Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 15
Fra 7. april til 13. april 2008.
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 12,,,,,,,,VinAvisen uge 13,,,,,,,,VinAvisen uge 14
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
15-18
,,,,,,,,,,,,,
    Vin&Sprit solgt
    Vi har her i VinAvisen løbende fulgt slagets gang omkring auktionen over det svenske statsejede Vin&Sprit. Sidste søndag blev virksomheden solgt, og det var overraskende nok den franske koncern Pernod Ricard, der løb af med sejren med et bud på 55 milliarder svenske kr. (cirka 44 mia dkr.).
    Via købet har det franske firma ligeledes erhvervet Vin&Sprit’s aktieandel på 10% i det amerikanske spiritusfirma Beam Global Spirits & Wine.
    Med i slutspurten var også Bacardi, der havde slået sig sammen om købet med selskabet Ratos. Endvidere de to svenske investeringsselskaber EQT og Investor, der ligeledes ville deles om kagen, og så det amerikanske firma Fortune Brands, som ellers blev anset for at være den absolutte favorit. Fortune Brands havde også sørget for at få en makker med i billedet, nemlig det private aktieselskab Nordic Capital.

    Nordamerika er det største marked
    Pernod Ricard har med købet af Vin&Sprit overtaget en virksomhed med 2100 ansatte og en historie, der strækker sig tilbage til 1917. I det år blev virksomheden grundlagt som et nationalt monopol for produktion, import, eksport og engroshandel af alkoholiske drikke i Sverige.
    V&S's salg af spiritus udgør de tre fjerdedele, og Nordamerika er det største marked med hele 43% af salget, mens det svenske marked kun står for cirka 15%.
    Pernod Ricard er ligesom de øvrige bydere mest interesseret i Absolut vodka, som ejes af Vin&Sprit. Hvad der skal ske med den resterende del af virksomheden er endnu uvist.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    Pernod Ricard haler ind på Diageo
    Der vil uden tvivl følge dønninger i kølvandet på salget af Vin&Sprit. I spiritusbranchen funderer man ifølge Just Drinks blandt andet over, hvordan Pernod Ricard vil forholde sig til, at Fortune Brands fortsat står for distributionen af Absolut vodka i USA.
    Spørgsmålet er også, hvad der vil ske med marketing- og distributionsfirmaet Maxxium, hvoraf Vin&Sprit ejer en fjerdedel af aktierne.
    Salget rykker ligeledes ved den hidtidige magtbalance på spiritusmarkedet. Det verdensomspændende spiritusfirma Diageo har stadig førertrøjen på, når det gælder det globale salg af spiritus. Men Pernod Ricard haler ind og mangler nu kun et salg på 2 millioner 9 liters-kasser spiritus om året for at nå op på siden af Diageo. Engang havde sidstnævnte firma et forspring på hele 18 millioner kasser.

    Salget skal godkendes
    Den danske del af Vin&Sprit består af to dele: V&S Distillers, der er Danmarks største producent af spiritus og verdens største, når det drejer sig om akvavit, og så V&S Wine, der står for vinsalget.
    Begge forretningsområder overtages nu af Pernod Ricard – hvilken betydning, det får på længere sigt, vil tiden vise.
    For at Vin&Sprit formelt kan skifte ejermand, skal salget godkendes af diverse myndigheder – en proces, der godt kan tage op til et år.
,,,,,,,,,,,,,
15-16
,,,,,,,,,,,,,
Forfalsket italiensk vin
Det italienske nyhedsmagasin L’Expresso skriver i sit sidste nummer, at 70 millioner liter billig italiensk vin er blevet kunstigt fremstillet med kunstgødning, saltsyre og andre kemikalier. I nogle af flaskerne er der kun en femtedel vin, og disse flasker kan være sundhedsfarlige.
Italiens landbrugsminister, Paolo De Castro, har forsøgt at afdramatisere skandalen. Til avisen La Stampa siger han, at det er en storm i et vinglas, og at nogle få syndere, som i øvrigt var kendt af politiet for lignende overtrædelser tidligere, ikke tegner et billede af hele sektoren.
Ifølge Berlingske Tidende har De Castro endog udtalt, at de 70 millioner liter forgiftet vin kun svarer til to-tre vinhuses produktion – en dråbe i havet i forhold til produktionen af kvalitetsvin fra de seriøse virksomheder.

Ganske uretfærdigt
Det er klart, at nogle få banditters forfalskninger af vin ikke bør gå ud over et helt lands vinindustri – som det desværre skete efter frostvæske-skandalen i Østrig i 1985. Her døde heldigvis ingen mennesker, men skandalen lagde fuldstændig den østrigske vinindustri i ruiner i flere år. Ganske uretfærdigt, naturligvis – alle landets vinbønder og -producenter kom til at undgælde, fordi nogle få forargede verden.
Året efter – i 1986 – oplevede Italien den alvorlige metanol-skandale, hvor nogle idiotiske vinproducenter havde tilsat metanol til deres vine, hvilket krævede mange forgiftede personer og 19 dødsofre.
Her var konsekvenserne for vinindustrien ikke helt så alvorlige som i Østrig – selv om der altså var dødsofre. Vinindustrien kørte videre. Men den tog ved lære. Der er ingen tvivl om, at skandalen gav et ordentlig skub til udviklingen imod den moderne vinindustri, som vi finder i Italien i dag.

Også ballade med Brunello
Den aktuelle italienske skandale kommer oven på en undersøgelse, der i nogle måneder har kørt mod Castello Banfi i Montalcino. Her er 600.000 flasker Brunello 2003 under mistanke for at være fremstillet med andre druer end druen Sangiovese Grosso, der i Montalcino-området bærer navnet Brunello.
Ifølge Berlingske Tidende blev Castello Banfis flasker i torsdags beslaglagt af myndighederne, idet man samtidig lagde hånd på vin fra Argiano, Frescobaldi og Antinori. Sidstnævnte firma havde dog i forvejen frivilligt trukket sin vin tilbage, skriver Berlingeren.
,,,,,,,,,,,,,
15-16
,,,,,,,,,,,,,
Middelgod årgang i Bordeaux
Efter en formidabel rød årgang 2005 og en rigtig fin årgang 2006 forsøger vinproducenterne i Bordeaux nu at bringe ved til begejstringens bål for deres rødvin årgang 2007. Det trænger den nemlig gevaldigt til, hvis slottene skal gøre sig noget håb om at få priserne op på sidste års niveau.
Årgangen har lidt under ualmindeligt dårligt vejr sommeren igennem, hvilket har været skyld i omfattende angreb af vinskimmel. Høsten blev dog reddet på målstregen af masser af sol og varme i september. Men nogen mindeværdig årgang er der ikke tale om.
Netop nu er vinanmeldere og vinopkøbere fra hele verden samlet til årets primeur-smagning i Bordeaux. Og det lyder samstemmende, at rødvinene er blide og frugtrige og bør drikkes unge – og at priserne af samme årsag bør holdes nede i et rimeligt leje.
Enkelte anmeldere kan ifølge Decanter svinge sig op til adjektiver som charmerende og imødekommende.

Et spørgsmål om penge
Nogle rødvine klarer sig dog langt bedre end andre, hvilket i høj grad er et spørgsmål om vinproducentens pengepung. De vinhuse, der har haft råd til at sende et større antal folk ind i vinmarkerne for at bekæmpe melduggen og bagefter sortere druerne, kan komme på markedet med en langt bedre rødvin årgang 2007 end de mindre velhavende vinhuse.
Sagen er en helt anden for hvidvinenes vedkommende. Her får ikke mindst de søde vine fra Sauternes flotte ord med på vejen – vinanmelderne kalder dem for rene og fyldige med masser af botrytis. Også de tørre hvidvine fra Graves klarer sig rigtig godt.
Sidste tirsdag var Christian Philipson og Jacob Jensen fra Philipson Wine i Bordeaux for at smage på vinene. Og de to danske vinfolk har følgende råd til folk, der vil købe Bordeaux årgang 2007:
– Man bør være meget selektiv og desuden afvente slottenes prissætning, som bør afspejle årgangens kvalitet.

,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Sådan er markedsandelene
I den forløbne uge lagde VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) sin statistik for 2007 ud på sin hjemmeside, så vi alle kan studere den – og i øvrigt også studere alle de tidligere statistikker tilbage til 2000.
Størst interesse knytter sig sikkert til de forskellige vinlandes andele af det danske marked, og her ses, at den tidligere trend fortsætter:
Chile og Australien har atter vundet procenter, mens de store europæiske vinlande, Frankrig, Italien og Spanien, igen er gået tilbage. Procenterne i skemaet til højre gælder importeret mængde.

Flere forklaringer
Der er flere forklaringer på denne udvikling, ligesom der er ting, som peger mod en fremtidig ændring i billedet.
De europæiske vinlande er ved at vågne op og ruste sig til konkurrencen med de oversøiske vinlande. Det gælder ikke mindst Frankrig.
Australien har som nævnt i denne uges VinAvis alvorlige problemer og er ved at vende sig fra produktionen af billige vine for at satse mere på kvalitetsvine i højere prislejer.
Chiles vineksport betales i amerikanske dollars, og med den dalende dollarkurs har chilenerne svært ved at få den nødvendige fortjeneste. På et eller andet tidspunkt bliver de nødt til at hæve priserne, og det vil også have indflydelse på den eksporterede mængde.
Vi må også forvente, at økologisk vinavl vil få mere og mere magt. Det vil blandt andet være en god ting for Spanien, som har et økovenligt klima, og som heller ikke har tradition for tilsætning af hverken sukker eller syre.

Mangel på Piesporter Michelsberg
Selv om Tyskland ser ud til at være i gang med et comeback, har landet mistet en halv procent af sin danske markedsandel. Det skyldes sikkert, at man er løbet tør for Piesporter Michelsberg. Dette er et stort problem for supermarkedskæderne, som har svært ved at erstatte denne specialitet med anden tysk vin.
En helt tredje ting, der kan ændre markedsandelene, er den megen tale om CO2-belastning. Formodentlig vil den føre til, at belastningen i en nær fremtid skal dokumenteres over for forbrugerne, som derefter kan svigte nogle vinlande og vende sig imod andre.

Trætte af bamsevine
Endelig er der måske en tendens til, at forbrugerne er ved at være trætte af de oversøiske bamsevine. Endnu sælger de godt til et stort, bredt publikum, som tror, at høje alkoholprocenter er lig med kvalitet. Men er det ikke ligesom om, der breder sig en anden opfattelse blandt de mennesker, man med et godt dansk ord kalder trendsættere?
Hertil er dog at sige, at de oversøiske vinlande meget nøje følger forbrugernes ønsker (og ikke vinskribenternes). Når producenterne fornemmer, at man ønsker lidt mindre alkohol, lidt mindre marmelade, lidt mere syre, eller hvad tendensen ellers måtte forlange, så står de parate med ændringer.
,,,,,,,,,,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,
Et fransk Damoklessværd
En artikel i avisen Le Parisien beskriver, hvordan der hænger et Damoklessværd over hovederne på de mange hundrede franske vinproducenter, der sælger vin via internettet.
Den 13. februar blev bryggeriet Heineken dømt til at lukke sin hjemmeside efter et sagsanlæg fra antialkohol-lobbyen Anpaa (l'Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie), og hvis denne retssag danner præcedens, kan vinproducenternes hjemmesider lide samme skæbne.

En vigtig salgskanal
Salget af vin via nettet har i Frankrig oplevet en årlig vækst på cirka 30%, og i den kraftige konkurrence fra fremmede vinlande er det blevet et meget vigtigt redskab for vinfolket.
Hvis man lukker internettet for fransk vin, vil udenlandske forbrugere ikke mere kunne finde oplysninger om os, siger producenterne, mens franskmændene nemt vil kunne læse om vine fra Californien og andre lande.
Den forkætrede Evin-lov, der begrænser reklameringen for vin og spiritus, blev indført i 1991, da internettet lå i vuggen, og nettet er ikke nævnt i loven og er dermed i virkeligheden ikke omfattet af loven.
Sakorzy vil hvis han ellers holder, hvad han har lovet vinfolket få Ervin-loven revideret. Måske vil det være løsningen på de aktuelle problemer.

Bliver blogs også forbudt?
Det er blevet nemt at lave blogs på internettet. Enhver skoledreng kan gøre det, og nettet flyder med meninger, som de færreste orker at læse.
Sådan også i Frankrig, og her handler mange blogs naturligvis om vin. Vil ANPAA også trække disse blogs for retten og forlange, at udgiverne idømmes kraftige bøder?
Det er utroligt, at man i Frankrig ikke kan skelne mellem at opfordre til alkoholisme og tale om et gastronomisk produkt, der er en vigtig del af fransk kultur. De unge mennesker, der drikker sig snøvsen fra, gør det i virkeligheden slet ikke i vin, men i stærk spiritus.
,,,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,
    Chilevin i Danmark i tyve år
    Amka Vinimport i Randers fejrer i disse dage sit tyve års jubilæum som landets første importør af vin fra Chile.
    – Det startede som en skør tanke, fortæller Karsten Søndergaard, der sammen med sin kone grundlagde firmaet og dannede dets navn af egne fornavne: Anne-Marie og KArsten. – Vi ville smage vine fra hele verden, og det blev til både kinesisk vin og vine fra sydamerikanske lande, blandt andet Brasilien, Uruguay og Chile.
    – Den bedste af alle vinene var den fra Santa Rita i Chile. Vi lod danske vinkendere smage vinen, og de gav os ret i, at det var en god vin. Men de advarede os samtidig mod at handle med vine fra Chile. Ikke ret mange kendte noget til Chile som vinland, og så var der jo også Pinochet ...
    ,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,
    Han tog chancen
    Karsten Søndergaard tog chancen og importerede vinene – hvilket blandet andet affødte en overskrift i Weekendavisen: "Et glas med politik". Heri sagde Karsten Søndergaard: – Hvorfor skal vi gå og skamme os over at importere chilensk vin? Jeg blander ikke vin og politik sammen, og det er mig bekendt kun Sydafrika, der er på Folketingets sorte liste.
    Snart fulgte andre importører efter; chilensk vin blev en succes, og i dag er Danmark den fjerdestørste importør efter Storbritannien, USA og Canada.
    Kort tid efter, at Amka optog importen, blev der ekstra opmærksomhed omkring chilensk vin, da Santa Rita’s "Medalla Real" Cabernet Sauvignon 1984 blev kåret som årets bedste vin på Gault Millaus vinolympiade i Paris.
    I anledning af tyve-års jubilæet har Santa Rita og Amka i fællesskab lavet en særlig jubilæums-vin i et begrænset oplag specielt til det danske marked: Santa Rita Reserva 2006, Cabernet Sauvignon / Syrah. På etiketten ses det flotte bassin i gården mellem det gamle vinhus' længer.
    I denne uges smagning får jubilæums-vinen fem stjerner, se nedenfor.
    ,,,,,,,,,,,,,,,,
    Næststørste chilenske vinhus
    Santa Rita er Chiles næststørste vinhus med i alt 2000 hektar vinmarker i dalene Maipo, Casablanca, Leyda, Apalta, Rapel og Curicó. Hovedsædet – en fin gammel vingård – ligger i Maipo Valley og blev grundlagt i 1880, idet kældrene under vingården dog kan dateres helt tilbage til 1770.
    Den mest berømte episode i husets historie fandt sted i 1814, da Santa Ritas daværende ejer, Doña Paula Jaraquemada, skjulte general Bernardo O’Higgins og hans 120 frihedskæmpere i vinkælderen. Det skete efter deres nederlag over for den spanske krone i slaget ved Rancagua.
    Det lykkedes O’Higgins, der var af irsk afstamning, at flygte fra Chile til Buenos Aires, hvor han slog sig sammen med en anden patriotisk leder, José de San Martin. Derefter vendte de tilbage i triumf efter en mindeværdig vandring over Andesbjergene med deres hær og slog spanierne. O’Higgins endte som Chiles første præsident.
,,,,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,,,,,,,..
,,,,,,,,,,,,,,............
Enrico Baj er en af de moderne kunstnere, der har dekoreret etiketten til Vino della Pace. Af andre kunstnere kan nævnes Yoko Ono, Dario Fo og Robert Rauschenberg.
    Digte om vin og næstekærlighed
    Hvis man er glad for vin og samtidig har en poetisk åre, vil det måske være en idé at melde sig til Filari in Versi (Vinranker på Vers) – en konkurrence, der går ud på at levere det bedste digt, hvori vin og fredfyldt sameksistens mennesker imellem går op i en højere poetisk helhed.
    Det er kooperativet Cantina Produttori Cormòns i det italienske vindistrikt Friuli, der arrangerer konkurrencen, og formålet er at slå et slag for det multikulturelle samfund.
    Alle kan deltage i konkurrencen, og på deres eget sprog – så længe der medfølger en oversættelse af digtet på italiensk.
    Deadline for indsendelse af digte er slutningen af juni. Og vinderdigtet vil blive sat på bagetiketten til kooperativets vin Vino della Pace (fredens vin) – en vin, der fremstilles af druer fra en vinmark med vinstokke importeret fra hele verden.
    Dekorationen på etiketten på forsiden af flasken bliver traditionen tro overladt til en anerkendt international kunstner.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Magrez køber japansk vingård
Vi har tidligere skrevet om Bordeaux’s store vinkøbmand, Bernard Magrez, der ejer 35 vinhuse, hvoraf de 18 ligger i Frankrig, mens resten er fordelt rundt omkring i verden.
Magrez er konstant på udkig. Sidste nyerhvervelse er således en 5 hektar stor japansk vingård på Fuji-bjergets skråninger uden for Tokyo.
Her vil han sammen med en af Japans førende vinproducenter, Yuuju Aruga, fremstille hvidvine af topkvalitet.
"Magrez Aruga" kommer vinen meget passende til at hedde, og de årligt 12.000 flasker vil ifølge Just Drinks blive solgt til japanske gourmetrestauranter samt i nogle af verdens største hovedstader.

Kina køber vin til OL
Kineserne er begejstrede for Bordeaux-vin, hvilket har medført, at Kina sidste år for første gang nogensinde kom med på top 10-listen over Bordeaux’s største eksportlande. I 2006 var eksporten til kineserne da også steget med hele 82% i volumen og med 158% i værdi i forhold til 2005.
Og netop nu er kineserne på storindkøb i det franske vindistrikt for at skaffe vin nok til festlighederne under de olympiske lege i Beijing senere i år.
Der skal ifølge Decanter købes vin, som kan drikkes her og nu, samt primeur-vin, hvoraf Kina regner med at købe dobbelt så meget som i 2007.

,,,,,,,,,,,,,....
>30
,,,,,,,,,,,,,,
Britiske bobler mod fransk champagne
I uge 44 sidste år skrev vi om champagnehuset Louis Roederer, som overvejede at investere i jord i Sydengland med henblik på at fremstille mousserende vin. Her er jorden nemlig billig og meget lig den i Champagne, hvilket vil sige rig på kalk.
Og det vil måske være en rigtig god investering for Louis Roederer. I en blindsmagning, arrangeret af vinmagasinet Decanter, hvor der blev smagt på mousserende britiske vine og franske champagner, vandt de britiske boblevine over flere af de mindre kendte franskmænd.
Theale Vineyard Founder’s Reserve 2003, Meopham Valley Rose og Plumpton Estate’s The Dean var blandt de højst placerede britiske mousserende vine i smagningen.
,,,,,,,,,,,,,
    De flyttede en vinmark
    Kan man flytte en hel vinmark 800 meter? Det kan faktisk lade sig gøre.
    Vingården Langmeil i det australske Barossa havde et lejet stykke jord med 140 år gamle Shiraz vinstokke. Jorden skulle udlægges til boligbyggeri, men på vingården ville man gerne bevare de gamle vinstokke. Man fik derfor konstrueret en særlig gravemaskine med to skeformede blade, der blev monteret bag på en traktor, og som kunne frigøre en vinstok sammen med en stor klump jord.
    Samme maskine blev brugt, da vinstokkene skulle genplantes på den nye mark.
    Operationen indledtes i 2006 og tog atten måneder, og ifølge Wine Spectator lykkedes den med 85% af de i alt 320 vinstokke.
    Før stokkene blev gravet op, blev de sprøjtet med en vegetabilsk olie for at reducere fordampningen, og sidste år fjernede man efter genplantningen druerne for at fremme væksten af rødderne.
    Om en måned høster man for første gang druer fra de gamle stokke på den nye mark.
    Vinene fra Langmeil importeres af Jysk Vin i Randers.
,,,,,,,,,,,,,
Mænd er vinnørder, kvinder lytter til veninderne
Ifølge den amerikanske avis Star Tribune skal der være milevid forskel på mænds og kvinders forhold til vin, men er vi mon enige med avisen? Den skriver:
Denne verdens vinnørder er fx hovedsageligt mænd. Ind imellem er det dog spørgsmålet, hvor stor deres viden i virkeligheden er, for som Hugh Johnson engang har sagt: "Vin er ligesom sex – få mænd vil indrømme, at de ikke ved alt om det".
En britisk undersøgelse viser desuden, at næsten en fjerdedel af alle mænd i modsætning til kvinderne pynter på deres vinviden, når de er på restaurant, og at de gør det for at imponere de andre mænd rundt om bordet. Og der er flere forskelle:
Når mænd køber vin, går de efter, hvor mange point vinguruerne har givet vinene, mens kvinder typisk lytter til et godt tip fra veninderne eller den lokale købmand eller falder for den særlige historie, der ligger bag vinen.
Mænd køber vin for at gemme den til sig selv til en ganske særlig lejlighed, mens kvinder køber vin for at nyde den her og nu i selskab med andre.
Mænd holder sig ofte til de vinmærker, de kender, mens kvinderne godt tør prøve noget nyt.
Og i en restaurant vil en mand som regel bestille vin pr. flaske, mens en kvinde vil bestille pr. glas.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,..
08-33
,,,,,,,,,,,,,,,
Op og nedtur for Australien
For ti år siden var efterspørgslen på australsk vin enorm. Det resulterede i en mangel på druer, hvilket fik drueavlerne til nærmest at konkurrere om, hvem der hurtigst muligt kunne få plantet flest nye vinstokke. Det var ifølge avisen The Economist gyldne tider for den australske vinindustri.
Men så vendte billedet. I 2005 blev der høstet omkring 2 millioner tons druer – hvilket var en fjerdedel mere, end der var behov for, og priserne på druerne faldt derfor drastisk. Yderligere blev Australien ramt af den værste tørke i de sidste hundrede år.

Forladte vingårde og døde vinstokke
Nedturen kan stort set mærkes overalt i landet. Værst er det dog gået ud over staten Victoria, hvor mange vinbønder har forladt den synkende skude, ladet vingårdene forfalde og vinstokkene lide tørkedøden.
Det er et sørgeligt syn, men uundgåeligt. Og når alt komme til alt, så har tørken bevirket, at den australske vinindustri har fået en chance for at starte forfra.
Drueavlerne har i 2006 måttet nedlægge 3400 hektar vinmarker. Høstmængden af druer i år forventes således at falde til et realistisk niveau, hvilket vil sige 1,6 millioner tons, og såvel efterspørgslen som priserne på druerne er så småt ved at stige igen.

Svært at finde en niche
Nu gælder det vejen frem for Australiens vindindustri, som foruden de mange drueavlere omfatter 2000 vinproducenter. Hvordan fremtiden så skal takles er en anden sag.
Dengang, hvor der stadig blev avlet alt for mange druer, og landet var oversvømmet af en reel vinsø, blev en stor del af vinen eksporteret som bulkvin til priser, der undertiden var så lave, at vinproducenterne og dermed drueavlerne tabte penge på salget. Den grøft har australierne ikke lyst til at havne i igen.
Når det gælder udmærkede hverdagsvine til billige penge, er konkurrencen blevet så stor fra de øvrige oversøiske vinlande, at det i dette segment bliver svært for australierne at finde en niche. Hvis Australien for alvor skal få et comeback på den internationale vinscene, må det nødvendigvis blive med kvalitetsvine i den dyrere ende af prisskalaen. Det kan dog være lidt at en nød at knække at få vendt det noget blakkede image, som australsk vin har fået gennem årene.

Terroiret i højsædet
Før i tiden har de australske vinproducenter rynket på næsen ad franskmændenes snak om terroirets betydning for vinene – altså den betydning som jordbundsforhold og klima har for de enkelte vine alt efter, hvor druerne dyrkes.
Nu er piben begyndt at få en anden lyd. Stadig flere australske vinhuse mener, at det måske alligevel ikke ville være så tosset at markedsføre de australske vine i henhold til deres lokalitet – hidtil er vinene typisk kommet på markedet udelukkende med druesorten på etiketten.
Nye tanker varsler nye tider for de australske vinproducenter. Nu gælder det om, at de bliver på rette spor, så de ikke endnu en gang havner i vin-suppedasen.
,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,
    Vin til ære for bøsserne
    For nylig blev der i Spanien givet grønt lys for ægteskab mellem homoseksuelle. Denne større accept af bøsser og lesbiske bakker den spanske vinbranche nu op om med lanceringen af vinen Mundo Gay (Bøsse Verden).
    Vinen, der fremstilles af Bodegas y Viñedos Robeal i vindistriktet Ribera del Duero, skal ses som en hæder til de homoseksuelle og ikke som en vin forbeholdt bøsser og lesbiske.
    Newzealænderne er dog ifølge Decanter kommet spanierne i forkøbet – i 2004 lancerede vinproducenterne Kim og Erica Crawford en Pansy Rosé (Bøsse Rosé), kort tid før Sidneys gader blev indtaget af den årlige Mardi Gras parade for bøsser.
...............
Rødvin holder blodtrykket nede
Før kvinder kommer i overgangsalderen, beskytter deres produktion af østrogen mod forhøjet blodtryk. Efter overgangsalderen falder mængden af hormonet, hvorefter kvinderne har større risiko for, at blodtrykket ryger i vejret.
Nu har spanske forskere fra universiteterne i henholdsvis Granada og Madrid ifølge det medicinske fagblad Hypertension fundet frem til, at polyfenolerne i rødvin har en gavnlig effekt på det høje blodtryk, og alt tyder derfor på, at netop dette stof vil kunne hjælpe ældre kvinder med blodtryks-problemer.
Resultatet nåede forskerne frem til via forsøg med hunrotter. Rotterne blev inddelt i to grupper, hvoraf den ene fik almindelig mad og den anden fik mad tilsat rødvins-polyfenoler. Efter en måneds tid viste det sig, at blodtrykket hos de rotter, der var blevet behandlet med stoffet, var hele ni gange lavere end hos kontrolgruppen.
Hele artiklen i Hypertension vil kunne læses, hvis man klikker her.
,,,,,,,,,,,,,,
34/07
.................
Listen over Fairtrade-vine
Så er der dukket endnu to Fairtrade-vine op fra en dansk importør, der oven i købet hedder Fair Trading. Vinene er argentinske og hedder La Riojana Bio – "bio" åbenbart fordi de er lavet på økologisk dyrkede druer. Den ene er en rødvin på druen Malbec, den anden en hvidvin på Torrontes.
De to vine er nu optaget på vores liste, der ses til højre, og hvis andre importerer Fairtrade-vine, hører vi gerne – skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Fairtrade-vine kommer fra lande, hvor vingårdsarbejderne ikke altid behandles og aflønnes på en ordentlig måde, og derfor er mærkningen med Fairtrades logo en god idé.
,,,,,,,,,,,,,
Robert Parker på det hvide lærred
Efter rækken af vinøse film, der blandt andet omfatter "Sideways" og "Bottle Shock", kommer nu filmen om Robert Parker.
Det er Decanter, der afslører nyheden, og vinmagasinet kan samtidig oplyse, at titlen på filmen er "The First Emperor" (Den første Kejser).
Filmen vil gå helt tilbage til Parkers barndom og ungdom. Den vil blandt andet fortælle historien om, hvordan vinguruen afkortede sit første ophold i Frankrig for at tage til Marokko og ryge hash – en anekdote, som stammer fra Elin McCoy’s biografi fra 2006: "The Emperor of Wine: The Rise of Robert M Parker Jr and the Reign of American Taste".
Et oplagt bud på hovedrollen som Parker skulle efter sigende være Oscar-vinderen Javier Bardem. Helen Mirren vil muligvis kunne ses i rollen som Jancis Robinson.
Men tror vi på den? Historien blev bragt i Decanter den 1. april. En Decanter-læser ytrer da også, at det er den bedste aprilsnar, vedkommende nogensinde har været udsat for – og at det bedste af det hele er, at historien er mulig, ja endog sandsynlig …
,,,,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
................
Fantastisk webside om absint
Absint – alene ordet leder tankerne hen på bohemelivet i Paris omkring år 1900. Det var denne stærke anis-spiritus, som datidens kunstnere skålede i på cafeerne, og som berusede både dansepiger og tilskuere i Moulin Rouge.
La Fée Verte (den grønne fe), som den grønne drik blev kaldt, har i dag fået et comeback i nutidens caféliv. Og den har også fået sin helt egen webside, hvor man på engelsk kan få alt at vide om absint fra a til z.
Desuden kan man se og købe alverdens absint-relaterede genstande, blandt andet reproduktioner af herlige gamle plakater samt film, hvor drikken spiller en betydningsfuld rolle.
    ................
    Der er Moulin Rouge-stemning over denne gamle plakat, som er en hyldest til drikken absint. Plakaten kan købes via websiden.
    ................
    ...............
    Ny stor smagning af portvin

    I sidste uge afsluttede vi her på Den stærke side en omfattende smagning af whisky, og samtlige smagenotater er nu lagt ind på en særlig side. Næste smagning gælder portvin, og her kommer vore kommentarer og stjerner til de fem første smagte flasker.





    Casal dos Jordões, Vintage Port, Portugal 2004
    398 kr., Skovgaard Vine
    Noget så usædvanligt som en portvin på økologisk dyrkede druer. Vinen er oven i købet ikke klaret eller filtreret, men det er ikke noget problem. Den skal jo dekanteres, hvad man jo altid bør gøre med årgangsportvin. Flaskens glas er dog meget mørkt, så det er ikke helt let at se, hvornår bundfaldet kommer. Vi havde en 100 watt pære under. Vinen … det er naturligvis barnemord at drikke den nu, men hvad gør vi ikke for læserne. Vinen er guddommelig. Den har en vidunderligt tæt frugt og vil udvikle sig til noget herligt. Den har stort potentiale. Vent endnu syv-otte år!


    Rozès, Tawny Port, Portugal
    79,95 kr., Amka
    Duften er dejlig og vinøs, og smagen har en god sødme og fyldig frugt. En rigtig god portvin til en rimelig penge, som mange vil kunne lide. Udpræget til et større selskab – fx til isdesserten.


    Graham’s, The Tawny, Portvin, Portugal
    149,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
    En flot tawny-portvin i fin balance og med en god struktur. I smagen er der brændte figner og dadler. Smuk flaske.


    Royal Choice, 20 Year Old Tawny Port, J.H. Andresen, Douro, Portugal
    330 kr., Dansk Portvin Import
    Duften fra denne mørkt ravfarvede portvin byder på druesaft og træ, mens smagen er sød med et strejf af ahornsirup og en behagelig tørhed i eftersmagen.


    Kopke, 10 Years Old Port, Porto, Portugal
    125 kr., ViniPortugal
    Denne fyldige portvin har en fin smag af lyse rosiner og sveskeblommer og en anelse mørk karamel i eftersmagen. Et godt glas til prisen.
    ...............

,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,.........
................
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vintage Vinimport har optaget importen og eneforhandlingen af vine fra Neagles Rock i Australien.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..................
13-16+2 dage i 17

,,,,,,,,,,,,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............
.....

,
    Lars Juhl Olesen (f. 1957) voksede op i Kolding og arbejdede i mange år som selvstændig inden for transportbranchen. Men hans store interesse for vin og mad fik ham i begyndelsen af 1990’erne til at skifte karrierevej – første stop blev en lille restaurant i Sandvig på Bornholm. Turen gik dog snart tilbage til Kolding og til forpagtningen af Café Koldinghus og dernæst af gourmetrestauranten Ma Cuisine, ligeledes i Kolding.
    I 1997 hev Lars Juhl Olesen teltpælene op og bosatte sig i Spanien, hvor han arbejdede med IT samt import og eksport af vin til og fra Spanien.
    I 2008 vendte han så tilbage til danske himmelstrøg og til et fuldtidsjob som direktør i Dansk VinCenter i Avedøre, hvor hans vigtigste opgave er salg og markedsføring af vingårdens vine. Derudover brænder Lars Juhl Olesen for at udbrede kendskabet til dansk vin generelt.
    Privat er han gift med Dorthe, og sammen har de den 23-årige søn Simon, som tager sig af forretningen i Spanien.
    Adresse: Dansk VinCenter ApS, Byvej 55, Avedøre Landsby, 2650 Hvidovre, tlf.: 36 86 40 00, mobil: 27 11 43 06, e-mail: olesen@vincenter.dk, www.vincenter.dk.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
14-15
,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Når Kåre Selvejer er på arbejde, er han vinhandler og en af ejerne af Vinens Verden i Odense. Når han har fri, er han amatørfotograf og bestemt ikke en af de ringeste. Han har ligefrem en hjemmeside, hvor han samler sine fornemme landskabsbilleder, der ofte vises på udstillinger rundt omkring.
    Denne uges vinøse billede optog han under et besøg i Ebenezer-distriktet i den australske Barossa Valley, hvor en af hans leverandører, den begavede vinmager Ben Glaetzer, har til huse og blandt andet laver vinen Amon-Ra.
    Billedet viser de net, der spændes ud over rækken af vinstokke for at forhindre, at fuglene får større fornøjelse af druerne end vi mennesker.
    Kåre Selvejer har sendt os billedet i høj opløsning, så vi har kunnet lægge det ud på en særlig side til glæde for de læsere, der gerne vil bruge det som skrivebords-billede i Windows.
    Det var i øvrigt Kåre Selvejer og hans kompagnon, Peter Thuesen, der som de første sendte et vinøst billede til VinAvisen i uge 30, 2002. Vi faldt naturligvis straks for ideen, og siden har vi bragt cirka 300 vinøse billeder fra næsten lige så mange læsere.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
14-15
,,,,,,,,,,,,,
    .......
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte
    det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

    Hvor kommer de berømte navne fra?
    En af vore læsere, Kenneth Williams, har undret sig over navnene på nogle af Bourgognes berømteste marker: Montrachet, Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet og Criots-Bâtard-Montrachet.
    Bâtard betyder jo bastard, skriver han, bienvenues betyder velkommen, og criots betyder gråd. Men hvad er grunden til de mærkelige navne?
    Le Montrachet kan direkte oversættes som "Det skaldede Bjerg", og marken hedder sådan, fordi der aldrig har været skov på toppen af bakken som på så mange andre vinbjerge i Côte d’Or. Om vinen fra Le Montrachet skrev Alexandre Dumas, at den bør drikkes knælende og med blottet hoved.
    Bâtard-Montrachet og dens nabomark, Chevalier-Montrachet, støder begge op til den berømte mark, og historien går, at en rig adelsmand skænkede markerne til sine to sønner. Den ene søn var ridder (chevalier), og han fik Chevalier-Montrachet, mens den anden søn var frugten af et varmt møde med en bondepige på egnen, så han fik bastard-marken der i øvrigt er større end Chevalier.
    Bienvenues-Bâtard-Montrachet er blevet skilt fra Bâtard-marken, og ifølge legenden har den fået sit navn, fordi landsbyens herremand skænkede den til de fattige, der modtog den som en gave, der var bienvenu meget velkommen.
    Criots-Bâtard-Montrachet her er ordet criot måske afledt af ordet cailloux, der betyder småsten.
.......
,,,,,,,,,,,,,
08.33
.................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner. Igen en god høst! I alt blev det til 121 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Hvidvin


Saracco, Riesling, Monferrato, Italien 2006
85 kr., Carlo Merolli
En frisk og spændende hvidvin med en fin duft og smag af citrusfrugter og med et pikant strejf af krydderhonning.


Le Vin, Sauvignon Blanc, Vin de Pays du Jardin de la France, Frankrig 2006
95 kr., Hoffmeyer-Lippert Wine
En vin de pays – en landvin – fra "Frankrigs Have", dvs. fra området omkring Loiredalen, hvor Sauvignon Blanc har sine stjernestunder. Det har druen i høj grad også i denne hvidvin, der er både blød, elegant og meget lækker. Den dejligt rene frugt understøttes af en frisk syre, og begge dele lever videre i eftersmagen. Flasken har skruelåg, så vinen fremtræder, som vinmageren, Thierry Merlet, lavede den.


Lenz Moser, Prestige, Grüner Veltliner, Østrig 2007
58,95 kr., Kvickly
Dejlig hvidvin med en lifligt krydret duft og en tør smag med god frugt og syre, der gør vinen egnet til gerne lidt fede retter med fisk og lyst kød. Flasken har skruelåg.


Raimat, Blanc de Blancs, Abadia, Costers del Segre, Spanien 2007
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne elegante hvidvin dufter af citrus og har en delikat og tør smag med toner af abrikos og citrusfrugter.


Domaine d’Angayrac, Blanc, Costières de Nîmes, Frankrig 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En rigtig god og meget velsmagende hvidvin, let tør, med god frugt og tilpas syre.


Kilikanoon, Mort’s Block, Riesling, Watervale, Clare Valley, Australien 2007
99,95 kr., The Wine Company
Tør hvidvin med god frisk frugt og en markant mundrensende citrussyre. Flasken har skruelåg.





Rødvin


Santa Rita, Reserva, Cabernet Sauvignon / Syrah, Maipo Valley, Chile 2006
89,95 kr., Amka
Flot og harmonisk rødvin, der fylder munden med blid og fyldig frugt. En rigtig dejlig vin.


Rondo, Skærsøgaard, Regional Vin fra Jylland, Danmark 2006
195 kr., Skærsøgaard
En meget lækker og elegant rødvin, let krydret og fyldig med en lang eftersmag af modne solbær og ribs.


The Red Sedan Shiraz, McLaren Vale, Australien 2005
45 kr., Skovgaard Vine
En duft af kirsebær og nødder stiger op fra denne lækre rødvin, mens smagen byder på moden frugt og chokolade. Trods det høje alkoholindhold på 14,5% er der intet sprittet over vinen. Det er en rigtig mandevin – der er da også en gammel "flyder-bil" fra 1966 på etiketten.


Third Generation, Cabernet Sauvignon, Nugan, South Eastern Australia 2005
49,95 kr. og 47,50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Til den lave pris en virkelig god rødvin, blød og lækker og nem at drikke. Mange vil kunne lide den.


Masùa di Jago, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2004
96 kr., ved 12 flasker: 86 kr., Solarex
Fyldig, flot og elegant rødvin med intens frugtsmag og en masse krydderi. Den skal have en stor bøf. Eller spar bøffen, og drik vinen for din fornøjelses skyld.


Franz Haas, Pinot Nero, Alto Adige, Italien 2004
260 kr., Laudrup Vinimport
En pragtfuld rødvin med en koncentreret duft af modne kirsebær og aromatisk sort te. Det er en moden vin med stor fylde, god frugt og et strejf af korender i eftersmagen.


Perticaia, Umbria IGT, Italien 2006
88 kr., Vinens Verden
En rigtig behagelig rødvin, der udpræget skal skænkes til mad – fx til en gryderet med en masse urter og krydderi. Vinen har en god struktur, saftig frugt og tilpas syre.


Ars Nova, Tandem, Navarra, Spanien 2004
105 kr., i april måned: 69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne rødvin på druerne Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot er en kraftig og flot vin med god fylde og blød tanniner. Giv den selskab af en god bøf, og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Aliberti, Luna D’Agosto, Barbera d’Asti, Italien 2004
130 kr., ved 12 flasker: 125 kr., Con a'more.dk
Fantastisk lækker rødvin med en fin duft og en fyldig og bred smag med sødme og frugt. I smagen er der udpræget mindelser om blommer og søde kirsebær.


Château des Coccinelles, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
59 kr., Kvickly
Denne rødvin er virkelig god – et dejligt og charmerende bekendtskab. Den har en flot duft og en bred og frugtagtig smag med fint krydderi. Fem store stjerner.


Mischief and Mayhem, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2005
Klubpris ved 6 flasker: 86,51 kr., ikke-medlemmer: 145 kr., NordicWineClub.com
Elegant og dejligt let rødvin med et fint og rent billede af den gode drue Pinot Noir. Fin til lettere retter, fx på fjerkræ eller småvildt. Producentens navn, Mischief and Mayhem, er jo lidt mærkeligt – oversat til dansk: Skarnsstreger og Kaos. Det er vist egentlig en amerikansk tegneserie.


Sanleonino, Chianti Classico, Italien 2005
99 kr., V&S Wine
En forholdsvis let rødvin med god struktur og en dejlig afrundet smag. Oplagt til alt italiensk – lidt skinke, lidt ost, lidt godt brød, oliven …


Isabelo, Merlot, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., Chris-Wine
Denne rødvin bærer Fairtrade-mærket, og det er en rigtig rar vin. Den er både let og venlig med saftig frugt og en vis sødme. Flasken har skruelåg, og prisen er lige så venlig som vinen.


Bosio, Egidio, Barbera d’Alba, Italien 2004
79,50 kr., La Maison Sevino
Let og saftig rødvin, der med sin gode syre er velegnet til mange retter.


Mamre Vale, Cabernet Sauvignon / Merlot, Coastal Region, Sydafrika 2006
39,95 kr., Amka
Enkel rødvin med pæn frugt og en ret markant sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Viña Eremos, Ribera del Duero, Spanien 2005
65 kr., Sobresol
En fyrig rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har god frugt og en markant syre.




Sød likør


Liqueur de Thym, Aperi Nobilis, Frankrig
175 kr. for 50 cl, Vinmand.dk
Ingen tvivl – den lugter og smager af timian. En rigtig fransk likør af den slags, de sidder og drikker på de små listige steder dernede. En sød sag med urtesmag.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.