Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2007





Vin-aktuelt i uge 36
3. september - 9. september 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 33,,,,,,,,VinAvisen uge 34,,,,,,,,VinAvisen uge 35

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Tigerspring for Chiles vineksport
I torsdags kunne Chiles landbrugsministerium melde om et helt usædvanligt spring i landets vineksport.
I årets første syv måneder er eksporten steget med hele 35% i forhold til samme periode i 2006. Den nåede op på, hvad der i værdi svarer til 2,98 milliarder kr.
Regnet i mængde steg eksporten med 27% og nåede 176,6 millioner liter.
Største aftager var Storbritannien med 20% af Chiles vineksport. Derefter kom USA med 14%, Tyskland, Holland og Canada.

Vin mod nyrekræft
Vi har gang på gang i VinAvisen skrevet om vinens godgørende effekt, når det gælder kampen mod forskellige kræftformer. Nu viser en ny undersøgelse fra Karolinska Institutet i Stockholm, at vin også kan reducere risikoen for nyrekræft.
I undersøgelsen indgik 885 forsøgspersoner med nyrekræft samt 1204 raske personer, og gennem længere tid fulgte man deres forbrug af henholdsvis øl, vin, hedvin og stærk spiritus.
Det viste sig, at de, der drak 620 gram alkohol om måneden, havde hele 40% mindre risiko for at udvikle nyrekræft sammenlignet med afholdsfolkene.
Ligesom når det gælder andre kræftformer, er det ifølge British Journal of Cancer højst sandsynligt indholdet af antioxidanter i visse alkoholiske drikke, der er årsagen til den gunstige virkning – og åbenbart ikke indholdet af alkohol.
,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Endnu står der ikke noget telefonnummer på brunello’ernes lyserøde garantisegl, men systemet kan afprøves på nettet, når man klikker her.
    Falske italienere i Danmark
    Tyskland har længe været mål for italienske svindlere, der sælger forfalskede vine med appellationer som Brunello di Montalcino, Barolo og Chianti. Nu synes også Danmark ifølge Wine Business at være et mål. Danske vinhandlere er dog næppe involveret, idet salget af fupvin følger mørklagte veje og delvis foregår via nettet.
    Det italienske politi arbejder med at komme svindelen til livs, og blandt andet er producentforeningen Consorzio del Brunello i Montalcino ved at indføre et nyt system, der måske vil være effektivt:
    På flaskernes garantisegl – den lyserøde banderole omkring flaskehalsen – står allerede i dag et kontrolnummer. Det vil man fremover kunne sende via sin telefon eller som SMS til et telefonnummer, der vil blive trykt på seglet, og få minutter efter modtager man så oplysninger om vinen, producentens e-mailadresse og webside.
    Det bliver interessant at se, hvordan det kommer til at virke. Umiddelbart spørger man sig selv, om svindlerne så ikke bare sørger for, at der står et kontrolnummer på banderolen, der svarer til etiketten på flasken.

,,,,,,,,,,,,
Graves har skudt høsten i gang
For en lille uge siden begyndte vinhøsten i Bordeaux. Startskuddet lød i Graves på Château Carbonnieux, og nu har også Château La Louvière og Château Rochemorin samt distriktets berømte 1. cru-slot, Château Haut-Brion, fulgt trop.
I første omgang gælder det Bordeaux to store hvidvinsdruer, Sauvignon Blanc og Sémillon, mens rødvinsdruerne højst sandsynligt først er høstmodne i midten af september.
Ugerne op til høsten har ifølge Decanter været temmelig nervepirrende for vinproducenterne, idet regnen har silet ned uden ophør. Det har både kunnet skade de modne druer og har ligeledes gjort det umuligt at høste. Men så i sidste weekend vågnede producenterne op til sol fra en skyfri himmel.
Hvidvinsdruerne har det efter sigende fint og er sluppet for råd og sygdomme. Nu krydser vinhusene i Graves – og i resten af Bordeaux – fingre for, at det gode vejr holder hele høstperioden igennem.
,,,,,,,,,,,,

Petit Verdot
    Fremad for Petit Verdot
    Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc – det er rød Bordeaux. Men der er andre druer i regionen, og ikke mindst Petit Verdot bliver mere og mere brugt.
    Ifølge Bordeauxs brancheorganisation, CIVB, er det beplantede areal med Petit Verdot i løbet af de sidste par år øget fra 422 til 479 hektar. Det skyldes blandt andet det varmere vejr. I køligt vejr kan druen have svært ved at modne ordenligt.
    Også druer som den blå Malbec og den grønne Muscadelle er på fremgang, især i distrikterne Côtes de Bourg og Premieres Côtes de Blaye.
    Bordeauxs appellationsregler tillader i alt seks blå og syv grønne druesorter, men kun fire bruges for alvor, nemlig Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc og Sémillon.
    De andre tilladte druer er de grønne Ugni Blanc, Merlot Blanc, Mauzac, Odenc og Colombard samt de blå Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenère.
,,,,,,,,,,....
Græske vinhuse frygter flammerne
I medierne har vi i den senere tid kunne følge, hvordan påsatte skovbrande hærger Grækenland og frem for alt halvøen Peloponnes. Mere end 60 mennesker er omkommet, og hele landsbyer er nedbrændt.
Vinproducenterne er heller ikke gået fri – i juli brændte vinhuset Tetramythos på Peloponnes ned til grunden, og siden har ilden ifølge Decanter været tæt på mange andre vinhuse. New York Times har fx fortalt om vinbonden George Dimopoulos, som – da vandet var sluppet op – oversprøjtede sit hus med flere hundrede liter vin fra en af sine tanke.
Konstantinos Lazarakis, Grækenlands eneste master of wine, er bekymret for, hvordan røgen fra de voldsomme brande har påvirket druerne. Under skovbrande i Australien i 2003 fik druerne og dermed vinen en ubehagelig røget smag.
,,,,,,,,,,,,
    < Tre snapshots fra Garagevin 2007. Til venstre Niels Anker Hansen fra Barile Vinimport, der anbefaler sine vine, i midten Carlo Merolli og til højre den fornøjelige frokost ved de opstillede caféborde.
,,,,,,,,,,....
Vinmesse mellem vinstokke
Under Garagevin 2007 i Dansk VinCenter i sidste weekend viste sensommeren sig fra sin gode side, så igen i år var det muligt at smage vinene ude mellem vinstokkene.
Stemningen var i top blandt de cirka 780 fremmødte gæster. Faktisk var den så god, at gæsterne på det nærmeste nægtede at gå hjem, da messen sluttede. Solen blev nydt i fulde drag ved cafébordene, der var stillet op uden for vineriet. Man kunne virkelig fornemme, hvordan de mange gæster skulle fordøje de gode indtryk fra dagen.
Der var stor ros til udstillerne og deres vine. Maden fra Emmerys fik også store komplimenter. De lækre specialiteter ledsaget af godt brød i rigelige mængder slog virkelig an.
Som en gæst sagde: – Det er fantastisk med alle disse engagerede udstillere. Hver gang man går ind i ny pavillon, går man ind i et nyt og spændende univers.
,,,,,,,,,,,,
Herfra kommer svenskernes vine
Det er altid interessant at skæve over Sundet og se, hvordan det går i Sverige. Forholdene derovre er nemlig en hel del anderledes end hos os. Dels er der kun én forhandler af vin til den almindelige forbruger, nemlig Systembolaget, dels udgør boksvine en langt større del af salget.
Nu har Systembolaget offentliggjort sin statistik over markedsandele (i mængde) for første halvår af 2007, og som det fremgår af skemaet til højre, går de svenske forbrugere efter vine fra den nye verden. Både Australien og Sydafrika har øget deres markedsandele, Australien med så meget som 33%. Sydafrika dog kun med 3%.

Boksvinene trækker salget
Det er lanceringen af nogle succesrige boksvine, der ligger bag de store spring, og fem af de ti mest solgte rødvine er australske boks- eller papvine.
De europæiske vinlande – Spanien, Italien og Frankrig – ligger godt nok blandt de fem i toppen, men de mister mere og mere af markedet. Spanien har måttet forlade førstepladsen efter flere års dominans, og det er aldrig lykkedes for Italien at blive svenskernes favoritland nummer ét (forstå det, hvem der kan, med alle de herlige italienske vine).
Værst er det gået ud over Portugal. I løbet af kun et år er Systembolagets salg af portugisiske vine faldet med 22%, hvilket ifølge Portugals handelskontor i Stockholm skyldes, at Portugal har for få boksvine. Kun to af Portugals 50 mest solgte vine på Systembolaget er boksvine.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Her ses vinlandenes elleve største markedsandele i Sverige i første halvår i år (eksklusive hedvin). De grå tal for henholdsvis placering og andel gælder samme periode sidste år. Efter de elleve lande i skemaet følger Bulgarien, New Zealand, Sverige, Østrig, Cypern og Rumænien.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Endnu en vinøs uddannelse
    Der er ved at blive taget professionel hånd om de videregående vinuddannelser på dansk grund.
    I uge 34 fortalte vi om den britiske Wine & Spirit Education (WSET), der i samarbejde med Enoteca 1855 Vinimport i Højbjerg udbyder kurser i to niveauer.
    Og i onsdags introducerede vinskribenten Thomas IlkjærVinakademiet, der er en dansk afdeling af den svenske sommelier-skole Vinkällan.
    Vinkällan har i mere end ti år uddannet sommelierer og er i den periode vokset til at blive den største skole i Norden med kurser i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Linköping og nu også i København.
    Vinakademiet vil i høj grad uddanne sommelierer, men andre – både folk i vinbranchen og udenfor – er også velkomne.
    Kurserne udbydes i to niveauer, det første til 12.550 kr. og det andet til 20.000, og undervisningen foregår på Hotel- og Restaurantskolen i København.

    Vine fra vulkanens skråninger
    I forbindelse med lanceringen af Vinakademiet blev der afholdt en vinsmagning, hvor belgieren Frank Cornelissen, som dyrker vin på vulkanen Etnas skråninger, præsenterede sine fire vine.
    Cornelissen har sin helt egen måde at dyrke vin på. Han lader moder natur bestemme det meste – bearbejder jorden så lidt som muligt, bruger hverken kemiske, organiske eller biodynamiske metoder og anvender vinstokke, som ikke er sikrede mod vinlusen Phylloxera, idet de ikke er podet på amerikanske rødder (det må han åbenbart have fået lov til; det er ellers forbudt af plantesanitære grunde).
    Han tilstræber at opnå perfekt modne og sunde druer – en del af dem presser han med fødderne – og vinen lader han gære i store 400 liters lerkrukker, som er gravet ned i jorden.
    Hans vine må hverken under transport eller opbevaring blive varmere end 16 grader – de skal behandles som mælk, siger han. Altså delikate sager. Det er nok også grunden til, at de ikke eksporteres til Danmark.
    Det lød alt sammen vældig interessant og anderledes, og der er ingen tvivl om, at Cornelissen er en ihærdig og idealistisk vinmager, der ikke mangler sans for at iscenesætte sig selv og sit foretagende. Men hans vine overbeviste ikke. De var iltede, havde alkoholiske kanter og et bid af kuldioxid. Topvinen, Magma (i øvrigt et glimrende navn til en vin fra en vulkan), koster 95-100 euro – altså over 700 kr. Det er den ikke værd.
,,,,,,,,,,,,,..........
    Til kamp mod svindelvine
    Den amerikanske multimillionær og vinsamler Bill Koch vil ifølge Decanter gå til kamp mod svindel med kostbare gamle vinflasker.
    Som tidligere beskrevet er han allerede i gang med en retssag imod den tyske vinhandler Hardy Rodenstock, der i 1988 solgte ham fire flasker bordeaux i årgangene 1784 og 1787. Rodenstock påstod, at vinene stammede fra en tilmuret kælder, som var kommet for dagens lys i Paris i 1985, og at de havde tilhørt den amerikanske præsident Thomas Jefferson – beviset var initialerne Th.J. indgraveret i flaskerne.
    Siden har det vist sig, at der var brugt et elektrisk redskab til indgravering af Thomas Jeffersons initialer, og den slags redskaber havde man som bekendt ikke i 1700-tallet.
    – Men sagen er meget større end Rodenstock, siger Bill Koch. – Når jeg er færdig med at gennemgå hele min samling, vil jeg komme efter alle dem, der har solgt mig forfalskede flasker.
    Det kan blive ganske underholdende – med ekspertundersøgelser, sagsanlæg, retssager, beskyldninger, forsvar – og røde ører i visse auktionshuse.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Punktum for boykot af moldavisk vin
Som tidligere nævnt i VinAvisen boykottede Rusland al import af vin fra Moldavien med det argument, at vinen var forgiftet.
Det har været et hårdt slag for det lille land, der har fire millioner indbyggere, og som regnes for det fattigste land i Europa.
I 2005 eksporterede Moldavien 300 millioner flasker, hvoraf de fire ud af fem endte på russernes middagsborde.
Ruslands præsident Putin indgik allerede sidste år en aftale med Moldaviens præsident Voronin om at stoppe boykotten, men alligevel fortsætter russerne med at sende deres særlige vininspektører ind over den moldoviske grænse for at kontrollere vinen, før den kommer til Rusland. Det har præsident Veronin ifølge The Moscow Times ikke villet finde sig i, og i sidste uge nægtede han at tillade inspektørerne at rejse ind i landet.
Nu lyder der så igen mildere vinde fra Putin, der lover, at alt vil være normaliseret inden nytår.

It exported 300 million bottles in 2005, with revenue of $350 million, one-quarter of all exports. Four out of five bottles were sold to Russia.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pernod Ricard bejler til V&S
Vin & Sprit, der ejes af den svenske stat, er sat til salg, og i september bliver det endeligt afgjort via en afstemning, om virksomheden skal privatiseres. Imens venter en række mulige købere i kulissen – en af bejlerne er den franske spiritusvirksomhed Pernod Ricard.
Nylige møder i Sverige mellem svenske politikere og den øverste chef for det franske firma, Pierre Pringuet, tyder ifølge Just Drinks på, at der måske er ved at komme alvor bag bejleriet.
På sin rejse besøgte Pringuet også produktionsanlæggene for V&S’s Absolut Vodka.

Flere andre bejlere
Men også direktører fra andre store udenlandske vin- og spirituskoncerner er dukket op i Sverige for at sondere terrænet eller har udtrykt deres interesse for et køb af Vin & Sprit. Det gælder blandt andet folk fra Fortune Brands, Bacardi og Diageo.
Endog den svenske finanskæmpe Wallenberg er måske inde i billedet. Avisen Dagens Industri spekulerer således over, om Wallenbergs investeringsfirma EQT vil have fingrene i den statslige koncern og vil gå på børsen med et tilbud.
Endelig har den danske ølgigant Carlsberg vist sin interesse for V&S, men interessen forudsætter, at koncernen deles op, og at Absolut sælges separat.
– Absolut passer ikke ind i vores portefølje, siger Pul Bergqvist fra Carlsbergs svenske afdeling. – Absolut kan udvikles bedre af et foretagende, der er specialist i spiritus.
,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
De californiske myndigheder har udsendt en plakat, der efterlyser forbryderen. Den kan ses ved at klikke her.
    Ny vinpest i Napa
    I Napa Valley har man siden 1999 holdt skarpt øje med, at vinmarkerne ikke invaderes af det lysebrune æblemøl og den glasvingede skarpskytte, to altødelæggende insekter. Nu truer endnu en pest: Vinblads-skeletereren – et møl, hvis grådige larver kan forvandle vinstokkens blade til "skeletter", der er gennemsigtige som kniplinger.
    Ifølge avisen The Napa Valley Register har man fundet et voksent møl i en fælde, og myndighederne indleder nu en kampagne for at hindre, at insekterne bemægtiger sig vinmarkerne. Blandt andet opsætter man små depoter med insektets kvindelige feromoner, kønshormoner, der vil forvirre mandlige møl på jagt efter skeletererdamer.
    Vinblads-skeletereren ødelægger ikke kun bladene men også druerne og åbner sekundært for angreb af svamp.
    Gad vide, om vinbønderne også har dræbersnegle derovre ...?
,,,,,,,,,,,,
Dansk vin til eksamen
Sidste lørdag var der vinskue på Axelborg i København, hvor danske vine blev bedømt efter EU-regler for at konstatere, om de kunne godkendes som regional vin på lige vilkår som vin alle andre steder i EU.
98 danske vinavlere, heraf 19 kommercielle, havde indsendt mere end 230 vine til bedømmelse, hvilket var et rekordstort antal.
Bedømmelsen blev foretaget af et panel under ledelse af Dansk Sommelier Foreningens formand, Jesper Boelskifte, og vinskuet blev også i år gennemført under kontrol af Fødevaredirektoratet.
Tolv kommercielle vinavlere fik godkendt deres vine som regionale vine efter en ny forordning, der trådte i kraft i år.
Der blev uddelt 1 guldmedalje, 6 sølvmedaljer samt 18 bronzemedaljer. Guldmedaljen gik til Poul R. Henriksen, der er hobbyavler på Fyn. Han blev samtidig "dansk vinbonde" for sin hvidvin fremstillet på druerne Bianca og Madeleine Angevine.
Foreningen af Danske Vinavlere har nu mere end 1200 medlemmer, alle med interesse for vin, hvad enten de har tolv vinstokke eller flere tusinde. Cirka 40 er registreret som kommercielle vinavlere og har dermed tilladelse til at sælge deres vine til forbrugerne.

Den danske vindag
Så afholder de danske vinavlere igen den årlige vindag, hvor 29 vingårde inviterer til åbent hus. Der sker nu på lørdag den 8. september, og en liste over alle vingårdene findes ved at klikke her.
Under et besøg vil man kunne få en masse at vide om, hvad der skal til for at dyrke druer og producere vin på dansk jord, ligesom der naturligvis bliver mulighed for at smage på de danske dråber og dermed konstatere, at det virkelig kan lade sig gøre at fremstille kvalitetsvin i Danmark.
,,,,,,,,,,,,
Indien, fremtidens store vinland
Efter al sandsynlighed går vi en fremtid i møde, hvor vi vil nikke lige så genkendende til vindistriktet Maharashtra som til de gamle kendinge Champagne og Bordeaux.
Forbundsstaten Maharashtra er Indiens største vindistrikt, og her – samt i andre egne af landet – stormer vinindustrien frem, og såvel indiske vinhuse som store udenlandske vinfirmaer som Howling Wolves og United Breweries investerer massivt i nye vinmarker.

Anab-e-shahi, Maroo og alle de andre druer
På det hjemlige indiske marked er der gode muligheder for at få afsat den stadigt større mængde vin, idet forbruget af vin ifølge avisen The Scotsman vokser med omkring 30% om året.
Derudover er der det internationale marked, hvor inderne også stiler mod at sætte sig på en stadig større del af kagen.
Foreløbig er det hovedsagelig franske druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay, der bliver forvandlet til indisk vin. Men der er planer om at anlægge vinmarker med en lang række druer, som har deres oprindelse på indisk jord. Så det kan meget vel være, at vi en dag bliver nødt til at lære at udtale druenavne som Arka, Karachi Gulabi, Anab-e-shahi og Maroo.

Grøn høst kan ikke betale sig
En foredragsrække i forbindelsen med konferencen American Society for Enology and Viticulture, der blev afholdt for nylig, havde ét eneste formål: at få bugt med diverse myter inden for arbejdet i vinmarken.
Ifølge Wines & Vines demonstrerede en af talerne, Michael Andersen fra vinuniversitetet i Davis, blandt andet, at grøn høst nærmest er spild af tid.
Ved grøn høst fjerner vinbonden en del af de stadig umodne drueklaser, således at sukker- og aromastofferne bliver mere koncentrerede i de druer, der hænger tilbage på vinstokkene. Det er en gammel metode til at højne kvaliteten af druerne og vinen – men altså en metode, som der nu bliver sat et spørgsmålstegn ved.
Hvis Michael Andersens undersøgelser af modne druer holder stik, så er sukkerindholdet i druerne stort set de samme, hvad enten der er foretaget grøn høst eller ej undervejs. Om denne verdens vinproducenter vil give ham ret, er en anden sag.
,,,,,,,,,,,,
    Kilikanoon køber historisk vingård
    Den store australske bryggerikoncern Foster's har solgt sin historiske vingård Seppeltsfield Winery i Barossa, og køberen er Kevin Mitchell, en af Australiens bedste vinmagere og ejer af vingården Kilikanoon. Danmark havde besøg af ham i juni, hvor vi refererede en smagning med ham i uge 23.
    Med i salget følger en usædvanlig samling af vin i samtlige årgange tilbage til 1878 samt vinmarker, der leverer druer til nogle af Australiens fornemste hedvine, Solero og Para.

    Med paraply og violin
    Seppeltsfield blev vingård i 1851, da ejendommen blev købt af en af de protestanter, der var flygtet fra religions-forfølgelser i Schlesien i grænselandet mellem Slovakiet og Polen. Joseph Seppelt var hans navn, og navnet gav han til ejendommen.
    En senere Seppelt, Benno, der ses på billedet her, var en lidt mærkelig mand. Han gik altid rundt med to ting: En paraply og en violin – undtagen når han galoperede af sted på sin hvide hingst. Så lod han violinen blive hjemme.
    Benno Seppelt var den, der begyndte at blande vine fra forskellig af Australiens regioner. I dag er det en meget anvendt praksis.
    Ved salget bevarer Foster’s retten til vinmærket Seppelt, der fremstilles på Seppelt Great Western Winery i regionen Victoria. Dette winery blev oprindelig købt af Benno Seppelt i 1918.
    Kilikanoons vine importeres i Danmark af The Wine Company.
,,,,,,,,,,,,
    To andre metoder
    I sidste uge fortalte vi, at man kan beregne antallet af genstande i en flaske vin ved at gange flaskens indhold (cl) med alkoholprocenten og derefter dividere med 150.
    To af vore læsere skriver, at metoden er helt korrekt. Den ene, Jesper Christensen, efterlyser imidlertid en forklaring på, hvorfor regnestykket ser ud, som det gør – han synes, vi skal skrive den matematiske formel, så man kan se, hvad man regner ud. Og den anden læser, Regner Jensen, kommer med en endnu lettere metode.
    ,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Den matematiske metode
    Formlen ses til venstre, hvor % er vinens alkoholprocent, mens cl er flaskens rumfang i centiliter, og 7,896 er alkohols vægtfylde.
    Under brøkstregen står der 100. Det er nævneren i brøken cl/100, der angiver hvor stor en del af rumfanget, der er ren alkohol. Endvidere står der 12. Det er vægten af én genstand målt i gram ren alkohol.
    Det, man gør med brøken, er først at finde rumfanget af alkohol målt i centiliter (de blå tal) og gange dette rumfang med vægtfylden 7,896 for at finde vægten af alkoholen. Hvorefter man dividerer denne vægt med 12, der er vægten af én genstand.

    Den endnu lettere metode
    Regner Jensen skriver, at det er okay først at gange alkoholprocenten med 75 (cl) og derefter dividere med 150. Men det er ulige lettere blot at dividere alkoholprocenten med 2. Så har man antallet af genstande direkte. – Sådan har jeg altid gjort, skriver han.
    Det bør tilføjes, at den lette metode kun gælder vinflasker med et indhold på 75 cl.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
      ............
      Postkort fra Skotland.................
      VinAvisens Mariette har været på en smuttur til Skotland for at besøge whiskydestilleriet Glenmorangie. På Den Stærke Side bringer vi i disse uger en stribe postkort fra turen. De to første bragte vi i sidste uge. Her er det tredje.
      ............

............
Manager John MacDonald hos Glenmorangie byder på en smagsprøve af det ufiltrerede øl, der skal forvandles til whisky.
..............
    3. postkort fra Skotland:
    På besøg hos Glenmorangie
    Siden 1843 har der været gang i destillationsapparaterne hos whiskydestilleriet Glenmorangie i det skotske højland.
    Destilleriet, der er kendt for sin fortræffelige single malt whisky, blev i 2005 købt af luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy). Men selv om købet på mange områder varsler nye tider for det gamle destilleri, så foregår fremstillingen af whiskyen stort set som i gamle dage. Og arbejdet udføres stadigvæk af "The Sixteen Men of Tain", seksten mænd – hverken færre eller flere – der har hver sin funktion, og hvis job i flere tilfælde er gået i arv fra far til søn gennem adskillige generationer.
    Den tørrede, røgede bygmalt knuses og blandes med vand, hvorefter blandingen gærer i 52 timer til noget, der mest af alt minder om sødligt lyst øl. Det er dette øl, der via destillering i kobberkedler bliver forvandlet til whisky.


    ............
,,,,,,,,,,,,
................
...............
................
    Smuglernes whiskyruter
    I det skotske Speyside har man oprettet guidede ture ad de hemmelige stier og veje, som smuglerne brugte i gamle dage til transport af whisky. Mens man nyder de prægtige landskaber, vil man kunne lære mere om smugleriets historie og om whiskyens betydning for egnen.
    Det er Glenlivet Distillery og The Crown Estate, der har taget initiativet og lanceret en række ture på Glenlivet Estate – både nemme spadsereture for hele familien og længere ture på mountainbike og med telt. Læs mere om turene ved at klikke her.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
.........
En Château Latour fra 1937
I denne uge har VinAvisens Vinauktion kun fået tretten nye brugere, men det er vel også ganske tilfredsstillende, selv om det er færre tilmeldinger, end vi plejer at modtage. Bliver det bare sådan ved, vil vi om et år have over 1300 brugere. Ikke så tosset.
Til salg i den nærmeste fremtid bemærker vi vine som Château Lafite Rothschild 1986 og Château Mouton Rothschild 1997 samt en flaske Château Latour, der minsandten er fra 1937. Der er også en større samling bourgogne fra Domaine Robert Arnoux i Vosne Romanée.
Herudover er der større partier, hver på 60 flasker, til absolut lave priser – hvis flaskerne altså ikke bliver budt op.
Klik på bjælken herunder, og se udbuddet – og glem ikke, at VinAvisens Vinauktion er 100% gratis for både sælger og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vi siger tillykke til Philipson Wine og Christian Philipson, der har tyve års jubilæum. Jubilæet fejres med smagninger i Ålborg, Århus, Odense og København, hvor mange af vinproducenterne selv vil være til stede.
    * Laudrup Vin & Gastronomi har fået agenturet på det tyske vinhus Weingut Georg Mosbacher.
    * Danish Wine Cellars har optaget importen af vinene fra Spy Valley Wines i Marlborough, New Zealand.
    * Juul's Vin og Spiritus har nu eneimporten af vinene fra portvinshuset Martinez Gassiot.
    * Rungsted Vinhandel har optaget importen af vine fra Domaine Rose-Dieu i Côtes du Rhône.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,...........,

,

    Claus Oxholm (f. 1973) meldte sig i 1994 ind på historiestudiet på Odense Universitet. Men det blev kun til en kort visit. Handelsbranchen lokkede, og det samme gjorde vinens verden.
    Da Claus Oxholm var barn, blev han efter eget udsagn slæbt rundt af sine vininteresserede forældre til de fjerneste vinøse afkroge af Frankrig. Dengang syntes han, at det var kedeligt, men bøtten vendte, da han blev teenager – snart stod godnatlæsningen på digre vinbøger.
    Han fik læreplads i Erik Sørensens vinhandel i Hellerup og arbejdede efter endt læretid i en kortere periode hos det hedengangne bourgognefirma Le Domaine.
    At blive selvstændig vinimportør havde fra starten været målet – et mål, der blev nået i 2003, da Oxholm Vin slog dørene op.
    Dengang bestod sortimentet hovedsageligt af vine fra Sydfrankrig – frem for alt fra Languedoc og Rhône. Og selv om fransk vin er og bliver grundstammen i forretningen, er der i dag også kommet et stort udvalg fra Australien, Tyskland, Italien, Spanien og New Zealand på hylderne.
    Der er travlhed i firmaet, så megen fritid bliver det ikke til. Claus Oxholm finder dog lidt tid hist og pist til at dyrke sine interesser, der omfatter så forskelligartede emner som madlavning, rockmusik, vandreture og den nyere del af verdenshistorien.
    Adresse: Oxholm Vin, Godthåbsvej 203, 2720 Vanløse, tlf.: 38 32 18 50, e-mail: info@oxholm-vin.dk, www.oxholm-vin.dk.
,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Erik Mortensen har sendte os dette billede og skriver, at vi skal lægge mærke til den lille flaske, der er hængt op ved vinstokkene.
    Billedet er taget på det græske vinfirma Boutaris vingård Fantaxometocho i nærheden af Heraklion på Kreta.
    Det lange navn kan oversættes ved "Spøgelseshuset", for det er helt sikkert: Det spøger på stedet, og det har det i hvert fald gjort siden 1880’erne.
    Det var en lokal bonde, der dengang fortalte vidt og bredt, at han hørte mærkelige lyde og så skrækkelige væsener omkring sit hus.
    Skeptikere mente, at det bare var noget, han fandt på for at holde unge mænd fra at stjæle druer, frugt og grønsager. Det sker faktisk den dag i dag, og man mener, at det er en arv fra oldtiden, da unge mænd skulle vise, hvad de var værd, ved i et år at leve af, hvad de kunne finde rundt omkring.
    Andre mener, at det er spøgelser af de gamle minoer, der for 3500 år siden byggede deres paladser på Kreta.
    I hvert fald må der være nogle, som stadig tror på spøgelserne, for de hænger vandflasker ud til dem for at formilde deres eventuelle vrede og sikre en god høst – igen en gammel kretensisk skik.
    Besøger man Domaine Fantaxometocho, skal man ikke tro, at spøgelserne kun kommer om natten. Tværtimod. Ifølge kretensisk folklore er de især aktive ved middagstid.
    Vintjeneren.dk har en hvidvin fra Domaine Fantaxometocho. Den har vi smagt og anmelder nedenfor.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Kan Montepulciano d'Abruzzo være riserva?
Lars-Erik Christensen har fået en Montepulciano d'Abruzzo, på hvis etiket figurerer ordet riserva. Det har han aldrig set før.
– Hvilke betingelser skal være opfyldt, for at man må kalde en Montepulciano d'Abruzzo for riserva? spørger han. – Eller er det bare noget, man kalder vinen uden noget at have det i?
Der findes skam i lovgivningen mulighed for at lave Montepulciano d'Abruzzo Riserva. I det officielle regulativ angives, at der kræves mindst 12,5% alkohol og mindst to års lagring (heraf seks måneder på træfade) i modsætning til den "almindelige" vins minimum 11,5% alkohol og mindst fem måneders lagring.
Der findes også en riserva-udgave fra den subzone, der hedder Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane, hvor lagringskravet er tre år. Benævnelsen er dog sjældent brugt.
Normalt skal italienske riserva-vine ligge ekstra længe, før de frigives, og de holder også gerne 1-1,5 procent mere alkohol end ikke-riserva vinene.
Reglerne er forskellige fra distrikt til distrikt, og ofte forlanges det ikke, at vinen skal lagre på fad, kun at den lagres – på fad eller flaske. Chianti Classico riserva behøver således slet ikke at have ligget på fad.
Nogle producenter forfremmer vin, som de ikke har solgt – og derfor har "lagret" – til riserva. Det er naturligvis betænkeligt, og man har derfor talt om helt at opgive denne benævnelse.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 43 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner, og 23, som fik fem stjerner. Igen en meget fornem høst med fem stjerner til over halvdelen af de smagte vine. I alt blev det til 168 stjerner og i gennemsnit 3,9 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Ornella Molon, Moscato, Vino Spumante, Italien
89 kr., Alwilda
Dejlig boblevin med fin honningsødme uden at være sliksød. Skænk den til en ikke alt for sød dessert.


El Prado, La Mancha, Cava Brut, Spanien
59 kr., Vinens Verden
Glimrende tør og mousserende rosévin med en let parfumeret duft og en mild smag af hindbær. En fin aperitif til sommerfesten.




Hvidvin


Juanito, Albariño, Rias Baixas, Spanien 2006
89,75 kr., SpanskeVine
Det er ikke så ofte, vi smager hvidvine på den dejlige drue Albariño, men her er en, og den er fortræffelig. Den har en harmonisk og frisk smag med en lille fedme og tilpas syre til mad – eller til et glas i utide under en blå sommerhimmel. En nydelse!


Greenhough, Gewürztraminer, Nelson, New Zealand 2006
109 kr., Oxholm Vin
En lækker hvidvin med en blomstrende aroma og en smag med toner af krydderi, citrus, honning og en charmerende sødme. En stor nydelse. Velegnet både til mad og som apéritif. Flasken har skruelåg.


West Cape Howe, Unwooded Chardonnay, Western Australia 2006
99 kr., Vesterstrøm Vine
Fortræffelig hvidvin, frisk og læskende og med en ren frugtsmag. Vinen vil være en god ledsager til fisk og skaldyr, lette kødretter eller en frokost. Eller bare som et glas "terrassevin" en dag, hvor solen skinner. Flasken har skruelåg.


Weingut Stadt Krems, Sandgrube, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig 2006
89,95 kr., Erik Sørensen Vin
Glimrende hvidvin med en fin, lidt mineralsk duft og en smag, der folder sig ud i munden med mildhed og tørhed. Flasken har skruelåg.


Fantaxometocho, Boutari, Heraklion, Kreta, Grækenland 2005
109,75 kr., 99,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Her har vi hvidvinen fra spøgelseshuset, der er omtalt ovenfor i forbindelse med ugens vinøse billede. Vinen er mild og blød, med en let fedme og ret markante fadtoner.


6ème Sens, Reserve, Chardonnay / Viognier, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
45 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk hvidvin med smag af citrus og med en fin balance mellem sødme og syre. Sagen til lette fiskeretter.




Rosévin


Mauro, Rosé, Puglia IGT, Italien 2006
59,75 kr., 49,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Udmærket rosévin med god frugt i duften. Den er fyldig og har en markant syre, der gør den velegnet til lidt fede retter.




Rødvin


Château Bonnin Pichon, Lussac Saint Émilion, Frankrig 2004
59,95 kr., Fakta
Lækker og flot Bordeaux-rødvin med god, bred og blød frugt. Et godt bekendtskab. Virkelig god til fx en lammekølle. Lidt af et fund til prisen.


Pieve San Vito, Tenuta Valleselle, Bardolino Classico, Italien 2006
110 kr., Vinissimo
Denne skønne rødvin har en let krydret duft med et strejf af blommer. Smagen er elegant, fyldig, fuld af søde bær og med en behagelig tørhed i eftersmagen.


Terra Scura, Cantalupa, Vino Nobile de Montepulciano, Italien 2001
78 kr., Red & White
Åh, hvor den go’, denne rødvin. Disse italienere … ! Den har en fint krydret smag, der breder sig i munden. Skænk den til en god italiensk ret. Prisen er yderst rimelig.


Anna Maria Abbona, Dolcetto di Dogliani Superiore, Italien 2003
120 kr., Italian Wines
Harmonisk og meget komplet rødvin. En nydelse. Skænk den til en kødret, der er lige så elegant til vinen. Eller nyd den alene som meditations-vin sammen med lidt småtteri. Smagepanelet gættede på en væsentligt højere pris.


Axel Primero, La Playa, Colchagua Valley, Chile 2003
159 kr., V&S Wine
Søren Axelsen drog i 1952 til Californien. Sammen med sine sønner Peter og Eric har han i nyere tid grundlagt vingården Viña la Playa i Chile, og herfra kommer nu denne meget flotte og kraftige rødvin. Vinen er lavet på fem forskellige druer, og foruden den brede og intense frugt er der en hel krydderihylde. Skænk den fx til en peberbøf.


Les Adrès, Domaine du Trapadi, Rasteau, Frankrig 2003
125 kr., The Wine Company
En virkelig dejlig Rhône-rødvin med god duft og en saftig og fyldig smag med mange facetter.


Château Pierrail, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2004
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Den lugter bordeaux, den smager bordeaux – det er en virkelig dejlig rød bordeaux med god frugt og fint integreret fad. En oplagt vin til mad. Vinen har fået udmærkelsen Den Franske Lilje, og det har den fortjent.


Spy Valley, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2005
119,75 kr., 109,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
En rigtig god og elegant Pinot Noir-rødvin, der lægger sig rigtig godt i mund og hals. Herligt! Flasken har skruelåg, og prisen er rimelig for så god en vin.


Evoché, Garnacha, Vino de la Tierra del Bajo, Aragonien, Spanien 2006
59,75 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Flot og kompleks rødvin med duft og smag lidt i retning af røg, blommer og krydderi. Den har 15½ procent alkohol, men virker ikke spor sprittet. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Og skænk den til en finere kødret med en god sauce. Vinen kandiderer til at være "årets jagtvin".


Morar, Amarone della Valpolicella, Italien 2003
298 kr., Den lille Vinkælder
Vi har i sidste uge smagt 1998-årgangen af denne rødvin uden at være særligt glade for den. Med sine 16½ procent alkohol var 1998'eren simpelt hen for meget. Denne årgang er meget bedre. Med sine 15½ procent er den en stor nydelse helt uden spritkant, med dejlig duft og en fantastisk flot smag, harmonisk, kompleks, krydret … En af de helt store amaroner. Nyd den til en lige så flot kødret – eller som meditations-vin.


Elisabetta Geppetti, Morellino di Scansano, Italien 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Blød og lækker rødvin med dejlig saftig frugtfylde. En madvin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide.


Cà del Moro, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2005
37 kr., Red & White
Saftig og regulær rødvin, der hænger godt i munden med sin gode bærsmag – lidt efter ribs og stikkelsbær. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Clos de Beylière, Chatillon en Diois, Frankrig 2005
66,67 kr. ved 6 flasker, i alt 400 kr., Vinmand
En rigtig god rødvin med frugt, syre og tanniner i fin balance. Den har en let struktur og skal ledsage en ikke alt for kraftig ret – fx fjerkræ. Det er en vin, man ikke bliver træt af.


Legado Muñoz, Garnacha, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien 2005
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Flot vin med varme og saft og fin sødme. I smagen er der vanille og peber. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Vinen bør ledsage en kraftig kødret. Høj klasse vin til meget lav pris.


Abbey Rock, Pinot Noir, Adelaide Hills, Australien 2003
98 kr., Skovgaard Vine
Dejlig Pinot-rødvin med fin duft og en bred smag med krydderi. Flasken har skruelåg.


Domaine Doudet, La Grande Corvée de Bully, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig 2005
Klubpris ved 6 flasker; 67,89 kr., ikke-medlemmer: 119 kr., NordicWineClub.com
Elegant og lækker bourgogne – en typisk Pinot Noir-rødvin med god frugt og mundrensende syre. Brug den gerne til lidt fed mad.


Pelter, Trio, Cabernet Sauvignon / Merlot / Cabernet Franc, Merom Golan, Israel 2005
145 kr., Pelter Vine
Sikke en rødvin. De israelere kan skam også. Dette er en ultra-kompleks vin med en myriade af facetter i et bredt smagsbillede.


Canneto, Riserva, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2003
179 kr., Oxholm Vin
Stor og vidunderlig rødvin, kompleks og harmonisk. En god ledsager til en stor bøf.


Maruggia, Pasqua, Rosso del Salento, Italien 2005
39,95 kr., Amka
Enkel og let hverdags-rødvin til en enkel og let pris.


Heritage des Caves des Papes, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
59,50 kr., Irma
Denne gode Rhône-rødvin har en dejlig blød og fyldig frugtsmag med fint krydderi. Dertil kommer en let tørhed og en god syre, der gør vinen velegnet til lidt fede spiser som flæskesteg, gås, and osv. En julevin ...


Foot Of Africa, Kleine Zalze, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2006
129 kr. for boks med 3 liter, Chris-Wine
Duften fra denne uhøjtidelige rødvin er rund og blød med en anelse sort peber, mens smagen byder på fuldmodne blommer og engelsk lakrids. Den sidste stjerne får vinen på grund af den yderst rimelige pris.


Domaine Riad Jamil, Zniber, Beni M’Tir, Marokko 2005
89 kr., Glud Vin
Det er en fornøjelse at drikke denne rødvin. Den har en tilpas fylde og en ren frugtsmag med fin sødme. Det er en vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.