Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29, 2007





Vin-aktuelt i uge 29
16. juli til 22. juli 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 26,,,,,,,,VinAvisen uge 27,,,,,,,,VinAvisen uge 28

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Stor forbrugerundersøgelse:
Danskerne vælger vin, de kender
V&S Wine har sammen med analysefirmaet The Nielsen Company foretaget en stor undersøgelse af det danske vinmarked, og resultatet viser først og fremmest, at forbrugerne er drevet af vanens magt.
Cirka 75% holder sig til det, de kender, og de kigger især efter oprindelseslandet, prisen, druen og frem for alt selve mærket.
Den store usikkerhed skyldes dels de mange forskellige produkter og dels en social dimension, som gør sig særligt gældende på vinmarkedet. Kendskab til vin opfattes nemlig som prestigefyldt, og man vil derfor nødigt fremstå med manglende erfaring.
Kun 2% af forbrugerne angiver således, at årsagen til deres vinkøb er, at de har fundet noget nyt og interessant i butikken.

Fire forbrugertyper
V&S Wine’s undersøgelse har også kortlagt fire forbrugertyper alt efter deres kendskab til vin og den sikkerhed, hvormed de navigerer rundt i supermarkedets vinafdeling.
Undersøgelsen afslører, at størstedelen oplever vinmarkedet som uigennemskueligt. Det har smittet af på beskrivelsen af de tre første af de fire forbrugertyper, som alle har relativt lille viden om vin, men som også adskiller sig indbyrdes på nogle væsentlige punkter:

* Medløberen
køber vin, der er kendt og oppe i tiden, og går fx efter betegnelser som Amarone, Shiraz eller Chile. På den måde føler han eller hun sig sikker på ikke at træde ved siden af i forbindelse med sociale arrangementer.

* Smagsjægeren
går efter de mere klassiske og velkendte vine og kigger efter navne som fx Rioja, Chianti eller Côtes du Rhône for at sikre en god smag til en god pris.

* Den usikre
forsøger at ramme et stilsikkert udtryk med kendte dyre vine som fx Mouton Cadet, Chablis eller Châteauneuf-du-Pape.

* Den skolede
vinforbruger har mere viden og erfaring end de fleste og tager sig altid god tid til at lede efter den rette vin. Han eller hun vil gerne udfordres på sin viden og smag og vil meget gerne opdage en ny type vin, der er særlig god til prisen.

Desværre opgiver den fyldige rapport ikke, hvor mange procent af hver type, man registrerede.

,,,,,,,,,,,,,
Når forbrugerne står i butikken, hvad er så generelt kriteriet for deres valg af vin?
304 forbrugere blev interviewet lige efter at have købt vin i større varehuse i Randers, København N, Næstved og Odense, og som det fremgår af grafen herover, havde 78% valgt en vin, de kendte. Det bekræfter kun det oplagte i at indarbejde brands – også når det gælder vin.
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,
Opfattelsen af begrebet kvalitetsvin illustrerer også forbrugernes usikkerhed, idet 57% har genkendelighed som vigtigste faktor, når de skal vælge vin af god kvalitet. Oprindelsesland nævnes af 55%, mens mere vinøse kriterier som region blot nævnes af 36%. Ingen forbrugere overhovedet nævner druen som vigtig, når der skal vælges kvalitetsvin. Prisen er en faktor for 32% af forbrugerne.
Undersøgelsen viste i øvrigt også, at omkring 80% oplever en god sammenhæng mellem pris og kvalitet.


,,,,,,,,,,,,,
Denne graf viser, hvorfor de interviewede forbrugere købte vin, og, som det fremgår, skulle en stor del af flaskerne bruges til en gæstemiddag.
Forbrugernes store usikkerhed betyder i øvrigt, at vinkøbet som regel er planlagt på forhånd. Hvis vinen skal bruges til en gæstemiddag eller fest, planlægger 89% af forbrugerne købet hjemmefra. Og gælder det vinen til hverdag, har 63% planlagt købet inden turen til butikken. 47% nyder vinen samme dag, den er købt.
,,,,,,,,,,,,,,,
Forbud mod Cru Bourgeois
En række vinslotte i Bordeaux lagde sag an mod myndighederne, fordi de var vrede over at være blevet ekskluderet og dermed frataget deres Cru Bourgeois-klassifikation.
Under retssagen blev klassifikationen midlertidigt suspenderet, og nu har den franske konkurrencestyrelse, DGCCRF (Direction Générale de la Concurrence de la Consommation et de la Répression des Fraudes), direkte ophævet klassifikationen. Fra nu af er det således forbudt vinhusene at anvende benævnelsen.
Foreningen Alliance des Crus Bourgeois vil dog ifølge Decanter kæmpe for at få genindført klassifikationen. Den mener, at forbudet er en katastrofe for alle de vinhuse, der indtil for nylig har kunnet markedsføre sig med et Cru Bourgeois på etiketterne.

50.433 besøgende på Vinexpo
Så foreligger den endelig opgørelse fra Vinexpo 2007. I alt blev den store vinmesse i Bordeaux besøgt af 50.433 fagfolk, en stigning på 3,1% i forhold til 2005. Af disse var godt 33% ikke-franske besøgende, der kom fra 154 lande.
Især var der stor tilstrømning fra Nordeuropa, bl.a. fra Sverige, der nåede helt op på 428 besøgende (+14%). 1346 journalister fra 53 lande dækkede messen. 15. udgave af Vinexpo afholdes i juni 2009.
,.,,,,,,,,,,,,

,.,,,,,,,,,
Mads Bunch har sendt os dette billede af udsigten fra Domaine Fontalogniers marker i Beaujolais, hvor man har oplevet den vådeste juni i mands minde. De små robuste Gamay-vinstokke har det efter omstændighederne godt, men Solen skal helst skinne fra nu af, da aprils hedebølge lægger op til en tidlig høst. – Den megen regn har dog også været godt for noget, skriver Mads Bunch, – Det har været det bedste kantarel-år i Beaujolais i 25 år. Jeg og mine to rejsefæller samlede 1,5 kilo på bare en halv time.
    Og det regner og regner og regner ...
    Kun det sydlige Europa er sluppet for den regn, vi andre oplever, og i en række nordlige vinregioner, inklusive Frankrig, er man ved at få nok. Ødelæggende hagl i Alsace og Côte Rôtie, mudder og pytter og tunge skyer mange andre steder.
    I Storbritannien har vinmarkerne sejlet i sommerregn, og det er i høj grad gået ud over druerne. Ifølge avisen The Observer tyder alt på, at det samlede høstudbytte vil blive 20% mindre end normalt.
    De erfarne britiske vinproducenter vil kunne klare skærene, mens de mange nye og endnu uerfarne producenter vil blive hårdt ramt.

    Franske vinmarker hårdt angrebet
    I de sidste to måneder har det regnet næsten uafbrudt i Frankrig. Samtidig har det være varmt, og i denne kombination af varme og fugt stortrives den særlige svamp vinmeldug (Plasmotara viticola).
    Svampen bæres med vinden fra vinmark til vinmark og melder sin ankomst i form af brune skjolder på vinløvet. Herfra breder den sig til druerne, som til sidst rådner og falder af.
    Melduggen har gjort sit indtog i både Loire, Rhône, Champagne og Beaujolais, men værst er det gået ud over Bordeaux. Mange små vinproducenter har allerede mistet hele deres forestående høst.

    Må opgive sprøjtning af vinmarkerne
    Det er muligt at beskytte vinmarkerne mod meldug ved at sprøjte med en blanding af kobbersulfat og kalk. Problemet er bare, at den kraftige regn har det med at skylle det beskyttende lag af lige så hurtigt, som det er kommet på.
    Desuden har regnen flere steder gjort jorden så blød og sumpet, at det er umuligt at køre med maskiner mellem vinstokkene. Sprøjtningen skal derfor foregå via håndkraft, hvilket er en uoverskuelig opgave for de fleste vinproducenter.

    Danske vinstokke soppede i vand
    Herhjemme har det som bekendt også silet ned i stride strømme. Hos Dansk Vincenter i Avedøre har vinmarkerne for første gang nogensinde taget soppebad i 20 cm vand.
    Indtil videre er det ikke gået ud over druerne, lyder det fra det vinhuset, men risikoen er der, hvis Solen ikke snart begynder at vise sig lidt oftere.
,,,,,,,,,,,,,,,
Russerne drikker spansk vin
Spanien er det vinland, der har haft størst fornøjelse af russernes forbud mod indførsel af vin fra Georgien og Moldavien. Ifølge Wine Business fordoblede Spanien sidste år sin vineksport til Rusland og nåede op på en mængde vin svarende til 208 mio flasker. Spanien blev dermed den største vinleverandør til Rusland fulgt af Frankrig med 141 mio flasker.
Faktisk repræsenterer de spanske vine hele 28% af al vin solgt i Rusland, mens Frankrig står for 19%. Meget af vinen er bulkvin, der bliver blandet op med russisk vin eller solgt som sådan.
Frankrig fører dog med hensyn til omsætningen. Frankrig eksporterede for 91 mio euro (675 mio kr.), mens Spanien eksporterede for 70,5 mio euro (525 mio kr.).

Tokaj truet af kraftværk
Den ungarske regering gør en stor indsats for at stoppe Slovakiets plan om at opføre et 885 megawatt kraftværk lige på den anden side af grænsen til det berømte Tokaj-distrikt.
Hvis kraftværket bliver til noget, vil det ifølge Decanter blive Slovakiets største kulfyrede kraftværk med et udslip af 4 millioner tons forurening om året.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
En flaske Pétrus til 11.000 kr.
Château Pétrus og Château Le Pin, de berømte vinslotte i Pomerol, har nu langt om længe lettet sløret for deres en primeur-priser for årgang 2006.
Ifølge Decanter sælger slottene ikke deres vine gennem det sædvanlige net af vinhandlere i Bordeaux, men derimod privat til lokale handlende. Og her har Le Pin, der har fremstillet i alt 5400 flasker, sat prisen til omkring 750 euro (5600 kr.) pr. flaske, mens Pétrus, der har hele 30.000 flasker at byde på, har prissat dem til 1200 euro (9000 kr.).
Dén, der så vil købe en af de kostbare flasker hos de handlende, skal lægge henholdsvis 1000 euro (7500 kr.) for en flaske Le Pin og 1500 euro (11.000 kr.) for en Pétrus.
Spørgsmålet er, om disse vine virkelig er alle pengene værd at drikke – og om flaskerne overhovedet nogensinde vil blive drukket ...

Verdens bedst kendte vinmærker
En ny undersøgelse, der er udført af Wine Intelligence og omfatter 11.000 vinglade forbrugere i elleve forskellige lande, viser, at australske Jacob’s Creek og californiske Gallo er verdens bedst kendte vinmærker.
Jacob’s Creek har førertrøjen på, når det gælder hjemlandet Australien samt Storbritannien og Irland, mens Gallo er i front i USA, Canada og Tyskland.
I Danmark og Holland derimod, er det ifølge Just Drinks frem for alt det franske vinmærke JP Chenet, som forbrugerne nikker genkendende til. Det forhandles af Danmarks største vinhandler, Coop Danmark, dvs. de forskellige Brugsen-kæder.

Vinen mangler flasker
Det er jo fint nok at fremstille en masse vin, men man skulle jo også helst have nogle flaske at tappe den på. Og faktisk risikerer vinproducenterne i Europa at stå over for en alvorlig mangel på i alt 1,5 milliarder flasker. Flere vinhuse er allerede begyndt at klage deres nød.
Ifølge Just Drinks er en af årsagerne, at en større strejke har ramt det store franske glasværk St. Gobain. Derudover er antallet af europæiske glasproducenter faldet gennem de sidste to år som følge af økonomiske problemer i branchen.
,,,,,,,,,,,,,,,
Fire appellationer har gjort fælles front
En ny appellation, Côtes de Bordeaux, har set dagens lys i Bordeaux. Det er de fire côtes (skråninger) Premieres Côtes de Bordeaux, Premieres Côtes de Blaye, Côtes de Castillon og Côtes de Francs, der har sluttet sig sammen i én enkelt appellation.
De fire appellationer har da også en hel del tilfælles. De ligger alle på skråninger, Merlot er den vigtigste druesort, og områderne er geografisk forbundet, selv om de nu ikke ligger lige op og ned ad hinanden.
En femte côte, Côtes de Bourg, ville også gerne have været med på vognen – dog med det forbehold, at vinproducenterne selv måtte vælge, om den nye appellation skulle optræde på flaskerne. Men sådan spiller klaveret ikke – enten er man med, eller også er man yt, og Côtes de Bourg må fra nu af gå sin enegang.
Foreningen bag Côtes de Bordeaux er allerede i fuld gang med at markedsføre appellationen, hvilket foreløbig har resulteret i, at den skal levere vin til det irske rugbyhold ved Rugby World Cup 2007. Det kan vel altid blive til nogle kasser ...
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Med denne plakat af en vandpyt-marcherende pige fejrer Bordeaux, at byen er blevet optaget på Unesco’s liste over verdens kulturarv. Årsagen er byens mange fine gamle bygninger.
    Bordeaux er blevet verdens kulturarv
    I sidste uge skrev vi om vindistriktet Lavaux i Schweiz, der er blevet føjet til Unesco’s liste over verdens kulturarv.
    Det samme er overgået Bordeaux, hvilket skyldes byens mange fornemme historiske bygninger og monumenter, som byens ellers så kontroversielle borgmester, Alain Juppé, gennem de sidste ti år har gjort en storstilet indsat for at få renoveret.
    At Bordeaux, der huser omkring en million indbyggere, er kommet med på listen vil også få stor betydning for markedsføringen af Bordeaux-vin verden over. Endnu flere turister vil desuden komme til området for at nyde såvel byens smukke arkitektur som områdets mange vine.
    Bordeaux-vinbyen Saint-Émilion har været med på Unesco’s liste de sidste par år.
,,,,,,,,,,,,
Dramaet Kock versus Rodenstock
Vi har tidligere skrevet om den amerikanske milliardær og vinsamler William Kock, der føler sig taget ved næsen af den tyske vinhandler Hardy Rodenstock.
Sidstnævnte solgte Kock fire gamle flasker vin for den nette sum af 500.000 dollars (cirka 2,7 millioner kr.). Vinene skulle efter sigende have tilhørt 1700-tallets amerikanske præsident Thomas Jefferson – beviset var nogle initialer, der er indgraveret i flaskerne.
Det har imidlertid vist sig, at der højst sandsynligt er tale om et svindelnummer, og Koch har derfor lagt sag an mod Rodenstock.
Retssagen trækker i langdrag, hvilket blandt andet skyldes, at Hardy Rodenstock, som erklærer sig uskyldig, er usamarbejdsvillig over for retten i New York. Han mener nemlig ikke, at den amerikanske retsinstans har myndighed til at dømme ham, så han bliver hjemme i Tyskland.
Dommeren truer nu med at udelukke Rodenstock fra retssagen, hvis han ikke snart begynder at samarbejde. Sker det, vil Rodenstock ikke have nogen chance for at forsvare sig i retten, og det vil kun være William Kocks vidneudsagn, der bliver taget til efterretning.
Det er ikke kun dommeren, der er godt træt af Rodenstock – hans egen advokat vil ifølge Decanter også helst droppe ud af sagen.
,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

.....................
.....................
HER ER det nye faste indslag i VinAvisen: Den stærke side. På den lyseblå baggrund bringer vi nyheder om snaps og whisky, cognac og likør og alle de andre spændende produkter med høje procenter. "Den stærke side" redigeres af Mariette Tiedemann, der sidder ved computeren på mariette@vinavisen.dk.
.....................
....................
.................
En cognac-etiket fra slutningen af 1800-tallet.
....................
    ....................
    Cognac stormer frem
    I de sidste 300 år har destillerierne i det franske Cognac-distrikt fremstillet og solgt deres berømte, ravgyldne brændevin. Og i dag slår salget alle hidtidige rekorder.
    Her kommer nogle af de seneste tal fra 2006-udgaven af den årlige analyserapport The Global Drinks Market:
    * Cognac udgør 12% af al den brændevin, der drikkes på verdensplan, hvilket vil sige over 150 millioner flasker. Og det er et tal, der er støt stigende.
    * Mængden af den cognac, der blev solgt i 2006, steg for femte år i træk – denne gang med 7%.
    * I USA, der er verdens største marked for cognac, lå salget på 49 millioner flasker.
    * Den samlede eksport af cognac steg i værdi med 11% til 1,5 milliarder euro (cirka 11 milliarder kr.) og i mængde med 7%.
    * Den gode stigning i værdi skyldes 18% mersalg af XO cognac (Extra Old).
    * Salget af VSOP (Very Superior Old Pale) cognac steg i værdi med 13%.
    * VS (Very Special) cognac udgjorde halvdelen af al den cognac, der blev eksporteret.
    ..............
.....................
Diageo investerer massivt i skotsk whisky
Den britiske koncern Diageo er med sine interesser i hele 200 lande verdens største spirituskoncern. Og det er en koncern med konstant vokseværk. Netop nu planlægger den at investere et beløb svarende til en milliard kr. i skotsk whisky.
Første skud på stammen bliver ifølge Just Drinks et nyt og teknisk toptunet malt-destilleri til omkring 440 millioner kr. i Roseisle i kommunen Moray, og det bliver det første store destilleri i Skotland i de sidste 30 år.
Destilleriet, som forventes at åbne i 2009, skal fremstille single malt whisky til brug for en række af Diageos blendede skotske whiskyer. Og formålet med produktionen er frem for alt at forsyne Mexico, Rusland, Indien og Kina, samt koncernens øvrige spirende whisky-markeder med gyldne dråber.
.....................
,,,,,,,,,,,,,,
.........
Interessante og dejlige vine
I disse ferieuger er der lidt stille i VinAvisens Vinauktion, men måske netop derfor kan der være grund til at gå ind og se, om der er noget interessant at byde på. Der vil være færre, som i sidste øjeblik kommer halsende og byder op.
Der ligger rigtigt mange interessante og dejlige vine, og en del af dem også til interessante priser – hvis ikke de bydes op. Klik på bjælken herunder, og se selv.
Har du i øvrigt spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,
    Kom med en dessert eller kage
    Vinkomiteen i det franske Roussillon og Sopexa har i samarbejde med Dansk Sommelier Forening og Køkkenchefernes Forening udskrevet en konkurrence, der dog kun er forbeholdt aktive udøvende inden for tjener-, kokke- og konditorfaget.
    Yderligere skal man deltage som par bestående af en kok/konditor og en sommelier, så vi andre kan altså ikke være med, selv om opgaven lyder sjov for lækkermunde:
    Fremstil en dessert eller dessertkage. Den skal være beregnet til otte personer og passe til en af de søde vine fra Roussillon, Banyuls eller Maury. Tidsfristen er 7. september, og tilmeldingsskema kan hentes på www.sopexa.dk.
    Førstepræmien er en rejse til Roussillon med vinsmagning og kursus hos dessertverdensmesteren Olivier Bajard. Og anden- og tredjepræmien er vin fra Roussillon.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vinen kommer sammen med øllet
    Carlsberg har i flere år solgt vine i forskellige lande. Nu er turen kommet til Danmark, hvor koncernen sælger en serie vine til hotel- og restaurantbranchen og leverer vinene sammen med øl og vand.
    Vinene sælges under navnet Invenio (der betyder "at opdage" på latin). Der er både hvide, rosé og røde, og alle flaskerne har samme udstyr. Men vinene kommer fra otte forskellige lande – fra Australien, Californien, Chile, Italien, Frankrig, Spanien, Tyskland og Sydafrika. De er specielt udvalg af en britisk master of wine, Jonathan Pedley.
    I alt er der femten vine på det britiske marked, men her i landet er der aktuelt kun fem, som Carlsberg har fået Tim Vollerslev til at anbefale.
    Reklamebureauet SiebertHead har stået for lanceringen af det nye varemærke.
,,,,,,,,,,,,,,
    Den suger aroma ud af vinen
    I sidste uge anbefalede en af vore læsere pumpeproppen VacuVin, som han er glad for, når han vil gemme en halvtømt flaske i køleskabet. Med pumpen laver han undertryk i flasken, så der ikke er så meget ilt.
    Vor læser Louise Vest er ikke enig. Hun skriver til os: Efter at jeg i sin tid fik VacuVin ind af døren i en vinforretning, jeg havde dengang, blev samtlige smagsprøver flade og kedelige. Det konstante undertryk i flaskerne sugede flygtige aromastoffer ud af vinene og gjorde dem ubrugelige til repræsentation i løbet af alt for kort tid. Jeg vil ikke drømme om at bruge det system nogensinde igen. Nedkøling er fint nok.

    Et low-tech kneb
    Michael Kahr Jørgensen bruger heller ikke VacuVin. I stedet har han et langt mere low-tech kneb:
    Jeg har simpelt hen altid en renvasket halvflaske stående i mit køkkenskab, skriver han, og en resterende sjat vin ryger over i den for at tilbringe natten i køleskabet. Det passer som regel altid med en halv flaske, som fruen og jeg deler til et aftensmåltid på en hverdag. Og jeg behøver ikke at bekymre mig om en eventuelt utæt pumpeprop eller andre himstregimser.
,,,,,,,,,,,,,,
Ikke to korkpropper er lige tætte
Et af de store navne i australsk vin, James Halliday, har i Wine Business taget til genmæle imod en pressemeddelelse fra korkfirmaet Amorim, der hævder, at det har elimineret problemet med propsyge.
Halliday påpeger, at propsygen kun er et af problemerne med korkproppen. Nok så vigtigt er det, at ikke to propper er lige tætte, og at nogle propper tillader ilt at slippe ind i flasken og nedsætte vinens kvalitet. Enten kommer ilten ind langs proppens side, eller den siver gennem de millioner af celler i korkbarkens struktur.

Modning kræver ikke ilt
James Halliday kommenterer også en udtalelse fra en britisk vinhandler med speciale i fine og sjældne vine. Til en avis har denne sagt: – Mens skruelåg er glimrende til dagligdags vine, så er korkpropper det eneste valg til vine, der skal kunne ånde og modne.
Hertil siger Halliday: – Videnskaben har hinsides enhver tvivl bevist, at vine ikke behøver at "ånde" for at modnes. Langt de fleste processer under lagringen er anaerobiske, dvs. at de ikke kræver ilt for at kunne finde sted.
– Skruelåg er ikke kun egnede til her-og-nu vine. De er også bedst egnede til modning i længere tid. Skruelåg tillader ikke en ukontrolleret og varierende iltning, og de lader ikke vinen undslippe flasken – som man ser det ved lav vinstand i flasker på auktion. Nogle vine har en stand helt nede ved flaskens skulder, hvor selv den mest blinde optimist ikke vil forvente, at vinen er til at drikke.
– Korkproppen er en 350 år gammel teknologi. Lige som hjørnet er der en lang række nye teknologier – og det er ikke kun skruelåg, VinoLock og Diam.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog" (selv om vi p.t., gerne vil have lidt flere emner - kom nu ud af busken, de damer og herrer). Men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store personligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende og afdøde. I denne uge er det Angelos Gajas tur, På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
,,,,,,,,,,,,
,,


    Angelo Gaja (f. 1940) er manden, der har gjort det italienske vindistrikt Barbaresco i Piemonte berømt verden over. Han blev født ind i en familie, der siden 1856 og i tre generationer havde drevet et vinhus i byen Barbaresco. Så det faldt helt naturligt, at han fulgte i familiens vinøse fodspor.
    I 1960 blev han færdig med sin uddannelse på det ønologiske institut i Alba – en uddannelse, som han supplerede med en universitetsgrad i økonomi fra universitetet i Torino.
    Allerede som 21-årig overtog han roret i det gamle, familieejede vinhus, og blot få år senere var han i gang med de første af mange nye tiltag, der skulle forbedre vinproduktionen. Han indførte fx modning af vinen på 225 liters franske egetræsfade, reducerede høstmængden, holdt op med at købe druer fra diverse drueavlere og plantede Cabernet Sauvignon samt flere andre druesorter, der ikke hidtil var blevet dyrket i Piemonte.
    Kvaliteten af vinene kom i top, og i dag er Gajas vine blandt de mest berømmede – og kostbare – italienske vine.
    Vinhuset Gaja har også haft vokseværk gennem årene, idet Angelo Gaja har opkøbt to vinhuse i Toscana, Ca’Marcanda og Pieve Santa Restituta, der begge ligger i Maremma.
    Angelo Gaja selv er dog forblevet i Barbaresco, hvor han bor sammen med sin hustru Lucia, der også tager aktiv del i det administrative arbejde i vinhuset, samt ægteparrets søn og to døtre.
    Adresse: Gaja, Via Torino 18, I-12050 Barbaresco (CN), Italien, tlf.: 00 39 1 73 63 51 58.
,,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Cappa Vin har indledt et samarbejde med Château les Aveneaux i det franske Loire.
    * Erik Sørensen Vin har fået agenturet på vine fra familien Prà i det italienske Soave.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    I byen Nordheim am Main i det tyske Franken ligger Divino. Det er et vinotek, hvor man ikke kun kan købe vine fra området, men også kan lugte. På stedet er nemlig opstillet en rund duftbar – et aromahjul, der kan hjælpe de besøgende med at sætte ord på deres indtryk af den enkelte vin.
    På bordet står en række glas, der ikke indeholder vin, men forskellige ekstrakter, og her kan man så prøve at genkende de dufte, man møder i de forskellige vine.
    På billedet er Per Stryger fra Vinum Bonum i gang med at inhalere duften fra umodne kirsebær, en duft, der kan genfindes i vine på druen Pinot Noir – eller Spätburgunder, som tyskerne siger.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billede. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,.,,,,,,,,,,,,,.....,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 41 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og 17, som fik fem stjerner. En virkelig fornem høst ikke mindst af dejlige hvidvine. I alt blev det til 142 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Hvidvin


Rockbare, Chardonnay, Adelaide Hills, Australien 2004
65 kr., A Vinstouw
Hvidvin med en meget ren Chardonnay-smag uden anmassende fadtoner. Den har toner af pære og citrus og vil gå meget fint til mange retter.


Didier Cornillon, Aligoté, Chatillon en Diois, Frankrig 2006
50 kr. ved 6 flasker, Vinmand
Der findes ikke mange hvidvine på Aligoté-druen i Danmark. Det er i det hele taget en drue, der står i skygge af den store hvidvinsdrue fra Bourgogne, Chardonnay. Men det er altså vinen, hvis man vil lave Kir efter den helt originale opskrift. Vel, her er altså en Aligoté, og den er både billig og dejlig at drikke, frugtagtig og med en vis fedme. Den har da også fået guldmedalje ved den store smagning i Paris i 2007.


Esporão, Reserva, Alentejo, Portugal 2006
85 kr., Portugisisk Vinkælder
Lækker hvidvin med en aromatisk, let krydret duft og smag og en diskret og integreret fadlagring. En ganske spændende hvidvin.


Château le Sartre, Pessac-Léognan, Frankrig 2004
Klubpris ved 6 flasker: 79,65 kr., ikke-medlemmer: 149 kr., NordicWineClub.com
Fabelagtig dejlig hvidvin, blød og lækker, harmonisk og kompleks, krydret og med tilpas syre. Smagen er typisk Sauvignon Blanc. Pengene værd. Prøv den til nogle gode oste, så skal I bare se.


Caspia, Buller, Chardonnay, Victoria, Australien 2005
79,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Årets grillvin, kalder importøren denne vin, og det er nok ikke helt ved siden af. Med sin kraftige frugt og gode fadsmag vil den være oplagt til grillede grønsager, laksefileter og såmænd også en pølse. Vinen er forfriskende, med let fedme og nem at drikke. Flasken har skruelåg.


Santa Ema Sauvignon Blanc, Maipo Valley, Chile 2006
59,95 kr., ved 12 flasker, Wine Group
Friske citrusfrugter er det første, der møder næsen, når man lugter til denne liflige hvidvin. Smagen er ligeledes frisk, med en god syre og med et pikant strejf af honning. En meget elegant og lækker vin til prisen.


Ram’s Leap, Semillon / Sauvignon Blanc, New South Wales, Australien 2006
65 kr., The Wine Company
En blanding af frugt, flint og mineraler præger duften af denne hvidvin. Smagen er lækker og fyldig, let krydret og tør uden at knase. En rigtig dejlig vin, der vil egne sig glimrende til sommerens skaldyrs-retter.


Hermann Moser, Chardonnay, Kremstal, Østrig 2006
110 kr., Vinslottet
Spændende østrigsk hvidvin på Bourgognes store drue. Den er tør, med dejlig frugt, let krydderi og en lang eftersmag. Udpræget madvin. Fortræffelig til lettere retter enten med kød eller fisk.


Altenkirch, Riesling, Rheingau, Tyskland 2006
59 kr., Vinkassen.com
En forfriskende hvidvin af god kvalitet med en ren og klar frugtsmag og en lille sødme. Velegnet ikke kun til mad, men også som terrassevin.


Antonutti, Sauvignon Blanc, Friuli, Italien 2006
69 kr., Fiasco-Vine
En dejlig hvidvin med en mild duft af eksotisk frugt og honning. Den er fyldig med smag af blandt andet grape og med en fin syre til slut.


Charles Bauer, Sylvaner, Alsace, Frankrig 2005
56 kr., Ranimex
Forfriskende og frugtagtig hvidvin med en lille fedme. God til en frokost i sommervarmen.


Poacher’s Blend, St. Hallett, Barossa, Australien 2006
85 kr., indtil 20. august 59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En dejlig hvidvin med en mild duft af citrusfrugt. Smagen er ligeledes mild, men samtidig fyldig og byder på både citrus og sød melon.


120, Chardonnay, Santa Rita, Valle Central, Chile 2006
54,95 kr., Amka
En klassisk Chardonnay med et strejf af eg i duften og citrusfrugter i smagen. Den slutter dog lidt tyndt.




Rosévin


Mulderbosch, Rosé, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2006
89,95 kr., Erik Sørensen Vin
Lækker rosévin med en forfriskende vinøs og let krydret smag med toner af jordbær og ribs. Den smukke pink farve vil klæde et sommerligt frokostbord.




Rødvin


Condado de Almara, Finca Linte, Navarra, Spanien 2005
44 kr., 40 kr. ved 6 flasker, Con a'more.dk
Fyldig og meget velsmagende rødvin. I smagen er der en masse frugt, lidt karamel, krydderi og tilpas syre. Glimrende til mange lettere kødretter. En virkelig god hverdags-vin til en yderst attraktiv pris.


1492, Merlot / Bonarda / Sangiovese, Mendoza, Argentina 2006
49 kr., i juli: 36,67 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
I duften fra denne rødvin er der både frugt og lakrids, og i smagen er der afrundet, blød frugt og tilpas syre. Det er en vin, man nyder med største fornøjelse – og en meget anvendelig vin. Prøv den fx til and eller lam. 1492 var året, hvor Columbus nåede Amerika.


La Rocca, Rosso, Puglia IGT, Italien 2005
43,95 kr., Strandgården
Der er bær og friske svampe over duften fra denne dejlige rødvin, mens smagen er læskende og fuld af solbær og krydderurter. Prisen er ualmindelig rimelig.


Cuvée des Ardoises, Château des Erles, Fitou, Frankrig 2004
79,75 kr., 69,75 kr. ved 6 flasker, Vintjeneren.dk
En god duft, en dejlig, bred smag – den rødvin kunne smagepanelet virkelig godt lide. Vinen går til mange retter, og alle vil – tror vi – kunne lide den.


Paul Cluver, Pinot Noir, Elgin, Sydafrika 2004
119 kr., Valuewine.dk
Vellavet og meget dejlig rødvin med masser af facetter – kamfer, lakrids, salvie … En hvirvelvind af urter og frugter, der går op i en højere enhed.


Coelus, Crianza, Rioja, Spanien 2003
65 kr. ved 12 flasker, Y-Wine
En rigtig dejlig rødvin med god, bred frugt og en diskret fadsmag. Et godt valg til lidt lettere kødretter.


Manfredi, Barolo, Italien 2003
89 kr., Fakta
En glimrende barolo med dejlig blød frugt, fint krydderi og en lang eftersmag – plus en charmerende mundrensende syre.


Lindemans, Bin 50, Shiraz, South Eastern Australia, Australien 2006
179 kr. i Bilka, 189 kr. i Føtex – til og med uge 32: 125 kr. i Bilka og 129 kr. i Føtex
En vin, der bare siger rødvin. Den har en let krydret duft og smag af solbær og brombær og en behagelig lang eftersmag. I tilbuds-ugerne er den et rigtig godt køb.


Morkel, Bellevue Estate, Petit Verdot, Stellenbosch, Sydafrika 2004
135 kr., Vinkrogen
Kraftig rødvin med toner af solbær og jordbær. Udpræget en vin til en kraftig kødret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, og skænk den let afkølet.


Terre di Montelusa, Riserva, Brindisi, Italien 2004
69 kr., Haller Vine
Der er noget herbalt over duften fra denne rødvin, mens smagen er læskende med toner af blå druer og solbær. Helt billig er den ikke i forhold til kvaliteten.


Tedeschi, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2005
79 kr., Vinens Verden
En ret enkel rødvin med en vinøs duft og en frugtsmag med markant syre. Helt billig er den ikke.


Terrazas, Cabernet Sauvignon, Reserva, Mendoza, Argentina 2003
129 kr., Moët Hennessy Danmark
En lidt robust rødvin med vinøs duft og en god, intens frugt. Den skal ledsage en kraftig ret.




Sød vin


Huxelrebe Auslese, Weingut Martinshof, Rheinhessen, Tyskland 2005
95 kr., Vinum Bonum
En meget lækker hvidvin med fuldmodne druer og karambolefrugt i duften. Den er sød med smag af netmelon og store lyse rosiner, har en fin balance mellem sødme og syre og en behagelig alkoholstyrke på kun 9,5%. Den vil være perfekt til sommerens friske bær – enten som de er eller i en dessert.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.