Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 16
Fra 14. april til 20. april 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 13,,,,,,,,VinAvisen uge 14,,,,,,,,VinAvisen uge 15
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Har du problemer med løbesedlen?
Hver uge sender vi VinAvisens løbeseddel til de cirka 8000 af vore læsere, som har ønsket at modtage den.
Både vi og nogle af disse læsere har imidlertid et problem, idet flere og flere netudbydere og virksomheder installerer spamfiltre, som kræver, at afsendere af fællesmail godkendes af modtageren. Alt andet bliver af systemerne opfattet som spam og kasseret, inden det når modtageren.
I nyeste tid har vi erfaret, at det blandt andet gælder vore mails til modtagere hos Mobilixnet, Wanadoo og Get2net.
For at forebygge problemer vil det være en god idé at oprette løbesedlens afsenderadresse, anker@vinavisen.dk, som en af de sikre mail-afsendere i mailsystemet.
Alternativt kan man oprette anker@vinavisen.dk i mailsystemets register over kontaktpersoner.
,,,,,,,,,,,,,
15-16
,,,,,,,,,,,,,
EU går ind i skandalen
Sidste fredag forlangte EU-kommissionen at få udleveret alle oplysninger om de 70 millioner liter billig italiensk vin, der som nævnt i sidste uge skal være blevet forfalsket med kunstgødning, syre og andre kemikalier. Og italienerne har svaret EU, at ikke nogen af de mange flasker har indeholdt giftig eller sundhedsfarlig vin.
Anklagemyndigheden i Taranto nede på den italienske støvlehæl har suppleret med en erklæring om, at de analyser, der er blevet udført, kun viser, at nogle vine er blevet fortyndet, men at man i et vinhus har fundet kemiske midler, som har vakt mistanke.

Mafiaen står bag
Det er svært at se det rigtige billede. Fra andet hold lyder det, at tyve firmaer skal være implicerede. Med blandt andet saltsyre og svovlsyre samt en masse sukker har de fabrikeret "vin", der er blevet solgt for mellem 5 og 14 kr. pr. liter overalt i Italien egentlig uforståeligt, når man ved, hvor lidt billig konsumvin koster.
De franske aviser udmaler med skadefryd skandalen med brede penselstrøg og i grelle farver. Ikke mindst på det amerikanske marked konkurrerer Frankrig og Italien, og det er Italien, der fører. Hver gang franskmændene sælger en flaske, sælger italienerne to.

Politiske motiver bag Brunello-skandalen?
I Montalcino slikker man sårene, efter at mange tusinde flasker Brunello er blevet beslaglagt, fordi der muligvis er andre druer i vinen end Sangiovese Grosso (Brunello), som ifølge vinloven er den eneste tilladte drue.
At skandalen netop brød ud i samme uge, som Vinitaly blev afholdt i Verona, tillægger italienske vinfolk politiske motiver – dog uden præcis at forklare, hvori denne politik består.
De hæfter sig også ved, at myndighederne har udtalt, at det vil være tidsspilde at teste de beslaglagte vine – selv om det på den anden side vil være umuligt at opdage en uautoriseret drue, hvis der er under 2-3% af den i vinen.

Ikke undersøgt til bunds
Den toskanske avis Corriere Fiorentino har givet en forklaring på, hvad der egentlig satte Brunello-sagen i gang. Det var efterforskere fra Siena, der mente at kunne se, at produktionen af Brunello-vin i fire store vinhuse var større, end det var muligt med det areal af vinmarker, der står til vinhusenes disposition. Der måtte derfor være blandet fremmede druer i vinene.
Myndighederne beslaglagde de mange tusinde flasker og offentliggjorde sagen uden at have undersøgt den til bunds.
Enrico Viglierchio fra Castello Banfi siger, at han er oprørt over myndighedernes fremfærd i denne undersøgelse. De handlede på basis af nogle spor og data, der kræver en omhyggelig undersøgelse.
Den italienske landbrugsorganisation Confagricoltura har opfordret myndighederne til at arbejde så hurtigt som muligt for at berolige forbrugerne og lade vinfolket passe deres arbejde.
(fortsættes)
,,,,,,,,,,,,,
15-16
,,,,,,,,,,,,,
Hold os udenfor
Det er meget uheldigt for Brunello-producenterne, at denne sag i medierne er blevet koblet sammen med den tusinde gange mere alvorlige forfalskning af syditaliensk vin. Med Brunello-vinene er der trods alt endnu kun tale om, at myndighederne har reageret på mistanker og ikke har fremlagt beviser. Desuden er der fortsat tale om vin i ordets egentlige forstand og intet, som er sundhedsmæssigt uansvarligt.
Renzo Cotarella, der er direktør hos Antinori, har således udsendt en pressemeddelelse, hvori han skriver, at når Antinori den 25. februar trak sin Brunello-vin "Pian delle Vigne 2003" tilbage fra markedet, så var det, fordi en undersøgelse af hele Brunello var indledt, og man ikke ønskede, at der skulle kastes mistanke over vinen. Meningen var kort sagt: Hold os udenfor.
Når undersøgelsen er tilendebragt, vil vinen atter kommer på markedet.

Tager afstand fra mafiavinen
Italienske producenter af kvalitetsvin tager over en bred kam afstand fra mafiaens fupvin. De er klar over, at der er meget stor fare for, at denne skandale vil kunne skade italiensk vins image og salg på eksportmarkederne, og de fastslår, at DOC og DOCG-vine kontrolleres lige fra druerne på marken til den færdige vin i flaskerne.
Fx siger producenterne i Asti, at der simpelt hen ikke gror andre druer end de lovlige i området, og at distriktets vinkomité som den første i Italien for fire år siden indførte et system, der gør det muligt at spore oprindelsen af hver eneste flaske, idet enhver kan bruge koden på flaskens garantimærke og konsultere konsortiets webside.

Skal vi boykotte italiensk vin?
Hvordan stiller VinAvisens læsere sig til de italienske vinskandaler? Lad os prøve at sondere terrænet med en lille meningsmåling:
Der er ingen tvivl om, at der er nogle banditter i Italien, som har svindlet, men skal det gå ud over alle de mange alvorligt arbejdende vinmagere, der laver de dejlige vine, som vi elsker? Skal vi boykotte italiensk vin eller ej?
Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Resultatet bringer vi i næste uge.

,,,,,,,,,,,,,

08-07
,,,,,,,,,,,,,
    Festen til Malbecs ære
    På Cahors’ berømte befæstede Valentré-bro fra middelalderen indledte man forleden festen til Malbec-druens ære. Den løber over flere dage med foredrag, diskussioner og smagninger og med deltagelse af vinbønder fra både Cahors-distriktet i Frankrig og fra Mendoza i Argentina.
    Sidste år havde man et lignende internationalt møde, hvor franskmændene tog til Argentina.
    Hvorfor gør man det? Det gør man for at skabe interesse for vinene på Malbec.
    Druen er oprindelig kendt fra Sydvestfrankrig, men det er ikke desto mindre i Argentina, at den fører sig frem, hvilket fremgår af lagkage-grafen til venstre.

    Cahors is Malbec
    Cahors-vinens historie går tilbage til 1152, da Aliénor af Aquitanien blev gift med Henrik Plantagenet, der senere blev kong Henrik d.2. af England.
    Henrik støttede udviklingen af vindyrkning i Bordeauxs bagland, især de "sorte vine" fra Cahors. Vinene fik en betydelig udbredelse. De blev smagt af pilgrimmene, der overnattede i klippebyen Rocamadour på deres vej til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien, og i 1310 udgjorde de halvdelen af vineksporten fra havnen i Bordeaux.

    Vinen fra Caorskoie
    Peter den Store af Rusland var overbevist om, at den sorte vin fra Cahors var den eneste vin, som hans mavesår kunne tåle, og den dag i dag bruger den russisk-ortodokse kirke vinen som altervin. Dog får de ikke mere vinen fra Frankrig, men fra et russisk distrikt, som allerede Zar Peter – meget smart – gav navnet Cahors (Caorskoie).
    Cahors vine blev oplivet fra en hensygnende tilværelse i 1960’erne. I 1971 fik distriktet sin Appellation Contrôlée, og nu er druen Malbec gået i gang med at erobre planeten under sloganet: Cahors is back, Cahors is black, Cahors is Malbec.
    I dag laver Prins Henrik som bekendt sine vine på Château de Cayx lidt uden for byen Cahors.
    ,,,,,,,,,,,,,
    To blogs om vin og drue
    Det er ikke nogen tilfældighed, at Malbec-træffet er lagt netop nu. Der er en masse vinfolk i Bordeaux til primeur-smagninger, og der skal nok være nogle af dem, der kan lokkes til at køre turen på et par timer til Cahors.
    Vinkomiteen i Cahors har oprettet to blogs på nettet, Den ene, Blackisphere, beskæftiger sig med den sorte vin fra distriktet, mens den anden, French-Malbec, handler om arrangementet og druen.
,,,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,
Fremad for østrigsk vin
Det østrigske vininstitut er kommet med eksporttallene for sidste år, og de er på alle måder en rekord.
De foreløbige beregninger for 2007 viser, at der blev eksporteret 56 millioner liter vin til en værdi af cirka 105 millioner euro (780 mio kr.). Det er over 10% mere, end man havde regnet med.
Det var især eksporten af aftappet vin, der steg, nemlig med over 30% i værdi.
Tyskland er mængdemæssigt fortsat det største marked. Her steg importen i 2007 med 33% i værdi. Derefter følger Schweiz og USA.
USA er nummer tre i mængde, men nummer ét i værdi. Amerikanerne er nemlig villige til at betale producent-priser på over 37 kr. pr. liter vin.
Også eksporten af østrigsk vin til Danmark, Norge, Sverige og Storbritannien er i stærk vækst, og til Holland steg eksporten hele 81% regnet i værdi.
,,,,,,,,,,,,,


Fire kapsler af Polylam.
    Den vigtige kapsel
    Kapslen på toppen af en vinflaske er vigtig for flaskens fremtræden. Plus at den er et fint minde om dengang, da flaskernes propper skulle beskyttes mod fugt, mus og rotter i dybe kældre.
    I gamle dage – og det er såmænd ikke så længe siden – brugte man kapsler af bly, eller man dyppede flaskens top i segllak. Blyet gik af brug, da man kunne påvise, at vinen kunne optage det giftige metal, og blyaffaldet i øvrigt er et problem i en tid, hvor man ønsker at skåne omgivelserne for skadelige stoffer. Og segllakken er for besværlig. I stedet er man gået over til kapsler af tin, eller man bruger simpelt hen et laminat af plasticfilm og alufolie (Polylam).

    Tin i fare for at forsvinde
    Nu er også tinnet i fare for at forsvinde. Prisen på dette metal er nemlig gået væsentligt op. På London Metal Exchange er prisen på tin i dag 97.000 kr. for et ton. Ved årets begyndelse lå den på 78.000 kr.; for to år siden lå den på 31.000 kr. og for fem år siden på 17.000 kr.
    Den dramatiske prisstigning skyldes Kinas grådige appetit på alle metaller, inklusive tin, der bruges til elektronik, ligesom udgifterne til energi ved udvindingen spiller ind.
    I dag koster en tinkapsel cirka 1,25 kr., men man kan naturligvis helt undvære kapslen, hvis man bruger Stelvin-skruelåg.
,,,,,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,,,,,,,..
Mangel på Sémillon-vinstokke
Ifølge Decanter peger en række Bordeaux-producenter på, at der er ved at være mangel på udplantningsplanter i god kvalitet af druesorten Sémillon.
Sémillon er vigtig for Bordeauxs hvidvine, idet den bruges som tilsætning til Sauvignon Blanc både i de tørre og de søde vine.
For meget længe siden var Sémillon verdens mest plantede hvidvinsdrue, men i dag er den sjælden uden for Bordeaux, der har 95% af verdens beplantede areal med druen. Resten findes i Chile, Sydafrika og Australien.
Sytten Bordeaux-slotte er nu gået sammen om at opformere deres egne kloner. Med i gruppen er blandt andet Château d'Yquem, Château Suduiraut og Château La Tour Blanche i Sauternes og Château Olivier i Graves.
.............

...
Recette de Champagne står der på pakken - efter opskrift (recept) fra landsbyen Champagne i Schweiz.
    Demonstration i Champagne
    Sidste lørdag var der en demonstration i Champagne. Ikke i det franske distrikt, men i den lille landsby Champagne ved Neuchâtel-søen i kantonen Vaud i Schweiz.
    Et stort skilt med ordet Champagne blev rejst af byens 713 vrede borgere, og da skiltet stod vel plantet, kom en traktor kørende prydet med det franske flag og væltede skiltet. En meget sigende illustration af, hvad byen har været udsat for.
    Ifølge en handelstraktat mellem EU og Schweiz har schweizerne ikke måttet sælge vin under navnet Champagne efter den 1. juni 2004 – hvilket vinbønderne i Champagne CH naturligvis ikke glade for.
    Der er blevet fremstillet vin i området omkring deres by lige siden oldtiden – franskmændene har kun lavet deres nymodens boblevin siden 1600-tallet. Og den schweiziske vin er uden bobler.
    Siden EU-domstolen i Luxembourg bekræftede aftalen, har vinbønderne måttet sælge deres vin under navnet Libre-Champ, og som følge heraf er salget faldet fra 110.000 flasker om året i 2000 til 32.000 i dag.

    Bobler i kamp mod flûtes
    En væsentlig årsag til demonstrationen sidste lørdag er, at franskmændene også vil forbyde industribageriet Cornu i den schweiziske by at bruge navnet "Recette de Champagne" om den slags tynde flûtes, man sidder og gnasker på restauranter, mens man venter på maden.
    Siden 1934 har Cornu markedsført disse flûtes fremstillet efter en opskrift (recette), som i høj grad kommer fra landsbyen. Halvdelen af produktionen ligger imidlertid i Besançon i Frankrig, og det er især det, Champagne F hæfter sig ved.
    Bageriet omsætter flûtes for 20 millioner schweizerfrancs (96 mio dkr.) om året og beskæftiger 80 mennesker i landsbyen.
.............,
>30
,,,,,,,,,,,,,,
Gallo fylder 75 år
I år fejrer USA’s største vinproducent E.& J. Gallo Winery sit 75 års jubilæum. Så stort er familiefirmaet, at hvert femte glas vin, der drikkes i Amerika, er fra Gallo.
Foruden vinene fra Gallo Family Vineyards markedsfører firmaet vine under navne som Louis M. Martini, Mirassou Vineyards, MacMurray Ranch, Rancho Zabaco, Ecco Domani, Frei Brothers, Red Bicyclette, Bella Sera, Turning Leaf, Black Swan, Sebeka, Twin Valley, Napa Valley Vineyards, Barefoot, Thunderbird, Night Train Express og Bridlewood.
Nedenfor i denne uges "Vinens Hall of Fame" fortæller vi om brødrene Ernst og Julio Gallo, der i 1933 grundlagde firmaet.
,,,,,,,,,,,,,
Mere for vinene i USA
Dollaren falder, og det kan de franske eksportører af Bourgogne-vin ikke blive ved med at leve med. De får efterhånden mindre og mindre for vinene. Så derfor har de nu sat deres priser til det amerikanske marked op med mellem 10 og 20%.
USA er Bourgognes største eksportmarked i værdi. Hvert år omsættes her for cirka 180 millioner euro (over 1,3 milliarder kr.). I mængde er Storbritannien dog det største marked med en import af cirka 18 millioner flasker Bourgogne-vin.
,,,,,,,,,,,,,
    De vil være de største
    I forrige uge arrangerede den franske internet-vinhandel 1855.com et møde med 350 vinspecialister, og formålet med mødet var at lade dem smage vine fra 30 af verdens største vinproducenter.
    Det har givet nogle ringe i vandet – eller i vinen – for franskmænd interesserer sig nu først og fremmest for fransk vin, og her var der vine fra Chile og Argentina, USA og Australien osv.
    1855.com er opkaldt efter Médoc-klassifikationen fra 1855 og grundlagt i 1995 af de to franskmænd Emeric Sauty de Chalon og Thierry Maincent, og disse har igennem årene gjort en stor indsats for at indføre nogle af de bedste udenlandske vine på det franske marked – og sælge dem via internettet. Deres ambition er at blive verdens største forhandler af kvalitetsvine, og i deres sortiment indgår i dag 25.000 forskellige vine.
    Gennemsnitsprisen for de vine, de sælger, er 30 euro (225 kr.), og hver kunde køber for i snit 1200 euro (9000 kr.) om året.
    De to franskmænd er dog oppe imod konkurrence fra andre internet-vinhandlere som Millesima, Château Classic, Lavinia og Wines of the World.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,..
08-33
,,,,,,,,,,,,,,,
EU tabte, Sverige vandt
EU-kommissionen har været efter Sverige, fordi landet lægger højere afgifter på vin end på øl – ganske enkelt fordi øllet fremstilles i Sverige, mens vinen importeres. Man vil beskytte de svenske bryggerier.
EU har bedt Sverige om at regulere afgifterne, fordi de stred imod EU’s konkurrenceregler. Men nu har EU-domstolen i Luxembourg afgjort sagen til fordel for Sverige, der således kan fortsætte med at diskriminere vinen.
Den svenske afgift på vin er cirka 22 skr. pr. liter, mens afgiften på øl kun er lige over 7 skr. pr. liter. Og hvis der er mere end 15% alkohol i vinen, er afgiften 45,17 skr. pr. liter.
,,,,,,,,,,,,,
    Bier finder vinens aromaer
    Forskere ved Queensland Brain Institute i Australien er i gang med et større projekt, hvor bier hjælper dem frem til, hvad der måske kan blive en elektronisk næse.
    Bierne lugter ved hjælp af celler på små hår, der sidder på deres antenner, og en bi kan skelne mellem hundredvis af aromaer og flere meter væk afgøre, om en blomst har nektar eller pollen.
    Forskerne blæser forskellige aromaer hen over bierne, og ved bestemte aromaer får bierne samtidig lidt sukkervand. Bierne lærer hurtigt at genkende disse bestemte aromaer og rækker tungen frem, når lugtene kommer forbi. Og det sker også, når de pågældende aromaer optræder sammen med mange andre aromaer.
    Duften fra en almindelig vin kan indeholde cirka 800 kemikalier, men hvis forskerne med biernes hjælp kan finde ud af at registrere en håndfuld af dem, vil erfaringerne kunne hjælpe forskerne med at konstruere den elektroniske næse til hjælp for vinindustrien. Siger de ... Men det vil nok tage en del år.
,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,
    Hellere skruelåg end appellation
    I en lang række italienske appellationer har man den regel, at vinflaskerne kun må lukkes med en korkprop.
    Det har nu fået en af Italiens ret store producenter, Allegrini, til at melde sig ud af appellationen Valpolicella Classico.
    Til Decanter siger Franco Allegrini, at han ønsker at bruge Stelvin-skruelåg, fordi de holder hans vine friske, og fordi hans kunder i især Storbritannien ønsker det. Så for ham og hans familie er det vigtigere at kunne sælge en frisk vin end at kunne skrive Valpolicella Classico på etiketten. Herefterdags vil der blot stå Valpolicella.
    Der er ingen tvivl om, at kravet om korkprop har en negativ effekt på italiensk vineksport, og det er en gåde, hvorfor vinkomiteerne – trods talrige opfordringer – ikke får fjernet dette krav.
    Når nu Allegrini har taget dette skridt, kan det være, at andre følger efter, og så sker der måske noget.

    < Franco Allegrini
,,,,,,,,,,,,,
Miljøforskning i gammel vin
På nettet ligger en interessant forelæsning, som kemikeren Christian Lohse har holdt på Syddansk Universitet i Odense.
Den handler om miljøkemi og studiet af, hvordan tidligere udslip er forløbet.
Et sådant studie kan naturligvis ikke rette op på den forurening, der allerede er sket, men det kan bruges til at afklare situationens alvor og belyse, hvor der i dag først skal sættes ind.
For at fastlægge udslippet af CO2 i de enkelte år har det været nødvendigt at finde et historisk materiale, man kan måle på, og det fandt forskerne blandt andet i vin fra Piemonte.

Læs hele forelæsningen
Vindruerne dannes i løbet af en enkelt sommer, hvor hele CO2-optaget finder sted, og hvor den bundne CO2 først lagres i druesukkeret og siden efter vinhøsten i vinens alkohol.
Kulstoffet i den alkohol, der er i en flaske vin fra 1962, har altså helt det samme karakteristiske indhold, som atmosfæren havde i 1962.
Og vin er let at få fat i fra alle år, selv om naturligvis nogle årgange kan være kostbare at købe på en auktion. Men da der kun skal bruges ganske lidt vin, kan man som regel tigge sig til en enkelt dråbe, og det er mere end nok.
Hele den interessante forelæsning kan man læse, hvis man klikker her.
,,,,,,,,,,,,,,
34/08
,,,,,,,,,,,,,
    Drik din vin, og find dit køn
    En af udstillerne på den store italienske messe Vinitaly, der har været afholdt i Verona i den forløbne uge, var Franco D’Eusanio fra vingården Chiusa Grande i Abruzzo, hvor Franco D’Eusanio dyrker sine druer på økologisk vis.
    Han har skabt tre vine, som han påstår vil bidrage til at afsløre mænds og kvinders sande seksualitet. Til hver vin hører et spørgeskema med en psykologisk test og et spørgeskema, og ved at drikke vinen og gennemgå test og spørgeskema skulle man kunne "se ind i sig selv og opdage sin sande seksuelle identitet".
    De tre vine er den røde "Is", der er den ”maskuline” vin, den hvide "Ea", der er den ”feminine”, og den rosé "Id", som åbenbart er sådan lidt midt imellem de to andre.
,,,,,,,,,,,,,
    Skænk ikke vin for katte
    I oktober sidste år trådte endnu en fransk alkohollov i kraft, og denne gang fik vinproducenterne pligt til på flaskerne at advare gravide kvinder om, at det er farligt at drikke alkohol.
    Det kan enten ske med ordene "Indtagelsen af alkoholiske drikke under graviditet, selv i små mængder, kan have alvorlige konsekvenser for dit barns helbred". Eller man kan anbringe en logo med en overstreget dame med mave på, hvilket mange har gjort.
    Dette har i den grad irriteret François Estager, der er direktør for Château La Cabanne i Pomerol, at han nu har forsynet slottets flasker med endnu en logo, der advarer mod at lade katte drikke Pomerol.
    Han har også en logo med en overstreget tenninsketcher for at advare folk mod at drikke Pomerol under tenniskampe. Han forudser, at den næste lov kommer til at handle om advarsler mod at skænke vin til børn – med et overstreget barn.
,,,,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,
Duften af flint
Den franske ønolog Fréderic Brochet har været i København, hvor han har holdt et foredrag om vinsmagning. I en artikel refererer Berlingske Tidende foredraget og citerer Fréderic Brochet for følgende udsagn: Hvad betyder det, at en vin dufter af flint? Flint lugter jo ikke af noget.
Men der tager franskmanden nu fejl. Man kan ganske rigtigt af og til læse, at en vin lugter af flint, og i dag virker det måske mærkeligt. Men engang var det en lugt, alle kendte, når de slog stål mod flint i deres fyrtøj, så der sprang gnister. Så kom lugten meget stærkt.
Og vi andre har måske også fået den mineralske duft i næsen, når vi som børn slog to flintesten imod hinanden.
Måske skulle vi prøve, næste gang vi er på stranden ...
.................
Endnu fire Fairtrade-vine
Der bliver ved med at dukke nye Fairtrade-vine op, så vi udvider listen til højre med endnu fire, der alle importeres af Park Wine i Højbjerg, og som alle er lavet på økologisk dyrkede druer.
Der er nu tretten Fairtrade-vine på listen. Skal der flere på, hører vi gerne endnu i denne uge fra importører, idet listen offentliggøres for sidste gang i den næste VinAvis. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
    Fairtrade-vine på det danske marked
    * Isabelo, Chenin Blanc, Sydafrika, 59,95 kr., Chris-Wine.
    * Isabelo, Merlot, Sydafrika, 59,95 kr., Chris-Wine.
    * La Riojana Bio, Malbec Bio, Argentina 2006, 59 kr., Fair Trading
    * La Riojana Bio, Torrontes Bio, Argentina 2007, 55 kr., Fair Trading
    * Soluna, Premium, Malbec, Mendoza, Argentina 2005, 129 kr., Park Wine
    * Thandi, Sauvignon Blanc / Sémillon, Sydafrika, 79 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Thandi, Cabernet Sauvignon/Merlot, Sydafrika, 79 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Thandi, Pinot Noir, Sydafrika, 109 kr., Kjær & Sommerfeldt.
    * Winds of Change, Chardonnay, Sydafrika, 59,95 kr., Amka / Coop Danmark.
    * Winds of Change, Cabernet Sauvignon, Sydafrika, 59,95 kr., Amka / Coop Danmark.
    * Zambulo, Sauvignon / Colombard, Western Cape, Sydafrika, 59 kr., Park Wine
    * Zambulo, Merlot / Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 59 kr., Park Wine
    * Zambulo, Rosé, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 59 kr., Park Wine
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
................
................
    ..........
    De slipper Stolichnaya
    Da Pernod Ricard købte svenske Vin&Sprit for 5,6 milliarder euro, havde den franske koncern igennem tre år været i forhandlinger med det russiske firma SPI om at købe Stolichnaya vodka.
    Det køb bliver der nu ikke noget af, og man forstår godt franskmændene. I forhold til svenskernes Absolut vodka er Stolichnaya et mindre mærke, selv om det sælger ganske godt, ikke mindst i USA.
    Over hele verden sælger Absolut cirka 130 millioner flasker om året, mens Stolichnaya sælger cirka 35 millioner flasker.
    Pernod Ricard har hidtil stået for salget af den russiske vodka uden for Rusland. Man er nu ved at finde en anden løsning.
    Pernod Ricard har ifølge det franske blad Ivestir også meddelt, at det vil afhænde mærkerne Plymouth Gin og Fris Vodka, som koncernen har fået med i købet af Vin&Sprit.
,,,,,,,,,,,,,
15-18
,,,,,,,,,,,,,
    ...............
    Den store smagning af portvin

    I sidste uge indledte vi her på Den stærke side en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt fire nye flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.





    Krohn, 20 Anos d’Age, Portvin, Portugal
    289,95 kr., Erik Sørensen Vin
    En flot portvin med en koncentreret duft af mørke rosiner og tobak. Den er sød uden at virke sukkersød, meget fyldig og rund og med et forfriskende strejf af syre.


    Kopke, Vintage Port, Portugal 1999
    220 kr., ViniPortugal
    Flot og meget kompleks portvin med karakter og krydderi, fylde og varme. Den må meget gerne ligge i endnu fem-ti år.


    Rozès, Special Reserve, Portvin, Portugal
    199,95 kr., Amka
    En ganske interessant portvin med en lidt speciel smag lidt efter karamel og lyse rosiner og med ret meget sødme. Flasken har en ganske flot facon.


    J.H. Andresen, Special Reserve, Tawny Port, Portvin, Portugal
    150 kr., Dansk Portvin Import
    En udmærket portvin med en blid duft af figner og et strejf af korender i smagen.
    ...............

..................
13-16+2 dage i 17
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,.........
................
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * OB-Vinimport har optaget importen af vine på økologisk dyrkede druer fra Mas de la Dame i Les Baux de Provence.
    * CH-Vin i Odense har optaget importen og eneforhandlingen af vine fra den danskejede Villa Riesling i det tyske Mittelrhein – samt af Rhône-vinene fra Domaine du Bramadou.
    * Erik Sørensen Vin har fået agenturet på vinene fra de spanske vinhuse Parés Baltà i Penedès og Gratavinum i Priorat samt Dominio Romano og Dominio Atauta, begge i Ribera del Duero.
    * Nye importører optaget i vores database er i denne uge:
    * VinDanmark.com, Vester Allé 9, 8000 Århus C,www.vindanmark.com og ...
    * Fondberg A/S, Strandvejen 100, 2900 Hellerup.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.



,,,,,,,,,,,,,
08.33
,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Jo, foråret er på vej. Dette billede optog Helle Moos på en lille påsketur til Piemonte i Italien, nærmere bestemt området omkring Cossano Belbo i nærheden af Alba.
    Vinstokkene har endnu ikke fået grønne blade, men frugttræerne står i fuld blomst.
    Læg i øvrigt mærke til, hvordan vinmarken er tilplantet. Hver fjerde række er bundet op til en række af pæle. Her skal vinplanterne åbenbart danne læbælter for de tre rækker buskformede vinstokke ind imellem.
    Helle Moos er medarbejder i Den lille Vinkælder i Tureby, og – som hun skriver – nød hun ikke kun det spirende italienske forår, men også mange af områdets dejlige vine.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    .......
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte
    det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

    Hvorfor er fremmede druer forbudt?
    Vi har i nogen tid haft et spørgsmål liggende fra Henrik B. Larsen, og det må vist være aktuelt at besvare det nu.
    Henrik Larsen skriver: For et par år siden var der en fransk skandale, hvor et Bourgogne-vinhus havde blandet spansk vin fra Alicante i Bourgogne-vinen. Hvorfor er det egentlig så slemt? Hvad er reglerne?
    Når franskmændene i 1930’erne indførte deres vinlove, var det for at komme en udbredt svindel med vinnavne til livs og for at beskytte hæderlige vinfolk mod smarte fyre, der lavede dårlige vine og satte berømte vinregioners navne på etiketterne. Der blev afgrænset distrikter og ved lov indført et system med Appellation d’Origine Contrôlée.
    Appellation – det er noget med appel, at kalde. Origine – oprindelse, afstamning, et ord i familie med originalt. Og Contrôlée – det giver sig selv. Altså: Kontrolleret kaldenavn på den geografiske oprindelse. Forkortet AOC.
    Fx kan der på etiketten til en Bourgogne-vin stå: Appellation Bourgogne Contrôlée.
    For de enkelte AOC-distrikter blev der indført en lang række regler for, hvordan man skulle dyrke druerne og fremstille vinene. Vin, der ikke overholder visse krav til kvaliteten, og som ikke er karakteristiske for distriktet, må således kun sælges som almindelig bordvin.
    Dette franske system er mere eller mindre overtaget af de fleste andre vinlande. I Spanien hedder systemet Denominación de Origen (DO), og i Italien hedder det Denominazione di Origine Controllata (DOC), idet man tillige har en lidt finere benævnelse, hvor man tilføjer ordene e Garantita – altså både kontrolleret og garanteret (DOCG).
    Et af kravene er, at druerne (naturligvis) skal komme fra distriktet, men sådan var det ikke i gamle dage. Fx forstærkede vinkøbmændene i Bordeaux deres rødvine med vin fra Cahors i Midtfrankrig og fra Hermitage i Rhônedalen – man kaldte det ligefrem, at en vin var blevet "hermitageret".
    I dag er dette ulovligt. Står der Bourgogne på etiketten, skal alle druerne komme fra Bourgogne.
    I visse appellationer er der dog mulighed for at iblande op til 15% druer af andre tilladte druesorter, uden at dette nævnes på etiketten, men druerne skal komme fra distriktet.
..............
,,,,,,,,,,,,,
15-16
,,,,,,,,,,,,,.................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner, og hele 12, som fik fem stjerner. Faktisk halvdelen af de smagte vine - ikke nogen dårlig høst! I alt blev det til 83 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Hvidvin


Thandi, Sauvignon Blanc / Sémillon, Western Cape, Sydafrika 2006
79 kr., V&S Wine
Endnu en vin med Fairtrade-mærket og en rigtig god hvidvin, frisk og med en ren smag af citrus, peberfrugt, passionsblomst … Glimrende til gerne lidt fede fiskeretter, lyst kød eller en frokost.


Urban, Riesling, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2006
70 kr., Hoffmeyer-Lippert Wine
Liflig hvidvin med en dejlig duft og en fyldig, frisk, frugtagtig og samtidig blød smag med mineralske toner og en fin lille sødme. En vin, der er glimrende til gerne lidt fede fiskeretter. Eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Pisano, Río de los Pájaros, Reserve, Torrontés, Uruguay 2007
79 kr., Glud Vin
Denne hvidvin på druen Torrontés har en liflig, let parfumeret duft og en frisk og dejlig smag, tør, ret let, med god frugt og tilpas syre. En rigtig god vin til lette fiske- og kødretter – eller til en frokost.


Longridge, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 2006
109 kr., Kvickly
Man er ikke i tvivl om, at denne hvidvin er fadlagret. Man smager træet, men egesmagen samarbejder udmærket med den gode drue og alle dens facetter – citrus, ananas, smør … Det er en vin, der udpræget henvender sig til vinnydere, som godt kan lide en markant fadlagring.




Rødvin


Masùa de Jago, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2004
177 kr., ved 12 flasker: 167 kr., Solarex
Stor, bred og flot vin – en rigtig vin-vin. Er der en lille smag af dadler i den? Måske. Det i hvert fald en lækker vin.


Saurus, Malbec, Patagonia, Argentina 2005
65 kr., Vinens Verden
Der er både tørret hibiscus, flint og græs over duften fra denne fortræffelige rødvin. Smagen er koncentreret, fuld af moden frugt og med et strejf af sødme. En vin, der ligefrem kalder på kraftig og krydret mad.


Calabretta, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2003
75 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin lugter godt og smager godt. Vinen er ret let og med saftig frugt. Det er en meget anvendelig vin, som mange vil kunne lide. Prøv den fx til fjerkræ.


Belluzza dei due Normanni, Sicilien IGT, Italien 2006
199 kr., Amka
Den danske vinmager Peter Vinding-Diers står bag denne flotte, saftige og harmoniske rødvin. I smagen er der mørke kirsebær, nødder, mandler. Der er kun 13½ procent alkohol, men alligevel er der power i vinen på grund af den krydrede, intense og afrundede frugt.


Lauca, Syrah, Maule Valley, Chile 2006
Klubpris ved 6 flasker: 41,04, ikke-medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
Denne gode rødvin er meget typisk for Syrah-druen. Den har en sødmefuld smag med fint krydderi, ikke mindst i eftersmagen. Prisen er yderst rimelig – ikke mindst når man er klubmedlem.


Gérard Bertrand, Cuvée Philipson, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Gérard Bertrand og Christian Philipson har komponeret denne rødvin specielt til det danske marked, og det er de sluppet godt fra. Vinen har en god struktur og dejlig bred og blød frugt. Det er en virkelig fornøjelse at drikke den. Prisen er attraktiv – smagepanelet gættede på en væsentlig højere pris.


Sori Boschetti, Gomba, Barolo, Italien 2003
195 kr., La Maison Sevino
Hold da op, hvor er den god, denne rødvin. Der er saft og kraft og blødhed og karakter og elegance og modenhed og harmoni. En lækkerbisken.


Cono Sur, Pinot Noir, Central Valley, Chile 2005
49,95 kr., SuperBest
En flot Pinot Noir-rødvin med liflig duft og en bred frugtagtig smag og tilpas syre. Flasken har skruelåg, og prisen er yderst rimelig.


The Post Stones, Special Edition, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2006
62,95 kr. ved 12 flasker, Nordic Wine Traders
Denne rødvin lugter godt og smager godt. Den har en fyldig og frugtagtig smag med fint krydrede toner og en fin sødme. Flasken har skruelåg.


Château la Tuilerie Peyrous, Graves, Frankrig 2006
85 kr., Kjær & Sommerfeldt
Tør og ret let Bordeaux-rødvin med god, saftig frugt. Velegnet til lettere kødretter.


Château Toutigeac, Bordeaux, Frankrig 2005
34,95 kr., Fakta
Til prisen er dette en udmærket Bordeaux-rødvin, ret let, ikke så frugtagtig, men i god balance.


Château la Clotte-Fontane, Mathiérou, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2006
65 kr., ViniPortugal
Kraftig rødvin med god duft og en smag meget i retning af kirsebær – plus en masse krydderi. Den bør ledsage en kraftig kødret. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Estrada Creek, Cabernet Sauvignon, Californien 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Enkel og ligefrem hverdags-rødvin.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.