Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 30
Fra 21. til 27. juli 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 27,,,,,,,,VinAvisen uge 28,,,,,,,,VinAvisen uge 29
,,,,,,,,,,,,,

..,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,.
30-33
.........,,,,,,,
International protest mod fransk forbud
Som nævnt i sidste uge har det franske senat opretholdt forbudet mod vinhandel og -reklamer på internettet, ligesom det fortsat er forbudt at offentliggøre artikler, der fx fremhæver glæden ved at drikke champagne.
Den internationale forening af vinskribenter, FIJEV, har protesteret imod disse afgørelser. Foreningen har indsamlet underskrifter fra medlemmerne i 40 lande, og en protestskrivelse er blevet afleveret til den franske regering.
Ifølge den danske vinskribent Jacqueline Jensen, der er næstformand i foreningen, har de franske vinskribenter været temmelig sløve og ingenting gjort, men hos FIJEV kan man godt se de vidtrækkende perspektiver i den franske afgørelse. I andre lande står organisationer imod alkohol nemlig på spring for at følge det franske eksempel, hvis de kan komme af sted med det, og der vil altid være politikere, som vil forsøge at profilere sig selv ved at fremsætte forslag om forbud.
FIJEV har med held tidligere grebet ind og hindret et forbud mod vinartikler i et østeuropæisk land.

Dårlig timing for lovforslag
Alt håb er dog ikke ude i Frankrig. Måske har reklamer for vin alligevel en fremtid på nettet.
Under behandlingen af lovforslaget i senatet var der også et forslag til en ny fortolkning af ordet reklame, hvor ordet fremover udelukkende skulle omfatte købt spalteplads.
At dette forslag blev stemt ned skyldtes blandt andet, at antialkohol-ligaen ANPAA (Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie) ikke brød sig om det. Foreningen ville dog gå så langt som til i enkelte tilfælde at tillade små vinproducenter at markedsføre deres vin på nettet.
Men den væsentligste årsag til forkastelsen af forslaget var ifølge Decanter, at den arbejdsgruppe under regeringen, som skulle undersøge forbindelsen mellem alkohol og internet, endnu ikke er færdig med sine undersøgelser.
Desuden blev forslaget fremsat på et uheldigt tidspunkt, idet den franske regering netop – som nævnt nedenfor – har lanceret en storstilet kampagne mod drikkeri blandt unge.
Forslaget til en lovændring vil blive fremsat igen – forhåbentlig inden udgangen af oktober – og denne gang vil også arbejdsgruppens resultater indgå i behandlingen.

Forbudt at nyde vin under åben himmel?
Men indtil videre gælder det franske forbud altså mod vinhandel og -reklamer på internettet. Og så kan man jo begynde at spekulere: Betyder det så, at fx VinAvisen samt andre ikke-franske internetsider, der skriver om vin, kan risikere at få nogle gale franskmænd fra ANPAA på nakken? VinAvisen er jo også tilgængelig for den franske befolkning, og selv om franskmændene måske ikke kan læse teksten, så kan de jo se alle de fristende vinøse billeder.
I øvrigt er den alkoholforskrækkede franske regering slet ikke konsekvent nok. Den burde også forbyde landets utallige cafeer og restauranter at servere vin og anden alkohol uden døre. De mange mennesker, der hver sommer nyder en kølig apéritif på de parisiske fortovscaféer, er jo levende alkoholreklamer …

Unge franskmænd bliver godt kogt
Problemet er i bund og grund en generation af unge franskmænd, der er dårligt opdraget og rodløse og derfor i stigende omfang går på druk og bliver "bien cuite" (godt kogt), som man siger på fransk.
Regeringen har derfor bebudet nye og skrappere alkohollove til næste år. Der vil blandt andet komme et totalt forbud mod at sælge vin, øl og spiritus til mindreårige i cafeer, barer og supermarkeder, og grænsen for, hvornår man er mindreårig, vil blive sat op fra 16 til 18 år.
Som en optakt til de nye love har regeringen lanceret en kampagne, som er målrettet unge under 25 år. Kampagnen omfatter blandt andet en film, der viser, hvordan en ungdomsfest i smukke omgivelser forvandles til et mareridt – udelukkende fordi der ryger for meget alkohol indenbords.
............,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Hvor billig må en vin være?
I sidste uge fortalte vi om en australsk kæde af vinhandlere, der i løbet af kun én uge havde solgt næsten 1,2 millioner flasker vin. Salget gik så godt, fordi vinen kostede under 10 kr. pr. flaske.
Det førte til advarende toner. Salg af vin til spotpris opmuntrer unge mennesker til at drikke endnu mere, lød det, og man kom med forslag om, at regeringen fastsætter minimumsgrænser for, hvor billigt man kan sælge en flaske vin eller spiritus.
Også i Storbritannien, hvor detailhandlerne underbyder hinanden i den hårde konkurrence, opfordrer en af de førende supermarkedskæder til en lovpligtig nedre pris på de våde varer.

Der bør ikke være nogen grænse
Men en nedre pris på en flaske vin ... er det noget for os? Vi lavede en lille meningsmåling, og i skemaet til højre ses resultatet.
Vi fik i alt 2075 svar, hvoraf hovedparten (58,3%) gik på, at der ikke bør være nogen grænse.
Vi fik også flere kommentarer, som vi siger tak for. Generelt fremgår det, at forbud og grænser kun vil føre til nye mærkværdigheder, og at der ikke er nogen sikkerhed for, at lavere priser på vin fører til et mindre alkoholforbrug blandt de unge. Det problem bør løses ad andre veje.
,,,,,,,,,,,,.............,,
Til_34/08
.............,,
EU godkender salget af V&S
Torsdag godkendte EU-kommissionen Pernod Ricards køb af Vin&Sprit, men det blev ikke uden betingelser.
Af konkurrencehensyn kræver EU, at den franske koncern skiller sig af med en række produkter, blandt andet Grönstedts Cognac og Star Gin.
EU mener også, at den finske anissnaps, den polske gin, den græske vodka og den canadiske whisky er produkter, som Pernod Ricard ikke skal beskæftige sig med, ligesom distributionsaftalen med SPI Group (Stolichnaya og Moskovskaja vodka) bør ophøre. Herudover havde EU ikke yderligere indvendinger, og handelen kan dermed blive en realitet.

Amerikansk vin har vind i sejlene
Det går godt for den amerikanske vinindustri, der har haft fremgang i fjorten år i træk.
Sidste år eksporterede amerikanerne vin for 951 millioner dollars (cirka 4,5 mia kr.), hvilket er en hidtidig rekord. Og kurven ser ud til at fortsætte sin kurs opad.
Europa aftager cirka halvdelen af den eksporterede vin, mens eksporten til det næststørste marked, Canada, ligger på 200 millioner dollars (cirka 914 mio kr.).
Asien – og ikke mindst Kina – forventes at blive det helt store marked. Inderne er også begyndt at importere stadig mere vin fra USA, nu hvor økonomien er blevet bedre, og der bliver stadig flere velhavende indere. At dollaren står i en lav kurs, hjælper naturligvis også på eksporten.

Oversvømmelser i Western Cape
En periode med tørke i Western Cape, Sydafrikas største vinregion, blev i sidste uge afløst af voldsomme regnskyl. Dele af regionen blev oversvømmet, og i tusindvis af indbyggere blev afskåret fra omverdenen. Vinmarkerne led derimod ingen skade.
Faktisk faldt regnen på et tørt sted, og den sydafrikanske vinproducent-forening, Wines of South Africa, forventer nu ligefrem, at vinhøsten i år bliver på 787,2 millioner liter, hvilket er en stigning på 7,8% i forhold til 2007.
,,,,,,,,,,,,
Til_43/08
..............,,
Rosévin overhaler hvidvin
Når franskmændene skænker vin i glassene, er farven i stigende grad pink. Fra at have været en vin i miskredit er rosé blevet et hit – ikke mindst blandt ungdommen, der betragter vinen som en uhøjtidelig og festlig drik, hvor man ikke behøver at gå op i etiketter, druesorter og årgang. Og i modsætning til rødvin, der stort set udelukkende nydes til maden, så nydes rosévinen også som apéritif og som kølig sommerdrink på cafeerne.
Rosévinen har ifølge avisen The Telegraph allerede overhalet hvidvinen, når det gælder mængden af den vin, der sælges på fransk jord. Hvis sommeren bliver lang og varm, vil mere end halvdelen af alle de flasker, der bliver drukket i Frankrig i år, højst sandsynligt bestå af rosévin, skriver avisen – hvilket vi dog ikke umiddelbart tror på.
Måske ender rosévin med at blive mange franske vinproducenters redning i disse år, hvor landet kæmper med overproduktion og dalende salg på hjemmemarkedet.
I flere vindistrikter har man allerede set lyset. I Bourgogne fremstilles der nu 2 millioner flasker rosévin om året, hvor der tidligere næsten intet blev lavet, og i Bordeaux er der pustet liv i produktionen af den traditionelle rosévin, clairet.
.........,,,,,,,

.........,,,,,,,,,
Også Bourgognehuset Boisset har lavet en boblevin på Gamay-druen, dog i form af en rosé. Vinens navn er "Les Bulles du Père La Grolle".
    Bobler fra Beaujolais
    Som nævnt i uge 27 har Beaujolais i de senere år befundet sig på én lang nedtur – blandt andet er eksportmarkedernes efterspørgsel på distriktets vine gennem de sidste ti år faldet med mere end 20%.
    I nødens stund har Beaujolais-vinhuset Sicarex kastet sig ud i et ganske særligt eksperiment: En rød, mousserende Beaujolais-vin.
    Druen er Gamay som til distriktets andre rødvine, og metoden er den, man kender fra Champagne, hvor vinens anden gæring finder sted i flaskerne.
    Sicarex har foreløbig døbt vinen Red Bulle – Rød Boble. Et navn, der unægteligt nemt kan forveksles med navnet på den tyske energidrik Red Bull. Vinen er ifølge Vitisphere fremstillet i både en tør og en halvsød udgave.
.........,,,,,,,
Tre fjerdedele er Sauvignon Blanc
Newzealandsk vin laves ikke kun på druen Sauvignon Blanc. Der bruges flere andre druer. Men Sauvignon Blanc, som New Zealand har fået så stor en succes med, dækker immervæk 76% af landets produktion.
Derefter kommer – for nu at nævne de vigtigste druer – Pinot Noir (7%), Chardonnay (5%), Merlot (2%), Pinot Gris (1%), Riesling (1%) og Cabernet Sauvignon, evt. blandet med andre druer (1%).
.............,,,,,,,,,,,,,,,
Til_33/08
...........,,
OL øger ikke kinesisk vinsalg
Der er god gang i den kinesiske vinbranche. Nye vinhuse og detailforretninger slår løbende dørene op, og flere vinproducenter planlæger at åbne forretningskæder rundt om i det store land. Kinesisk vin har ligeledes fået omverdenens bevågenhed.
Netop derfor skulle man tro, at kineserne til fulde ville udnytte tiden op til de Olympiske Lege, der begynder d. 8. august, til at give salget af kinesisk vin et ekstra skub.
Det ville de sikkert også gerne – problemet er bare, at de horder af mennesker fra ind- og udland, som man skulle forvente allerede nu ville indtage Beijing, lader vente på sig. Restauranterne er tomme, og det er mere end let at få et hotelværelse. Og så er det endda meningen, at yderligere 5000 hotelværelser skal være parate ved OL-start.
Ifølge Meininger’s er årsagen blandt andet den anti-kinesiske stemning, som har bredt sig i Vesten som følge af de kinesiske myndigheders håndtering af protesterne i Tibet. Men også angsten for terror samt Kinas støtte til regimet i Sudan er skyld i, at folk ikke ligefrem strømmer til Beijing.
De kinesiske vinproducenter og vinhandlere har dog væbnet sig med tålmodighed og håber på et større salgsfremstød, når dønningerne har lagt sig.

Kineserne investerer i vin
Det første vin-investeringsselskab i Kina er netop blevet en realitet. Det er landets største bank, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), der sammen med et par større virksomheder har søsat selskabet.
Der er sat 98 millioner yuan (cirka 67,6 millioner kr.) i projektet, og folk står ifølge China Daily allerede i kø for at få lov til at investere. Og så er det endda foreløbig kun bankens egne kunder og forretningsforbindelser, der har fået tilbuddet, ligesom der er lagt loft over investeringerne.
Investeringerne måles i fade à 300 flasker, og hver investor må højst købe to fade. Banken forventer, at der vil blive et årligt udbytte til investorerne på omkring 8%.
.........,,,,,,,...............


Den nyrestaurerede landsby Bages er blevet kaldt en "Village des Saveurs et du Vin" – en landsby for smag og vin.
    Bordeaux satser på vinturisme
    Foreningen for Bordeaux’s klassificerede vine (Union des Grands Crus de Bordeaux) har fået en ny – og for første gang kvindelig – præsident.
    Sylvie Cazes, som hun hedder, fortæller i et interview i Decanter, at hun vil gøre en stor indsats for at gøre Bordeaux til et centrum for vin og kultur, og at hun blandt andet vil gøre det ved at øge antallet af vinturisme-projekter i distriktet.
    Sylvie Cazes henviser til diverse vinskoler og firmaer, der tilbyder vinture i regionen, samt til initiativer som Cazes-familiens restaurerede landsby Bages – en by i Médoc, hvor der foruden en vinforretning er indrettet et bageri, en café og forretninger med kunsthåndværk, alt sammen placeret rundt om et lille torv med en fontæne i midten.
    Det er den slags tiltag og projekter, der skal føre turisterne ind i Bordeaux’s vinverden og vise dem, at vinen er en del af en bredere livsstil.
    En større viden om denne vinøse verden vil også skabe tillid til vinen og til de vinhuse, der fremstiller den, mener Sylvie Cazes.

    Vinslottene skal åbne gitterportene
    En af Decanters læsere giver Sylvie Cazes ret, men mener ikke, at alle de gode initiativer nytter så meget, hvis ikke de store fornemme vinslotte i Bordeaux selv gør en indsats for at øge vinturismen.
    Som regel kan turisterne højst få et lille glimt at vinslottene på lang afstand og gennem høje, aflåste gitterporte.
    Slottene burde i stedet slå dørene op og vise såvel deres vinhuse som deres smukke parker og bygninger frem for de besøgende.
.........,,,,,,,
28-31
.........,,,,,,,

............,,
En af de mange dejlige kroer, man finder i Virginia. Kroen ligger i nærheden af præsident Jeffersons fine gamle ejendom, Monticello, der har en af USA’s ældste vinmarker.
    Virginia satser på vinturismen
    I årevis er verdens vinturister valfartet til Californien med vinhusene i Napa og Sonoma Valley som de helt store trækplastre.
    Nu får Californien en stigende konkurrence fra staten Virginia, en vinregion, hvor der for tyve år siden var mindre end 50 vinhuse – i dag er der 130.
    Staten og dens vinproducenter gør meget for at tiltrække turisterne. Flere af vinhusene afholder blandt andet festivaler, som tiltrækker tusindvis af besøgende. Og forleden så et nyt 80 sider tykt magasin om Virginias vinverden, Virginia Wine Lover, dagens lys.
    Initiativerne giver pote – mere end en million turister i Virginia lagde sidste år vejen forbi et vinhus.

.........,,,,,,,
Top-champagner 27% dyrere
Live-Ex er en såkaldt platform for handel med vin, og ifølge Decanter har Live-Ex konstateret en kraftig stigning i priserne på prestigevinene fra champagnehusene – trods den aktuelle økonomiske nedgang.
Inden for de seneste tolv måneder har Live-Ex’s champagne-indeks vist en stigning i værdi på 27%.
Dette skyldes stigende efterspørgsel på topmærkerne og samtidig lagre, der er ved at blive mindre. Yderligere efterspørger nye markeder vine som Krug, Dom Pérignon og Cristal.
En trøst er, at den almindelige champagne er faldet lidt i pris i løbet af de seneste tolv måneder. Så det går nok alt sammen ...
.........,,,,,,,
Vindyrkning på Ålandsøerne
Ålandsøerne, der ligger i Østersøen og hører til Finland, er kendt som et ideelt sted, hvis man vil fiske eller spille golf. Men at man også skulle kunne dyrke vin på øerne er sikkert nyt for de fleste.
Det er ifølge New York Times ikke desto mindre, hvad lægen Fredrik Slotte har sat sig for. Han bor på hovedøen, Åland, og her har han anlagt en lille vingård, som han regner med snart vil kunne producere omkring 100 flasker vin.
Det lyder jo meget hyggeligt, men nu er historien om hans vingård kommet EU’s landbrugspolitiske administration for øre. Og her spekulerer man ifølge avisen på, om der er nogen ræson i, at EU betaler landbrugsstøtte til finnerne, hvis der er så varmt i de nordlige egne, at man ligefrem kan dyrke vin.
.............,,....
08.33/08
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..,,
Kostbar vin i Downing Street
I kælderen under den britiske premierministers bolig i Downing Street 10 ligger der vinflasker for i alt 2,4 millioner pund (cirka 22,6 mio kr.) – vine, som Gordon Brown og hans gæster kan vælge imellem.
Gennemsnitsprisen på flaskerne siges at være 15,28 pund (cirka 143 kr.), mens de dyreste flasker skal være nogle unavngivne bordeauxer til 400 pund flasken (cirka 3760 kr.).
De høje priser på flaskerne er kommet for dagens lys på et tidspunkt, hvor Gordon Brown netop forsøger at slå et slag for sparsommeligheden hos forbrugerne. Faktisk er det borgerne i Storbritannien, der gennem deres skat har betalt for vinene, og afsløringen af vinkælderens størrelse er derfor selvsagt guf for dele af den britiske presse.

Sådan findes en anmeldelse af en vin
Carsten Holst er glad for at bruge VinAvisens ugentlige liste over vine, som er aktuelle på markedet. – Men, skriver han, – kunne det ikke være en idé, hvis I lavede en database over anmeldelserne, så man nemt kan finde frem til vurderingen af en vin?
Det har vi naturligvis tænkt på, men vi har opgivet tanken. Mange af de vine, vi anmelder, bliver hurtigt udsolgt. Og vore anmeldelser gælder jo kun vinene i de anførte årgange, så efter et år vil mange af anmeldelserne ikke mere gælde.
At lave en database over vinene vil derfor ikke kun være et større arbejde. Resultatet vil også hurtigt blive uaktuelt.
Carsten Holst minder i øvrigt om, at der er en måde, hvorpå man i Google kan finde frem til vores omtale af en specifik vin. Man skriver simpelt hen i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

Svensk pral med dyr champagne
Ifølge WOW News samles svenskere med mange penge og en vulgær smag i Båstad i Skåne under tennisturneringen, og formålet er at føre sig frem som drikkere af så dyre champagnemærker som muligt, helst Louis Roederers luksuschampagne Cristal.
I Pepes Bodega er det ejerens mål, at der står en flaske Cristal på hvert bord, gerne en magnum til 11.800 skr. eller en dobbeltmagnum (Jéroboam) til 39.000 kr., der i tennisugen oven i købet koster 46.000 kr.
Det bliver dyre dråber, skriver WOW News: 153 kr. pr. centiliter. Pepes Bodega regner med at sælge 150 flasker, inden sommeren er omme.
Tidligere har tåbelige hjerneskadede deltagere i det lige så tåbelige show dyrket "Formel-1-åbning" af flaskerne – altså sprøjtet på alt og alle med så meget dyr champagne som muligt. Det griseri har både kommunen og Folkhälsoinstitutet nu forbudt. Men der bliver nu alligevel sprøjtet en del, siger de på Pepes Bodega.
,.............,
08-07/09
...,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.............

.............
    .............
    Likør-direktør anholdt
    Den stærke Side i uge 52 sidste år skrev vi om frugtlikøren Alizé de France – en blanding af passionsfrugt og andre eksotiske frugter samt cognac og fransk vodka. Den fremstilles af den franske spiritusvirksomhed L&L i samarbejde med det amerikanske firma Kobrand Corporation, der ejer 49% af aktierne i L&L.
    Nu er der ifølge Decanter rav i den – direktøren for L&L, Jean-Paul Lafragette, er blevet hentet af politiet i sit hjem, vinslottet Château de Rouillac i Pessac Léognan, og anbragt bag lås og slå.
    Allerede sidste år blev den 58-årige direktør suspenderet, idet han var under mistanke for at have begået underslæb for omkring 1 million euro (cirka 7,5 millioner kr.). En nærmere undersøgelse af sagen tyder nu på, at det snarere drejer sig et beløb, der er omkring ti gange større.
    Hvis Jean-Paul Lafragette ender med at skulle punge ud med en større sum penge, kan han bare sælge et slot eller to. Foruden Château Rouillac ejer han nemlig også Château Loudenne i Médoc og Château de l’Hopital i Graves.
    ...............
    Den store smagning af portvin

    Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.





    Warre’s Otima, 20 Years Old Tawny Port, Portugal
    199 kr. for 50 cl, Kjær & Sommerfeldt
    Superlækker portvin med en smuk gylden farve, en fint krydret duft og en blød smag med dejlig sødme og toner af dadler og nødder. Lige til slikmundene.


    Graham’s, Late Bottled Vintage, Portvin, Portugal 2001
    124,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
    Korender og svesker præger både duften og smagen af denne dejlige portvin. Den er fyldig og koncentreret og har en lang, blød eftersmag. Et rigtig godt glas til prisen, som indbringer den femte stjerne.


    Andresen, White Port, Portugal
    119 kr., Dansk Portvin Import
    Sliksød hvid portvin – nærmest koncentreret sukker. Smagen får os til at tænke på sød sherry.
    ...............
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
>34
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,...............
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Kjær & Sommerfeldt har fået importen af vinene fra vinhuset Scala Dei i det spanske distrikt Priorat.
    * Toscavini har fået forhandlingen af de italienske vine fra Silvio Grasso & Malgra Nervi i Piemonte samt Borgo di Colloredo i Molise.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.............,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,..,...........,,,
,

    Carl Erik Wandel (f. 1946) er vokset op i en gammel vinhandlerfamilie, hvor vin var det daglige samtaleemne. Det var dog ikke meningen, at han skulle ind i familiefirmaet, Carl Wandel & Søn. Han blev uddannet i tekstilbranchen, men da hans fætter i 1970 bestemte sig for ikke at blive vinagent, opstod muligheden. Så han kom (igen) i lære, denne gang i N. & P. Plums vinhandel i Dronningens Tværgade i København.
    I 1974 startede han i familiefirmaet som sjette generation i lige linie, og i 1982 blev han kompagnon og medejer. Efter Einar Wandels alt for tidlige død fortsatte han driften til 1994, hvor han indgik i et femårigt samarbejde med Hans Just. Og endelig i 1999 flyttede han så sammen med Jens Helmbæk i et jointventure-firma. Samarbejdet førte til, at de to i maj 2002 lagde deres firmaer sammen i Vintappergaarden A/S – et firma, der tog sit navn efter den gamle gård, hvor det fik til huse.
    Allerede to år efter blev Carl Erik Wandel købt ud af virksomheden, men fortsatte samarbejdet med og betjeningen af dens B2B kunder, nu blot under sit eget firmanavn, CEWA.C. Aps. I dag har Vintappergaarden fået ny ejer, finske Altia, og firmaet har skiftet navn til Altia Denmark. Men samarbejdet eksisterer fortsat.
    Sideløbende driver Carl Erik Wandel en garageimport med vine, som han dels finder hos danske vinimportører, dels hos udenlandske vinproducenter. Og han står selv for både lagerarbejdet og de mange vinsmagninger.
    Privat er Carl Erik Wandel gift med Jette, med hvem han rejser verden tynd og hygger om børn og børnebørn.
    Adresse: CEWA.C. Aps., Hesseltoften 4, 2900 Hellerup, tlf.: 47 74 54 88, mobil: 22 12 69 90, e-mail: cw@carlwandel.dk.
.........,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,.
Til_30/09
,,,,,,,,,,......
    Ugens vinøse billede
    Francesco Sorelli, en af vore toskanske kontaktpersoner, har sendt os dette flotte luftfotografi af vingården Santedame, der ejes af vinhuset Ruffino.
    Santedame, som Ruffino købte i 1988, ligger i det pragtfulde landskab i nærheden af byen Castellina in Chianti i et område ved navn Conca d’Oro, Den Gyldne Skål.
    På de 242 hektar gror naturligvis Toscanas store drue, Sangiovese, der lægger most til to Chianti Classico-vine, Santedame og Santedame Riserva.
    Noget af arealet er dog sat til side til to andre druer, Colorino og Merlot, og de mødes med Sangiovese i en supertoskaner, Romitorio di Santedame, der har fået to af de eftertragtede tre glas i vinguiden Gambero Rosso.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.........,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    .......
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ..................

    ...............
    Den blå farve afslører, at disse roser ved Prins Henriks slot, Château de Cayx, er blevet sprøjtet med Bordeaux-væske.
      Er meldug og vinskimmel det samme?
      S.A. Schwarz har igen og igen læst om vinmarker, der er blevet angrebet af meldug eller vinskimmel. Er det det én og samme sag? spørger han.
      Det er det ikke. Ifølge Hans Henning Jensen, der har studeret sagen nøje, er der tale om to forskellige plantesygdomme, som begge i 1800-tallet blev indført med plantemateriale fra USA til Europa. Her voldte de i begyndelsen store ødelæggelser, da de europæiske druesorter ikke var resistente.
      Vinskimmel hedder på fransk Mildiou og på engelsk Downy mildew, og det er sikkert en af grundene til, at man ofte tager fejl af vinskimmel og vinmeldug.
      Vinmeldug (Oidium tuckeri eller Uncinula necator) er en sæk(spore)svamp i meldugfamilien, og efter introduktionen fra Amerika i midten af 1800-tallet fik man i Europa styr på sygdommen ved hjælp af svovlpulver, der bruges i stor mængde den dag i dag sammen med andre fungicider. Svovl er et effektivt middel, hvis det bruges forebyggende, og det er samtidigt ret harmløst over for miljøet. Det er således godkendt til økologisk vinavl.
      Vinskimmel (Plasmopara viticola, også kaldet Peronospora) tilhører gruppen ”ægsporesvampe”, men henregnes, trods navnet, i dag ikke mere til svamperiget. I midten af 1880'erne fandt man et rimeligt effektivt middel imod angreb, nemlig den blåfarvede Bordeaux-væske – en blanding af kobbersulfat og kalk. Midlet bruges stadig, selv om der nu findes andre mere virksomme sprøjtemidler, og det er også godkendt til økologisk vinavl i hele Europa, dog ikke i Danmark, da kobber som tungmetal ikke er tilladt i sprøjtemidler herhjemme.
      Vinskimmel er beslægtet med den herhjemme meget mere kendte kartoffelskimmel, som aldrig er blevet kaldt meldug.
    ..............
.........,,,,,,,.........,,,,,,,
08-33/08
.............,,............,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og hele 17, som fik fem stjerner mere end halvdelen af alle vinene.
I alt blev det til 117 stjerner og i gennemsnit 3,9 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Louis Picamelot, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
Klubpris ved 6 flasker: 65,15 kr., ikke-medlemmer: 109 kr., NordicWineClub.com
God boblevin med kraftig mousse og en frisk smag med et lille bid i slutningen.



,,,,,
Hvidvin


Didier Cornillon, Aligoté, Chatillon en Diois, Frankrig 2007
58,33 kr. ved 6 flasker, Vinmand.dk
Hvidvinen på druen Aligoté er den klassiske vin til den originale Kir, apéritiffen af hvidvin, der blandes med en femtedel solbærlikør, Crème de Cassis. Her er vinen i en glimrende udgave til en rimelig penge. Den har en fint krydret duft og en fyldig, frugtagtig og frisk smag. Det er næsten synd at komme likør i den …


Mezzodì, Bolgheri, Italien 2007
125 kr., Højelse Vinkælder
Blød og meget delikat hvidvin, delvis fadgæret på bundfaldet i egetræsfade. Man aner fadlagringen, men den er meget fint integreret og lækker.


Domaine de Roally, Mâcon-Villages, Frankrig 2005
99,75 kr., Bichel.dk
Herlig hvidvin – en flot bourgogne med en fin, let røget duft og en dejlig smag med toner af honning, en lille sødme og en god syre, der gør vinen fortræffelig til lettere kød- og fiskeretter. Hvorfor betale flere hundrede kroner for en af de berømte bourgogner, når man kan få en vin som denne for en hund og med 25 øre i drikkepenge.


Melsheimer, Riesling, Qualitätswein, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2007
75 kr., 66,67 kr. ved 6 flasker, Emilie Vin
En ganske let og ret sød hvidvin, lavet på økologisk dyrkede druer. Den har en fin duft og en ren druesmag. Dertil kun 9½% alkohol, hvilket gør den til en fortræffelig sommervin – hvis man altså er glad for en ret sødlig vin.


Domaine de Pellehaut, Famille Béraut, Côtes de Gascogne, Frankrig 2007
58 kr., Vinens Verden
En frisk hvidvin med lyse blommer og citrusfrugter i både duft og smag. Den er fyldig med en meget lang eftersmag. Og så er det jo altid dejligt at se en fransk vin med skruelåg.




Rosévin


Chakana, Andean Winery, Rosé, Malbec, Mendoza, Argentina, 2007
69 kr., Glud Vin
En rosévin med en flot dyb farve og en dejlig duft og smag af aromatiske æbler, kirsebær og modne hindbær. Eftersmagen er lang og liflig.


Marqués d'Algo, Bobal, Valencia, Spanien 2007
45 kr., ved 6 flasker: 41,67 kr., CEWA.C.
En venlig lille rosévin på druen Bobal. Den har frisk frugt og i smagen er der toner af jordbær og hindbær. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Domaine de Cabriac, Syrah / Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
55 kr., ved 6 flasker: 50 kr., Con a'more.dk
Til prisen en virkelig god rødvin med en karakteristisk, varm og tæt smag af de 70% Syrah-druer. Dertil en fin lille sødme.


Elias Mora, Crianza, Toro, Spanien 2005
111,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En flot rødvin, der folder sig ud i munden med en symfoni af smagsindtryk. Skænk den til en prima bøf med godt tilbehør. Den er hver en krone værd.


Prima, Rosso delle Venezie IGT, Italien 2007
69,95 kr., i denne uge (uge 30): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En dejlig let rødvin med duft og smag af kirsebær og solbær. Eftersmagen er lang, blød og aromatisk.


Katarzyna, Thracia, Bulgarien 2006
225 kr., Irma
Superlækker rødvin, blød frugt, fint krydderi … herligt. Suverænt den bedste bulgarske vin, vi nogensinde har smagt. Vinen er skabt tæt på grænsen til Grækenland på jord, hvor der først i 2003 blev plantet vinstokke. Der er altså tale om en helt ny vin fra et helt nyt område. Irma har kun fået 300 flasker af vinen, så skynd jer …


Raig de Raïm, Terra Alta, Spanien 2007
99 kr., Oxholm Vin
Fadlagret rødvin på hele fire druer – Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Farven er dybrød, duften er dejlig og vinøs, og smagen er kompleks og meget lækker. Vinen smager simpelt hen godt og vil være en glimrende ledsager til gerne lidt kraftige kødretter. Giv den eventuelt lidt luft ved en plasketur.


Albaliza, Tempranillo / Garnacha, Tierra de Castilla, Spanien 2005
45 kr., A Vinstouw
Usædvanlig flot rødvin til en usædvanlig lav pris. Der er fyldig frugt i den – og peber og bløde tanniner, en frisk syre og en lang eftersmag. Smagepanelet gættede på en langt højere pris.


Echeverria, Reserva, Syrah, Central Valley, Chile 2005
43,18 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Stor og flot rødvin – og lidt af en kraftbombe. Herlig duft og bred smag med en masse frugt, chokolade, mørke bær ... Prisen er usædvanligt lav for den gode kvalitet.


Luiano, Chianti Classico, Italien 2006
85 kr., Carlo Merolli
En dejlig let og saftig rødvin med moden frugt, en fin syre og en behagelig tørhed til slut.


Château Val Joanis, Côtes du Luberon, Frankrig 2005
88 kr., Haller Vine
Lækker rødvin, som det er en fornøjelse at drikke. Den har dejlig blød smag og fint krydderi.


Lammershoek, Zinfandel / Syrah, Swartland, Sydafrika 2006
115 kr., Vinkrogen
Den er flot, denne rødvin. Noget af en bamse, men en bamse, der er helt i orden. Faktisk meget lækker. Skal ubetinget nydes til mad.


L’Avenir, Grand Vin, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 2006
279 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fantastisk lækker rødvin. Helt i top. Den har en flot duft og en kraftig og kompleks smag.


Chapelle des Rois, Fleurie, Frankrig, uden årgang
169 kr. for 3 liter i boks, SuperBest
En Cru du Beaujolais i boks – det er ikke helt almindeligt. Vinen er ganske lys, duften let krydret og vinen blød og frugtagtig. En meget venlig hverdagsvin til 42,25 kr. pr. normal flaske. Den femte stjerne får den for prisen.


Uxmal Malbec, Catena, Mendoza, Argentina 2005
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig rødvin med toner af blåbær, brombær og lakrids. Den har ikke mange facetter, men vil egne sig perfekt til en god grillet bøf. Den fjerde stjerne er for den yderst rimelige pris.


Cardeto, Pinot Noir, Umbria, Italien 2005
59,95 kr., ViniPortugal
En lidt enkel, men udmærket rødvin med god frugt og et lille bittert bid, der er velegnet til mad.


La Vendimia, Rioja, Spanien 2006
69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En lille og enkel hverdags-rødvin, der ikke helt lever op til sin berømte appellation, Rioja.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.