Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2007





Vin-aktuelt i uge 41
8. oktober til 14. oktober 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 38,,,,,,,,VinAvisen uge 39,,,,,,,,VinAvisen uge 40

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Tag en smagsprøve med hjem
Når man skal købe vin i supermarkedet, kan det jo være svært at vide, om vinen nu også falder i ens smag. Men den britiske supermarkedskæde Asda har her ifølge Decanter fundet på noget rigtig smart:
Forbrugerne kan få smagsprøver med hjem på en lang række vine – blandt andet Jacobs Creek, Casillero del Diablo og Campo Viejo – i små 25 cl’s flasker for et beløb svarene til 10-20 kr. for hver flaske.
Hvis vinen falder i god jord, og kunden vender tilbage for at købe en hel flaske, bliver prisen for smagsprøven trukket fra ved kassen. Måske en idé for danske supermarkeder?

Smuglervarer ender hos mindreårige
En ny svensk undersøgelsesrapport med overskriften "Smuggling av alkohol till Sverige 2002-07" afslører ifølge Alcohol Uppdate hvor store mængder alkohol, der er blevet smuglet ind i Sverige gennem de sidste fem år.
Hele 313 millioner liter øl, 26 millioner liter spiritus og 25 millioner liter vin er kommet illegalt ind over grænserne. Og i perioden er det kun lykkedes myndighederne at beslaglægge 2,8 promille af alle smuglervarerne.
Rapporten, der er bestilt af Sveriges Bryggerier, fortæller desuden, at et meget stort antal af smuglerne er garvede kriminelle, og at en hel del af varerne ender hos mindreårige svenskere.
,,,,,,,,,,,,,',,,
Berømt rødvins-slot lancerer hvidvin
Château Cos d’Estournel i Saint-Estèphe, Médoc, har ifølge Decanter brudt med en 200 år gamle tradition for kun at lave rødvin. Det berømte 2. cru-vinslot er nemlig kommet på markedet med en hvidvin årgang 2005 fremstillet på druerne Sémillon og Sauvignon Blanc.
Vinen sælges i øjeblikket kun i Storbritannien gennem vinforretningen Farr Vintners. Og det til en pris af 100 pund (cirka 1075 kr.).
Det lyder måske, som om prisen er lige i overkanten. Men hos Farr mener man, at prisen er i orden sammenlignet med de 130 pund (cirka 1400 kr.), man skal lægge på bordet for en hvidvin fra 1. cru-slottet Château Haut-Brion i Graves.

Nedgang for Nederburg auktionen
Hvert år afholdes den berømte Nederburg-auktion i Paarl i Sydafrika, hvor vinhandlere fra hele verden strømmer til for at opkøbe sydafrikansk vin.
Efter dette års auktion kunne man dog melde om en markant nedgang i salget. I alt blev der solgt vin for 5,13 millioner rand (cirka 3,9 millioner kr.) mod 6,9 millioner rand (cirka 5,3 millioner kr.) i 2006. Der var da også hele 17% færre vine under hammeren end sidste år.
Købeviljen manglede dog ikke hos de europæiske auktionsgængere – til dem var der en stigning i salget på hele 24%.

Stor succes for chilensk vineksport
Den chilenske vineksport har for alvor vind i sejlene. Den forventes at runde 1 milliard dollars (cirka 5,3 mia kr.), før året er omme, hvilket er en absolut rekord. Alene i de første otte måneder af året er eksportsalget steget med 34% i forhold til samme periode i 2006.
Storbritannien, der er Chiles største eksportmarked, har ifølge Andeswines aftaget 21% af den samlede eksport, USA 14% og Brasilien, Tyskland og Canada hver 5%, mens Danmark og Irland har tegnet sig for 4% og Japan og Rusland hver for 3%.
De chilenske vine, der finder størst afsætning på det internationale marked, er rødvine fremstillet på druen Cabernet Sauvignon. De udgør 33% af den samlede eksport. Dernæst følger rødvine på Merlot og hvidvine på Sauvignon Blanc med hver 14%, Chardonnay med 12%, Carmenère med 6%, Syrah med 3% og Pinot Noir med 2%.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Flot høst i Avedøre
    Cirka 60 frivillige var mødt op i lørdags, da startskuddet for årets vinhøst lød hos Dansk VinCenter i Avedøre uden for København.
    I et dejligt solskinsvejr blev der høstet i alt cirka 3,5 tons druer af sorten Rondo med et alkohol-potentiale på mellem 9,5 og 9,9%. Det er faktisk højere end 2006-høsten, hvilket ifølge vingårdsejer Søren Beck vil resultere i endnu bedre Nordlund-vin i år – til trods for den våde sommer.
    Det flittige høstfolk blev ikke helt færdige om lørdagen, så de fortsatte om søndagen.

    < Dansk VinCenters vinmager, ønologen Anne Juel, er nu i gang med at lave den første vin, som hun har fulgt fra beskæring til høst og vinificering. Måske derfor ser hun så koncentreret ud på billedet til højre.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Vinsamling solgt til det dobbelte af vurderingen
    Den svenske læge Nils Stormby har samlet på vin siden 1960’erne. Nu har han solgt sin store samling hos auktionshuset Zachys i New York, hvor den indbragte næsten det dobbelte af vurderingen. Det er dog ikke så mærkelig, da der er tale om en meget fornem samling, og vinene har været opbevaret under optimale forhold i en dyb kælder i Nils Stormbys hjem i Malmø.
    I alt indbragte de 656 partier 4,5 millioner dollars (cirka 23,8 millioner kr.).
    Det største trækplaster var en samling af den søde vin Château d’Yquem i sytten årgange, hvoraf den ældste var fra 1858. Denne samling var vurderet til 985.750 dollars (cirka 5,2 millioner kr.), men gik for hele 2.013.540 dollars (cirka 10.6 millioner kr.).

..............

..............
Pascal Sailley fra Domaine Alain Geoffroy i Chablis præsenterede en stribe af vinhusets klassiske hvidvine.
    Dejligt besøg fra Chablis
    I de senere år er de klassiske hvidvine fra Chablis i Bourgogne druknet lidt i den stadige strøm af muskuløse, oversøiske vine, der også laves på druen Chardonnay. Og det er synd og skam, hvilket flere af vinene fra vinhuset Domaine Alain Geoffroy er et tydeligt vidnesbyrd om.
    Pascal Sailley fra vinhuset var inviteret til København af Compagniet for at præsentere husets vine, der i ugens smageliste nedenfor har fået en kaskade af stjerner.
    Domaine Alain Geoffroy har været i familien Geoffroys eje siden 1850, og vinhusets vinmarker breder sig over 50 hektar af Chablis’ kalkholdige jord. I denne porøse undergrund kan vinstokkenes rødder søge dybt ned for at hente vand, og på vejen op tager vandet forskellige mineraler med sig, hvilket giver vinene et karakteristisk mineralsk præg.

    Is beskytter knopperne
    Chablis er et inkarneret hvidvins-område – kun ganske få vinhuse fremstiller rødvin, heriblandt Alain Geoffroy. Det drejer sig dog kun om en enkelt rødvin på Bourgognes store rødvinsdrue Pinot Noir, og ifølge Pascal Sailley er vinen, hvoraf der foreløbig er lavet to årgange, lidt at et forsøg.
    Det er også langtfra sikkert, om rødvinen vil komme på markedet hvert eneste år. Sagen er nemlig den, at det som regel er for koldt til at fremstille rødvin i Chablis, der ligger i den nordligste del af Bourgogne.
    Kulden kan godt være et problem – uanset om der er tale om hvid- eller rødvin – især, når den indtræffer om foråret, hvor vinstokkene netop har dannet knopper.
    Der er flere metoder til at beskytte knopperne mod frosten. Hos Alain Geoffroy benytter man sig blandt andet af vand fra en nærliggende sø. Vandet sprøjtes ud over vinstokkene, og når det fryser, dannes der en beskyttende hinde af is omkring knopperne. De ligger som i hver sin lille igloo.
    Ud over sine vine har vinhuset endnu et trækplaster: Et museum med et hav af antikt vintilbehør, der blandt andet omfatter 1500 proptrækkere fra hele verden.
    Man kan læse mere om både vinene og museet på Alain Geoffroys hjemmeside.
,,,,,,,,,,,,,
Delte meninger
I sidste uge spurgte vi VinAvisens læsere: Er ædle vine en god investering?
Meget taler i dag for, at det ikke altid er tilfældet – og vi tænker her på alle de forfalskede flasker, der er i omløb, og som blandt andet sælges på auktioner.
Har vi tillid til disse kostbare flasker? Er det klogt at investere i vin, når usikkerheden er så stor? Der er delte meninger.
1534 læsere deltog i meningsmålingen, og til højre ses resultatet.
18% investerer i vin – et ret højt tal i forhold til, hvad vi tror gælder for hele befolkningen. Men VinAvisens læsere er jo (heldigvis) særligt interesserede i vin.
75% derimod investerer ikke i vin, og 43% mener direkte, at det ikke er nogen god investering.

Nærmest latterligt
En af de læsere, der er yderst skeptiske, er Per Haaber Gylling, der mener, at det er i orden at investere i ædle flasker, hvis man senere vil nyde indholdet. – Men hvis det kun sker i forretningsøjemed, er det nærmest latterligt, skriver han.
Også en anden læser, Lars Krumholt, investerer kun i vin for at afvente det optimale tidspunkt for den størst mulige nydelse.
Endelig skriver Per Kirk Jørgensen: – Jeg har observeret, at priserne på disse vine jævnligt stiger, så når jeg drikker dem, føler jeg, at jeg tjener penge på dem, uden at der direkte kommer penge ud af det.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Film og fotos fra vinens verden
    Hvert år afholdes i den franske by Gruissan en international festival med dokumentarfilm om vin, OenoVideo. I år var det 15. gang, og forleden uddelte man præmier til de bedste film.
    I forbindelse med festivalen var der også udskrevet en fotokonkurrence, og vinderbillederne er nu lagt ud på en særlig side.
    Et af billederne ses til venstre. Det er taget i 1980 af Jean Louis Vaills og viser en situation, man næppe vil kunne opleve i Frankrig i dag.
    Øverst på siden med alle billederne er der et link til endnu flere billeder fra 2006. Når et billede er åbnet i stor størrelse, går man videre til næste billede ved at klikke på pilen mærket SUIV.
,,,,,,,,,,,,,,,
Sicilien erobrer Rusland
I Rusland er der i forvejen en stigende interesse for italiensk vin. Men nu skal der målrettet satses på salget af netop siciliansk vin til de russiske forbrugere via en særlig vinmesse, "Vinens Ø", som afholdes i denne uge i Moskva.
Messen, der blandt andet sponsoreres af den italienske eksportorganisation ICE (Instituto per il Commercio con l'Estero), byder på vine fra Cantine Barbera, Calatrasi, Planeta og andre topvinhuse på den italienske ø.
Og hold nu fast: Ifølge Wine Business forventes dette fremstød at øge salget af siciliansk vin i Rusland med hele 500% i volumen og 81% i værdi i løbet af de sidste måneder af dette år.

Italiensk vineksport slår alle rekorder
Hvis alt går vel, vil eksporten af italiensk vin til hele verden, ikke kun Rusland, slå sidste års rekord på 3,1 milliard euro (cirka 23 milliarder kr.).
Alene i første halvår i år er eksporten ifølge Just Drinks nået op på 1,6 milliarder euro (cirka 12 milliarder kr.), hvilket svarer til en stigning i værdi på 12% i forhold til samme periode sidste år. I mængde er stigningen 15%.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Ny bog fra økologiens guru Nicolas Joly
    Vinproducenten Nicolas Joly, hvis vinhus, Coulée de Serrant, ligger i Loire, går ind for økologisk og biodynamisk vindyrkning. Og han går ifølge Decanter ikke stille med dørene, men gør, hvad han kan for at overbevise omverdenen om, at vindyrkning og fremstilling af vin uden kemikalier og andre tilsætningsstoffer er det eneste rigtige.
    Jolys synspunkter kommer blandt andet til udtryk i en ny bog med titlen "What is biodynamic wine", som netop er kommet på engelsk.
    Dette års hårde angreb af meldug i Frankrig var vand på Jolys mølle. Angrebet gik nemlig ud over både økologiske og ikke-økologiske druedyrkere, hvilket er et tydeligt tegn på, at det ikke hjælper noget at sprøjte. Mener altså Nicolas Joly.
    En af Decanters læsere giver dog Nicolas Joly svar på tiltale ved at hævde, at når så mange franske ikke-økologiske druedyrkere blev ramt af meldug, var det fordi, de ikke havde sprøjtet tilstrækkeligt.
    Hos den lokale afdeling af appellations-institutet INAO i Loire er man glad for den bramfri Nicolas Joly. Herfra lyder det, at hvis ikke han eksisterede, ville man være nødt til at opfinde ham, da han får vinproducenterne til at tænke i andre baner.
,,,,,,,,,,,,,,,
Filmen Bottle Shock kom først
I uge 32 fortalte vi om de to filmproducenter, der begge ville lave en film over den berømte vinsmagning, som den britiske vinhandler Steven Spurrier afholdt i 1976 – en smagning, hvori de californiske vine vandt over en række franske topvine.
Den ene er filmen "Judgement of Paris", hvis titel stammer fra en bog af George M. Taber, der beskriver begivenheden, mens den anden film hedder "Bottle Shock".
Det har udviklet sig til en regulær strid mellem de to filmselskaber med trusler om retssager samt til et kapløb om, hvem der kommer først på markedet med en film. Nu er kapløbet afgjort: Mens filmfolkene bag "Judgment Of Paris" kun lige er startet på optagelserne, er sidste skud af "Bottle Shock" i kassen.
Filmen, der har Alan Rickman (alias professor Snape i Harry Potter-filmene) i hovedrollen, vil ifølge Decanter blive præsenteret ved Sundance Film Festival i USA.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Det er sikkert noget i retning af denne toskanske bondegård, vor læser, Jesper Noesgaard, tænker på ...
    Hvem sælger anparter i vingårde?
    Jesper Noesgaard i Kolding har spurgt, om vi kan hjælpe ham med at købe en lille andel eller anpart i en vingård i Italien.
    Han har hørt, at det er muligt at købe andele i vingårde, der er ombygget til ferielejligheder, og nogle af disse skulle været drevet helt eller delvist af danskere.
    Jesper Noesgaard forestiller sig at skulle investere omkring 50.000 kr. og håber, at vi kan hjælpe ham.
    Vi siger tak for tilliden, men må tilstå, at vi ikke har indsamlet oplysninger om sådanne muligheder.
    Vi har tidligere skrevet om to norske vinbønder, hvoraf den ene, Eli Anne Langen, også arbejder som ejendomsmægler i Piemonte.
    Og vi har også omtalt danskeren Henrik Koudahl, der sælger anparter i sin vingård – også i Piemonte.
    Derudover er det ikke lykkedes os at grave flere eksempler ud af vores ellers ret gode hukommelse. Men der må være flere – også i Frankrig og Spanien – og dem modtager vi gerne tips om. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,
    Ikke til flasker med skruelåg
    Vi har fået flere mails om skænkeproppen SpinWine, som vi skrev om i uge 39. Blandt andet skriver John Jalsbo:
    – Jeg ilede straks med at anskaffe et eksemplar – og ja, VinAvisens omtale af SpinWine er sand. Den gør vinen blødere også sammenlignet med min sædvanlige metode med at plaske vinen over i en skål og tilbage på flasken igen.
    – Og, som I også skriver i sidste uges VinAvis, så er rengøringen betydeligt nemmere. Dog kan jeg ikke lide at bruge sæbe. Jeg nøjes med rigeligt med vand. Sæbe og vin – nej tak – heller ikke til glassene!
    – Der er dog et problem for en tilhænger af skruelåg: SpinWine du'r ikke til skruelågsflasker. Flaskehalsen har for stor en diameter, så proppen holder ikke tæt, og vinen løber ved siden af. Jeg måtte hælde flaskens indhold over på en "almindelig" flaske, og så gik det bedre.

    Problemet bliver løst
    John Jalsbo og VinAvisen har forelagt problemet for producenten og opfinderen af SpinWine, der gav os et meget positivt svar:
    Proppen er endnu ikke kommet rigtigt ud i handelen, og man er ved at lave nye propper, der passer til alle vinflasker.
    Dem, der allerede har købt en SpinWine, kan returnere den til firmaet og få en ny og bedre tilbage – samt portoen betalt.

    Vi er ikke helt enige
    Jens Overgaard i Viborg har et andet synspunkt vedrørende SpinWine: – Ved en vinsmagning prøvede jeg også at sammenligne vin skænket med SpinWine og den samme vin uden. Og det er da korrekt, at vinen blev mere blød og rund. Jeg mener dog, at det er synd for vinen, for det betyder jo, at vinene bliver mere ens.
    – Får du skænket en kantet og rå vin, er det da ikke meningen, at den kunstigt skal gøres rund og blød. Jeg tror, mange spændende oplevelser ved vinene forsvinder på denne måde. Hvad mener I?
    Vi er ikke helt enige. SpinWine er ikke lavet til store, dyre og komplekse vine. Apparatet er beregnet til billigere hverdags-vine, der af og til kan være lidt rå og robuste – den slags vine, om hvilke vi her i VinAvisen igen og igen har skrevet, at de bør plaskes over i en karaffel.
,,,,,,,,,,,,,,,
20 postkort fra Bordeaux
Vor redaktionelle medarbejder Mariette har være i Bordeaux, og hendes oplevelser har udmøntet sig i 20 postkort, som vi bringer i løbet af seks uger. Her kommer de næste tre.
I uge 39, da serien begyndte, bragte vi i øvrigt også et link til et meget detaljeret kort over Bordeaux-regionens 57 appellationer. En pdf-fil med dette kort kan hentes ved at klikke her.
...............

.....................
Ejeren af La Winery er meget interesseret i moderne kunst, hvilket den gigantiske skildpadde vidner om. Også inde i vinforretningen går vin og kunstværker op i en højere enhed.
    7. postkort fra Bordeaux:
    La Winery bryder med traditionerne
    Som regel har vinforretninger i Bordeaux stort set kun fransk vin på hylderne. Men det har La Winery i Médoc, som slog dørene op i marts i år, vendt op og ned på.
    I den 1000 kvadratmeter store vinforretning befinder der sig 40.000 flasker vin – og indholdet stammer fra alverdens vinlande.
    Det er vinproducenten og vinhandleren Philippe Raoux, der står bag La Winery, og han har investeret 20 millioner euro (cirka 156 millioner dkr.) i den gigantiske bygning af stål og glas.
    Der har allerede været flere rejste øjenbryn i Bordeaux’s traditionelle vinkredse over den uortodokse vinforretning, der sælger andet end fransk vin. Hos La Winery svarer man igen med, at det da giver franske vinproducenter og vinbranchefolk en enestående chance for at smage, hvad de oversøiske konkurrenter fremstiller – og måske endog lære noget af det.
,,,,,,,,,,,,,,

.....................
Hver dag mellem kl. 12 og 13 byder La Winery på "l’heure rosé", rosé-timen, hvor man kan smage et særligt udvalg af rosévine.
    8. postkort fra Bordeaux:
    Find din vinstil med La Winery
    La Winery er langt mere end en vinforretning. Det er et helt vincenter, hvor man blandt andet kan deltage i diverse vinsmagninger lige fra de basale, hvor man lærer at slynge vinen rundt i glasset, til tema-smagninger for nørder.
    Hvis man er i tvivl om hvilken type vin, man bedst kan lide, kan man i samarbejde med en af La Winerys specialister finde frem til sit "vintegn". Efter en særlig smagning, hvor alle ens sanser sættes på en prøve, bliver resultaterne behandlet af en computer, hvorefter man får man sit "vin-tegn" at vide.
    Man kan fx være til vine, der er "trendy" – uhøjtidelige vine, som typisk deles med vennerne i festligt lag – eller til "gourmet-vine", som betegnes som superlækre, let opulente og sødmefulde.
    Efter smagningen får man en liste i hånden over de vine, som vil falde i ens smag. Og så er det ellers bare at gå på jagt i La Winerys store vinbutik.
..............

.....................
Mange små vinproducenter benytter sig af markederne i Bordeaux by og i regionens øvrige byer til at få solgt et par ekstra flasker.
    9. postkort fra Bordeaux:
    Festligt marked med vin og delikatesser
    Hver søndag formiddag afholdes der et gigantisk delikatessemarked på Quai des Chartrons langs Garonne-floden i Bordeaux by. Tidligt om morgenen stiller bønderne fra omegnen deres boder op, og et par timer senere bugner boderne af oste, brød, slagtervarer, grønsager og frugt.
    Flere vinhuse og spiritusproducenter ser også deres snit til at få lidt ekstra omsætning ved at præsentere deres produkter.
    Det, som ægteparret bag banneret med ordene Clos d’Armagnac sælger, har trods navnet intet med brændevinen Armagnac at gøre. Det er rødvin, der er i flaskerne.
,,,,,,,,,,,,,
Sjældne gamle flasker i hemmeligt rum
For nylig opdagede Xenia Irwin, der er vinindkøber hos vin- og spiritus-firmaet Walter Hick i Cornwall, at der var en hidtil overset dør nede i ejendommens kælder. Døren var ikke låst, men dog træg at få op.
Stor var hendes forundring, da hun trådte ind i rummet på den anden side – det var en ren Aladdins hule med hele 370 fine, gamle flasker, dækket med et tykt lag støv.
De nyeste årgange var fra 1960’erne, og blandt klenodierne var blandt andet en flaske Château Rieussec fra 1916, en Château Rauzan Segla fra 1961 og en flaske cognac fra 1875.
Ifølge Wine Business skal en del af flaskerne have tilhørt grundlæggeren af firmaet, Walter Hicks.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Stik vinflasken ind i computeren
    USB-nøgler er normalt temmelig nøgterne at se på. Men nu er der kommet en noget mere sprælsk udgave på markedet, der bestemt må være sagen for enhver vinentusiast.
    Nøglen er udformet som en lille flaske af den berømte rødvin fra Château Pontet-Canet i Pauillac, Bordeaux, og der ligger masser af vinøs information på flasken.
    Når man stikker nøglen ind i sin computer, kan man fx få noget at vide om vinslottet og Pauillac-distriktet samt opleve den anerkendte omrejsende vinkonsulent Michel Rolland smage på de seneste årgange og udtale sig om dem.
    Derudover er der et program, som man kan styre sin vinkælder med, en screensaver og endog en række vinøse ringetoner til mobiltelefonen.
    Man kan få flere oplysninger om nøglen ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
...............
Reduceret høst i Cognac
Høsten er netop begyndt i det franske Cognac-distrikt, og den forventes at blive hele 30% mindre end normalt. Årsagen er den hårde medfart, som cognac-druen Ugni Blanc har fået i år på grund af de store mængder regn. Plantesygdommen meldug, som har hærget flere steder i Frankrig, har ligeledes sat sine spor i distriktets vinmarker.
Den mindre høstmængde kommer ifølge Just Drinks temmelig ubelejligt, da salget af cognac går strygende med en stigning på 10% om året. I 2006 nåede salget op på hele 160 millioner flasker.
Der er dog ingen grund til at frygte, at der bliver mangel på cognac. Det sørger Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) for ved at øge QNV-niveauet (Quantité Normalement Vinifier), dvs. det antal druer, som man må forvandle til cognac. Niveauet øges med 27%.
...............
,,,,,,,,,,,,,,,
............
............
    ............
    Jægermesteren jager jægerbitter
    Det tyske firma bag den populære bitter Jägermeister har tabt en juridisk duel med den tjekkiske drikkevare-gruppe Domita.
    Domita har lanceret en bitter ved navn Fortova Horka, og den ligger for tæt på Jägermeister, mener tyskerne. Ordene Fortova Horka betyder nemlig Jægerbitter, og yderligere har tjekkerne afbildet en kronhjort på deres etiket – ligesom der er en kronhjort på Jägermeister.
    I torsdags faldt dommen i Prag: Anklagen blev afvist – de to produkter adskiller sig fra hinanden og kan ikke forveksles.
    ............
      ............
      Postkort fra Skotland.................
      VinAvisens Mariette har været på en smuttur til Skotland for at besøge whiskydestilleriet Glenmorangie. På Den Stærke Side bliver der i disse uger bragt en stribe postkort fra turen. Her er det ottende og sidste postkort, og samtlige postkort kan ses på en særlig side.
      ............

............
Flotte nye etiketter pryder samtlige whiskyer fra Glenmorangie. Motivet midt på etiketterne er inspireret af det skotske nationalklenodie, Cadboll Stone.
..............
    8. postkort fra Skotland:
    Nye tider for det gamle Glenmorangie
    Siden LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy) købte Glenmorangie i 2005, er der sket lidt af hvert. En ny, spændende whiskyserie, Extra Matured Range, er netop kommet på markedet. Som navnet antyder, har indholdet – efter de første ti år på gamle bourbonfade – fået en ekstra modningstid på fade, der tidligere har indeholdt henholdsvis portvin, sherry eller sauternes. Og det er noget, der giver de tre whiskyer i serien hver deres særlige karakteristika.
    Samtlige af destilleriets whiskyer har desuden fået nye, elegante klæder, og et særligt, firkantet og forgyldt logo har indtaget etiketterne. Motivet stammer fra Cadboll Stone, en fint udskåret sten, der rejser sig i et par meters højde ude ved kysten i nærheden af destilleriet.
    Resterne af den oprindelige sten fra 700-tallet, der er et af Skotlands vigtige nationalsymboler, er endt på et museum, men en skotsk billedhugger har for nogle år siden udført en fornem kopi.

,,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens gratis vinauktion: Ikke længere væk end et klik
Der kommer stadig interessante vine i udbud på VinAvisens Vinauktion. Lad os blot nævne seks flasker Poggio alle Mura, Castello Banfi, Brunello di Montalcino 1997 til 310 kr. pr. stk. og en Château Lynch Bages 1982 til 700 kr.
Som sædvanlig er vinauktionen ikke længere væk end et klik på bjælken herunder – og husk: Den er gratis for både udbyder og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Strandgården i Helsingør har fået følgende nye agenturer: Montalcino-huset Fattoria dei Barbi og New Zealand-husene Waipara Hills og Mud House samt Bodegas y Viñedos Montecastro i det spanske Ribera del Duero.
    * Strandgården har ansat Klaus Fritzbøger som vinindkøbs- og logistikchef.
    * Rask Vin er blevet forhandler af Rask Slott's Vinkælder, som består af elementer, der graves ned i jorden og isoleres.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billeder
    Michael Bodholdt fra BB-Vinimport har sendt os disse billeder, der viser, hvordan man tanker vin i Cantine di Soave i det italienske Soave-distrikt.
    I tankene inde bag de dekorative facader er der forskellige ikke så dyre vine. Man griber slangepistolen og stikker den ned i den medbragte dunk, og når man er færdig, trykker man på en rød knap. Derefter kommer der en kvittering ud af sprækken til højre – og så betaler man ved kasse ét. Så nemt er det.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Kan vinskribenterne ikke blive enige?
Claus Pedersen har konstateret, at avisers og blades vinskribenter kan bedømme én og samme vin vidt forskelligt. – Kan disse smagsdommere ikke blive enige? spørger han.
Nej, det kan de ikke, og det skyldes, at vi mennesker opfatter dufte og smage forskelligt og i øvrigt har vore forskellige præferencer.
Det er et faktum, at nogle mennesker er mere følsomme end andre over for stoffet trikloroanisol (TCA), der forårsager propsyge. Vi oplever det ofte ved smagninger i selskab med trænede smagere. Nogle fanger en anelse propsmag med det samme, andre gør det ikke.
Ligeså med flygtige syrer, der i begrænsede mængder kan give vinen kompleksitet, men i større mængder giver den et strejf af eddike.
Også opfattelsen af tanniner og alkohol skifter fra menneske til menneske. Den ene kan synes, at disse bestanddele giver vinen karakter og rygrad, den anden finder dem måske for aggressive.
Endelig kommer vi ikke uden om den gamle sandhed med smag og behag. Hvad en vinskribent skriver – og hvad han eller hun tildeler af point, stjerner og glas – er kun et udtryk for, hvad et enkelt menneske eller et begrænset smagepanel synes. Det bør ikke opfattes som evige sandheder.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
De gode vine findes i VinAvisen!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 48 vine. Af disse vine var der 38, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner. Igen en virkelig god høst. I alt blev det til 183 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Smagningen af Chablis-vine fra Alain Geoffroy


Alain Geoffroy, Les Clos, Chablis Grand Cru, Frankrig 2005
310 kr., Compagniet
En spændende hvidvin med en kompleks duft af moden frugt, smørblomst, olie og mineraler. Smagen har stor fylde og blødhed samt en tilpas og forfriskende syre.


Alain Geoffroy, Chablis 1. Cru Beauroy, Frankrig 2004
120 kr., Compagniet
En hvidvin med en liflig duft af blomster, søde mandler og mirabeller. Det er en meget blød nærmest silkeagtig vin med toner af moden frugt og med en behagelig fedme.


Alain Geoffroy, Chablis, Frankrig 2006
80 kr., Compagniet
Liflig og frisk er de første ord, der falder én ind, når man smager denne klassiske hvidvin. Den er tør og har en lang, blød og rund eftersmag med en anelse mineraler og en forfriskende syre. Et rigtig godt glas til prisen.


Alain Geoffroy, Chablis 1. Cru Fourchaume, Frankrig 2004
130 kr., Compagniet
Der er lidt tropisk frugt og krydderurter over duften fra denne dejlige hvidvin. Smagen er blød og rund med en fin sødme. Vinen mangler dog lidt syre og virker en anelse træt.


Alain Geoffroy, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig 2006
60 kr., Compagniet
Denne hvidvin har en karakteristisk mineralsk duft med toner af frisk frugt. Det er i det hele taget en dejlig frisk og let drikkelig vin med en god syre til mad. Prisen er yderst human.


Alain Geoffroy, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2005
65 kr., Compagniet
En udmærket og let rødvin med duft af søde kirsebær og lyse rosiner. Den er læskende, har en fin syre og vil egne sig glimrende til en uhøjtidelig frokost.




Hvidvin


Weingut Stadt Krems, Grillenparz, Riesling, Kremstal, Østrig 2006
169,95 kr., Erik Sørensen Vin
Lækker og elegant hvidvin med en fin duft og en lidt fed smag med både god, ren frugt, mineralske toner og en blid citrussyre. En stor nydelse. Flasken er udstyret med en elegant glasprop, der er nem at åbne.


Pyramid Valley Vineyards, Growers Collection, Kerner Estate Vineyard, Pinot Blanc, Marlborough, New Zealand 2006
135 kr., The Wine Company
En helt fantastisk hvidvin med flot og kraftig duft og en kompleks smag med bred og blød frugt, fint krydderi og citrussyre. En nydelse! Flasken har skruelåg.


Rothenhof, Grüner Veltliner, Wachau, Østrig 2006
69,75 kr., ved 12 flasker: 59,75 kr., Vintjeneren.dk
Lækker hvidvin med en fint parfumeret duft og en ren og dejlig smag med krydret frugt. Helt i top og til en yderst rimelig pris. Flasken har skruelåg.


Il Nostro Grecanico, Sicilien IGT, Italien 2006
39,75 kr., 34,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Der er græs og hø over duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er let krydret med toner af citrus, og prisen er yderst human.


Graziano, Chenin Blanc, Mendocino, Californien 2005
88 kr., Rienta Vine
Blød og venlig hvidvin med fyldig frugt og en lang eftersmag.




Rødvin


Garance, Côtes du Roussillon, Frankrig 2005
65 kr., Emilie Vin
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er rigtig dejlig. En madvin med stor frugtfylde, varme, sødme og krydderi … peber. En vintervin. Der er bundfald i flasken, så den bør rejses op nogle dage før og dekanteres.


Flor del Montgó, Garnacha, Calatayud, Spanien 2006
49,95 kr., Kvickly
Den danske vinmager David Tofterup har lavet denne og den næste vin, begge vine med druer fra gamle vinstokke. I den første vin på druen Garnacha er der 15% Syrah, og det er en meget charmerende, blød og dejlig vin. Den er en anelse lettere end den anden vin på druen Tempranillo.


Flor del Montgó, Tempranillo, Valencia, Spanien 2006
49,95 kr., Kvickly
David Tofterups anden rødvin er en rigtig god vin, der hænger dejligt længe i munden. En glimrende madvin til en rimelig pris – der oven i købet i visse uger sættes ned.


Domaine de Familongue, l’Envol de Familongue, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2005
85 kr., Rungsted Vinhandel
Lækker rødvin med blød og fyldig frugt og toner af mørke bær, blomme, syltekirsebær og peber. Fortræffelig vin.


Nederburg, Manor House, Shiraz, Coastal Region, Sydafrika 2005
89,95 kr., Amka
Duften er meget Shiraz, meget kompleks, meget flot. Og smagen er fantastisk dejlig med frugt og fad. En vin, der forlanger at være i selskab med en god kødret.


Fox Creek, Short Row, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2005
140 kr., The Wine Company
En flot bærbombe, både i duft og smag. Den har en dejlig ren smag. Oplagt til en god kødret. Flasken har skruelåg. Pas på: Flasken var fyldt helt op til toppen – så man får næsten et halvt glas ekstra.


Candela Classic, Cabernet Sauvignon / Tempranillo, Mendoza, Argentina 2005
65 kr., indtil 20. oktober 55 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En bamse-rødvin, men meget flot. Den har en intens frugtsmag med toner af peber – og samtidig ikke for meget alkohol (13½ procent). Prisen er yderst rimelig.


Enotria, Dolcetto, Mendocino, Californien 2002
98 kr., Rienta Vine
En spændende og usædvanlig rødvin med en hel kryddeributik i både duft og smag – blandt andet lavendel og vild timian, nelliker og laurbær. En virkelig god oplevelse.


Anna Maria Abbona, Dolcetto di Dogliani Superiore, Italien 2003
120 kr., Italian Wines
En vanvittig elegant og vellavet rødvin – blød og lækker, kompleks og med en lang eftersmag. Velegnet til nogle lige så elegante retter.


Brigante, Langhe, Italien 2003
165 kr., Carlo Merolli
En stor og flot rødvin med blød frugt og mange facetter. En virkelig nydelse. Elegant!


Tasman Bay, Pinot Noir, Nelson, New Zealand 2005
125 kr., V&S Wine
En rigtig Pinot-rødvin med en vis tørhed og stor frugtfylde. Lækker! Med sin gode syre vil den være meget fin til en lidt fed kødret, fx en flæskesteg.


Château Fantin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2005
44,50 kr., Y-Wine
En ganske rar rødvin med god frugt, tilpas syre og i det hele taget en god Bordeaux-smag. Den femte stjerne får den for den lave pris.


Tenuta di Morzano, Montespertoli, Chianti, Italien 2005
54 kr., Alsace Vinimport / Vinimportøren
En rigtig dejlig Chianti-rødvin med blød frugt og smag af kirsebær. En glimrende hverdags-vin.


Cardeto, Pinot Noir, Umbrien IGT, Italien 2005
64,95 kr., ViniPortugal
Måske ikke så typisk for druen Pinot Noir, men en rigtig dejlig rødvin, blød og rund, med god struktur, fint krydderi og en god forfriskende syre. En god vin til mad.


Lincoln Heritage, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2006
135 kr., Skovgaard Vine
En perfekt Pinot Noir-rødvin med dejlig duft og en elegant smag i fin balance. Eftersmagen er lang og dejlig. En stor nydelse. Flasken har skruelåg.


Sante Ema, Catalina, Cachapoal Valley, Chile 2003
149,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Stor og flot rødvin med blød og fyldig frugt – lækker, lækker. En moden og varm vintervin med sødme, tobak, krydderi og bløde tanniner. Et helt måltid i sig selv. Den kan godt ligge nogle år endnu.


Penso, Iris Ferrari e Figli, Cecina, Rosso di Toscana IGT, Italien 2005
125 kr., Vinissimo
En rødvin, der har det hele. Duften er stor og rummelig med toner af krydderurter og søde, modne bær. I smagen er der masser af koncentreret frugt. Den ender blødt og med en behagelig og forfriskende syre.


Saurus, Familia Schroeder, Merlot, Patagonia, Argentina 2005
89 kr., Vinens Verden
Fyldig og ganske flot rødvin, blød med stor frugtfylde og en fin sødme. En vin, der gerne vil have selskab af en god bøf.


Cartlidge & Browne, Pinot Noir, Californien 2006
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Duften fra denne rødvin er typisk Pinot Noir. Smagen er det måske lidt mindre. Men det er en blød og lidt "fed" vin, som mange vil kunne lide.


Badiola, Toscana IGT, Italien 2002
109 kr., V&S Wine
Rødvin med god struktur, god frugt, fint krydderi og tilpas fadlagring. Udpræget en vin til mad.


Rosemount, Diamond Cellars, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2005
67,95 kr., på tilbud af og til: 45 kr. ved 2 flasker, Bilka, Føtex og visse SuperBest butikker
En pæn og enkel vin med en kraftig frugtsmag og markant sødme. Den delvis firkantede flaske har skruelåg.


Falesco, Merlot, Umbrien IGT, Italien 2005
129,95 kr., SuperBest
Der er tyngde og fyldig frugt i denne rødvin, understøttet af markante tanniner. Prøv den fx til en krydret ret.


Château la Tonnelle, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vi har for ikke så længe siden smagt denne rødvin i 2003-årgangen. Denne her er ikke helt så god, men stadigvæk en pæn bordeaux. Lad den gerne ligge et par år.


Twin Oaks, Robert Mondavi, Zinfandel, Californien 2005
84,75 kr., indtil 4. november: 64,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En udmærket og anvendelig rødvin med en ren frugtsmag uden kanter.


Monte Valonga, Syrah, Vino de la Tierra Valle del Cinca, Spanien 2006
69 kr., Valuewine.dk
Fyldig og frugtagtig rødvin med let sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Magister Bibendi, Reserva, Rioja, Spanien 2002
79,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En ret tør rødvin uden det helt store vingefang.




Sød vin


Sweet Blue, Skærsøgaard, regional vin fra Jylland, Danmark 2006
245 kr., H.J. Hansen og Magasin
Citrus, honning og hyldeblomster i skøn forening præger duften og smagen af denne lækre søde vin. Nyd den til en let dessert eller bare, som den er.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.