Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 18
Fra 28. april til 4. maj 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 15,,,,,,,,VinAvisen uge 16,,,,,,,,VinAvisen uge 17
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
18-21
,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Prisen smager bedre end vinen
The American Association of Wine Economists har foretaget nogle forsøg, der viser, at prisen på en vin er langt vigtigere for nydelsen af vinen end vinens kvalitet.
Endvidere konstaterede man, at de fleste mennesker foretrækker billige vine, når de får dem serveret blindt – det gælder endog de fleste professionelle, bl.a. sommelierer. Men når de får oplyst priser – selv om disse priser er helt forkerte – så synes de bedst om de vine, som angiveligt er dyrere.
I forbindelse med sytten blindsmagninger blev 506 smagere bedt om at bedømme 523 forskellige vine, og de gav høje point til billig ”two buck chuck”, ligesom de foretrak en boblevin fra Washington State til 10 dollars frem for en Dom Pérignon til 150 dollars.
Men da priserne på vinene blev afsløret, havde det en meget markant indflydelse på opfattelsen af vinene – også selv om nogle af priserne altså var helt forkerte.

Jo højere pris, desto større nydelse
Stanford Graduate Business School har man lavet et andet forsøg. Her lod man elleve studenter smage og give point til fem forskellige vine, mens deres hjerner blev fMRI-skannet.
Studenterne fik oplyst priserne, men disse var helt hen i vejret. Fx fik de at vide, at en vin til 10 dollars kostede 90 dollars.
Skanningerne viste, at jo højere pris, der var oplyst om en vin, desto større aktivitet var der i den del af hjernen, man mener er centeret for nydelse.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
.................
Androulla Vassiliou
    En ansvarsbevidst markedsføring
    Der findes desværre spiritusfirmaer, der blæser højt og flot på, at der er etiske regler for reklamer og produkter – at man fx ikke bør målrette lanceringen af alkoholiske drikke imod unge mennesker, endsige børn. Når den slags sker, åbner det for statslige indgreb til skade for hele branchen.
    Under Europæisk Alkohol- og Sundheds-Forums møde i Bruxelles i sidste uge sagde EU’s sundhedskommisær Androulla Vassiliou: – Jeg forventer, at producenterne af alkoholiske drikke har en ansvarsbevidst markedsføring og hverken direkte eller indirekte retter den imod børn og unge mennesker ... Alle bør bidrage til at ændre holdninger og opførsel, specielt blandt unge mennesker. Vi kan simpelt hen ikke acceptere, at en upassende brug af alkohol skal ødelægge helbredet og mulighederne for uddannelse og erhverv for så mange unge mænd og kvinder.
    Ifølge Just Drinks fastslog Androulla Vassiliou, at alkohol bidrager årligt til 195.000 dødsfald inden for EU’s 27 markeder, og at mere end 10.000 dræbte skyldes alkoholrelaterede ulykker. Og hun tilføjede, at næsten én ud af hver fem (19%) i aldersgruppen 15-24 år drikker fem eller flere genstande, når de drikker.
    Store firmaer som Anheuser-Busch, Bacardi, Diageo og Heineken gør allerede i dag en indsats for at bekæmpe misbrug af alkohol.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
18-21
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Frankrigs værste konkurrenter
Den franske organisation Viniflhor konstaterer, at fransk vin slet ikke er i konkurrence med den nye verdens vin – som vi alle går og tror. Næ, franskmændenes værste konkurrenter er de andre europæiske vinlande, først og fremmest Spanien.
Mens produktiviteten i den franske vinsektor faldt 5% fra 2000 til 2005, steg den 4,5% i Italien – og 31% i Spanien.
Franske vine er også for dyre, skriver Viniflhor. I snit koster de 2,26 euro pr. flaske fra producenten (undtagen champagne) – det svarer til 16.85 kr. Denne pris er 46% højere end gennemsnittet af priserne fra de femten største vinlande.
Viniflhor konstaterer yderligere, at den franske vinsektor er alt for opdelt og derfor har svært ved at markere sig på verdensmarkederne. Det største franske firma er Pernod Ricard, og det sælger slet ikke fransk vin. Og de andre større franske firmaer er små i sammenligning med verdensmarkedets store spillere.

Rekordhøst i New Zealand
Høsten er slut i New Zealand, og i distriktet Marlborough har man fået overvældende mange druer – måske endda for overvældende.
Sidste år høstede man 121.000 tons. Det var en rekord. I år har man høstet 160.000 tons, 30% mere end sidste år. Det skyldes, at druerne fra nye vingårde er kommet til.
De mange druer har givet problemer. Man har ikke tilstrækkelig kapacitet til at behandle dem alle, så nogle af vingårdene har været nødt til at lade druer blive hængende på vinstokkene og rådne.
Til gengæld kan man nu producere nogle flere flasker Sauvignon Blanc, som eksportmarkederne råber på, og det er godt for de vinhuse, der har eksportkunder. For de mindre vinhuse, der sælger til det newzealandske hjemmemarked, er det mindre godt, for alt for mange flasker vil få priserne til at falde.
Hvidvinene på Sauvignon Blanc står for 75% af New Zealands vineksport.
............
    Cantenac-Brown bliver hotel
    Ifølge Decanter vil Château Cantenac-Brown, 3. cru i Médoc, blive omdannet til et firestjernet luksushotel.
    Ejeren er den britiske pengemand Simon Halabi, som er født i Syrien, og han er gået i gang med at indrette 102 værelser inkl. elleve suiter.
    Simon Halabi har pengepungen i orden. Han er god for cirka 30 milliarder kr. og ejer desuden adskillige ejendomme, blandt andet skyskraberen Aviva Tower i hjertet af London, Shard of Glass på London Bridge og Mentmore Towers i Buckinghamshire.
    Den sidste bygning planlægger han at omdanne til Storbritanniens første seksstjernede hotel.
..................
18-20
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,

..................
I forbindelse med kampagnen lancerer WineSurf også en logo, der sætter en streg over CO2-udslippet.
    Mindre vægt, større værdi
    Italiens svar på VinAvisen har et meget lidt italiensk navn, nemlig WineSurf, og i sidste uge tog dette "ønogastronomiske dagblad" et interessant initiativ.
    WineSurf’s redaktion sendte et brev til cirka 6000 italienske vinproducenter i en kampagne for at få nedbragt vægten af vinflasker. Og de gjorde det for at mindske CO2-udslippet i forbindelse både med fremstillingen og transporten af de tunge flasker.
    Kampagnens navn er "Meno pesa più vale" – mindre vægt, større værdi.

    10 Eiffeltårne af glas
    I brevet til de mange italienske vinproducenter skriver WineSurf, at hvis de alle reducerede vægten af deres flasker med bare 10%, så vil det årligt beløbe sig til 63.500 tons glas, hvilket vil svare til vægten af ti Eiffeltårne, 300 jumbojets eller 1500 lastbillæs (inkl. vægten af lastbilerne) – og hvis lastbilerne holdt i én lang række, kofanger ved kofanger, ville de strække sig over 16 km.
    Alt dette, påpeger WineSurf, vil ikke reducere vægten af flaskerne på drastisk vin, kun mindske den med 10%.

    Ja eller nej?
    I fortsættelse af sit opråb til vinproducenterne stiller WineSurf disse spørgsmål:
    * Mener I, at de tungere flasker er et tegn på kvalitet? Ja eller nej?
    * Mener I, at lettere flasker er mere skrøbelige? Ja eller nej?
    * Mener I, at jeres firma kan bruge lettere flasker, uden at det skader produkternes image og kvalitet? Ja eller nej?
    * Vil I foretage skridt til at reducere vægten af jeres flasker? Ja eller nej?
    * Eller har I allerede foretaget sådanne skridt? Ja eller nej?
    Vi er ikke rigtigt klar over, om svarene på disse spørgsmål skal munde ud i en statistik. Vi holder øje med WineSurf og ser, hvad der sker.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08-33
..................
Dansk vinmager på besøg
Igen og igen har vi her i VinAvisen fortalt om den danske vinmager Hans Kristian Jørgensen og hans amerikanske kone, Carrie, der i det portugisiske Alentejo er blevet berømte for vinene fra deres vingård Cortes de Cima. I tirsdags fik vi mulighed for at træffe dem ved en smagning af deres fornemme vine hos deres nye importør, H.J. Hansen.
Hans Kristian Jørgensen er ingeniør, og fra 1963 arbejdede han i 22 år som teknisk direktør i de danskejede United Plantations i Malaysia. I 1984 forlod han sin stilling for "at drage ud i verden", og han og Carrie købte en skonnert for at sejle til Tyrkiet. De nåede dog aldrig længere end til Portugal, hvor de i 1988 købte ejendommen Cortes de Cima. I samarbejde med den kendte australske flyvende vinavlskonsulent Richard Smart tilplantede de 50 hektar vinmarker, i 1996 kom deres første vin. I dag har de 130 hektar vinmarker og producerer cirka 1,2 millioner flasker om året.

Incógnito, den ukendte vin
Kun fem blå druesorter var tilladt under appellationen, hvoraf der kun var to, som Hans Kristian Jørgensen fandt af kvalitet.
– Reglerne for appellationen byggede på, hvad man altid havde gjort, siger han, – og man havde slet ikke øje for, at der i denne verden er 2000 druesorter at vælge imellem.
Skønt det var ulovligt, plantede han derfor tyve andre sorter, én hektar af hver slags, hvoraf Syrah helt klart gjorde sig mest bemærket.
Myndighederne vidste ikke, hvad der foregik – druerne var plantet midt inde i en mark med lovlige druer – og da den færdige Syrah-vin blev lanceret, skete det under navnet Incógnito (Ukendt).
På bagetiketten skrev Hans Kristian Jørgensen en Bob Dylan-sentens: – To live outside the law, you must be honest.
Efterhånden som vinen fik hæder og succes, forsvandt modstanden, og i dag er Syrah anerkendt som en af områdets druer.

Han går videnskabeligt frem
Hans Kristian Jørgensen har i løbet af kun tolv år fået stor succes som vinmager. Der er ingen tvivl om, at han laver nogle af Portugals bedste vine, og man fornemmer, at hans arbejde er præget af, at han er ingeniør og medbringer store erfaringer fra arbejdet som planter i Malaysia.
Han er manden, der går videnskabeligt frem, udfører en grundig research, foretager sammenlignende forsøg, opfinder nye maskiner og indfører en smart opbinding af vinstokkene. Han arbejder meget bevidst for en bæredygtig vinproduktion, flyver sin egen flyvemaskine og fotograferer markerne fra luften med GPS-udstyr koblet til kameraet.
Under smagningen i tirsdags smagte vi ni af ægteparrets vine, som alle høstede topstjerner. Det fremgår af vores liste over smagte vine til slut i denne VinAvis.
................
Hans Kristian Jørgensen og hans kone, Carrie, der er født i det californiske vinland.
..................,
18-17
..................
Parkers dom om Bordeaux 2007
Robert Parker, der siden 1983 hvert år har udtalt sin mening om de Bordeaux-vine, som sælges i forsalg (en primeur), har igen talt. I et længere interview siger han til den franske avis Le Figaro, at 2007-årgangen præsenterer sig bedre, end han forventede.
Trods det dårlige vejr er det lykkedes for de slotte, der har haft pengene til det, at skabe frugtagtige, bløde og meget charmerende vine, som det vil være en fornøjelse at drikke i de nærmeste år. Slottene har arbejdet meget omhyggeligt i vinmarkerne og foretaget en streng udvælgelse af druerne.
Vinene har ikke den tæthed, struktur og kraft som de store årgange, men de har finesse og elegance og er på mange måder i god balance.
Til gengæld er vinene på lavere niveauer – og det er hovedparten af produktionen – uden relief og med en smag af grønne stilke. Stort set er de skuffende, lyder Parkers dom.

Stadig et ocean af kvalitet
Om udviklingen i Bordeaux siger Robert Parker til Le Figaro: Det er let at kritisere denne region, der i den grad besidder slotte med verdensry. Men der er grund til berømmelsen. Slottene er de mest vedholdende i frembringelsen af verdens største og mest holdbare vine, og igennem de sidste ti-femten år har der været en sand revolution i kvaliteten.
Bordeaux bliver ofte kritiseret, fordi de mest berømte vine er blevet lige så dyre som kunstværker. Men heldigvis er der stadig et ocean af vin af stor kvalitet til rimelige priser.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Foto: Deutsches Weininstitut
    Mere og mere Riesling
    Riesling er Tysklands vigtigste druesort, og den bliver stadig mere og mere populær. Ifølge Statistische Bundesamt var i 2007 21,3% af Tysklands i alt 102.026 hektar vinmarker beplantet med Riesling, svarende til 21.722 hektar. Dette var et plus på cirka 500 hektar i forhold til 2006.
    Med sine 5272 hektar marker er Mosel det største tyske Anbaugebiet (region) med Riesling, tæt fulgt af Pfalz med 5248 hektar.

    Rødvinen stagnerer
    Ifølge Deutsches Weininstitut råder Tyskland over mere end 60% af alle verdens vinmarker med Riesling.
    Den tydelige tendens til flere og flere rødvinsdruer på tysk jord fortsatte ikke i 2007. Her blev andelen af marker med blå druer liggende på 36,8%, svarende til 37.674 hektar – hvilket faktisk er 114 hektar mindre end i 2006.
    I alt dyrker tyskerne over 100 forskellige druesorter, hvoraf de ti vigtigste dog indtager tre fjerdedele af det samlede markareal.
.......,,,,,,,,,,,,,
34/08
..,,,,,,,,,,,,,,,,,,
.......,,,,,,,,,,,,,
Bernard Magrez - og uret

    Forsøg på bestikkelse
    Den dynamiske franskmand Bernard Magrez og hans "legekammerat" i det vinøse, skuespilleren Gérard Depardieu, holdt forleden en frokost for 50 franske vinskribenter på Alain Ducasses restaurant på Hotel Plaza Athénée i Paris.
    Da skribenterne forlod restauranten, fik de hver en pose med diverse papirer samt en lille pakke, og da de var kommet hjem og åbnede pakken, stod de med et Cartier Tank Must-armbåndsur til en værdi af 1610 euro (12.000 kr.) i hånden.
    Vinskribenterne protesterede imod gaven, som de opfattede som et forsøg på bestikkelse, og ifølge Decanter har de fleste af dem returneret uret. En af dem har dog skænket det til Restaurants du Coeur, der bespiser byens hjemløse.

    Journalister i lommen
    Selv siger Bernard Magrez, at han ved, hvad man bør og ikke bør gøre i forbindelse med journalister, og at han ikke er så tosset, at han tror, at man kan købe dem. Frokosten blev holdt for at fejre, at han havde haft i alt 1700 årgange på sine 35 slotte, og at det må være journalisternes egen sag, hvis de ikke vil beholde urene, siger han.
    Sagen kom først frem på den politiske blog Bakchich, der kommenterede: Når man laver en middelmådig vin, er intet bedre end en smuk gave for at kunne putte fagjournalister i lommen.
    Den svenske vinøse læge Nils Stormby siger til Decanter: Ren bestikkelse. I medicinalindustrien ville den ende i retten.
.................
Dobbelt så mange skruelåg
Firmaet Alcan Packaging, der med sin Stelvin er verdens største leverandør af skruelåg, meddeler, at der i 2007 blev sat skruelåg på 2 milliarder vinflasker – en fordobling siden 2004.
I New Zealand er der skruelåg på 90% af alle flasker, og i Australien på op mod 65%. Men i Europa halter vi bagefter. Fx er der kun skruelåg på 4% af alle franske flasker.
Det går dog fremad, blandt andet fordi flere store supermarkedskæder blandt andet i Storbritannien kun vil sælge vinflasker med skruelåg. En hel del franske producenter tapper deres vine med skruelåg kun til disse kunder.

Farmand trækker vin op
I den franske restaurantbranche er der ifølge VitiNet delte meninger. En del restauranter er glade for skruelåget – det betyder en stor besparelse i mandetimer, hvis man hurtigt kan åbne mange flasker til større selskaber. Andre restauranter er bange for, hvad deres gæster vil sige, og mange sommelierer er kede af ikke at kunne optræde med det gode gamle skuespil, der hedder "farmand trækker vin op".
En progressiv vinmand fra Bordeaux overbeviser sine kunder ved at lade dem smage samme vin fra flasker med korkprop og skruelåg. En dag var der en, der sagde: – Det ærgrer mig, men jeg foretrækker faktisk den med skruelåget.
.................
    Næste generation i skruelåg
    Ifølge det britiske fagblad Talking Retail vil man på London International Wine Fair i næste måned præsentere "den næste generation i skruelåg".
    Det er det italienske firma Guala Closures, der med sin kapsel WAK vil lancere et skruelåg, der bedre vil kunne accepteres af køberne til de dyrere vine.
    Fra firmaet siger man, at vinbranchen efterhånden er blevet overbevist om fordelene ved skruelåg, men at mange forbrugere endnu ikke er overbevist, og her skulle det være en fordel, at WAK kombinerer vinkapslens traditionelle udseende med skruelågets fordele.
    En indsender til fagbladet Talking Retail skriver, kapslen godt nok ser bedre ud, men den bruger også mere materiale, udsender mere CO2, og gør ikke mere for at beskytte vinen. Vi har åbenbart en parallel til de meget tunge flasker, skriver han. Lad os dog gå tilbage til at sælge vin, fordi vin er godt, og ikke på grund af en overdreven indpakning.
.................
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,
    Fransk vinturisme øges
    Franskmændene er ved at komme efter det med vinturisme – selv om de stadig har meget at lære af sydafrikanerne og californierne. De har opdaget, at der ligger både god marketing og fortjeneste i at modtage turister og lukke dem ind i vinens verden.
    I Frankrigs 850.000 hektar store vinlandskab er der ifølge avisen Le Figaro for øjeblikket cirka 5000 vinbønder, kooperativer og andre vinøse foretagender, der tager imod turister – i gennemsnit 1500 personer pr. år.
    To vinregioner skiller sig ud: Bourgogne, der har cirka 1,5 millioner gæster om året, og Alsace, der siden 1953 har haft sin 170 km lange og meget aktive Routes des Vins.
    I Alsace repræsenterer salget i de mange vingårde over 30% af omsætningen mod 8% i andre vinregioner.

    < Vinruten i Alsace fører gennem den middelalderlige vinby Riquewihr.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Delaforce solgt til RCV
    I 1968 solgte den portugisiske portvins-familie Delaforce sit vinhus til portvinshuset Croft.
    I 2001 blev Delaforce og Croft solgt til koncernen Fladgate, der i forvejen ejede Taylor's og Fonseca.
    Nu har Fladgate solgt Delaforce videre til Royal Companhia Velha (RCV), et gammelt portvinshus, der blev grundlagt i 1756.
    Ifølge Decanter indgår der hverken marker eller produktionsfaciliteter i handelen. Kun navnet Delaforce er blevet solgt, og Fladgate vil herefter lave portvinene for RCV.
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
..................,,,...
    Til kamp mod fup og varme
    En ny teknologi, E-Provenance, vil være et godt våben i kampen mod forfalskede vine, og yderligere vil teknologien kunne sikre, at vinen bliver transporteret og opbevaret uden at blive udsat for skadelige temperatursvingninger.
    Hver flaske har en chip diskret placeret i bundens opstik, og ved hjælp af den kan flasken følges fra producentens lager til kundens kælder. På den måde lettes arbejdet med lagring, statistik etc. hos producenten, og hvis vinen senere skal sælges på en auktion, vil det være muligt at spore dens oprindelse.
    Det fremgår ikke, hvordan man undgår, at en ægte chip sættes på en falsk flaske, men det er der formodentlig taget højde for.

    Tager løbende temperaturen
    I systemet indgår også en temperaturfølsom "kasse-chip", der sættes inde i hver kasse vin. Den måler temperaturen tre gange om dagen, og registrerer disse data, så man altid senere kan sikre sig, at en palle vin ikke har stået flere dage i solen i en fjern havn.
    Tyve slotte i Bordeaux, blandt andet Latour, Lafite, Margaux, Palmer og Haut Bailly har vist interesse for det nye system, og nogle af dem er allerede begyndt at afprøve det.
    Efter sigende har der været en vis modstand imod systemet fra speditører og importører, der jo har mest at tabe, hvis vinen ikke behandles korrekt. Men med de høje priser på topvine har de erkendt, at systemet er kommercielt vigtigt.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    34 Fairtrade-vine
    I de seneste uger har vi samlet Fairtrade-vine på det danske marked. Vi har efterhånden fundet 34 vine, og listen over dem har vi lagt på en særlig side.
    Fairtrade-mærket på en vinflaske er blandt andet en garanti for, at de arbejdere, der er tilknyttet vinhuset, behandles ordentligt og får en fair løn.
......,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08.33
,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
En lille californisk statistik
California Wine Institute er kommet med en lille statistik, der fastslår, at vinen udgør USA’s største landbrugsproduktion målt i værdi af færdige produkter, og at Californien fremstiller 90% af al amerikansk vin.
Hvis man betragter Californien som et selvstændigt vinland, er det verdens fjerde største vinproducent efter Frankrig, Italien og Spanien.
Der er 2687 wineries, som sælger vine på druer fra egne og/eller andres marker, og dertil kommer 4600 vinbønder, som nøjes med at dyrke druerne.
Der dyrkes vin på 213.000 hektar jord, og hvert år høstes der 3,2 millioner tons druer til en værdi af 1,82 milliarder dollars.
Chardonnay og Cabernet Sauvignon er de almindeligste druer. Derefter kommer Merlot og Zinfandel. 60% af alle druerne er blå, mens 40% er grønne.

Et par glas er okay
Det svenske Livsmedelsverk har i sit nyeste forslag til råd til ammende mødre skrevet, at alkohol ikke har nogen positiv effekt for amningen, men der er til gengæld heller ikke medicinske grunde til helt at afholde sig fra alkohol, når man ammer.
Et eller to glas vin om ugen påvirker ikke på nogen måde brystmælken, og der skulle ikke være nogen sundhedsfare for barnet.
Den danske Sundhedsstyrelse er (endnu) ikke helt enig med svenskerne, hvilket fremgår af styrelsens hjemmeside (der mærkværdigvis er mærket med copyright – det må vel være en statsinstitutions ønske, at de gode råd bliver spredt mest muligt?).
Gravide kvinder bør derimod – både i Sverige og i Danmark – helt og holdent afholde sig fra at drikke alkohol. Naturligvis.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
15-18
,,,,,,,,,,,,,,,
    27 flasker til 2,3 millioner
    Forleden henvendte en kinesisk entreprenør sig hos Antique Wine Company i 52 Upper Street i London. Han skulle lige have noget vin, og det fik han.
    Han købte 27 flasker af bourgognen Romanée-Conti fra Domaine de la Romanée-Conti i forskellige årgange og betalte dem med, hvad der svarer til lidt over 2,3 millioner kr. – eller 86.000 kr. pr. flaske. Sikkert noget af en rekord.
    Blandt flaskerne var der en hel kasse af den sjældne årgang 1978, to flasker 1961 og én 1990.

    En uhyre sjælden årgang
    Men vi kan nu også være med herhjemme. Lauritz.com i Herlev har således netop nu en Romanée-Conti 1978 til salg. Vurderingen er 50.000 kr., men gad vide, om ikke den ryger højere op – når man tænker på, hvad kineseren betalte i London for samme årgang.
    Årgangen 1978 er særlig kostbar, fordi den er så uhyre sjælden. Den er faktisk så sjælden, at Robert Parker end ikke har ikke den med i sin vinguide.
    Hos Lauritz.com startede budgivningen ved 300 kr., og auktionen slutter fortløbende fra kl. 20 den 8. maj. Vi fulgte selv med til 2000 kr. – så kan vi altid fortælle venner og bekendte, at vi naturligvis var med i kapløbet om topvinen fra Domaine de la Romanée-Conti ... :-)
    Også Bruun Rasmussens Vinauktion har flasker fra "DRC" (som vi plejer at sige, så vennerne ikke ved, hvad vi taler om). De sælges i sæt på auktionen den 6. maj.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Billigere sydafrikansk vin
Den sydafrikanske valuta rand er udsat for et kraftigt kursfald. Ved årsskiftet kunne man få 9,90 rand for 1 euro. Tre måneder senere var kursen 12,80 rand.
Kursfaldet har sat en stopper for de sidste otte års økonomiske udvikling, men det har også vist sig at være til fordel for de sydafrikanske vinproducenter. Deres vin betales i enten pund, dollars eller euro, og allerede kursfaldet i løbet af sidste år gav et spring på +15% i eksporten i forhold til 2006.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Overdreven opmærksomhed
    En række vinmagere og vinskribenter har været forsamlet til en konference ved navn WineCreator i den spanske by Ronda.
    Under forsæde af formanden, skribenten Jancis Robinson, diskuterede man blandt andet, om vinmagernes bestræbelser på at lave berømte ikonvine er en blindgade.
    I den forbindelse sagde den amerikanske vinskribent David Schildknecht ifølge Decanter, at vinskribenterne har en et ansvar for at fremme gode vinmagere i stedet for at rette overdreven opmærksomhed på topvine, som de fleste mennesker alligevel ikke har mulighed for at smage.
    Schildknecht advarede også vinmagerne imod at fokusere for meget på ikonvine i stedet for på gode vine. De risikerer at tabe både indtægter og kunder.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
17-18
,,,,,,,,,,,,,
Frostskader i Sonoma
I de sidste femten år har der ikke været væsentlige problemer med frost i det californiske distrikt Sonoma, men i sidste uge gav Kong Vinter vinmarkerne et sidste spark, inden han drog mod den sydlige halvkugle.
15% af dette års vinhøst i Sonoma County er sandsynligvis gået tabt, da frosten ødelagde knopperne på vinstokkene.
Ifølge avisen The Press Democrat har der også været frost i Mendocino og Lake Counties, hvor man nogle steder forventer et tab på hele 20%.
I Napa forrettede frosten kun få skader, idet man her har mulighed for at beskytte vinstokkene i tilstrækkelig grad med vindmaskiner og sprinklere.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Skriver tossede smagenotater
Lad os bare indrømme det: Det er svært at variere beskrivelser af vine. Man bruger mere eller mindre de samme ord. Det gælder både, hvad der står bag på flaskerne, og hvad der skrives i aviser og magasiner. Og i VinAvisen.
Det har inspireret en amerikaner med en krøllet hjerne til en sjov idé. Manden, Greg Sumner, har sammen med sin kone, Laurel, hunden Rudy og katten Evil oprettet en meget privat hjemmeside, og på den har han lavet en "Silly Wine Tasting Notes Generator" – en maskine, der kan skrive tossede (silly) vinsmagnings-notater. Ja, man kan endog vælge mellem Normal-silly og Extra-silly.
Greg har samlet en større samling ord, som bruges til at beskrive vine i Wine Spectator, og derefter har han skrevet et computerprogram, der indsætter tillægsord, druenavne, dufte, smage osv. i en nogenlunde normal, men altså ret "silly" sætning.
Gå selv ind på siden, og tryk på knappen "Make a new note!" nederst på siden. Så kommer der straks et forslag. Rent pjat – med en vis mening ...
Her er en normal-silly beskrivelse:
Neo-classic almost corpulent Pinot Noir. Aromas of lemon rind, astounding yew bark and perceptible strawberry jam. Drink now through June.
På dansk: Nyklassisk næsten korpulent Pinot Noir. Duft af citronskal, forbløffende takstræsbark og mærkbart jordbærsyltetøj. Drik nu og indtil juni.
Og her kommer en extra-silly:
Tightly woven and melancholy Port. Essenses of bongwater, zealous pungent spore and corpulent grog. Drink now through graduation.
På dansk: Tætvævet og melankolsk portvin. Essenser af hashpibevand, fantastisk kras spore og korpulent grog. Drik nu og indtil afgangseksamen.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
Gin med alverdens smagstilsætninger
Efter at have været en nærmest overset spiritus i 1990’erne går ginnen nu sin sejrsgang i alverdens lande.
I kølvandet på succesen er der også kommet stribevis af nye gin-produkter på markedet. Problemet er bare, at indholdet ofte er meget langt fra den stil og smag, man normalt forbinder med gin.
Nu råber redaktør Chris Losh fra Just Drinks vakt i gevær. Reglerne for fremstillingen af gin er alt for slappe, mener han. Og det gør det muligt at forsyne spiritussen med stort set enhver form for smagstilsætning – præcis som det har været tilfældet med vodka gennem de senere år.

Nye spiritus-regler på vej
Denne grove udnyttelse af navnet gin er ifølge Chris Losh godt på vej til at underminere ginnens gode ry og rygte.
Den britiske forening The Gin & Vodka Association gør ikke noget ved sagen. For det første har den travlt med at afsløre deciderede svindlere, der fremstiller og sælger forfalskede udgaver af kendte gin- og vodkamærker.
For det andet, så er det jo heller ikke forbudt at fremstille de yderst atypiske gin-produkter.
Men nu er der langt om længe nye EU-regler på vej på spiritusområdet. Ifølge reglerne, der skulle træde i kraft i næste måned, skal den fremtrædende smag i gin fremover være enebær – den smag, som man traditionelt forbinder med gin.
Just Drinks redaktør er glad for meldingen, men ønsker endnu mere præcise regler, for hvad der menes med ordet fremtrædende.
..............
    ...............
    Den store smagning af portvin

    Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.






    Taylor’s, Late Bottled Vintage Port, Portugal 2002
    140 kr., Amka
    Portvin med en ædel duft og en dejlig smag, der folder sig ud med vidunderlig frugt, krydderi og sødme. Lækker, lækker.


    J.H. Andresen, Century 10, Ten Year Old Tawny Port, Portugal
    205 kr., Dansk Portvin Import
    Blå blommer og druesaft præger duften fra denne dejlige portvin. Den har en god og fyldig smag med en behagelig tørhed og et markant bid af træ i den meget lange eftersmag.


    Dalva, Vintage Port, Portugal 2004
    299 kr., Vinmonopolet
    En flot portvin med nødder og eg i duften. Den har en god fylde, er sød uden at være sukkersød og ender med en behagelig tørhed og et strejf af bittermandel.
    ...............

..................
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,.........
................
    Årets Rhônevin-festival
    Rhônevin-festivalen er ved at blive sat på skinner, og den 20. september er det femte gang, at den afholdes i Dansk Vincenter i Avedøre ved København.
    Årgangene 2006 og 07 vil præge programmet, og igen i år skal publikum kåre festivalens bedste hvid-, rød- og dessertvin.
    Yderligere vil der være et seminar om Gigondas ledet af distriktets producentforening.
    Indtil nu har 28 udstillere tilmeldt sig. Man kan læse mere om festivalen ved at klikke her.
..................
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Danish Wine Cellars har ansat Anders Østerberg som produktchef. Anders Østerberg har igennem mange år arbejdet i vinbranchen bl.a. hos H.J. Hansen og som selvstændig med Østerberg Vinimport.
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Mas Saint Laurent, Picpoul de Pinet, i Languedoc.
    * Rungsted Vin har optaget importen af vine fra Dauvergne & Ranvier i Rhônedalen samt fra Domaine Haut Blanville og Domaine Barbiers, begge i Languedoc.
    * SobreSol Vinimport har optaget importen af vine fra Clos Berenguer i Priorat og vine og cava fra Can Tutusaus.
    * Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Domaine Nathalie & Gilles Fèvre i det franske Chablis.
    * Danish Wine Cellars har optaget importen af vinene fra Cerretto i Piemonte samt vinene fra Ludovico og Piero Antinoris vingård Tenuta Campo di Sasso i Bolgheri.
    * Nyt vinimportfirma i vores database er:
    * Aarup Vine, Morten Vinges Vej 9, 9240 Nibe, www.aarupvine.dk.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
17-18
.................
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,
    Henning Andersen (f. 1965) har været i vinbranchen siden 1982, hvor han kom i lære hos Vinstokken i Bagsværd. Efter endt uddannelse som vinhandler fik han job hos vinfirmaet Taster Wine i Herning – først som lagerarbejder og efter halvandet år som juniorsælger. Gennem de følgende år bestred han stadig mere ansvarsfulde poster i firmaet, og efter fjorten år fik han en nyoprettet stilling som national salgschef.
    Med en efterhånden alsidig erfaring inden for vinbranchen i bagagen besluttede Henning Andersen i 2006 at slå dørene op for eget vinfirma sammen med kompagnonen Nicholas Hammeken. Globus Wine, som firmaet hedder, sælger dels vin i Danmark, dels ved den dansk-tyske grænse. Derudover står firmaet bag et supermoderne bag in boks-tapperi, hvor første aftapning fandt sted i maj 2007.
    Tapperiet, der ligger i Brøndby, har i dag ti medarbejdere og fungerer som aftapper for flere store udenlandske producenter, som afsætter deres vine i hele Skandinavien.
    Når Henning Andersen ikke har travlt i vinfirmaet eller på tapperiet, gælder det hjemmelivet i huset i Bregnerød sammen med hustruen Christine og børnene Cecilie, Maria og Alexander. Derudover bliver der indimellem sparket til bolden på Farums Old Boys fodboldhold.
    Adresse: Globus Wine A/S, Engager 10, 2605 Brøndby, tlf.: 43 43 43 74, e-mail: hean@globuswine.dk.
..................,,,,,,,,,,,,,....................................,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,......
>30
,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og hele 20, som fik fem stjerner - men regnskabet præges jo ikke mindst af de 9 vine fra Cortes de Cima. I alt blev det til 130 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Smagningen af vinene fra Cortes de Cima


Chaminé, hvid, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2006
79,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Chaminé betyder Skorsten på portugisisk, og her er det navnet på marken, hvorfra druerne kommer. Hvidvinen har en frisk, let krydret duft og en lækker, blød og dejlig smag med god citrussyre og toner af grape. Med sin gode struktur er det en rigtig madvin.


Chaminé, rød, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2007
79,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Rødvin med en kraftig vinøs duft og en fyldig og saftig smag. Et rigtig godt glas vin. Den har en fin tørhed, der står perfekt til mad, men også en lille sødme. Vinen er lavet 54% på druen Aragonez, der i Spanien hedder Tempranillo. Den har følgeskab af 36% af den tidligere i distriktet forbudte Syrah samt lidt Touriga Nacional, Trincadeira og Cabernet Sauvignon.


Cortes de Cima, rød, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2005
129,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Rødvin med en fornem duft med krydrede, let røgede toner og en fyldig smag med bløde tanniner og diskrete fadtoner. En dejlig vin.


Cortes de Cima, Syrah, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2004
149,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En stor og meget flot rødvin, der har hentet medaljer i flere internationale smagninger. Den har en herlig krydret duft og smag med toner af kirsebær, jordbær og vanille. Kan man sige, at det er en rank vin? Vel, vi prøver ...


Trincadeira, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2004
199,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne rødvin fylder munden med frugt og krydderi – blommer, kirsebær, peber og bløde tanniner. Det er en vin, der fortjener en bøf af slagterens bedste.


Aragonez, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2004
199,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Den portugisiske drue Aragonez er identisk med den spanske Tempranillo, og måske er der noget om, at vinen her smager som en lidt kraftig udgave af en spansk Ribera del Duero. Det er i hvert fald en meget dejlig vin, ret tør og med toner af sorte bær, chokolade, kaffe, måske nelliker ... En udpræget madvin, der udmærket kan ligge endnu nogle år.


Incógnito, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2005
359,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Rødvinen, som egentlig var forbudt, men i dag er tilladt, og som har givet inspiration til hele appellationen. Det er en elegant og vidunderlig vin med en kompleks og ren frugtsmag med mindelser om kirsebær, blomme og måske lakrids.


Touriga Nacional, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2005
359,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Druen Touriga Nacional er en af dem, der bruges til portvin. Her optræder den i en elegant rødvin, der har en lækker, blød smag. Det er en indtagende og spændende vin, som mange vil blive meget begejstret for. En rigtig charmer! Vinen er endnu ikke frigivet, så den opgivne pris er et kvalificeret gæt.


Cortes de Cima Reserva, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2003
359,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En fornem og meget flot rødvin med elegant struktur og fint integreret fad. I duft og smag er der facetter af blomme og bær, vanille, chokolade og krydderier. Vinen kan sagtens drikkes nu, men den kan også gemmes de næste fem-seks år.




Mousserende vin


A. Lété à Damery, Carte d’Or Brut, Champagne, Frankrig
219,95 kr., ViniPortugal
En dejlig champagne med fine bobler, god frugt og en karakteristisk duft af brød.




Hvidvin


Il Sestante, Vigneto San Martino, Tomasi, Lugana, italien 2007
89 kr., V&S Wine
Lækker hvidvin med en interessant og fyldig smag med toner af honning og en fin sødme. En dejlig vin, der ikke kun er egnet til mad, men også som apéritif eller terrassevin.


Valle Andino, Chardonnay, Central Valley, Chile 2007
49,50 kr., 44,50 kr. ved 6 flasker, Norton Vinimport
Dejlig hvidvin med fersken og abrikos i duften og med friske citrusfrugter i smagen.


Casa Lapostolle Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2006
79, 95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin har en intens duft af nektariner, fersken og ananas. Smagen er fyldig og kraftig med en anelse sødme og toner af eg i eftersmagen. Trods det høje alkoholindhold på 14,5% er det en harmonisk og meget delikat vin.


The Post Stone, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2007
62,95 kr. ved 12 flasker, Nordic Wine Traders
Hvidvin med en let krydret duft og en tør smag med fyldig frugt, der står godt til mad. Det er udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.




Rosévin


Slowine Rosé, Overberg, Sydafrika 2007
59 kr., Valuewine.dk
En charmerende rosévin med en fint krydret duft og en blød og saftig bærsmag. Glimrende både som apéritif og terrassevin og til mad. Flasken har skruelåg.


Carmen Rosé, Valle Central, Chile 2007
59 kr., Vinens Verden
En dejlig rosévin med god fylde, en fin syre og smag af friske jordbær.




Rødvin


La Ermita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2006
39,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En rødvin med duft af friske solbær og kirsebær. Smagen er blød og rund og fuld af moden frugt og et strejf af lys chokolade i eftersmagen. En utrolig lækker vin til prisen.


Château Lamothe Vincent, Merlot / Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Frankrig 2005
69,50 kr., på tilbud: 59,50 kr., La Maison Sevino
En rigtig god Bordeaux-rødvin med fin duft og en bred og harmonisk smag. En dejlig vin fra et godt år og til en rimelig pris.


Portaal Sole, Agricola Fontanelle, Chianti Superiore, Italien 2003
114,50 kr., Fiasco-Vine
Moden og lækker rødvin med god og bred frugtfylde og en vis tørhed, der står godt til mad.


Domaine Chante-Perdrix, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2006
149,95 kr., The Wine Company
Blød og meget lækker rødvin med fint krydret frugt – solbær, skovjordbær ... En af de virkelig gode Châteuneuffer. Den kan sagtens drikkes nu, men gem den gerne i endnu to-tre år.


Eraldo Viberti, Barolo, Italien 2001
385 kr., ved 12 flasker: 375 kr., Solarex
En elegant og meget fornem Barolo, drikkemoden, harmonisk og kompleks med en masse facetter i både duft og smag: Saftig blomme, modne kirsebær, skovsvampe, violer, bløde tanniner … En oplevelse.


Raudii, Domìni Veneti, Corvina / Merlot, Verona IGT, Italien 2005
Klubpris ved 6 flasker: 55,95 kr., ikke-medlemmer: 75 kr., NordicWineClub.com
En blid og venlig rødvin med en dejlig duft og en saftig, blød og afrundet smag med god syre. Til prisen en rigtig god vin.


Raimat, Viña 32, Cabernet Sauvignon, Costers del Segre, Spanien 2005
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
En rigtig god rødvin med en fyldig og krydret smag med en ret usædvanlig frugt. Det er en vin, der kræver kraftig mad, fx grillmad. Flasken har skruelåg.


Butini, Amarone della Valpolicella, Italien 2005
169,95 kr., i denne uge (uge 18): 125 kr., SuperBest
En ikke så kraftig Amarone – ikke nogen bombe – men en rigtig god vin til en kødret. Tilbudsprisen er attraktiv.


Tabiso, Shiraz, Robertson, Sydafrika 2007
119,95 kr. for 3 liter i boks, Amka
En afgjort hæderlig rødvin med god krydret duft og en fyldig, frugtagtig smag. En uhøjtidelig og billig vin til vejfesten og større grillparties.


Corvina, Veneto IGT, Italien 2007
120 kr. for 3 liter i boks, ViniPortugal
Enkel og saftig rødvin, oplagt som hverdags-hakkebøffe-vin og til store sammenkomster, hvor gæsterne ikke stiller de helt store krav.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.