,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 1
31. december 2007 til 6. januar 2008
,,,,,,,,,,,,,,,
Vi ønsker
GODT NYTÅR
til alle vore læsere
og glæder os til at bringe
MASSER AF VINØSE NYHEDER
i året, der kommer
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 50,,,,,,,,VinAvisen uge 51,,,,,,,,VinAvisen uge 52

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,,,,,,,,
De 10 største nyheder i vinens verden i 2007
,,,,,,,,,,,,
I årets løb har VinAvisen bragt i hundredvis af små og store nyheder fra vinens verden. Og vi glæder os til at fortsætte med det i 2008. Vi refererer, hvad der sker, og har ingen skjulte agendaer. Ingen ting vi skal have solgt. Formålet med VinAvisen er udelukkende at holde læserne ajour med den aktuelle udvikling.
Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2007, så må det blive disse her:
,,,,,,,,,,,
1
    Ny plan for Europas vinindustri
    Efter næsten atten måneders debat blev EU-landenes landbrugsministre enige om en ny plan, som én gang for alle skal komme den europæiske vinsø til livs og samtidig gøre det muligt for de vinproducerende medlemslande at konkurrere med vinene fra Chile, Australien og alle de andre oversøiske vinlande. Destilleringen af overskuds-vin vil ophøre, og 175.000 hektar vinmarker vil blive nedlagt, men det vil fortsat være tilladt at chaptalisere.
    ,,,,,,,,,,,
2
    Vinens verdenskort ændrer sig
    Man er for alvor begyndt at tale om den globale opvarmnings betydning for vinproduktionen. Spanske vinproducenter undersøger således mulighederne for at anlægge vinmarker i de køligere områder langs Pyrenæerne. I Bordeaux nærmer man sig et klima, der mest af alt minder om det sydfranske, og i Tyskland taler man om, at det bliver sværere og sværere at lave Eiswein. Både i Champagne og Italien var vinhøsten rykket tre uger frem i forhold til normalt, og man regner med, at grænsen for det europæiske vinkort hvert tiende år vil rykke cirka 40 km længere mod nord.
    ,,,,,,,,,,,
3
    Bæredygtige vine
    I 2007 har man talt mere og mere om bæredygtige vine, og ordet bæredygtig har dækket flere ting. Dels den økologiske vindyrkning, der er ensbetydende med en meget begrænset brug af kemikalier, dels behandlingen af vingårdsarbejdere i visse oversøiske vinlande, fairtrade og begrænsningen af kuldioxidudslip. Ikke mindst CO2-udslippet i forbindelse med vin kan meget vel ændre forbrugernes holdning til fx 3000 km lange transporter med lastbiler af australske druer og til brugen af flytransport af Beaujolais Nouveau til Japan. Spørgsmålet er stillet: Hvor stort er CO2-udslippet i forbindelse med en flaske vin fra Australien sammenlignet med en flaske fra Frankrig eller Tyskland? Svaret får vi sikkert snart.
    ,,,,,,,,,,,
4
    Kampen mod fupvine
    Aldrig har der været solgt så mange gamle flasker på vinauktionerne rundt omkring. Der omsættes årligt for et beløb, der svarer til over 1,5 milliarder kr. Og det til trods for at der er flere og flere forfalskede flasker i omløb. Kampen mod fupvine blev sat i gang af den amerikanske milliardær William Kock, der lagde sag an mod den tyske vinhandler Hardy Rodenstock, der havde solgt Kock fire gamle flasker, der angiveligt var forfalskede.
    ,,,,,,,,,,,
5
    Australske problemer
    Den australske vinsø har betydet et alvorligt dyk i priserne på eksportmarkederne. I 2007 blev landet imidlertid ramt af en tørke, der decimerede høsten med op til 40%, og det samme vil sandsynligvis ske i 2008. Priserne på bulkvin er på vej op, men det har drueavlerne indtil videre ikke fået nogen glæde af. For mange af dem betyder tørken en økonomisk katastrofe.
    ,,,,,,,,,,,
6
    Vinsalg på internettet er et hit
    Stadig flere forbrugere verden over køber deres vin via internettet. Overalt oplever salget en markant stigning, og i dag udgør internet-handelen over 5% af det samlede vinsalg – eller i værdi over cirka 15 milliarder kr. Også flere og flere danske vinhandlere har i 2007 lanceret både inspirerende og forbrugervenlige netsider, og flere er utvivlsomt på vej.
    ,,,,,,,,,,,
7
    Stadig flere skruelåg
    Aldrig før har der internationalt været så kraftigt fokus på problemet med korkpropperne, der gør op til 10% af alle flasker propsyge. Alle de store vinblade skriver om det, og flere og flere producenter sætter skruelåg på deres flasker. Det gælder blandt andet Domaine Laroche i Chablis, Jean-Claude Boisset i Bourgogne, Domaine Paul Blanck i Alsace og Château Couhins-Lurton i Bordeaux. 90% af alle newzealandske vine har i dag skruelåg og 60% af alle de australske. 80% af alle verdens vinflasker har dog stadig kork i halsen.
    ,,,,,,,,,,,
8
    Kineserne vil have vin
    Kina har fået et voksende antal indbyggere, der både er interesserede i vin og har råd til at købe den. Det har øget den kinesiske vinproduktion betragteligt, ligesom der importeres (og forfalskes) udenlandske vine i stor stil. Siden 1990 er Kinas vinproduktion steget med hele 330%, og fortsætter denne vækst i de næste femten år, ender Kina med at overhale Argentina og indtage pladsen som verdens femtestørste vinproducerende land. Landet har endog chancen for at skubbe USA væk fra fjerdepladsen og dermed overtage titlen som verdens største vinproducent uden for Europa. Kina har i dag tilstrækkeligt med vinmarker til at kunne producere over halvanden milliard flasker om året.
    ,,,,,,,,,,,
9
    Vin&Sprit sat til salg
    Ved årets udgang blev det svenske statsejede vin- og spiritusfirma Vin&Sprit endelig sat til salg efter mere end et års forberedelser. Mange store udenlandske koncerner har vist deres interesse, ikke mindst for vodkamærket Absolut.
    ,,,,,,,,,,,
10
    Forbrugerne trætte af fadbamser
    Måske endnu ikke så meget i Danmark, men ude i den store verden er man ved at være træt af de ensporede rødvine, der smager af syltetøj og har et indhold af alkohol på mellem 14 og 16%. Blandt andet satser den britiske supermarkedskæde Marks & Spencer på vine i den lidt mindre alkoholiske ende af skalaen.
,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,.........
Store omvæltninger i Champagne
Champagnedistriktet og forbrugernes opfattelse af champagne er inde i en rivende udvikling i disse år. Og det er der en lang række årsager til – og resultater af – hvoraf de vigtigste kommer her:
* For at verden stadig kan bliver forsynet med tilstrækkeligt mange ædle bobler, er en udvidelse af distriktet med hele 40 nye kommuner i støbeskeen.
* I kølvandet på den generelle begejstring for rosévin er det nu også blevet sagen at drikke rosé champagne.
* Den globale opvarmning kan også mærkes i Champagne i form af et varmere klima. Og det vil i fremtiden sætte sit præg på modningen af druerne – der faktisk foretrækker køligt vejr – og dermed på champagnerne.
* Vinhusene i Champagne ejer kun 10% af distriktets vinmarker – resten tilhører de mange drueavlere, der leverer druer til champagneproducenterne. Men stadig flere drueavlere vælger nu at beholde druerne for selv at fremstille champagne. De ønsker, at distriktets forskelligartede terroir skal komme til udtryk i de enkelte champagner, hvilket ikke sker, når druer og vin blandes i de store champagnehuse. Desuden mener de, at de kendte champagnemærker er uden karakter og af mindre god kvalitet.
Det med terroiret har drueavlerne såmænd nok ret i. Men de store champagnehuse fremstiller nu ikke desto mindre glimrende bobler.
    ..............
    RM og NM
    Det er værd at gå efter de champagner, som drueavlerne er begyndt at fremstille. De er ofte af rigtig god kvalitet og endnu ikke så kendte og efterspurgte, hvilket giver sig udslag i lave priser.
    To bogstaver skrevet med småt på etiketten fortæller noget væsentligt om, hvem der har fremstillet champagnen.
    RM står for Recoltant-Manipulant (høster-fremstiller), og det vil sige, at vinen er fremstillet af en drueavler på egne druer.
    NM står for Negociant-Manipulant (vinhandler-fremstiller), og her er champagnen fremstillet på opkøbte druer.
    .....................
,,,,,,,,,,,,,,,
Plads til både aroma og næse
De gammeldags skålformede champagneglas bliver stort set ikke brugt mere – hvilket er godt, da boblerne forsvinder alt for hurtigt. Men nu er der også stadig flere, som erstatter de høje, slanke flûter med glas, der er brede forneden og spidser lidt til foroven – lidt i stil med et Bourgogne- eller Pinot Noir-glas som det fra Spiegelau, der ses til højre. Her er der både plads til aromaen og næsen, når man skal lugte til champagnen.
Ingen er vist i tvivl om, at champagne skal serveres kølig. Men det er også vigtigt at sikre sig, at glassene er absolut rene og helt fri for enhver form for opvaskemiddel. Elementært! Ja, men desværre oplever man alt for ofte, at perlerne dør med det samme, og at man efterlades med en dvask oplevelse.
Glassene må heller ikke være stuevarme. De skal være kølige som champagnen, dvs. cirka 10 grader. Stil dem ikke i fryseren. Så dannes der nemlig kondens på glassene, og de bittesmå vanddråber vil også kunne dræbe nogle af boblerne.
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,.........,,
Hemmelig kælder med forfalskede flasker
Det var noget af en fangst, politiet i Bordeaux gjorde, da de efter et tip fra toldmyndighederne trængte ind i en hemmelig privat kælder. Her opbevarede ejeren 5000 flasker vin med appellationerne Bordeaux og Bordeaux supérieur samt et hav af falske etiketter med navnene på en stribe af distriktets fornemme vinslotte.
Gennem længere tid havde ejeren opkøbt de billige vine, erstattet etiketterne med de fornemme falske for derefter at sælge vinene igen for omkring fem gange så meget, som han havde givet for dem.
Foruden de flasker, som politiet fandt i kælderen, har de afsløret yderligere 5000 forfalskede flasker, som allerede var sivet ud i handelen.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Motorvej i Duero-dalen lagt på hylden
    I uge 21 skrev vi om den firesporede motorvej, som de spanske myndigheder har tænkt sig at anlægge gennem vindistriktet Ribera del Duero.
    Distriktet lægger most til nogle af verdens fornemmeste og mest kostbare vine, heriblandt dem fra Vega Sicilia og fra Dominio de Pingus, hvor danske Peter Sisseck fremstiller sin kultvin Pingus.
    Den planlagte motorvej ville betyde, at hele 100 hektar fornemme vinmarker skulle nedlægges.
    Nu har myndighederne – under pres fra vinproducenter, journalister og lokale politikere – ifølge WineSpectator lagt planerne på hylden, hvilket har fået det vinøse Ribera del Duero til at juble.

    "Berlin-mur" gennem vinmarkerne
    Der løber i forvejen en tosporet hovedvej gennem Ribera del Duero, som vinproducenter, der ejer vinmarker på begge sider af vejen, dagligt må krydse. Men i forbindelse med den nye motorvej skulle der opføres en høj mur på begge sider af vejen – kun ved de to store byer, Valladolid og Soria, i hver ende af distriktet ville der blive et "hul", så man kunne komme tværs over.
    Muren ville blandt andet have været en katastrofe for vinhuset Abadia Retuerta. Her er man nemlig i fuld gang med at forvandle et gammelt kloster til et hotel på den anden side af vejen lige over for vinhuset.
    De spanske myndigheder har dog ikke helt og holdent droppet planerne om den firesporede motorvej. Nu bliver sagen overdraget til et konsulentfirma, som inden for det næste halvandet år skal holde møde med vinproducenterne for at finde en løsning. Vinhusene er dog enige om at slå et slag for, at motorvejen bliver lagt nord om Duero-dalen og dermed langt væk fra vinmarkerne, der ligger på sydsiden.
,,,,,,,,,,,,,,,
Kvalitetsvin hitter i Korea
Koreanerne bliver stadig mere begejstrede for vin. I løbet af det sidste år er importen ifølge Wine Business steget med hele 61,9% til 143 millioner dollars (cirka 725 millioner kr.). Og alt tyder på, at det i stigende grad er kvalitetsvine, der kommer på bordene i de koreanske hjem, da importen i mængde kun er steget med 43,8%.
Fransk vin er det største trækplaster. Dernæst kommer chilensk og italiensk vin, men også importen af spansk vin har taget himmelflugt med en stigning på hele 76,7%.

New Zealand ramt af jordskælv
Et jordskælv, der målte hele 6,8 på Richter-skalaen, ramte den 20. december tidligt om morgenen New Zealands tredjestørste vinregion, Gisborne.
Ifølge Wine Business gik det hårdt ud over nogle af vinhusene i området – blandt andet Pernod Ricard Australias tre vinhuse, hvor vinen strømmede ud fra flere beskadigede ståltanke.
Også vinhuset Goldenvines fik jordskælvet at føle. Her var det udendørsserveringen i forbindelse med vinhusets restaurant, der kollapsede. Heldigvis regnede det, så gæsterne holdt sig inden døre – ellers var de blevet bombarderet med omkring 500 mursten.
,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,,,
    Vinens Jamie Oliver
    En ung fransk sommelier, Oliver Magny, der er godt træt af denne verdens vinsnobberi, har skabt en unik og yderst uhøjtidelig blog om vin med navnet Wine Rendez-Vous. Den er spækket med korte videofilm – og der kommer flere til hver eneste uge – hvor Magny fortæller om alt muligt fra vinens verden lige fra druesorter og vindistrikter til kombinationen af vin og mad.
    Og han sidder ikke stille i en stol, mens han snakker, men er hele tiden på farten – i et indslag om den globale opvarmnings betydning for vindyrkningen drøner han rundt på en skøjtebane midt i Paris. Og mens han fortæller om, hvordan man smager på vin, spiller Eiffeltårnet med som statist.
    Oliver Magny fremfører det, han vil sige, på et upåklageligt engelsk og på samme ligefremme og underholdende måde som den kendte britiske kok Jamie Oliver. Se og hør selv ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vuf vuf i vinmarken
I årevis har insektet mealybug hærget de californiske vindistrikter. Insekterne spiser rødder, blade, stilke og druer og kan oven i købet overføre den frygtede bladrulle-virus til vinstokkene.
Ofte bliver et angreb først opdaget, når en hel vinmark er inficeret. For at få bugt med insekterne er det nødvendigt at sprøjte med insektgift, hvilket er en dyr affære, der i danske penge koster over 12.500 kr. pr. hektar. Desuden er al det sprøjteri jo heller ikke godt for miljøet.
Men nu er der hjælp at hente i form af hunde, golden retrievere, der er i stand til at lugte mealybugs, før mennesker har den ringeste chance for at opdage et angreb.
Hundene er ifølge Wine Spectator simpelt hen trænet fra hvalpestadiet til at kunne genkende lugten af feromoner – de kvindelige kønshormoner – hos hun-insekterne. Når en hund, der er sluppet løs i en vinmark, opdager en inficeret vinstok, sætter den sig ned og glammer højlydt. Og så er det en smal sag at behandle netop denne vinstok med et sprøjtemiddel.
Hundepatruljen, som udlånes af Assistance Dog Institute i Santa Rosa, har allerede vist deres værd i vinhuset Domaine Chandons vinmarker i Napa Valley.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,.........,,
Man mener, at denne 3000 år gamle kinesiske lågkrukke har indeholdt vin. Måske er det netop sådan en krukke, oldtidens kinesere brugte, da de afholdt deres årlige vinceremoni.
    De genopliver kinesisk vinceremoni
    Ligesom japanerne har deres teceremoni, blev der i de akademiske kredse i oldtidens Kina hver vinter afholdt en ganske særlig vinceremoni.
    Traditionen ophørte under Tang-dynastiet (fra 618 til 907). Men nu har en gruppe studerende fra universitetet i provinsen Chongqing i det sydvestlige Kina genopvakt den særlige ceremoni.
    Iklædt dragter, der var tro kopier af dem fra gamle dage, udførte de studerende den 23. december ceremonien til punkt og prikke.
    Ifølge Folkets Dagblad havde de delt sig i to hold, der agerede henholdsvis værter og gæster. Drikkekopperne blev vasket og beundret, og risvinen blev – af respekt for værterne – indtaget uendeligt langsomt, mens der blev reciteret klassiske digte. I alt omfattede ceremonien tolv forskellige ritualer, som det tog hele to timer at udføre.
    De studerende havde taget gamle bøger fra universitetets bibliotek i brug for at finde frem til nøjagtigt, hvordan ceremonien foregik i fordums tid.
,,,,,,,,,,,,,,,.......,,,,.........
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,
    En furie med guldcreme og vinranker
    I en ny reklamekampagne for Chablis med titlen "Chablis, the French chic" har en furielignende kvinde med uredt hår et tæt forhold til nogle halvt indtørrede vinranker.
    Den let påklædte kvinde, som indsmurt i gylden creme vrider sig blandt vinrankerne, er måske ikke lige det, man forbinder med det fornemme franske vindistrikt Chablis, men det er netop, hvad reklamekampagnen byder på.
    Billederne er skabt af en franske fotograf og tidligere fotomodel, Bettina Rheims, der også – hvilket man godt kan fornemme – har lavet reklamer for modehuse som Chanel. Den vinøse billedserie kan ses ved at klikke her.

    < Man skulle næsten tro, at modellen på billedet har tømmermænd, sådan som hun tager sig til hovedet. Måske har hun fået lidt for mange glas Chablis inden for den luftige vest …
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Yogaøvelser med vin til
Vin og yoga har rigtig meget tilfælles. Det mener i hvert fald to amerikanske yoga-instruktører, der har fundet på et helt nyt kursuskoncept, Wine+Yoga, hvor kropsbevægelser og vinsmagning går op i en højere sanseoplevelse.
Der må dog ifølge Wine Spectator først arbejdes for sagen, før man kan nyde de liflige dråber. Det ville jo nok også være lidt svært at slynge vinglasset rundt, lugte og smage, mens man har hovedet under armen og benene i vejret.
Flere amerikanske vinhuse har taget vin-og-yoga konceptet til sig og arrangerer egne seancer. Det gælder blandt andet det biodynamiske vinhus DeLoach i Sonoma, der her i det nye år er begyndt at byde på såvel endags- som weekendkurser.
At konceptet er blevet en succes kommer ikke bag på de to yoga-instruktører, for, som de siger, så vil folk ikke bare være sunde; de vil også gerne være lidt dekadente.
,,,,,,,,,,,,,,,
34/07
,,,,,,,,,,,,,,
23 postkort fra Italien
I oktober 2007 var Anker på en vinøs tur rundt i Toscana og Umbria. Fra denne tur sender han nu i alt 23 postkort med venlig hilsen. De første fire bragte vi i sidste uge. Her kommer de næste fire.
...........
...........
I et af Castello di Volpaias mange huse på bjergets top er indrettet en restaurant, hvor man kan sidde og spise omgivet af flere tusinde lagrende vinflasker i to etager.
    5. postkort fra Italien:
    En landsby i bryllupsgave
    Da Giovanella Stianti Mascheroni blev gift i 1972, fik hun det meste af en landsby på en bjergtop i bryllupsgave af sin far, en berømt bogtrykker og bogbinder i Milano.
    Volpaia hedder landsbyen, på dansk: Rævens Hule, og igennem 35 år har ægteparret Stianti Mascheroni skabt et vineri skjult i de gamle middelalderlige huse. Der er endog installeret en "usynlig" rørledning af rustfrit stål, som fører vinen ned til en fadkælder længere nede ad bjergets side. Lige fra starten har ægteparret arbejdet for at skabe store vine. De var således de første, der brugte temperatur-reguleret gæring i Chianti Classico. I dag virker udstyret lidt slidt og gammeldags, og ikke alle de smagte vine var til topstjerner.
    I middelalderens krige indgik det befæstede Castello di Volpaia sammen med en række andre borge i frontlinien mellem Firenze og Siena, og Volpaia var med til at grundlægge Chianti-ligaen. Denne sammenslutning tog som sit våbenmærke den sorte hane – il gallo nero – der i dag er symbolet på Chiantis vine.
    Castello di Volpaias vine, der udelukkende fremstilles på økologisk dyrkede druer, importeres af hele fire danske firmaer: Quality Wine, Toscana Vinimport, Verdens Vin Import og Wine Waiter.
...........

...........
I 2007 modtog Castello di Meleto den såkaldte "Best of Wine Tourism Award" for bedste overnatnings-mulighed.
    6. postkort fra Italien:
    Toscanas agriturismo er populær
    Castello di Meleto er en anden af de borge, der i middelalderen indgik i frontlinien mellem Firenze og Siena, og som beskyttede vejene til Siena.
    Fra midten af 1200-tallet og indtil 1960’erne var borgen i familien Ricasoli Firidolfis eje, og i 1700-tallet indrettede familien bag de tykke mure en elegant bolig med fornemt dekorerede rum.
    Stedet blev nærmest et kulturcenter, og blandt andet er der et lille teater, som bruges den dag i dag til skuespil og koncerter.
    Rundt om det gamle slot ligger flere villaer, og her har man udlejning af ferieboliger – agriturismo – ligesom man har det så mange andre steder i Toscana. I alt råder man over 88 sengepladser, og man tilbyder også Bed & Breakfast.
    Men lad os lige nævne nogle af de andre agriturismo’er, vi kender og kan anbefale. Foruden Castello di Meleto er det Badia a Coltibuono, Poggio Bonelli, Castello di Volpaia, Livernano, Panzanello, Castello Vicchiomaggio og Villa Vignamaggio, alle i Toscana, samt Castello delle Regine i Umbria. Men der er mange, mange andre.
,,,,.........

...........
Federico Cerelli står for slottets Chianti Classico, både den "normale" og en riserva, samt for to flotte supertoskanere, Fiore og Rainero.
    7. postkort fra Italien:
    Her hjælper kun fromme bønner
    Under vores besøg på Castello di Meleto smagte vi slottets fantastisk dejlige vine. Ansvaret for dem har ønologen Federico Cerelli, der ses på postkortet her. Han er en af de unge vinfolk, der forstår at lave elegante og komplekse vine uden alkoholisk overvægt.
    Under en tur ud i vinmarkerne fortalte han, at alle vingårde har problemer med vildsvin. Præcis når druerne er plukkemodne, kommer vildsvinene i store flokke, der kan "høste" en mark på en nat.
    Det er svært at holde vildsvinene væk, men en af Federico Cerellis kolleger, Piero, fandt nu alligevel løsningen. – Her hjælper kun fromme bønner, sagde han. Hvorefter han anbragte en masse små batteriradioer rundt om marken og lod dem køre på den katolske kanal "Radio Maria" 24 timer i døgnet. Det hjalp. Vilsvinene flygtede langt væk. Måske er de italienske vildsvin protestanter.
    Castello de Meletos dejlige vine importeres af TN Import i Varde.
...........

...........
Federica Mascheroni Stianti foran Castello di Volpaias kontorhus i den lille landsby.
    8. postkort fra Italien:
    Endnu en historie om vildsvin
    Vi vender lige tilbage til Castello di Volpaia, hvor vi blev modtaget af ejernes datter, den søde og lattermilde Federica Mascheroni Stianti, der til daglig er konservator i Firenze, men som også arbejder på vingården. Hun havde nemlig endnu en historie om vildsvin:
    For nogle år siden kom to af vingårdens medarbejdere kørende ad Chiantis snoede veje, da de ramte et vildsvin. Dyret blev kastet ind på en vinmark og var øjensynlig dødt.
    De to mænd så straks for sig en herlig middag: En velduftende ret Cinghiale al Ginepro – Vildsvin med enebær. Og en dobbelt gevinst ville det være (undtagen altså for vildsvinet): Færre skadedyr i vinmarken og lykkeligere middagsgæster.
    Så de to mænd læssede det døde vildsvin ind bag i deres firehjulstrækker og begav sig på hjemvejen.
    Efter nogle vejsving vågnede vildsvinet op til dåd. Det begyndte at flå løs i bagsædet og søgte at nå frem til forsædet. De to mænd stoppede bilen, sprang ud og smækkede dørene i.
    Da de endelig fik dyret lukket ud, var der ikke meget tilbage af bilens indmad.
,,,,,,,,,,,,,,
>30/08
,,,,,,,,,,,,,,
    Så er listen fuldendt
    Excellent Wine blev nr. 25 på listen, idet både Claus Eegholm og Peter Glasdam Larsen, begge fra firmaet og uafhængigt af hinanden, har skrevet til os: – Vi har skam også lavet en særlig netside med mere end ti vine med skruelåg. Faktisk er der i alt 26 vine fra Frankrig, Chile, Australien, Sydafrika, Spanien og Italien!
    Hermed er vores mål nået: 25 importfirmaer, hvoraf langt de fleste også har restauranter som kunder.
    Ikke mindst restauranterne er jo interesserede i flasker med skruelåg – tænk blot, hvor mange arbejdstimer, der kan gå med at åbne flasker til større selskaber.
    Den fulde liste – der ikke yderligere vil blive udvidet – har vi lagt på en særlig side, der fremover kan findes via fanebladet "Mere stof" øverst i den ugentlige VinAvis.
Perlevin
Philipson Wine
Skjold Burne
Skovgaard Vine
Slagelse Vinkompagni
1010 Vine
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Du kan stadig nå at vinde
    I sidste uge fortalte vi om den store Gambero Rosso-smagning, der afholdes den 23. januar på Børsen i København. VinAvisen har fået tildelt 25 fribilletter, og dem udloddede vi i en lille quiz. Fristen for indsendelse af svar er nu på fredag d. 4. januar, så du kan stadig nå at være med. Opgaven lyder:
    Hvordan kan Gambero Rosso oversættes til dansk?
    A. Den gode ros.
    B. Den røde reje.
    C. Den ristede hjort.
    Send en mail til quiz@vinavisen.dk, og skriv følgende til os:
    1. Dit valg af svar: A, B eller C.
    2. Dit navn
    3. Din e-mail adresse
    4. Din postadresse.
    Sidste frist for indsendelse er som sagt fredag d. 4. januar, og de 25 vinnavne offentliggøres her i VinAvisen i næste uge.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.........
34-07
,,,,,.........
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.............
Bland din egen Blue Label
Det skotske whiskyfirma Johnnie Walker er berømt for sine blendede whiskyer, der blandt andet sælges under navne som Red og Black Label. Og så er der Blue Label, som er firmaets flagskib, blandet af en lang række af de fineste og mest sjældne whiskyer.
I blandingen indgår fx en 18 år gammel Single Malt fra destilleriet Talisker samt en 36-årig Glenury Royal maltwhisky.
Gennem hele 2008 bliver det for første gang nogensinde muligt for lægfolk i Storbritannien at blande deres egen skræddersyede Blue Label af de selv samme fornemme whiskyer. Det sker under vejledning fra Johnnie Walkers dygtige blendere og arrangementet formidles af det britiske stormagasin Selfridges. Prisen for deltagelse er 3000 pund (cirka 30.450 kr.) – hvilket gør det noget billigere at købe en flaske færdigblandet Blue Label.
En Blue Label kan herhjemme erhverves for hos blandt andre T.S. Vinimport (1562 kr.) og VinoTheket (1316 kr.).

Det hele startede med te
Historien om det berømte whiskymærke har rødder tilbage til 1800-tallets begyndelse, da den skotske landmandssøn John Walker i en alder af kun femten år åbnede en købmandsbutik i byen Kilmarnock.
Han fik stor succes med at blande forskellige tesorter til eksklusive produkter – en metode, som han snart overførte til whisky. Og hermed var Johnnie Walkers første blendede whiskyer en realitet.
I dag, hvor firmaet ejes af Diageo, bliver der hvert år solgt omkring 120 millioner flasker Johnnie Walker i mere end 200 forskellige lande. Og hvert eneste sekund bliver der drukket cirka fire flasker af det kendte mærke.
.................
Denne "rejsekuffert" må være enhver whisky-entusiasts drøm. Den er fyldt med flasker af den fornemme Johnnie Walker Blue Label whisky.
    Forfalsket spiritus skyller ind over Kina
    Kina er blevet et af de hurtigst voksende markeder, når det gælder importen af europæisk spiritus. Og der er kommet ekstra gang i væksten, efter at landet blev medlem af WTO (Verdens Handels Organisationen), hvorved importafgifterne blev ophævet.
    Den øgede spiritusimport har dog også for alvor fået de kinesiske svindlere på banen. I 1999 oversvømmedes Kina af forfalsket spiritus til en værdi af 10 millioner euro (cirka 75 millioner kr.) – sidste år regnede den europæiske spiritusorganisation ESO sig frem til, at tallet lå på omkring 200 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kr.).
    Hvis de mange forfalskede flasker er solgt til de samme priser som de ægte fra Europa, svarer det til et tab på 50 millioner euro (cirka 373 mio kr.) for de europæiske spiritusfirmaer.

    Samme whisky – forskellige etiketter
    Laboratorieundersøgelser har vist, at den forfalskede whisky, uanset mærke, er ens og sandsynligvis fremstillet på ét og samme sted og derefter distribueret ud til hver en krog af Kina.
    Bagmændene er endnu ikke fundet, men selv for et lovligt kinesisk spiritusfirma ville en sådan bedrift være en stor mundfuld.
    Ud over at der er tale om ren svindel, så kan de forfalskede flasker også have katastrofale konsekvenser. I 1998 døde 27 mennesker i provinsen Shanxi efter at have indtaget svindler-spiritus – noget, som provinsens lovlige destillerier stadig lider under, da mange forbrugere viger uden om flasker, hvorpå der står Shanxi.
    De fire skrifttegn til venstre betyder ganske enkelt Whisky.
,,,,,,,,,,
51-02
,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: Mange lækkerier
Så er der igen lagt fremragende flasker til salg i VinAvisens Vinauktion. På lørdag dystes der således om lækkerier som Barolo og Barbaresco fra det estimerede Piemonte-hus Giacosa, Flor de Pingus fra Peter Sisseck, en Salanques fra Mas Doix i det spanske Priorat og berømte Bordeaux-slotte som Château Lafon Rochet (1996 i magnum), Château Poujeaux og Château Malescot Saint Exupéry – alt sammen til rimelige priser (der sikkert vil blive budt op). Klik på bjælken herunder, og se begynderpriserne.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * I denne uge er der ikke nyheder fra den danske vinbranche.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

Vinens Hall of Fame
Ind imellem bringer vi sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Angelo Gaja, der den 23. januar besøger København i forbindelse med Gambero Rosso-smagningen. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
,,,,,,,,,,,,
,,


    Angelo Gaja (f. 1940) er ikke bare en af Italiens, men en af verdens mest berømte vinproducenter.
    I 1960 tog han sin afgangseksamen som ønolog ved det ønologiske institut i sin fødeby Alba i Piemonte. Som en helt naturlig ting begyndte han at arbejde med i familiens vinhus i Barbaresco – et vinhus, som hans oldefar havde grundlagt i 1859.
    I 1969 overtog Gaja tøjlerne i vinhuset, og siden da har han vist sig som en pioner inden for vinfremstillingen i Piemonte.
    Som den første vinproducent i Barbaresco begyndte han at modne vinene på små franske egetræsfade. Han reducerede høstudbyttet kraftigt for at få kvaliteten i top. Og i slutningen af 1970’erne plantede han som den første i Piemonte Cabernet Sauvignon druer.
    Såvel Angelo Gajas far som de øvrige vinproducenter i området så til med største skepsis. Men de mange nye initiativer var med til at skabe vine af topkvalitet og give vinhuset Gaja international berømmelse.
    Gennem årene har Angelo Gaja opkøbt flere vinhuse og grundlagt endnu ét i 1996, Ca’ Marcanda i Maremma-regionen.
    Derudover importerer han topvine fra andre lande samt de anerkendte Riedels vinglas fra Østrig.
    Angelo Gaja og hans hustru Lucia har tre børn, hvoraf de to døtre, Gaia og Rosanna, nu også har deres daglige gang i vinfirmaet.
    Adresse: Gaja, Via Torino 18, I-12050 Barbaresco (CN), Italien, tlf.: (00 39) 01 73 63 51 58.
,,,,.........,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Vinmanden Klaus Prüfer, der efterhånden mere og mere er arrangør af vinrejser, har sendt os dette billede.
    – Jeg har lige været i Rüdesheim i Tyskland, skriver han. – Jeg var dernede for blandt andet at opleve julemarkedet og Europas største julekrybbe.
    – Under opholdet boede jeg på Hotel Lindenwirt, hvor jeg var indlogeret i en vintønde. Det var en ret sjov oplevelse. Hver tønde er indrettet som et dobbeltværelse med bruser og toilet, og prisen er meget overkommelig: 53 euro om vinteren og 65 euro om sommeren for en dobbelttønde inkl. morgenmad. Især om sommeren skal der reserveres i god tid.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 14, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner. I alt blev det til 68 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Michel Ranould & Fils, Reserve, Brut, Grand Cru Champagne, Frankrig
230 kr., ved 12 flasker: 220 kr., Solarex
Elegant, meget lækker og mild champagne med liflige bobler, en duft af hvidt brød og en smag lidt i retning af pære og citrus.


Gran Barón, Brut, Cava, Spanien
69,95 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Virkelig god cava med fine bobler og en frisk, frugtagtig smag med toner af citrus. Glimrende som apéritif.


"G", Braida, Giacomo Bologna, Vigna Sensa Nome, Moscato d’Asti, Italien 2006
85 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En elegant frizzante (let perlende) hvidvin med den fine honningagtige duft og smag fra Muskat-druen, men uden at være for sød eller for parfumeret. Skænk den fx til en tør kage. Druerne kommer fra en ”vigna sensa nome” – en vinmark uden navn.




Hvidvin


Shadow’s Run, Fox Creek, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 2006
59,95 kr., The Wine Company
En ret enkel hvidvin med en let parfumeret duft og en frisk smag med toner af honningmelon og pære. Flasken har skruelåg.


Clairault, Sauvignon Blanc, Margaret River, Western Australia 2005
95 kr., ved 12 flasker: 75 kr., Walkabout ImpEx
Hvidvin med et markant fadpræg, der skygger lidt for frugt og friskhed. Flasken har skruelåg.




Rosévin


Las Lomas Cabernet Rosé, Maule Valley, Chile 2007
59 kr., Ørbæk Bryggeri
En rosévin helt i top. Duften er fuld af hindbær og sommerblomster, mens smagen er fyldig med toner af krydderurter og med en fin sødme til slut. Her får man virkelig høj kvalitet for yderst rimelige penge.


Domaine de Fontenille, Côtes du Luberon, Frankrig 2006
65 kr., Oxholm Vin
En dejlig rosévin, der dufter intenst af friske hindbær og jordbær. Smagen er fyldig med toner af lyse kirsebær og med en fin citrusagtig syre.




Rødvin


Carato, Erik Banti, Morellino di Scansano, Italien 2004
79 kr., Carlo Merolli
En dejlig saftig Maremma-rødvin i god balance og med fint krydderi samt diskret og fint integreret fadlagring. En ret let vin, der er nem at drikke, og som vil passe til mange retter.


"A" d’Aussières, Barons de Rothschild, Corbières, Frankrig 2004
99,75 kr., 79,88 kr. ved to flasker, Skjold Burne
En fantastisk lækker og aromatisk rødvin med duft af brombær og en fyldig krydret smag. Et godt glas til prisen.


Ca’Viola, Barturot, Dolcetto d’Alba, Italien 2006
118 kr., Tenuta del Pino
Flot afrundet rødvin med en næsten overvældende duft og en smag med bred frugt, krydderi og fin sødme. Druen Dolcetto kan levere saftige bællevine. Her optræder den tværtimod i en meget fornem og elegant vin. En vin helt i top.


Paul Dolan, Cabernet Sauvignon, Mendocino, Californien 2005
145 kr., Vinens Verden
En rødvin fremstillet på organisk dyrkede druer og helt i top. Den er fløjlsblød og med stor frugtfylde, og selv om den har 14,5% alkohol, er den ikke spor sprittet. Skænk den til en ret med en kraftig sauce.


Vieux Clocher, Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
49,95 kr., i denne og de næste tre uger (ugerne 1-4): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En billig rødvin i en kvalitet i overensstemmelse med prisen. Tilbudsprisen var lige ved at give en fjerde stjerne.


Angove’s, Vineyard Select, Cabernet Sauvignon, Coonawarra, Australien 2003
129,95 kr., Amka
Koncentreret rødvin med kraftig frugt og alkoholisk sødme.




Sød vin


Barão de Vilar, Colheita, Portvin, Portugal 1997
150 kr., ViniPortugal
Denne flotte portvin er simpelt hen lækker. Den har en karakteristisk portvins-duft og en fløjlsblød smag med dejlig sødme og uden nogen form for spritkant.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.