Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 12
Fra 17. marts til 23. marts 2008
,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 9,,,,,,,,VinAvisen uge 10,,,,,,,,VinAvisen uge 11

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
12-14
,,,,,,,.........

,,,,,,.........
Tim Hanni
    Enhver sin smag
    En af de første amerikanere, der gennemførte uddannelsen til Master of Wine, er Tim Hanni, og han er en mand med interessante meninger. Han påstår, at menneskers opfattelse af en vins smag kan variere drastisk fra person til person, og at evnen til at smage i vid udstrækning er bestemt af antallet af smagsløg på tungen.
    Tim Hanni inddeler smagere i fire grupper: De overfølsomme supersmagere, de følsomme, de tolerante og dem med en sød tand. Men mange mennesker kan have deres smagsløg fordelt i mere end én gruppe, og køn, kultur og opdragelse kan også have indflydelse på, hvordan folk opfatter smag.
    – Vi lever i hver sin smageverden, siger Tim Hanni, – og at sige, at en vin smager bedre end en anden – endsige tildele den point efter en 100-skala – er ikke særlig fornuftigt.

    Han tæller smagsløg
    I gamle dage mente man, at tungen havde forskellige steder for smagen af salt, sødt, surt og bittert. Denne idé har man i dag forladt, idet nyere forskning har vist, at evnen til at opfatte de forskellige smage er jævnt fordelt over hele tungen.
    For at konstatere, hvilken slags smager han har foran sig, farver Tim Hanni vedkommendes tunge med blå frugtfarve. Tungen tager imod farven, mens papillerne – de små vorteformede strukturer, hvoraf nogle rummer smagsløgene – forbliver lyserøde. Og så fotograferer han tungen med et nærobjektiv og tæller papillerne. Papillerne tælles inden for et cirkulært område på 6 mm i diameter.
    Vi andre kan eventuelt klippe et sådant hul i et visitkort med en hulmaskine til ringbind og betragte vores frugtfarvede tunge gennem hullet.
    Er der 35 papiller, er man en supersmager. Er der mellem 10 og 35, er man en følsom smager, og er der under 10, er man en tolerant smager.

    Dommere med blå tunger
    Ved den første Lodi International Wine Awards-smagning i Californien i den forløbne uge farvede Tim Hanni først alle dommernes tunger blå og talte deres smagsløg. Og derefter sammensatte han smagehold, så hver vin kunne få tre bedømmelser alt efter, om den henvender sig til forbrugere i den ene, den anden eller den tredje kategori af smagere.
    Bedømt til nydelse af overfølsomme forbrugere fik vinen måske kun en bronzemedalje, mens den til de tolerante måske samtidig fik en guldmedalje.
    ,,,,,,,.........
    Sådan smager de forskellige smagere
    De overfølsomme smagereDe såkaldte supersmagere har de fleste smagsløg. De holder af salt, kaffe med fløde og sukker og opfatter den bitre smag fra kunstige sødemidler. Af vine foretrækker de lettere, mere delikate og ofte søde vine, hvorimod de sjældent kan lide stærke sager som whisky og cognac – de synes, at de smager som benzin. Ifølge forskere ved Yale University i USA er cirka 35% af alle kvinder supersmagere, mens kun 15% af mændene er det.
    .........
    De følsomme smagereFølsomme smagere – igen med en overvægt af kvinder – har færre smagsløg. De vil gerne have lidt sukker og fløde i kaffen, kan lide salt og er mere åbne over for smagsmæssige oplevelser end de andre kategorier. I snit er cirka en fjerdedel af menneskeheden følsomme smagere.
    .........
    De tolerante smagereTolerante smagere har færrest smagsløg. De foretrækker kaffen sort og stærk og bruger sjældent sukker og fløde. De kommer ikke ekstra salt på maden og opfatter alkohol som noget sødt. De tolererer spiritus og vine med høje procenter og en intens smag.
    .........
    Smagerne med en sød tandSmagere med en sød tand er som oftest enten overfølsomme eller følsomme smagere. De foretrækker vine med sødme, er følsomme over for bitterstoffer og alkohol og kan godt lide friske og frugtagtige smage..........
,,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,,
Grønt lys for mere champagne
Ifølge den franske avis l’Union har appellations-myndigheden INAO i torsdags vedtaget planen om at udvide Champagne-distriktet med 40 kommuner. Det omfatter i øjeblikket 319 kommuner. Nu skal planen i to måneder lægges ud til offentlig høring, før den bliver endeligt vedtaget.
Det nuværende klassificerede areal er på 33.000 hektar. I 1927 udnyttede man kun 9000 hektar, i dag udnytter man næsten dem alle.
Som nævnt i uge 10 er to kommuner, Germaine og Orbais-l’Abbaye, på vippen til at forlade appellationen. Til gengæld vil de 40 nye kommuner give albuerum til fremstillingen af den mere og mere populære champagne.
Ikke mindst jordbesidderne i de nye kommuner kan glæde sig. Deres marker, der for øjeblikket giver hvedekorn, vil komme til at give guldkorn. En hektar inden for appellationen Champagne koster for øjeblikket, hvad der svarer til mellem 6 og 8 millioner kr.
    ........
    Her er de 40 nye kommuner
    I departementet Aisne: Marchais-en-Brie.
    I departementet Aube: Arrelles, Balnot-la-Grange, Bossancourt, Bouilly, Etourvy, Fontvannes, Javernant, Laines-au-Bois, Macey, Messon, Prugny, Saint-Germain-l'Epine, Souligny, Torvilliers og Villery.
    I departementet Marne: Baslieux-les-Fismes, Blacy, Boissy-le-Repos, Bouvancourt, Breuil-sur-Vesle, Bussy-le-Repos, Champfleury, Courlandon, Courcy, Courdemanges, Fismes, Huiron, La-Ville-sous-Orbais, Le-Thoult-Trosnay, Loivre, Montmirail, Mont-sur-Courville, Peas, Romain, Saint-Loup, Soulanges og Ventelay.
    I departementet Haute-Marne: Champcourt og Harricourt.
    ........
,,,,,,,,,,,,,,
    Frescobaldi anklaget for vinsvindel
    I mere end 700 år har familien Frescobaldi fremstillet vin i Toscana. I dag ejer den hele ti vinejendomme i det berømte italienske vindistrikt samt endnu et vinhus i Friuli-distriktet.
    Nu er det fornemme gamle vinhus ifølge avisen Corriere Fiorentino kommet i søgelyset, idet produktionsdirektør og familiemedlem Lamberto Frescobaldi, en af vinhusets ønologer, seks syditalienske drueavlere samt en række andre folk med tilknytning til vinhuset er blevet anklaget for vinsvindel.
    Anklagen lyder på, at Frescobaldi i sine IGT- og DOC-vine fra vingården Tenuta di Castiglioni i Montespertoli har blandet en større mængde syditalienske druer end tilladt.
    Til IGT-vine må de italienske vinhuse bruge op til 15% druer fra et andet distrikt end det, der står på etiketten, mens DOC- eller DOCG-vine udelukkende skal være fremstillet af druer fra det angivne vindistrikt.

    Vi er uskyldige
    Efterforskningen af det påståede bedrageri begyndte allerede i 2005 – det har vi skrevet om tidligere. Frescobaldi har undervejs fået tilbudt at indgå forlig i sagen, men det vil vinhuset ikke høre tale om.
    Herfra lyder det, at man ikke har gjort noget som helst forkert, idet druerne fra Syditalien udelukkende er blevet brugt til bulkvin. Frescobaldi vil derfor have renset såvel vinhusets som familiens navn via retssagen, hvis begyndelse er fastsat til november i år.
,,,,,,,,,,,,,,
34/07
,,,,,,,,,,,,,,
Skandinavien storaftager af bulgarsk vin
Der er en markant fremgang i eksporten af bulgarsk vin. I alt blev der i 2007 fremstillet 200 millioner liter vin i Bulgarien, hvoraf de 81 millioner blev eksporteret til Rusland. Det svarer til en stigning på næsten 50% i forhold til 2006.
Til EU-medlemslandene eksporterede bulgarerne sidste år i alt 35 millioner liter vin, hvoraf Polen, Tyskland og Skandinavien ifølge det bulgarske nyhedsbureau Novinite stod for den største bid af kagen.
Men så kan man jo godt undre sig over, at der ikke er flere flasker bulgarsk vin på hylderne herhjemme. Det må være Finland, Norge og Sverige, der står for den skandinaviske del af importen.

Genteknologi eller pesticider
Inden for kornindustrien har det længe været en udbredt teknik at fremavle sygdomsresistente kornsorter ved hjælp af genteknologi. Men i forbindelse med vindyrkning går man stadigvæk traditionelt til værks og bruger kemiske sprøjtemidler mod diverse sygdomme – idet man dog ved krydsning og selektering har fremelsket mere tolerante planter.
Nu vil et hold forskere fra Instituto di Genomica Applicata i den italienske by Udine imidlertid slå et slag for, at også vinindustrien for alvor begynder at benytte sig af genteknologien til at få fremavlet sygdomsresistente vinplanter og druesorter. Og forskerne, der har samarbejdet om gen-projektet VIGNA, har bestemt noget at komme efter. Selv om kun 5% af Europas opdyrkede jord er dækket af vinmarker, så står vindyrkningen for hele 46% af de pesticider, der bruges i landbruget – i alt 460.000 tons om året. Det er 80 gange så meget som inden for kornindustrien.
Under deres forskning nåede VIGNA’s forskere frem til et interessant resultat, nemlig at vin-genomet – altså det totale billede af vinplantens gener – har flere lighedspunkter med det menneskelige genom end med genomer i andre planter.

Vin er lige så sundt som fisk
Amerikanske forskere har ifølge American Heart Journal foretaget en undersøgelse, hvor de har sammenlignet to grupper af forsøgspersoner med henholdsvis et moderat forbrug af vin og en forkærlighed for fisk.
Undersøgelsen viste, at vin har den samme godgørende effekt på hjerte-kar-funktionerne, som fiskene har på grund af deres indhold af omega-3-fedtsyrer.
Fede fisk har det højeste indhold af de sunde fedtsyrer, så en nyrøget makrel med et godt glas hvidvin til er altså slet ikke så tosset.
,,,,,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
Rekord-afgifter i Storbritannien
Blandt medlemslandene i EU har Irland hidtil været det land, der har lagt de højeste afgifter på vin og spiritus. Nu er irerne ifølge Decanter blevet overhalet af briterne, idet den britiske regering har øget afgifterne, så afgiften på en flaske rød- eller hvidvin er kommet op på 1,46 pund (cirka 14,25 kr.).
Når det gælder mousserende vin, ligger afgiften efter forhøjelsen på 1,80 pund (cirka 17,50 kr.), mens den for en flaske hedvin lyder på 2 pund (cirka 19,50 kr.) og for en flaske spiritus på 5,50 pund (cirka 54 kr.).
Yderligere er priserne på selve vinen steget, idet det er blevet dyrere at fremstille og eksportere vin. Så priserne på såvel druer som glasflasker, transport og energi har fået et ordentligt hak opad.
,,,,,,,,,,,,
Juhuu for den globale opvarmning
Mens kloge hoveder overalt i verden forsøger at finde ud af, hvordan man kan bremse den globale opvarmning, så priser flere vinhuse i Bordeaux sig lykkelige for den øgede varme, der er fulgt i kølvandet på klimaændringerne.
Det gælder blandt andet Château Margaux, hvor direktør og vinmager Paul Pontallier ifølge Decanter for nylig udtalte, at det er rigtig godt med den globale opvarmning. Det er den, der har sørget for, at slottet gennem de sidste tretten år har kunnet fremstille den ene store årgang vin efter den anden – førhen var der langt mellem de store årgange.
Den øgede varme bevirker blandt andet, at Cabernet Sauvignon-druerne modnes perfekt stort set hvert eneste år, hvilket var noget af et problem før i tiden.
Paul Pontallier tilføjer dog, at de mange gode årgange også skyldes den forbedrede teknik under vinfremstillingen. (Vi gætter på, at han har anskaffet sig et anlæg, der kan give vinen en gang omvendt osmose).
,,,,,,,,,,,,,,
    Canadas første vinkooperativ i modvind
    Med vinhuset 20 Bees fik Canada sit første vinkooperativ. Det var nitten drueavlere på Niagara-halvøen i Ontario, der grundlagde kooperativet, men nu er det – allerede kun et år efter åbningen – sat under administration.
    Ifølge Decanter havde 20 Bees alt for store ambitioner. Kooperativet iværksatte blandt andet byggeriet af et vinhus til 40 millioner canadiske dollars (cirka 195 mio kr.), som skulle stå færdigt i 2009 og rumme tapperi, lagerkapacitet og gæstefaciliteter samt have 100 ansatte.
    Det hele begyndte ellers så godt. Drueavlerne, der tilsammen ejer 1780 hektar vinmarker – omkring en fjerdedel af samtlige vinmarker på Niagara-halvøen – fremstillede det første år 360.000 flasker vin. Og det var udelukkende vin, som bar kvalitetsmærket VQA (Vintners Quality Alliance).
,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Bernard Magrez på indkøb i Chile
    Gennem de sidste fyrre år har en af Bordeaux’s helt store vinkøbmænd, Bernard Magrez, opkøbt en lang række vinhuse såvel i Frankrig som uden for landets grænser. Desuden har han siden 2001 markedsført vinene fra skuespilleren Gérard Depardieus syv vinslotte.
    Og Magrez har konstant nye jern i ilden. Fremover vil han ifølge Decanter i højere grad koncentrere sig om vine af højeste kvalitet, og han har derfor nu købt en ejendom med 200 hektar vinmarker i Colchagua Valley – et af Chiles bedste vindistrikter. Han ejer allerede et vinhus i området, Hacienda de la Serenidad, og vinene fra den nye ejendom vil blive markedsført under samme navn. Magrez regner således med at kunne føje yderligere omkring 150.000 flasker om året til sin chilenske vinproduktion.
    Prisen for vinmarkerne er ikke oplyst, men gennemsnitsprisen for en hektar vinmark i Colchagua ligger på, hvad der svarer til cirka 125.000 kr.

    Stor omsætning på 32 ejendomme
    Samtidig med ekspansionen i Chile har Magrez valgt at sælge tre af sine Bordeaux-vinhuse, Bois Chantant, Haut Mouleyre og Bois Pertuis, til Les Grands Chais de France, Frankrigs næststørste vinfirma og den største eksportør af fransk vin.
    Efter at have både købt og solgt ejer Magrez i alt 32 vinhuse, hvoraf de 18 ligger i Bordeaux, seks i Languedoc, mens resten er fordelt mellem Spanien, Chile, Argentina, Portugal, Marokko og Uruguay. Tilsammen har de mange ejendomme en årlig omsætning på omkring 40 millioner euro (cirka 300 mio kr.).
,,,,,,,,,,,,,,
Økovin i norske glas
Nordmændene bliver stadig gladere for vin fremstillet på økologisk dyrkede druer. Ifølge Vin- og Brennevinleverandørenes Forening (VBF) blev der i alt i 2007 solgt 350.000 flasker økovin i Norge, hvilket var en stigning på hele 67% i forhold til året før.
Det er frem for alt rødvin på økologisk dyrkede druer, der går som varmt brød. Her lå salget på 317.000 flasker, mens der blev solgt 33.300 flasker hvidvin og en smule mousserende vin.
Det lyder jo af meget, og alligevel udgør salget af økovine kun sølle 0,42% af al den vin, der sælges i Norge.

Danskerne vil have tysk vin
I lande som USA, Holland og England går det forrygende med salget af tysk vin af god kvalitet. Og nu har også danskerne for alvor fået øjnene op for, at vin fra Tyskland er andet end den billige og halvsøde Liebfraumilch. Tyske vine af udmærket kvalitet har således indtaget nogle af hylderne i de danske supermarkeder.
Den 8. april indtager en lang række vine også Børsen i København, som denne dag er rammen om vinmessen Riesling & Co. Her vil 40 vinproducenter og deres danske importører præsentere mere end 200 forskellige vine. Yderligere vil der være et gourmetmarked med smagsprøver og en særlig Sektbar, hvor de tyske boblevine er i højsædet.
,,,,,,,,,,,,,,
    En sød vinmesse
    Hvert andet år afholdes vinmessen Vinoble, verdens eneste vinmesse helliget hedvine og ædelsøde vine, i den spanske by Jerez de la Frontera.
    I år er det sjette gang, man kan opleve denne unikke vinmesse, hvis rammer er det smukke renæssancepalads Villavicencia og det tilhørende arabiske haveanlæg.
    Her vil de besøgende kunne smage vine fra mere end hundrede forskellige vindistrikter: Spaniens Sherry og Montilla-Moriles, Portugals Portvin, Madeira og Setúbal-muskatvine, Italiens Vinsanto, Passito og Moscato, Canadas og Tysklands isvine og andre vine på senthøstede druer, Østrigs søde vine fra Kremstal og Burgenland, Ungarns Tokaj, de græske vine fra Samos, Santorini, Patras, Makedonien og Kreta samt Frankrigs Sauternes, Barsac, Alsace, Languedoc-Roussillon, Loire, Monbazillac, Pacherenc, Gaillac, Jurançon, Sainte Croix du Mont, Loupiac og Bergerac ...
,,,,,,,,,,,,,,
08.33
.................
    Kampen om Golden Gate
    Golden Gate er navnet på en vin fra den californiske vinproducent Golden State Vintners. Golden Gate har også været navnet på den svenske V&S Groups bedst sælgende hvidvin. Så for otte år siden indgik de to parter en aftale om, at svenskerne godt måtte bruge navnet.
    Men da Golden State Vintners i 2004 blev solgt til den amerikanske vinkoncern The Wine Group, ønskede den nye ejer at have navnet for sig selv – og at kunne sælge vin med navnet Golden Gate på etiketten til det svenske marked.
    Da V&S Group ikke ville give afkald på navnet, lagde amerikanerne sag an og vandt.
    Svenskerne appellerede sagen til højesteret, men nu har de endnu engang tabt og har ikke mulighed for at appellere yderligere.
    Ifølge dommeren har V&S Group krænket Golden State Vintners handelsrettigheder ved i al hemmelighed at indregistrere navnet Golden Gate i Sverige.

    Stort erstatningskrav
    Efter dommen har The Wine Group eneret på at sælge vin med navnet Golden Gate på svensk jord. Men det stiller The Wine Group sig ifølge Business Wire ikke tilfreds med. Koncernen kræver en erstatning på omkring 235 millioner svenske kroner (cirka 186 mio kr.) fra V&S Group, da den mener, at den langtrukne sag har skabt forvirring blandt forbrugerne om vinens oprindelse og dermed har skadet salget.
    The Wine Group er verdens tredjestørste producent af vin og ejer kendte mærker som Franzia, Almaden, Inglenook, Concannon, Glen Ellen og Gray Fox.
    V&S' vin Golden Gate har taget navneforandring til California White og er stadig en storsællert i Sverige.
,,,,,,,,,,,,,,
Øget salg af sherryeddike
Når det gælder eddike, er der rigtig mange af os, som bruger den italienske aceto balsamico. Men det bør ikke få os til at glemme den gode sherryeddike, Vinagre de Jerez.
Salget af denne delikate eddike er faktisk på fremmarch med en stigning i eksporten på verdensplan på 7,8% i løbet af det sidste år. I Frankrig er salget steget med hele 15,4%, mens stigningen i sherryeddikens hjemland, Spanien, hvor det meste af eddiken afsættes, kun er på beskedne 2,3%.

Kendt vinslot lejer vinmarker af naboen
I flere måneder har 2. Cru vinslottet Château Lascombes i Margaux uofficielt været til salg. Alligevel forlyder det paradoksalt nok, at slottet har udvidet sit areal af vinmarker.
Helt sådan forholder det sig dog ifølge Revue du Vin de France ikke. Lascombes har derimod lejet cirka 28 hektar vinmarker af naboejendommen, det tidligere cru bourgeois-slot Château Martinens.
Det er den amerikanske pensionsgruppe Capital Colony, der ejer Lascombes, som gruppen købte i 2001 af det britiske bryggeri Bass Charrington for omkring 70 millioner euro (cirka 522 mio kr.).
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,
    Faktisk vejer flaskerne 1200 gram
    En af vore læsere, Jan Erik Rasmussen, vender tilbage til de tunge flasker, vi skrev om i uge 10. Han har selv vejet tre normale flasker, der i snit vejede 528 gram – hvilket jo ikke er langt fra de 550, vi nåede frem til. – Men, skriver han, – jeg har svært ved at tro, at vinflasker skulle kunne nå op på en vægt af 1200 gram.
    Det er faktisk muligt, lyder vores svar. Den flaske, vi fotograferede, vejede nogle gram over de 1200 gram, og siden har vi under vores smagninger haft endnu to flasker i samme sværvægtsklasse.
    Jan Erik Rasmussen hæfter sig også ved, at vi har skrevet, at de tunge flasker ikke mindst i USA er et problem. Der rummer en kasse vin nemlig tolv flasker og ikke seks, skrev vi.
    – Personligt har jeg meget svært ved at finde rødvine i kasser med seks stk., skriver han. – Hvis jeg ser bort fra "Brugsens bedste tilbud", så ligger fx alle rimelige Rhône-vine i tolvstyks-kasser.
    Vi siger tak for oplysningen. Den tager vi til os.

,,,,,,,,,,,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Livsnyder-dag i København
Vin, god mad og velvære går op i en højere enhed, når Laudrup Vin & Gastronomi i anledning af sit 15 års-jubilæum den 24. maj slår dørene op for et ganske særligt arrangement.
I løbet af dagen vil det blandt andet være muligt at få en snak og et glas vin med mere end 35 vinbønder fra ti forskellige lande. Man vil kunne deltage i en særlig smagning af sjældne vine, spise spanske og italienske delikatesser og få gode råd fra nogle af Danmarks førende kokke.
Derudover fortæller Erik Skovenborg, der har skrevet bogen "Vin og helbred – myter og facts", om, hvorfor det er sundt at drikke vin med måde. Og så kan man forsøge sig med noget så specielt som en behandling med vinterapi. Punktum for seancen er en fem retters gallamiddag om aftenen.
Det hele foregår i Axelborg i København, og på Laudrups hjemmeside kan man få oplysninger om priser og tilmelding.

Noget sludder og vrøvl
Nu har vi igen læst påstanden om, at vinen udvikler sig i flasken under indflydelse af ilt, der langsomt trænger ind igennem proppen.
Dette er noget sludder og vrøvl. Vinen ånder ikke gennem proppen. Hvis endelig luften kom igennem proppen, ville den ødelægge vinen.
Modningen af en lagret vin og udviklingen af bouquet foregår anaerobisk, dvs. uden brug af ilt. Hvis der kommer luft til, vil der – for nu at citere den australske forsker Richard Grant Peterson – ske følgende:
1. Vinen iltes, og den svovldioxid, der konserverer vinen, vil forsvinde.
2. Tanniner, pigmenter og andre polyfenoler, som beskytter vinen, nedbrydes.
3. Vinens duft iltes og ødelægges, vinens farve bliver brunlig, og de iltede pigmenter og andre polyfenoler polymeriseres, dvs. samles til store molekyler.
4. Hvis der samtidig er bakterier i vinen – hvad der altid er – så giver ilten dem lov til at vokse og forvandle vinen til eddike.
,,,,,,,,,.
50-23
,,,,,,,,,,,,,,...
    Flaske i ulovligt selskab
    Hvis det ikke var så sørgeligt (for svenskerne), så er det egentlig ganske morsomt. Nu har de alkoholforskrækkede svenske myndigheder igen været ude med riven og har givet en vinimportør en bøde på 200.000 skr.
    Hvad havde staklen da gjort? Jo, han havde lavet en annonce med et billede af en flaske vin i selskab med en proptrækker og en dug!
    Jamen, mine damer og herrer, det er da også helt forskrækkeligt! En proptrækker og en dug! Det er jo strengt forbudt ifølge svensk lov. Man må kun vise flasken.
    Kan de svenskere dog ikke lære det? For nylig var der jo en anden importør, som fik en bøde, fordi han havde stillet en flaske på et bræt! Et bræt ... jamen, hvad tænkte han dog på. Vi er chokerede.
    Det skal dog tilføjes, at reglerne blev ændret i 2003, så man gerne må vise et glas ved siden af en flaske, men om der må være noget i glasset, har vi endnu ikke fundet ud af. Der er sikkert strenge regler for, hvor meget det må være fyldt op.

    Alkoholleverandørernes granskemand
    I Sverige har man ligefrem ansat en Alkoholleverantörernas Granskningsman, en mand, der dog viser sig at være en muntert smilende dame ved navn Gun Neuman. Hun har sin egen hjemmeside, hvor hun siger til potentielle sladrehanke: – Her kan du anmelde reklamer, som du mener ikke følger reglerne.
    – Du husker måske, skriver hun, – at vi for nogle numre siden skrev om annoncen, der fik en bøde, fordi flasken blev vist på en ternet dug.
    – Reklamer "får inte uppmuntra till bruk av alkohol". Man kan jo ikke lade være med at spekulere over, hvad reklamer ellers skal være godt for, lyder det fra granskedamen.
    Stakkels svenske brødre og søstre. Vi føler med jer.
,,,,,,,,,,,,,,
    Liste over Fairtrade-vine efterlyses
    Stadig flere vinproducenter fremstiller vine under betegnelsen Fairtrade, der blandt andet er en garanti for, at de arbejdere, der er tilknyttet vinhuset, får en fair løn. I alt er der i dag 30 certificerede Fairtrade-vinhuse fordelt mellem Chile, Sydafrika og Argentina.
    Storbritannien er den største aftager af Fairtrade-vin – i 2006 købte de britiske forbrugere hele to millioner liter vin med denne benævnelse, og for hvert år fordobles salget.
    De fleste kan jo godt tilslutte sig selve Fairtrade-princippet – problemet er bare, at vinenes kvalitet ifølge avisen The Telegraph ikke altid har været lige god. Nu er den imidlertid på vej op, og avisen har derfor lavet en liste over de bedste Fairtrade-vine – den omfatter vine fra vinhusene Heaven on Earth, Thandi, Maara og Origin Fairtrade i Sydafrika, Los Robles og Equality i Chile samt Fairhills i Argentina.
    Vi vil gerne her i VinAvisen kunne lave en lignende liste over Fairtrade-vine på det danske marked og hører meget gerne fra importører, der har sådanne vine. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
......,,,,,,
10-13
,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,
50 cl flasker er en ret god idé
I sidste uge spurgte vi vore læsere, om det kunne være en god idé at supplere udvalget af flasker med en størrelse på 50 cl, passende til et måltid for to personer.
I alt 2542 svarede, og som det fremgår af skemaet herover, synes 52,6% af dem, at det vil være en god idé.
En af læserne, Jens Faber, så endog meget gerne, at man specielt kunne få nogle bedre vine på endnu mindre flasker – altså de 18,7 cl-flasker, som vi kender fra flyvemaskiner. – Så kunne jeg proppe en god flaske vin op og nyde den alene, skriver han, – men i dag er det jo umuligt at finde så små flasker i handelen.
Det har Jens Faber ret i. De små flasker er forbeholdt fly- og færgeruter.

Derfor vin i bokse
Hertil skriver Erik R. Lassen, at dette problem måske er en af grundene til, at vin i bokse har fået så stor en udbredelse. Så er man uafhængig af flaskestørrelser og kan nøjes med at bruge rigtige flasker af glas, når der er gæster.
Jens Fryd skriver, at en flaske på 50 cl ville være en god størrelse for restauranterne. 37,5 cl er for lidt til to voksne, mens 50 cl ville være passende, hvis den ene skal køre bil hjem.

Han hælder om på små flasker
Flemming Lorenz ser ikke den store fidus i mindre flasker. Som vi selv skrev i sidste uge, vil det gøre vinen dyrere pr. liter, og Flemming Lorenz er heller ikke sikker på, at de små flasker er forsvarlige, hvis man ser på CO2-regnestykket.
– Selv har jeg ingen problemer med at gemme lidt vin til dagen efter, skriver han. – Da jeg jo ved, at det er den resterende luft i flasken, som gør vinen mindre spændende dagen efter, er det naturligvis vigtigt at undgå luft i flasken.
– Nogle mener, at vinen bliver fladere, hvis man pumper luften ud af flasken. Det er jeg til dels enig i, så for mig har den bedste løsning været at hælde vinen over på helt små flasker.
– Jeg har købt 1/4-flasker og genbruger dem til at gemme vinen til dagen efter. Ved at hælde vinen på 25 eller 18,7 cl flasker – og fylde dem helt op – undgår jeg helt luft i flaskerne. For mig virker det perfekt.
,,,,,,,,,,,,,,
09-12
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.........
Med to glas og skruelåg
Gambero Rosso-vinen Campo Ceni fra det gamle Chianti-vinhus Barone Ricasoli er nu blevet udstyret med skruelåg – en mulighed, som man endnu ikke har med Chianti, der ifølge den lokale vinlov skal være proppet med kork og eventuel tilhørende propsyge.
BB Vinimport har hjemtaget Campo Ceni i årgangen 2005, der med sit skruelåg fik to glas i Gambero Rosso. Den koster 102 kr. og 89 kr. ved 12 flasker.

Ingen berusede præster bag rattet
Vi har tidligere skrevet om de katolske præster i Irland, der har problemer med landets strenge love omkring spirituskørsel. Præsterne kører ofte fra kirke til kirke for at holde messe, og ved altergangen skal de på menighedens vegne tage en mundfuld vin – den vin, som præsten ifølge et katolsk ritual har forvandlet til Kristi blod.
Selv om det ikke drejer sig om særlig megen vin, så er det nok til, at de skrappe promillegrænser let overskrides.
I Ungarn har præsterne nøjagtigt det samme problem. Og derfor har de katolske biskopper sendt et brev til den ungarske regering for at få indført en undtagelse fra promille-reglerne, når det gælder deres præster. Men nej, lyder det fra det ungarske justitsministerium, der nødig vil have berusede præster til at køre rundt i trafikken.
.................
>15/08
,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
................

................
Den nye økologiske æblebrændevin Rød Guldborg dufter og smager dejligt af modne sommeræbler. Det er brændevinsmester Karsten Kjer Michaelsen, der har skabt den stærke sag, som bør nydes afkølet.
    Brændevin på økologisk dyrket frugt
    I VinAvisen uge 37 sidste år fortalte vi om Karsten Kjer Michaelsen, der i sit brænderi på Fyn fremstiller en lang række forskellige frugtbrændevine. Hovedparten af dem laves på æbler – og helst æbler fra sydfynske æbleplantager, der ifølge brændevinsbrænderen er de bedste.
    Nu har Karsten Kjer Michaelsen og hans brænderi, Aqua Vitae Sydfyn, som noget helt nyt i Danmark opnået godkendelse til fremstilling af brændevin på økologisk dyrkede frugter. Første skud på øko-stammen er en brændevin på den sjældne æblesort Rød Guldborg. Æblerne har han selv plukket, og det er da heller ikke blevet til mere end 46 flasker, som allerede er udsolgt – næste ombæring kommer på hylderne i december måned.
    Tre nye stærke sager på økologiske frugter er dog lige på trapperne. Det drejer sig om brændevine på æblerne Ingrid Marie og Filippa samt en krydderbrændevin på kvan.

    Ratafia på kirsebær
    Ud over de økologiske nyheder lancerer Karsten Kjer Michaelsen snart noget så specielt som en ratafia fremstillet på kirsebær.
    Ratafia var oprindelig navnet på en hvilken som helst alkoholisk drik, som franskmændene drak, når de fejrede stadfæstelsen – ratifikationen – af en aftale eller kontrakt. I dag bruges betegnelsen om en likør lavet af frugtsaft tilsat alkohol.
    Opskriften til sin søde ratafia har Karsten Kjer Michaelsen fundet i en gammel dansk kogebog fra 1852.
    Aqua Vitae Sydfyns brændevine kan købes hos brænderiet samt i flere vin- og delikatesseforretninger. Der er mere information at hente på firmaets hjemmeside.
    ................
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Den stærke side er i gang med en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier. Til denne uge har vi smagt tre single malts, og alle de smagekommentarer og stjerner, vi samler uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.




    Single Malt


    Springbank, 15 Years Single Malt Scotch Whisky, Campbeltown, Skotland, 46%
    595 kr., Juul's Vin & Spiritus
    Der er moden frugt i både duften og smagen af denne lækre whisky. Den er blød og rund med et krydret strejf i eftersmagen.


    Deerstalker, 15 Years Old, Highland Single Malt Scotch Whisky, Skotland, 46%
    420 kr., Mac Y
    En ganske dejlig whisky med karry og ingefær i duften og en fyldig og rund smag med toffee og flødekaramel.


    Bunnahabhain, 10 Years Old, Single Malt Scotch Whisky, Islay, Skotland, 46%
    395 kr., Juul's Vin & Spiritus
    En kraftig og fyldig whisky med markant røg og bittermandel og toner af karamel i eftersmagen.


    Glenfarclas 105, Cask Strength, Single Highland Malt Scotch Whisky, Speyside, Skotland, 60%
    285 kr., Mac Y
    Der står ild ud af munden, når man smager på denne whisky af fadstyrke. Et par dråber vand mildner og åbner den, hvorefter de krydrede toner trænger igennem.
    ...............
..................
11-14
,,,,,,,.........
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vigneron Wine Company har optaget importen fra følgende Californiske vinhuse: Loring Wine Company, Arcadian Winery, Schrader Cellars, Core Wine Company, Steltzner Vineyards og Orin Swift Cellars.
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Domaine Font Sarade i det franske Vacqueyras.
    * Vintappergaarden har overtaget agenturerne for vinene fra de californiske vinhuse Fetzer Vineyards og Bonterra Vineyards samt for whiskyerne fra Morrison Bowmore Distillery.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,........
>30
........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............
.....
,
    Jan Pedersen (f. 1967) er uddannet akademiøkonom med speciale i detailhandel. I hele sit voksne liv har han arbejdet i detailhandelen, i de sidste tolv år som selvstændig isenkræmmer med indtil videre tre butikker i det indre København.
    Vinen har imidlertid været hans store interesse igennem de seneste tyve år, og for godt et år siden førte den til grundlæggelsen af Valuewine ApS sammen med to gode venner, Claus Nielsen og Thomas Rydberg.
    Vinfirmaet blev startet efter et besøg på den sydfranske vingård La Coume du Roy i Roussillon, og siden er det gået stærkt. Valuewine har i dag egen import fra mere end et dusin meget dedikerede vinproducenter i Frankrig, Spanien og Sydafrika, og det er fortsat et stort ønske at handle med mindre producenter, der med små mængder leverer "store vine med sjæl".
    Senest har Valuewine – som den formentlig første danske online-vinhandel – åbnet en blog, ikke kun for at kunderne skal kunne spørge om vinene, men også for at fremme dialogen mellem kunder og andre med interesse for vin.
    I fritiden hører vin og mad til Jan Pedersens store interesser, som han dyrker sammen med sin forlovede, Helle. Mindst fem-seks gange om året er han i udlandet for at smage på vin og nyde den lokale mad, og turene går gerne til det sydlige Frankrig eller Spanien. Herudover er afholdelse af vinsmagninger et vigtigt område, som der går meget tid med.
    Adresse: Valuewine Aps, Nørrebrogade 55, 2200 København N, tlf.: 40 25 05 40, e-mail: jp@valuewine.dk, www.valuewine.dk.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..............,,,,,,,,,,,,,,
08-33
,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner, og 9, som fik fem stjerner. I alt blev det til 81 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Norton, Cosecha Especial, Extra Brut, Argentina
100 kr., Vinens Verden
En ret enkel boblevin med en meget kraftig mousse og smag af grape og stikkelsbær.




Hvidvin


Millbrook, Viognier, Western Australia 2005
119 kr., VinDownUnder
En helt vidunderlig hvidvin med en lækker blødhed og fyldighed og talrige facetter – pære, abrikos, ingefær, citrus, ananas og fint krydderi. Flasken har skruelåg, så vinen har bevaret den høje kvalitet, som vinmageren skabte.


René Barth, Vinoble de Bennwihr, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Lækker hvidvin med en kraftig, krydret duft og en blød, ret fed smag med god frugt og en lille fin honningsødme. Indholdet af alkohol er behageligt nede på 12%. Flasken har skruelåg – også franskmændene er ved at komme efter det.


Chemin des Seigneurs, Collection Terroirs, Cave de Turckheim, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2004
84,50 kr., Irma
Lækker og moden vin – næsten fire år gammel, men stadig vital med friskhed og frugt (kvæde) og en markant, charmerende sødme, som mange vil kunne lide. Oplagt til kødretter med en vis fedme.


Kangarilla Road, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 2007
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Elegant hvidvin med en liflig duft og en dejlig ren smag med fin citrussyre og diskrete fadtoner. En virkelig nydelse. Flasken har skruelåg, så vi er sikre på at smage, hvad vingårdens ejer og ønolog, Kevin O’Brien, vil have os til at smage.




Rødvin


Tenuta Rocca, Barbera d’Asti, Italien 2004
189 kr., på Sjælland: Vinotto, i Jylland: Sobresol
En herlig duft breder sig i rummet, når flasken åbnes, og en vidunderlig saftig og fyldig smag breder sig i munden. Sikke en rødvin! En af de bedste Barbera-vine, vi har smagt i nyere tid.


Beau-Rivage, Borie-Manoux, Bordeaux, Frankrig 2006
65 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Violer og kirsebær forenes i duften fra denne dejlige rødvin. Smagen er let krydret, læskende, tør og elegant og med et fint bid af garvesyre. En klassisk rød Bordeaux og et rigtig godt glas til prisen.


Tauleto, Umberto Cesari, Sangiovese Rubicone IGT, Italien 2003
289 kr., Kjær & Sommerfeldt
Næsten sort i glasset, en fantastisk duft og en voldsom, men herlig smag, der næsten kan tygges. Sikke en rødvin, der fylder munden med oplevelser. Fuld af kirsebær, tobak, blød garvesyre … Den må gerne ligge nogle år endnu.


Pisano, Rio de Los Pájaros, Reserve, Tannat / Syrah / Viognier, Progreso, Uruguay 2006
85 kr., Glud Vin
En interessant rødvin fra et fjernt vinland. Den har en god duft og en dejlig saftig, kødfuld og venlig smag med fint krydderi. Jo, de kan også lave god vin i Uruguay – ud over fodboldspillerne.


Reserva de Familia, Santa Carolina, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2006
79 kr., Fakta
Blød og meget lækker rødvin, kompleks og harmonisk. Den breder sig i munden med mange facetter. Til prisen en fantastisk vin.


Portales del Fin del Mundo, Pinot Noir, Patagonien, Argentina 2006
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Til den lave pris smager denne rødvin ganske godt. Den har en varm, ret blød og frugtagtig smag med toner af peber.


Rozier Reef, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2005
58 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
En meget venlig og dejlig rødvin – til den rimelige pris en oplagt hverdagsvin. Flasken har skruelåg.


Warburn, Premium Reserve, Shiraz, Barossa, Australien 2007
85 kr., Haller Vine
Denne rødvin er en australsk bærbombe af den slags, man skænker til grillmad. En lidt enkel og ligefrem vin, der skal have en kraftig ret. Flasken har skruelåg.


Domaine Coston, Vin de Pays de St. Guilhem le Désert, Frankrig 2006
54 kr., Emilie Vin
Denne ret lette rødvin på økologisk dyrkede druer er en rar lille vin. En god hverdagsvin.


Robertson Winery, Shiraz, Robertson, Sydafrika 2007
54,95 kr., i uge 12-13 (disse uger): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En ret enkel rødvin med fyldig frugt og sødme.


Domaine des Prés-Lasses, Vin de Pays des Coteaux de Murviel, Frankrig 2006
55 kr., The Wine Company
En lille rødvin med en markant syre og en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Domaine d’Angayrac, Costières de Nîmes, Frankrig 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Fyldig, lidt robust rødvin med godt krydderi, først og fremmest peber. Skal drikkes til mad.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.