Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2007





Vin-aktuelt i uge 18
30. april til 6. maj 2007
.............................

VinAvisen uge 17........VinAvisen uge 16........VinAvisen uge 15

...............
    .......
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    .......
    .......
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

.......
...............
.............
    Vineksperter falder igennem
    En fransk undersøgelse har vist, at såkaldte vineksperter falder igennem, når de skal bedømme vin. De bygger deres vurderinger mere på farve og etiket end på duft og smag.
    Vinmanden Frédéric Brochet, hvis vine importeres af Compagniet, bad 54 af Bordeauxs eksperter om at beskrive forskellige vine, inklusive to hvidvine, der var farvet røde med et farvestof uden smag. Ingen af eksperterne opdagede det de forventede at smage en rødvin, og det gjorde de så.
    2-3 procent af alle mennesker genkender hvidvinens duft og smag bag den røde farve, men eksperter gør det åbenbart ikke.
    Man må dog sige, at det statistiske grundlag for undersøgelsen ikke er særlig bredt. Havde blot to af de 54 eksperter altså 4 procent af dem - tilfældigvis genkendt hvidvinen, ville eksperterne have været "dobbelt så gode" som befolkningen i øvrigt.
    Men på den anden side der er såmænd nok noget om snakken.

    De beskrev etiketten
    I et andet forsøg smagte 57 vineksperter en gennemsnitlig Bordeaux-vin ved to forskellige lejligheder. Først bar flaskerne etiketter fra et af de store slotte, og eksperterne beskrev vinen som indtagende, fadpræget, kompleks, harmonisk og rund. Da de efterfølgende fik den præsenteret som en billig bordvin, fandt de, at den var svag, kort i det, let, flad og behæftet med fejl og eddikestik.
    40 sagde, at vinen var god, da de troede, den var dyr, kun 12 var glade for den, da den var billig.
    Her er billedet rent statistisk langt klarere. Og igen: Der er sikkert noget om snakken. Fristelsen til at vurdere etiketter er nærliggende.

    Blanding af tanke, syn og smag
    Frédéric Brochet mener, at de dele af hjernen, der behandler informationer om farve og viden, arbejder sammen med dem, der tager sig af duft og smag. Hvad vi opfatter, er en blanding af tanke, syn og smag.
    Faktisk modtager hjernen informationer fra sit eget lager hurtigere end fra mund og næse.
    Det er også grunden til, at forfalsket vin kun meget sjældent bliver afsløret på grund af smagen alene, men fordi nogle giver politiet et tip.
    Den franske undersøgelse tager lidt af glansen af ekspertvældet, og det finder vi her på VinAvisen er helt i orden. Vi er faktisk ikke glade for ordet "vinekspert". Jo mere man beskæftiger sig med vinens verden, desto mere opdager man, hvor stor den er, og hvor umuligt det er at være vinekspert. Man kan måske være ekspert i fadlagring eller Merlot-druer, men ikke i vin generelt.
.............
DNA-kontrol af vinflasker
Det australske firma BRL Hardy har en topvin, Eileen Hardy, der i ældre årgange har været solgt til op mod 2000 kr. Den er altså lidt af en "kultvin" og et investeringsobjekt.
Dette betyder imidlertid også, at det kan betale sig at forfalske vinen, og det vil BRL Hardy naturligvis ikke finde sig i. Firmaet har derfor taget DNA i brug i kampen mod slynglerne.
Teknikken går ud på at tage DNA altså arvemateriale fra 100 år gamle vinstokke. Materialet blandes i lysreflekterende tryksværte, og med denne sværte trykker man banderoler, der forsegler flaskerne, og som ikke kan fjernes.
Tilbagekastet lys fra tryksværten kan analyseres med en elektronisk skanner, og sværtens autensitet kan kontrolleres ved en DNA-test.
Firmaet tager stikprøver hos forhandlere og i auktionshuse, og også private købere vil kunnet få testet deres flasker.

Den er slet ikke perser
Syrah-druen stammer fra Persien (Iran) fra området omkring byen Shiraz. Sådan har vi lært. Men vi kan godt begynde at lære om igen.
Syrah er slet ikke perser. Den stammer fra stedet, der har gjort den berømt, nemlig Rhône-dalen. Det viser DNA-tester, udført på vinuniversitetet i Montpellier i Frankrig.
Det viser sig, at Syrah-druen nedstammer fra de to druer, Dureza og Mondeuse Blanche, hvor den sidste er en mindre kendt slægtning til Mondeuse Noire, der vokser i Savoie-distriktet nordøst for Rhône-regionen.
.............
Ikke kun fra Kaukasus
På et eller andet tidspunkt blev hunden et husdyr og vinplanten blev en nytteplante. I mange vinbøger kan man læse, at vinplanten blev “tam” et eller andet sted ved foden af Kaukasus-bjergene og derfra spredtes ned til Mesopotamien og Egypten, til Grækenland og Rom.
Ifølge Wine Spectator har forskere modbevist denne teori. Tværtimod mener de, at deres genetiske undersøgelser viser, at druesorterne blev forædlet flere forskellige steder i Asien og Europa og over en meget lang årrække.
Forskerne har sammenlignet et bestemt DNA i både vilde og dyrkede Vitis vinifera-planter.
Dr. Harold Olmo, drue-genetist emeritus ved University of California i Davis, har længe hævdet, at dette var tilfældet. Til Wine Spectator siger han: - Naturligvis har mennesker opdaget, at vilde druer på stedet var fulde af sukker og smagte godt, og at de nemt gik i gæring. Hvorfor skulle de dog vente på, at nogle oppe ad vejen kom med druer og vin, når de havde dem i deres egen baghave.
..............


    Sydafrikansk vinguide på nettet
    En glimrende nøgle til sydafrikansk vin er John Platters "South African Wine Guide", der giver oplysninger om tusinder af vine – med vurderinger – samt om vinmagere, distrikter osv. Plus kort over vinruter og andre gode tips til turister i et af verdens smukkeste vinlande.
    Bogen udkommer på 27. år, og den kan bestilles via nettet. Men den forrige årgang er samtidig lagt gratis på nettet, hvilket giver endnu flere muligheder for søgning end papir-udgaven. Blandt andet kan kortene vise de vinerier, som tager imod besøg. Adressen er www.platterwineguide.co.za.
    Skal man en tur til Sydafrika, bør man bestemt konsultere net-udgaven og hente oplysninger om vingårde, turistinformation, turarrangører, overnatning, restauranter osv.
.............
Hvad kræves der af en vinkælder?
Bourgogne-négocianten Boisset har gennemført en stor undersøgelse for at finde frem til den optimale opbevaring af gemmevine.
Flasker af to forskellige vine har været lagt ned i tyve kældre i Frankrig og i udlandet, hvorefter de har været blindsmagt med cirka fem års mellemrum.
Vinene er en rød- og en hvidvin - henholdsvis en Gevrey-Chambertin 1.cru Bel Air 1985 fra Charles Viénot og en Meursault 1996 fra Ropiteau og de bliver bedømt af et professionelt smagepanel. De nåede frem til følgende erfaringer:

Fugt er det vigtigste krav
Først og fremmest skal kælderen være permanent fugtig og langt mere fugtig, end de fleste forestiller sig. Dette er det vigtigste bud.
Temperaturen er nummer to. Den skal være konstant og lav, helst 10-12 grader.
Dernæst kommer kravet om mørke, men det synes ikke at være overvældende vigtigt.
Endelig er det ikke ønskeligt med ventilation, men den skader heller ikke, så længe kravene med hensyn til fugtighed og temperatur er opfyldt.
Det er bestemt en interessant undersøgelse, Boisset har lavet. Men vi andre, der ikke har Nuits Saint Georges’ mørke kældre under vore fødder, må trøste os med, at gemmevinene nok skal klare sig. De udvikler sig bare lidt hurtigere.
.............
29 postkort fra Colchagua i Chile
VinAvisens redaktionelle medarbejder, Mariette, har besøgt distriktet Colchagua i Chile, og turen resulterede i 29 postkort. Dem bringer vi som en føljeton over seks uger. De første fem bragte vi i sidste uge, og her kommer de næste fem.
..............

.....
Hesten er et vigtigt transportmiddel for Colchaguas vinfolk, når de skal op til vinmarkerne højt oppe på skråningerne.
.....

    6. postkort fra Colchagua:
    På hesteryg i cowboyland
    I Colchagua er det ganske almindeligt, at børn på tre eller fire år så småt begynder at lære at ride. Hesten er et meget vigtigt transportmiddel, og man kan stadigvæk se efterkommere af de gamle huasos (cowboys) på hesteryg langs vejene.
    Flere af vinhusene har da også deres egen hestestald, eller de lejer heste på en nærliggende gård. Det er nemlig ofte lettere at tage en hest end en bil, når man skal op til de vinmarker, der ligger højt oppe ad bjergskråningerne. Mens bilerne hoster og hakker op ad de stejle og smalle grusveje, traver hestene roligt af sted. VinAvisens udsendte, der aldrig før havde besteget en hest, var med på en tur sammen med Oliver Puls fra vinhuset MontGras. Hesten var heldigvis venligtsindet, så det gik fint, bortset fra at den ind imellem bevægede sig helt ud til kanten af grusvejen – hvor der var frit fald ned – fordi den havde fået øje på en særlig lækker græstot. Men den slags er barnemad for vinfolkene i Colchagua.
    .....

.....
Mange mænd i Colchagua bruger stadigvæk den traditionelle huaso-hat, chapulla'en.
.....

    7. postkort fra Colchagua:
    Chapullaen med den brede skygge
    Overalt i Colchagua ser man mænd med chapullaer på hovedet – en særlig stråhat, som de chilenske cowboys brugte i gamle dage. Også i vinmarkerne ser man ofte arbejdere med den slags hatte, hvis brede skygge er ideel i den stærke sol.
    Hattene laves blandt andet i nogle af de små landsbyer rundt om Santa Cruz, hovedbyen i Colchagua. De afskårne strå, der kaldes teatina, bliver gjort våde og dernæst flettet til lange bånd, som man så former hattene af som vist på billedet til venstre.
    På samme måde laver man i øvrigt også tasker, armbånd øreringe og andet kunsthåndværk af strå.
    .....

.....
Vinhus, kareter og præmietyre i skøn forening hos vinhuset Bisquertt.

    8. postkort fra Colchagua:
    Vinproducent og samler
    Et besøg hos Bisquertt er en helt speciel oplevelse. Det mere end 100 år gamle familieejede vinhus laver nogle fortræffelige vine – husets Merlot Reserva årgang 2000 blev kåret som verdens bedste Merlot-vin på The International Wine And Spirit Competition i London i 2002.
    Men ud over det så emmer vinhuset af ejeren Don Osvaldo Bisquertts samlermani. Det rummer blandt andet en samling af fornemme kareter, fine gamle sadler, seletøj og andet hesteudstyr. Væggene er prydet med stribevis af præmier, der er vundet ved den chilenske nationalsport rodeo – samt et portræt af en majestætisk tyr.
    .....
..........................

.....
I gamle dage lavede man store vinfade af det smukke raulitræ.
.....

    9. postkort fra Colchagua:
    Smukke gamle vinfade af rauli
    I vinkælderen hos Bisquertt ser man, foruden alle de almindelige franske egetræsfade, nogle meget store og gamle fade af det smukke chilenske bøgetræ, rauli. I dag er fadene kun til pynt – de er blevet for porøse til at indeholde vin. Men de har været brugt lige indtil 1990, og dengang var der mange flere af dem.
    De fleste af fadene er blevet splittet op og brugt til dørkarme, terrassestolper, stole og borde i det gamle vinhus.
    Det rødbrune raulitræ er stadigvæk meget populært i Colchagua og bruges til alt fra byggematerialer til salatbestik.
    Vinene fra Bisquertt importeres af SuperBest.
    .....

.....
Casa Silva er Colchaguas ældste vinhus, opført i den traditionelle spanskprægede byggestil.

    10. postkort fra Colchagua:
    Casa Silva, vindistriktets ældste vinhus
    Flere af vinhusene i Colchagua er bygget i den traditionelle stil med mørke tegltage og hvidkalkede mure. Og den slags kræver vedligeholdelse – man ser ofte malere, der kridter og hvidter murene med brede koste.
    Det ældste og smukkeste af disse gamle vinhuse i Colchagua er Casa Silva, der blev grundlagt i 1892.
    I mange år er der kun blevet fremstillet almindelig bulkvin i det gamle vinhus. Men i 1997 kom der andre boller på suppen. Ejeren Mario Silva og hans sønner lagde produktionen om, begyndte at tappe vinen på flasker og frem for alt fremstille vine af topkvalitet. En del af vingården er desuden blevet forvandlet til et idyllisk hotel med gårdhave.
    I vinmarkerne, der hører til Casa Silva, finder man 90-årige gamle vinstokke, der stadigvæk lægger druer til vinen, omend de ikke giver så meget i afkast mere.
    Vinene fra Casa Silva importeres af Sigurd Müller.
    .....
.......,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion:
En luksus-cuvée fra Languedoc
VinAvisens redaktion er ferielukket, men vores vinauktion kører for fuld kraft. Ved auktioner på nettet er det naturligvis ikke alle udbudte flasker, der frister, men vi kan se, at andelen af auktioner, der bydes på, ligger på mellem 15 og 20%. Det afspejler de meget realistiske eller rimelige priser, de enkelte vine udbydes til.
I denne uge har vi således kig på luksus-cuvéen La Truffière, som Bourgogne-huset J.M. Boillot har lavet på 100% Syrah i Languedoc. Her slutter auktionen på onsdag d. 2. maj kl. 10.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen. Han holder ikke ferie.
Klik på bjælken herunder, og se, hvordan auktionssiderne ser ud. Kom og byd! Eller udbyd og sælg! Det er helt gratis for både køber og sælger.
.........

..................
............................
Hvad er der i vejen med fransk vin?
Franskmændene kæmper fortsat mod vigende markedsandele i mange lande, men der er nu også lyspunkter: En stigning i eksporten til flere lande og en begyndende revidering af de snart gamle appellations-love, der hindrer Frankrig i at konkurrere med de oversøiske vinlande.
I 700 år har Frankrig været landet med de store vine, og det er det for så vidt stadig. Forbrugere, der er villige til at klatre op ad stigen med vinviden, vil altid ende i Frankrigs arme.
Men Frankrig er et land, der producerer over 50 millioner hektoliter vin om året, og størstedelen af disse vine er ikke store, kun gode. Som regel. De har svært ved at klare sig pris- og kvalitetsmæssigt i konkurrencen med de teknisk vellavede mainstream-vine fra Chile, Australien, Sydafrika, USA osv.

En liste af årsager
For nogle år siden opregnede det britiske fagblad JustDrinks en række årsager til problemerne i fransk vin:
* De oversøiske konkurrenter har en forretningsmæssig energi, som franske vinfolk synes at mangle.
* Især når det gælder marketing og kommunikation, halter Frankrig slemt bagefter.
* Frankrig har en mere kompliceret historie at fortælle end de fleste nationer.
* Mange almindelige vindrikkere har svært ved at forstå fransk vin.
* Fransk vin præsenteres med AOC-benævnelser, slotsnavne osv., ikke med letforståelige druenavne og smagsstil (det er der nu ved at blive ændret på).
* Frankrig er ikke i sig selv et mærkevare-navn, som fx Australien er blevet det.
* Franske vine er ikke på mode, men har et elitært image. Alt det, der igennem århundreder har gjort fransk vin til noget særligt, er også blevet vinens akilleshæl.
* De, der er trofaste mod fransk vin og forstår den, nærmer sig 60 års-alderen og bliver færre og færre dag for dag.
* Kvaliteten i mange franske vine er ikke ensartet, men ofte svingende – til trods for, at alle franske vine undtagen bordvine skal gennem en smagning og godkendelse, før de kan sælges.
* Der er for store udsving i priserne på franske vine.
..............

............,,
Endnu en importør på skruelåg-listen
Så kom Vintjeneren.dk med på vores liste over websider med skruelågs-flasker. Vi er oppe på 18 vine, skriver firmaet, men vi regner da bestemt med, at dette tal vil vokse fremover.
Med linket i listen nedenfor går man direkte til Vintjenerens nye side. Men firmaet har naturligvis også på sin forside lavet en rubrik at klikke på.
Erik Sørensen Vin
Laudrup Vin & Gastronomi
Nayberg's Vinhandel
Oscar Davidsen
Pedersborg Vin
Skjold Burne
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
Vi fortsætter naturligvis - målet er en liste med 25 importører - så vi optager meget gerne andre importører på listen, hvis de på deres hjemmeside har en særlig side med mindst ti skruelågs-vine. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
k.............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........

.


    Anders Søkjaer (f. 1959) er en af dem, der sørger for, at vi får vin i glasset. Som ejer af speditionsfirmaet WHTS har han specialiseret sig i transport af vin og spiritus og gjort firmaet til et af Danmarks største på området.
    Som udlært speditør i 1979 arbejdede han i forskellige firmaer. I 1986 blev han tilbudt medejerskab af WHTS, og tre år efter overtog han firmaet.
    I 2003 udnævnte han Steen D. Clemmensen som administrerende direktør for selv at opfylde en gammel drøm om at bo i udlandet. Den drøm sendte ham i januar 2004 til Bordeaux for at udvikle firmaet yderligere med globale transport- og logistikløsninger. I maj 2006 gik turen så til Chile, hvor han har åbnet WHT-Chile S.A. Her bor han nu i Santiago for at udvilkle firmaet yderligere inden for transport af oversøiske vine.
    Anders Søkjaers to voksne børn har begge valgt at gå ind i speditionsbranchen. Sønnen Philip på 23 år arbejder i dag som speditør hos WHTS, og Melissa på 21 år har – efter afslutning af HHX til sommer i år – valgt at begynde en speditøruddannelse i et andet speditionsfirma.
    I sin fritid spiller Anders Søkjaer golf og står på ski, og hans store interesse er fodbold. Han spiller således på det lokale gringo-hold Los Vikingos i Santiago.
    Adresse: WHT-Chile S.A., Avenida Apoquindo 4775, Oficina 1604, Las Condes, Santiago, Chile, tlf.: 0056 2 707 4312, fax: 0056 2 228 3737, mobil: 00569 87 69 27 39, e-mail: as@wht.dk, www.wht.dk.
om 23
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Varme nyheder fra vinbranchen må vente, til redaktionen ikke mere har ferielukket. Hvad der kommer ind, bringer vi i uge 21.
    ........--....
..........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.............................................
Smagte vine i denne uge
Til denne uge har vores smagepanel smagt i alt 13 vine. Af disse vine var der 8, som fik mere end to stjerner, og 4, som fik fem stjerner. I alt blev det til 35 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
...........
Mousserende vin


Domaine Ste. Michelle, Sparkling Wine, Brut, Colombia Valley, Washington State, USA
118 kr., Vinens Verden
Forfriskende, læskende og elegant boblevin – og glimrende velkomstvin. Den har god frugt og en rank syre – og en smuk flaske.




Hvidvin


Dr. F. Weins-Prüm, Graacher Domprobst, Riesling, Spätlese, Trocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2004
Klubpris: 67,53 kr., ikke medlemmer: 119 kr., NordicWineClub.com
Herlig hvidvin i fin balance, med en flot duft og en dejlig frisk smag med en lille fedme og mineralske toner. En af de store Mosel-vine.


Possums Willunga, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 2006
79 kr., Oxholm Vin
En ikke spor bamset, men tværtimod en meget elegant, frisk og dejlig australsk hvidvin. En vin, der er anvendelig til mange retter eller som terrassevin i varmen. I duft og smag er der toner af melon, honning, nødder, citrus …




Rødvin


Burle, Cuvée Sirius, Vacqueyras, Frankrig 2005
95 kr., The Wine Company
Flot og kraftig rødvin med krydderi, ikke mindst peber. En vin, der skal skænkes til en god oksesteg.


Tortoise Creek, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
58 kr., Vinens Verden
Med sit australske navn er denne franske Languedoc-rødvin bestemt til det amerikanske marked, men den er altså havnet i Danmark. Det skal vi ikke være kede af, for det er en rar vin, blød og frugtagtig. Bøf med løg! Flasken har skruelåg.


Weingut Martinshof, Oppenheimer Kreuz, Spätburgunder Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2004
85 kr., Vinum Bonum
Let, elegant og lækker rødvin med alle Pinot Noir-druens dyder. Skænk den let afkølet.


Shingleback, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2003
199 kr., Lago Import
Lækker og flot rødvin med intens frugt og alkoholisk sødme. Den skal ledsage en lige så kraftig ret.


Cascina Bruni, Marialunga, Barolo, Italien 2002
109,95 kr., Amka
En ret let og udviklet rødvin med en behagelig blødhed.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.