo.
    Historien i filmen handler om en mand og en dame (eller hvad hun nu er), der checker ind på luksushotellet George V i Paris uden at kende hinanden. De keder sig bravt på hver sit hotelværelse, men så deler de en flaske rosé Dom Pérignon, og så ...
    Dom Pérignon (1638-1715), benediktiner-munken, der har fået æren af at opfinde champagnen, og som lægger navn til den uartige rosé, skulle bare have vidst, hvad hans bobler ville føre med sig.
..............
12 postkort fra Østrig

      Sidste år var Mariette en tur i Østrig for dels at opleve den store vinmesse VieVinum, dels at besøge nogle af vinregionerne, blandt andet Burgenland og Steiermark. Det kom der 12 postkort ud af. Her er de sidste tre, og hele serien har vi lagt ud på en særlig side.
.........

.....
Billedet er taget fra byen Kitzeck, der ligger 565 meter over havet og dermed er en af Europas højest beliggende vinbyer.
.....
    10. postkort fra Østrig:
    Stejle vinmarker i Steiermark
    Det østrigske vinland er inddelt i regionerne Niederösterreich, Burgenland, Bergland Österreich og Steiermark – eller Styria, som området også kaldes. Disse fire regioner er igen inddelt i atten distrikter.
    Det mest betagende af alle områderne må siges at være Steiermark. Det gælder ikke mindst distriktet Südsteiermark, der grænser op til Slovenien. Her kan man blive helt svimmel, når man ser på rækkerne af vinstokke, der nærmest vælter ned over de stejle skråninger i det dramatiske og bjergrige landskab.
    I Südsteiermark fremstilles der hvidvin i lange baner, og på de i alt 1740 hektar vinmarker vokser der frem for alt Welschriesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc og Chardonnay. Samtlige druer høstes i hånden, da maskinhøst af gode grunde ikke kan lade sig gøre.
    Steiermark har hele otte forskellige vinruter gennem de herligste landskaber og charmerende gamle byer.
    .....

.....
Fremstillingen af vinen Schilcher er så udbredt i Weststeiermark, at man ligefrem kan følge en særlig Schilcher-Weinstrasse, der bugter sig gennem det flotte landskab.
.....
    11. postkort fra Østrig:
    Weststeiermarks laksefarvede specialitet
    I Weststeiermark kan man ikke undgå at blive budt på distriktets specialitet: Schilcher – en rosévin fremstillet på den lokale drue Blauer Wildbacher. I farven spænder den fra lys laksefarvet til rubinrød (navnet kommer af schillernd, der betyder changerende), og egnens vinproducenter forsøger hele tiden at skabe nye nuancer i den røde farveskala.
    Vinen er frisk, tør og fuld af frugt, og så har den et meget højt indhold af syre, som man lige skal vænne sig lidt til. Til gengæld er Schilcher af samme årsag en glimrende madvin.
    .....

.....
Kroens stærke og mindre stærke drikke – heriblandt en fantastisk hjemmelavet æblesaft – kan nydes i den hyggelige og spændende vinbar, som ses bag de store glasballoner.
.....
    12. postkort fra Østrig:
    Hjemmelavet brændevin fra Steiermark
    Regionen Steiermark kan også byde på andet end vin. I kroen Wirtshaus Steirereck i Turnau, der ligger idyllisk for fødderne af Hochschwab-bjergene, fremstiller man en lang række forskellige brændevine. Råvarerne – krydderurter, æbler, mirabeller, kirsebær osv. – finder kroens folk i den omgivende natur. Og så får alkoholen ellers lov til at trække smagsstofferne ud af ingredienserne i en god rum tid.
    Tjeneren hos Steirereck viser her et glas med frugter, der har lagt krop til en af de dejlige brændevine.
    .....
..........

................
De to venners vinrejse i filmen Sideways har givet inspiration til baren.
    En Sideways vinbar
    I den ret rædselsfulde danskerby Solvang uden for Santa Barbara i Californien har man åbnet en "Sideways Wine Bar", inspireret af den Oscar-belønnede film. Her serverer man en række af de vine, der er blevet kendte i forbindelse med filmen – alle på druen Pinot Noir, naturligvis. Der er ikke nogen vin på "fucking Merlot".
    Ejerne, der også driver SidewaysWineClub.com, håber at kunne åbne lignende barer under samme navn flere steder i Californien.
................
V&S går til højesteret
Som nævnt i VinAvisen i sidste uge er en ret i Sverige nået frem til sagen, hvor det statsejede importfirma V&S Group har bestukket medarbejdere i Systembolaget med i alt 640.000 skr. Systembolaget har efterfølgende ophævet kontrakter på leverancer af 17 vinmærker fra V&S – simpelt hen for at straffe firmaet.
Det synes V&S er unfair, og firmaet overvejer nu at trække sagen for den svenske højesteret.
Systembolaget retfærdiggør beslutningen ved at henvise til en kontrakt, som det i 2004 indgik med samtlige leverandører. Ifølge den kan Systembolaget stoppe med at sælge en leverandørs produkter, hvis denne overtræder visse regler. Og en overtrædelse kan fx være bestikkelse af monopolets ansatte.
Fra V&S lyder det, at firmaet aldrig har underskrevet kontrakten, da det ikke kunne forlige sig med indholdet.

Striden om Golden Gate
Den californiske hvidvin Golden Gate er havnet midt i en strid om, hvem der har rettighederne til at sælge den på det svenske marked. Stridsparterne er V&S Group og The Wine Group, et vinfirma, der har sin base i Californien.
Sagen endte i retten i Sverige, og V&S har efterfølgende måttet afgive rettighederne til det californiske firma.
Dommens udfald skyldes, at det vinhus, som fremstiller vinen, Golden State Vintners, blev købt af The Wine Group i 2004.
V&S Group giver imidlertid ikke så let op og har nu appelleret dommen – ikke så mærkeligt, da Golden Gate er den bedst sælgende hvidvin i Sverige.
................
    Karaffel med vakuum
    Det amerikanske firma Metrokane har lanceret en vakuum-karaffel. Når man har hældt vin i karaflen, kan man pumpe luften og dermed ilten ud, og så skulle vinen kunne holde sig i længere tid.
    Man sætter proppen i karaflens hals og slutter en lille pumpe til den. Proppen er forsynet med en trykmåler, og når man har pumpet så meget, at målerens nål går ind i et rødt område, holder man op.
    Proppen skulle kunne holde tæt i flere dage, men stiger trykket i karaflen, ses det straks på måleren.
    Det er ikke nyt at pumpe luft ud af vinflasker. Der findes pumper til formålet. Men at det virkelig nedsætter iltningen, derom strides de lærde. Nogle siger ligefrem, at man suger aromaerne ud ved undertrykket, så vinen bliver flad og uaromatisk.
    Det er i hvert fald spørgsmålet, om ikke den iltning, vinen får, når den hældes i karaflen, modsvarer den iltning, som udpumpningen hindrer.
................
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
    Peter Rystok (f. 1966) er født og opvokset i Silkeborg. Som 17-årig pakkede han kufferten og tog til Frankrig for at plukke druer hos Champagne-bonden Jacques Marquette i Reuil. Det var en stor oplevelse for den unge silkeborgenser, og det blev startskuddet til en glødende interesse for vin.
    I 1988 blev Peter Rystok udlært som tjener fra Hotel Eyde i Herning. Derefter afprøvede han tjenervingerne på Brøndums Hotel, tog sommelier-eksamen og blev i 1990 medlem af Dansk Sommelier Forening.
    Udlandet trak, og første stop blev et tjenerjob i Paris. Dernæst gik turen til London, hvor Peter Rystok arbejdede i ni måneder som sommelier i The Reform Club – den fornemme gamle klub, der var udgangspunktet for Phileas Foggs jordomrejse i Jules Vernes roman "Jorden rundt i 80 dage".
    Vel tilbage i Silkeborg blev han ansat som tjener i Restaurant Piaf. Her lærte han kokken Jesper Danielsen at kende, og i 1992 åbnede de to vininteresserede venner Piafs Vinhandel og i 1999 Vinmonopolet, en grossistvirksomhed med salg til restauranter og vinhandlere. I dag er Vinmonopolet, der også sælger øl, cognac, whisky, madeira, pasta, olivenolie og paté, Peter Rystoks ansvarsområde.
    Adresse: Vinmonpolet, Lillehøjvej 18, 8600 Silkeborg, tlf.: 87 20 08 88, fax: 86 80 46 68, e-mail: info@vinmonopolet.dk.
.........
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * IT-firmaet Winol er kommet med et styresystem, Bacchus, der vil gøre arbejdet ved computeren lettere for både små og store vinimportører. Ud over afgifter vil systemet også kunne håndtere almindelige administrative opgaver som logistik, ordrestyring og kundekartotek. Winol er en del af Medol-koncernen, der er kendt for sine internet-baserede løsninger til sundhedssektoren, herunder læger. Nærmere oplysninger fås på www.winol.dk.
    * Vinodan har overtaget forhandlingen af vine fra det Miguel Torres-ejede tophus Torres Jean Leon.
    ........--....

Sådan står det til hos V&S Group
V&S Group, der har sit hovedsæde i Sverige, er en af verdens ti største spiritusvirksomheder. Den danske afdeling, V&S Danmark A/S, der er resultatet af en sammenlægning af Vingaarden og De Danske Spritfabrikker, er den førende vin- og spiritusvirksomhed i Danmark med godt 500 medarbejdere. Læs mere herom på www.vswine.dk, www.kogs.dk og www.vsdistillers.dk.
Her følger et kort resumé af koncernens årsrapport om fremgang i henholdsvis det svenske moderselskab og det danske datterselskab.

På svensk jord
V&S Group har for andet år i træk haft fremgang. Driftsindtægterne er fra 2005 til 2006 steget med 10% til cirka 1,9 milliarder dkr., mens nettosalget er steget 8% til cirka 8,5 mia dkr.
Det går ikke mindst godt på spiritussiden, hvor indtægterne er steget med 9%, hvilket blandt andet skyldes stor succes med Absolut Vodka og Cruzan Rom.
Når det gælder vinsalget, er der dog tale om et mindre dyk i salget på 2%, og her kan Systembolagets beslutning om at trække femten af V&S’s vine tilbage fra markedet medføre yderligere nedgang i salget.

På dansk jord
Også i den danske afdeling af V&S Group går det godt. Driftsresultatet steg med 10% fra 1,71 mia dkr. i 2005 til 1,88 mia dkr. i 2006.
Resultatet efter skat steg med 5% til 1,3 mia kr. (mod 1,24 mia kr. i 2005). Nettoomsætningen steg med 8% til 8,53 mia kr. (7,9 mia kr.), og salgsvolumen steg med 3% til 25,7 mio 9-liters kasser (24,9).
På spiritusområdet forbedrede virksomheden driftsresultatet med 8% til 234,2 mio kr.
Ikke mindst salget af akvavit, der sammen med bitter udgør 91% af firmaets omsætning i Danmark, går strygende med en stigning på 4% i løbet af sidste år.
Også inden for vinsalget er der fremgang at spore med et forbedret driftsresultat på 64% til 92,4 mio kr.
Der er flere årsager til den store fremgang på vinområdet, men en af de helt store succeser i 2006 har været salget af bag-in-box vine, der nu udgør mere end 20% af det samlede vinsalg i de danske forretninger. Box-vinen Chill Out sælger over 1 mio liter om året.
...........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
........................
.....
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
...........

Hvordan åbnes skruelåget?
En af VinAvisens læsere, G. Højby, har fornylig for første gang købt en vinflaske med skruelåg. Og han syntes, at det var noget af et arbejde at åbne den – det krævede faktisk en vandpumpetang, før det lykkedes. Nu vil han vide, om det virkelig kan være rigtigt, eller om han har gjort et eller andet forkert.
Vores læser har sikkert begået en fejl, som mange førstegangs-brugere af skruelåg begår. Faktisk burde industrien – her i begyndelsen af en ny æra – oplyse brugen af skruelåg lidt bedre.
Skruelåget er den øverste del af en lang kapsel, og det holdes fast til den nederste del med otte små broer, der skal brydes.
Hvis man holder på den nederste lange del og drejer på skruelåget foroven, skal man bryde alle otte broer på én gang, hvilket kan være svært.
Hvis man derimod holder nede omkring selve flasken og drejer skruelåget, så vrider man samtidig resten af kapslen en lille smule, så broerne ikke brydes samtidig. Man bryder dem én ad gangen, hvilket er meget lettere.
.....................
...........
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 27 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner, og 8, som fik fem stjerner. I alt blev det til 72 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
...........
Hvidvin


Domaine la Baume, Viognier, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
99,50 kr., Irma
Lækker hvidvin med en vis fedme og fint integrerede fadtoner. Den er skabt på druen Viognier, der med god ret er blevet "trendy". Velegnet til mange retter – fisk, skaldyr, lyst kød, kylling … Eller en frokost.


Domaine Bott-Geyl, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2004
85 kr., Vinmonopolet
Lækker hvidvin med en lidt fed smag med dejlig frugt, let sødme og blød syre. Velegnet til lettere retter eller som en terrassevin / apéritif.




Rødvin


Domaine de Fauterie, Saint-Joseph, Frankrig 2004
Klubpris ved 6 flasker: 70,30 kr., ikke-medlemmer: 129 kr., NordicWineClub.com
En dejlig rødvin fra den øvre Rhônedal med blød og fyldig frugt, krydderi og syre i perfekt harmoni.


Schild Estate, GMS, Barossa, Australien 2005
109,75 kr., ved 12 flasker: 99,75 kr., Vintjeneren.dk
Stor og spændende rødvin med kraftig duft og en blød smag med toner af kirsebær, krydderier og en diskret fadlagring. En vin, der fortjener en god bøf.


Cepas Viejas, Félix Martínez, Reserva, Vinos de Madrid, Spanien 2000
179,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Fantastisk lækker rødvin med en moden og kompleks duft, en dyb, tæt farve og en harmonisk, blød og meget spændende smag med god frugt og integrerede fadtoner. En stor nydelse.


Cartlidge & Browne, Zinfandel, Californien 2004
79,95 kr. for 12 flasker, Philipson Wine
En flot rødvin med en duft af krydderurter og solbær og smag af modne mørke kirsebær samt et strejf af eukalyptus. Det er en kraftig vin med 14% alkohol, som dog ikke på nogen måde dominerer vinen. En god ledsager vil være en godt krydret oksebøf.


Rivalta, Viña Santa Ema, Cachapoal Valley, Chile 2003
339,95 kr. pr. flaske ved 12 flasker, Wine Group
Kun 7650 flasker er der fremstillet af denne rødvin, der er topvinen fra vinhuset Santa Ema. Vinen er skabt på druerne Carmenère, Cabernet Sauvignon og Syrah, og den fremtræder med intens, men også blød frugt og med stor kompleksitet. En lækker vin, der oplagt skal skænkes til en kraftig kødret. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Thorntree, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2004
59 kr., Glud Vin
Dejlig harmonisk rødvin med blød frugt (kirsebær, hindbær) og charmerende sødme. Glimrende både til ko, gris og fugl. Prisen er yderst rimelig.


Brown Brothers, Cellar Door Release, Durif, Heathcote, Australien 2004
119 kr., indtil 28. februar 89 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Spændende og ret usædvanlig rødvin med dejlig duft og en smag, der simpelt hen har det hele i en masse facetter.


Domaine Doudet, Les Fichots, Pernand-Vergelesses 1er Cru, Bourgogne, Frankrig 2003
Klubpris ved 6 flasker: 109,79 kr., ikke-medlemmer: 199 kr., NordicWineClub.com
Elegant rødvin – her synger englene! Den er blød, meget lækker og med en fin, ren Pinot Noir-smag. En nydelse.


Kurubis, Syrah / Mourvèdre, Mornag, Tunesien 2006
75 kr. ved 6 flasker, Vinmand
Flot og kraftig rødvin, lavet af en franskmand i Tunesien. God frugt, krydderi, en vis tørhed, men også sødme. Minder om en god Rhône-vin. Fire flotte stjerner med pil opad.


Rajo, Cabernet Sauvignon / Merlot / Syrah, Alicante, Spanien 2004
55 kr., Premier Cru
Venlig og ukompliceret rødvin – en udpræget hakkebøffe-vin.


Stony Brook Vineyards, Zinfandel, Californien 2001
50 kr., Park Wine
En behagelig rødvin med god krydring – glimrende som hverdags-vin. Og billig er den jo.


El Prado, Tempranillo / Cabernet Sauvignon, La Mancha, Spanien 2005
35 kr., Vinens Verden
En rigtig rar lille hverdags-rødvin med skruelåg.


Misterio, Malbec, Mendoza, Argentina 2005
75 kr., Haller Vine
Rødvin med god frugt, der fylder munden med bærsmag og krydderi – peber, nødder ... Udmærket til grillmad. Eller nogle gode hakkebøffer.


Santa Rita, ”120”, Carmenère / Cabernet Franc / Cabernet Sauvignon, Rapel Valley, Chile 2005
54,95 kr., Amka
Duften i denne rødvin er solbær, og smagen er en lige højre af bær, krydderi og tanniner. Den kræver ubetinget at blive skænket til kraftig mad – og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Tallet 120 hentyder til de 120 frihedskæmpere, der i 1814 skjulte sig i Santa Ritas vinkælder under kampen mod spanierne.


Domaine de la Ferrandière, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
59 kr., Den lille Vinkælder
Venlig og saftig hverdags-rødvin med en fin sødme. En vin, som mange vil kunne lide.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.