,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 31
Fra 28. juli til 3. august 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 28,,,,,,,,VinAvisen uge 29,,,,,,,,VinAvisen uge 30
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.....................
VinAvisen fylder 10 år
og får ny redaktør
VinAvisen fylder 10 år, og det fejrer vi med en ny redaktør. Fra 1. august overtager Mariette Tiedemann ansvaret for alt det praktiske arbejde med at samle og bearbejde nyheder fra hele verden og få dem bragt ud til vore mange læsere hver mandag (med forpremiere uden korrekturlæsning søndag morgen).
Flemming Hvelplund og Anker Tiedemann er fortsat VinAvisens udgivere, og Anker, der i dag er 78 år, vil stadig stå for smagninger og i øvrigt levere stof både fra det danske vinmarked og fra rejser. Han glæder sig samtidig til at få mere tid til sine bøger om matematik og som fotograf for Frilandsmuseet.
Mariette er magister i kunsthistorie, men har i de sidste mange år skrevet om vin og mad. Siden juli 2004 har hun været tilknyttet VinAvisens redaktion, men hun skriver også om vin og mad flere andre steder. Blandt andet er hun medarbejder ved "MAD & Venner", "MyTravel Inflight Magazine" og Horesta’s "Visitor". Ligeledes skriver hun bøger samt artikler til flere blade om antikviteter og oversætter bøger om kunst og design. Hun er i øvrigt Ankers datter, men det bør ikke lægges hende til last. Hendes mail-adresse er mariette@vinavisen.dk.
.....................
Til_43/08
.....................
De behandler vin som porno
Som nævnt i sidste uge arbejder en fransk kommission på en forberedelse til en lov om reklamer for vin på internettet.
Et arbejdspapir fra kommissionen er imidlertid ifølge de franske aviser blevet lækket til pressen, og af det fremgår det, at man har planer om at begrænse hjemmesider om vin til bestemte nattetimer – ligesom det sker med pornosider. Og al offentlig omtale af de vinøse sider eller links til dem skal være forbudt.
Endvidere vil man begrænse annoncering for vin til producent-sider og dermed blokere for sider fra vinhandelen.
Ærligt talt: De franskmænd er simpelt hen bimse!

Et medie i globaliseringen
Den franske informationstjeneste Vitisphere slår fast, at vinmarkedet er blevet globaliseret, og at internettet er et medie i denne globalisering.
Internettet er et redskab til kommunikation mellem producenter, men især fra producenter til forbrugere. Og internettet gør det muligt både for små og store producenter at henvende sig til verdensmarkedet.
I Frankrig arbejder over 200 internet-handlere for vinindustrien, og mellem 5 og 10% af al vinhandel er afhængig af nettet. Disse tal vil fordobles i de kommende fem år.
Et problem i Frankrig er, at vinindustrien har nok at gøre med at holde hovedet oven vande i den internationale konkurrence, og at den åbenbart ikke har kræfter til at modstå angrebene fra den stærke anti-alkohol lobby.
.....................
    Atomkraftværk skader vinen
    Lige siden 1973 har de 340 vinproducenter i Côteaux du Tricastin i den sydlige del af Rhônedalen med stolthed skrevet appellationens navn på deres vinetiketter. Men nu ønsker de ifølge avisen France Soir at ændre navnet på appellationen, og de bakkes op af de lokale politikere.
    Årsagen er et nyligt udslip fra det nærliggende atomkraftværk i Tricastin, som, hvis man skal tro vinproducenterne, gør det svært for dem at sælge deres vine her og nu.
    Hver gang forbrugerne ser, at der står Tricastin på flaskerne, sætter de dem tilbage på hylderne.
    Vinhusene frygter, at navnet er blevet så skadet, at det også fremover vil blive noget af en udfordring at sælge vinene.
.....................
Til_33/08
.....................
Til kamp mod briternes alkoholforbrug
Nu skal der ifølge Just Drinks gøres noget ved det alt for høje alkoholforbrug blandt unge mennesker i Storbritannien. I sidste uge søsatte den britiske Wine and Spirit Association (WSTA) en kampagne, der skal slå et slag for ansvarsfuld nydelse af alkohol.
I 12.000 britiske vinforretninger vil der i den kommende tid være opsat plakater og blive uddelt foldere, som fortæller om alkoholindholdet i de forskellige drikkevarer og giver gode råd til, hvordan vin og spiritus kan nydes, uden at det går ud over helbredet – eller ud over omgivelserne.
Kampagnen, der har titlen "Know Your Drinks", (kend dine drikkevarer), løber samtidig med en lignende kampagne fra den britiske regerings side, "Know Your Limits" (kend dine grænser), der oplyser om, hvor mange genstande, man højst bør indtage.
.....................
    Kooperativ udsat for hærværk
    Vinkooperativet Val d’Orbieu i Narbonne har haft besøg af ubudne gæster, som har hældt omkring 5000 hektoliter vin ud på jorden. På en af vintankene havde gerningsmændene ifølge Best of Wine skrevet CRAV, forkortelsen for Comité Regional d´Action Viticole, den militante franske gruppe for vinmæssige aktioner. Gruppen vil dog ikke tage ansvaret for ugerningen.
    Val d’Orbieu fremstiller blandt andet rødvinen Cuvée Mythique – en vin, som er med på vinmagasinet Decanter’s liste over de 100 vine i verden, der giver den bedste kvalitet i forhold til prisen. Og en vin, som har opnået sjældne 93 point på Robert Parkers 100-point skala.
    Den amerikanske vinguru har ledsaget sin bedømmelse med ordene om, at Cuvée Mythique er beviset på, hvilken fremragende kvalitet vinproducenterne i Languedoc-Roussillon er i stand til at opnå. Dansk importør er Dansk Supermarked - Føtex, Bilka, Netto.
    Men bare rolig: Det var ikke denne legendariske vin, der endte sit liv på jorden i Narbonne.

    Eksplosion i utide
    En yngre vinbonde, der måske planlagde en af de sædvanlige CRAV-auktioner med dynamit, kom forleden galt af sted. Dynamitten eksploderede simpelt hen i hans vinkælder, og chokeret måtte han på hospitalet for at blive lappet sammen. Derefter gik turen videre til politigården.
    Politiet undersøger nu, om de materialer, han brugte til sprængstoffet, kan være identiske med dem, der er blevet brugt under de seneste måneders CRAV-aktioner.
    Den unge mand hævder, at sprængstofferne skulle bruges til at fjerne nogle poppeltræer på en mark.
.....................
Bulgarsk vin er for billig
Der fremstilles en hel del vin i Bulgarien, og hele 65% bliver eksporteret, nemlig til Rusland. Men trods den fine eksport klager de bulgarske drueavlere og vinproducenter deres nød. De skal konstant kæmpe for overhovedet at få deres produkter afsat på et i forvejen vinmættet verdensmarked. Af samme årsag kniber det også med at få en fair pris i hus – prisen for en eksporteret flaske vin dækker som regel kun de udgifter, som vinhuset har haft på at fremstille den.
Bulgarerne gør nu en indsats for at rette op på forholdene. Myndighederne har for en måned siden sendt en støtteplan til gavn for vinproducenterne til godkendelse i EU. Og for nylig blev der afholdt en konference i byen Plovdiv, hvor den bulgarske vinindustris spidser diskuterede situationen.
Under konferencen nåede man blandt andet frem til, at der for alvor skal satses på vinturismen. Desuden blev det foreslået, at vinproducenterne skruer ned for mængden af vin og i højere grad koncentrerer sig om at fremstille kvalitetsvine.
Den aktuelle situation med vaklende økonomi og korruption, hvor Bulgarien nærmest er sat under administration af EU, er dog ikke den mest heldige for landets vinindustri.
.....................
    Vincikade truer Europas vinmarker
    I 1860’erne angreb vinlusen Phylloxera vastatrix de fleste vinmarker i Europa, og man var så småt ved at indstille sig på aldrig mere at skulle nyde et glas vin.
    Den amerikanske vincikade, Scaphoideus titanus, kan nu vise sig at blive en lige så alvorlig trussel.
    Vincikaden kan overføre vinsygdommen Flavescence dorée, der bevirker, at vinstokkene dør – i Italien, Slovenien og Serbien er adskillige vinmarker allerede blevet udslettet.
    På grund af de klimatiske ændringer bevæger vincikaden sig hele tiden længere mod nord. For fire år siden dukkede den således op i Bad Radkersburg i Steiermark i den sydlige del af Østrig, og nu er der også fundet larver af insektet på vinstokke i Burgenland i den østlige del af landet.
    Der er dog endnu ingen årsag til at ringe med de helt store alarmklokker. Samtlige de insekter, man har undersøgt, har ikke kunnet overføre den frygtede sygdom. Men ifølge Best of Wine er det muligvis kun et spørgsmål om tid, før helvede bryder løs.
.....................
.........,,,,,
Brian McGuigan
    Mindre alkohol i fremtidens vine
    Den dynamiske australske vinmand Brian McGuigan er ikke i tvivl om, at vine med et lavt alkoholindhold vil vinde stadig større terræn på europæisk jord. Det skyldes ikke mindst, at der fra politisk side – som det blandt andet ses i Frankrig og Storbritannien – gøres en ihærdig indsats for at komme alkoholmisbruget til livs, en indsats, der dog undertiden snarere minder om en total afholdspolitik.
    Desuden er forbrugerne også i stigende grad ved at få smag for de alkohol-lette vine, mener McGuigan, især vine med en let blomsteragtig aroma. Brian McGuigan vil derfor ifølge Decanter satse massivt på netop de alkohol-svage vine.
    Når det gælder hvidvinene, vil det ikke volde de store problemer. Værre er det med rødvinene, hvor vinhuset McGuigan dog regner med via vinmarkernes placering og diverse dyrkningsmetoder at kunne nå ned på et alkoholindhold på 12,5%.
    Det er jo egentlig ikke lavt, men bare normalt og yderst behageligt. Men selvfølgelig er det et godt dyk nedad i forhold til de australske bamser på 14% og derover.
.....................
28-31
.....................
Kobrand får fuld kontrol over L&L
I sidste uge skrev vi om direktøren for den franske spiritusvirksomhed L&L, Jean-Paul Lafragette, der var blevet anholdt for at have begået underslæb. Nu er han løsladt igen og forsøger at redde sit eget og sin families navn og sit eget skind ved at tilbagebetale de penge, som han har taget fra virksomheden.
Lafragette-familien har dog ingen likvide midler – stort set alt, hvad den ejer af aktiver, inklusiv et stort destilleri i Cognac med en årlig produktion på 5 millioner flasker, er allerede solgt, og det ene af Jean-Paul Lafragettes tre vinslotte – nemlig Château de Rouillac i Pessac Léognan – er efter sigende blevet sat til salg.
Det skyldige beløb indfries ved, at Lafragette overdrager de aktier, som han ejer i L&L, til medejeren Kobrand Corporation, der i forvejen ejer 49% af aktierne i virksomheden. Med Lafragettes andel på 49.98% får Kobrand dermed fuld kontrol over L&L. Kobrand ejer blandt andet også Bourgognehuset Louis Jadot og champagnefirmaet Taittinger.
Lafragettes andel er lidt mere værd, end det han skylder, og han får derfor ifølge Decanter en lille sjat penge ud af overdragelsen. Men om han slipper for straf får retten afgøre.
.....................

.........,,,,,,,
En scene fra filmen "Bottle Shock", der får gode point i The Internet Movie Database.
    Gas og snobberi
    Efter filmen "Sideways"’ succes er vinøse film blevet populære. "Bottle Shock" er på vej – det er Hollywood-filmen om vinsmagningen i Paris i 1976, hvor nogle af Frankrigs største vine led et smerteligt nederlag til nogle californiske vine. Og endnu en film om samme emne, "Judgement Of Paris", får premiere til efteråret.
    Historien om Pariser-smagningen har været fortalt igen og igen, og når filmene kommer til landet, skal vi nok høre mere om de franske eksperter, der blev overraskede over smagningens udfald og forlangte, at den gik om. Forhåbentlig vil filmene også vise, at der er en masse gas og snobberi i begrebet vinekspertise, for menneskets evne til at huske og genkende lugte og smage er i virkeligheden yderst begrænset.

    Den fantastiske smager er en myte
    Forfatteren Georg Taber har udgivet en bog om Pariser-smagningen, og af den fremgår det, at de franske smagere, som burde kende deres eget lands vine ud og ind, tog helt fejl.
    – Ah, tilbage til Frankrig, sagde en af dem, mens han smagte en Napa Chardonnay.
    – Afgjort en californier – den har ingen næse, sagde en anden efter at have drukket en Ramonet-Prudhon Bâtard-Montrachet 1973.
    "Eksperterne" var ellers ikke hvem som helst. Blandt dem var Pierre Bréjoux fra INAO, der står for Appellation d'Origine Côntrolée-systemet, chefredaktør Odette Kahn fra vinmagasinet Revue du Vin de France, Raymond Oliver, ejer af den berømte restaurant Grand Véfour, samt Aubert de Villaine, medejer af Domaine de la Romanée-Conti, som laver Bourgognes mest berømte vin.
    Disse folk skulle nok – hvis ellers begrebet ekspert skal have nogen mening – have kendt forskel på en fransk bourgogne og en californisk hvidvin. Det kunne de ikke, og det skal man såmænd ikke bebrejde dem. Det er simpelt hen ikke menneskeligt muligt.
    Den fantastiske smager, der efter blot en slurk kan identificere en vin, er en myte.
.....................
En farlig cocktail
Red Bull hedder en meget omdiskuteret energidrik, som er under mistanke for at være skadelig for helbredet. Og blandet med vodka –hvilket er yndet blandt unge mennesker – skal den være direkte livsfarlig.
Salget af Red Bull er ifølge Just Drinks tilladt i 23 lande, mens drikken er forbudt i blandt andet Danmark og Norge.
Også i Frankrig har drikken været bandlyst i mere end ti år, men nu har den franske finansminister overraskende nok tilladt salget af den fra og med denne måned.
Dette har vakt stor forargelse hos kollegaen, sundhedsminister Roselyne Bachelot, som påpeger, at Red Bull i øjeblikket bliver underkastet diverse undersøgelser i både Frankrig og i resten af Europa.
.....................
08.33/08
.....................
Verdens bedste Riesling-vine
Hvert andet år afholdes en af verdens største konkurrencer om hvidvin fremstillet på Riesling-druen. Det sker i Tyskland i forbindelse med landbrugsmessen Gelände der Landesgartenschau i byen Bingen.
I år deltog hele 1937 vine fra alverdens vinlande, hvilket ifølge Best of Wine er en hidtidig rekord siden den første konkurrence i år 2000.
Det var op til 160 vinøse dommere fra blandt andet Storbritannien, Østrig, Canada, Dubai og USA til at lugte, smage og bedømme de mange vine.
Blandt de tyske Riesling-vine var det vinhuset Neef-Emmich i Bermersheim i Rheinhessen, der løb af med sejren, mens prisen for den bedste ikke-tyske europæiske vin gik til det østrigske Winzerhof Stift i Niederösterreich.
Når det gjaldt de oversøiske vine, var det vinhuset Chateau Ste Michelle i staten Washington, der vandt med sin Dry Riesling årgang 2007. Denne vin får netop i denne VinAvis fem stjerner – se nedenfor. Den importeres af Vinens Verden i Odense og koster 89 kr.
.....................
    Penfolds Grange under hammeren
    Første årgang af Penfolds Grange, Australiens mest berømte rødvin, var 1951. Denne samt andre ældre årgange af vinen er selvsagt svære at finde. Men i sidste uge blev hele to komplette samlinger med en flaske fra hver eneste årgang, der er fremstillet, sat til salg i to online auktioner.
    I vinbranchen er der flere bud på, hvor mange af den slags hele samlinger der findes på verdensplan – nogle mener, at der kun er seks tilbage, mens andre hælder mere til 40. I vinhuset Penfolds regner man med, at der må være omkring 20 samlinger.

    Rekordhøje priser
    Hver af de to komplette samlinger Penfolds Grange har en værdi af omkring 150.000 australske dollars (685.000 kr.), og ved den ene auktion fredag gik hele serien fra 1951 til 2002 til en australsk forretningsmand, der netop kom til at betale 150.000 dollars. Auktionshuset var Wickman Fine Wine Auctions i Adelaide.
    Den anden serie sælges gennem Langton’s i Melbourne – et auktionshus, der tidligere har solgt Penfolds Grange til rekordhøje beløb.
    I 2001 solgte Langton’s en enkelt flaske årgang 1951 til hele 54.000 australske dollars (247.000 kr.), mens en komplet samling i 1998 gik for et hammerslag på 176.000 dollars (805.000 kr.).
.....................
    Vinmarker ved kunstige søer
    I Tyskland er der gang i beplantningen af nye vinmarker. Og det foregår langs bredderne af kunstige søer uden for Leipzig i Sachsen, skabt i de enorme udgravede arealer, som er resultatet af tidligere tiders minedrift.
    Tilplantnings-projektet, som er søsat af områdets vinproducenter i samarbejde med lokale politikere, begyndte i år 2000, og i alt er der mulighed for at plante 150 hektar nye vinmarker. Foreløbig er 1300 vinstokke kommet i jorden på skråningerne langs den 733 hektar store Störmthaler See (billedet), og man er ligeledes begyndt at plante vinstokke langs bredderne af den 19 kvadratkilometer store Geiseltalsee ved Merseburg – Tysklands største kunstige sø.
    Ifølge Best of Wine er der planer om at anlægge lignende vinmarker langs andre kunstige søer længere mod nord i Tyskland.
.....................
08-07/09
.....................
    Pølsefabrikant køber californisk vinhus
    Som nævnt i uge 26 gik der rygter om, at vinhuset Château Montelena i Californien var sat til salg. Rygterne talte sandt, for nu er vinhuset solgt. Købssummen er ukendt, men køberen er franskmanden Michel Reybier – en mand med mange penge og mange talenter. Ud over at han ejer det legendariske vinslot Cos d’Estournel i Bordeaux-appellationen Saint-Estèphe, ejer han også hele tre luksushoteller.
    Ifølge Decanter er Reybier god for omkring 500 millioner euro (cirka 3,7 milliarder kr.), og formuen har han blandt andet skabt som pølsefabrikant med sit firma Justin Bridou. Derudover er han formand for både Saint Tropez Airport Services og oliefirmaet Pebercan.

    < Chateau Montelena (uden ^ over a'et i Chateau - vi er jo i USA) er et stort skrummel i middelalderstil.
.....................
Mindre men bedre
Det britiske fagblad Just Drinks har taget temperaturen på forbruget af vin i ni lande: Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Spanien, Sverige, Storbritannien, USA og Australien. Og i en særlig rapport peger bladet på, at forbrugerne stadig hyppigere indtager vin og spiritus, men samtidig indtager mindre mængder og bedre drikkevarer.
Forbrugerne er i dag på udkig efter vinøse oplevelser og er villige til at betale mere for at få dem.
Indtagelse af alkohol under møder er i tilbagegang, mens man mere og mere nyder at drikke under afslappede forhold. Dette – samt en en stigende gennemsnitsalder i befolkningerne – fører til, at man interesserer sig mere for kvalitet.

Camping hos Krug
Et af verdens dyreste hoteller er netop åbnet – i otte runde telte på champagnefirmaet Krug’s berømte mark "Clos du Mesnil" i Mesnil-sur-Oger ved Reims.
De otte luksuriøst udstyrede telte af facon som en mongolsk yurt har hver plads til to personer – dog uden toilet og bad – og prisen pr. person er cirka 25.000 kr. pr. nat.
Ifølge Decanter, der har prøvet en overnatning, bliver lyset slukket kl. 1, og kl. 7 bliver man vækket af klokkerne fra landsbyens kirke – og mindet om, at teltvægge nu engang er ret tynde.
Men til aftensmaden får man så til gengæld mad lavet af en mesterkok, hvis mexikanske stil dog lægger en dæmper på nydelsen af Krug Grand Cuvée, Krug Rosé, Krug 1996 og Clos du Mesnil 1998.
.....................
Er dette en skrøne?
Max Rasmussen læste sidste uges besvarelse af et spørgsmål om vinmeldug og vinskimmel. Heri stod, at man bekæmper vinmeldug med svovl, mens vinskimmel bekæmpes med Bordeaux-væske, der er en blanding af kobbersulfat og kalk.
– Faktisk kan man bruge kobbersulfat mod begge sygdomsangreb, skriver han, – idet kobberet virker mod vinskimmel, og sulfatet (svovl) virker mod vinmeldug.
Max Rasmussen mener i øvrigt at vide, at den blåfarvede Bordeaux-væske oprindelig blev sprøjtet på druerne for at afholde langfingrede mennesker fra at gå på hugst i markerne, når druerne var ved at være modne. Man opdagede så den positive bieffekt ved de udeblevne angreb og har brugt midlet lige siden. – Men er det en skrøne? spørger han. – Jeg er ikke sikker.
Det er vi heller ikke, men hvis nogle af VinAvisens kyndige læsere kan be- eller afkræfte historien, hører vi meget gerne. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
.....................
>34
.....................
    < Her ses de vindende kombinationer af dessert og vin i sidste års konkurrence. Førstepræmien gik til Daniel Kruse og Lars Spring fra Restaurant Saison i Hellerup.
.....................
En sjov og udfordrende idé
Den internationale konkurrence "Roussillon Desserttrofæ" er en både sjov og udfordrende idé. Her mødes dygtige kokke og sommelierer og dyster parvis om at lave den mest lækre dessert og dertil skænke en vin fra det sydfranske Roussillon.
Konkurrencen arrangeres af vinkomiteen CIVR (Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon), og for den danske del står Sopexa i samarbejde med Køkkenchefernes Forening, Dansk Sommelier Forening og Chokoladeselskabet.
Temaet i år er chokolade, og semifinalen afgøres den 7. oktober – hvorefter det vindende par går videre til den europæiske finale i Perpignan d. 2. februar samt til et kursus hos berømte franske dessertkok Olivier Bajards.

En dessert til otte personer
Konkurrencen er forbeholdt udøvende inden for tjener-, kokke- og konditorfagene, udlærte, autodidakte eller elever, og man skal være et par: En kok/konditor og en sommelier. Og opgaven lyder på at fremstille en dessert til otte personer med chokolade som hovedingrediens og matche den til en af følgende dessertvine fra Roussillon:
Maury Traditionel Oxydé; Maury Récolte, Vendanges (eller Vintage); Banyuls Traditionnel oxydé eller Banyuls Grand Cru; Banyuls Rimage; Rivesaltes Ambré; Rivesaltes Grenat; Rivesaltes Tuilé; eller Muscat de Rivesaltes.
Yderligere oplysninger findes på www.sopexa.dk og www.vinsduroussillon.com.
.....................
    Opbevar de halvfulde flasker
    Det hænder, at ens bedre halvdel har lyst til rødvin til maden, mens man selv er mest til hvidvin. Man kan selvfølgelig altid åbne to flasker, men hvad så med al den gode vin, der bliver tilovers?
    Nu har firmaet EuroCave udviklet et ganske særligt køle- og opbevaringsskab, SoWine Bar, hvor der kun er plads til to flasker vin i hver sit rum. En pumpe pumper luften ud af de halvfulde flasker, hvorefter iltningsprocessen forløber i slowmotion. Vinen kan således angiveligt holde sig i op til ti dage – hvilket samtidig sandsynligvis vil betyde, at de mest flygtige aromaer forsvinder.
    Temperaturen kan reguleres individuelt i de to rum, hvilket gør det muligt at opbevare en hvidvin og en rødvin ved hver sin serveringstemperatur.
    SoWine Bar forhandles endnu ikke i Danmark.
.....................
Til_30/09
.....................
.........,,,,,,,
Peter Jac Olsen, den erfarne vinmand, der i dag nyder livet og gode glas på Ibiza, har sendt os dette nostalgiske tilbageblik, der går på melodien "Glemmer du, så husker jeg".
    Et nostalgisk tilbageblik…
    * Husker du den nydelse, det var første gang at smage en ordentlig og vellavet vin – uden at behøve at tænke på, hvilke druer den var lavet på, hvor den kom fra, hvem der havde lavet den, og hvor mange stjerner den havde fået? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, da du kun behøvede at gi’ en ti’er mere for at have en god vin til festen og ikke behøvede at tænke i vindistrikter, lande og vin- og mad-kombinationer? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, da du ikke blev afkrævet en dybsindig mening om den serverede vin, når du var til fest? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, da vin blot var et landbrugsprodukt uden megen halløj omkring sig og kun fik lidt opmærksomhed i høsttiden – lidt på linie med Samsø-kartoflernes to ugers berømmelse? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, alle gode vine var forsynet med en tung blykapsel, som senere gik hen og blev dømt livsfarlig, hvis man drak mere end 50 flasker om dagen? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, da du stort set ikke behøvede at bekymre dig, om korkproppen var "syg"? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, hvor de gode vine var lavet af lettere excentriske og farverige slotsejere, og hvor deres historie var fuldt ud lige så interessant som den kvalitet, der var i flaskerne? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, du var fuldt ud tilfreds med en alkoholprocent på mellem 9 og 12? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, hvor det ikke var nødvendigt at have læst fem vinbøger og kunne årgangstabellerne for alverdens vine udenad? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, hvor du stadig kunne råhygge dig med en billig tysk vin, en Macôn, en Chianti i bastflaske eller en simpel Valpolicella, uden at der blev set ned på dig? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, da vin blot var vin, og du levede i lykkelig uvidenhed om alle de gode ting, den gjorde for dit helbred? – Jeg gør …
    * Husker du tiden før Robert Parker og hans underlige 100 point-skala, som har fået alverdens vinproducenter til at svinge i takt? – Jeg gør …
    * Husker du dengang, din vinhandler var en glad, trivelig og lettere rødmosset herre – som kun spyttede ud, når vinen var dårlig? – Jeg gør …
    * Husker du at nyde et godt glas vin uden at mobilisere samtlige hjerneceller? – Jeg gør, men det er måske også, fordi cellerne er forsvundet!
.....................
08-33/08
.....................
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
...............
    ...............
    Den store smagning af portvin

    Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.





    Andresen Colheita, Portvin, Portugal 1982
    365 kr., Dansk Portvin Import
    En lys portvin med duft af korender og appelsinskal. Smagen er meget lækker, fuld af lyse rosiner, blød og rund og alligevel med rygrad.


    Rozès White Port, Portvin, Portugal
    79,95 kr., Amka
    Sliksød hvid portvin – nærmest som en (appelsin)likør – og med en lille spritkant.


    Andresen, White Special Reserve Port, Portugal
    150 kr., Dansk Portvin Import
    Er man til søde sager, så er denne hvide portvin slet ikke så tosset. I smagen er der honning, nødder og karamel. I eftersmagen er der en lille spritkant.
    ...............
.....................
30-33
.....................

.....................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Allan Hedstrøm Vinimport har fået agenturet på vinene fra Cesani i Toscana.
    * Gravesen Vine har fået importen af vinene fra Villa Spinosa i det italienske Valpolicella.
    * Tire Bouchon (proptrækker på fransk) er navnet på en ny vinbar, der på fredag åbner i Teglgårdsstræde 5 i København.
    ,,,,,,,,--,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.....................
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
........................,,,
,

    Eva Løgager (f. 1973) har arbejdet i restaurationsbranchen, siden hun var seksten år gammel. Første job var som ungkok på coasteren M.S Eastwind, og vel hjemme på landjorden igen året efter blev hun bestyrer hos Restaurant Tinsoldaten i Silkeborg.
    Hendes interesse for vin blev skærpet, og efter at have arbejdet i tre andre restauranter i Silkeborg-området tog hun på en lang studierejse gennem de franske vindistrikter.
    I 2001 blev Eva Løgager udlært tjener med ros. Hun fortsatte på skolebænken på erhvervsakademiet Minerva i Randers med studier i erhvervsøkonomi. En praktikperiode inden for regnskab på Svostrup Kro medførte en hel del mere end tørre tal. I 2004 blev Eva Løgager gift med kromanden Niels, stoppede med studierne og slog sig ned som hårdtarbejdende kromutter i den gamle 1800-tals kro.
    I løbet af de sidste fire år er kroens medarbejderstab blevet fordoblet og består blandt andet af hele fjorten tjener- og kokkeelever, som Eva Løgager sørger for bliver godt rustede til et liv i restaurantbranchen. Hun retter deres opgaver, giver dem ekstra undervisning i vin og spiritus og lader dem afholde elevdage med bespisning, flambering og tranchering for forældrene.
    Hendes bestræbelser medførte, at Svostrup Kro i 2007 blev kåret som ”Årets bedste elevplads”.
    Derudover har Eva Løgager travlt med at lave kryddersnapse og tage sig af kroens fornemme vinkælder, der indeholder omkring 4000 flasker vin, heraf mange sjældenheder.
    Adresse: Svostrup Kro, Svostrupvej 58, 8600 Silkeborg, tlf.: 86 87 70 04, fax: 87 57 23 26, e-mail: svostrup@svostrup-kro.dk, www.svostrup-kro.dk.
...................
18-17
..................... ............................
    .......
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ..................
    Hvorfor holder man hånden over flasken?
    Sven I. Matsson har spekuleret over, hvorfor det ser akavet ud, når man holder hånden under en flaske og skænker vinen væk fra sig selv – fx for en borddame, der jo sidder til højre. – Egentlig kan det jo være praktisk i visse tilfælde, skriver han, – men på en eller anden måde ser det helt forkert ud. Man ser fx aldrig en tjener på en restaurant skænke på den måde. Hvorfor er det forkert? Eller er det bare noget, jeg synes?
    Naturligvis er det et af verdens mindste problemer, om man griber med sin højre hånd oven over flasken og skænker i et glas foran sig, eller om man skænker "over hånden" som beskrevet. Det vigtigste må være, at der kommer vin i glasset.
    Den gængse måde kommer sikkert af, at en højrehåndet tjener, der står bag gæstens stol, bedst skænker med hånden oven over flasken – og ikke under den.
    Vi har dog også hørt den forklaring, at man i renæssancens Italien, da det var på mode i visse kredse at gå med giftringe, ikke ville have, at en hånd skulle kunne føres hen over et glas med giftringen nedad. Derfor er det siden blevet betragtet som uhøfligt at skænke over hånden.
    ..............
.....................
Til_34/08
..................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og hele 15, som fik fem stjerner næsten end halvdelen af alle vinene.
I alt blev det til 104 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Otello, Rosé, Pinot Nero, Lambrusco, Italien
99 kr., Carlo Merolli
Dejlig boblevin med flot kobberlød, en god duft og en smag i fin balance.


Signé, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
66,06 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Man kunne såmænd godt tro, at denne boblevin var en champagne. Men det er altså en crémant. Den har en livlig mousse, god Chardonnay­-smag, frugt og friskhed.


Schlumberger, Méthode Traditionelle, Chardonnay, Sekt, Østrig
Klubpris ved 6 flasker: 63,56 kr., ikke-medlemmer: 84 kr., NordicWineClub.com
Denne boblevin smager virkelig godt. Den har fine bobler og en frisk druesmag med tilpas syre.



,,,,,
Hvidvin


Melsheimer, Reiler Mullay-Hofberg, Riesling, Trocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2007
85 kr., 75 kr. ved 6 flasker, Emilie Vin
Frisk og læskende hvidvin med dejlig frugt og god syre samt en lille fin sødme – selv om vinen benævnes som trocken. Dejlig vin til fisk og skaldyr, til en frokost eller som terrassevin. Vinen er fremstillet på økologisk dyrkede druer.


Domaine de Roally, Mâcon-Villages, Frankrig 2005
99,75 kr., Bichel.dk
Herlig hvidvin – en flot bourgogne med en fin, let røget duft og en dejlig smag med toner af honning, en lille sødme og en god syre, der gør vinen fortræffelig til lettere kød- og fiskeretter. Hvorfor betale flere hundrede kroner for en af de berømte bourgogner, når man kan få en vin som denne for en hund.


l’Avenir, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2006
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Man kunne godt have bildt os ind, at denne hvidvin var en newzealænder fra distriktet Marlborough. Men den er altså fra Sydafrika, og dernede kan man også lykkes med at lave flotte vine på den dejlige friske drue Sauvignon Blanc. Vinen er oplagt til alt god fra havet – eller til et glas i utide på en varm sommerdag.


Chateau Ste Michelle, Riesling, Columbia Valley, Washington State, USA 2007
89 kr., Vinens Verden
Delikat hvidvin, der udstiller alle Riesling-druens dyder – friskhed, frugt, mineralitet … En lækker sag. En af verdens bedste Riesling-vine ifølge en nylig konkurrence. Flasken har skruelåg, der har bevaret dyderne.


Lenz Moser, Prestige, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig 2007
58,95 kr., Kvickly
Det er en fornøjelse at drikke denne gode hvidvin. Der er dejlig og blød frugt, mineralske toner og en mundrensende syre. Flasken har skruelåg. Prisen er yderst rimelig.


Mount Riley, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2007
79,95 kr., Amka
Fortræffelig hvidvin med en frisk og ren druesmag, som skruelåget har bevaret intakt. Skænk den til fisk og skaldyr, en let kødret eller en frokost, eller brug den som apéritif eller terrassevin. Det er en meget anvendelig vin.


43, Stellenrust, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2007
90 kr, 81 kr. ved 12 flasker, Syd Afrika Vinimport
En dejlig blød og rund hvidvin med en vis fedme og toner af modne lyse blommer.




Rosévin


l’Avenir, Laroche, Rosé de Pinotage, Western Cape, Sydafrika 2007
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Jordbær, toffee, lidt krydderi … sådan er denne dejlige rosé. En liflig vin med god eftersmag. Den smager simpelt hen godt. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Lui di Luiano, Toscana IGT, Italien 2004
120 kr., Carlo Merolli
En flot og koncentreret rødvin. Den er fuld af sol, modne bær og krydderurter. Nyd den til en god bøf.


Ostatu, Rioja, Spanien 2005
109,95 kr. ved 12 flasker, Lautia
En virkelig lækker Rioja-rødvin med en blød og bred smag med dejlig frugt og fint krydderi.


Callejo, Ribera del Duero, Spanien 2006
79 kr., Vinkrogen
Rigtig god rødvin med en flot farve, en dejlig duft og en smag med god struktur og fine fadtoner. Den må meget gerne plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.


Clos Gebrat, Crianza, Priorat, Spanien 2006
129,95 kr., SuperBest
Rødvin helt i top. Elegant vin med liflig duft og en blød, kompleks smag.


Pique-Perlou, La Sellerie, Minervois, Frankrig 2001
125 kr., Højelse Vinkælder
Glimrende rødvin på 75 år gamle vinstokke, 70% Carignan og resten Syrah. Den har en dybrød, tæt farve, en kompleks og spændende duft og en bred og flot smag med toner af lakrids, peber, allehånde, nelliker, tobak … Medicin for sjæl og legeme.


Pillar Box Red, Shiraz / Cabernet Sauvignon / Merlot, Padthaway, Australien 2006
99 kr., A Vinstouw
En ganske interessant, men måske lidt enkel rødvin med bred, krydret frugt og toner af lakrids og eukalyptus. Vinen har 15% alkohol, men virker mærkværdigvis ikke sprittet. Flasken har skruelåg.


Magno Megonio, Librandi, Val di Neto IGT, Italien 2005
179 kr., på tilbud: 99 kr., Haller Vine
Ganske flot rødvin med fedme, smagsfylde og en vis stramhed. En vin, der vil være glimrende til sommerens grillparties.


Landgraf, Dornfelder, Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2007
69,50 kr., Irma
Engang i 1960’erne skabte tyskeren August Herold druen Dornfelder ved at krydse to andre druer, Helfensteiner og Heroldrebe, og hans drue er blevet populær især i Rheinhessen og Pfalz. Denne rødvin på druen har en god struktur med frisk bærfugt, der står godt til kødretter med sauce. Skænk den gerne let kølig. Flasken har skruelåg.


Errazuriz Estate, Merlot, Curicó Valley, Chile 2007
49,95 kr. indtil 15. august, H.J. Hansen og Magasin
En lidt rustik rødvin til en rimelig pris, oplagt til sommerens grillparties. Flasken har skruelåg.


Montalto, Merlot, Sicilien, Italien 2006
45 kr., ViniPortugal
Enkel og venlig rødvin til en lav pris. Ikke overvældende interessant.


Paul Mas, Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
44,95 kr., Amka
Jævn rødvin med en let fedme og pæn frugt.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.