Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35, 2007





Vin-aktuelt i uge 35
27. august til 2. september 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 32,,,,,,,,VinAvisen uge 33,,,,,,,,VinAvisen uge 34

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,
Verden er vild med champagne
Eksportsalget af bobler fra Frankrigs berømte Champagne-distrikt er steget markant gennem de sidste fem år. Stigningen fortsætter, og nu verserer der rygter om, at der måske ligefrem bliver mangel på den liflige drik.
Det var direktøren for Moët & Chandon, Fréderic Cumenal, der satte gang i rygterne, da han i et interview i den franske avis Les Echos udtalte, at det kunne komme til at knibe for hans champagnehus at fremstille champagne nok til den stigende efterspørgsel. Den udtalelse tog verdenspressen til sig, og også VinAvisen bragte den foruroligende nyhed om en fremtid med mangel på bobler.

Bare rolig, lyder det fra Champagne
Nu forsøger såvel champagnehusene som foreningen for distriktets drueavlere og vinproducenter, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVB), at mane rygterne i jorden.
Diverse tiltag for at kunne leve op til den stigende efterspørgsel er i fuld gang, lyder det fra champagne-lejren. Alene i år er der blevet plantet 350 hektar nye vinmarker, og Institut National des Appellations d’Origine (INAO), der styrer de franske appellations-regler, er ifølge Wine Spectator i færd med at undersøge mulighederne for at udvide det 34.000 hektar store Champagne-distrikt.
Det er dog ikke noget, der lader sig gøre med et snuptag. Det vil kræve adskillige jordprøver for at sikre, at de nye arealer har de samme jordbundsforhold som resten af Champagne, og godkendelsesproceduren vil tage årevis.

Nogle gemmer til bedre tider
Rygterne om mangelen på Champagne er blevet efterfulgt af rygter om, at mange champagnehuse ligger inde med et digert reservelager af flasker, som de først vil sælge, når priserne har taget himmelflugt.
Ifølge CIVB drejer det sig dog frem for alt om de mindre champagne-producenter. Og årsagen er i lige så høj grad, at disse vil undgå at skulle betale alt for meget i skat.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Fransk vin og spiritus på rette kurs
Det går den helt rigtige vej for eksporten af fransk vin og spiritus. I løbet af det sidste år har eksporten rundet 9 milliarder euro (cirka 67 mia kr.), hvilket slår alle hidtidige rekorder.
Alene i første halvår i år er salget sammenlignet med samme periode i 2006 steget med 7,5%. Og det var ifølge Wine Business champagne og cognac, der med stigninger på henholdsvis 13% og hele 23%, trak det tunge læs.
Det land, hvor der er den største stigning at spore i importen af fransk vin og spiritus, er Kina. Her steg salget i årets første seks måneder med hele 251%. Rusland fulgte efter med en stigning på 62%.

Stå op og nyd vinen
Hvis man trænger til at sidde ned og nyde et godt glas vin, skal man ikke lægge vejen forbi en japansk tachi-nomi – en stå-op-bar. I disse særlige vinbarer står man nemlig op, mens man drikker sin vin.
Et hav af tachi-nomi barer, hvoraf de største har plads til omkring 30 stående gæster, har ifølge Wine Business slået dørene op i Tokyo og i andre japanske storbyer. Og de er blevet et rent hit blandt japanerne. Dette har igen medført en markant stigning i vinforbruget på japansk jord inden for de seneste par måneder.

Penfolds Grange til høje hammerslag
Et større antal flasker af den berømte australske rødvin Penfolds Grange har netop opnået rekordpriser hos auktionshuset Langton’s i Melbourne.
Ved auktionen, der foregik online, fik en enkelt flaske årgang 1951 således hammerslag på 51.000 australske dollars (230.000 kr.).
Ifølge Wine Business er der to årsager til de ekstra høje salgspriser på Penfolds Grange. For det første er onlineauktioner for alvor kommet ind i varmen. For det andet er auktionspriserne for ældre årgange af Grange generelt røget i vejret, efter at vinhuset i 1991 indførte sit såkaldte Penfolds Red Wine Clinics program.
Det drejer sig om et gratis tilbud til samlere om at få omproppet deres gamle Penfolds Grange flasker. Herved højnes værdien betydeligt, idet indholdet i flasken holder sig langt bedre. Og det smitter så igen af på auktionspriserne, der undertiden bliver op til 100% højere end for vine, der ikke er blevet forsynet med en ny korkprop undervejs.
,,,,,,,,,,,,,
Dygtigt udførte svindelflasker
Italiensk og tysk politi har nappet en bande af ti svindlere, der med stor dygtighed har klædt vine fra Puglia og Piemonte ud som Barolo, Brunello di Montalcino, Amarone og Chianti.
Ifølge Decanter er forfalskningerne af etiketter og trækasser udført som virkelig gode kopier, og de kan kun være udført af folk, der har et indgående kendskab til vin.
Vinene er blevet solgt i tyske supermarkeder og restauranter samt via nettet, og i nogle tilfælde har en vin kostet 100 euro, selv om der kun var for 2 euro vin i flasken.
Banden menes at have indkasseret 750.000 euro (5,6 millioner kr.). Nu indkasserer dens medlemmer alvorlige straffe.
...........
..............................
Nederst til højre på denne vinetiket står der Champagne-Vaud. Landsbyen Champagne ligger nemlig i kantonen Vaud.
    Champagne-krigen raser
    I mange år har franskmændene haft svært ved at leve med, at en lille by med 660 indbyggere i Schweiz bærer navnet Champagne. Og ikke nok med det – der er tale om en vinby, hvor vinbønderne fremstiller mousserende vin og endda skriver "Vin de Champagne" på etiketterne.
    I 2002 kom der en aftale i stand mellem EU og Schweiz, der gik ud på, at de schweiziske Champagne-bønder skulle holde op med at lave … øh, champagne.
    Det ville vinbønderne ikke finde sig i. De indklagede afgørelsen for EU-domstolen og forlangte, at den blev kendt ugyldig, så de kunne fortsætte med at sælge deres 280.000 flasker vin om året med navnet Champagne på etiketterne.
    Nu er dommen faldet, og vinbønderne har tabt. De har dog ikke tænkt sig at give op og vil fortsat kæmpe for deres vin – og vinetiket. Og de mener selv, at de har et meget stærkt argument:
    I den schweiziske by begyndte man at fremstille vin allerede i 900-tallet, hvorimod man først begyndte at lave champagne i Frankrig i slutningen af 1600-tallet.
,,,,,,,,,,,,,,,
Stort australsk vinhus i betalingsstandsning
Det ser sort ud for Australiens sjettestørste og vinregionen Western Australias næststørste vinproducent, Evans & Tate. Forleden gik virksomheden i betalingsstandsning efter flere måneders kamp for at rette op på økonomien.
Det er banken ANZ, som Evans & Tate skylder 100 millioner australske dollars (cirka 449 mio kr.), der har sagt stop.
Banken har ifølge Decanter på et tidligere tidspunkt reddet vinhuset på målstregen, men vil ikke skyde flere penge i foretagendet, da den er utilfreds med de resultater, som Evans & Tate har opnået i den seneste tid.
,,,,,,,,,,,,

    Schwarzenegger i vinreklamer
    Guvernøren og muskelbundtet Arnold Schwarzenegger vil ifølge Californiens Wine Institute optræde i en række tv-reklamer for californisk vin og mad.
    The Wine Institute har slået sig sammen med California Travel & Tourism Commission, og reklamerne vil lægge sig i kølvandet på lignende reklamer, hvori Clint Eastwood slår et slag for Californiens turisme.
    Californien er den af USA’s stater, der gør mest ud af turismen i forbindelse med vin og mad. Og staten er tillige Amerikas største vinproducent, hvor næsten 2300 vingårde står for 90% af USA’s vinproduktion.
,,,,,,,,,,,,,,,
Stadig flere tyskere vælger rosévin
Det er ifølge Deutsches Weininstitut (DWI) gået ganske udmærket for salget af vin – både tysk og udenlandsk – i Tyskland i årets første halvår.
Sammenlignet med den samme periode sidste år er salget steget med 3,1%, når det gælder volumen og med 1,2% i værdi.
De tyske forbrugere er mest begejstrede for rødvin, der udgør hele 51% af det samlede salg. 40% af forbrugerne har lagt hvidvin i indkøbskurven, mens 9% har valgt rosévin.
Det er faktisk netop inden for salget af rosévin, at der har været den største stigning at spore – en stigning, der ligger på 6,3% i volumen og på hele 22,4% i omsætning.
.... ,,,,,,,,,,....
Tidlig vinhøst i Beaujolais
Den 25. august lød startskuddet for vinhøsten i Beaujolais. Og det er ifølge Wine Business hele elleve dage tidligere end normalt. I alt er cirka 47.000 høstarbejdere fra mere end 100 forskellige lande nu i fuld gang med at høste druer for distriktets 3000 vinhuse.
Men der skal også mange hænder til. I Beaujolais er manuel høst klase for klase nemlig obligatorisk.

Råd truer Bordeauxs rødvinsdruer
Den våde, kølige sommer i Frankrig har voldt landets vinproducenter en hel del problemer. Ikke mindst Bordeaux har været hårdt ramt med udbredt meldug i vinmarkerne.
Enkelte økologiske druedyrkere, som selvsagt ikke har kunnet bekæmpe melduggen ad kemisk vej, har ifølge Decanter mistet omkring 90% af deres forestående høst.
Alt i alt vil udbyttet af årets høst i Bordeaux da også blive betydeligt mindre end i de forgangne to år.
Høsten er så småt gået i gang. I første omgang gælder det hvidvinsdruerne, mens rødvinsdruerne skal hænge et stykke tid endnu, før de er modne.
Hvordan kvaliteten af de blå druer – og dermed af rødvinene – bliver, kommer i høj grad an på vejret i det næste stykke tid. Der skulle meget gerne komme sol i lange baner. Fortsætter det med at regne, er der stor risiko for, at druerne begynder at rådne.
,,,,,,,,,,,
    Vine fra vulkanens skråninger
    Onsdag formiddag den 29. august er vi blevet inviteret til en vinsmagning, som vi tror bliver spændende, og som vi vil fortælle om i næste uges VinAvis.
    Det bliver historien om den belgiske vinagent Frank Cornelissen, der besluttede sig for at lave den ultimative naturlige vin på vulkanen Etnas lavaskråninger.
    Det foregår ved hjælp af nedgravede terrakottakrukker og uden brug af svovl eller andre kemiske tilsætningsstoffer. Der er således – ifølge folk, der kender Cornelissen – tale om et fuldstændigt kompromisløst projekt, som afføder nogle unikke og meget personlige vine.
    Onsdag aften kl. 19.30 leder Cornelissen endnu en vinsmagning i forbindelse med en italiensk middag på restaurant Casa d’Antino i Dronningens Tværgade i København. Der er kun plads til 30 deltagere, men vi har ladet os fortælle, at der er endnu nogle pladser. Prisen for deltagelse er 500 kr., og tilmelding kan ske på info@casadantino.dk.
,,,,,,,,,,,
Til vinfestival i Malmø
Den 17. og 18. november er der Bordeaux-festival i Malmø, hvor man kan smage sig gennem cirka 150 vine fra det franske vindistrikt. Der vil også være temasmagninger og vinseminarer i lange baner.
Arrangøren af festivalen er den svenske afdeling af Commanderie de Bordeaux – et verdensomspændende vinbroderskab, hvis formål er at fremme kendskabet til Bordeauxvin.
Den svenske afdeling, som har sit hovedsæde i Malmø, blev grundlagt for tyve år siden og har i dag 45 medlemmer.
Danmark har i øvrigt også sin egen afdeling, Commanderie de Bordeaux à Copenhague, der med sine 79 medlemmer er en af de største Commanderie-afdelinger på verdensplan.
På adressen www.vinfestival.se kan man læse meget mere om festivalen i Malmø.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Erwein Matuschka-Greiffenclau
    En historie om Schloss Vollrads’ greve
    Peter Jac Olsen læste vores artikel i sidste uge om Rheingaus store vinmand, grev Erwein Matuschka-Greiffenclau, der døde for ti år siden.
    Peter var tilstede, da greven i sin tid stod i spidsen for en vinsmagning på Hotel Plaza i København, og han hoppede i stolen, da greven sagde, at i de 800 år, Schloss Vollrads havde været i familiens eje, var vinen aldrig blevet tappet uden for slottet.
    – Jeg vidste nemlig, skriver Peter til os, – at vi i Kjær & Sommerfeldts såkaldte "paradis" havde liggende to flasker i årgang 1973 med påskriften "Alleinabfüllung für Dänemark – Kjaer & Sommerfeldt".
    – Jeg nævnte dette faktum for greven. – Unmöglich, udbrød han, og han besluttede på stedet at udskyde sin hjemrejse for at besøge K&S og få syn for sagn.
    – Og så fik jeg ellers travlt med at få checket historien med vores direktør, Torben Kargaard Poulsen.

    Spillegæld er æresgæld
    – Torben Kargaard Poulsen havde i 1974 boet et par dage hos den gamle greve, Erweins far, på Schloss Vollrads, og om aftenen havde de to gentlemen spillet lidt poker. Torben sad i held, så den gamle greve var efterhånden kommet til at skylde ham en sjat Deutschmark.
    – Den gamle greve var lidt nærig, men som adelsmand var han helt klar over, at spillegæld er æresgæld, så han spurgte Torben, om ikke der var en anden måde, hvorpå han kunne komme ud af sin klatgæld.
    – Torben fejede det umiddelbart til side, men greven pressede på, og til sidst sagde Torben, at han da ville være lykkelig, hvis han kunne få lov til at købe et fad af grevens vin til aftapning hos K&S i Gammel Mønt.
    – Det gik greven med til, men da de næste morgen gik ned i kælderen for at udvælge fadet, fik greven en ordentlig omgang af sin kældermester. Det var uhørt at eksportere vinen fra Schloss Vollrads på fad. Greven kunne være vis på, at alle hans forfædre ville komme efter ham. Greven lod sig dog ikke gå på af det. Han pointerede blot, at det var ham, der bestemte.
    Peter Jac Olsen skriver, at han blev helt glad for, at faderen var død, da han fortalte sønnen historien, for sønnen lignede bestemt én, der kunne have drejet halsen om på sin egen far.
    Den unge greve fik den ene af de to flasker i K&S’s kælder. Den anden er siden forsvundet på mystisk vis. Så beviser findes der ingen af, slutter Peter Jac Olsen.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
Vore læsere Randi og Svend Aage Hansen har meget apropos sendt os dette billede fra deres nylige rundtur i Kina. Her lod deres rejseleder i varmen ved den kinesiske mur deltagerne smage kinesisk champagne. Vinen mindede meget om russisk champagne, idet den var sød, og alkoholprocenten var kun på 5%. Trods sødmen havde vinen en rimelig god smag. Kulsyretrykket var også godt i flaskerne, men boblerne forsvandt hurtigt i glassene.
    Canadisk icewine made in China
    Nå, så skal vi også til at passe på med at købe canadisk icewine i Kina – hvis vi tilfældigvis skulle komme forbi. Ifølge Radio-Canada er der nemlig nogle smarte kinesere, der køber tomme flasker på genbrugsmarkedet og fylder dem med fup-icewine af egen fabrikation.
    Etiketterne laver de flittige kinesere også selv – på flere af produkterne er der et pænt billede af Niagara vandfaldet.
    De canadiske vinproducenter forsøger at få de kinesiske myndigheder til at sætte en stopper for svindelen.

    Salget af den ægte faldet med 60%
    Det er nu ikke kun kineserne, der laver fup-icewine. I Canada er der kriminelle, som fabrikerer icewine af frugtkoncentrat og honning og eksporterer flaskerne til Kina.
    Ifølge Ontario Wine Council er salget af den ægte canadiske icewine – en kostbar specialitet – faldet med 60% i løbet af de sidste fem år som følge af svindelen. Og ifølge Wine Business bruger fx Vineland Estate i Ontarios Niagara Peninsula-distrikt en formue på at beskytte sit navn på det kinesiske marked – også selv om vingården aldrig har solgt en flaske i Kina.

    Vand, farvestof og alkohol
    Salget af forfalsket vin er i det hele taget massivt på det kinesiske marked. Ifølge Decanter sælger kinesiske producenter deres vin under navne som "Valley Napa".
    China Radio International har oplyst, at kontrollører finder mange vine, der ikke består af ret meget andet end vand, farvestof og alkohol med svage spor af druemost.
    I Kina er der ikke love, som fastslår reglerne for mærkning af vin. En producent kan nemt – og fuldt lovligt – vildlede forbrugerne med hensyn til årgangen og hvor vinen kommer fra.

    Piben får en anden lyd
    Fra og med den 1. januar 2008 får piben imidlertid en anden lyd. Ifølge nye regler skal mindst 80% af vinen i flasken være fra den oplyste årgang, og 75% skal stamme fra den druesort, der oplyses.
    De nye regler, der er nogenlunde i overensstemmelse med international lovgivning, spænder ifølge Wine Business ben for den praksis, som hersker hos nogle af de store kinesiske vinproducenter. Her er basis for "årgangsvinene" nemlig ofte en blanding af lokal druemost og importeret druekoncentrat, som kan stamme fra et hvilket som helst år.
    Sidste år steg den kinesiske import af bulkvin med 121%. Det meste bliver importeret af de tre store firmaer Great Wall, Dynasty og Changyu, der sælger deres vine som "made in China".
,,,,,,,,,,,,,
Så mange genstande er der i en flaske vin
I sidste uge spurgte vi vore læsere: Hvor mange genstande indeholder en flaske vin på 75 cl og med et alkoholindhold på 12%?
Vi bad samtidig læserne om ikke at slå antallet op på nettet, men umiddelbart dykke ned i lageret af paratviden og sætte et prik i spørgeskemaet.
I alt 2779 deltog i spøgen – og tak for det. Det rigtige svar er 6 genstande, men som det fremgår af skemaet til højre ramte næsten halvdelen (45,1%) af vores ellers så kyndige læsere ved siden af.

8 genstande i England
Ideen til undersøgelsen fik vi fra Storbritannien, hvor man har stillet det samme spørgsmål til 1000 forbrugere, der jævnligt drak vin, og her kom kun 6% med det helt rigtige svar, mens 26% ramte næsten rigtigt.
Nu er der det mærkelige ved Storbritannien, at man der regner med, at en flaske vin rummer 8 genstande (units of alcohol). En UK-unit er på 10 milliliter eller 8 gram ren alkohol.
I Danmark regner man ifølge GODA (Gode Alkoholdninger) og Netdoktor med, at en genstand svarer til 12 gram alkohol. En genstand svarer således til et glas vin på 12,5 cl eller 4 centiliter stærk spiritus (en stor snaps).

Et nemt lille regnestykke
Antallet af (danske) genstande i en flaske vin kan beregnes ved at gange flaskens indhold (cl) med alkoholprocenten og derefter dividere med 150.
I en flaske med 75 cl og 12% alkohol er der således 75 x 12 = 900 divideret med 150. Det bliver 6 genstande.
Og hvad så med en australsk bamsevin med 15% alkohol. Heri er der 75 x 15 = 1125 divideret med 150. Det bliver 7,5 genstande.
Så de ret mange af vore læsere, der satte en prik ved 7 eller 8 genstande, kan med en vis ret hævde, at de tænkte på bamsevine.

,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,
Sherry i Tivoli
Lørdag fik 1000 Tivoli-gæster skænket fino sherry af en ægte spansk venenciador under madfestivalen i den gamle have, og de var synligt imponerede, da Jesús Delgado svang sin sølvkop for enden af den bøjelige hvalbarde og fyldte en håndfuld sherryglas med en stråle af den ædle drik.
– Det er en fornøjelse, sagde Angela de la Rosa Petersen fra Spaniens Ambassades handelsafdeling, – at se, hvordan forbrugerne er blevet meget mere åbne over for sherry, end da sherryfremstødet startede for tre år siden. Folk giver udtryk for deres begejstring og viser deres interesse ved flittigt at tage brochurer med. Det var ikke tilfældet før.

Kokke svang venenciaen
Om eftermiddagen optrådte venenciadoren på Tivolis plæne i forbindelse med konkurrencen Børsen Young Chef. Han skænkede for både dommerpanelet, der bestod af otte kokke, sommelierer og madskribenter, og de fem unge kokketalenter, som dystede om titlen.
Kokkene fik lov til at øve sig på at bruge venenciaen, og det gjorde de med glans, som om de havde prøvet det før.
Kokkekonkurrencens vindere blev: 1. præmie: Sarah Jørgensen fra HRS København; 2. præmie: Martin Jacobsen fra Dalums Uddannelses Center i Odense; og 3. præmie: Jakob Thykjær Mogensen fra Aalborgs Tekniske Skole.
Ved den efterfølgende demonstration i Rødovres kulturhus "Viften" stod Jesús Delgado igen og skænkede op, denne gang for 200 personer. Ved samme lejlighed holdt Mariann Præstegaard, der er lærer på Hotel- og Restaurantskolen i København, et kort foredrag om sherry.
,,,,,,,,,,,,,,
Når vin giver hvepsestik
Ifølge The New England Medical Journal har læger ved Rio Hortega-hospitalet i Valladolid i Spanien behandlet fem patienter med kraftige allergiske reaktioner.
Lægerne forsøgte at finde frem til, hvad de reagerede imod, og konstaterede, at det måtte være gift fra hvepse. Men patienterne var ikke blevet stukket. Derimod havde de drukket druesaft eller meget ung vin.
Meget taler for, at der er faldet hvepse ned i druemosten, da druerne blev presset, og at det er gift fra disse hvepse, der har forårsaget de allergiske anfald.
Dr. Alicia Armentia fra hospitalet skriver imidlertid, at der er en meget ringe risiko for den slags med vin, idet proteinerne i giften vil være nedbrudt efter ganske få uger i vinen.
,,,,,,,,,,,
    En flot vinøs hjemmeside
    H.J. Hansen Vin var et af de første danske vinfirmaer, der gik på nettet for at sælge vin. Det var dengang, nettet var meget primitivt, og man sad og sloges med html-koderne.
    Nu har firmaet, der også står for kæden Vinspecialisten og Magasin Mad & Vin, lanceret en helt utrolig flot hjemmeside med alle de funktioner og links, man overhovedet kan drømme om i forbindelse med salget af vin:
    Man kan se alle aktuelle tilbud, læse om de sidste nye vine i sortimentet eller tjekke, hvad pressen har skrevet om de forskellige vine.
    Man kan både søge og krydssøge på alle informationer om vinene. Man kan se, hvad H.J. Hansen spænder over inden for vine med skruelåg (et ganske imponerende udvalg), tjekke et givet prisniveau, et område eller en leverandør – eller få forslag til vinen til en given madkategori.

    Vi savnede kun billeder af Riedels glas
    Der findes mange andre danske vinfirmaer, der sælger vin via nettet, men H.J. Hansens hjemmeside er helt utroligt gennemarbejdet og nok værd at studere (og efterligne).
    Under vores surfen savnede vi faktisk kun billeder af de forskellige Riedel-glas. Når man klikker på glassene i den lange liste, får man blot en tekst om, at Robert Parker godt kan lide glassene.
    Nå, men det vil der sikkert hurtigt blive gjort noget ved. På nettet kan man jo blive ved med at udvikle og føje til – og altid være 100% opdateret.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
      Postkort fra Skotland.................
      VinAvisens Mariette har været på en smuttur til Skotland for at besøge whiskydestilleriet Glenmorangie. På Den Stærke Side vil der i den kommende tid blive bragt en stribe postkort fra turen. Her kommer de to første.
      ............

............
Ingen whisky uden byg. Bag denne nyhøstede bygmark strækker kysten sig, så langt øjet rækker.
..............
    1. Postkort fra Skotland:
    Byggen breder sig i bakker og dale
    Man kan ikke sige Skotland uden straks at tænke på sækkepibemusik, stolte klaner, ternede kilte og frem for alt – på whisky. Der er i alt cirka 125 whisky-destillerier fordelt over seks whisky-regioner: Lowlands, Highlands, Speyside, øen Islay, Cambeltown og så Islands, der omfatter øerne Arran, Isle of Skye, Jura, Shetland, Mull og Orkney.
    Den skotske maltwhisky fremstilles af byg, og Skotlands bløde, grønne natur afløses uafbrudt af vidtstrakte, gule bygmarker. Den her viste mark ligger i det nordlige Highlands helt ude ved Nordsøens kyst og kun et kort stykke vej fra byen Tain, hvor man finder målet for vores rejse: destilleriet Glenmorangie.
    ............

............
Et kig ned i kildens klare vand. Der er stor forskel på vandet i Skotlands mange kilder. I Tarlogie Springs er vandet fuldt af mineraler, og det skulle efter sigende være det hårdeste vand i hele landet.
............
    2. Postkort fra Skotland:
    Tys tys omkring kildevandet
    Den anden vigtige ingrediens i whisky er vand, og vandet har Glenmorangie siden tidernes morgen fået fra Tarlogie Springs. Hver time tapper destilleriet 10.000 liter vand fra denne kilde, der har form som en lille sø, og det virker utroligt, at der bliver ved med at være vand nok.
    Vandet kommer ikke plaskende ned fra en klippevæg, men pibler konstant op gennem bunden. Og fra den dag, hvor vandet falder som regn rundt omkring i landskabet, til det samles i søen, går der omkring100 år.
    Der er noget magisk ved denne boblende og krystalklare sø. Omgivelserne er også den rene idyl, og man skulle tro, at stedet var fuldt af glade picnic-turister. Men nej. Det er nemlig ikke så ligetil at finde denne kilde – der er ingen skilte, og vejen er snørklet. Glenmorangie gør en stor dyd ud af at hemmeligholde kildens beliggenhed af frygt for, at den bliver forurenet. Så vi siger ikke noget …

    Der kommer flere postkort fra Skotland i de kommende uger.
,,,,,,,,,,,
.....................
Englænderne vil også med på whisky-vognen
England er kendt for sit gode øl og sin gin. Men faktisk er der også blevet fremstillet whisky på engelsk jord. I slutningen af 1800-tallet var der fire destillerier tilbage, der dog alle endte med at dreje nøglen om.
Men nu er der atter noget i gære. To nye engelske whisky-destillerier, Barley Bridge i Lake District og St. George’s Distillery i Norfolk, har tænkt sig at tage kampen op om markedsandelene med whisky-producerende lande som Japan og Irland og ikke mindst med whiskylandet over alle, Skotland.
Den første whisky fra St. George’s Distillery forventes at komme på hylderne om tre år – flere engelske forhandlere og udenlandske importører har allerede vist interesse for produktet. Destilleriet har da også et rigtig godt kort på hånden, nemlig overdestilatiør Iain Henderson. Han har haft sin gang hos berømte skotske whisky-destillerier som Laphroaig og Chivas Regal.
.....................
Grappa og cognac à la Sverige
For omkring ti år siden slog vingården Wanborga dørene op på den svenske ø Øland. I dag har vingården 5000 vinstokke med blandt andet Chardonnay- og Pinot Noir-druer samt eget destilleri, hvor der fremstilles whisky og æblebrændevin. Og netop i disse dage lancerer Wanborga en spritny grappa-lignende spiritus, fremstillet på det bundfald, der bliver til overs under fremstillingen af vinen. Efter næste vinhøst følger en cognac-lignende spiritus i kølvandet.
De nye produkter vil i første omgang udelukkende blive solgt gennem Systembolaget.
.....................
,,,,,,,,,,,,,,
.........
En liste over verdens store vine
Mouton Rothschild, Clos Vougeot, Guigal Côte Rôtie Brune et Blonde, Vosne Romanée, La Mission Haut Brion, Cos d´Estournel, Calon Segur, Lafite Rothschild, Clos des Papes ... listen over vine, der aktuelt udbydes på VinAvisens Vinauktion, lyder som en oversigt over denne verdens store vine.
Men der er nu også mange andre vine på listen. Prøv selv at kigge ved at klikke på bjælken herunder – og glem ikke, at VinAvisens Vinauktion er 100% gratis for både sælger og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Laudrup Vin & Gastronomi har fået agenturet på det østrigske vinhus Weingut Familie Gesellmann.
    * MacWine har optaget importen af vine fra Domaine Grand Bourjassot i det franske Gigondas.
    * Bouquet Vin har optaget importen af Rhône-vine fra Tardieu-Laurent.
    * Compagniet af 2004 har optaget import af vine fra Azienda Agricola Collemattoni i det italienske Brunello di Montalcino.
    * House of Wine har fået agenturet på vine fra Il Falchetto i det italienske Piemonte.
    * Barrique Vin har optaget importen af vinene fra Weingut Markus Altenburger i det østrigske Burgenland samt fra Weingut K.F. Groebe i det tyske Rheinhessen.
    * Vinmand åbner den 31. august en vinbutik på Frederiksdalsvej 192 i Virum.
    * Eltorp Vin har optaget importen af vine fra Tenuta Maggiore i Pavia i det italienske Lombardiet.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,...........,

,

    Søren Kieffer-Olsen (f. 1949) er ikke i tvivl om, hvordan man laver vin. Han elsker Bourgogne, og i 26 år har han hvert år været nede hos vennerne på vingårdene og hjulpet dem med at plukke druer.
    Det hele begyndte, da han sammen med vinskribenten Jørgen Mønster Pedersen studerede fransk på universitetet. De to unge mennesker tog naturligvis til Frankrig, og her opdagede de vine, som var helt ukendte i Danmark vine fra små domainer i Bourgogne. De besluttede at lave et lille importfirma, som de kaldte Vinrosen, og det har nu eksisteret og eksisteret godt siden 1979.
    I 1992 trådte Jørgen Mønster Pedersen ud af firmaet, som Søren Kieffer-Olsen kører videre med to medarbejdere. Og pionérånden er stadig over ham. Syv gange om året er han i Frankrig, hvor han går på opdagelse efter spændende vine, som danske toprestauranter står i kø for at få fingrene i. Han er ikke mere med til at plukke druer jeg er blevet for doven, siger han men han kigger i høj grad vinbønderne over skuldrene.
    Privatliv er der ikke meget af, men sammen med hustruen Elisabeth, der er keramiker, nyder han feriehuset i Mâcon samt trillerne fra sin klarinet, der i perioder har lydt i forskellige orkestre.
    Adresse: Vinrosen, Østbanegade 33, 2100 København Ø, tlf.: 35 38 80 08, fax: 35 38 60 07, e-mail: vinrosen@image.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Silvia Mellini har sendt os dette stemningsfulde billede fra det italienske vinhus Masi’s vinmark i San Ciriaco i Valpolicella Classico-distriktet.
    Også her i Veneto-området forudser man den tidligste vinhøst i de sidste 30 år, men samtidig en vinhøst, der i mængde er cirka 5% mindre.
    En temperatur på 3-4 grader højere end normalt i den anden halvdel af marts og i hele april satte vinstokkene mindst fjorten dage tidligere i knop, og blomstringen og dannelsen af klaser var cirka tre uger forud.
    Hvis det fortsætter på denne måde i de kommende uger, vil høsten være fire eller fem dage tidligere end i året 2003, der leverede den hidtidige rekord.
    Druerne Corvina, Rondinella og Molinara, der bruges til Valpolicella og Amarone, er meget langt fremme, mens druen Oseleta følger lidt bagefter.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvad er malolaktiske gæring?
S.O. Nielsen er i en avisartikel stødt på begrebet malolaktisk gæring. Det var ikke nærmere forklaret, skriver han, så jeg bliver nødt til at spørge jer.
Gærcellerne i vinen omdanner under gæringen druernes sukker til alkohol. Men der kan opstå endnu en gæring, der ikke har noget med gærceller eller alkohol at gøre. Nogle gange følger den efter den alkoholiske gæring, andre gange sker det samtidig.
Denne anden gæring er den malolaktiske gæring ordet er sammensat af malum, der betyder æble på latin, og lac, der betyder mælk. Og dette navn forklarer ganske godt, hvad der foregår:
Den malolaktiske gæring sker ved hjælp af mælkesyre-bakterier, der findes naturligt i de fleste vinerier, eller som tilsættes vinen. Herved omdannes den stærke og spidse æblesyre til den blidere mælkesyre fra malum til lac.
Især ved fremstillingen af hvidvin i varmere regioner søger man som regel for at undgå denne gæring, så vinen bevarer sin friske, syrlige smag.
Derimod vælger man at gennemføre den malolaktiske gæring, hvis vinens æblesyre er for fremtrædende hvilket især kan være tilfældet i hvidvine fra nordlige eller meget sydlige himmelstrøg.
Hvis en færdig vin på flaske begynder at boble, skyldes det ofte, at den malolaktiske gæring er gået i gang på grund af varme, for lavt indhold af svovlsyrling (SO2) i vinen samt efterladte mælkesyrebakterier.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,
Vi finder de gode vine
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og 15, som fik fem stjerner. Igen en rigtig god høst. De gode vine findes i VinAvisen! I alt blev det til 140 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Postumio, Rosé, Spumante Brut, Cantina di Casteggio, Oltrepò, Italien
129 kr., Vinissimo
En utrolig lækker og elegant mousserende vin med en frisk duft af æbler og hybenroser. Smagen er indtagende og fyldig med en anelse sødme til slut. Den vil egne sig glimrende til skaldyrs- og fiskeretter.


La Marca, Extra Dry, Prosecco, Italien
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Charmerende og meget lækker boblevin. Den er tør, men alligevel ikke SÅ tør, og boblerne er fine og livlige.




Hvidvin


Wither Hills, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 2004
175 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En lækkerbisken af en hvidvin. Både i duft og smag er der markante fadtoner i balance med Chardonnay-druens frugtaromaer – citrus, ananas, abrikos … En stor og flot vin, der fortjener sit skruelåg. Men man skal altså kunne lide fadpræget, hvilket vi godt kunne.


Prà, Soave Classico, Italien 2006
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
En fortræffelig hvidvin med en let krydret bid i den friske frugt. Skænk den til en fiskeret – eller i glasset en solrig dag i skyggen under en parasol.


Anselmi, Bianco, San Vincenzo, Veneto IGT, Italien 2006
95 kr., Vinens Verden
Frisk og læskende hvidvin, der er meget harmonisk med fin balance mellem frugt, let krydderi, syre og sødme. En god ledsager til fiskeretter eller et sommerligt glas i venners lag.


Charles Baur, Riesling, Alsace Grand Cru Eichberg, Frankrig 2005
115 kr., Ranimex
Hvidvin med en krydret mineralsk duft og en tør, frugtagtig og ret kraftig smag med let fedme og markant syre. Oplagt til fisk og skaldyr.


Wagner Stempel, Riesling, Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2006
89 kr., Oxholm Vin
Tør og frisk hvidvin, der med sin gode syre er velegnet til lidt fede fiske- og kødretter.




Rødvin


Vigna Traverso, Cabernet Franc, Colli Orientali del Friuli, Italien 2004
160 kr., Alwilda
Harmonisk og meget lækker rødvin med et fornemt billede af druen Cabernet Franc. I smagen er der mørke bær, nødder, chokolade. Ih, hvor er den simpelt hen god, den vin.


Domaine des Pentelines, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2006
59,95 kr., i denne uge (uge 35) 33,17 kr. ved 6 flasker, i alt 199 kr., Kvickly
En rødvin med en dejlig rundhed, god frugtfylde og let krydderi. Vinen er nem at drikke. En charmerende vin, der er egnet til mange retter. Tilbudsprisen er vanvittigt lav.


Domaine Sanagra, Vacqueyras, Frankrig 2005
69,50 kr., Irma
Fantastisk dejlig rødvin – til prisen en vin ud over det sædvanlige, lækker, fyldig, krydret og med mange facetter i smagen. Vinen har en lang eftersmag og vil være et fint akkompagnement til mange retter.


Monteguelfo, Chianti, Italien 2005
54,95 kr., Chris-Wine
Saftig og blød rødvin, der fylder munden med kirsebær og læskende syre. Glimrende madvin til en rimelig penge.


Villarrica, Crianza, Rioja, Spanien 2004
63,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Fadlagret rødvin på 100% Tempranillo-druer, blød, moden og lækker. En rigtig rioja i den traditionelle stil med cedertræ, mørke bær, sødme …


Cadò, Anna Maria Abbona, Langhe, Italien 2004
120 kr., Italian Wines
Dette er dog en herlig rødvin – med en både komplet og kompleks struktur. Der er fylde og frugt og krydderi og bløde tanniner og en lang eftersmag. I vil blive helt vilde med den.


Têt Pourpre, Jérôme Rouaud, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 2005
78 kr., Emilie Vin
En virkelig dejlig rødvin på biodynamisk dyrkede druer. Liflig duft og en blød, bred og lækker smag, som mange vil kunne lide.


Badia al Colle, Brunello di Montalcino, Italien 2002
99,95 kr., Fakta
Kultiveret og meget dejlig rødvin med varme og fylde. En vin, der breder sig i munden med god frugt, krydderi og blød garvesyre.


Domaine Mas de Martin, Cuvée Roi Patiote, Vin de Pays du Val de Montferrand, Frankrig 2005
79,95 kr., The Wine Company
Fyldig rødvin med god frugt, fint krydderi, en afbalanceret syre og en lang eftersmag. En virkelig god og anvendelig vin.


Kanonkop, Pinotage, Simonsberg Stellenbosch, Sydafrika 2003
179 kr., V&S Wine
En af Sydafrikas store rødvine. Den har en flot duft og en bred og harmonisk smag. En lækkerbisken.


Les Chenaies, Lirac, Frankrig 2005
79 kr., i denne uge (uge 35) 49 kr., Kvickly
En stor og meget lækker Rhône-rødvin, helt i top med flot struktur, dejligt krydderi og rank syre. Skænk den til en god bøf.


Pasqua, Valpolicella Valpantena, Italien 2005
41,95 kr., Amka
Til prisen en rigtig god lille rødvin med vinøs duft og en saftig smag med toner af vanille. Skal udpræget drikkes til mad.


Cavalieri di Moasca, Barbera, Piemonte, Italien 2006
39 kr., Red & White
Køl denne rødvin og skænk den under en parasol. Den har dejlig frugt med toner af jordbær og en lidt tilbageholdende syre. Prisen er rimelig.


Artero, Tempranillo, La Mancha, Spanien 2006
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Ikke nogen fantastisk stor rødvin, men meget behagelig i både duft og smag og med en god, blød syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen er yderst rimelig.


Curzio, Sante Marie di Vignoni, Orcia, Italien 2004
97 kr., Fiasco-Vine
Den smager godt, denne rødvin. Den har en dejlig duft og en smag med god og blød frugt.


Laforet, Joseph Drouhin, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2005
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Let og saftig rødvin med pæn Pinot-karakter. Prisen gør lidt ondt.


Pelter, Cabernet / Shiraz, Merom Golan, Israel 2005
145 kr., Pelter Vine
Stor og flot rødvin, fuld af frugt, fuld af sol. Lidt en bærbombe og ikke så kompleks, men en vin, som mange vil kunne lide. En specialitet til en lidt høj pris.


Domaine Eternel, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 2004
135 kr., Skovgaard Vine
15½ procent, men kun med en lille spritkant, der næsten holdes i skak af den intense frugt. Denne rødvin skal ledsage en kraftig kødret. Den er lavet på 60% Syrah og 40% Grenache.


First Cape, First Selection, Shiraz, Cape of Good Hope, Sydafrika 2005
62,95 kr., Vinodan
Pæn og fyldig rødvin med et godt billede af Shiraz-druen.


Morar, Valentina Cubi, Amarone della Valpolicella, Italien 1998
398 kr., Den lille Vinkælder
En ganske flot fadlagret rødvin, der desværre har hele 16,5% alkohol, hvilket må siges at være mere end i overkanten. Der er sikkert et publikum til sådan en vin, men for smagepanelet var den skarpe lugt og smag af alkohol for meget. I 2003-årgangen er der "kun" 15,5% alkohol. Den vender vi tilbage til. Vinen Morar er opkaldt efter en kåbe, som vinplukkerne bar i gamle dage.


Au fil du temps, Verget du Sud, Vin de Table, Frankrig
Klubpris ved 6 flasker: 30,03 kr., ikke-medlemmer: 49 kr., NordicWineClub.com
Let og ret enkel, men velsmagende rødvin med ren frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.